مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۴ فروردین ۱۳۳۸ نشست ۲۹۱

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۳ دسامبر ۲۰۱۳، ساعت ۰۲:۳۷ توسط Bijan (گفتگو | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نوزدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نوزدهم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری نوزدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۴ فروردین ۱۳۳۸ نشست ۲۹۱

مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی، دوره‏۱۹

جلسه: ۲۹۱

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز سه‏شنبه بیست و چهارم فروردین ماه ۱۳۳۸

فهرست مطالب:

۱-تصویب صورت مجلس

۲-تقدیم دو فقره سؤال به وسیله آقای فرود

۳-سؤال آقای پروفسور اعلم راجع به ساختمان عمارت شرکت ملی نفت ایران و جواب آقای وزیر دارایی

۴-طرح و تصویب گزارش کمیسیون راه راجع به اصلاحات مجلس سنا در لایحه تاسیس شرکت واحد هواپیمایی

۵-تعیین موقع ودستور جلسه بعد- ختم جلسه

مجلس یک ساعت و ۴۰ دقیقه پیش از ظهر به ریاست آقای رضا حکمت تشکیل گردید.

۱- تصویب صورت مجلس‏]

رئیس- صورت غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود. (به ‏شرح زیر قرائت شد)

غائبین بااجازه آقایان: جلیلوند. عرب شیبانی. دکتر حسن افشار. باقر بوشهری. سراج حجازی. تربتی. قرشی مشار. تیمورتاش. دکتر ضیایی. دکتر اسدی. دکتر رضایی. کدیور. مجید ابراهیمی. آقایان. قراگزلو. رامبد. محمودی. بزرگ ابراهیمی. امید سالار. دکتر دادفر. مهندس اردبیلی. مهندس هدایت. اکبر ابتهاج. مهندس سلطانی. صرافزاده. استخر. دکتر نیرومند. برومند موسوی. دشتی. دکتر مشیر فاطمی. عامری. دهقان. سعیدی. سالار بهزادی. امیر بختیار. مهدوی. صارمی. اورنگ. عبدالحمید بختیار. دکتر اصلان افشار. اسکندری. مهندس جفرودی. دکتر آهی حشمتی. سنندجی. اعظم زنگنه. افخمی. بوربور. اخوان. بزرگ‏نیا. امامی خویی.

غائبین بی‌اجازه آقایان: دکتر طاهری. اریه. دکتر فریدون افشار.

رئیس- نسبت به صورت مجلس نظری نیست؟ آقای صدرزاده بفرمایید.

صدرزاده- اصلاح عبارتی است استدعا می‏کنم اجازه بفرمایید اصلاح کنم بدهم تندنویسی.

رئیس- بسیار خوب دیگر نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت مجلس تصویب می‌شود.

۲- تقدیم دوفقره سؤال به وسیله آقای فرود]

رئیس- وارد دستور می‏شویم آقای فرود بفرمایید

فرود- بنده دو سؤال دارم که تقدیم می‏کنم.

۳- سؤال آقای پرفسور اعلم راجع به ساختمان عمارت شرکت ملی نفت ایران و جواب آقای وزیر دارایی

رئیس- آقای پرفسور جمشید اعلم سؤالی از وزارت دارایی کرده‏اند بفرمایید

پرفسور اعلم- آقایان نمایندگان محترم اطلاع دارند که شرکت ملی نفت اخیراً تصمیم به ساختمان بنای عظیمی گرفته و مقاطعه کارش هم یک شرکتی است به اسم شرکت نوکار بنده خواستم جناب آقای وزیر دارایی توضیح بدهند که این ساختمان اولاً موجبی دارد یا این که خیر یا این که بودجه کافی ندارند و می‏گویند قیمت نفت تنزل کرده است ثانیاً به چه مناسبت و روی چه اصولی این شرکت برای ساختمان انتخاب شده و آیا این شرکت صلاحیت قانونی داشته است یا خیر خواهش می‏کنم آقای وزیر دارایی توضیح بدهند.

رئیس- آقای وزیر دارایی بفرمایید.

وزیر دارایی (ناصر)- جناب آقای پرفسور اعلم سؤالی فرمودند که برای استحضار خاطر آقایان محترم متن سؤالشان را بنده به عرض می‏رسانم سؤال فرموده‏اند، «بنای جدیدی که در نظر است برای شرکت ملی نفت ایران در خیابان تخت جمشید ساخته شود به چه قیمت تمام خواهد شد؟ علت این که ساختمان این بنا به شرکتی که تازه به‏وجود آمده (شرکت نوکار) چه بوده است» در این به آب توضیحاتی از شرکت ملی نفت خو استه شد و مفاد توضیحات شرکت ملی نفت را به عرض آقایان محترم می‏رسانم برای ساختمان برروی هم برآوردی که شده ۱۸۰ میلیون ریال است (پرفسور اعلم- فقط برای سفت کاری یا تمام بنا؟) برای تمام ساختمان برآورده شده ۱۸۰ میلیون ریال البته لوازم و اثاثیه جز قرارداد نیست ولی آنچه که مربوط ساختمان است برآورده شد به ۱۸۰ میلیون ریال.

و لوازم ساختمانی از قبیل آهن و سیمان و در و پنجره و غیره را خود شرکت ملی نفت تهیه می‏کند

(دکتر بینا- یعنی ۶۰ میلیون تمام می‏شود) این پیشنهاد به مناقصه گذاشته شد و هفدهم نفر اشخاصی که صلاحیت شرکت در مناقصه را داشتند و مورد تصدیق وزارت راه و سازمان برنامه بوده‏اند از نقطه‏نظر صلاحیت مالی و حسن اعتبار و غیره داشتند هفدهم نفرشرکت کردند حداقل پیشنهادات واصله ۷۳ میلیون و حداکثر ۲۱۰ میلیون ریال بوده شرکت نوکار حائز حداقل شده که مان ۷۳ میلیون ریال می‏باشد سوابق این شرکت به طوری که شرکت ملی نفت تحقیق کرده این بوده است که وضع مالی و حسن اعتبارش خوب بوده و قطعه ۳۳ راه‏آهن را ساخته و تحویل داده و در حدود ۴۰ میلیون ریال هم ۵۰ خانه برای بانک ساختمانی ساخته که مورد رضایت بوده و آنچه که تابحال کرده شرکت ملی نفت تأیید نموده که کاملاً مطابق با مفاد قرارداد بوده است.

رئیس- آقای پرفسور اعلم بفرمایید

پرفسور اعلم- جناب آقای وزیر دارایی فرمودند که این بنا ۱۸۰ میلون ریال تمام می‏شود اما بدون آهن و بدون سیمان

(احمد طباطبایی- بی‌در و پنجره)

(وزیر دارایی- با در و پنجره) بنده هم دارم همین را عرض می‏کنم فرصت که نمی‏دهید، سیمان و آهن گمان می‏کنم آجرش هم یواش یواش جزئش نباشد آقا آهن جز ساختمان است بنده همان‏طور که عرض کردم این مبلغ خرج سفت کاری می‏شود و خرج سفت کاری هم تازه خیلی بیشتر از این مبلغ ۱۸۰ میلیون ریال می‌شود آن وقت تهویه پای شرکت نفت است قالی توی اطاق ها که سفارش داده‏اند به خارج پای شرکت نفت است آسانسور پای شرکت نفت است موزاییک پای شرکت نفت است و فقط چیزی که مال شرکت نفت نیست ۱۸۰ میلیون ریال است اسن مقاطعه کاری خیلی آسان است بنده می‏خو استم ببینم اولاً چه احتیاجی به این ساختمان بود (وزیر دارایی- این قسمت در سؤالتان نبود) حالا سؤال می‏کنم توی روزنامه خواندم که نوشته بود شرکت ملی نفت گفته بود این ساختمان را در عرض ده سال با کرایه‌ای که می‏دهیم استهلاک می‏کنیم اگر چنین چیزی هست یک محملی می‌شود برای ساختمان درست کرد اما با این کسر بودجه با احتیاجی که دارند چه لزومی برای ساختمان بود؟ و این ساختمان جناب آقای وزیر دارایی به این آسانی هم تمام نمی‌شود با ۱۸۰ میلیون تومان که جنابعالی فرمودید (وزیر دارایی- ۱۸۰ میلیون ریال عرض کردم)

بنده به شما قول می‏دهم مان ۱۸۰ میلیون تومان می‌شود و این شرکتی که فرمودید آمده و این مناقصه را برده بنده می‏خو استم از شما بپرسم که اگر یک شرکتی آمد و در یک مناقصه‏ای شرکت کرد وفقط حداقل قیمت را برنده شد کار تمام است؟ یا شرایط دیگری هم دارد باید یک شرکت درجه اول باشد یک شرکتی که دو سال است تشکیل شده از کجا درجه اول تشخیص داده شده فرض کنید که این شرکت خیلی سرمایه هم داشته باشد اگر آقای پیشه وری زنده بود و یک شرکتی درست بکند می‏تواند شرکت کند؟ (دیهیم- زنده نمی‌شود) عرض کردم اگر، جنابعالی باید خوب اطلاع داشته باشید آقا گردانندگان شرکت وجودشان شرط است آن وقت آقای روس می‏گوید ما ایرانی‏ها دموکراسی نداریم در صورتی که کسانی که با آنها در این مملکت شرکت کردند امروز شرکت درست می‏کنند و از شماکار می‏گیرند این دمکراسی نیست؟

ما به آنها انعام هم می‏دهیم آن وقت شما نشسته‏اید و دست روی دست گذاشته‏اید وهی داریم فحش می‏خوریم (اربه‏آب مهدی- غلط کردند) غلط کرده‏اند صحیح است در این مملکت اقلاً آنهایی که مجرمند کار بهشان ندهید و در مناقصه‏هایتان آنها را شرکت ندهید و آنهایی که با اینها جام به سلامتی هم خورده اند ائتلاف کرده‏اند کنارشان بگذارید رؤسای این شرکت عضو حزب ایران هستند حزب ایران به این مملکت خیانت کرد حالا شما باج خیانت به آنها می‏دهید بسم الله بفرمایید آخر دوغ و دوشاب که یکی نباید بشود آنهایی که بدبختی کشیدند زحمت کشیدند آنهایی که با اینها جنگ کردند شما اینها را می‏گذارید کنار چون این آقا آمده ۵۰۰۰ تومان، ۱۰ هزار تومان، یک میلیون تومان کم‏تر پیشنهاد داده، سرش را بخورد این یک میلیون تومان بنده می‏خواهم اینجا به یک چیزی استناد کنم ببینم این آقایان حزب ایرانی‏ها که معروف بودند درست هستند این پول‏ها را از کجا آورده‏اند این پول‏ها را کی بهشان داده کسی که ۱۸ میلیون تومان کار برمی‏دارد سرمایه‏اش لااقل بایی ده میلیون تومان باشد، این سرمایه را از کجا آورده‏اند؟

رئیس- آقای وزیر دارایی توضیحی ندارید؟

وزیر دارایی- عرضی ندارم‏

۴- طرح و تصویب گزارش کمیسیون راه راجع به اصلاحات مجلس سنا در لایح تأسیس شرکت واحدهواپیمایی

رئیس- لایحه‏ای که در مجلس تصویب شده راجع به شرکت واحد هواپیمایی و به مجلس سنا فرستاده شد در مجلس سنا اصلاحاتی کرده‏اند که آن اصلاحات به کمیسیون‏های راه و دارایی و دادگستری هم ارجاع شد و آن اصلاحات را کمیسون‏ها قبول وتأیید کرده‏اند. گزارش کمیسیون‏ها قرائت می‏شود

(به ‏شرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون راه به مجلس شورای ملی کمیسیون راه در جلسه ۳۰ بهمن ماه ۱۳۳۷ لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به تأسیس شرکت واحد هواپیمایی ایران و شرکت هواپیمایی پارس را باحضور آقای معاون وزارت راه مطرح ومورد رسیدگی قرارداده با اصلاحات مجلس سنا موافقت نمود اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‏دارد.

ماده واحده- دولت مجاز است سه فروند هواپیمای وایکانت متعلق به خود و همچنین اثاثیه و قطعات یدکی آن را به قمیتی که برای دولت تمام شده‏ است به شرکت واحدهواپیمایی (متشکل از شرکت هواپیمایی ایران و شرکت هواپیمایی پارس) به اقساطی که بیش از ۱۲ سال نباشد به فروش برساند. و مدت پانزده سال از تاریخ تأسیس شرکت واحدهواپیمایی از اعطای پروانه مذکور در ماده هفدهم قانون هواپیمایی کشوری به شخص یا اشخاص حقوقی دیگر خودداری کند مشروط براین که شرکت هواپیمایی واحد متعهد شود که عمل حمل ونقل وهوایی را مطابق مقتضیات و حوایج روز با تجهیزات و وسایل کامل و اصول فنی که مورد تصدیق دولت باشد تأمین نماید.

تبصره ۱- هواپیماهای مزبور تا پرداخت کلیه اقساط بدهی در وثیقه دولت باقی خواهد ماند

تبصره ۲- مؤسسات ایرانی که به موجب ماده هفدهم قانون هواپیمایی کشوری به حمل و نقل هوایی اشخاص و یا اشیا مبادرت می‏نماید از پرداخت مالیات بردرآمد و هر گونه مالیات و یا عوارض دولتی و شهرداری و همچنین از پرداخت عوارض شهرداری مربوط به لوازم هواپیما معاف می‏باشند.

تبصره ۳- بند ج ماده ۱۱ قانون هواپیمایی کشوری به طریق زیر اصلاح می‌شود.

بند (ج)- اگر هواپیما تعلق به شرکتی داشته باشد اکثریت سهام آن باید متعلق با اتباع ایران و اقامتگاه قانونی آن شرکت درایران باشد و در شرکت‏هایی که سرمایه پس از آنها به صورت سهام یا قطعات متساوی القیمه در آمده سهام شرکت با اسم باشد ثبت هواپیما گواهینامه ثبت و تابعیت ایرانی صادر و علایم ثبت و تابعیت تعیین می‌شود.

تبصره ۴- شرکت‏های هواپیمایی ایران که اینک مشغول کار می‏باشد یا آن که بعداً تأسیس شوند موظفند در شرایط مساوی بین خلبانان و کادر فنی ایرانی وخارجی خلبانان و میکانیسین های ایرانی را استخدام نمایند. وزارت راه مکلف است به تدریج اشخاص واجد صلاحیت را به تعداد کافی تربیت و به شرکت هواپیمایی واحد معرفی نماید.

تبصره ۵- در مورد بارهایی که به وسیله هواپیما به هزینه دولت یا مؤسسات وابسته به دولت حمل می‌شود در خطوطی که هواپیمای شرکت واحد هوایی پرواز می‏کنند حق تقدم با شرکت واحد خواهد بود.

تبصره ۶- وجوهی که تا تاریخ تصویب این قانون از طرف شرکت واحد هواپیمایی به عنوان‏ اجاره هواپیماهای مورد معامله به دولت پرداخت شده‏ است بابت قمیت هواپیماهای مذکور محسوب خواهد شد. وزارت دارایی و وزارت راه مأمور اجرای این قانون می‌باشند.

مخبر کمیسیون راه مهندس فروهر

گزارش از کمیسیون دارایی به مجلس شورای ملی‏

کمیسیون قوانین دارایی در جلسه ۱۳۳۷/ ۱۲/ ۱۳ لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به تأسیس شرکت واحد هواپیمایی ایران و شرکت هواپیمایی پارس را با حضور آقایان وزیر راه و معادن وزارت دارایی مورد رسیدگی قرارداده با اصلاحات مجلس سنا موافقت نمود اینک گزارش آن را در تأیید خبر کمیسیون را به مجلس شورای ملی تقدیم می‏دارد.

مخبر کمیسیون دارایی- مشایخی‏

گزارش از کمیسیون دادگستری به مجلس شورای ملی‏

کمیسیون دادگستری در جلسه ۱۸ اسفند ماه ۱۳۳۷ لایحه ارسالی از مجلس سنا راجع به تأسیس شرکت واحد هواپیمایی ایران و شرکت هواپیمایی پارس را با حضور نماینده دولت مطرح و با اصلاحات مجلس سنا موافقت نمود اینک گزارش آن را در تأیید خبر کمیسیون راه به مجلس شورای ملی تقدیم می‏دارد.

مخبر کمیسیون دادگستری- عمیدی نوری‏

رئیس- اصلاحاتی که در مجلس سنا شده‏ است قرائت می‌شود. (به این شرح خوانده شد)

تبصره ۱- در سنا اضافه شده‏ است به این مضمون.

«تبصره ۱- هواپیماهای مزبور تا پرداخت کلیه اقساط بدهی در وثیقه دولت باقی خواهد ماند»

در تبصره ۵ در مجلس شورای ملی تصویب شده بود «منحصراً به وسیله آن شرکت باید انجام گیرد» در مجلس سنا تصویب شده‏ است «حق تقدم باشرکت واحد خواهد بود»

در مجلس سنا تبصره ۶ به این مضمون اضافه شده

«تبصره ۶- وجوهی که تا تاریخ تصویب این قانون از طرف شرکت واحدهواپیمایی به عنوان‏ اجاره هواپیماهای مورد معامله به دولت پرداخت شده‏ است بابت قمیت هواپیماهای مذکور محسوب خواهد شد»

رئیس- آقای صدرزاده‏

صدرزاده- یکی از مسائلی که در مورد معامله همیشه باید رعایت بشود آن صلاح صرفه است حتی در مباحث حقوق ما عنوان داریم در مسئله رشد متعاملین که آن مالی را که صرف می‏کند در مسائل عقلانی و نتایج مفید باشد اگر نباشد آن معامله مورد ایراد است بنده در موقعی که این لایحه در دفعه اول در شور اول که مجال بود مطالبی عرض می‏کردم اکنون هم عرض می‏کنم اینجا سه فروند هواپیما را می‏دهند به یک شرکتی به نام شرکت واحد ومدت ۱۵ سال هم در مقابل محدودیت قائل می‏شوند یعنی دولت را ممنوع می‏کنند از اعطای پروانه به هر شرکت دیگری و هر سرویس هواپیمایی دیگری از آن طرف هم این شرکت را از تأدیه مالیات برای همیشه معاف می‏کنند نه فقط این شرکت بلکه مطابق تبصره ۲ هر شرکت هواپیمایی دیگر بایستی در تأدیه مالیات معاف بشود آن وقت پرداخت اقساط آن هم در حدود ۱۲ سال نباشد یعنی تا دوازده سال است بنده می‏خواهم سؤال کنم که اولاً خود دولت این سه فروند هواپیما را به چه مبلغ خریداری کرده است و اقساطی که پرداخته است به چه نحو بوده است یعنی چه سبب دارد که اگر این هواپیماها را خریده است قیمت آن را در سه سال می‌پردازد ولی پول آن را در ۱۲ سال می‏گیرد تقاضا دارم این را بیان بفرمایید تا ما قانع بشویم راجع به مسئله مالیات هم بنده می‏خواستم یک تذکری بدهم در این مملکت حتی طبقه سبزی فروش هم مالیات

می‏دهد این شرکت واقعاً نفعی می‏برد یا نمی‌برد واقعاً نذر ندارد که بیاید یک کاری که ضرر دارد دادمه بدهد و اگر نفع می‌برد و منافعی دارد یک مقداری از منابع خودش را به عنوان‏ مالیات باید به دستگاه مملکت بپردازد نکته دیگری که بنده می‏خو استم در اینجا تذکر بدهم این است که ما یک قانونی به عنوان‏ قانون هواپیمایی کشوری در سال ۱۳۲۸ در مجلس گذراندیم به این ترتیب که یک اختیاری داده شده‏ است به کمیسیون دادگستری و کمیسیون راه که لایحه دولت را مطالبه بکنند و بعد از این که مطالعه کردند آن را دولت به عنوان آزمایش عمل بکند و بعد برای تصویب آن را به مجلس بیاورند در بند ج از ماده ۴ این قانون که مصوب سال ۱۳۲۸ است می‏نویسد «به مؤسسات هواپیمایی ایرانی مساعدت نماید تا سرویس‏های هوایی مورد نیاز کشور را به طریق غیر انحصاری تأسیس و دایر نماید» نظر قانون‏گذار این بوده است که هیچ جنبه انحصاری نداشته باشد برای این که دستگاه‏های متعدد ایرانی و به پول ایرانی تشکیل یابد و مسئله حمل و نقل در ایران درست بشود.

رئیس- آقای صدرزاده این قانون قبلاً در مجلس شورای ملی تصویب شده از اینجا به سنا رفته است فعلاً فقط موضوع دو تبصره است که درسنا اضافه شده که یا باید تأیید بشود یا باید حذف شود در موضوع همین دو تبصره صحبت بفرمایید والا خود قانون را مجلس تصویب کرده است‏

صدرزاده- خوب اگر تصویب شده‏ است و آمده است در اینجا طرح بشود باید صحبت کرد اگر نباید صحبت کرد بفرمایید

رئیس- در این دو تبصره که سنا اضافه کره است صحبت بفرمایید یا قبول می‏کنیم یا نه حذفش می‏کنیم والا در اصلش که تصویب شده‏ است نمی‌شود دیگر صحبت کرد.

صدرزاده- به هر حال بنده نظریاتی دارم که لازم دانستم انیجا عرض کنم حالا می‏فرمایید نمی‌شود صحبت کرد و باید فقط در موضوع دو تبصره صحبت بشود بنده عرایضم را کوتاه می‏کنم در قانون هواپیمایی کشوری که در مجلس تصویب شده ‏ است بند (ج) در ماده ۱۱ می‏نویسد که شرکت‏هایی که تشکیل می‌شود باید تمام سرمایه آن متعلق به ایران باشد حالا اگر یک شرکت خارجی در این شرکت داخل بشود بنا نیست که آن دیگر مالیات ندهد حالا اگر تمام سرمایه شرکت مال ایرانی باشد ممکن است یک منطقی داشته باشد که از مالیات معاف باشد ولی اینجا آمده است شرکت خارجی را هم به آن اضافه کرده‏اند که از خارج سرمایه بیاورند و اینجا منفعت ببرند و مالیات ندهند او دیگر چرا از پرداخت مالیات معاف باشد و این اصلاح بند (ج) از ماده هواپیمایی کشوری مستلزم این خواهد شد که حتی آن سرمایه خارجی هم که در اینجا به کار می‏افتد آن هم از پرداخت مالیات معاف باشد و این به صلاح نیست اما راجع به تبصره پنچ می‏نویسد در مورد بارهایی که به وسیله هواپیما به هزینه دولت یا مؤسسات وابسته به دولت حمل می‌شود در خطوطی که هواپیماهای شرکت واحد هواپیمایی پرواز می‏کنند حق تقدم با شرکت واحد خواهد بود. اقلاً خوب بود این نکته را قید بکنند که در صورت تساوی میزان کرایه آن وقت این شرکت حق تقدم داشته باشد والا یک شرکت هواپیمایی دیگر که به مبلغ کم‏تری این کار را قبول بکند دیگر موردی ندارد که این شرکت حق تقدم داشته باشد

رئیس- در تبصره ۶ هم نظری دارید؟

صدرزاده- در تبصره ۶ می‏نویسد «وجوهی که تا تاریخ تصویب این قانون از طرف شرکت واحد هواپیمایی به عنوان‏ اجاره هواپیماهای مورد معامله به دولت پرداخت شده‏ است بابت قیمت هواپیماهای مذکور محسوب خواهد شد» راجع به همین قمیت هم باید عرض کنم که اینجا هواپیماها را حالا عقد قراردادش را می‏بندند چرا اجاره‏ای که قبلاً داده است بابت قمیت محسوب شود؟

رئیس- آقای دکتر مشیر فاطمی‏

دکتر مشیر فاطمی- بنده می‏خو استم از موقع استفاده کنم و از جناب آقای وزیر دارایی تقاضا بکنم که ما اصولاً باید شرکت‏های هواپیمایی را کمک بکنیم الان در تمام دنیا برای شرکت‏های هواپیمایی یک اوانتاژهای خصوصی قائل هستند دولت فرانسه به شرکت ارفرانس سالی چندین میلیون فرانک کسر خرجش را می‏پردازد ما باید یک کاری بکنیم که این هواپیماهای قراضه را جمع بکنند و به جای آن هواپیماهای نو بگذارند مخصوصاً ایران که از هر شهر به شهر دیگری چهارصد پانصد هزار کیلومتر فاصله دارد هواپیما بهترین وسیله است مخصوصاً باید با این راه‏های خراب هواپیمایی توسعه پیدا کند (دکترامین- فرودگاه نیست) فرودگاه دارند می‏سازند اما راجع به تبصره ۵ که جناب آقای صدرزاده مطلبی فرمودند این قیمت‏ها بین‏المللی است شرکت هواپیما با ایران هم مانند تمام شرکت‏های هواپیمایی دنیا قراردادی که در ورشو منعقد شده را امضاء کرده است و هیچ نمی‏تواند یک شاهی نرخ را بالا و پایین ببرد چون آن قیمتی را مطابق قرارداد ورشو به تمام کمپانی‏های هواپیمایی امضاء کردند قطعی است فقط بنده یک استدعا داشتم و تمنی می‏کنم جناب آقای وزیر دارایی که تشریف دارند به وزارت راه تذکر بدهند که اگر منافعی پیدا می‌شود این شرکت تا چندسال به مصرف بهبود وسایل هواپیمایی و خرید طیارات جدید برساند والا با سه تا طیاره این ممکلت به این پهناوری را نمی‏شود رفت و آمدش را اداره کرد این که فرمودید که چرا کرایه را حساب می‏کنند برای این است که اگر کرایه را حساب نکنند باید از قیمتش بکاهند ولی حالا که کرایه را حساب می‏کنند قیمت هم قمیت روز خرید است.

رئیس- دیگر مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) رأی گرفته می‌شود به این اصلاحاتی که مجلس سنا کرده است آقایانی که با این اصلالحات موافقند قیام فرمایند (اکثر برخ استند) تصویب شد به دولت برای اجرا ابلاغ می‌شود

۵- تعیین موقع جلسه بعد- ختم جلسه

رئیس- برای این که کمیسیون‏ها گزارس لوایحی که درکمیسیون‏ها موجود است تهیه بکنند روز پنجشنبه جلسه نخواهد بود ولی تمنی می‏کنم آقایان کمیسیون‏ها راتشکیل بدهند که برای روز یکشنبه گزارش لوایحی که در کمیسیون‏ها موجود است برسد بنابراین جلسه آینده در روز یکشنبه خواهد بود که در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه و شنبه کمیسیون‏ها تشکیل شود فعلاً جلسه را ختم می‏کنیم و جلسه آینده روز یکشنبه خواهد بود.

(مجلس یک ساعت وده دقیقه پیش‌ازظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی- رضا حکمت‏