مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۷ شهریور ۱۳۱۹ نشست ۵۶

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری دوازدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دوازدهم

قوانین بنیان ایران نوین مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری دوازدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۷ شهریور ۱۳۱۹ نشست ۵۶

دوره دوازدهم قانونگذاری

مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره ‏۱۲

جلسه: ۵۶

صورت مشروح مجلس روز یکشنبه ۱۷ شهریور ماه ۱۳۱۹

فهرست مطالب:

۱ - تصویب صورت مجلس

۲ - بقیه شور اول لایحه آیین دادرسی کیفری از ماه ۳۵۵ تا ۳۷۵

۳ - تصویب پنج فقره مرخصی

۴ - موقع و دستور جلسه بعد- ختم جلسه

مجلس یک ساعت پیش از ظهر به ریاست آقای اسفندیاری تشکیل گردید.

صورت مجلس روز شنبه ۹ شهریور ماه را آقای (طوسی) منشی خواندند.

(اسامی غایبین جلسه گذشته که ضمن صورت مجلس خوانده شد:

غایبین با اجازه- آقایان: مکرم افشار- دکتر سنگ- دکتر طاهری- مؤید احمدی- فاطمی- مؤید قوامی- شیرازی

غایبین بی‌اجازه- آقایان: دکتر ضیا- شجاع- علوی- آصف- محمد وکیل- وزیری- فرخ- امیر تیمور- ثقةالاسلامی- معدل- تولیت- فیاض- کامل ماکو- تهرانچی- شباهنگ- نوبخت- مشار- نواب یزدی- اعظم زنگنه- اورنگ

دیر آمدگان بی‌اجازه- آقایان: دکتر ادهم- دشتی- دکتر سمیعی.

دیر آمده بی‌اجازه- آقای منصف)

- تصویب صورت مجلس

[۱- تصویب صورت مجلس ]

رئیس _ در صورت مجلس نظری نیست؟ (گفته شد ـخیر) صورت مجلس تصویب شد.

- بقیه شور اول لایحه آئین دادرسی کیفری از ماده ۳۵۵ تا ۳۷۵

[۲- بقیه شور اول لایحه آئین دادرسی کیفری از ماده ۳۵۵ تا ۳۷۵ ]

رئیس _ بقیه شور اول لایحه دادرسی کیفری مطرح است. ماده ۳۵۵ خوانده می‌شود:

ماده ۳۵۵ - فهرست گواهان که دادسرا یا طرفهای خصوصی دعوت آنها را درخواست دارندباید قبل از جلسه دادرسی بفاصله که برای دعوت آنها کافی باشد بدفتر داده شود.

اگر گواه در بازجوئی گواهی نداده باشد امور و کیفیاتی که موضوع گواهی او خواهد بود باید در فهرست ذکر شود وگرنه فهرست بی اثر است.

در فهرست ممکن است دعوت گواهانی که در مرحله بازجوئی گواهی داده‌اند و یا قرائت اظهارات آنها در جلسه درخواست شود.

رئیس دادگاه وقتی اقدام باحضار گواهانی که فهرست آنها داده شده می‌نماید که استماع آنانرا موثر و لازم بداند

رئیس _ آقای انوار

انوار ـ توجه آقای وزیر دادگستری را به این مطلب جلب می‌کنم. اولا در قوانین که بنده صحبت می‌کنم عقیده خودم این است که یک خدمتی کرده باشم بواسطه این که اگر آقایان کاملا مستحضر باشند قوانین وقتی در مقام اجرا می‌آید در آنجا بواسطه اجمال یا ابهام یا غیر واضح بودن دچار اشکال می‌شوند و ناچار می‌شوند بدیوان کشور که دیوان تمیز باشد رجوع کنند با اینکه قانون اساسی تفسیر قوانین را از مختصّات مجلس شورای ملی قرار داده است در آنجا وارد می‌شوند و عبارات قانون را تفسیر می‌کنند چنانچه قوانین در مجلس شورای ملی بحث ملی بحث شود و واضح و روشن شود و بقدری سهل و ساده باشد که کلیه اهالی مملکت مستحضر باشند دیگر محتاج باین نیست که تفسیر شود. بحمدالله پادشاه ما هر گونه تسهیلات برای قوانین ما فراهم فرموده‌اند در آنروز که شرفیابی بود می‌فرمودند که من به مشروطیّت علاقه دارم به آقای رئیس فرمودند. نیّات و مراحم ملوکانه هنوز بیان شورای ملی تعطیل نشده است دلیل است بر اینکه ما باید قوانین را بقدر امکان و هر قدر می‌توانیم واضح و روشن بنویسیم که وقتی می‌رود برای اجرا دیگر هیچ اشکالی پیدا نکند و همانطور که تمام شئون ما در ترقی است راجع به قوانین و اجرای قوانین هم بایستی همینطور باشد این نظر بنده است و گمان دارم اکثریت مجلس هم با این نظر موافق باشند که قوانین بایستی واضح و روشن باشد این مقدمه بود که عرض کردم و محتاج باین نیست که آقای سزاوار این مقدمه بود که عرض کردم و محتاج باین نیست که آقای سزاوار این مقدمه را ذکر و ردّ کنند و در هر حال مختارند. در این جا در ماده می‌نویسد اگر گواه در بازجوئی گواهی نداده باشد امور و کیفیاتی که موضوع گواهی او خواهد بود باید در فهرست ذکر شود و گرنه فهرست بی اثر است. بنده پیشنهاد کردم که این جمله (و گرنه فهرست بی اثر است) در این ماده حذف شود برای این که محتاج نیست و تا حالا اینطور نبوده است که علت و نتیجه را ذکر کنیم مقنّن قانون را ذکر می‌کند و می‌نویسد و در همان مقدمه که وزیر می‌آورد فلسفه قانون را معین می‌کنند یک مقدمه قبل از هر قانون هست که معلوم می‌کند که از فلان نظر اینقانون آمده است این است که بنده این پیشنهاد را تقدیم کردم که دیگر ذکر کردن این جمله لازم نیست و چون شور اول است می‌رود بکمیسیون ,

سزاوار (مخبر کمیسیون دادگستری)_ اولا مقدمه که آقای انوار فرمودند تصور می‌کنم همانطور که منظورشان هست در وضع قوانین رعایت شده و می‌شود امّا ایرادی که در این مورد کردند که اینجا نوشته شده است و گرنه فهرست بی اثر است این برای این است که وقتی دادستان یا اطراف خصوصی استناد می‌کنند به گواهی باید بنویسند که این گواهی در چه موضوع است و اسامی گواهان را بنویسند و مورد گواهی ار هم در آن فهرست تعیین بکنند که وقتی ارجاع می‌کنند بدادگاه معلوم باشد و اگر بخواهند استشهاد بکنند بگواهی یک عده بایستی در آن فهرست آنچه را که مورد نظرشان هست و مورد استنادشان هست و اسامی گواه‌ها را تذکر بدهند و اگر ذکر نکنند دادگاه به آن فهرست ترتیب اثر نمی‌دهد.

رئیس_ ماده ۳۵۶:

ماده ۳۵۶-در مدت مقرر در قسمت اول ماده پیش دادسرا و طرفهای خصوصی می‌توانند در خواست کنند که اسناد موثر در کار خواسته شود.

دادسرا می‌تواند در خواست کند که کارشناسی که در بازجوئی اظهار نظر کرده برای دادن توضیحات در جلسه دادرسی احضار شود.

همین حق برای سایر طرفهای دعوی نیز هست رئیس دادگاه در قبول این درخواستها مخیر است.

رئیس_ آقای انوار

انوار_ بنده نظرم این است که کلمه مخیر است در آخر ماده تبدیل شود به مختار است و پیشنهادی که تقدیم کرده‌ام.

مخبر_ پیشنهاد ایشان می‌آید به کمیسیون و در شور دوم بنظر کمیسیون می‌رسد.

رئیس_ پیشنهاد به کمیسیون فرستاده می‌شود. ماده ۳۵۷:

ماده ۳۵۷- رئیس دادگاه می‌تواند از پیش خود و یا بدرخواست دادسرا یا طرفهای خصوصی که در مدت مقرر در قسمت اول ماده ۳۵۵ بعمل آمده باشد نسبت بموضوعاتی که مورد نظر کارشناس واقع نشده ضمن قراری کارشناس

تعیین نموده و پس از سوگند نظر او را در جلسه دادرسی بشنود.

در اینصورت طرفهای خصوصی می‌توانند هر کدام یک رایزن فنی که مشمول موارد ماده ۲۷۱ نباشد حتی بدون دعوت در جلسه دادرسی حاضر کنند که ملاحظات خود را راجع بنظریات کارشناس بیان کند و لیکن گفتگو بین کارشناس و رایزن فنی در جلسه ممنوع است و اگر طرفهای ذینفع متعدد باشند از کسانی که دارای منافع مشترکی هستند یک رایزن فنی پذیرفته می‌شود.

رئیس_ ماده ۳۵۸:

ماده۳۵۸-هر گاه استماع گواهی در اثر بیماری گواه یا مانع دیگری در جلسه دادرسی غیر ممکن بنظر برسد رئیس دادگاه قبل از جلسه گواهی او را بهر طریق که مقتضی بداند استماع می‌کند.

رئیس_ ماده۳۵۹:

ماده ۳۵۹-طرفهای خصوصی که به تشخیص رئیس دادگاه قادر بتأدیه هزینه دارسی هستند باید هزینه حضور و دستمزد کارشناس و مترجم و گواه و رایزن فنی که حضور آنها را خواسته‌اند قبلاً بپردازند.

رئیس_ ماده۳۶۰:

ماده۳۶۰-عدم رعایت اموری که در اعمال مقدماتی دادرسی موجب بطلان شناخته شده اگر بلافاصله بعد از اجرای مراسم مقدماتی شروع بدادرسی مورد ایراد واقع نشود بلا اثر است.

رئیس_ آقای اوحدی.

اوحدی_ با این که بنده خودم در جلسات کمیسیون مرتب حاضر و هر گونه اظهاراتی را که لازم باشد در کمیسیون اظهار کرده‌ام معذلک اگر عرایضی را در مجلس بعرض رفقای خودم میرسانم یا یک تذکراتی را به آقای وزیر دادگستری می‌دهم از نقطه نظر حدوث آن نظر فعلی است که در آنموقع مورد نظر حدوث آن نظر فعلی است که در آنموقع مورد نظر بنده نبوده است که تذکر بدهم بنا بر این گفته نشود که هم آن جا عرض کرده‌ام هم این جا البته یک مطالبی است نظری است فکری یکمرتبه در فکر انسان خطور می‌کند که این جا این عیب را وارد می‌کند مثلا در همین ماده ۳۶۰ که شاید هم قسم عرایض در اطراف این ماده شده است ولی آلان بنده متوجه یک نکته شدم که می‌نویسد عدم رعایت اموری که در اعمال مقدماتی دادرسی موجب بطلان شناخته شده اگر بلافاصله بعد از اجرای مراسم مقدماتی شروع به دادرسی مورد ایراد واقع نشود بلا اثر است. از جمله مطالبی که بایستی قبل از رسیدگی ایراد بشود و مورد رسیدگی واقع شود عدم صلاحیت دادگاه است اگر وکیل مدافع یا متهم متذکر این نکته نشد و این ایراد عدم صلاحیت را در آنموقع متذکر این نکته نشد و این ایراد عدم صلاحیت را در آنموقع نکرد اگر نکرد در آنموقع چطور بعد از آنکه حکم صادر شد از یکنفر دادرس غیر صالح این حکم صادره صحیح باید تلقی بشود بنده نمی‌توانم بگویم با عدم صلاحیت یک چنین حکمی موثر است و متبع و قابل اجرا. عقیده بنده این است که در نظر گرفته شود که این ماده اصلاح شود. یک ایراداتی هست که در آئین دادرسی مدنی ما متذکر شده‌ایم یعنی در قانون آئین دادرسی مدنی ما متذکر شده‌ایم که بعضی ایرادات هست اعم از این که از اصحاب دعوی اظهار بشود یا نشود دادگاه مکلف است که خودش در آن قسمت اظهار نظر بکند این جا هم همان قضایا پیش می‌آید اگر طرفین اصحاب دعوی ایراد نکردند خود دادگاه ملکف است که این کار را بکند اگر دادگاه نکر و اصحاب دعوی هم نکردند پس این در یک مقام بالاتر بایستی اثر خودش را داشته باشد قابل شکایت باشد. بیش از این نظر گرفته شده است

وزیر دادگستری _ این ماده در نظر گرفته شده است که اصلاح شود و برای شور دوم تنظیم می‌شود و بعرض مجلس خواهد رسید.

رئیس_ ماده۳۶۱:

مبحث دوم

جلسه دادرسی

ماده ۳۶۱- جلسه دادرسی باید علنی باشد.

هر گاه علنی بودن دادرسی خواه از جهت طبیعت کار و یا عنوان اشخاص بامنیت کشور یا بانتظام و یا اخلاق عمومی خللی وارد آورد رئیس دادگاه می‌تواند ضمن قراری سری بودن دادرسی یا بعضی اعمال آنرا اعلام نماید.

در اوقات شیوع بیماریهای همه گیر رئیس دادگاه می‌تواند برای رعایت بهداشت عمومی امر کند که دادرسی سری بعمل آید.

در دادرسی سری بجز اشخاصیکه وظیفه یا حق دخالت در داد رسی دارند کسان دیگر بهیچ بهانه در اطاق دادرسی پذیرفته نمی‌شوند.

رئیس_ ماده ۳۶۲:

ماده ۳۶۲- قرار سری بودن دادرسی یا بعضی از اعمال آن در جلسه علنی اعلام می‌شود هر گاه موجبات آن مرتفع شد دادگاه گسیختن آنرا اعلام و در صورت مجلس قید و بلافاصله درب دادگاه بروی همه باز می‌شود.

رئیس_ ماده ۳۶۳:

ماده۳۶۳- دادرسی متهمینی که از هیجده سال کمتر دارند در جلسه مخصوصی بطور سری بعمل می‌آید.

رئیس دادگاه می‌تواند اجازه دهد که پدر و مادر صغار و قیم و نماینده بنگاههای حمایت صغار در دادگاه حاضر شوند.

رئیس_ ماده ۳۶۴:

ماده ۳۶۴- کسانیکه تحت مقررات تأمینی شخصی بوده یا هستند و بیکاره ولگرد یا کسانیکه متمایل بارتکاب بزه بر ضد نفوس یا اموال شناخته می‌شوند و مبتلایان باختلال مشاعر و مردمان دائم الخمر و کسانیکه بطور ناشایسته ملبس باشند ممنوع از ورود و توقف در اطاق دادرسی و امکنه متصل بآن می‌باشند.

همین ممنوعیت در باره کسانیکه سن آنها کمتر از هیجده سال بنظر می‌رسد نیز جاری است. اگر لازم شود که یکی از اشخاص فوق بعنوان گواه داخل اطاق دادرسی گردد همینکه ضرورت حضور او مرتفع شد بیرون می‌رود.

رئیس دادگاه می‌تواند برای حفظ نظم با رعایت اخلاق با آداب امر بخارج شدن هر شخص دیگری که حضورش در اطاق دادرسی لازم نباشد بدهد و نیز می‌تواند برای حفظ نظم یا بهداشت مقرر داد که حاضرین از عده معینی تجاوز ننماید رئیس دادگاه نمی‌تواند جای مخصوصی در اطاق دادرسی برای بعضی از تماشاچیان اختصاص دهد تصمیمات مذکور در این ماده زبانی و بدون هیچگونه مراسم بدر خواست نماینده دادسرا یا بدون آن اتخاذ و بلافاصله اجرا می‌گردد.

رئیس_ ماده ۳۶۵

ماده ۳۶۵-اگر بیم فرار یا حمله نباشد متهم باز داشته آزادانه در جلسه دادرسی حضور می‌یابد.

هر گاه در غیر موارد ماده ۴۵۷ متهم از حضور در جلسه امتناع کند دادرسی مثل وقتی که متهم حاضر است جریان می‌یابد و در اینصورت مدافع چنانچه باشد نسبت بهمه آثار نماینده او محسوب است.

همین حکم در موردیهم که متهم در اثنای دادرسی یا در موقع انتظار تشکیل جلسه یا در موقع تنفس فرار کند جاری است.

رئیس_ ماده۳۶۶:

ماده ۳۶۶-اگر متهمی که آزاد است از جلسه خارج شود یا پس از آنکه از او بازپرسی شده از حضور در جلسه امتناع کند مقررات قسمت اول ماده پیش اعمال می‌شود بدون آنکه جلسه تجدید یا دادرسی توقیف شود.

رئیس دادگاه نباید جلسه را تجدید یا دادرسی را توقیف کند مگر در صورتی که متهم حاضر شده و قبل از باز پرسی بعذر موجهی غائب شده باشد.

رئیس _ ماده ۳۶۷:

ماده ۳۶۷-رئیس دادگاه پس از احراز حضور و غیبت طرفهای دعوی و گواه و کارشناس و مترجم امر می‌دهد که ادعا نامه یا قرار جلب بدادرسی قرائت شود و پس از آن شروع بدادرسی را اعلام می‌کند.

رئیس_ ماده ۳۶۸:

ماده ۳۶۸-اگر دادرسی در جلسه که شروع شده

Page 5 missing

دادرس بلافاصله دادرسی را که در جریان است بجلسه بعد موکول و یا بلافاصله پس از صدور حکم آن نسبت باین بزه رسیدگی می‌کند.

در مورد بزهی که جز بشکایت متضرر قابل تعقیب نیست پس از شکایت او ولو زبانی باشد بهمین نحو اقدام و شکایت او در همان جلسه در صورت مجلس جداگانه قید می‌شود.

رئیس_ آقای طباطبائی

طباطبائی_ بنده می‌خواستم عرض کنم که وقتی شور اول این لایحه تمام شد در شور دوم کمیسیون دادگستری در نظر بگیرند که یک قسمتی از این مواد لازم نیست نوشته شود برای این که این مواد حکم می‌کند که در دادگاه اینطور وارد بشوند و این قبیل چیزهای جزئی مطالبی است که بایستی در آئین نامه ذکر شود البته هر قانونی که تصویب می‌شود یک نظامنامه و یک آئین نامه برای اجرای آن قانون نوشته می‌شود اینطور مطالب اگر در همان نظامنامه ذکر می‌شد بهتر بود مثلاً در ماده ۳۶۴ می‌نویسد ریاست هر جلسه با رئیس دادگاه است این مسلّم است البته بعضی از این قبیل مواد خیلی ضروری است ولی یک قسمت دیگر بنظر بنده زائد است و شور دوم تقاضا می‌کنم اصلاح شود زیرا اگر توجه بفرمایند این مواد و مقررات ضرورتی ندارد در قانون نوشته شود که حفظ انتظامات دادگاه باکی است و بچه ترتیب است و این که اشخاص بچه ترتیب باید وارد شوند اگر این مقررات در نظامنامه نوشته شود بهتر است

مخبر _ اگر اجازه بفرمائید این مواد و مقررات اتفاقاً خیلی ضروری و بموقع است زیرا مشتمل بر اموری است که مربوط به تشکیل دادگاه و حفظ انتظامات دادگاه است و این که اشخاص بچه ترتیب بایستی وارد شوند صرف نظامنامه بدرد این کار نمی‌خورد چون ممکن است تخلفاتی از این مقررات بشود و بعد داریم اگر کسی تخلف کرد ممکن است رئیس دادگاه حکم بازداشت او را بدهد و اگر این مطالب در قانون نباشد اجرای آن مشکل است و بعلاوه ممکن است پیشنهاد کنید در شور دوم مورد مطالعه واقع می‌شود

رئیس_ ماده ۳۷۳

ماده۳۷۳- مدلول ماده پیش در موارد زیر رعایت نمی‌شود.

۱-درصورتیکه از جهت نوع بزه یا از جهات مهم دیگری نتوان بر طبق ماده پیش موضوع را مورد رسیدگی فوری قرار داد.

۲-در صورتیکه کیفر بزه حبس با کار که حداقل آن از پنج سال یا حداکثر آن از ده سال تجاوز کند یا کیفر شدیدتری باشد.

۳-در صورتیکه رسیدگی بزه از صلاحیت دادگاه بالاتر یا دادگاه اختصاصی باشد.

۴-در صورتیکه بزه را بدون اجازه نتوان تعقیب نمود.

۵-در صورتیکه بزه در جلسه دیوان کشور ارتکاب شده باشد.

در موارد فوق اگر بازداشت الزامی یا اختیاری باشد دادرس پس از صدور قرار بازداشت برگهای را برای تعقیب بدادسرا می‌فرستد و این امر در صورت مجلس قید می‌شود.

دادگاهی که در جلسه آن بزه ارتکاب شده بلافاصله یکی از کارمندان خود را مأمور می‌کند که در اطاق دیگر اظهارات متهم و اظهارات گواه حاضر واقعه را استماع کندو اگر بزه در دادگاهی ارتکاب شده که از یک دادرس تشکیل می‌شود خود دادرس در اطاق دیگر اظهارات را استماع می‌کند.

صورت مجلس اظهارات متهم و گواه و هرچیز دیگری که برای تعقیب مفید است با صورت مجلس مذکور در ماده پیش بداد سرای صلاحیت دار فرستاده می‌شود.

متهمی که بازداشت شده همانطور در بازداشت می‌ماند تا آنکه دادرس صلاحیتدار در باب آزادی او اظهار نظر نماید.

رئیس_ ماده ۳۷۴:

ماده۳۷۴- در هر داد رسی باید صورت مجلس تنظیم شود و گرنه موجب بطلان دادرسی است مطالب زیر در صورت مجلس قید می‌شود:

۱-محل انعقاد جلسه و سال و ماه و روز آن و ساعت

شروع و ساعت ختم جلسه و ساعتی که برای شروع جلسه بعد معین می‌شود.

۲-نام و نام خانوادگی هر یک از دادرسان و نماینده دادسرا.

۳-مشخصات متهم و سایر اطراف خصوصی و نام و نام خانوادگی وکیل و مدافع.

۴-مشخصات گواه و کارشناس و مترجم و رای زن فنی با قید اینکه گواه و کارشناس و مترجم سوگند یاد کرده‌اند.

۵-خلاصه عقیده دادستان و درخواست اطراف دعوی.

۶-سایر اموریکه بالخصوص قانون قید آنها را در صورت مجلس مقرر داشته است.

قید نشدن بعضی از امور بالا در صورت مجلس باعث بطلان نمی‌شود مگر در موردیکه قانون تصریح ببطلان کرده باشد.

رئیس_ ماده۳۷۵:

ماده ۳۷۵- طرفهای دعوی حق دارند هر اظهاری را که در آن ذی نفعند و بر خلاف قانون نیست قید آنرا در صورت مجلس درخواست کنند بشرط اینکه این اظهارات از حد ضرورت تجاوز نکند.

-تصویب پنج فقره مرخصی

[۳-تصویب پنج فقره مرخصی]

رئیس_ چند فقره گزارش از کمیسیون عرایض و مرخصی رسیده است. اولا بعرض مجلس می‌رسد که آقای شیرازی در اردیبهشت برای بیست روز اجازه مرخصی خواسته بودند چون از ۱۵ تیر از مرخصی استفاده کردند با تصویب آقایان این مرخصی از ۱۵ تیر محسوب می‌شود. (صحیح است). گزارش مرخصی آقای مکرم افشار:

اقای مکرم افشار در خواست بیست روز مرخصی از تاریخ سوم شهریور ماه ۱۳۱۹ نموده‌اند کمیسیون عرایض و مرخصی با درخواست ایشان موافقت نموده اینک گزارش آن بعرض می‌رسد.

رئیس_ موافقین با مرخصی آقای مکرم افشار قیام فرمایند (اغلب قیام نمودند) تصویب شد. گزارش مرخصی آقای شاهرودی:

آقای شاهرودی در خواست ده روز مرخصی از تاریخ ۲۶ امرداد نموده‌اند و کمیسیون با درخواست ایشان موافقت نموده اینک گزارش آن بعرض می‌رسد.

رئیس_ موافقین با مرخصی آقای شاهرودی قیام فرمایند (اکثر قیام نموده‌اند) تصویب شد. گزارش مرخصی آقای شجاع:

آقای شجاع درخواست ده روز مرخصی از سیزدهم امرداد ۱۳۱۹ نموده‌اند و مورد موافقت کمیسیون واقع شده اینک گزارش آن بعرض می‌رسد.

رئیس_ موافقین با مرخصی آقای شجاع قیام فرمایند (عده زیادی قیام نمودند) تصویب شد. گزارش مرخصی آقای هدایت:

آقای هدایت در خواست بیست روز مرخصی از ۱۷ شهریور ۱۳۱۹ نموده‌اند و کمیسیون عرایض با درخواست ایشان موافقت نموده اینک گزارش آن تقدیم می‌شود.

رئیس_ موافقین با مرخصی آقای هدایت برخیزند (اغلب برخاستند) تصویب شد. گزارش مرخصی آقای وکیل:

آقای محمد وکیل درخواست بیست روز مرخصی از تاریخ ۲۷ امرداد ۱۳۱۹ نموده‌اند و کمیسیون با در خواست ایشان موافقت نموده اینک گزارش آن تقدیم می‌شود:

رئیس_ موافقین با مرخصی آقای وکیل برخیزند (بیشتر برخاستند) تصویب شد.

-موقع و دستور جلسه بعد _ ختم جلسه

[۴-موقع و دستور جلسه بعد _ ختم جلسه ]

رئیس_ تصویب میفرمائید جلسه را ختم کنیم جلسه آینده روز یکشنبه ۲۴ شهریور سه ساعت قبل از ظهر دستور لوایح موجوده.

(مجلس ظهر ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی _ حسن اسفندیاری