مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۸ بهمن ۱۳۵۴ نشست ۲۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۸ بهمن ۱۳۵۴ نشست ۲۴

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۸ بهمن ۱۳۵۴ نشست ۲۴

مجلس ساعت ۹ صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید

فهرست مطالب:

-قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱-قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

رئیس – اسامی غائبین جلسه قبل قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد )

آقایان : اجاق – افتخار – جهانشاه افشار – الداغی – اهری – پردلی – پیرزاده – تقی زاده منظری – توکلی – رامبد – رحیمی لاریجانی – دکترستاری – سیدکلال – سیدی – شریفی – مهندس صائبی – ابوالحسن عاملی – محمدحسین غضنفری – غلامرضا غضنفری – قربانی نسب – کمیلی زاده – لیوانی – مجتهدی – واحدی – وزیری – بانو ابتهاج سمیعی – بانو برومند – بانو ضرابی .

- تصویب صورتجلسه قبل .

۲- تصویب صورتجلسه قبل .

رئیس – نسبت به صورتجلسه دفعه گذشته نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) صورتجلسه تصویب مشود.

- طرح گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به بودجه سال ۱۳۵۵ کل کشور

۳- طرح گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به بودجه سال ۱۳۵۵ کل کشور

رئیس – وارددستور میشویم ، گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به لایحه بودجه سال ۱۳۵۵ کل کشور مطرح است قرائت میشود.

(به شرح زیرخوانده شد)

گزارش از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی

قسمت اول کلیات

۱- مقدمه

لایحه بودجه سال ۱۳۵۵ کل کشور که با رعایت کلیه موازین قانونی تنظیم شده است در روز سه شنبه ۱۴ بهمن ماه ۱۳۵۴ از طرف جناب اقای نخست وزیر به ساحت مقدس مجلس شورای ملی تقدیم گردید . این لایحه چهار پیوست تحت عناوین : گزارش نخست وزیر درباره وضع اقتصادی کشور از سال ۱۳۵۳ تا ۱۳۵۵ ، برنامه اجرائی دولت درسال ۱۳۵۵ ، عملکرد و بودجه شرکتهای دولتی و موسسات انتفاعی وابسته به دولت و اعتبارات عمرانی دولت (سرمایه گذاری ثابت ) را نیز به همراه دارد.

همانطور که نمایندگان محترم استحضار دارند جناب آقای نخست وزیر حین تقدیم لایحه بودجه و ضمائم آن نطق جامعی ایراد نمودند و ضمن ارائه تصویری از وضع اقتصادی و اجتماعی کشور ، تحولات عمیقی را که در کلیه شئون ، به رهبری شاهنشاه آریامهر ، صورت گرفته و تقدیم چنین بودجه ای را ایجاب نموده است مطرح کردند که خود روشنگر جنبه های مختلف عملیات دولت و سیاستها وخط مشی های مربوط میباشد.

این بودجه هنگامی تقدیم مجلس شد که تشکیل حزب رستاخیز ملت ایران وحدت ملی ما را براساس سه اصل نظام شاهنشاهی ، قانون اساسی و انقلاب شاه و ملت هرچه بیشتر تحقق بخشیده و موقعیت ما را در مقام والائی قرار داده است باین ترتیب بودجه مورد بحث از اندیشه های بلند شاهنشاه و مقتضایت و آرمانهای خاص عصر رستاخیز مایه گرفته است .

تشکیل حزب رستاخیز ملت ایران که نمودار وحدت پایدار و تشکل یک پارچه و نیرومند این ملت کهنسال میباشد رسالتی است که باید آنرا نتیجه منطقی ثبات و آرامش دوران انقلاب دانست . حزب رستاخیز ملت ایران درواقع موقعی پاگرفت که با الهام از نیات شاهنشاه آریامهر اصول مقدس سه گانه تا اقصی نقاط ایران و دربین دور افتاده ترین مردم این مرزو بوم از هر طبقه و هر صنفی رسوخ یافته و لذا همه طبقات ملت ایران را در برگرفته است بعلاوه بودجه سال ۱۳۵۵ کل کشور موقعی تقدیم مجلس شده است که ملت ایران درآستانه بزرگداشت پنجاهمین سال سلطنت پرشکوه دودمان پهلوی قرار گرفته و تقارن با این پدیده بزرگ رامیمون و مبارک میدانیم .

مجلس رستاخیز نیز با دیدی انقلابی که متکی بر فلسفه انقلاب شاه و ملت است باین مهم توجه کرده و اساس رسیدگی های خود را بر منطق مستحکم انقلاب استوار ساخته است.

انقلاب ایران در نخستیم مرحله خود سدهای سنتی را که مانع رشد نیروهای مادی و معنوی کشور بود از میان برداشت و با آزاد ساختن نیروهای خلاق کشور شرایز لازم را برای شکوفائی اقتصاد ایران فراهم ساخت . آنچه که باین انقلاب موقع و منزلت خاص میبخشد همانا محتوای انسانی و اجتماعی آن است که از یک طرف بسط امکانات زندگی بهتر برای همه و از سوی دیگر عواملی را که شایسته شخصیت و فضیلت انسانهای ازاد وپیشرو است به تمامی دربرمیگیرد .

انقلاب ما جهش های چشمگیری را بوجود آورد، بطوریکه رشداقتصادی دو سال اخیر یعنی سالهای ۱۳۵۲ و ۱۳۵۳ به ترتیب به ۳۴ درصد و ۴۲ درصد به قیمت های ثابت بالغ گردید با اجرای بودجه تقدیمی انتظار میرود که در سال آینده حدود ۱۷ درصد رشد اقتصادی به قیمت ثابت تحصیل گردد .

این رشد بی گمان درمقام مقایسه با غالب کشورهای جهان وضعی استثنائی دارد و معرف تحرک خاصی است که در اقتصاد ایران با رهبری شاهنشاه آریامهر حاصل شده است باحصول این رشد اقتصادی که در مقام مقایسه بارشد کشورهای پیشرفته جهان ، قابل تحسین است استقرار هر چه بیشتر تعادل های اقتصادی منجمله تعادلهای تولید و مصرف و تعادل عرض و تقاضای نیروی کار حاصل خواهد شد.

چنانکه نمایندگان محترم استحضار دارند اقتصاد ایران درمقام مقایسه با اقتصاد پیشرفته ترین کشورهای جهان موقعیت ممتازی را درسال ۱۳۵۵ ارائه میکند بطوریکه رشد اقتصادی سال آینده کشور ما حدود چهار برابر رشد متوسط ۲۸ کشور صنعتی جهان خواهد بود تورم نیز تحت کنترل درآمده و نرخ آن سریعاً رو به کاهش میرود. تنگناهای زیربنائی به سرعت چاره جوئی میشود و ضمن استفاده از منابع خارجی سعی میشود که منابع داخلی هرچه زودتر برای رفع نیازمندیهای رشد اقتصادی تجهیز گردد.

تنوع روزافزون محصولات صنعتی و تاکیدی که دولت دراین زمینه دارد ، صادرات غیرنفتی ایران را طی دو دهه آینده به ارقام بی سابقه ای که جایگزین تدریجی درآمد نفت گردد افزایش خواهد داد روابط کشور ما با جهان درسطح تازه و موقعیت بی سابفه ای قرار گرفته است دولت ایران علاوه بر کمکها و وامها و اعتباراتی که دراختیار کشورهای درحال رشد و پیشرفته عالم قرار داده و پیشنهادی که اخیراً برای اختصاص قسمتی از درآمد نفت برای مساعدت به توسعه کشورهای عقب مانده ارائه نموده است با سرمایه گذاری درخارج تقویت بنیه تولیدی کشورهای دیگر و امکانات تامین واردات مورد نیاز کشور ایران را در زمینه های صنعتی و کشاورزی توسعه بسیار بخشیده است.

باتوجه به اقدامات دولت ، ادامه کمکها و همکاریهای بین المللی درسطح مطلوب بنحوی که اعلام شده موکول به آن است که هر چه زودتر موجباتی فراهم شود که شرکتهای نفتی تعهدات خود را درقبلا ایران چه از نظر افزایش صادرات نفت وچه از لحاظ سرمایه گذاری دراکتشاف و تولید بطور کامل انجام دهند و نیز توصیه هائی که از طرف شاهنشاه آریامهر درمورد روابط کشورهای صنعتی و ممالک تولید کننده مواد خام و چاره جوئی تورم جهانی اعلام شده است اجرا گردد.

شک نیست که ملت ایرانی قدرمواهبی را که در پرتورانقلاب شاه و ملت و با اجرای برنامه های مترقی عمرانی حاصل آمده بدرستی میداند. دراینجا لازم است به استحضار نمایندگان محترم برساند که طبق یک گزارش بین المللی تنها درکشورهای اروپائی غربی درحال حاضر شماره بیکاران از ۵/۵ میلیون نفر متجاوز است ، حال آنکه اقتصاد ایران درمرحله ای از پبشرفت قرار دارد که نه تنها فقط از همه منابع انسانی داخلی حداکثر استفاده بعمل میاید بلکه نزدیک به ۴۵ هزار نفر از کارشناسان و تکنیسین های خارجی نیز هم اکنون در فعالیت های اقتصادی کشور ما مشارکت دارند که خود نشانه ای بارز از وضع پررونق اقتصاد و سطح اشتغال کشورما میباشد.

۲- روش و چگونگی رسیدگی در کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی

لایحه تقدیم شده و ضمائم آن از تاریخ ۱۸ بهمن ماه لغایت روزشنبه ۲۵ بهمن ماه ۱۳۵۴ طی ۱۶ جلسه جمعاً به مدت ۸۸ ساعت با حضور وزراء و معاونان پارلمانی وزرارتخانه ها و معاون سازمان رنامه و بودجه روسا و مدیران سازمانها و شرکتهای دولتی و موسسات انتفاعی وابسته به دولت و سایر موسسات و مسئولین و کارشناسان سازمان برنامه و بودجه و سایر دستگاهها بادقت لازم مورد بررسی قرار گرفت دراین بررسی که علاوه براعضاء کمیسیون بودجه اکثر نمایندگان محترم مجلس شورای ملی نیز حضور داشتند تنها به مطالعه ارقام و اعداد اکتفا نگشته بلکه به هدفها و عملیاتی که برای نیل به آنها درنظر گرفته شده و همچنین چگونگی ارتباط آنها با اعتبارات مورد درخواست نیز توجه کافی مبذول گردید . نسبت به حجم و کیفیت عملیات و ارتباط آنها باوظیفه قانونی دستگاههای دولتی بحث های جامعی بعمل آمد و در موارد مختلف پیشنهادهائی درجهت بهبود انجام کارها از طرف اعضای کمیسیون بودجه و سایر نمایندگان محترم مجلس شورای ملی به مسولان ارائه گردید و براین اساس تغییرات ضروری درتبصره های اجرائی و ارقام هزینه داده شد. بنابراین درامر رسیدگی به لایحه بودجه صرفاً رشد ارقام درمقایسه با سالهای گذشته ملاک عمل قرار نگرفت بلکه تحلیلی از عملیات دستگاهها و برنامه های مختلف براساس اولویتها و با درنظر گرفتن اصل ‹‹ الاهم فی الاهم ›› چنانکه شایسته عصر رستاخیز است صورت گرفت . برنامه کار رسیدگی کمیسیون بودجه به منظور راهنمائی مسئولین دستگاههای دولتی قبلا تهیه و توزیع شد و بررسیهای لازم درمورد اجزاء هریک از قسمت ها بعمل آمد بطور کلی دراین رسیدگی ها علاوه بر اطلاعات منعکس شده درلایحه بودجه و پیوستهای مربوط از دیگر اطلاعات و گزارش های ارائه شده توسط مسئولین دستگاههای مختلف دولتی نیز استفاده شده است .

لایحه بودجه از ده قسمت بشرح زیر تشکیل یافته است :

  • قسمت اول – ماده واحده و تبصره ها
  • قسمت دوم – جداول خلاصه
  • قسمت سوم – درآمدها و سایر منابع تامین اعتبار
  • قسمت چهارم – اعتبارات برحسب دستگاهها و ردیف ها
  • قسمت پنجم – اعتبارات دستگاهها و ردیف ها برحسب برنامه و اعتبارات جاری دستگاهها برحسب مواد هزینه
  • قسمت ششم – اعتبارات برحسب امور ، فصل و برنامه
  • قسمت هفتم – توزیع اعتبارات جاری برخی از وزارتخانه ها و موسسات دولتی دراستانها و فرمانداریهای کل برحسب برنامه و مواد هزینه و توزیع اعتبارات جاری وزارت آموزش و پرورش در مناطق
  • قسمت هشتم – اعتبارات طرحهای خاص ناحیه ای استانها و فرمانداریهای کل
  • قسمت نهم – عملکرد و بودجه شرکتهای دولتی و موسسات انتفاعی وابسته به دولت
  • قسمت دهم – بودجه سایر موسسات

دربررسیهای کمیسیون بودجه کلیه موارد فوق با جزئیات کامل مطمح نظر قرار گرفت و اینک خلاصه خصوصیات بودجه سال ۱۳۵۵ کل کشور را باتغییرات و اصلاحاتی که درکمیسیون بودجه از نظر متن تبصره ها‌، عناوین و ارقام بعمل آمده و مورد تصویب قرار گرفته است بانضمام توصیه های کمیسیون باستحضار نمایندگان محترم مجلس شورای ملی میرساند .

۳- ویژگیهای بودجه سال ۱۳۵۵ کل کشور

نمایندگان محترم استحضار دارند که بودجه کل کشور از مدتها پیش به صورت بودجه برنامه ای تهیه و تنظیم میشود. دراین نوع بودجه ریزی اعتبارات و هزینه های دولت میان وظائف گوناگون توزیع میگردد . باین ترتیب سهم و اولویت برنامه های مختلف دولت به نسبت اعتبار تخصیص یافته درقالب منابع تجهیز شده معین میگردد . دراینجا نظر نمایندگان محترم را باین نکته معطوف میدارد که بودجه تقدیمی سال ۱۳۵۵ ازنظر کاربرد فنون امروزی بودجه ریزی به مراتبی از مرحله بودجه برنامه ای فراتر رفته و در آن علاوه براهداف خرج ، ابعاد عملیات نیز درارتباط منطقی با اعتبارات درخواست شده ارائه گردیده است بنحویکه این رابطه برای کلیه نمایندگان و علاقمندان بسادگی و با مختصر توجهی قابل لمس و استنتاج است و این خصوصیت مفهوم آینده نگری را به امر بودجه ریزی اضافه میکند و آنرا بصورت نظام توام و هماهنگ برنامه ریزی و بودجه ریزی مطرح میسازد که مورد عمل کشورهای مترقی و امروزی است .

۱-۳- تحول درارقام بودجه

رشد پرداختهای بودجه کل کشور درمقایسه باسال قبل به حدود ۲۲ درصد بالغ گردیده و این رقم برای بودجه عمومی دولت حدود ۱۴ درصد است ناگفته نماند درحالی که اعتبارات سرمایه گذاری ثابت از رشدی معادل ۳۴ درصد برخوردارمیباشد رشد هزینه های جاری تنها به ۱۳ درصد محدود میگردد که مالا نشانه ای از جهت گیری صحیح دولت در توزیع اعتبارات بشمار میرود تحولات مهم دیگر بشرحی است که در صفحات بعدی این گزارش خواهد آمد.

۲-۳- عدم تمرکز

به تبعیت از سیاست عدم تمرکز که مورد توجه خاص دولت است ، دربودجه سال ۱۳۵۵ سعی شده است که حتی دراقصی نقاط کشور موجبات برخورداری مردم از مواهب و ثمرات رشد و توسعه سریع اجتماعی واقتصادی فراهم گردد.

۱-۲-۳- طرحهای خاص ناحیه ای

درنتیجه اعمال سیاست فوق دربودجه حاضر اعتبارات طرحها خاص ناحیه ای یعنی طرحهائی که مشخصات فنی آنها ساده است و اختیارات لازم جهت اجرای آنها به مقامات و انجمن های محلی تفویض شده به ۲۵ میلیارد ریال بالغ میگردد.

۲-۲-۳- طرحهای عمرانی منطقه ای

برای اولین بار در بودجه مورد بحث طرحهائی بنام طرحهای عمرانی منطقه ای یعنی آندسته از طرحهائی که از نظر اعتباری و فنی درحد متوسط قررا گرفته اند معرفی شده و اعتباری معادل ۸ میلیارد ریال به این گونه طرحها اختصاص یافته است دستگاههای اجرائی محلی مجری این طرحها خواهند بود.

۳-۲-۳- استانی کردن بودجه

استانی کردن اعتبارات جاری ۱۹ وزارتخانه و موسسه دولتی نیز قدم دیگری است که در جهت سیاست عدم تمرکز و تفویض اختیارات به مقامات محلی برداشته شده است .

۳-۳- کسری بودجه

همانطور که نمایندگان محترم مجلس شورای ملی استحضار دارند پرداختهای بودجه عمومی دولت درسال ۱۳۵۵ مبلغ ۱۴۵ میلیارد ریال بردریافتهای آن فزونی دارد. بعبارت دیگر دولت درسال آینده معادل مبلغ فوق کسر بودجه خواهد داشت .دراینجا لازم به تذکر است که باید میان تعادل دریافت ها و پرداختهای بودجه و تعادلهای اقتصادی قائل به تمایز شد . بطورکلی تعادل بودجه ای که درگذشته اهمیت داشت با انتظارات و توقعات کنونی قابل انطباق نخواهد بود زیرا امروزه بودجه بعنوان برنامه سالانه برای جوابگوئی به نوسانات اقتصادی تهیه و به مرحله اجرا درمیاید آنچه که مهم است تعادل اقتصادی است که درجهت بهره گیری بهتر از منابع اقتصاد مورد توجه قرار میگیرد و این امر مهم دربودجه بررسی شده ملاک عمل بوده است .

برای مزید استحضار نمایندگان محترم متذکر میگردد که بودجه تقدیمی دولت فقط بادرنظر گرفتن ۸۵ درصد از ظرفیت واقعی تولید نفت تهیه و تقدیم شده است . بدین سبب امکان دارد که دریافتهای پیش بینی شده در بودجه عملا افزایش یابد و حتی علاوه بر تامین رقم کسری بودجه درآمد اضافی نیز برای کشور ما فراهم سازد.

۴-۳- انضباط بیشترمالی

نظم و انظباط بیشتر درمصرف هزینه ها و صرفه جوئی دولت دراستفاده از منابع درآمد از مشخصات بارز دیگر بودجه سال ۱۳۵۵ کل کشور بشمار میرود.

دراجرای فرامین مبارک همایونی در این زمینه کوشش شده است که هزینه اجرای طرحها وفعالیتها به حداقل تقلیل یابد و از هر نوع فساد و افراط و تفریط جلوگیری کامل بعمل آید بنحوی که بازده طرح ها بیشتر شود و با هزینه های کمتر نتایج بشتر عاید گردد. همچنین بفرمان شاهنشاه آریامهر و به منظور صرفه جوئی در هزینه های اجرای طرحهای عمرانی ، کمیسیون شاهنشاهی به ریاست جناب آقای نخست وزیر تشکیل گردید که علاوه بر توجه به قیمت های پایه و استانداردهای فنی اعلام شده ، عملیات لازم را جهت کاهش هزینه اجرای طرحها نیز دقیقاً معمول خواهد داشت . این ملاحظات دربودجه تقدیمی دولت رعایت شده است .

قسمت دوم - شناخت بودجه رسیدگی شده

۱- بودجه عمومی دولت

۱-۱- دریافتهای بودجه عمومی

براساس پیش بینی دولت دریافتهای بودجه عمومی سال ۱۳۵۵ به ۱۹۱۱/۸ میلیارد ریال بالغ میگردد که ۴۴/۱ میلیارد ریال آن درآمد اختصاصی و بقیه درامد عمومی است اجزاء عمده دریافتهای بودجه عمومی بشرح زیراست:

۱-۱-۱- درآمدهای مالیاتی

پیش بینی درآمدهای مالیاتی درسال ۱۳۵۵ نسبت به رقم مصوب دربودجه سال ۱۳۵۴ حدود ۴۳ درصدافزایش نشان میدهد.

مالیات برشرکتها که ۳۸ درصداز درآمد های مالیاتی را تشکیل میدهد درحدود ۳۷/۸ درصد نسبت به رقم مشابه سال ۱۳۵۴ افزایش خواهد یافت .همچنین مالیات بر واردات درسال ۱۳۵۵ با ۵۲ درصد رشد به حدود ۱۱۸/۳ میلیارد ریال خواهد رسید که بیش از ۳۸/۱ درصد از درآمدهای مالیاتی رادربر میگیرد . دراین گروه مالیات بردرآمد که ۱۱ درصد از درآمدهای مالیاتی را شامل میگردد ، باحدود ۶۵ درصد رشد به ۳۳/۷ میلیارد ریال بالغ خواهد شد.

درمیان اقلام درآمدهای مالیاتی ، مالیات برمصرف و فروش رشد قابل ملاحظه ای خواهد داشت که بخش عمده آن مربوط به افزایش مصرف فرآورده های نفتی است مالیات بر ثورت نیز که شامل مالیات برمشاغل مستغلات ، نقل و انتقالات املاک و مالیات اراضی بایر میباشد درسال ۱۳۵۵ باتوجه به گسترش حجم معاملات و افزایش درآمد افراد حدود ۹ میلیارد ریلا پیش بینی شده است .

۲-۱-۱- نفت و گاز

درآمد نفت و گاز ، درسال ۱۳۵۵ بالغ بر ۱۴۰۹ میلیارد ریال برآورد شده است.ازاین رقم معادل ۱۳۰۳/۸ میلیارد ریال مربوط به فروش نفت خام به شرکتهای بازرگانی و ۱۲۹/۳ میلیارد ریال فروش مستقیم نفت خام توسط شرکت ملی نفت ایران و ۷۰/۴ میلیارد ریال درآمد دولت از سایر شرکتهای نفتی خواهد بود مضافاً اینکه درآمد حاصل از صدور گاز نیز به ۵/۴ میلیارد ریال بالغ خواهد شد.

۳-۱-۱- سایر درآمدها

درآمدهای حاصل از انحصارات و مالکیت دولت که قسمت عمده آن سود سهام شرکتهای دولتی و موسسات انتفاعی وابسته به دولت میباشد مطابق پیش بینی دولت به ۲۹/۷ میلیارد ریال بالغ میگردد . درآمدهای حاصل از خدمات و فروش کالا درسال ۱۳۵۵ به ۲۰/۱ میلیارد ریال خواهد رسید که نسبت به رقم مشابه سال ۱۳۵۴ حدود ۳۱ درصد افزایش دارد . درآمدهای حاصل از حق بیمه ، کمکهای دریافتی ، درآمدهای انتقالی و متفرقه نیز نسبت به سال ۱۳۵۴ حدود ۷۴ درصدرشد خواهد داشت .

درآمد حاصل از سود و بهره سرمایه گذاری دولت در خارج از کشور که درسال ۱۳۵۳ حدود ۲/۶ میلیارد ریال بوده است برای هریک از سالهای ۱۳۵۴ و ۱۳۵۵ درحدود ۱۳/۵ میلیارد ریال پیش بینی شده است که بیش از ۵ برابر رقم سال ۱۳۵۳ خواهدبود.

۲-۱- پرداختهای بودجه عمومی

دربودجه تقدیمی دولت ، حجم کل مصارف بودجه عمومی سال ۱۳۵۵ باحدود ۱۴ درصد رشد نسبت به ۱۸۰۳/۵ میلیارد ریال رقم مصوب سال جاری درسطح۲۰۵۶/۸ میلیارد ریال پیش بینی شده است .

ترکیب پرداختهی بودجه عمومی دولت برحسب اموراجمالا بشرح زیراست:

۱-۲-۱- امورعمومی

دربودجه سال ۱۳۵۵ برای امورعمومی باتوجه به توسعه فعالیتهای دولتی ۴۱ درصدرشد منظور گردیده است که پیش بینی میشود اعتبارات این بخش طی سال بودجه به ۲۵۱ میلیارد ریال یعنی ۱۲ درصد از مجموع پرداختهای بودجه عمومی دولت برسد.

برای حفظ نظم و امنیبت داخلی کشور که در ردیف اهداف اساسی دولت بشمار میرود دربودجه تقدیمی سال ۱۳۵۵ مبلغ ۵۳/۶ میلیارد ریال اختصاص داده شده است که سهم قابل ملاحظه ای از اعتبارات بخش امور عمومی است و درحدود ۲۱/۳ درصد آنرا شامل میگردد.

برای تامین احتیاجات ساختمانها و تاسیسات دولتی ۱۲۲/۶ میلیارد ریال و به فصل اطلاعات و ارتباطات جمعی اعتباری معادل ۲۰ میلیارد ریال و برای اداره امور قضائی و ثبتی و موقوفات ، اعتباری معادل ۷/۴ میلیارد ریال اختصاص داده شده و بقیه اعتبارات امور عمومی برای وضع قوانین ، اداره امور عمومی کشور ، اداره روابط خارجی و دیگر برنامه ها تخصیص یافته است .

۲-۲-۱- اموردفاع ملی

کشورشاهنشاهی ایران پیوسته پشتیبان صلح و امنیت بوده و همواره دراین راه گام برداشته است . معذالک تا هنگامی که دنیائی کاملا آرام و فارغ از هرگونه جنگ و ستیز بوجود نیاید و خلع سلاح عمومی تحقق نپذیرد ، تجهیز نیروهای مسلح شاهنشاهی به مدرن تریم سلاحهای جنگی توام با افزایش مهارتها و تخصصهای نظامی اجتناب ناپذیر است با این هدفها و به منظور حراست از نتایج پیشرفتهای همه جانبه ملی که بدنبال تلاشی عظیم و پیگیر بدست آمده لازم است که بنیه دفاعی کشور درحد والائی تقویت گردد . بدین جهت درسال ۱۳۵۵ نیز لزوم پاسداری حدود و ثغور مملکت و حفظ و حراست استقلال و حاکمیت ملی تخصیص اعتبارات قابل توجهی را به این بخش ایجاب نموده است بطوریکه برای سال مورد بحث مبلغ ۵۶۶/۸ میلیارد ریال برای امور دفاع ملی منظور گردیده که در قیاس با سال جاری از رشدی معادل ۸ درصد برخوردار است.

۳-۲-۱- اموراجتماعی

نیل به هدفهای عالی برنامه پنجم عمرانی کشور، گسترش همه جانبه رفاه اجتماعی دربین قشرهای مختلف جامعه ، توسعه آموزش و بهداشت و درمان درکلیه نقاط کشور حفظ و حرایت میراث های ارزنده هنری و فرهنگی حفاظت و احیاء و بهبود محیط زیست ، توجه به امور جوانان و نیروی بدنی و معنوی آنان عمران شهرها و عمران و نوسازی روستاها ، و بالاخره تامین مسکن موجب گردید که اعتبارات قابل ملاحظه ای در سال ۱۳۵۵ به امور اجتماعی اختصاص یابد بطوریکه با ۲۳ درصد رشد درمقایسه با اعتبارات این بخش در بودجه سال ۱۳۵۴ حدود ۱۹/۲ درصد از کلی مصارف بودجه با ۳۹۷/۹ میلیارد ریال به این بخش اختصاص داده شده است .

باتوجه به اهمیت خاصی که آموزش و پرورش درتوسعه اقتصادی و اجتماعی کشور دارد طی سال ۱۳۵۵ این فصل همانند گذشته درصدر قرار داشته و با ۱۷۴/۶ میلیارد ریال ۴۴ درصد از کل اعتبارات بخش امور اجتماعی را بخود اختصاص داده است . برنامه آموزش ابتدائی نیز باتوجه به لزوم برخورداری کلیه قشرهای شهری و روستائی توام با اجباری ساختن آن تا پایان دوره راهنمائی موجب شده است که این برنامه حدود ۴۸/۳ میلیارد ریال از کل اعتبارات فصل آموزش و پرورش را شامل شود که درمقایسه با سایر برنامه های مربوط به این فصل مقام اول را دارا میباشد .

همچنین بعلت توجه خاص به برنامه آموزش عالی و لزوم بهره گیری هر چه بیشتر از کادر متخصص و آزموده در سال ۱۳۵۵ اعتباری معادل ۲۵/۷ میلیارد ریال برای آن درنظر گرفته شده است .

ضرورت برخورداری افراد کشور از امکانات درمان و بهداشتی بیشتر و بهتر ، دولت را عهده دار مسئولیت بیشتری درسال ۱۳۵۵ خواهد نمود . بدین جهت ۶۳ میلیارد ریال برای امر درمان بهداشت و تغذیه منظور گردید که رشدی معادل ۱۱ درصد درمقایسه باسال جاری دارد. قسمت اعظم اعتبارات این فصل مربوط به برنامه خدمات درمانی و برنامه بهبود تغذیه میباشد که جمعاً ۶۹درصد از کل هزینه های این فصل را شامل میشود .

ازجمله هدفهائی که درسال ۱۳۵۵ مورد توجه بیشتر دولت قرار خواهد گرفت گسترش همه جانبه بهداشت رایگان است . همچنین درمقدمات اجرای فرامین جدید انقلاب درزمینه بیمه همگانی و تغذیه اطفال تا دوسالگی ، اقدامات عمده ای توسط دولت صورت گرفته و با توجه به تصمیمات شورای عالی تندرستی کشور که تحت ریاست عالیه شاهنشاهی آریامهر ایجاد شده است درسال آینده در زمینه بوجود آوردن هم آهنگی در برنامه های بهداشتی و درمانی کشور گامهای موثری برداشته خواهد شد.

تامین مسکن که در زمره اهداف اساسی برنامه پنجم عمرانی کشور بوده همچنان از اهمیت ویژه ای برخوردار است . عنایتب که دولت در زمینه تامین مسکن افراد بخصوص طبقات متوسط و کم درآمد جامعه دارد موجب گردید که در سال آینده نیز اعتباری معادل ۵۷/۳ میلیارد ریال به این امر اختصاص یابد . قسمتی از هزینه های این فصل متعلق به برنامه احداث خانه های سازمانی کارگران و کارمندان گروهی از دستگاههاست و مابقی اعتبارات این فصل مربوط به برنامه های احداث خانه های ارزان قیمت ، کمکهای اعتباری برای تامین مسکن و خدمات میباشد .

خدمات رفاهی که طی سالهای اخیر همگام با توسعه اقتصادی و اجتماعی ایران از برتری روز افزونی برخوردار بوده است درسال آینده نیز مقام شامخی را احراز مینماید . باتوجه به فرامین شاهنشاه آریامهر درمورد حمایت از گروههای بیمه نشده و رفاه خانواده های بی سرپرست اعتبارات عمده ای معادل ۵۷ میلیارد ریال از جانب دولت برای فصل تامین و رفاه اجتماعی درنظر گرفته شده است .سایر اعتبارات بخش امور اجتماعی صرف برنامه های فرهنگی ، هنری ، پیشاهنگی و تربیت بدنی ، حفاظت محیط زیست ، توسعه و عمران شهرها و نوسازی روستاها خواهد گردید .

بررسی عملیاتی بودجه تقدیمی دولت نشان میدهد در بودجه سال ۱۳۵۵ تحت تاثیر اوامرمستمر شاهانه مسائل اجتماعی درحد واقعا مطلوبی مورد توجه قرار گرفته بنحوی که امروز درهای مدارس و دانشگاهها برایگان بروی تمام کودکان و نوجوانان ما گشوده شده است.

لازم به یادآوری است که توجه به امر آموزش و پرورش نه تنها از دیدگاه سواد آموزی حائز اهمیت است بلکه درمقابله با کمبود نیروی انسانی متخصص و ماهر نیز بیش از همه شایان توجه میباشد .

درزمینه بهداشت ودرمان ، دراجرای فرامین مبارک ملوکانه اقدامات مهمی در بودجه سال ۱۳۵۵ درنظر گرفته شده است که از انجمله ادامه و تکمیل عملیات ساختمان حدود ۲/۴۳۰ تخت بیمارستانی جدید و بهره برداری از ۲/۸۳۰ تخت بیمارستانی و ۷۰۰ تخت آسایشگاهی را میتوان نام برد.

درزمینه بیمه اجتماعی درسال ۱۳۵۵ حدود ۶ میلیون نفر کارگر و ۲ میلیون نفر روستائی و ۲/۲ میلیون نفر کارمند و خانواده های آنها زیر پوشش بیمه ای قرار خواهند گرفت .

۴-۲-۱- امور اقتصادی

در بودجه تقدیمی برای اموراقتصادی اعتباری به میزان ۵۷۹/۱ میلیارد ریال درنظرگرفته شده که از بالاترین سهم در مجموع پرداختهای بودجه عمومی دولت برخوردار است . این رقم نسبت به رقم مشابه سال ۱۳۵۴ حدود ۳۴/۷ درصد رشد دارد و ۲۸ درصد از اعتبارات بودجه دولت را تشکیل میدهد .

تهیه و تولید مواد غذائی و مواد اولیه کشاورزی دارای نقش بارزی در توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور میباشد ازاین جهت دولت نیز با برنامه های عظیمی که در دست اجزاء دارد برای شکوفائی بخش کشاورزی میکوشد تا زارعین و کشاورزان بتوانند نقش اساسی خود را در توسعه اقتصادی کشور ایفا نمایند. برای این منظور ۲۱ درصد از سهم کل اعتبار مربوط بامور اقتصادی به فصل کشاورزی و منابع طبیعی تخصیص یافته است .

درفصل کشاورزی و منابع طبیعی ، عمده ترین برنامه هائی که به مورد اجراء گذارده میشود تنظیم بازار محصولات کشاورزی با ۶۸/۷ میلیارد ریال و برنامه اعتبارات کشاورزی و دامپروری با ۱۳/۵ میلیارد ریال میباشد . برنامه های حفظ و بهره برداری از منابع طبیعی ، بهبود و افزایش تولیدات دامی و زراعی خدمات کشاورزی و دامپروری از جمله برنامه هائی است که درقالب فصل کشاورزی و منابع طبیعی به مورد اجراء درمیاید.

چون توسعه صنعت تاثیر مهمی درافزایش درآمد ملی و ایجاد امکانات اشتغال دارد بدین جهت درسال ۱۳۵۵ درزمینه توسعه صنایع اعتباری معادل ۸۹/۵ میلیارد ریال منظور گردیده است که ۱۵/۴ درصد از مجموع هزینه های این بخش را شامل میشود. از برنامه های مهم دولت در این فصل به ترتیب اولویت میتوان از برنامه ایجاد و توسعه صنایع فلزی و ذوب فلز با ۲۹/۷ میلیارد ریال و برنامه ایجاد و توسعه صنایع شیمیائی و پتروشیمی با۱۸/۹ میلیارد ریال اعتبار نام برد.

اقدامات وسیعی که دولت درسال آینده در زمینه شناسائی منابع زیرزمینی و بهره برداری از آنها بعمل میاورد موجب شده است که بدنی منظور اعتباری برابر ۱۶/۵ میلیارد ریال درنظر گرفته شود برای فصل نفت نیز برنامه خاصی به منظور توسعه منابع نفت و بهره برداری از آن با اعتباری معادل ۳۴ میلیارد ریال منظور گردیده است .

دربودجه تقدیمی دولت اعتباری معادل ۸۰/۴ میلیارد ریال به فصل حمل و نقی و ارتباطات اختصاص داده شده که حدود ۱۴ درصد از مجموع کل اعتبارات امور اقتصادی را شامل میشود و نسبت به اعتبار این فصل درسال ۱۳۵۴ درحدود ۲۳ درصد رشد دارد.

دربودجه سال آینده به گسترش سریع صنعت برق توجه شایانی مبذول شده و به منظور تامین و توزیع نیروی برق برای مصارف گوناگون صنعتی کشاورزی ، تجارتی ، حمل و نقل و مصارف خانگی اعتباری معادل ۱۲۷/۹ میلیارد ریال منظور گردیده است. از جمله اقداماتی که درزمینه توسیه تاسیسات برق بعمل خواهد آمد احداث مولدهای برق هسته ای و ایجاد مراکز تحقیقات اتمی خواهد بود درسال ۱۳۵۵ فعالیتهای مربوط به ایجاد گروه اول مولدهای هسته ای بقدرت ۲۴۰۰ مگاوات دربوشهر دنبال خواهد شد.

همچنین گروه دوم مولدهای هسته ای بقدرت ۱۸۰۰ مگاوات و ساختمان مرکز تحقیقات اتمی اصفهان ادامه خواهد یافت . باتوجه به شرایط نامساعدی که برای تهیه آب وجود دارد اعتبارات برنامه های مختلف این فصل در سال ۱۳۵۵ حدود ۳۸ درصد نسبت به سال ۱۳۵۴ افزایش یافته و به ۴۰/۲ میلیارد ریال بالغ گردیده است .

درمورد سیاستهای تولیدی ، تاکید کماکان برروی تامین نیازهای غذائی جمعیت روزافزون کشور با تقویت کشاورزی بخصوص دربخش خصوصی است بطوریکه درطی مدت زمان معقولی بتوان اکثر نیازهای مزبور را در داخل مملکت تامین نمود.

درزمینه صنعت باتوجه به بودجه سال ۱۳۵۵ ، دولت بادر دست داشتن صنایع کلید و پایه ای و گسترش عوامل زیربنائی ، نقش اساسی خود را ادامه خواهد داد و انتظار میرود که ظرفیت تولیدی صنایع کشور درآغاز برنامه ششم به بیش از دو برابر ابتدای برنامه پنجم برسد. بخش خصوصی نیز با سرمایه گذاریهائی که دراین زمینه میکند و با اعتبارات سهلی که توسط بانکهای تخصصی دراختیار این بخش قرار میگیرد و میزان آن به ۱۰/۷ میلیار ریال خواهد رسید پیش بینی میشود که درسال ۱۳۵۵ فعالیت خود رادراین زمینه توسعه دهد و باین ترتیب دورنمای روشنی از آینده به چشم میخورد. دولت بسهم خود برای صنعتی شدن کشور درسال آینده اقدامات مهمی انجام خواهد داد که از آن جمله میتوان ادامه و تکیل عملیات ساختمانی واحدهای مختلف کارخانه ذوب آهن آریامهر ، مجتمع فولاد سازی اهواز ، شروع عملیات ساختمانی مجتمع فولادسازی بندرعباس ، ادامه عملیات مربوط به احداث کارخانه ماشین سازی تبریز ، واحدهای پمپ سازی‌ ، الکترو موتورسازی ، کمپرسورسازی ، دیزل ، و لیفت تراک سازی توسعه مجتمع های شیمیائی شاهپور و شیراز ، صنایع الکترونیک و الکترواپتیک شیراز و شروع و ادامه عملیات احداث چهار نیروگاه برق اتمی و بهره برداری از شبکه های جدید مخابراتی را نام برد.

نمایندگان محترم استحضار دارند که ایجاد زیربنای مناسب برای ادامه رشد سریع اقتصادی از اهم سیاستهای دولت بوده و به همین ملاحظه است که در سال ۱۳۵۵ ادامه و تکمیل ۳۵۸ کیلومتر شاهراه ، ادامه ساختمان حدود ۵۰۰۰ کیلومتر راه اصلی و عملیات اجرائی ۷۷۰۰ کیلومتر راه فرعی تعقیب خواهد شد. همچنین برای رفع تنگناهای ظرفیت بنادر که در سال ۱۳۵۴ منجر به پرداخت چند صدمیلیون دلار خسارت گردید نسبت به ادامه ساختمان ۲۸ پست اسکله جدید دربندر شاهپور ایجاد مجتمع جدید دربندر عباس و ادامه ساختمان اسکله های جدید دربندر خرمشهر اقدام خواهد شد.

۵-۲-۱- سایر پرداختها

دربودجه سال ۱۳۵۵ برای هزینه های متفرقه ، بهره و کارمزد وامها و بازپرداخت وامها و دیون ، اعتباری معادل ۱۷۶/۷ میلیارد ریال درنظر گرفته شده است که درمقایسه با رقم مشابه سال جاری حدود ۳/۲ درصد افزایش دارد . بعلاوه باتوجه به تعهدات و قراردادهیا منعقده توسط دولت در سطح بین المللی درسال آینده معادل ۱۰۵ میلیارد ریال برای سرمایه گذاری درخارج از کشور این فصل به ترتیب اولویت میتوان از برنامه ایجاد و توسعه صنایع فلزی و ذوب فلز با ۲۹/۷ میلیارد ریال و برنامه ایجاد و توسعه صنایع شیمیائی و پتروشیمی با۱۸/۹ میلیارد ریال اعتبار نام برد.

اقدامات وسیعی که دولت درسال آینده در زمینه شناسائی منابع زیرزمینی و بهره برداری از آنها بعمل میاورد موجب شده است که بدنی منظور اعتباری برابر ۱۶/۵ میلیارد ریال درنظر گرفته شود برای فصل نفت نیز برنامه خاصی به منظور توسعه منابع نفت و بهره برداری از آن با اعتباری معادل ۳۴ میلیارد ریال منظور گردیده است .

دربودجه تقدیمی دولت اعتباری معادل ۸۰/۴ میلیارد ریال به فصل حمل و نقی و ارتباطات اختصاص داده شده که حدود ۱۴ درصد از مجموع کل اعتبارات امور اقتصادی را شامل میشود و نسبت به اعتبار این فصل درسال ۱۳۵۴ درحدود ۲۳ درصد رشد دارد.

دربودجه سال آینده به گسترش سریع صنعت برق توجه شایانی مبذول شده و به منظور تامین و توزیع نیروی برق برای مصارف گوناگون صنعتی کشاورزی ، تجارتی ، حمل و نقل و مصارف خانگی اعتباری معادل ۱۲۷/۹ میلیارد ریال منظور گردیده است.

از جمله اقداماتی که درزمینه توسیه تاسیسات برق بعمل خواهد آمد احداث مولدهای برق هسته ای و ایجاد مراکز تحقیقات اتمی خواهد بود درسال ۱۳۵۵ فعالیتهای مربوط به ایجاد گروه اول مولدهای هسته ای بقدرت ۲۴۰۰ مگاوات دربوشهر دنبال خواهد شد.

همچنین گروه دوم مولدهای هسته ای بقدرت ۱۸۰۰ مگاوات و ساختمان مرکز تحقیقات اتمی اصفهان ادامه خواهد یافت . باتوجه به شرایط نامساعدی که برای تهیه آب وجود دارد اعتبارات برنامه های مختلف این فصل در سال ۱۳۵۵ حدود ۳۸ درصد نسبت به سال ۱۳۵۴ افزایش یافته و به ۴۰/۲ میلیارد ریال بالغ گردیده است .

درمورد سیاستهای تولیدی ، تاکید کماکان برروی تامین نیازهای غذائی جمعیت روزافزون کشور با تقویت کشاورزی بخصوص دربخش خصوصی است بطوریکه درطی مدت زمان معقولی بتوان اکثر نیازهای مزبور را در داخل مملکت تامین نمود.

درزمینه صنعت باتوجه به بودجه سال ۱۳۵۵ ، دولت بادر دست داشتن صنایع کلید و پایه ای و گسترش عوامل زیربنائی ، نقش اساسی خود را ادامه خواهد داد و انتظار میرود که ظرفیت تولیدی صنایع کشور درآغاز برنامه ششم به بیش از دو برابر ابتدای برنامه پنجم برسد. بخش خصوصی نیز با سرمایه گذاریهائی که دراین زمینه میکند و با اعتبارات سهلی که توسط بانکهای تخصصی دراختیار این بخش قرار میگیرد و میزان آن به ۱۰/۷ میلیار ریال خواهد رسید پیش بینی میشود که درسال ۱۳۵۵ فعالیت خود رادراین زمینه توسعه دهد و باین ترتیب دورنمای روشنی از آینده به چشم میخورد. دولت بسهم خود برای صنعتی شدن کشور درسال آینده اقدامات مهمی انجام خواهد داد که از آن جمله میتوان ادامه و تکیل عملیات ساختمانی واحدهای مختلف کارخانه ذوب آهن آریامهر ، مجتمع فولاد سازی اهواز ، شروع عملیات ساختمانی مجتمع فولادسازی بندرعباس ، ادامه عملیات مربوط به احداث کارخانه ماشین سازی تبریز ، واحدهای پمپ سازی‌ ، الکترو موتورسازی ، کمپرسورسازی ، دیزل ، و لیفت تراک سازی توسعه مجتمع های شیمیائی شاهپور و شیراز ، صنایع الکترونیک و الکترواپتیک شیراز و شروع و ادامه عملیات احداث چهار نیروگاه برق اتمی و بهره برداری از شبکه های جدید مخابراتی را نام برد.

نمایندگان محترم استحضار دارند که ایجاد زیربنای مناسب برای ادامه رشد سریع اقتصادی از اهم سیاستهای دولت بوده و به همین ملاحظه است که در سال ۱۳۵۵ ادامه و تکمیل ۳۵۸ کیلومتر شاهراه ، ادامه ساختمان حدود ۵۰۰۰ کیلومتر راه اصلی و عملیات اجرائی ۷۷۰۰ کیلومتر راه فرعی تعقیب خواهد شد. همچنین برای رفع تنگناهای ظرفیت بنادر که در سال ۱۳۵۴ منجر به پرداخت چند صدمیلیون دلار خسارت گردید نسبت به ادامه ساختمان ۲۸ پست اسکله جدید دربندر شاهپور ایجاد مجتمع جدید دربندر عباس و ادامه ساختمان اسکله های جدید دربندر خرمشهر اقدام خواهد شد.

۵-۲-۱- سایر پرداختها

دربودجه سال ۱۳۵۵ برای هزینه های متفرقه ، بهره و کارمزد وامها و بازپرداخت وامها و دیون ، اعتباری معادل ۱۷۶/۷ میلیارد ریال درنظر گرفته شده است که درمقایسه با رقم مشابه سال جاری حدود ۳/۲ درصد افزایش دارد . بعلاوه باتوجه به تعهدات و قراردادهیا منعقده توسط دولت در سطح بین المللی درسال آینده معادل ۱۰۵ میلیارد ریال برای سرمایه گذاری درخارج از کشور یکصد و پنج میلیارد و دویست و چهل و هشت میلیون و چهارصد و چهل وهشت هزار ریال میباشد.

بودجه عمومی دولت ازلحا درآمدها و سایر منابع تامین اعتبار بالغ بریکهزار و نهصد و یازده میلیارد و هفتصد و هشتاد و چهار میلیون و دویست و هشتاد و شش هزار ریال و ازحیث هزینه ها و سایر پرداخت ها بالغ بر دوهزار و پنجاه و شش میلیارد و هفتصد و هشتاد و چهار میلیون و دویست و هشتاد و شش هزار ریال و بشرح زیراست:

الف – درآمدعمومی و سایر منابع تامین اعتبار بالغ بریکهزار و هشتصد و شصت و هفت میلیارد و هفتصد و بیست و هشت میلیون و دویست و هفده هزار ریال و هزینه ها و سایر پرداخت ها از آن محل بالغ بردوهزار و دوازده میلیارد و هفتصد و بیست و هشت میلیون و دویست و هفده هزار ریال .

ب – درآمد اختصاصی وزارتخانه ها و موسسات دولتی بالغ بر چهل و چهار میلیارد و پنجاه و شش میلیون و شصت نه هزار ریال و هزینه ها و سایر پرداختها از آن محل بالغ برچهل و چهار میلیارد و پنجاه و شش میلیون و شصت و نه هزار ریال .

درآمد عمومی و سایرمنابع تامین اعتبار منظور در بند الف این ماده تصویب و به دولت اجازه داده میشود که درآمدها و سایر منابع تامین اعتبار منظور در قسمت سوم این قانون را درسال ۱۳۵۵ وصول و هزینه های وزارتخانه ها و موسسات دولتی و همچنین کمکها و اعانات سایر اعتباراتی را که درجداول قسمتهای چهارم و پنجم این قانون منظور شده است درحدود وصولی درآمدها و سایر منابع تامین اعتبار درسال ۱۳۵۵ وبراساس تخصیص اعتبار تعهد و بارعایت قوانین و مقررات مربوط و تبصره های این قانون پرداخت نماید.

بودجه شرکتهای دولتی و موسسات انتفاعی وابسته به دولت و سایر موسسات منظور در قسمت های نهم و دهم این قانون طبق قوانین و مقررات و اسانامه های مربوط قابل اجراء خواهد بود. بودجه اندسته از موسسات انتفاعی وابسته به دولت که درسال ۱۳۵۵ بصورت موسسات دولتی در آیندبرای مدت باقیمانده مصوب دراین قانون پس از تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی قابل اجراء خواهد بود.

  • تبصره ۱ – میزان تنخواه گردان خزانه درسال ۱۳۵۵ هفتاد میلیارد ریال است.
  • تبصره ۲- تنخواه گردان موضوع تبصره ۵۷ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور به مبلغ چهل و پنج میلیارد ریال افزایش می یابد.
  • تبصره ۳- اجازه داده میشود:

الف – مفاد تبصره ۱۲ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور ناظر برتبصره ۲۱ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور تا آخر سال ۱۳۵۵ تا مبلغ چهارمیلیارد ریال دراختیار بانک تعان کشاورزی ایران گذارده شود.

ب – عبارت زیر بعنوان بند (ک ) بعد از بند (ی) به تبصره ۲۱ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور اضافه میشود:

‹‹ ک – پرداختهای مربوط به اجرای قانون تعیین تکلیف اراضی مزروعی و اعیان مستحدثه از طرف اشخاص در دهات و مزارع خالصه ›› .

ج – پرداختهای قطعی مربوط به اجرای تبصره های ۲۱ و ۱۲ مذکور و این تبصره به هزینه منظور گردد .

  • تبصره ۴- به وزارت اموراقتصادی و دارائی اجازه داده میشود مبلغ یک میلیارد و سیصد میلیون ریال موضوع ردیف ۳۱۰۱۰۰ قسمت سوم این قانون از درآمد سازمان بنادر و کشتیرانی را درسال ۱۳۵۵ به درآمد عمومی کشور منظور نمایند.
  • تبصره ۵- به وزارت اموراقتصادی و دارائی اجازه داده میشود هرمبلغ که بیش از اعتبارات ردیف ۲۱۵۰۰۱ تحت عنوان ‹‹ استرداد مالیات شرکت سهامی باطری سازی نیرو ›› و ردیف ۲۰۲۰۰۱ تحت عنوان ‹‹ استرداد مالیات بانک توسعه کشاوری ایران ›› منظور درقسمت پنجم قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور بابت مالیات عملکرد شرکتهای مزبور دریافت کند از محل درامد عمومی مسترد نمایند.
  • تبصره ۶- به وزارت اموراقتصادی و دارائی اجازه داده میشود درسال ۱۳۵۴ مبلغ بیست میلیارد ریال بابت افزایش سرمایه بانک مرکزی ایران و تا مبلغ دوازده میلیارد ریال بابت افزایش سرمایهآ یآ ‌تبلمبلسیل بانک ملی ایران با رعایت مقررات مربوط از محل درآمد عمومی پرداخت کند.
  • تبصره ۷- اجازه داده میشود وجوهی که باستناد قانون تقلیل حق ثبت سفارش کالا بابت استرداد حق ثبت سفارش کالا از محل درآمد عمومی پرداخت شده یا تا پایان سال ۱۳۵۵ پرداخت خواهد شد به هزینه قطعی منظور گردد.
  • تبصره ۸- اجازه داده میشود.

الف – تامبلغ هفت میلیارد ریال که به استناد ماده ۵۵ قانون محاسبات عمومی برای پرداخت تعهدات وزارتخانه ها و موسسات دولتی از محل تنخواه گردان خزانه استفاده شده است از محل درآمد عمومی واریز و ردسال ۱۳۵۴ به هزینه قطعی منظور شود.

ب – پرداختهای از محل اعتبارات موضوع تبصره ۳۶ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور درسال ۱۳۵۴ با رعایت مقررات به هزینه منظور گردد.

ج – اعتبارات مصرف شده مربوط به تبصره ۷۰ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور با رعایت مقررات به حساب قطعی منظور گردد و اعتبار بند ۱ تبصره مزبور به ۳ میلیارد ریال افزایش یابد.

د – وجوه پرداخت شده باستناد تبصره ۹۳ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور با رعایت مقررات به هزینه قطعی منظور گردد.

ه – اعتبارات مصرف شده موضوع بند ب تبصره ۱۶ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور با رعایت مقررات به هزینه قطعی منظور گردد.

  • تبصره ۹ – مانده اعتبار مصرف نشده سال ۱۳۵۴ طرحهای عمرانی خاص ناحیه ای و مانده اعتبار سال ۱۳۵۴ طرحهای عمرانی خاص ناحیه ای و مانده اعتبار سال ۱۳۵۴ طرحهای موضوع ردیف ۵۰۳۰۱۵ قسمت پنجم قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور تا آخر شهریور ماه ۱۳۵۵ قابل مصرف است.
  • تبصره ۱۰ – به دولت اجازه داده میشود حداکثر تا یک میلیارد و هفتصد میلیون ریال برای پرداخت حقوق دانشجویان و دانش آموزان مراکز تربیت معلم (موضوع ماده واحده قانون الحاق دو ماده به قانون اجازه تاسیس دانشسراهای مقدماتی و عالی مصوب سال ۱۳۵۴) درسال ۱۳۵۴ از محل درآمد عمومی بعنوان پیش پرداخت دراختیار وزارت آموزش و پرورش قرار دهد و از اعتبارات سال ۱۳۵۵ وزارت مزبور واریز نماید.
  • تبصره ۱۱ – اجازه داده میشود تعهدات پرداخت نشده سالهای ۱۳۵۲ و ۱۳۵۳ و ۱۳۵۴ طرحهای عمرانی از محل اعتبار سال ۱۳۵۵ همان طرح پرداخت شود.
  • تبصره ۱۲ – الف – کاهش یا افزایش اعتبارهر یک از مواد هزینه یا برنامه های دستگاه اجرائی از محل اعتبارات جاری منظور در قسمت پنجم این قانون تامیزان ده درصد با تایید سازمان برنامه و بودجه و موافقت نخست وزیر و مازاد برآن فقط برای یکبار با تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی مجاز خواهد بود مشروط براینکه درجمع اعتبارات جاری دستگاه تغییری حاصل نشود.

ب – نق وانتقال اعتبار مواد هزینه و برنامه های مربوط به سپاهیان ترویج و آبادانی بین وزارتخانه هائی که از خدمات این سپاهیان استفاده مینمایند بنابر پیشنهاد مشترک وزارتخانه های مربوط و موافقت نخست وزیر و تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی مجاز خواهد بود.

ج – کاهش یا افزایش اعتبار هریک از مواد هزینه و یا برنامه های وزارت جنگ از محل اعتبار جاری تامیزان ده درصد دراختیار وزیر جنگ و مازاد برآن برای یکبار با موافقت تخست وزیر و تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی مجاز خواهد بود مشروط باینکه درجمع اعتبارات جاری وزارت مزبور تغییری حاصل نشود.

تبصره ۱۳ – به سازمان برنامه و بودجه اجازه داده میشود تا آخر شهریور ماه ۱۳۵۵ بودجه جاری هریک از وزارتخانه ها و موسسات دولتی و ادارات تابع آنان را که بصورت استانی تفکیک شده و درقسمت هفتم این قانون درج گردیده مورد بررسی مجدد قرار داده و هرگونه نقل و انتقال یا افزایش و کاهش دراعتبار مواد هزینه و برنامه های مربوط را انجام دهد مشروط براینکه نقل اعتبارات از استانها و فرمانداریهای کل به ادارات مرکزی پایتخت را شامل نباشد و نیز درجمع کل اعتبارات جاری هریک از وزارتخانه ها و موسسات دولتی تغییری حاصل نشود.

تبصره ۱۴ – کاهش یا افزایش اعتبار مواد هزینه درهریک از برنامه های اعتبارات جاری مصوب ادارات تابع وزارتخانه ها و موسسات دولتی در استانها و فرمانداریهای کل مندرج درقسمت هفتم این قانون و نیز کاهش یا افزایش برنامه های مربوط به هریک از ادارات مزبور با موافقت دفتر برنامه و بودجه محل تامیزان ده درصد مجاز خواهد بود مشروط براینکه درجمع اعتبارات جاری تغییری حاصل نشود .ترتیب استفاده از مفاد این تبصره براساس دستورالعمل خواهد بود که توسط وزارت اموراقتصادی و دارائی و سازمان برنامه و بودجه تهیه و ابلاغ خواهد شد.

تبصره ۱۵ –

الف – اعتبار طرحهای عمرانی (سرمایه گذاری ثابت) مندرج درقسمت اول پیوست شماره ۴ این قانون به تصویب کمیسیونهای برنامه مجلسین خواهد رسید . تفکیک اعتبار طرحهائی که دراین قسمت به تفکیک نشان داده نشده و تحت عنوان ‹‹ سایر طرحها ›› مندرج است و همچنین تفکیک اعتبارات عمرانی منظور در ردیف ۵۰۳۰۱۴ قسمت پنجم این قانون بطرحهای عمرانی مشخص توسط سازمان برنامه و بودجه انجام خواهد شد . افزایش یا کاهش اعتبار طرحهای عمرانی درداخل هریک از برنامه های دستگاه اجرائی تا بیست درصد با موافقت سازمان برنامه و بودجه و مازاد برآن با تصویب شورای اقتصاد مجاز میباشد مشروط براینکه درجمع اعتبارات طرحهای عمرانی هربرنامه در دستگاه تغییری حاصل نشود.

افزایش یا کاهش اعتبارات عمرانی بین برنامه های هر دستگاه اجرائی درداخل فصل تا میزان ده درصد با موافقت سازمان برنامه و بودجه و مازاد برآن با تصویب شورای اقتصاد مجاز خواهد بود مشروط براینکه درجمع اعتبارات طرحهای عمرانی هردستگاه اجرائی تغییری حاصل نشود.

ب – به سازمان برنامه و بودجه اجازه داده میشود با موافقت دستگاههای اجرائی مربوط و با تصویب شورای اقتصاد دستگاههای اجرائی طرحهای عمرانی را تغییر دهد .

ج – موافقتنامه مربوز به طرحهای عمرانی (سرمایه گذاری ثابت ) که دستگاه مسؤل بهره برداری از آن غیر از دستگاه اجرائی طرح است بین دستگاه اجرائی و دستگاه مسئول بهره برداری و سازمان برنامه و بودجه منعقد و هر تغییری دراین قبیل طرحها نیز با موافقت سه دستگاه مزبور انجام خواهد شد . وزارت اموراقتصادی ودارائی مکلف است اعتبارات طرح مربوط را مستقیما دراختیار دستگاه اجرائی قرار دهد.

تبصره ۱۶- مفاد تبصره ۳۱ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور براساس جداول مندرج درقسمت هشتنم این قانون تا پایان سال ۱۵۵ معتبراست . مبالغ مندرج درجدول الف قسمت هشتم این قانون به میزان ۲۲۸۶۶ میلیون ریال درسال ۱۳۵۵ قابل تعهد و پرداخت میباشد و ما به التفات تا مبلغ ۲۵۰۰۰ میلیون ریال براساس جدول (ب ) قسمت هشتم درسال ۱۳۵۵ برای پرداخت درسال ۱۳۵۶ قابل تعهد خواهد بود.

تبصره ۱۷ – افزایش یا کاهش اعتبارات خاص ناحیه ای بین برنامه های هر فصل درهراستان یا فرمانداری کل تامیزان ده درصد با موافقت دفتربرنامه و بودجه و تصویب انجمن استان مجاز خواهد بود مشروط براینکه درجمع اعبتار استان یا فرمانداری کل تغییر حاصل نشود.

تبصره ۱۸ – الف – دراجرای سیاست عدم تمرکز و به منظور تکمیل سرمایه گذاری های طرحهای خاص ناحیه ای با برخورداری از ویژگیهای هراستان یا فرمانداری کل و هماهنگی بیشتر عملیات عمرانی هراستان یا فرماهنداری کل اجرای طرحهای عمرانی که درپیوست شماره ۴ این قانون تحت عنوان ‹‹ طرحهای عمرانی منطقه ای ›› مشخص شده به واحدهای اجرائی محلی واگذار میشود.

اعتبارات مذکور به ترتیب ذیل براساس برنامه ، ضوابط و خط مشی اجرائی که توسط سازمان برنامه و بودجه و با جلب نظر وزارتخانه ها و موسسات ذیربط تیین و حداکثر تا آخر اردیبهشت سال ۱۳۵۵ ابلاغ میشود به مصرف خواهد رسید.

۱- موافقت نامه طرحهای عمرانی منطقه ای بین دفتر برنامه وبودجه و واحد اجرائی محل منعقد خواهد شد.

۲- وزارت اموراقتصادی و دارائی اعتبارات مصوب طرحهای عمرانی منطقه ای را براساس موافقتنامه طرح و از طریق ذیحساب عمرانی محلی دراختیار واحد اجرائی محل قرار خواهد داد.

ب – سازمان برنامه و بودجه مکلف است آن دسته از طرحهای عمرانی را که اجرای آن بصورت منطقه ای مییسر باشد با جلب نظر دستگاه اجرائی و با تصویب شورای اقتصاد بصورت طرحهای منطقه ای تفکیک نماید و با رعایت بند الف این تبصره به مصرف برسد.

تبصره ۱۹ – اجازه داده میشود اعتباری به مبلغ یکهزاروپانصد میلیون ریال برای نیازمندیهای عمرانی ضرور و فوری مناطق مختلف کشور توسط سازمان برنامه و بودجه اختصاص داده و به ترتیب زیرمصرف شود:

۱- کلیه اعتبارات موضوع این تبصره درسال ۱۳۵۵ قابل تعهد است و آنچه به مرحله پرداخت برسد از اعتباری که در ردیف ۵۰۳۰۱۸ قسمت پنجم این قانون تحت عنوان ‹‹ هزینه های ضرور عمرانی وعملیات اضطراری درمناطق ›› منظور است تامین میگردد.

۲- آئین نامه اجرائی این تبصره به پیشنهاد مشترک وزارت اموراقتصادی ودارائی و سازمان برنامه وبودجه حداکثر تاپایان اردیبهشت سال ۱۳۵۵ تهیه و پس از تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی اجراء خواهد شد.

تبصره ۲۰ – الف – اعتبار ردیف ۵۰۱۰۰۲ قسمت پنجم این قانون تحت عنوان ‹‹ هزینه های خاص دستگاههای اجرائی ›› به تشخیص سازمان برنامه و بودجه تفکیک میشود و با پیشنهاد سازمان مزبور طبق مقررات مربوط به اعتبار دولت قابل مصرف است.

ب – تفکیک اعتباراتی که در ردیف ۱۰۲۵۰۶ قسمت پنجم این قانون تحت عنوان ‹‹ تجهیز و تقویت کادرفنی واجرائی استانها و فرمانداریهای کل ›› منظور گردیده به عهد وزارت کشور و سازمان برنامه و بودجه و مصرف آنها براساس موافقتنامه هائی خواهد بود که با تایید استاندار یا فرماندار کل بین دفتربرنامه و بودجه و دستگاههای اجرائی طرحهای خاص ناحیه ای منعقد میشود.

تبصره ۲۱ – اجازه داده میشود اعتبار منظور در ردیف ۱۰۰۱۰۵ قسمت پنجم این قانون تحت عنوان ‹‹ آئین ملی بزرگداشت پنجاهمین سال شاهنشاهی پهلوی ›› به تشخیص وزارت دربار شاهنشاهی و سازمان برنامه و بودجه تفکیک ودراختیار دستگاههای اجرائی ذیربط گذاشته شود.

تبصره ۲۲ – اعتبارات منظور درردیف ۱۴۳۸ قسمت پنجم بودجه سال های ۱۳۵۳ و ۱۳۵۴ کل کشور تحت عنوان ‹‹ خریدآثار هنری ایران‌›› به اعتبار ردیف ۵۰۱۰۰۲ تحت عنوان ‹‹ هزینه های خاص دستگاههای اجرائی ›› دربودجه سالهای مذکور منتقل میشود .

تبصره ۲۳ –

الف – کلمه ‹‹ کمک و ›› بعد ازکلمه ‹‹ اعطاء ›› به بند (ب) تبصره ۳۲ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور اضافه میشود و مفاد این حکم درسال ۱۳۵۴ نیز قابل اجراء است .

ب – مفاد بندهای (الف) و (ب) تبصره مذکور درسال ۱۳۵۵ نیز مجری خواهد بود.

  • تبصره ۲۴ – به وزارت اموراقتصادی و دارائی اجازه داده میشود اعتبار مورد نیاز هریک از وزارتخانه ها و موسسات دولتی مشمول قانون استخدام کشوری برای پرداخت هزینه های مربوط به ردیفهای ۵۰۲۰۰۴ و ۵۰۲۰۰۵ و ۵۰۲۰۰۶ قسمت پنجم این قانون را درسال ۱۳۵۵ به تشخیض سازمان برنامه و بودجه باصدور اصلاح بودجه از اعتبار ردیفهای مربوط کسر و به اعتبار مواد ۱ . ۲ بودجه هر دستگاه علاوه نماید. ضمناً تعهدات تا اخرسال ۱۳۵۴ ردیفهای فوق و همچنین تعهدات تا آخر سال ۱۳۵۳ مربوط به ردیفهای ۵۱۱۰۶۰۰۰ و ۵۱۱۰۷۰۰۰ و ۵۱۱۰۸۰۰۰ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور نیز با رعایت مقررات مربوط ازمحل اعتبار ماده (۱) بودجه سال ۱۳۵۵ دستگاههای ذیربط قابل پرداخت خواهد بود.
  • تبصره ۲۵ – به وزارت اموراقتصادی ودارائی اجازه داده میشود آن قسمت از اعتبارات ردیفهای ۵۰۲۰۰۴ و ۵۰۲۰۰۵ و ۵۰۲۰۰۶ و ۵۰۲۰۰۸ قسمت پنجم این قانون را به میزان مورد نیاز مناطق آموزش و پرورش باتوجه به مفاد تبصره ۲۰ قانون بودجه سال ۱۳۴۸ و تبصره ۴۹ قانون بودجه سال ۱۳۵۲ و تبصره ۸۳ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور بعنوان کمک برای مصارف مقرر دراختیار مناطق مربوط بگذارد.
  • تبصره ۲۶ – به وزارت اموراقتصادی و دارائی اجازه داده میشودآن قسمت از اعتبارات ردیفهای ۵۰۲۰۰۴ و ۵۰۲۰۰۵ و ۵۰۲۰۰۶ و ۵۰۲۰۰۷ و ۵۰۲۰۰۸ قسمت پنجم این قانون را درمورد کارمندانی که دراجرای قانون واگذاری بیمارستانهای وزارت بهداری مصوب خرداد ماه ۱۳۵۰ به جمعیت شیروخورشید سرخ ایران وجمعیت کمک به جذامیان منتقل شده است بعنوان ‹‹ اعانه ›› و به میزانی که از طرف سازمان برنامه و بودجه تشخیص داده میشود دراختیار جمعیت های مزبور بگذارد.
  • تبصره ۲۷ – به وزارت آموزش و پرورش اجازه داده میشود اعتبار مربوط به آموزش رایگاه و بهبود تغذیه دانش آموزان موضوع ردیف ۹۹۹۸ قسمت هفتم و اعتبار مربوط به تربیت معلم ، سپاه دانش و توسعه برنامه ای موضوع دریف ۹۹۹۹ قسمت هفتم این قانون را دسال ۱۳۵۵ برحسب نیازمندیهای هریکاز مناطق آموزش و پرورش به تفکیک برنامه ها و فصول بین آنها بصورت کمک توزیع کند و درصورت لزوم نسبت به خرید مواد غذائی از اعتبار ردیف ۹۹۹۸ درمرکز اقدام و بحساب منظور نماید . توزیع اعتبارات مذکور براساس نیازمندیهای مناطق درهرصورت درهمان سال باید باطلاع سازمان برنامه و بودجه و تایید کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی برسد.

تبصره ۲۸ –

الف – به سازمان برنامه و بودجه اجازه داده میشود دراجرای قانون تشکیل سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اعتبارات جاری موسسات و بنگاهها و واحدها و فعالیتهائی که به موجب قانون مذکور جزء تشکیلات و وظائف سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی قرار میگیرد از بودجه های سال ۱۳۵۵ دستگاههای مربوط کسر و به سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اختصاص داده شود.

ب – کلیه اموال مربوط به واحدها و فعالیتهای تحقیقاتی که دراجرای قانون مذکور جزء تشکیلات و وظائف سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی قرار میگیرد به سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی قرار میگیرد به سازمان مزبور منتقل و واگذار میشود. بهای آن قسمت از اموال متعلق به شرکتهای دولتی که به این ترتیب واگذار خواهد شد به ارزش معین شده درترازنامه و با تصویب مجامع عمومی از دارائی و ذخائر شرکت مربوط کسر میشود.

  • تبصره ۲۹ – به سازمان برنامه و بودجه اجازه داده میشود دراجرای قانون تشکیل سازمان آموزش کشاورزی مصوب ۱۳۵۴/۲/۲۹ اعتبارات جاری برنامه ها و فعالیتهای آموزش موسسات و بنگاهها و سایر واحدهائی که به موجب قانون مذکور جزء تشکیلات و وظائف سازمان آموزش کشاورزی قرار میگیرد حسب مورد به پیشنهاد وزیر کشاورزی و منابع طبیعی یا وزیر وزارتخانه مربوط از بودجه سال ۱۳۵۵ دستگاههای مربوط کسر و به سازمان آموزش کشاورزی اختصاص دهد.
  • تبصره ۳۰ – به سازمان برنامه و بودجه اجازه داده میشود اعتبارات جاری مربوط به سازمان دامداران متحرک را به پیشنهاد وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی از بودجه سازمان جنگلها و مراتع کشور کسر وبه تفکیک مواد هزینه ذیل ردیف جداگانه بنام سازمان دامداران متحرک اختصاص دهد.
  • تبصره ۳۱ – به سازمان برنامه و بودجه اجازه داده میشود پس از تشکیل هیئت های امناء مراکز تعلیمات حرفه ای موضوع تبصره ۵۳ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور اعتبارات هریک از مراکز تعلیمات حرفه ای را بنا به پیشنهاد وزارت کار و امور اجتماعی از مواد هزینه بودجه سال ۱۳۵۵ وزارت کار و اموراجتماعی کسرو باعتبار ماده مربوط بودجه آن وزارت اضافه کند. وجوه مزبور دراختیار مراکز مذکور قرار داده میشود.
  • تبصره ۳۲ – تبصره ۱۹ قانون بودجه سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور تا آخر سال ۱۳۵۵ مجری است.
  • تبصره ۳۳ – خریدها و مصارفی که از محل اعتبار ماده ۱۲ بودجه وزارت جنگ برای تقویت نیروهای دفاعی کشور صورت میگیرد مشمول مقررات مذکور درقانون تحصیل وام یا اعتبار برای تقویت نیروهای دفاعی کشور مصوب هفتم آبان ماه ۱۳۵۲ خواهدبود.
  • تبصره ۳۴ – اجازه داده میشود تعهدات تا پایان سال ۱۳۵۳ سازمان نقسه برداری و موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران و موسسه رازی مربوط به درآمدهای اختصاصی سال مذکور ازمحل مانده درآمدهای اختصاصی سال ۱۳۵۳ هریک از سازمانهای مذکور محسوب و واریز گردد.
  • تبصره ۳۵ – اجازه داده میشود تامبلغ هفت میلیون و سیصد و شصت هزار ریال ماندهاصل و بهره وام پرداختی ازمحل اعتبارات برنامه های گذشته به دانشگاه فرح پهلوی (مدرسه عالی دختران سابق ) بخشوده شود.
  • تبصره ۳۶ – مهلت مذکور درتبصره ۱۴ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور از تاریخ انقضاء درمورد سازمان بنادر و کشتیرانی به مدت یکسال و درمورد سازمان معاملات تریاک به مدت سه سال دیگر تمدید میگردد و تبصره یک ماده واحده قانون اجازه معاملات تریات و کمک به درمان معتادان لغو و سازمان مزبور مشمول قانون استخدام کشوری و مقررات مربوط به آن خواهدبود.
  • تبصره ۳۷ – مفاد تبصره ۴۱ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور ناظر برتبصره ۴۶ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور تا آخر سال ۱۳۵۵ تمدید میشود.
  • تبصره ۳۸ – اجازه داده میشود اعتباراتی که دربودجه وزارت آموزش و پرورش و یا وزار علوم و آموزش عالی به منظور سرمایه گذاری ثابت در موسسات آموزشی غیر دولتی با رعایت اولویت شهرستانها اختصاس داده شده یا میشود با موافقت وزارت مربوط طبق مصوبات هیئت امناء موسسه آموزش ذینفع به مصرف برسد.
  • تبصره ۳۹ – وزارت اموراقتصادی و دارائی مجاز است ده میلیارد ریال از اعتبارات صنعتی منظور درپیوست شماره ۴ بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور را درسال ۱۳۵۵ دراختیار وزارت صنایع و معادن بگذارد تا جهت تقویت منابع مالی بانکهای تخصصی صنعتی مورد استفاده قرار گیرد.
  • تبصره ۴۰ – چنانچه مبالغ منظور شده در ردیفهای بودجه سال ۱۳۵۴ و ۱۳۵۵ برای واریز مانده بدهیهای وزارتخانه ها موسسات و شرکتهای دولتی و وابسته به دولت که با تعهد سازمان برنامه و بودجه از اجرای تبصره های ۴ و ۴۱ و ۵۰ و ۵۷ و ۶۰ و ۶۳ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور ناشی شده است کافی نباشد مانده بدهی آنها در هر مورد با تایید سازمان برنامه وبودجه برطبق مقررات مذکور درمفاد تبصره مربوط درپایان سال از مجل اعتباری که دولت از بانک مرکزی ایران دریافت میدارد واریز خواهدشد.
  • تبصره ۴۱ – به وزارت جنگ اجازه داده میشود:

الف – تامبلغ نودوچهارمیلیون و هشتصد و چهل و دوهزار و چهارصدوبیست و شش ریال که از بابت ارزش وسائل و لوازم و خواربار و پوشاک دانش آموزان و دانشجویان ژاندارمری کشو و سایر دستگاههای دولتی تا آخر سال ۱۳۵۳ دریافت داشته است تا پایان سال ۱۳۵۵ برای خرید و جایگزین کردن وسائل و لوازم خواربار و پوشاک مذکور به مصرف برساند.

ب – مبلغ یکصدوهفتاد وش ش میلیون و پانصدوشصت هزار و سی و دو ریال مانده اعتبارات خدمات درمانی سال ۱۳۵۳ خود را به منظور افزایش سرمایه سازمان تامین خدمات درمانی عائله درجه یک افسران و همافران و کارمندان ارتش شاهنشاهی و ژاندارمری کشور و شهربانی کشور به سازمان مزبور پرداخت نماید.

تبصره ۴۲ – دولت مجاز است معادل تعهدات سالهای ۱۳۵۴ و ۱۳۵۵ مربوط به پرداخت ۳دصد سهم دولت (موضوع ماده ۲۸ قانون تامین اجتماعی ) پس از تایید سازمان برنامه و بودجه اوراق قرضه دراختیار سازمان تامین اجتماعی قرار دهد .

تبصره ۴۳ – اجازه داده میشود:

الف – وزارت جنگ هفده میلیارد و هفتصدوبیست میلیون و یکهزار و ششصد و ده ریال از مانده اعتبارات سال ۱۳۵۳ خود رابابت تقویت بنیه دفاعی کشور تاپایان سال ۱۳۵۵ تعهد و پرداخت کند.

ب – مبلغ چهارمیلیارد ریال از مانده اعتبارا سال ۱۳۵۳ وزارت جنگ برای تامین کمبود اعتبار حقوق و مزایای کادر شاغل و بازنشسته شهربانی کشور و ژاندارمری کشور و گارد بنادر و گمرکات اختصاص یابد و به ترتیبی که به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارائی و سازمان برنامه و بودجه به تصویب هیئت وزیران میرسد به مصرف برسد.

تبصره ۴۴ – به دولت اجازه داه میشود مبلغ دو میلیارد و یکصد و چهل و نه میلیون و دویست و بیست و شش هزار ریال هزینه های مورد نیاز حزب رستاخیز ملت ایران را از اعتبارات عمومی کشور تامین و بصورت کمک پرداخت نماید . مصارف اعتبارات مزبور برابر اساسنامه حزب و بنا به پیشنهاد دبیرکل و تصویب هیئت اجرائی و طبق ضوابطی که به تصویب هیئت اجرائی میرسد خواهد بود.

تبصره ۴۵ – اجازه داده میشود مبلغ چهار میلیارد و یکصد میلیون ریال از مانده اعتبارات سال ۱۳۵۳ وزارت جنگ به اعتبارات سرمایه گذاری ثابت وزارت مسکن و شهرسازی منتقل شود تا طبق طرحی که به تصویب سازمان برنامه و بودجه خواهد رسیدبه مصرف برسد.

تبصره ۴۶ – مفاد تبصره ۲۰ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور درمورد مصرف اعتبارات ذیل ردیف ۱۰۲۰۰۳ تحت عنوان ‹‹ شرکت جوانان دراجرای برنامه های عمرانی ›› و ردیف ۱۰۲۰۰۴ تحت عنوان ‹‹ هماهنگی و توسعه اجتماعی و اقتصادی خاص استان لرستان ›› تا پایان سال ۱۳۵۵ تمدید میشود.

تبصره هائیکه تا ملغی نشده بقوت خود باقی است

  • تبصره ۴۷ – دولت میتواند وجوه حاصل ازسرمایه گذاریهای دولت درخارج کشور را درحساب جداگانه خزانه داریکل دربانک مرکزی ایران نگهداری و طبق مصوبات شواریعالی سازمان سرمایه گذاری و کمک ها اقتصادی و فنی ایران برای سرمایه گذاری درخارج مورداستفاده قرار دهد.
  • تبصره ۴۸ – افزایش یا کاهش اعتبارات طرحهای عمرانی بین دو دستگاه اجرائی با موافقت دستگاههای مربوط تامیزان ده درصد با موافقت سازمان برنامه و بودجه و مازاد برآن با تصویب شورای اقتصاد مجاز خواهدبود .
  • تبصره ۴۹ –

الف – سازمان برنامه و بودجه مکلف است همه ساله براساس میزان و ترکیب جمعیت، احتیاجات ، پیشرفت و سایر شرایط محلی سطح اعتبارات خاص ناحیه ای هراستان یا فرمانداری کل را تعیین و ابلاغ نماید . تسهیم اعتبارات بین شهرستانهای هر استان یا فرمانداری کل با رعایت ضوابط مذکور و خط مشی کلی که از طرف سازمان برنامه و بودجه ابلاغ میگردد به پیشنهاد دفتربرنامه و بودجه و با جلب نظر نمایندگان آن استان درمجلسین به تصویب انجمن استان صورت خواهد گرفت . توزیع اعتبارات در داخل هر شهرستان با رعایت اولویت و ضرورت های محلی درقالب فصول و برنامه های تعیین شده درخط مشی کلی به پیشنهاد دفتربرنامه وبودجه و با جلب نظر نماینده یا نمایندگان آن شهرستان درمجلسین بتصویب انجمن شهرستان خواهد رسید.

ب – وزارت اموراقتصادی و دارائی اعتبارات مصوب خاص ناحیه ای را مستقیماً دراختیار استانداران یا فرمانداران کل قرار خواهد داد تا طبق موافقتنامه طرحهای مربوط که بین استانداران یا فرمانداران کل دفاتر برنامه و بودجه و دستگاههای اجرائی محلی منعقد میشود به مصرف برسد.

ج – دستگاههای اجرائی محلی میتوانند درمواردی که مدت اجرای طرح خاص ناحیه ای بیش از یکسال است با موافقت قبلی سازمان برنامه و بودجه و درحدود خط مشی مذکور دربند (الف) وبه ترتیب مقرر درباره تصویب طرحهای خاص ناحیه ای حداکثر معادل اعتبار مصوب همان سال برای سال بعد نیز قرار داد منعقد واعتبار لازم را ردطرح عمرانی سال بعد مقدم برسایر اعتبارات پیشنهاد نمایند.

د – استاندار یا فرماندار کل میتواند اجرای طرحهای خاص ناحیه ای را به واحدهای اجرائی ذیربط درشهرستان یا مرکز استان محول نماید ودرصورت عدم اجرای طرح با تصویب انجمن استان دستگاه اجرائی دیگری انتخاب کند و یا دستگاه اجرائی طرح را تغییر دهد.

  • تبصره ۵۰ – اعتبارات مربوط به اجرای تبصره ۵۰ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور و تبصره ۶۵ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور به موسسات آموزش عالی غیردولتی که اداره امورآنها به موجب قانون اداره امور موسسات آموزش عالی غیردولتی مصوب تیرماه ۱۳۵۴ به وزارتخانه ها و موسسات دولتی واگذار شده یا خواهد شد نیز برحسب ضوابط مقرر در تبصره های مذکور قابل پرداخت است . رعایت نسبت بیست درصد مذکور درتبصره اخیر درمورد موسسات آموزش عالی الزامی نیست.
  • تبصره ۵۱ – نحوه مصرف اعتبار بهبود تغذیه دانش آموزان مصوب دربودجه وزارت آموزش و پرورش براساس آئین نامه ای خواهد بود که بنابه پیشنهاد وزارت مزبور و موافقت وزارت اموراقتصادی و دارائی به تصویب هیئت وزیران برسد. درآئین نامه مذکور نحوه نظارت و همکاری انجمن های شهرستان و شهر و ده منظور خواهدشد.
  • تبصره ۵۲ – اجازه داده میشود تمام یا قسمتی از بهای اموای منقول یا غیرمنقولی که از محل اعتبارات طرحهای عمرانی برای شرکت های سهامی زراعی و شرکتهای تعاونی تولید روستائی ایجاد شده یا میشود براساس ضوابطی که بنابه پیشنهاد وزارت تعاون و امور روستاها بتصویب شورای اقتصاد خواهد رسید بلاعوض به شرکتهای مربوط واگذار گردد . شرکتها مکلفند این اموال را به حساب دارائی ها و اندوخته های سرمایه ای خود منظور نمایند .
  • تبصره ۵۳ – از اول سال ۱۳۵۵ کلیه امور مربوط به انواع معمولی شن ، ماسه ، قلوه سنگ و خاک رس به استانداریها و فرمانداریهای کل محول میشود. استانداران و فرماندارن کل مکلفند با رعایت قانون گسترش کشاورزی در قطب های کشاورزی و قانون آب و نحوه ملی شدن آن بهره برداری از معادن مذکور را براساس ضوابط و ترتیبات و به مدتی که با پیشنهاد وزارت صنایع و معادن به تصویب هیئت وزیران میرسد به اشخاص واگذار و درآمد حاصل را به حساب انجمن شهرستان مربوط واریز نمایند که اضافه بر اعتبار طرحهای خاص ناحیه ای و برطبق مقررات راجع به طرحهای مذکور منحصراً به مصرف عمران روستاهای همان شهرستان برسد. ماده ۱۰۵ الحاقی به قانون شهرداری مصوب ۲۷ بهمن ماه سال ۱۳۴۵ درمورد مواد معدنی واقع در حوزه خدمات و نظارت شهرداریها و املاک اشخاص بقوت خود باقی است. اجازه هائی که برای خارج از محدوده قانونی شهرها تا این تاریخ باستناد قانون معادن برای بهره برداری مواد معدنی مزبور صادر شده تا پایان مدت معتبراست ولی حقوق و بهره مالکانه دولت توسط استانداری یا فرمانداری کل وصول و به ترتیب مقرر دراین تبصره مصرف خواهد شد. دراجرای این تبصره آن قسمت از مقررات مربوط به معادن که بامفاد این تبصره مغایرت دارد موقوف الاجراء خواهد بود.
  • تبصره ۵۴ – اجازه داده میشود پنجاه درصد وجوه حاصل از اجرای احکام کیفری مقرر درقانون نظام صنفی موضوع بند ‹‹ و ›› ماده ۶۳ مکرر مصوب ۱۳۵۱/۸/۳۰ برای تامین هزینه های کمیته محلی حمایت از مصرف کننده دروجه کمیته مزبور پرداخت شود. دستورالعمل اجرائی این تبصره با پیشنهاد وزارت اموراقتصادر و دارائی و سازمان برنامه و بودجه به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.
  • تبصره ۵۵ – بدولت اجازه داده میشود وجوه حاصل از خالص فروش کالاهای قاچاق اعم از کالاهای گمرکی و دخانی که وسیله ماموران ژاندارمری کشور و شهربانی کشور کشف میشود و همچنین جرائم وصولی از مرتکبین قاچاق کالاهائی که توسط مامورین مزبور کشف میشود با رعایت ماده ۱۹ قانون مجازات مرتکبین قاچاق مصوب ۱۳۱۲ برای تهیه و احداث خانه های سازمانی درنقاط مرزی وسایر نقاطی که از نظر مبارزه با قاچاق حائز اهمیت هستند و همچنین خرید وسائل و تجهیزات مربوط به پیشگیری از ورود کالاهای قاچاق و مبارزه با قاچاق به نسبت کشف در اختیار دستگاههای مزبور بگذارد تا به موجب بودجه هائی که با پیشنهاد آن دستگاهها بتصویب هیئت وزیران میرسد به مصرف برسد.

دولت میتواند درآخرهرسال از محل مازاد درآمد عمومی ، حداکثر تامیزان مبالغی که درسال قبل از این بابت وصول شده باشد دراختیار ژاندارمری کشور و شهربانی کشور بگذارد تا بهمان مصارف برسد. دستور العمل اجرائی این تبصره به پیشنهاد مشترک ژاندارمری کشور و شهربانی کشور تهیه و پس از موافقت وزرات کشور و وزارت اموراقتصادی و دارائی و سازمان برنامه و بودجه به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

ازاول سال ۱۳۵۵ مقررات تبصره ۲۹ قانون بودجه سال ۱۳۵۰ کل کشور ملغی است.

  • تبصره ۵۶ – مبلغ قابل وصول موضوع ماده واحده ‹‹ قانون توسعه شبکه های تلویزیونی درشهرستانها مصوب تیرماه ۱۳۴۹ ›› و تبصره ۵۵ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور درمورد تلویزیونهای رنگی طبق آئین نامه ماده واحده مذکور سه هزار ریال تا ششهزار ریال خواهد بود. انواع تلویزیون های ساخت ایران که بخارح صادر میشود از پرداخت مبالغ موضوع قانون مذکور و این تبصره معاف میباشد.
  • تبصره ۵۷ – تبصره ۸۸ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور بشرح زیر اصلاح میشود:
به وزارت دادگستری اجازه داده میشود وجوهی را که بابت خدمات خاصل پزشکی قانونی وصول شده یا خواهد شد پس از وضع کلیه هزینه های مربوط به مصرف تجهیز و تکمیل وسائل پزشکی قانونی و نگاهداری صغار تحت سرپرستی دادسراها و کانونهای اصلاح و تربیت برساند.
آئین نامه اجرائی این تبصره بوسیله وزارت دادگستری تهیه و پس از تایید وزارت اموراقتصادی و دارائی و سازمان برنامه و بودجه به مورد اجراء گذاشته خواهد شد.
  • تبصره ۵۸ – به وزارت دادگستری اجازه داده میشود بهره های موضوع تبصره ۹ قانون متمم بودجه سال ۱۳۴۷ را طبق آئین نامه ای که با جلب نظر سازمان برنامه و بودجه و وزارت اموراقتصادی و دارائی به تصویب وزیر دادگستری میرسد به مصرف هزینه های صغار تحت سرپرستی دادسراها و کانونهای اصلاح و تربیت برساند.
  • تبصره ۵۹ – مفاد تبصره ۴۴ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ و بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور تا هنگامی که ملغی نشده بقوت خود باقی است.
  • تبصره ۶۰ – از اول سال ۱۳۵۵ حقوق وظیفه موضوع تبصره ۲۷ قانون بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور و بند الف تبصره ۸۰ قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور شامل وراث مستخدمین غیررسمی کلیه وزارتخانه ها و موسسات و شرکتهای دولتی که مشمول مقررات بازنشستگی و وظیفه خاصی نمی باشند و مورث آنان بعد از ۱۳۴۵/۳/۳۱ و قبل از ۱۳۵۴/۱/۱ فوت شده نیز خواهد بود مشروط برآنکه درزمان فوت رابطه استخدامی مستخدم با سازمان متبوع وی برقراربوده باشد.
  • تبصره ۶۱ – وزارتخانه ها و موسسات و شرکتهای دولتی و موسسات انتفاعی وابسته به دولت و شهرداریها و موسسات تابع یا وابسته به آنها و همچنین کلیه موسساتی که بیش از بیست و پنج درصد منابع بودجه جاری آنان از محل درآمد عمومی و یا منابع موسسات و شرکتهای دولتی یا سایر منابع عمومی تامین میشود مکلفند قبل از هرگونه افزایش جداول حقوق و اجرت و دستمزد و مبانی پرداخت مزایای مستمر یا فوق العاده شغل یا فوق العاده مخصوص یا مزایای شغل کارکنان خود موافقت شورای حقوق و دستمزد را تحصیل نمایند.

شرکتها و موسساتی که به موجب قانون خاص شمول این حکم درمورد آنها مستلزم ذکرنام است نیز مشمول این تبصره میباشند. مشمولین قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی تابع مقررات مربوط بخود خواهند بود.

دستورالعمل اجرائی این تبصره بتصویب شورای حقوق و دستمزد خواهد رسید.

  • تبصره ۶۲ – اجازه داده میشود تامبلغ یک میلیارد ریال بابت وجوه موضوع تبصره ۴ ‹‹ قانون تشکیل سازمان گسترش مالکیت واحدهای تولیدی ›› درسال ۱۳۵۴ بعنوان سرمایه آن سازمان پرداخت و مبالغ پرداختی به هزینه قطعی منظور گردد.
  • تبصره ۶۳ – استفاده از تبصره ۲ ماده ۱۲ قانون پولی و بانکی کشور مصوب تیرماه ۱۳۵۱ موکول به تایید بانک مرکزی ایران و موافقت وزارت اموراقتصادی و دارائی است موسسات و شرکتهای دولتی که شمول مقررات عمومی نیست به آنها مستلزم ذکرنام است نیز مشمول حکم این تبصره خواهند بود.
  • تبصره ۶۴ – موسسات و دانشگاهها و موسسات آموزش عالی که از محل بودجه عمومی دولت کمک یا اعانه می گیرند مجاز نیستند شروع باجرای فعالیت و یا طرح جدیدی نمایند و یا تغییری درمقررات خود دهند و بطور کلی ایجاد تعهدی کنند که بنحوی از انحاء موجب افزایش میزان کمک یا اعانه دولت آنها درسال مورد عمل بودجه و یا سالهای بعد شود مگر آنکه قبلا مجوز لازم را درهر مورد به پیشنهاد وزارتخانه مربوط و تایید سازمان برنامه و بودجه تحصیل کرده باشند.
  • تبصره ۶۵ – بدولت اجازه داده میشود به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه و وزارت اموراقتصادی و دارائی با رعایت قانون برنامه و بودجه کشور علاوه براعتبارات مصوب دربودجه سالهای ۱۳۵۵ و ۱۳۵۶ کل کشور تا مبلغ یکصد و پنجاه میلیارد ریال برای طرحهای عمرانی انتفاعی مربوط به شرکتهای دولتی و موسسات وابسته به دولت را تصویب نماید و منابع لازم برای اجرای طرحهای مذکور را از محل وام یا اعتبار داخلی یا خارجی تامین کند.
  • تبصره ۶۶ – دولت مکلف است برمصرف اعتباراتی که از محل درآمد عمومی برای موسسات غیر دولتی که تمام یا قسمتی از منابع مالی آنها بصورت ‹‹ کمک ›› یا ‹‹ اعانه ›› دربودجه هرسال تخصیص میدهد نظارت مالی اعمال کند. نحوه نظارت مذکور تابع دستورالعملی میباشد که بوسیله وزارت اموراقتصادی و دارائی و سازمان برنامه و بودجه تنظیم و به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید.

توصیه های کمیسیون بودجه

۱- کمیسیون بودجه توصیه مینماید درتدوین بودجه سال آینده بخش کشاورزی و مسائل عمران روستائی بخصوص راه و برق روستائی با اولویت خاص مورد توجه و دقت قرار گیرد.

۲- کمیسیون بودجه توصیه مینماید که ساکنین شهرها بخصوص اهالی پایتخت باید به میزان مناسبی درهزینه های عمرانی و حل مسائل و مشکلات اختصاصی شهر خود مشارکت داشته باشند.

۳- کمیسیون بودجه توصیه مینماید که واردات قسمتی از مواد مصرف غذائی از جمله میوه جات باید در حدود احتیاجات و محدود بفصل استفاده باشد و مصرف همیشگی بعضی از مواد مصرف غذائی باوجود اینکه درجامعه رفاهی امروز کشور ما ممکن و مقدور است ولی باید متناسب با روح انقلاب ایران و فلسفه رستاخیز ملت ایران و صرفه جوئی ملی باشد.

۴- کمیسیون بودجه توصیه مینماید درجلب مشارکت مادی و معنوی مردم بخصوص ساکنین روستاها دراجرای برنامه های عمرانی روستائی تدابیر عملی و قابل اجرا اتخاذ گردد.

۵- کمیسیون بودجه توصیه مینماید واحد مربوط بامور نظارت و ارزشیابی سازمان برنامه و بودجه با توجه به گسترش ابعاد طرحهای عمرانی کشور تقویت گردد.

۶- کمیسیون بودجه توصیه مینماید که تدابیر لازم دراجرای بودجه به منظور حصول به حداکثر درآمدهای پیش بینی شده و نیز رعایت اصل صرفه جوئی درهزینه ها اتخاذ گردد.

۷- کمیسیون بودجه توصیه مینماید سازمان برنامه و بودجه در تخصیص اعتبارات عمرانی رعایت محل و موقع و کیفیت طرح و بخصوص فصول کار را دراستانهای کشور مورد توجه قرار دهد.

۸- کمیسیون بودجه توصیه مینماید استفاده از تمام آبهای کشور تا وقتیکه برنامه های مدون و درازمدت مهار کردن آبها به مرحله اجرا درآید با اتخاذ روشها و طرحهای میان بر و کوتاه مدت مطمح نظر و مورد مطالعه قرارگیرد.

تاامکان افزایش تولیدات کشاورزی بسرعت مقدور گردد و نیز توزیع آب رودخانه های کشور تحت نظارت نمایندگان مردم و انجمنهای دمکراتیک قرار گیرد.

مخبر کمیسیون بودجه – مجتبی عالمی

گزارش از کمیسیون اموراستخدام وسازمانهای اداری به محلس شورای ملی

کمیسیون اموراستخدام و سازمانهای اداری درجلسه ۵۴/۱۱/۲۰ باحضورنمایندگاه دولت تبصره ۶۰ لایحه بودجه سال ۱۳۵۵ کل کشور را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا درتایید گزارش کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

مخبرکمیسیون اموراستخدام و سازمانهای اداری – کیومرث وشمگیر

گزارش از کمیسیون اموراقتصادی ودارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون اموراقتصادی ودارائی درجلسه ۱۳۵۴/۱۱/۲۲ باحضور نمایندگان دولت تبصره های ۵۶ و ۶۳ لایحه بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد . اینک گزارش آنرا درتایید گزارش کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

مخبرکمیسیون اموراقتصادی و دارائی – جعفر حیدری

گزارش از کمیسیون برنامه به مجلس شورای ملی

کمیسیون برنامه در جلسه ۱۳۵۴/۱۱/۲۲ باحضور نمایندگاه دولت تبصره های ۱۵ و ۱۸ لایحه بودجه سال ۱۳۵۴ کل کشور رامورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد اصلاحات مزبور باستثنای اصلاح تبصره ۱۵ موردتایید کمیسیون بودجه قرار گرفت. اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم میدارد.

مخبرکمیسیون برنامه – طهمورث فروزین

– تقدیم لایحه اعتبار سنوات آتی طرح مجموعه ورزشی آریامهر بوسیله آقای دکترمجیدی وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه

۴ – تقدیم لایحه اعتبار سنوات آتی طرح مجموعه ورزشی آریامهر بوسیله آقای دکترمجیدی وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه

رئیس – آقای دکتر مجیدی فرمایشی دارید بفرمائید.

دکتر مجیدی – (وزیرمشاور و رئیس سازماه برنامه و بودجه ) باکسب اجازه ازمقام معظم ریاست به استناد تبصره ۲ ماده ۲۰ قانون برنامه و بودجه کشور لایحه اعتبار سنوات آتی طرح مجموعه ورزشی آریامهر راجهت بررسی و تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی تقدیم میکنم .

رئیس – لایحه به کمیسیون بودجه ارجاع میشود.

– ادامه مذاکره درگزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به بودجه سال ۱۳۵۵ کل کشور

۵ – ادامه مذاکره درگزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به بودجه سال ۱۳۵۵ کل کشور

رئیس – آقای عالمی بفرمائید.

مجتبی عالمی – (مخبرکمیسیون بودجه ) جناب آقای رئیس و همکاران محترم میخواستم دو اصلاحی که در چاپ گزارش کمیسیون بنظرم رسیده بعرض برسانم در صفحه ۹ سطر پانزده تحول درارقام بودجه بجای ۳۴ درصد، ۳۶ درصد اصلاح بفرمائید و درمورد طرحهای خاص ناحیه ای چون باحمال صحبت شده خواستم توضیحی دراینمورد طرحهای منطقه ای و طرحهائیکه تمام بررسی اش درمرکز توسط کارشناسان فنی انجام میشود و اجرای آن به مقامات محلی واگذار میگردد نظیر طرحهای تحقیقات کشاورزی و آموزش حرفه ای و امثالهم عرض بکنم نظر باین که این ظرحها جنبه ملی دارد تمام بررسیهای مقدماتی آن ابتدا در مرکز ، توسط کارشناسان مربوط بررسی و اتخاذ تصمیم میگردد.

رئیس – توضیح دیگری که لازم است حضور خانمها و آقایان عرض کنم این است که چون دوتبصره ۵۶ و ۶۳ جنبه بودجه ای ندارد از گزارش کمیسیون بودجه جدا میشود و بصورت لایحه جداگانه درجلسه آینده به مجلس تقدیم خواهد شد ضمناً خدمت همکاران محترم عرض میکنم نظر باینکه عده زیادی از همکاران مایلند درکلیات لایحه بودجه صحبت بفرمایند بنابراین هر روز سه جلسه خواهیم داشت جلسه اول از ساعت ۹ صبح تا یک بعداظهر تا ۷ وجلسه سوم از ساعت ۸ تا ۱۲ شب ، کلیات لایحه بودجه مطرح است آقای دکترطبیب تشریف بیاورید.

دکتر طبیب

بنام خداوند جان و خرد کزین برتر اندیشه برنگذرد

جناب آقای رئیس ، همکاران محترم ، خانمها و آقایان پیش ازهرچیز از خدای بزرگ مدد و یاری میجویم که بتوانم دراین مکان مقدس آن مسئولیت خطیر و بزرگی که بنام نمایندگی مردم بعهده من محول شده دربحث کلیات بودجه سال ۱۳۵۵ آنطور که شایسته و بایسته است ادا کنم آن چیزی که درتمام فصول بودجه و بیانات جناب آقای نخست وزیر سایه انداخته و پرتوافکن شده یک مسئله است یک مسئله بسیار بسیار بزرگ و با اهمیت مسئله عصر و زمان است ، مسئله رستاخیز ، بودجه امسال با وجود آنکه دوازدهمین بودجه ای است که جناب آقای نخست وزیر بساحت مقدس مجلس شورای ملی تقدیم میدارند اما امتیاز بارز و برجسته آن این است که اولین بودجه عصر رستاخیز است علاوه براین بفال نیک میگیریم که یادآور یک رستاخیز بزرگ دیگری است و آن آغاز پنجاهمین سال سلطنت شاهنشاهی دودمان غرورانگیز پهلوی است (احسنت) مافکر میکنیم که رستاخیز یک چیزی بود که صرفاً درروز یازدهم اسفند سال ۱۳۵۳ قدم بعرصه وجود گذاشت اما رستاخیز درمتن فرهنگ ملت ایران و روح ملت ایران است روحی که همیشه ودرهرجائیکه ملت ایران درتنگنا قرار گرفت به بهترین حالت و وجه تجلی پیدا کرده و دوباره این ملت را ساخت و شکوفان نمود انقلاب مشروطیت یک رستاخیز ناآگاه ملت ایران بود اینکه ملت ایران درپایان عصر قاجاریه به زوال و انحطاط کشیده میشد و کشورما دستخوش تجزیه و نابسامانی بود و خرشید درخشان پهلوی ، رضاشاه کبیر ، سردارسپه که یک سرباز عادی بود ظاهرشد و درخشش آغاز کرد این هم یک رستاخیز بود تمام تحولات تاریخ ایران انجا که نشانی از حیات و زندگی می بینیم همه اش جلوه هائی از رستاخیز است اما در ۱۱ اسفند ماه رستاخیز بصورت آگاه و روشن به ملت ایران عرض شد درآن فصل که ما همیشه طبق سنت ملی خودمان به پیشواز بهاران می رویم و نوروز را استقبال میکنیم دراین سال ما سه بهار را پشت سر گذراندیم یکی آن بهار نورز که هستی جشن میگیرد . دوم آن بهار که بهترین آوردها و بهترین ارمغانها برای ملت ایران یعنی حکم و فرمان و یکپارچگی و یگانگی و وحدت برای ملت ایران است که این بهترین بهار و بهترین بهار بود که شاهنشاه ، کاروان سالار و رهبر ملت ایران بما عرضه داشت و سوم آن بهار یعنی بهترین آری ها و پاسخ مثبت که این ملت بفرمان و پیشنهادی که شاهنشاه ارائه فرمودند یا بهترین آری ها دراین حزب تشکل پیدا کردند و سازمانی را بنیاد گذاشتند که بتواند رسالتهای بزرگ ملت ایران را ایفا کند پس رستاخیز چنین پیش درآمدی داشت .

بامدادان که تفاوت نکند لیل و نهار

خوش بود دامن صحرا و تماشای بهار

آدمیزاده اگر درطرب آید چه عجب

سرودرباغ برقص امده و بید و چنار

این ملت ایران دربرابر چنین رستاخیزی وقتی که بهاران سنگ و نبات و جماد را به حرکت می اورد نمیتواند ملت ایران و مردم پاسخ ندهند مفهوم رستاخیز را خلاصه کنیم درخودش درکلمه اش ، درواژه اش ، لغتش چون که درزبان فارسی این خاصیت وجود دارد که کلمات قالبهای مناسبی برای معنی هستند لازم میدانم چون این افتخار و شانس را داشتم که اولین ناطقی باشم که درکلیات بودجه صحبت بکنم و بودجه ما اختصاصش این است که اولین بودجه متاثر از رستاخیز بزرگ ملت ایران است . پس ما یک معیار بزرگ و یک ضابطه بزرگ داریم و آن رستاخیز ضابطه و معیار اصلی و بزرگ ماست که درتمام مسایل خودمان را بررسی میکنیم ودیگر صفهای مخالف و موافق وجود ندارد و متر و اندازه و ضابطه ای بنام رستاخیز وجود دارد که عامل وحدت و یگانگی ملت ایران است (صحیح است) ویگانگی ملت ایران چون فرهنگ هیچ زبانی باندازه زبان فارسی غنی نیست رستاخیز وجزء است یک جزئش خیزاست که درجا نزن و حرکت بکن و جزء دیگر آن ازکلمه رست است رست را سه جور میتوان خواند اول اینکه این رست که ما میخوانیم درواقع به معنی راست است دروغ نیست‌، ریا و عوام فریب نیست که هرچه دلمان خواست بگوئیم برای اینکه عکسمان را در رادیو و تلویزیون بیندازند ، بلکه همچون مادری که فرزندش را در دامان می پروراند راست خیز است و برای خوشایند وبدآیند کسی نیست و برای اینکه روزنامه های خارجی از ما تعریف کنند صحبت نمی کنیم فلسفه رستاخیز درخود کلمه رستاخیز است و از خودش الهام میگیرد خود تو صوراسرافیل عصری راست خیز – راستین خیزی کن تو پیش از رستخیز ، رستخیز را توی وجود خودت پیداکن ، گدائی نکن ، عاریه نکن رساخیز مال خودت است و اما جور دوم آن رست یعنی رها شدن ، ما اعتقاد داریم که در تمام عالم هستی چیزی نیست که وظیفه و رسالتی نداشته باشد چشم من باید درست ببیند و دوتا نبیند اگر دو تا دید مریض است و اگر هم ندید معلوم میشود چشم من آزادی ندارد که وظیفه خودش را انجام بدهد؟ همین طور نیست یک ملت باید بتواند وظیفه و رسالت خودش را ایفا کند بندها را از هم بگسلد و ماهیت وجودی و شناسائی ملی خودش را نشان بدهد تا این رست خیز انجام نگیرد محال است که یک ملت بتواند ماهیت وجودی و شخصیت خودش را نشان بدهد ، مثل گلی که آزادی ندارد که شکفته شود و روشنائی و آب و خاک دراختیارش نیست و آزاد نیست . پس رستاخیز از رست خیز الهام میگیرد یعنی ملتی که آزاد میشود این حرفهایی که بیگانگان یعنی دایه های دلسوزتر از مادر ملت ایران میزنند برای همه روشن است ملت ایران امروز آزاد شده ، وحدت پیدا کرده دموکراسی به معنی کامل پیدا کرده چون خیزرهایی بخش را دنبال میکند واما شکل سوم این رستاخیز ‹‹ رست خیز›› یعنی رویش دانه است و جهانیان باید بدانند که این ملت باید بروید و شکوفان بشود و عظمت و شکوفائی های خودش را دوباره درتمام دنیا به جهان و جهانیان معرفی کند پس این یک پیش درآمدی بود از آن شعاع فروغ ایزدی که امروز با الهام الهی و فره ایزدی شاهنشاه این راهگشائی و راه یابی و یکپارچگی را به ملت عرض داشت . و حالا این ما هستیم که رستاخیز را پیدا کرده ایم و آن فرمول گمشده وجودمان را یافته ایم، آیا بدون قدرت و بدون نیرو و بدون تجهیز ما می توانیم به مقصود برسیم اگر چنین بود همه کارها خیلی ساده و آسان می بود . پیروزی بزرگترین حقیقت ها باید کار و نیرو به دنبال داشته باشد کدام نیرو از همه بالاتر است ؟ کدام نیرو است که از لحاظ واحد بیشترین بازده را خواهد داد. سخن را کوتاه کنم آن بزرگترین نیرو نفت نیست ، نیروی اتمی نیست‌، آن نیروی انسانی است که همه اینها رابوجود آورده ، پس ماباید به این نیرو دسترسی پیدا کنیم. این نیرورا ، این نیروی بکر ودست نخورده نیروئی که تقریباً میخواهم بگویم چون پربار از معنویت ایرانی است ، درآینده نسل های ما جوان خواهند بود ، یعنی ضریب جوانهای مادر دنیا بی سابقه خواهد بود ، یعنی ضریب جوانهای مادر دنیا بیسابقه خواهد بود یعنی نیروی تازه و جوان به اقتصاد و قلمرو کلیه امور اجتماعی ما روی آور میشود. بنابراین تکیه گاه ما و اهرم اصلی کار ما بایستی تکیه به نیروی انسانی داشته باشد و بدون تردید این سازمان دادن و تجدید نیروی انسانی بایستی از قواعد و اصول و ضوابطی الهام بگیرد زیرا اگر میلیونها سرباز بدون سازمان و بدون نظم بخواهند باآخرین سلاحها وارد کارزار شوند تا وقتی سازمانی منضبط وجود نداشته باشد نخواهند توانست هرگز موفق شوند بنابراین سازمانی که باید تمام نیروهای انسانی ما را هدایت کند میبایستی برازنده این امر و این مسئله باشد سم و دشمن این امر فساد است . صحبت دراین باره فعلاً برنامه من نیست و نمیخواهم چیزی دراین مورد بگویم چون تکرار مکررات است همه ما میدانیم که وقتی هواپیما میخواهد حرکت کند دشمن این هواپیما این است که سوراخی داشته باشد تا آن مواد سوختنی که باید او را به مقصد برساند ضایع بشود و به هدر برود فساد برای ملت ایران تحمل ناپذیراست و اما مسئله ای را بگویم نه برای تبلیغ و بخاط دلخوش کردن خودمان و آن این است که این فسادی که امروز وجود دارد خوشبختانه سطحی است سیستم کارهای ما طوری بوده که مثلا یک مقدار زباله بیک طریقی که البته نباید اجازه داد درجامعه ما رخنه کند رخنه کرده و یک چنین مسائلی را به وجود آورده و به چشم میخورد ولی روح ملت ایران فاسد نیست چون تک تک ما با هرکس که صحبت میکنیم می بینیم مبارزه با فساد را تایید میکند و روحش با فساد مخالف است وقتی ما حس وظیفه شناسی و حس وطن پرستی را درهرمقامی که باشد می شنویم احساس لذت میکنیم و به او آفرین میگوئیم پس نتیجه میگیریم در روح همه ما عنصر ضد فساد هست . چند روز پیش یکی از همکاران گرامی ما داستانی تعریف میکرد و میگفت شخصی مرتکب خلافی شد ماموری جلوی او را گرفت آن مرد نوکیسه یک اسکناس ۵۰۰ تومانی از جیبش درآورد و گفت این اسکناس را بگیر و این خلاف را ندیده بگیر ، آن مامور اسکنار را بجانب او پرت کرد و گفت مال خودت ولی دیگر خلاف نکن . شنیدن اینها لذت دارد در همه جای دنیا اینطور است درجامعه ما هم از اینها هستند و از آنها هم هستند . بایدکاری کرد که از ژرفای وجود ملت ایران این تک دانه ها راگوهریابی کنیم باید آنها را پیدا کنیم و ایناساس باید برتمام سازمانهای مملکتی ما حکومت کند تا این گوهر یابی و سازمان دادن این گوهرها به انجام نرسد انقلاب اداری تحقق پیدا نخواهد کرد این کتابی که در دست من است کتاب مقدسی است تمام مواد هفده گانه انقلاب ملت ایران تابه امروز درآن ثبت شده است هرکدام از این مواد به تنهائی فلسفه انقلاب ملت ایران را بیان میکند که ملت ایران باید باشد و توانا باشد اصل اول ، اصل لغو رژیم ارباب و رعیتی است یعنی یک فرد نه با واسطه خان و فئودال بلکه باید با وسیله خودش با ملت ایران پیوند داشته باشد ، تمام اصول هفده گانه انقلاب یکی پس از دیگری مکمل همدیگر هستند هیچ ایرانی نبایستی بدون بهداشت و درمان آموزش باشد و از مواهبی که طبیعت دراختیار این ملت گذاشته محروم بماند اینها راهی است که ما باید به پیمائیم اما برای بحث دربودجه امسال استقبال شایان توجهی صورت گرفت و تقریباً همه همکاران ما علاقه داشته و دارند که دربحث کلیات بودجه مشارکت داشته باشند و صرف نظر از مباحث طولانی و علاقمندانیکه درکمیسیون بودجه شب وروز پیگیری شده عده زیادی هم اینجا ثبت نام کردند و حتی اینجا ۴۸ ساعت متوقف شدند تا نوبت خودشان را محفوظ بدارند و من بسهم خودم و ازطرف سایر همکارانم از پذیرائی محبت آمیزی که روسای محترم ادارات مجلس شورای ملی انجام دادند سپاسگزاری میکنم و سعی میکنم برای آنکه وقت بیشتری برای سایر همکارانم باقی بماند تا آنجا که ممکن است کوتاه و خلاصه صحبت کنم سه رشته را در نظر گرفته ام یک قسمت کلیاتی بود راجع به عصر رستاخیز که توضیح دادم قسمت دوم یک بررسی مختصری است که مه بسهم خودم البته اعتقاد ندارم که نظرم قاطع و کامل باشد بلکه نظر همه ما قاطع است همه چیز را همگان میدانند و ما هم یکی از آن همگان هستیم قسمتهائی من یادداشت کرده ام بعرض همکاران میرسانم درفصل سوم برنامه ریزی مسلم این است که هرجامعه بایستی اصول برنامه ریزی کار خود را تنظیم کند و جای بحث و سخنی نیست دراینجا اشاره شده است به مطالعه دورنگر دراقتصاد کشور من اینجا نه قصدم تمجید ونه خلاف آنست بلکه واقعاْ اگر اصول برنامه ریزی ما مطالعه واقعی دورنگری اقتصاد کشورباشد جای کمال خوشوقتی است ما می بایستی اقتصاد مملکت خودمان را درجهتی رهبری کنیم که درآمد حاصل از نفت سال بسال در هزینه های جاری و عمومی مملکت سهم کمتری داشته باشد ودرآمد نفت که میراث گذشتگان ما است صرف سرمایه گذاریهای ثابت و عمرانی برای نسل حاضر و آینده باشد بنابراین من فکر میکنم این مطالعه دورنگر برای اقتصاد کشور باید معطوف به حقیقت هائی که درجهان امروز وجود دارد و دسیسه های بیشماریکه استعمارگران درجهان موجود مرتکب میشوند و هیچ مرزی از اخلاق و انسانیت را احترام نمیگذارند نسج اقتصادی و سازمان بنیادی مملکت ما یمباید براساس چنین درونگری و واقعیت بینیهائی پیش بینی شود دراینجا درقسمت امور عمومی کشور برنامه ارزشیابی است که من فکر میکنم یک برنامه زیر بنائی است همانطور اشاره کردم ما باید معیارهای راستین برای ارزشیابی ها در تمام قلمرو وجود این مملکت پیداکنیم آن کسی که چاپلوس ترا است نمیتواند معیار و ملاک پیشرفت قرار گیرد مراقبت درحسن انتخاب کارکنان دولت خیلی اهمیت دارد اینها مطالبی است که درپیوست شماره ۲ لایحه دولت اشاره شده است اکثر نابسامانی ها و نارضایتی ها و فسادهائیکه ما می بینیم از این عدم مراقبت و عدم حسن انتخاب مامورین سرچشمه میگیرد پس این مطلب بزرگ و قابل اهمیت است اجرای برنامه های آموزشی برای بالابردن سطح اطلاعات کارمندان دولت برنامه اینست بسیار مورد تایید و ارتقاء شاغلین سازمانهای ما در هر زمان بایستی براساس ارزش افزوده و بازدهی بهتر آنها باشد . یک کارمند باید نه تنها حق داشته باشد بلکه باید واقعاً ملزم باشد برای اینکه کارش بهتر به جامعه تحویل داده شود آموزش لازم را به بیند امور مربوط به بازنشستگی کارکنان دولت آن تشویقی که از بازنشسته ها صورت میگیرد تشویقی است که از شاغلین بعمل میاید آن کارمندیکه شاغل است اگر از آینده خودش اطمینان داشته باشد و بداند درموقع بازنشستگی هم مورد حمایت قرار خواهد گرفت و حکومت مدافع و حامی بازنشسته ها خواهدب ود بدون تردید تمامی نیروی شوق و استعداد خودش را بکارخواهد انداخت و با صداقت و دور از بی تفاوتی کارخواهد کرد وحالا به این قسمت امور عمومی کشوراعتباریکه اختصاص داده شده نظری میافکنیم متاسفانه با توجه و اهمیتی که مسئله ارزشیابی و گوهر یابی انسانها دارد دراین ارقام که مربوط به سال های ۵۳ و ۵۴ و سپس سال ۵۵ است می بینیم که به ترتیب کاهش یافته و این مغایر با این است که عرض کردم برای ارزشیابی درسال ۵۳ نه دهم درصد سهم گذاشته شده درسال ۵۴ بهفت دهم تقلیل پیدا کرده و سال ۵۵ به پنج دهم کاهش پیدا کرده بهمین ترتیب بهبود نظام اداری و استخدامی کشور که این برنامه ها دراینجا اشاره شده تقلیل می یابد باید گفت اگر این همه زحمت در تنظیم این دفاتر بودجه کشیده نمیشد و اینطور شسته و رفته دراختیار ما قرارنمیگرفت من که دراین امور تخصصی ندارم توجه باین نکات برایم باین سادگی میسر نبود بهبود نظام اداری و استخدامی کشور بهمین ترتیب درسال ۵۴ پنج درصد و درسال ۵۵ باتوجه به رسالتهای بزرگی که ملت ایران درمورد مبارزه با فساد و اهمیتی که برای شناسائی افراد زبده اجتماع دارد این همه کاهش پیدا کرده و به رقم ۳/۷ % رسیده بعقیده من این دو مبنا این دو رقم ارزشیابی و بهبود امور اداری و استخدامی کشور دومسئله زیربنائی است اگربخواهیم ساختمان خوب داشته باشیم اول باید زیربنای خوب داشته باشیم اگر ما بفراخور آن ساختمان قبلا تدارک زیربنا را نکرده باشیم فکر میکنم بعداً برخورد خواهیم داشت با ندامت درقسمت چهارم اداره امور قضائی که البته همکاران حقوقدان و متخصص ما دراین رشته بیانات خودشان را اظهار خواهند داشت و من بیشتر بانها حق میدهم که دراین مورد صحبت بفرمایند .

ولی اینجا واقعاً دربرنامه های مملکت ما یک مطلب خیلی جالبی است برنامه ها معطوف می شود به اینکه با اجرای برنامه اقدامات تامینی اصولا مجرمین را اصلاح کنیم و تربیت نمائیم و آنها را بکارهای سازنده آشنا کنیم ولی این جا که معطوف به نیروی انسانی است سهم اعتبارات فقط پنجاه میلیون ریال است این اهمیت دارد ما میخواهیم این بیماران اجتماعی را درمان کنیم بعقیده من جا داشت و دارد که سهم بیشتری قائل بشویم درفصل پنجم اجرای سیاست داخلی کشور یکی از بزرگترین چیزهائی که میتواند ضابطه داشته باشد پیشرفت یک جامعه بعقیده من تنها تکیه برمظاهر مادی و ظاهری نیست مملن است پول دراثر یک جریانی و تصادفی دراختیار یک عده قراربگیرد و اینها بیایند یک خانه های قشنگ درست بکنند و خیابانهای وسیع بسازند اینها دلیل پیشرفت اجتماع نیست هرگاه آن پول و سرمایه از آن جامعه دور و خارج بشود آن جامعه چون بصورت راستین پیشرفت نکرده بود سقوط خواهد کرد و به وضع اولش برخواهد گشت ملاک واقعی برای شناخت پیشرفت جامعه یهنی مسئله عدم تمرکز و سهم مشارکتی است که تمام اجزای وجودی یک جامعه درسازندگی آن برخوردار میباشد و مشارکت دارند امامسئله عدم تمرکز یک مسئله فیزیکی نیست که ما بگوئیم همین اندازه که دریک شهرستان گفتیم کارتان دست خودتان باشد و یک مسول دادیم و فرستادیم و اکتفا کنیم که عدم تمرکز انجام گرفته این یک مسئولیت توجیهی است یک مسئله شناسائی است و به یک سیاست ملی وقتی این شناسائی به مفهوم واقعیصورت بگیرد آنوقت مفهوم تمرکز به معنای واقعی تحقق خواهد گرفت من فراموش نمیکنم یک موقعی درسالهای قبل یعنی درسالهای ۳۸ . ۳۹ یک پیمانکار دریکی از این بنادر ساختمانهائی درست میکرد که برخلاف ضوابط ساختمانی عمل کرده بود و آن تیرآهن هائی که باید بکار ببرد مورد استفاده قرار نداده بودوبهمین دلیل رئیس بهداری وقت مطالبات اورا پردخات نکرد و این بخاطر عدم اجرای قانون بود این کشمکش بین آن مقاطعه کار و رئیس بهداری وجود داشت تا اینکه بک روز من رقتم دیدم آقای رئیس بهداری که تا این تاریخ این فکر برایم پیش نیامد سوء نیت داشته باشد تمام مطالبات او را تمام و کمال پرداخت کرده بود در صورتیکه نمی بایست مطالباتش پرداخت میشد مگر آنکه کارهایش مطابق قرارداد انجام شده باشد دلیلش را پرسیدم بخشنامه ای نشانم داد دیدم بخشنامه از طرف نخست وزیر است که مربوط بسالهای قبل میباشد دراین بخشنامه به تمام دوایر دولتی دستورداده شده بود که موجبات عدم رضایت ارباب رجوع فراهم نشود و کار ارباب رجوع را بسرعت انجام دهند برداشت آن رئیس بهداری چنین بود که آن مقاطعه کار ارباب رجوع است و حالا این مرد محترم فکر میکرد اگر استادگی کند و پول آن مقاطعه کار را ندهد این نارضایتی ارباب رجوع را پدید میاورد درمسافرت اخیر من به بوشهر رئیس یکی از دوائر دولتی درمورد ماسه و شن دریا که برای کارهای عمرانی استفاده میشد من نمی گویم سوء نیت داشته برداشت او اینطور بوده میگفت نباید استفاده بشود تصادفاً من دراطاق استاندار بودم گفت شما باستناد جه جیزی این ممنوعیت را بوجود میاورد؟ او یک ماده قانونی را به آقای استاندار نشان داد آقای استاندار گفت به هیچ وجه این قانون باین عمل شما ناظر نمی شود اجازه بدهید این عمل صورت بگیرد درهمین مسافرت من شکایت های زیادی را بررسی کردم اول بفکر من نمی آید که سوء نیت باشد من میگویم برداشت درست نیست پس ما باید یک برداشت و یک توجیه قاطع در سیاست ملی داشته باشیم بعقیده من مسئله عدم تمرکز که بسیار مسئله مهم و جالبی است صرفاً یک چیز فیزیکی نیست درجلسات انجمن های بوشهر من شرکت داشتم میگویند یک مامور کوچک دولت دراین انحمن ها که به آنها دمکراتیک هم میگویند همه کارمیتواند بکند ولی ما انجمن شهر و انجمن شهرستان و انجمن استان اگر همه دست بدست هم بدهیم هیچ کاری نمیتوانیم بکنیم برای تحکیم مبانی سیاست عدم تمرکز و مشارکت عموم باید دواصل مسئولیت و اختیار باهم جلو برود بکسی که مسئولیت داده میشود باید اختیار هم داده شود اینجا من یک خلاصه ای جمع کرده ام از اعتبارات طرح های عمران منطقه ای سیاست ما این نیست که ثروتمند ، ثروتمندتر بشود و فقیر ، فقیرتر این سیاستی نیست که از رستاخیز الهام گرفته باشد ، روندش این بوده که شهرهای بزرگ داشته باشیم یعنی مناطق روستائی و کشاورزی و گوشه و کنار مملکت جذب تهران بشوند و آنوقت بیایند اینجا در سطح وزیر مملکت ، استاد دانشگاه پشت چراغ قرمز متوقف بشوند نیروی انسانی ما بدین ترتیب به هدر میرود اما اگر بخواهیم سیاست عدم تمرکز را داشته باشیم باید به عقیده من جاذبه های جمعیت را بجای این که بطرف شهرهای بزرگ هدایت کنیم بطرف مناطقی که امروز استداد و آمادگی دارند ولی جمعیت هایشان پراکنده است هدایت کنیم برای نمونه عرض میکنم دیدم اعتبار استان بوشهر ۱۵۴ میلیون و ۳۴۰ هزار ریال بود که کمتر از ۲ درصد اعتبار طرح های منطقه ای استان ها میباشد ولی من این جا روی سیاست کلی مملکت صحبت میکنم و این برداشتی است که من دارم نه به خاطر اینکه نماینده بوشهر هستم بلکه یک عضو مملکت هستم این جا صحبت من مورد اعتراض همکاران دیگر قرار نگیرد وقتی ما میخواهیم این جمعیت را به آن نقاط دور افتاده هدایت بکنیم باید یک مقدار تحمل یک مقدار فداکاری کنیم اما در مقابل یکی از استان ها که من این حا اسم نمی آورم بیش از ۱۰/۵ درص ازکل اعتبارات این طرح ها را به خود اختصاص داده است (دادفر – مال بوشهر چقدر است ؟ ) مال بوشهر ۱۵۴ میلیون و ۳۴۰ هزار اعتبار طرح های عمرانی منطقه ای بوشهر است اشاره من به آن قسمت است درهرصورت درحفظ نظم و امنیت داخلی کشور جای هیچ تردید نیست که بایستی این ملت از هر حیث و در هر جهت و از هر حیث و درهر قلمرو از امنیت کامل برخوردار باشد تا بتواند استدادهای خود رانشان دهد دراینجا راجع به مراقبت برا یایجاد سهولت درامر عبور و مرور و ترافیک اشاره شده که من فکر میکنم اگر حتی اعتباری هم برای این وجود نمی داشت وضع با آنچه که الان وجود دارد فکر میکنم زیاد تفاوت نمیکرد ترافیک تهران خفه کننده است و شهرستانها هم دارند دراین مسیر هدایت میشوند درقسمت خدمات فنی و عمومی و رئوس برنامه هائی که هست و وجود دارد ما صرفاً نمیخواهیم دلمان راخوش کنیم که درسال چه اعتبارهائی داریم برای نتیجه گرفتن اساسی بایستی روی عملکرد پیمانکاران و مشاورین نظارت دقیق بشود من یک موقع شهردار بودم سال ۱۳۳۸ آن موقع سازمان برنامه وقت قرار گذاشته بود که شهرداریها خودشان راساً نباید دست بکارهای فنی بزنند چونکه کادر فنی و مجهزی برای این کار ندارند قضیه ظاهر منطقی و صحیحی داشت بعد ما باچه وضع و چه زحمتی و آن شهرداری سال ۳۸ بوشهر پول جمع کردیم و این پول را برای خاطر اینکه از موهبت کارشناسان ورزیده فنی برخوردار بشویم دراختیار سازمان برنامه قرار دادیم منهم فراموش نمی کنم که برنده منقاصه شبکه برق بوشهر شرکت زیمنس شد و مردم خوشحالی کردند که خوب حالایک شرکت درجه اول درسطح بین المللی میاید و کارهای شبکه برق ما را درست میکند من یک روز در شهرداری بودم دیدم که یک نامه برای من آمده از طرف زیمنس و یک سیم کش بدون تخصص را که در تهران زیاد است معرفی کرده است و من نتوانستم تحمل کنم و تا آنجائی که درقدرت و اختیار من بود جلو این امر استقامت و پایداری کردم حتی شاهنشاه روزی که تشریف آوردند گناوه و آقای دکتر اقبال هم بودند درآنروز من افتخار داشتم خدمت شاهنشاه خیرمقدم عرض کنم و شاهنشاه عنایت فرمودند و ازمن سئوالاتی فرمودند و من با تمام وجود و با تمام صراحت این مطلب را بعرض شاهنشاه رساندم که سازمان برنامه دستگاهی است که اینطور با ما رفتار میکند به ما میگویند که شما صلاحیت فنی ندارید و از طرف دیگر وقتی کار را از دست ما میگیرند ای کاش درست عمل میکردند و کار را به کسی که به هیچ وجه صلاحیت ندارد واگذار میکند درامر پیمانکاران و مهندسین مشاور باید نظارت بشود من الان تمام صورتجلسات انجمنهای شهر و شهریتان و استان بوشهر را مشاهده میکنم یکی از حرفهایشان این است که قرار شده است که یک جاده با هزار زحمت درست کنند آنوقت اینها آمده اند خرج کرده ا ند وقت صرف کرده اند برای مشاوره بعد راه کشیده اند به یک ابادی سیلاب میاید و یک آبادی آب به مزارعش نمیرسد مشاورین شما باید این مطالعات را انجام بدهند این که کار من نیست درتخصص من نیست وقتی شما مشاور فنی هستید باید این کار را صحیح انجام بدهید یک وقتی من رفتم دردهات و بخشهای دورافتاده این مشاهدات من است و قصدم تنها حوزه انتخابیه خودم نیست و شاهد عینی هستم و بیش از دو الی سه ماه بیشتر از نصب پایه های این تیرهای برق نمی گذرد و یکدانه آنرا من بچشم خودم سالم ندیدم بعد یکنفر روستائی نشسته بود و به من گفت آقا مگر اینها بیگانه و یا غیر ایرانی هستند که دست به این کارها میزنند ؟ این صحبت مرا به تاثر انداخت آیا اینها بیگانه هستند که به ما اینقدر ضرر میرسانند ببینید چقدر رشد فکری است که یک روستائی میگوید که این بیگانه است که زیان میرساند؟ ببینید چقدر رشد فکری زیاد است که فلسفه های ملت از زبان دهقان و روستائی بما رسانده شده این مطلب را عرض میکنم روستائی ما میداند ایرانی نباید ضرر بزند که بیگانه وجودش ضرر است و میپرسد که مگراینها بیگانه هستند که اینطور بما ضرر میزنند؟ تمام کارهائی که با زحمت وبا فشار و سائیده شدن کفش علاقمندان محلی بمرحله طرح رسید تمام این طرحها ناقص و نیمه تمام ماند نه یکی نه دو تا نه سه تا نه چهار تا و به آن مقاطعه کار که فقط اسمش مقاطعه کار بود درآنجا باوکار دادند و در اینجا هم باو کار دادند ما نمیخواهیم پولهای مملکت را خرج کنیم ما میخواهیم نتیجه بگیریم آن چیزی که برای ما ارزنده است آن چیزی است که باید بدست بیاوریم برنامه ها با سه شاخص باید ارزیابی شود ، کنترل زمانی ، تمام این برنامه ها را درتنگنا انداختند و بعد در شرایط اضطراری توقع امتیازات اضافی داشتند ما اگر سینه سپر میکنیم و با دسیسه های استعمار روبرو میشویم برای این نیست که این پولها درکانالهای گوناگون از بین برود پس پروژه ها از نظر زمانی باید تحت کنترل قرار بگیرد دوم از نظر بودجه ای ببینیم دراین زمان که می بایستی این برنامه انجام بگیرد و متعادل و با مقطع زمان بودجه هست یا نه؟ باید به بینیم که آیا متناسب با زمان بودجه آن هم درنظر گرفته شده است یا نه سوم کنترل عملیاتی بنابر این باعنایت به مسائل خدمات عمومی و فنی که دراین بودجه است باز هم باتاسف مرتب دراین سه سال اداره امور مشاوران و پیمانکاران و تعیین استاندارها سهم اعبتاریشان کمتر شده است در سال ۱۳۵۳ دودرصد در ۱۳۵۴ ۱/۴ درصد درسال ۱۳۵۵ – ۱/۲ درصد وباز هم به اعتقاد من این نظارت و ارزشیابی یک کار بنیادی و زیربنائی است تایک سیستم زیربنائی نداشته باشمی عقیده من براین است که این روند با حرف بسامان نخواهد انجامید . اطلاعت و ارتباطات جمعی ما بایستی شاخص های انسانی و گوهرهای وجودی ملت خودمان را بپرورانیم این رسالت بزرگی است برای ارشاد و شناسائی و رهبری تمدن و فرهنگ ملت ایران که ریشه دار و عمیق پیشرفت کند درتمام جهان قلمرو فرهنگ ملت ایران بسیار فراتر از مرزهای سیاسی اش است و درتمام دنیا ریشه افکنده من برنامه ائی را که انجام میگیرد و درمسیر شناخت و فرهنگ و تمدن ایران است ستایش میکنم از ارتباطات جمعی آن فیلمها و چیزهای ارزنده ای که افتخارات ملی مارا نشان میدهد ستایش میکنم بچه های ما باتوجه و ذوق و شوق این برنامه ها را جذب میکردند و این کار زیربنای مملکت سات ولی متاسفم که صدای ایران درسواحل خلیج فارس باین رادیوهای کوچکی که در دست ماست بگوش نمیرسد پوشش تلویزیونی ما نمی خواهیم که کرانه های شمالی خلیج فارس ار فرستنده های کرانه های جنوبی استفاده کنند ولی مجبور میشوند فرستنده های تلویزیونی ما بایستی تقویت بشود این سیاست ملی ماست درخلیج فارس مخصوصاً باتوجه به سیاست بزرگ و مستقل ملی که ما داریم و رسالتهای عظیمی که ما داریم این ایراد و انتقاد نیست این اشکال بایستی برطرف شود چون در این بدن من این پوست بدن من است که محافظ بدنم در مقابل میکروبها است و مرزهای ما باید مثل پوست بدن نفوذ ناپذیر باشد .

(یکی از نمایندگان - مرزهای ما نفوذ ناپذیر هستند) و اگر این نفوذ پذیر باشد ان میکرب وارد خون من خواهدشد و هستی من را به تباهی خواهد کشانید هرچه بیشتر مرزمان را نیرومند کنیم باز هم جا دارد. برنامه تحقیق و بررسی : ارتباطات جمعی مورد کم لطفی قرار گرفته در مورد امور نیروی کار ایران با حفظ سنت های ملی و فرهنگ خودش ناگزیر از ادامه راه صنعتی شدن است یک قسمت از وحشت استعمار این است که ایران این شیربیدار ، این شیری که میخواهد بجلو برود عرصه را برغارتگری های صنعتی دنیای استعمار تنگ بکند باید این دسیسه ها را نه با حرف نه با زبان با عمل خنثی و بلا اثر کنیم بایستی کالا و نیروی کار ایرانی درسطح جهانی نه تنها از نظر قیمت بلکه از نظر مرغوبیت قابل رقابت باشد اقتصاد آینده ما معطوف به چنین اصولی است که کالای ایرانی وضعیت ایران بتواند راه به جهان پیدا کند تخصص و مهارت کارگران بایستی افزوده شود این عشق و امید کارگران ایران است امروز وقتی یک کالای صنعتی را ما ناچار میشویم از غرب خریداری کنیم بروید ببینید تفاوت آن کالای ساخته شده با ارزش های آن مواد اولیه که در آن بکار برده شده چقدر تفاوت دارد صد برابر ، هزاربرابر چقدر؟ اینجا دیگر انصافی نیست اینجا هر قدر زورش برسد این تفاوت صرف بهبود زندگی آن کشوری میشود که بان مرتبه و درجه از مهارت و کارآئی رسیده آن کارگر کشاورز و فرد آن ملت است که با یان شیوه خون این ملت را بطرف خودش جذب میکند چرا یان حالت دگرگون نشود سنت ما سنت تجاوز بحقوق دیگران نیست درهیچ شرایطی اگر ما قوی بشویم مثل آنهااز این کارها نمی کنیم ولی از امروز ما قوی بشویم مثل انها از این کارها نمیکنیم ولی از امروز ما باید این پایه را بریزیم راه صنعتی شدن ایران با حرف نیست با عمل است بایستی مهارت و کارآئی کارگران در هر زمینه و هرسطح افزوده شود (یکی از نمایندگان میشود آقا حقوقشان هم بالا میرود)بازدراین فصل از تحقیق و بررسی معطوف به توضیحاتی است که داده شده که باز هم بعقیده من قسمت های زیربنائی این رشته کار درست مورد عنایت قررا نگرفته در سال ۱۳۵۳-۲/۲ % ، سال ۱۳۵۴-۱/۸۱ % ، و سال ۱۳۵۵ – ۱/۶% تقلیل پیدا کرده بعد میرسیم اینجا بیک مساله خیلی مهم که مربوط بهمه چیز و ناموس ماست و آن امر دفاعی مملکت ایران است آن جیزی است که واقعا فلسفه است:

چو ایران بناشد تن من مباد ، تنها فکر نکنید ما ایرانی هستیم فکر کنید این کشور دریاست و مایک مقدار ماهی و دریا هستیم اگر دریا نباشد ماهی نیست پس دریا باید باشد تا ماهی باشد ایران باید باشد تا ما باشیم (احسنت) این فلسفه است این آینه تمام نمای فلسفه ایران است آینه تمام نمای روح ملت ایران است فلسفه و چکیده اندیشه است بهتحقیق من و شما نخواهیم بود باید ایران باشد تاهرچیزی بتواند اشد اگر ایران نباشد اقتصاد نیست ایران نباشد راه نیست هیچ چیز نیست دانشگاه نیست دفاع مملکت ما امروز با شناخت سیاست مستقل ملی ما جهت دارد دفاع ملت ما امروز با شناخت سیاست مستقل ملی ما جهت دارد دفاع ملت ما امروز دریک قلمرو و یک زمینه خلاصه نمیشود نهادی است فراگیر و پیکاری است همگانی ، برای ملت ایران فرمان بهداشت ، فرمان سهیم شدن کارگران درسود ویژه ، اصل چهاردهم ، اصل سیزدهم ،‌گسترش مالکیت صنعتی اینها همه نهادهای دفاعی این مملکت هستند کارگری که احساس میکند در کارخانه از نتیجه دسترنج خودش سهم ندارد او نمی تواند نهاد مطلوب نیروی دفاعی ما باشد باید این نهاد سازی نیرومند بشود اگر ما بی سواد باشیم نیروی انسانی ما بجای اینکه در سطحهای بالا قرار بگیرد ردسطح پائین قرار خواهد گرفت و ما نمیتوانیم نیروی دفاعی بهتری داشته باشیم پس این مسئله را باید اهمیت بدهیم این شیرازه هستی ما است شیرازه زندگی ما است .

چون هستی من زهستی اوست تاهستم وهست دارمش دوست

(احسنت) ما نه تنها باید متکی به نیروی دفاع نظامی و غیرنظامی باشیم بلکه همانطور که گفتم باید همه نهادهای دفاعی را گسترش بدهیم. آن محصل یکه امروز خودش را برای مملکت با عشق آماده میکند او هم خدمتگزار واقعی نهاد دفاعی مملکت سات ‹‹ صنایع نظامی ›› ما باید روی صنایع نظامی خودمان تاکید کنیم ما میخواهیم با اجرا و شناخت اصول مقدس سیاست مستقل ملی صنایع نظامی ایران لحظه به لحظه بی نیاز از صنایع نظامی دیگران باشد ما می بینیم چکارها دارند میکنند شرم آوراست ۲۸ میلیارد دلار دلالی قیمت ها دست خودشان است قوز بالای قوز هم میگذارند این ننگ است درچنین جهانی که از عاطفه و انسانیت برخوردار نیست چرا؟ چون تابع فرهنگ غیرایرانی است این فرهنگ ما است که آزار رساندن درآن نیست حتی قهرمانان بزرگ ملی ما آن کسی که زمین راشش و آسمان را هفت میکرد میگوید:

میازارموری که دانه کش است که جان دارد و جان شیرین خوش است

پس طبیعت ملی ما است که آزار نرسانیم و از قدرتمان سوء استفاده نکنیم ولی آنها این چنین هستند فرهنگی که امروز مثل دیو مثل اهریمن مستولی شده و هدیه صادراتی بنام غرب زدگی کثیف فکر ما را مسموم میکند ما یک بندر نظامری قوی و نیرومند در دهانه خلیج فارس ناظر به اقیانوس هند و دریای عمان باید داشته باشیم من یک ایرانی هستنم حق دارم عقیده خودم را بیان کنم یک روزی بود سیاست استعمار نیروی دریائی ما را در شط العرب کذائی محصور کرده بودند مرکز نیروی دریائی ما درآنجابود آن نامردها شبیخون زدند سال ۳۸ من آمدم تهران خدمت خود جناب آقای هویدا رسیدم درشرکت نفت بودین راجع به آب بوشهردراین مورد بعداً عرض خواهم کرد بعد رفتم برای همان موضوع آب بوشهر فرمانده نیروی دریائی مرحوم تیمسار شاهین بود چون نیروی دریائی درهمان مواقع تعهداتی داشت راجع به آب بوشهر گفتم تیمسار من یک ایرانی هستم و بعقیده من نیروی دریائی ایران باید از آن تنگنا بیاید بیرون و درخلیج فارس از قدرت بیشتر برخوردار باشد فکر نکنید که این فکر مال من تنها است این سیستم فکری همه افراد مملکت است سیاست مستقل ملی ما حکم میکند به من که دراین ساحت مقدس بیان کنم که ما یک بندر نیرومند نظامی درآن دهانه دریای عمان ناظر بر اقیانوس هند می خواهیم چون یک سیاست بزرگ داریم و سیاست ما دیگر یک سیاست کوچک نیست اما آموزش و پرورش : این حق همکاران آموزش و پرورشی است که مطالب لازم را بیان بدارند و باز میگردیم به آن قهرمان بزرگمان که فلسفه صیانت و زندگی ایران را به زبان حماسه بیان داشت و او سخن سرای بزرگ توس بود که گفت:

توانابود هرکه دانا بود

بعنی خدای بزرگ بخیل نیست هرکاری که تو فکرش را بکنی میتوانی انجام بدهی اگر سیب زمینی و پیاز اینجا کم بود میتوانی بروی توی کره ماه از آنجا بیاوری ولی این شرط را دارد که باید دانا باشی تا توانائی بیشتری بدست بیاوری ملت ما امروز توانایی میخواهد قدرت میخواهد نیرو میخواهد و آن نیرو از کانال دانایی است از کانال آموزش و پرورش همراه آرمان خواهی ملی است یک قرار داد داشتیم با یک موسسه خارجی من بحثی راجع به رقمش نمی کنم چون ممکن است درحافظه من نباشد تفاوت خسارتی که ما بیک کارشناس پتروشیمی دادیم هشتصدمیلیون دلار یک چنین مبلغ هنگفتی بود اگر ما تکنولوژی و صنایع مملکت خودمان را تکمیل کنیم این قبیل زیان هارا نخواهیم داشت بلکه نفع هم خواهیم برد و رسوخ خواهیم داد .

برنامه آموزش عالی: مثل یک باغ که بهترین نهالها را درآن میکاریم و هدف ما نباید این باشد و تنها دلخوش باشیم که نهالی کاشته ایم بلکه این ها باید به بهترین نحو به ثمر برسند امروز ما وقتی از کودکستان شروع میکنیم نباید وسط راه ولشان کنیم این ها پرورده های ملت ایران هستند این ها اگر از وسط قطع شود این زحمات اگر بریده شود مثل این است که از اول کاری انجام نگرفته باشد مثل این است که یک ساختمان را که می سازیم و همه کاری را انجام داده ایم به سقف که رسیدیم سقف را نیمه کاره رها کنیم اینها باید مثل زنجیر پشت سرهم باشند ما پشت میز نشین نمیخواهیم نظام آموزش و پرورش ما باید معطوف به بازار کار و نیازهای ملت ما باشد برنامه آ,وزش عالی و گسترش دانشگاهها درمناطق گسترده جغرافیائی موردتایید است توجه کنید خلیج فارس یک منطقه فرهنگی ملت ایران هم هست نه تنها از نظر حوزه انتخابیه ام میگویم بلکه از نظر منطقه عرض میکنم خلیج فارس بایستی ک منطقه فعال فرهنگی باشد و باید دانشگاه خلیج فارس را سامان بدهیم فرهنگ ملت ایران را آنجا ریشه دار کنیم نفوذ بدهیم آن جوانانی که بعلت مشکلات زندگی نمیتوانند به نقاط دیگر بروند موجبات تحصیلات بالا را در آنجا برایشان فراهم کنیم این کنگره های علمی که تشکیل میشود خیلی خوب کمک میکنند اینها سطح دانش عمومی را بالا میبرند تا انجائیکه من اطلاع دارم الان سیزدهمین کنگره دندانپزشکان را پشت سر گذاشته ایم اینها تا بحال متکی بخودشان بودند جا دارد باینها کمک و عنایت بوشدتا بتوانند در یک سطح بزرگتر این کار را انجام بدهند تعداد دانش آموختگان دندانپزشکی خیلی خیلی کمتر از نیازهای مملکت ما است دانشگاه بایدایننیازها را برطرف کند پرسنل پرستار و چیزهاییکه لازم است برای خدمت مردم ، باید به بینیم نیازهای مملکت ما چه چیزهائی است به آنها تکیه کنیم از لحاط آموزشی این همکاران فرهنگی گله داشتند و می گفتند که چطور همه کارمندان دولت یکماه از پاداش استفاده میکنند چه اشکالی دارد که ما هم مانند دیگران از همان مزایا برخوردار باشیم نباید از نظر دور داشته باشیم که آموزش و پرورش نه تنها مربوط به امروز است بلکه روی نسل آینده اثر میگذارد نهاد آموزش و پرورش نهادی است که معطوف به آینده است و باید به این نهاد توجه بیشتری داشته باشیم دراین فصل آموزش و پرورش یادداشتهائی با خودم دارم درصد آموزش بزرگسالان با اهمیتی که برای ورود فوری به بازار کار دارد سهم آموزش بزرگسالان را سال به سال کمتر کردیم درمقابل روند ما این بوده است که احتیاجات خودمان را از کارگرهای خارجی تامین کنیم بنظر من این صحیح نیست ما نباید متکی بکار بیگانه و غیر ایرانی درسطح وسیع دراین مملکت باشیم آموزش متوسطه عمومی و جامع (یکنفر از نمایندگان – آموزش جامع دیگر نداریم) دراین بودجه که دراختیار من است وجود دارد حالا اسمش را چه میخواهید بگذارید ؟ دراین قسمت هم بودجه تقلیل پیدا کرده و از ده و هشت هم درصد به ۹/۶ % و بعد هم به ۹% کاهش پیدا کرده است درصد آموزش فنی و تربیت حرفه ای بهمین ترتیب دچار کاهش بوده تحقیقات دانشگاهی اصالا دانشگاه یعنی تحقیق و بررسی این قسمت تحقیقات دانشگاهی هم مرتب کاهش داشته اما به بحث فرهنگ و هنر میرسیم یعنی روح خلاقه و سازنده ملت ایران ما واقعیت های ذهنی و واقعیت های عینی داریم باید واقعیت های عینی درجامعه در تایید همان واقعیت های ذهنی باشد که وجود دارد و درغیر این صورت ما نتیجه نخواهیم گرفت فرهنگ ملی مامیگوید نابرده رنج گنج میسر نمیشود همچنین میگوید:

دهقان سالخورده چه خوش گفت با پسر کی نوردیده بجزاز کشته ندروی اینها رامیگوئیم بعد درمواردی مشاهدات عینی درجامعه چیزهائی است که با این فلسفه تضاد دارد نابرده رنج گنج میسر نمیشود این باید فلسفه عملی زندگی ما باشد اینها جزئیاتی است که من وارد آن نمیشوم اما یک فتح باب نشان دادن دریچه هاست اگر ما میخواهیم واقعاً تکیه کنیم بفرهنگ ملی خودمان تنها یک دکور نیست که توی اتاق بگذاریم و به آن دلخوش باشیم فرهنگ ما فرهنگی است که باید پاسخ گوی مسائل جامعه ما باشد و به داستانهای ملی و سرنوشتهای مل خودمان پی ببریم و فرهنگ ملی خودمان را درآن لابلاها بشناسیم یک تذکره ای بودراجع به تاسیس پست درجهان این تذکره را ما ایرانیان ننوشته بودیم خارجیها نوشته بودند یک موقع دو امیر بودند در دوقسمت مملکت مبخواستند بهم کمک مالی بر سانند آنموقع جواهرات را چون سبک وزن بود و گران قیمت یکی از برادرها میخواست بدیگری تحویل بدهد و به یکی بنام شاطر صالح دادند از قضا آن برادری که گیرنده بود کشته میشود و این برادر میفهمد که این گوهر بدست آن برادر نرسیده و یقین هم داشته که پیک پست ایران امین است و هرگز درامانت خیانت نمیکند آن پیک دربین راه مریض میشود و احساس میکند ازاین بستر بیماری بلند نخواهد شد به ببینید این گوهر وجود ایرانی است درآخرین روزهای زندگی و درآخرین رمقهای زندگی بفکر آن امانت بوده است که چطور امانت را بصاحبش برساند میرود پهلوی کاروانسرادار و میگوید من مریض شده ام و ممکن است از این بستر بیماری بلند نشوم من بستگانی دارم که حتماً بسروقت من میایند شما گور مرا بانها نشان بدهید و پول کفن و دفن خودش را میدهد و میرود دراتاقش و گوهر را در دهان میگذارد و چشم و دهان را می بندد درموقع احتضار که انسان بشدت به اکسیژن نیاز دارد دهانش را می بندد و جان بجان آفرین تسلیم میکند کاروانسرادار هم او را درنقطه معینی بخاک میسپارد آن برادر قدم بقدم بدنبال شاطر صالح راه میافتد تا به بیند چه اتفاقی برای او رخ داده است میرسد بکاروانسرادار و سراغ اورا میگیرد میگوید بله چنین شخصی اینجا آمد و این پیغام را داد آن برادر میگوید این قبر را بشکافیم آن گوهر یا توی دهانش هست یا توی معده اش آفرین هزاران آفرین باین روح بزرگ ایرانی گوهر در دهانیش بوده است تمدن بزرگ این است بشناسیم هویت ایرانی را و سیمای واقعی خود را در آینه تاریک زمان به بینیم اینها را که می بینیم عوارض کثیفی است که تمدن های غیر ایرانی روی ما نقش زده است یک موقع شاه اسمعیل صفوی آن مرد بزرگ ببازدید یک روستا رفت آن موقع مرسوم بود که اشخاص ریش سفید اول از پادشاه استقبال میکردند رفت آنحا دید یک تعداد ریش سیاه به استقبالش آمده اند گفت چه موجب شده که مردان مسن و ریش سفیدان باستقبال من نیامده اند گفتند ظل الله بسلامت با مسن ترین افراد هم اینها هستند ما مسن ترنداریم گفت اینها جوان هستند گفتند بله دراین قریه همه جوانمرگ میشوند به پزشک مخصوصش مراجعه کرد گفت علت چیست گفت اینها فارسی و زرتشتی هستند و عادت ندارند با دیگران ازدواج کنند و بهمین دلیل عمراینها کوتاه است شاه اسماعیل گفت من این امکان رافراهم میکنم که بجاهای دیگری که زرتشتیان هستند بروند گفتند نه ما خونمان با این دیارمان پیوند دارد عمر دراز بدون پیوند باسرزمین برای ما فایده ای ندارد این است فرهنگ ایررانی حالا در دنیا ی امروز برای یک روز عمر پوچ و بی ارزش بیشتر یک قالچه یک مدل تازه ماشین هزار خیانت غیرانسانی میکنند فرهنگ ایرانی باید زنده بشود تمدن ایران سازمان باید این را بیدارکند درفصل دوم فرهنگ و هنر پژوهش احیاء و نگهداری میراث ارزنده فرهنگی باز هم دچار بی مهری و کاهش شده ۲۷/۸ درصد درسال ۵۴ بوده ۳۱/۸ درصد درسال ۵۳ سهم داشته و درسال ۵۵ ۱۹/۱ درصد است این است که گفتم ما رسالتهای رستاخیز را با این بودجه منطبق میکنیم نظر من این است ۱۹/۱ % کم است روابط فرهنگی ما بایستی زنده باشد ما دراین منطقه بایستی یک قدرت منطقه ای و یا پیوندهای فرهنگی باشیم چون کشورهایی هستند که با ما برادرند مثل افغانستان ، پاکستان و هندوستان و دیگر کشورهای همجوار اکثر این کشورها تقویمشان تقویمی است که نشانه های پلید استعمار درآن هست درحالی که اینها کشورهای اسلای هستند تقویمشان میلادی است اینها بیایند تقویم ایرانی و تقویم اسلامی را بپذیرند و این روابط فرهنگی ماست که باید زنده باشد و سفرای فرهنگ ملت ایران باشد ما باید فرهنگ ملت ایران را توسعه بدهیم اما برنامه خدمات درمانی ، خدمات درمانی ما خوشبختانه این نوید مسرت بخشی بود تمرکز قدرتهای این مملکت که هدفهای مشابهی دارد و تشکیل وزارت رفاه و تندرستی به عقیده من باید تمام موسساتی که به نحوی درکارهای درمانی دخالت دارند تحت یک مدیریت صحیح و منظم و هماهنگ قرار بگیرند بسیاری جاها من رفتم که روی یک فرمول یک نواخت حق بیمه درمان از کارمندان دولت دریافت میشد ولی نقاطی بود که هنوز امکانات فنی ما این اجازه را نداده بود که در آنجا پوشش درمانی داشته باشیم و باری مردم آن نقاط این فکر پیش امده بود چرا ما که تحت پوشش درمانی نیستیم باید حق بیمه درمان بپردازیم ؟ خوشبختانه امروز دولت ما مملکت ما درچنین تنگنائی قرار نگرفته که مجبور باشد پولی از کسی بگیرد و سرویس و خدمت ندهد. بعقیده من جا دارد درنقاطی که نمی توانیم پوشش درمانی بدهیم یا پولی هم از کسی نگیریم ضمناً اغلب پزشکان خارجی که از خارج آمده اند اینها از نظر مقررات نظام پزشکی اجازه صدور نسخه نداشته اند چون شماره نظام پزشکی نداشته اند درحالی که این مساله خیلی ساده است و میشود براحتی حل کرد اگر صلاحیت دارند برایشان اجازه صدور نسخه بدهید. اینها مطالبی است که باید مورد توجه قرار گیرد و یکی از قسمت هایی است که جزو تعهد خدمات درمانی نیست . باوجود آنکه میل ندارم درین بحث کلی راجع به مسائل اختصاصی صحبت بشود و این قبیل مطالب مورد بحث دیگری است اما یک مثال کلی است بعضی مسائل پزشکی جزو تعهدات و الزامات خدمت درمانی باید باشد . مثلا برای درمان عوارض پیشرفت یک پوسیدگی دندان سازمان خدمات درمانی قبول مسئولیت پرداخت هزینه درمان را مینماید درحالی که این در روز اول یک پوسیدگی ساده بود ولی متاسفانه سازمان خدمات درمانی درمان و پرکردن دندان را که ارزان تر از درمان عواقب پیشرفته است نپذیرفته مطلب دیگر اینکه بنگاه داروی کشور هم باید درمسیر برنامه ای مملکت سهمی داشته باشد باوجود وظایفی که من درشرح موسسات وابسته به دولت میخواندم و خیلی لذت میبردم من که طبیب بودم متوجه شدم که اکثر موسسات دولتی احتیاجات پزشکی و داروئی خود را از بازار آزاد با قیمت زیاد می خریدند و به عقیده اینجانب این قبیل موسسات نه تنها باید تامین احتیاجات تمام موسسات درمانی ممکت را بنمایند بلکه برای کمک به اصل ۱۴ انقلاب ، این موسسات متعدد میتوانند برای دانشجویانی که وسایل کارجراحی ندارند و تازه فارغ التحصیل شده اند وسایل ارزان قیمت در اختیار آنها بگذارند من میدانم کسی که بخواهد یک مرکز دندان پزشکی کوچک دایر کند باید لااقل ۳۰۰ –۴۰۰ هزار تومان سرمایه بگذارد و این کار باید بازده داشته باشد حالا فکر کنید که چطور میتواند خدمات پزشکی ارزان در اختیار حامعه بگذارد من چون فکر میکنم که دوستان هم صحبت های زیادی دارند خلاصه میکنم (احسنت) در قسمت مسکن سهم خانه های ارزان قیمت با وجود اینکه خانه های ارزان قیمت داوطلبین زیادتری دارد سهم کمتری برای آن درنظر گرفته شده درقسمت کشاورزی و منابع طبیعی درحالی که کشور ما دارای مواهب طبیعی زیادی است ما بد بحد خودکفائی برسیم . حتی میتوانیم صادرات مواد غذایی داشته باشیم ودراین راه باید قیمت محصولات کشاروزی نثبیت و تضمین بشود. آقای ماحوزی همکار عزیز من یادداشتی به من دادند درمورد محصول خرمای دشتستان که گویا روی دست کشاورزیان مانده و به فروش نرسیده تذکر دادند که این خرما را کیلوئی ۸ ریال خریداری میکنند درحالی که میشود بیشتر پول داد و خرید و ارزان تر دست مصرف کننده داد در لیراوی بمن اطلاع دادند که گندم زیادی روی دست کشاورزان مانده و بفروش نرسیده باتوجه به این که ما ارز میدهیم سورشارژ بنادر و غیر و میدهیم آبی که به خانه رواست به همسایه حرام است (یکنفر از نمایندگان – چراغی نه آبی ) خوب چراغی (یکی از نمایندگان – اما این فرهنگ ملی است) اما راجع به آب بوشهر ، ما میخواهیم کشوری آباد داشته باشیم هرجا آب هست آبادانی هست متاسفانه دربعضی نقاط خلیج فارس آب حتس مترمکعبی ۳۰ تومان هم بدست مردم هم نمی رسد(یک نفر از نمایندگان – مترمکعبی سی تومان ؟) بله قرائی هست که هر حلب آب را ۵-۶ ریال می خرند ولی آنهم بدستشان نمی رسد.

اما صنایع نفتی ما ، ما باید بیشتر متکی به محصول و کالاهای ساخته شده باشیم نه صادرات خام ، منابع نفتی خارک مورد بازدید ما قرار گرفت و غرورانگیز بود . به نظر من میرسد یک بندرمجهز بزرگ نفتی در قسمت جنوب شرقی ایران ناظر به دریای عمان و اقیانوس هند باید داشته باشیم تا راه را کوتاهترکنمی و این سرمایه گذاری را کوتاهی راه جبران خواهد کرد. علاوه برآن بازار رقابت ناپذیرتری خواهیم داشت.

راجع به بازرگانی و بنادر امسال ما سور شارژبنادر زیاد داشتیم درحالی که ما بنادر غیرفعال هم در کرانه های خلیج فارس داریم . میتوانیم این بنادر را فعال کنمی با کشیدن شبکه راه آهن و تاسیسات لازم ، برای کمک به اقتصاد مملکت ما و در راه هدفهای عظیمی که در پیش داریم بهمین ترتیب یک بندر بزرگ درسواحل جنوب شرقی ایران ناظر به اقیانوس هند و دریای عمان ، بندری که کشتی های اقیانوس پیما بتوانند در آن باراندازی کنند . میتوانیم داشته باشیم و بنادر کوچکی که در سواحل شمالی و جنوبی خلیج فارس هست از آن تغذیه کنند اینها نیازهای بزرگی است که بنظر من میرسد. آماری دارم مربوط به تخلیه کالا در بندر بوشهر که مرتباً تخلیه کالا در این بندر افزایش داشته ولی متاسفانه از ماه آذر به بعد این آمار کاهش چشم گیری نشان میدهد . آماری است مربوط به اداره بندر، راهی که بین بوشهر فارس هست این راه باید کامل شود. الان مدتهاست این راه نیمه تمام مانده و لطمه به اقتصاد مملکت میزند و قسمتی از عدم تخلیه کالا و تراکم کالا در بنادر ایران مربوط به همین راه نیمه تمام است درهر صورت من مطالب خودم را بهمین جا خاتمه میدهم ، البته گفتنی خیلی زیاد است ولی وقت برای همه باید باشد. من کوشهای همه اشخاصی را که برای پیشرفت مملکت برای راه یابی ما بسوی تمدن بزرگ ازهیچ اقدامی دریغ نکرده اند ستایش میکنم و انشاء الله سال به سال ما شاهد موفقیتهای بیشتری خواهیم بود و از خدا هم یاری می طلبم که این کشور خدایی و مقدس را که اولین جایگاه خداشناسی بود همیشه محفوط بدارد پاینده ایران (احسنت – احسنت) .

رئیس – آقای قاضی تشریف بیاورید .

قاضی – ای نام تو بهترین سرآغاز

بی نام تو نامه کی کنم باز

ای کارگشای هر چه هستند

نام تو کلید هرچه بستند (آفرین)

بنام خدا ، بنام شاهنشاه و بنام وطن عزیزمان ایران سخن را آغاز میکنم . از مواریث هر قوم و ملتی ذخایر اندیشه و تفکر است که گاه در آثار ادبی جه نظم و چه نثر مصبوط شده و بما رسیده و جه در رده اخبار وسیر و تاریخ مدون گردیده است تاریخ که مجموعه ای از تجربه ها و آزمون ها در رهگذار حادثه ها و رویدادها است پیام آوری است که نسل گذشته را به نسل آینده پیوند میزند. و ندا میدهد که فرزندان قوم از نکات قدرت و موجبات پیروزی نیاکان خویش بهره برگیرند و از اشتباهات و خطاهای آنها که احیاناً کمابیش در صفحات تاریخ نقش بسته است عبرت بیاموزند در تاریخ تمدن اسلام و عرب از ۴ تن بنام داهی یاد کرده اند من نمیدانم که در زبان فارسی چه واژه ای میتوانیم پیدا کنمی که جوابگوی تمام زوایای داهی باشد . زیرک ، مدبر ، نقشه کش ، حیله گر یا گاه سیاست مدار و بهر صورت اصطلاحاً از این ۴ تن بنام دهات عرب درتاریخ اسلام یاد شده است یکی ازین ۴ تن مغیره بی شعبه دیگری زیادبن سمیه سومی عمروبن عاص و چهارمی معاویه بن ابی سفیان بوده است مغیره بی شعبه سالیان دراز حاکم کوفه بود عروبی عاص سالیان دراز درمصر حکومت کرد زیادبن سمیه دورانی حاکم فارس بود و چهارمی که معاویه بن ابی سفیان بود بدلیل اینکه سه داهی دیگر در جهت مقاصد او فعالیت میکردند از آن سه تن دیگر زیرک تر بود معاویه دچار اشتاباهات بزرگی شده است که تاریخ نویسان بی غرض از هر گروه و دسته ای که بوده اند قسمتی از اعمال معاویه را بنام خطا و اشتباه و قانون شکنی یاد کرده اند یکی از این کارها قتل حجر بن عدی صحابی نامدار پیامبر اسلام بود وقتی این واقعه روی داد عایشه همسر گرامی پیامبر که در آن زمان در مدینه میزیست نامه ای به معاویه نوشت و او را سرزنش و ملامت کرد و نوشت از تو بعیداست که با اینکه به حلم و بردباری و صبر و حوصله موصوفی چطور دست بچنین اشتباه بزرگی زدی؟ معاویه درجواب این بانوی گرامی مینویسد صحیح است اشتباه کردم من دریک حالت خشم و غضب به گرفتن چنین تصمیمی مبادرت کردم و افسوس میخورم لم تحذرنی رجل الرشید افسوس می خورم که یک مرد راه بین و راهنما پیدا نشد که من را از ارتکاب باین عمل ناروا باز دارد این واقعه بما نشان میدهد که وظیفه هر فردیکه درجامعه زندگی میکند و از تفکر و اندیشه و مطالعه و بررسی برخوردار است از بیان عقاید خود دربرابر زمامداران و مسئولان امرخودداری نکند این یک وظیفه ملی است برای هر کسیکه یک وظیفه اجتماعی را بعهده مییرد و وظیفه مسئولان امر این است که رخصت بدهند فرصت بدهند تا هر متفکری عقاید خود را بیان کند و اینکه می بینید دوستان عزیز و همکاران گرامی برای بحث دربودجه بیش از دفعات دیگر نامنویسی کرده اند برای این است که دراین عصر رستاخیز که نمایندگان آن مستقیماً با ملت ایران پیوند دارند و هریک از آنها بیانگر اندیشه های گروهی از ملت ایران هستند بوظیفه ایکه معهده خود گرفته اند میخواهند عمل کنند اگر چنین نشود دوران بی تفاوتی و نفرت زدگی و سرانجام برای اندیشمندان یاس فلسفی پیش میاید و آنوقت ما ناگزیر همزبان با حافظ بایدبگوئیم .

من چه گویم که ترا نازکی طبع لطیف

تا بحدی استکه آهسته دعا نتوان کرد

(احسنت) یا باسعدی همنوا شویم و بگوئیم

زین امیران ملاحت که توبینی برکس

بشکایت نتوان رفت که خصو و حکمند

(احسنت) اما در دوران رستاخیز میزهائیکه برای بیان عقاید سیاسی و اجتماعی و اقتصادی در دسترس ماست دو طرف ندارد دولت و نمایندگان ملت در دو طرف میز نیستند میزست یکطرفه همه ما سربازان شاهنشاه سربازان رستاخیز و انقلاب و خدمتگزاران شاه و ملت در گروه پارلمان هستیم و هریک از آنها که درعنوان دولت هستند آنها نیز سربازان شاهنشاه و انقلاب هستند. آنها با ما ما با آنها که در عنوان دولت گفتگو میکنیم همه خدمتگزاران شاهنشاه هستمی پس اگر درسخنان بنده مطالبی باشد که خوشاهنگ بگوش نیاید نباید این توجه از مسئولان امر سلب شود.

ازگفته دوستی به رنجم

کاخلاق بدم حسن نماید

کودشمن شوخ و چشم چالاک؟

تا عیب مرا بمن نماید

صاحب دلی براهی میگذشت تتری را دید که خنجر برکمر آویخته . گفت:

این چیست؟ گفت : از بهر دشمنان است صاحبدل گفت : شکرخدای را که ما از دوستانیم.

دوست آن است کو معیب دوست

همچو آینه روبرو گوید

نه که چون شانه باهزار زبان

پش سررفته مو بمو گوید

جرج الیوت نام مستعار یک بانوی نویسنده انگلیسی است میگوید چه خوش که سخنوری درمحضر دوست سخن بگوید زیرا عنایت دوست همچون نسیمی که برخرمن گندم میوزد کاه را بدور می ریزد و دانه برمیدارد بی آنکه صاحب خرمن را ملامت کند (احسنت) درمبحث اول سهن به مساله بودجه میپردازم و قبل از اینکه وارد این مبخص شوم و مطالبی را بعرض دوستان گرامی برسانم صمیمانه از آن گروه از هموطنان عزیزی که شبان و روزان دراز و ساعت های متوالی برای تدوین و تنظیم چنین بودجه ای زحمت کشیده اند صمیمانه سپاسگزارم و درود و تحسین خودم را به تمام مسئولان امرکه بنحوی از انحاء دراین کار بزرگ سهمی داشتند تقدیم میدارم و از همکاران عزیزی که درکمیسیون بودجه مدتها ، ساعتها ، روزها و شبها وقتشان را صرف بررسی این بودجه مفصل کرده اند نیز سپاسگزارم . آنچه من عرض میکنم اسمش نه انتقاد است نه ارشاد و نه راهنمائی و نه یادآوری است بلکه ملاحظاتی است که من درمورد بودجه دارم و درطبق اخلاص میگذارم . بودجه اصولا از نظر بخش دولتی بخصوص بودجه ای که برنامه ای عنوان دارد باین ترتیب نوشته میشود که به مسئولان امر میگویند باتوجه به شرح وظایفی که داری مخارج و ابزار کار و نیروی انسانیت را برآورد کن و بما بگو و باین ترتیب تمام سازمانهای دولتی احتیاجات و نیروی انسانی و ابزار کارشان را باطلاع میرسانند و با زوایای دیگری که دارند درمجموع بودجه در زمینه خرج تنظیم میشود و مبحث خرج صورت میگیرد و درمحث درآمدها هم بحث دیگری است . اولن بحثی که دراین بودجه است این است که بپرسیم چه میشد اگر بهنگام تدوین فصول مخصوص این بودجه که مربوط است با مورعمرانی همین کار را با نمایندگان ملت میکردند یعنی از نمایندگان ملت می خواستند که حوائج حوزه انتخابیه شان ار از حیث امورعمرانی تهیه کنند و دراختیار بودجه نویسان بگذارند تا آنها سره را از ناسره باز بشناسند و آنجه را لازم و ضروری میدانند در بودجه بگنجانند (احسنت) بودجه اصولاً اول باید به دوستان عزیزی که فرمودند اینکار شده تشکر کنم که یادآوری کردند با قاطعیت عرض میکنم که به کمال نشده . ممکن است دربعضی موارد و درمورد بعضی حوزه ها شده باشد اما عمومیت ندارد.بودجه اصولا بعقیده بنده وقتی به مجلس ارائه میشود در واقع گزارشی است از عملیات سال گذشته دولت و گزارشی است برای ارائه خطوط اصلی سیاست آینده دولت . وقتی به بودجه صحه می گذاریم عملا عملیات گذشته دولت را تایید میکنیم و صحت سیاست دولت را و خطوط اصلی سیاست دولت را برای سال آینده تایید می کنیم این فلسفه سیاسی بودجه است . اماچون باعتقاد بنده اصولا در فرهنگ انقلاب ملی ما انقلاب شاه و ملت انقلابی که به رهبری پیشوای ملت ایران روی داد که باعتقاد من این همبستگی بین شاه و ملت ، درهیچ یک از دوران تاریخی ایران همانندی نداشته است.

شاهنشاه بعنوان یک پیشوا و یک رهبر از نظر رسالت آسمانی با پیوندهای معنوی با ملت خودش هرگز در تاریخ ایران سابقه نداشته است .در فرهنگ انقلابی درسایه ارشادات شاهنشاه به نوسازی این جامعه پرداخت و موفق شد بسیاری از مفاهیم دگرگون شد بسیاری از مفاهیم کهنه و فرسوده قدیمی دیگر در فرهنگ انقلاب ملی ما تغییر یافت. از آن جمله دیگر سیاست به معنی ماکیاولیسم نیست به معنی دروغ و حلیه دیگر سیاست به معنی ماکیاولیسم نیست به معنی دروغ و حیله و نیرنگ و تزویر نیست . سیاست دریک جامعه انقلابی یعنی صداقت و صمیمیت و کارو کوشش درجهت پیشبرد هدف های انقلابی و درجهت اجرای منویات رهبر مقدس انقلاب اگر باین دید به مفهوم سیاست نگاه کنمی من از دولت بعلت اتخاذ چنین سیاست صادقانه که کسربودجه را با صراحت اعلام کرده است سپاسگزاری میکنم این نمونه رشد اقتصادی ماست کشور ما آنچنان در اوج تعالی میتازد که بدون کوچکترین تردیدی اعتقاد راسخ دارد که اینگونه کسریها و بیشتر از این کسریها را به سهولت جبران میکند مساله دیگری که دراین بودجه آمده و یکی از دوستان من هم یادآوری کردند مساله دفاع ملی ماست . مانه تنها ملتی صلح جو هستیم بلکه ملت ایران به رهبری شاهنشاه پاسدار صلح است ، نگهبان صلح است، چه درسطح جهانی و چه در سطح منطقه ای (صحیح است) مع الوصف بنظر بنده رشدی که برای دفاع ملی درنظر گرفته شده با توجه به مقتضیات زمان کافی نیست و باعتقاد بنده دراین زمینه لازم بود توجه بیشتری مبذول میشد. یکی از مواردی که دراین بودجه پیش بینی شده درجنب بررسی امور مربوط به آموزش عالی و آموزش و پرورش امورجوانان است. دوستانی که هم سن و سال من هستند یادشان باید باشد که شاهنشاه اعلیحضرت رضا شاه کبیر امرفرموده بودند که در مدارس متوسطه تعلیمات نظامی داده شود. همدوره های من یادشان هست که ما در دبیرستان تعلیمات نظامی می دیدیم . معلمی داشتیم که روانش شاد باد قرار بود فنون توپخانه به ما بیاموزد ولی هر روز که وارد کلاس میشد از شاهنشاهی ایران و از وطن و از افتخارات ملی صحبت میرد یک جلسه ، دوجلسه ، جلسات مکرر دراین باره صحبت کرد تا سرانجام یکی از دانش آموزان گفت: استاد شما قرار است فنون نظامی بما یاد بدهید این مطلبی که میگوئید درزمینه فنون نظامی درجنب توپخانه نیست . استاد ما گفت: عزیزان من ، شما اگر شادهدوست و وطن پرست نباشید تعلیمات توپخانه برایتان سودی ندارد. شما اول باید شاهنشاه خودتان و وطنتان را دوست داشته باشید ملتتان را دوست داشته باشید تا تعلیمات نظامی برایتان مفید باشد و گرنه تیغ دادن درکف زنگی مست خواهد بود. استدعای من از تنظیم کنندگان برنامه های آموزشی چه درسطح وزارت آموزش و پرورش ، و چه در سطح آموزش عالی این استکه پرورش بدهند این نهالهای نورسته و مستعد را بشاه دوستی و وطن پرستی که خونشان خون ایرانی است و به شاهدوستی و وطن پرست شهره اند این جوانان ما اگر شاه دوست و وطن پرست نباشند که همه شان هستند برای وطن ما مفید نخواهد بود بدون استثنا هرایرانی که جز این فکر میکند خون ایران در رگ هایش دور نمیزند. ایرانی نمی تواند وطن پرست نباشد ایرانی نمی تواند شاهدوست نباشد این خصوصیت ملی ماست این مساله ای است که ۶ هزار سال تاریخ پشتوانه آن است. مع الوصف نباید غافل بود اهریمنان درکمین نشسته اند ، غفلت نباید کرد و قناعت نباید نمود به آنچه که هست و بوده باید رفت درفکر اعتلا و تکمیل اما از جهت دیگر آموزش عالی نباید باین صورت باشد که یک فئودالیسم مدرک ایجاد کند . من با تحصیلات عالیه موافقم من با تحصیلات عالیه وکسانیکه تیتر دکتر و مهندس دارند مخالف نیستم ، من موافقم ،اما مدرک را بدست مدرک باید داد اول صاحب درکش بکنید بعد مدرک بدهید بدست مدرک.

مدرک بدست غیرمدرک برای جامعه ایرانی یک فئودالیسم دیگری بوجود می آورد باسم فئودالیسم مدرک ، که ما آثارش را در قانون استخدام که ناتمام ماند دیدیم و امروزگرفتاری ما ایناست که مدرک بدستهای ما زبان مادریشان را بلد نیستند ، نمی توانند یک جمله فارسی را بنویسند و یا یک جمله فارسی را خوب بخوانند ، این درست نیست که به زبان بیگانه بیش از زبان مادریشان اهمیت میدهند. من نمی گویم ما نباید زبانهای خارجی را یاد بگیرمی ، زبان دانستن دریچه وارد شدن به فرهنگ ملل دنیاست و این لازم است ولی نباید این باعث شود تا زبان مادری ما را از اهمیت بیندازد ایرانی اول باید فارسی را یاد بگیرد و خوب هم یاد بگیرد بعد هرزبانی که دلش خواست یاد بگیرد. بنده دراین بودجه دیدم که هشت میلیارد ریال صرف امورکشاورزی خواهد شد، بسیار کارخوبی است . اما بنده میخواهم یک توجه بدهم به مسئولین امور کشاورزی مملکت ما در همه زمینه ها از کمبود نیروی انسانی مینالیم کمبود نیروی انسانی در تمام زمینه های جامعه ایران بچشم میخودر نمودار است ( به چشم میخورد هم یک اصطلاح غلط است ، اگر یک چیزی به چشم بخورد چشم را کور میکند) جوامعی که با کمبود نیروی انسانی روبرو هستند معمولا کوشش میکنند که نیروی ماشین را ، نیروی صنعت را ، تکنولوژی را جایگزین نیروی انسانی بکنند . بنده استدعایم از وزارت کشاورزی این است که تدبیری بیاندیشد تا ماشین آلات کشاورزی به قیمت ارزانتری دردسترس زارعین قرار بگیرد و یدکی ها ی این ماشینها به سهولت به دست کشاورزان برسد تا لااقل درجهت بهبود کشاورزی قدمی برداشته شود. آقایانی که با امورکشاورزی سروکار دارند ، من شنیدم وزیر کشاورزی نه تنها یک تئوریسین بزرگ درامور کشاورزی هستند بلکه مثل من کشاورز هم هستند با یان تفاوت که من بیل چوبی بدست میگیرم و ایشان چون وزیر هستند خودنویش طلا. چون من کشاورززاده ام و خود ایشان هم شنیدم که هنوز گرفتار مشکلات کشاورزی هستند و مشکلات کشاورزی را لمس میکنند و خوشبختانه همسایه ما هستند در منطقه گرگان استدعای من این است که برای این مساله تجهیزات و ماشین آلات کشاورزی و تعاون امور روستائی این است که کارهائی میشود حقیقتاً کارمیشود. اتفاقاً دراین ده سال خیل کارشده است و انصافاً ترقیات ما خیلی غرورانگیز بوده است .البته ما کمبودهای بسیاری هم داریم که درموقع خودش عرض میکنم که در بعضی مواقع چرا موفق شده ایم و دربعضی مواقع چرا موفق نشده ایم؟ امایک چیزی است ، وقتی ما گرفتار مصیبتی میشویم فی المثل گرفتار خشکسالی یا آفت زدگی ، وزارت کشاورزی و یا وزارت تعاون تجهیز میشوند باکمال حسن نیت و از هیچ کمکی هم مضایقه نمی کنند اما بگفته شاعر

دلبرآمد پی تعمی دل ویرانم

آنقدر دیرکه این خانه زتعمیر افتاد

یعنی درموقعی که خشکسالی کشاورزن ما را متواری کرده و یا آفت محصولات آنها را از بین بده است. تقاضای من این است که دراین گونه مواقع برنامه ای اجرا شود که این اقدامات و این حسن نیتی که وجود دارد‌، به موقع انجام بگیرد.عرضم بحضورتان یک مساله ای که در بودجه باعث تعجب بنده شده و موجب شده که موضوع را مطرح کنم و استفسار کنم و بپرسم . موضوع راهها است . به اعتقاد بنده دراین بودجه به راهها بخصوص راههای فرعی و راههائی که وسیله ارتباط بین بخشهای گوناگون یک منطقه یا یک شهر و استان هست به آن حدی که بایدتوجه بشود نشده است من نمیدانم گفته میشود که مثل اینکه دیگر نمیشود کاری کرد اما به اعتقاد بنده هنوز دیرنشده هنوز موقعش هست که اولیای امور بخصوص تا وقت باقیست فکری برای راههای فرعی بفرمایند. اگر وسیله ارتباطی نداشته باشیم اگر راههای ما بوضع فعلی باشد به بسیاری از برنامه های دیگر ما لطمه خواهد خورد من ناجارم بپردازم به یک گوشه ای از تعاون و امورروستاها تا جناب وزیر هم به عرایضم توجه بفرمایند. بنده دراین بودجه دیدم چهار میلیارد ریال برای بانک تعاون کشاورزی پیش بینی شده بانک کشاورزی یا بانک تعاونی یا بانک توسعه کشاورزی ، یک سیستم خاص دارد که باختصار عرض میکنم. به یک زارع یا کشاورز وام میدهد زارع گرفتار خشکسالی میشود و نمی تواند کاری بکند تا وامش را پس بدهد. من میدانم که واقعا باید بین آدم خوش حساب و بدحساب فرق گذاشت و این را عرض نمی کنم که بانک توسعه کشاورزی وامهائی را که میدهد پس نگیرد چون اگر یک موسسه وام دهنده وامی را که میدهد پس نگیرد خودش متحمل ضرر میشود و در نتیجه منحل خواهد شد اما اینها یک سیستم دارند وقتیکه زارع مدیون شد و یکی دو سال که گذشت هرچه بدهد بابت آن ربح های خاصی است که خودشان محاسبه میکنند که هیچکس سردر نمی آورد جز خودشان و آن مسئولان امر که حساب میکنند درنتیحه یک زارع ۴ سال ۵ سال قسط میدهد بارهم بدهکار است من استدعایم این است از جناب آقای وزیر تعاون و امور وروستاها تدبیری در این مورد بیاندیشند جون بنده عرض کردم معنای سیاست در فرهنگ انقلاب ما صداقت است چون من بعنوان موافق صحبت میکنم با یان بودجه موافقم این است که عریض بنده انتقاد نیست یادآوری است و آنچه درحدود امکانات دولت است و چاره پذیر است استدعا میکنم چاره بیاندیشند و اگر هم بنده اشتباه میکنم مسلماً مسئولان امور توضیح خواهند داد برای اینکه بنده روشن شوم و سال دیگر این اشتباهات را تکرار نکنم و این به نفع دولت است مسئله دیگر دوستان عزیزی است که برای من یادداشت می فرستند من چشمم نمی بیند ملاحظه میفرمائید که عینکی هستم اگر بخواهم یادداشت ها را بخوانم بایدعینک دیگری بزنم اجازه بفرمائید من این یادداشتها را در فصل دوم بخوانم البته مفاد عرایضم که لامحاله در جلسه بعد ازظهر خواهد بود این یادداشتها را ملحوظ میدارم دوستان که تصور میکردند بعد از من بزودی به آنها نوبت میرسد مژده بدهم که اگر می خواهند چای بخورند بروند. یک چیزی که بنده دیدم یک عنوان بود که من نفهمیدم یعنی چه ، چشمم یه یکی از دوستان روزنامه نویس افتاد یادم آمد عرض کنم بنده ده بیست سال روزنامه نویسی کردم. هزاران مقاله ، ده جلد کتاب نوشته و تالیف کردم و باقلم سروکار دارم یک عنوان دربودجه بود که بنده نفهمیدم که عبارت است از سازمان دامداران متحرک . من نفهمیدم متحرک خود سازمان است یا دامها هستند یا مجموع دام و سازمان است. یا یک اصطلاح فرنگی است که ترجمه شده و اینجا آمده است و یا این همان چیزی است که روزی درخدمت وزیر بودیم میفرمودند نظام دامداری اگر منظور از این عبارت سازمان دامداران متحرک همان نظام دامداری است بنده فعلاً عرضی ندارم . اما اگر مفهوم دیگری دارد استدعا میکنم توضیح بفرمایند. ولی دام که متحرک است نمی ایستد تنها دام محبت است که همان جا متوقف میشود. یکی از مسائل که آقایان توجه دارید این است که ما میائیم از سراسر مملکت مالیات میگیرم یا عواند دیگری که درجهات دیگر داریم اینها را جمع میکنیم بعد از حل این درآمد دولت هزینه ها را میپردازد گرگان باشد می پردازیم. من دیدم کمیسیون بودجه توصیه کرده که مردم تهران خودشان در هزینه های شهرستان تهران اشتراک مساعی داشته باشند و سهمی بعهده بگیرند درباره کارهای عمرانی تهران ، من این را نفهمیدم ، اگر اینطور باشد من استدعا میکنم آنچه از گرگان وصول میکنید صرف گرگان کنید آنچه را از اصفهان وصول میکنید صرف اصفهان کنید . ار مخبرکمیسیون بودجه استدعا میکنم یادداشت بفرمایند موقعیکه توضیحاتی خواهند فرمود این مسئله راروشن کنند مسئله ای که حالا باید عرض کنم مسئله فساد است بدو اعتبار، نخست باین اعتبار که پیشوای بزرگ جامعه ایران امر فرمودند فرمان شاهانه است که باید فساد از جامعه ایرانی ریشه کن شود و موجب دومش این است که درمتن بودجه هم با الهام از فرمان شاهانه نامی از فساد برده شده اما قلمرو و گذرگاههایش مشخص نشده است. باعتقاد بنده مفهوم فساد در رشوه خواری و تجاوز به بیت المال ملت خلاصه نمیشود. باصطلاح کسانی که اهل اصطلاح هستند فسادحصر موضوعی ندارد البته قبول دارم که رشوه خواری و تحاوز به بیت المال ملت ام الفساد است اما همه مفاهیم فساد دراین خلاصه نمیشود. فساد مفهوم خیلی گسترده تری دارد و لامحاله بنده با صراحت عرض کنم که ملت ایران همه سربازان انقلاب و سربازان رستاخیز هستند بفرمان پیشوایشان تا آنجائیکه فساد از جامعه ایران ریشه کن شود تلاش و کوش خواهند کرد. زیرا که این یک جهاد ملی است . بفرمان شاهنشاه یک وظیفه ملی است بفرمان شاهنشاه ناگزیر باید روزی برسد که پاک سازی جامعه ایرانی بدنبال این مبارزه مقدس وملی تجلی پیدا کند امابنده باصراحت عرض کنم اعتقاد ندارم که مبارزه بافساد محتاج به هووجنجال و سروصدا و دادوفریاد باشد. قانون و تشکیلات مملکت ما برای مبارزه با فساد همه پیش بینی ها را کرده . اولاً اعتقاد بنده این است که دنبال گیری مبارزه ای که با فساد آغاز شده باید ادامه داشته باشد و استدعای من از پیشوای گرانقدر ملت ایران است که دنباله گیری این مبارزه به سازمان بازرسی شاهنشاهی واگذار شود (احسنت – احسنت) زیرا دستگاهی است که در تمام موارد نشان داده است که منطقی عمل میکند شتابزدگی ندارد بی مدرک چیزی را عنوان نمیکند هر مسئله ای را که عنوان میکند با مدرک است بخصوص که در راس این سازمان یکی از سربازان مومن به شاه و ملت و فدائیان شاهنشاه که مورد وثوق ملت ایران نیز هست قرار دارد دیگر اینکه ما دیوان کیفرداریم دیوان کیفر برای کی هست؟ برای چه چیزی است؟ برای کسانی است که رشوه خواری میکنند یا خدای نخواسته به بیت المال ملت تجاوز میکنند اما باید کاری کرد که این دیوان کیفر بتواند وظایفش را انجام بدهد بصورت دستگاهی در نیاید که نتواند بافساد مبارزه کند این موجبات باید فراهم شود درمساله امور مالی هم ما دیوان محاسبات داریم دیوان محاسبات یکی از پدیده های مالی ماست که اگر توجه داشته باشید اعضایش را هم شما انتخاب میکندی مجلس شورای ملی به پیشنهاد وزارت اموراقتصادی و دارائی انتخاب میکند این دیوان محاسبات است و قدرت قانونی دارد باید موجباتی فراهم کرد که بتواند وظیفه اش را انجام دهد بعقیده من اگر خود سازمانهای موجودبا همکاری ملت درجهت اعلام و شناساندن افرادی که در معرض این اتهام قرار میگیرند کار کنند میتوانند این وظیفه را انجام بدهند و احتیاجی بجار و جنجال نیست بنده دربودجه ارقامی را دیدم که اینها از شمول مقررات مالی برکنارمانده اولا نفهمیدم چرا باید اقلامی در بودجه داشته باشیم که از مقررات مالی و نظارت مجلس برکنار باشد و نظارت قانونی درباره این اقلام اعمال نشود فکر نمیکنید که بیم خطر درجهت اشعه فساددراین مورد وجود داشته باشد (یکی از نمایندگان – چرا) بنده یک قصه ای نقل کنم که خستگی را بگیرم سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران که از سازمانهای پیشرو عصر انقلاب بوده و درعصر رستاخیز هم همین پیشروی را داشته و دربسیاری از کارهایش هم موفق شده و من امیدوارم که باتوجه بیشتر دربرنامه سازی و برنامه ریزی رادیو و تلویزیون موفقت بیشتری بدست بیاورد و بخصوص از گنجینه های اندیشه و هنر و ذوق و شعر که ردخارج از این دستگاه مانده اند استفاده بکنند ، درانتخابات نیز با حزب رستاخیز ملت ایران همکاری میکرد همچنین با نامزدهای انتخاباتی و آن این بود که دعوت میکردند که در مصاحبه رادیو و تلویزیون شرکت کنند بنده را هم دعوت کردند به رشت جون درمنطقه ما این وظیفه بعهده رادیو رشت بود گفتند خودتان را معرفی کنید گفتم بنده مشاغلی در رادیو و وزارت اطلاعات قبلا داشتم و در آنجا بزرگ دبیر بودم که این عنوان از ابتکارات جناب دکترتسلیمی بود رئیس خبرکزاری پارس بودم ، رئیس شورای عالی نویسندگان بودم وقتی بنده خودم را معرفی کردم و آثارم را گفتم یادداشت کرد موقعی که میخواست بنده را معرفی کند آن سلسله از وظایف و مشاغلی را که در رادیوتلویزیون داشتم نگفت جیزهای دیگر را گفت وقتی مصاحبه تمام شد مظلومانه از مخبر تلویزیون پرسدم این مشاغلم را مثل اینکه فراموش کردید بگوئید گفت بله گفتم علت چه بود؟ گفت شما جزء رسانه های گروهی بودید من نفهمیدم که رسانه های گروهی چه چیزی است فکر کردم چیزی مثل خرابکار است گفتم بخوام من جزء رسانه های گروهی نبودم کارمند رادیوتلویزیون بودم و آدم ساده ای هستم و حالا هم نامزد انتخابات هستنم گفت آقاجان شما خیال میکنید رسانه های گروهی یعنی چه؟ رسانه های گروهی یعنی وسایل ارتباط جمعی گفتم این را چه کسی درست کرده است این را کدام مقام قانونی ذیصلاح بعنوان واژه گزینی انتخاب کرده است به بینید یکی از مظار فساد، فساد در زبان مادری ماست و متاسفم که این را بگویم دولت با تنظیم بعضی از قوانین که عبارتش فارس نیست و بسیاری از ترجمه هائی که از طرف وزارت امورخارجه به مجلس میرسد اصطلاحات میاورند و ترجمه ها میاورند که بزرگترین صدمه را بفارسی می زنند البته درکمال حسن نیت و بدون توجه وقتی کلام توی قانون آمد توی جامعه می رود و جواز استعمال پیدا میکند و میرود درجامعه و درزبان و دهن مردم و این یکی از مظاهر فساد است ما دراین مملکت فرهنگستان داریم که به موجب قانون و بفرمان شاهنشاه بوجود آمده است یک مقام قانونی است وقتی بخواهد بیک واژه ای رسیدگی کند معادلی پیداکند که به آن واژه خارجی اختصاص می یابد آن هائیکه واژه را انتخاب میکنند کارشناس و متخصص هستند. آنها واژه را انتخاب میکنند و بعد شورای عالی وقتی واژه را تصویب میکند بشرف عرض مبارک ملوکانه میرسد وقتیکه بتوشیح مبارک ملوکانه رسید آن وقت میشود یک واژه قابلیت استعمال پیدا میکند ببینید تقریبا سرنوشت یک واژه فرهنگستانی مثل یک قانون است بنده عرض نمیکنم که همه دانشمندان ما در فرهنگستان جمع شده اند استدعای من از فرهنگستان این است که آنها را به همکاری دعوت کند و از دانشمندان هم استدعا میکنم که با این فرهنگستان همکاری بکنند یک روزنامه هم چند وقت پیش هوس واژه سازی بسرش زده بود یک ستونی درست کرده بود خانمها و آقایان معذرت میخواهم از اینکه این جمله را بیان میکنم راجع به واژه پاکدامن چون خانمها دامن می پوشند و آقایان نمی پوشند نوشته بود باید واژه پاکدامن را برای خانمها بکار برد و برای آقایان پاک شلوار بکار برد مثلا اگر به قاضی بگوئیم پاکدامن است علط است بای بگوئیم پاک شلوار است إ مضحک تر از یان میشودو نوشته بود که چرا توفیق بکار می برید این واژه را به سیمای فارسی اش بنویسید کامیابی نخوانده بود که در قرآن آمده است که بعرفون المحرمون بسیماهم و با چنین صراحتی به خودش اجازه میداد که واژه بسازد در مملکتی که ما فرهنگستان داریم و به موجب قانون و بفرمان شاهنشاه این فرهنگستان بوجود آمده بایستی این چنین امور را به فرهنگستان واگذار کرد من مخصوصاً اواولیاء وزارت فرهنگ و هنر استدعا میکنم بیشتر به مسئله زبان توجه کنند بنده از استاد گرامی جناب دکترهمایونفر که سمت استادی برمن بنده دارند یک روز استدعا کردم ایشان با سعه صدری که خاص ایشان است پذیرفتند ، بخصوص ازاین جهت که خودشان صاحب دردند خودشان از نگهبانان اصالت زبان هستند ایشان به من وعده فرمودند ه مراتب را به عرض آقای نخست وزیر میرسانند که موجباتی فراهم بکنند که تمام موسسات دولتی اگر بخواهند اصطلاحی را وارد زبان بکنند از مجرای فرهنگستان معادش را پیدا کنند آنوقت بگذارند درلوایح و قوانین و قراردادها و این ترجمه ها که می آورند هر چه می خوانیم نمی فهمیم خدا میداند بجان عزی همه من بیش از چندین هزار جلد کتاب خوانده ام و چشمم را در راه خواندن و نوشتن از دست داده ام من نمیدانم یا نمی فهمم یعنی چه ، بنده چشمم به اقای سعادت افتاد میخواهم گله ای از ایشان بکنم خاطر مبارکتان هست که در زمان جنگ جهانی دوم به پل پیروزی شهرت پیدا کردیم این پل پیروزی یک حقی برای ما ایجاد کرد. دربرابر ملل غرب و هروقت با آنها روبرو می شدیم میگفتیم ما پل پیروزی شما بودیم شما آمدید از امکانات ما استفاده کردید ما امکانات خودمان را در اختیارتان گذاشتیم شما برنازیسم و فاشیسم پیروز شدید وزارت اطلاعت یک کتاب تالیف کرده بنام پل فیروزه اما پل فیروزه و پل پیروزی آنقدر بهم نزدیک است که این خاطره را از بین میبرد بهتر نبود مثلا گفته میشد سرزمین فیروزه؟ این ها مطالب کوچکی است که عرض میکنم این ها ریزه کاریهای کوچکی است.

رئیس – آقای قاضی وقت این جلسه تمام شده است بقیه بیانات را به بعد از ظهر موکول بفرمائید.

قاضی – به امر جناب آقای رئیس و رعایت همکاران گرامی بقیه عرایضم را به بعدازظهر موکول میکنم.(احسنت) .

- تعیین ودستورموقع جلسه آینده – ختم جلسه

۶- تعیین ودستورموقع جلسه آینده – ختم جلسه

رئیس – بااجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم میکنیم جلسه آینده ساعت سه بعد از ظهر امروز خواهدبود دستور ادامه مذاکرات درکلیات لایحه بودجه سال ۱۳۵۵ کل کشور میباشد.

(ساعت یک بعدازظهر جلسه ختم گردید)

رئیس مجلس شورای ملی – عبدالله قاضی