مذاکرات مجلس شورای ملی ۱ خرداد ۱۳۲۷ نشست ۷۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری پانزدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری پانزدهم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری پانزدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱ خرداد ۱۳۲۷ نشست ۷۱

روزنامه رسمی کشور شاهنشاهی ایران

شامل: متن قوانین - تصویب‌نامه‌ها - صورت مفصل مذاکرات مجلس شورای ملی - سوالات - اخبار رسمی - فرامین - انتصابات - آیین‌نامه‌ها - بخش‌نامه‌ها - آگهی‌های رسمی

شماره تلفن: ۵۴۴۸ - ۸۸۹۴ - ۸۸۹۵ - ۸۸۹۶

مدیر سید محمد هاشمی

مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره ۱۵

جلسه: ۷۱

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز شنبه اول خرداد ماه ۱۳۲۷

فهرست مطالب:

۱ - تصویب صورت مجلس

۲ - مذاکره در یک دوازدهم بودجه کشور و تصویب آن

۳ - تصویب لایحه الحاق ایران به سازمان بهداشت جهانی

۴ - موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه

مجلس ساعت نه ۲۵ دقیقه قبل از ظهر به ریاست آقای رضا حکمت تشکیل گردید

۱ - تصویب صورت مجلس

صورت مجلس روز پنجشنبه ۳۰ اردیبهشت به وسیله آقای فولادوند (منشی) به شرح زیر قرائت گردید دو ساعت و بیست دقیقه به ظهر روز پنجشنبه سی‌ام اردیبهشت مجلس به ریاست آقای گنجه نایب رئیس تشکیل و صورت جلسه پیش قرائت گردید.

اسامی غایبین جلسه گذشته که ضمن صورت مجلس خوانده شده است:

غایبین با اجازه- آقایان:

محمدحسین صولت قشقایی. مهدی ارباب. جواد عامری- محمدعلی دادور. عسکر صاحب‌جمع. ابوالفضل تولیت. عبدالحسین اورنگ. کامل ماکویی- محمدتقی بهار. سید حسن تقی‌زاده. شریف‌زاده. بوداغیان. حبیب‌الله امین.

غایبین بی‌اجازه- آقایان:

کشاورز صدر. سلطانی. موسوی. حسین وکیل. شریعت‌زاده. شهاب خسروانی. عبدالقدیر آزاد. سالار بهزادی حسن مکرم. محمد عباسی. صفا امامی. عدل اسفندیاری. محمدتقی خوئیلر. دیرآمدگان با اجازه- آقایان: ابوالقاسم امینی. دکتر راجی. منصف. ظفر بختیاری. ابوالقاسم بهبهانی. دکتر طبا. عبدالرحمن فرامرزی سزاوار. ملک‌پور. ناصری. دکتر امینی- یمین اسفندیاری. امامی اهری. دکتر ملکی.

دیرآمدگان بی‌اجازه- آقایان: حسن اکبر محمدعلی موسوی. مسعود ثابتی. نیک‌پور قهرمان اسدی. صاحب‌دیوانی. کهبد.

آقای رضوی راجع به نسخ قانون ممنوعیت نمایندگان از قبول خدمت دولت تذکر دادند که این قبیل مسائل

مهم باید به صورت طرح پیشنهاد و مورد مطالعه واقع شود. آقای ملکی راجع به تعیین دستور هر جلسه تذکری داده تقاضا نمودند لایحه محدودیت بازرگانان بیگانه و حکومت نظامی جزو دستور قرار گیرد و پس از بیانات آقایان آشتیانی‌زاده و دهقان و دکتر مجتهدی صورت مجلس تصویب شد.

آقای رفیع اظهار نمودند تصویب‌نامه‌ایی از طرف دولت راجع به اخذ عوارض صادر شده که هرگاه با وجود مجلس مورد احتیاج باشد باید از طرف انجمن شهر صادر شده باشد.

آقای وزیر دارایی گفتند برای پاسخ سؤالات آقایان نمایندگان آماده می‌باشند و آقای حاذقی تقاضا نمودند گزارش کمیسیون بودجه مطرح شود به ورود در دستور اخذ رأی و تصویب و گزارش کمیسیون قرائت گردید.

آقای دکتر فلسفی به عنوان مخالف راجع به وظیفه اصلی نمایندگان که رسیدگی به دخل و خرج مملکت است و هفت میلیون و نیم هزینه اداری بودجه کشاورزی و قلت بودجه بهداری و تلفاتی که از تب راجعه وارد شده همچنین در باب دانشکده طب و اعزام طبیب به شهرستان‌ها و موضوع املاک و واگذاری و لزوم تشکیل محاکم عدیده برای تعیین تکلیف صاحبان حقیقی املاک و جلوگیری از خرابی خالصه‌جات و تهیه وسایل زندگی رعایای خالصه بیانات مشروحی نمودند.

آقای اسلامی تذکر دادند که طبق نظامنامه نسبت به بودجه از موافق و مخالف اسم نویسی نشده است آقای معتمد دماوندی نخست اظهار نمودند بودجه دولت چون مبتنی بر تصویب‌نامه‌های گذشته بوده مورد موافقت کمیسیون بودجه واقع نشده سپس با قرائت تلگرافی مربوط به مطالبه مالیات صد بیست از رعایای گیلان شرح مبسوطی در باب بنگاه آبیاری بیان داشته معتقد بودند که به فرض لزوم مداخله دولت باید شش ماه قبل از فصل عمل اقدام شود. همچنین در موضوع صید ماهی و صیادان آزاد و جمع‌آوری رعایا از مزارع برای امر سربازگیری و مناقصه برنج‌های دولت در مازندران و عمل بانک کشاورزی در فروش بلیط‌های بخت آزمایی و ترویج قمار و فساد اخلاقی در طبقه سوم شرح مبسوطی ایراد نمودند و در باب بهداشت و طبیب معتقد بودند مدرسه بهداشت در شهرستان‌ها تأسیس شود.

آقای حاذقی پیشنهاد کفایت مذاکرات و تقاضا نمودند آقایان نمایندگان پیوسته مجلس را از اکثریت نیاندازند.

آقای دکتر متین دفتری گفتند بهترین کارهای مجلس موضوع بودجه کشور است در حالی که امور مالی مملکت با تصویب یک دوازدهم‌ها مختل مانده و مردم به فشار طاقت فرسای گرانی دچار هستند و کفایت مذاکرات تصویب شد.

آقایان عباس اسکندری و محمدعلی مسعودی سؤالی از دولت نموده بودند اعلام گردید.

آقای دکتر راجی پیشنهاد نمودند پزشکانی که از طرف سازمان خدمات اجتماعی در شهرستان‌ها مشغول خدمت هستند خدمت آنها جزو خدمات دولتی محسوب شود و در این باب توضیحاتی دادند و مخبر کمیسیون بودجه با شرط این که ۳ سال در نقاط بد آب و هوا و پنج سال در سایر نقاط خدمت کنند قبول نمودند و آقای وزیر دارایی نیز موافقت کردند. آقای دکتر شفق پیشنهاد نمودند که دولت مجاز است مالیات‌های مربوط به لوایحی که تقدیم نموده است دریافت نماید و ضمن توضیحات تقاضا نمودند مجلس تکلیف آن را معین نماید.

آقای دکتر معظمی گفتند طبق قانون اساسی کمیسیون نمی‌تواند به لوایح مطالعه نکرده رأی بدهد. آقای امیر تیمور با توضیحات معتقد بودند که دولت مالیات‌ها را باید طبق قوانین مصوبه که هنوز لغو نشده است دریافت کند و الا عملی است خلاف قانون و قابل تعقیب جزایی. آقای مهندس رضوی پیشنهاد اصلاحی نمودند که تبصره پیشنهادی آقای دکتر شفق محدود به سه ماه باشد آقای دکتر شفق و مخبر کمیسیون و وزیر دارایی قبول و موافقت نمودند.

سه ربع ساعت بعد از ظهر مجلس خاتمه یافت و جلسه آینده به روز شنبه موقع مقرر محول گردید.

رئیس- آقای آشتیانی‌زاده نسبت به صورت جلسه نظری دارید بفرمایید.

آشتیانی‌زاده- در جلسه گذشته بنده برای نطق قبل از دستور اجازه گرفتم و در ضمن اعتراض به صورت جلسه راجع به فلسطین اظهاراتی کردم که در صورت جلسه درج نشده، بنده معتقدم که نمایندگان مجلس شورای ملی نمایندگان ملت اسلام هستند.(صحیح است) و ملت ایران هم مسلمان است و البته احساسات ملت ایران بایستی در پشت این تریبون همیشه متظاهر باشد.(صحیح است) راجع به موضوع فلسطین بنده مخصوصاً از جناب آقای رئیس استدعا دارم که قبل از دستور اجازه بفرمایند اظهاراتی بشود. آقای امیرتیمور هم از طرف آیت‌الله آقای بهبهانی می‌خواهند اظهاراتی بکنند....

رئیس- راجع به صورت مجلس اگر نظری دارید بفرمایید و اگر هم قبلاً اظهاری کرده‌اید اصلاح می‌شود، یک عده از آقایان اجازه نطق قبل از دستور خواسته‌اند.

دکتر اعتبار- بنده مخالفم.

رئیس- نسبت به صورت جلسه دیگر اعتراضی نیست؟ آقای مهدی ارباب بفرمایید.

مهدی ارباب- بنده را جزو غایبین بدون اجازه نوشته‌اند در صورتی که بنده کسب اجازه کرده بودم.

آشتیانی‌زاده- راجع به نطق قبل از دستور اجازه بفرمایید بنده صحبت دارم.

کهبد- بنده را جزو دیرآمدگان بدون اجازه نوشته بودند در صورتی که بنده سر ساعت حاضر بودم.

رئیس- اصلاح می‌شود.

دکتر اعتبار- بنده با ورود در دستور مخالفم.

قبادیان- نطق قبل از دستور مانعی ندارد اجازه بفرمایید.

شریعت‌زاده- در صورت جلسه بنده را غایب غیرمجاز نوشته‌اند در صورتی که بنده اجازه خواسته بودم.

رئیس- اصلاح می‌شود، دیگر نظری به صورت مجلس نیست؟(گفته شد- خیر) صورت مجلس تصویب شد. یک عده از آقایان اجازه نطق قبل از دستور خواسته‌اند آقایانی که با نطق قبل از دستور موافقند قیام کنند.(عده کمی برخواستند) تصویب نشد.

آشتیانی‌زاده- راجع به موضوع فلسطین اجازه بفرمایید صحبت بشود چون موضوع اسلام است.

دکتر اعتبار- بنده با ورود در دستور مخالفم.

رئیس- رأی گرفته شد.

دکتر اعتبار- مخالفت بنده برای نطق قبل از دستور نبود در جلسه قبل یک سؤالی از آقای وزیر دارایی کردم و چون این سؤال نهایت اهمیت را دارد این است که خواستم آقایان موافقت بفرمایند جواب سؤال بنده داده شود بعد بودجه مطرح بشود.

حاذقی- بعد از طرح بودجه، اول بودجه طرح و تصویب شود. بعد سؤال.

رئیس- بعد از طرح یک دوازدهم بودجه.

حاذقی- این جلسه فوق‌العاده است برای یک دوازدهم بودجه.

رئیس- آقای دکتر راجی.

دکتر راجی- چون موقع برای گذراندن لایحه بهداشتی سازمان ملل متفق می‌گذرد اجازه بفرمایید مطرح شود و وقت زیادی را هم نمی‌گیرد.

۲ - بقیه مذاکره در یک دوازدهم بودجه کشور و تصویب آن

رئیس- چون موضوع یک دوازدهم در دستور است و کار مهمی است برای این که امروز روز اول ماه است پیشنهاداتی هم قرائت شده بقیه پیشنهاداتی که رسیده خیلی زیاد است تقریباً ۳۹ پیشنهاد است بنده خواستم تقاضا کنم از آقایان که این پیشنهادات به کمیسیون بودجه برود تا بلکه امروز کار تمام بشود (صحیح است) پیشنهادات قرائت می‌شود. پیشنهاد آقای دکتر شفق. پیشنهاد می‌کنم تبصره زیر به عنوان تبصره ۵ اضافه شود.

تبصره ۵- دولت مجاز است تا تعیین تکلیف لوایح مربوط به تصویب‌نامه‌ها مطابق مدلول تبصره سوم ماده واحده مصوب اول بهمن ماه ۱۳۲۶ درآمدهای مربوط به آن لوایح را وصول نماید.

فولادوند- در تعقیب این پیشنهاد یک پیشنهاد اصلاحی رسیده است قرائت می‌شود: پیشنهاد می‌کنم رأی موافق مجلس نسبت به تبصره پنج پیشنهادی آقای دکتر شفق محدود به حداکثر سه ماه باشد.

رئیس- آقای دکتر شفق بفرمایید.

دکتر شفق- موضوع حقوق مستخدمین دولت فوریت دارد و با کمال تأسف بعضی از کارمندان دولت در این باب به قدری استعجال دارند که حتی صحبت اعتصاب هم می‌شود و اگر ملت ایران و مجلس ایران به عرض بنده از این حیث توجه بکند عرض خواهم کرد که اعتصاب به طور کلی در دنیا به خصوص از لحاظ منافع خیلی ضروری هم مضر است و در این کشور هم در هر حال، به هر جهت مضر است، با تمام این احوال بنده برای این که حقوق ماهیانه مردمی که در ضرورت هستند به تأخیر نیفتد و به موجب درخواست جناب آقای رئیس مجلس که پیشنهادها را اگر ممکن است آقایان پس بگیرند، یکی هم در نتیجه مذاکره‌ای که با آقای رئیس کمیسیون بودجه و آقای مخبر کمیسیون بودجه کردم و بنا شد که هرچه زودتر گزارش کمیسیون بودجه انشاالله در ظرف این ماه با تذکر مربوط به لوایح مستند به تبصره سه به مجلس بیاید و کمیسیون دارایی هم از قراری که شنیدم اهتمام دارد که لوایح را هرچه زودتر به مجلس بیاورد با این مقدمات بنده این پیشنهاد را که تبصره هست و مفید و فوری بود پس می‌گیرم.(صحیح است) و همچنان که آقای رئیس هم فرمودند آقایان محترم هم این اقدام بنده را اگر می‌توانند پیروی بفرمایند و مسائل دیگر در موقع طرح بودجه کل کشور مطرح بشود و ما این قضیه را خاتمه بدهیم.

رئیس- آقای وزیر دارایی.

وزیر دارایی- البته بنده هم با این نظر جناب آقای رئیس مجلس که فرمودند بهتر این است که پیشنهادها پس گرفته بشود به کمیسیون برود و یک دوازدهم تصویب بشود و نظر آقای دکتر شفق هم که در تأیید او بود صحیح است ولی یک چیز باید معلوم بشود و آن این است که یک دوازدهم را چه جور تصویب می‌کنند و از چه عایداتی تصویب می‌کنند؟ یک دوازدهم فروردین را تصویب کردید از درآمد عمومی کدام درآمد عمومی؟ یک دوازدهم اردیبهشت را هم تصویب می‌کنید از درآمد عمومی کدام درآمد عمومی؟ ما که نباید مطالب را در بوته اجمال بگذاریم، بنده عرض کردم که وزیر مسئول هستم، در موقعی که بودجه سه دوازدهم در مجلس مطرح بود مذاکرات زیادی راجع به تصویب‌نامه‌ها شد بعضی از آقایان پیشنهاد کردند که این تصویب‌نامه‌ها

ملغی بشود و یکی از وزرا هم که همین نظر را داشت می‌گفت که آقا تصویب‌نامه‌ها اگر برخلاف قانون است اینها را ملغی کنید دستور بفرمایید یک لوایح جدیدی برای مالیات بیاید بالاخره پس از مذاکره و تبادل نظر کار به اینجا رسید که یک تبصره‌ای در سه دوازدهم گذارده شد و به تصویب رسید که دولت مکلف است در ظرف یک ماه لوایح قانونی را بیاورد به مجلس پس دیگر حالا صحبت تصویب‌نامه‌ها را نمی‌توانیم بکنیم، نه بنده می‌توانم صحبت تصویب‌نامه‌ها را بکنم و نه آقایان به جهت این که تصویب‌نامه‌های مالیاتی تا آن وقت تصویب‌نامه بود که آن تبصره تصویب نشده بود بعد از این که این تبصره تصویب شد و کمیسیون بودجه یک ماه هم مهلت داد و آن یک ماه هم منقضی شد و قبل از آن یک ماه لوایح مربوطه تقدیم مجلس شورای ملی شد، حالا صحبت در سر لوایح است یا قوانین سابق مالیاتی و مجلس شورای ملی هم مختار است آن روز عرض کردم قبل از آن هم یک روز دیگر عرض کردم، امروز هم عرض می‌کنم مجلس شورای ملی می‌تواند همین طور که بنده به صورت جلسات راجع به سه دوازدهم بودجه مراجعه کردم دیدم و استنباط کردم که من کار قانونی کردم و مطابق قانون عمل کردم، مجلس شورای ملی هم می‌تواند این نظر بنده را تأیید یا رد کند البته اگر این نظر را تأیید بکنید یک دوازدهم یا سه دوازدهم یا تمام بودجه را و اگر هم تأیید نکنید آن وقت دو صورت دارد یک صورتش این است که بگویید از این تاریخ آن لوایح هم کان لم یکن است نه تصویب‌نامه‌ها بلکه لوایحی که به مجلس تقدیم شده است بگویید که این لوایح هم کان لم یکن است، می‌توانید بگویید که آن تصویب‌نامه‌ها هم از دو سال پیش کان لم یکن است ما هم می‌رویم مالیات‌های مردم را پس می‌دهیم می‌توانید بگویید که از وقتی که این دولت آمده است تصویب‌نامه‌ها و لوایح هر دو باطل است بروید مالیات مردم را پس بدهید آن وقت ما اینجا می‌بینیم چقدر درآمد داریم، آنهایی را که باید پس بدهیم پس می‌دهیم و بودجه را مطابق درآمدی که داریم تهیه می‌کنیم و می‌آوریم به مجلس و اگر مطلب را همین طور مجمل بگذارید و نیاورید به مجلس نه برای مجلس جایز است و نه برای دولت جایز است دولتی که معتقد است و در برنامه‌اش این نکته بوده است اجرای کامل قوانین، امروز می‌گویید که برخلاف قانون عمل کرده است بسمالله رأی بدهید مالیات‌ها را پس می‌دهیم، بودجه را هم مطابق آن مالیاتهائی که می‌توانیم بگیریم تنظیم می‌کنیم (صحیح است).

ملک مدنی- استدعا می‌کنم اجازه بفرمایید جواب ایشان را بنده بدهم.

رئیس- پیشنهادها قرائت می‌شود. پیشنهاد آقای نبوی قرائت می‌شود:(به شرح زیر قرائت شد) پیشنهاد می‌کنم تبصره ذیل به ماده واحده اضافه شود.

تبصره- صدی سه از مجموع قیمت اجناس انحصاری سیگار، شکر، قند، چای، قماش به نفع شهرداری هر محل اخذ و به شهرداری همان محل داده خواهد شد.(بسیار خوب است).

رئیس- پیشنهاد مالیات است آقای نبوی.

نبوی- پیشنهاد خرج نیست، عرض کنم همه آقایان وضع شهرداری‌ها را خوب می‌دانند کارهای شهرداری‌ها به کلی مختل شده است.(صحیح است) شهرداری‌ها مؤسسه مهم و مفید و طرف احتیاج عموم است، متأسفانه دولت توجهی که باید به کار شهرداری‌ها بکند نمی‌کند، خصوصاً وزارت کشور که صدی دو و نیم از عواید شهرداری‌ها را می‌گیرد و اداره در آن وزارتخانه هست به نام اداره امور شهرداری‌ها و بایستی این اداره توجه بکند که امور شهرداری‌ها بگذرد و شهرداری‌ها یک عایداتی داشته باشند برای این که توجه نشده عوایدی که شهرداری‌ها داشته‌اند بالمآل از بین رفته است.(صحیح است)

یک قسمت از شهرداری‌ها به وسیله عوارضی که از کوپن‌ها گرفته می‌شد اداره می‌شدند، پس از القای جیره‌بندی و امثال آنها این عوارض از بین رفته و الان تمام شهرداری‌ها مستأصل هستند و امورشان مختل مانده است.(صحیح است) این عوارضی را که بنده پیشنهاد کردم گرفته بشود، جناب آقای وزیر دارایی می‌دانند که این عوارض قبلاً گرفته می‌شده، یکی دو موردش هم الان گرفته می‌شود منتها مبنای قانونی ندارد و ممکن است وزیر بعد بیاید آنها را ملغی کند و همین جزئی عوایدی هم که شهرداری‌ها دارند از بین برود و اگر این تصویب نشود و عوارض برای شهرداری‌ها ایجاد نشود یکی دو ماه دیگر شهرداری‌ها از بین خواهند رفت.(صحیح است) الان شاید قادر نباشند که حقوق رفتگر و سایر مأمورین خود را پرداخت کنند.(صحیح است) بنابراین بنده پیشنهاد کردم که از این اجناس انحصاری عوارض صدی سه گرفته شود، قبلاً هم این عوارض به موجب یک قانونی گرفته می‌شد که مدت آن هم یک سال بود و دولت گذشته یک سال دیگر هم تمدید کرد و حالا هم یک سال قانونی و هم یک سال تمدیدی منقضی شده و دیگر ملاک قانونی ندارد که آن عوارض گرفته بشود از جناب آقای وزیر دارایی خواهش می‌کنم که قبول بفرمایند این عوارض که قبلاً گرفته می‌شد و الان هم گرقته می‌شود بعد گرفته شود.(صحیح است)

رئیس- آقای دکتر عبده در این پیشنهاد فرمایشی دارید؟

دکتر عبده- خیر.

رئیس- آقای امیر تیمور.

امیر تیمور- بنده در این باب عرضی ندارم.

رئیس- نظر آقای مخبر چیست؟

وزیر دارایی- بنده عرض کردم که تمام این تبصره‌ها منوط به این است که تکلیف آن مطلبی که عرض کردم مجلس شورای ملی معین کند.

دکتر راجی- بنده مخالفم.

رئیس- با این پیشنهاد؟ بفرمایید

دکتر راجی- بنده خیلی متأسفم که با یکی از همکارهای پارلمانی مخصوصاً هم فراکسیونیم مخالفت می‌کنم علت این مخالفت این است اولًا تصدیق می‌کنم که امور شهرداری‌ها خراب است و اداره امور شهرداری‌ها هم و بال گردن شهرداری‌های شهرستان‌ها است.(صحیح است) بنده آرزو می‌کردم به جای این پیشنهاد آقای نبوی می‌فرمودند که مالیات مستقلات شهرستان‌ها یک چند درصدش به همان شهرستان به نفع شهرداری‌ها خرج بشود برای این که این مالیات قند و شکر و قماش باز به مصرف‌کننده تحمیل می‌شود و مصرف‌کننده و دهاتی بایستی یک پول زیادتری بدهد که شهرش آباد بشود و مخالفت بنده این است و امیدوارم که راه بهتری تعیین بشود.(صحیح است)

نبوی- بنده یک توضیح مختصری دارم

رئیس- دیگر توضیح ندارد.

اردلان- رأی بگیرید.

رئیس- لازم است یک مرتبه دیگر قرائت بشود؟

جمعی از نمایندگان- بلی قرائت کنند.(پیشنهاد آقای نبوی به شرح سابق قرائت شد)

رئیس- رأی گرفته می‌شود.

دکتر معظمی- توضیح بدهند در اطراف آن

رئیس- اجازه بدهید بنده می‌دانم چه بکنم

دکتر معظمی- این موضوع مهم است ما هم که حق حرف زدن نداریم آقای وزیر دارایی باید توضیح بدهند آقایان ساکت نشسته‌اند آقای وزیر دارایی قبول نکردند، آقای نبوی می‌فرمایند این عوارض را می‌گیرند، از طرفی اگر پیشنهاد خرج باشد این دیگر موضوع ندارد.

حاذقی- می‌گیرند.

رئیس- پیشنهادی که می‌رسد مطابق ماده ۶۳ به طور اختصار پیشنهاد دهنده توضیح باید بدهد و یک نفر مخالف هم صحبت می‌کند.

دکتر معظمی- دولت باید نظر بدهد.

رئیس- دولت را بنده نمی‌توانم الزام کنم که نظر بدهد. رأی گرفته می‌شود به پیشنهاد آقای نبوی آقایانی که موافقند قیام کنند.(عده کمی برخاستند) تصویب نشد. پیشنهاد دیگری قرائت می‌شود ریاست محترم مجلس شورای ملی پیشنهاد می‌کنم کلمه (قانونی) به تبصره یک بعد از اضافات و ترفیعات اضافه شود. نبوی.

نبوی- در یکی از تبصره‌های یک دوازدهم قید شده که اضافات و ترفیعات را بدهند، بنده اضافه کردم که آن اضافات و ترفیعات قانونی را بدهند زیرا اغلب مستخدمین دولت خودشان را ذی‌حق یک رتبه‌هایی می‌دانند که ممکن است با قانون وفق ندهد بنابراین بنده کلمه قانونی را نوشتم که معلوم بشود و در این تبصره اضافه شود.

رئیس- آقای صادقی.

صادقی- بنده متأسفم از این که این طوری که در تصویب بودجه سال ۲۷ نشان می‌دهد و مذاکرات مکرری که در جلسه علنی راجع به تأخیر در تقدیم بودجه مجلس شده است به نظر بنده همه آنها ناشی از سوء تدبیر و نظر مخالفت آقای وزیر دارایی است، کراراً راجع به وضع کمیسیون بودجه از نظر صرف وقت و دقت در امور به شهادت صورت مجالس وقتی را که در این دوره صرف کرده است در ادوار گذشته مجلس صرف نشده است.(صحیح است)

و این که نتیجه گرفته نشده است بنده پیشنهاد می‌کنم که از طرف مجلس یک کمیسیونی برای تحقیق معین بشود بنده ثابت می‌کنم که نتیجه عدم موفقیت عدم توجه دولت به خصوص شخص آقای وزیر دارایی است به کمیسیون بودجه تشریف نیاوردند وقتی هم که تشریف آوردند همه‌اش مطالبی گفتند که اینجا می‌فرمایند (ملکی- به وزیر دارایی مربوط نیست) اجازه بفرمایید که بنده عرض کنم، بنده چون لازم می‌دانم که بودجه در موقع به مجلس تقدیم بشود و از مجلس هم بگذرد، در آخر هر ماه برای تصویب ۱ دوازدهم جز اتلاف وقت و تضییع حقوق کارمندان دولت چیز دیگری عاید نخواهد شد.(صحیح است) به شهادت همه آقایان ایرادی که نسبت به بودجه سال ۲۵ و ۲۶ بود و یکی از مدعیان این بودجه خود دولت و خود آقای وزیر دارایی بودند این بود که در آنجا عوایدی قلمداد شده است که آن عواید مجوز قانونی ندارد و همچنین هزینه‌ای را پیش‌بینی کرده بودند که نمایندگان ملت و نمایندگان دولت آن را نسبت به این ملت زیاد تشخیص داده بودند، خود آقای وزیر دارایی در دی ماه سال گذشته راجع به تصویب بودجه سه دوازدهم آخر سال ۲۶ تشریف آوردند به کمیسیون بودجه علناً اظهار داشتند بودجه‌ای را که من برای سال ۲۷ خواهم آورد بودجه‌ای خواهد بود که معادله و موازنه از حیث ارقام داشته باشد و بودجه‌ای خواهد بود که در آن ارقام خلاف قانون و خلاف قاعده نباشد آقایان بردارید بودجه سال ۲۷ را با بودجه سال ۲۶ مقایسه بفرمایید عین همان ارقام را با یک اختلافی که بنده باز حاضر هستم در موقع خودش عرض کنم و فعلاً جای آن نیست و با دلیل به شهادت دفاتر آن را ثابت می‌کنم این ارقام یک ارقامی است که بنده نمی‌خواهم بگویم خلاف حقیقت است ولی ارقامی است که در آنها دقت لازم نشده است.

رئیس- آقای صادقی این عمل شما سابقه می‌شود که در آراء مخالف با یک پیشنهادی این قدر صحبت بشود.

صادقی- اجازه بفرمایید دو دقیقه عرض کنم بنده خیلی کم می‌آیم اینجا صحبت می‌کنم ارقامی که آنجا ذکر شده با تحقیقاتی که در کمیسیون بودجه شد همه‌اش از حیث درآمد ارقامی است که در سال گذشته پیش‌بینی شده است وصولی بیش از مبلغ پیش‌بینی بوده است مثلاً مالیات مستغلات، مالیات نفت و بنزین، مالیات نفت و بنزینی را که بودجه سال ۱۳۲۶ پیش‌بینی کردند دویست میلیون ریال بود در صورتی که مطابق صورت و مطابق توضیحاتی که مدیران خود وزارتخانه‌ها داده‌اند وصولی آن در سال ۲۷ می‌شود سیصد و هشتاد میلیون ریال و ایشان آوردند پیش‌بینی کردند سیصد و بیست میلیون ریال سیصد و بیست میلیون ریال به اتکا همان تصویب‌نامه‌ای است که در ایام فترت نسبت به دریافت مالیات و عوارض نفت و بنزین شده است، کراراً ما از ایشان خواستیم که اولاً صورت صحیح را بدهید که وصولی سال گذشته چقدر بوده است، و وصولی آن روی چه مبنایی بوده است و این عمل مبنای قانونی دارد یا خیر، ایشان البته به عقیده خودشان تبصره ۳ لایحه ۳ دوازدهم سه ماهه آخر سال گذشته را به صورت قانون می‌پندارند خیال می‌کنند در آن موقع که این تبصره گذشت تمام این لوایحی که تقدیم کردند و تصویب‌نامه‌هایی که در گذشته صادر شده است اینها را به صورت قانون درآورده‌اند، البته حکمش با مجلس شورای ملی است یعنی یک وقتی...

رئیس- آقای صادقی به طور اختصار بفرمایید.

صادقی- ایشان مدعی بودند هم ایشان و هم مخالفین دولت گذشته مدعی بودند همه انتظار داشتند به مجرد تغییر دولت و آمدن دولت حاضر هزینه زندگی به قدری پایین خواهد آمد در خارج هم گفتند تخم مرغ دانه‌ای سیصد دینار می‌شود پارچه پشمی متری ۹۰ ریال البته هیچ تغییری دیده نشد و یک مقداری هم بالا رفته ایشان باید توضیح بدهند که چه تأثیر و چه تغییری در تقدیم بودجه سال ۲۷ با ۲۶ داده شده است همچنین موضوع این پیشنهاد آقای نبوی راجع به ترفیعات قانونی یکی از مواردی که در قانون و در تبصره ۳ سه دوازدهم بوده است همان موضوع عدم تقدیم و عدم تعیین تکلیف لایحه تبدیل کارمندان پیمانی و حکمی به رسمی است، یک از تصویب‌نامه‌های ایام فترت...(زنگ رئیس)

رئیس- بنده نمی‌توانم بیش از این اجازه بدهم شما صحبت کنید، یک پیشنهادی دادید که یک کلمه قانونی به ترفیعات اضافه شود، شما می‌توانید در موقع طرح بودجه کل هر فرمایشی دارید بفرمایید. صادقی- تازه الان آمدم سر موضوع، اتفاقاً یکی از مواردی که صدق می‌کند بنده وارد پیشنهاد بشوم در پیشنهاد آقای نبوی همین اینجا است که باید عرض کنم، تصویب نامه هائی که دوره فترت گذشت یکی از آنها به استناد لایحه‌ای بود که در اواخر دوره چهاردهم و از کمیسیون بودجه مجلس گذشته بود و راجع بود به تبدیل کارمندان پیمانی و حکمی به رسمی، ایشان که اینجا می‌نویسند ترفیعات قانونی بنده این را نمی‌دانم، این نظر را باید آقای وزیر دارایی حل کنند آن تصویب‌نامه صورت قانونی به استناد و استدلال ایشان دارد یا نه، اگر آن تصویب‌نامه صورت قانونی دارد بنده موافقم که ایشان اینجا بیاورند و بگویند ترفیعات قانونی، اولاً جنابعالی آن لایحه را تقدیم نکرده‌اید و به عقیده بنده مخالفت صریح یا متن صریح آن تبصره سه لایحه سه دوازدهم شده است زیرا در آن تبصره دولت مکلف بوده است که در ظرف یک ماه تصویب‌نامه‌هایی را که بقای آن را لازم می‌داند لایحه آن را بیاورد به مجلس شورای ملی و تقدیم کند و تصویب‌نامه‌هایی را که لازم نمی‌داند با اختیار و با نظری که خودش دارد لغو کند، جنابعالی راجع به همین تصویب‌نامه‌ها هیچ اقدامی نفرمودید، نه لغوش کردید که البته نمی‌توانستید لغوش بکنید و نه این که لوایح آن را آوردید به مجلس اگر بنا بشود نظر آقای نبوی تأمین بشود یعنی به وسیله تبصره که پیشنهاد کردند ترفیعات قانونی، آن ترفیعتی که مطابق آن تصویب‌نامه‌ها به اشخاص و کارمندان دولت داده شده است آنها را آقا قانونی می‌پندارید و وارد این تبصره خواهد بود یا خیر؟ این را بنده آقای وزیر دارایی از جنابعالی استدعا می‌کنم که یک مرتبه هم باشد به صراحت و به معنای حقیقی‌اش بفرمایید (وزیر دارایی- هر وقت مجلس خواستند بنده می‌گویم) به عقیده بنده در این قسمت تخلف شده است از طرف دولت.

وزیر دارایی- این عقیده شما است.

مخبر- بنده می‌خواستم از جناب آقای نبوی خواهش کنم پیشنهادشان را مسترد بفرمایند چون پیشنهادهای دیگری رسیده که راجع به همین موضوع است و وقتی مطرح بشود نظر آقا تأمین می‌شود.

نبوی- چون فرمودند پیشنهادهای دیگری رسیده مفصل‌تر راجع به این موضوع بنده پس می‌گیرم.

رئیس- پیشنهاد دیگری قرائت بشود.(پیشنهاد آقای مامقانی به شرح زیر قرائت گردید)

ریاست مجلس شورای ملی- پیشنهاد می‌نمایم تبصره یک ماده واحده به ترتیب زیر اصلاح شود: قضات وزارت دادگستری که بر طبق قانون استخدام قضات مستحق ترفیع بوده و به واسطه عدم تصدی مقامات معینه و یا به علل دیگر نائل به ترفیع نشده بودند یک مرتبه بدون رعایت تشریفات قانونی پایه استحقاقی آنها داده شود و پرداخت مقرره پایه‌های مزبوره منوط به تصدی مقامات معینه نمی‌باشد

رئیس- آقای مامقانی توضیحی دارید بفرمایید.

مامقانی- بنده نسبت به یک قست از این تصویب‌نامه اعتراضی ندارم یعنی تبدیل پیمانی و حکمی را به رسمی اشکالی ندارم ولی این تصویب‌نامه را که به اصطلاح اتوماتیک ترفیعات پیدا کرده‌اند هیچ اصولی رعایت نشده است البته اگر این مملکت می‌خواهد امنیت قضایی محفوظ بشود و بایستی زندگانی قضات را به طور رفاه تأمین نماید و الا امکان ندارد قاضی که منتظر است که ببیند کرایه خانه را چطور خواهد داد از آن نظر امید تأمین امنیت قضایی را نباید داشت ولی مسأله حقوق و مسأله رتبه و مقامات را باید از یکدیگر تفکیک نمود حقوق بایستی به قضات باید آن مقدار که بتواند زندگی بکند داده بشود.(صحیح است) و من البته چون خودم و آقایان در صف قضات بوده‌ایم عقیده‌ام این است که از قضات دادگستری حالا چیزی گفتن وارد نیست این عماراتی که شما می‌بینید یک قاضی یک خانه‌ای که بتواند مالکش خودش باشد در تهران پیدا نمی‌شود همه اجازه می‌دهند.(صحیح است) یک قاضی که در قضاوت بتواند دو تا اتاق بخرد نداریم این قدر که آقایان راجع به قضات حمله می‌کنند یک قاضی متمول را نشان بدهید. در زمان مرحوم داور یک قانونی گذشت در آن قانون گفته‌اند رتبه ۱۰ و بیش از به چهار مقام نباید داده بشود و رتبه ۱۱ هم ۲ مقام است یکی دادستان دیوان کل کشور و یکی رئیس کل دیوان کشور، این تصویب‌نامه‌ای که گذشته است تقریباً ۱۸۰ رتبه ۱۰ قضایی داده شده است و قریب ۵۶ رتبه ۱۱ داده شده است بلکه بیشتر مقام علمی و مسأله سابقه خدمت در این تصویب‌نامه محفوظ نشده است اشخاصی که دارای مقامات خیلی عالیه بوده‌اند، اشخاصی که سی، چهل سال خدمت کرده‌اند و آن اشخاصی که ۱۰ سال، ۹ سال، ۸ سال خدمت کرده‌اند

و دارای مقامات علمی مثل اینها نیستند هر دو فعلاً دارای رتبه ۱۰ و ۱۱ هستند پس بنابراین مسأله حقوق عرض کردم بایستی دو مقابل و ۳ مقابل رتبه ۱۰ باید به قاضی حقوق داده شود که معیشتش تأمین بشود ولی چطور می‌شود که تقریباً صد تا ۱۵۰ تا رتبه ۱۱ دویست تا رتبه ده این هیچ تفکیک نشده است تقریباً در قانون تشکیلات عدلیه آنجا معین شده است چون آن وقت احتیاج عدلیه بیشتر به قضات بودد، مرحوم داور یک کلاس قضایی تشکیل داد در آن کلاس قضایی تقریباً یک سال دوره تحصیلش بود پس بنابراین اینجا شرط شد که وقتی اینها به رتبه ۶ رسیدند ترفیع بالاتر از رتبه ۶ منوط است به دادن امتحان لیسانس این تصویب‌نامه تمام آنها را به هم زد نه آن اشخاصی که دارای مقامات عالیه هستند مقامات آنها مضبوط شده و نه حقوق آنها تأمین شده است بنابراین بنده عقیده‌ام بر این است که رئیس دیوان کشور به من می‌گفت یک قاضی ترفیع رتبه خواسته بود از رتبه ۴ به ۵ در کمیسیون ترفیع قبول نشد. این تصویب‌نامه آمد او را به رتبه ۱۰ رساند رتبه ۴ به ۵ ما قبول نکردیم ولی برطبق تصویب‌نامه رتبه ۱۰ شده است، نه لیاقت ملحوظ شده است، نه خدمت ملحوظ شده است، نه درستی ملحوظ شده است، نه امانت هیچ چیز ملحوظ نشده است، حالا در این تصویب‌نامه حقیقت هیچ مبنای قانونی و اصول و مقرارتی رعایت نداشه است.(اردلان- کدام تصویب‌نامه؟) بنابراین من عقیده‌ام بر این است که آن قضاتی که بر طبق قانون مستحق ترفیع بوده‌اند بایستی رتبه آنها داده بشود و حقوق آنها هم هر چه می‌خواهند، دولت قدرت دارد بدهد من در این قسمت مخالفت ندارم ولی مخالفت بنده از حیث رتبه و مقام می‌باشد بایستی حیثیت و مقام محفوظ بماند نمی‌شود امروز یک امین صلح در رتبه با رئیس دیوان کشور یکی باشد این امکان ندارد یا وقتی که یک دادیار با دادستان دیوان کشور در یک رتبه باشد این اصول رعایت نشده است دادیار رتبه ۱۰ رئیس دیوان کشور هم رتبه ۱۰ باید این اصول رعایت بشود بنابراین از نقطه‌نظر دادن حقوق نه به این رتبه ۱۰ عقیده‌ام این است که دو برابر، سه برابر باید حقوق داده بشود، امروز رئیس دیوان کشور بفرمایید تقریباً یک حقوقی می‌گیرد که اگر بخواهد کرایه خانه بدهد کافی نیست در صورتی که مقام ریاست دیوان کشور با مقام نخست وزیری توام است، رئیس قوه قضایی حقوقی می‌گیرد که کرایه خانه با آن حقوق نمی‌تواند بدهد، ماشین نویس‌ها بیشتر هم حقوق می‌گیرند، حقوق مناط نیست بلکه دولت باید اعتبارات بدهد باید به رئیس دیوان کشور معادل حقوق معاون نخست وزیر حقوق بدهد، باید به یک نفر امین صلح هزار تومان، هزار و پانصد تومان بدهد ولی رتبه را قاطی نکنید، رتبه ۱۱ در مملکت باید دو تا باشد نه این که ۲۴۰ تا ۲۳۰ تا این قسمت را رعایت کنید ولی مسأله حقوق را رعایت نکنید. راجع به رتبه ۱۰ حرفی ندارم اشخاصی که قانوناً مستحث هستند ولو این که فعلاً مقامی ندارند مثلاً ۹ بودند حالا باید ده بشوند باید حق قانونی آنها داده بشود ولی از رتبه ۴ رفته است مثل برق به رتبه ۱۰ و ۱۱ این حقیقه هیچ مربوط به اصول قانونی نیست.

اردلان- ماده ۶۳ را خواهش می‌کنم رعایت بفرمایید.

رئیس- آقای وزیر دادگستری بیاناتی دارید بفرمایید.

وزیر دادگستری- بیاناتی که آقای مامقانی فرمودند ظاهراً کاملاً به نفع قضات بود اما حقیقتش این است که به ضرر قضات است زیرا ایشان فرمودند که حقوق آنها کافی نیست و بایستی حقوقی که تأمین زندگی آنها را بکند به آنها پرداخت شود بدون این که پیشنهاد عملی بفرمایند این حرف صحیح است ولی خوب بود عملاً پیشنهاد می‌فرمودند که به قضات چه حقوقی باید داد و از کجا باید حقوق آنها را تأمین کرد اما این که فرمودند که به خصوص قضات محروم هستند از این رتبه‌های تصویب‌نامه‌ای بنده نفهمیدم علت این که همه جا باید قضات به خصوص محرومیت پیدا بکنند علت چه چیز است، تصویب‌نامه‌هایی صادر شده است به تمام مستخدمین دولت به موجب این تصویب‌نامه‌ها رتبه‌هایی اعطا شده باید مجلس شورای ملی تکلیف این تصویب‌نامه‌ها را به طور قطع و یقین معین بکند که آیا باید عملی بکند یا خیر از جمله این مستخدمین قضات هستند چه فرق است بین رتبه ۱۰ قضایی با رتبه ۹ اداری چه بسا از مستخدمین کشوری هستند که اینها دارای رتبه ۵ و ۶ بوده‌اند و فعلاً دارای رتبه ۹ اداری هستند. مطابق قانون استخدام کشوری رتبه ۹ اداری به کسی اعطا می‌شود که مدیر کل باشد و چند اداره تحت نظر او باشد و آنها را اداره بکند این عملاً لغو شده همه کس رتبه ۹ باشد ولی آن آقا به جرم این که قاضی است این تعارف اسمی که رتبه ۱۰ است این تعارف اسمی هم به او داده نشود این است که بنده خیال بکنم که تکلیف قضات ضمن سایر مستخدمین اداری باید معلوم بشود.(صحیح است)

رئیس- رأی گرفته می‌شود به پیشنهاد...

مامقانی- اجازه بفرمایید یک توضیحی بدهم.

رئیس- توضیح فرمودید آقا.

مامقانی- چون قانون تشکیلات این مسأله را معین کرده، قانون تشکیلات معین کرده آن اشخاصی که تقریباً کلاس قضایی را دیده‌اند معین کرده‌اند...

رئیس- در اول فرمایشاتتان هم گفتید آقا

مامقانی-... راجع به ترفیع هم بنده نگفته‌ام مخالفتی دارم گفتم حق باید داده بشود ولی رتبه باید محفوظ بشود.

رئیس- پیشنهاد آقای مامقانی یک دفعه دیگر قرائت می‌شود.

(به شرح سابق قرائت شد)

رئیس- آقایانی که با پیشنهاد آقای مامقانی موافقند قیام کنند.(عده کمی برخاستند) تصویب نشد، پیشنهاد دیگری قرائت می‌شود:

(پیشنهاد آقای حاذقی به شرح زیر قرائت گردید)

پیشنهاد می‌کنم تبصره زیر به ماده واحده افزوده شود. منظور از اعتبارات ساختمانی مصوب سال ۱۳۲۶ که به موجب تبصره دوم قانون مصوب دهم اسفند سال مزبور در سال مالی ۱۳۲۷ برای انجام و تکمیل ساختمان‌ها قابل استفاده خواهد بود تمام ساختمان‌های دولتی است خواه انجام آن به عهده وزارت دارایی، یا وزارت راه، یا هر یک از مؤسسات دیگر دولتی باشد.

رئیس- آقای حاذقی

حاذقی- پیشنهاد مطابق نظامنامه حق وکیل است ولی در حدود ماده ۶۳ توضیح به اختصار به شرطی که آقایان نمایندگان محترم توجه بفرمایند هر یک از این پیشنهادها مطابق با اصول قانون و موازین قانونی بود آقایان وکلا تصویب بکنند و الا رد بکنند در حقیقت این طور که عمل شد هم این که یک حقی از وکلا سلب نشده و هم فرصت زیاد از دست نرفته، این پیشنهاد خیلی خوبی است که موقع تصویب سه دوازدهم سال گذشته آقای ضیاء ابراهیمی و چند نفر از آقایان نمایندگان و خود من پیشنهاد دادیم اعتباراتی که برای ساختمان از طرف دولت داده شده و مبنای قانونی دارد نظر به این که تشریفات کار کند است توی این مملکت و تا به جریان مناقصه و مزایده بگذاریم اغلب سال مالی می‌گذرد و موافقت بشود که در سال مالی آینده وزیر دارایی هم قبول فرمودند. آقای مخبر کمیسیون بودجه هم قبول کردند ولی بعد اعضا مالی که برای خودشان حق تفسیر قانون قائل هستند این طور تفسیر کردند که مقصود مجلس شورای ملی همه ساختمان‌های دولتی نبوده است بلکه ساختمان‌هایی بوده است که اداره ساختمان انجام می‌داده است اما اگر وزارت راه یک عملیات ساختمانی دارد اینها مشمول این قانون نمی‌شوند می‌خواستم عرض بکنم که این حق تفسیر وظیفه مأمورین دارایی که تفسیر قانون بکنند نیست (صحیح است) قانون حق تفسیرش از وظیفه مجلس شورای ملی است و مادامی که هیچ گونه متخصصی از نظر مجلس شورای ملی تعیین نشده باشد نمی‌توانند تفسیر بکنند اصل این است که عام بشود عام معنایش این است که تمام ساختمان‌ها اعم از این که وزارت دارایی باشد یا وزارت راه یا هر یک از مؤسسات دیگر دولتی باشد. این است که من این پیشنهاد را کردم که در حقیقت تفسیر قانون که حق مجلس است خود مجلس کرده باشد.(صحیح است)

رئیس- پیشنهاد آقای حاذقی مجدداً قرائت می‌شود.

(به شرح سابق قرائت شد)

رئیس- آقای رضوی موافقید یا مخالف؟

رضوی- بنده یک توضیحی می‌خواستم بدهم

رئیس- آقای مخبر.

مخبر- بنده می‌خواستم عرض کنم پیشنهاداتی که شده و می‌توانم قبول بکنم البته باید نظر جناب آقای وزیر دارایی را هم جلب بکنیم و تا وقتی که اصل موضوع یعنی همان مطلبی که خودشان بیان فرمودند روشن نشود ایشان حاضر نیستند که نظر خودشان را بفرمایند البته این پیشنهاد یک پیشنهاد

خوبی است و بنده هم موافقم ولی تمام اینها موکول به این است که مجلس راجع به تفسیر تبصره سوم سه دوازدهم نظر خود را امروز بگوید برای این که اگر آقایان این موضوع را زودتر روشن نکنند تمام این پیشنهاداتی که خوانده می‌شود ما نمی‌توانیم تصمیم بگیریم خود آقایان باید تصمیم بگیرند و بعد هم موضوع درآمدی که باید دولت وصول بکند همان طور که ایشان هم خواندند باید روشن بشود که این درآمدی که دولت باید وصول بکند درآمدی است اعم از آنچه که به موجب قانون است و لوایح قانونی یا آن درآمدگانی است که به موجب قانون پیش‌بینی شده و مجلس دیگر نظر ندارد لوایح قانونی که تقدیم شده طبق آن درآمدی وصول بشود این موضوع را آقایان تا حل نکنند اصلاً یک دوازدهم تصویب نمی‌شود اگر هم تصویب بشود وزیر دارایی نمی‌داند که چه باید وصول کند آقایان خوب است که این پیشنهاد را بدهند و برای یک مرتبه تکلیفش بکنند ما ۸ ماه است آمده‌ایم اینجا و هر مرتبه‌ای که بودجه اینجا مطرح شده است چند نفر از نمایندگان اظهار کرده‌اند تصویب‌نامه‌ها غیرقانونی است و حالا که آن حرف در بین نیست آقایان می‌فرمایند تمام لوایح غیر قانونی است بنده فکر می‌کنم این خوب نیست که در مجلس یک عده از آقایان بگویند این درآمدها قانونی است و یک عده‌ای بگویند قانونی نیست و دولت هم بلاتکلیف باشد بنده فکر می‌کنم مجلس با تمام قدرتی که دارد باید امروز تصمیم خودش را اعلام بکند بگوید این دولت می‌تواند وصول بکند دولت هم برود وصول بکند اگر دولت این حق را ندارد با بودن مجلس صلاح نیست این عمل بشود و بنده مخالف سکوت راجع به این موضوع هستم و فکر می‌کنم مجلس باید تصمیم خودش را مبنی بر این که این درآمدهایی که دولت می‌گیرد مجاز است یا مجاز نیست این را هم امروز روشن بکند تا بعد هم ما بتوانیم ادامه بدهیم در قسمت یک دوازدهم.

دکتر معظمی- آقای رئیس پیشنهاد داده‌ام پیشنهاد تنفس.

رئیس- رأی می‌گیریم

دکتر معظمی- آقا بنده قبل از رأی پیشنهاد تنفس داده‌ام قبل از رأی باید خوانده شود

دهقان- بنده مخالفم.

رضوی- آقا بنده پیشنهاد کردم به موجب ماده ۹۷.

رئیس- پیشنهاد آقای رضوی قرائت بشود.(به شرح زیر قرائت شد) پیشنهاد می‌کنم موضوع ۱ دوازدهم از دستور خارج و موضوع تعیین تکلیف قانونی درآمدهای کشور مطرح بشود.

رئیس- پیشنهاد آقای دکتر معظمی قرائت بشود.(به شرح زیر قرائت گردید) پیشنهاد می‌کنم یک ربع تنفس داده بشود.

دهقان- مخالفم.

رضوی- اجازه بفرمایید توضیح بدهم.

رئیس- چه چیز را توضیح بدهید.

رضوی- در مورد خروج از دستور.

رئیس- تنفس مقدم است پیشنهاد تنفس مطرح است. آقای دکتر معظمی بفرمایید

دکتر معظمی- عرض کنم به عقیده بنده این پیشنهادی که بنده دادم نه برای این است که بخواهم صحبت بکنم برای این است که الان مجلس در یک جای بن بستی واقع شده بن بست این است که آقای وزیر دارایی می‌گویند درآمدهایی که من وصول می‌کنم و روی این درآمدها باید مخارج را تأدیه کنم شما می‌گویید قانونی نیست من اگر این پیشنهادات را بخواهم قبول بکنم باید در آمدی باشد که بنده پرداخت کنم از جهتی هم آقای دکتر مصباح‌زاده مخبر کمیسیون می‌فرمایند که نظر مجلس گفته شود مجلس در موقعی می‌تواند اظهار نظر کند که یک تفسیری به صورت یک لایحه‌ای از او خواسته باشند فی‌البداهه که نمی‌تواند وارد بشود که آیا نظر آقای وزیر دارایی صحیح است یا صحیح نیست و این کار یک ربع تنفس می‌خواهد، ارجاع کمیسیون می‌خواهد با یک فوریت با دو فوریت... پس بنابراین بنده مقتضی می‌دانم که یک ربع تنفس داده بشود در خارج این مطالب را با آقای وزیر دارایی صحبت بکنیم چون همین طور دور تسلسل پیدا می‌کند و گاهی هم پیشنهادات اهمیت دارد مثل همین پیشنهاد آقای حاذقی که ما باید رأی بدهیم و اگر رأی ندهیم لایحه می‌رود به کمیسیون و سه چهار روز پرداخت حقوق مستخدمین به تعویق می‌افتد این است که بنده پیشنهاد می‌کنم که یک ربع تنفس داده بشود که مذاکره بکنیم و با آقای وزیر دارایی صحبت بکنیم تا حل بشود.(صحیح است)

رئیس- آقای رضوی موافقید؟

رضوی- مخالفم. عرض می‌کنم علت مخالف بنده با تنفس نه این است که با این پیشنهادی که آقای دکتر معظمی فرمودند بنده مخالفت کرده باشم بنده هم احساس این بن بست را دارم می‌کنم زیرا از اول این لایحه بودجه تاکنون که گفت و گو شده در اطراف یک حرف بیشتر دور نزده و آن این است که آقایان همه گفته‌اند که تصویب‌نامه‌ها بد است یعنی قابل دریافت نیست و آقای وزیر دارایی هم یک کلمه بیشتر نگفته‌اند و آن این است که اگر بد است من بودجه را پس بگیرم ببرم و بعد بیاورم غیر از این دو حرف نیست و هی ما در این موضوع مطالب مختلفی می‌گوییم به عقیده من احتیاج به تنفس نیست به جای این مباحث یک اختیار فعلی، موقتی راجع به این قسمت بدهند تا این که این یک ماه هم به صورت ماه گذشته هم دریافت و هم پرداخت بشود و یا این که این موضوع از دستور خارج بشود تا این که در راپورتش صحبت بشود.

رئیس- آقای وزیر دارایی.

مکی- کارمندان وزارت پست و تلگراف امروز اعتصاب کردند.

حاذقی- کارمند دولت هیچ جا اعتصاب نمی‌کند اعتصاب حق کارگر است. کارمند دولت باید کارش را بکند و حقوقش را بگیرد.

وزیر دارایی- بنده آقا خیلی متأسفم با این که خودم چندین مرتبه در مجلس استدعا کردم که بودجه پرداختی هر ماهی باید به موقع تصویب بشود تا حقوق مستخدمین به تأخیر نیفتد و از اول این ماه اردیبهشت به شهادت جناب آقای مخبر کمیسیون بودجه هر روز همین عرض را می‌کردم که اگر منظور یک دوازدهم است زودتر بدهیم و اگر منظور بودجه است عجله بکنید باز آقای صادقی که بنده به ایشان ارادت دارم اینجا یک مطالبی می‌گویند از طرف کمیسیون بودجه در صورتی که ایشان می‌دانند که مطالب‌شان را در اطراف خودشان می‌فرمایند آقای صادقی می‌فرمایند که وزیر دارایی معترض بود به بودجه ۱۳۲۶ بنده چه اعتراضی داشتم به این بودجه مجلس شورای ملی اعتراض داشت بنده هم وزیر دارایی این مجلس شورای ملی هستم و عقیده‌ام این است که هر چه مجلس شواری ملی بگوید من عمل بکنم این که آقای صادقی می‌فرمایند به کمیسیون بودجه نمی‌آیند، آقای صادقی من هر روز مراقب کمیسیون بودجه بودم دو تا مدیرهای وزارت دارایی هم هر روز در خدمت شما در کمیسیون بودجه بودند و هر روز هم توضیحات می‌دادند و حالا اگر جنابعالی نظر خصوصی دارید از هیکل بنده خوشتان نمی‌آید (خنده نمایندگان) آن را داخل در مسائل ممکلتی نفرمایید هیچ این حق را ندارید، کار بودجه کار ممکلت است وزیر دارایی می‌آید و می‌رود، جنابعالی به صورت مجلس‌های دو دوازدهم و سه دوازدهم سال گذشته مراجعه بفرمایید ببینید مجلس شواری ملی هر چه گفته است من عمل کرده‌ام مجلس اعتراض کرده است که بودجه سال ۱۳۲۶ تعادل نداشته است ما آمدیم تعادل کردیم، مجلس شورای ملی گفته است مالیات‌هایی که گرفته می‌شود تمام نباید صرف اداره و تشکیلات شود ما هم آمدیم بودجه‌ای تنظیم کردیم یک قسمت برای تشکیلات یک قسمت برای عمران و اصلاحات، مجلس شورای ملی گفته است که ما تصویب‌نامه‌ها را مطالعه بکنیم و لایحه‌اش را به مجلس بیاوریم، ما تصویب‌نامه‌ها را مطالعه کردیم آنچه را که لازم می‌دانستیم لوایحش را به مجلس شورای ملی تقدیم کردیم، لایحه‌ای برای مالیات‌ها به مجلس دادیم مجلس هم به کمیسیون قوانین دارایی مراجعه کرد. آقای دکتر معظمی آن دفعه فرمودند که لایحه بودجه باید مقدمه داشته باشد این لایحه هم همان جور هست، در مقدمه لایحه تمام مطالب نوشته شده است، نوشته شده است مالیات مطابق قانون، و مطابق لوایحی که دولت به مجلس داده و آن لوایح در کمیسیون مربوطه تصویب شده دوره چهارده تفنینیه سپری شد و آن لوایحی که در کمیسیون تصویب شده بوده راجع به آنها تصویب‌نامه صادر شده است. بعضی دیگر از روی یک عملیات سابق یعنی مطابق عمل سابق تصویب‌نامه صادر شده بعد هم مورد عمل واقع شده تا ماه دی که آقای صادقی ما آمدیم خدمت شما، ماه دی هم تمام دچار مباحثات برنامه بودیم بعد هم سه دوازدهم را آوردیم دادیم به مجلس و سه دوازدهم را تصویب فرمودید آن تبصره را هم تصویب فرمودید ما لایحه مالیات‌ها را آوردیم و تقدیم کردیم به مجلس شورای ملی، مجلس شورای ملی هم ارجاع کرد به کمیسیون قوانین دارایی بنابراین راجع به لوایح مالیات‌ها هیچ قصوری نشده است و عرض کردم مکرر هم عرض کردم و آقای رضوی فرمودند که مجلس راجع به این عرضی که بنده کردم تأمل دارد آقای دکتر معظمی

هم می‌فرمایند تنفس بدهیم برای این که بحث کنیم وزیر دارایی آقا چه در کمیسیون بودجه و چه در کمیسیون قوانین دارایی و چه در مجلس با تمام آقایان بحث کرده صریحاً عرض می‌کنم مطابق آن تبصره و مطابق صورت جلسه‌های تصویب شده مربوط به سه دوازدهم سال ۱۳۲۶ بنده خود را محق می‌دانستم که این عمل را قانونی فرض کنم و برخلاف قانون هم نکردم این هم با یک اظهار نظر مجلس شورای ملی معلوم می‌شود که آیا ما این کاری را که کرده‌ایم قانونی بوده یا خیر؟(دکتر معظمی- به وسیله ماده واحده‌ای سؤال بفرمایید) ماده واحده را خواهش می‌کنم که آقا تنظیم بفرمایند در هر حال بنده استدعا می‌کنم که تکلیف این و تکلیف یک دوازدهم را روشن بفرمایید برای این که آقایان محترم تصدیق می‌فرمایید که الان روز اول ماه است و ما همین طور بحث می‌کنیم روی تبصره‌ها و پیشنهادها.

رئیس- آقایانی که با پیشنهاد یک ربع تنفس آقای دکتر معظمی موافقند قیام کنند.(اکثر برخاستند) تصویب شد. یک ربع تنفس داده می‌شود که آقایان در ساعت یک و سه دقیقه به ظهر در مجلس حاضر باشند.(ساعت ده و چهل و هشت دقیقه صبح مجلس به عنوان تنفس تعطیل و مقارن ظهر مجدداً تشکیل گردید)

رئیس- پیشنهادی از آقای دکتر عبده و آقای نبوی رسیده قرائت می‌شود:

(به شرح ذیل قرائت شد)

چون پیشنهادهایی که تقدیم شده مربوط به تبصره‌های ماده واحده است و تصویب اصل ماده از نظر پرداخت حقوق ضروری است پیشنهاد می‌کنم نسبت به اصل ماده واحده و تبصره یک و تبصره‌هایی که قابل توجه قرار گرفته رأی گرفته شود و جداگانه ابلاغ شود و سپس مذاکرات راجع به تبصره‌ها و پیشنهادات ادامه یابد.

رئیس- آقای دکتر عبده

دکتر عبده- منظور از ماده واحده پیشنهادی این بود که هر چه زودتر حقوق مستخدمین دولت و مخارج ضروری پرداخت بشود و یقین دارم نمایندگان محترم با این نظر موافقت دارند و هر پیشنهادی که کمک کند با این نظر مسلماً موافقت دارند و مسلماً مورد توجه آقایان واقع خواهد شد. برای این که این نظر تأمین شده باشد و از بن بستی که ما درش واقع شده‌ایم خارج شویم آقای نبوی به اتفاق بنده پیشنهادی کردیم که ملاحظه می‌فرمایید پیشنهاد کردیم که اصل ماده واحده را که ناظر به پرداخت حقوق و هزینه‌های مستمر و غیر مستمر وزارتخانه‌ها است و تبصره یک را که ناظر به تأمین اعتبار ترفیع و اضافات سال ۱۳۲۶ کارمندان وزارتخانه‌ها است تصویب بفرمایید و آقایان سابقه دارید که مخصوصاً دو طبقه از کارمندان دولت یعنی معملین و کارمندان وزارت پست و تلگراف به ترفیعات قانونی خودشان هم نرسیده‌اند یعنی اعتبار کافی برای تأمین اعتبار لازم از جهت پرداخت حقوق آنها پیش‌بینی نشده بود چون این قسمت مورد توجه آقایان بود و همچنین تبصره‌هایی که در خود مجلس قابل توجه شده بود تا اندازه‌ای نظر مجلس با آنها موافق است ما پیش‌بینی کردیم که این سه قسمت مورد تصویب واقع شود از طرفی دیگر آقایان پیشنهاداتی داده‌اند که غالباً قابل توجه است برای این که این پیشنهادات هم در بوته اجمال نماند این طور به نظر رسید که نسبت به این قسمت مجلس شورای ملی رأی بدهد و نظر خودش را به صورت قانون ابلاغ بکند به دولت نسبت پیشنهادات دیگر و همچنین تبصره‌هایی که در این قسمت مورد نظر واقع شده نسبت به این دو قسمت مداکرات ادامه پیدا بکند و برای استحضار آقایان عرض می‌کنم که این موضوع سابقه دارد بنده یادم نمی‌آید به طور اطمینان که چه وقت بود ولی این قضیه سابقه دارد و می‌دانم که مجلس چهاردهم در یک موردی برای تأمین پرداخت حقوق مستخدمین دولت مخصوصاً موافقت کرد که گزارش کمیسیون تقسیم بشود به دو قسمت یک قسمت اصل پرداخت حقوق و مخارج لازم و قسمت دیگر تبصره‌ها و پیشنهادات. بنده مخصوصاً استدعا می‌کنم آقایان توجه بفرمایید امروز کارمندان پست و تلگراف اعتصاب کرده‌اند و بنده وارد این نمی‌شوم که به جا بوده یا بی‌جا ولی در هر حال وضع مستخدمین دولت خیلی بد است (عبدالرحمن فرامرزی- وضع مملکت بدتر است) همین طور که آقای فرامرزی می‌فرمایند بدتر است در هر حال توجه بفرمایید که از این قبیل تشنجات در این موقع حساس ممکن است بعضی از کسانی که شاید صد درصد حسن نیت ندارند سوء استفاده کنند.(صحیح است) آقایان با تصویب پیشنهاد بنده و آقای نبوی اجازه ندهید که این سوء استفاده‌ها امروز به عمل بیاید. رئیس- آقای دکتر بقایی مخالفید؟

دکتر بقایی- بله بنده با این پیشنهاد مخالفم.

رئیس- بفرمایید.

دکتر بقایی- جای تردید نیست که مجلس در یک مرحله بن‌بستی قرار گرفته کارمندان ادارات حقوق نمی‌توانند بگیرند مگر این که این یک دوازدهم تصویب بشود و بنده هم مثل تمام آقایانی که در اینجا حاضر هستند مجبورم با کمال خفت و زاری با این یک دوازدهم موافقت بکنم ولی آقا با این وضع مملکت اداره نمی‌شود ما از دولت می‌خواهیم کار بکند. در صورتی که مجلس به هیچ وجه وظیفه خودش را انجام نمی‌دهد.(صحیح است) آقایان به تاریخ مراجعه بفرمایید دمکراسی در دنیا فقط روی اصل بودجه به وجود آمده، روی اصل نظارت بر درآمد و پر خرج، و ما این موضوع را فراموش کردیم، ما قانون اساسی را زیر پا گذاشتیم، اصل ۹۶ متمم قانون اساسی می‌گوید: میزان مالیات را همه ساله مجلس شورای ملی به اکثریت تصویب و معین خواهد کرد. این کاری است که چندین دوره است نشده و با این ترتیبی که ما پیش می‌رویم هیچ وقت نخواهد شد. این دوره هم تمام می‌شود ما باز آخر ماه که شد می‌آییم اینجا می‌نشینیم یک عده‌ای برای ترحم به حال کارمندان دولت یک عده برای روضه‌خوانی به حال کارمندان دولت، برای مفتضح کردن کارمندان دولت، یک عده هم از برای اعتصاب و از برای چیزهای دیگر می‌آییم یک دوازدهم را تصویب می‌کنیم، بنده اینجا اسم نوشته بودم که در قسمت یک دوازدهم به عنوان مخالف صحبت کنم برای این که این مطالب را بگویم و به آقایان عرض بکنم و استدعا بکنم که آقایان بیایید یک کاری بکنیم، این وضع نمی‌شود که ما بودجه را به تصویب نرسانیم و هر ماه ما بیاییم اینجا با عجله، با ترس، با اضطراب، با خفت یک دوازدهم را تصویب بکنیم این وضع مملکت نمی‌شود. وقتی مجلس نتواند از حقوق خودش دفاع کند نمی‌تواند حقوق مملکت را حفظ کند! باید این وضع را تغییر داد! بنده در یک صورت می‌توانم با این پیشنهاد موافقت بکنم و آن صورتی است که مجلس همین امروز تصمیم بگیرد که اگر کمیسیون بودجه تا ۲۰ یا تا ۲۵ یا تا ۳۰ خرداد بودجه را به مجلس نداد خود مجلس رسیدگی بکند.(احسنت، صحیح است) این کار اساسی است، این بودجه سال ۱۳۲۷ را وقتی آوردند به کمیسیون بودجه به شهادت صورت مجلس‌ها بنده حضور آقایان عرض می‌کنم که ما چه رسیدگی بکنیم چه نکنیم.... این را هم خودم عرض می‌کنم که کمیسیون بودجه بسیار زیاد کار می‌کند یعنی بیش از سایر کمیسیون‌ها هفته‌ای سه مرتبه می‌آید و کمیسیون تشکیل می‌دهد و می‌نشینیم یک کلیاتی می‌گوییم و پا می‌شویم و می‌رویم ولی کار مفید انجام نمی‌دهیم همه‌اش روی کلیات حرف می‌زنیم گفتم آقایان چه ما روی این بودجه صحبت بکنیم و چه نکنیم این بودجه را روی یک دوازدهم تا آخر سال خواهیم پرداخت، بدنامی را برای خودمان خواهیم گذاشت، فحش ملت را برای خودمان خواهیم گذاشت و تمام دستگاه‌های دولتی را فلج خواهیم کرد و ضررهای بی‌شماری به ملت و دولت با تصویب نکردن بودجه خواهیم زد چرا؟ برای این که وقتی که بودجه به طور یک دوازدهم بگذرد هیچ خرجی را از روی تعقل نمی‌شود کرد مثلاً فرض بفرمایید یک مثال کوچک سوخت وزارتخانه‌ها این سوخت را اگر حالا بخرند نصف قیمت است ولی چون مربوط به یک دوازدهم دی و بهمن و اسفند می‌شود حالا نمی‌توانم بخریم و پول بپردازیم می‌ماند برای آخر سال و با این یک دوازدهم هیچ کاری الان نمی‌شود کرد، هیچ کاری را نمی‌توان از پیش برد باید با یک دوازدهم خرج کرد، خرج کلی عمرانی با یک دوازدهم نمی‌شود و این یک دوازدهم فقط حقوق است و کلی نیست آقایان اگر ما این شهامت را داشتیم یا مجلس این شهامت را داشت که بنشیند و با صراحت بگوییم که مجلس یک دوازدهم تصویب نمی‌کند. مگر این که بودجه بیاید این حرفی است صحیح، آخر یک خورده به دنیا نگاه کنید ما کور نیستیم آخر همه‌مان رادیو داریم همه روزنامه می‌خوانیم، همه تاریخ می‌خوانیم آخر ببینید در کدام نقطه دنیا این جور مرتب یک دوازدهم تصویب می‌کنند. در دنیا در انگلستان، در امریکا، در فرانسه، در سویس یا در هر جای دیگر موقعی یک داوزدهم تصویب می‌کنند که دیگر هیچ علاجی نباشد و یک حادثه فوق‌العاده‌ای در آنجا اتفاق افتاده باشد که در این صورت یک دوازدهم یا سه دوازدهم

تصویب می‌کنند، این نمی‌شود که مرتب همین طور یک سال ۲ سال، پنج سال همه‌اش ۱ دوازدهم تصویب بکنیم آخر این مجلس کی باید رسیدگی به بودجه کند و تمام قسمت‌های آن را رسیدگی کند نمی‌تواند با یک دوازدهم این کار را بکند (همهمه نمایندگان)؟(اردلان این کار خود شما است) در کمیسیون بودجه بنده این حرف را زدم.(اردلان- خود شما ابستروکسیون کردید آن روز)(فولادوند اعضا کمیسیون بودجه را باید معزول کرد) عرض کنم هر چه بفرمایید بنده قبول می‌کنم تقصیر کمیسیون بودجه را هم بنده معترفم برای این که در کمیسیون بودجه بنده این عرض را کرده و ۳ نفر از آقایان پیشنهاد کردند چون موضوع تصویب‌نامه‌ها پیش آمد و البته اینها یک اشکالی بود عین همین اشکالی که الان هست گفتند با آنها چکار بکنیم پیشنهاد شد که ما بودجه را از لحاظ صورت رسیدگی می‌کنیم بعد گزارش می‌دهیم به مجلس و می‌گوییم که آقا این بودجه از لحاظ صورت رسیدگی شده ولی کمیسیون بودجه صلاحیت برای تصمیم گرفتن راجع به تصویب‌نامه‌ها نداشته مجلس شورای ملی رسیدگی بکند خواست این تصویب‌نامه‌ها را قبول بکند مثلاً عایدات این قدر است و هر کدام از تصویب‌نامه‌ها که قبول نشد این قدر از عایدات کاسته خواهد شد به همان تناسب از مخارج هم کاسته خواهد شد این پیشنهاد تصویب شد کمیسیون بودجه سه هفته روی این پیشنهاد عمل کرد آقای نجم وزیر دارایی آقای بهنیا و آقای انواری آمدند به کمیسیون بودجه در حدود ۴۰ قلم از عایدات را ما روی همین پیشنهاد رسیدگی کردیم متأسفانه یکی از دوستان عزیز بنده یک پیشنهادی کرد که ما اول گزارش بدهیم به مجلس تکلیف تصویب‌نامه‌ها را تعیین بکند تا بعد تکلیف بودجه معین شود ما ابستروکسیون کردیم در کمیسیون بودجه آقای اردلان برای این که این پیشنهاد تصویب نشود چون این پیشنهاد بودجه را می‌انداخت به چاه ویل کما این که الان هم انداخت الان ما این یک دوازدهم را تصویب می‌کنم آخر خرداد هم باز یک دوازدهم آخر تیر هم باز یک دوازدهم همین طور تا آخر سال (اردلان استعفا کنید آقا ازکمیسیون بودجه) به این جهت یا مجلس الان تصمیم بگیرد که ابلاغ کند به کمیسیون بودجه که در ظرف یک ماه اگر نفرستاده بودجه را به مجلس، مجلس رسیدگی بکند و الا این طرز اداره مملکت نمی‌شود که یک دوازدهم را این طور به عجله می‌گذاریم و یا گریه و زاری به حال مستخدمین ممکلت ...(همهمه نمایندگان)(اردلان خودکمیسیون بودجه پیشنهاد یک دوازدهم می‌دهد ما چه تقصیر داریم) با این وضع کار مملکت درست نمی‌شود و به عهده تعویق می‌افتد.(صحیح است)

رئیس- می‌خواهیم رأی بگیریم به پیشنهاد آقای دکتر عبده

نمایندگان- مجدداً قرائت شود.

اردلان- آقای رئیس بنده یک پیشنهاد اصلاحی کرده‌ام. رئیس پیشنهاد قرائت می‌شود و رأی گرفته می‌شود اگر تصویب نشد بعد پیشنهاد اصلاحی شما خوانده خواهد شد.(به شرح سابق مجدداً قرائت شد)

عباس اسکندری- آقای رئیس اکبر رأی گرفته شود و تصویب شود به کمیسیون می‌رود.

وزیر دارایی- بنده می‌خواستم عرض کنم با این پیشنهاد بنده هم موافق هستم و استدعا می‌کنم که متوجه باشند با توحه به مقدمه این لایحه.

رئیس- آقای مخبر کمیسیون بودجه نظر شما چیست؟

مخبر- (دکتر مصباح زاده) بنده هم قبول می‌کنم و خواهش می‌کنم که تکلیف را همین حالا تعیین بفرمایید و رأی گرفته شود که معطل نمانیم.

رئیس- آقایانی که با این پیشنهاد که آقای وزیر دارایی و مخبر کمیسیون بودجه هم قبول کرده‌اند موافقند قیام کنند.(اکثر برخاستند) تصویب شد. بنابراین رأی گرفته می‌شود به ماده واحده با ورقه با دو جزء یعنی تبصره یک که جزء ماده واحده است یک کلمه«مجلس شواریملی» هم در تبصره یک پیشنهاد شده که آقای مخبر و آقای وزیر دارایی هم قبول کرده‌اند و یک تبصره دیگر هم که آقای دکتر راجی پیشنهاد کرده بودند و در جلسه قبل مورد توجه واقع شد. بعد تبصره‌های دیگر هم یک یک مطرح می‌شود و تکلیف آنها معلوم می‌شود.

حائری‌زاده- اجازه بفرمایید یک کلمه‌ای بنده پیشنهاد کرده بودم که خرداد هم اضافه شود زیرا ما وارد خرداد ماه شده‌ایم اردیبهشت و خرداد با هم تصویب بشود که تا آخر ماه بعد اگر آقایان فعالیتی دارند بودجه را بیاورند و اگر نیاوردند در آخر خرداد دوباره وقت مملکت را برای بحث در یک دوازدهم ضایع نکنیم. رئیس- خیر این کار دیر نمی‌شود رأی گرفته می‌شود با ورقه به ماده واحده و ۲ تبصره.(اخذ و استخراج آراء به عمل آمد نتیجه به قرار ذیل اعلام گردید)

رئیس- لایحه یک دوازدهم پرداخت حقوق اردیبهشت به اکثریت ۸۳ رأی از ۹۱ رأی تصویب شد.

اسامی موافقین- آقایان:

صدرزاده. گنجه ساعد،. ظفری. علی وکیلی. نواب یزدی. معین‌زاده. مهدی ارباب. خسرو هدایت. ابوالقاسم بهبهانی. باتمانقلیج. قوامی. احمد فرامرزی.

دکتر راجی- شادلو. ارباب گیو. ناصر ذوالفقاری. دکتر اعتبار. امیر نصرت اسکندری. نورالدین امامی. عرب شیبانی. عزیز اعظم زنگنه. ابوالحسن رضوی. گرگانی. بیات. فرامرزی. قبایان. امیرحسین ظفر بختیاری. مهدی مشایخی. ملک‌مدنی. محمود محمود. افخمی. مامقانی. دکتر شفق. دکتر متین دفتری. لاهوتی. یمین اسفندیاری. لیقوانی، بوداغیان. اردلان. هاشم وکیل. اعزاز نیک‌پی. آصف. دکتر مصباح‌زاده. دکتر آشتیانی. حاذقی. عباس مسعودی. علی بهبهانی. غضنفری. وثوق. نبوی. فولادوند. سلطان‌العلماء. فاضلی. دولتشاهی. محمد ذوالفقاری. گنابادی. دکتر معظمی. برزین. دکتر طبا. اسدی. صفوی. بهاءالدین کهبد. هراتی. محمد علی مسعودی. کفایی. قهرمان. جواد عامری. شریعت‌زاده. صادقی. دکتر ملکی. دکتر فلسفی. سزاوار. منصف. دکتر عبده. اخوان. بهادری. امامی اهری. دکتر مجتهدی. پالیزی. دهقان. ملکی. نیک‌پور.

اسامی ممتنعین- آقایان- امیر تیمور. عباس اسکندری دکتر بقایی. سفید ۲ ورقه.

رحیمیان- آقای رئیس دستور جلسه آینده را بفرمایید.

۳ - تصویب الحاق دولت ایران به سازمان بهداشت جهانی

رئیس- یک گزارش از کمیسیون آمده است راجع به الحاق دولت ایران به سازمان بهداشتی بین‌المللی یک رأی هم بیشتر ندارد اگر آقایان موافقت بفرمایند چون وقتش می‌گذرد رأی گرفته شود.

نبوی- خوانده شود آقای رئیس.

عباس اسکندری- جناب آقای رئیس آقای وزیر دارایی در جواب سؤالات اگر حاضرند اجازه بفرمایید.

رئیس- گزارش قرائت می‌شود

(به شرح ذیل قرائت شد)

گزارش از کمیسیون بهداری به مجلس شورای ملی:

کمیسیون بهداری لایحه دولت راجع به الحاق دولت ایران به سازمان بهداشت جهانی را برای شور دوم با حضور آقای وزیر بهداری رسیدگی نموده و ماده واحده تقدیمی را عیناً تصویب و اینک گزارش خود را تقدیم مجلس شورای ملی می‌نماید- مخبر کمیسیون بهداری دکتر طبا.

رئیس- کمیسیون بودجه هم گزارشی داده که قرائت می‌شود.

(به شرح ذیل قرائت شد)

کمیسیون بودجه لایحه شماره ۴۹۱۳۱ دولت راجع به سازمان بهداشتی جهانی و شرکت دولت ایران در سازمان مزبور را که در کمیسیون بهداری به تصویب رسیده بود از نظر مالی آن مطرح نموده با توضیحاتی که آقای وزیر بهداری بیان نمودند ماده واحده یش نهادی از لحاظ مالی مورد موافقت کمیسیون واقع و اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌نماید. مخبر کمیسیون بودجه. دکتر مصباح زاده.

رئیس- گزارش کمیسیون خارجه هم قرائت می‌شود.(به شرح ذیل قرائت شد)

کمیسیون امور خارجه لایحه دولت راجع به الحاق ایران به سازمان بهداشت جهانی را با توجه به اسناد و مدارک منصفه به آن برای شور دوم با حضور آقای وزیر بهداری مورد شور و مطالعه قرار داده و ماده واحده پیشنهادی را عیناً تصویب و اینک گزارش آن را تقدیم مجلس شورای ملی می‌نماید. مخبر کمیسیون امور خارجه- دکتر عبده.

اردلان- بنده اجازه می‌خواهم.

رئیس- آقای اردلان.

اردلان- همچنان که بنده راجع به الحاق دولت ایران در مجمع فرهنگ عمومی رأی دادم نسبت به این موضوع هم رأی خواهم داد ولی یک نظری دارم که جناب آقای وزیر بهداری باید نظر مرا تأمین کنند تا بتوانم از روی ایمان و عقیده رأی بدهم و آن این است که هر وقت که مجمع عمومی در دنیا یعنی در هر جای از نقاط دنیا تشکیل می‌شود.

نماینده ایران یک ایرانی باشد در چند ماه قبل بود که بنده شنیدم مجمع عمومی بهداشت در امریکا تشکیل شد و عوض این که یک نفر ایرانی را بفرستند یک نفر امریکایی که در استخدام ما بود فرستادند این صلاح نیست ما این همه اطبا خوب داریم بنده می‌خواستم به آقای وزیر بهداری عرض کنم که از این بهداشت عمومی استفاده کنند و هر وقت که ما خواستیم در آنجا شرکت کنیم نماینده ایران باید یک نفر ایرانی باشد.(صحیح است)

رئیس- آقای وزیر بهداری

وزیر بهداری- در تمام کنفرانس‌های بین‌المللی که راجع به بهداشت شده است غالباً نماینده‌ای که رفته و شرکت کرده است ایرانی بوده است.(اردلان- در همه باید باشد) در آخرین کنفرانس بین‌المللی که در امریکا بود نماینده اول ایران آقای دکتر غنی بود و نماینده دوم هم آقای دکتر امامی اگر امریکایی رفت برای این بود که سمت مشاور داشت و البته نمایندگی دولت ایران را نداشت و تمام این قراردادهایی که امضا شده است تمام امضاکنندگان یا سفیر کبیر ایران یا وزیر مختار ایران بوده‌اند یا نماینده مخصوصی که دولت ایران فرستاده است مثل مرحوم دکتر حکیم اعظم که قرارداد ۲۶ را امضا کرده است و بنده هم تأمین می‌کنم نظر آقا را.

رئیس- نظر به این که کمیسیون بودجه از لحاظ مالی اظهار عقیده کردهرای با ورقه گرفته می‌شود.

جاج آقا رضا رفیع- نفهمیدیم هزینه‌اش چقدر است.

نورالدین امامی- محلش کجا است.

گنجه- آقای دکتر مصباح‌زاده توضیح بدهند که محل پولش کجا است.

رئیس- آقای دکتر طبا.

دکتر طبا- اگر این لایحه را آقایان قرائت کرده باشند راجع به امور مالی و فصل یازده مخارج هنوز اصولاً معین نشده ولی دولت ایران که جزء اداره بهداشت بین‌المللی بوده سابقاً در زمان جامعه ملل سالی هزار دلار به اداره بهداشت بین‌المللی می‌داد در این سازمان بهداشت جهانی ممکن است مبلغی که ما می‌دهیم کمتر هم باشد ولی کمیسیون بودجه محض احتیاط دو هزار دلار در سال برای این منظور پیش‌بینی و اعتبار منظور کرده که شاید مصرف بشود و شاید نشود.

نورالدین امامی- آقای دکتر طبا نماینده‌هایی که می‌روند خرج ندارند؟

رئیس- البته کمیسیون بودجه قبلاً روی این موضوع نظر گرفته است.

دکتر طبا- آقای امامی یک سؤالی کردند که بنده توضیح می‌دهم راجع به مخارج نمایندگان کلیه خرج نمایندگان با خود سازمان بهداشت جهانی است.

رئیس- شروع به اخذ رأی می‌شود ۸۶ نفر از آقایان در جلسه حاضر هستند.(اخذ و استخراج آراء به عمل آمد نتیجه به قرار ذیل اعلام گردید)

رئیس- لایحه الحاق دولت ایران به سازمان بهداشت جهانی به اکثریت ۷۷ رأی تصویب شد.

موافقین- آقایان:

دکتر معظمی- افخمی- هاشم وکیل- دکتر مصباح‌زاده- هراتی- حائری‌زاده- ارباب گیو- فولادوند- ناصر ذوالفقاری- ملکی- عزت‌الله بیات- عضنفری- مهندس خسرو هدایت- عرب شیبانی- احمد فرامرزی- قبادیان- حسن اکبر- محمد ذوالفقاری- مهندس احمد رضوی- معین‌زاده باقری- محمود محمود- باتمانقلیج- آصف علی بهبهانی- ابوالحسن رضوی- قهرمان- وثوق دهقان- یمین اسفندیاری- قوامی- پالیزی- دکتر فلسفی- اسدی- شریعت‌زاده- امامی اهری- دکتر مجتهدی- برزین- دکتر آشتیانی- بهادری- دکتر ملکی- بوداغیان- لاهوتی- دکتر عبده- منصف گرگانی- دکتر رضازاده شفق- دکتر راجی- دکتر اعتبار- نواب یزدی- لیقوانی- ابوالفتح دولتشاهی صادقی- اردلان- ظفری- عزیز اعظم زنگنه- مهدی ارباب- ابوالقاسم بهبهانی- کهبد- امیرحسین ظفر- بختیار- علی وکیلی- ساعد- سلطان‌العلماء- شادلو- اعزاز نیک‌پی- فاضلی- صفوی- ملک‌مدنی- عباس مسعودی- دکتر طبا- کفایی- عامری- محمدعلی مسعودی- مهدی صدرزاده- حاذقی- مامقانی-(به نام آقای گرگانی سه رأی بود)

سفید بی‌اسم ۲ ورقه:

وزیر بهداری- بنده از ریاست محترم مجلس شورای ملی و آقایان نمایندگان تشکر می‌کنم که مساعدت فرمودند و به این لایحه رأی دادند.

رئیس- یک پیشنهاد رسیده که قرائت می‌شود.

(به شرح ذیل قرائت شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی: پیشنهاد می‌کنم قبل از تصویب لایحه یک دوازدهم سؤالات مطرح شود. دکتر اعتبار

حاذقی- بنده مخالفم.

رئیس- آقای دکتر اعتبار.

دکتر اعتبار- بنده در اول جلسه هم از آقایان تقاضا کردم که موافقت بفرمایند این موضوعی که بنده از آقای وزیر دارایی سؤال کرده‌ام چون موضوع مهمی است موافقت شود که مطرح شود و روشن شود.

مهندس رضوی- آقای رئیس بنده سوالی داشتم که تعیین بفرمایید که تکلیف پیشنهادها و سایر تبصره‌ها در مجلس چیست؟

رئیس- تبصره‌ها و پیشنهادها بایستی قرائت شود و تکلیفش در مجلس معلوم شود. آقای دکتر اعتبار بفرمایید.

عباس اسکندری- بنده سؤالی از آقای وزیر دارایی کرده‌ام که ایشان از روی سؤال بنده سؤالی کرده‌اند.(در این موقع مجلس از اکثریت افتاد)

۱- موقع و دستور جلسه آینده ختم جلسه

رئیس- جلسه را ختم می‌کنیم جلسه آینده روز سه‌شنبه ساعت ۸ و نیم صبح

(سی و پنج دقیقه بعد از ظهر مجلس ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی- رضا حکمت.

شماره ۱۸۹۴- ۷۷۱۸ ۲۸- ۲- ۲۷

آقای حسین ازهدی لاکانی

به موجب این ابلاغ دفتر شما را در تهران برای ثبت ازدواج رسمیت می‌دهد.

وزیر دادگستری

شماره ۲۹۹۷- ۷۵۰۰ ۲۷- ۲- ۲۷

آقای محمدباقر شهمنش سر دفتر اسناد رسمی سابق تهران

به موجب این حکم مجدداً به سمت سردفتری اسناد رسمی درجه اول تهران منصوب می‌شوید طبق مقررات مشعوف انجام وظیفه شوید.

وزیر دادگستری

شماره ۱۸۵۰- ۶۷۹۰ ۲۵- ۲- ۲۷

آقای حیدر شریفیان سردفتر اسناد رسمی سده اصفهان

به موجب این ابلاغ دفتر شما را در سده برای ثبت ازدواج رسمیت می‌دهد.

وزیر دادگستری

شماره ۲۵۸۳- ۶۲۹۲ ۲۲- ۲- ۲۷

آقای کیومرث سهراب دفتریار درجه اول دفتر اسناد رسمی شماره ۱۵ تهران

به موجب این حکم به سمت سردفتری اسناد رسمی درجه سوم بابلسر منصوب می‌شوید طبق مقررات مشغول انجام وظیفه شوید.

وزیر دادگستری

شماره ۱۷۹۱- ۶۷۷۲ ۲۵- ۲- ۲۷

آقای عصام‌الدین شفیعی سردفتر ازدواج و طلاق دهستان بهی مهاباد

به موجب این ابلاغ محل رسمیت دفاتر شما به قصبه بوکان مهاباد تبدیل می‌شود.

وزیر دادگستری

شماره ۲۸۰۲- ۶۷۷۴ ۲۵- ۲- ۲۷

آقای عصام‌الدین شفیعی

به موجب این حکم به سمت سردفتری اسناد رسمی درجه سوم بوکان مهاباد منصوب می‌شوید طبق مقررات مشغول انجام وظیفه شوید.

وزیر دادگستری

شماره ۱۸۸۵- ۳۷۶۴ ۲۸- ۲- ۲۷

آقای علی‌محمد حجتی دفتریار درجه اول بروجرد

به موجب این حکم به سمت سردفتری اسناد رسمی درجه سوم بروجرد منصوب می‌شوید طبق مقررات مشغول انجام وظیفه شوید.

وزیر دادگستری

شماره ۲۰۸۷- ۴۳۴۸ ۱۱- ۲- ۲۷

آقای احمد عرب‌زاده

به موجب این حکم به سمت سردفتری اسناد رسمی درجه دوم محلات منصوب می‌شوید طبق مقررات مشغول انجام وظیفه شوید.

وزیر دادگستری

Page 10 missing