مذاکرات مجلس شورای ملی ۲ خرداد ۱۳۵۱ نشست ۵۸

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲ خرداد ۱۳۵۱ نشست ۵۸

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۲ خرداد ۱۳۵۱ نشست ۵۸

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان محمد علی آموزگار، عبدالحسین آموزگار، امام مردوخ، ایلخانی پور، دکتر بازرگانی، بختیاریها، دکتر برادر، دکتر برزگر، غلامرضا بهادری، رضا پیرزاده، چنگیزی، دکتر حاتم، دکتر سعید حکمت، امیر علم خزیمه، رامبد، دکتر رشید یاسمی، سجادی، کریم بخش سعیدی، دکتر غنی، مهندس فرخ، فرنود، فیصلی، خانلر قراچورلو، دکتر پرتو اعظم، پروین، دکتر خطیبی، فروتن، فیاض، دکتر گاگیک، دکتر ناوی، امیر احمدی، بانو ابتهاج سمیعی، بانو دکتر سرخوش، بانو دکتر دولتشاهی.

غائبین مریض

آقایان اخلاقی، ادیب سمیعی، مهندس برومند، پوربابائی، نجد شیبانی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر برادر، دکتر تنکابنی، عباس میرزائی، دکتر متین، سعید وزیری، تژده

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر برادر، دکتر تنکابنی، عباس میرزائی، دکتر متین، سعید وزیری، تژده.

رئیس- نطقهای قبل از دستور راشروع می‌کنیم آقای دکتر برادر تشریف بیاورید.

دکتر برادر- جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند:

روز بیست وهفتم اردیبهشت جاری برای مردم شریف واصیل وشاهدوست استان کرمانشاهان وعشایر غرب روز مسرت بخش وفراموش نشدنی بود. مردمی که از روزهای قبل خود را برای استقبال از شاهنشاه عزیز وشهبانوی گرامی آماده کرده بودند در آن روز غرق در مسرت و شادمانی بودند تمام شهر کرمانشاه با پرچمهای سه رنگ ایران و شعارهای میهنی و حزبی آراسته شده ومردم با بی‌صبری منتظر نزول اجلال موکب مبارک ملوکانه بودند.

در ساعت ۱۰/۵ صبح هواپیمای حامل اعلیحضرتین وهمراهان در فرودگاه کرمانشاه بزمین نشست همینکه چشم مردم شاهدوست کرمانشاه بدیدار شاهنشاه خود روشن گردید محوطه فرودگاه یکپارچه شور و نشاط شد مردم نجیب کرمانشاه وعشایر غیور و شاهدوست این استان خود و پدرانشان بشاهدوستی و وطن‌پرستی معروف بوده (صحیح است) و همیشه در دفاع از مرز وبوم زبانزد هستند (صحیح است) اصولا ایرانی درتمام دوران تاریخ شاه را مظهر استقلال و تمامیت ارضی میداندمردمی که در آن روز افتخار استقبال از شاهنشاه را داشتند بخوبی پیوستگی شاه وملت را احساس می‌کردند.

پس از اجرای مراسم تشریفات رسمی شاهنشاه وعلیاحضرت شهبانو از صف مستقبلین بازدید بعمل آورده و آنان را مورد مرحمت قرار دادند.

سیمای متبسم شاهنشاه با رأفت ومهربانی پدرانه از مقابل طبقات مختلف مردم شاهدوست غبور نموده و آنها را مورد عنایت قرار دادند مردمی که افتخار این دیدار از نزدیک نصیبشان شده بود غرق درمسرت و شادمانی بودند.

شاهنشاه در مقابل صف کارگران، کشاورزان و سپاهیان از نمایندگان آنان سؤالاتی فرمودند که در هر مورد پاسخ مقتضی بعرض می‌رسید.

رضایت و خوشحالی از سیمای متبسم شاهنشاه که کارگران سهیم شده در سود کارخانجات و دهقانان آزاد شده از فئودالیزم و سپاهیان انقلاب را ملاحظه می‌فرمودند پدیدار بود زیرا ثمره انقلاب سفید شاه ومردم را از زبان محرومین سابق اجتماع که امروزهمه آنها دارای حقوق انسانی هستند می‌شنیدند (صحیح است).

پس از عبور از صف مستقبلین وابراز تفقد نسبت به طبقات مختلف شاهنشاه وعلیاحضرت شهبانو باتفاق همراهان عازم دریاچه پهلوی شدند در مسیر شاهنشاه مردمی که روزها در انتظار این دیدار میمنت اثر بودند غریو شادی و بانگ جاوید شاه شان بلند بودوبا دسته‌های گل سطح خیابانها ومقدم شاهنشاه وعلیاحضرت را گل‌باران کردند (احسنت).

اشک شوق در چشمان زنان ومردان وکودکانی که باین افتخار نایل شده بودند دیده می‌شد در تمام طول مسیر این شادی توأم با هیجان و فریاد زنده باد شاه طنین انداز بود در کنار دریاچه پهلوی شاهنشاه از ماکت پارک‌های عمومی کرمانشاه بازدید فرموده و در هر مورد توضیحات لازم وسیله جناب آقای شهرستانی استاندار کرمانشاه بعرض می‌رسد دراین بازدید بعرض رسید که محل سابق فرودگاه کرمانشاه را که پانصد هکتار بوده به باغ میوه مبدل شده وبزودی آماده بهره‌برداری خواهد گردید.

در مورد زمین که برای خانه سازی کارمندان در نظر گرفته شده استاندار کرمانشاه بعرض رسانید که هشت میلیون تومان اعتبار وسیله شرکت تعاونی مسکن تأمین گردیده. اوامر ملوکانه شرفصدور یافت مطالعه کنید تک خانه کمتر ساخته شود وآپارتمان سازی توسعه پیدا کند چون باید فضای سبز بیشتری ایجاد شود همچنین در مورد ایجاد جنگل اوامری صادر فرمودند.

پس از ملاحظه ماکت نوسازی طاق بستان که ۹ میلیون متر مربع وسعت دارد و صدور اوامر ملوکانه، شاهنشاه وعلیاحضرت باتفاق ملتزمین رکاب عازم پالایشگاه کرمانشاه شدند.

در مدخل پالایشگاه شاهنشاه و علیاحضرت شهبانو مورد استقبال جناب آقای دکتر اقبال رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت ملی نفت و رؤسای مجلسین و آقایان وزیر دارائی، وزیر آب و برق، وزیر اطلاعات، وزیر کار و نمایندگان مجلسین استان کرمانشاه قرار گرفتند سپس شاهنشاه وعلیاحضرت در جایگاه مخصوص نزول اجلال فرمودند آنگاه جناب آقای دکتر اقبال گزارش توسعه پالایشگاه را بشرفعرض مبارک ملوکانه رسانید.

در اینجا لازم میداند از مساعی جناب آقای دکتر اقبال رئیس هیئت مدیره ومدیر عامل شرکت ملی نفت و همکاری دولت حزبی جناب آقای هویدا در مورد توسعه پالایشگاه کرمانشاه که تحقق بخشیدن به یکی دیگر از اوامر شاهنشاه محبوب است تشکر کنم وباستحضار نمایندگان محترم مجلس شورای ملی برسانم ظرفیت پالایشگاه جدید کرمانشاه بروزانه ۱۵ هزار بشکه نفت خام اضافه شده که تا بیست هزار بشکه قابل افزایش است.

محصولات گاز مایع، بنزین معمولی، بنزین سوپر، نفت سفید، نفت گاز، نفت کوره نیز از محصولات این پالایشگاه است. این پالایشگاه شامل دستگاههای تقطیر، رفورمینگ کاتالیستی برای تهیه بنزین سوپر، دستگاههای تصفیه با هیدروژن، دستگاههای گازمایع می‌باشد.

سرویس‌های وابسته باین پالایشگاه عبارتست از دستگاه برق، دستگاههای خنک کننده آب تهیه وبخار و غیره و همچنین مخازن ذخیره سازی و وسائل تجهیزات بارگیری نفت کشها. بطوریکه در گزارش جناب آقای دکتر اقبال بعرض مبارک ملوکانه رسید محصولات این پالایشگاه در سال ۱۳۵۸ به روزانه ۸۰ هزار بشکه افزایش می‌یابد.

آنچه که باعث افتخار و ایجا غرور برای هر ایرانی شرافتمند است اینکه تأسیس و بکار انداختن این دستگاه عظیم صنعتی و واحدهای تابعه کلا وسیله مهندسین و کارکنان ایرانی شرکت ملی نفت انجام گرفته.

بار دیگر بنمایندگی از طرف اهالی شاهدوست استان کرمانشاه از مساعی بیدریغ جناب آقای دکتر اقبال که یکی از خدمتگزاران صدیق شاهنشاه است تشکر می‌کنم (احسنت).

در اینجا فرض ذمه خودمیدانم از یکی دیگر از خدمتگزاران صدیق شاهنشاه آریامهر که منویات ملوکانه را بخوبی درک کرده وبا کوشش خستگی‌ناپذیر شبانه روزی در قسمت غرب این مملکت به فداکاری مشغول است تشکر کنم ویقین دارم با تماسی که از نزدیک با مردم شاهدوست و میهن پرست استان کرمانشاه دارم این ندای قلبی فرد فرد آنان است. هم سملک مهندسی جواد شهرستانی یکی از سربازان انقلاب سفید است که بفرمان شاهنشاه در ظرف مدتیکه با تأیید دولت خدمتگزار هم مسلک عزیز جناب آقای هویدا نخست وزیر بسمت استانداری کرمانشاه منصوب گردیده‌اند وضع استان کرمانشاه را در سرتاسر منطقه از لحاظ عمران وآبادی بشکل محسوسی تغییر داده وبرنامه‌های وسیعی با هدایت دولت خدمتگزار حزبی در سطح استان گسترده (صحیح است).

سپاس مردم استان کرمانشاه بشاهنشاهی تقدیم می‌شود که این گونه عناصر صدیق و شرافتمند ودلسوز مردم را مورد عنایت قرار می‌دهند و تشکر مردم از دولت حزبی هم مسلک هویدا از این است که اینگونه مأمورین را مورد حمایت قرار داده وبا کمک کرد ن وایجاد تسهیلات وتأمین اعتبارات لازم، مردم شاهدوست و میهن پرست استان کرمانشاه را بادامه اصلاحات وعمران امیدوار می‌فرمایند (احسنت).

پیشرفتهای روزافزون درسراسر مملکت تحت رهبری خردمندانه شاهنشاه آریامهر و عمران وآبادی در سطح شهرها و روستاها باعث گردیده معدودی انگشت شمار که فعلا سرنوشت برادران عزیز عراقی ما در دست دارند گاه و بیگاه به یاوه سرائی بپردازند این عده که باعث عقب ماندگی کشور عراق گردیده‌اند تصور می‌کنند با این اعمال می‌توانند سرپوشی بر روی کارهای خود گذارده و عدم رضایت مردم خود راجبران کنند. (صحیح است).

باید دانسته باشیم اگر گاهی صداهای ناهنجاری از حکام بعثی عراق بگوش می‌رسد این صداها مربوط به چند نفر سرسپردگان وایادی خارجی می‌باشد وگرنه خود مردم نجیب عراق که همسایه عزیز ایران است بیش از همه از وجود این اربابان تحمیلی رنج می‌برند.

ملت ایران که هر روز شاهد پیشرفتهای عمرانی وسیع در سطح مملکت می‌باشد آرزو می‌کند روزی سرنوشت همسایه برادرشان مردم عراق بدست خودشان بیفتد تا آنها هم بنوبه خود قرین امنیت و آسایش باشند تا بتوانند بعوض یاوه سرایی حکام فعلی بعمران و آبادی منطقه خود بپردازند.

بار دیگر از اینکه نعمت دیدار شاهنشاه عزیز و علیاحضرت شهبانوی گرامی نصیب مردم شاهدوست استان کرمانشاه گردیده سپاس فراوان مردم آن استان را بحضور شاهنشاه عزیز تقدیم می‌دارم (احسنت).

از هم مسلک ارجمند جناب آقای هویدا رئیس دولت حزبی که با کوشش شبانه روزی در اجرای نیات عالیه شخص اول مملکت جد وجهد می‌فرمایند تقاضا می‌کنم همانطور که تاکنون نسبت باستان کرمانشاه توجه مخصوص مبذول داشته تا آنجا که مردم این استانرا قرین سپاس فراوان نموده نسبت بانجام بقیه نقشه‌های عمرانی این استان که احتیاج مبرم باعتبارات کافی دارد توجه بیشتری مبذول فرمایند.

ضمناً مستدعیات اهالی شاه‌آباد غرب حوزه انتخابیه اینجانب را که عبارت است از ساختن خانه‌های سازمانی برای کارمندان وایجاد دستگاه تصفیه آب آشامیدنی واسفالت خیابانها وتعبیه کانال برای شهر شاه آباد همچنین تأمین اعتبارات لازم برای احتیاجات در سطح روستا بعرض میرساند و از خداوند متعال دوام عمر و بقاء سلطنت ذات اقدس شهریاری و سلامتی علیاحضرت شهبانوی نیکوکار ووالاحضرت ولایتعهد را مسئلت می‌نمایم.

از حوصله نمایندگان محترم تشکر می‌کنم (احسنت، احسنت).

رئیس- آقای دکتر تنکابنی بفرمایید.

دکتر تنکابنی – جناب آقای رئیس، همکاران محترم.

این روزها در سراسر کشور همه مردم از فرمایشات اخیر شاهنشاه آریامهر درباره واگذاری ۳۳ درصد سهام کارخانه‌ها بکارگران و کارکنان واحدهای صنعتی و بالاخره بمردم غرق درسرور و شادمانی هستند. مردم شهرستان قزوین که در سایه انقلاب درخشان شاه ومردم درسالهای انقلاب جهش عظیمی داشته ودر شهر و روستاها از ثمرات درخشان این انقلاب بهره مند بوده در راه تکمیل خواسته‌های خود تقاضاهایی دارند که لازم میدانم در این ساحت مقدس مطرح واز دولت حزبی جناب آقای هویدا که درراه تحقق انقلاب سفید ایران وانجام خواسته‌های مردم صمیمانه جد وجهد می‌کند اجرای آنرا خواستار شوم واضافه نمایم که مردم شاهدوست و وطن خواه شهر تاریخی قزوین که در مسیر پربرکت این انقلاب قرار گرفته وبا ارشاد شاهنشاه آریامهر طرحهای عظیم صنعتی، کشاورزی، آبیاری از قبیل طرح شهر صنعتی البرز، طرح سازمان عمران قزوین، طرح سد طالقان بمرحله اجرا درآمده که خواسته‌ها نیزمنطبق با زمان این تکنولوژی نوین می‌باشد (صحیح است) ومقتضی است مسئولین محترم مربوطه با روحیه انقلابی به پیروی از منویات شاهنشاه آریامهر که عبارتست از بالا بردن سطح زندگی مردم واحترام به خواسته‌ها وتقاضاها انجام و تطبیق آن با برنامه‌های عمرانی با رعایت حق اولویت تکالیف و وظیفه خطیر خود را در این عصر انقلاب معول دارند تا اینجانب هم نزد موکینم سرافراز باشم.

۱- امتداد اتوبان کرج بقزوین بمنظور تأمین جان مسافرین این جاده و بهره برداری صحیح تر و بهتر و جامع‌تر از طرحهای عمرانی در دست اقدام که صدها میلیون تومان بودجه این پروژه‌ها می‌باشد و خود بهترین دلیل بر اولویت در احداث وتقدم آن بر سایر برنامه‌های مشابه می‌باشد چه غیر این باشد منظور مثبت از طرحهای معروضه حاصل نمی‌شود.
۲- برقراری تلفن مستقیم قزوین بتهران و سایر مراکز استان و شهرستان که خود از لوازم اولیه صنعت و محرک پیشرفت آن ومشوق صاحبان صنایع در سرمایه گذاری و نیز بازاریابی است که شهر صنعتی البرز در قزوین این احتیاج مبرم وضروری را با حق تقدم مدلل می‌سازد و لازم است فوراً اقدام گردد.

در اینجا وظیفه خود میدانم از وزارت محترم پست وتلگراف و همچنین از مسئولین عالیقدر سازمان رادیوی تلویزیون ایران که بتقاضای اهالی مردم قزوین که در یکی از جلسات مجلس در خصوص برگذاری شبکه تلویزیون قزوین بعرض رسید توجه فوری مبذول و اقدام فرمودند تشکر نمایم.

۳- تقویت انستیتو تکنولوژی قزوین در جهت آموزش فنی بیشتر و رفع حوائج متخصصین فنی مورد احتیاج کارخانجات صنعتی قزوین.
۴- گسترش و ترمیم و تقویت شبکه نیروی برق قزوین اعم از رفع احتیاجات داخل شهر و دهات اطراف قزوین که تأمین برق در این دهات از طریق استفاده از طرح مجتمع که خیلی محدود ناچیز است ممکن نخواهد بود واگر اقدام فوری واصولی صورت نگیرد چندین سال ساکنین این دهات پرجمعیت از استفاده نیرو و روشنایی برق محروم خواهند ماند.
۵- اجرای صحیح تمرکز صنایع طبق برنامه‌های پیش بینی شده در شهر صنعتی البرز قزوین از طرف وزارت محترم اقتصاد با عدم صدور تأسیس کارخانه در محلهای غیرمناسب که هم ضرر به صاحبان صنایع بجهت عدم دسترسی بتمام احتیاجات اولیه (برق، تلفن، آب، کانال) متوجه نمی‌شود و هم بهره برداری بهتر و صحیح تر از شهر صنعتی البرز که بدین منظور تأسیس گردیده حاصل می‌گردد.
۶- تطبیق سرویس وخدمات بهداشتی ودرمانی سازمان بیمه‌های اجتماعی قزوین با وضع موجود که جوابگوی احتیاجات کارگران شریف بیمه شده باشد که این چنین صمیمانه درخدمت صنعت درآمده و صادقانه حق بیمه خود را در موعد مقرر پرداخت می‌نماید چه طبیعتاً انتظار بیمه شوند از بیمه کننده این استکه در مقابل حق بیمه پرداختی از مزایای قانونی آن بنحو احسن برخوردار باشد.
۷- توجه بیشتر سازمان تربیت بدنی به تربیت بدنی قزوین وتقویت بنیه مالی آن که متأسفانه سالها است تأسیسات ورزشی قزوین بجهت ضعف بودجه ناقص مانده از قبیل استودیوم ورزشی ۲۵ شهریور و سالن تربیت بدنی وزمین فوتبال.
۸- تثبیت موقعیت مکانی مدرسه عالی وعلوم اداری و بازرگانی در قزوین آنچنانکه رفع نگرانی موجود از دانشجویان و اولیاء محترم آنها شود و حتی اساسنامه مدرسه عالی وآئین نامه شورای گسترش آموزش عالی که خوشبختانه این امر با عنایت به تاریخی و فرهنگی بودن شهر قزوین مورد توجه مسئولین عالیقدر مدرسه عالی که زحمات شبانه روزی آنها قابل تقدیر است قرار گرفته و امید است با تجدید نظر قاطع وعدم انتقال آن بخارج بیش از پیش مردم حق شناس این شهر را از خود راضی نگهدارند.
۹- اسفالت دو خیابان (پهلوی و رضاشاه) از مدخل تا خارج شهر وسیله وزارت محترم راه که هم اکنون دستگاه و تجهیزات اسفالت ریزی در چند کیلومتری قزوین وسیله وزارت راه مستقر شده که قاعدتاً اسفالت این دو خیابان بجهت استفاده وسایل نقلیه سنگین و سبک عبوری چندین استان به تهران که در واقع جاده عمومی اینها به داخل شهر هستند منع قانونی نداشته واین موضوع در شهرهای مشابه نظیر داشته که اسفالت چنین خیابانهایی در محدوده شهر و حوزه خدمات شهرداری وسیله وزارت راه صورت گرفته بنابراین تبعیض آن جایز نیست مضافاً باینکه شهرداری قزوین بجهت ضعف بودجه قادر به اسفالت این دو خیابان عبوری وسائل نقلیه سنگین همگانی استان نیست.
۱۰- تقسیط بدهی زارعین و کشاورزان قراء اطراف قزوین از طرف بانک کشاورزی و شرکت تعاونی که متأسفانه در نتیجه تگرگ شدید بیش از هفتاد درصد محصول سردرختی آنها از بین رفته وقادر بانجام پرداخت اقساط وام دریافتی خود در مواعد تعیین شده نمی‌باشند.

البته مسلم است که مستدعیات همشهریان عزیزم باین مقدار محدود نمی‌شود و خواسته‌های دیگری نیز دارند که مربوط به شهرداری انجمن شهر، انجمن شهرستان، انجمن بهداری، آموزش و پرورش، فرهنگ وهنر، شیرو خورشید می‌شود که نه وقت جهت عرض آنها باقی است ونه تضییع اوقات خانمها و آقایان نمایندگان محترم جایز است.

همینقدر که بسخنانم توجه فرمودید تشکر می‌کنم و توفیق بشتر همه خدمتگزاران بکشور و شاهنشاه آریامهر رهبر مبتکر و طراح عالیقدر ملت ایران را از خداوندمتعال آرزومندم (احسنت، احسنت)

رئیس- آقای عباس میرزائی بفرمایید.

عباس میرزائی – جناب رئیس. نمایندگان محترم مجلس شورای ملی.

افق جدیدی که روز ۲۵ اردیبهشت ۱۳۵۱ با توصیه شاهنشاه آریامهر درمورد شركت عام مردم و به خصوص كارگران در سهام كارخانه‌جات باز شده است نقطه عطفی در تاریخ تحولات اقتصادی ایران محسوب می‌گردد (صحیح است) این توصیه شاهنشاه كه با استقبال عمومی مواجه شده است خاص كشور شاهنشاهی ایران می‌باشد و باید گفت در تاریخ تحولات اقتصادی جهان بی‌سابقه است همان‌طور كه اصل چهارم نیز یك ابتكار بی‌سابفه بود دگرگونی‌های عمیق كه بعد از اجرای اصول انقلاب سفید در جامعه ایرانی پدیدار شده توجه تمام جهانیان را معطوف به این كشور كرده است (صحیح است) درخشش اصول دوازده‌گانه انقلاب سفید تا آن درجه چشمگیر بود كه تعدادی از ممالك عالم مصمم به اجرای این برنامه‌های انقلابی در كشور خودشان شدند و اینجانب كه امروز در این مكان مقدس به شما نمایندگان و برگزیدگان ملت ایران صحبت می‌كنم افتخار دارم كه ستایش و سپاس بی‌پایان افراد ملت ایران به خصوص طبقه كارگر را به پیشگاه رهبر انقلاب ایران تقدیم داشته و به مصداق این شعر:

هر دم از این باغ بری می‌رسد

تازه تر از تازه تری می‌رسد (احسنت)

همه طبقات روزانه از عنایات بی‌دریغ شاهنشاه آریامهر بهره‌مند می‌گردند.(صحیح است).

فرمایشات شاهنشاه آریامهر كه به صورت راه حل انقلابی جدید در جامعه اقتصادی ایران با علاقه و اشتیاق فراوان از طرف كارگران و صاحبان صنایع مواجه شده است و صدای جانبازی و فداكاری چنان طنین‌انداز گردیده از هم‌اكنون آثار انعكاس آن در جهان به چشم می‌خورد و به این ترتیب می‌توان پیشگویی كرد و گفت به همان‌گونه كه انقلاب سفیدایران مورد توجه جهانیان قرار گرفت ثمرات اجرای فرمایشات شاهنشاه آریامهر در روز ۲۵ اردیبهشت نیز توجه جهانیان را بیش از پیش به كشور ما معطوف خواهد كرد (صحیح است) ثبات و امنیت و آرامشی كه امروز تحت رهبری‌های رهبر خردمند و دوراندیش ملت ایران بر كشور ما حاكم است ضامن اجرای این‌گونه پیشرفت‌ها می‌باشد و همین ثبات و امنیت است كه صاحبان بزرگترین سرمایه‌های جهان آزاد برای سرمایه‌گذاری به كشور ما می‌آیند همان‌طوری كه در سنوات اخیر شاهد میل و رغبت صاحبان سرمایه‌های بزرگ به كشور خودمان بوده‌ایم در آینده با به كار افتادن پس‌اندازهای كوچك با این ابتكار شاهنشاه آریامهر پشتوانه بزرگی برای توسعه صنعت كشور خواهد بود و هر روز شاهد و ناظر هستیم كه چه جهش بزرگ و تازه‌ای از طرف صاحبان صنایع به عمل خواهد آمد و با چه نشاطی كلیه طبقات به استقبال فرمایشات شاهنشاه محبوب محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر می‌روند در شرایط فعلی كشور كه ما در صنایع یعنی ذوب‌آهن در مرحله بهره‌وری است و مال‌اندیشی و دورنگری شاهنشاه آریامهر یك‌بار دیگر چشم و گوش جهانیان را متوجه ایران كرده است (صحیح است) ملت ایران فرمایشات رهبر عزیز خود را از جان و دل اجرا نموده و خوب می‌داند كه این رهبر بزرگ و دلسوز هر چه می‌فرمایند به نفع مردم است امروز همه طبقات مردم ایران از كارگر و كشاورز و اصناف از زن و مرد از بركت انقلاب پرثمر ایران كه به دست با عدالت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر انجام گرفته بهره‌مند گشته آزادی فكر آزادی كار و آزادی هر نوع ترقی را در خود حس نموده و همین چند روزه ملاحظه فرموده‌اید كه كارگران و صاحبان صنایع كاخ عدالت رهبر گرامی و عزیز ملت ایران و شاهنشاه آریامهر را گل باران كردند و این شادی و سرور هر بیننده را تحت تأثیر عجیبی قرار می‌داد و این نتایج خوب انقلاب ایران است (صحیح است) كه ممالك دیگر هم از آن سرمشق گرفته و فواید بسیار برده‌اند اكنون باید گفت این ندای عالی شاهنشاه در مورد فروش سهام كارخانه‌جات صنعتی به كارگران و مردم در حقیقت یك انقلاب تازه است كه توصیفش در حد وقت این جلسه از مجلس نیست و این كار اساتید است كه هر كدام كتاب‌ها بنویسند بنده اجازه می‌خواهم بگویم رهبر ملت ایران همیشه و همه موقع در راه ترقی این ملت به خصوص طبقه اكثریت كه كشاورزان و كارگران می‌باشند گامهای بلندی برداشته‌اند خوشبختانه افتخار اجرای این برنامه مترقی شاهنشاه ایران هم با دولت خدمتگزار هویدا می‌باشد كه می‌توان با جرأت و صداقت گفت هویدا یكی از افراد صدیق و خدمتگزار شاهنشاه و مردم است (صحیح است) واجرای فرامین انقلاب شاه ومردم رابا کمال صداقت و پیگیری ادامه می‌دهد و دراجرای نیات رهبر عزیز شاهنشاه عدالت گستر آریامهر صمیمانه کوشا می‌باشد (صحیح است، احسنت) در پایان عرایضم بعنوان یک کارگر ایرانی که در سایه انقلاب ایران اکنون افتخار نمایندگی مردم ایران را دارد از این مکان مقدس از توجهات وعنایات خاص شاهنشاه بزرگ ایران بهمه طبقات مردم ایران بخصوص طبقه شریف کارگر تشکر وسپاسگزاری کرده با صدای بلند اعلام می‌کنم.

چه غم دیوار امت را که دارد چون تو پشتیبان

چه غم از موج بحر آن را که دارد چون توکشتیبان

خیلی معذرت می‌خواهم (احسنت، احسنت).

رئیس- آقای دکتر متین بفرمایید.

دکتر متین – جناب آقای رئیس – نمایندگان محترم مجلس شورای ملی، هنوز یکهفته از لحظه تاریخی که اصل مبتکرانه وتازه‌ای را بر اصول انقلاب مقدس شاه وملت اضافه کرد نگذشته است. در آنروز رهبر بزرگ انقلاب ایران، رهبری که از روی کمال عقل و درایت و دلسوزی می‌اندیشد و با مهارت و چیره‌دستی و دورنگری طرحهای آینده و سعادت آمیز ملت و اجتماع خود را ترسیم می‌کند و با توجه اوضاع واحوال آینده دنیا بتصمیمات اعجاب انگیزی اتخاذ می‌فرمایند.

مصلحت ملت وکشور را در آن دیدند که در سیستم صنعتی شدن مملکت با فروش قسمتی از سهام صنایع و کارخانجات بکارگران و کارمندان کارخانجات و مردم وشریک ساختن ملت ایران درامر سرمایه گذاری به منظور گسترش واستحکام هر چه بیشتر صنایع کشور اصل ومنشور انقلابی دیگری را اجرا نماید. تصمیمی که بدون تردید از لحاظ ارزش اجتماعی واقتصادی و سیاسی و رفاه و آسایش ملت ایران دست کمی از منشور ۱۲ گانه انقلاب سفید شاه ومردم نداشته و مکمل آنهاست (صحیح است).

آینده خیلی نزدیک نشان خواهد داد که رهبر انقلاب ما با اتخاذ یک چنین تصمیم مبتکرانه وارائه یک چنین طریق خردمندانه چه خدمت بزرگ و گرانبهایی به ملک و ملت خود کرده است (صحیح است) زیرا:

وقتی کارگران و کارمندان و مهندسین و تکنیسینهای یک کارخانه و یا یک مؤسسه بزرگ صنعتی از لحاظ سرمایه گذاری سهیم و شریک شدند و جزو صاحبان سهام بشمار آمدند و یا مردم با خرید چند سهم در امور صنایع و پیش برد برنامه‌های صنعتی مملکت صاحب حق ورأی و نظر شدند صنایع طوری گسترش و گرایش پیدا می‌کند که سودودرآمد متناسب آن بهمه افراد مملکت رسیده و تعدیل مناسبی درتقسیم ثروت و درآمد سرانه افراد پدید می‌آید ودر جهان امروز یک چنین سرمایه گذاری در صنعت و جلب کمک و سرمایه بیشتر افراد اجتماع عاملی است بسیار مؤثر و مستحکم در اجرای مهمترین برنامه‌های صنعتی وهر کشوریکه بخواهد در راه صنعتی شدن بیک مقام متناسب با قدرت مالی واقتصادی خود برسد باید از طریق جلب سرمایه و همکاری اکثریت افراد ملت قدم بردارد.

راهی که شاهنشاه خردمند ما هفته پیش ارائه فرمودند وصاحبان صنایع و سرمایه گذاران بزرگ هم که بدون تردید همواره بفکر صلاح و منافع مشروع و حقه جامعه و خود هستند توجه و پند شاهانه رابگوش جان خریدار شده بطوریکه نمایندگان محترم ملت ایران توجه دارند استقبال کم نظیری از نظر ابتکارآمیز وعالی رهبر بزرگ انقلاب بعمل آوردند (صحیح است) وهر روز چند مؤسسه وشرکت بزرگ صنعتی آمادگی خود را در اجرای این برنامه عظیم اعلام می‌دارند بطوریکه بیشتر سهام را در اختیار کارگران شریف ومردم قرار می‌دهند.

روزی که شاهنشاه آریامهر اصول ششگانه انقلاب سفید ایران را برأی ملت گذاشتند و سالهای بعد نیز اصول دیگری به تناسب اوضاع واحوال مملکت به آنها اضافه فرمودند هدف این بود که کشور ما وافراد این ملک بخصوص ۱۶ میلیون روستائیان این آب و خاک بآزادی کامل رسیده واز زیر اصول و قیود ارباب و رعیتی برای همیشه نجات یابند و کارها طوری تقسیم شود و قدرتها ومنابع مملکت بشکلی مورد بهره برداری قرار گیرد که دیگر مجال وفرصتی برای پیدایش اصول ارباب و رعیتی از هر نوع قماشی که باشد بدست نیاید.

از آن پس بموازات پیشرفت سریعی که در اجرای اصول اصلاحات ارضی و تقسیم املاک مزروعی وایجاد شرکتهای تعاونی و شرکتهای زراعی بخود دید و روستائیان بهمت والا و اراده شاهنشاه خوداز هر نوع قید وبندی آزاد شدند ودرآمد سرانه و بالنتیجه ثروت وسرمایه‌های خصوصی فزونی یافت (صحیح است)

مسئله صنعتی شدن مملکت با تشویق وتهیه وایجاد برنامه‌های مترقی وعالی دولت خدمتگزار هویدا شکل و قیافه تازه‌ای پیدا کرد و برنامه‌های مربوط باین اصل بسرعت در دست اجرا قرار گرفت واینهمه پیشرفت و گسترش وترقی درامر صنعت این نتیجه راعاید ملت ایران نمود که رهبر مآل‌اندیش مملکت که قبل از همه بفکر رفاه و آسایش مردم این مملکت هستند راه حل بسیار منطقی و خردمندانه‌ای ارائه فرمودند که صاحبان صنایع و سهامداران بزرگ حداقل یک سوم سهام خود را برای فروش در اختیارکارگران ومردم قرار دهند.

این استقبال بی سابقه و شور و هیجان بی نظیری که از نظر صائب رهبر انقلاب بعمل آ، د مشت محکمی بود بدهان دشمنان ومعاندین ایران که چشم ندارند ناظر ترقی و پیشرفت سریع و شگفت‌انگیز ملتیباشند که با اجرای منویات رهبر عالیقدر خود در دنیای متلاطم وآشفته امروز مقام ومنزلتی بس ارجمند وقدرت آنچنانی بدست آورده که مسلماً باعث ناراحتی وتشویق دشمنان وخوشی وانبساط خاطر دوستان می‌گردد (صحیح است).

ابتکار شاهنشاه آریامهر درمورد واگذاری سهام کارخانجات و صنایع بزرگ به مردم و کارگران حکایت از یک فکر بکر وعالی وقابل تقدیس می‌کند که با انجام واجرای دقیق آن اساس و پایه صنعت در کشور ما دوام و ثبات بیشتری پیدا می‌کند ومقام صنعتی ایران را در جهان هر چه بیشتر بالا می‌برد (صحیح است).

این بزرگترین وپرارج ترین خدمتی بود که نسبت بصاحبان سهام مؤسسات بزرگ صنعتی مملکتما شد زیرا در پرتو اجرای این تصمیم خردمندانه عده زیادی از مردم کشور ما در امر سرمایه گذاری در صنایع مستقیماً شرکت جسته ودر انجام برنامه‌های صنعتی مملکت عامل مؤثری بشمار خواهند رفت عرضه سهام وجلب پس اندازهای مردم بدون شک ضامن پیشرفت بیشتر وتوسعه علم وصنعت در مملکت است وهمانطوریکه رهبر مملکت فرمود:

«ما سرمایه‌گذاریهای عظیم داریم و تمام مردم باید در این جنبش صنعتی سهیم باشند»

ابتکار وراهنمایی خردمندانه رهبر عالیقدر ایران که پیوسته بفکر سعادت ونیک بختی افراد این ملک وپیشرفت وترقی سریع مملکت هستند قابل هر نوع تقدیس وستایش و سپاسگزاری است (صحیح است) و ملت ایران صمیمانه بوجود رهبر عالیقدر خود افتخار میکندواز خداوند بزرگ می‌خواهد که معظم له را همواره در پناه لطف و عنایت مخصوص خود حفظ فرمایند تا بتوانند برسالت عالی انسانی خود در مورد ملت ایران وجامعه بشری ادامه دهند (احسنت، احسنت).

رئیس- آقای سعیدوزیری بفرمایید.

سعید وزیری- صحبتهایی که درزمینه راهنماییهای اخیر شاهنشاه دوست کارگر و همکار ارزنده مان آقای عباس میرزائی بتفصیل بیان کردند وهمچنین همکار روشنفکر وخیلی واردمان آقای دکتر متین بیاناتی فرمودند که بنده را نه تنها بی نیاز از صحبت می‌کند بلکه برای من کار رامشکل کرده چون بنده قبلا به آقای دکتر الموتی عرض کرده بودم که چند کلمه‌ای راجع باین موضوع صحبت می‌کنم. برای اینکه در اطراف این مطلب این دو همکار معتقد وبا ایمان ما خیلی مطالب را فرمودند و تقریباً همانطور که عرض کردم کار من مشکل شده است البته تا اندازه‌ای هم آسان شده برای اینکه به اختصار خواهم کوشید ورفع زحمت خواهم کرد مطلبی را که بنده دراین مورد خواستم عرض کنم بمناسبت تشکیل کنفرانس اجتماعی است که از صاحبان صنایع کشور بدعوت اطاق صنایع و معادن تهران گویا از امروز قرار است تشکیل بشود بنده خواستم از این فرصت استفاده کنم واین مطالب را عرض کنم اول اینکه پاسخ صریح وصمیمانه و مثبتی که صاحبان صنایع مملکت ماباین دعوت عام وباین راهنمایی خیلی ارزنده شاهنشاه ورهبر ما دادند بنظر بنده حق این است که قابل تقدیر وستایش تلقی بشود (صحیح است) واین صاحبان صنایع که الان جمع شده‌اند که راجع باین مسئله بررسی بکنند اینها در واقع دوبار صمیمیت وعلاقه شان را نسبت بصنایع نشان دادند یکبار دراولین اقدام که سرمایه گذاری کردند یکبار هم در رفتن به استقبال مدرنیزم واستقبال کردن از روشهای جدید و صحیح، و باین مناسبت قابل تقدیر است و بمناسبت تشکیل این کنفرانس بنده می‌خواهم عرض کنم که چون اجتماع صاحبان صنایع فرق دارد با سایر اجتماعاتی که فرض بفرمایید درزمینه‌های اجتماعی که با یک فرمولهایی تشکیل می‌شود برای اینکه اینها مستقیماً بطور مادی باصنایع مربوط است پس توصیه‌هایی که می‌شود کرد بیشتر باید مورد توجهشان قرار بگیرد بنده از این جا برای این کنفرانس بعنوان فرد خودم ویکی از افراد ملت ایران پیام می‌فرستم که دریک لحظه تاریخی این صاحبان صنایع گرد هم جمع شده‌اند که بیک مسأله تاریخ صنایع مملکت خودشان باین مسائل پاسخ بدهند وبا علاقه و صمیمیت و مدبرانه واعتقادی که نسبت بفرمان شاهنشاهشان بخرج دادند با صمیمیت نسبت بمسائل اقتصادی و صنعتی نگاه کرده و بخوبی پیاده کنند که واقعاً این راه گشائی مهم و ذیقیمتی که بدستور رهبر بزرگ مملکت در این رهگذر از زمان انجام گرفته است چراغی فرا راه صنعت مملکت قرار بگیرد ویکبار دیگر واقعاً این صنایع ما آن راهی را که رهبر ما آرزو کرده است بدرستی پیش برود ومایه سربلندی صاحبان صنایع و تکنیسینها وکارگران صنعت ایران ونسلهای آینده وطن ما بشود وامید فراوان هست که چنین بشود همچنین لزوماً بنده یک مطلب دیگری را به سازمانهای دولتی یادآوری می‌کنم و به وزارت اقتصاد که مسئولیت دارند این طرح و دکترین شاهنشاه را پیاده کنند ویادآوری می‌کنم که بسیاری از مسائل صنعتی انشاد واعلام شده است در زمینه رهبری انقلاب ایران وقتی به دستگاهها می‌رسد آن را با نوعی که خوب، امروز نشد فردا انجام می‌دهیم به این ترتیب انجام نشد طور دیگری انجام می‌دهیم در واقع نتوانسته‌اند حداکثر استفاده را از امکانات سیاسی و خصوصاً از رهبری مهم و بزرگی که وجود دارد بهره‌برداری کنند اما باز هم دراینجا عرض می‌کنم بایستی این سازمان‌های اداری که الان آقای معاون وارت اقتصاد تشریف دارند وهمه ما تا بحال شاهد بوده‌ایم که وزارت اقتصاد مسائل اقتصادی را با تخصص و علاقه بررسی کردند ملت ایران از شما انتظار دارند که در این رهگذر از زمان و لحظه حساس بهترین نحوه استفاده را از این رهبری عالیقدر انجام بدهید و صحیح ترین راهها را بدون کج دارو مریز بدون اینکه وقتتان را به آزمایش بگذارید صحیح ترین و بهترین روشها را اتخاذ کنید تا ملت ایران واقعاً بهترین استفاده را از این رهبری رهبر عالیقدرشان بنمایند مسأله تعارف نیست چون این: قولی است که جملگی برآنند. تمام ملت ایران کارگر وکارفرما و روشنفکر و تمام طبقات مذعن و معترف و شکرگزار این رهبر عالیقدر هستند مسأله حسن استفاده از این موقعیت است که باید بشود و برای اولین بار نیست که شاهنشاه ایران لیاقت وشایستگی ارزنده خودشان را در گنجانیدن یک انقلاب مترقی درمیان حرکات تدریجی ملتشان نشان دادند (صحیح است) ایشان به بهترین وجهی و با انسانی ترین و قاطع ترین وجهی در تمام دوران سلطنتشان این مهارت را درمقیاس جهانی انجام داده‌اند و یک اقدام انسانی را بتدریج در حرکات ملتشان جا داده‌اند و بثمر رسانده‌اند (صحیح است) این شاهکار انقلابهایی است که در مقیاس جهانی بوقوع پیوسته است این است که تنها اکتفا کردن باین که شاهنشاه ما این مسئله مهم را اعلام فرمودند و کارگر سپاسگزار است وهمه سپاسگزار هستند این قولی است که جملگی برآنند من در اینجا نه تنها بعنوان یک نماینده مجلس بلکه بعنوان یک مطلع و باقیمانده از تحولات تکنیکی و ئیده ئولوژی که در این مملکت وطبعاً در همین زمان در سایر نقاط دنیا انجام گرفته است این جا اعلام می‌کنم و شهادت می‌دهم باینکه کاری که در مملکت ما انجام گرفته است نه تنها یک شاهکاری برای ملت ما است بلکه یک راه گشائی است در مقیاس جهانی و بین المللی (صحیح است) بنده عادت ندارم استناد کنم بگفته‌ها و نوشته‌های اشخاص و بزرگانیکه در خارج از مملکت ما هستند چون ما می‌بایست مشکلات خودمان را با اصطلاحات خودمان و زبان خودمان بیان کنیم (صحیح است) مع الوصف چون دراین روزها ودراین سالها حتی در میان پاره‌ای ازفرزندان بی تجربه خودمان بعضی توهمات بود که دنباله رو کدام روشهای اقتصادی و فلسفی هستند من برای این موضوع اتخاذ می‌کنم به مطلب آن شخص اعلام می‌کنم بدون اینکه اتخاذ سند بشود سلسله جنبان این مکتب اقتصادی که این گم‌گشتگان بآن استناد می‌کنند در کنفرانس آمستردام سال ۱۸۸۱ جناب جوانشیر خطاب به هایدمن می‌گوید، کشورهای بزرگ صنعتی در جهان وجود دارد که در آنها یک انقلاب صلحجویانه عمیق امکان پذیر است وما کشورهای صنعتی بزرگ را در دنیا سراغ داریم لااقل یک کشور صنعتی بزرگ در دنیا وجود دارد که این انقلاب صلحجویانه در مملکتشان انجام داده‌اند ومن شهادت می‌دهم که این انقلاب صلحجویانه بهترین وجهش وانسانی ترین آن و عمیق ترین نوعش تحت رهبری اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی نه بعنوان یک شاه بلکه بعنوان یک تئوریسین وایده‌ئولوگ بزرگ در آن مملکت انجام می‌گیرد و قابل تجلیل است من عرض می‌کنم که در صورت جلسات مجلس ما و فی الواقع در تاریخ ما بعنوان یک کار بزرگ تلقی کنیم نه تنها بعنوان یک کار داخلی در مقیاس داخلی وکوچک واین مسئله توزیع ثروت بطور عادلانه در میان مردم است این در واقع تصمیم به اجرای یک انقلاب اجتماعی عمیق است بطور آگاهانه برای احتراز از برخورد به بن‌بستهای داخلی و زدوخوردهای داخلی ودر واقع این یک کار بزرگ انسانی است که انجام می‌شود واین در واقع توزیع رفاه ملی بجای توزیع فقر در میان ملت است این در واقع بوجود آوردن طبقه اصیل متوسط درمیان ملت است این در واقع جلوگیری کردن از افراطهای ثروت و جلوگیری از افراطهای فقر است واین مسئله زمان ما است مسئله‌ای است که با افزوده شدن تعداد جمعیت دنیا انسانها درمقابل این مسئله قرار می‌گیرند این سعی وکوششی است در مقیاس ملی برای استحکام بخشیدن به وحدت ملی ویک مجاهدت صددرصد انسانی وآگاهانه برای مستحکم تر کردن پایگاه یک صلح پایدار دراین منطقه از جهان بنفع بهتر زندگی کردن تمام انسانهای دنیا (احسنت) بنده خیلی متشکرم که عرایض بنده را گوش کردید و یک بار دیگر با حضور معاون محترم وزارت اقتصاد در ایجاد روشهایی که چه بعنوان مسئولیتی که در وزارت اقتصاد دارند و چه بعنوان نقشی که در کنفرانس صاحبان صنایع دارند به آنها گوشزد کنند مجلس وملت منتظر است که شما وزارت اقتصادیها شما مدیران مسائل اقتصادی با آن صاحبان صنایع که با اینهمه حسن نیت جمع شده‌اند اطمینان بخش ترین روشها را برای بهتر استفاده کردن از رهبری شاهنشاه اتخاذ بفرمایید (احسنت، احسنت).

رئیس- سرهنگ تژده تشریف بیاورید.

سرهنگ تژده – خدا، شاه، میهن. با کسب اجازه از مقام معظم ریاست خانمها و آقایان نمایندگان محترم دولت ایزد یکتا را سپاس می‌کنم که شاهنشاه بزرگ ما را درسایه الطاف کریمانه اش محفوظ و مصون داشته و انقلاب عظیم و مقدسش را چنان به ثمر رسانید که ملت ایران بمعنی و مفهوم حقیقی در مقابل این عنایات در راه شاهنشاه جان می‌دهند (صحیح است، احسنت) من سرباز جان نثار شاهنشاه بسی مفتخرم که امروز دراین ساحت مقدس مراتب سپاسگزاری، حقشناسی، جانبازی ۱۲۰ هزار نفر کشاورزان عشایر شهرستان ممسنی را به پیشگاه مبارک شاهنشاه عرضه دارم زهی افتخار بر من وملت ایران واز درگاه خداوند بزرگ عظمت شاهنشاهی ایران سعادت وسلامت شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت گرامی و والاحضرت ولایتعهد و خاندان جلیل سلطنت پهلوی را استغاثه می‌نمایم (احسنت) نمایندگان محترم نبده در ظرف این دوره تاکنون صحبتی نکرده بودم چون صحبت از انقلاب واثرات انقلاب و عنایات شاهنشاه و رفاه و بهبود مردم مملکت بود بنده هم می‌خواهم اثرات انقلاب را بعرض نمایندگان محترم برسانم قبل از توضیح این مطلب لازم است اوضاع شهرستان ممسنی را قبل از انقلاب یا بعداز انقلاب مقایسه کنم (احسنت) شهرستان ممسنی منطقه‌ای عشایری کوهستانی است واز قسمت شرق بحومه شیراز از قسمت غرب بفرمانداری کهکیولیه از قسمت جنوب به بندر گناوه و از قسمت جنوب به کازرون و برازجان محدود است چون این منطقه شناخته نشده است لازم است توضیح بدهم اهالی این منطقه عموماً عشایر سلحشور و میهن پرست وغیور و مقاوم هستند قلبشان و روحشان سرشار از مهر وطن و عشق شاهنشاه است (احسنت) این منطقه از اوایل سلطنت اعلیحضرت رضا شاه کبیر منطقه‌ای ملوک الطوایفی، خان خانی وپرهرج ومرج و فئودالی بود و یک نفر صاحب زمین نبود و به کسی اجازه ساختن مدرسه و درمانگاه نمی‌دادند انقلاب مقدس این مردم رااز یوغ بندگی و زنجیز اسارت نجات داد حالا هم همه دارای اندیشه و فکر و شخصیت هستندو دارای آب و زمین وزندگی بهتر شده‌اند و شب و روز بفکر و یاد شاهنشاه و عشق شاهنشاه هستند همه می‌گویند:

شها مهر تو کیش وآئین ماست

پرستیدن نام تو دین ماست (احسنت)

در این منطقه ۲۱ هزار نفر صاحب آب وزمین شده‌اند و اقدامات وزارت تعاون و امور روستاها مورد تمجید و ستایش است آموزش عشایری دراین منطقه بیش از یکصد مدرسه توسعه و گسترش داده است تأمین فرهنگ. ، تأمین بهداشت و امنیت همه از اثرات انقلاب است در قعر دره‌ها، در قلب جنگلها در قلل وارتفاعات، در دامنه کوهستانها پرچم سه رنگ ایران در اهتزاز است و مشعل دانش و بینش فروزان. در این مدارس عشایری ضمن حفظ آداب و سنن و شعائر ملی ضمن تقویت روح میهن پرستی بامر آموزش و پرورش می‌پردازند. خانه‌های فرهنگ روستائی، خانه‌های انصاف همه از اثرات این انقلاب مقدس است من باید بعرض برسانم این منطقه نیازمندیهایی هم دارد و نارساییهایی دارد از جناب آقای نخست وزیر استدعا می‌کنم بذل عنایت بفرمایند نسبت به رفع نواقص این منطقه و به رفع نیازمندیهای مردم توجه مخصوص مبذول فرمایند. از آن جمله کارخانه قند ممسنی است که بفرمان مبارک شاهنشاه هفت سال است تأسیس شده نظر از تأسیس این کارخانه بالا رفتن سطح تولید وصنعت قند و بالا رفتن سطح درآمد کشاورز بودمتأسفانه این کارخانه در سال ۶ میلیون تومان ضرر می‌کند ودرآمد کشاورزان ازتاریخ تأسیس تاکنون بالا نرفته است و این مردم غیور احتیاج برهبری، احتیاج بکمک، احتیاج بارشادو هدایت دارند چنانچه وزارت کشاورزی و وزارت تعاون و امور روستاها و سازمان مرکزی شرکتها وابسته بوزارت اقتصاد طرح مشترکی تهیه کنند امکان دارد میزان تهیه چغندر که می‌بایست تا حال بیکصد هزار تن می‌رسید باین میزان برسد متأسفانه سی هزار تن بیشتر نیست این است که وضع کشاورزان آنجا از این نظر رضایت‌بخش نیست آنچه بنده احساس و استنباط می‌کنم خدمت به طبقه کشاورز ورضایت طبقه کشاورز و رضایت خاطر شاهنشاه را فراهم خواهد کرد. این منطقه احتیاج بدبیرستان کشاورزی، احتیاج بدانشسرای کشاورزی و احتیاج بوسایل کشاورزی مدرن دارد چون هنوز مردم این منطقه بوضع اولیه کشاورزی می‌کنند و دارای یک مدرسه حرفه‌ای است دویست وبیست و دو نفر دانش آموز دارد ابزار و ادوات این دبیرستان حرفه‌ای تکمیل نیست دانش آموزانی که از روستاها بمرکز شهرستان آمده‌اند جا ندارند از وزارت آموزش و پرورش استدعا می‌کنم نسبت به شبانه روزی کردن این دبیرستان و ساختمان جهت این دبیرستان و تهیه وسایل جهت این دبیرستان اقدام نمایند از معاون محترم وزارت کشور استدعا می‌کنم قصبه‌ای است در بابامنیر که مرکز بخش شده است تاکنون بخشدار آنجا محلی برای بیتوته ندارد که زندگی کند استدعای بذل توجه دارم که نسبت بوضع بخشدار و مرکز آن بخش بذل توجه بشود.

رئیس- آقای تژده وقت جنابعالی تمام شد.

تژده – اطاعت می‌شود. (احسنت).

- تصویب صورتجلسه قبل

۳- تصویب صورتجلسه قبل.

رئیس- راجع به صورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورتجلسه قبل تصویب می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

۴- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ.

رئیس- وارد دستور می‌شویم سپهبد کاتوزیان بفرمایید.

سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ)- با اجازه مقام محترم ریاست و نمایندگان محترم لایحه‌ای تقدیم می‌شود که اگر تصویب بفرمایید افزارمندان بازنشسته و معلولین و مستمری بگیران از همان حقوق و مزایایی که افزارمندان شاغل استفاده می‌کنند استفاده خواهند کرد.

رئیس- لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون علوم وآموزش عالی راجع بلایحه موافقتنامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت جمهوری سوسیالیستی رومانی وابلاغ بدولت

۵- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون علوم وآموزش عالی راجع بلایحه موافقتنامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت جمهوری سوسیالیستی رومانی وابلاغ بدولت.

رئیس- گزارش شور دوم موافقتنامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون علوم وآموزش عالی بمجلس شورای ملی

کمیسیون علوم و آموزش عالی در جلسه بیست وهشتم اردیبهشت ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای کتر میرعلاء معاون وزارت علوم وآموزش عالی وآقای دکتر تاج بخش معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۳۷۶۰۰- ۵۰/۸/۳۰ دولت ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی را که گزارش شور اول آن بشماره ۳۱۳ چاپ شده است مطرح و بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون موافقتنامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی.

ماده واحده – موافقتنامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی مشتمل بر یک مقدمه وهشت ماده که در تاریخ ۹ آبانماه ۱۳۵۰ برابر با ۳۱ اکتبر ۱۹۷۱ بین نمایندگان مختار دو دولت در تهران بامضاء رسیده است تصویب واجازه مبادله اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون علوم وآموزش عالی – دکتر خسروی کردستانی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه ۳۰ اردیبهشت ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی رامطرح و مصوبه کمیسیون علوم وآموزش عالی را دراین مورد تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش شور دوم آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه – مهروش صفی‌نیا (مستوفی).

گزارش شور دوم از کمیسیون اقتصاد بمجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه ۳۰ اردیبهشت ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به موافقتنامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی رامطرح و مصوبه کمیسیون علوم وآموزش عالی را دراین مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور دوم آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اقتصاد – محمدابراهیم نیکپور.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بماده واحده وکلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقندخواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه بدولت ابلاغ می‌شود.

- طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون آموزش و پرورش راجع بلایحه پاره‌ای از مواد قانون خدمات اجتماعی زنان و ارسال بمجلس سنا

۶- طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون آموزش و پرورش راجع بلایحه پاره‌ای از مواد قانون خدمات اجتماعی زنان و ارسال بمجلس سنا.

رئیس- گزارش شور دوم اصلاح پاره‌ای از مواد قانون خدمات اجتماعی زنان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون آموزش و پرورش بمجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش درجلسه سه شنبه ۲۹ فروردین ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای دکتر بطحائی معاون وزارت آموزش و پرورش وآقای دکتر مرشد معاون وزارت بهداری لایحه شماره ۵۳۵۹۰ مورخ ۱۳۵۰/۱۱/۲۶ دولت راجع به اصلاح پاره‌ای از مواد قانون خدمات اجتماعی زنان را که گزارش شور اول آن بشماره ۲۳۸ چاپ گردیده برای شور دوم با حضور پیشنهاددهندگان مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح پاره‌ای از مواد قانون خدمات اجتماعی زنان.

ماده واحده- مواد ۱و ۲ و ۳ و ۴ و ۵ و ۶ و ۸ و ۱۱ و ۱۳ قانون خدمات اجتماعی زنان مصوب تیرماه ۱۳۴۷ بشرح زیر اصلاح وماده‌ای بعنوان ماده ۱۶ بآن الحاق می‌گردد.

۱- درماده یک بعد از عبارت (درمانی و اجتماعی) عبارت (فنی وتخصصی) اضافه می‌شود.
۲- بند ۳ ماده ۲ بشرح زیر اصلاح می‌شود:
بند ۳- خدمات مربوط به برنامه بهداشت وتنظیم خانواده و سایر خدمات بهداشتی وردمانی.
۳- بندی بعنوان بند ۵ بماده ۲ بشرح زیر اضافه می‌گردد:
بند ۵- خدمات مربوط به رشته‌های فنی و تخصصی.
۴- تبصره ماده ۳ حذف و ۵ تبصره بشرح زیر بماده مذکور اضافه می‌شود.
تبصره ۱- فارغ التحصیلان هر گروه در صورتی که برای امتحانات ورودی دانشگاهها یا مؤسسات عالی آموزشی نام نویسی کرده باشند قبل از اعلام نتیجه امتحانات ورودی بخدمت دعوت نخواهند شد واین قبیل افراد بعد از اخذ نتیجه در صورت عدم موفقیت در امتحانات ورودی می‌توانند تا آخر همانسال خود را معرفی نمایند.
تبصره ۲- فارغ التحصیلان هر گروه در صورتی که برای تحصیل در مدارج بالاتر در دانشگاهها ومؤسسات عالی آموزشی پذیرفته شده وثبت نام کنند تا زمانی که مشغول تحصیل هستند برای خدمت دعوت نخواهندشد.
تبصره ۳- فارغ التحصیلان هر سال برای تحصیل واخذ مدارک تحصیلی بالاتر در دانشگاهها و مؤسسات عالی آموزشی خارج از کشور با رعایت مقررات اعزام محصل بخارج در صورتی که تا یک سال پس از اخذ دیپلم از کشور خارج شوند غایب محسوب نمی‌شوند.
تبصره ۴- فارغ التحصیلان هر سال که درهمان سال خود را معرفی نکنند در سالهای بعد می‌توانند بدون رعایت شرط سنی مندرج در ماده فوق بطور داوطلب ثبت نام نمایند.
تبصره ۵- فارغ التحصیلان دانشگاهها پس از طی دوره دکترا برای تحصیل در مدارج بالاتر و اخذ تخصص در صورتی پذیرفته میشودند که برگ خاتمه خدمت یا معافیت دائم از خدمات اجتماعی زنان در دست داشته باشند.
۵- به بند ۲ ماده ۴ عبارت زیر اضافه می‌شود: (و اولاد منحصر بفردیکه سن یکی از والدین آنان از شصت سال تجاوز نموده باشد.)
۶- ماده ۵ بشرح زیر اصلاح می‌شود:
ماده ۵- زنانیکه بموجب این قانون بخدمات فرهنگی وآموزشی و بهداشتی واجتاعی و فنی و تخصصی و پیکار با بیسوادی پذیرفته می‌شوند حداکثر بمدت ۶ ماه برابر آئیننامه ایکه به تصویب هیئت وزیران می‌رسد آموزش لازم برای انجام خدمات مذکور دراین قانون را در نزدیکترین مرکز آموزش محل اقامت خود خواهند دید پس از آن بقیه مدت خدمت را در حوزه استان یا فرمانداریکل محل اقامت خود که سازمان مربوط احتیاج دارد انجام خواهند داد مدت دوره آموزش و خدمات زنان مشمول این قانون جمعاً معادل مدت دوره تعلیمات و خدمات سپاهیان دانش و بهداشت و ترویج وآبادانی خواهد بود و آموزش و خدمت آنان در تمام موارد در ساعات روز خواهد بود.
۷- ماده ۶ بشرح زیر اصلاح می‌شود:
ماده ۶- زنانیکه برای انجام خدمات مذکور در این قانون پذیرفته می‌شوند در مدت آموزش با توجه بمدارک تحصیلی مربوط حسب مورد حقوقی معادل حقوق و مزایای دانشجویی یا دانش آموزی سپاهیان انقلاب دریافت خواهند داشت و پس از طی دوره آموزش بدرجاتیکه در شرایط مشابه به سپاهیان انقلاب اعطاء می‌گردد مفتخر شده و از حقوق ومزایای درجه مربوط مانند افسران ودرجه داران سپاهی استفاده خواهند نمود.
تبصره ۱- زنانیکه برای خدمت بروستاها اعزام می‌گردند فوق العاده‌ای که میزان آن با پیشنهاد سازمان مربوط و تصویب هیئت وزیران تعیین خواهد شد پرداخت می‌گردد.
تبصره ۲- رسیدگی بجرائم زنان مشمول این قانون حین انجام وظیفه و بسبب آن در صلاحیت محاکم عمومی است (به استثنای جرائمی که رسیدگی به آن رأساً در صلاحیت دادرسی ارتش قرار داده شده) و در مورد تقصیر وتخلف و قصور اداری مقررات وزارتخانه‌های مربوط نسبت به آنان مجری خواهد بود. و درصورت امتناع از انجام وظیفه و تمرد یا غیبت متوالی بیش از یکماه بدون عذر موجه از خدمت برکنار می‌شوند و هزینه‌های انجام شده نیز از آنان اخذ خواهد شد.
۸ – ماده ۸ بشرح زیر اصلاح می‌شود:
ماده ۸- هر یک از وزارتخانه‌ها می‌توانند در حدود احتیاج زنانی را که بموجب این قانون بخدمت در آن وزارتخانه پذیرفته شده و دوره خدمت مقرر در قانون را در روستاها بانجام رسانده‌اند بشرط رضایت از کار و قبول شدن در ارزشیابی وآزمایشهای حین خدمت بر اساس قوانین و مقررات مربوط بسپاهیان دانش برای نقاط مورد نیاز استخدام نمایند.
تبصره زیر بماد ه ۱۱ اضافه می‌شود.
تبصره- تهیه واجرای برنامه‌های آموزش نظامی مشمولان مقررات این قانون وتأمین وسایل وهزینه‌های آن بعهده وزارت جنگ خواهد بود.
۹- در ماده ۱۳ عبارت (تعهد خدمت) بعبارت (تعهد حداقل دوسال خدمت) تغییر واصلاح می‌شود.
۱۰- ماده زیر بعنوان ماده ۱۶ بقانون خدمات اجتماعی زنان اضافه می‌شود:
ماده ۱۶- مشمولان قانون در مدت دوسال خدمت از هر نظر تابع مقررات وزارتخانه یا سازمانی هستند که در آن خدمت می‌نمایند بشرطی که مقررات مذکور بامفاد این قانون وآئین نامه‌های اجرایی آن مغایرت نداشته باشد.

مخبرکمیسیون آموزش و پرورش – موسوی ماکوئی.

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۱۳۵۱/۲/۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط باصلاح پاره‌ای از مواد قانون خدمات اجتماعی زنان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون آموزش و پرورش را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری – دیهیم.

گزارش شوردوم از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز ۱۳۵۱/۲/۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اصلاح پاره‌ای از مواد قانون خدمات اجتماعی زنان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد ومصوبه کمیسیون آموزش و پرورش را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام – روح الله جعفری.

گزارش شور دوم از کمیسیون بودجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه روز ۱۳۵۱/۲/۹ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به اصلاح پاره‌ای از مواد قانون خدمات اجتماعی زنان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد ومصوبه کمیسیون آموزش و پرورش را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بودجه – صدری کیوان.

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) کلیات آخر لایحه مطرح است خانم جهانبانی تشریف بیاورید.

شوکت ملک جهانبانی – لایحه‌ای که امروز اصلاح پاره‌ای از مواد آن مورد شور قوه مقننه قرار گرفت در سال ۱۳۴۷ بتصویب رسیده بودو باید گفت از جمله درخشانترین لوایح دوران انقلاب است اصولا خدمت سپاهیان انقلاب پدیده ایست که نه تنها در ایران بلکه در دنیا بسیار خوب از آن حسن استقبال شده است و همه مردم جهان اعتراف دارند که یکی از ابتکارات بزرگ رهبر عالیقدر ایران است (صحیح است) چندی پیش اعضای کمیسیون آموزش و پرورش بدعوت جناب بانو دکتر فرخ روپارسای رفتیم به حشمتیه محلی که دختران سپاهی دانش استان مرکز برای دیدن دوران آموزش در آنجا هستندمسلماً برای هر کس این دیدار سرافراز کننده بود خاصه برای اشخاصی مثل بنده که روزهای سیاه وتاریک را پشت سر گذاشته ومثل جوانهای امروزی ترقیات را فقط در کتاب نخوانده‌ایم بلکه خودم دیده‌ام ولمس کرده‌ام دین قیافه‌های درخشان این دخترها که باید گفت از بهترین چهره‌های انقلاب ایران هستند مایه سرفرازی است (صحیح است) در روستاها به دختران ما اهمیت بسیار می‌دهند و سپاهیان انقلاب را عموماً بسیار خوب پذیرائی می‌کنند چون در اینجا راجع به دخترخانمها صحبت می‌کنیم این دخترها با قیافه‌ای مصمم شاد و خندان بسیار راضی هستند که داوطلب برای خدمت بروستا بروند وما باید سپاسگزار باشیم شاهنشاهی را که چنین فرصتی بزنان ایران داده است که بهترین چهره‌ها را متجلی نمایند (صحیح است) زمانی که اصولا هرگز تصورش را نمی‌کردند که بتوانند مرجع چنین خدمتگزاری باشند دختران ایران زنان ایران الان در روستاها بجای اینکه برای جنگ وستیز آماده باشند مشعل دانش، بهداشت، عمران و آبادی را بروستاها برده‌اند مردم روستاها از نظر اصلاحات ارضی از نظر خانه‌های انصاف از نظر کشاورزی از نظر دانش از نظر بهداشت از نظر عمران موفقیت بسیار درخشانی بدست آورده‌اند برای سپاهیان زنان که دوران هفتم را گذرانده‌اند بسیار افتخارآمیز است که طبق امریه رهبر عالیقدر ایران دختران سپاهی بدریافت درجه مفتخر و مباهی می‌شوند و این بزرگترین افتخاری است که دختران ما با سعی و کوشش بی‌شائبه خودشان بدست آورده‌اند ونظر رهبر عالیقدر ملت ایران را باین نکته معطوف داشته‌اند ما موفقیت و سرافرازی و پیشرفت آنها را از خداوند مسئلت داریم (احسنت).

رئیس- نظر دیگری در کلیات آخر لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به لایحه الحاق یک تبصره بماده ۹۶ قانون محاسبات عمومی وارسال بمجلس سنا

۷- طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به لایحه الحاق یک تبصره بماده ۹۶ قانون محاسبات عمومی وارسال بمجلس سنا.

رئیس- گزارش شور دوم الحاق یک تبصره بماده ۹۶ قانون محاسبات عمومی مطرح است قرائت می‌شود:

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه روز پنجشنبه ۱۳۵۱/۲/۲۸ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۵۶۷۸۴ مورخ ۱۳۵۰/۱۲/۳۰ راجع به الحاق یک تبصره بماده ۹۶ قانون محاسبات عمومی راکه گزارش شور اول آن بشماره ۳۰۸ چاپ شده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد ومصوبه شور اول را تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون الحاق یک تبصره بماده ۹۶ قانون محاسبات عمومی.

ماده واحده – تبصره زیر بعنوان تبصره ۲ بماده ۹۶ قانون محاسبات عمومی اضافه می‌گردد.

تبصره ۲- مادامیکه لایحه تجدید نظر در قانون بیمه‌های اجتماعی بتصویب مجلسین نرسیده است سازمان بیمه‌های اجتماعی از نظر مالی تابع مقررات مالی خاص خود خواهد بود.

مخبر کمیسیون دارائی – امان الله ریگی.

گزارش شور دوم از كمیسیون كا ر و امور اجتماعی به مجلس شورای ملی

كمیسیون كارو امور اجتماعی در جلسه روز شنبه ۳۰ اردیبهشت ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق یك تبصره به ماده ۹۶ قانون محاسبات عمومی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه كمیسیون دارایی را در این مورد تأیید و تصویب كرد.

اینك گزارش آن را به مجلس شورای تقدیم می‌دارید.

مخبر كمیسیون آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر كمیسیون كار و امور اجتماعی- دكتر میر وجیه الله صدر

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟

(اظهاری نشد) در كلیات آخر لایحه نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) نسبت به ماده واحده و كلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی كه موافقند خواهش می‌كنم قیام فرمایند(اكثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود

- طرح و تصویب گزارش شور دوم كمیسیون دارایی راجع به لایحه انتقال عرصه و اعیان انبارها و زمین متعلق به سازمان غله كشور به شركت چی ایران و ارسال به مجلس سنا

۸- طرح و تصویب گزارش شور دوم كمیسیون دارایی راجع به لایحه انتقال عرصه و اعیان انبارها و زمین متعلق به سازمان غله كشور به شركت چی ایران و ارسال به مجلس سنا

رئیس- گزارش شور دوم انتقال عرصه و اعیان انبارها و زمین متعلق به سازمان غله كشور به شركت چای ایران مطرح است قرائت می‌شود.

(به شرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از كمیسیون دارایی به مجلس شورای ملی

كمیسیون دارایی در جلسه روز شنبه ۲۳/۲/۱۳۵۱با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۵۳۴۱۰مورخ ۲۲/۱۲/۱۳۵۰ راجع به انتقال عرصه و اعیان انبارها و زمین متعلق به سازمان غله كشور به شركت چای ایران را كه گزارش شور اول آن به شماره ۳۰۶ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه‌ شور اول عیناً تصویب كرد. اینك گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد .

لایحه قانون انتقال عرصه و اعیان انبارها و زمین متعلق به سازمان غله كشور به شركت چای ایران

ماده واحده - به دولت اجازه داده می‌شود مالكیت عرصه و اعیان انبارهای پیش ساخته و قطعه زمین شرقی آن واقع در امین آباد شهر ری را كه متعلق به سازمان غله كشور می‌باشد به شركت سهامی چای ایران منتقل و معادل قیمت ارزیابی شده زمین و قیمت تمام شده ساختمان‌ها و تأسیسات آن از سرمایه سازمان غله كشور كسر و عیناً به سرمایه شركت سهامی چای ایران اضافه نماید.

مخبر كمیسیون دارایی- امان الله ریگی

گزارش شور دوم از كمیسیون تعاون و امور روستاها به مجلس شورای ملی

كمیسیون تعاون و امور روستاها در جلسه روز شنبه ۲۳/۲/۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به انتقال عرصه و اعیان انبارها و زمین متعلق به سازمان غله كشور به شركت چای ایران را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه كمیسیون دارایی را در این مورد تأیید و تصویب كرد. اینك گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر كمیسیون تعاون و امور روستاها-محمدحسین قادرپناه

رئیس- ماده واحده مطرح است نظری نیست؟

(اظهاری نشد) در كلیات آخر لایحه نظری نیست؟(اظهاری نشد) نسبت به این لایحه با ورق اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان به ترتیب آتی وسیله منشی (خانم بزرگ‌نیا) اعلام و در محل نطق اخذ رأی به عمل آمد)

آقایان:

میرافضل- نارویی- ناصرزاده- دكتر ناوی- دكتر نائبی- دكتر نجمی- مهندس نصر- دكتر نصیری- مهندس نظمی- نیك‌پور- دكتر وحید نیا- دكتر وزیری- دكتر وفا - سرلشكر همایونی- دكتر یزدان پناه- دكتر بیگلری- پدرامی- مهندس پروشانی- پزشكی-پسیان- دكتر پناهی- پوربابایی- دكتر پیر- پیرزاده- خانم پیرنیا- پیمان- دكتر تنكابنی- دكتر توانا- توسلی- دكتر جزائری- مهندس اسماعیل جلالی- جوانشیر- خانم جهانبانی- جهانشاهی- حق‌شناس- خانقاهی- امیراعلم خزیمه – مهندس خسروی- دكتر خسروی كردستانی- دکتر خطیبی، دکتر دادفر، دولو، دیهیم، دکتر راد، دکتر رشتی، رشیدی، حسام الدین رضوی، دکتر رهنوردی، ریاضی، ریگی، خانم هما زاهدی، فروتن، دکتر فروزین، مهندس فروهر، فریدونفر، فیاض فاضلی، مهندس قادرپناه، قدردان، خانلرقراچورلو، محمد ولی قراچورلو، دکتر قهرمان، کاسمی، کسرائی، دکتر کفائی، کمالاتی، کمالوند، کورس، مهندس کیاکجوری، دکتر کیان، کیوان، دکتر لقمان ادهم، مافی، دکتر متین، مجد، محسنی مهر، دکتر مدنی، دکتر مرتضوی، مرندی، خانم مزارعی، اکبر مسعودی، سید کاظم مسعودی، دکتر مشایخی، مظاهری، دکتر معظمی، معیری، مهندس امیرقاسم معینی، ملک افضلی، دکتر موثقی، مجید موسوی، موسوی ماکوئی، مهاجرانی، مهدوی اردستانی، خانم دکتر آصف زاده، خانم ابتهاج سمیعی، مهندس احتشام شهیدی، احمد، مهندس اسدی لنگرودی، اسلامی نیا، دکتر اعتمادی، خانم اقبال، دکتر الموتی، دکتر امامی خوئی، امیر احمدی، انشاء، دکتر انوشیروانی، اولیاء شیرازی، اهری، ایمان زهرائی، دکتر بازرگانی، بختیاری پور، بدرخانی، مهندس بدیعی، دکتر برادر، دکتر برزگر، دکتر حیدرقلی برومند، خانم بزرگ نیا، بوداغ زاده، بوشهری، غلامرضا بهادری، دکتر سعید بهادری، دکتر حبیب‌اله بهبانی، مهندس عنایت بهبهانی، دکتر یحیی بهبهانی، بهنیا، دکتر آزاد، دکتر ابوالهدی لنگرودی، اخوی، اکبر، امام مردوخ، بختیار بختیاریها، پرویزی، تژده، حکمت یزدی، دکتر رئیسی، رامبد، مهندس رهبر، زهتاب فرد، ساگینیان، حاج کریم بخش سعیدی، دکتر شریف امامی، صادقی، دکتر فضل الله صدر، عبدالحسین طباطبائی، فخر طباطبائی، ظفر، فضائلی، کشفی، دکتر محققی، دکتر موسوی امین، موقر، دکتر زرین پور، دکتر زهرائی، خانم دکتر سرخوش، سجادی، محمدرضا سعادت فرد، دکتر سعید، سعید وزیری، خانم نیره سعیدی، دکتر سنگ، شاخوئی، شاهنده، شریفها، دکتر شکرائی، دکتر شمس، شهرستانی، شیخ‌الاسلامی، شیخ بهائی، صائب، حیدر، صائبی، دکتر صالحی، دکتر میروجیه الله صدر، خانم صفی‌نیا، دکتر صمدزاده، دکتر صوفی خلیلی، خانم ضرابی، دکتر محمود ضیائی، ضیاء احمدی، خانم دکتر طالقانی، علی طباطبائی، طلوعی. عباس میرزائی، دکتر غلامرضا عدل، عزیز مرادی، دکتر عسکری، دکتر علومی، غضنفری، فتوحی.

آراء مأخوذه شماره شد نتیجه بقرار زیر اعلام گردید:

آراء موافق ۱۶۲ رأی،

آراء ممتنع ۲۶ رأی.

رئیس- لایحه با ۱۶۲ رأی موافق و ۲۶ رأی ممتنع تصویب شد. برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

موافقین –

آقایان مهندس احتشام شهیدی، احمد، خانم دکتر آصف زاده، خانم ابتهاج سمیعی، اسدی لنگرودی، دکتر اسلامی نیا، دکتر اعتمادی، خانم اقبال، دکتر الموتی، دکتر امامی خوئی، امیراحمدی، انشاء، دکتر انوشیروانی، اولیاء شیرازی، اهری، ایمان زهرائی، دکتر بازرگانی، بختیاری پور، بدرخانی، مهندس بدیعی، دکتر برادر، دکتر برزگر، دکتر حیدرقلی برومند، خانم بزرگ نیا، بوداغ زاده، بوشهری، غلامرضا بهادی، دکتر سعید بهادری، دکتر حبیب الله بهبانی، مهندس عنایت بهبهانی، دکتر یحیی بهبهانی، بهنیا، دکتر بیت منصور، دکتر بیگلری، پدرامی، مهندس پروشانی، پزشکی، پسیان، دکتر پناهی، پوربابائی، دکتر پیر، پیرزاده، خانم پیرنیا، پیمان، دکتر تنکابنی، دکتر توانا، توسلی، دکتر جزایری، مهندس اسمعیل جلالی، جوانشیر، خانم جهانبانی، جهانشاهی، حق شناس، حی، خانقاهی، امیرعلم خزیمه، مهندس خسروی، دکتر خسروی کردستانی، دکتر خطیبی، دکتر دادفر، دولو، دیهیم، دکتر راد، دکتر رشتی، رشیدی، حسام‌الدین رضوی، دکتر رهنوردی، ریاضی، ریگی، خانم هما زاهدی، میرافضل، ناروئی، ناصرزاده، دکتر ناوی، دکتر نایبی، دکتر نجمی، مهندس نصر، دکتر نصیری، مهندس نظمی، نیک پور. دکتر وحیدنیا، دکتر وزیری، دکتر وفا، سرلشکر همایونی، دکتر یزدان پناه، دکتر زرین پور، دکتر زهرائی، خانم دکتر سرخوش، سجادی ، محمدرضا سعادت فرد، دکتر سعید، سعید وزیری، خانم نیره سعیدی، دکتر سنگ، شاخوئی، شاهنده، شریفها، دکتر شکرائی، دکتر شمس، شهرستانی، شیخ الاسلامی، شیخ بهایی، صائب، حیدر صائبی، دکتر صالحی، دکتر میروجیه الله صدر، خانم صفی نیا، دکتر صمد زاده، دکتر صوفی خلیلی، خانم ضرابی، دکتر محمود ضیائی، ضیاء احمدی، خانم دکتر طالقانی، علی طباطبائی، طلوعی، عباس میرزائی، دکتر غلامرضا عدل، عزیز مرادی، دکتر عسکری، دکتر علومی، غضنفری، فتوحی، فروتن، دکتر فروزین، مهندس فروهر، فریدونفر، فیاض فاضلی، مهندس قادرپناه، قدردان، خانلرقراچورلو، محمدولی قراچورلو، دکتر قهرمان، کاسمی، کسرائی، دکتر کفائی، کمالاتی، کمالوند، کورس، مهندس کیاکجوری، دکتر کیان، کیوان، دکتر لقمان ادهم، مافی، دکتر متین، مجد، محسنی مهر، دکتر مدنی، دکتر مرتضوی، مرندی، خانم مزارعی، اکبر مسعودی، سیدکاظم مسعودی، دکتر مشایخی، مظاهری، دکتر معظمی، معیری، مهندس امیرقاسم معینی، ملک افضلی، دکتر موثقی، مجید موسوی، موسوی ماکوئی، مهاجرانی، مهدوی اردستانی.

ممتنعین -

آقایان دکتر آزاد، دکتر ابوالهدی لنگرودی، اخوی، اکبر، امام مردوخ، بختیار بختیاریها، پرویزی، تژده، حکمت یزدی، دکتر رئیسی، رامبد، مهندس رهبر، زهتاب فرد، ساگینیان، حاج کریم بخش سعیدی، دکتر شریف امامی، صادقی، دکتر فضل الله صدر، عبدالحسین طباطبائی، فخر طباطبائی، ظفر، فضائلی، کشفی، دکتر محققی، دکتر موسوی امین، موقر.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به لایحه اصلاح تبصره ۲ ماده ۷۳ قانون محاسبات عمومی مصوب ۱۳۴۹

۹- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به لایحه اصلاح تبصره ۲ ماده ۷۳ قانون محاسبات عمومی مصوب ۱۳۴۹.

رئیس- گزارش شور اول اصلاح تبصره ۲ ماده ۷۳ قانون محاسبات عمومی مصوب ۱۳۴۹ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۸ اردیبهشت ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۳۱۲۸ مورخ ۱۳۵۱/۲/۱۸ راجع به اصلاح تبصره ۲ ماده ۷۳ قانون محاسبات عمومی را که در جلسه سه شنبه ۱۳۵۱/۲/۱۹ بمجلس شورای ملی تقدیم و بشماره ۳۱۰ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد. اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح تبصره ۲ ماده ۷۳ قانون محاسبات عمومی مصوب ۱۳۴۹.

ماده واحده – عبارت زیر به آخرتبصره ۲ ماده ۷۳ قانون محاسبات عمومی اضافه می‌شود:

«شرکتهای تابع شرکت ملی ذوب آهن ایران نیز مشمول حکم این تبصره خواهند بود» معاملات مربوط به واحدهای خارج از مرکز شرکت مذکور تا تبدیل آنها بشرکت که تاریخ آن از پایان شهریور ماه ۱۳۵۲ تجاوز نخواهد کرد کماکان مشمول مقررات اساسنامه شرکت ملی ذوب آهن ایران خواهد بود.

مخبر کمیسیون دارائی- امان الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون اقتصاد بمجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه شنبه ۳۰ اردیبهشت ماه ۱۳۵۱ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح تبصره ۲ ماده ۷۳ قانون محاسبات عمومی را مورد رسیدگی قرار داد ومصوبه کمیسیون دارائی را در اینمورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اقتصاد- محمدابراهیم نیکپور.

رئیس- کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمهاو آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شوردوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول گزارش ماهانه کمیسیونها برای چاپ در صورت جلسه

۱۰- اعلام وصول گزارش ماهانه کمیسیونها برای چاپ در صورت جلسه.

رئیس- گزارشهای ماهانه کمیسیونها رسیده است با اجازه خانمها و آقایان در صورتجلسه امروز چاپ خواهد شد.

- ختم جلسه

۱۱- ختم جلسه.

رئیس- چون فعلا مطلب دیگری در دستور نداریم با اجازه خانمها وآقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم.

تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً باطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(ساعت ده و چهل و پنجدقیقه صبح جلسه ختم شد.)

رئیس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی.

گزارش ماهانه کمیسیونهای پارلمانی (فروردین – اردیبهشت ۱۳۵۱)

گزارش یکماهه فرودین سال ۱۳۵۱ کمیسیون دادگستری

تاریخ تشکیل ۱۳۵۱/۱/۲۲ و ۱۳۵۱/۲/۲۸.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به توسعه صنعت گاز.
۲- لایحه بانکی و پولی کشور.
رئیس کمیسیون دادگستری – شیخ الاسلامی.

گزارش یکماهه اردیبهشت سال ۱۳۵۱ کمیسیون دادگستری

تاریخ تشکیل ۲/۳ و ۲/۱۶ و ۲/۲۴ و ۱۳۵۱/۲/۲۸ .

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- شور دوم لایحه توسعه صنعت گاز.
۲- تغییران مجلس سنا در مورد لایحه آئین نامه تشخیص اوراق زائد و ترتیب امحاء آنها.
۳- شور اول لایحه اصلاح بعضی از مواد قانون اداره تصفیه امور ورشکستگی والحاق چند ماده بآن.
۴- شور اول لایحه اخلال کنندگان در تأسیسات آب وبرق و گاز و مخابرات.
۵- شور اول لایحه قانون اجازه وکالت به افسران قضائی لیسانسیه حقوق بازنشسته نیروهای مسلح شاهنشاهی.
رئیس کمیسیون دادگستری – شیخ الاسلامی.

گزارش یکماهه فروردین سال ۱۳۵۱ کمیسیون دارائی

تاریخ تشکیل یکشنبه ۱۳۵۱/۱/۲۰ – سه شنبه ۱۳۵۱/۱/۲۲ – شنبه ۱۳۵۱/۱/۲۶.

لوایح وکارهای خاتمه یافته:

۱- آئین نامه امور گمرکی
۲- لایحه الحاق دولت شاهنشاهی ایران بقرارداد گمرکی ترانزیت بین المللی کالاها.
۳- لایحه تقلیل نرخ حقوق گمرکی ساعت جیبی، ساعت مچی و قلم خودنویس.
۴- لایحه تعمیم قانون پرداخت کمک کرایه مسکن افسران، همافران، درجه داران و همردیفان ارتش شاهنشاهی در باره ژاندارمری وشهربانی کل کشور.
۵- لایحه واگذاری ۸۰ هزار متر مربع از اراضی کلاک و خلج آباد بوزارت آموزش و پرورش.
۶- لایحه توسعه صنعت گاز.
۷- لایحه بانکی و پولی کشور.
۸- شور دوم لایحه قرارداد بین کشورهای منطقه خلیج فارس و شرکتهای نفتی در مورد تعیین بهای نفت خام.
رئیس کمیسیون دارائی- کریم اهری.

گزارش یکماهه اردیبهشت سال ۱۳۵۱ کمیسیون دارائی.

تاریخ تشکیل شنبه ۱۳۵۱/۲/۲- پنجشنبه ۱۳۵۱/۲/۷- یکشنبه ۱۳۵۱/۲/۱۰ – پنجشنبه ۱۳۵۱/۲/۱۴- سه شنبه ۱۳۵۱/۲/۱۹- شنبه ۱۳۵۱/۲/۲۳ – دوشنبه ۱۳۵۱/۲/۲۵ – پنجشنبه ۱۳۵۱/۲/۲۸.

لوایح و کارهای خاتمه یافته.

۱- شوردوم لایحه توسعه صنعت گاز.
۲- شور دوم لایحه تقلیل نرخ حقوق گمرکی ساعت جیبی، ساعت مچی و قلم خودنویس.
۳- شور دوم لایحه واگذاری ۸۰ هزار متر مربع از اراضی کلاک و خلج آباد بوزارت آموزش و پرورش.
۴- شور دوم لایحه تعمیم قانون پرداخت کمک کرایه مسکن افسران، همافران، درجه داران و همردیفان ارتش شاهنشاهی در باره ژاندارمری و شهربانی کل کشور.
۵- شور دوم لایحه پولی و بانکی کشور.
۶- لایحه اجازه انتقال عرصه واعیان انبارهای سازمان غله کشور به شرکت چای ایران.
۷- لایحه الحاق یک تبصره بماده ۹۶ قانون محاسبات عمومی.
۸- شور دوم لایحه انتقال عرصه واعیان انبارها وقطعه زمین متعلق بسازمان غله بشرکت چای ایران.
۹- لایحه تبدیل سازمان مستقل چاپخانه دولتی ایران و روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی.
۱۰- آئین نامه نرخ و ترتیب پرداخت حق بیمه و شرایط استفاده از مزایا ومیزان آن.
۱۱- لایحه تشکیل سازمان دفاع غیر نظامی کشور.
۱۲- اصلاح بند (د) ماده ۱۰ والحاق یک تبصره بآن والحاق یک تبصره بماده ۱۱ آئین نامه قانون بیمه افسران و کارمندان نیروهای مسلح شاهنشاهی و ژاندارمری.
۱۳- شور دوم لایحه الحاق یک تبصره بماده ۹۶ قانون محاسبات عمومی.
۱۴- لایحه اصلاح تبصره ۲ ماده ۷۳ قانون محاسبات عمومی.
۱۵- لایحه انتقال‌نیروی پایداری بژاندارمری کل کشور.
رئیس کمیسیون دارائی-کریم اهری.

گزارش یکماهه اردیبهشت سال ۱۳۵۱ کمیسیون تعاون وامور روستاها

تاریخ تشکیل شنبه ۱۶-شنبه ۲۳ اردیبهشت ماه.

لوایح وکارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه دولت راجع بانتقال عرصه واعیان وانبارها و زمین متعلق بسازمان غله کشور بشرکت چای ایران.
۲- شوردوم لایحه دولت راجع بانتقال عرصه واعیان انبارها وزمین متعلق بسازمان غله کشور بشرکت چای ایران.
رئیس کمیسیون تعاون وامور روستاها – دکتر نجیمی.

گزارش یکماهه فروردین سال ۱۳۵۱ کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری.

تاریخ تشکیل دوشنبه ۲۱- دوشنبه ۲۸ فروردین ماه.

لوایح وکارهای خاتمه یافته:

۱- شور دوم لایحه تشکیل گارد صنعت نفت.
۲- لایحه مربوط باضافه شدن تبصره‌ای بماده ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.
۳- لایحه مربوط باضافه کردن تبصره‌ای به جزء ۵ بند (د) ماده ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.
۴- شور دوم لایحه دولت راجع بالحاق یک تبصره به جزء ۵ بند (د) قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.
۵- شوردوم لایحه دولت راجع به الحاق یک تبصره به ماده ۲ ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.
۶- لایحه دولت راجع به تبدیل سازمان مستقل چاپخانه دولتی ایران و روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران بشرکت سهامی (اصلاحات سنا)
رئیس کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری - عبدالمجید موسوی.

گزارش یکماهه اردیبهشت سال ۱۳۵۱ کمیسیون امور استخدام وسازمانهای اداری.

تاریخ تشکیل دوشنبه ۴- دوشنبه ۱۸- پنجشنبه ۲۱- دوشنبه ۲۵- پنجشنبه ۲۸ اردیبهشت ماه.

لوایح وکارهای خاتمه یافته:

۱- آئیننامه تشخیص اوراق زائد و ترتیب امحاء آن (تغییرات سنا)
۲- شوردوم لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد قانون خدمات اجتماعی زنان.
۳- اساسنامه صندوق توسعه کشاورزی ایران.
۴- لایحه دولت راجع بانتقال نیروی پایداری به ژاندارمری کل کشور.
۵- لایحه دولت راجع باصلاح قانون سازمان دفاع غیر نظامی کشور (اصلاحات سنا)
۶- شور دوم لایحه انتقال نیروی پایداری به ژاندارمری کل کشور.
رئیس کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری - عبدالمجید موسوی.

گزارش یکماهه فروردین سال ۱۳۵۱ کمیسیون بودجه

تاریخ تشکیل سه شنبه ۲۲ فروردین. شنبه ۲۶ فروردین.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۴ کل کشور.
۲- لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۵ کل کشور.
رئیس کمیسیون بودجه – دکتر دادفر

گزارش یکماهه اردیبهشت سال ۱۳۵۱ کمیسیون بودجه

تاریخ تشکیل شنبه ۹ اردیبهشت – شنبه ۶ اردیبهشت – شنبه ۲۳ اردیبهشت – دوشنبه ۲۵ اردیبهشت.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- شور دوم لایحه اصلاح قانون خدمات اجتماعی زنان.
۲- نامه شماره ۲۰۸۲-۱۳۵۱/۲/۴ نخست وزیری در مورد افزایش حدود ده درصد به بهای برگ سبز چای و کسر مبلغ ۱۰۷۲۰۰۰۰۰ ریال از مالیات و سود سهام بودجه مصوب سال ۱۳۵۱ بودجه شرکت سهامی چای ایران
۳- لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۶ کل کشور.
رئیس کمیسیون بودجه – دکتر دادفر

گزارش یکماهه فروردین سال ۱۳۵۱ کمیسیون کار وامور اجتماعی.

تاریخ تشکیل سه شنبه ۲۹ فروردین ماه.

لوایح وکارهای خاتمه یافته:

۱- شور دوم لایحه الحاق یک تبصره بماده ۵ قانون نحوه استفاده از خانه‌های سازمانی.
رئیس کمیسیون کار وامور اجتماعی – جوانشیر

گزارش یکماهه اردیبهشت سال ۱۳۵۱ کمیسیون کار وامور اجتماعی.

تاریخ تشکیل یکشنبه ۱۷ – شنبه ۳۰ اردیبهشت ماه.

لوایح وکارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه دولت راجع باضافه شدن یک تبصره بماده ۹۶ قانون محاسبات عمومی.
۲- شور دوم لایحه الحاق یک تبصره بماده ۹۶ قانون محاسبات عمومی.
۳- آئین نامه مربوط به نرخ وترتیب پرداخت حق بیمه وشرایط استفاده از مزایا ومیزان آن.
رئیس کمیسیون کار وامور اجتماعی – جوانشیر

گزارش یکماهه فروردین سال ۱۳۵۱ کمیسیون آموزش و پرورش.

تاریخ تشکیل سه شنبه ۵۱/۱/۲۲- سه شنبه ۵۱/۱/۲۹.

لوایح وکارهای خاتمه یافته:

۱- شور اول ودوم لایحه واگذاری ۸۰ هزار متر مربع از اراضی کلاک و خلج آباد بوزارت آموزش و پرورش.
۲- شور دوم لایحه اصلاح قانون خدمات اجتماعی زنان.
رئیس کمیسیون آموزش و پرورش – شوکت ملک جهانبانی

گزارش یکماهه فروردین سال ۱۳۵۱ کمیسیون راه.

تاریخ تشکیل سه شنبه ۲۲ فروردین.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- لایحه پروتکلهای اصلاحی کنوانسیون بین المللی هواپیمایی کشوری.
رئیس کمیسیون راه – دکتر غلامرضا عدل

گزارش یکماهه اردیبهشت سال ۱۳۵۱ کمیسیون راه.

تاریخ تشکیل پنجشنبه ۱۴ اردیبهشت.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- شور دوم لایحه پروتکلهای اصلاحی کنوانسیون بین المللی هواپیمایی کشوری.
رئیس کمیسیون راه – دکتر غلامرضا عدل

گزارش یکماهه فروردین سال ۱۳۵۱ کمیسیون امورخارجه

تاریخ تشکیل ۱۳۵۱/۱/۲۱ – ۱۳۵۱/۱/۲۲.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- شور اول توسعه صنعت گاز.
۲- شور اول پروتکلهای اصلاحی کنونسیون بین المللی هواپیمایی کشوری شیکاگو مورخ هفتم دسامبر ۱۹۴۴
۳- شور اول الحاق دولت شاهنشاهی ایران بقرارداد گمرکی ترانزیت بین المللی کالاها (ITI)
رئیس کمیسیون امور خارجه – دکتر محمود ضیائی

گزارش یکماهه اردیبهشت سال ۱۳۵۱ کمیسیون امور خارجه.

تاریخ تشکیل ۱۳۵۱/۲/۳ – ۱۳۵۱/۲/۲۳ – ۱۳۵۱/۲/۳۰.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- شور دوم صنعت گاز.
۲- شور اول ودوم الحاق دولت شاهنشاهی ایران بکنوانسیون بین المللی حفظ نباتات.
۳- شور دوم قرارداد بین کشورهای منطقه خلیج فارس با کمپانیهای نفتی در مورد بهای نفت خام
۴- شور دوم پروتکلهای اصلاحی کنوانسیون بین المللی هواپیمایی کشوری شیکاگو مورخ هفتم دسامبر ۱۹۴۴
۵- شور اول ودوم موافقتنامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت جمهوری سوسیالیستی رومانی.
رئیس کمیسیون امور خارجه – دکتر محمود ضیائی

گزارش یکماهه فروردین سال ۱۳۵۱ کمیسیون نظام

تاریخ تشکیل سه شنبه ۱۳۵۱/۱/۲۲.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- شور دوم لایحه تشکیل گارد صنعت نفت.
۲- لایحه تعمیم قانون پرداخت کمک کرایه مسکن افسران، همافران، درجه داران و همردیفان ارتش شاهنشاهی در باره ژاندارمری وشهربانی کل کشور.
۳- لایحه اضافه شدن یک تبصره بماده ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.
۴- لایحه اضافه کردن یک تبصره به جزء ۵ بند د ماده ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.
رئیس کمیسیون نظام – سرلشکر همایونی.

گزراش یکماهه اردیبهشت سال ۱۳۵۱ کمیسیون نظام

تاریخ تشکیل شنبه ۱۳۵۱/۲/۹ – پنجشنبه ۱۳۵۱/۲/۲۱.

لوایح و کارهای خاتمه یافته:

۱- شور دوم لایحه تعمیم قانون پرداخت کمک کرایه مسکن افسران، همافران، درجه داران و همردیفان ارتش شاهنشاهی در باره ژاندارمری کل و شهربانی کل کشور.
۲- شور دوم لایحه اضافه کردن یک تبصره به جزء ۵ بند د ماده ۱۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.
۳- شور دوم لایحه اضافه شدن یک تبصره بماده ۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.
۴- شور دوم لایحه تشدید مجازات کبوترپرانی.
۵- شوردوم لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد قانون خدمات اجتماعی زنان.
۶- لایحه انتقال نیروی پایداری بژاندارمری کل کشور.
۷- لایحه اصلاح بند د ماده ۱۰ والحاق یک تبصره بآن والحاق یک تبصره بماده ۱۱ آئین نامه قانون بیمه افسران وکارمندان نیروهای مسلح شاهنشاهی وژاندارمری.
رئیس کمیسیون نظام – سرلشکر همایونی.