مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۲ فروردین ۱۳۵۱ نشست ۴۹

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۲ فروردین ۱۳۵۱ نشست ۴۹

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۲۲ فروردین ۱۳۵۱ نشست ۴۹

مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره ‏۲۳

جلسه ۴۹

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز سه‌شنبه(۲۲) فروردین ماه ۱۳۵۱


(مجلس در ساعت نه صبح به ریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید)

فهرست مطالب:

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس ـ اسامی غایبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

غائبین با اجازه

آقایان دکتر غنی ـ طباطبایی دیبا ـ شهرستانی ـ دکتر الموتی ـ بختیاری‌ها ـ بختیاری‌پور ـ بدرخانی - دکتر پرتواعظم ـ مهندس پروشانی ـ دکتر تنکابنی ـ حسام‌الدین رضوی ـ ریگی ـ سعادت فرد ـ دکتر سعید ـ دکتر سنک ـ دکتر فضل‌الله صدر ـ طلوعی ـ مهندس عطایی ـ فروتن - فضائلی ـ دکتر قهرمان ـ کاسمی ـ مافی ـ ملک‌افضلی ـ خانم دکتر صنیع ـ موقر ـ دکتر محمدحسین موسوی ـ مهندس امیرقاسم معینی ـ نیک‌پور ـ سرلشکر همایونی.

غائبین مریض

آقایان پرویزی ـ دکتر ابوالهدی ـ دکتر مشایخی ـ اخلاقی ـ دکتر برومند ـ اسماعیل خزیمه ـ مهندس عباس زاهدی ـ دکتر شریف‌امامی ـ شیخ‌رضایی ـ ظفر ـ دکتر یگانگی.

- بیانات قبل از دستور آقای سرتپ دکتر خطیب شهیدی ـ خانم دکتر آصف‌زاده و آقایان فضائلی ـ سعید وزیری ـ پوربابایی

۲- بیانات قبل از دستور آقای سرتپ دکتر خطیب شهیدی ـ خانم دکتر آصف‌زاده و آقایان فضائلی ـ سعید وزیری ـ پوربابایی.

رئیس‌ـ نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای دکتر خطیب‌شهیدی تشریف بیاورید.

سرتیپ دکتر خطیب‌شهیدی‌ ـ با اجازه مقام معظم ریاست، روز بیست و یکم فروردین مصادف با روزی است که نسبت به جان شاهنشاه آریامهر رهبر ملت ایران در کاخ مرمر سوءقصد به عمل آمد به خواست خداوند بزرگ و به طور معجزه‌آسایی شاهنشاه عزیز ما از این توطئه خطرناک نجات یافتند.

یک بار دیگر بعد از حادثه سوء‌قصد پانزدهم بهمن‌ماه ۱۳۲۷ نقشه شوم دشمنان ملت ایران نقش بر آب شد (صحیح است).

روز ۲۱ فروردین سال ۴۴ ساعت ۹ صبح هنگامی که رهبر بزرگ ملت ایران از کاخ سفید به محل دفتر کار خود نزول اجلال می‌فرمودند یکی از افراد گارد سلطنتی به نام شمس‌آبادی با مسلسل دستی به طرف شاهنشاه شلیک می‌کند در همان لحظه دو نفر از درجه‌داران گارد، استوار دوم محمدعلی بابائیان ـ استوار دوم آیت‌الله لشکری با شجاعت و فداکاری بی‌نظیری خود را در مقابل سوءقصدکننده قرار داده و در نتیجه هر دو درجه‌دار جانباز شهید می‌شوند ولی سوءقصدکننده خائن فریب‌خورده نیز از پای در آمده کشته می‌شود.

نجات شاهنشاه آریامهر از باران گلوله و رگبار مسلسل چیزی جز مشیت الهی به بقا و سلامت رهبر خردمند و بقای سعادت ملت ایران نبوده است (صحیح است).

عناصر خیانتکاری که شمس‌آبادی را تحت تأثیر خیالات باطل خود قرار داده بودند حساب همه جوانب کار را در توطئه خیانتکارانه خود کرده بودند ولی حسال قدرت الهی و عنایت خداوندی و مشیت پروردگار لایزال به مراتب دقیق‌تر از هر حسابی است که چنین افراد خائن در فکر علیل خود می‌پرورانند.

این دست خدای ایران زمین بود همان طور که در حادثه شوم بهمن ۲۷ شاهنشاه آریامهر را حفظ فرمود در ۲۱ فروردین ۴۴ نیز همان دست و همان اراده خداوندی رهبر بزرگ ملت ایران را محافظت فرمود (صحیح است).

به شکرانه چنان تفضل و لطف پروردگار است که ملت ایران همه ساله روز ۲۱ فروردین را روز شکرگزاری و نیایش به درگاه خداوند دانسته و در مساجد اجتماع کرده دست نیایش به درگاه با عظمت الهی برداشته سپاس می‌گذارند که رهبر ملت ایران را در کنف حمایت خود از گزند دشمنان و بدخواهان ملک و ملت حفظ کرد و با تمام وجود صمیمانه برای سلامت و طول عمر شاهنشاه محبوب خود دعا می‌کنند (صحیح است).

شمس‌آبادی البته آلت فعل و عنصری پلیدی بیش نبود که در اجرای قصد شوم و خیانتکارانه خود از بین رفت ولی عواملی که او را آلت اجرای توطئه شوم و وادار به عمل زشت و تبهکارانه نموده بودند چه می‌خواستند؟

البته بعدها و در نتیجه تحقیقات و بازپرسی‌هایی که از عناصر دستگیر شده و دخیل در این کار به عمل آمد معلوم گردید که آنها تنها سد بزرگ و مانع عظیمی را که در راه مقاصد آشوب‌گرانه و فتنه‌جویانه خود می‌دیدند شخص شخیص شاههشاه آریامهر بوده و می‌خواستند با از میان بردن سمبل استقلال و عظمت، مملکت را به جنگ‌های داخلی و کشتارهای دسته جمعی سوق داده امنیت و آرامش کشور را مختل و ثبات وضعی را که در سایه آن کشور و ملت ایران در راه عمران و آبادی و ترقیات چشم‌گیر و صنعتی شدن به سرعت پیش رفته است درهم ریخته و در نتیجه ویرانه به وجود آورند تا خواسته‌های شوم و مخرب استعمار و استعمارطلبان بدون رادع و مانع انجام شود.

وجود چنین افرادی به مراتب از وجود دشمنان مرئی و آشکار یک ملت خطرناک‌تر است.

دشمن مرئی عملیات آشکار دارد و ملتی که با او روبه‌رو هست تکلیف روشن و مشخص در مقابله با او و دفاع از خود دارد ولی افرادی که در خط توطئه و آشوب‌گری و فتنه‌انگیزی در تاریکی عمل کرده نقشه بدبختی و خرابی مملکت وملت را طرح‌ریزی می‌کنند وجود اینها به مراتب خطرناک‌تر از بدخواهان و دشمنان مرئی است (صحیح است).

چنانچه حقیقتاً مشیت خداوند بزرگ در بامداد روز ۲۱ فروردین ماه در بین نبود و آن معجزه رخ نمی‌داد و شاهنشاه آریامهر جان به سلامت از توطئه خائنانه بدر نمی‌بردند، امروز چه سرنوشتی مملکت و ملت ایران داشت؟

تصور آن هر ایرانی میهن‌دوست و پاک‌نهادی را از وحشت به لرزه در می‌آورد. باید خدای بزرگ را در این روز سپاس فراوان گذارد که چنان معجزه بزرگی بار دیگر رخ داد و شاهنشاه آریامهر به سلامت ماندند (صحیح است ـ احسنت).

ما هم در شکرگزاری و نیایش ملت ایران از عنایت پروردگار سهیم و شریک بوده از خداوند تبارک و تعالی سلامت شاهنشاه آریامهر و طول عمر و بقا و دوام اعضای خاندان جلیل سلطنت و پایندگی ایران را خواهانیم (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ خانم دکتر آصف‌زاده بفرمایید.

خانم دکتر آصف‌زاده ـ مقام معظم ریاست ـ همکاران ارجمند،

دیروز بیست و یکم فروردین‌ماه و مصادف با سالروز رفع خطر از ذات مقدس شاهنشاه آریامهر در حادثه کاخ مرمر بود. به همین مناسبت ملت ایران در سراسر کشور دست دعا و نیایش به درگاه باریتعالی دراز کرده و یزدان توانا را سپاس داشتند برای این موهبت عظمی و حیات دوباره‌ای که با رفع گزند از ذات اقدس ملوکانه نصیب ایران و ایرانی گردید (صحیح است).

هفت سال پیش در چنین روزی بود که نقشه‌های شوم و پلید مشتی خیانتکار اجنبی‌پرست که تاب دیدن تحولات و ثمرات گران‌قدر انقلاب سفید ایران را نداشتند بر اثر جانبازی و فداکاری دو سرباز دلیر ایرانی نقش بر آب گشته و خداوند متعال بار دیگر شاه ایران را که مظهر بقای موجودیت و سربلندی ایرانی می‌باشد در پرتو حمایت و عنایت خویش گرفت.

شهامت شجاعان شهید استواران آیت‌اله لشکری و محمدعلی بابائیان در حادثه بیست و یکم فروردین‌ماه ۱۳۴۴ نشانی است ارزنده و استوار از پیوند جاودانی شاه و مردم این سرزمین و عشقی پرفروغ که تا ابد در دل ایرانی فروزان است (صحیح است).

عشق مقدسی که تا دنیا دنیاست میلیون‌ها نفر ایرانی را در کسوت بابائیان‌ها و لشکری‌ها به پای خواهد داشت تا از حریم مقدس شاهنشاه عظیم‌الشأن و مقدسات ملی خود با فداکاری و جانبازی پاس دارند.

به پای خواهیم خواست تا مشت محکمی به دهان خفاش‌صفتان نابخردی که از نور درخشان انقلاب سفید کور گشته و در بیغوله‌های تاریک بیگانگان خود را مخفی داشته‌اند بکوبیم و به آنان هشدار دهیم که‌ای تیره‌روزان بی‌وطن! همین عقوبت شما را بس که برای ابد از دیدار نور رخشان آفتاب و استنشاق هوای پاک میهن خود محروم مانده‌اید.

در اینجا لازم می‌دانم درود بی‌پایان ملت ایران را به روان پاک شجاعان شهید شادروانان آیت‌اله لشکری و محمدعلی بابائیان نثار داشته و در آستانه سال نو از خداوند متعال مسئلت نمایم که ملت ایران را در راه انجام وظایف ملی و حفظ و اعتلای ارزش‌های انسانی و پیروی از منویات بلند و گران‌قدر شاهنشاه آریامهر پیروز و موفق گرداند (احسنت).

سالی که گذشت سال کوروش کبیر و سال افتخارات و موفقیت‌های بزرگی در زمینه‌های سیاسی - بین‌المللی - اقتصادی و صنعت نفت برای ملت ایران بود (صحیح است).

یکی از پیروزی‌های درخشان و بین‌المللی صنعت ملی نفت ایران که تحت توجهات عالیه شاهنشاه آریامهر در اواخر سال‌۵۰ پایه‌گذاری گردیده و در اوایل سال ۵۱ به مرحله عمل و اجرا در آمد شرکت ایران در مزایده بین‌المللی فلات قاره انگلستان و کسب امتیاز اکتشاف و استخراج نفت در دو ناحیه از فلات قاره انگلستان و دریای شمال می‌باشد.

اینک نظر به اهمیتی که عقد قرارداد مهم نفتی از لحاظ اعتبار و گسترش بین‌المللی صنعت نفت ایران دارا می‌باشد گزارش مجملی از این قرارداد را به ساحت مقدس مجلس شورای ملی عرضه می‌دارم:

مصرف روزافزون انرژی در جهان امروز ـ دولت‌ها و شرکت‌های نفتی را بر آن داشته است که دامنه اکتشافات و تفحصات نفتی خود را گستره‌تر نموده و در جستجوی منابع نفتی به مناطق جدیدی روی آورند.

تا دو سه دهه گذشته حفاری در فلات قاره و کف دریاها به علل چندی امکان‌پذیر نبود ولی با تعیین حدود مالکیت کشورهای ساحلی و پیشرفت تکنولوژی این امر میسر گشته و نتیجتاً وجود ذخایر قابل توجهی از نفت و گاز در فلات قاره کشورهای مختلف به ثبوت رسید.

مصرف نفت اروپای غربی که ازمناطق عمده مصرف جهان به شمار می‌رود در دهه گذشته به طور متوسط سالی ۸/۱۱ درصد افزایش یافته و در سال ۱۹۷۰ نفت و گاز متجاوز از ۶۷ درصد از کل انرژی مورد تقاضای این منطقه را تشکیل می‌داد.

و در سال ۱۹۷۰ متجاوز از ۱۲ میلیون بشکه در روز نفت در اروپا به مصرف رسیده است که تقریباً تمام این مقدار از خاورمیانه ـ شمال آفریقا و منابع غیر اروپایی دیگر تأمین شده است.

ابتیاع نفت از کشورهای دوردست، مشکلات مربوط به حمل و نقل و عدم ثبات سیاسی برخی از کشورهای صادرکننده نفت خام باعث گردید که گهگاه ضررهای اقتصادی جبران‌ناپذیری به کشورهای اروپای غربی وارد آید و به همین علت است که کشورهای این منطقه در طی سالیان دراز با کوشش خستگی‌ناپذیری به جستجوی نفت در خاک و فلات قاره خود ادامه داده‌اند از این‌رو اهمیتی که کشف نفت و گاز در دریای شمال برای اروپای غربی دارا می‌باشد به خوبی قابل درک بوده و به زودی توجه کلیه شرکت‌های بین‌المللی نفت به این ناحیه معطوف گردید و اما شرکت ملی نفت ایران که تحت رهبری‌های داهیانه و تعلیمات عالیه شاهنشاه آریامهر پیوسته سعی داشته است که سیاست کلی و خط مشی خود را در کلیه شئون نفتی چه از لحاظ تولید، اکتشاف و بازاریابی در سطح بین‌المللی گسترش دهد و از طرف دیگر به خوبی به اهمیت فلات قاره انگلستان در دریای شمال از لحاظ امکانات آتی تولید نفت و به خصوص بازاریابی در اروپای غربی واقف بود لازم دانست که از این موقعیت استفاده کرده و جزء شرکت‌های معظم بین‌المللی برای کسب امتیاز اکتشاف و تولید نفت در دریای شمال اقدام نماید.

با وجود رقابت‌های شدیدی که بین شرکت‌های مختلف نفتی برای کسب امتیاز مورد نظر به وجود آمده بود ولی با توجه به شهرت، اعتبار، تجربه و امکانات فنی و مالی شرکت ملی نفت ایران بدون این که احتیاج به پرداخت پذیره نقدی باشد جزء برندگان مزایده بین‌المللی شناخته شده و نتیجتاً شرکت ملی نفت ایران و شرکت بریتیش پترولیوم مشترکاً امتیاز اکتشاف و استخراج نفت را در دو ناحیه از فلات قاره انگلستان و دریای شمال به دست آوردند.

این قرارداد درخشان که گام دیگری در راه گسترش بین‌المللی صنعت نفت ایران می‌باشد در تاریخ دوم فروردین ماه سال جاری از طرف آقای دکتر اقبال رئیس هئیت‌مدیره و مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران و شرکت بریتیش پترولیوم در لندن به امضای نهایی رسید.

طبق این قرارداد شرکت ملی نفت ایران و بریتیش پترولیوم با مشارکت برمبنای ۵۰ و ۵۰ و حقوق و منافع کاملاً متساوی کلیه عملیات اکتشاف و تولید را در نواحی مورد نظر عهده‌دار خواهند گشت.

مدت قرارداد دوره اکتشافی طبق قوانین جاری انگلستان شامل ۶ سال بوده و در صورت کشف نفت یک دوره بهره‌برداری ۴۰ ساله نیز آغاز خواهد شد.

شرکت ملی نفت ایران برای انجام این عملیات یک شرکت فرعی به نام (شرکت نفت ایران) در انگلستان تشکیل و به ثبت رسانیده است که توسط رؤسای عالی‌رتبه و کاردان شرکت نفت ایران اداره می‌گردد.

اولین گامی که این شرکت بلافاصله پس از عقد قرارداد برداشته است آغاز عملیات لرزه‌نگاری دریایی می‌باشد که اینک در نقاط موردنظر یعنی شمال اسکاتلند و شرق جزایر شوتلند در جریان بوده و امید است که در اوایل سال ۱۹۷۳ عملیات حفاری اکتشافی نیز آغاز گردد.

طبق پیش‌بینی‌هایی که به عمل آمده است احتمال می‌رود که میزان تولید نفت خام از دریای شمال در عرض ۵ سال آینده به یک الی ۲ میلیون بشکه در روز بالغ گردد و این گامی است بزرگ در راه دستیابی به بازارهای اروپای غربی و برافراشتن پرچم سه رنگ ایران بر فراز تأسیسات نفتی بین‌المللی.

اینک بیاییم و به هفتاد و یک سال پیش برگردیم. مدتی کمتر از یک قرن ـ سال ۱۹۰۱ زمانی که شرکت‌های نفتی دولت انگلستان جهت استخراج ذخایر بی‌شمار نفت ایران با شرایطی کاملاً یک‌جانبه به کشور ما روی کرده و اقدام به استفاده از منابع نفتی ما نمودند.

آن روزهایی که به جای آبادان آباد و سربلند امروز که یکی از بنادر بزرگ صنعتی جهان به شمار می‌رود نقطه گمنام و کوچکی به نام عبادان در نقشه جغرافیای ایران به چشم می‌خورد.

ولی امروز صنعت نفت ایران که فقط ۲۲ سال از ملی شدن آن یعنی استقلال و موجودیت واقعی آن می‌گذرد تحت هدایت و رهبری مدبرانه شاهنشاه آریامهر به چنان درجه‌ای از تکامل و تعالی رسیده است که با معظمترین شرکت‌های نفتی جهان به رقابت برخاسته و به خصوص پس از هفتاد و یک سال در اوج قدرت و اعتبار درست در نقاطی دست به اکتشاف و استخراج نفت زده است که متعلق به صاحبان سابق امتیاز نفت ایران می‌باشد.

امروز دیگر ایرانی خود صاحب صنعت و پایه‌گذار زیربنای اقتصاد شکوفان خود می‌باشد (صحیح است) در اینجا لازم است از مدیریت و حسن تدبیر جناب آقای دکتر اقبال ریاست محترم هیئت‌مدیره و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و خدمات صادقانه سایر کارکنان و مهندسین و تکنیسن‌های ورزیده شرکت به عنوان یکی از عوامل قطعی و مؤثر پیشرفت صنعت نفت ایران نام برده و قدردانی به عمل آید (صحیح است ـ احسنت) همچنین صنایع گاز و پتروشیمی ایران که تحت تأثیر آهنگ سریع انقلاب سفید به سرعت به پیش رفته است یکی دیگر از افتخارات صنعت ملی نفت ایران می‌باشد که امید است در سال ۵۱ نیز به پیشرفت‌های بیشتری در سطح بین‌المللی نایل آید و این اندیشه شاهنشاه معظم ما که شرکت ملی نفت ایران تبدیل به بزرگترین شرکت‌های نفتی جهان به زودی تحقق یابد. (صحیح است).

در خاتمه عرایض خود لازم است به ورود اولین کشتی بیمارستانی شیروخورشید سرخ ایران به بندر آبادان اشاره کرده و اضافه نمایم که روزهای اول فروردین امسال برای مردم آبادان روزهای مبارک و میمونی بود زیرا که کشتی معظم فارور که به نام یکی از جزایر ایرانی خلیج فارس نامگذاری گشته و دو ماه پیش با حضور مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی و مدیر عامل شیروخورشید سرخ ایران در آلمان به آب انداخته شده بود در پنجمین روز سال نو وارد آب‌های ایران گشته و در میان پرشورترین احساسات مردم آبادان و با حضور مدیرعامل جمعیت شیروخورشید سرخ ایران در اسکله شماره ۱۸ آبادان پهلو گرفت.

این کشتی که سومین بیمارستانی دریایی جهان می‌باشد مجهز به ۵۰ تختخواب، مدرن‌ترین وسایل جراحی و درمانی و کادر ورزیده پزشکی بوده و برای درمان اهالی بنادر جنوب و جزایر خلیج‌فارس منظور گشته است. به طوری که از این پس دیگر بیماران این نواحی احتیاج به ترک محل خود و مراجعه به مراکز درمانی نداشته بلکه این کشتی مجهز شفابخش خود به یاری بیماران خواهد شتافت.

این کشتی که به قیمت ‌۲۵۰ میلیون ریال خریداری گشته است مجهز به بی‌سیم و آمبولانس بوده و علاوه بر آب‌گیری قادر است روزانه ۳۰ تن آب‌شور را شیرین کند.

به این ترتیب یکی دیگر از منویات عالی و نوع دوستانه شاهنشاه آریامهر در راه کمک به ساکنین بنادر و جزایر خلیج‌فارس جامه عمل به خود پوشید (صحیح است).

در اینجا لازم می‌دانم مراتب سپاس و درود بی‌پایان مردم آبادان را به حضور والا حضرت معظم و نیکوکار شاهدخت شمس پهلوی عالیه جمعیت شیروخورشید سرخ ایران که این کشتی مجهز درمانی را به شیروخورشید سرخ آبادان اعطا فرموده‌اند تقدیم داشته و توفیق هرچه بیشتر هیئت‌مدیره، مدیرعامل محترم و کارکنان صدیق این جمعیت را از خداوند متعال مسئلت دارم (احسنت ـ احسنت).

رئیس‌ـ آقای فضائلی بفرمایید.

فضائلی‌ـ جناب آقای رئیس، همکاران بسیار گرامی، در زندگی یک ملت گاهی لحظه‌ای حساس پیش می‌آید که بود و نبود، هستی و نیستی، سعادت و بدفرجامی آن ملت با آن لحظه بستگی پیدا می‌کند لحظه‌ای که هیچ قدرت بشری نمی‌تواند آن را مهار کند مگر قدرت خداوند بزرگ. در ۲۱ فروردین ۱۳۴۴ در کاخ مرمر لحظه‌ای برای ملت ایران پیش آمد در حالی که این ملت همه آرزوها همه سعادت‌ها و تمام آمالی را که برای بقای این ملت تقدیر و سرنوشت این ملت، راه جدید و اساسی که این ملت و دامان این ملت را با ابدیت گره می‌زد در مورد مخاطره افتاد همه این سعادت‌ها درست مثل این که در یک جام بلورینی در دست شاهنشاه آریامهر بود و سنگ حادثه می‌رفت که این جام را فرو بریزد و خرد کند اما دست خدای یگانه به خاطر این ملت و به خاطر سعادت این ملت این چنین اعجازی کرد که هر وقت به این لحظه می‌اندیشیم باید به درگاه خداوند متعال سپاس بگذاریم (صحیح است) آثار سعادت این ملت، نشانه‌های راه درستی که به رهبری شاه این ملت قدم برمی‌دارد آن قدر زیاد است که، این ره از بسیاری سنگ نشان هموار نیست، من از میان همه این نشانه‌ها این ترهاتی که رادیوهای بیگانه می‌گویند همان را نشانه سعادت این ملت می‌دانم ما که این قدر ساده لوح نیستیم که تصور بکنیم که فی‌المثل یک مملکت دیگر آن قدر دلش به حال ما می‌سوزد که ساعت‌ها رادیو و به اصطلاح وسایل ارتباطات جمعی خود را صرف سعادت ملت ما می‌خواهد بکند بدون شک ناراحتی دارد بدون شک از حسادت به خود می‌لرزد همه اینها نشانه‌هایی است که راهی که به رهبری شاهنشاه ملت ایران در آن قدم می‌گذارد راه سعادت و راه نجات است (احسنت) من معتقد هستم و همه ما معتقد هستیم که این اعجاز خداوند در ۷ سال پیش به خاطر سعادت این ملت و به خاطر نجات این ملت از طرف خداوند متعال ارائه شد و لذا باید به درگاه او شکرگزاری کرد (احسنت) شکری که به درگاه خداوند می‌کنیم همان است که دقیق رهبری شاهنشاه را به کار ببندیم دولت در خدمت ملت، مجلس در خدمت ملت و همه کارگزاران، آن‌جور که شاهنشاه ما در راه خدمت صادق و جانباز هستند (آفرین) البته چون در سخنم این طور تصادف کرد که مسئله سپاس از خداوند را عنوان کردم باید به این نکته هم اشاره کنم که بنابر اصول مذهبی ما و فلسفه مذهبی ما، ما خداوند را مسبب‌الاسباب می‌دانیم یعنی خداوند را وسیله‌ساز می‌دانیم چه افتخاری برا ی این دو نفر شجاع شهید بالاتر از این که خداوند در معجرنمایی خود این دو نفر را وسیله قرار داد. درود به روان پاک و به خون پاک آنان که به خاطر سعادت ملت و سلامت شاهنشاه ریخته شد متشکرم (احسنت ـ احسنت).

رئیس ـ آقای سعید وزیری بفرمایید.

سعید وزیری ـ به نظر بنده در شأن شورای ملی هست که در اولین جلسه بعد از تعطیلات نسبتاً طولانی آخر سال یا اول سالش مهمترین و امیدبخش‌ترین نویدی را که در همین سال نو به گوش ملت ایران رسیده است آن را در درجه اول و پیش از سایر مطالب مورد گفتگو قرار دهد برای این که نه تنها این مسئله مورد علاقه و عشق نمایندگان ملت ایران و مجلس شورای ملی است بلکه بیشتر به این دلیل که مورد نیاز و علاقه شدید ملت ایران است و این هم مسئله اجرای واقعی و صمیمانه انقلاب اداری است فراموش نفرموده‌اند خانم‌ها و آقایان محترم همکاران عزیز که در سلام امسال جزو مهم‌ترین مطالبی که شاهنشاه لزوماً و مؤکداً به دنبال ابراز علاقه مستمری که در این مورد همیشه فرمودند و می‌فرمایند خصوصاً تکیه کردند روی مسئله اجرای اصل مهم انقلابی، اجرای انقلاب اداری و به خصوص به طور نمونه یکی از روش‌های اجرای آن را هم مثال زدند، گماردن مسئولانی برای اجرای اصل انقلاب اداری در سازمان‌های دولتی و این حکایت از آن می‌کند که اولاً همان طور که مردم ایران اظهار علاقه می‌کنند و بعضاً اظهار نگرانی می‌کنند این مسئله انقلاب اداری هنوز به نتیجه مورد آرزو نرسیده است و هم این که کماکان مورد علاقه شخص رهبر انقلاب است و با توجه به این مسئله یعنی عشق و علاقه و احتیاج ملت ایران به اجرای تمام دستورات انقلابی من‌جمله انقلاب اداری با توجه به این علاقه شخص شاهنشاه به این مسئله است که انسان تعجب نمی‌کند وقتی روز ۲۱ فروردین از هر کوچه و بازار و از هر شهر و به اصطلاح نام‌گذاران امروز شهرک و ده و روستا می‌بینید که همه افراد ملت ایران مشغول شکرگزاری هستند به مناسبت رفع خطر توطئه از وجود رهبر انقلاب، صحبت از چند سال و هفت سال و هشت سال گذشته نیست، این مسئله مهم نیست، مهم خود موضوع است نمی‌دانم این تشبیه درست است صحیح است بزرگ‌تر است یا به چه صورتی است بعد از ۱۳۰۰ سال که از شهادت حسین‌بن‌علی می‌گذرد باز هم هر محرمی که فرا می‌رسد می‌بینیم که انسان‌های آزاده انسان‌هایی که به قول خود حضرت امام حسین (ع) که فرمودند، اگر دینی ندارید لامحاله احرار باشید، آزادگان باشید، آزادگان تأسف می‌خورند غصه می‌خورند و با این‌که ۱۳۰۰ سال گذشته این ماجرا کهنه نمی‌شود چون این توطئه علیه آزادگان و انسان‌های زندگی‌جو و زندگی‌خواه است (احسنت)، مسئله هفت، هشت سال گذشته و ۲۱ فروردین ۱۳۴۴ نیست مسئله این است که توطئه علیه جان کسی بوده است که با داشتن نام سلطان و شاه و داشتن مقام شاهنشاه و سلطنت از کاخ سلطنت پایین آمده رفته در گودهای پایین شهر و به مردمی که در آن بیگانه‌زدگی داشتند و گرفتار سوغات‌های بیگانگان من‌جمله تیفوس و گرسنگی بودند به اینها می‌گفته است که من با شما هستم. صحبت از کسی است که باز به میان مردم آمده و در تاریخی‌ترین روزها گفته است سلطنت بر ملتی فقیر و گرسنه برای من افتخار ندارد، صحبت از کسی است، توطئه علیه کسی است که از کاخ سلطنتی پا شده آمده در کنگره دهقانان شرکت کرده وگفته حق با شماست و من با شما هستم (صحیح است) درست در همین‌جا بوده است که آن طبقه‌های حاکم که قرن‌ها برای خودشان فلسفه و حق حکومت قائل بودند در آن لحظه تصمیم خودشان را گرفتند (جوانشیرـ اتحاد استعمار) در همان لحظه ارباب‌های‌شان هم ارباب‌های خارجی هم که آنها هم ارباب‌های منطقی و فلسفی هستند تصمیم گرفتند (ایلخانی‌پور ـ خداوند تصمیمشان را به هم زد) می‌گویند آقا چه طور می‌شود پادشاه مملکتی بیاید رشته ارتباط با آن طبقه فاسد و حاکم و جابر را که برای خودش این امر را قائل است که مملکت را بخرد و بفروشد قطع کند و بیاید تکیه را بر روی ملت بیندازد بر روی طبقه کارگر و روشنفکر و توده‌های دهقان را مردم کوچه و خیابان نه آقا این گناه بخشودنی نیست (آفرین) تا این که می‌بینیم مظهر این انتقام، یکی از نمونه‌های این انتقام روز ۲۱ فروردین ۱۳۴۴ یک دفعه خودش را نشان می‌دهد آقا این کار سرباز نیست «گرچه تیر از کمان همی گذرد، از کماندار بیند اهل خرد» سرباز از خانواده رضاشاه است یعنی رضاشاه از آن خانواده بود رضاشاه یک سرباز بود و سرباز آن ایده‌آل را می‌پرستد مگر می‌تواند به پسر رضاشاه آن هم پسری به این لیاقت تیراندازی کند از پیش خودش، نخیر این ممکن نیست آنها توطئه می‌کنند، تحریکش می‌کنند مگر سرباز کیست؟ سرباز همان آدمی است که پدرها، برادرها و خواهرها و مادرانشان در این شهرها و دهات و شهرک‌ها و روستاها به دست همین مرد بزرگ به همه چیز رسیدند (صحیح است) به زندگی رسیدند، مگر ممکن است بچه‌اش بیاید در این گونه توطئه‌ها شرکت کند؟ مگر ممکن است سرباز بیاید در این توطئه شرکت کند؟ نه سرباز این کار را نمی‌کند این مال آن طبقاتی است این از توطئه‌های همان طبقاتی است که به ظاهر از نظر اقتصادی و ای بسا سیاسی بر اثر انقلاب این مرد بزرگ، آن قدرت‌ها، از بین رفته ولی فلسفه طبقاتیشان نه در مقیاس ملی و نه در مقیاس بین‌المللی از بین نرفته اربابان خارجی اعم از استعمار و ارتجاع سرخ و سیاه استعمار و امپریالیسم و ارتجاع چپ و راست برای این طبقات در میان هر ملتی که می‌خواهد زنجیره‌های استعمار را پاره کند برای یکی دو طبقه علت وجودی و فلسفی قائل است و هیچ فرق نمی‌کند چه آن یکی که می‌خواهد منفعتش را در فلان معدن حفظ کند یا آن که می‌خواهد منفعتش را در فلان دریا حفظ بکند و یا آن کسی که می‌خواهد فلان کار را بکند تکیه‌گاه ملی در میان ملت‌ها همین طبقات هستند (صحیح است) در هر حال این ملت ایران نیست که در این توطئه شرکت می‌کند و به پادشاهش تیراندازی می‌کند این تیر علیه ملت ایران از آن لوله تپانچه خارج شد (صحیح است) این تیری است که ظاهراً به طرف و به سینه زبانم لال زبانم لال محمدرضاشاه پهلوی تیراندازی شده ولی عملاً به سینه ملت ایران تیراندازی شده این ملت ایران است که می‌داند و باید هرچه بیشتر بداند و خواهد دانست که حتماً می‌بایستی این علاقه و رابطه که این رابطه هم فلسفی است این رابطه هم منطقی است و این را همیشه باید مثل حبل‌المتین حفظ بکند و حفظ خواهد کرد علاقه‌ای بین این شاه و این ملت علاقه‌ای که ضامن به پیروزی رسیدن انقلابی است که اسمش انقلاب شاه و ملت است. ملتی که شکرگزاری می‌کند روز ۲۱ فروردین غیر از آدم‌هایی است که آنها هم در مجالس شکرگزاری شرکت می‌کنند ولی وقتی برمی‌گردند و می‌روند در شرکت مقاطعه‌کاری و وزارتخانه و بالا و پایین کردن پول و ناراضی کردن مردم و کوشش در ضعیف کردن این علاقه‌ها و رشته‌های موجود بین شاه و مردم و این مملکت، آن مردمی که شکرگزاری می‌کنند اکثریت ملت ایران هستند مردمی که نه از عکس‌هایشان نه از صداهایشان قصد هیچ‌گونه بهره‌برداری ندارند آنها واقعاً به درگاه خداوند شکر می‌کنند چون فقط مشیت خداست که ملتی را حفظ می‌کند (صحیح است) این مشیت خداست که از به ثمر رسیدن توطئه‌های خائنانه جلوگیری می‌کند که به دست نزدیکترین افراد در خانه شاه به ظاهر انجام می‌گیرد یعنی آن سربازی که از جان و دل به این شاه بستگی دارد نمونه آن بستگی آن دو سرباز دیگر بودند که جانشان را دادند که این توطئه به نتیجه نرسد درود بر آنها (احسنت) نام آنها همیشه باقی خواهد ماند (صحیح است) مسئله این نیست که چون در یک مراسمی که در مملکت انجام می‌گیرد تو هم حرف می‌زنی من هم حرف می‌زنم که از این کاروان عقب نمانیم. مسئله این است که اگر خدای نخواسته خدای نخواسته زبانم لال این توطئه به نتیجه رسیده بود چیزی نه از این انقلاب و نه از این ملت و نه از این سیاست مستقل ملی باقی‌مانده بود آن چیزی که به ثمر رسیدنش مورد آرزوی استعمار چپ و راست امپریالیزم چپ و راست بود آنهایی که گاهی معدن می‌خواهند و گاهی دریا، صحبت ایده‌ئولوژی و مسلک و مرام نیست این نقش ملت‌ها است و وظیفه ملت‌ها است که باید از حیاتشان دفاع کنند بایستند و بگویند که نمی‌خواهیم بمیریم و واقعاً نمیرند، متشکرم. (احسنت).

رئیس ـ آقای پوربابایی بفرمایید.

پوربابایی‌ـ جناب آقای رئیس به طوری که همکاران محترم استحضار دارند بامداد روز گذشته زلزله شدیدی منطقه قیرو کارزین از توابع فیروزآباد فارس را که شعاع عمل آن متجاوز از دوهزار کیلومتر مربع بود تکان داد. شدت زلزله به حدی بود که چند روستا به کلی منهدم و از بین رفت و عده‌ای از هموطنان عزیز ما در این حادثه غم‌انگیز جان خود را از دست دادند و عده‌ای نیز مجروح و بی‌خانمان شدند.

به محض وقوع زلزله شاهنشاه آریامهر پیشاپیش ملت ایران به کمک آسیب‌دیدگان شتافته و برای نظارت بیشتر در رسیدگی به وضع حادثه‌دیدگان برادر ارجمند خود والاحضرت شاهپور محمودرضا پهلوی را مأمور فرمودند که تا پایان برنامه عملیات و امداد در منطقه نظارت عالیه کلیه واحدها را برعهده داشته باشند خوشبختانه در اجرای اوامر ملوکانه استاندار فارس و فرمانده سپاه دوم ناحیه و ناحیه ژاندارمری فارس فوراً منطقه را بازدید و بلافاصله واحدهای مهندسی سپاه دوم، سازمان شیروخورشید شیراز ـ جهرم ـ فیروزآباد و لار به سرعت خود را به منطقه رسانیده و به کمک هم‌میهنان عزیز ما شتافته‌اند.

گرچه هنوز از طرف مقامات مسئول تعداد کشته‌شدگان رسماً اعلام نشده ولی به طوری که شب گذشته با بی‌سیم و تلفن با منطقه تماس گرفتم ملاحظه شد که واحدهای درمانی بهداری فارس ـ جراحان و پزشکان متخصص دانشگاه پهلوی و همچنین بیمارستان سیار شیروخورشید سرخ در محل مستقر گردیده و با سرعت و فعالیت برای نجات مصدومین و معالجه و مداوای آسیب‌دیدگان و مجروحین شتافته و با کوشش شبانه‌روزی به فعالیت مشغول هستند.

هم مسلکان ارجمند ما در شهرهای شیراز ـ جهرم فیروزآباد با چندین کامیون خواربار و متجاوز از ۲۰۰ امدادگر و نیروی کافی به منطقه عزیمت نمودند و زیر نظر شیروخورشید به کوشش و فعالیت ادامه می‌دهند.

با عرض تعظیم در مقابل منویات خاص شاهشاه آریامهر رهبر عالیقدر ملت ایران که اوامر لازم برای نجات زلزله‌زدگان صادر فرموده‌اند و سپاس فراوان از کلیه مقامات و مسئولین سازمان‌های دولتی و ملی که به یاری هموطنان آسیب‌دیده شتافته‌اند از عموم مردم ایران تقاضا داریم که از کمک و یاری زلزله‌زدگان اقدام کنند تا نظیر حوادث گذشته که همه طبقات مردم همبستگی خود را نشان داده‌اند در این مورد نیز زلزله‌زدگان فارس را یاری نمایند (احسنت).

- تقدیم یک فقره لایحه و یک فقره اصلاح بودجه جهت استحضار کمیسیون به وسیله آقای قوام صدری وزیر مشاور

۳- تقدیم یک فقره لایحه و یک فقره اصلاح بودجه جهت استحضار کمیسیون به وسیله آقای قوام صدری وزیر مشاور.

رئیس ـ وارد دستور می‌شویم آقای قوام صدری بفرمایید.

قوام‌صدری (وزیر مشاور) ـ با اجازه مقام محترم ریاست لایحه اضافه کردن یک تبصره به ماده ۹۶ قانون محاسبات عمومی جهت بررسی و تصویب تقدیم می‌گردد و به طوری که خاطر نمایندگان محترم مستحضر است به موجب تبصره ۱ ماده ۲۷ قانون محاسبات عمومی چنانچه دستگاه‌های اقتصادی کشور در بودجه‌های مصوب خودشان که مطابق همان ماده ۲۷ بایستی به تصویب سازمان‌های مربوط به خود آنها برسد تغییری بدهند باید گزارش این تغییرات را به کمیسیون محترم بودجه تقدیم کنند در اینجا اصلاح بودجه‌ای است که در مورد شرکت سهامی سازمان آب منطقه‌ای داده شده است به حکم تبصره یک ماده مزبور برای استحضار کمیسیون بودجه تقدیم می‌شود.

رئیس ـ لوایح به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تصویب صورت‌جلسه قبل

۴- تصویب صورت‌جلسه قبل.

رئیس ـ نسبت به صورت‌جلسه دفعه گذشته نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت‌جلسه قبل تصویب می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری

۵- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستری.

رئیس ـ آقای هنرمندی بفرمایید.

هنرمندی (معاون وزارت دادگستری)ـ با کسب اجازه از مقام محترم ریاست متن آیین‌نامه طبقه‌بندی مشاغل قضایی از نظر مزایا را برای طرح و تصویب در کمیسیون‌های دادگستری و استخدام تقدیم می‌کنم.

رئیس ـ لایح به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای دکتر احمدی معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی

۶- تقدیم یک فقره لایحه به وسیله آقای دکتر احمدی معاون وزارت کشاورزی و منابع طبیعی.

رئیس ـ آقای دکتر احمدی بفرمایید.

دکتر احمدی (معاون وزرات کشاورزی و منابع طبیعی) ـ با اجازه مقام معظم ریاست لایحه مربوط به الحاق دولت ایران به کنوانسیون بین‌المللی حفظ نباتات را تقدیم می‌کنم.

رئیس ـ لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون آموزش و پرورش راجع به لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد قانون خدمات اجتماعی زنان

۷- طرح گزارش شور اول کمیسیون آموزش و پرورش راجع به لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد قانون خدمات اجتماعی زنان.

رئیس ـ گزارش شور اول لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد قانون خدمات اجتماعی زنان مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور کمیسیون آموزش و پرورش به مجلس شورای ملی

کمیسیون آموزش و پرورش در جلسه نهم اسفندماه ۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۵۳۵۹۰ مورخ ۲۶/۱۱/۱۳۵۰ راجع به اصلاح پاره‌ای از مواد قانون خدمات اجتماعی زنان را که در جلسه ۲۶ بهمن ماه ۱۳۵۰ تقدیم و به شماره ۱۹۶ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و با اصلاحاتی تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به‌شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون اصلاح پاره‌ای از مواد قانون خدمات اجتماعی زنان.

ماده واحده- مواد ۱ و ۲و ۳ و ۵ و ۶ و ۸ و ۱۱ قانون خدمات اجتماعی زنان مصوب تیرماه ۱۳۴۷ به شرح زیر اصلاح و ماده‌ای به عنوان ماده ۱۶ به آن الحاق می‌گردد.

۱- در ماده یک بعد از عبارت (درمانی و اجتماعی) عبارت (فنی و تخصصی) اضافه می‌شود:
۲- بند ۳ ماده ۲ به شرح زیر اصلاح می‌شود.
بند ۳ ـ خدمات بهداشتی و درمانی.
۳- بندی به عنوان بند ۵ به ماده ۲ به شرح زیر اضافه می‌گردد:
بند ۵ ـ خدمات مربوط به رشته‌های فنی و تخصصی.
۴- تبصره ماده ۳ حذف و ۵ تبصره به شرح زیر به ماده مذکور اضافه می‌شود.
تبصره ۱- فارغ‌التحصیلان هر گروه در صورتی که برای امتحانات ورودی دانشگاه‌ها یا مؤسسات عالی آموزشی نام‌نویسی کرده باشند قبل از اعلام نتیجه امتحانات ورودی به خدمت دعوت نخواهند شد و این قبیل افراد بعد از اخذ نتیجه در صورت عدم موفقیت در امتحانات ورودی می‌توانند تا آخر همان سال خود را معرفی نمایند.
تبصره ۲- فارغ‌التحصیلان هر گروه در صورتی که برای تحصصیل در مدارج بالاتر در دانشگاه‌ها و مؤسسات عالی آموزشی پذیرفته شده و ثبت‌نام کنند تا زمانی که مشغول تحصیل هستند برای خدمت دعوت نخواهند شد.
تبصره ۳ـ فارغ‌التحصیلان هر سال برای تحصیل و اخذ مدارک تحصیلی بالاتر در دانشگاه‌ها و مؤسسات عالی آموزشی خارج از کشور با رعایت مقررات اعزام محصل به خارج در صورتی که تا یک سال پس از اخذ دیپلم از کشور خارج شوند غایب محسوب نمی‌شوند.
تبصره ۴ـ فارغ‌التحصیلان هر سال که در همان سال خود را معرفی نکنند در سال‌های بعد می‌توانند بدون رعایت شرط سنی مندرج در ماده فوق به طور داوطلب ثبت‌نام نمایند.
تبصره ۵ـ فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها پس از طی دوره دکترا برای تحصیل در مدارج بالاتر و اخذ تخصص در صورتی پذیرفته می‌شوند که برگ خاتمه خدمت یا معافیت دائم از خدمات اجتماعی زنان در دست داشته باشند.
۵- ماده ۵ به شرح زیر اصلاح می‌شود.
ماده ۵ ـ زنانی که به موجب این قانون به خدمات فرهنگی و آموزشی و بهداشتی و اجتماعی و فنی و تخصصی و پیکار با بی‌سوادی پذیرفته می‌شوند حداکثر به مدت ۶ ماه برابر آیین‌نامه‌ای که به تصویب هیئت‌وزیران می‌رسد آموزش لازم برای انجام خدمات مذکور در این قانون را در نزدیک‌ترین مرکز آموزش محل اقامت خود خواهند دید پس از آن بقیه مدت خدمت را در حوزه استان یا فرمانداری کل محل اقامت خود که سازمان مربوط احتیاج دارد انجام خواهند داد مدت دوره آموزش و خدمات زنان مشمول این قانون جمعاً معادل مدت دوره تعلیمات و خدمات سپاهیان دانش و بهداشت و ترویج و آبادانی خواهد بود و آموزش و خدمت آنان در تمام موارد در ساعات روز خواهد بود.
۶- ماده ۶ به شرح زیر اصلاح می‌شود.
ماده ۶ـ زنانی که برای انجام خدمات مذکور در این قانون پذیرفته می‌شوند در مدت آموزش با توجه به مدارک تحصیلی مربوط حسب مورد حقوقی معادل حقوق و مزایای دانشجویی یا دانش‌آموزی سپاهیان انقلاب دریافت خواهند داشت و پس از طی دوره آموزش به درجاتی که در شرایط مشابه به سپاهیان انقلاب اعطا می‌گردد مفتخر شده و از حقوق و مزایای درجه مربوط مانند افسران و درجه‌داران سپاهی استفاده خواهند نمود.
تبصره ۱ـ به زنانی که برای خدمت به روستاها اعزام می‌گردند فوق‌العاده‌ای که میزان آن با پیشنهاد سازمان مربوط و تصویب هیئت‌وزیران تعیین خواهد شد پرداخت می‌گردد.
تبصره ۲ ـ زنان مشمول این قانون از لحاظ کیفری تابع قوانین عمومی کشور و از نظر تقصیر و تخلف اداری و قصور تابع مقررات اداری وزارتخانه‌های مربوط خواهند بود و در صورت امتناع از انجام وظیفه و تمرد و یا غیبت متوالی بیش از یک ماه بدون عذر موجه از خدمت برکنار و هزینه‌های انجام شده نیز از آنان اخذ خواهد شد.
۷- ماده ۸ به شرح زیر اصلاح می‌شود:
ماده ۸ ـ هر یک از وزارتخانه‌ها می‌توانند در حدود احتیاج زنانی را که به موجب این قانون به خدمت در آن وزارتخانه پذیرفته شده و دوره خدمت مقرر در قانون را در روستاها به انجام رسانده‌اند به شرط رضایت از کار و قبول شدن در ارزشیابی و آزمایش‌های حین خدمت برای خدمت در روستا براساس قوانین و مقررات مربوط به سپاهیان استخدام نمایند.

تبصره زیر به ماده ۱۱ اضافه می‌شود.

تبصره ـ تهیه و اجرای برنامه‌های آموزش نظامی مشمولان مقررات این قانون و تأمین وسایل و هزینه‌های آن به عهده وزارت جنگ خواهد بود.
۸- در ماده ۱۳ عبارت (تعهد خدمت) به عبارت (تعهد حداقل دو سال خدمت) تغییر و اصلاح می‌شود.
۹- ماده زیر به عنوان ماده ۱۶ به قانون خدمات اجتماعی زنان اضافه می‌شود:
ماده ۱۶ـ مشمولان قانون در مدت دو سال خدمت از هر نظر تابع مقررات وزارتخانه یا سازمانی هستند که در آن خدمت می‌نمایند به شرطی که مقررات مذکور با مفاد این قانون و آیین‌نامه‌های اجرایی آن مغایرت نداشته باشد.

مخبر کمیسیون آموزش و پرورش ـ موسوی ماکویی.

گزارش شور اول از کمیسیون نظام به مجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۱۲/۱۲/۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد قانون خدمات اجتماعی زنان را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون آموزش و پرورش را به جز تبصره ۲ ماده ۶ عیناً تصویب کرد. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

تبصره ۲ـ ماده ‌۶ـ زنان مشمول این قانون از نظر تقصیر و تخلف اداری و قصور تابع مقررات اداری وزارتخانه‌های مربوط خواهند بود و در صورت امتناع از انجام‌وظیفه و تمرد و یا غیبت متوالی بیش از پانزده روز بدون عذر موجه از خدمت برکنار می‌شوند و هزینه‌های انجام شده نیز از آنان اخذ خواهد شد.

مخبر کمیسیون نظام ـ روح‌الله جعفری.

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری در جلسه ۱۶/۱۲/۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد قانون خدمات اجتماعی زنان را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون آموزش و پرورش را تأیید و تصویب کرد. اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمان‌های اداری ـ دیهیم.

گزارش شور اول از کمیسیون بودجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه ۱۸/۱۲/۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح پاره‌ای از مواد قانون خدمات اجتماعی زنان را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون آموزش و پرورش را تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون بودجه ـ صدری‌کیوان.

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

احتراماً ـ پیشنهاد می‌نماید ماده ۸ قانون اصلاح قانون خدمات اجتماعی زنان به شرح ذیل اصلاح گردد.
هر یک از وزارتخانه‌ها می‌توانند در حدود احتیاج زنانی را که به موجب این قانون به خدمت در آن وزارتخانه پذیرفته شده و دوره خدمت مقرر در قانون را در روستاها به انجام رسانده‌اند به شرط رضایت از کار و قبول شدن در ارزشیابی و آزمایش‌های حین خدمت براساس قوانین و مقررات مربوط به سپاهیان استخدام نمایند.
با تقدیم احترام ـ کلانترهرمزی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

راجع به اصلاح پاره‌ای از مواد قانون خدمات اجتماعی زنان در تبصره ۲ ماده ۶ سطر اول با نظر کمیسیون محترم نظام موافقت دارد مشروط بر آن که در سطر سوم به جای تبصره مدت یک ماه منظور شود.
شوکت ملک جهانبانی.

رئیس ـ لایحه و پیشنهادها برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارایی راجع به لایحه قرارداد بین کشورهای منطقه خلیج‌فارس و شرکت‌های نفتی در مورد تعیین بهای نفت خام

۸- طرح گزارش شور اول کمیسیون دارایی راجع به لایحه قرارداد بین کشورهای منطقه خلیج‌فارس و شرکت‌های نفتی در مورد تعیین بهای نفت خام.

رئیس- گزارش شور اول قرارداد بین کشورهای منطقه خلیج‌فارس و شرکت‌های نفتی در مورد تعیین بهای نفت‌ خام مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون دارایی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارایی در جلسه ۲۱ اسفندماه ۱۳۵۰ با حضور آقای دکتر محمود کاشفی معاون وزارت دارایی لایحه شماره ۵۴۹۷۸ مورخ ۱۶/۱۲/۱۳۵۰ دولت راجع به قرارداد بین کشورهای منطقه خلیج‌فارس و شرکت‌های نفتی در مورد تعیین بهای نفت‌خام را که در جلسه روز سه‌شنبه ۱۷/۱۲/۱۳۵۰ تقدیم و به شماره ۲۲۷ چاپ گردیده مورد رسیدگی قرارداد و عیناً تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون قرارداد بین کشورهای منطقه خلیج‌فارس و شرکت‌های نفتی در مورد تعیین بهای نفت خام.

ماده واحده ـ به دولت اجازه داده می‌شود آن قسمت از ترتیبات مقرر در موافقت‌نامه کشورهای اطراف خلیج‌فارس با شرکت‌های خریدار نفت خام مورخ ۳۰ دی ماه ۱۳۵۰ (برابر با ۲۰ ژانویه ۱۹۷۲) ضمیمه این ماده واحده را که مربوط به ایران می‌باشد به موقع اجرا بگذارد.

مخبر کمیسیون دارایی ـ امان‌الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه سه‌شنبه ۲۴/۱۲/۱۳۵۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه قرارداد بین کشورهای منطقه خلیج‌فارس و شرکت‌های نفتی در مورد تعیین بهای نفت خام را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون دارایی را در این مورد تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آن را به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ مهروش صفی‌نیا (مستوفی).

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) نسبت به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم، خانم‌ها و آقایانی که موفقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثراً برخاستند) تصویب شد. ماده واحده مطرح است، نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادی هم نرسیده لایحه برای شور دوم به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت نامه‌های مربوط به دو لایحه قانونی از مجلس سنا

۹- اعلام وصول و قرائت نامه‌های مربوط به دو لایحه قانونی از مجلس سنا.

رئیس ـ لوایحی از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی

عطف به نامه شماره ۵۳۷۹ مورخ ۱۸/۱۰/۱۳۵۰ آن مجلس محترم، گزارش کمیسیون شماره۳ (دادگستری و استخدام) در قبال لایحه شماره ۵۰۸۶ مورخ ۲۲/۳/۵۰ دولت راجع به تبدیل سازمان مستقل چاپخانه دولتی ایران و روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران در جلسه روز دوشنبه ۲۱ فروردین ماه ۱۳۵۱ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.
اینک لایحه قانون فوق که اصلاح شده است جهت تصویب مجدد آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.
رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف‌امامی.

رئیس - اصلاحات مجلس سنا به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

گزارش کمیسیون شماره ۱ (خارجه) در قبال لایحه شماره ۳۷۶۰۰ مورخ ۳۰/۸/۱۳۵۰ دولت راجع به موافقت‌نامه همکاری علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی در جلسه روز دوشنبه ۲۱ فروردین‌ماه ۱۳۵۱مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید.
اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد می‌گردد.
رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف‌امامی.

رئیس ـ لایحه به کمیسیون‌های مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت پنج نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین‌آلات

۱۰- اعلام وصول و قرائت پنج نامه رسیده از دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین‌آلات.

رئیس ـ نامه‌هایی از دولت رسیده برای اطلاع مجلس قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

با رعایت ماده ششم «قانون برنامه عمرانی چهارم کشور» مصوب ۲۷ اسفندماه ۱۳۴۶ و ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرح‌های مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خردادماه ۱۳۴۵ اصلاحیه مربوط به موافقت‌نامه اعتبار شش میلیون و سیصد و پنجاه (۶۳۵۰۰۰۰) هزار دلار آمرریکایی برای تأمین قسمتی از هزینه ارزی خدمات مهندسی کارخانه روغن‌سازی پالایشگاه تهران مورد نیاز شرکت ملی نفت ایران به منظور تمدید مدت استفاده از اعتبار مذکور و تعویق شروع بازپرداخت آن با بانک‌های مورگان گارانتی تراست نیویورک، چیس مانهاتان (نشنال اسوسیشن) و کانتینانتال اینترنشنال منعقد گردیده است.
به موجب اصلاحیه فوق مدت استفاده از اعتبار فوق تا ۱۵ سپتامبر ۱۹۷۳ و تاریخ شروع بازپرداخت آن تا ۳۰ ژوئن ۱۹۷۴ تمدید گردیده است.
این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق تقدیم می‌گردد.
امیرعباس هویدا.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

به استناد ماده ششم قانون «برنامه عمرانی چهارم کشور» مصوب ۲۷ اسفندماه ۱۳۴۶ و با رعایت ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرح‌های مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خردادماه ۱۳۴۵ موافقت‌نامه‌ای به منظور تأمین قسمتی از هزینه ارزی قرارداد خرید نیروگاه‌های دیزلی جهت شهرهای کوچک از محل اعتبار طرح ۵۴۰۳ تأمین برق شهرهای کوچک در تاریخ ۲۸/۱۲/۱۳۵۰ با شرکت استورکس و رکسپور دیزل هلند منعقد گردیده است.
اعتبار موضوع موافقت‌نامه فوق بالغ بر هشت میلیون و هشتصد و شصت و دو هزار و نهصد و پنجاه و شش (۸۸۶۲۹۵۶) فلورن هلند است که در ۲۰ قسط متساوی و متوالی شش ماهه بازپرداخت خواهد شد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار ۲/۱ ۶درصد در سال تعلق خواهد گرفت و سررسید اولین قسط اصل شش ماه پس از آخرین حمل اجناس می‌باشد.
این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق‌الذکر تقدیم می‌گردد.
امیرعباس هویدا.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

به استناد ماده ششم قانون «برنامه عمرانی چهارم کشور» مصوب ۲۷ اسفندماه ۱۳۴۶ و با رعایت ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرح‌های مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب‌۲۴ خرداد ماه ۱۳۴۵ موافقت‌نامه اعتباری به مبلغ هفت میلیون و بیست و سه هزار و دویست و شصت و پنج (۷۰۲۳۲۶۵) دلار آمریکایی به منظور تأمین قسمتی از هزینه احداث خط انتقال نیروی برق ۲۳۰ کیلوولتی تهران ـ اصفهان مورد نیاز شرکت سهامی تولید و انتقال نیروی برق ایران (توانیر) وابسته به وزارت آب و برق در تاریخ ۱۱ مارس ۱۹۷۲ (۲۱ اسفندماه ۱۳۵۰) با شرکت کمانی اینجینیرینگ ـ هند منعقد گردیده است.
اعتبار مذکور در بیست (۲۰) قسط متساوی و متوالی شش ماهه بازپرداخت می‌گردد.
این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق‌الذکر تقدیم می‌گردد.
امیرعباس هویدا.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

به استناد ماده ششم قانون «برنامه عمرانی چهارم کشور» مصوب ۲۷ اسفندماه ۱۳۴۶و با رعایت ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرح‌های مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خردادماه ۱۳۴۵ موافقت‌نامه‌ای به منظور تأمین قسمتی از هزینه ارزی قرارداد خرید نیروگاه‌های دیزلی جهت شهرهای کوچک از محل اعتبار طرح ۵۴۰۳ تأمین برق شهرهای کوچک در تاریخ ۲۸/۱۲/۱۳۵۰ با شرکت الین یونیون اتریش منعقد گردیده است.
اعتبار موضوع موافقت‌نامه فوق بالغ بر چهار میلیون و هشتصد و شصت و دو هزار و نهصد و پنجاه و شش (۴۸۶۲۹۵۶) فلورن هلند است که در ۲۰قسط متساوی و متوالی شش ماهه بازپرداخت خواهد شد و به مانده اقساط بازپرداخت نشده بهره‌ای از قرار شش و نیم درصد در سال تعلق خواهد گرفت و سررسید اولین قسط اصل شش ماه پس از آخرین حمل اجناس می‌باشد.
این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق‌الذکر تقدیم می‌گردد.
امیرعباس هویدا.

ساحت مقدس مجلس شورای ملی

به استناد ماده ششم قانون «برنامه عمرانی چهارم کشور» مصوب ۲۷ اسفندماه ۱۳۴۶ و با رعایت ماده واحده «قانون نحوه خرید ماشین‌آلات و سایر لوازم برای اجرای طرح‌های مصوب برنامه‌های عمرانی کشور» مصوب ۲۴ خردادماه ۱۳۴۵ موافقت‌نامه‌ای به مبلغ پانصد و چهل و دو میلیون و هشتصد هزار (۵۴۲۸۰۰۰۰۰) ریال (قابل افزایش تا میزان ۱۰% و قابل کاهش تا میزان ۲۵%) به منظور تأمین هزینه لاروبی و نصب علایم دریایی کانال‌های کشتیرانی بندر بوشهر مورد نیاز سازمان بنادر و کشتیرانی وابسته به وزارت دارایی در تاریخ ۸ مارس ۱۹۷۲ (۱۸ اسفند۱۳۵۰) با شرکت پنتااوشن کانستراکشن لیمیتد توکیو، ژاپن منعقد گردیده است و معادل ۲۵/۷۲ درصد مبلغ فوق به صورت اعتبار مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
اعتبار مذکور در ده (۱۰) قسط شش ماهه متساوی و متوالی به دلار آمریکایی بازپرداخت می‌گردد و نرخ بهره آن شش و نیم (۵/۶) درصد در سال می‌باشد.
این گزارش در اجرای تبصره (۲) ماده واحده فوق تقدیم می‌گردد.
امیرعباس هویدا.

- ختم جلسه

۱۱- ختم جلسه.

رئیس ـ با اجازه خانم‌ها و آقایان جلسه امروز را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(ساعت ده و ۱۵ دقیقه صبح جلسه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی ـ عبدالله ریاضی.