مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ آبان ۱۳۴۵ نشست ۲۹۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و یکم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و یکم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۵ آبان ۱۳۴۵ نشست ۲۹۴

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز شنبه ۵ آبان ۱۳۴۵ نشست ۲۹۴

فهرست مطالب:

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره‏۲۱

جلسه: ۲۹۴

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز پنجشنبه ۵ آبان ماه ۱۳۴۵

فهرست مطالب:

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: مهندس پروشانی- مهندس صائبی- قراچورلو- احتشامی کیهان یغمائی- دکترنجیمی.

۳- تقدیم یک فقره لایحه بقید یک فوریت بوسیله آقای دکتر یگانه وزیر مشاور.

۴- طرح و تصویب یک فوریت لایحه مربوط به استفاده از مشمولین لیسانسیه و بالاتر در سپاه دانش.

۵- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع بمالیاتهای مستقیم از ماده۷ الی ماده۳۳.

۶- قرائت اسامی هیئت رئیسه کمیسیونها.

۷- اعلام وصول دو فقره لایحه قانونی از مجلس سنا.

۸- تعیین موقع جلسه آینده- ختم جلسه.

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه- آقایان:

ابراهیمی- بختیاربختیاریها- دکتررشتی- رضوی- رهبر- شفیعی پورکرمانی- محسنی- مهندس معینی- دکترموثقی- مهرزاد.

غائبین بی اجازه- آقایان:

مبارکی- دکترمصباح زاده.

غائبین مریض- آقایان:

مهندس برومند- دکتر صالحی- دکترفربود- کمالوند- موقر- سرلشکر همایونی- کیهان یغمائی

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: مهندس پروشانی- مهندس صائبی- قراچورلو احتشامی- کیهان یغمائی- دکترنجیمی

رئیس- نطقهای قبل از دستور را شروع می‌کنیم

آقای مهندس پروشانی تشریف بیاورید.

مهندس پروشانی- با اجازه مقام ریاست، خانمها و آقایان همکاران گرامی

ماه آبان بمناسب میلاد مسعود شاهنشاه آریامهر و والاحضرت ولایتعهد و والاحضرت شهناز پهلوی و والاحضرت اشرف پهلوی شاهزاده والاگهر والاحضرت شمس شاهزاده نیکو کار در نظر هم میهنان باقرب و منزلتی خاص یاد می‌شود (صحیح است).

امسال حسن تصادفی این حسن تصادف را بیش از پیش فرخنده و مبارک نموده زیرا مقارن با ولادت باسعادت امیر مؤمنان حضرت علی ابن ابیطالب علیه السلام می‌باشد که وجود مقدسش چه در اوان طلوع اسلام و چه در ازمنه بعد تا به امروز روشنی بخش قلوب قسمتی از مردم جهان خاصه ایرانیان بوده است (صحیح است).

در پرتو همان روشنائی که راه حق و حقیقت را بما ارزانی بخشید و در نتیجه آن بشر بمظاهر عدل و مردم نوازی آشنائی یافت درخشنده ترین چهره عدالت گستر و بشردوست این عصر بفضل الهی که هدایت ما را برعهده گرفت وجودعزیز و مقدسی چون شاهنشاه آریامهر نصیب ملت ایران گردید (صحیح است).

دیروز مردم تهران و عموم ملت ایران در سراسر کشور با وجد و شوری بی پایان تولد پیشوای محبوب خود را جشن گرفتند و بیکدیگر تبریک و تهنیت گفتند (صحیح است) احساسات پرشور و بی شائبه حاکی از حق شناسی ملت ایران از برنا و پیر در این روز خجسته در صفحات تاریخ کهن ما بی نظیر است (صحیح است).

امیدوارم بیاری پروردگارمنان و ا ستعانت پیغمبر اکرم و مولای متقیان علی علیه السلام همواره ایران و مردم آن را از مواهب عالیه سلطنت ارزنده و پرشکوه قائد عظیم الشأن خود برخوردار بدارد (انشاء الله) تا همانطوریکه وجود مبارکشان برای ملت حاکی از خیر وبرکت بوده است ادامه یابد و اثرات و معنویت آن ابدی و باقی و برقرار و جاویدان باشد (انشاء الله).

همکاران گرامی. همه می دانیم که دوران پرافتخار سلطنت پیشوای ماهمواره تأمین و ایجاد سعادت مردم ایران توأم بوده ابتدا با رفع مشکلات و معضلات عدیده آشنائی برموز مملکت داری و سیاست جهانی مصروف گردیده و از همان عنفوان جوانی صمیمانه بفکر و اندیشه آسایش مردم ایران بوده‌اند تا پس از قیام ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ که از طرف قاطبه ملت قاطعا بوقوع پیوست شاهنشاه مترصد و مبتکر افکار دیگری بودند که ثمره آن بصورت توسعه فرهنگ عمومی و صلح جهانی جلوه گر گردید (صحیح است) بنحویکه در مدت کوتاهی تحولی بزرگ در امور سیاسی. اقتصادی. اجتماعی پایه گذاری شد که باید اذعان نمود بهیچوجه در صفحات تاریخ کهن ما سابقه و شواهد و نظیر آن دیده نمی‌شود.

بامسرتی بی حد وحصر اعتراف می‌کنیم که خدای بزرگ همواره در تمامی دوران سلطنت یار و نگهدار و حامی و پشتیبان شاه ما یعنی مظهر استقلال و هستی و آزادی و بقاء ما بوده است (صحیح است) زیرا بدفعات با حفظ جان شاهنشاه آریامهر جانی لایزال بملت ایران بخشید. بعلاوه در راه تعالی و ترقی مادی و معنوی بتوفیقاتی کم نظیر نائل آمد.

اجرای اصول انقلاب شاه و مردم تشکیل سپاهیان سه گانه که همه به ابتکار شخص شخیص قائد خردمند ما عملی شد عمران و آبادی کشور وسیع ما را با سرعتی غیر قابل تصور به پیش راند.

با اعلام استقلال ملی و ثبات و آرامش سیاسی جانی تاره و قدرتی بین الملی در عرصه سیاست جهان به ما داده شد

ایمان بمفاد منشور ملل متحد بشر دوستی شاهنشاه ما و ملت ایران را بجهانیان ثابت و مدلل ساخت.

پیوند ناکسستنی مردم با رهبر بزرگش استقلال ما را محکم تر و عمیق تر ساخت. ابتکار پیکار با بیسوادی که در حقیقت مبارزه با جهل و فقر بود جنبه جهانی بخود گرفت و افتخاری بزرگ برای ملت ایران کسب نمود. (صحیح است).

تقویت و تجدید حیات قوای دفاعی به پیشرفتهای بزرگ توفیق یافت.

ایجاد دانشگاهها و تأسیس مدارس حرفه‌ای و برنامه هائیکه در آن زمینه نمودار است و بالاخره بسط و توسعه عدالت اجتماعی که در شئون مختلف کشور بانجام رسیده برای مردم ایران آینده‌ای بس درخشان نوید می‌دهد که با ایمانی راسخ و عقیده کامل مستوجب و مؤید سپاسگزاری و حقشناسی عمیق مردم ایران از پیشوای خردمند خود می‌باشد.

شها درقلب ملت تا جهان باقیست جا داری چرا که در عدالت عهدوپیمان با خدا داری (احسنت)

در اینجا با اعتقاد قلبی و صراحت می‌گویم اینک زمانی است که بیست و پنج میلیون افراد و آحاد ملت ایران بپاس حق شناسی از عنایات و علائق پیشوای خود در یک صف متشکل قرار دارند و همانگونه که تابحال کلیه برنامه‌های برجسته پیشوای عالیقدر خود را مورد ستایش و تأیید قرار داده‌اند با هم بستگی و هماهنگی کامل برای اخذ نتیجه نهائی این انقلاب اصیل و برای سازندگی ایرانی نوین مجاهدت و جانفشانی خواهند کرد بنحویکه برای نسل‌های آینده اسباب افتخار و سربلندی و مباهات خواهد بود (احسنت- احسنت)

رئیس- آقای مهندس صائبی بفرمائید.

مهندس صائبی- با اجازه مقام معظم ریاست و نمایندگان محترم فردا جمعه سیزدهم رجب ششم آبانماه مصادف با میلاد مسعود شاه مردان مولای متقیان حضرت علی علیه السلام می‌باشد (صحیح است) این روز سعید را بعموم مسلمانان دنیا مخصوصاً هموطنان عزیز صمیمانه تبریک عرض می‌کنم (آفرین- احسنت) مردم حق شناس و شاهدوست ایران بمناسبت میلاد فرخنده و با سعادت اعلیحضرت همایون محمد رضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر در سراسر کشور جشن‌های باشکوهی برپا نموده و همه جا غرق در سرور و شادی است ضمن عرض برترین درودها به پیشگاه مبارک شاهنشاه آریامهر از خداوند متعال مسئلت دارم که وجود مبارک رهبر خردمند و ترقیخواه ملت ایران و علیا حضرت شهبانوی نیکوکار فرح پهلوی و والاحضرت والاگهر رضا پهلوی ولیعهد محبوب و خاندان جلیل سلطنت را در کنف حمایت خود حفظ فرموده (انشاء الله) و بملت ایران توفیق کامل در اجرای منویات مقدس شاهنشاه آریامهر عنایت فرماید (انشاء الله).

شاهنشاه آریامهر پس از گذشتن چهل و هفت سال از عمرشریفشان با زحمات شبانه روزی و باکیاست و درایت خاصی کشتی متلاطم ایران را بساحل سعادت و خوشبختی هدایت فرموده (صحیح است) و امروز با ابتکار انقلاب مقدس شاه و مردم و اجرای برنامه‌های مترقی نه تنها مایه مباهات هموطنان عزیز بلکه موجب شگفتی میلیون‌ها از مردم مختلف جهان گشته و دنیائی در مقابل نیات بشر دوستانه و افکار انسانی و عالیه معظم له سرتعظیم فرود آورده‌اند (احسنت) هر لحظه از زمامداری رهبر عالیقدر ملت ایران منشأ خیر و برکت و اعتلای نام ایران عزیز می‌باشد (صحیح است).

در اثر انقلاب سفید شاه وملت که رهبری آن را شاهنشاه آریامهر بعهده داشته و دارند و پیشنهاد لوایح ابتکاری و مترقی از طرف ذات ملوکانه، لوایحی که در هیچ نقطه از گیتی موضوعات آن سابقه نداشت سبب شد که در زندگی ایرانی دگرگونی کلی بوجود آید (صحیح است) و ما را بشاهراه ترقی و تعالی سوق دهد یعنی بعد از گذشت قرنها رژیم پوسیده ارباب و رعیتی با اجرای قانون مترقی اصلاحات ارضی درهم ریخت و کشاورز زحمتکش ایرانی بحقوق انسانی خود رسید. کارگر شریف ایرانی در منافعی که از تلاش بیشتری در کارخانه بدست می‌آید سهیم گردید (صحیح است) جوانان تحصیلکرده در اقصی نقاط کشور بمبارزه با جهل و بیسوادی و بیماری و مرض برخاستند و در راه آبادی و عمران کشور خویش دامن همت بکمر بستند (صحیح است).

زن ایرانی حقوقی مساوی مرد ایرانی یافت و برای زندگی بهتر و سازندگی ایرانی آباد با برادر هموطن خود همدوش و همصدا گردید مایه کمال خوشوقتی است نهالی که بدست توانای رهبری خردمند و ترقیخواه ورادمردی انسان دوست و با ایمان در دل میلیونها ایرانی پاک سرشت نشانده شد دیری نگذشت که بیاری خدای

بزرگ ریشه‌های عمیق خود را در قلب هموطنان عزیز عمیق تر کرد و غرق در شکوفه و گل گردید و دیری نخواهد پائید که از ثمره شیرینش که سعادت و خوشبختی است ملت ایران بهره مند می‌شوند (صحیح است).

این است رمز پیوند ناگسستنی بین شاه و ملت و از این رواست که هر ایرانی پاک سرشت روز فرخنده چهارم آبان را روز عنایت و الطاف بی پایان خداوندی بمردم شریف ایران دانسته و آن را از صمیم قلب بزرگ و گرامی می‌دارد (صحیح است) و بمصداق ولئن شکرتم لازید نکم و بشکرانه این نعمت بزرگ بدرگاه خداوندیش ستایش می‌کند (صحیح است).

بطوریکه نمایندگان محترم استحضار دارند از روز مسعود چهارم آبان هفته پیکار با بیسوادی شروع شده است. پیکار مقدسی که به ابتکار رهبر عالیقدر ملت ایران برای نجات هموطنان عزیز از جهل و نادانی و بمنظور زندگی بهتر و سعادتمندتر شروع گردیده و دامنه آن به مبارزه جهانی بابیسوادی برای آزاد نمودن میلیون‌ها مردم بیسواد گیتی و نجات بشریت از چنگال عفریت جهل کشیده شده است.

دین مقدس اسلام، دین مترقی ما، اهمیت خاصی به امر باسواد بودن و باسوادکردن مسلمانان و اصولا بشر قائل می‌باشد تا آنجائیکه اولین آیاتی که به پیغمبر اکرم علیه السلام در مبعث نازل شده بحث از خواندن می‌باشد که می‌فرماید:

بسم الله الرحمن الرحیم

اقرء باسم ربک الذی خلق. خلق الانسان من علق اقراء وربک الاکرم. الذی علم بالقلم. علم الانسان مالم یعلم در اینجا روایتی است از پیغمبر اکرم (ص): شخصی خدمت ایشان شرفیاب شد و عرض کرد می‌خواهم زن بگیرم و چیزی ندارم که مهریه اونمایم پیغمبر فرمودند سواد داری عرض کرد بله فرمودند مهریه او را باسواد کردن آن زن قرار بده ملاحظه بفرمائید که چقدر دین مترقی اسلام بامر سواد توجه داشته است (صحیح است) حدیث نبوی است که می‌فرماید: اطلب العلم و لو بالصین لانه فریضه.

بنابراین برهر فرد مسلمان و غیر مسلمان و برای هر انسانی ضرورت دارد که باسواد شود و دانش فراگیرد. شکی نیست که شرکت در هفته مبارزه با بی سوادی وظیفه ملی و مذهبی هر ایرانی است و با این جنبش عظیم که پرچمدار آن شاهنشاه آریامهر می‌باشند و والاحضرت نیکوکار شاهدخت اشرف پهلوی در این راه فعالیت و کوشش قابل تقدیری مبذول می‌فرمایند انشاء الله باهمت برادران و خواهران ایرانی خود خواهیم توانست ریشه بی سوادی و جهل را از کشور بر کنیم انشاء الله.

استقبالی که هموطنان عزیز در این امر مهم نموده‌اند مایه کمال خوشوقتی است چند روز قبل بدعوت جناب آقای خواجه نوری نماینده محترم در خدمت جناب آقای رئیس معظم مجلس شورای ملی برای افتتاح چندین دبستان و مرکز ترویج که مراسم آن در حضور والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی انجام می‌شد شرکت کردم احساسات بی شائبه و عالی نسبت به شاهنشاه آریامهر و همچنین اقداماتی که در امر مبارزه با بیسوادی نموده‌اند واقعاً جالب و قابل ستایش است.

موضوع دیگر که می‌خواستم بعرض مجلس محترم برسانم اقدامات عمرانی است که در اجرای منویات ملوکانه برای آسایش و رفاه مردم در هر گوشه و کنار کشور بچشم می‌خورد و آقای هویدا نخست وزیر و دولت ایشان با فعالیت و کوشش خستگی ناپذیر سعی وافی دارند تا طرحهای عمرانی راکه خواسته مردم است اجرا نمایند (صحیح است) و در این راه توفیق کافی بدست آورده است.

خوشبختانه شهرستان ملایر حوزه انتخابیه و مردم شاهدوست آن از این موفقیت بی بهره نبوده‌اند.

افتتاح مرکز درمانی و امدادی شیر و خورشید سرخ ملایر وسیله ریاست معظم مجلس شورای ملی که تشریف فرمائی ایشان موجب نهایت تشکر و سپاسگزاری است با حضور آقای دکتر خطیبی مدیر عامل شیرو خورشید سرخ، افتتاح دبیرستان نوبنیاد ملایر وسیله آقای هویدا نخست وزیر با حضور آقای مهندس روحانی وزیر آب و برق و خانم دکتر پارسای معاون پارلمانی وزارت آموزش و پرورش، افتتاح دو دستگاه رختشویخانه وسیله آقای دکتر نهاوندی وزیر آبادانی و مسکن افتتاح یکصدمین انجمن بهداری ملایر

وسیله آقای دکتر شاه قلی وزیر بهداری که همه در تابستان سال جاری انجام شده و سایر اقدامات عمرانی و فرهنگی و بهداشتی مانند حفر چاههای عمیق و نیمه عمیق باکمک روستائیان و مساعدت مالی بانک اعتبارات کشاورزی و کارهای دیگری که وسیله سازمانهای مختلف دولتی و خیریه در شهرستان ملایر انجام شده و یا در شرف انجام است نمودار بسیار کوچکی است از اقدامات وسیع و ثمر بخشی که تحت رهبری خردمندانه و اوامر شاهنشاه آریامهر در تمام کشور وسیله دولت خدمتگزار آقای هویدا انجام گردیده و می‌گردد که باعث کمال تشکر و سپاسگزاری است.

در اینجا لازم می دانم از اقدامات ثمر بخش سپاهیان انقلاب شاهنشاه (سپاه دانش و بهداشت و آبادانی و مسکن) در روستاهای ملایر که در تعطیلات تابستانی قسمتی از آن اقدامات را مشاهده کردم قدردانی نموده و سپاسگزاری و تشکرات قلبی و احساسات پاک و قلبی مردم شهرستان ملایر را به پیشگاه مبارک شاهنشاه آریامهر عرضه بدارم و در مقابل عظمت اندیشه‌های عالی و انسانی رهبر خردمند و ترقیخواه و صلحدوست ملت ایران و اهتمامی که برای اعتلای نام ایران و رفاه و آسایش هموطنان عزیز مبذول می‌فرمایند سرتعظیم فرود آورم.

ضمناً از جمعیت شیرو خورشید سرخ ایران و عنایت خاص والاحضرت نیکوکار شاهدخت شمس پهلوی در مورد تأسیس مرکز امدادی و درمانی مجهز شیروخورشید سرخ ملایر از طرف خود و مردم شهرستان ملایر سپاسگزاری نموده و از زحمات انجام شده اولیای محترم شیروخورشید سرخ ایران مخصوصاً همکار گرامی آقای دکتر خطیبی که همه گونه مساعدت فرمودند تشکر کنم.

سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی اخیراً در یکی از مراکز پرجمعیت روستاهای ملایر بنام مانیزان اقدام بتأسیس درمانگاه مجهزی نموده‌اند که هر روز صدها نفر از روستائیان را مجاناً معالجه و مداوا می‌نماید وظیفه دارم از توجه خاص والاحضرت نیکوکار شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه سازمان سپاسگزاری نموده و از خدمات اولیای محترم آن سازمان مخصوصاً توجه جناب آقای دکتر آشتیانی مدیر عامل محترم سازمان تشکر کنم از توجهی که فرمودید سپاسگزارم (احسنت).

رئیس- آقای قراچورلو بفرمائید.

قراچورلو- با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم. کشور ما این روزها غرق در سرور و شادمانی است آثار این شادمانی و سرور در تمام زوایای مملکت نمایانست (صحیح است) قیافه‌های شاد و خندان و احساسات بسی شائبه طبقات مختلف مردم حاکی از واقع بینی و حق شناسی ملت شرافتمند ایران نسبت برهبر خردمند و عالیقدر خود شاهنشاه آریامهر است (صحیح است) این بهترین پاداشی است که مردم ایران در ازای بیست و شش سال کار و کوشش بشاهنشاهی بزرگ و فداکار عرضه می‌دارد (صحیح است) چهل و هفت سال پیش در روزی چون دیروز شاهنشاه ما پا بعرصه وجود گذاردند و به برکت وجود خود درهای رحمت و سعادت را بروی ملت ایران گشودند (صحیح است) در آن روزها کشور ما دستخوش هرج ومرج و ناامنی و آبستن حوادث گوناگون بود. ولادت شاهنشاه علاوه بر شادی و نشاط که برای خاندان جلیل پهلوی بارمغان آورد مایه بخش افکاری نو در مغز سردار رشید ایران گردید.

کودتای ۱۲۹۹ بوقوع پیوست، اوضاع دگرگون شد، تاریخ ورق خورد. کشور کهنسال ما در مسیر دیگری سوق داده شد و سعادت ملت ایران پایه گزاری گردید. (احسنت)

اصلاحات دامنه داری در سراسر ایران شروع و در تمام شئون کشوری و لشکری نمایان و شالوده ایران نوین ریخته شد. (صحیح است)

جنگ بین الملل گذشته سعادت و استقلال بسیاری از ملل را مضمحل ساخت. در کشور ما نیز اثراتی بجای گذاشت. اداره کشور در چنین روزهائی بنا بمشیت الهی و اراده رضا شاه کبیر به کف با کفایت محمد رضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر سپرده شد. نبوغ خدادادی. واقع بینی

مملکت داری شاهنشاه در چنین روزهای سخت و بحرانی مانع از آن شد که باستقلال و ملیت ما خدشه وارد آید مانع از آن شد که باستقلال و ملیت ما خدشه وارد آید (صحیح است) مااین حوادث را پشت سرگذارده‌ایم. در اثر بیست و شش سال کار و کوشش. بیست و شش سال فداکاری و جان بازی شاهنشاه کشور ما دگرگون شد (صحیح است) پایه‌های ایران نوین ایرانی آباد و مترقی استوار گردید. ما آینده بسیار نوید بخش و افتخار آمیزی در پیش خواهیم داشت (صحیح است) فرمایشات حکیمانه شاهنشاه در مراسم سلام و شرفیابی دیروز نمایندگان محترم و ترسیم دورنمای ایران فردا، ایران در پنجسال آینده و پنجسال‌های بعدی غرور ملی ایرانیان را برانگیخت و موجبات افتخار و سربلندی همگان را فراهم ساخت (صحیح است) وظیفه فردفرد ماست که از طرف رهبر خردمندمان طراحی و عنوان می‌شود آنی از کار و کوشش توأم با صمیمیت و فداکاری دریغ ننمائیم تا در پیشگاه شاهنشاه و ملت شرافتمند ایران و تاریخ و نسل آینده روسفید و سربلند باشیم (صحیح است) از خداوند متعال می‌خواهیم که بشاهنشاه عزیز ما که مبتکر و موجد این آینده اطمینان بخش می‌باشند سلامت و طول عمر و عزت عطا فرماید (انشاء الله) تا پاداش زحمات شبانه روزی خویش را دریافت و شاهد نتایج ثمر بخش ابتکارات خود و حق گزاری ملت شرافتمند ایران باشند.

تاریخ ایران بار دیگر در بهمن ۱۳۴۱ ورق خورد با انقلاب تاریخی ششم بهمن که به انقلاب شاه و مردم معروف و مضبوط گردیده رسوم و سنت‌های قرون وسطائی که مانع رشد ملی ما بود از هم گسیخت با پشتیبانی همه جانبه ملت ایران و اجتماع در زیر لوای رهبر خردمند و عالیقدر خود که پرچم این انقلاب تاریخی و مقدس را بدوش می‌کشند راه برای ترقیات سریعتر از هر لحاظ هموار گردید (صحیح است) اگر بخواهیم اصلاحات عمیق اجتماعی و سیاسی و اقتصادی را که در سایه رهبری خردمندانه شاهنشاه آریامهر در چند سال اخیر نصیب کشور ما گردیده بررسی نمائیم وقت اجازه نخواهد داد، فقط بمناسبت هفته پیکار بابیسوادی و روز ملل متحد به استحضار می رسانم شاهنشاه عالیقدر ما همواره حامی فرهنگ و دانش بوده‌اند (صحیح است) با ایجاد سپاه دانش و صدور پیام تاریخی خود و دعوت و تشکیل کنگره بین المللی مبارزه با بیسوادی و کنگره ایرانشناسان در تهران و اختصاص و پرداخت یک روز بودجه ارتش برای مبارزه بابیسوادی و اعلام هفته پیکار با بیسوادی در سراسر کشور پرچم مبارزه با بیسوادی جهانی را بدوش گرفته و افتخار این پیکار جهانی را نصیب شاهنشاهی ایران فرموده‌اند (صحیح است) رهبر خردمند ما با این اقدامات اعتقاد و علاقه باطنی خود را بصلح و احترام بقوانین و مقررات بین المللی و توصیه‌های سازمان ملل متحد عملا به ثبوت رسانیده‌اند و بحق پرچمدار صلح و صفا و دوستی و وداد بین ملل جهان می‌باشند (صحیح است) ملت ایران از نعمت وجود چنین شاهنشاهی بخود می‌بالد و بقای عمر و عزت و دوام سلطنتش را از درگاه احدیت مسئلت می‌نماید (احسنت).

اینروزها همه جا صحبت از نفت و استیفای حقوق ملت ایران است. هموطنان ما در گوشه و کنار مملکت باهوشیاری واقع بینی و علاقه کامل موضوع را تعقیب می‌کنند بنده در این مورد فقط بذکر این حقیقت اکتفا می‌کنم. صدای شاهنشاه صدای ملت ایران است (صحیح است) هرگونه تصمیمی که برای استیفای حقوق و احقاق حق ملت اتخاذ فرمایند مورد حمایت و پشتیبانی قاطبه ملت ایران خواهد بود (صحیح است) در خانه اگر کس است یک حرف بس است (صحیح است).

تقارن روز تاریخی چهارم آبان با میلاد مسعود سرور اولیای جهان مولای متقیان علی ابن ابیطالب علیه السلام برای ملت ایران میمون و مبارک و خیر و برکت بهمراه خواهد داشت (صحیح است) موقع را مغتنم شمرده میلاد باسعادت مولای متقیان را به پیشگاه شاهنشاه اسلام پناه و عموم برادران اسلامی مخصوصاً شیعیان جهان خالصانه تبریک و تهنیت می‌گویم و با توسل به ائمه اطهار توفیق همگی را در خدمت بشاهنشاه و میهن عزیز از درگاه خداوند

متعال مسئلت می‌نمایم و بیانات خودم را با چند بیت شعر خاتمه می‌دهم.

شاها کمال عافیت بر دوام باد

اقبال و دولت و شرفت مستدام باد (احسنت)

سال و مهت مبارک و روز و شبت بخیر

بختت بلندو گردش گیتی بکام باد (آفرین)

فردا که هرکسی بشفیعی زنند دست

حشر تو با رسول علیه السلام باد

فرزند نیکبخت تو نزد خدا وخلق

همچون تو نیک عاقبت و نیکنام باد (احسنت- احسنت)

رئیس- آقای احتشامی بفرمائید.

ابوالحسن احتشامی- راجع بماه مقدس آبان و مواهبی که در این ماه نصیب ملت ایران گردیده همکاران گرامی حق طلب را ادا کردند و من فقط برآنچه گفته شد اضافه می‌کنم که انشاء الله سالیان دراز سایه این سایه خدا بر سر ملت ایران مستدام و برقرار باشد (انشاء الله) و اما مطلبی که می‌خواهم امروز در این ساحت مقدس مطرح کنم موضوع روابط با دوستان و همسایگان جنوبی ایران یعنی شیخ نشین‌های خلیج فارس است.

علاقه و توجه ملت ایران به خلیج فارس که قرنها برآن سیادت داشته سابقه چند هزار ساله دارد و ما هرگز نمی‌توانیم خود را از ساکنان آن طرف خلیج بیگانه بدانیم زیرا روابط و مناسبات ایران و شیوخ خلیج فارس قرنها براساس دوستی و حسن نیت برقرار بوده است.

صدها هزار نفر ایرانی که از سالیان دراز بر اثر رفت و آمد و برای کسب و کار از سواحل و استانها و شهرستانهای جنوبی ایران به آن طرف خلیج رفته‌اند خون ایرانی دارند و حس میهن پرستی پیوسته آنانرا با عربده جویی و تبلیغات زهرآگین و ماجرا جویانه متزلزل ساخت و من مخصوصاً تصریح می‌کنم که سیاست ملت و دولت ایران براثر رهبریهای شاهنشاه در اجرای سیاست مستقل ملی برپایه همزیستی و صلح و صفا و احترام متقابل با تمام ملل دنیا خصوصاً با برادران مسلمان پی ریزی گردیده (صحیح است) و بدخواهان و دشمنان ایران نمی‌توانند با عربده جوئی و هرزه درائی علیه ایران به تبلیغ سوء بپردازند (صحیح است).

حال با اجازه نمایندگان محترم به اصل موضوع می‌پردازم. فراموش نمی‌کنم که در آذر ماه ۱۳۴۲ کنفرانسی در تهران پیرامون توسعه تجارت با شیخ نشینها تشکیل شد که در آن مسائل مهمی مطرح گردید.

از جمله عنوان شد که بموجب بررسیهائیکه بعمل آمده ممالک و شیخ نشینهای خلیج فارس هر ساله بیش از یکهزار میلیون دلار از محل نفت درآمد دارند و بعضی از این ممالک مبالغ قابل توجهی از عایدات خود را مصروف واردات می‌سازند چنانکه کویت در سال ۱۹۵۹ بالغ بر دویست و هشتاد میلیون دلار و در سال ۱۹۶۲ در حدود دویست و هشتاد و پنج میلیون دلار واردات داشته که قسمت قابل توجهی از آن را کالاهائی از فرآورده‌های کشاورزی و سیگار و پارچه و مصالح ساختمانی تشکیل می داده از آن گذشته سایر مناطق خلیج فارس نیز دارای واردات قابل توجهی می‌باشند فی المثل "مسقط" همه ساله بیش از سه میلیون و نیم لیره انگلیسی یعنی معادل ۱۶۰ میلیون ریال صرف خرید برنج می‌کند "قطر" نیز با توجه باکتشاف نفت در آن منطقه روز بروز اهمیت بازرگانی بیشتری پیدا می‌کند بطوریکه در سال ۱۳۴۱ در حدود ۱۲میلیون لیره انگلیسی واردات داشته است با توجه باین آمار و نکات دقیق جای بسی تأسف و تعجب است که در چند سال گذشته کارگردانان اقتصادی ما باین دوستان و همسایگان گرامی که در هر شیخ نشین هزارها ایرانی سکونت دارد توجه نکرده و برای توسعه روابط اقتصادی و بازرگانی با آنان قدم قابل توجهی برنداشته‌اند و عجب تر اینکه از سال ۱۳۴۲ که این کنفرانس در تهران تشکیل شد تا این تاریخ تا آنجا که اطلاع دارم هیچیک از مسئولان و کارگردانان اقتصادی که همه سال چندین بار برای شرکت در کنفرانس‌های اروپائی و امریکائی بخارج از ایران مسافرت می‌کنند

تحمل رنج سفر نکردند که باین شیخ نشین‌ها بروند و احتیاجات این دوستان ما را از نظر احتیاجات صنعتی و کشاورزی و امکانات صادرات ایران بررسی نمایند من این بی اعتنائی‌ها را حمل بر بیعلاقگی می‌کنم.

خوشبختانه در قبال این سردی‌ها و بی علاقگی‌ها یک شخصیت خدمتگزار و یک روزنامه نویس وطن پرست و فداکار بااینکه از نظر امور اجرائی هیچگونه وظیفه‌ای بعهده نداشت در شهریور ماه یعنی بدترین فصل مسافرت در خلیج فارس، بار سفر را بست و با پایمردی هر چه تمامتر به هشت شیخ نشین خلیج فارس قدم نهاد و وضع اقتصادی و اجتماعی و احتیاجات آنها و پیوستگی هائی که از نظر تاریخی و اقتصادی و جغرافیائی با ایران دارند مورد مطالعه قرار داد و تاکنون نتیجه مطالعات خود را طی ۲۹ مقاله در روزنامه اطلاعات منتشر ساخته که هنوز ادامه دارد این مرد خدمتگزار را همه می‌شناسید او عباس مسعودی است که با اینکه اکنون از نظر سن نیز آمادگی برای اینگونه مسافرتهای سنگین و طاقت فرسا ندارد صرفاً از آن نظر که یکبار دیگر خدمت بزرگ و ارزنده‌ای بشاهنشاه و ملت ایران انجام دهد به این مسافرت پرمشقت مبادرت نمود و یادداشتهای بسیار بسیار ارزنده‌ای برای دستگاههای اجرائی و اقتصادی و بازرگانی ایران به ارمغان آورد که امیدوارم از این مطالعات و بررسیهای دقیق و با ارزش حداکثر استفاده را بکنند و از راهنمائی‌های عملی و مثبتی که می‌نمایند بهره برداری کامل بعمل آورند. من پس ازمطالعه یادداشتهای گرانبهای ایشان به این نتیجه رسیدم که از جمله مسائلی که بایدمورد توجه دولت قرار گیرد مسئله لغو عوارض مسافرت یعنی بخشودگی ده هزار ریال در این منطقه است که متأسفانه پس از وضع این مقررات ارتباط بازرگانان ایرانی با شیخ نشین‌ها قطع گردید و در نتیجه لطمه بزرگی بمبادلات بازرگانی ما زده است.

دوم ایجاد مدرسه برای ایرانیان مقیم شیخ نشین است که اکنون فقط یک مدرسه در دوبی داریم که در حدود ششصد نفر دانش آموز در آن تحصیل می‌کنند و البته شاید وزارت آموزش و پرورش از نظر اعتبار و ایجاد مدارس مشابه با مدارس شیخ نشین‌های ثروتمند با مشکلاتی مواجه باشد ولی اطمینان دارم با حسن روابطی که در اثر ابتکار شاهنشاه با شیخ نشین‌ها موجوداست که همه ساله بنا بدعوت دولت، بایران می‌آیند می‌توان با اعزام نمایندگان دلسوز و علاقمند و با استفاده از حسن نیت و کمکهای مادی و معنوی میزان و شیوخ و ایرانیان ثروتمند ساکن آن نواحی این مشکل را حل کرد (صحیح است) اکنون که خوشبختانه در اثر تذکر آقای مسعودی سفیر کبیر ایران در کویت برای اطلاع از وضع زندگی اتباع ایرانی باین نقاط سفر می‌کند شایسته است برخلاف گذشته نسبت بحل این مشکل اقدام اساسی معمول دارد . . .

همچنین وزارت بهداری و دستگاههای بهداشتی کشور نیز می‌توانند همان اقداماتیکه در "عجمان" از نظر ایجاد درمانگاه بعمل آورده‌اند در سایر شیخ نشینها که هنوز از نظر وسایل بهداشتی در مضیقه می‌باشند دنبال نمایند (صحیح است).

ایجاد نمایشگاه محصولات و فرآورده‌های ایران در کویت که انشاء الله بزودی افتتاح خواهد شد قدم برجسته‌ای بمنظور توسعه روابط اقتصادی و بازرگانی ایران با کویت خواهد بود ولی هنگامی این اقدام پرثمر خواهد بود که نمایشگاه بسایر شیخ نشین‌ها نیز منتقل گردد و تصور می‌کنم در قبال نتایجی که از این اقدام بدست می‌آید هزینه‌های احتمالی قابل تحمل باشد (صحیح است) اکنون د راین شیخ نشین‌ها میزان گمرک بواردات یا هیچ و یا بقدری ناچیز است که گذشته از کشورهای اروپائی و خاور نزدیک بازرگانان خاور دور نیز توانسته‌اند باعرضه کردن محصولات گوناگون خود مشتریان با ارزشی پیدا کنند و این بازارها را قبضه نمایند بطوریکه در کویت

و سایر شیخ نشین‌ها انبارها و مغازه‌ها از کالاهای گوناگون که از اقصی نقاط دنیا حمل گردیده، انباشته شده و بدون تردید بازرگانان ایرانی در صورتیکه از طرف دستگاههای اقتصادی حمایت و راهنمائی شوند بهتر از دیگران می‌توانند فرآورده‌های کشاورزی و صنعتی ایران را که خوشبختانه از نظر تولید بسطح قابل توجهی رسیده به مشتریان و همسایگان جنوبی عرضه نمایند و ما می‌توانیم بسهولت کلیه ما یحتاج آنان را باهزینه کمی در دسترسشان قرار دهیم (صحیح است) از توجهی که نمایندگان گرامی بعرایضم فرمودند سپاسگزارم (احسنت).

رئیس- آقای کیهان یغمائی تشریف بیاورید.

کیهان یغمائی- باکسب اجازه ازمقام محترم ریاست و خانمها و آقایان همکاران عزیز همانطور که جناب آقای مهندس پروشانی همکار محترم بعرضتان رساندند بنده باید قبل از مطلبی که می‌خواهم بعرضتان برسانم عرض کنم ماه آبان برای ملت ایران ماه بسیار عزیزی است و هر وقت که اسم این ماه بین ملت ایران برده می‌شود شوق و ذوق فراوانی در تمام قلوب مردم ایران ساری و جاری می‌گردد، بنده بنوبه خودم وظیفه دارم از طرف نمایندگان محترم خراسان و همکاران عزیز در مجلس شورای ملی و کلیه مردم خراسان میلاد مسعود اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر را بملت ایران تبریک بگویم (روستا- از طرف همه ما بفرمائید) بله بنده انجام وظیفه کردم امروز صبح عده‌ای از آقایان این مأموریت را به بنده دادند و البته از طرف تمام مردم ایران بخصوص آنها که امروز صبح به بنده مأموریت دادند میلاد مسعود شاهنشاه آریامهر و میلاد مسعود والاحضرت ولایتعهد محبوب و میلاد مسعود والاحضرت شهناز پهلوی فرزند والاگهر شاهنشاه آریامهر و همچنین میلاد مسعود والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی را تبریک عریض می‌کنم و همه ما در این ماه شادمانی غرق در سرور هستیم و همه احساس شادی می‌کنیم امیدوارم که این عرایض به پیشگاه خاندان جلیل سلطنت و ملت ایران مورد قبول افتد باز بنده وظیفه دارم چون فردا مجلس تعطیل است و مصادف با میلاد مسعود مولای متقیان امیرمؤمنان (ع) است از طرف مردم ایران بحضور تمام مسلمان‌های دنیا بخصوص شیعیان تبریک عرض کنم و لازم است اینجا بعرض برسانم که شاهنشاه آریامهر همیشه از سرچشمه فیاض مکتب علی علیه السلام الهام گرفته و اخلاص عمل آموخته‌اند و باحفظ کامل شعائر دین مبین اسلام همیشه رنج را برخودشان تحمیل کرده‌اند تا جامعه ایرانی و حتی جامعه جهانی در رفاه و آسایش بسر برند و این موجب کمال افتخار و مباهات ما نمایندگان خدمتگزار در مجلس شورای ملی است (صحیح است).

بمناسبت تشکیل سمینار استاندارد مواد اولیه فرش بنده افتخار آستان بوسی حضرت ثامن الائمه (ع) را داشتم و چند روزی در حوزه انتخابیه و در خدمت جذاب آقای وزیر محترم اقتصاد شاهد و ناظر یک نوسازی و سازندگی جدیدی بودم که لازم دانستم در اینجا از خدمات دولت جناب آقای هویدا در این مورد و مخصوصاً از خدمات وزیر کاردان و لایق اقتصاد تشکر کنم بطوریکه اطلاع دارید صنعت و هنر فرش در ایران یکی از یادگارهای نیاکان ما است که بسیار ارزنده است برهر ایرانی در هر مقام واجب و لازم است که در حفظ این صنعت و هنر کوشش کند متأسفانه در سنوات اخیر اشکالاتی در کار صنعت و هنر فرش پیش آمد که وزیر اقتصاد با درایت و کاردانی و باهدایت شاهنشاه آریامهر در راه نوسازی و سازندگی ایران متوجه این مطلب شد دومین سمینار استاندارد مواد اولیه فرش را در خراسان تشکیل داده از این سمینار بسیار حسن استقبال شد و تمام رجال اقتصادی از تمام نقاط کشور اتاق بازرگانی و آن هائی که صاحب این حرف بودند در این سمینار شرکت کردند و یکی دیگر از دردهای اجتماعی ما برطرف شد (دکترالموتی- نتیجه این سمینار چه بود؟) مقصود این بود استاندارد کردن فرش در ایران مطلب صحیحی نبود چون امکان ندارد که هنر و صنعت را استاندارد بکنند ابتدا خیال می‌کردند بطور کلی فرش استاندارد بشود که مواد اولیه فرش از نظر فرم و رنگ آمیزی در تمام ایران زیر کنترل مؤسسه استاندارد در بیاید

که از نظر صادرات بتوانند موقعیت مهم صادرات فرش ایران را در جهان حفظ بکنند و لازم بود که برایش سمینار تشکیل بدهند و تمام آن هائی که در شهرستانها در این حرفه و زمینه کار می‌کنند با هم همصدا بشوند همفکر بشوند نسبت به تهیه مواد اولیه فرش و زیر نظر یک مؤسسه واحدی اینکار را انجام بدهند خوشبختانه این مورد قبول تمام اشخاصی که در این راه سرمایه گذاری کرده بودند شد و نتیجتاً جناب آقای دکتر الموتی قطعنامه سمینار این شد که دولت کمتر مداخل کند همانطور که نظر شاهنشاه و دولت و نمایندگان این است که کار مردم بمردم واگذار بشود و براساس مذاکراتی که در این سمینار شد قرار شد خانه‌های فرش در سراسر ایران در شهرستانهائی که مبادرت به این حرفه دارند تأسیس بشود و خوشبختانه به محض قرائت قطعنامه سمینار جناب آقای وزیر اقتصاد اظهار علاقه فرمودند که ایکاش شهرستان مشهد در این کار پیشقدم می‌شد و بنده باید بعرضتان برسانم که در عرض بیست و چهار ساعت خانه فرش با بهترین وضع و آبرومند ترین وضع در بهترین نقطه مشهد تشکیل شد و ایشان یک ربع قبل از حرکت به فرودگاه برای مراجعت به تهران اولین خانه فرش ایران را در مشهد افتتاح فرمودند و تمام سرمایه گذاران در این راه باهم قرار گذاشتند که بلافاصله در ظرف یک هفته که به محل سکونت اصلیشان برمی گردند خانه‌های فرش را تشکیل بدهند و تشکیلات منظمی داشته باشند و باهم ارتباط داشته باشند و حتی عده‌ای از آقایان که تحف و هدایائی برای تقدیم به آستان مقدس حضرت رضا (ع) و یا نمایش دادن آورده بودند بخانه فرش مشهد تقدیم کردند بنده تشکر می‌کنم که با یک وضع آبرومندی اینکار انجام شد بنده خواستم اینجا از زحمات و درایت آقای دکتر عالیخانی اظهار حق شناسی کنم که با یک آغوش باز به تمام اظهارات ما گوش دادند و آنچه در قدرت دولت و قدرت شخص ایشان از نظر وزارت اقتصاد بود در دستگاه دولت انجام دادند و مردم مشهد به بنده مأموریت دادند که مترجم احساسات آنها باشم و فداکاریشان را به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و مجلس شورای ملی و ملت ایران عرضه بکنم و اینکار بسیار صحیح و خوب بودمطلب دیگری که در این مسافرت بچشم می‌خورد و واقعاً باید عرض کنم اولا بنده مژده بدهم که یکی از واحدهای صنعتی دیگر خراسان بنام کارخانه قند شیرین در تحت توجهات شاهنشاه آریامهر و مساعدت‌های دولت شروع بکار کرد و محصول بیرون داد که عده‌ای از تمام شهرستانها تشریف آوردند شاید قریب ۵۰۰ نفر بودند که افتخار شرکت داشتند در این مجلس استدعا شده بود از حضورشان همه یکصدا شکرگزاری و حقشناسی می‌کردند ضمن نطقها ضمن ملاقات‌ها و مذاکرات خصوصی در این کارهائی که در مملکت انجام شده بخصوص موضوع استیفای حقوق ایران از نفت هر کس در هر مقام حتی یک قالیباف یک تاجر یک دانشگاهی یک دانش آموز هر کس در هر لباس بحثش این بود در این سه چهار روز در دانشگاه در کارخانه قند شیرین در اتاق بازرگانی در اتاق صنایع بطور کلی حتی در حزب ایران نوین که مجلسی داشت تمام بحث روی این مطلب بود که شما و سایر آقایان مخصوصاً از جناب آقای وزیر اقتصاد استدعا کردند که شما در خدمت شاهنشاه آریامهر مترجم احساسات قلوب ما باشید ما آماده هرگونه فداکاری و جانبازی هستیم مخصوصاً در مورد استیفای حقوق ایران ازنفت و بسیار مسرور و خوشحال و شکرگزار بودند از ایجاد تأسیسات ذوب آهن از تأسیس دانشگاه آریامهر از توسعه صنعت در تمام کشور از پیکار بابیسوادی از توسعه آموزش و پرورش در تمام کشور مخصوصاً در سطح روستاها و دهستانها و بی نیازکردن کشور از فرآورده‌های بیگانه که این مطالب را بازگو کردند و بنده مأموریت داشتم با اجازه نمایندگان محترم خراسان (روحانی- صحیح است) که این مطلب را از پشت این تریبون بعرض پیشگاه مبارک شاهانه برسانم فوق العاده شکر گزار بودند و آماده هرگونه فداکاری و جانبازی بودند و یک روحیه بسیار قوی و تازه‌ای در مردم بامید آینده ایجاد شده بود (دکتر الموتی- در تمام شهرستانها همینطور است) بله در همه جای ایران همینطور است و بنده چون عرض کردم از حوزه انتخابیه می‌آمدم عرض کردم البته صددرصد در تمام ایران اینطور است.

رئیس- آقای کیهان یغمائی وقت شما تمام شد.

کیهان یغمائی- عرض کنم با اجازه مقام ریاست چون وقت بنده تمام شده چند دقیقه مزاحم می‌شوم. بنده در مسافرت بودم متأسفانه در ماده۲ لایحه مالیات بردرآمد نبودم ولی با اجازه مقام ریاست خیلی سریع عرض می‌کنم

رئیس- پیشنهاد بفرمائید.

کیهان یغمائی- اجازه بفرمائید چون موضوع مهم است چند کلمه عرض کنم یک موقوفاتی در خراسان داریم که از مالیات معاف هستند ولی متأسفانه درآمدش تحویل صندوق موقوفه نمی‌شود بعضی‌ها هستند که برای فرار از مالیات املاکشان را وقف کرده‌اند درآمدشان هم خوب است برطبق محاسبه تا امروز ۲۵ میلیون تومان مالیات دولت را نداده‌اند و اگر دولت موافقت کند که این تبصره به ماده اضافه بشود جلوگیری از این ناراحتی خواهد شد و بنده استدعا می‌کنم که کمک بفرمائید جناب آقای وزیر دارائی تشریف ندارند (دکتر اسفندیاری نسبت بوضع کارگران در این سمینار چه عملی کردید؟) خود قانون کار در اینباره حلاجی کرده وضع تمام کارخانه‌ها در خراسان عوض شده (دکتر اسفندیاری- در این سمینار راجع به بیمه کارگران قالیباف در شهر و دهات هم توجهی شد ؟) البته به جنابعالی مژده بدهم که در خراسان ۷۰ درصد کارگران قالیباف بیمه شده‌اند. (دکتر اسفندیاری- در دهات هم همینطور؟) در شهر و دهات و همانجا بود که مژده دادند (دکتر سفندیاری- در کرمان که هنوز نشده) (مصطفوی- درنائین هم نشده) و این کاری است که حتماً باید بشود بنده دنباله عرایض دیگرم را می‌گذارم برای جلسه آینده و ضمناً از خداوند توفیق خدمتگزاری می‌خواهم موجب افتخار ما است که در شهرستان‌ها اینطور گفته شده است که رهبر خردمند ما از طرز خدمت نمایندگان راضی هستند و ابر از عنایت فرموده‌اند که بنده خواستم این را بعرض مجلس شورای ملی برسانم (احسنت).

رئیس- آقای دکتر نجیمی بفرمائید.

دکترنجیمی- باکسب اجازه ازمقام ریاست و نمایندگان محترم مدتی قبل برای من فرصتی دست داد که باتفاق جناب آقای پیرنیا استاندار فارس و عده‌ای از مسئولان ادارات آن استان ظرف ۹ روز از کلیه بخش‌ها و دهات شهرستان آباده و با طی مسافتی بالغ بر دو هزار کیلومتر بازدید بعمل آورم روز جمعه ۲۹ مهر ماه هم باتفاق جناب آقای خواجه نوری و جناب آقای دکتر خطیبی و عده زیادی از همکاران محترم برای افتتاح درمانگاه و پست‌های امدادی شیرو خورشید سرخ از آباده و دیدن کردم و اینک بطور خلاصه مشهودات خود را باستحضار می رسانم- احساساتی که مردم در همه جا اعم از شهری و روستائی یا افراد ایلات نسبت بشاهنشاه آریامهر ابراز می‌داشتند در خور همه گونه ستایش و تمجید و نمودار و مظهر عمیقتری و پاکتری ایمان و عشق اهالی این شهرستان نسبت برهبر توانا و خردمند کشور بود و در همه جا از صمیم قلب برای سعادت شاهنشاه و پایداری سلطنت دعا می‌نمودند و این نیایش بقدری صادقانه و بی پیرایه بود که هر بیننده را تحت تأثیر قرار می‌داد.

مردم از امنیتی کامل که حتی در سال‌های اخیر بی سابقه بود برخوردار و این امنیت و ثبات اوضاع بآنها اجازه داده بود در کارهای عمرانی و کشاورزی به پیشرفتهای قابل ملاحظه‌ای نائل شوند بطوری که در منطقه سرحد چهاردانگه که منحصراً محل چرا بود در ظرف دو سال اخیر کشاورزان و اهالی محل برای حفر چاه و نصب موتور پمپ اقدام بسرمایه گذاری و بالغ بردویست حلقه چاه که هر یک از۸-۶ اینچ آب می‌دهد حفر و صدها هکتار زمین را بزیر کشت در آورده‌اند.

سپاهیان دانش و بهداشت و ترویج در روستاها و در ایلات از روی ایمان و علاقه و باکمال جدیت بتعلیم و تربیت مشغول و روستائیان را به رعایت اصول بهداشت و سالم سازی محیط و بشرکت در کارهای دسته جمعی و عمرانی تشویق و هدایت می‌نمودند و در همه جا دهقانان از اقدام شاهنشاه آریامهر در بسیج این سربازان فداکار که سازوبرگشان را اوراق دفتر و کتاب و داروهای شفا بخش تشکیل می‌داد تجلیل و آن را مظهر انقلاب شاه و مردم می‌دانستند با اجرای مفاد قانون مترقی اصلاحات ارضی تکلیف کلیه کسانی که بامر کشاورزی اشتغال داشتند روشن و خورده مالک

و کشاورز هر یک بنا بوظیفه و سهمی که طبق قانون در پیش برد امر کشاورزی بعهده داشتند دوش بدوش یکدیگر و باکمال حسن تفاهم بکار زراعت اشتغال داشتند.

کارهای عمرانی که بوسیله دولت باید انجام می‌گرفت تا جائی که امکانات و مقدورات دولت اجازه داده انجام ولی بالا رفتن سطح اطلاعات مردم که در همه جا می‌خواستند از زندگی بهتری برخوردار شوند تقاضا‌ها برای تأمین و لوله کشی آب تأسیس دبیرستان و دبستان و آموزشگاه حرفه‌ای و ساختن بیمارستان و درمانگاه و کشتارگاه و ایجاد برق و غیر ذلک زیاد است و طبیعتاً دولت باید باقدمهای سریع تر درکارهای عمرانی اقدام نماید تا تقاضاها باکارهای انجام شده متناسب گردد. و این امرهم جز با تحصیل درآمد بیشتر امکان نخواهد داشت و اینجاست که لزوم استیفای کامل حقوق حقه ایران از شرکتهای نفت احساس و اولین وظیفه دولت است که با برخورداری از عنایات خاص شاهنشاه آریامهر و ملت نجیب ایران حداکثر کوشش و مجاهدت را برای احقاق حق مردم بعمل آورد تا بتواند به تقاضاهای مشروع اهالی شهرستان آباده و سراسر این کشور جواب مثبت و مقنع بدهد.

ضمناً توجه وزارت آب و برق را بتأمین آب آباده جلب می‌نمایم.

این موضوع سالهاست مورد بحث و مذاکره بوده و از سال‌ها قبل برای ساختمان سد و آوردن آب رودخانه بارمر به آباده مطالعاتی شده است که متأسفانه باتمام مذاکراتی که تاکنون بعمل آمده به نتیجه مثبت نرسیده و عملا اقدامی در اینمورد نشده است و اینجانب مصراً خواهانم برای تأمین آب آنجا که جنبه حیاتی برای مردم دارد اقدام شود.

راههای فرعی در شهرستان آباده محدود و ایجاب می‌نماید توجه بیشتری از طرف دولت بشود و بخصوص راه سرحد چهاردانگه باقلعه رود بر ساخته شود تبدیل دادگاه بخش آباده بدادگاه شهرستان نیز از تقاضاهای مکرر مردم آنجا است چون شهرستان آباده محل ییلاقی ایلات قشقائی و خمسه است مرکز تجمع و سکوت این ایلات نیز بازدید و همه جا موجی از احساسات شاه دوستی در تجلی بود.

بر رویهم سطح فکر و اصلاح اشخاص نیز ترقی محسوس نموده و روح ایمان و احساس مسئولیت جایگزین بی بند و باریهای سابق شده است و توجه آنها به امر زراعت معطوف و دولت باید از این موقعیت حداکثر استفاده نموده و اقدام وسیع و دامنه دارتری برای اسکان کامل آنها انجام دهد تا از این نیروی فعال فایده بیشتری عاید کشور گردد و بنظر اینجانب بهترین وسیله و مشوق برای اسکان ایلات به اختیار گذاردن آب و زمین است که موردتوجه کامل جناب آقای پیرنیا هم قرار گرفته و در این راه موفقیتهائی نصیب شده است و در صورتی که اعتبارات بیشتری به اختیار شخص ایشان همینطور گذارده شود توفیق در راه اسکان قطعی و مسلم خواهد بود موضوع دیگری که در این مسافرت بوضوح بچشم می‌خورد حس همکاری و احساس مسئولیت روساء دوایر بود که تحت نظارت جناب آقای پیرنیا انجام وظیفه نموده و این حسن رابطه و تفاهم موجود از عوامل مؤثر در پیشرفت کارها بحساب می‌آید.

در این مسافرت من ناظر حسن استفاده از اعتباراتی بودم که دولت به اختیار استانداران می‌گذارد و جداً معتقد شدم اعتبارات عمرانی هر منطقه باید در اختیار استانداران لایق گذارده شود تا به تشخیص آنها که بحوزه مأموریت خود کاملا آشنا ووارد و با مردم در تماس مستقیم بوده و به احتیاجات و نیازمندیهای آنها وقوف کامل دارند بمصرف عمران و آبادی برسد.

ضمناً لازم می دانم ازمجاهدتها و زحمات پی گیر استاندار فارس که باعشق و علاقه بمردم خدمت می‌نماید و با الهام از شاهنشاه آریامهر تحولی در وضع این استان پدید آورده و شخصاً بدور افتاده ترین دهات سرکشی و بکارهای آبادانی و تقاضاهای مردم رسیدگی می‌نماید مراتب نهایت تشکر و سپاسگزاری را بعمل آورم ضمناً توجه دولت را به انجام تقاضاهای ایشان و بخصوص در مورد

حواله مبلغ ۱۶۰ میلیون ریالی که مقرراست با تک کشاورزی بمحل حواله نماید جلب می‌نمایم.

از لحاظ افتتاح درمانگاه شیروخورشید سرخ در آباده بجا و مناسب می دانم نیمه‌ای از خدمات ذیقیمت این مؤسسه نیکوکاری معروض بدارم شیروخورشید سرخ که تحت سرپرستی خواهر والاگهر شهریار معظم والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی مظهر مهر و عاطفه اداره می‌شود از مؤثرترین و بهترین مؤسسات نیکوکاری بوده و در هر فرصت نسبت بیاری نیازمندان و تسکین آلام و مصائب دردمندان اقدام و توجه خاص مبذول داشته است.

همت والا و مهر و عطوفت والاحضرت بصورت تأسیسات مختلف شیروخورشید سرخ در سراسر کشور متجلی است و عامل بسیار مؤثری در تأمین سلامت و بهداشت مردم و پناه و مأمن پر قدر و قیمتی برای مصیبت دیدگان می‌باشد و چون فردا مصادف با روز میلاد والاحضرت شاهدخت است تبریکات صادقانه بحضور مبارکشان عرض و از یزدان توانا خواستارم سلامتی و طول عمر به ایشان عطا فرماید در میان آن عده از رجال صدیق و علاقمندی که در جمعیت شیرو خورشید سرخ گرد آمده و بی تظاهر و ریا خدمت می‌نمایند جناب آقای دکتر خطیبی دارای منزلتی خاص و از چهره‌های ارزنده و تابناک این جمعیت است که وظیفه را تا سرحد فداکاری انجام می‌دهد و در مسافرت به آباده ایشان با تخصیص اعتبار برای بنای خانه جوانان و موافقت برای تأسیس درمانگاه ایزد خواست و تخصیص اعتباری بمبلغ پنج میلیون ریال برای شیروخورشید سرخ اقلیت مردم آن شهرستان را بیش از پیش بعواطف و نیکی‌های خاص شیروخورشید سرخ مستظهر ساختند و من بنا بوظیفه‌ای که بعهده دارم مراتب نهایت تشکر و امتنان اهالی را از ایشان به استحضار می رسانم و امیدوارم در راه خدمت پر ارج و قربی که بعهده گرفته‌اند کماکان موفق و مؤید باشند (احسنت- احسنت).

رئیس- بعلت تعطیل دیروز صورت جلسه امروز حاضر نیست انشاء الله صورت جلسه سه شنبه و امروز روز یکشنبه خدمت نمایندگان تقدیم می‌شود.

۳- تقدیم یک فقره لایحه بقید یک فوریت بوسیه آقای دکتریگانه وزیر مشاور

رئیس- وارد دستور می‌شویم آقای دکتریگانه بفرمائید.

دکتریگانه (وزیرمشاور)- بطوریکه نمایندگان معظم استحضار دارند سپاه دانش که یکی از اصول انقلاب شاه و مردم بود شاید نه تنها در تاریخ کشور بلکه در تاریخ جهان بزرگترین نقش را در راه باسواد کردن مردم ایفا نمود (صحیح است) و مخصوصاً علاوه برسواد موجب شد که زارعین عزیز ما دارای رشد سیاسی و اجتماعی هم بشوند (صحیح است) اکنون که چند دوره از سپاهیان دانش وظایف خودشان را بنحو احسن انجام داده‌اند که در این مجلس نمایندگان معظم مکرر اشاره فرموده‌اند بعد از این ادوار بنظر رسید که بهتر خواهد بود از لیسانسیه‌ها و مخصوصاً لیسانسیه‌های علوم تربیتی و اجتماعی برای سپاه دانش استفاده بشود (نمایندگان- بسیارخوبست) تا این لیسانسیه‌ها بتواند به دیپله‌های سپاهی دانش علوم اجتماعی و تربیتی را بیاموزند و دائماً تحولات مملکتی را بسپاهیان دانش تعلیم بدهند و در جریان بگذارند این بود که لایحه‌ای به این منظور تنظیم شد که آنچه لیسانسیه مازاد برسپاه بهداشت و سپاه آبادانی و ترویج است برای امر هدایت و تعلیمات برسپاهیان دانش بتوانند بروستاها اعزام بشوند و این لایحه را استدعا دارم که با یک فوریت موافقت بفرمائید تا انشاء الله در اولین دوره که سپاهیان دانش اعزام می‌شوند این سرپرستهای لیسانسیه را هم بتوانیم به روستاها اعزام بکنیم (احسنت)

(فلیکس آقایان- از بانوان هم استفاده بکنید). (دکترشفیع امین- بانوان که نظام وظیفه نمی‌روند)

۴- طرح و تصویب یک فوریت لایحه مربوط به استفاده از مشمولین لیسانسیه و بالاتر در سپاه دانش

رئیس- لایحه قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

چون امر راهنمائی و نظارت و مراقبت در فعالیتهای سپاهیان دانش و حفظ انضباط آنان کمال اهمیت را دارد لازم است که از وجود افراد لیسانسیه و بالاتر مانند سپاه بهداشت و سپاه ترویج و آبادانی در سپاه دانش نیز برای راهنمائی استفاده شود. اینگونه افسران وظیفه غالباً از فارغ التحصیلان رشته‌های تعلیم و تربیت و علوم اجتماعی و اقتصادی و حقوق و غیره انتخاب خواهند شد و بدین ترتیب هم مازاد مشمولان لیسانسیه و بالاتر بلاتکلیف نخواهند ماند و هم وزارت آموزش و پرورش از وجود این افراد برای ایجاد تحرک بیشتر در تعلیم و تربیت روستاها استفاده خواهد کرد. بدین منظور لایحه‌ای بقید یک فوریت برای تصویب تقدیم می‌دارد.

از طرف وزیر آموزش و پرورش- بانو دکتر پارسای لایحه قانونی استفاده از مشمولان لیسانسیه و بالاتر در سپاه دانش

ماده۱- بمنظور هدایت و راهنمائی درجه داران سپاه دانش در انجام وظایف محوله به وزارتین جنگ و آموزش و پرورش اجازه داده می‌شود در هر دوره تأمین احتیاجات به نسبت سهمیه کادر درجه داری سپاه مذکور از مشمولان لیسانسیه و بالاتر بلامانع مازاد براحتیاجات نیروهای مسلح شاهنشاهی وسپاههای بهداشت و ترویج و آبادانی اخذ و برای تشکیل کادر افسری سپاه دانش اختصاص دهند.

ماده۲- هزینه‌های مربوط به اجرای این قانون بشرح زیر تأمین خواهد شد.

الف- حقوق و مزایای ثابت کادر آموزش نظامی و هزینه غذا- مسکن- پوشاک- نوشت افزار و حقوق دوره آموزش سپاهیان مذکور در مدت اخذ تعلیمات در مراکز آموزش نظامی بعهده وزارت جنگ می‌باشد.

ب- حقوق و مزایای کادر آموزش فرهنگی در دوره تعلیمات و همچنین حقوق و مزایای افسران سپاه دانش در مدت خدمت در سپاه دانش و هر نوع هزینه مربوط به آنان در این مدت از طرف وزارت آموزش و پرورش پرداخت خواهد شد.

ماده۳- مفاد مواد۳و۵و۶ قانون سپاه بهداشت و همچنین آن قسمت از قوانین مربوط به سپاه دانش که با این قانون مغایرات نداشته باشد در مورد مشمولان لیسانسیه و بالاتری که بسپاه دانش اختصاص داده می‌شود لازم الرعایه خواهد بود.

ماده۴- آئین نامه اجرائی این قانون از طرف وزارتین جنگ و آموزش و پرورش تنظیم و پس از تصویب هیئت وزیران بموقع اجرا گذارده خواهد شد.

ماده۵- وزارتین جنگ و آموزش و پرورش مأمور اجرای این قانون می‌باشند.

نخست وزیر- وزیرجنگ- وزیرآموزش و پرورش

رئیس- آقای حاذقی با فوریت مخالفید؟

حاذقی- بنده موافقم.

رئیس- آقای فخر طباطبائی مخالفید؟

فخرطباطبائی- بنده موافقم.

رئیس- مخالفی با فوریت لایحه نیست؟

دکترشفیع امین- همه موافقند.

رئیس- رأی می‌گیریم به فوریت لایحه خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنیم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

۵- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به مالیاتهای مستقیم از ماده ۷الی ماده ۳۳

رئیس- لایحه مالیات بردرآمد مطرح است ماده ۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۷- درمواردیکه از اشخاص مقیم خارج که

در ایران شعبه یا نمایندگی ندارند مزد یا حقوق دریافت شود دریافت کنند گان مکلفند ظرف ۳۰ روز از تاریخ دریافت مزد یا حقوق علی الحساب مالیاتی متعلقه را طبق ماده۶ به اداره دارائی محل اقامت خود تأدیه نمایند و تا آخر تیرماه سال بعد اظهار نامه مربوط بمزد یا حقوق دریافتی خود را به دارائی تسلیم کنند.

رئیس- در ماده ۷ نظری نیست؟ آقای دکتر مبین بفرمائید.

رجائی- لازم است در این ماده توضیحی بفرمایند.

دکترمبین- بطوریکه همکاران محترم ملاحظه می‌فرمایند ماده۷ در مواد قبلی از ماده۳ در قسمت بخش اول مربوط به درآمد حقوق ذکر شده بنابراین حق این بود که مواد دیگری که مربوط به مالیات برحقوق است در این بخش ذکر بشود در صورتیکه چندین بند از ماده۲ بند۳و۴و۵و۲ که می‌بایست در این بخش مالیات بر حقوق ذکر بشود در مورد مالیات در بند ۲ ذکر شده بنده پیشنهاد دادم که بند ۲و۳و۴و۵ بصورتی که تقدیم کردم در اینجا تبصره‌ای در مادة ۷ و یا بصورت مادة مستقل بعد از مادة ۷ ذکر بشود البته پیشنهادی که بنده دادم عین بندهای ۲و۳و۴و۵ نیست علتش این است که در مورد معافیت مالیات بردرآمد برای نمایندگان سیاسی ما قرارداد خاصی داریم بنده در پیشنهادم استناد کردم که به اتکاء همان قرارداد عملی بشود و پیشنهادها را تقدیم می‌کنم ضمناً چون بنده در موقع طرح ماده۲ بموقع نتوانستم پیشنهادی تقدیم بکنم و درماده۴ دو پیشنهاد هم مربوط به بند ۱۰ از ماده ۲ و بند ۳ از تبصره ۱ ماده ۴ تقدیم کردم.

رئیس- نظر دیگری در ماده۷ نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

پیشنهاد می‌کنم تبصره زیر بماده۷ اضافه شود:

تبصره- بانک‌ها و مؤسسات و شرکت‌ها و اشخاصی که واسطه یا پرداخت کننده این قبیل وجوه هستند مکلفند همه ماهه صورتی از کلیه دریافت کنندگان وجه که حاوی نام و نشانی و میزان دریافتی آنان باشد به اداره دارائی محل تسلیم کنند.

فراکسیون حزب مردم: دکتر اسفندیاری- بهبودی

مقام محترم مجلس شورای ملی

درماده۷ سطر(۳) عبارت اصلاح شود بطریق ذیل.

مالیات متعلقه علی الحساب را طبق ماده۶ به اداره دارائی محل خود تأدیه نمایند . . .

همچنین در آخر همین ماده تسلیم کند . . . (تسلیم کنند) نوشته شود.

فضل الله پروین

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم بند۲و۳و۴و۵ از ماده۲ حذف و در آخر بخش اول لایحه بصورت تبصره ماده۷ یا ماده‌ای مستقل بعد از ماده۷ قید گردد بشرح زیر:

تبصره ماده۷یا ماده۸: در مورد مالیات بردرآمد نمایندگان سیاسی و فوق العاده خارجی و کارمندان سفارتخانه‌ها و کنسولگریها و مؤسسات فرهنگی دول خارجی و کارشناسان خارجی نسبت بحقوق دریافتی از دول متبوعه براساس قانون مربوط بقرار داد وین با رعایت معامله متقابل عمل خواهد شد. کارمندان محلی سفارتخانه‌ها و کنسولگریهای دولت شاهنشاهی ایران در خارج نسبت بحقوق دریافتی از دولت ایران در صورتیکه دارای تابعیت دولت ایران نباشند بشرط وجود معافیت مالیاتی متقابل از پرداخت مالیات برحقوق معاف خواهند بود. دکترمبین

رئیس- ماده هشتم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۸- درآمدی که شخص طبیعی از طریق اشتغال بهر یک از مشاغلی که در سایر بخشهای این قانون عنوان نشده است در ایران تحصیل کند مشغول مالیات بردرآمد مشاغل می‌باشد.

رئیس- آقای مجد بفرمائید.

مجد- در ماده۸ بعد از کلمه عنوان شده، اشتباهاً نشده چاپ شده است اجازه می فرمائید توضیح بدهم؟

دکتریگانه (وزیر مشاور)- نشده صحیح است

رئیس- آقای مجد بفرمائید.

مجد- بنده ماده را قرائت می‌کنم ملاحظه بفرمائید.

(ماده۸- درآمدی که شخص طبیعی از طریق اشتغال بهر یک از مشاغلی که در سایر بخش‌های این قانون . . .) تصریح بهر یک از مشاغلی معلوم می‌شود که بعد از هر یک از مشاغل مشاغل از سایر بخشها بنابراین اگر بگوئیم سایر بخشها عنوان نشده دیگر تصریح بهر یک از مشاغل که صحیح نیست.

رئیس- پیشنهاد بفرمائید نظر دیگری در ماده ۸ نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

پیشنهاد می‌کنیم ماده ۸ بصورت زیر اصلاح شود:

ماده۸- درآمدیکه شخص طبیعی از طریق اشتغال بهر یک از مشاغل مندرج در این بخش در ایران تحصیل کند مشمول مالیات بردرآمد مشاغل است.

فراکسیون حزب مردم- دکتراسفندیاری- بهبودی

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

در طرز نگارش و تدوین هر موضوع و هر مطلب بخصوص برای وضع قوانین اول باید مطالب و موضوع‌ها و مواد مورد نظر را نوشت و سپس در بعضی موارد و بعضی مواد که بعلتهای خاصی ضرورت ایجاب نماید ممکن اس نوشته شود . . . "آنچه در سایر بخشها یا سایر مواد این قانون ذکر نشده تابع فلان دستور یا مشمول فلان ماده است لیکن در این ماده۸ زیر عنوان . . . درآمد مشاغل هنوز هیچ مطلبی ذکر نشده و بهیچیک از مشاغل اشاره نگردیده بدون مقدمه نوشته شده . . . مشاغلی که در سایر بخشهای این قانون عنوان نشده مشمول مالیات بردرآمد مشاغل می‌باشد . . . بنابراین پیشنهاد می‌کنم ماده ۸ اینجا حذف شود و در آخر بخش مشاغل پس از آنکه همه مطالب و مواد نوشته شد مندرج گردد. فضل الله پروین

رئیس- ماده نهم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۹- درآمد مشمول مالیات موضوع این بخش حسب مورد طبق مواد۱۰-۱۳-۱۵-تا۲۰-۲۲-۲۳-۲۶-۲۹-۳۱ پس از کسر معافیتهای مقرر در این قانون تشخیص می‌شود.

رئیس- در ماده۹ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای ماده۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

پیشنهاد می‌کنم ماده ۹ حذف شود.

فراکسیون حزب مردم- دکتراسفندیاری- بهبودی

پیشنهاد: در ماده۹- اشاره به مواد۱۰-۱۳ تا ۲۰ و سپس ۲۲-۲۳-۲۶-۲۹-۳۱ شده است که درآمد پس از کسر معافیتهای مقرر تشخیص می‌شود.

اولا تشخیص می‌شود . . . درست نیست باید گفت تشخیص داده می‌شود یا آنکه مشخص می‌شود.

ثانیاً- اینکه نوشته شده ماده۱۵ تا ۲۰ معلوم نیست (خود ماده ۲۰) داخل است یا خارج.

ثالثاً- چون این ماده اشاره به ۱۳ ماده دیگر نموده و این طریق موجب اشکال و دردسر فراوان و موجب فراموشی هنگام مراجعه هنگام اجرای هریک از مواد مذکوره مجدداً بازگشت به این ماده موجب سرگردانی متصدیان و آشفتگی مؤدیان است پیشنهاد می‌کنم ماده۹ بکلی حذف شود و معافیتهای مقرر هر یک بجای خود مشخص و معین باشد. فضل الله پروین

رئیس- ماده دهم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۱۰- درآمد مشمول مالیات در مورد مشمولین ماده۸ که دارای دفاتر قانونی هستند عبارتست از مجموع درآمدهای حاصل از فروش کالا و خدمات به اضافه سایر

درآمدهای آنان که مشمول مالیات منبع دیگر شناخته نشده پس از کسر هزینه‌ها و استهلاکات مربوط بتحصیل درآمدهای مذکور (موضوع فصل هزینه‌های قابل قبول و استهلاکات).

تبصره- مؤدیان در انتخاب یکی از روش‌های متداول حسابداری آزاد هستند ولی باید در سنوات بعد نیز همان روش را اعمال نمایند و تغییر آن باید با اطلاع قبلی وزارت دارائی بعمل آید.

رئیس- در ماده دهم نظری نیست؟ آقای دکتر عدل طباطبائی بفرمائید.

دکترعدل طباطبائی- بنده می‌خواستم توضیح بفرمایند منظور از دفاتر قانونی چیست اگر منظور همان دفاتری است که تجار باید داشته باشند که در این صورت شامل کلیه اشخاص مالیات بده نمی‌شود و اگر دفاتر قانونی دیگری هست که قوانین دیگری معین کرده آن قوانین خوانده شود.

رئیس- آقای دکتریگانه بفرمائید.

دکتریگانه (وزیرمشاور)- راجع به مطلبی که جناب آقای دکترعدل طباطبائی عنوان فرمودند خواستم عرض کنم منظور از دفاتر قانونی همان دفاتری است که هریک از تجار ملزم بداشتنش هستند البته استحضار دارید یکی از خصوصیات این لایحه اگر تصویب فرمودید این خواهد بود که برای بیشتر مؤدیان داشتن دفاتر را لازم دانسته شاید این حیث با قوانین قبلی که مالیات‌های مقطوع برقرار می‌کردند فرق داشته باشد این یکی از خصوصیات این لایحه است منظور از دفاتر قانونی همان دفتری است که در قانون تجارت ذکر شده سه دفتری است که هر کس باید داشته باشد.

رئیس- آقای دکترعدل طباطبائی بفرمائید.

دکترعدل طباطبائی- بنده می‌خواستم نظر دولت را جلب کنم که در شور دوم در کمیسیون این مسأله دفاتر قانونی را روشن بکنند زیرا که اگر منظور دفاتر مندرج در قانون تجارت باشد مشاغل بسیاری از مؤدیان که تاجر محسوب نمی‌شوند و طبق این قانون باید دفتر داشته باشند و صحیح هم نیست مثل و کلای دادگستری و دارندگان سایر مشاغل که تاجر نیستند و اینها مکلف اند که دفتر داشته باشند.

رئیس- بهتر است پیشنهاد بفرمائید در کمیسیون مطرح بشود پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

پیشنهاد می‌کنم ماده۱۰ بصورت زیر اصلاح شود:

ماده۱۰- درآمد مشمول مالیات موضوع این بخش پس از کسر معافیتهای مقرر در این قانون بنحو زیر تشخیص می‌شود: درآمد مشمول مالیات در مورد مشمولین ماده۸ عبارتست از مجموع درآمدهای حاصل از فروش کالا و خدمات به اضافه سایر درآمدهای آنان که مشمول مالیات منابع دیگر شناخته نشده است پس از کسر هزینه‌ها و استهلاکات مربوط بتحصیل درآمد مذکور (موضوع فصل هزینه‌های قابل قبول و استهلاکات)

تبصره- مؤدیان . . . الی آخر.

فراکسیون حزب مردم- دکتراسفندیاری- بهبودی

مقام محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد:

در تبصره ماده۱۰ سطر آخر که نوشته شده تغییر آن باید با اطلاع وزارت دارائی باشد چون از شهرها همه نمی‌توانند به مرکز و وزارت دارائی مراجعه کنند پیشنهاد می‌کنم بجای وزارت دارائی اداره‌های دارائی نوشته شود.

فضل الله پروین

پیشنهاد بمقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

در ماده۱۰ گفته شده است: درآمد مشمول مالیات در مورد مشمولین ماده۸ که دارای دفاتر قانونی هستند عبارت است از . . .

آنچه در ماده۸ دقت کردم نه درآمدی ذکر شده نه از مشمول نام و نشانی آمده فقط نوشته هر یک از مشاغلی که در بخش‌های این قانون عنوان نشده است . . .

. . . خوب چیزی که عنوان نشده و مشمولی که معرفی نگردیده یعنی وقتی مؤدی معلوم نیست و درآمدی اشاره

نشده چطور ماده۱۰ دستور داده دفاتر قانونی و درآمد فروش از کالا و خدمات اضافی و سایر مراتب را بشرح مندرجه ذکر می‌کند.

این عبارت مبهم است پیشنهاد می‌کنم این جا که به ماده۸ مراجعه شده لااقل در آن ماده نوشته شود: درآمدی که شخص طبیعی در ایران بهر نحو تحصیل کند از طریق اشتغال بهر یک از مشاغل اعم از اینکه در مواد این قانون ذکر شده یا نشده باشد پس از معافیتهای قانونی مشمول مالیات بردرآمد می‌باشد.

فضل الله پروین

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در ماده۱۰ تعریفی از دفاتر قانونی بعمل آید.

دکتریزدان پناه

رئیس- ماده۱۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۱۱- اشخاص طبیعی مذکور در زیر مکلف بنگاهداری دفاتر قانونی برای مؤسسات خود بوده و درآمد مشمول مالیات آنان از روی دفاتر قانونی تشخیص می‌شود:

۱- دارندگان کارت بازرگانی و کلیه واردکنندگان و صادرکنندگان.

۲- دلالان و حق العمل کاران که محل کسب ثابت دارند (باستثنای دلالان معاملات ملکی).

۳- کارخانه دارانیکه برای کارخانه آنان از طرف وزارت اقتصاد پروانه یاکارت بعنوان کارخانه صادر شده یا بشود. آئین نامه مربوط به این بند از طرف وزارت اقتصاد- وزارت کار و امور اجتماعی و وزارت دارائی تهیه و بتصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

۴- بهره برداران مؤسسات ساختمانی و تأسیسات فنی و صنعتی و دفاتر فنی و مهندس مشاور.

۵- بهره برداران معادن.

۶- بهره برداران مؤسسات حمل و نقل زمینی و دریائی و هوائی اعم از مسافری یا باربری.

۷- بهره برداران سینما- تماشاخانه- مؤسسات فیلم برداری و دوبلاژ فیلم.

۸- بهره برداران بیمارستان- زایشگاه- آسایشگاه- تیمارستان- آزمایشگاه- درمانگاه (کلینیک) فیزیو تراپی.

۹- بهره برداران مؤسسات تعلیم و تربیت.

۱۰- دارندگان مشاغل پزشکی.

۱۱- وکلاء دادگستری و صاحبان دفاتر اسناد رسمی و ازدواج و طلاق.

۱۲- صاحبان مؤسسات حسابرسی و مشاوره عالی.

۱۳- صاحبان مجله و روزنامه و مؤسسات نشر کتاب.

۱۴- صاحبان مؤسسات تبلیغاتی.

۱۵- مشمولین ماده۱۵ که درآمد مشمول مالیات آنها در سال اول اجرای این قانون بموجب اظهار نامه تسلیمی پانصد هزار ریال یا بیشتر اعلام گردد از سال دوم اجرای این قانون و در صورتیکه درآمد مذکور در اظهار نامه کمتر از پانصد هزار ریال باشد ولی بموجب تشخیص قطعی پانصد هزار ریال یا بیشتر تعیین گردد از سال بعد از تشخیص قطعی.

۱۶- سایر مشمولین مالیات بردرآمد مشاغل که بموجب آگهی منتشره تا آخر دیماه هر سال از طرف وزارت دارائی مکلف بنگاهداری دفتر خواهند شد (نسبت بدرآمد سال‌های بعد از انتشار آگهی).

رئیس- نظری در ماده۱۱ نیست؟ آقای مجد بفرمائید.

مجد- خواهش می‌کنم توضیح بفرمایند استثنائی که در بند۲ ماده۱۱ برای دلالان معاملات ملکی به مکلف نمودن به نگهداری دفتر آمده برای چیست؟

رئیس- آقای دکتریگانه بفرمائید.

دکتریگانه- مشاغل منظور اینجا بیشتر مشاغل بازرگانی بوده و استحضار دارید معاملات ملکی و اموال غیر منقول بهیچوجه تابع قانون تجارت نیست و اصلا جزء

اعمال تجاری شناخته نشده این است که این را از داشتن دفاتر تجاری معاف کرده‌اند و قرار دیگری گذاشته‌اند بهر صورت اگر نظر حضرت مستطاب عالی این باشد که اینها مثل سایر دلالان امور تجاری که در صدر این لایحه است دارای دفتر باشند پیشنهاد بفرمائید در کمیسیون با کمال میل مطالعه می‌شود.

رئیس- آقای مجد بفرمائید.

مجد- در قانون تجارت معاملات تجاری ماده۲ بقرار ذیل است.

قسمت سوم: هم قسم عملیات دلالی یا حق العمل کاری یا عامل و همچنین تصدی بهر نوع تأسیساتی که برای انجام بعضی امور انجام می‌شود از قبیل تسهیل معاملات ملکی. بنابراین انجام عملیات ملکی تجاری محسوب است و اینها طبق قانون تجارت باید تاجر شناخته بشوند مگر تصریح و ماده خاصی برای این کار باشد نظر جناب آقای دکتر بماده۴ این قانون است که می‌گوید معاملات غیر منقول تجارت بحساب نمی‌آید خود معاملات غیر منقول صحیح ولی اعمالی که در اثر آن انجام می‌شود تجاری باید محسوب شود.

رئیس- پیشنهاد بفرمائید آقای دکتر عدل طباطبائی.

دکترعدل طباطبائی- منظور از مشاور عالی چی است؟ (مجد- بنده پیشنهاد حذفش را کرده‌ام) چون اغلب پیشنهاداتی که داده می‌شود از طرف آقایانی است که عضو کمیسیون دارائی نبودند در شور اول پیشنهاداتی که ما می‌دهیم متوقف بر توضیحاتی است که در جلسه بما می‌دهند بنابراین اگر توضیحات بیشتری داده شود ما متشکر می‌شویم.

رئیس- نظر دیگری در ماده۱۱ نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید تبصره زیر بماده۱۱ اضافه شود.

صاحبان سینماها از داشتن و نگهداری دفاتر قانونی معاف و مالیات خود را مثل عوارض شهرداری در موقع خرید بلیط از شهرداری بپردازند. مجید محسنی مهر

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم در بند۲ ماده۱۱ استثنای مربوط بدلالان معاملات ملکی حذف شود.

رضا مجد

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید بند۱۱ ماده۱۱ بشکل زیر اصلاح شود:

صاحبان دفاتر اسناد رسمی و ازدواج و طلاق.

باتقدیم احترام دکترجعفری

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در ماده۱۱ در شور دوم مواد زیر مورد توجه قرار گیرد.

۱- منظور از بهره بردار چه کسی است باید تعریف شود.

۲- منظور از مشاور عالی چی است.

۳- در ردیف ۱۰ چرا داروخانه‌ها پیش بینی نشده است.

دکتریزدان پناه

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم تبصره زیر بماده۱۱ اضافه گردد.

دارندگان مطب خصوصی مالیات بردرآمد خود را با الصاق تمبر روی نسخه که با پیشنهاد وزارت دارائی بتصویب هیأت وزیران خواهد رسید پرداخت خواهند کرد.

دکترقراگزلو

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم: در بند۱۰ ماده۱۱ اضافه شود به استثنای دارندگان مطب.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم: در بند۸ ماده۱۱ بعد از کلمه درمانگاه داخل پرانتز قید شود "پلی کلینیک".

دکترقراگزلو

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید: که اول بند۱۱ ماده۱۱ کلمات "وکلاء دادگستری" حذف شود.

هاشم جاوید

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید جمله (ونمایندگی‌های کمپانیهای خارجی که به ایران فیلم سینما وارد و توزیع می‌کنند) به آخر بند۷ ماده۱۱ اضافه شود.

مجید محسنی مهر

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید بند۲ از ماده۱۱ بشرح زیر اصلاح شود.

دلالان و حق العمل کاران و پیشه وران که محل کسب ثابت دارند در صورتیکه درآمد سالانه آنها تجاوز از چهار صد هزار ریال مشخص شده باشد . . . الی آخر.

باتقدیم احترام رجائی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم بند۳ از ماده۱۱ به این صورت اصلاح شود:

۳: کارخانه دارائی که دارای کارت یا پروانه دولتی بعنوان کارخانه باشند.

دکترمبین

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید از بند۱۲ ماده۱۱ قانون مالیات بردرآمد "عالی" حذف شود.

رضامجد

ریاست محترم مجلس شورای ملی

اینجانب پیشنهاد می‌نماید در ماده۱۱ در بند۱۳ که مربوط بمجلات و روزنامه است اضافه شود:

(مطبوعاتی که از ده هزار کمتر تیراژ دارند از نگاهداری دفاتر قانونی معاف باشند).

ابوالحسن احتشامی

مقام ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در ماده۱۱ جراید علمی و ادبی و فنی از پرداخت مالیات معاف شوند.

باتقدیم احترام- معتمدی

پیشنهاد می‌کنم بند۱۳ ماده ۱۱ بشرح زیر اصلاح شود.

۱۳- صحاحبان مجله روزنامه (که تیراژ آنها ک کمتر از ده هزار شماره است) و مؤسسات نشر کتاب.

محسن خواجه نوری

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در ماده۱۱ خوش نویسان خط از پرداخت مالیات معاف باشند.

با تقدیم احترام- معتمدی

رئیس- ماده۱۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۱۲- مؤدیان مذکور در ماده۱۱ مکلفند اظهارنامه مالیاتی مربوط بدرآمد مشاغل خود را در یکسال مالیاتی منتهی تا آخر تیرماه سال بعد با ترازنامه و حساب سود و زیان متکی به دفاتر قانونی به ممیز مالیاتی حوزه‌ای که محل شغل مؤدی در آن حوزه واقع است تسلیم و براساس آن مالیات متعلقه را با حداقل نرخ مذکور در ماده۱۵۷ بعنوان علی الحساب مالیاتی پرداخت نمایند.

رئیس- نظری در ماده۱۲ نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در موردلایحه مالیاتهای مستقیم چون حکم مندرج در ماده ۱۲ با ماده۲۸ مغایر بنظر می‌رسد پیشنهاد می‌نماید

مواد مذکور در شور دوم مورد تجدید نظر قرار گیرد.

دکتریزدان پناه

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در سطر ۳ ماده۱۲ بعد از کلمه دفتر قانونی اضافه شود به دفتر ممیز مالیاتی.

با تقدیم احترام- عزت الله اوزار

رئیس- ماده۱۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۱۳- در موارد مذکور در ماده ۱۴ در آمد مشمول مالیات بشرح زیر علی الرأس تشخیص خواهد شد:

الف- در مواردیکه ضمن مقررات این قانون ضریب خاص تعیین شده است طبق ضریب مقرر.

ب- در سایر موارد طبق جدول ضرایب.

رئیس- در ماده۱۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

پیشنهاد می‌کنم ماده ۱۳ بجای ماده ۱۴ و ماده ۱۴ بجای ماده۱۳ نوشته شود و پس از این تغییر ماده ۱۳ فعلی (۱۴ پیشنهادی) بصورت زیر اصلاح شود:

ماده۱۴- در موارد زیر درآمد مشمول مالیات این بخش علی الرأس تشخیص خواهد شد.

۱- مؤدیانی که طبق ماده۱۲ دفاتر آنان مورد قبول واقع نشود.

۲- مؤدیانی که از تسلیم ترازنامه و یا حساب سود و زیان درموقع مقرر خودداری کنند.

تبصره- مالیات مؤدیان مشمول این ماده بنحو زیر تشخیص می‌شود:

الف- درمواردیکه ضمن مقررات این قانون ضریب خاص تعیین شده است و طبق ضریب مقرر.

ب- در سایر موارد طبق جدول ضرائب.

فراکسیون حزب مردم- دکتراسفندیاری- بهبودی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید بند ب از ماده۱۳ حذف گردد.

فلیکس آقایان

رئیس- ماده۱۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۱۴- در موارد زیر دفاتر مؤدی برای تشخیص در آمد مشمول مالیات قابل قبول نیست.

۱- در صورتیکه تا موعد مقرر ترازنامه و حساب سود و زیان متکی بدفاتر قانونی تسلیم نشده باشد.

۲- در صورتیکه مؤدی بدرخواست کتبی ممیز مالیاتی از ارائه دفاتر و مدارک بعضاً یا کلا خودداری نماید. مگر اینکه کتباً اطلاع دهد که قبلا دفاتر را برای رسیدگی بحسابدار رسمی ارجاع کرده است که در این مورد در صورتی دفتر غیر قابل قبول است که مؤدی ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ در خواست کتبی بممیز مالیاتی موضوع قسمت اول این بند گزارش حسابدار رسمی را تسلیم نکند.

۳- در صورتیکه با رعایت مفاد تبصره۱ دفاتر و اسناد و مدارک ابرازی برای محاسبه درآمد مشمول مالیات غیر قابل رسیدگی تشخیص شود.

۴- در صورتیکه با رعایت شرایط و اوضاع و احوال اقتصادی و توجه بمفاد تبصره۲ در نسبت درآمد مشمول مالیات بحجم فعالیت یک مؤسسه بازرگانی در یکسال مالیاتی کاهش غیر معقولی با مقایسه با سال قبل همان مؤسسه یا سال جاری مؤسسات مشابه ملاحظه گردد.

تبصره۱- درمورد عدم قبول دفتر به استناد مفاد بند۳ ممیز مالیاتی بیاد مراتب را باذکر دلیل کتباً بمؤدی ابلاغ نماید. در اینصورت مؤدی می‌تواند رسیدگی به ترازنامه و حساب سود و زیان خود را بحسابدار رسمی ارجاع کند و مراتب را کتباً به ممیز مالیاتی اطلاع دهد در صورتیکه ظرف سه ماه از تاریخ ابلاغ فوق نتیجه رسیدگی حسابدار رسمی به ممیز مالیاتی تسلیم گردد طبق تبصره

ماده۳۰۸ رفتار و گرنه دفاتر قابل قبول نبوده و درآمد مؤدی علی الرأس تشخیص خواهد شد.

ابلاغ مذکور قاطع مرور زمان خواهد بود.

تبصره۲- درمورد عدم قبول دفتر به استناد مفاد بند۴ ممیز مالیاتی باید نظر خود را باذکر دلیل کتباً بممیز کل گزارش دهد گزارش ممیز مالیاتی با اظهار نظر ممیز کل منتهی ظرف ده روز برای رسیدگی و اظهارنظر در کمیسیون مرکب از ممیز کل مربوط- نماینده بانک ملی محل- نماینده اطاق بازرگانی یا اطاق صنایع حسب مورد مطرح می‌شود و در صورت عدم تشکیل اطاق صنایع نماینده اطاق بارزگانی و در صورت عدم تشکیل اطاق بازرگانی یکی از تجار مورد اعتماد محل بدعوت اداره دارائی شرکت خواهد کرد کمیسیون مکلف است با احضار مؤدی نظر خود را ظرف ۳۰ روز نسبت بقبول یا رد دفتر صریحاً اعلام کند که به اکثریت آراء مناط اعتبار خواهد بود.

تبصره۳- مؤدیان مالیاتی می‌توانند با موافقت قبلی وزارت دارائی بجای نگهداری دفاتر قانونی از روش‌ها و وسایل دیگر نگاهداری حساب استفاده نمایند.

رئیس- در ماده۱۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً در بخش دوم درآمد مشاغل ماده۱۴ تبصره ۳ می‌گوید "مؤدیان مالیاتی می‌توانند با موافقت قبلی وزارت دارائی بجای نگهداری دفاتر قانونی از روش‌ها و وسایل دیگر نگهداری حساب استفاده نمایند"

با توجه بماده۱۱ که می‌گوید "اشخاص طبیعی مذکور در زیر مکلف به نگهداری دفاتر قانونی برای مؤسسات خود بوده و درآمد مشمول مالیات آنان از روی دفاتر قانونی تشخیص می‌شود" تبصره۳ ماده۱۴ با ماده۱۱ مغایرت دارد پیشنهاد حذف تبصره۳ را می‌نماید.

ناصرکنگرلو

ریاست محترم مجلس شورای ملی

درمورد لایحه مالیاتهای مستقیم پیشنهاد می‌نماید در ماده ۱۴ اصلاح عبارتی زیر بعمل آید:

در بند ۳و۴ ماده۱۴ به ترتیب در سطر اول و دوم جمله (این ماده) بعد از کلمه تبصره۱ و تبصره۲ ذکر شود و در تبصره۳ سطر اول پس از جمله (مؤدیان مالیاتی) عبارت (موضوع این بخش اضافه گردد).

دکتریزدان پناه

مقام محترم ریاست مجلس شوری ملی

پیشنهاد می‌نماید سطر۵ تبصره ماده۱۴ بشرح ذیل اصلاح شود. بعد از اتاق صنایع اضافه شود و شورای عالی اصناف. عزت الله اوزار

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم قسمت آخر بند۲ از ماده۱۴ اینطور اصلاح شود : . . . که در این مورد در صورتی دفتر غیر قابل قبول است که مؤدی گزارش حسابدار رسمی را ظرف یکماه از تاریخ در خواست کتبی ممیز مالیاتی به او تسلیم نکند و تبصره ۳ همان ماده حذف شود.

دکترمبین

مقام محتر ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید بند۴ از ماده۱۴ بخش دوم لایحه و تبصره‌های آن حذف گردد.

باتقدیم احترام- معتمدی

رئیس- ماده ۱۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۱۵- صاحبان مشاغل مشمول این بخش که مشمول ماده۱۱ نمی‌باشند و شغل آنان نوعاً اقتضای داشتن درآمد سالانه مستمر دارد مکلفند اظهارنامه مالیاتی مربوط بدرآمد خود را در سال اول اجرای این قانون طبق نمونه‌ای که وسیله وزارت دارائی تهیه خواهد شد تنظیم و تا آخر تیرماه سال بعد به ممیز مالیاتی حوزه محل شغل تسلیم کنند و مالیات متعلقه را با حداقل نرخ مذکور در ماده۱۵۷ بعنوان علی الحساب مالیاتی پرداخت نمایند.

تبصره۱- مؤدیانیکه دارای چند محل شغل هستند باید برای درآمد هر محل اظهارنامه جداگانه به ممیز مالیاتی حوزه مربوط تسلیم کنند.

تبصره۲- در مورد مشمولین این ماده که دارای محل معین برای شغل خود نمی‌باشند محل سکونت آنان از نظر تسلیم اظهارنامه محل شغل تلقی می‌شود.

تبصره۳- مؤدیان مشمول این ماده که دفتر قانونی بثبت رسانیده‌اند تابع احکام مواد ۱۰و۱۲ خواهند بود و در موارد مذکور درماده ۱۴ درآمد آنها طبق مواد آتی تشخیص خواهد شد.

رئیس- در ماده۱۵ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

پیشنهاد می‌کنم تبصره۱ ماده۱۵ بصورت زیراصلاح شود:

تبصره۱- مؤدیانی که دارای چند محل شغل هستند مکلفند برای درآمد هر محل اظهارنامه جداگانه‌ای در دو نسخه تنظیم نسخه اول را به ممیز مالیاتی حوزه مربوط تسلیم و نسخه دوم را بدارائی محل سکونت خود تقدیم کنند. در صورت تخلف مؤدی یا استفاده از بیش از یک بخشودگی و یا اظهار خلاف واقع طبق مقررات بخش یک از فصل ششم این قانون باوی رفتار خواهد شد.

فراکسیون حزب مردم- دکتر اسفندیاری- بهبودی

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

چون مواد۱۵و۱۶و۱۷و۱۸و۱۹و۲۰و بعضی دیگر از مواد آتی لایحه جدید مالیات بردرآمد وسیله ارتباط و ا عمال نظر مأمور و ممیز دارائی با مؤدی می‌باشد و موجب ازدیار هزینه سنگینی برای دولت می‌شود بنابراین شایسته است مالیات پیشه وران و اصناف ایران بطور صنفی وصول و بین مأمور و مؤدی قطع رابطه و از گماردن مأمور و هزینه‌های زائد کاسته شود لذا خواهشمند است مواد از ۱۵تا۲۱ از بخش دوم لایحه حذف گردیده و بجای آن ماده و تبصره‌های زیر که موجب ازدیاد فاحش درآمد دولت می‌شود پیشنهاد می‌نماید:

ماده۱۵- از تاریخ تصویب این قانون وزارت دارائی مکلف است مالیات اصناف و پیشه وران فاقد دفتر و کارت بازرگانی و مشمول پرداخت مالیات رابطور صنفی وصول نماید.

تبصره۱- وزارت دارائی پس از تصویب این قانون ظرف یکماه بهر صنف اخطار می‌نماید که هیئت مدیره مورد اعتماد خود را زیر نظر نماینده دارائی انتخاب و معرفی نماید.

تبصره۲- هیئت مدیره منتخب صنف مالیات متعلقه و قطعی کلیه آحاد و افراد صنف را با نظارت نماینده وزارت دارائی تعیین و به دارائی اعلام می‌دارد.

تبصره۳- وزارت دارائی نظر هیئت را بمؤدی ابلاغ می‌نماید و مؤدی ابلاغ می‌نماید و مؤدی موظف به پرداخت مالیات تعیین شده می‌باشد.

تبصره۴- وزارت دارائی مکلف است مالیات سه سال آخر هر صنف را قبل از این قانون از روی پرونده و دفاتر دارائی تعیین نموده و معدل یک سوم سه سال آخر را باضافه بیست درصد به هیئت مدیره صنف ابلاغ نماید- میزان مالیات دریافتی سال اول این قانون براساس یک سوم معدل مالیات سه سال اخیر باضافه ۲۰% خواهد بود- میزان پرداخت کلیه مالیات سال دوم صنف ۲۵% اضافه و سال سوم ۳۰% اضافه و سال چهارم ۳۵% و سال پنجم ۴۰% اضافه نسبت به معدل ملاک سال اول خواهد بود.

باتقدیم احترام- حسین معتمدی

رئیس- ماده۱۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۱۶- درآمد مشمول مالیات مشمولین ماده ۱۵ بمیزانیکه در اظهار نامه تسلیمی اعلام می‌شود مبنای مطالبه مالیات متعلقه بدرآمد سال اول اجرای این قانون خواهد بود و این درآمد با اعمال ضریبی که همه ساله از طرف کمیسیون ضرائب برای هر یک از انواع مشاغل تعیین می‌شود مبنای مطالبه مالیات مؤدی در هر یک از ۴ سال بعد خواهد بود مگر اینکه ظرف سه سال از تاریخ تسلیم اظهار نامه مذکور حساب تشخیص قطعی برطبق مقررات مواد آتی درآمد مشمول مالیات مؤدی بیش از مبلغ مذکور در اظهارنامه تعیین شود که در اینصورت

درآمد مشخصه قطعی بجای درآمد مذکور در اظهارنامه برای مالیات بردرآمد سال اول اجرای این قانون و با رعایت ضریب مربوط برای ۴ سال بعد مأخذ قرار خواهد گرفت و مؤدی مکلف است مالیات متعلقه بدرآمد هر سال را با حداقل نرخ مذکور در ماده۱۵۷ بعنوان علی الحساب مالیاتی تا آخر تیرماه سال بعد محاسبه و پرداخت نماید و درآمدهای مشمول مالیات که به این ترتیب می‌شود قطعی است مگر در موارد زیر:

۱- در صورتیکه معلوم شود مؤدی از اول یکسال مالیاتی یا در اثنای آن ترک کسب کرده است که در صورت اخیر مالیات متعلقه به نسبت مدت اشتغال مطالبه و وصول خواهد شد.

۲- در صورتیکه مؤدی دفاتر قانونی بثبت برساند که در اینصورت مالیات بردرآمد همانسال مؤدی تابع مقررات مواد۱۰و ۱۲ خواهد بود لیکن در موارد مذکور در ماده۱۴ کماکان مشمول مقررات قسمت اول این ماده بوده و ضمناً از جهت رد دفتر مشمول جریمه مقرره خواهد بود مفاد قسمت اخیر این بند شامل مؤدیان مشمول بند ۱۵ ماده ۱۱ در هر یک از موارد مذکور در ماده ۱۴ نیز می‌باشد.

۳- در مواریکه بموجب اظهارنامه تسلیمی یا تشخیص قطعی درآمد مشمول مالیات مؤدی پانصد هزار ریال یا بیشتر تعیین شود در صورتیکه ممیز مالیاتی با ارائه اسناد و مدارک قابل قبول ثابت نماید که بعلل و جهات خاص مربوط بمؤدی مورد نظر درآمد او در یک سال مالیاتی دویست و پنجاه هزار ریال یا بیشتر افزایش یافته است.

۴- در مواردیکه بموجب تشخیص قطعی درآمد مشمول مالیات مؤدی کمتر از پانصد هزارریال تعیین شد ه و همچنین در مواردیکه مؤدی در اظهارنامه تسلیمی درآمد مشمول مالیات خود را کمتر از پانصدهزار ریال اعلام داشته و هنوز تشخیص قطعی ابلاغ نشده در صورتیکه مؤدی تاریخ سررسید مالیاتی اسناد و مدارک قابل قبول ارائه دهد که بموجب آن ثابت شود که بعلل و جهات خاص مربوط بمؤدی مورد نظر درآمد او در یکسال مالیاتی ۵۰% یا بیشتر نقصان پیدا کرده است.

تبصره- مرجع رسیدگی به قابل قبول بودن مدارک مبنی بر کسر یا افزایش درآمد به نسبت مقرر در بندهای ۳و۴ این ماده کمیسیون تشخیص می‌باشد که در صورت قبول ادعا درآمد مؤدی را تشخیص خواهد داد رأی کمیسیون تشخیص در این مورد به اکثریت قطعی است و برای مالیات همان سال مناط اعتبار است و در صورتیکه رأی حاکی از رد ادعای مؤدی باشد معادل ۳۰% مالیات متعلقه آن سال بعنوان جریمه از مؤدی اخذ خواهد شد.

رئیس- در ماده۱۶ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

پیشنهاد می‌کنیم در ماده ۱۶ اصلاح زیر بعمل آید.

در سطر ما قبل آخر تبصره ذیل ماده۱۶ "۳۰%" به "۲۰%" اصلاح شود.

فراکسیون حزب مردم- دکتراسفندیاری- بهبودی

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

محترماً چون ماده۱۵ تکلیف مؤدیان فاقد دفاتر قانونی رامعین نموده پیشنهاد می‌نماید ماده۱۶ و ملحقات آن حذف گردد. با احترام تقدیم- رجائی

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در ماده۱۶ پس از همه ساله از طرف کمیسیون قرائت برای هریک از انواع مشاغل تعیین شود و تصویب مجلس شورای ملی اضافه شود. فلیکس آقایان

رئیس- ماده۱۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۱۷- ممیز مالیاتی مکلف است اظهارنامه‌های مذکور در ماده۱۵ و همچنین مشخصات سایر مشمولین ماده۱۵ حوزه خود را که از تسلیم اظهارنامه خودداری نموده‌اند

برای اظهار نظر بیکی از نمایندگان مشاغل حوزه سر ممیزی مربوط ارائه دهد تا نظر خود را در روی اوراق اظهارنامه بنویسد و سپس نظر خود را با استفاده از تحقیقات محلی و اطلاعتیکه قبلا یا بعداً کسب نموده است با ذکر جهات و دلائل روی اوراق اظهارنامه نوشته و پرونده را برای اظهار نظر نزد سرممیز بفرستند.

سرممیز مالیاتی مکلف است ظرف ۳۰ روز با توجه بمندرجات اظهارنامه و نظرات نماینده مشاغل حوزه و ممیز مالیاتی مربوط و رسیدگی‌های لازم نظر خود را نسبت بمیزان درآمد مشمول مالیات اعلام و پرونده رانزد ممیز اعاده دهد.

تبصره- نمایندگان مشاغل از طرف صاحبان مشاغل انتخاب می‌شوند- آئین نامه طرز انتخاب نمایندگان مذکور از طرف وزارت دارائی تهیه و پس از تصویب هیئت وزیران بموقع اجراء گذارده خواهد شد.

رئیس- در ماده۱۷ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده ماده۱۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۱۸- در مورد مشمولین ماده۱۵ در صورتیکه بین نظر سرممیز و میزانیکه مؤدی در اظهار نامه بعنوان درآمد مشمول مالیات اعلام نموده کمتر از ۱۵ درصد اختلاف باشد برطبق مقررات این قانون مفاصا حساب صادر و تسلیم مؤدی می‌شود و در غیر اینصورت براساس نظر سرممیز اقدام بصدور برگ تشخیص مالیات خواهد شد.

تبصره- طرز ابلاغ و حل وفصل اختلافات در مورد برگ تشخیص بشرحی است که در کتاب سوم مقرر شده است منتهی رأی صادره از کمیسیون تشخیص در این مورد قطعی و غیر قابل تجدید نظر است.

رئیس- درماده ۱۸ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید سطر سوم ماده۱۸ بصورت زیر اصلاح شود

کمتر از ۲۵ درصد اختلاف باشد برطبق مقررات این قانون مفاصا حساب صادر و تسلیم مؤدی می‌شود.

عزت الله اوزار

رئیس- ماده۱۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۱۹- مشمولین ماده ۱۵ که درآمد مشمول مالیات آنها در سال اول اجرای این قانون بموجب دفاتر قانونی تشخیص می‌شود و در یکی از سنوات بعد دفتر به ثبت نرسانند و یا اینکه بعد از سال اول اجرای این قانون شروع بکار نمایند یا تغییر شغل دهند درآمد مشمول مالیات آنها در آن سال طبق مقررات مواد۱۵و۱۶و۱۷و۱۸ تشخیص داده می‌شود درآمد مشخصه با رعایت احکام مذکور در بندهای ۱تا۴ ماده ۱۶ برای بقیه مدت پنج سال از اول سال اجرای این قانون مأخذ خواهد بود.

رئیس- در ماده۱۹ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده ماده۲۰ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۲۰- پس از انقضاء هر دوره پنجساله از تاریخ اجرای این قانون در آمد مؤدیان مشمول ماده۱۵ مجدداً طبق مواد۱۵-۱۶-۱۷-۱۸ این قانون تعیین و بارعایت احکام مذکور در بندهای اتا۴ ماده۱۶ و مفاد ماده۱۹ مأخذ وصول مالیات برای چهار سال بعد خواهد بود.

رئیس- درماده۲۰ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده ماده۲۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۲۱- سایر مشمولین مالیات بردرآمد مشاغل که مشمول مواد ۱۱و۱۵ نمی‌باشند مکلفند تا آخر تیرماه

هر سال اظهارنامه مالیاتی مربوط به درآمد سال قبل خود را طبق نمونه‌ای که از طرف وزارت دارائی تهیه خواهد شد تنظیم و بممیز مالیاتی حوزه محل سکونت خود تسلیم و مالیات متعلقه را با حداقل نرخ مذکور در ماده۱۵۷ بعنوان علی الحساب مالیاتی پرداخت نمایند.

رئیس- در ماده۲۱ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده ماده۲۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۲۲- درآمد مشمول مالیات مشمولین ماده ۲۱ عبارتست از:

الف- ۸۰درصد دریافتی د رمورد درآمد ناشی از خدمات.

ب- در سایر موارد مطالبق جدول ضرائب.

تبصره- در مورد مشمولین ماده۲۱ در صورتیکه با اظهارنامه خود ترازنامه و حساب سود و زیان متکی بدفاتر قانونی تسلیم کنند درآمد مشمول مالیات طبق مفاد ماده۱۰ تشخیص می‌گردد و درموارد مذکور در ماده۱۴ درآمد مشمول مالیات آنها حسب مورد طبق مفاد بندهای الف و ب این ماده بطور علی الرأس تشخیص خواهد شد.

رئیس- در ماده۲۲ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده ماده۲۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۲۳- درآمد مشمول مالیات دارندگان مشاغل پزشکی در موارد تشخیص علی الرأس عبارتست از مجموع حق الزحمه‌های پزشک بابت حق عیادت و جراحی و سایر درآمدهای دریافتی او مربوط بشغل پزشکی (باستثناء آنچه مشمول تعریف مالیات حقوق است) که با استفاده از دفاتر بیمارستانها و تحقیقات محلی و سایر قرائن و امارات تعیین خواهد شد پس از کسر ۲۰% بابت هزینه‌ها و استعلاکهای قانونی و معالجات مجانی.

رئیس- در ماده ۲۳ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهادی رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

پیشنهاد می‌کنم اصلاح زیر در ماده۲۳ بعمل آید. "و معالجات مجانی" از آخر ماده حذف شود.

فراکسیون حزب مردم- دکتراسفندیاری- بهبودی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

نظر به اینکه میزان درآمد و هزینه و استهلاکهای قانونی و معالجات مجانی دارندگان مشاغل پزشکی متفاوت و میزان صدی بیست کسربعنوان هزینه در ماده همه آنها عادلانه نیست- علیهذا پیشنهاد می‌نمایم:

قسمت اخیر ماده۲۳ بشرح زیر اصلاح شود.

پس از کسر مبلغی طبق آئین نامه متناسب بادرآمد بابت هزینه‌ها و استهلاکهای قانونی و معالجات مجانی.

دکترقراگزلو

رئیس- ماده۲۴ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۲۴- وکلاء دادگستری و کسانیکه در محاکم اختصاصی وکالت می‌کنند مکلفند در وکالتنامه‌های خود رقم حق الوکاله واقعی را قید نمایند و معادل پنج درصد آن بابت علی الحساب مالیاتی روی وکالتنامه تمبر الصاق و البصال نمایند که در هر حال مبلغ تمبر حسب مورد نباید کمتر از میزان مقرر در زیر باش:

الف- در دعاوی و اموری که خواسته آنها مالی است پنج درص حق الوکاله مقرر در تعرفه برای هر مرحله.

ب- درمواریکه موضوع وکالت مالی نباشد یا تعیین بهای خواسته قانوناً لازم نیست و همچنین در دعاوی کیفری که تعیین حق الوکاله بنظر دادگاه است پنج درصد حداقل حق الوکاله مقرر درآئین نامه حق الوکاله برای هر مرحله.

پ- در دعاوی کیفری نسبت بمورد ادعای خصوصی که مالی باشد برطبق مفاد حکم بند الف این ماده.

ت- درمورد دعاوی و اختلافات مالی که در مراجع اختصاصی غیر قضائی رسیدگی و حل و فصل می‌شود

و برای حق الوکاله آنها تعرفه خاصی مقرر نشده است از قبیل اختلافات مالیاتی و عوارض و توسعه معابر شهرداری و نظایر آنها میزان حق الوکاله صرفاً از لحاظ مالیاتی بشرح زیر:

تا پانصد هزارریال مابه الاختلاف ۵۰%

تا یک میلیون ریال مابه الاختلاف ۴% نسبت بمازاد پانصد هزارریال.

تا دومیلیون ریال مابه الاختلاف ۳% نسبت بمازاد یک میلیون ریال از دومیلیون ریال ما به الاختلاف ببالا ۲% نسبت بمازاد دو میلیون ریال منظور می‌شود و معادل پنج درصد آن تمبر باطل خواهد شد.

مفاد این بند درباره اشخاصی که وکالتاً در مراجع مذکور در این بند اقدام می‌نمایند جز درمورد کارمندان مؤدی یا پدر- مادر-برادر- خواهر- پسر- دختر- نواده- همسر مؤدی ولو اینکه وکیل دادگستری نباشد نیز جاری است.

تبصره۱- در هر موردکه طبق مفاد این ماده عمل نشده باشد وکالت وکیل با رعایت مفاد ماده۸۵ قانون آئین دادرسی مدنی در هیچیک از دادگاهها و مراجع مزبور قابل قبول نخواهد بود مگر در مورد وکالت‌های مرجوعه از طرف ادارات دولتی و شهرداریها و مؤسسات وابسته بدولت که محتاج به ابطال تمبر روی وکالت نامه نمی‌باشد.

تبصره۲- سازمانهای دولتی و شهرداریها و مؤسسات انتفاعی و یا بازرگانی وابسته بدولت و شهرداریها مکلفند از وجوهی که بابت حق الوکاله به وکلاء پرداخت می‌کنند پنج درصد آن را کسر و بابت علی الحساب مالیات و کیل به اداره دارائی محل پرداخت نمایند.

تبصره۳- در صورتیکه وکیل پس از ابطال تمبر تعقیب دعوی را بوکیل دیگری واگذار کند وکیل جدید مکلف به ابطال تمبر بوکالت نامه مربوط نخواهد بود.

رئیس- در ماده۲۴ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود که ماده۲۴ بدون شرح اصلاح گردد

ماده۲۴- وکلاء دادگستری مکلفند حق الوکاله را طبق آئین نامه حق الوکاله یا باتراضی موکل در وکالتنامه قید کنند و معادل پنج درصد آن را در هر مرحله (طبق آئین نامه قانون وکالت که برای آن مرحله مقرر است) تمبر الصاق و ابصال نمایند.

هاشم جاوید

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید که تبصره ۱و۲ ماده ۲۴ بشرح ذیل اصلاح شود.

تبصره۱- درهر مورد که طبق مفاد این ماده عمل نشده باشد وکالتنامه وکیل بارعایت مفاد ماده۸۵ قانون آئین دادرسی مدنی در هیچیک از دادگاهها و مراجع قابل قبول نخواهد بود مگر در مورد وکالتهای مرجوعه ازطرف ادارات دولتی و شهرداریها و مؤسسات و بانکها و شرکتها و یا اشخاصی که وکلاء با آنها قراردادهای کلی دارند که محتاج به ابطال تمبر روی وکالتنامه نمی‌باشند.

تبصره۲- سازمانهای دولتی و شهرداریها و مؤسسات و بانکها و شرکتها و اشخاص مذکور در تبصره۱ مکلفند از وجوهیکه بابت حق الوکاله یا حق المشاوره طبق قرار دادهای کلی بوکلاء می‌پردازند پنج درصد آن را کسر و به اداره دارائی محل پرداخت کنند.

هاشم جاوید

ریاست محترم مجلس شورای ملی

درمورد لایحه مالیاتهای مستقیم پیشنهاد می‌نماید در قسمت آخر بندت عبارت (ولو اینکه وکیل دادگستری نباشند نیز جاری است) پس از (اقدام می‌نمایند) نوشته شود. دکتر یزدان پناه

رئیس- ماده۲۵ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۲۵- درمواردیکه دادگاهها حق الوکاله یا

خسارت حق الوکاله را بیش از مبلغی که مأخذ ابطال تمبر روی وکالت نامه قرار گرفته است تعیین نمایند مدیران دفتر دادگاه مکلفند میزان مورد حکم را بدارائی مربوط اطلاع دهند تا مابه التفاوت مورد مطالعه قرار گیرد.

رئیس- در ماده۲۵ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

پیشنهاد می‌شود که ماده۲۵ بدین شرح اصلاح شود.

در مواردیکه دادگاهها حق الوکاله یا خسارت حق الوکاله را بیشتر یا کمتر از مبالغی که مأخذ ابطال تمبر روی وکالتنامه قرار گرفته است تعیین نمایند مدیران دفتر دادگاه مکلفند میزان مورد حکم قطعی را بدارائی مربوطه اطلاع دهند تا مابه التفاوت مورد مطالبه یا استرداد قرار گیرد.

هاشم جاوید

رئیس- ماده۲۶ قرائت می‌شود.

(بشرح زیرخوانده شد)

ماده۲۶- درآمد مشمول مالیات ناشی از وکالت درموارد تشخیص علی الرأس عبارتست از مجموع حق الوکاله‌های وکیل بمأخذی که مبنای ابطال تمبر قرار گرفته طبق صورت تمبر مصرفی (با اسناد و مدارک مثبته حاکی از دریافت حق الوکاله بیش از این مأخذ) و سایر درآمدهای دریافتی او مربوط بشغل وکالت از قبیل حق المشاوره و غیره (به استثناء آنچه مشمول تعریف مالیات حقوق است) پس از کسر ۳۰% بابت هزینه‌ها و استهلاکهای قانونی ووکالتهای مجانی.

رئیس- ماده۲۷ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۲۷- سازمان‌های دولتی و شهرداریها و مؤسسات بازرگانی و انتقاعی وابسته بدولت و شهرداریها و مؤسسات عام المنفعه مستقل و شرکتها در هر مورد که وجوهی بابت حق الزحمه پزشکی و هزینه‌های بیمارستانی- داوری- مشاوره- کارشناسی- حسابرسی- نویسندگی- تألیف و تصنیف- اختراع و اکتشاف- آهنگ سازی و نوازندگی و هنرپیشگی- نقاشی و مجسمه سازی- دلالی و حق العمل کاری پرداخت

می‌کنند مکلفند ده درصد آن را کسر و در آخر هرماه با صورتی حاوی مشخصات لازم در مقابل اخذ رسید بابت علی الحساب مالیاتی دریافت کنندگان به اداره دارائی محل پرداخت نمایند.

تبصره- در مواردیکه وجوه مذکور در این ماده در صندوق دادگستری و امثال آن قبلا تودیع شده باشد و یا وسیله مراجع اجرائی وصول و ایصال گردد انجام تکالیف مقرره در این ماده بعهده متصدیانی خواهد بود که دستور پرداخت وجوه مذکور را صادر می‌کنند.

رئیس- در ماده۲۷ نظری نیست؟ آقای فلیکس آقایان فرمایشی دارید بفرمائید.

فلیکس آقایان- عرض کنم که من از یک طرف این جا مجبورم یک تذکری بدهم و آن این است که این لایحه در بعضی موارد یک بام و دو هوا شده رفته‌اند به اصولی که از درآمد مالیات بگیرند بعد آمده‌اند چرخانده‌اند به مالیات مقطوع که خلاف اصل است اینها در این لایحه همه را مکلف می‌کنند که دفتر داشته باشند بعد می‌گویند که آنها دفتر داشته باشند ولی پرداخت کننده حق الزحمه‌ها یک پولی یعنی صدی ده کم کنند و بعد هم مالیات مقطوع و هم مالیات بردرآمد از روی دفتر بپردازند و این بنظر بنده صحیح نیست و این ناشی از آن است که وقتی آمدند آن کار اصولی را بنا کنند یعنی از درآمد مالیات بگیرند واقعاً عدالت حکم می‌کند که این درآمد است که باید مالیات بدهد نه مقطوع بعد بیایند بنشینند حساب کنند درآمدی که نشان می‌دهد روی کاغذ و در آخر سال کسر می‌شود آمده‌اند گفته‌اند آن مقطوع را بگیرند و مالیات از درآمد هم بگیرند بنابراین یک بام و دو هواشده و یک مشکلی ایجاد خواهد کرد و از نظر اینکه ممکن است خدای نکرده در این توسعه اقتصادی که امروز ما درآن زندگی می‌کنیم بعضی از سرمایه داران را بترساند پول هم که می دانید خیلی ترسو است و این سرمایه داران ما این پول را توی خیابان پیدا نکرده‌اند و زحمت کشیده‌اند تا بخواهید یک فشار بیاورید می‌ترسند بنابراین باید خیلی دقت شود که این پول را از روی اصول از آنها بگیریم نه هم از درآمد و هم مقطوع بنده دیگر عرضی ندارم (احسنت)

رئیس- آقای دکتریگانه بفرمائید.

دکتریگانه (وزیرمشاور)- البته شاید بعلت اعمال سیاق عبارت یک مختصر اشتباهی برای جناب آقای آقایان ایجاد شده باشد این است که طبق این ماده دو مالیات گرفته نمی‌شود مالیات همان مالیاتی است که طبق دفتر قانونی است النهایه صدی ده را بعنوان علی الحساب می‌دهند و بعد که رسیدگی کردند آخر کار اگر آن صدی ده بیش از مالیات متعلقه بود و دولت بر میگرداند اگر کم بود تتمه را مؤدی می‌پردازد و این را تصدیق می فرمائید که دولت وقتی وجوه زیادی بابت کارشناسی می‌دهد دولت که خودش پرداخت کننده پولی است اینقدر حق دارد که طلب خودش را بابت مالیات کم کند و راجع بسرمایه گذاری هم جناب آقای دکتر آموزگار بتفصیل به استحضار رساندند برای اطلاع جناب آقای دکتر آقایان عرض می‌کنم سرمایه‌ای که در کار تولید بکار برود کاملا مورد حمایت قانون است (معتمدی- آقای دکتر یگانه تشخیص آن باکی است ؟) کدام قسمت؟ (معتمدی- آن قسمت صدی ده) قربان آن دیگر مقطوع است فرض کنید از یک مبلغی یک میلیون ریال بابت هزینه‌های بیمارستانی داده شود فرض بفرمائید یک وزارتخانه‌ای برای یک بیمارستانی که برای کارمندان خود دارد باید صد هزار ریال بدهد آن وقتی که صد هزارریال را می‌خواهد به آن دستگاه پزشکی بدهد باید صدی ده آن را کم کند برای اینکه این ده درصد تقریباً معادل مالیات بردرآمد مؤسسه می‌شود و آخر حساب می‌کنند اگر ده درصد بیش از آن بود که بدهد بحساب منظور می‌شود اگر ده درصد کمتر بود مسلماً مؤدی یک چیزی می‌گذارد و بصندوق مالیات خواهد داد و این پرداخت مبلغی بعنوان علی الحساب در اکثر مواد این قانون هست و یکی از خصوصیات این قانون است وقتی دولت خودش طلبکار است از طرف بقدر طلب خودش از آنچه باید بدهد نگهدارد و این مرسوم است همه جا و در این لایحه بعنوان پرداخت علی الحساب است و آخر کار احتساب می‌شود (دکترجعفری- ممکن است آن

دریافت کننده مشمول مالیات نباشد) این تقریباً نمی‌شود ولی اگر کسی باشد که درآمدش در سال یک حقوق المشاوره باشد به او پرداخت می‌شود (دکتر جعفری- باید تا آخر سال صبر کند) باید تا آن موقعی که اظهارنامه اش برسد تحمل کند والا آنها که ذکر شده ملاحضه می فرمائید کسانی هستند که درآمدشان در سال یک مقداری معاف می‌باشد اینها کسانی هستند که با دولت طرف معامله هستند نه اشخاص خصوصی اینها کسانی هستند که با دولت سروکار دارند این هم که فرمودید کاملاً درست و ممکن است شخصی باشد که در عرض سال فقط یکبار یک معامله پنج هزار ریالی کرده باشد و از آن ۵۰۰ ریال برداشته‌اند شاید هم صحیح نباشد ولی تصدیق بفرمائید که دولت از کجا خبردارد که این شخص معامله ۱۰ هزار ریالی کرده یا بدفعات کارشناس یک دستگاه دولتی بوده این است که تا حدود یکسال طلبکاری و یا بدهکاری اشخاص با دولت مراعات می‌شود اگر هر پیشنهادی در این مورد باشد مرقوم بفرمائید رسیدگی می‌شود.

رئیس- نظر دیگری در مادة ۲۷ نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

پیشنهاد می‌کنم در مادة ۲۷ اصلاح زیر بعمل آید.

مادة۲۷- ..... پرداخت می‌کنند مکلفند پنج درصد آن را کسر ودر ...... الی آخر.

فراکسیون حزب مردم-دکتر اسفندیاری-بهبودی ریاست محترم مجلس شورای ملی. پیشنهاد می‌نماید مادة۲۷ بشرح ذیل اصلاح شود.

مادة۲۷- سازمانهای دولتی و شهرداریها و مؤسسات بازرگانی و انتفاعی وابسته بدولت و شهرداریها و مؤسسات عام المنفعه مستقل و شرکتها در هر مورد وجوهی بابت حق الزحمه از قبیل حق الزحمه پزشکی و هزینه‌های بیمارستانی-داوری-مشاوره-کارشناس-حسابرسی-نویسندگی تألیف و تصنیف-اختراع-اکتشاف-آهنگ سازی و نوازندگی و هنرپیشگی-نقاشی-مجسمه سازی-دلالی حق العمل کاری پرداخت می‌کند مکلفند ده درصد آن را کسر و در آخر هر ماه با صورتی حاوی مشخصات لازم در مقابل اخذ رسید بابت علی الحساب مالیاتی دریافت کنندگان باداره محل پرداخت نماید.

رضا مجد

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید کلمه هنرپیشگی از مادة ۲۷ حذف و پرداخت مالیات هنرپیشگان جزء پیمانکاران منظور شود که از هر قراردادی که با هر مؤسسه منعقد می‌نمایند ۳% کسر و بدارائی پرداخت شود.

مجید محسنی مهر

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم مادة ۲۷ اصلاح و در آخر سطر دوم اشخاص نیز اضافه شود.

مجید موسوی

رئیس- مادة ۲۸ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مادة ۲۸- در مورد پیمانکاری هر نوع کار ساختمانی و تأسیسات فنی و تأسیساتی یا پیمانکاری حمل ونقل و یا تهیه طرح ساختمانها و تأسیسات و نقشه کشی و نقشه برداری و نظارت و محاسبات فنی از هر قبیل کارفرما در صورتیکه از جمله اشخاص مذکور در مادة ۲۷ باشد بطور کلی و در غیر اینصورت اگر مبلغ کل پیمان پنج میلیون ریال یا بیشتر باشد مکلف است ظرف ۳۰ روز از تاریخ انعقاد قرارداد رونوشت آن را به اداره دارائی محل با اخذ رسید تسلیم و در هر پرداخت ۳% مبلغ پرداختی را کسر کند و منتهی ظرف ۳۰ روز بعنوان علی الحساب مالیاتی مؤدی به اداره دارائی محل بپردازد و هرگاه رونوشت قرارداد به اداره دارائی تسلیم نگردد ممیز مالیاتی مربوط با تحقیقات لازم و استفاده از اطلاعات مکتسبه ارزش موضوع مورد قرارداد را تشخیص و علی الحساب مالیاتی موضوع این ماده را از کارفرما مطالبه خواهد نمود و در صورتیکه کارفرما از معرفی پیمانکار خودداری یا نتواند با ارائه مدارک اسناد

عمل را به او ثابت کند مالیات متعلقه بدرآمد مشمول مالیات پیمانکاری مزبور که بر اساس مادة ۳۱ احتساب خواهد شد طبق نرخ مذکور در ماده ۱۵۷ از کارفرما مطالبه و وصول خواهد شد.

تبصره- در مواردیکه اجرای قسمتی از قرارداد بدست دوم واگذار شود هر یک از واگذار کننده از لحاظ این ماده در حکم کارفرما محسوب و مکلف به اجرای مفاد این ماده خواهد بود منتهی بجای ۳% مذکور در این ماده ۱% مبلغ پرداختی را کسر و بعنوان علی الحساب مالیاتی پیمانکار دست دوم به اداره دارائی محل پرداخت خواهد نمود.

رئیس- نسبت بماده۲۸ نظری نیست؟ آقای فلیکس آقایان بفرمائید.

فلیکس آقایان- این ماده بسیار مهم است و اگر باین نحو تصویب بشود چندین هزار میلیون بضرر مملکت است یعنی در حقیقت این یک نوع معافیت است ما آمده‌ایم گفته‌ایم که هر کس درآمد داشت چیزی از او مالیات بگیرند مثلا حق کارشناسی دولت می‌خواهد ۱۰۰ هزارتومان بدهد ۹۰ هزار تومان می‌دهد آن بابای کارشناس قبلا می داند که ۹۰ هزار تومان بیشتر نخواهد گرفت بنابر این منافعش در شکم آن ۹۰هزارتومان است اگر درآمدی دارد باید از ۹۰هزارتومان گرفته شود شما از یک دست صد هزارتومان روی کاغذ می‌پردازید ولی در حقیقت ۱۰۰هزار تومان نمی‌پردازید ۹۰هزار تومان می‌پردازید آن ذینفع هم روی ۹۰ هزار تومان حساب می‌کند (صحیح است) اینجا روی مقاطعه کاری حساب می‌کنیم در مقاطعه کاری همینطور شده است یک مقاطعه کار فرض کنید یک قرارداد دارد به ۱۰ میلیون تومان که ساختمان برای دولت بسازد این مقاطعه کار که قبل از وقت می داند که ۱۰ میلیون تومان بدست او نخواهد رسید و می داند موقعی که بخواهد ۱۰ میلیون تومان را بگیرد ۱۰% کم می‌شود یک میلیون تومان کم می‌کنند بنابراین قیمتی که پیشنهاد می‌کند می داند روی چه حسابی است روی ۹میلیون تومان است حالا اگر ضرر کرد که هیچ اگر منفعت کرده این منفعت باید مشمول مالیات بشود و این همان یک بام و دو هوا است بنده در کمیسیون روی این مورد اصرار و پافشاری کردم چون صدها میلیون تومان دولت در صورت درآمدش از مالیات بردرآمد نشان می‌دهد تمام این درآمد صوری است یعنی از این دست پرداخته و از آن دست پس گرفته و ملاحظه می فرمائید که این پولی نیست که از جیب مالیات دهنده بیرون آمده باشد و این بضرر مملکت است و برخلاف اصول است ایراد کردند که ما نمی‌توانیم بحسابهایشان رسیدگی کنیم بنده بشما تضمین می‌دهم که تنها کاری که نمی‌شود بدون دفتر انجام دادکار مقاطعه کاری است مقاطعه کار بی دفتر هست توی این مملکت؟ نیست خودش اصلا از بین می‌رود اگر نتواند حساب و کتاب داشته باشد ضرر می‌کند اگر درآمد دارد باید بیاید مثل سایر طبقات مملکت مالیات بدهد و اگر هم ضرر کرده معافش می‌کنید بهر حال فرض محال که مقاطعه کاران چیزی ندهند یکی نباید بعنوان مالیات هزار تومان بپردازد باز این هزار تومان پولی است که از جیب مقاطعه کار درآمده و رفته بصندوق دولت پولی نیست که دولت از یک دست داده و از یک دست مسترد داشته این است که بنده پیشنهاد کردم اصولا این مالیات مندرج در ماده۲۸ از روی دفاتر یعنی طبق اصول از روی درآمد دریافت شود چون اسم این لایحه، لایحه مالیات بردرآمد است.

رئیس- نظر دیگری درماده۲۸ نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم تبصره ماده۲۸ بنحوی که در لایحه دولت قید گردیده تنظیم گردد. دکترمبین

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید مالیات مقرر در ماده ۲۸ از درآمد طبق دفاتر دریافت گردد. فلیکس آقایان

رئیس- ماده۲۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۲۹- درموردیکه انجام تمام مورد قرارداد موضوع ماده۲۸ و حقوق ناشی از اجرای آن از طرف پیمانکار کلا بدیگری انتقال داده شود درآمد مشمول مالیات انتقال دهنده از واگذاری قرارداد مزبور عبارتست از ۱۰ درصد مبلغ کل قرارداد.

ماده۳۰- وزارت دارائی مکلف است بمنظور سهولت تشخیص درآمد مشمول مالیات پیمانکاری کادر حسابرسی فنی خود را هرچه زودتر تجهیز و تکمیل نماید.

رئیس- در ماده۳۰ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

پیشنهاد می‌کنم ماده۳۰ حذف شود.

فراکسیون حزب مردم- دکتراسفندیاری- بهبودی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

دربخش دوم درآمد مشاغل ماده۳۰ ارتباطی بقوانین مالیاتی ندارد تکمیل کادر حسابرسی فنی اگر وزارت دارائی کارمند واجد شرایط نداشته باشد قانون جدید استخدام تکلیف را روشن نموده و اگر هم کارمند داشته باشد که یک اقدام اداری است و احتیاجی بقانون ندارد بنابراین پیشنهاد می‌نماید که ماده۳۰ حذف گردد.

ناصرکنگرلو

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می نمائیم که ماده۳۰ بشرح زیر اصلاح شود. وزارت دارائی مکلف است بمنظور سهولت تشخیص درآمد مشمول مالیات پیمانکاری کادر حسابرسی فنی خود را در ظرف سه ماه از تصویب داوری این قانون تکمیل نماید.

عزت الله اوزار- عباس روستا

رئیس- ماده۳۱ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۳۱- درآمد مشمول مالیات نسبت بعملیات موضوع ماده۲۸ در موارد مذکور در ماده۱۴ بطور کلی و نسبت به پیمانکاری هر نوع کار ساختمانی و تأسیسات فنی و صنعتی مادام که کادر مذکور در ماده۳۰ آماده و از طرف وزارت دارائی اعلان نشده است در تمام موارد عبارتست از:

۱- تا۸۰ میلیون ریال دریافتی سالانه ۱۵%

۲- نسبت بمازاد ۸۰میلیون ریال دریافتی سالانه ۲۰%

تبصره- در موردپیمانکاران دست دوم نسبت درآمد مشمول مالیات عبارتست از نصف ضرائب مذکور در این ماه.

رئیس- نسبت بماده۳۱ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

پیشنهاد می‌کنم ماده۳۱ بصورت زیر اصلاح شود: ماده۳۱- . . . و تأسیسات فنی و صنعتی عبارتست از . . الی آخر

فراکسیون حزب مردم- دکتر اسفندیاری- بهبودی

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملیم

پیشنهاد می نمائیم که در ذیل ماده۳۱ تبصره اضافه شود که قراردادهای خرید و فروش بازرگانان یا شرکت هائی که دارای دفاتر پلمپ شده باشند عمل تجاری محسوب و مشمول مقررات مالیات پیمانکار نخواهد بود.

اوزار- روستا

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم ماده۳۱ بنحویکه دولت در لایحه خود قید کرده است تبدیل شود. دکترمبین

رئیس- ماده۳۲ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

ماده۳۲- درآمدی که شخص طبیعی از طریق اشتغال بفعالیت‌های کشاورزی در ایران تحصیل می‌نماید مشمول مالیات بردرآمد کشاورزی می‌باشد.

رئیس- نسبت بماده۳۲ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌کنم بجای شخص طبیعی در ماده۳۲ شخص حقیقی نوشته شود. مجید موسوی

رئیس- ماده۳۳ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۳۳- درآمد مشمول مالیات بردرآمد کشاورزی عبارتست از۲۰ تا۵۰ درصد قیمت کل محصول سالانه در فصل استحصال در حوزه شهرستان و بهمین نسبت در مورد سایر درآمدهای کشاورزی از قبیل دامداری و فروش آب برای مصارف کشاورزی و نظائر آن پس از کسر معافیتهای مقرر در این قانون- در مورد املاک استجاری اجاره بها و در مورد مزارعه و متعلقات سهمی که بمالک پرداخت می‌شود از درآمد مشمول مالیات کسر خواهد شد.

تبصره۱- نسبت مذکور در این ماده برای مناطق مختلف با توجه بنحوه کشت و عوامل مختلف کشاورزی و نوع محصول بموجب آئین نامه‌ای که از طرف وزارت دارائی و وزارت کشاورزی تهیه می‌شود تعیین و پس از تصویب هیئت وزیران بموقع اجرا گذارده خواهد شد.

تبصره۲- تعیین قیمت محصولات کشاورزی در فصل استحصال برای حوزه‌های شهرستان در هر سال بعهده کمیسیونی متشکل از رؤسای ادارات دارائی و کشاورزی شهرستان یانمایندگان آنان و یکنفر معتمد بصیر در امور کشاورزی که کارمند دولت نباشد بمعرفی فرماندار می‌باشد و نظر کمیسیون در این مورد قطعی است.

رئیس- نسبت بماده۳۳ نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

پیشنهاد می‌کنم در ماده۳۳ اصلاح زیر بعمل آید:

ماده۳۳ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

تبصره۲- . . . بعهده کمیسیونی مرکب از رؤساء ادارات دارائی و کشاورزی شهرستان یا نمایندگان آنان و یکنفر نماینده شرکتهای تعاون روستائی بمعرفی سازمان تعاون روستائی شهرستان و دو نفر معتمد بصیر در امور کشاورزی که کارمند دولت نباشد بمعرفی فرماندار خواهد بود. نظر اکثریت اعضاء کمیسیون در این مورد قطعی است.

فراکسیون حزب مردم- دکتراسفندیاری- بهبودی

مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود در سطر اول ماده۳۳ بجای ۲۰تا ۵۰ , ۱۰تا۳۰ درصد منظور گردد.

باتقدیم احترام- حسینی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم تبصره۱ ماده۳۳ بشرح زیر اصلاح شود.

نسبت مذکور در این ماده برای مناطق مختلف کشور بموجب آئین نامه‌ای خواهد بود که از طرف وزارتین دارائی و کشاورزی تهیه و بتصویب کمیسیون مشترک دارائی مجلسین خواهد رسید. دکترمبین

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود در سطر دوم پس از حوزه شهرستان اضافه شود "نسبت بمورد فعالیت کشاورزی".

مهندس معینی زند

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود که در سطر اول بجای ۲۰تا۵۰ درصد

اصلاح شود ۱۰تا۳۰ درصد.

مهندس معینی زند

ریاست محترم مجلس شورای ملی

تبصره۲ ماده۳۳.

پیشنهاد می‌شود که تبصره۲ بشرح زیر اصلاح شود:

پس از دو روز رؤیت نظریه کمیسیون کشاورزی شهرستان قابل تجدید نظر در کمیسیون کشاورزی استان مرکب از مدیران کل دارائی و کشاورزی و رئیس دادگستری و دو نفر معتمدین محل بصیر در امور کشاورزی به تعیین استاندار که رأی آن کمیسیون قطعی است.

مهندس معینی زند

در تبصره۲ ماده۳۳ سطر آخر پیشنهاد می‌کنم نوشته شود.

بمعرفی (انجمن شهر) و در صورتیکه انجمن نباشد بمعرفی فرماندار . . .

فضل الله پروین

۶- قرائت اسامی هیئت رئیسه کمیسیونها

رئیس- اسامی هیئت رئیسه کمیسیون‌های مجلس شورای ملی که انتخاب شده‌اند برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

هیئت رئیسه کمیسیون دادگستری مورخ ۴۵/۸/۵

رئیس- آقای فخرطباطبائی

نواب رئیس- خانم تربیت- آقای رهبر

مخبر- آقای مجد

منشی ها- آقایان: آموزگار- طهماسبی

هیئت رئیسه کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری

رئیس- آقای مهندس آراسته

نایب رئیس- آقای مهدی زاده

مخبر- آقای صائب

منشی ها- آقایان: مبارکی- قاسم مرادی

۷- اعلام وصول دو فقره لایحه قانونی از مجلس سنا

رئیس- لوایحی از مجلس سنا رسیده برای اطلاع مجلس شورای ملی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره۷ در مورد لایحه شماره ۳۴۲۳۶- ۱۳۴۵/۳/۱۰ دولت راجع به اجازه اشتغال فارغ التحصیلان دانشسرای عالی در دانشگاههای شهرستان که ضمن مرقومه شماره ۴۴۵۶۵ /۸۴۵ ل ق- ۱۳۴۵/۴/۱۲ از آن مجلس محترم بمجلس سنا ارسال شده بود در جلسه سنا رسید. اینک لایحه قانونی مزبور که اصلاح شده برای تصویب مجدد به پیوست ارسال می‌شود.

رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی

رئیس- بکمیسیون مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره۱ در خصوص لایحه ۲۶۸۱۲/۳۷۱۴/۱۸-۱۳۴۳/۱۱/۱۹ دولت مربوط به " اصلاحیه موافقتنامه همکاری بین دولت کشورهای متحده امریکا و دولت شاهنشاهی ایران راجع به استفاده‌های غیر نظامی از انرژی اتمی" و "موافقتنامه بین آژانس بین المللی انرژی اتمی و دولت شاهنشاهی ایران و دولت کشورهای متحده امریکا برای انجام اقدامات تأمینی" در جلسه روز چهارشنبه ۲۷ مهر ماه ۱۳۴۵ مطرح و مورد شور واقع و بتصویب مجلس سنا رسید. اینک لایحه قانون مزبور برای تصویب به پیوست ارسال می‌شود.

رئیس مجلس سنا- مهندس شریف امامی

رئیس- بکمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

۸- تعیین موقع جلسه آینده- ختم جلسه

رئیس- با اجازه خانمها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز یکشنبه خواهد بود.

(ساعت یازده و نیم صبح جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی- مهندس عبدالله ریاضی