مذاکرات مجلس شورای ملی ۲ اسفند ۱۳۳۹ نشست نخست

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیستم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیستم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی دوره ۲۰ نشست نخست

بیانات اعلیحضرت همایون شاهنشاه محمدرضاشاه پهلوی

هنگام گشایش بیستمین دوره قانونگذاری

با کمال مسرت بیستمین دوره قانونگذاری دوره قانونگذاری مجلس شورای ملی را افتتاح می‌نمائیم. در دوره گذشته مجلس موفق شد قدمهای بزرگی در راه تأمین منافع ملی و اجتماعی کشور بردارد که شاید هیچ دوره دیگر از ادوار قانونگذاری سابقه نداشت. زیرا این دوره از مجلس شورای ملی ایران مقارن با دوران تحول عظیم و بی‌سابقه‌ای در تمام شئون مملکت ما بود و به همین جهت وضع قوانین دامنه‌داری که با این تحولات متناسب باشد ضرورت داشت.

خوشبختانه نمایندگان مجلس در دوره گذشته متوجه وظیفه و مسؤولیت اخلاقی خطیر خویش در مقابل منافع و مصالح ملت ایران بودند و در عین انجام وظیفه نمایندگی که رسیدگی و موشکافی دقیق در کلیه طرحها و قوانین است از همکاری صمیمانه در پیشرفت امور کشور خودداری نکردند.

در دوره اخیر قوانین متعددی به تصویب مجلس شورای ملی رسید که از مهمترین آنها می‌توان قوانین اصلاحات ارضی، قوانین مالیاتی، قوانین بیمه‌های اجتماعی و کارگری، قوانین مربوط به دادگستری، قانون منع مداخله کارمندان دولت از معاملات، قانون رسیدگی به دارائی وزراء و کارمندان دولت و بسیاری از قوانین دیگر را نام برد.

در دوره کنونی با نظارت دقیق مجلس سعی خواهد شد کلیه این قوانین دقیقاً به معرض اجراء گذاشته شوند. توجه به پیشرفتهائی که در دوره گذشته مجلس شورای ملی در امور مملکتی صورت گرفته‌است نشان می‌دهد که کشور ما راه صحیح و اطمینان‌بخشی را به سوی ترقی در پیش دارد. در این مدت در کلیه شئون سیاسی و اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و بهداشتی ما ترقیات فراوانی حاصل شده که با آنکه هنوز در مراحل اولیه کار بشمار می‌رود معهذا در هیچ دورانی بدین کوتاهی سابقه نداشته‌است. ساختمان سدهای عظیم در نواحی مختلف کشور، توسعه فعالیت راه‌سازی و بندرسازی، بکار افتادن خطوط تازه راه‌آهن، طرح برنامه وسیعی برای کشاورزی ایران و مکانیزه کردن آن، پیشرفتهای بی‌سابقه در امر صنعتی کردن کشور و بکار انداختن کارخانه‌های تازه بطوری که در سالهای اخیر بطور متوسط روزی یک کارخانه بر کارخانه‌های موجود کشور افزوده شده، توسعه سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی در امور صنعتی که طبق ارقام و مدارک رقم آن تنها در ظرف دو سال از تمام نیم قرن گذشته بیشتر بوده. ریشه‌کن کردن مالاریا و جلوگیری از کشت و استعمال تریاک و مبارزه دامنه‌داری با بیماری سل و تراخم، توسعه فعالیتهای بهداشتی و سازمانهای خیریه و درمانگاهها و مؤسسات خدمات اجتماعی، پیشرفت منظم فرهنگ و افزایش دائمی تعداد محصلین مدارس، اصلاحات دادگستری و بهبود محسوس وضع محاکم، همه اینها فقط نمونه‌هائی چند از فعالیتهائی است که اکنون در شئون مختلف کشور ما در جریان است تا این مملکت با تأییدات الهی بصورت یکی از خوشبخت‌ترین ممالک روی زمین درآید.

احتیاجی به تذکر نیست که همه این پیشرفتها در سایه نظم و آرامش و ثبات سیاسی و اجتماعی حاصل شده‌است و ما از آن جهت به این نتایج عالی توفیق یافته‌ایم که دست خائنین و مفسدین و عوام‌فریبان از کار ما کوتاه بوده‌است.

امیدواریم ترقیات آینده ملت و مملکت ایران بطوری مشعشع و درخشان باشد که کشور ما چنانکه هدف و آرزوی ما است نمونه کامل از پیشرفتهای مادی و معنوی گردد.

در سیاست خارجی وضع ما بحمدالله رضایت‌بخش است و ایران در صحنه سیاست جهانی روزبروز موفقیت و اهمیت بیشتری پیدا می‌کند و بیش از پیش بصورت یک عامل ثبات سیاسی در این قسمت از جهان درمی‌آید.

سیاست ما تأیید و پشتیبانی کامل از سازمان ملل متحد و دوستی و همکاری با کلیه دول با رعایت کامل مصالح مملکتی است و بدیهی است که این سیاست در آینده نیز ادامه خواهد یافت.

امیدواریم در دوره جدید اجلاسیه برنامه دولتها در کلیه شئون مملکت به خوبی به مورد اجراء درآید و در عین ترقی و پیشرفت مملکت از مخارج زائد جلوگیری شود. مالیاتها بطور دقیق و عادلانه وصول گردد از صعود قیمتها و بالارفتن هزینه زندگی ممانعت بعمل آید اصلاحات اداری و سایر اصلاحاتی که در امور و شئون مختلف مملکت به تدریج مورد احتیاج خواهد بود به نحو مطلوب انجام گردد و در پیشرفت امور فرهنگی و بهداشتی و اجتماعی وقفه‌ای روی ندهد. بدیهی است که حسن اجرای همه این موارد مستلزم نظارت و رسیدگی دقیق آقایان نمایندگان و در عین حال حس وطن‌پرستی آنان خواهد بود. از اقدامات اساسی که به مجلس شورای ملی پیشنهاد خواهد شد تهیه و تنظیم قانون جدیدی برای انتخابات است که با احتیاجات و مقتضیات امروزی و با پیشرفت جامعه ما مطابقت داشته باشد و با اتکاء بدان بتوان انتخابات آینده کشور را براساسی که امروز معمول به دنیای مترقی است انجام داد و در اخذ و قرائت آراء از کارتهای انتخاباتی و ماشینهای حساب استفاده کرد تا امکان اشتباهی نباشد.

از خداوند متعال سعادت و ترقی روزافزون ملت ایران و توفیق آقایان نمایندگان مجلس شورای ملی را در خدمت صادقانه بدین مملکت خواستارم.

(کف‌زدن شدید حضار)

طبق ماده ۷۰ آئین‌نامه مجلس شورای ملی جلسه اول

روز سه‌شنبه دوم اسفندماه ۱۳۳۹

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز سه‌شنبه دوم اسفندماه ۱۳۳۹

فهرست مطالب:

۱) بیانات آقای رئیس سنی

۲) اجرای مراسم تحلیف بوسیله ۱۴۰ نفر آقایان نمایندگان

۳) اقتراع شعب ششگانه

۴) تعیین موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه

مجلس در ساعت ده و چهل و پنج دقیقه صبح به ریاست سنی آقای جمال‌الدین اخوی و منشی‌گری آقایان: دکتر موسی آیت‌الله‌زاده‌ـ دکتر الموتی‌ـ کریم طهماسبی‌ـ امان‌الله ریگی‌ـ تشکیل گردید.

- بیانات آقای رئیس سنی

۱ـ بیانات آقای رئیس سنی رئیس ـ آقایان محترم: در این زمان که اوضاع دنیا در پاره‌ای نقاط موجب تشویش است وظیفه مهمی برای نمایندگان مجلس شورای ملی است. مجلس شورای ملی از مراجع حساس مملکت است و باید نهایت توجه به آن داشت. ان‌شاءالله هرچه به صلاح ملت و مملکت باشد انجام می‌گیرد. برای این جز اینکه به درگاه خداوند توجه کنیم و استمداد بطلبیم چاره دیگری نداریم و بهتر این است که به لسان قرآن کریم عرض کنیم: ربنا من لدنک رحمه وهیئی لنا من امرنا رشداً.

بنابراین توفیق آقایان را از خداوند می‌خواهم که در این دوره آنچه به مصلحت ملت و مملکت است بتوانند به وجه احسن انجام دهند (ان‌شاءالله).

ـ اجرای مراسم تحلیف بوسیله ۱۴۰ نفر آقایان نمایندگان

۲ـ اجرای مراسم تحلیف بوسیله ۱۴۰ نفر آقایان نمایندگان

رئیس ـ مراسم سوگند انجام می‌شود

(در این موقع کلام‌الله مجید را با احترامات لازم به تالار مجلس آورده و عموم حضار قیام نمودند و آقای رئیس قسم‌نامه را به شرح ذیل قرائت و آقایان نمایندگان تکرار نموده و به ترتیب ذیل در محل نطق حاضر و قسم‌نامه را امضاء نمودند).

ما اشخاصی که در ذیل امضاء می‌نمائیم خداوند را به شهادت می‌طلبیم و به قرآن قسم یاد می‌کنیم مادام که حقوق مجلس و مجلسیان مطابق قانون اساسی محفوظ و مجری است تکالیفی را که به ما رجوع شده‌است مهما امکن با کمال راستی و درستی و جد و جهد انجام بدهیم و نسبت با علیحضرت شاهنشاه متبوع، عادل، مفخم خودمان صدیق و راستگو باشیم و به اساس سلطنت و حقوق ملت خیانت ننمائیم و هیچ منظوری نداشته باشیم جز فوائد و مصالح دولت و ملت ایران.

آقایان: جمال اخوی‌ـ رضا حکمت‌ـ دکتر موسی آیت‌الله‌زاده‌ـ کریم طهماسبی‌ـ امان‌الله ریگی‌ـ دکتر مصطفی الموتی‌ـ منوچهر افشارـ مظفر امیری‌ـ سیدکاظم مسعودی‌ـ محمد کشاورزیان‌ـ مهندس بهبودی‌ـ حسنعلی گرگانی‌ـ محمدجواد حریری‌ـ علامه وحیدی‌ـ دکتر عبدالصمد رفعت‌ـ دکتر حبیب دادفرـ سیدمحمود جلیلی‌ـ علی وثوق‌ـ محمدنصیر دادخواه‌ـ علی‌اکبر جلیلوندـ محمدحسین اژدری‌ـ دکتر ابوالقاسم تفضلی‌ـ عزیز اعظم زنگنه‌ـ حسن بیات‌ـ محمود ذوالفقاری‌ـ محسن فریورـ سیدمحمد میرهادی‌ـ حسین یوسفی‌ـ دکتر امیراصلان افشارـ غلامحسین فخرطباطبائی‌ـ مهندس افراسیاب کیاـ سیدحسن مصطفوی نائینی‌ـ غلامحسین قراگزلوـ مهندس کاظم جفرودی‌ـ دکتر حسن متین‌ـ مهندس عبدالعلی دهستانی‌ـ سیدجلال‌الدین شادمان‌ـ مهندس اسکندر فیروزـ سیدحسین هاشمی حائری‌ـ محمد عباسی‌ـ احمد افخمی‌ـ محمد بهمنیارـ حسینعلی هیرادـ میراسدالله موسوی ماکوئی‌ـ محمدعلی مهدوی‌ـ دکتر محمدحسین اعتمادی‌ـ امیرحسین خزیمه‌علم‌ـ رستم امیربختیار ـ رضا صراف‌زاده‌ـ سیدمحمدباقر نیری‌ـ رضا جعفری‌ـ حسین فلسفی‌ـ عزت‌الله گودرزی‌ـ قاسم مسعودی‌ـ فتح‌الله پورسرتیپ‌ـ محمدعلی غضنفری‌ـ عباسقلی اردلان‌ـ حسام‌الدین خسروپرویزـ ملکشاه ظفرـ غلامرضا اسپهبدی‌ـ مصطفی ذوالفقاری‌ـ محمدحسن آصف‌وزیری ـ دکتر عیسی سنگ‌ـ کاظم پزشکی‌ـ محمد شرعی‌ـ اسمعیل آزمین‌ـ امیرحسین فولادوندـ محمود محمودی‌ـ اسمعیل اکبرـ دکتر سیدمحمدعلی هدایتی‌ـ هاشم امیرزاده شمس‌ـ عبدالله ایلخانی‌زاده‌ـ دکتر محمدحسین اسدی‌ـ دکتر عبدالحمید اعتبارـ عبدالمجید بختیارـ محمدباقر برومندـ عمادالدین تربتی‌ـ دکتر منوچهر اقبال‌ـ خلیل ضیائی‌ـ دکتر قاسم طاهبازـ دکتر مرتضی‌قلی کیان‌ـ دکتر محسن سیاح‌ـ حبیب‌الله ملک‌زاده آملی‌ـ قلی امیرلک‌ـ محسن طاهری‌ـ پرویز یارافشارـ عبدالرحمن فرامرزی‌ـ دکتر محمد دفتری‌ـ کریم اهری‌ـ دکتر عبدالباقی نواب‌ـ دکتر محسن صدری‌ـ محمدصادق بوشهری‌ـ سیداسدالله موسوی‌ـ سیدمحمدعلی معین‌زاده‌ـ محمدباقر بوشهری‌ـ رضا کدیورـ احمد کیهان یغمائی‌ـ محمدعلی صفاری‌ـ یارمحمد شادلوـ خانلر قراچورلوـ هوشنگ صمصام بختیاری‌ـ محسن مرآت اسفندیاری‌ـ مرتضی حکمت‌ـ مهندس جواد داودزاده‌ـ زین‌العابدین سالار بهزادی‌ـ غلامرضا ایلخان‌ـ عبدالله دشتی‌ـ مهندس عبدالله والاـ احمد عامری‌ـ سیدیوسف هاشمی‌ـ محمد قرشی‌ـ امیرهوشنگ مقدم‌ـ رحمت‌الله مقدم‌ـ محمدرضا امید سالارـ رضا معرفت‌ـ محمدعلی مسعودی‌ـ محمدعبدالله گرجی‌ـ محمد باقرزاده‌ـ دکتر عباس نفیسی‌ـ فضل‌الله همایونی‌ـ دکتر محسن مظاهرـ مهندس سعید هدایت‌ـ دکتر احمد امامی‌ـ دکتر غلامحسین جهانشاهی‌ـ کاظم کورس‌ـ عیسی مشارـ عباسقلی عرب‌شیبانی‌ـ ابوالحسن صدر میرحسینی‌ـ سیدمحمود توسلی‌ـ دکتر موسی عمیدـ اسدالله رشیدیان‌ـ علی قوام‌ـ غلامرضا حکیمی‌ـ دکتر محمدعلی معدل‌ـ اسدالله معظمی‌ـ عنایت‌الله نصیری‌ـ عبدالحمید سنندجی‌ـ اسمعیل قوامی‌ـ زیاد سترگ‌ـ سلطانعلی سلطانی.

- اقتراع شعب ششگانه

۳ـ اقتراع شعب ششگانه

رئیس ـ شروع می‌کنیم به اقتراع شعب. عده حاضر ۱۴۴ نفر شش شعبه هر شعبه ۲۴ نفر آقایان منشیان (دکتر الموتی‌ـ دکتر موسوی آیت‌الله‌زاده) نظارت دارند.

(اقتراع بعمل آمده و شعب ششگانه به ترتیب ذیل تعیین گردید)

شعبه اول ـ آقایان: زیاد سترگ‌ـ دکتر تفضلی‌ـ حسین فلسفی‌ـ قلی امیرلک‌ـ دکتر مرتضی قلی‌کیان‌ـ اسمعیل قوامی‌ـ حسام‌الدین خسروپرویزـ علیمحمد غضنفری‌ـ محمدجواد حریری‌ـ اسمعیل آزمین‌ـ رحمت‌الله مقدم‌ـ سید محمدباقر نیری‌ـ دکتر عیسی سنگ‌ـ محمدباقر بوشهری‌ـ عنایت‌الله نصیری‌ـ دکتر محمدحسین اعتمادی‌ـ سیدمحمد میرهادی‌ـ محمدرضا امیدسالارـ مهندس اسکندر فیروزـ سیدجعفر بهبهانی‌ـ دکتر موسی عمیدـ غلامحسین قراگزلوـ محمدعبدالله گرجی‌ـ سیدکاظم مسعودی.

شعبه دوم ـ آقایان: سلطانعلی سلطانی‌ـ ملکشاه ظفرـ دکتر احمد امامی‌ـ دکتر عبدالباقی نواب‌ـ فضل‌الله همایونی‌ـ دکتر محسن سیاح‌ـ رستم امیربختیاری‌ـ دکتر سیدعبدالحمید اعتبارـ دکتر سید محمدعلی هدایتی‌ـ میراسدالله موسوی ماکوئی‌ـ علامه آل‌وحیدی‌ـ مظفر امیری‌ـ مجید ابراهیمی‌ـ حسینعلی هیرادـ سیدیوسف هاشمی‌ـ محمدعلی مهدوی‌ـ مهندس افراسیاب کیاـ اللهیار صالح‌ـ مهندس سعید هدایت‌ـ دکتر محمد دفتری‌ـ سیداسدالله موسوی‌ـ سیدحسن مصطفوی نائینی‌ـ محمدنصیر دادخواه‌ـ محسن طاهری.

شعبه سوم ـ آقایان: اسدالله رشیدیان‌ـ امیرهوشنگ مقدم‌ـ اسدالله معظمی‌ـ دکتر حسن متین‌ـ سیدحسین هاشمی حائری‌ـ محمد کشاورزیان‌ـ مهندس عبدالعلی دهستانی‌ـ عبدالله ایلخانی‌زاده‌ـ سیدخلیل ضیائی‌ـ علی قوام‌ـ کریم اهری‌ـ دکتر موسی آیت‌الله‌زاده‌ـ حبیب‌الله ملک‌زاده آملی‌ـ حسن بیات‌ـ محمد عباسی‌ـ منوچهر افشارـ عزیز اعظم زنگنه‌ـ عزت‌الله سردارپور گودرزی‌ـ محمد قرشی‌ـ مهندس عبدالله والاـ دکتر عبدالصمد رفعت‌ـ دکتر محمدعلی معدل‌ـ محمدباقر برومندـ رضا جعفری.

شعبه چهارم ـ آقایان: کاظم کورس‌ـ حسین یوسفی‌ـ عبدالله دشتی‌‍ـ محمدعلی مسعودی‌ـ رضا حکمت‌ـ غلامرضا حکیمی‌ـ امان‌الله ریگی‌ـ احمد عامری‌ـ دکتر محسن مظاهرـ عماد تربتی‌ـ قاسم مسعودی‌ـ حسنعلی گرکانی‌ـ رضا کدیورـ دکتر عباس حاتم‌ـ دکتر محمدحسین اسدی‌ـ فتح‌الله پورسرتیپ‌ـ دکتر منوچهر اقبال‌ـ محمد شرعی‌ـ سید محمدعلی موسوی معین‌زاده‌ـ امیرحسین فولادوندـ محسن فریورـ عبدالحمید سنندجی‌ـ سیدمحمود جلیلی‌ـ عباسقلی اردلان.

شعبه پنجم ـ آقایان: دکتر امیراصلان افشارـ ابوالحسن صدر میرحسینی‌ـ عبدالمجید بختیارـ محمود محمودی‌ـ محمدعلی صفاری‌ـ محمدحسین اژدری‌ـ مصطفی ذوالفقاری‌ـ دکتر غلامحسین جهانشاهی‌ـ دکتر مصطفی الموتی‌ـ محمدصادق بوشهری‌ـ پرویز یارافشارـ عیسی مشارـ خانلر قراچورلوـ کریم طهماسبی‌ـ مهندس ناصر بهبودی‌ـ دکتر عباس نفیسی‌ـ جمال‌الدین اخوی‌ـ رضا صراف‌زاده‌ـ علی وثوق‌ـ دکتر قاسم طاهبازـ اسمعیل اکبرـ سالار بهزادی‌ـ دکتر حبیب دادفرـ امیرحسین خزیمه علم.

شعبه ششم ـ آقایان: مهندس جواد داودزاده‌ـ عباسقلی عرب‌شیبانی‌ـ مرتضی حکمت‌ـ سیدمحمود توسلی‌ـ محسن مرآت اسفندیاری‌ـ عبدالرحمن فرامرزی‌ـ محمود ذوالفقاری‌ـ محمد باقرزاده‌ـ غلامرضا اسپهبدی‌ـ یارمحمد شادلوـ محمود بهمن‌یارـ هاشم امیرزاده شمس‌ـ هوشنگ صمصام بختیاری‌ـ رضا معرفت‌‍‌ـ احمد کیهان یغمائی‌ـ دکتر محسن صدری‌ـ احمد افخمی‌ـ محمدحسن اصف‌وزیری‌ـ سید جلال‌الدین شادمان‌ـ کاظم پزشکی‌ـ غلامرضا ایلخان‌ـ علی‌اکبر جلیلوندـ غلامحسین فخر طباطبائی‌ـ مهندس کاظم جفرودی.

- تعیین موقع دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه

۴ـ تعیین موقع دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه

رئیس ـ آقایان فردا انشاءالله شعب را تشکیل می‌دهند اول یک رئیس یک نایب رئیس یک مخبر و یک منشی انتخاب می‌کنند و سه نفر هم از هر شعبه برای کمیسیون تحقیق معین می‌کنند و اعتبارنامه‌ها را رسیدگی می‌کنند که باید در ظرف ده روز انجام شود. جلسه هم برای ده روز دیگر پنجشنبه یازدهم اسفند سه ساعت قبل از ظهر و دستور هم رسیدگی به اعتبارنامه‌ها خواهد بود.

(مجلس در ساعت یازده و پنجاه دقیقه صبح ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی ـ جمال‌الدین اخوی