مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۷ فروردین ۱۳۵۳ نشست ۱۶۰

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۷ فروردین ۱۳۵۳ نشست ۱۶۰

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۲۷ فروردین ۱۳۵۳ نشست ۱۶۰

مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره‏۲۳

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز سه‌شنبه (۲۷) فروردین ماه ۱۳۵۳

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه و ده دقیقه صبح بریاست آقای جواد سعید (نایب رئیس) تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

نایب رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه

آقایان دکتر آزاد - عبد الحسین آموزگار - دکتر ابوالهدی - احتشامی - اسعد رزم آرا - دکتر اسکوئیان - انشاء - انوشیروانی - اهری - دکتر بازرگانی - دکتر برزگر - غلامرضا بهادری - دکتر یحیی بهبهانی - دکتر حبیب بهبهانی - پرویزی - پیرزاده - دکتر جزایری - مهندس جلالی نوری - جوانشیر - امیر علم خزیمه - اسمعیل خزیمه - دکتر خطیبی - دشتی - ذوالفقاری - رامبد - مهندس خسروی - دکتر رفیعی - دکتر رهنوردی - ریگی - شاهنده - دکتر فضل الله صدر- عزیز مرادی - مهندس عطائی - غضنفری - فخر طباطبائی - فرنود - قاضی زاده - دکتر قهرمان - کمالاتی - کمالوند - مرندی - اکبر مسعودی - ملک افضلی - دکتر محمد حسین موسوی - نامور - مهندس نظمی - نیکپور - دکتر جعفری - خانم اقبال - خانم زاهدی.

غائبین مریض

آقایان اخوی - بدرصالحیان - بهینا - تیسمار حکیمی - تیمسار خطیب شهیدی - دیهیم - شیخ بهائی - عبد الحسین طباطبائی - دکتر مشایخی - مهرزاد - دکتر ناوی - نیک روش - خانم دکتر صنیع.

- بیانات آقای نایب رئیس

۲- بیانات آقای نایب رئیس.

نایب رئیس - همکاران گرامی، امروز که نخستین جلسه علنی سال نو را آغاز می‌کنیم قبل از هر چیز از اینکه در سال گذشته بر اثر توجهات الهی و رهبری خردمندانه شاهنشاه آریامهر وظائف ملی و میهنی خویش را بنحو احسن انجام داده و با تصویب قوانین مؤثر و مترقی قدمهائی در راه اعتلای کشور و پیشرفت و ترقی و رفاه و آسایش ملت ایران برداشته شده همگی خوشوقتی خود را ابراز می‌داریم (صحیح است).

سال ۱۳۵۲ سال سعادت و برکت برای ملت ایران بود و توفیقات بزرگی از حیث پیشرفت، عمران و آبادی نصیب کشور و ملت ایران گردید.(صحیح است).

استقرار کامل حاکمیت ملی ایران بر منابع نفت و تصویب قانون خرید و فروش نفت از بزرگترین رویدادهای سال ۵۲ بود که با درایت و توجهات خاص رهبر عالیقدر کشور به دوران استثمار هفتاد ساله شرکتهای نفتی خارجی پایان داده شد (صحیح است).

همچنین کوشش فوق العاده‌ای که در استیفای حقوق ملی در مورد بهای نفت به عمل آمد، درآمد کشور ما را از اجرا و توسعه برنامه‌های عمرانی و آبادانی و پیشرفت هر چه بیشتر و سریعتر کشور و رفاه و آسایش مردم تأثیر فراوان داشته و خواهد داشت (صحیح است).

موضوع دیگر ابتکار و پیشنهاد مهم شاهنشاه آریامهر راجع به کمک به کشورهای در حال توسعه و تشکیل صندوقی بدین منظور بود که انعکاس جهانی یافت و اثر بسیار مطلوبی در محافل بین المللی به جای گذاشت و همه ابتکار و توجه مخصوص و بشر دوستانه شاهنشاه آریامهر را مورد ستایش قرار دادند (صحیح است).

موقع را مغتنم شمرده به درگاه خداوند متعال در قبال نعمات و امنیت و آسایش و پیروزیهای پی در پی سپاس فراوان بجای می‌آوریم و امیدواریم در سالی که در پیش رو داریم کشور ما و ملت ایران همچنان در راه ترقی و پیشرفت گامهای بلندی بردارد و همکاران گرامی در خدمت گزاری به شاهنشاه مفخم و کشور و ملت عزیز ایران هر چه بیشتر توفیق یابند (انشاء الله)

و هم در این روز از واقعه روز ۲۱ فروردین ۱۳۳۴ یاد می‌کنیم که تفضل الهی مانند همیشه شامل ملت ایران گردید و وجود مبارک شاهنشاه از گزند آن حادثه شوم و آن نقشه اهریمنی در امان ماند (صحیح است). از درگاه خداوند بزرگ مسئلت داریم که به شاهنشاه ما عمر طولانی کرامت فرماید تا با رهبری‌های خردمندانه خود موجبات سرفرازی و سربلندی هر چه بیشتر کشور و ملت ایران را فراهم فرمایند (صحیح است - احسنت).

- بیانات قبل از دستور آقایان: مهندس صائبی - دکتر متین - دکتر منتظری - دکتر برادر - مهندس احتشام شهیدی - مهندس بدیعی

۳- بیانات قبل از دستور آقایان: مهندس صائبی - دکتر متین - دکتر منتظری - دکتر برادر - مهندس احتشام شهیدی - مهندس بدیعی.

نایب رئیس -نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای مهندس صائبی بفرمائید.

مهندس صائبی - با اجازه مقام معظم ریاست و نمایندگان محترم، باعث خوشوقتی است که اولین جلسه مجلس شورای ملی در سال جاری مقارن با میلاد فرخنده و مسعود پیامبر اسلام حضرت محمد بن عبدالله صلی اله علیه و آله وسلم و ولادت خجسته امام جعفر صادق علیه السلام امام ششم شیعیان جهان می‌باشد.

این تقارن را به فال نیک گرفته (احسنت) و این روز بزرگ و با سعادت و میلاد فرخنده را که میلیونها مسلمان در سراسر جهان با جلال و شکوه هر چه بیشتر و با تجلیل و تکریم هر چه تمامتر جشن گرفته عزیز و گرامی داشته (صحیح است) از طرف خود و عموم نمایندگان محترم به پیشگاه با عظمت شهریار دادگستر و اسلام پناه اعلیحضرت همایون محمد رضا پهلوی شاهنشاه ایران و خاندان جلیل سلطنت و هموطنان عزیز و پیروان دین مبین اسلام در جهان تهنیت و تبریک عرض نموده (صحیح است) سلامت و سعادت رهبر عالیقدر ملت ایران و خاندان جلیل سلطنت و دوام و بقای سلطنت پر خیر و برکت پهلوی را از درگاه قادر متعال مسئلت دارم (احسنت).

عاشقی خیز و حلقه بر در زن
دست بر دامن پیامبر زن (احسنت)

نزدیک به ۱۴ قرن قبل در هفدهم ربیع الاول ۶۲۵ میلادی در آن هنگام که جهل و خرافات و بت پرستی و ظلم بیدادگری و تاریکی سراسر جزیره عربستان را پوشیده بود، از افق تیره آن سامان خورشیدی درخشان طلوع نمود و پیامبر اسلام (ص) پا به عرصه گیتی گذاشت و در تاریخ بشریت مبدأ یک تحول عظیم و شگرف در اندیشه و حیات عالم انسانیت ایجاد نمود و انقلاب بزرگی در کلیه شئون حیاتی بشر بوجود آورد (صحیح است - احسنت).

از مکه فروغ ایزدی پیدا شد
سرچشمه فیض سرمدی پیدا شد (احسنت)

حضرت محمد (ص) خاتم النبیین این منجی عالم بشریت و تجلی حق و اندیشمند ترین چهره همه اعصار و قرون با الهام از تعالیم آسمانی قرآن مجید پیشوائی و رهبری مسلمانان و بشریت را با سرمشق کاملی از مجموع فضائل اخلاقی و امانت و درستی، وفاداری و صفا پرهیز کاری و شکیبایی و اخلاص به حق توأم گردانید و درسهای گرانبهائی از پایداری و شهامت و صبر در راه رسیدن به اهداف مقدس و رسالتی که از جانب پروردگار برای هدایت بشر به عهده داشت از خود نشان داد که قرنها می‌گذرد هنوز سر مشقی ارزنده برای بشریت می‌باشد (صحیح است). پیامبر اسلام برای کسب علم و معرفت و ارزش و اهمیت فوق العاده قائل بوده‌اند (صحیح است).

از بدو خلقت پیامبرانی از سوی پروردگار توانا برای راهنمائی بشر مأمور شده‌اند ولی تعلیمات هیچکدام از آنها به اندازه تعلیمات پیامبر اسلام (ص) گرانبها و کامل نبوده است (صحیح است) مردم مسلمان ایران به داشتن این چنین دین مترقی افتخار می‌کنند (صحیح است) و به کار بستن تعلیمات و دستورات آسمانی آن و پیروی از پیامبر اسلام (ص) را با اعتقاد و ایمان کامل مخصوصاً در این عصر که بشر به پیشرفتهای علمی و صنعتی توفیق یافته است برای بهزیستی و رستگاری بشریت لازم و ضروری می‌دانند (صحیح است).

شاهنشاه آریامهر رهبر مسلمان و اندیشمند ملت ایران همیشه در توسعه و ترویج دین مبین اسلام و تعظیم شعائر مذهبی توجه مخصوص مبذول می‌فرمایند (صحیح است).

اخیراً در مصاحبه‌ای با نماینده نشریه نیویورک تایمز فرمودند:

«من عمیقانه به خداوند و مذهب اعتقاد دارم و بوسیله همان مشیتی راهنمائی می‌شوم که مرا هدایت کرد و از چندین سوء قصد که علیه جانم صورت گرفت نجات بخشید.»

این بیانات شاهانه واقعیتی است که منعکس در قلب و چشمان هر ایرانی می‌باشد (صحیح است) و همه می‌دانیم که این اعتقاد قلبی شاهنشاه آریامهر را به موفقیتهای عظیمی در رهبری داهیانه ملت ایران و اعتلاء و ترقی کشور و خدمت بشریت نائل گردانیده است (صحیح است).

فردفرد مردم ایران شاهنشاه خود را از صمیم قلب دوست داشته و با شاه پیوندی ناگسستنی دارند (صحیح است).

همکاران گرامی کشور ما با عنایت پروردگار توانا و رهبری خردمندانه شاهنشاه آریامهر سال پرخیر و برکت و افتخار آمیزی را پشت سر گذاشت (صحیح است) در این دنیای متلاطم و پر آشوب رهبر عالیقدر مملکت در تشخیص مصالح ایران و رهبری این کشور با چنان قدرت و شایستگی اقدام فرمودند که ایران امروز به شکل کشوری ممتاز درآمده است (صحیح است).

سالی که گذشت دولت خدمتگزار حزبی آقای هویدا در اجرای منویات ملوکانه برای آسایش و رفاه مردم با فعالیت پی گیر اقدامات همه جانبه و چشمگیر برنامه‌های وسیعی را به مورد اجراء درآورده است (صحیح است)

در زمستان سال گذشته اولین محصول کارخانه ذوب آهن آریامهر به بازار عرضه شد و یکی از آرزوهای دیرین هر ایرانی بهمت والای شهریار دادگستر عملی شد در بازدیدی که در معیت مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی وعده‌ای از همکاران محترم در جشن سالروز تأسیس کارخانه ذوب آهن آریامهر از این تأسیسات عظیم بعمل آمد مشاهده شد که کلیه کارکنان مهندسین و کارگران و هموطن ما با چه شوق و شعف و علاقمندی و فعالیت بی نظیر و قابل تقدیری این تأسیسات بزرگ را اداره می‌کنند (صحیح است).

بازدید آن همه اقداماتی که در مدت کوتاهی انجام شده و هر روز تأسیسات جدیدی به آن اضافه می‌شود برای هر ایرانی غرور آمیز است (احسنت).

پیروزی در امر نفت و بهره وری کامل از این ثروت ملی درآمد ملی ما را به جائی رسانیده است که دولتی که قبل از انقلاب شاه و ملت قرض کننده بود امروز به ابتکار شاهنشاه آریامهر دولت کمک کننده شده است و برای توسعه و پیشرفت ممالک در حال رشد کمکهای فنی و مالی می‌نماید (صحیح است)

صدور فرمان انقلابی شاهنشاه آریامهر در مورد آموزش رایگان از کودکستان تا پایان دوره تحصیلی راهنمائی و بهداشت رایگان و اجباری و تأسیس سازمان انرژی اتمی ایران که در اجرای فرمان همایونی لایحه تأسیس سازمان مزبور از طرف دولت خدمتگزار حزبی جناب آقای هویدا تهیه و دیروز تقدیم مجلس سنا گردید نمونه‌های بارزی است از برنامه‌های مترقیانه و همه جانبه‌ای که برای آسایش و بهزیستی و رفاه مردم کشور و نیل به سوی تمدنی بزرگ می‌باشد (صحیح است).

و همانطور یکه خواست رهبر عالیقدر و آینده نگر ایران است انشاءالله در آتیه‌ای که زیاد دور نیست با رهبری شاهنشاه آریامهر و فعالیت شبانه روزی و پشتکار مردم ترقیخواه و شاهدوست ایران که همیشه ابراز می‌دارند در عداد پنج کشور مترقی جهان درآئیم (انشاء الله).

فرمایشات و مصاحبه‌های شاهنشاه آریامهر با سردبیران مجلات و روزنامه‌های مختلف اروپائی - آسیائی و آمریکائی و پیشنهادهای سازنده و ارشاد ملوکانه در کلیه زمینه‌های اجتماعی و اقتصادی و سیاسی اثرات بسیار عمیقی در تمام محافل داخلی و خارجی داشته (صحیح است).

مخصوصاً پیشنهاد سازنده و منطقی و بشر دوستانه تشکیل صندوقی به منظور کمک به ممالک در حال رشد بنام طرح پهلوی که طبعاً در رفاه و آسایش و پیشرفت ممالک زیادی اثر داشته و در صلح جهانی بسیار مؤثر می‌باشد (صحیح است) همه جا مواجه با استقبال و تجلیل قرار گرفته که باعث افتخار هر ایرانی است (احسنت). با توجه به اینکه ذکر کلیه پیروزیهای غرورآفرین سال گذشته در این فرصت کم ممکن نیست افتخار آنرا داریم که در چنین عصر درخشانی زندگی می‌کنیم و شاهد ترقیات و پیشرفتهای چشمگیری در کشور می‌باشیم که مردم وطن ما از آن برخوردار دارند (صحیح است).

از خدای متعال مسئلت دارد در سالی که در پیش است وطلیعه آن قرین رحمت الهی و نزول بارانهای نافع بوده و بهار بسیار خوبی است به شکرانه این همه مواهب تحت توجهات رهبر خردمند انقلاب با ایمانی راسخ و کوششی هر چه بیشتر برای تحقق بخشیدن به اهداف و آرمانهای شاهنشاه آریامهر و خدمت به مردم کشور توفیق بیشتری حاصل نموده و هرکس در هر مقام و شغلی که هست بتواند وظایف خود را بنحو احسن انجام دهد و دولت خدمتگزار حزب پاسدار انقلاب در این سال مانند سالهای گذشته در اجرای منویات مترقیانه ملوکانه و انجام برنامه‌های مترقی که آسایش و بهزیستی مردم و اعتلاء کشور را در بردارد و موفقیت کامل حاصل نماید از توجهی که فرمودید سپاسگزارم (احسنت - احسنت).

نایب رئیس - آقای دکتر متین بفرمائید.

دکتر حسن متین - جناب آقای رئیس - نمایندگان محترم - قبل از شروع عرایضم سال جدید و عید سعید ملی را یکبار دیگر به ملت ایران و نمایندگان محترم مجلس شورای ملی تبریک و تهنیت عرض نموده امیدوارم سال جدید تحت توجهات خداوند بزرگ و رهبری و ارشاد خردمندانه شاهنشاه آریامهر سالی پر خیر و برکت و توأم با رفا و آسایش و سعادت بیشتر و ترقیات عالی تر برای ملت ایران و کشور عزیز ما باشد (انشاءالله).

موضوع اول عرایض اینجانب توصیف اهمیت روز افزون بزرگداشت روز تاریخی ۲۱ فروردین است که باید به حق و قاطعیت بگویم که این روز از بهترین و با ارزش ترین روزهای تاریخی مملکت ما محسوب می‌شود این روزی است که توطئه خائنانه و وحشیانه عده‌ای اجانب و بی وطن بخواست خداوند بزرگ و شجاعت دو سرباز دلیر و شجاع این آب و خاک مقدس، شادروانان استوار لشکری و استوار بابائیان، نقش بر آب شد.

در روز ۲۱ فروردین جانی بالفطره‌ای به تحریک و دسیسه عده‌ای که نقشه نابودی ایران را طرح می‌کردند قصد جان عزیز شاهنشاه را کرده بود و می‌خواست با عمل وحشیانه خود زندگی یک ملت را که تحت رهبری و اداره پادشاه عادل و نیکوکار و با سیاست و کیاستی چون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بطرف ترقی و تکامل و پیشرفت با سرعت شایان توجهی می‌رود تباه سازد که خوشبختانه تقدیر و مشیت و خواست الهی بر این قرار نگرفت که ملتی با اینهمه سوابق تاریخی و مجد و عظمت ۲۵۰۰ سال تاریخ مدون نابود شود و لذا شاهنشاه ما را از بزرگترین حادثه و گزند نابودی نجات بخشیده معظم له راکما کان در کنف حمایت خود حفظ فرمود (صحیح است) که سالیان متمادی با صحبت و سلامتی و تندرستی و عمر طولانی ملت و کشور ایران را هر روز بیشتر از روز قبل به اوج ترقی و عظمت و جلال برساند .(انشاء الله)

سربازان و جانبازان شهید راه شاه و وطن استوار لشکری و استوار بابائیان فرشته هائی بودند که خداوند بزرگ برای حفظ جان شاهنشاه بزرگ ما در روز ۲۱ فروردین روز حادثه شوم از عرش اعلی نازل فرمود که ملتی را از نابودی و نیستی در امان بدارد.

همانطوریکه عرض کردم روز ۲۱ فروردین روز بسیار بزرگی در زندگی ملت ایران محسوب می‌شود (صحیح است) ۲۱ فروردین روز شکرگزاری واقعی ملت ایران و روز یاد بود مرگ دلیرانه شجاعان استوار لشکری و استوار بابائیان است که ملت حق شناس ایران در هیچ زمانی خاطره فداکاری و جانبازی این دو سرباز غیور و رشید و شاهدوست و وطن پرست را از یاد نخواهد برد و بلکه هر ساله با برگزاری مراسم خاصی آن روز و آن خاطره بزرگ و عالی را گرامی می‌دارد و شکرگزاری می‌کند (صحیح است).

این دو سرباز رشید و فرزند خلف وطن ما بودند که در روز حادثه با شجاعت و مردانگی و خوی واقعی سربازی و از خود گذشتگی و نثار خون پاک ایرانی خود جان پادشاه ما را که جان و روح و فکرش عظمت و سربلندی و بقاء و دوام ۳۲ میلیون جمعیت ایران است حفظ کردند خداوند روح پرفتوح این شهیدان راه شاه و وطن را غریق رحمت فرماید.

در روز ۲۱ فروردین خائنین به وطن برای از بین بردن تمامیت ارضی ما با نقشه دقیق و حساب شده کار خود را شروع کردند ولی غافل از این حقیقت بارز و مسلم بودند که شاه ایران جان ایران است و خدای ایران می‌خواهد که شاه ایران زنده بماند و ایران با تاریخ ۲۵۰۰ ساله شاهنشاهی برقرار و استوار و سربلند بماند (احسنت).

لذا ملت ایران هر ساله در روز ۲۱ فروردین یک بار دیگر با خدای خود تجدید عهد می‌کند و خاطره جانبازی شجاعان شهید را گرامی می‌دارد.

خدای بزرگ را سپاس می‌گوید و شکرگزاری می‌کند که جان شاهنشاه بزرگ ایران را از یک خطر حتمی نجات بخشید.

ملت ایران همه ساله در ۲۱ فروردین دست دعا و نیایش به سوی پروردگار توانا و قادر بلند می‌کند و از پیشگاه مقدسش مسئلت می‌نماید که شاهنشاه خردمند و خردپرور و بشر دوست ایران را در سایه عنایات بی کران و مراحم و الطاف عالیه خود حفظ و از هر گونه گزندی مصون بدارد.

از اینرو جا دارد که به مناسبت این روز که به سیاهی بخت دشمنان و سپید روزگاری و شادمانی ملت ما و سلامت و بقاء عمر شاهنشاه محبوب ما آریامهر انجامید صمیمانه بر پیشگاه خداوند سر به نیایش و سپاس و تعظیم و امتنان فرود آوریم.

در خاتمه این قسمت از عرایضم اجازه می‌خواهم در تأیید آنچه گفته‌ام به بیت از اشعار نغز و عالی شاعر اجل فردوسی طوسی علیه الرحمه استناد کنم که می‌فرماید:

زتو دور باد آز و مرگ و نیاز
مبادا به تو دست دشمن دراز
بهرسو که آئیم و اندر رویم
جز از آفرینت سخن نشنویم
پس از کردگار جهان آفرین
بتو دارد امید ایران زمین (احسنت)

موضوع دومی که باید بعرض نمایندگان مجلس شورای ملی برسانم موضوع مسافرت اینجانب به کشور دوست و برادر مسلمان پاکستان و بنا به دعوت کشور مزبور در کادر برنامه‌های عمران منطقه‌ای و مبادله شخصیتهای کشورهای عضو به مدت ۱۲ روز بود که از لحاظ موقعیت خاص کشور عزیز ما ایران در این منطقه از دنیا و قدرت و عظمت و پیشرفت و ترقیات آن که همه و همه در سایه رهبریهای داهیانه پیشوای بزرگ ملت ایران شاهنشاه محبوب آریامهر انجام گردید شایان توجه است که شمه‌ای از آنچه در این مسافرت دیده‌ام ملاقاتهائیکه با رئیس جمهوری کشور پاکستان ورؤسای مجلسین ملی (شورا و سنا) و وزرای فدرال کابینه جناب آقای ذوالفقار علی بوتو نخست وزیر و ملاقات و مذاکراتی که با رؤسا شورا و سنا در اسلام آباد و نمایندگان مجالس و رؤسا مجالس ایالتی در پیشاور - راولپندی - لاهور - کراچی و همچنین نخست وزیران و وزراء ایالتی استانهای مزبور و مذاکره و دیداری که از رؤساء دانشگاهها و رؤساء دانشکده‌های دانشگاههای راولپندی - پیشاور - لاهور - کراچی نموده‌ام و بالاخص مذاکراتی که با دانشجویان دانشگاههای مزبور که اکثرشان آشنائی کامل به زبان فارسی دارند و عاشق زبان و ادبیات فارسی و اشعار شعرای بزرگ ما مانند حافظ -سعدی - خیام - فردوسی - منوچهری - فرخی - عسجدی - هستند و در هر یک از دانشگاههای مزبور یک دانشکده ادبیات زبان فارسی وجود دارد و عده‌ای از فرزندان کشور دوست و برادر پاکستان در آنجا تحصیل می‌کنند ملاقات و مذاکره و مباحثه کردم به عرض نمایندگان برسانم.

در تمام این مجالس دانشگاهی و دولتی و ملی و در جمع مردم پاکستان همه از عظمت فکر و روح و کیاست و فراست شاهنشاه ایران و اینکه معظم له با انقلاب سفید اجتماعی خود در طول مدت ده سال چهره مملکت ما را صد در صد از لحاظ اقتصادی و فرهنگی - عمران و آبادی و ترقیات و پیشرفتهای صنعتی و کشاورزی و مبارزه با بی سوادی و تأمین زندگی اجتماعی و رفاه آسایش ملت ایران و بالاخص ایجاد یک محیط امنیت داخلی و خارجی که ایران در دنیا بعنوان نمونه ذکر شده و در اطراف دو فرمان تاریخی اخیر شاهنشاه در مورد آموزش مجانی و درمان رایگان بحث و ستایش می‌کردند و شاهنشاه ما را با دوستی که از صمیم قلب نسبت به معظم له دارند می‌ستودند و از خداوند بزرگ می‌خواستند که رهبری شاهنشاه ما همانطوریکه تا کنون برای ایران و خاورمیانه و آسیا و حتی دنیا مفید بوده ادامه یابد و از اینکه شاهنشاه ما مرد بزرگ دنیا از لحاظ صلح دوستی هستند معظم له را بعنوان پیامبر صلح و آشتی می‌ستودند (صحیح است - احسنت).

مردم پاکستان، دانشجویان رؤسا دانشگاهها و دانشکده‌ها و این مملکت کشور ما را خوب می‌شناسند و بخوبی از همه پیشرفتها و عظمت و ترقی آن که در سایه تدابیر داهیانه شاهنشاهی بزرگ چون محمد رضا شاه پهلوی آریامهر انجام شده مورد تحسین و تمجید قرار می دهندو اساساً از لحاظ هم کیشی و برادری و همسایگی نسبت به ایران و ترقیات آن فوق العاده مسرور و خوشحالند، آنچه در این مملکت دیدم آنستکه همه مردم پاکستان سرسلسله دودمان بزرگ و جلیل پهلوی را هم خوب می‌شناسند بطوریکه اکثر خیابانهای بزرگ شهرهای راولپندی - اسلام آباد - پیشاور - لاهور - کراچی بنام رضا شاه کبیر و محمد رضا شاه پهلوی و شاهراه ایران نامگذاری شده است و تابلو همه این نامگذاری‌ها را شخصاً در طرفین تمام خیابانها دیده‌ام.

لذا غرور و شعف و شادمانی که از این همه عظمت کشورم در کشور دوست و برادر پاکستان دست داد یکی از بهترین خاطرات زندگی اینجانب محسوب می‌شود، زیرا مشاهده کردم که شاهنشاه ما چه مقام و منزلتی در دنیا دارد که کمتر نصیب رهبران جهان شده است از اینرو هر ایرانی وطن پرست و شاه دوستی می‌تواند سربلند و مفتخر باشد که ایرانی است زیرا ایران مملکتی است که در طول تاریخ مدون ۲۵۰۰ ساله خود گرفتاریهای سیاسی و غیره زیاد داشته ولی همیشه چون کوهی استوار ایستاده و در پهنه سیاست گیتی با مبارزاتی که انجام داده برای استقلال خود جنگیده است کما اینکه تاریخ ما جز استقلال این مملکت چیزی نشان نمی‌دهد.

آن وجود عزیز و نازنینی که این استقلال را به مرحله تمامیت رسانده و کشور عزیز ما را که قریب ۵۰ سال قبل در آستانه نیستی و نابودی قرار گرفته و نجات داده سرسلسله دودمان پهلوی رضا شاه کبیر و در مدت ۳۲ ساله سلطنت پر افتخار فرزند برومندش شاهنشاه محبوب آریامهر بود که امروز ایرانی در پنج قاره عالم سرفراز و مباهی و بخود می‌بالد که چنین پادشاهی دانشمند و ملت دوست و چنین مملکتی معمور، امن و آباد و مترقی دارد.

همانطوریکه عرض کردم در کادر برنامه‌های (R.C.D) و مبادله شخصیت‌های کشورهای عضو این پیمان به کشور دوست و برادر و همسایه پاکستان مسافرت کردم در اسلام آباد از حضرت رئیس جمهوری کشور پاکستان آقای فضل الهی چدری به مدت ۴۵ دقیقه ملاقات نمودم معظم له از شخصیت‌های بارز کشور پاکستان است که چندی قبل در سمت رئیس مجلس ملی پاکستان در رأس یک هیئت پارلمانی (شورا و سنا) از کشور عزیز ما و بنا به دعوت جناب آقای مهندس ریاضی ریاست عالیه مجلس شورای ملی بازدید بعمل آوردند حضرت رئیس جمهور چنان نسبت به شاهنشاه آریامهر عزیز و کشور ما علاقمند هستند که حدی بر آن متصور نیست و در طول ملاقات مرتباً از طرف خود و ملت و دولت پاکستان به شاهنشاه و کشور ما اظهار علاقه و دوستی می‌کردند و مرتباً ضمن صحبت شاهنشاه بزرگ ما را پیامبر صلح و آشتی و مملکت ما را مظهر و نمونه ثبات و امنیت سیاسی داخلی و خارجی می‌خواندند و می‌گفتند هیچ کشوری در عالم در طول مدت ده سال نتوانسته است اینهمه ترقیات و پیشرفت در جمیع شئون اقتصادی و اجتماعی و سیاسی و فرهنگی و گرایش به طرف صنعتی شدن داشته باشد و همه اینها مرهون رهبریها و هدایت و ارشاد و الهامی است که شاهنشاه ایران به ملت و مملکت ایران داده است.

در پایان همین جلسه یک جلد از کتاب انقلاب سفید اجتماعی ایران نوشته شاهنشاه آریامهر به زبان انگلیسی را خدمت حضرت رئیس جمهور تقدیم کردم که فوق العاده مورد توجه ایشان قرار گرفت (احسنت). در ملاقات و مذاکره با رئیس مجلس ملی (فدرال) کشور پاکستان و رئیس مجلس سنا و وزراء آموزش و پرورش و دادگستری و بهداری مخصوصاً با جناب آقای پیرزاده وزیر فدرال و نخست وزیر و وزراء ایالتی و رؤسا مجالس ایالتی و رؤسای دانشگاههای راولپندی - پشاور - لاهور - کراچی مذاکره کردم.

تمام این شخصیتها از رئیس جمهور تا کلیه رؤسای دانشگاهها و رؤساء مجلسین ملی و سنا و رؤسای مجالس ایالتی احترام خاص و فوق العاده برای شاهنشاه ما داشتند و او را به حق رهبر بزرگ جهانی می‌شناسند و نسبت به کشور ما احساسات بسیار خوب و عمیق دوستی و برادری و همجواری و هم کیشی دارند و آنقدر در این مملکت که ۴۰ میلیون جمعیت دارد عاشقان زبان و ادبیات و اشعار نغز و دلکش فارسی و اینهمه که حدی برآن متصور نیست. خوشبختانه دولت خدمتگزار و بیدار جناب آقای امیر عباس هویدا هم توجه خاصی به این کشور برادر و همجوار و هم کیشی دارند. نه تنها در این کشور یک سفارتخانه وجود دارد بلکه در مرکز ایالت مثل اسلام آباد - راولپندی -پشاور - لاهور - کراچی - کویته، سرکنسولگری، کنسولگری تأسیس شده است.

همچنین جناب آقای پهلبد وزیر با تدبیر فرهنگ و هنر با فعالیت دامنه داری در مرکز ۷ ایالت این کشور خانه‌های فرهنگی تأسیس نموده‌اند که در رأس هر یک از خانه‌های فرهنگی صاحب منصبان مطلع و دانا وجود دارد که در بسط روابط فرهنگی و ملی و هنری ایران با ارائه فیلم - موزیک - هنر - شعر و ادبیات ایران در سطح دانشگاهها و تدریس زبان فارسی در مراکز خانه‌های فرهنگی و با توزیع روزنامه‌ها و مجلات و نوشته‌ها و کتب فارسی و شعر و ادبیات ایران در گسترش روابط بین ایران و پاکستان شب و روز زحمت می‌کشند.

صاحب منصبان وزارت خارجه ما مخصوصاً جناب آقای منوچهر ظلی سفیر کبیر شاهنشاه آریامهر و وزیر مختارآقای دکتر توللی و آقایان مفتاح سر کنسول و تقوی دبیر اول سفارت و سایر کارمندان سفارتخانه در اسلام آباد پایتخت جدید پاکستان شب و روز در بسط همین روابط دوستی و مودت و برادری عمیق بین کشور ایران و پاکستان فعالیت می‌کنند.

مخصوصاً در کراچی پایتخت سابق پاکستان که فعلاً سر کنسولگری بزرگ شاهنشاهی ایران در همان عمارت سابق سفارت ایران دائر است سر کنسول بسیار وارد و مطلع و دانشمند ی بنام آقای دکتر منوچهر معیری دیدم که با کسب شخصیت فوق العاده معیری در محافل سیاسی و دولتی پاکستان و بین سرکنسولهای مقیم کراچی در بسط روابط همه جانبه ایران با کشور دوست و برادر پاکستان شب و روز فعالیت می‌کند.

تمام اعضاء سفارت شاهنشاهی ایران در پاکستان و سرکنسولها و اعضاء سرکنسولگرینها و رؤسا و کارمندان خانه‌های فرهنگ ایران به قدری صمیمانه و مشتاقانه برای اعتلای نام ایران کار می‌کنند که به جرأت باید بگویم همه این آقایان اعتبار مخصوص در پیشگاه دولت و ملت پاکستان دارند.

کراچی شهر بسیار بزرگی است که ۴ میلیون نفر جمعیت دارد و تمام کشورهای دنیا در آنجا سر کنسولگری دارند. بخوبی مشاهده کردم که سرکنسول ما در کراچی آقای دکتر معیری با لیاقت و کاردانی و حسن سلوک با مراجعین، امور سر کنسولگری شاهنشاهی را به وجه احسن اداره می‌نماید.

در اینجا اجازه می‌خواهم از دولت خدمتگزار جناب آقای هویدا که نه تنها وزراء و کارکنان دستگاه عظیم دولت در داخل مملکت مایه حیثیت و آبرو و اعتبار کشور ما هستند بلکه با حسن انتخابی که از طرف جناب آقای دکتر خلعتبری وزیر امور خارجه برای مأمورین ما در خارج و مخصوصاً در کشور پاکستان و همچنین از جناب آقای پهلبد در انتخاب شایسته ترین مأمورین برای اداره خانه‌های فرهنگی ایران در پاکستان بنام نماینده ملت ایران تشکر نموده و اینهمه حسن انتخاب را به جناب آقای امیر عباس هویدا و جناب آقای دکتر خلعتبری و جناب آقای پهلبد تبریک عرض نموده موفقیت روز افزون همه را در خدمت به شاهنشاه محبوب آریامهر و ملت ایران از درگاه ایزد متعال مسئلت نمایم.

مسئله فوق العاده شایان توجه اقدام و ابتکار بسیار منطقی و عالی جناب آقای پهلبد وزیر پر کار و با تدبیر فرهنگ و هنر در تأسیس هفت خانه فرهنگ ایران در مرکز هفت ایالت پاکستان است.

این خانه‌های فرهنگ ایران با تمام امکاناتی که دارند در بسط زبان و ادبیات فارسی و توسعه روابط فرهنگی و ادبی و اجتماعی ایران می‌کوشند، اساساً در طول ۱۲ روز اقامت در کشور برادر پاکستان موضوعی که بیش از همه جلب نظر اینجانب را نمود دوستی مردم پاکستان با ملت ایران و علاقه همه جانبه مردم پاکستان به زبان و ادبیات و شعر فارسی است.

آرزومندیم با این ابتکار جناب آقای پهلبد و جدیت رؤساء و کارمندان خانه‌های فرهنگ ایران این حسن روابط و داد و دوستی و برادری فزون تر گردد (انشاءالله).

ضمناً باید بعرض برسانم که غیر از ملاقات و مذاکرات با شخصیت‌های سیاسی و دولتی و فرهنگی و علمی مملکت و بحث و گفتگو و صحبت در جمع دانشجویان ایرانی و پاکستانی که همه عاشقان زبان و ادبیات فارسی و کشور عزیز ما هستند و همه به عظمت فکر و روح شاهنشاه با نظر تحسین و احترام می‌نگرند یک مصاحبه ۴۰ دقیقه‌ای رادیوئی به زبان انگلیسی در لاهور و یک مصاحبه رادیوئی ۴۰ دقیقه‌ای به زبان فارسی از رادیو کراچی و یک مصاحبه ۴۰ دقیقه‌ای تلویزیونی به زبان انگلیسی از تلویزیون کراچی در اطراف روابط دوستی و برادری و داد و همجواری کشور ایران و پاکستان و مسائل مربوط به انقلاب سفید اجتماعی و نتایجی که کشور ما از آن گرفته است انجام دادم که تمام آنها دو بار از کلیه رادیو و تلویزیون‌های کشور پاکستان در هر ایالت جداگانه منتشر شد.

و باید در اینجا از آقای مهرداد راضی مرد فعال و مطلع که رابط کلیه رادیو و تلویزیون فدرال و ایالتی و وزارت اطلاعات کشور پاکستان با ایران هستند و مرد بسیار واردی در همه این امور و آشنائی کامل به زبان انگلیسی می‌باشد صمیمانه تشکر و سپاسگزاری کنم زیرا در طول این ۱۲ روز مسافرت از بذل همه گونه مساعی برای بخش فعالیت‌های اینجانب خودداری نکردند توفیق بیشتر مشارالیه را در خدمت به شاهنشاه محبوب آریامهر و کشور ایران و پاکستان آرزومندم (احسنت - احسنت).

نایب رئیس - آقای دکتر منتظری بفرمائید.

دکتر منتظری - جناب آقای رئیس، همکاران محترم مردم شهرستان سیرجان مانند سایر برادران و خواهران هم میهن خود روز ۲۱ فروردین یعنی روز تجلی قدرت الهی را با خلوص نیت به درگاه خداوند نیایش بردند زیرا در این روز بار دیگر برای جهانیان ثابت شد که خداوند متعال همیشه حافظ و نگهبان ملک و ملت ایران بوده و با حمایت از رهبر اندیشمند ما که عالیترین مظهر پیوسته در کنف حمایت خود از هر گونه بلایا مصون و محفوظ نگه می‌دارد (صحیح است).

آری دست قدرت لایزال خداوند در آن روز و روزهای مشابه وجود مقدس شاهنشاه آریامهر را در پرتو لطف خود حفظ نمود تا معظم له با رهبریهای داهیانه و خردمندانه اش موفق گردند.

ترقیات شگرف تر و حیرت آورتری در همه شئون بهمان نحوی که اراده فرموده و آرزو دارند نصیب ملت ایران گردانند و ملت ایران را وارد دروازه بزرگ تمدن طلائی فرمایند. هموطنان ما که هر روز شاهد موفقیت‌های جدید و چشمگیری از ثمرات سعادت بخش انقلاب شاه و ملت هستند امروز در هر کوی و برزن با شادی توأم با حق شناسی از صدور فرامین بشر دوستانه شاهنشاه در مورد تحصیلات رایگان و تغذیه نوباوگان کشور در سطوح کودکستان و ابتدائی و راهنمائی تحصیلی و بهداشت رایگان صحبت می‌کنند و به رهبر خردمند خود درود می‌فرستند و با جان و دل به او عشق می‌ورزند و محمد رضا شاه پهلوی را سلطان قلبهای ملت ایران می‌خوانند و برای سلامت جان و بقاء سلطنتش دعا می‌کنند (صحیح است - احسنت).

در مسافرتی که در تعطیلات نوروزی به سیرجان نمودم و به رأی العین دیدم مردم شاهدوست و حق شناس سیرجان کراراً خاطره تشریف فرمائی علیاحضرت شهبانوی محبوب را که خود الهامی از اندیشه‌های تابناک شاهنشاه بزرگ ما است و موجب عمران و آبادانی این شهرستان شده با حق شناسی و سپاس تجدید می‌نمایند بر اثر توجهات خاص علیاحضرت شهبانو و اوامری که معظم لها در سال ۵۱ برای عمران و آبادی سیرجان صادر فرمودند و با تلاش و کوشش مداوم دولت خدمتگزار هم مسلک جناب آقای امیر عباس هویدا این شهرستان پیشرفت سریعی نموده و چهره شهر و دهاتش دگرگون شده است مردم حق شناس سیرجان از عنایات خاص شهبانوی نیکوکار و گرامی و زحمات دولت خدمتگزار هویدا و مسئولان امر صمیمانه تشکر دارند. در اینجا لازم می‌دانم از مؤسسین بنیاد فرهنگی آرشام که نمونه انسان واقعی و خدمتگزار به شاه و وطن هستند به مناسبت پذیرفتن تقاضای اهالی سیرجان مبنی بر تأسیس مدرسه حرفه‌ای در این شهر تشکر نمایم.

اما با همه اقدامات عمرانی ارزنده و چشمگیری که در این شهرستان انجام شده مردم سیرجان نیز مانند مردم سایر شهرستانهای ایران با برخورداری از ثمرات انقلاب که موجبات بالا رفتن سطح فرهنگ و اقتصادشان را فراهم نموده همانطور که سطح زندگیشان بالا رفته و روزبه روز از رفاه بیشتری برخوردار می‌شوند سطح توقعاتشان نیز بالا رفته است و در نتیجه انتظار دارند اکنون که به همت رهبر توانای مملکت امکانات مالی کشور بحمدالله خوب شده است شهرستان سیرجان نیز به سهم خود از این امکانات بقدر کافی بهره مند شود و مشکلات که تا کنون بعلت نبودن اعتبار رفع نشده برطرف گردد.

اینک اهم نیازمندیهای شهرستان را که ضروری تشخیص داده شده است بعرض رسانده و از دولت حزبی خدمتگزار جناب آقای امیر عباس هویدا استدعای بذل توجه خاص دارم.

۱- تأمین اعتبار انتقال آب قنات اسحق آباد به شهر سیرجان که هزینه اجرای پروژه آن کمتر از بیست میلیون ریال برآورده شده است.
۲- در شهر سیرجان خانه برای اجاره پیدا نمی‌شود وزارت آبادانی و مسکن نیز از ابتدای تأسیس تا کنون فقط ۱۴ باب خانه سازمانی در آنجا ساخته است و کارمندان دولت و مسئولین اجرائی که به آنجا اعزام می‌شوند در زحمت هستند تقاضا دارم دولت همه ساله حداقل سالی پنجاه باب خانه سازمانی در این شهر بسازد تا اندکی از مشکل مسکن را حل کند.
۳- تأمین اعتبار اسفالت خیابانهای شهر سیرجان و مرکز بخش بردسیر.
۴- تسریع در ساختمان راههای سیرجان به شهر بابک و شمس، یزد، سیرجان، پاریز رفسنجان، سیرجان به بافت، سیرجان به نی ریز، از وزارت راه تقاضا دارم که توجه فرمایند.

اگر راه سیرجان نی ریز ساخته شود ارتباط سه استان فارس - کرمان - خراسان بسهولت انجام گرفته و موجب رونق اقتصادی بیشتر برای هر سه استان خواهد شد.

۵- اعتباراتی که برای ساختمان مدارس شهرستان سیرجان در نظر گرفته شده بسیار کم است و بهیچ وجه جوابگوی احتیاجات فعلی و آتی این شهرستان نمی‌باشد تقاضا دارم در این باب توجه خاص مبذول دارند.
۶- ساختمان برای ادارات دولتی در شهر سیرجان و مرکز بخش بردسیر زیرا عموماً ادارات دولتی اجازه نشین هستند و ساختمان متناسب با احتیاجات آنها نیز وجود ندارد.
۷- ساختمان خانه جوانان در شهر سیرجان و مرکز بخش بردسیر.
۸- ایجاد شهرک در ۱۴ دهستان بخش حومه و بخش بردسیر.
۹- احداث دو باب بیمارستان در شهر سیرجان و مرکز بخش بردسیر.
۱۰- اسفالت خیابانهای خاکی مرکز بخش بردسیر.
۱۱- تأسیس شبکه تلفنی در مرکز بخش بردسیر.
۱۲- تکمیل لوله کشی و تأمین آب کافی برای مرکز بخش بردسیر.
۱۳- تأسیس دادگاه بخش در شهر سیرجان و مرکز بخش بردسیر.
۱۴-چون مدارس بخش بردسیر عموماً مخروبه و غیر قابل استفاده می‌باشد دولت اعتبار کافی برای نوسازی مدارس آنجا تأمین و حواله نماید.
۱۵- ساختمان استادیوم ورزشی در شهر سیرجان و مرکز بخش بردسیر.
۱۶- تأسیس مرکز دامپروری و دامپزشکی و ایجاد مجامع دامی (کارخانه شیر پاستوریزه کشتارگاه صنعتی).
۱۷- ساختمان سد گلو به منظور کمک به ازدیاد آب‌های زیرزمینی.
۱۸- ساختمان فرودگاه سیرجان (احسنت -احسنت).

نایب رئیس - آقای دکتر برادر بفرمائید.

دکتر برادر - جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند بدواً سال جدید را حضور همکاران گرامی و هم میهنان عزیز و تبریک و تهنیت عرض نموده آرزومندم سال نو برای ملت ایران ارمغانی از سعادت و پیشرفت روز افزون تحت رهبریهای خردمندانه شاهنشاه آریامهر بهمراه داشته باشد (احسنت).

سالی که گذشت برای کشور عزیزمان ایران سالی پر از خیر و برکت همراه با پیشرفت در کلیه شئون اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی بود. حاکمیت مطلق ایران بر صنایع نفت که به ابتکار شاهنشاه آریامهر انجام شد یکی از آرزوهای دیرین ملت ایران بود که عملی گردید. آموزش رایگان تا پایان دوره راهنمائی در سراسر مملکت و همچنین طرح بهداشت رایگان برای عموم افراد مملکت موهبتی بود که وسیله فرمان شاهنشاه به ملت ایران عطا گردید. مردم حق شناس ایران که دور شمع وجود شاهنشاه پروانه وار می‌گردند بار دیگر در برابر این عظمت روح و وسعت فکر سر تعظیم فرود آورده و از خداوند متعال دوام عمر و بقاء سلطنت برای وجود مبارکشان مسئلت دارند. دولت خدمتگزار هویدا که بهترین مجری نیات شاهنشاه می‌باشد خوشبختانه توانسته است برنامه‌های مترقی شاهنشاه را به بهترین وجهی پیاده نموده و رضایت مردم را بنحو احسن فراهم نماید.(احسنت)

برای کسانی که به مناطق مختلف مملکت سفر کرده‌اند بخوبی مشهود است که در ظرف سالهای گذشته هر کدام از استانهای ایران تا چه حد از لحاظ عمران و آبادی در سطح شهرها و دهات پیشرفت داشته و امکانات بیشتری برای رفاه مردم فراهم آمده است. خوشبختانه استان کرمانشاه بسهم خود از این نعمت برخوردار گردیده و در چند سال اخیر از برکت انقلاب، چهره استان بکلی تغییر کرده ونوسازی شده. شاه آباد غرب که حوزه انتخابیه اینجانب است تا حد چشمگیری پیشرفت داشته و مردم به طور کلی کمال تشکر از دولت دارند.

ولی متأسفانه باران فراوانی که در شبهای عید نوروز امسال در آن منطقه بارید که اگر بتدریج و به مرور می‌آمد باعث خیر و برکت بود ولی ناگهانی آمد و باعث از بین رفتن محصول زراعتی و نابودی قسمتی از حشم و گله مزارعین و خرابی خانه آنها و شهرنشینان گردید که در اثر سیل مهیب خسارات فراوانی به مردم آن سامان وارد شد.

بیداری و هوشیاری مأمورین که روز قبل مردم را هشدار داده بودند و با بلندگو در خیابانها و کوچه‌های شاه آباد غرب از وقوع سیل که آثار آن در چند کیلومتری مشهود بود اطلاع داده بودند باعث شد عده‌ای قبلاً منازل را تخلیه نمایند.

اما جماعتی روی عدم توجه و ناباوری در آن لحظات آخر به تخلیه منازل اقدام نموده بودند که خوشبختانه در تمام منطقه تلفات جانی مشاهده نشده است در این میان و در آن لحظات سخت و وحشت انگیز ارتش با تمام قوا به کمک مردم شتافته و با کلیه وسائل و تجهیزات مردم و حتی اثاثیه منازل آنان را نقل مکان داده این همکاری و توجه مخصوص ارتش در شاه آباد غرب زبان زد عموم اهالی است.

بلافاصله وسیله سربازان پل عظیمی روی رودخانه برف آباد که در اثر سیل منهدم گردیده بود احداث نمودند که وسائط نقلیه سنگین به راحتی از آن عبور می‌نمود در همان شب مقدار یک تن نان در سرباز خانه پخته و با وسائل ارتشی به دهات اطراف سیل زده فرستادند که در حد خود بسیار جالب و چشمگیر بود. مأمورین شهربانی و ژاندارمری نیز از هیچگونه کمک و مساعدتی مضایقه و خودداری نکرده‌اند و همگام با سایر مأمورین و برادران ارتشی کمکهای مؤثری نموده‌اند (احسنت).

مردم حق شناس شاه آباد غرب تقاضا داشتند که این دلسوزی و همکاری مأمورین دولت و برادران ارتشی آنان مورد توجه اولیاء امور واقع گردد من بنام نماینده شاه آباد غرب در مجلس شورای ملی از مأمورین که چند شبانه روز با پوشیدن لباس کار در گل و لای مشغول نقل اثاثیه و انتقال مردم به جای امن بودند و از برادران عزیز ارتشی که از هیچگونه کمکی مضایقه نکرده و نهایت سعی و اهتمام خود را برای رفاه مردم آن سامان مبذول داشتند تشکر می‌کنم. پس از اطلاع مقامات استان و مرکز از وقوع سیل کمکهای اولیه وسیله شیر و خورشید سرخ و با همکاری ستادی که در مرکز استان تشکیل گردید از قبیل چادر، پتو، تختخواب و وسائل گرم کننده به بهترین نحوی که خود مردم شاهد آن بودند شروع شد.

کمپ آبرومندی با چادرهای تازه و وسائل مجهز برای آن عده از افراد که خانه‌های آنان مورد هجوم سیل واقع شده بود در شهر شاه آباد غرب مورد بازدید آقای استاندار کرمانشاه قرار گرفت ایشان شاهد ابراز احساسات مردم غیور و شاهدوست آن سامان نسبت به شاهنشاه بودند که چگونه برای وجود مقدس شاهنشاه دعا می‌کردند.

در همان زمینهائی که چادرها نصب گردیده مقداری زمین که ظاهراً متعلق به شهرداری است به قطعات دویست متری تقسیم شده که قرار بود به سیصد خانوار در شاه آباد که خانه‌های آنجا را آب برده یا خراب گردیده واگذار شود چون مردمی که صاحب این مقدار زمین خواهند شد پولی برای ساختمان و احداث بنا ندارند و همچنین وثیقه‌ای هم ندارند که وسیله بانکها وام یا اعتبار بگیرند بدین وسیله تقاضای عطف توجه دارد که به وسائلی، وسیله دولت و دستگاههای دولتی خانه‌های ارزان قیمت برای آنها ساخته شود و بعداً همان خانه‌ها را وثیقه قرار داده با اقساط طویل المدت قیمت خانه‌ها وسیله صاحبان آنها مستهلک گردد.

همچنین برای دهاتی که خانه‌های آنها خراب شده با توجه به نزدیکی دهات همجوار شهرکهائی ساخته شود تا قبل از فرا رسیدن فصل زمستان آینده این افراد بی خانمان دارای سرپناهی بشوند.

راههای اغلب دهات شاه آباد و پلهای بین راه بطور کلی خراب شده و ارتباط را با مرکز فرمانداری قطع کرده در چند روستائی که امکان عبور از جاده و رسیدن به آنها به زحمت ایجاد می‌شد پس از بازدید آن دهات مانند بدرگرد، جفا جنگا و لر و کله جو و غیره مردم سیل زده از وسائل اولیه اهدائی شیر و خورشید سرخ از قبیل چادر پتو و وسائل گرم کننده بهره مند شده بودند ولی تقاضای همگی آنها ساختن شهرک و دادن بذر برای کشت امسال بود زیرا محصول اغلب دهات مسیر سیل را، آب برده و اگر به سرعت به آنها بذر برسد امکان کشت مجدد وجود دارد برای بذر چغندر آن مقدار را که سیل برده بود.

جناب استاندار دستورات لازم را به کارخانه قند شاه آباد صادر نمودند که بذر مجانی به زارعین داده شود که امید است تا کنون این دستور انجام شده باشد.

به دستور جناب آقای نخست وزیر آقای وزیر راه برای سرکشی به استان کرمانشاه تشریف آوردند ایشان با بصیرتی که به وضع منطقه داشته و طی چند سال خدمت یادگارهائی از خود بجا گذارده‌اند موارد خسارات را بررسی نموده و گزارش بعرض جناب آقای نخست وزیر رساندند.

ضمناً شاه آباد غرب فاقد خانه‌های سازمانی برای کارمندان دولت است تقاضای مأمورین دولت که با فداکاری در این منطقه مرزی مشغول خدمت هستند احداث کارخانه‌های سازمانی است که بدینوسیله تقاضای عطف توجه دارد.

در شاه آباد غرب سدی بنام سد برف آباد موجود است که از یادگارهای با ارزش دوران سلطنت رضا شاه کبیر است این سد در حال حاضر دائر ولی احتیاج به مرمت دارد اگر با مختصر مبلغی به مرمت آن همت گمارده شود شاید از خطر انهدام رهائی بخشد این یادگار با ارزش دوران سلطنت رضا شاه کبیر مانند هزاران یادگار دیگر در کشور زنده و پابرجا بماند تفاضا دارد برای مرمت این سد دستورات لازم صادر گردد.

همچنین شهرداری شاه آباد برای مرمت اسفالت هائی که از خطر سیل مصون نمانده احتیاج به کمک وزارت کشور و دولت دارد امید است با رسیدگی دقیق کارشناسان و برآورد خسارات وارده نسبت به تدارک و جبران خسارت شهرداری اقدام گردد. از اینکه با حوصله بعرایض اینجانب توجه فرمودید تشکر می‌کنم (احسنت - احسنت).

نایب رئیس - آقای مهندس احتشام شهیدی بفرمائید.

مهندس احتشام شهیدی - جناب آقای رئیس، همکاران ارجمند سال گذشته در تاریخ کهن ایران سال عظمت و سال برکت و سال موفقیت بود با رهبری مدبرانه شاهنشاه آریامهر.

دولت خدمتگزار هویدا موفقیت هائی یافت که در تاریخ پر افتخار این مرز و بوم بی سابقه بود (صحیح است).

در مورد نفت تدابیر شاهنشاه نه تنها سبب شد که مدیریت و مالکیت بی قید و شرط نفت در دست ملت ایران قرار گیرد بلکه عواید ایران از ذخایر نفت از مرز ۱۵ میلیارد دلار تجاوز کرد بنحوی که نه تنها برای کارهای عمرانی احتیاج به وام و اعتبار خارجی نداریم بلکه با ابتکار شاهنشاه آریامهر اقدام به تشکیل صندوق بی طرف کمک مالی نموده‌ایم که در دنیا با تجلیل و تحسین بی سابقه‌ای روبرو شده است (صحیح است).

با استقرار مالکیت کامل ایران بر صنایع نفت اکنون ملت ایران و کشورهای تولید کننده بهای نفت خام را رأساً تعیین می‌کند.

حدود بیست سال بود که ممالک صنعتی قیمت نفت خام را در دنیا ثابت نگهداشته بودند در صورتیکه بهای فرآورده‌های صنعتی در این مدت ۵ برابر افزایش یافته بود - اینک از سال ۱۹۷۰ در اثر ابتکارات شاهنشاه ایران بهای نفت تا به حال به ۴ برابر رسیده است. بهرحال اینک که به این نتیجه خیره کننده و اعجاب انگیز رسیده‌ایم و بتدریج در اثر تعدیل قیمت نفت به غارت کمپانی‌ها خاتمه داده می‌شود به حسن درایت شاهنشاه خود پی می‌بریم و نسبت به آینده نگری شاهنشاه سر تعظیم فرود می‌آوریم (احسنت).

در مورد آموزش و پرورش - شاید بیش از دهسال بود که عموم مردم از گرانی هزینه تحصیلی فرزندان خود شکایت داشتند تا بحمدالله فرمان مبارک شاهنشاه به این وضع پایان داد و عموم طبقات مردم را از رایگان شدن تحصیل بی اندازه مشعوف و خوشحال کرد و دعای خیر ملت را نثار شاهنشاه نمود. مطمئناً با رایگان شدن تحصیل کودکستان و ابتدائی و راهنمائی بسیاری از کودکان نابغه و با استعداد که استطاعت پرداخت هزینه تحصیل را نداشتند با گذراندن تحصیلات رایگان آینده بهتری را برای کشور ما خواهد ساخت (انشاء الله).

همچنین تغذیه ۵ میلیون کودک در سلامتی جسم و تعالی روح کودکان فوق العاده ارزشمند بوده و کمک بزرگی به طبقات کم استطاعت مملکت می‌کند ولی اجرای آن توأم با مشکلات زیادی است زیرا رسانیدن غذا به ۱۵۰ شهر بزرگ و ۵۵۰ شهر کوچک و ۶۵۰۰۰ روستا به صورتی که غذای سالم و پر پروتئین تأمین و در تمام کشور توزیع گردد توأم با مشکلات فراوان مستلزم کوششهای زیادی است که مطمئناً سرکار خانم وزیر و سایر اولیای لایق وزارت آموزش و پرورش در انجام آن توفیق حاصل خواهند کرد.

نمایندگان محترم توجه دارند که شئون مختلف اجتماع با یکدیگر بستگی دارند ولی آنچه ما در اصلاحات است پیشرفت فرهنگ و تعالی شعور و ادراک مردم است که ریشه اصلی اصلاحات جامعه می‌باشد و ملت هر قدر فهیم تر شود بیشتر قادر به درک دموکراسی واقعی و کمک به پیشرفت کشاورزی و صنایع می‌باشد. مسئله دیگری که عیدی پر برکت و مسرت بخش شاهنشاه به ملت حق شناس ایران بود فرمان بهداشت همگانی و مجانی بود که در اواخر اسفند از طرف ذات اقدس همایونی به ملت ایران ارزانی شد.

مسلماً قسمتی از مرگ و میر خصوصاً در روستاهای ایران مولود نداشتن بهداشت و واکسینه نشدن کودکان روستائی در قبال امراض مختلف می‌بود بحمد الله به محض صدور فرمان ملوکانه بطوریکه از خلال اخبار رادیو و تلویزیون جراید شنیدیم وزارت بهداری واکسیناسیون همگانی را در روستاها شروع کرده است.

از بیان سایر موفقیت‌های دولت خدمتگزار هویدا برای اختصار کلام صرفنظر می‌کند و چند مورد از نیازهای شهرستان ساوه حوزه انتخابیه خود را بیان می‌کنم.

در آخرین سفری در ساوه، حوزه انتخابیه خود حضور داشتم در جلسه‌ای با محترمین ساوه و کمیته حزب ایران نوین نتایج انقلاب شاه و ملت در سطح شهرستان ساوه مورد بررسی قرار گرفت و طبقات مردم از پیشرفت هائی که در اثر اجرای اصول انقلاب توسط دولت حزبی خصوصاً کوشش‌های هم مسلک هویدا انجام شده بسیار خرسند بودند خصوصاً مردم ساوه از تصمیم وزارت راه در مورد توسعه راه تهران ساوه که یکی از شاهراههای اصلی کشور است و هم چنین از خدمات وزارت راه که بعد از ۲۴ سال بالاخره شروع به مرمت و اسفالت راه ساوه به همدان نمودند سپاسگزار بودند همکاران محترم، محور مذکور نه تنها فاصله تهران همدان را حدود ۴۰ کیلومتر کوتاهتر می‌کند بلکه چون مسیر این راه بدون گردنه بوده و حائز بهترین شرایط راهسازی می‌باشد در زمستانها که گردنه آوج مسدود می‌گردد ارتباط دائمی غرب کشور با تهران را تأمین خواهد نمود.

در تعقیب این اقدامات مفید و مسافرت ثمربخش آقای دکتر پاکدامن معاون وزارت راه به ساوه اهالی انتظار دارند راه فرعی بخش خرقان ساوه نیز ساخته شود طول راه مذکور حدود ۸۰ کیلومتر بوده و ارتباط سی واحد جدید کشاورزی که از حفر چاههای عمیق ایجاد شده و ۶۰ پارچه آبادی را با ساوه و تهران تأمین می‌نماید بعلاوه به مناسبت شرایط اقلیمی خاص بخش خرقان ساختمان راه مذکور در تأمین میوه پائیزی تهران فوق العاده مؤثر خواهد بود زیرا میوه جات پائیزه را از فاصله ۱۷۰ کیلومتری تهران تأمین کرده و حداقل ترانسپورت را خواهد داشت.

همچنین یکی از آمال دیرین مردم ساوه ساختمان سد ساوه می‌باشد- بدنه این سد حدود ۸۰۰ سال قبل ساخته شده و در زمان شاه عباس کبیر مرمت گردیده ولی بعداً کف مخزن خراب شده و از زمان وزارت دارائی مرحوم داور یعنی حدود چهل سال قبل بررسی و مطالعه و ساختمان این سد جزو برنامه دولت‌های وقت بوده و هنوز صورت فعل به خود نگرفته است.

این سد که حدود ۷۰ متر ارتفاع خواهد داشت مخزن آن ۲۷۰ میلیون متر مکعب آب را ذخیره می‌نماید و قادر است در اراضی جنوبی شهر ساوه ۲۴ هزار هکتار از اراضی حاصل خیز را زیر کشت قرار داده و بقولات و میوه جات جالیزی تهران را از فاصله نزدیک ۱۴۰ کیلومتری تأمین کند بنابراین ساختمان سد نه تنها در اعتلای وضع و رفاه کشاورزان ساوه مؤثر می‌باشد بلکه در تأمین میوه و تره بار و تقلیل قیمت آنها در تهران بسیار مؤثر است اینجانب از وزارت آب و برق استدعا دارم در انجام مناقصه و ساختمان سد ساوه هر چه زودتر اقدام کند.

وزارت آبادانی و مسکن با ساختمان خانه‌های سازمانی تأمین آب سالم برای ساوه و تأمین آب مشروب شهر مأمونیه در جهت رفاه مردم ساوه اقدامات مفیدی انجام داده لازم است از مساعدت و حسن توجه اولیای آن وزارت و شخص جناب آقای آموزگار وزیر آبادانی و مسکن به نمایندگی مردم ساوه تشکر کنم. متشکرم (احسنت - احسنت).

نایب رئیس - آقای مهندس بدیعی بفرمائید.

مهندس بدیعی - در تعطیلات نوروزی مجلس شورای ملی توفیق حاصل شد که به حوزه انتخابیه اهواز مسافرت و از نزدیک وضع نقاط سیل زده و مزارعی که در زیر آب فرورفته مشاهده نمائیم.

هر چند سال یکبار خوزستان گرفتار قهر طبیعت و خرابی سیل می‌شود و در اوائل سال بواسطه طغیان رودخانه کرخه مزارع زیادی به زیر آب رفت و ارتفاع آب در کرخه تا کنون بی سابقه بوده وسیل مزبور به کشاورزان اطراف شوش و اهواز و دشت میشان خسارات زیادی وارد و اقدامات جناب آقای استاندار خوزستان و ارتش و ژاندارمری و وزارت راه وشیر خورشید برای جلوگیری از تلفات جانی و رسانیدن خواربار و لوازم بهداشتی و چادر بی اندازه قابل تقدیر می‌باشد (صحیح است).

شاهنشاه آریامهر و پادشاه آگاه و دلسوز ملت ایران هر ساعت از وضع سیل از جزیره کیش استفسار فرموده و اوامری برای کمک به اهالی نقاط سیل زده صادر و بوسیله دولت جناب آقای هویدا و شیر خورشید صادر می‌فرمودند و بواسطه همین فعالیت از تلفات جانی جلوگیری شد.

در این مکان مقدس از توجهات شاهنشاه آریامهر که در همه جا و در همه حال به فکر رفاه ملت ایران می‌باشند سپاسگزاری نموده و از خداوند خواهانم سایه بلند پایه این پدر تاجدار را بر ملت ایران مستدام بدارد (انشاء الله).

همچنین از زحمات مأمورین دولت و شیر خورشید قدردانی نموده از توجهات مخصوص جناب آقای شهرستانی وزیر محترم راه که برای باز شدن راه شوسه و راه آهن و احداث راههای جدید در ایام عید در اهواز توقف فرموده تشکر نموده و امیدوارم در اجرای طرح راه ساحل کرخه بطول ۱۶۰ کیلومتر که وعده فرمودند اقدام سریعی فرمایند تا در سالهای آتیه از خسارات طغیان رودخانه کرخه جلوگیری شود.

طبق آماری که استاندار خوزستان بیان داشتند قریب ۴۰۰ میلیون ریال سیل مزبور به کشاورزان خسارت وارد آورده.

امیدوارم که جناب آقای هویدا که همیشه در تأمین رفاه کشاورزان پیش قدم می‌باشند در جریان خسارات مزبور و کمک به کشاورزان سیل زده دستور لازم صادر فرمایند زیرا رفاه حال این کشاورزان مرزنشین که از هر لحاظ قابل توجه مخصوص می‌باشد.

از جناب آقای هویدا نخست وزیر محبوب استدعا دارد که بهر نحو مقتضی باشد از مأمورین که در سیل مزبور از بذل هیچگونه کوشش و فداکاری دریغ ننموده تقدیر بعمل آید.

از فرصت استفاده نموده از وزارت آبادانی و مسکن و شورای عالی شهرسازی، اهالی شهر اهواز انتظار دارند که در تجدید نظر طرح جامع شهر اهواز تسریع فرمایند زیرا مدتی است که ساکنین نقاط زیادی که در طرح می‌باشد بلاتکلیف بوده و هیچگونه تعمیر یا تغییری در ملک خود نمی‌نمایند امیدوارم که هر چه سریعتر نتیجه تجدید نظر به انجمن شهر اهواز ابلاغ شود و همچنین مردم اهواز وزارت آبادانی و مسکن در خواست دارند که در اتمام طرح فاضلاب اهواز شروع شده و تاکنون طرح مزبور به اتمام نرسیده و علت کندی کار معلوم نیست تمنا دارد که جناب آقای آموزگار وزیر محترم آبادانی و مسکن نسبت به این امر توجه فرموده و برای اتمام کار فاضلاب اهواز اقدام سریعی فرمایند.

در مسافرت اخیر دبیران اهواز تقاضا داشتند فوق العاده بدی آب و هوا خارج از مرکز طبق اشل جدید پرداخت شود. از وزیر محترم آموزش و پرورش انتظار دارند به این موضوع توجه فرموده برای رفاه حال دبیران مزبور دستور لازم صادر فرمایند (احسنت - احسنت).

- تصویب صورت جلسه قبل

۴- تصویب صورت جلسه قبل.

نایب رئیس -وارد دستور می‌شویم نسبت به صورت جلسه دفعه گذشته نظری نیست ؟(اظهاری نشد) صورت جلسه تصویب می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت نامه مجلس سنا راجع به لایحه حقوق و مزایای پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی

۵- اعلام وصول و قرائت نامه مجلس سنا راجع به لایحه حقوق و مزایای پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی.

رئیس - لایحه‌ای از مجلس سنا رسیده است، برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۳۲۸۳۹ مورخ ۱۳۵۳/۱/۱۱ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) در قبال لایحه شماره ۷۴۶۸۸ مورخ ۱۳۵۲/۱۲/۲۰ دولت راجع به حقوق و مزایای پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی در جلسه روز دوشنبه ۲۶ فروردین ماه ۱۳۵۳ مطرح گردید و با اصلاحاتی به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا - جعفر شریف امامی.

نایب رئیس - تغییرات بسیار جزئی و مختصری از نظر عبارتی و لغوی در این لایحه داده شده معذلک بنده فکر می‌کنم لازم است لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع بشود، ولی برای اینکه بتوانیم این لازمه را در دستور جلسه آینده قرار دهیم از رئیس کمیسیون استخدام خواهش می‌کنم همین امروز کمیسیون را تشکی بدهند که اصلاحات مجلس سنا مورد بررسی قرار بگیرد.

- تقدیم لایحه مربوط به تأمین وسائل و امکانات تحصیل اطفال و جوانان ایرانی بوسیله آقای دکتر شاهقلی وزیر علوم و آموزش عالی

۶- تقدیم لایحه مربوط به تأمین وسائل و امکانات تحصیل اطفال و جوانان ایرانی بوسیله آقای دکتر شاهقلی وزیر علوم و آموزش عالی.

نایب رئیس -جناب آقای دکتر شاهقلی فرمایش دارید بفرمائید.

دکتر شاهقلی (وزیر علوم و آموزش عالی)- جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم، همانطور که استحضار دارید.

شاهنشاه آریامهر در نخستین جلسه ششمین کنفرانس ارزیابی انقلاب آموزشی که در پیشگاه معظم له در رامسر تشکیل شد ضمن تأکید در اجرای برنامه‌ها و تصمیمات کنفرانسهای گذشته و توجه به آینده نگری، سه اصل جدید انقلابی را در زمینه آموزش کشور اعلام فرمودند که از نظر تربیت انسانهای شایسته و لایق راهبر ما به سوی دوران با شکوه تمدن بزرگ خواهد بود.

این اصول انقلابی را در حقیقت می‌توان از نظر اهمیت در ردیف هر یک از اصول دوازده گانه انقلاب شاه و ملت دانست.

فرمان ملوکانه در مورد عمومیت تحصیلات در سه اصل زیر متجلی می‌گردد.

۱- برای ورود به تمدن بزرگ تربیت و پرورش نیروی انسانی در درجه اول اهمیت قرار دارد و بدین ترتیب هیچکس نمی‌تواند مانع تحصیل و ادامه آن برای پسران و دختران ایرانی گردد و کسانی که مانع تحصیل آنان شوند باید مورد تنبیه قرار گیرند زیرا در مملکتی که بریدن درخت و قطع حیات آن مستوجب مجازات است چطور می‌توان اجازه داد که اشخاصی مانع ادامه تحصیل و پرورش فکری افراد ایرانی بشوند؟
۲- هر فرد با استعداد باید در این سرزمین وسائل تحصیل و ادامه آنرا تا عالیترین سطحی که استعداد و شایستگی آنرا داشته باشد در دسترس داشته باشد.
۳- افراد ایرانی که تحصیلات خود را با بهره گیری از امکانات این مملکت به انجام می‌رسانند بنا به وظیفه ملی خویش ملزم هستند که دین خود را به این آب و خاک ادا نمایند.

در مورد پرورش استعدادها باید گفته شود که اساس کار، تشخیص استعدادها است و افراد مستعد ایرانی باید بتوانند تا آخرین مرحله به تحصیلات خود ادامه دهند و هیچ عاملی منجمله عدم امکان پرداخت مخارج تحصیلی نباید مانع تکمیل تحصیلات آنها شود.(احسنت).

بر اساس آنچه به عرض رسید لایحه مربوط به تأمین وسائل و امکانات تحصیل اطفال و جوانان ایرانی آماده گردیده و خوشبختانه در زمانی تقدیم قوه مقننه می‌گردد که فرمان تاریخی شاهنشاه آریامهر مبنی بر رایگان شدن تحصیلات ابتدائی تا پایان دوره راهنمائی شرفصدور یافته است و بدین ترتیب با تصویب این لایحه فرصتی تازه برای مسئولان آموزش کشور پیدا می‌شود تا افتخار اجرای منویات مبارک ملوکانه را در مورد تعمیم تحصیلات برای جوانان این مرز و بوم و تدارک امکانات کافی برای تربیت انسانهای شایسته و لایق داشته باشد و اینک لایحه مربوط تقدیم و تقاضای تصویب آنرا دارد (احسنت).

نایب رئیس - لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه تشکیل شرکتهای تأمین و توزیع آب و تأسیسات فاضلاب شهرها بوسیله آقای دکتر وحیدی وزیر آب و برق

۷- تقدیم لایحه تشکیل شرکتهای تأمین و توزیع آب و تأسیسات فاضلاب شهرها بوسیله آقای دکتر وحیدی وزیر آب و برق.

نایب رئیس -آقای دکتر وحیدی فرمایشی دارید بفرمائید.

دکتر وحیدی (وزیر آب و برق)- جناب آقای رئیس، نمایندگان محترم مجلس شورای ملی

بطوریکه استحضار دارند که جز در شهر تهران بعلت ساختمان سدهای بزرگ اطراف آن و در شهرهای رضائیه و بندرعباس که سابقاً امور آب آن با بنگاه مستقل آبیاری بود سابق بوده وزارت آب و برق در مورد تأمین و توزیع آب سایر شهرها به لحاظ قانونی دخالت مؤثری نداشته است. گرچه موفقیت شهرداریها و مؤسسات خصوصی را در تأمین و توزیع آب شهرها نباید نادیده گرفت، لیکن ایجاد تأسیسات متناسب با طرح جامع توسعه بهره برداری از منابع آب کشور و جلوگیری از تلفات آب و معارف غیر منقول و همچنین تأمین و توزیع آب سالم و بهداشتی شهرها که ارتباط مستقیمی با بهداشت و حفظ سلامت جوامع شهری دارد ایجاب می‌نماید که کلیه امور مربوط به آب رسانی و توزیع آب شهرها قانوناً اختیار وزارت آب و برق قرار گیرد.

برای تحقق این امر مهم که قدم بسیار مؤثر دیگری در جهت تأمین رفاه عمومی است، لایحه تشکیل شرکتهای تأمین و توزیع آب و تأسیسات فاضلاب شهرها که در یک ماده و شش تبصره تهیه شده است برای تصویب تقدیم می‌گردد.

ضروری است به استحضار جنابان آقایان نمایندگان محترم مجلس شورای ملی برسانم که در لایحه تقدیمی به تأمین آب روستاها و فاضلاب شهرها نیز توجهی کافی مبذول گردیده است.

در صورتیکه تأمین آب روستاهائی که در مسیر لوله انتقال آب به شهرها قرار می‌گیرند امکان پذیر باشد شرکتهای تأمین و توزیع آب شهرها که تابع وزارت آب و برق خواهند بود آبرسانی روستاهای مذکور را تا ابتدای شبکه توزیع عهده دار خواهند شد.

در لایحه‌ای که جهت تصویب قوه مقننه تقدیم می‌گردد کلیه جوانب اجرائی کار چه از لحاظ فنی و مالی و چه از لحاظ استخدامی کارکنان مؤسسات کنونی که وظیفه تأمین و توزیع آب شهرها را به عهده دارند پیش بینی گردیده و امید است که کارکنان خدمتگزار و صدیق وزارت آب و برق و شرکتهای تابع آن بتوانند در زمینه انجام وظائف بسیار مهمی که بر اساس لایحه مذکور به عهده آنان محول خواهد شد بنحو احسن موفق و مؤید باشند.(احسنت).

نایب رئیس - لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم دو فقره لایحه ۱- لایحه یکنواخت ساختن بهای فرآوردهای نفتی به شرکت هواپیمائی ایران ۲- لایحه تقلیل حق ثبت سفارش کالا، بوسیله آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی

۸- تقدیم دو فقره لایحه ۱- لایحه یکنواخت ساختن بهای فرآوردهای نفتی به شرکت هواپیمائی ایران ۲- لایحه تقلیل حق ثبت سفارش کالا، بوسیله آقای دکتر کاشفی معاون وزارت دارائی.

نایب رئیس - آقای دکتر کاشفی بفرمائید.

دکتر کاشفی (معاون وزارت دارائی)- با کسب اجازه از مقام معظم ریاست لایحه مربوط به یکنواخت نمودن بهای فروش فرآورده‌های نفتی به شرکتهای هواپیمائی ایران را برای بررسی و تصویب تقدیم می‌نمایم ضمناً لایحه‌ای تنظیم شده که به موجب آن به منظور مقابله با افزایش قیمت کالاها حق ثبت سفارش از ۵/۵ درصد به یک درصد کاهش می‌یابد این لایحه نیز برای تصویب تقدیم می‌شود.

نایب رئیس - لوایح به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به معافیت اجناس وارداتی سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سایر عوارض و ارسال به مجلس سنا

۹- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون دارائی راجع به معافیت اجناس وارداتی سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سایر عوارض و ارسال به مجلس سنا.

نایب رئیس - گزارش شور دوم معافیت اجناس وارداتی سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سایر عوارض مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه روز پنجشنبه ۱۳۵۲/۱۲/۱۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۷۱۲۰۶- ۱۳۵۲/۱۱/۷ راجع به معافیت اجناس وارداتی سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سایر عوارض را که گزارش شور اول آن به شماره ۱۰۵۸ چاپ گردیده برای شور دوم مورد رسیدگی قرارداد و با توجه به پیشنهادهای رسیده مصوبه شور اول را با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون معافیت اجناس وارداتی سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سایر عوارض

ماده واحده - کلیه اجناسی که از اول سال ۱۳۵۲ به بعد وسیله سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی وابسته به وزرات جنگ برای مصرف عائله کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی از خارج کشور با رعایت مقررات عمومی صادرات و واردات وارد شده و می‌شود تا میزان سهمیه هائی که بنا به پیشنهاد وزارت جنگ و موافقت وزارت اقتصاد و وزارت دارائی به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و همچنین سود بازرگانی و عوارض شهرداری و به طور کلی هر نوع عوارضی که بهر اسم و عنوان از واردات دریافت می‌شود به استثنای باربری و انبارداری و حق الثبت سفارش کالا معاف است.

  • تبصره - در مورد واردات مواد و کالاهای کشاورزی و دامی مقررات قرنطینه نباتی و دامی باید رعایت شود و مشخصات و مقدار کالاهای مذکور به تأیید وزارت کشاورزی و منابع طبیعی باید برسد و استفاده از آنها برای بذر ممنوع است.

مخبر کمیسیون دارائی - امان الله ریگی.

گزارش شور دوم از کمیسیون اقتصاد به مجلس شورای ملی

کمیسیون اقتصاد در جلسه روز یکشنبه ۱۳۵۲/۱۲/۱۹ با حضور آقای معتمد وزیری معاون وزارت اقتصاد لایحه معافیت اجناس وارداتی سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سایر عوارض را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون اقتصاد - محمد ابراهیم نیکپور.

گزارش شور دوم از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه روز دوشنبه ۱۳۵۲/۱۲/۲۰ با حضور آقای دکتر معتمد وزیر ی معاون وزارت اقتصاد لایحه معافیت اجناس وارداتی سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سایر عوارض را مورد رسیدگی قرارداد و عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی - مهندس نظمی.

گزارش شور دوم از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه روز چهار شنبه ۱۳۵۲/۱۲/۲۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه معافیت اجناس وارداتی سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی و سایر عوارض را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون دارائی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام - روح الله جعفری.

نایب رئیس - ماده واحده مطرح است، نظری نیست ؟(اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. لایحه برای اظهار ملاحظات مجلس سنا ارسال می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت نامه مجلس سنا راجع به لایحه نحوه توزیع قند و شکر تولید کارخانه‌های کشور

۱۰- اعلام وصول و قرائت نامه مجلس سنا راجع به لایحه نحوه توزیع قند و شکر تولید کارخانه‌های کشور

نایب رئیس - لایحه مربوط به نحوه توزیع قند و شکر تولیدی کارخانه‌های کشور از مجلس سنا رسیده است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

لایحه شماره ۷۵۲ مورخ ۱۳۵۳/۱/۲۰ دولت راجع به نحوه توزیع قند و شکر تولیدی کارخانه‌های کشور که در جلسه روز چهارشنبه ۲۱ فروردین ماه ۱۳۵۳ با قید دو فوریت تقدیم و دو فوریت آن در همان جلسه به تصویب رسیده بود و در جلسه روز دوشنبه ۲۶ فروردین ماه ۱۳۵۳ مطرح گردید و با اصلاحاتی به تصویب مجلس سنا رسید.

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.

رئیس مجلس سنا - جعفر شریف امامی.

- طرح لایحه دو فوریتی نحوه توزیع قند و شکر تولیدی کارخانه‌های کشور

۱۱- طرح لایحه دو فوریتی نحوه توزیع قند و شکر تولیدی کارخانه‌های کشور.

نایب رئیس - چون این لایحه در مجلس سنا به قید دو فوریت مطرح شده است در مجلس شورای ملی بقید دو فوریت مطرح خواهد شد لایحه قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
قانون نحوه توزیع قند و شکر تولیدی کارخانه‌های کشور

ماده واحده - کلیه کارخانه‌های قند و تصفیه شکر کشو مکلفند قند و شکر تولیدی را با نرخ مقرر دولتی برای توزیع در سراسر مملکت منحصراً در اختیار سازمان غله و قند و شکر و چای کشور وابسته به وزارت تعاون و امور روستاها بگذارند.

مدیران و مسئولان کارخانه‌های قند و تصفیه شکر که از مقررات فوق تخلف نمایند همچنین اشخاصی که بنحوی از انحاء در معاملات قند و شکری که بطور غیر مجاز از کارخانه‌های مزبور خارج شود با علم به آن دخالت نمایند علاوه بر ضبط عین کالا، مرتکب به حبس جنحه‌ای از سه ماه تا یکسال و جزای نقدی معادل دو برابر بهای کالا محکوم خواهد شد.

به جرائم موضوع این ماده در مراجع قضائی خارج از نوبت رسیدگی خواهد شد.

  • تبصره ۱- کارخانجات قند و شکر متعلق به سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی که تولیدات آنها جهت تأمین نیازمندیهای کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی و عائله آنها به مصرف می‌رسد از مقررات این قانون مستثنی است.
  • تبصره ۲- آئین نامه اجرائی این قانون در مورد تعیین نرخ قند و شکر و پرداخت حقوق دولتی و عوارض شهرداری و سایر هزینه‌های متعلقه از قبیل کرایه حمل و کارمزد توزیع همچنین تعیین استاندارد قند تولیدی کارخانجات قند و شکر و قند ریزها وسیله وزارت اقتصاد به پیشنهاد وزارت تعاون و امور روستاها پس از تصویب هیئت وزیران به موقع اجراء گذارده خواهد شد.

نایب رئیس - آقای رامبد فرمایشی دارید بفرمائید.

رامبد - بنده از حضور مقام ریاست و نمایندگان محترم استدعا دارم اجازه بفرمائید قبل از اینکه فوریت لایحه مطرح شود برای اطلاع از خود لایحه یک چند دقیقه‌ای تنفس داده بشود برای اینکه در گذشته تصمیمات و آراء نمایندگان فردی بود و با صحبتهائی که پشت تریبون می‌شد نمایندگان می‌توانستند موافق یا مخالف باشند، حال که وضع بصورت فراکسیونهای متشکل و منضبطی درآمده است یقیناً احتیاجی هست که راجع به هر تصمیم گیری یک تبادل نظر قبلی بشود از این لحاظ اگر موافقت بفرمائید یک چند دقیقه‌ای تنفس داده شود تا شاید ما هم نسبت به فوریت دلیلی داشته باشیم که موافق باشیم و شاید مخالف باشیم این استدعای بنده است (دکتر الموتی - اگر نظری دارید همین جا بفرمائید) ممکن است اظهار نظر من بدون تبادل نظر یا سایر دوستانم ممکن نباشد.

نایب رئیس - آقای دکتر الموتی بفرمائید.

دکتر الموتی - بنده می‌خواستم عرض کنم که جناب آقای رامبد در مورد این لایحه مطلبی اینجا عنوان فرمودند بطوریکه استحضار دارید دولت با هر گونه احتکار و ایجاد مضیقه برای ارزاق عمومی به شدت مخالف است و کسانیکه موجبات ناراحتی و تضییق مردم را فراهم کنند بشدت مجازات می‌شوند (صحیح است).

در فروردین ماه کم و بیش دیدیم که گروهی دست به چنین اقدامی زدند و قند و شکری که مورد احتیاج مردم است احتکار کردند قند و شکری که دولت برای تأمین آن ضرر می‌دهد برای اینکه مردم بتوانند به نرخ ارزان از قند و شکر استفاده کنند ولی متأسفانه گروهی در صدد بر آمدند تا از این راه سوء استفاده کنند.

قطعاً دولت انقلاب و مجلس انقلاب چنین اجازه‌ای را در زمان انقلاب به هیچکس نخواهد داد. خواه این جنس متعلق به فلان کارخانه دار باشد یا متعلق به بخش خصوصی باشد یا متعلق به اصناف باشد. هیچکس فرق نمی‌کند، هر کس بخواهد برای مردم ایران و ملت ایران مضیقه‌ای فراهم کند باید مجازات شود (صحیح است) و باید توزیع صد در صد عادلانه باشد و از این جهت بود که دولت چنین لایحه‌ای را با دو فوریت تهیه کرده است بنده هم صد در صد اطمینان دارم که جنابعالی، آقای رامبد با نظر ما موافق هستید و فراکسیون پارلمانی به اتفاق آراء با این لایحه موافق است (صحیح است).

و اما راجع به اینکه شما فرصت مطالعه را داشته باشید ما هیچ حرفی نداریم. بستگی به نظر مقام ریاست دارد. و اگر قرار باشد ما ۴۸ ساعت هم شب و روز اینجا در مجلس باشیم که حتی یک دقیقه این لایحه زودتر تصویب شود. اینجا خواهم ماند (صحیح است) فراکسیون شما هم، اینکه می فرمائید مطلع نبودید و می‌خواهید تصمیم بگیرید، بستگی به نظر مقام ریاست دارد که اعلام تنفس بفرمایند.

ولی ما مثل همیشه یکپارچگی خودمان را اعلام می‌کنیم و با کمال صراحت می گوئیم و باز هم از دولت حزبی خودمان می‌خواهیم هر کس به هر نحوی از انحاء در کار ارزاق عمومی و احتیاجات عمومی اخلال کند باید به شدت مجازات بشود (احسنت).

- اعلام ده دقیقه تنفس

۱۲- اعلام ده دقیقه تنفس.

نایب رئیس -بنده فکر می‌کنم مصلحت باشد که این فرصت به اقلیت داده بشود که در خصوص این لایحه مشورت کنند و نظر خودشان را در مورد دو فوریتی بودن لایحه ابراز کنند بنابراین ده دقیقه جلسه را به عنوان تنفس تعطیل می‌کنیم.

(ساعت ده و سی و پنج دقیقه جلسه به عنوان تنفس تعطیل گردید و در ساعت دو و پنجاه دقیقه مجدداً تشکیل شد).

- ادامه مذاکره و تصویب دو فوریت لایحه نحوه توزیع قند و شکر تولیدی کارخانه‌های کشور

۱۳- ادامه مذاکره و تصویب دو فوریت لایحه نحوه توزیع قند و شکر تولیدی کارخانه‌های کشور.

نایب رئیس -جلسه قبل را ادامه می‌دهیم فوریت اول لایحه مطرح است آقای رامبد بفرمائید.

رامبد - لایحه یا که فوریت آن مطرح است و جناب آقای دکتر الموتی لیدر محترم فراکسیون فرمودند متأسفانه مسائل اقتصادی با مطالب احساساتی قدری جداست واکنش‌های اقتصادی از عوامل بسیاری تشکیل می‌شود و ای بسا مسئله‌ای که امروز به آن مواجه هستیم ممکن است اصلاً ریشه اصلی آن در دستگاه دیگر در سازمان دیگر و حتی در کشور دیگر باشد ظاهر لایحه بسیار لایحه ساده و کوچک است و همانطور که فرمودند توأم با یک عمل فوری است ولی مختصر تعمیقی نشان می‌دهد این ظاهر ساده یک زنگ خطر بزرگی است نسبت به عدم احساس مسئولیت‌ها در دوران متمادی و پیدایش اثرات نامطلوب آن.

صحبت این نیست که گونی شکر از دکان حاجی علی اکبر به انبار مهر و موم شده دولتی منتقل شود صحبت از آن کسی است که در امر ارزاق عمومی اخلال بوجود آمده و این اخلال جزء بر اثر کمبود و نایابی پیش نمی‌آید حال بگوئیم با این لایحه ما مخالفیم؟ نه جناب آقای الموتی هر ایرانی در اقصی نقاط مملکت حق دارد بنشیند و بگوید چگونه، وقتی دولت می‌خواهد با احتکار و سوء استفاده جو مبارزه کند و او را تنبیه بکند و یک نظم و ترتیبی در توزیع بدهد اقلیت مخالفت می‌کند پس ما با این لایحه و فوریت اول آن مخالفت نمی‌کنیم ولی بلافاصله باید به خاطر بیاوریم که مسائل اقتصادی به یک عامل و یک مسئول و یک سازمان نمی‌تواند اختصاص داشته باشد گرانی، بازار سیاه، کمیابی ممکن است بر اثر افزایش تقاضا باشد، ممکن است بر اثر نارسائی وسایل ارتباطی باشد، ممکن است بر اثر ناسالمی وسائل توزیع باشد، ممکن است بر اثر عقب ماندگی تکنولوژی باشد، ممکن است بر اثر گرانی مواد اولیه یا وجود واسطه‌ها و یا زیادی دستمزدها باشد.

لذا اینها مسائلی نیست که مجلس ایران بتواند در یک نشست و برخاست خواسته‌های دولت را تأیید کند و باز تأیید و باز تأیید و باز با روزهائی مثل گذشته با نایابی گوشت و بازار سیاه و امثال اینها مواجه شود.

مجلس ایران وظیفه دارد در تمام این مسائل با دقت زیاد اعمال پیشنهادات لوایح و طراز اجرای کار دولت را بررسی کند. تیمسار همایونی جناب آقای قراچورلو جناب رهنوردی شما که این روزها با قیافه‌های ناراحت مردم در امر گوشت یا سایر مواد خوار و بار موجه بودید به عنوان نماینده آنها موضوع را چگونه توجیه می‌کردید جناب آقای قوام صدری، مطلبی را که قبل از بیان به شما بگویم کشور ایران، رژیم ایران، وضعیت ملت ایران، رهبری کشور ایران با سایر ممالک متفاوت است در کشورهای دیگر می‌توان گفت دولتی که سرکار است مسئول این امر نیست برای اینکه همیشه معلوم نیست لایحه ایده آل دولت از مجالس به راحتی بگذرد پیشنهادات لوایح با رقابت‌های سیاسی با کشمکشهای انتخاباتی احزاب با اختلافات داخلی احزاب بسیار تغییر وضع می‌دهد و دولتها اینطور دستشان باز نیست ولی در ایران این بهانه بدست شما نیست که بگوئید فلان لایحه صحیح را آوردیم و جناح چپ یا راست حزب شما چون مخالفت می‌کرد یا بعلت اشکالات سیاسی ما مجبور شدیم این کار را به تأخیر بیاندازیم.

نایب رئیس - آقای رامبد ۵ دقیقه وقت جنابعالی تمام شد.

رامبد - بنابراین بنده اعلام می‌کنم با این لایحه و با فوریت اول موافقت داریم ولی تمام مسائل که عرض کردم می‌خواهیم در مجلس مطرح بشود و برای شروع این بحث سئوالی است که از دولت شده تقدیم مقام ریاست می‌کنم سئوال این است: علل کمیابی گوشت و بعضی ارزاق و عوامل مؤثر در این بازار سیاه چیست برای رفع مضیقه و تأمین گوشت و ارزاق مورد نیاز مردم چه اقدامی شده و مسئولین امر . . . و سوء استفاده کنندگان از این وضع پیش آمده چه کسانی هستند و برای تنبیه و معرفی آنها چه اقدامی بعمل آمده است (احسنت).

نایب رئیس - آقای رهبری بفرمائید.

رهبری (معاون وزارت تعاون و امور روستاها)- با اجازه مقام ریاست اگر چه جناب آقای رامبد با فوریت اول لایحه که فعلاً مطرح است موافقت فرمودند ولی بنده احساس می‌کنم برای اینکه ذهن نمایندگان محترم آماده تر باشد یک کلیات مقدماتی در مورد این لایحه و علت تقاضای دو فوریت آن را به استحضار نمایندگان محترم برسانم شاید یک کمکی باشد برای بررسی بهتر لایحه.

بطور کلی قند و شکر مصرفی کشور از دو منبع تأمین می‌شود، مقداری محصول داخلی است و مقداری از خارج خریداری و تأمین و به مصرف مردم می‌رسد. طرز عمل این است که در اول هر سال میزان احتیاج بررسی می‌شود کما اینکه در سال ۵۳ پیش بینی شده که مصرف کشور از نظر قند و شکر ۸۴۰ هزار تن است.

مقداری از این ۸۴۰ هزار تن که در سال ۵۳ پیش بینی شده۶۰۰ هزار تن است در داخل کشور تولید شده و مابه التفاوت مصرف قند و شکر کشور به انضمام یک ذخیره احتیاطی که معمولاً از نظر نرم قابل اطمینان برای سازمان غله و قند و شکر و چای در حدود ۲۰۰ هزار تن است از خارج از کشور تأمین و ذخیره شده و به موقع در اختیار مصرف کننده قرار می‌گیرد.

در وضع حاضر تمام اقدامات به موقع انجام شده یعنی آنچه که در داخل تولید میشده تولید شده و در انبارهای کارخانجات موجود است و آنچه از خارج باید تهیه می‌شد علیرغم مشکلاتی که هم در خرید و هم حمل کالا و هم از نظر قیمت کالا در وضع حاضر به آن مواجه هستیم و کم و بیش نمایندگان محترم از این مشکلات مسبوق هستند تماماً خریداری و در انبارها ذخیره شده است منتهی اشکال کار در عدم قبول مسئولیت نیست بلکه درست برعکس فرمایش آقای رامبد، دولت قبول مسئولیت می‌کند. اشکال در این است که ۶۰۰ هزار تنی که در داخل ملکت تهیه می‌شود از دو منبع است یعنی در حدود /۴۵۰ هزار تن از این مقدار بوسیله کارخانجات بخش خصوصی تولید می‌شود و ما به التفاوتش از نیشکر کارخانه هفت تپه و چند کارخانه چغندری که در اختیار دولت است تأمین می‌گردد.

بنابراین از /۸۴۰ هزار تن مصرف که بنده عرض کردم , /۴۵۰ هزار تن آن در اختیار تولید کنندگان بخش خصوصی است که این‌ها تنها تکلیفی که دارند این است که کالای خودشان را به نرخ دولتی بفروشند و تعهد و الزامی ندارند که کلا را به اقصی نقاط مملکت برده و در آنجا به نرخ دولتی بفروشند ولی دولت در جهت حمایت از مصرف کننده مجبور است شکری را که در تهران به سهولت به قیمت کیلوئی ۲۳ ریال به فروش می‌رود با تحمل هزینه حمل و غیره به کلیه نقاط حمل و در آنجا به کیلوئی ۲۳ ریال بفروشد.

با این ترتیب کارخانه‌های تولیدی داخلی تنها کاری که می‌کنند این است که محصول خود را در شهری که کارخانه واقع شده به قیمت اعلام شده می‌فروشند و همین فروش با توجه به اینکه نصف بیشتر مصرف داخلی از این منبع است یک ناراحتی و نا هماهنگی در مورد توزیع پیش می‌آورد. در سابق یعنی قبل از اینکه کارخانجات داخلی با حمایت دولت تشویق شده و قسمت مهم مصرف را تأمین کند و بطوریکه در دنباله عرایضم عرض خواهد کرد، همین لایحه هم که در حضورتان مطرح است در ضمن اینکه حمایت کامل از مصرف کننده می‌کند حمایت از تولید کننده را هم در حال حاضر ۶۰۰ هزار تن از ۸۴۰ هزار تن مصرف کل مملکت در داخل کشور بوجود می‌آید و این نتیجه حمایتی بود که از این صنعت در مملکت شده است.

بهر صورت قبل از اینکه تولید کارخانجات خصوصی به میزان فعلی برسد و در زمانی که تمام مصرف مملکت در اختیار دولت بود، در اول هر سال برنامه ریزی می‌شد و مقدار مصرف هر منطقه تعیین و حمل می‌شد و در انبارهای محلی تمرکز می‌یافت و به موقع در اختیار مصرف کننده قرار می‌گرفت در حال حاضر این برنامه ریزی به آن صورت نمی‌تواند تحقق یابد زیرا قسمت اعظم کالا دست دولت نیست و نتیجتاً ما نمی‌توانیم پیش بینی بکنیم در کجا و چه مقدار احتیاج داریم که به موقع تدارک نمائیم و در نتیجه یا بایستی دولت به مقدار کل مصرف یعنی ۸۴۰ هزار تن تهیه بکند و در انبارهای خودش بلوکه کند تا در صورت احتیاج در هر نقطه عرضه نماید که صحیح نیست. و یا بطوریکه تقاضا شده کلیه تولید در اختیار دولت قرار گیرد که در ضمن تأمین مصرف بدون جهت سرمایه هم راکد نماند مشکلاتی که حالا اشاره فرمودید در چند روزه عید پیش آمد از همین مطلب بود.

بطوریکه دولت در این اوقات خیل بیش از مواقع مشابه اش قند و شکر عرضه کرد برای اینکه ایام عید در پیش بود، ایام سوگواری برگزار بود و هر دو این ایام، ایامی بودند که مصرف قند و شکر معمولا زیاد می‌شود.

به این ترتیب با اینکه در این اوقات بیش از چند برابر معمول به بازار عرضه کردیم ولی همین مسئله عدم هماهنگی که در توزیع بود این مشکل را پیش آورد.

لایحه‌ای که فعلاً مطرح است درست در جهت عکس فرمایشاتشان با قبول کامل مسئولیت در جهت رفاه مردم و همینطور رفع مشکل است زیرا دولت تعهد کرده است که در تمام نقاط مملکت قند و شکر را به قیمت مقرر دولتی به وفور در اختیار مردم بگذارد (رامبد - مثل گوشت ؟) و اگر نظر غیر از این بود و دولت نمی‌خواست قبول مسئولیت بکند ضرورتی به تقدیم لایحه نبود و ترتیب فعلی ادامه پیدا می‌کرد.

بطوریکه عرض کردم این لایحه صد درصد هم به نفع مصرف کننده است و هم برای کارخانجات تولیدی که هم اکنون مجبورند کالای خود را به نرخ دولتی بفروشند یک بازار مطمئن پیدا می‌کند که کالا را به دولت نقد خواهد فروخت بنابراین لایحه‌ای که مطرح است درست در جهت حمایت از مصرف کننده و تولید کننده و با قبول مسئولیت کامل دولت است و ضمناً اضافه می‌کنم که مضیقه چند روز گذشته نیز به واسطه کمبود نبود بلکه بواسطه عدم هماهنگی در توزیع بود که با این لایحه اطمینان حاصل است که این مسأله حل شود.

نایب رئیس - آقای دکتر الموتی بفرمائید.

دکتر الموتی - بنده خیال می‌کنم مطالب جالبی که جناب رهبری فرمودند ما که روشن بودیم، طبیعتاً دوستان اقلیت هم روشن شدند. ولی جناب آقای رامبد خود جنابعالی اهل مطالعه هستید و مطالعه می‌کنید و می‌دانید شاید اخیراً مقاله مجله‌ایم را مطالعه کرده‌اید.

تورم و گرفتاریهائی که در دنیا وجود دارد قیمت سرسام آور کالاها و آمارهائی که منتشر شده است، قیمت‌ها را در همه شهرهای دنیا ملاحظه کنید در یک شرایطی است که قیمت شکر در دنیا چندین برابر بالا رفته ولی دولت یاران سعی دارد و می‌کوشد که قند و شکر به همان قیمت سالهای قبل در دسترس مردم قرار بگیرد. طبعاً این مشکلات پیش می‌آید. افراد سوء استفاده چی هستند احتکار می‌کنند، قاچاق می‌کنند.

احیاناً ممکن است تولید کنندگانی که امروز از راههای دیگر از طریق غیر معقول اقدام می‌کنند دولت آمده است می‌خواهد بگوید تمام تولید داخلی مملکت این ۶۰۰ هزار تن در اختیار مردم قرار بگیرد و آن مابه التفاوت ۲۴۰ هزار تن را هم دولت با هر قیمتی که هست از خارج تهیه کند احتیاجات مردم را تأمین کند بنابراین از دولت باید تشکر کرد که واقعاً آمده است نظمی در امر توزیع بوجود آورده است، الان شاهد یک بی نظمی در امر توزیع هستیم که البته این بی نظمی در اثر کمبود نیست برای اینکه ۶۰۰ هزار تن تولید کارخانجات داخلی است و بیش از ۲۴۰ هزار تن در انبارهای مملکت وجود دارد پس جای نگرانی نیست فقط مسئله توزیع و ایجاد هم آهنگی در شرایط فعلی است چون قیمت شکر در دنیا به قیمت سرسام آوری بالا رفته است از این جهت لازم بود چنین لایحه‌ای را دولت آورده اما اشاره فرمودید که بنده با احساسات صحبت کردم جنابعالی هم در این احساسات با من شریک هستید شما هم مثل همه ما نماینده ملت ایران هستید مدافع حقوق ملت ایران هستید باید عمل کنیم که می‌کنیم از دولت حزبی خودمان می‌خواهیم که این نظم را بوجود بیاورد که احتیاجات اولیه مردم به دستشان برسد در لایحه بودجه شما رأی ندادید ولی ما رأی دادیم ۱۷ میلیارد ریال دولت به این امر اختصاص داده که از بودجه مملکت کمک بشود تا احتیاجات ضروری مردم به قیمت ارزان به دستشان برسد راجع به گوشت اشاره فرمودید واردید، می‌دانید سیاه بهار اولیت بار نیست همیشه بوده آنرا هم از دولت خواسته‌ایم و می‌خواهیم که نظمی در این کار بوجود بیاورد فراموش نفرمائید خوشبختانه در اثر اقدامات شاهنشاه درآمد مردم خیلی زیاد شده طبیعتاً مصرف هم زیاد شده که البته جای خوشوقتی است ولی باید برای رفع احتیاجات مردم هر اندازه مصرف زیاد می‌شود دولت هم بیشتر آن کالا را فراهم کند از این جهت در بودجه ۱۷ میلیارد ریال به این امر اختصاص داده شده که این کمک را بکنند ولی عده‌ای محتکر پیدا شده‌اند و می‌خواهند از این موقعیت سوء استفاده کنند و جیب خودشان را پر کنند حالا ممکن است محتکر توزیع کننده بیاید قاچاق کند توضیحاتی که آقای رهبری دادند عرضه قند و شکر در فروردین ماه کم نشده شاید بیشتر هم عرضه شده ولی به علت عدم هم آهنگی در توزیع این مسائل پیش آمده در یک جامعه انقلابی آقای رامبد کارها باید سریع انجام شود اگر امروز ایجاب کرد یک لایحه‌ای با دو فوریت تصویب شود و در ظرف یک هفته اجرا شود که دولت بر اساس آن رفاه مردم را تأمین کند باید جنابعالی هم مثل بنده احساسات به خرج دهید در تصویب آن و خوشوقت هستیم که با فوریت اول آن موافقت فرمودید واقعاً به عنوان دوست از شما خواهش می‌کنم به این لایحه رأی بدهید به لایحه بودجه به آنهمه محاسن رأی ندادید ولی خوب تاریخ باید قضاوت کند ولی به چنین لایحه‌ای که متضمن منافع اکثریت ملت ایران از زارع و کشاورز و کارمند و دیگر طبقات اجتماع ما است که مورد حمایت شما و ما هستند رأی بدهید تا بتوانید از قند و شکر ارزان در این شرایط بحران جهانی که یکی از همکاران نوشته در ۵ سال اخیر قیمت شکر در دنیا ۱۶ برابر شده استفاده کنند ما الان به قیمت ده سال پیش قند و شکر را در اختیار مصرف کننده می‌گذاریم.

خوشوقتیم که جنابعالی و همکارانتان با فوریت این لایحه موافقت کردید بنده خواستم خواهش کنم با اصل لایحه هم موافقت بفرمائید این هم برای دولت جهادی جهاد با گرانفروشی...

نایب رئیس - آقای دکتر الموتی ۵ دقیقه وقت جنابعالی تمام شده است.

دکتر الموتی - ... باید نگذاریم از این راه سوء استفاده کنند و باید مبارزه کنیم با کسانیکه می‌خواهند ارزاق عمومی را احتکار کنند و از این راه سوء استفاده کنند بر هر کسی واجب است خواه دولت خواه حزب اکثریت خواه حزب اقلیت (احسنت).

نایب رئیس - به فوریت اول لایحه رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (همه برخاستند) به اتفاق آراء تصویب شد. فوریت دوم لایحه مطرح است آقای فرهادپور بفرمائید.

فرهادپور - بنده از دو جهت وظیفه دار هستم از تقدیم این لایحه از طرف دولت تشکر کنم اول از آن جهت، با اینکه خیلی دیر است و بعد از خرابی بصره اکنون بیاد رفاه مردم افتاده‌اند و چنین لایحه‌ای را برای تأمین رفاه عمومی تقدیم کردند (عباس میرزائی - دولت همیشه در فکر رفاه مردم هست) منکر سوء استفاده هائی که در اینکار شده نشوید منکر ناراحتی‌ها و صدمه هائی که به غرور ملی ما زده نشوید ما همیشه بعد از خسارت بعد از تحمل ضرر و زیان به فکر چاره می‌افتیم.

خوشوقتی دوم من این است که دولت شما با شهامت و رشادت اقرار به شکست یک سیاستی که در ده سال گذشته داشت و همیشه ایراد می‌گرفتیم و بالاخره قبول کرد که اینقدر عشق به بخش خصوصی، تجربه کردن تجربه‌های گذشته، بهم زدن سیستم سالم تقسیم قند و شکر، که امروز نماینده دولت خوشبختانه نماینده‌ای است که سابقه زیادی در این امر دارد تجربیات طولانی دارد و در گذشته وارد به این مسئله بوده است رسماً به شما می‌گوید که در امر توزیع در نحوه توزیع بی نظمی وجود دارد و سپردن این کار و مسئولیت لوث این کار به بخش خصوصی چنین وضعی فراهم کرده است که دولت مثلاً به این نتیجه رسیده است که باید این چنین مواد خوراکی و ارزاق عمومی را در انحصار بگیرد این لایحه قسمتی از این نیت را تأمین می‌کند یعنی تولید داخلی در انحصار دولت قرار می‌گیرد و رود خارجی در انحصار دولت قرار می‌گیرد.

اما آنچه عامل بدبختی است و مشکل است به آن حکم نداده گاهی عجله خوب است، شتاب خوب است، فوریت خوب است ولی تکمیل یک فکر کمک به دولت است فرصت داریم و بحث در این مسأله به نفع دولت است فرصت داریم و بحث در این مسئله به نفع دولت است وزیر کشاورزی مملکت از چهره‌های درخشان دولت شما و مرد فعال، پرکار در مصاحبه تلویزیونی پریشب خود گفت که ما شکر را کیلوئی ۵ تومان می‌خریم ضررش را البته نه از جیب خودشان بلکه از خزانه مملکت که خوشبختانه از تصدق سر شاهنشاه داریم به مردم کیلوئی ۲۴ ریال می‌فروشیم (یکنفر از نمایندگان - ایشان هم این مطلب را یادآور شدند) بلی فرمودند شکر در انبارها موجود داریم عرضه در شهر تهران جناب رهبری دیگر تابع اینکه، ببرند به ابرقو و ببردند به فلان ده نیست و دولت هم اقرار دارد دولت که با کمبود شکر با گرانی شکر و تجاوز محتکر و متجاوز به حقوق عمومی مواجه است همه این‌ها را می‌گوییم و می‌دانیم اما از یک آدم نامرئی صحبت می‌کنیم مگر اینها اجنه بودند و از کره مریخ آمدند چه رودربایستی دارید از اینکه بگوئید چه کسانی از این کار سوء استفاده کرده‌اند چه کسانی به سلامت اقتصادی مملکت، صدمه زدند ما که امروز رهبر مملکت مان با بزرگترین قدرتهای صنعتی و نفتی دنیا دست به گریبان است و برای تأمین منافع ملی ما افکار مترقی شان مرزها را پشت سر گذاشته و افکارشان جنبه جهانی دارد.

ما که امروز به کمک ملل افریقا و آسیا می‌رویم آیا برایمان شرم آور نیست که مشتی سود طلب مشکل توزیع قند و شکر را در مملکت فراهم کنند ولی شما فکر نمی‌کنید این لطمه زدن به سلامت اقتصادی مملکت است این بزرگترین خیانت به مملکت و به حیثیت و موفقیت ما و به رفاه عمومی است چرا از عوامل این کار اسم نمی‌برید شما برای رفع این کار آمدید اتحادیه درست کردید اطاق اصناف درست کردید این محصول فکر شما ست خوب و بدش پای حزب شما نوشته خواهد شد نمایندگان خود شما، افراد بسیار شریفی از شما، در کمیته ملی حمایت از مصرف کننده رسماً به شما معرفی کردند که ضابطین اطاق اصناف در این سوء استفاده شریکند به چه مناسبت تنبیه نمی‌کنید؟ چرا تجدید نظر نمی‌کنید؟ چرا این قانون را که مسئولیت دولت را از دوشش برداشته و اختیار را بدست صاحب منفعت سپرده اصرار دارید که اجرا کنید. کسانی به مملکت صدمه زدند و موجبات ضرر را فراهم کردند و برای مردم زحمت بوجود آورند این تعصبات حزبی برای چیست؟ اگر به نفع مردم است...

نایب رئیس - آقای فرهادپور وقت جنابعالی تمام شد.

فرهادپور - خیلی معذرت می‌خواهم برای خدمت به مردم و کمک به دولت باید درد را از ریشه تشخیص بدهید عاملش را معرفی کنید برای اینکه روحیه مردم برگردد متجاوز و استفاده چی را تنبیه کنید معرفی کنید و اعلام کنید ما قانون به اندازه کافی در شرایط موجود در زمینه تنبیه هر آدمی که به حقوق عمومی تجاوز کند داریم به همین مناسبت سئوالی در زمینه قند و شکر تقدیم کردم که دولت بیاید به ما جواب بدهد علت اینکه سوء استفاده کنندگان از پیش آمد سود بردند چه بوده؟

چه کسانی بودند به چه صورتی تنبیه شده‌اند و این افراد چگونه دستشان از تجاوز به حقوق مردم کوتاه شده است؟ چون در این لایحه به هیچ وجه آقای رهبری شما در مسئله توزیع و ایجاد عامل فروش به کیفیتی که یک مرد خدمتگزار مثل سرلشکر ضرغام فراهم کرد و ما ۱۲ سال مشکل قند و شکر نداشتیم (صحیح است) خودتان آمدید بهم زدید باید برگردید به آن سیستم و این لایحه باید بصورت جامع و کاملی درآید (احسنت).

نایب رئیس - آقای دکتر دادفر بفرمائید.

دکتر دادفر - البته وقتی مشکلی پیش می‌آید این مشکلها اگر بنیادی و اساسی و علمی و اقتصادی تحت بررسی قرار ندهیم و به قول همکار عزیزمان آقای فرهادپور به دنبال اجنه یا سازمان‌ها افراد و اشخاص بگردیم مشکل را دقیقاً پیدا نکرده‌ایم و راه حل نهائی هم برایش نمی‌توانیم پیدا کنیم مسئله عبارت از این است که ۲۰ سال است بنده به خاطر دارم قیمت قند و شکر در مملکت ما قیمتی ثابت و اعلام شده دارد از طرف دولت و بعلت عوارض و مالیاتی که چه از نظر گمرکی و چه عوارض شهرداری کیلویی یک قران برای تهران و چه بسا در ۷ و ۸ سال قیمت سابق ریالی شکر در ایران متعادل بود و بلکه چیزی بالاتر بوده است از قیمت بین المللی شکر به این معنی اگر شکر از سال ۱۳۴۱ تنی ۳۵ دلار بوده در بازارهای بین المللی در اینجا ۱۵ قران می‌فروختیم یا دو تومان می‌فروختیم اما این دو تومان ۵ ریال آن برای خزانه دولت بوده در این صورت ورود شکر از خارج و امکان احتکار برای هیچکس صرف نمی‌کرد هم در بازارهای بین المللی فراهم بود و هم هر وقت شما شکرتان مثلا اگر می‌شد ۲۲ ریال یک تاجر با مخابره یک تلگرام بخش خصوصی یا بخش دولتی یک ماه بعد در بندر شاهپور و خرمشهر صد تن شکر داشتید به این جهت قیمت شکر بالا نمی‌رفت برای اینکه نرخ معینی بود.

ما در سال ۵۲ شکری که در سال ۴۳ خریده بودیم ۳۵ دلار آنرا خریدیم به ۱۰۰ دلار یعنی این قیمت ۱۰۰ دلار هر تن با کرایه حمل و عوارض و غیر ذلک و تقریباً متعادل می‌شد با ۲۴ ریال که الان دارد عرضه می‌شود و این در حالت تعادل بود و باز هم برای کسی صرف نمی‌کرد که شکر را در انبار بگذارد ولی امروز هر کسی که وارد می‌کند هم برای بخش خصوصی و هم برای دولت امروز قیمت هر تن شکر ۶۳۰ دلار است یعنی آن چیزی که امروز ۲۴ ریال در بازار داریم عرضه می‌کنیم این در بازارهای بین المللی قیمتش ۷ تومان است و هر کس دیگری می‌داند که اگر ما سال دیگر وارد کنیم باید ۶۰۰ دلار وارد کنیم و ۲۴ ریال بفروشیم از این چه حاصل می‌شود از نظر اقتصادی ؟این است که وقتی این روحیه بوجود آمد و هر کس و هر صاحب کالائی امروز این را می‌داند که نرخ قسمت پهلوی طلا صد تومان بود وقتی طلا ۳۰۰ تومان شد بانک مرکزی که نخواسته گران بفروشد این نوسان بین المللی است.

برای اینکه بداند این طلا اگر اینقدر انس دارد قیمت واقعیش در دنیا اینقدر است. پس آنکسی که امروز شکر توزیع می‌کند، شکر می‌خرد، شکر تولید می‌کند می‌داند که در اختیار خودش یک کلای باب روز دارد که قیمت آن بالاتر خواهد بود و پائین نخواهد رفت. از این مطلب چه بوجود می‌آید؟ سوء استفاده! به این معنی که می‌گوید چه اشکال دارد این شکری که امروز ۱۰۰۰ تن آن در اختیار من است ده تن آن را فروشم و بقیه را نگاه دارم میزان آن بالا و مشخص است تا دولت از خارج سفارش بدهد و بیاورد و توزیع کند، سه ماه طول می‌کشد مردم احتیاج دارند و نتیجتاً منطقی هم است.

اگر بیشتر بفروشم , ۴ تومان بفروشم صرف خواهد کرد و این برای من نفع خواهد داشت. این روحیه ایجاد احتکار نه تنها بعضی افراد، بلکه همگانی شده و حتی آن بقالی که ۱۰ تا کیسه شکر دارد ۳ تای آنرا در انبارش می‌گذارد و نگه می‌دارد. چرا عجله کند؟ چون کارش قابل ضرر نیست، پس چرا عجله کند؟ از نظر اقتصادی هم به صلاحش هست. در این موقعیت چه باید کرد؟

این همان مسأله‌ای است که بخش خصوصی تا به حال برایش صرف می‌کرد. وقتی شکر در بازار بین المللی بود ۱۲ قران , ۱۵ قران در بندر خرمشهر و شاهپور تمام می‌شود هیچکس احتکار نمی‌کرد تا ارزاق مردم را از دستش بگیرد و ۲۴ ریال هم بیشتر بفروشد.

چون پیداست قابل فروش نیست. دولت چرا دخالت بکند و کسب مردم را از دستشان بگیرد؟ گفت وارد کنید. ولی اگر امروز شکر که برای بخش خصوصی وارد کند , ۲۴ ریال بفروشد، مقبول نیست.

دولت است که باید کمبود را جبران کند. بنابراین دولت دخالت می‌کند و بلافاصله می‌گوید بلی، من خودم توزیع می‌کنم. اما حتماً خواهید فرمود که چرا شکر ۳۵ دلاری ۵ سال قبل ویا شکر صد دلاری سال قبل، اینقدر دلار شده است؟ این بحثی است که در همه جهان است. این قیمت بین المللی که بالا رفته. این همان مطلبی است که رهبر بزرگ ما فرمودند که اگر قیمت نفت بالا رفته سه برابر شده می‌بینیم که قیمت قند و شکر هم تقریباً ۱۶ برابر شده است. این در نظر می‌گیرد.

نایب رئیس - آقای دکتر دادفر وقت جنابعالی تمام است.

دکتر دادفر - اما فوریتش، با یک ثانیه بعضی کارها فوریت می‌خواهد راجع به ارزاق عمومی نمی‌شود نشست و تماشا کرد که عده‌ای آنرا از دسترس خارج می‌کنند در انبار دولت شکر موجود است در توزیع باید نظم بوجود آورد برای محتکرین باید مجازات بوجود آورد. توزیع باید عادلانه باشد. باید برای خلافکار مجازات تعیین کرد. در امر احتکار و اخلالگر در توزیع مواد خوراکی در این لایحه پیش بینی لازم شده است و بنده فکر می‌کنم فوریت آن لازم است و همانطوری که آقای دکتر الموتی هم فرمودند با فوریت آن موافقیم.

نایب رئیس - به فوریت دوم لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (همه برخاستند) به اتفاق آراء تصویب شد. لایحه طبع و توزیع می‌شود و در جلسه آینده مطرح خواهد شد.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به ادامه اجرای مقررات سازمان صنایع نظامی و سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی

۱۴- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارائی راجع به ادامه اجرای مقررات سازمان صنایع نظامی و سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی.

نایب رئیس -گزارش شور اول ادامه اجرای مقررات سازمان صنایع نظامی و سازمان تعاون مصرف کادر نیروی مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه روز پنجشنبه ۱۳۵۲/۱۲/۱۶ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۷۳۳۴۸ مورخ ۱۳۵۲/۱۲/۴ راجع به ادامه اجرای مقررات سازمان صنایع نظامی و سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی را که در جلسه روز سه شنبه ۵۲/۱۲/۷ تقدیم و به شماره ۱۰۵۹ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار دارد و عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون ادامه اجرای مقررات سازمان صنایع نظامی و سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده واحده - سازمان صنایع نظامی و سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی از مقررات ماده ۹۶ قانون محاسبات عمومی مستثنی می‌شوند و سازمانهای مزبور طبق مقررات مربوط به خود اداره خواهند شد.

مخبر کمیسیون دارائی - امان الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۲۲ اسفند ماه ۱۳۵۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه ادامه اجرای مقررات سازمان صنایع نظامی و سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام - روح الله جعفری.

نایب رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است، نظری نیست ؟(اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به اصلاح ماده ۹۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

۱۵- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به اصلاح ماده ۹۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی.

نایب رئیس - گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به اصلاح ماده ۹۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۱۳ اسفند ماه ۱۳۵۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شماره ۷۲۸۶۸ مورخ ۱۳۵۲/۱۱/۲۹ دولت راجع به اصلاح ماده ۲۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۱۲/۷ تقدیم و به شماره ۱۰۶۳ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد

لایحه قانون اصلاح ماده ۹۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده واحده - ماده ۹۲ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی بشرح زیر اصلاح می‌شود:

ماده ۹۲- تشخیص و تعیین اشخاصی که برابر مقررات ماده ۸۸ حق دریافت مستمری دارند بر مبنای تعرفه‌های خدمتی که افسران و کارمندان در زمان حیات تنظیم کرده‌اند و در مورد پرسنل بازنشسته طبق اظهارنامه سالانه بعمل می‌آید و مستمری مقرر بین کسانی که حق دریافت مستمری دارند به تساوی تقسیم می‌شود و رسیدگی شکایات اشخاصی که مدعی دریافت مستمری می‌باشند و تعیین و تشخیص استحقاق آنها به عهده هیئتی خواهد بود که حسب مورد در ارتش شاهنشاهی، ژاندارمری کشور، شهربانی کشور از اشخاص بصیر و مطلع تشکیل می‌گردد، ترتیب تشکیل و رسیدگی هیئتهای مزبور به موجب آئین نامه‌ای خواهد بود که به تصویب وزارت جنگ می‌رسد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری - رضا پیرزاده.

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۱۶ اسفند ماه ۱۳۵۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه دولت راجع به اصلاح ماده ۲۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی - امان الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۲ اسفند ماه ۱۳۵۲ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه دولت راجع به اصلاح ماده ۲۹ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی را مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اصلاحات مزبور در جلسه ۲۶ اسفند ماه ۱۳۵۲ کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری مورد تأیید و تصویب قرار گرفت.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون نظام - روح الله جعفری.

نایب رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است، نظری نیست ؟(اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط فرستاده می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تأسیس صندوق پس انداز ثابت افسران و درجه داران کادر ثابت ژاندارمری کشور

۱۶- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تأسیس صندوق پس انداز ثابت افسران و درجه داران کادر ثابت ژاندارمری کشور.

نایب رئیس -گزارش شور اول تأسیس صندوق پس انداز ثابت افسران و همافران و درجه داران کادر ثابت ارتش شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۲۰ اسفند ماه ۱۳۵۲ با حضور خانم صوفی معاون وزارت کشور لایحه شماره ۷۳۴۲۰ مورخ ۱۳۵۲/۱۲/۵ دولت راجع به تاسیس صندوق پس انداز ثابت افسران و درجه داران کادر ثابت ژاندارمری ثابت کشور را که در جلسه روز سه شنبه ۱۳۵۲/۱۲/۱۴ تقدیم و به شماره ۱۰۷۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با مختصر اصلاحی تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تاسیس صندوق پس انداز ثابت افسران و درجه داران کادر ثابت ژاندارمری کشور

ماده ۱- صندوق پس انداز ثابت افسران و درجه داران کادر ثابت ژاندارمری کشور در بانک سپه بر طبق مقررات این قانون تأسیس می‌گردد.

ماده۲- در آمد صندوق پس انداز موضوع این قانون بشرح زیر است:

الف - از حقوق ماهانه:

۱- امراء و افسران ارشد ماهانه یکهزار و پانصد ریال (۱۵۰۰ریال)
۲- افسران جزء ماهانه یکهزار ریال (۱۰۰۰ریال)
۳- درجه داران ماهانه پانصد ریال (۵۰۰ریال)

ب- از بودجه ژاندارمری کشور:

معادل سهم برداشت شده از حقوق ماهانه هر یک بشرح مندرج در بند بالا از اعتبار مصوب.

ماده ۳- وجوه پس انداز از طرف ژاندارمری کشور بصورت سپرده ثابت و بنام صاحب حساب اعم از سهم پرداختی آنان و سهم ژاندارمری کشور بطور جداگانه در بانک سپه تودیع می‌گردد و بهره آن با توافق ژاندارمری کشور و بانک سپه و رعایت مقررات بانک محاسبه و به موجودی صاحب حساب افزوده می‌شود.

ماده ۴- وجوهی که در اجرای این قانون برای هر یک از افسران و درجه داران کادر ثابت ژاندارمری کشور پس انداز می‌شود فقط در خاتمه خدمت در ژاندارمری (بازنشستگی، معلولیت، باز خرید و انتقال) با بهره متعلق به آنان پرداخت خواهد شد.

  • تبصره - استعفاء کنندگان و اخراج شدگان فقط حق دریافت وجوهی را که از حقوق آنان کسر شده یا اضافه بهره متعلق به آن خواهند داشت.

ماده ۵- در صورت فوت صاحبان حساب از وجوهی که بنام آنان پس انداز ثابت شده است اعم از پرداختی آنان و پرداختی ژاندارمری کشور پس از وضع دیونی که به بانک سپه دارند با بهره متعلق بین وراث قانونی مستمری بگیر آنان تقسیم خواهد شد.

  • تبصره - در صورتیکه متوفی فاقد وراث قانونی مستمری بگیر باشد سهم پرداختی او و بهره آن جزو ما ترک متوفی محسوب می‌شود.

ماده ۶- به موجودی حساب پس انداز ثابت و بهره آن در موقع پرداخت هیچگونه مالیات و عوارض تعلق نمی‌گیرد.

ماده ۷- کسر و تودیع وجوه مذکور در ماده ۲ این قانون در مورد سهم صاحب حساب و سهم ژاندارمری کشور از اول سال ۱۳۵۳ به موقع اجراء گذارده خواهد شد.

ماده ۸- آن قسمت از وجوه پس انداز ثابت بابت سهم ژاندارمری کشور و بهره آن که طبق مقررات این قانون به صاحبان حساب یا وراث مستمری بگیر آنان قابل پرداخت نیست به ترتیبی که بنابر پیشنهاد ژاندارمری کشور و موافقت وزارت کشور و وزارت جنگ به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید، برای کمک به وراث شهداء و بازماندگان صغیر افسران و درجه داران کادر ثابت ژاندارمری کشور مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

ماده ۹- بانک سپه موظف است برابر آئین نامه‌ای که با موافقت ژاندارمری کشور به تصویب وزارت جنگ و کشور می‌رسد در صورت تقاضای صاحبان حساب به آنان وام دهد، شرائط و مبلغ و مدت وام و بهره متعلق در آئین نامه مزبور تعیین می‌گردد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری - رضا پیرزاده.

گزارش شور اول از کمیسیون کشور به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۲۱ اسفند ماه ۱۳۵۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه راجع به تاسیس صندوق پس انداز ثابت افسران و درجه داران کادر ثابت ژاندارمری ثابت کشور را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون کشور - رضا سجادی.

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۲۲ اسفند ماه ۱۳۵۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه راجع به تاسیس صندوق پس انداز ثابت افسران و درجه داران کادر ثابت ژاندارمری ثابت کشور را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون دارائی - امان الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

نایب رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رﺃی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- صندوق پس انداز ثابت افسران و درجه داران کادر ثابت ژاندارمری کشور در بانک سپه بر طبق مقررات این قانون تأسیس می‌گردد.

نایب رئیس - در ماده اول نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

برای رفاه افسران و کادر ثابت شهربانی کشور و مساعدت به آنان در مورد لایحه قانون تأسیس صندوق پس انداز ثابت افسران و درجه داران کادر ثابت ژاندارمری کشور اینجانب پیشنهاد ذیل را می‌نمایم:

۱- در عنوان لایحه در خاتمه آن کلمات و شهربانی کشور اضافه شود.
۲- در موارد یک و سه و چهارو پنج و هفت و هشت و نه به ترتیب پس از کلمات ژاندارمری کشور کلمات و شهربانی کشور اضافه شود.

با تقدیم احترام - مهندس فروهر.

نایب رئیس - ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده۲- در آمد صندوق پس انداز موضوع این قانون بشرح زیر است:

الف - از حقوق ماهانه.

۱- امراء و افسران ارشد ماهانه یکهزار و پانصد ریال (۱۵۰۰ریال)
۲- افسران جزء ماهانه یکهزار ریال (۱۰۰۰ریال)
۳-درجه داران ماهانه پانصد ریال (۵۰۰ریال)

ب- از بودجه ژاندارمری کشور.

معادل سهم برداشت شده از حقوق ماهانه هر یک بشرح مندرج در بند بالا از اعتبار مصوب.

نایب رئیس - در ماده دوم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) ماده سوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- وجوه پس انداز از طرف ژاندارمری کشور بصورت سپرده ثابت و بنام صاحب حساب اعم از سهم پرداختی آنان و سهم ژاندارمری کشور بطور جداگانه در بانک سپه تودیع می‌گردد و بهره آن با توافق ژاندارمری کشور و بانک سپه و رعایت مقررات بانک محاسبه و به موجودی صاحب حساب افزوده می‌شود.

نایب رئیس - در ماده سوم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) ماده چهارم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- وجوهی که در اجرای این قانون برای هر یک از افسران و درجه داران کادر ثابت ژاندارمری کشور پس انداز می‌شود فقط در خاتمه خدمت در ژاندارمری (بازنشستگی، معلولیت، باز خرید و انتقال) با بهره متعلق به آنان پرداخت خواهد شد.

  • تبصره - استعفاء کنندگان و اخراج شدگان فقط حق دریافت وجوهی را که از حقوق آنان کسر شده یا اضافه بهره متعلق به آن خواهند داشت.

نایب رئیس - در ماده چهارم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) ماده پنجم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵- در صورت فوت صاحبان حساب از وجوهی که بنام آنان پس انداز ثابت شده است اعم از پرداختی آنان و پرداختی ژاندارمری کشور پس از وضع دیونی که به بانک سپه دارند با بهره متعلق بین وراث قانونی مستمری بگیر آنان تقسیم خواهد شد.

  • تبصره - در صورتیکه متوفی فاقد وراث قانونی مستمری بگیر باشد سهم پرداختی او و بهره آن جزو ما ترک متوفی محسوب می‌شود.

نایب رئیس - در ماده پنجم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) ماده ششم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶- به موجودی حساب پس انداز ثابت و بهره آن در موقع پرداخت هیچگونه مالیات و عوارض تعلق نمی‌گیرد.

نایب رئیس - در ماده ششم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) ماده هفتم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷- کسر و تودیع وجوه مذکور در ماده ۲ این قانون در مورد سهم صاحب حساب و سهم ژاندارمری کشور از اول سال ۱۳۵۳ به موقع اجراء گذارده خواهد شد.

نایب رئیس - در ماده هفتم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) ماده هشتم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸- آن قسمت از وجوه پس انداز ثابت بابت سهم ژاندارمری کشور و بهره آن که طبق مقررات این قانون به صاحبان حساب یا وراث مستمری بگیر آنان قابل پرداخت نیست به ترتیبی که بنابر پیشنهاد ژاندارمری کشور و موافقت وزارت کشور و وزارت جنگ به تصویب هیئت وزیران خواهد رسید، برای کمک به وراث شهداء و بازماندگان صغیر افسران و درجه داران کادر ثابت ژاندارمری کشور مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

نایب رئیس - در ماده هشتم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) ماده نهم قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹- بانک سپه موظف است برابر آئین نامه‌ای که با موافقت ژاندارمری کشور به تصویب وزارت جنگ و کشور می‌رسد در صورت تقاضای صاحبان حساب به آنان وام دهد، شرائط و مبلغ و مدت وام و بهره متعلق در آئین نامه مزبور تعیین می‌گردد.

نایب رئیس - در ماده نهم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) لایحه و پیشنهاد رسیده برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم لایحه خرید تجهیزات مراکز ترانزیت تله تایپ الکترونیکی و اجرای خدمات مربوطه و دو فقره اصلاح بودجه سال ۱۳۵۲ شرکت سهامی تأسیسات ساختمان و اصلاح بودجه سال ۱۳۵۲ شرکت سهامی آب منطقه‌ای جنوب شرقی بوسیله آقای قوام صدری وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر

۱۷- تقدیم لایحه خرید تجهیزات مراکز ترانزیت تله تایپ الکترونیکی و اجرای خدمات مربوطه و دو فقره اصلاح بودجه سال ۱۳۵۲ شرکت سهامی تأسیسات ساختمان و اصلاح بودجه سال ۱۳۵۲ شرکت سهامی آب منطقه‌ای جنوب شرقی بوسیله آقای قوام صدری وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر

نایب رئیس - جناب آقای قوام صدری فرمایش دارید بفرمائید.

قوام صدری (وزیر مشاور)- با اجازه جناب آقای رئیس بطوریکه خاطر نمایندگان محترم مستحضر است به موجب تبصره ۲ ماده ۲۰ قانون برنامه و بودجه دستگاهها در کارهای عمرانی اجازه دارند اضافه بر اعتبارات سازمانی شان در مسائل عمرانی ایجاد تعهد کنند و نسبت به سالهای آینده تعهداتی متقبل بشوند، مشروط بر اینکه گزارشش را به کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی بدهند.

ستاد بزرگ ارتشتاران تصمیم دارد برای خرید تجهیزات ترانزیت تله تایپ الکترونیکی و اجرای خدمات مربوطه از محل اعتبارات عمرانی قراردادی با شرکت TRGA آمریکا امضاء و مبادله نماید مبلغ کل قرارداد ۹۷۵۳۷۵ هزار ریال می‌باشد که مبلغ ۱۰۶۴۵۳۵ هزار ریال آن از محل اعتبار سال ۱۳۵۳ بودجه کل کشور تأمین و بقیه در سالهای ۱۳۵۴ -۵۵-۵۶ ضمن بودجه سال پیش بینی جهت تصویب پیشنهاد خواهد شد اجازه بفرمائید به کمیسیون محترم بودجه ارجاع شود. همچنین دو اصلاح بودجه است مربوط به شرکت سهامی تأسیسات ساختمان و شرکت سهامی آب منطقه‌ای جنوب شرقی که بر اساس تبصره یک ماده ۲۷ قانون محاسبات عمومی بایستی به تصویب کمیسیون محترم بودجه برسد، تقدیم می‌شود و استدعای ارجاع به کمیسیون را دارد.

نایب رئیس - لوایح به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت ۴ فقره نامه دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات

۱۸- اعلام وصول و قرائت ۴ فقره نامه دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات

نایب رئیس -نامه هائی از دولت رسیده است قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)
جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

به استناد ماده ۳ قانون برنامه عمرانی پنجساله پنجم مصوب پنجم اسفند ۱۳۵۱ موافقتنامه‌ای به منظور تأمین هزینه ارزی قرارداد خرید و نصب ۳ دستگاه زیر کوب سنگین و متعلقات و لوازم یدکی‌های مربوط در تاریخ ۵ اسفند ۱۳۵۲ با شرکت سوئیس ماتیز اماتریال اینداستریال منعقد گردیده است. اعتبار موضوع موافقتنامه فوق بالغ بر (۱۳۳۶۱۸۸) یک میلیون و سیصد و سی شش هزار و یکصد و هشتاد و هشت فرانک سوئیسی است که در ده قسط متساوی شش ماهه بازپرداخت خواهد شد و به مانده بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار پنج و هفت هشتم (۷/۸ ۵) درصد در سال تعلق خواهد گرفت و شروع بازپرداخت وام شش ماه پس از تاریخ آخرین حمل خواهد بود.

این گزارش در اجرای ماده ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

وزیر دارائی - جمشید آموزگار.

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

به استناد ماده ۳ قانون برنامه عمران پنجساله پنجم مصوب ۵ اسفند ۱۳۵۱ و ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب ۱۰ اسفند ۱۳۵۱ و عطف به تصویب نامه شماره ۷۲۴۴۴ مورخ ۱۳۵۲/۱۲/۵ هیئت وزیران موافقتنامه‌ای به منظور تحصیل اعتباری به مبلغ ششصد و چهل و چهارهزار و هفتصد و بیست و چهار دلار و هشتاد سنت آمریکائی (۶۴۴۷۲۴/۸۰ دلار آمریکائی) به منظور تأمین هشتاد درصد (۸۰٪) هزینه ارزی خرید و نصب خط انتقال ۶۳ کیلو ولتی گیلان و پست ۶۳/۲۰ کیلو ولتی نشتارود و توسعه پست رامسر در تاریخ ۱۱ اسفند ۱۳۵۲ (۲ مارس ۱۹۷۴) بین شرکت برق منطقه‌ای گیلان و شرکت انرگواینوست یوگسلاوی منعقد گردیده است.

اعتبار مذکور در دوازده (۱۲) قسط متساوی و متوالی ششماهه بازپرداخت می‌گردد و نرخ بهره مربوط پنج و چهار پنجم درصد (۵/۴ ۵٪) در سال می‌باشد.

این گزارش دراجرای ماده ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب ۱۰ اسفند ماه ۱۳۵۱ برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

جمشید آموزگار - وزیر دارائی.

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

به استناد ماده ۳ قانون برنامه عمرانی پنجساله پنجم مصوب پنجم اسفند ۱۳۵۱ و ماده ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ و عطف به تصویب نامه شماره ۷۳۲۵۴ مورخ ۱۳۵۲/۱۲/۵ هیئت وزیران، موافقت نامه‌ای به منظور تحصیل اعتباری به مبلغ چهار میلیون و شصت و چهار هزار -(-/۴/۰۶۴/۰۰۰) دلار آمریکائی جهت تأمین هزینه ارزی خرید ۴۰۰ دستگاه واگن ۴ محوره مورد نیاز راه آهن دولتی ایران در تاریخ ۲۲ اسفند ۱۳۵۲ (۱۳ مارس ۱۹۷۴) بین دولت شاهنشاهی ایران و شرکت ترانس ایمپکس بلغارستان منعقد گردیده است.

اعتبار مذکور در ده (۱۰) قسط متساوی متوالی شش ماهه بازپرداخت می‌گردد و نرخ و بهره مربوط دو و نیم درصد (۲/۱ ۲٪) در سال می‌باشد.

این گزارش در اجرای ماده ۲۵ قانون بودجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

جمشید آموزگار - وزیر دارائی.

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

به استناد ماده ۳ قانون برنامه عمرانی پنجساله پنجم مصوب پنجم اسفند ماه ۱۳۵۱ موافقت نامه‌ای به منظور افزایش مبلغ موافقتنامه اعتبار صادراتی مورخ ۲۳ آذر ماه ۱۳۴۹ با مؤسسه کر دیت انشتالت فورویدرآف باوآلمان در تاریخ ۵ فروردین ماه ۱۳۵۲ منعقد گردیده است که مبلغ آن بالغ بر چهارصد و بیست و نه هزار و دویست و شصت وشش مارک و هفتاد و شش فنیک (۴۲۹/۲۶۶/۷۶) مارک آلمان می‌باشد.

این گزارش در اجرای ماده ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفندماه ۱۳۵۱ برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

جمشید آموزگار - وزیردارائی.

- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده - ختم جلسه

۱۹- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده - ختم جلسه.

نایب رئیس - دستور جلسه آینده قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)
دستور جلسه ۱۶۱ روز پنجشنبه ۱۳۵۳/۱/۲۹
۱- گزارش شور اول واگذاری اراضی مورد نیاز منابعی ملی شده به شهرداری حبیب آباد اصفهان شماره چاپ ۱۱۱۰.
۲- گزارش شور اول تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهر سازی و تعیین وظایف آن شماره چاپ ۱۱۱۱.
۳- گزارش کمیسیون استخدام راجع به حقوق و مزایای پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی

نایب رئیس - با اجازه خانمها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت ۹ روز پنجشنبه خواهد بود.

(در ساعت ۱۲ جلسه ختم گردید)

نایب رئیس مجلس شورای ملی - دکتر جواد سعید.

- پرسش نمایندگان

۲۰- پرسش نمایندگان.

سئوال آقایان رامبد و فرهادپور

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

مستدعی است مقرر دارند نماینده دولت برای پاسخ به سئوالات زیر در مجلس شورای ملی حضور بهم رسانند.

۱- علل کمیابی گوشت و ارزاق و عوامل مؤثر در ایجاد این بازار سیاه چیست؟
۲- برای رفع مضیقه و تأمین گوشت و ارزاق مورد نیاز مردم چه اقدامی شده.
۳- مسئولین و سوء استفاده کنندگان از این وضع پیش آمده چه کسانی هستند و برای تنبیه و معرفی آنها چه اقدامی شده است.

فراکسیون پارلمانی حزب مردم - هلاکو رامبد.

* * *
مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

مستدعی است مقرر دارند نماینده دولت برای پاسخ به سئوالات زیر در مجلس شورای ملی حضور یابند.

علت کمبود عرضه شکر و قند در بازار و افزایش قیمت آن که تجاوز به حقوق مصرف کننده است چه بوده؟
۲- اگر شکر بر اساس اعلام نماینده دولت بقدر کافی وارد شده و موجود است چه مقامات و سازمانهائی در ایجاد وضع نامطلوب فعلی مسئول شناخته شده‌اند.
۳- به نظر دولت سوءاستفاده کنندگان در توزیع و فروش قند و شکر چه افرادی بود ه و برای تنبیه آنها چه اقدامی شده است؟

با تقدیم احترام -فرهادپور.