مذاکرات مجلس شورای ملی ۲ آبان ۱۳۵۱ نشست ۷۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲ آبان ۱۳۵۱ نشست ۷۱

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۲ آبان ۱۳۵۱ نشست ۷۱

فهرست مطالب:

مجلس ساعت ده صبح بریاست آقای مهندس عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت تلگرام جوابیه و تلگرام معروضه بحضور علیا حضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران بمناسبت سالروز ولادت معظم لها

۱- قرائت تلگرام جوابیه و تلگرام معروضه بحضور علیا حضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران بمناسبت سالروز ولادت معظم لها.

رئیس- این تلگرام از طرف علیا حضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران بمجلس شورایملی مخابره شده است.

کاخ همایونی تهران شماره ۴۴ ت ۷/۳۰
جناب عبدالله ریاضی رئیس مجلس شورایملی
تلگرام شادباش و ابراز احساسات صمیمانه‌ای که بمناسبت سالروز ولادت ما مخابره نموده‌اید ملاحظه و موجب مسرت خاطر گردید عنایات و توجهات خاص مارا را به هیأت رئیسه و عموم نمایندگان مجلس شورای ملی ابلاغ نمائید.
فرح پهلوی.

رئیس - تلگرامی که از طرف مجلس شورای ملی به پیشگاه مبارک شهبانو تقدیم شده بود بدین شرح است.

پیشگاه مبارک علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران
جان نثار مفتخر است با نهایت مسرت و شعف سالروز فرخنده میلاد مسعود آن علیا حضرت را از صمیم قلب از طرف خود و هیأت رئیسه و کلیه نمایندگان مجلس شورای ملی به پیشگاه معظم تبریک و تهنیت عرض نموده و از درگاه خداوند متعال مسئلت نماید که نعمت وجود مبارک ذات اقدس شاهنشاه آریامهر و آن علیا حضرت نیکوکار و والاحضرت همایون ولایتعهد را سالیان دراز مستدام و برقرار داشته و بیش از پیش توفیق کامل به شهبانوی گرامی در اجرای هدفهای خیر خواهانه که متضمن رفاه و آسایش ملت ایران است عنایت فرماید. (انشاء الله)
جان نثار عبدالله ریاضی
رئیس مجلس شورای ملی.

- بیانات آقای رئیس بمناسبت آغاز بیست و هفتمین سالروز تأسیس سازمان ملل متحد

۲- بیانات آقای رئیس بمناسبت آغاز بیست و هفتمین سالروز تأسیس سازمان ملل متحد.

رئیس - همکاران گرامی

سازمان ملل متحد بیست و ششمین سال خدمات خود را بپایان رسانیده و اینک بیست و هفتمین سال تأسیس خویش را آغاز می‌کند. در طی این مدت همیشه این سازمان بزرگ جهانی با مشکلات گوناگون در صحنه بین المللی مواجه بود و آنقدر که امکان داشت در رفع این دشواریها اقدام نمود. اگر سازمان ملل متحد نتوانست در طی این بیست و شش سال انتظاری را که جهانیان در آغاز کار از آن داشتند بنحو کامل بر آورد و بعبارت دیگر هدف اصلی از تأسیس این مجمع بزرگ بین المللی آن طور که باید تحقق نیافت همه میدانیم از آن جهت بود که از تفاهم کامل همه اعضای این جامعه برخوردار نبود و آنها که قدرتمندتر بودند در مشکلات جهانی آنطور که تصور و انتظار می‌رفت دست کمک بیاری آن دراز نکردند با اینهمه انکار نمی‌توان کرد که سازمان ملل برای ایجاد تفاهم و دوستی بین المللی نقش بسیار ارزنده و موثر داشت و توانست بعنوان یک قدرت عظیم بین المللی در مقابل زور گوئی‌ها و تندرویها مقاومت کند و نتایج ارزنده‌ای بدست آورد.

آرزومندیم در آینده این سازمان بزرگ جهانی بتواند با پشتیبانی و تقویت همه ملل و واقع بینی و دور اندیشی تمام جوامع بشری نقش قاطع و اساسی خود را در برقراری صلح و از میان بردن آثار جنگ و نفاق در سراسر عالم بنحو موثر و نمودارتری ایفا کند.

آنروز که فکر تأسیس سازمان ملل محد بوجود آمد هنوز جنگ جهانگیر دوم پایان نیافته بود و آثار شوم آن در همه جا بچشم می‌خورد. در آن هنگام دور اندیشان و سیاستمداران روشن بین به این نتیجه رسیده بودند که جنگ و خونریزی اگر به فتح و پیروزی نیز منجر شود حتی برای کشوراهای فاتح نیز جز نکبت و فساد و پایمال شدن خصائل عالی انسانی و شقاوت و بی رحمی نتیجه‌ای ببار نخواهد آورد این عده با توجه به تجاربی که از دو جنگ بزرگ قرن بیستم بدست آورده بودند خوب تشخیص دادند که می‌توان مصالح و منافع ملی را در قالب یک نوع تفاهم و هم آهنگی بین المللی به بهائی بسیار ارزان تر از آنچه بشر تاکنون در مقابل آن پرداخته است بدست آورد چنانکه منطبق با همه موازین اخلاقی و انسانی نیز باشد بدینگونه بنای این مجمع عالی جهانی نهاده شد ولی خیلی زود واقعیت و حقیقت این اندیشه بلند اگر نگوئیم فراموش شد باید اقرار کنیم که بضعف و سستی گرائید در این میان ملت ایران به پیروی از سیاست مستقل ملی خود که اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر آنرا طرح ریزی و اجرا فرموده‌اند همیشه از اصول و هدفهای سازمان ملل پیروی کرده و به تصمیمات آن احترام گذاشته و همه کوشش و تلاش خود را تا آنجا که توانسته بکار برده است که حرمت و معنویت این سازمان جهانی محفوظ بماند و بر کارآیی و توانائی آن بیفزاید حتی در مورد حل مشکل بحرین که مستقیماً مربوط بکشور ما بود حق اتخاذ تصمیم را بسازمان ملل وا گذاشت و تصمیمات آن سازمان را پذیرفت و بدینگونه نه تنها بگفتار بلکه بکردار نیز گام بزرگی در بالا بردن حیثیت و احترام سازمان ملل برداشت تا در حل اختلافات در آینده شاید سرمشقی ارزنده نیز باشد.

از سوی دیگر اجرای اصول انقلاب سفید در کشور ما که هر سال نتایج آن درخشانتر و آثار آن ظاهر تر می‌شود گام بلند دیگری بود که فی الواقع در جهت اجرای هدفهای این مجمع بزرگ جهانی برداشته شده زیرا منجر به برقراری مساوات و تأمین آسایش و رفاه اکثریت قاطع ملت ایارن شد و در تأمین ثبات و صلح وسلم در این منطقه از جهان اقدام مثبت و قاطعی بود که می‌توانست و می‌تواند راهنمای فکری برای بسیاری از کشورهای دیگر در راه ایجاد آرامش و تأمین صلح جهان باشد (صحیح است) زیرا همه میدانیم که بسیاری از جنگها و خونریزیها نتیجهمستقیم بی عدالتی‌های اجتماعی و تفرقه و نادانی و ناتوانی است که اگر کشورهای جهان بخود آیند و با این ریشه فساد مبارزه کنند و موجبات رفاه و آرامش ملتهای خود را فراهم سازند خود بخود این رمیدگی‌ها به آرمیدگی مبدل می‌شود و این نفاق‌ها بوفاق می‌گراید و اگر بتاریخ نظر افکنیم و فلسفه عالی جشنهای دو هزار و پانصدمین سال بنیان گذاری شاهنشاهی خود را بنگریم می‌بینیم که کشور ما با اصالت تاریخی و معنوی خود همیشه پشتیبان این گونه افکار جهانی بوده و مفهوم اصلی اعلامیه حقوق بشر که بتصویب همین سازمان ملل متحد رسید بیست و پنج قرن پیش بوسیله کورش کبیر بنیان گذار شاهنشاهی ایران اعلام گشت (صحیح است) ما از این نمونه عالی و نمونه‌های بسیاری دیگر که در تاریخ کهنسال کشور خود سراغ داریم برخود می‌بالیم همین پیوستگی معنوی و اخلاقی ما را از دیرباز بهمه اصولی که مبانی سازمان ملل متحد در جهان امروز بر آن متکی است با ریشه‌های استواری از اخلاق و معنویت و سعادت انسانیت پیوند داده و می‌دهد (صحیح است).

اینک آغاز بیست و هفتمین سال تأسیس سازمان ملل متحد را از جانب خود و عموم نمایندگان مجلس شورایملی تبریک می‌گویم و توفیق هر چه بیشتر این سازمان و همه ملل صلح دوست جهان را در برقراری اصول تفاهم بین المللی صمیمانه آرزو می‌کنم و امیدوارم سازمان ملل متحد در آینده بیش از گذشته با استفاده از افکار عمومی جهانیان بتواند در حفظ صلح و بر قراری نظم و اصول عدل و نصفت منشأ اثرات مفید باشد و وظیفه دشوار خود را با همکاری عموم ملل عالم آنطور که مورد انتظار همه شیفتگان صلح و آزادی است با موفقیت و سربلندی انجام دهد (احسنت - احسنت).

- اجرای مراسم تحلیف بوسیله آقای دکتر محمد حسن رازانی

۳- اجرای مراسم تحلیف بوسیله آقای دکتر محمد حسن رازانی.

رئیس - آقای دکتر رازانی برای اجرای مراسم تحلیف تشریف بیاورند.

(در این موقع کلام الله مجید را با احترامات لازمه به تالار جلسه آوردند و عموم حضار قیام نمودند)

آقای دکتر محمد حسن رازانی قسم نامه را بشرح زیر قرائت نموده و ذیل آنرا امضاء کردند.

" من که در ذیل امضاء می‌نمایم خداوند را بشهادت می‌طلبم و بقرآن قسم یاد می‌کنم مادام که حقوق مجلس و مجلسیان مطابق قانون اساسی محفوظ و مجری است تکالیفی را که بما رجوع شده است مهماامکن با کمال راستی و درستی وجد و جهد انجام بدهم و نسبت به اعلیحضرت شاهنشاه متبوع، عادل مفخم خودمان صدیق و راستگو باشم و به اساس سلطنت و حقوق ملت خیانت ننمایم و هیچ منظوری نداشته باشم جز فوائد و مصالح دولت و ملت ایران ".

- طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون کار وامور اجتماعی راجع بلایحه اصلاح قانون افزایش مستمریهای بعضی از مشمولین قانون بیمه‌های اجتماعی وارسال به مجلس سنا

۴- طرح وتصویب گزارش شور دوم کمیسیون کار وامور اجتماعی راجع بلایحه اصلاح قانون افزایش مستمریهای بعضی از مشمولین قانون بیمه‌های اجتماعی وارسال به مجلس سنا.

رئیس - گزارش شور دوم اصلاح قانون افزایش مستمریهای بعضی از مشمولین قانون بیمه‌های اجتماعی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون کار وامور اجتماعی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کار وامور اجتماعی در جلسه مهرماه ۱۳۵۱ با حضور آقای دکتر مهدوی معاون وزارت کار وامور اجتماعی لایحه شماره ۷۸۸۴ مورخ ۵۱/۴/۱۸ مربوط باصلاح قانون افزایش مستمریهای بعضی از مشمولین قانون بیمه‌های اجتماعی را که گزارش شور اول آن بشماره ۴۱۱ چاپ شده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد وعیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون افزایش مستمریهای بعضی از مشمولین قانون بیمه‌های اجتماعی

ماده واحده - درقسمت اول ماده واحده قانون افزایش مستمریهای بعضی از مشمولین قانون بیمه‌های اجتماعی عبارت، تاریخ اول فروردین ماه هزار وسیصد وچهل ونه، به عبارت، تاریخ اول فروردین ماه هزار وسیصد وپنجاه ویک، تغییر می‌یابد وعبارت.... که در سال هزار وسیصد چهل وهشت لازم الاجرا بوده، از قسمت آخر ماده واحده حذف می‌گردد.

مخبر کمیسیون کار وامور اجتماعی - علی اصغر قدردان.

رئیس - ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) درکلیات آخر لایحه نظری نیست؟(اظهاری نشد) نسبت بماده واحده وکلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها وآقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به لایحه اصلاحات وارده برماده ۶۱ منشور ملل متحد دائر به ازدیاد عده اعضای شورای اقتصادی واجتماعی سازمان ملل متحد

۵- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به لایحه اصلاحات وارده برماده ۶۱ منشور ملل متحد دائر به ازدیاد عده اعضای شورای اقتصادی واجتماعی سازمان ملل متحد.

رئیس - گزارش شور اول اصلاحات وارده برماده ۶۱ منشور ملل متحد دائر به ازدیاد عده اعضای شورای اقتصادی واجتماعی سازمان ملل متحد مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز چهارشنبه ۲۶ مهرماه ۱۳۵۱ با حضور آقای دکتر غلامرضا تاجبخش معاون وزارت امور خارجه لایحه شماره ۷۸۸۲ مورخ ۱۳۵۱/۴/۱۸ راجع باصلاحات وارده برماده ۶۱ منشور ملل متحد دائر بازدیاد عده اعضای شورای اقتصادی واجتماعی سازمان ملل متحد را که در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۱/۴/۱۸ تقدیم وبشماره ۴۰۸ چاپ گردیده است برای شور اول مورد رسیدگی قرارداد وعیناً تأیید وتصویب کرد. اینک گزارش آنرا تقدیم مجلس شورای ملی می‌دارد.

لایحه قانون اصلاحات وارده برماده ۶۱ منشور ملل متحد دائر بازدیاد عده اعضای شورای اقتصادی واجتماعی سازمان ملل

ماده واحده - اصلاحات وارده برماده ۶۱ منشور سازمان ملل متحد بشرح مندرج در قطعنامه شماره (۲۶) ۲۸۴۷ مصوب ۲۰ دسامبر ۱۹۷۱ (۱۹ آذر ماه ۱۳۵۰) مجمع عمومی سازمان ملل متحد تصویب واجازه تسلیم سند تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون امور خارجه - مهروش صفی نیا (مستوفی).

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها وآقایانیکه موافقتد خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیون مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون پست وتلگراف وتلفن راجع به لایحه اجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی توکیو منعقده در سال ۱۹۶۹

۶- طرح گزارش شور اول کمیسیون پست وتلگراف وتلفن راجع به لایحه اجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی توکیو منعقده در سال ۱۹۶۹.

رئیس - گزارش شور اول اجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی توکیو منعقده در سال ۱۹۶۹ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون پست وتلگراف وتلفن بمجلس شورای ملی

کمیسیون پست وتلگراف وتلفن در جلسه ۲۵ مهر ماه۱۳۵۱ با حضور آقای کشاورزیان معاون وزارت پست وتلگراف وتلفن لایحه شماره ۴۸۴۶ - ۵۱/۳/۷ دولت راجع به اجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی توکیو منعقده در سال ۱۹۶۹ را که در جلسه سه شنبه شانزدهم خرداد ماه بمجلس شورای ملی تقدیم وبشماره ۳۴۸ چاپ شده است مطرح کرد وبشرح زیر بتصویب رسانید.

اینک گزارش شور اول آن را بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی توکیو منعقده در سال ۱۹۶۹

ماده واحده - اسناد مصوبه شانزدهمین کنگره پستی جهانی منعقده درتوکیودرسال۱۹۶۹(۱۳۴۸)که از طرف نماینده ایران نیز امضاء شده واز تاریخ ژوئیه ۱۹۷۱ (۱۳۵۰/۴/۱۰) جانشین اسناد مصوبه کنگره وین ۱۹۶۴ (۱۳۴۳) گردیده بشرح زیر:

۱ - پروتکل الحاقی به اساسنامه مصوبه کنگره وین سال ۱۹۶۴ در ۸ ماده.
۲ - آئین نامه اجرائی اساسنامه اتحادیه پستی جهانی در ۲۸ ماده وپروتکل نهائی آن در دو ماده.
۳ - کنوانسیون پستی جهانی درچهار قسمت و ۷۱ ماده وپروتکل نهائی آن در۲۲ ماده.
۴ - آئین نامه اجرائی مربوط به کنوانسیون پستی جهانی در چهار قسمت و ۱۰۲ ماده.
۵ - ترتیبات مربوط به مرسولات و جعبه‌های با قیمت اظهار شده در ۱۸ ماده.
۶ - آئین نامه اجرائی مربوط به مرسولات و جعبه‌های با قیمت اظهار شده در ۱۳ ماده.
۷ - ترتیبات مربوط به امانات پستی در ۶۰ ماده و پروتکل نهائی آن درده ماده.
۸ - آئین نامه اجرائی مربوط به امانات پستی در ۵۳ ماده.

تصویب و اجازه تسلیم اسناد تصویب آن داده می‌شود.

مخبر کمیسیون پست و تلگراف و تلفن - رضا کمالاتی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه درجلسه ۲۶ مهر ماه ۱۳۵۱ با حضور آقای دکتر تاج بخش معاون وزارت امور خارجه لایحه اجازه تصویب اسناد مصوبه کنگره پستی جهانی توکیو منعقده در سال ۱۹۶۹ را که بشماره ۳۴۸ چاپ شده است مطرح و مصوبه کمیسیون پست وتلگراف و تلفن را در این مورد تائید و تصویب کرد.

اینک گزارش شور اول آن را به مجلس شورایملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه - مهروش صفی نیا (مستوفی).

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثربرخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به تفریغ بودجه سال ۱۳۴۴ کل کشور و ابلاغ بدولت

۷- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به تفریغ بودجه سال ۱۳۴۴ کل کشور و ابلاغ بدولت.

رئیس - لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۴ کل کشور جهت اخذ رأی نهائی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
قانون تفریغ بودجه سال ۱۳۴۴ کل کشور

ماده واحده - لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۴ کل کشور که ارقام آن ازحیث وصولی از محل درآمد عمومی و اختصاصی طبقه الف بالغ بر پنجاه و نه میلیارد و دویست و شانزده میلیون و پانزده هزار و یکصد وهفتاد و چهار ریال وسی و دودینار (۱۷۴/۳۲, ۰۱۵, ۲۱۶ , ۵۹) و ازحیث هزینه از محل منابع مزبور بالغ بر پنجاه وهشت میلیارد و هشتصد ویازده میلیون و هفتصد و هفتادونه هزار و هشتصد و سی وچهار ریال ونودوسه دینار (۸۳۴/۹۳, ۷۷۹ , ۸۱۱ , ۵۸) بوده و صحت آن بتائید دیوان محاسبات رسیده است تصویب می‌شود.

قانون فوق مشتمل بر یک ماده درجلسه روز دوشنبه بیست و چهارم مهر ماه یکهزار وسیصد و پنجاه ویک شمسی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا -جعفر شریف امامی.

رئیس - نسبت به این لایحه باورقه اخذ رأی می‌شود (اسامی نمایندگان به ترتیب آتی بوسیله منش (آقای مهندس صائبی) اعلام و در محل نطق اخذ رای بعمل آمد).

آقایان مهندس احتشام شهیدی - احمد - احمدی - ادیب سمیعی - مهندس اربابی-مهندس اردلان - مهندس اسدی لنگرودی- اسعد رزم آراء - دکتر اسکوئیان - اسلامی نیا - دکتر الموتی - دکتر امامی خوئی - خانم امیرابراهیمی - امیر احمدی - دکتر شفیع امین - دکتر انوشیروانی - اوحدی - اولیا -اولیا شیرازی - اهری - ایمان زهرائی - دکتر بازرگانی - بختیاری پور - بدرخانی - بدرصالحیان - مهندس بدیعی - دکتر برادر - دکتر برزگر - دکتر حیدرقلی برومند - مهندس علی برومند - خانم بزرگ نیا - بوداغ زاده - بوشهری - غلامرضا بهادری - دکتر سعید بهادری - دکتر یحیی بهبهانی - دکتر حبیب الله بهبهانی - مهندس عنایت بهبهانی - بهنیا- خانم آصف زاده - خانم ابتهاج سمیعی - دکتر بیت منصور - دکتر بیگلری - پدرامی - دکتر پناهی- پور بابائی - پور بردباری - دکتر پیر - خانم پیرنیا - پیمان - دکتر تنکابنی - دکتر توانا - توسلی - دکتر جزایری - جعفری - مهندس اسمعیل جلالی - مهندس جلالی نوری - جوانشیر - خانم جهانبانی - جهانشاهی - جهانی - چنگیزی - دکتر حبیب الهی - حق شناس - تیمسار حکیمی - حی - حیدری - خانقاهی - امیرعلم خزیمه - مهندس خسروی - دکتر خسروی کردستانی - تیمسار دکتر خطیب شهیدی - دکتر خطیبی - دکتر دادفر - داروئی - دشتی - دولو - دیهیم - ذوالفقاری - دکتر راد- دکتر رشتی - رشیدی - دکتر رشید یاسمی - حسام الدین رضوی - دکتر رفیعی - دکتر رهنوردی - ریاضی - ریگی - خانم هما زاهدی مهندس عباس زاهدی - دکتر رازانی - مهندس فرخ - فرنود - فروتن - دکتر فروزین - مهندس فروهر - فهیمی - مهندس قادر پناه - قاضی زاده - محمد ولی قراچورلو - دکتر قهرمان - کاسمی - کسرائی - کلانترهرمزی - کمالاتی - کمالوند - کورانلو - کورس - مهندس کیاکجوری - دکتر کیان - کیوان - دکتر لقمان ادهم - مافی - مجد - محدث زاده - محسنی مهر - دکتر مدنی - دکتر مرتضوی - مرندی - اکبر مسعودی - سید کاظم مسعودی - دکتر مشایخی - مصطفوی نائینی - مظاهری – مظهری - دکتر معظمی - معیری - مهندس امیر قاسم معینی - مهندس عبدالحمید معینی - ملک افضلی - دکتر منتظری - دکتر موثقی - مجید موسوی - مهاجرانی - مهدوی اردستانی - میرافضل - ناروئی - ناصر زاده - دکتر نایبی - دکتر نجمی - مهندس نصر - مهندس نظمی - نیک پور - نیک روش - دکتر وحیدنیا - دکتر وزیری - دکتر وفا - تیمسار همایونی - دکتر یزدان پناه - دکتر آزاد - محمد علی آموزگار - احتشامی – اخوی - اکبر - امام مردوخ - بختیار بختیاریها -پرویزی - تژده - دکتر سعید حکمت- حکمت یزدی - اسماعیل خزیمه - دکتر رئیسی - رامبد - ضیاء رضوی - مهندس رهبر - زهتاب فرد - علیقلی سمیعی - دکتر شریف امامی - شیخ رضائی - صادقی - دکتر فضل الله صدر - عبدالحسین طباطبائی - طباطبائی دیبا - فخر طباطبائی - ظفر - فرهاد پور - فضایلی - کشفی - دکتر محققی - دکتر موسوی - موقر نامور - دکتر زرین پور - دکتر زعفرانلو - دکتر زهرائی - سراج الدینی - خانم دکتر سرخوش - محمد مهدی سعادت - محمد رضا سعادت فرد - دکتر سعید - سعید وزیری - خانم نیره سعیدی - دکتر سنگ - مهندس سهم الدینی - شاخوئی - شریفها - دکتر شکرائی - دکتر شمس - شهرستانی - شیخ الاسلامی - صائب - مهندس صائبی - دکتر صالحی - دکتر میروجیه الله صدر - صدقیانی زاده - دکتر صفائی - خانم ضرابی - خانم دکتر طالقانی - علی طباطبائی - طلوعی - مهندس فیروز عدل - عزیز مرادی - دکتر عسکری - دکتر علومی -دکتر غنی - فتوحی.

(آراء ماخوذه شماره شد ونتیجه به قرار زیر اعلام گردید).

  • آراء موافق ۱۹۱ رأی.
  • آراء سفید بعلامت امتناع ۳۳ رأی.

رئیس - لایحه با ۱۹۱ رأی موافق و۳۳ رأی ممتنع تصویب شد بدولت ابلاغ می‌شود.

موافقین

آقایان مهندس احتشام شهیدی - احمد احمدی - ادیب سمیعی - مهندس اربابی - مهندس اردلان- مهندس اسدی لنگرودی - اسعد رزم آرا- دکتر اسکوئیان - اسلامی نیا - دکتر الموتی - دکتر امامی خوئی - خانم امیر ابراهیمی - امیر احمدی - دکتر شفیع امین - دکتر انوشیروانی-اوحدی - اولیاء اولیاء شیرازی - اهری - ایمان زهرائی - دکتر بازرگانی - بختیاری پور - بدر خانی - بدر صالحیان - مهندس بدیعی - دکتر برادر - دکتر برزگر - دکتر حیدر قلی برومند - مهندس علی برومند - خانم بزرگ نیا - بوداغ زاده - بوشهری - غلامرضا بهادری - دکتر سعید بهادری - دکتر یحیی بهبهانی - دکتر حبیب الله بهبهانی - مهندس عنایت بهبهانی - بهنیا خانم- دکتر آصف زاده - خانم انتهاج سمیعی - دکتر بیت منصور - دکتر بیگلری پدرامی - دکتر پرتو اعظم - مهندس پروشانی - پزشکی - پسیان - دکتر پناهی - پوربابائی - پوربردباری - دکتر پیر - خانم پیرنیا - پیمان - دکتر تنکابنی - دکتر توانا - توسلی - دکتر جزایری - جعفری - مهندس اسماعیل جلالی - مهندس جلالی نوری - جوانشیر - خانم جهانبانی - جهانشاهی - جهانی - چنگیزی - دکتر حبیب اللهی - حق شناس - تیمسار حکیمی - حی - حیدری - خانقاهی - امیر علم خزیمه - مهندس خسروی- دکتر خسروی کردستانی - تیمسار دکتر خطیب شهیدی - دکتر خطیبی - دکتر دادفر - داروئی - دشتی - دولو دیهیم - ذوالفقاری - دکتر راد - دکتر رشتی - رشیدی - دکتر رشید یاسمی - حسام الدین رضوی - دکتر رفیعی - دکتر رهنوردی - ریاضی - ریگی - خانم همازاهدی - مهندس عباس زاهدی - دکتر رازانی - دکتر زرین پور - دکتر زعفرانلو - دکتر زهرائی - سراج الدینی - خانم دکتر سرخوش - محمد مهدی سعادت - محمد رضا سعادت فرد - دکتر سعید - سعید وزیری - خانم نیره سعیدی - دکتر سنگ - مهندس سهم الدینی - شاخوئی - شریفها - دکتر شکرائی - دکتر شمس - شهرستانی - شیخ الاسلامی - صائب - مهندس صائبی - دکتر صالحی - دکتر میروجیه الله صدر - صدقیانی زاده - دکتر صفائی - خانم صفی نیا - دکتر صمد زاده - دکتر صوفی خلیلی - خانم ضرابی خانم دکتر طالقانی - علی طبابائی - طلوعی - مهندس فیروز عدل - عزیز مرادی - دکتر عسکری - دکتر علومی - دکتر غنی - فتوحی - مهندس فرخ - فرنود - فروتن - دکتر فروزین - مهندس فروهر - فهیمی - مهندس قادر پناه - قاضی زاده - قدردان - محمد ولی قراچورلو - دکتر قهرمان - کاسمی - کسرائی - کلانتر هرمزی - کمالاتی - کمالوند - کورانلو - کورس - مهندس کیاکجوری - دکتر کیان - کیوان - دکتر لقمان ادهم - مجد - مافی - محدث زاده - محسنی مهر - دکتر مدنی - دکتر مرتضوی - مرندی - اکبر مسعودی - سید کاظم مسعودی - دکتر مشایخی - مصطفوی نائینی - مظاهری - مظهری - دکتر معظمی - معیری - مهندس امیر قاسم معینی - مهندس عبدالحمید معینی - ملک افضلی - دکتر منتظری - دکتر موثقی - مجید موسوی - مهاجرانی - مهدوی اردستانی - میرافضل - ناروئی - ناصرزاده - دکتر نایبی - دکتر نجیمی - مهندس نصر - مهندس نظمی - نیک پور - نیک روش - دکتر وحیدنیا - دکتر وزیری - دکتر وفا - تیمسار همایونی - دکتر یزدان پناه.

ممتنعین

آقایان دکتر آزاد - محمد علی آموزگار - احتشامی - اخوی - اکبر - امام مردوخ - بختیار بختیاریها - پرویزی - تژده - دکتر سعید حکمت - حکمت یزدی - اسماعیل خزیمه - دکتر رئیسی - رامبد ضیاء رضوی - مهندس رهبر - زهتاب فرد - علیقلی سمیعی - دکتر شریف امامی - شیخ رضائی - صادقی - دکتر فضل الله صدر - عبدالحسین طباطبائی - طباطبائی دیبا - فخر طباطبائی - ظفر - فرهاد پور - فضائلی - کشفی دکتر محققی - دکتر موسوی - موقر نامور.

- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی و اصله از مجلس سنا راجع به تفریغ بودجه سال ۱۳۴۵ کل کشور و ابلاغ بدولت

۸- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی و اصله از مجلس سنا راجع به تفریغ بودجه سال ۱۳۴۵ کل کشور و ابلاغ بدولت.

رئیس - لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۵ کل کشور جهت اخذ رأی نهائی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

قانون تفریغ بودجه سال ۱۳۴۵ کل کشور ماده واحده - لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۵ که ارقام آن از حیث وصولی از محل درآمد عمومی و اختصاصی طبقه الف بالغ بر هفتاد و یک میلیارد و هشتصد و سی و هفت میلیون و سیصد و هشتاد و پنجهزار و هشتاد و یک ریال و نیم معادل (۷۱۸۳۷۳۸۵۰۸۱/۵) و از حیث هزینه از محل منابع مزبور بالغ بر شصت و شش میلیارد و چهار صد و بیست و جهار میلیون و پانصد و سی هفت هزار و چهار صدو ده ریال و بیست و چهار دینار (۶۶۴۲۴۵۳۷۴۱۰/۲۴) بوده و صحت آن بتأیید دیوان محاسبات رسیده است تصویب می‌شود.

قانون فوق مشتمل بر یک ماده در جلسه روز دوشنبه بیست و چهارم مهر ماه یکهزارو سیصد و یک شمسی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا - جعفر شریف امامی.

رئیس - نسبت باین لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان بترتیب آتی بوسیله منشی، آقای مهندس صائبی، اعلام ودر محل نطق اخذ رأی بعمل آمد)

آقایان مهندس احتشام شهیدی - احمد احمدی- ادیب سمیعی - مهندس اربابی - مهندس اردلان- مهندس اسدی لنگرودی - اسعد رزم آرا- دکتر اسکوئیان - اسلامی نیا - اقبال - دکتر الموتی - دکتر امامی خوئی - خانم امیر ابراهیمی- امیر احمدی - دکتر شفیع امین - دکتر انوشیروانی - اوحدی - اولیاء - اولیاء شیرازی - اهری - ایمان زهرائی - دکتر بازرگانی - بختیاری پور - بدر خانی - بدر صالحیان - مهندس بدیعی - دکتر برادر - دکتر برزگر - دکتر حیدر قلی برومند - مهندس علی برومند - خانم بزرگ نیا - بوداغ زاده - بوشهری - غلامرضا بهادری - دکتر سعید بهادری - دکتریحیی بهبهانی - دکتر حبیب الله بهبهانی - مهندس عنایت بهبهانی - بهنیا - خانم دکتر آصف زاده - خانم ابتهاج سمیعی - دکتر بیت منصور - دکتر بیگلری - پدرامی - دکتر پرتو اعظم - مهندس پروشانی- پزشکی - پسیان - دکتر پناهی - پوربابائی - پوربردباری - دکتر پیر- خانم پیرنیا - پیمان - دکتر تنکابنی - دکتر توانا - توسلی - دکتر جزایری - جعفری - مهندس اسمعیل جلالی - مهندس جلالی نوری - جوانشیر - خانم جهانبانی - جهانشاهی - جهانی - چنگیزی - دکتر حبیب اللهی - حق شناس - تیمسار حکیمی - حی حیدری - خانقاهی - امیر علم خزیمه - مهندس خسروی– دکتر خسروی کردستانی - تیمسار دکتر خطیب شهیدی - دکتر خطیبی - دکتر دادفر - داروئی - دشتی - دولو - دیهیم - ذولفقاری - دکتر راد - دکتر رشتی – رشیدی - دکتر رشید یاسمی - حسام الدین رضوی - دکتر رفیعی - دکتر رهنوردی - ریاضی ریگی - خانم زاهدی - مهندس عباس زاهدی - دکتر رازانی - دکتر زرین پور - دکتر زعفرانلو - دکتر زهرائی - سراج الدینی - خانم دکتر سرخوش - محمد مهدی سعادت - محمد رضا سعادت فرد - دکتر سعید - سعید وزیری - خانم نیره سعیدی- دکتر سنگ - مهندس سهم الدینی - شاخوئی - شریفها - دکتر شکرائی - دکتر شمس - شهرستانی - شیخ الاسلامی - صائب - مهندس صائبی - دکتر صالی - دکتر میروجیه الله صدر - صدقیانی زاده - دکتر صفائی - خانم صفی نیا - دکتر صمد زاده - دکتر صوفی خلیلی - خانم ضرابی - خانم دکتر طالقانی - علی طباطبائی - طلوعی - مهندس فیروز عدل - عزیز مرادی - دکتر عسکری - دکتر علومی - دکتر غنی - فتوحی - میر افضل - ناروئی - ناصرزاده - دکتر نایبی - دکتر نجمی - مهندس نصر - مهندس نظمی - نیک پور - نیک روش - دکتر وحیدنیا - دکتر وزیری - دکتر وفا - تیمسار همایونی - دکتر یزدان پناه - مهندس فرخ - فرنود - فروتن - دکتر فروزین - مهندس فروهر- فهیمی - مهندی قادرپناه - قاضی اده - قدران - محمد ولی قراچورلو - دکتر قهرمان - کاسمی - کسرائی - کلانتر - هرمزی - کمالاتی- کمالوند - کورانلو - کورس - مهندس کیاکجوری - دکتر کیان - کیوان - دکتر لقمان ادهم - مافی - مجد - محدث زاده - محسنی مهر - دکتر مدنی - دکتر مرتضوی - مرندی - اکبر مسعودی - سید کاظم مسعودی - دکتر مشایخی - مصطفوی نائینی - مظاهری - مظهری - دکتر معظمی - معیی - مهندس امیر قاسم معینی - مهندس عبدالحمید معینی - ملک افضلی - دکتر منتظری - دکتر موثقی - مجید موسوی - مهاجرانی - مهدوی اردستانی - دکتر آزاد - محمد علی آموزگار - احتشامی - اخوی- اکبر - امام مردوخ - بختیار بختیاریها - پرویزی - تژده - دکتر سعید حکمت - حکمت یزدی - اسماعیل خزیمه - دکتر رئیسی - رامبد- ضیاء رضو ی- مهندس رهبر - زهتاب فرد - علیقلی سمیعی - دکتر شریف امامی - شیخ رضائی - صادقی - دکتر فضل الله صدر - عبدالحسین طباطبائی - طباطبائی دیبا - فخر طباطبائی - ظفر - فرهادپور - فضائلی - کشفی– دکتر محققی - دکتر موسوی - موقر - نامور.

(آراء ماخوذه شماره شد ونتیجه بقرار زیر اعلام گردید).

  • آراء موافق ۱۹۱ رأی.
  • آراء سفید بعلامت امتناع ۳۳ رأی.

رئیس - لایحه با ۱۹۱ رأی موافق و۳۳ رأیممتنع تصویب شد وبدولت ابلاغ می‌شود.

موافقین

آقایان دکتر بیت منصور - دکتر بیگلری - پدرامی - دکتر پرتو اعظم - مهندس پروشانی - پزشکی - پسیان - دکتر پناهی - پوربابائی - پور بردباری - دکتر پیر - خانم پیرنیا- پیمان - دکتر تنکابنی - دکتر توانا - توسلی - دکتر جزایری - جعفری - مهندس اسمعیل جلالی- مهندس جلالی نوری - جوانشیر - خانم جهانبانی - جهاناهی - جهانی - چنگیزی - دکتر حبیب اللهی - حق شناس - تیمسار حکیمی - حی حیدری - خانقاهی - امیر علم خزیمه - مهندس خسروی - دکتر خسزوی کرستانی - تیمسار دکتر خطیب شهیدی - دکتر خطیبی - دکتر دادفر - داروئی - دشتی - دولو - دیهیم ذوالفقاری - دکتر رادفر - دکتر رشتی – رشیدی - دکتر رشید یاسمی - حسام الدین رضوی - دکتر رفیعی - دکتر رهنوردی - ریاضی - ریگی - خانم هما زاهدی - مهندس عباس زاهدی - دکتر رازانی - خانم دکتر آصف زاده - خانم ابتهاج سمیعی - مهندس احتشام شهیدی - احمد احمدی- ادیب سمیعی - مهندس اربابی - مهندس اردلان - مهندس اسدی لنگرودی - اسعد رزم آرا دکتر اسکوئیان - اسلامی نیا - دکتر الموتی- دکتر امامی خوئی - خانم امیر ابراهیمی - امیر احمدی - دکتر شفیع امین - دکتر انوشیروانی- اوحدی اولیاء - اولیاء شیرازی - اهری - ایمان زهرائی - دکتر بازرگانی - بختیاری پور - بدر خانی - بدر صالحیان - مهندس بدیعی - دکتر برادر - دکتر برزگر - دکتر حیدر قلی برومند - مهندس علی برومند - خانم بزرگ نیا - بوداغ زاده - بوشهری - غلامرضا بهادری – دکتر سعید بهادری - دکتر یحیی بهبهانی - دکتر حبیب الله بهبهانی - مهندس عنایت بهبهانی - بهنیا - مهندس فرخ - فرنود - فروتن - دکتر فروزین - مهندس فروهر - فهیمی - مهندس قادر پناه - قاضی زاده - قدردان - محمد ولی قراچورلو - دکتر قهرمان - کاسمی - کسرائی - کلانتر هرمزی - کمالاتی - کمالوند - کورانلو - کورس - مهندس کیاکجوری - دکتر کیان - کیوان - دکتر لقمان ادهم - مافی - مجد محدث زاده - محسنی مهر - دکتر مدنی - دکتر مرتضوی مرندی - اکبر مسعودی - سید کاظم مسعودی – دکتر مشایخی - مصطفوی نائینی - مظاهری - مظهری - دکتر معظمی - معیری - مهندس امیر قاسم معینی - مهندس عبدالحمید معینی - ملک افضلی - دکتر منتظری - دکتر موثقی - مجید موسوی - مهاجرانی - مهدوی اردستانی - دکتر زرین پور - دکتر زعفرانلو - دکتر زهرائی - سراج الدینی - خانم دکتر سرخوش – محمد مهدی سعادت - محمد رضا سعادت فرد - دکتر سعید - سعید وزیری - خانم نیره سعیدی - دکتر سنگ - مهندس سهم الدینی - شاخوئی – شریفها - دکتر شکرائی - دکتر شمس - شهرستانی - شیخ الاسلامی - صائب - مهندس صائبی - دکتر صالی- دکتر میروجیه الله صدر - صدقیانی زاده - دکتر صفائی - خانم ضرابی – خانم دکتر طالقانی- علی طباطبائی - طلوعی - مهندس فیروز عدل - عزیزمرادی - دکتر عسکری - دکتر علوی – دکتر غنی - فتوحی - میر افضل - ناروئی - ناصر زاده - دکتر نایبی – دکتر نجمی - مهندس نصر - مهندس نظمی - نیک پور - نیک روش - دکتر وحیدنیا - دکتر وزیری - دکتر وفا - تیمسار همایونی - دکتر یزدان پناه.

ممتعین

آقایان دکتر آزاد - محمد علی آموزگار - اخوی - اکبر - امام مردوخ - بختیار بختیاریها - پرویزی - تژده - دکتر سعید حکمت - حکمت یزدی - اسماعیل خزیمه - دکتر رئیسی - رامبد - ضیاء رضوی - مهندس رهبر - زهتاب فرد - علیقلی سمیعی - دکتر شریف امامی - شیخ رضائی - صادقی - دکتر فضل الله صدر - عبدالحسین طباطبائی - طباطبائی دیبا - فخر طباطبائی - ظفر - فرهادپور - فضائلی - کشفی - دکتر محققی - دکتر موسوی - موقر - نامور.

- اخذ رأی نهائی وتصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به تفریغ بودجه سال ۱۳۴۷ کل کشور وابلاغ بدولت

۹- اخذ رأی نهائی وتصویب لایحه قانونی واصله از مجلس سنا راجع به تفریغ بودجه سال ۱۳۴۷ کل کشور وابلاغ بدولت.

رئیس - لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۷ کل کشور برای اخذ رأی نهائی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


قانون تفریغ بودجه سال ۱۳۴۷ کل کشور

ماده واحده - لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۷ کل کشور که ارقام آن از حیث وصولی از محل در آمد عمومی بالغ برنود ودومیلیارد وهفتصد ودوازده میلیون وپانصد وهشتاد وچهار هزار وچهارصد وشصت وهفت ریال وهشتاد وسه دینار (۹۲/۷۱۲/۵۸۴/۴۶۷/۸۳) واز حیث هزینه از محل در آمدمذکور بالغ بر نود ودو میلیاردوبیست ودوومیلیون ویکصدوشصت وهفت هزار وهفتصد وشش ریال وسه دینار (۹۲۰۲۲۱۶۷۷۰۶۰/۳) بوده وصحت آن بتأیید دیوان محاسبات رسیده است تصویب می‌شود.

قانون فوق مشتمل بریک ماده در جلسه روز دوشنبه بیست وچهارم مهر ماه یکهزار وسیصدوپنجاه ویک شمسی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا - جعفر شریف امامی.

رئیس - نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان بترتیب آتی بوسیله منشی آقای مهندس صائبی اعلام ودر محل نطق اخذ رأی بعمل آمد).

آقایان مهندس فرخ - فرنود - فروتن - دکتر فروزین - مهندس فروهر - فهیمی - مهندس قادر پناه - قاضی زاده - قدردان - محمد ولی قراچورلو - دکتر قهرمان - کاسمی - کسرائی - کلانترهرمزی - کمالاتی - کمالوند - کورانلو - کورس - مهندس کیاکجوری - دکتر کیان - کیوان- دکتر لقمان ادهم - مافی - مجد محدث زاده - محسنی مهر - دکتر مدنی – دکتر مرتضوی- مرندی - اکبر مسعودی - سیدکاظم مسعودی - دکتر مشایخی - مصطفوی نائینی - مظاهری – مظهری - دکتر معظمی – معیری - مهندس امیر قاسم معینی - مهندس عبدالحمید معینی -ملک افضلی - دکتر منتظری - دکتر موثقی- مجید موسوی - مهاجرانی - مهدوی اردستانی - خانم دکتر آصف زاده - خانم ابتهاج سمیعی - مهندس احتشام شهیدی - احمد احمدی– ادیب سمیعی - مهندس اربابی - مهندس اردلان - مهندس اسدی لنگرودی - اسعد رزم آرا - دکتر اسکوئیان - اسلامی نیا - دکتر الموتی - دکتر امامی خوئی - خانم امیر ابراهیمی- امیر احمدی- دکتر شفیع امین - دکتر انوشیروانی- اوحدی - اولیاء - اولیاء شیرازی - اهری - ایمان زهرائی - دکتر بازرگانی - بختیاری پور - بدرخانی - بدر صالحیان - مهندس بدیعی - دکتر برادز - دکتر برزگر - دکتر حیدرقلی برومند - مهندس علی برومند - خانم بزرگ نیا - بوداغ زاده- بوشهری - غلامرضا بهادری - دکتر سعیدبهادری - دکتر یحیی بهبهانی - دکتر حبیب الله بهبهانی - مهندس عنایت بهبهانی - بهنیا - میر افضل - ناروئی - ناصرزاده - دکتر نایبی - دکتر نجمی - مهندس نصر - مهندس نظمی - نیک پور- نیک روش - دکتر وحیدنیا - دکتر وزیری - دکتر وفا - تیمسار همایونی - دکتر یزدان پناه - دکتر زرین پور - دکتر زعفرانلو - دکتر زهرائی - سراج الدینی - خانم دکتر سرخوش - محمد مهدی سعادت - محمد رضا سعادت فرد - دکتر سعید - سعید وزیری - خانم نیره سعیدی - دکتر سنگ - مهندس سهم الدینی - شاخوئی - شریفها- دکتر شکرائی – دکتر شمس - شهرستانی– شیخ الاسلامی - صائب - مهندس صائبی - دکتر صالحی - دکتر میروجیه الله صدر - صدقیانی زاده- دکتر صفائی - خانم صفی نیا - دکتر صمد زاده - دکتر صوفی خلیلی - خانم ضرابی - خانم دکتر طالقانی - علی طباطبائی - طلوعی - مهندس فیروز عدل - عزیز مرادی - دکتر عسکری - دکتر علومی - دکتر غنی - فتوحی - دکتر بیت منصور - دکتر بیگلری - پدرامی - دکتر پرتو اعظم - مهندس پروشانی - پزشکی - پیسان - دکتر پناهی - پوربابائی - پور بردباری - دکتر پیر - دکتر جزایری - جعفری - مهندس اسمعیل جلالی - مهندس جلالی نوری - جوانشیر - خانم جهانبانی - جهانشاهی - جهانی- چنگیزی - دکتر حبیب اللهی - حق شناس- تیمسار حکیمی - حی حیدری – خانقاهی - امیر علم خزیمه - مهندس خسروی - دکتر خسروی کردستانی - تیمسار دکتر خطیب شهیدی - دکتر خطیبی - دکتر دادفر - داروئی – دشتی - دولو - دیهیم - ذوالفقاری - دکتر راد - دکتر رشتی - رشیدی - دکتر رشید یاسمی - حسام الدین رصوی - دکتر رفیعی - دکتر رهنوردی – ریاضی - ریگی - خانم هما زاهدی- مهندس عباس زاهدی - دکتر رازانی - دکترآزاد- محمد علی آموزگار - احتشامی - اخوی - اکبر - امام مردوخ - بختیار بختیا ریها - پرویزی - تژده- دکتر سعید حکمت - حکمت یزدی - اسماعیل خزیمه- دکتر رئیسی - رامبد - ضیاء رضوی – مهندس رهبر - زهتاب فرد - علیقلی سمیعی - دکتر شریف امامی - شیخ رضائی - صادقی - دکتر فضل الله صدر - عبدالحسین طباطبائی - طباطبائی - طباطبائی دیبا - فخر طباطبائی - ظفر- فرهادپور - فضائلی - کشفی - دکتر محققی - دکتر موسوی - موقر - نامور.

(آراء ماخوذه شماره شد ونتیجه بقرار زیر اعلام گردید).

  • آراء موافق ۱۹۱ رأی.
  • آراء سفید بعلامت امتناع ۳۳ رأی.

رئیس - لایحه با ۱۹۱ رأی موافق و۳۳ رأی ممتنع تصویب شد بدولت ابلاغ می‌شود.

موافقین

آقایان دکتر زرین پور - دکتر زعفرانلو - دکتر زهرائی- سراج الدینی- خانم دکتر سرخوش - محمد مهدی سعادت - محمدرضا سعادت فرد - دکتر سعید - سعید وزیری - خانم نیره سعیدی - دکتر سنگ - مهندس سهم الدینی - شاخوئی - شریفها - دکتر شکرائی - دکتر شمس - شهرستانی - شیخ الاسلامی - صائب - مهندس صائبی - دکتر صالحی - دکتر میروجیه اله صدر - صدقیانی زاده- دکتر صفائی - خانم صفی نیا - دکتر صمد زاده - دکتر صوفی خلیلی - خانم ضرابی - خانم دکتر طالقانی - علی طباطبائی – طلوعی - مهندس فیروز عدل - عزیز مرادی - دکتر عسکری - دکتر علومی – دکتر غنی - فتوحی - میرافضل - ناروئی - ناصرزاده - دکتر نایبی - دکتر نجمی - مهندس نصر - مهندس نظمی - نیک پور - نیک روش - دکتر وحیدنیا - دکتر وزیری - دکتر وفا- تیمسار همایونی - دکتر یزدان پناه - دکتر بیت منصور - دکتر بیگلری - پدرامی - دکتر پرتو اعظم - مهندس پروشانی - پزشکی - پیسان - دکتر پناهی - پوربابائی - پوربردباری - دکتر پیر- خانم پیرنیا - پیمان - دکتر تنکابنی - دکتر توانا - توسلی - دکتر جزایری - جعفری - مهندس اسمعیل جلالی - مهندس جلالی نوری - جوانشیر- خانم جهانبانی - جهانشاهی - جهانی- چنگیزی - دکتر حبیب اللهی - حق شناس - تیمسار حکیمی - حی حیدری - خانقاهی - امیر علم خزیمه - مهندس خسروی - دکتر خسروی کردستانی - تیمسار دکتر خطیب شهیدی - دکتر خطیبی - دکتر دادفر - داروئی - دشتی – دولو - دیهیم - ذوالفقاری - دکتر راد - دکتر رشتی - رشیدی - دکتر رشید یاسمی - حسام الدین رضوی - دکتر رفیعی - دکتر رهنوردی – ریاضی- ریگی - خانم هما زاهدی - مهندس عباس زاهدی - دکتر رازانی - خانم دکتر آصف زاده - خانم ابتهاج سمیعی - مهندس احتشام شهیدی - احمد احمدی - ادیب سمیعی - مهندس اربابی - مهندس اردلان - مهندس اسدی لنگرودی - ایعد رزم آرا - دکتر اسکوئیان - اسلامی نیا - دکتر الموتی - دکتر امامی خوئی – خانم امیرابراهیمی - امیر احمدی - دکتر شفیع امین - دکتر انوشیروانی– اوحدی - اولیاء - اولیاء شیرازی - اهری - ایمان زهرائی - دکتر بازرگانی- بختیاری پور - بدرخانی - بدرصالحیان- مهندس بدیعی - دکتر برادر - دکتر برزگر - دکتر حیدر قلی برومند - مهندس علی برومند - خانم بزرگنیا - بوداغ زاده بوشهری - غلامرضا بهادری - دکتر سعید بهادری - دکتر یحیی بهبهانی - دکتر حبیب الله بهبهانی - مهندس عنایت بهبهانی - مهندس فرخ - مهندس فرنود - فروتن - دکتر فروزین - مهندس فروهر - فهیمی- مهندس قادرپناه - قاضی زاده - قدردان - محمد قراچورلو - دکتر قهرمان - کاسمی - کسرائی – کلانتر هرمی - کمالاتی – کمالوند - کورانلو - کورس - مهندس کیاکجوری - دکتر کیان - کیوان - دکتر لقمان ادهم - مافی - مجد محدث زاده - محسنی مهر- دکتر مدنی – دکتر مرتضوی - مرندی – اکبر مسعودی – سید کاظم مسعودی - دکتر مشایخی- مصطفوی نائینی - مظاهری - مظهری - دکتر معظمی - معیری - مهندس امیرقاسم معینی - مهندس عبدالحمید معینی - ملک افضلی - دکتر منتظری - دکتر موثقی - مجید موسوی - مهاجرانی - مهدوی اردستانی.

ممتنعین

آقایان دکتر آزاد - محمد علی آموزگار - احتشامی - اخوی – اکبر - امام مردوخ - بختیار بختیاریها - پرویزی - تژده - دکتر سعید حکمت - حکمت یزدی - اسماعیل خزیمه - دکتر رئیسی - رامبد - ضیاء رضوی - مهندس رهبر - زهتاب فرد - علیقلی سمیعی - دکتر شریف امامی - شیخ رضائی - صادقی - دکتر فضل الله صدر - عبدالحسین طباطبائی - طباطبائی دیبا - فخر طباطبائی - ظفر - فرهادپور - فضائلی - کشفی - دکتر محققی - دکتر موسوی - موقر - نامور.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به لایحه الحاق ماده ۱۰ مکرر به قانون تملک آپارتمانها مصوب سال ۱۳۴۳

۱۰- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به لایحه الحاق ماده ۱۰ مکرر به قانون تملک آپارتمانها مصوب سال ۱۳۴۳.

رئیس - گزارش شور اول الحاق ماده ۱۰ مکرر بقانون تملک آپارتمانها مصوب سال ۱۳۴۳ مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستر بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه ۲۵ مهرماه ۱۳۵۱ با حضور آقایان هنرمندی ودکتر بهرون معاونان وزارت دادگستری وآبادانی ومسکن لایحه شماره ۷۸۹۰ - ۵۱/۴/۱۸ دولت راجع به الحاق ماده ۱۰ مکرر بقانون تملک آپارتمانها مصوب سال ۱۳۴۳ را که در جلسه هیجدهم تیرماه ۱۳۵۱ تقدیم وبشماره ۴۰۹ چاپ شده است مطرح کرد وبا مختصر اصلاحی بشرح زیر بتصویب رسانید.

اینک گزارش شور اول آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون الحاق ماده ۱۰ مکرر بقانون تملک آپارتمانها

ماده واحده - یک ماده بعنوان ماده ۱۰ مکرر بقانون تملک آپارتمانها مصوب سال ۱۳۴۳ اضافه می‌شود:

ماده ۱۰ مکرر - در صورت امتناع مالک از پرداخت سهم خود از هزینه‌های مشترک نظر مدیر یا هیئت مدیران در این مورد باذکر مبلغ قابل پرداخت وصورت ریز آن وسیله اظهار نامه ابلاغ می‌شود.

هر گاه مالک ظرف ده روز ازتاریخ ابلاغ اظهار نامه سهم خودرا نپردازد وگواهی تقدیم دادخواست موضوع تبصره ۲ این ماده رانیز به مدیر یا هیئت مدیران تسلیم ننماید پس از انقضای مدت مذکور اداره ثبت محل وقوع آپارتمان به تقاضای مدیر یا هیئت مدیران برای وصول آن اجرائیه صادر خواهد کرد.

عملیات اجرائی وفق مقررات اجرای اسناد رسمی صورت خواهد گرفت.

تبصره ۱ - رونوشت مدارک مثبت سمت مدیر یا هیئت مدیران وصورت ریز سهم مالک از هزینه‌های مشترک ورونوشت اظهارنامه ابلاغ شده باید ضمیمه تقاضانامه صدور اجرائیه مدیر یا هیئت مدیران گردد.
تبصره ۲ - نظر مدیر یا هیئت مدیران ظرف ده روز پس از ابلاغ اظهارنامه در دادگاه بخش محل وقوع آپارتمان قابل اعتراض است.

دادگاه بخش خارج از نوبت بدون رعایت تشریفات آئین دادرسی مدنی رسیدگی وحکم صادر خواهد کرد. رأی مزبور در حدود مقررات قانونی فقط قابل پژوهش می‌باشد.

مخبر کمیسیون دادگستری - دکتر سید محمدرضا تنکابنی.

گزارش شور اول از کمیسیون آبادانی ومسکن بمجلس شورای ملی

کمیسیون آبادانی ومسکن در جلسه بیست ونهم مهرماه ۱۳۵۱ باحضور آقای دکتر بهرون معاون وزارت آبادانی ومسکن لایحه الحاق ماده ۱۰ مکرر بقانون تملک آپارتمانها مصوب سال ۱۳۴۳ راکه بشماره ۴۰۹ چاپ شده است مطرح ومصوبه کمیسیون دادگستری رادراین مورد عیناً تأیید وتصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آبادانی ومسکن - مهندس احتشام شهیدی.

رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


ریاست محترم مجلس شورای ملی

ضمن تقدیم احترام در مورد لایحه قانون الحاق ماده ده مکرر بقانون تملک آپارتمانها پیشنهاد می‌نماید در اصل ماده:

۱ - بعد از جمله " در صورت امتناع سطر اول بجای کلمه " مالک " نوشته شود " یکی یا چند نفر از مالکین "

۲ - بعد از جمله اظهار نامه در سطر سوم جمله "بمالک ممتنع " اضافه شود.

۳ - در سطر پنجم همان ماده بعد از جمله " این ماده را " بجای " بمدیر یا هیئت مدیران " جمله "به اداره ثبت محل " نوشته شود.

انوشیروانی.


ریاست محترم مجلس شورای ملی

ضمن تقدیم احترام در شور لایحه الحاق ماده ۱۰ مکرر بقانون تملک آپارتمان‌ها با توجه باینکه:

۱ - هیچ تقاضائی بدون احراز صلاحیت متقاضی و بدون مستند قانونی مورد رسیدگی قرار نمی‌گیرد.

۲ - و صورت ریز سهم مالک در اظهار نامه ابلاغ شده منعکس است.

تبصره یک غیر لازم است پیشنهاد می‌نماید که تبصره مذکور حذف شود.

انوشیروانی.


ریاست محترم مجلس شورای ملی

ضمن تقدیم احترام در مورد تبصره ۲ لایحه قانون الحاق ده مکرر بقانون تملک آپارتمان با توجه باینکه:

۱ - هدف از تنظیم لایحه تسریع در وصول مطالبات مشترک و تسهیل اداره امور آپارتمانهاست پیشنهاد می‌نماید:

بجای جمله " رأی مزبور در حدود مقررات قانونی فقط قابل پژوهش است " و نوشته شود " و این رأی قطعی است ".

انوشیروانی.

رئیس - تیمسار سپهبد کاتوزیان بفرمائید.

- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

۱۱ - تقدیم یک فقره لایحه به وسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

سپهبد کاتوزیان - با اجازه مقام ریاست و نمایندگان محترم، مده واحده ایست که تقدیم می‌کنم.


ساحت مقدس مجلس شورای ملی

احتراماً به استحضار میرساند بمنظور تقویت نیروهای دفاعی کشور لایحه ضمیمه دائر به تأمین اعتبار برای مصارف مزبور برای تصویب تقدیم می‌گردد.

ماده واحده - بمنظور تقویت نیروهای دفاعی کشور و تأمین قسمتی از نیازمندیهای ارتش شاهنشاهی بدولت اجازه داده می‌شود تا هم ارز مبلغ چهل میلیارد ریال یکجا یا بدفعات از هر منبع یا منابعی (اعم از خارجی یا داخلی) که به مصلحت تشخیص دهد در هر مورد با بهره و شرایطی که از بهره و شرایط متداول تجاوز نکند وام یا اعتبار تحصیل نماید. مدت و سایر شرایط وام یا اعتبار پس از تصویب هیئت وزیران قابل اجرا خواهد بود مصرف وام یا اعتبار مزبور مشمول قانون محاسبات عمومی و آئین نامه معاملات دولتی نخواهد بود.

نخست وزیر
وزیر دارائی
وزیر جنگ.

رئیس - لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی

۱۲- تقدیم یک فقره لایحه بوسیله آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی.

رئیس - آقای دکتر کاشفی بفرمائید.

دکتر کاشفی (معاون وزارت دارائی) - با کسب اجازه از مقام معظم ریاست لایحه حفاظت دریا از آلودگی مواد نفتی را برای تصویب تقدیم می‌کنم.

رئیس - لایحه تفریغ به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی و اصله از مجلس سنا راجع به تفریغ بودجه سال ۱۳۴۸ کل کشور و ابلاغ بدولت

۱۳- اخذ رأی نهائی و تصویب لایحه قانونی و اصله از مجلس سنا راجع به تفریغ بودجه سال ۱۳۴۸ کل کشور و ابلاغ بدولت.

رئیس - لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۸ کل کشور جهت اخذ رأی نهائی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)


قانون تفریغ بودجه سال ۱۳۴۸ کل کشور

ماده واحده - لایحه تفریغ بودجه سال ۱۳۴۸ کل کشور که ارقام آن از حیث وصولی از محل درآمد عمومی بالغ بر یکصد و نه میلیارد و پانصد و شصت میلیون و چهار صد و شصت هزار و سیصد و هشتاد ریال و نود و هفت دینار (۱۰۹۵۶۰۴۶۶۳۸۰/۹۷) و از حیث هزینه از محل درآمد مزبور بالغ بر یکصد وده میلیارد و ششصد و هفتاد و هشت میلیون و هفتصد و سی و یک هزار و هشتصد و دوازده ریال و سی دینار (۱۱۰۶۷۸۷۳۱۸۱۲/۳۰) بوده و صحت آن بتأیید دیوان محاسبات رسیده است تصویب می‌شود.

قانون فوق مشتمل بر یک ماده در جلسه روز دوشنبه بیست و چهارم مهر ماه ۱۳۵۱ شمسی بتصویب مجلس سنا رسید.

رئیس مجلس سنا - جعفر شریف امامی.

رئیس - نسبت به این لایحه با ورقه اخذ رأی می‌شود.

(اسامی نمایندگان بترتیب آتی بوسیله منشی "آقای مهندس صائبی " اعلام و در محل نطق اخذ رأی بعمل آمد)

آقایان مهندس احتشام شهیدی - احمد - احمدی - ادیب سمیعی - مهندس اربابی - مهندس اردلان - مهندس اسدی لنگرودی - اسعد رزم آراء - دکتر اسکوئیان - اسلامی نیا - دکتر الموتی - دکتر امای خوئی - خانم امیر ابراهیمی - امیر احمدی - دکتر شفیع امین - دکتر انوشیروانی- اوحدی - اولیاء - اولیاء شیرازی - اهری - ایمان زهرائی - دکتر بازرگانی - بختیاری پور - بدر خانی - بدر صالحیان - مهندس بدیعی دکتر برادر - دکتر برزگر - دکتر حیدر قلی برومند مهندس علی برومند - خانم بزرگ نیا - بوداغ زاده بوشهری - غلامرضا بهادری - دکتر سعید بهادری دکتر یحیی بهبهانی - دکتر حبیب الله بهبهانی - مهندس عنایت بهبهانی - بهنیا - خانم دکتر آصف زاده - خانم ابتهاج سمیعی - میر افضل - ناروئی ناصر زاده - دکتر نایبی - دکتر نجمی - مهندس نصر - مهندس نظمی - نیک پور - نیک روش - دکتروحیدنیا - دکتر وزیری - دکتر وفا - تیمسار همایونی - دکتر یزدان پناه - دکتر زرین پور - دکتر زعفرانلو - دکتر زهرائی - سراج الدینی - خانم دکتر سرخوش - محمد مهدی سعادت - محمد رضا سعادت فرد - دکتر سعید - سعید وزیری - خانم نیره سعیدی - دکتر سنگ - مهندس سهم الدینی - شاخوئی - شریفها - دکتر شکرائی - دکتر شمس - شهرستانی - شیخ الاسلامی - صائب - مهندس صائبی - دکتر صالحی - دکتر میروجیه الله صدر - صدقیانی زاده دکتر صفائی - خانم صفی نیا - دکتر صمدزاده - دکتر صوفی خلیلی - خانم ضرابی - خانم دکتر طالقانی - علی طباطبائی - طلوعی - مهندس فیروز عدل - عزیز مرادی - دکتر عسکری - دکتر علومی - دکتر غنی - فتوحی - دکتر بیت منصور دکتر بیگلری - پدرامی - دکتر پرتو اعظم - مهندس پروشانی - پزشکی - پسیان - دکتر پناهی پوربابائی - پور بردباری - دکتر پیر - خانم پیر نیا پیمان - دکتر تنکابنی - دکتر توانا - توسلی - دکتر جزایری - جعفری - مهندس اسمعیل جلالی مهندس جلالی نوری - جوانشیر - خانم جهانبانی - جهانشاهی - جهانی - چنگیزی - دکتر حبیب اللهی - حق شناس - تیمسار حکیمی - حی - حیدری - خانقاهی - امیر علم خزیمه - مهندس خسروی - دکتر خسروی - کردستانی - تیمسار دکتر خطیب شهیدی - دکتر خطیبی - دکتر دادفر- داروئی - دشتی - دولو - دیهیم - ذوالفقاری - دکتر راد - دکتر رشتی - رشیدی - دکتر رشید یاسمی - حسام الدین رضوی - دکتر رفیعی - دکتر رهنوردی - ریاضی - ریگی - خانم هما زاهدی - مهندس عباس زاهدی - دکتر رازانی - دکتر آزاد - محمد علی آموزگار - احتشامی - اخوی - اکبر - امام مردوخ - بختیار بختیاریها - پرویزی - تژده - دکتر سعید حکمت - حکمت یزدی - اسماعیل خزیمه - دکتر رئیسی - رامبد - ضیاءرضوی ـ مهندس رهبر ـ زهتاب‌فرد ـ علیقلی سمیعی ـ دکتر شریف امامی ـ شیخ رضائی ـ صادقی ـ دکتر فضل‌الله صدر ـ عبدالحسین طباطبایی ـ طباطبایی‌دیبا ـ فخر طباطبایی ـ ظفر ـ فرهادپور ـ فضائلی ـ کشفی ـ دکتر محققی ـ دکتر موسوی ـ موقر - نامور ـ مهندس فرخ ـ فرنود ـ فروتن ـ دکتر فروزین ـ مهندس فروهر ـ فهیمی - مهندس قادرپناه ـ قاضی‌زاده ـ قدردان ـ محمدولی قراچورلو ـ دکتر قهرمان ـ کاسمی - کسرائی ـ کلانتر هرمزی ـ کمالانی ـ کمالوند ـ کورانلو ـ کورس ـ مهندس کیاکجوری – دکتر کیان ـ کیوان ـ دکتر لقمان‌ادهم مافی ـ مجد ـ محدث‌زاده ـ محسنی‌مهر ـ دکتر مدنی ـ دکتر مرتضوی ـ مرندی ـ اکبر مسعودی ـ سید کاظم مسعودی ـ دکتر مشایخی - مصطفوی نائینی ـ مظاهری ـ مظهری ـ دکتر معظمی ـ معیری ـ مهندس امیرقاسم معینی - مهندس عبدالحمیدمعینی ـ ملک افضلی ـ دکتر منتظری ـ دکتر موثقی ـ مجید موسوی - مهاجرانی ـ مهدوی اردستانی.

(آرای مأخوذه شماره شد و نتیجه به قرار زیر اعلام گردید).

  • آرای موافق ۱۹۱ رأی.
  • آرای سفید به علامت امتناع ۳۳ رأی.

رئیس ـ لایحه‌۱۹۱ رأی موافق و۳۳ رأی ممتنع تصویب شد به دولت ابلاغ می‌شود.

موافقین

آقایان دکتر زرین‌پور ـ دکتر زعفرانلو ـ دکتر زهرایی ـ سراج‌الدین ـ خانم دکتر سرخوش - محمدمهدی سعادت ـ محمدرضا سعادت فرد ـ دکتر سعید ـ سعید وزیری ـ خانم نیره سعیدی ـ دکتر سنک ـ مهندس سهم‌الدینی ـ شاخوئی ـ شریف‌ها ـ دکتر شکرائی - دکتر شمس ـ شهرستانی ـ شیخ‌الاسلامی ـ صائب ـ مهندس صائبی ـ دکتر صالحی - دکتر میروجیه‌الله صدر ـ صدقیانی‌زاده ـ دکتر صفائی ـ خانم صفی‌نیا ـ دکتر صمدزاده - دکتر صوفی خلیلی ـ خانم ضرابی ـ خانم دکتر طالقانی ـ علی طباطبایی ـ طلوعی - مهندس فیروز عدل ـ عزیز مرادی ـ دکتر عسکری ـ دکتر علومی ـ دکتر غنی ـ فتوحی - خانم دکتر آصف‌زاده ـ خانم ابتهاج سمیعی ـ مهندس احتشام شهیدی ـ احمد - احمدی - ادیب سمیعی ـ مهندس اربابی ـ مهندس اردلان ـ مهندس اسدی لنگرودی ـ اسعد رزم‌آراء ـ دکتر اسکوئیان ـ اسلامی‌نیا ـ دکتر الموتی ـ دکتر امامی‌خوئی ـ خانم امیرابراهیمی - امیراحمدی ـ دکتر شفیع امین ـ دکتر انوشیروانی ـ اوحدی ـ اولیاء ـ اولیاء شیرازی - اهری ـ ایمان زهرایی ـ دکتر بازرگانی ـ بختیاری‌پورـ بدرخانی ـ بدرصالحیان - مهندس بدیعی ـ دکتر برادر ـ دکتر برزگر ـ دکتر حیدرقلی برومند ـ مهندس علی برومند ـ خانم بزرگ‌نیاـ بوداغ‌زاده ـ بوشهری ـ غلامرضا بهادری ـ دکتر سعید بهادری - دکتر یحیی بهبهانی ـ دکتر حبیب‌اله بهبهانی ـ مهندس عنایت بهبهانی ـ بهنیا ـ دکتر بیت منصور ـ دکتر بیگلری ـ پدرامی ـ دکتر پرتو اعظم ـ مهندس پروشانی ـ پزشکی پسیان ـ دکتر پناهی ـ پوربابایی ـ پوربردباری ـ دکتر پیر ـ خانم پیرنیا ـ پیمان ـ دکتر تنکابنی ـ دکتر توانا ـ توسلی ـ دکتر جزایری ـ جعفری ـ مهندس اسمعیل جلالی - مهندس جلال نوری ـ جوانشیر ـ خانم جهانبانی ـ جهانشاهی ـ جهانی ـ چنگیزی - دکتر حبیب‌اللهی ـ حق‌شناس ـ تیسمار حکیمی ـ حی ـ حیدری - خانقاهی امیر علم خزیمه ـ مهندس خسروی ـ دکتر خسروی - کردستانی ـ تیمسار – دکتر خطیب شهیدی ـ دکتر خطیبی - دکتر دادفر ـ داروئی ـ دشتی ـ دولو ـ دیهیم ـ ذوالفقاری ـ دکتر راد ـ دکتر رشتی رشیدی ـ دکتر رشید یاسمی ـ حسام‌الدین رضوی ـ دکتر رفیعی ـ دکتر رهنوردی - ریاضی ـ ریگی ـ خانم هما زاهدی ـ مهندس عباس زاهدی ـ دکتر رازانی ـ میرافضل - ناروئی ـ ناصرزاده ـ دکتر نایبی ـ دکتر نجمی ـ مهندس نصر ـ مهندس نظمی - نیک‌پورـ نیک‌روش ـ دکتر وحیدنیا ـ دکتر وزیری ـ دکتر وفا ـ تیمسار همایونی - دکتر یزدان‌پناه ـ مهندس فرخ ـ فرنود ـ فروتن ـ دکتر فروزین ـ مهندس فروهر - فهیمی ـ مهندس قادرپناه ـ قاضی‌زاده ـ قدردان ـ محمدولی قراچورلو ـ دکتر قهرمان - کاسمی ـ کسرائی ـ کلانترهرمزی ـ کمالاتی ـ کمالوند ـ کورانلو ـ کورس ـ مهندس کیاکجوری ـ دکتر کیان ـ کیوان ـ دکتر لقمان ـ ادهم ـ مافی ـ مجد ـ محدث‌زاده- محسنی‌مهر ـ دکتر مدنی - دکتر مرتضوی - مرندی - اکبر مسعودی - سید کاظم مسعودی - دکتر مشایخی مصطفوی نائینی - مظاهری - مظهری - دکتر معظمی - معیری - مهندس امیر قاسم معینی - مهندس عبدالحمید معینی - ملک افضلی - دکتر منتظری - دکتر موثقی - مجید موسوی - مهاجرانی - مهدوی اردستانی.

ممتنعین

آقایان دکتر آزاد - محمدعلی آموزگار - احتشامی - اخوی - اکبر -امام مردوخ - بختیار بختیاریها - پرویزی - تژده - دکتر سعید حکمت - حکمت یزدی - اسماعیل خزیمه - دکتر رئیسی - رامبد - ضیاء رضوی - مهندس رهبر - زهتاب فرد - علیقلی سمیعی - دکتر شریف امامی - شیخ رضائی - صادقی - دکتر فضل الله صدر - عبدالحسین طباطبائی - طباطبائی دیبا - فخرطباطبائی ظفر - فرهادپور -فضائلی - کشفی - دکتر محققی - دکتر موسوی - موقر - نامور.

- ختم جلسه

۱۴- ختم جلسه.

رئیس - بااجازه خانم‌ها وآقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم تاریخ ودستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(جلسه ساعت یازده و۵۵ دقیقه صبح ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.


عریضه جوابیه مجلسین حضور اعلیحضرت همایون محمدرضا پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران

شاهنشاها

تشریف‌فرمایی اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر برای گشایش دوره اجلاسیه سال ۱۳۵۱ـ۱۳۵۲ مجلسین موجب کمال مباهات و سرافرازی عموم نمایندگان است و اینک هیئت‌رئیسه دو مجلس افتخار شرفیابی حاصل کرده‌اند تا در قبال این بذل عنایت سپاسگزاری خالصانه خود را به پیشگاه مبارک معروض بدارند.

آغاز دوره اجلاسیه گذشته مصادف با برگزاری جشن شکوهمند دوهزار و پانصدمین سال بنیانگذاری شاهنشاهی ایران بود. این مراسم فرخنده هم در داخل و هم در خارج از کشور با استقبال و احترام عمیقی که از تاریخ و تمدن باستانی ایران مایه می‌گرفت مواجه شد زیرا یادآور میراث گران‌قدر و اصالت فرهنگ ملتی بود که با پیوستگی جاودانی به موازین کهن بیست و پنج قرن دوران شاهنشاهی خود بهتر و دانش و مدنیت بشری خدمت کرده و آثاری از خود به جای نهاده است که از روزگاران گذشته تاکنون و همچنین در اعصار و قرون آینده هموار از آن به عنوان رکنی قویم از ارکان تمدن جهان یادشده و خواهد شد.

این مراسم را ملت ایران آن طور که در خور عظمت و ارزش آن بود گرامی داشت و جهانیان نیز آن را به شایستگی قدر و ارج نهادند. جنبشی بود که در آن مردم ایران یک بار دیگر احساس نیرومند ملیت و روح یکپارچگی خود را نشان دادند. جشنی که تاریخ نظیر آن را به این وسعت و عظمت و اصالت و معنویت به یاد ندارد.

مجلسین نیز مراتب حق‌شناسی خود را از کشورهایی که در این مراسم پرشکوه با ملت ایران شریک بودند و همه مراجع فرهنگی و بین‌المللی که در این بزرگداشت جهانی شرکت جسته‌اند ابراز می‌دارند.

پیشرفت‌هایی که در دوره اجلاسیه گذشته به خواست خداوند و در سایه تدابیر آن رهبر خردمند نصیب کشور ما شد نشانه روشن‌بینی و پی‌گیری و توانایی ملتی است که راه رشد خود را تشخیص داده و اینک با برنامه‌ای که از اصول مقدس انقلاب سفید الهام گرفته است راه خود را به سوی تمدن بزرگی که در پیش دارد به سرعت می‌پیماید.

مجلسین یقین دارند که در پرتو درایت و در سایه رهبری شاهنشاه ایران در آینده این راه با موفقیت‌های بیشتری طی خواهد شد و پیشرفت‌های همه جانبه اقتصادی و اجتماعی و آموزشی و درمانی و بهداشتی و فرهنگی و هنری همگام و هماهنگ با یکدیگر کشور ما را در مسیری خواهد افکند که بتواند به آسانی و به زودی میراث باستانی بیست و پنج قرن دوران شاهنشاهی خود را که تا این حد در جهان او را بلند آوازه ساخته است به عالی‌ترین مظاهر تمدن امروزی بپیوندد و چنان که شاهنشاه در خطابه افتتاحیه بدان اشاره فرمودند ملت ما را به مرزهای تمدن بزرگی که دورنمای آن از هم اکنون به خوبی پیداست برساند.

اشاره شاهنشاه در خطابه افتتاحیه به رشد اقتصادی کشور که در سال ۱۳۵۰ به رقم ۵/۲۰ درصد به قیمت‌های جاری و ۳/۱۴ درصد به قیمت‌های ثابت رسید و از این حیث کشور ما را به مقام اول در میان کشورهای جهان رسانید همچنین درآمد سرانه ایران که در برنامه چهارم ۴۰۵ دلار پیش‌بینی شده بود ولی در عمل به ۵۰۰ دلار افزایش خواهد یافت نمودار سیاست اقتصادی سالم و کاملاً حساب.

شده‌ای است که به رهبری شاهنشاه کشور ما اینک از آن پیروی می‌کند.

و یقین است با اجرای برنامه پنجم که هم‌اکنون با بررسی‌های دقیق در دست تدوین و تنظیم است بر رشد اقتصادی و درآمد سرانه به‌نسبت بیشتری خواهد افزود و تولید به دو برابر میزان فعلی خواهد رسید و در نتیجه وضع اقتصادی کشور ما در موقعیت کاملاً ممتاز و بی‌سابقه‌ای قرار خواهد گرفت.

در طی دوره اجلاسیه گذشته پیشرفت‌های صنعتی کشور نیز از هر جهت چشم‌گیر و درخشان بود. واحدهای صنعتی بزرگی که اخیراً در تبریز و اراک به دست مبارک گشایش یافت و شروع به کار کرد و به موازات آن برنامه‌های بزرگ دیگری که در مورد چند مجتمع پتروشیمی تاکنون اجرا شده و آنچه هم‌اکنون در دست اجرا است و از جمله شروع به کار کارخانه عظیم ذوب‌آهن آریامهر و موافقت‌نامه مرحله اول توسعه کارخانه مذکور برای تولید یک میلیون و نهصد هزارتن فولاد در سال و ایجاد واحدهای جدید تولید هم برای تأمین نیازمندی‌های روزافزون داخلی و هم برای صدور به بازارهای جهان و بهره‌بردای از معادن عظیم مس به صورت یک طرح صددرصد ایرانی و متکی به منابع داخلی تنها یک قسمت از برنامه توسعه صنعتی کشور است که شاهنشاه آریامهر از سال‌ها پیش آن را طرح‌ریزی فرموده و به اجرای آن همت گماشته و فرمان داده‌اند و اکنون یکی پس از دیگری به نتیجه مطلوب می‌پیوندد و آثار خود را ظاهر می‌سازد و شک نیست که ادامه این برنامه‌ها در آینده نزدیک هم کشور ما را از خرید محصولات صنعتی خارجی بی‌نیاز خواهد کرد و هم برای ما در بازارهای جهان موقع و مکانی ارزنده و پرسود به وجود خواهد آورد و بدین‌گونه ذخایر ارزی کشور که در گذشته تمام آن و اینک هنوز هم قسمتی از آن برای خرید محصولات صنعتی مصرفی خارج می‌شود همه در راه توسعه و فعالیت‌های صنعتی و کشاورزی و عمرانی در داخل کشور به کار خواهد رفت و خود پیداست که این امکانات وسیع تا چه حد در رشد اقتصادی و بالا بردن سطح زندگانی و درآمد سرانه کشور تأثیر خواهد بخشید و چگونه موجبات تحرک و جنبش و جهش و تولید و ایجاد کار را در همه رشته‌ها فراهم خواهد ساخت.

اشاره شاهنشاه به رشد ۵۵ درصد صادرات کالاهای غیرنفتی در سال ۱۳۵۰ نسبت به سال ۱۳۴۹ خود نمودار گویایی از این جهش اقتصادی است که در سایه ثبات و آرامش کشور با هدایت و رهبری شاهنشاه آریامهر به دست آمده است.

در زمینه نفت و استیفای حقوق حقه ملت ایران و سایر کشورهای نفت‌خیز جهان به خصوص در منطقه خلیج‌فارس و نتایجی که از آن به دست آمد و از جمله موافقت‌نامه فوریه ۱۹۷۱ درباره افزایش قیمت‌های اعلان شده و تأمین ثبات نسبی قدرت خرید از عواید حاصله از نفت ملی شده ما و رهبری مدبرانه شاهنشاه در همه این موارد موجب کمال سرافرازی و حق‌شناسی ملت ایران و سپاسگزاری نمایندگان مجلسین است و بدین‌گونه می‌بینیم که کشور ما اینک گذشته از استیفای منافع خود و پیش‌برد آن به نفع مصالح ملی توفیق یافته است تا آرزوی دیرینه خود را در راه مشارکت در فعالیت‌های بین‌المللی در زمینه عملیات اکتشاف و تولید نفت و نفوذ در بازارهای جهان نیز تحقق بخشد و موقعیت خود را به عنوان یک کشور پیشرفته صنعتی تحکیم و تثبیت کند.

برنامه توسعه مالکیت صنعتی که در سال جاری به ابتکار رهبر انقلاب اعلام شد و بلافاصله مورد تأیید و حسن قبول صاحبان صنایع قرار گرفت و به موقع اجرا درآمد گام بلند دیگری بود که در راه بسط و توسعه عدالت اجتماعی و توزیع متعادل ثروت‌ها و بهره‌مندی بیشتر طبقات زحمتکش از مزایای زندگانی مرفه‌تر برداشته شد و این ابتکار عالی در دنبال اصل سهیم کردن کارگران در سود کارخانه‌ها چنان که شاهنشاه فرمودند اقدام بزرگی بود که کشور ما را چند گام پیشاپیش سیر تحول حوادث قرار داد و استقبال بی‌شائبه و گرمی که از آن به عمل آمد به وضوح نشان داد که راهنمایی شاهنشاه تا چه حد در اعماق قلب و فکر و روح مردم ایران نفوذ دارد.

در واقع همین ایمان قلبی ملت ایران به اندیشه‌های بلند و منویات تابناک رهبر بزرگ موجب شد که آن همه تحولات شگرف اجتماعی و ملی و اصول مقدس انقلاب

سفید بدون برخورد با هیچ مشکلی در مدت کوتاهی از زمان انجام پذیرد و نتایج آن بسیار زود نمایان و درخشان شود. آنچه ملت ایران را در تحقق این آرمان‌های گران‌قدر ملی موفق داشت همان پیوستگی معنوی و روحی شاه و ملت و استحکام طبیعی و تاریخی رژیم بود و همین باعث شد که همه کس حتی آنها که به ظاهر از اجرای این تصمیمات زیان می‌دیدند آن را به طوع و رغبت بپذیرند زیرا همگان با واقع‌بینی به نتایج معنوی این انقلاب در پیشرفت هدف‌های اجتماعی و ملی خود و به نقش رهبری شاهنشاه در این راه ایمان داشتند و بدان امیدوار و متکی بودند و در حقیقت همین اعتقاد راسخ بود که مشکلات را از میان برداشت و راه‌ها را هموار کرد و چنان که شاهنشاه فرمودند همین رشد فکری موجب شد که بزرگ‌ترین اقدامات انقلابی در هر مورد تنها با یک راهنمایی منطقی با موفقیت انجام پذیرد.

پیشرفت‌های گسترده دیگری که در سال گذشته از جهت افزایش انرژی برق و توسعه شبکه مخابراتی و اجرای طرح‌های تلفون خودکار بین شهرستان و تأسیس ایستگاه زمینی دوم به دست آمد و شاهنشاه به اجمال بدان اشاره فرمودند در خور تحسین و به موازات آن توسعه امور آموزشی و افزا یش ۱/۱۱ درصد بر تعداد محصلین که شماره آنها در سال تحصیلی جاری به ۵۵۴۵۰۰۰ بالغ شده است و افزایش ۳/۱۱ درصد بر شماره معلم‌مان و ۷/۱۱ درصد بر تعداد سپاهیان دانش در سال جاری نسبت به سال تحصیلی گذشته و رسیدن شماره دانشجویان دانشگاه‌ها و مدارس عالی به بیش از یکصدهزار تن نشانه بارز خاص و عنایتی است که شاهنشاه در اجرای اصل انقلاب آموزشی به امور فرهنگی و معنوی مبذول می‌فرمایند.

شاهنشاه مکرر فرموده‌اند که پیشرفت‌های مادی در جامعه امروزی ما نباید موجب شود که معنویات فرهنگ و هنر و تمدن باستانی خود را که سرمایه پرارزش بیست و پنج قرن دوران شاهنشاهی ماست از یاد ببریم و در نتیجه در آینده‌ای نزدیک با مشکلاتی مواجه بشویم که هم‌اکنون دامن‌گیر بسیاری از جوامع مترقی امروزی است.

بدیهی است هر گامی که در اجرای منویات شاهانه در جهت بسط و توسعه آموزش و پرورش و فرهنگ و هنر برداشته شود مورد کمال تأیید مجلسین خواهد بود.

افزایش تعداد شرکت‌های تعاونی روستایی به ۸۵۰۰ شرکت و اتحادیه‌های تعاونی روستایی به‌۱۲۴ اتحادیه و رقم شرکت‌های سهامی زراعی به ۴۳ شرکت و تعداد خانه‌های فرهنگ روستایی به ۷۳۲ خانه با ۴۳۷ مهدکودک و ایجاد ۳۰۰۰ خانه انصاف و شورای داوری جدید و ۱۴۰ مرکز بهداشت و توسعه امور جهانگردی که شاهنشاه در خطابه افتتاحیه به اجمال بدان اشاره فرمودند اقدامات ارزنده‌ای است که در جهت تحقق هرچه بیشتر اصول انقلاب سفید به خصوص در روستاها و مناطق روستایی انجام پذیرفته و در بالا بردن سطح درآمد و قدرت تولید و فرهنگ و دانش روستائیان نقشی بسیار مؤثر داشته است.

مجلسین به خوبی واقفند که همراه با اجرای مراحل مختلف اصلاحات ارضی همت بلندشاهانه پیوسته معطوف به تأمین وسایل رفاه و آموزش و پرورش و درمان و بهداشت و افزایش درآمد روستائیان بوده و قوانین مترقی که به ابتکار شاهنشاه در همه این موارد تدوین و به تصویب رسید راه را برای رسیدن به این هدف از همه سو هموار ساخت. اینک نتایج این مجاهدات با سرعت و به نحو چشمگیری پدیدار می‌شود و ما هنوز در آغاز کاریم تلاشی که در ادامه اجرای این برنامه‌های مترقی انجام می‌پذیرد نوید می‌دهد که بسیار زود اختلاف فاحشی که در گذشته میان زندگانی شهری و روستایی وجود داشت از میان برود و روستائیان نیز از همه مزایای زندگانی اجتماعی شهرنشینان برخوردار شوند.

اقداماتی که در جهت رفاه کارگران و کارمندان با اجرای قوانین مختلف و از جمله قانون حمایت کارمندان در برابر اثرات ناشی از پیری و از کارافتادگی و فوت انجام پذیرفته است و افزایش تعداد کارگران بیمه شده به ۹۰۰۰۰۰ نفر که با افراد خانواده آنها به ۳۶۰۰۰۰۰ تن بالغ می‌شوند و تهیه لایحه اصلاحی قانون بیمه‌های اجتماعی و پیشرفت‌هایی که در رشته‌های فرهنگی و هنری و آبادانی و راه‌سازی و اطلاعات و رادیو تلویزیون و امور استخدامی در این مدت حاصل شده و شاهنشاه به اختصار از آن یاد فرموده‌اند به اندازه‌ای است که در این هنگام حتی مجال آن نیست که بتوان به اشاره‌ای از آن گذشت.

نمایندگان مجلسین و ملت ایران کاملاً در جریان جزئیات این اقدامات قرار دارند و آن را به دیده تحسین و حق‌شناسی می‌نگرند و امیدوارند با امکانات کافی و زمینه مساعدی که اینک از هر جهت فراهم است دولت در ادامه اجرای این اقدامات ثمربخش در آینده نیز مانند گذشته و بیش از آن توفیق حاصل کند.

بدیهی است طرح‌های جدیدی که در ضمن برنامه پنجم به خصوص در مورد رونق کشاورزی و توسعه و رفاه اجتماعی پیش‌بینی شده و شاهنشاه بدان اشاره فرموده‌اند امکان خواهد داد که سطح زندگانی همه طبقات به خصوص آنها که از درآمد و رفاه کمتری برخوردارند بالا برود و تعادل و تناسب بیشتری در درآمدهای سرانه ایجاد شود و اصل عدالت اجتماعی به نحو جامع‌تری تحقق پذیرد.

در مورد سیاست خارجی ایران باید اذعان کرد که کشور ما با اتخاذ سیاست مستقل ملی به رهبری شاهنشاه همیشه با پیروزی مواجه و از حیثیت و احترام وافر و متقابل در صحنه بین‌المللی برخوردار بوده است.

کشور ما به پیروی از این سیاست همواره به اصول منشور سازمان ملل متحد وفادار بوده و به حق حاکمیت همه کشورها احترام گذارده است و در برابر این روش واقع‌بینانه جز حسن تفاهم متقابل انتظاری نداشته و بدیهی است با کشورهایی که در غیر این طریق گام برداشته و برمی‌دارند البته رفتار مشابه خواهد داشت.

سیاست ایران پیوسته برمبنای بسط و اشاعه اصول صلح و دوستی و همزیستی و مبارزه با جنگ و خونریزی و کوشش برای خلع سلاح عمومی استوار بوده و هست ما صمیمانه آرزومندیم که نفاق‌ها و نابسامانی‌های مصیبت‌باری که در قسمت‌های مختلف جهان مردم را می‌گذارد و رنج می‌دهد از میان برود و به جای آن روح تفاهم و دوستی بین تمام اقوام و ملل و در سراسر عالم حکمفرما گردد.

اما متأسفانه چون هنوز دنیای ما به این مرحله از تفاهم و واقع‌بینی نرسیده است چنان که شاهنشاه فرموده‌اند چاره‌ای جز آن نداریم که بنیه دفاعی کشور را از هر جهت تقویت کنیم تا برای مقابله با هر پیشامدی آماده باشیم.

مجلسین هر اقدامی را که در جهت تأمین دفاع کشور و امنیت ملی ضرور باشد مورد تأیید و تصویب قاطع قرار خواهند داد. ارتش شاهنشاهی ضامن حفظ استقلال و تمامیت کشور و اینک از هر زمان دیگر مهیاتر و نیرومندتر است.

نیرومندی ارتش ایران نگهبان صلح و آرامش در این منطقه جهان و موجب سرافرازی و مباهات ملت ایران است.

ابراز عنایت و تفقد ذات مقدس ملوکانه نسبت به نمایندگان مجلسین موجب افتخار و سربلندی همه آنهاست.

دوره اجلاسیه جدید در زمانی آغاز می‌شود که زمینه کار و کوشش در همه‌جا و از همه جانب فراهم است.

یقین است که نمایندگان مجلسین در این دوره سازندگی و انقلاب با ایمان کامل به اجرای وظایف مقدسی که از جانب ملت به عهده آنها محول شده است در آینده نیز مانند گذشته از هیچ‌گونه مجاهدت دریغ نخواهند داشت و برای تنقیح و تصویب لوایح مفیدی که تقدیم شود سعی کامل و جهد وافر به کار خواهند برد تا در پیشگاه مبارک اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر و ملت ایران در اجرای وظایف خود روسفید و سربلند باشند.

اینک با کمال افتخار آمادگی مجلسین را برای شروع به کار به عرض پیشگاه مبارک می‌رساند.