مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۲ دی ۱۳۵۲ نشست ۱۴۸

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۲ دی ۱۳۵۲ نشست ۱۴۸

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۱۲ دی ۱۳۵۲ نشست ۱۴۸

فهرست مطالب:

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

۲- تصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به لایحه اصلاحی سال۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور و ارسال به مجلس سنا

۳ - قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده ختم جلسه.

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

رئیس - اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه

آقایان احتشامی - مهندس اسدی لنگرودی - اسعد رزم آرا - مهندس پروشانی - جعفری - چنگیزی- ذوالفقاری - زرین پور - دکتر سعید - دکتر عظیمی - دکتر متین - دکتر موقر - خانم اقبال - خانم ابراهیمی - خانم طالقانی.

غائبین مریض

آقایان بدر صالحیان - بوشهری - دکتر یحیی بهبهانی - توسلی - جوانشیر - دکتر سعید حکمت- امیر علم خزیمه - رشیدی - ریگی- مهندس عباس زاهدی - دکتر شریف امامی - مهندس عطائی - کمالوند - مافی - دکتر مشایخی - مهرزاد - دکتر نیک پور - دکتر وفا - خانم ضرابی - خانم مزارعی.

- تصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به لایحه بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور و ارسال به مجلس سنا

۲- تصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به لایحه بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور و ارسال به مجلس سنا.

رئیس - وارد دستور می‌شویم کلیات لایحه بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور مطرح است جناب آقای الموتی تشریف بیاورید.

الموتی - با عرض معذرت از طول کلام چون فکر می‌کنم بودجه ۱۰۸۶ میلیارد ریالی دولت مطرح است هر اندازه درباره چنین بودجه‌ای صحبت شود کم است. باید همانطور که دیشب صحبت شد همه ما، هر فردی که در ایران مترقی امروز زندگی می‌کند، این وظیفه را دارد درباره این برنامه‌های وسیع عمرانی این برنامه هائی که امروز مملکت ما را در سطح جهانی به صورت یک کشور مترقی در آورده، هر فرد ایرانی موظف و مکلف است درباره این بودجه اظهار نظر کند تا مردم ایران بهتر بدانند در این ایام درخشان، در این مملکت چه می‌گذرد. در اینجا صحبت شد، بعضی دوستان اقلیت ما هم گفتند در این بودجه برنامه دولت مشخص نیست قطعاً با توجه به این نشریاتی که برا ی ما فرستاده شده و مطالعه شده، همه ما به این امر توجه کرده‌ایم. خیلی خلاصه می‌شود گفت:

برنامه‌های دولت در این بودجه مشخص است.

افزایش اعتبارات کشاورزی، افزایش بودجه دفاعی مملکت، حمایت کاملتر از سرمایه گزاری خصوصی - توسعه سریعتر صنایع اصلی از قبیل نفت، گاز، کاغذ، فولاد، سیمان - ورود به رشته‌های نوین صنایع الکترونیکی الکتریکی و اتمی، توسعه کارهای زیر بنائی - توسعه مخابرات و ارتباطات، شیرین کردن آب دریا و. . . من فکر می‌کنم هر یک از این جملات مختصری که در اینجا به عرضتان رساندم اجرای هر یک از این برنامه‌ها یک تحول تازه‌ای در اقتصاد مملکت ما بوجود می‌آورد.

اشاره به صنایع الکترونیکی یا شیرین کردن آب دریا یا استفاده از وسائل اتمی و غیره، اینها مسائلی است که امروز در تمام دنیا توجه به این امر جلب شده است.

آن کشوری موفق و پیروز است که زودتر بتواند از این صنایع و از این برنامه استفاده کند.

ما خوشوقتیم که به رهبری پادشاه مترقی و متفکرمان به دنبال این رشته از صنایع رفته‌ایم و به دولت تبریک می گوئیم که در این راه واقعاً در اجرای نیات شاهنشاه گام برمی دارد و این همان برنامه‌ای است که من فکر می‌کنم هر ایرانی باید این برنامه را مطالعه کند.

من به دولتی که در این را ه قدم برمیدارد واقعاً تبریک می‌گویم و این دولت را تحسین می‌کنم (احسنت).

در اینجا صحبت از درمان و بهداشت شد من باید بگویم، در دنیا مسئله به این صورت نیست که ما دنبال طبیب و مریض باشیم.

امروز مملکت ما به دنبال تعمیم یک سیستم بیمه‌های اجتماعی برای همه افراد ملت ایران می‌باشد.

هرکس در این محیط جغرافیائی زندگی می‌کند، هرکس که شناسنامه ایرانی در جیب دارد باید از یک بیمه مترقی امروز بهره مند شود (احسنت- احسنت). خوشبختانه در رشته‌های مختلف برای گروههای مختلف اقداماتی شده. دیروز به قسمتی اشاره کردم، امروز به بقیه آن اشاره می‌کنم. بیش از یک میلیون نفر کارگر ایرانی بیمه هستند.

حیدر صائبی - کلیه کارگران بیمه شده یک میلیون و هفتاد هزار نفر و جمع بیمه شدگان کارگر به اضافه کارگران ساختمانی که اخیراً بیمه شده‌اند جمعاً یک میلیون و چهارصد هزار نفر بیمه شده هستند که با خانواده بیمه شدگان بالغ بر چهار میلیون و نیم نفر است.

دکتر الموتی - بلی متشکرم با خانواده هایشان حدود ۵/۴ میلیون نفر هستند ۵ میلیون نفر.

بیمه اجتماعی روستائیان که قانون آن از مجلس گذشت، در سال ۵۳ دولت برنامه دارد که در حدود ۴۶۰ هزار روستائی ایرانی بیمه خواهند شد. البته تعمیم قانون بیمه اجتماعی روستائیان کاری است بس مشکل و امکانات زیادتر و اعتبارات فراوانتر می‌خواهد.

امیدواری ما اینست که دولت بتواند در این راه توفیق زیادتری داشته باشد.

آقای وزیر تعاون می‌فرمایند: ما دومین کشور در دنیا هستیم که دنبال این فکر رفتیم. آرزومندیم که روزی ما بیائیم پشت این تریبون و با کمال افتخار و سر بلندی بگوئیم تمام ۱۵ میلیون زارع ایرانی و خانواده اش از مزایای بیمه اجتماعی استفاده می‌کنند.

ما در این جهت داریم حرکت می‌کنیم که امیدوارم خیلی زود به آن برسیم بیمه کارمندان هم در جریان است البته من نمی‌خواهم به آن صورت بگویم که تمام وسائل بیمه از هر حیث فراهم است.

این تازه در مملکت مات شروع شده، به همین جهت اشکالاتی هم دارد و باید به سرعت بکوشیم که این جبران بشود.

برای کارمندان دولت یکصدو هفتاد میلیون ریال اختصاص داده شده تا کارمندان و خانواده هایشان در سال آینده برای ۷۷۵ هزار نفر موجبات بیمه فراهم بشود.

اتفاقاً یادداشت یکی از دوستان هم به من رسید. همین رقم است، که کارمندان و خانواده هایشان در سال ۵۳ بیمه خواهند شد.

هریک از این اقدامات اگر به صورت کامل اجرا شود گروهی از مردم ایران از وسائل درمان کافی و سایر وسائل و بیمه مجانی و سایر احتیاجاتی که دارند، استفاده می‌کنند و بهره مند می‌شود.

ولی بیمه از این جهت است که هر کسی که بیمه می‌شود خودش هم سهمی در این درمان داشته باشد.

همانطور که کارگر دارد می‌پردازد، کشاورز هم مقدار کمی می‌پردازد، کارمند مقدارش را می‌پردازد و دولت هم مقداری زیاد می‌پردازد و وسائل را فراهم می‌کند. با تعمیم سیستم بیمه‌های اجتماعی ما می‌توانیم به همه مردم ایران سرویس‌های لازم را بدهیم. امیدوارم که در این راه موفق بشویم. یکی از مسائلی که اینجا صحبت شد مسئله کنترل جمعیت است. برنامه تنظیم خانواده است. البته من یادم می‌آید در گذشته دوستان پان ایرانیست ما اینجا خیلی صحبت می‌کردند و مخالف بودند.

ما هم جواب می‌دادیم. اینجا هم از دوستان اقلیت ما به این مطلب اشاره کردند. امروز در یک جامعه مترقی و پیشرو واقعاً نمی‌شود کنترلی در امر خانواده نباشد.

ما الان آمارها را مطالعه می‌کنیم وضع خیلی از ممالک را می‌بینیم در خاور دور و آمریکای جنوبی که متاسفانه ازدیاد بی رویه جمعیت چه مصیبت عظیمی برای آنها به بار آورده است.

برای اینکه از نظر علمی همیشه باید رشد و توسعه بیش از میزان رشد جمعیت باشد تا بتوان عقب ماندگی‌ها را جبران کرد.

ولی اگر در یک اجتماعی فرضاً یک رشد ۲ درصد اقتصادی داشته باشد، ولی رشد جمعیت ۳ یا ۴درصد باشد، آن اجتماع هیچوقت به سمت رفاه نخواهد رفت ولی اگر در یک اجتماع رشد یک یا ۵/۱ درصد باشد ولی رشد جمعیت ۳ درصد طبعاً می‌شود عقب ماندگی‌ها را جبران کرد.

در مملکت ما هم در مورد کنترل جمعیت و تنظیم خانواده برنامه هائی هست. شاید در خیلی از کشورهای خاور دور کارها و قدمهائی در این راه برداشته‌اند ولی متاسفانه موفقیتی نداشته‌اند.

اما یک جامعه مترقی مثل جامعه ایران باید تلاش بیشتری در این راه داشته باشد تا بتواند موفق شود.

آماری که من دیدم، در سال ۴۶ که برنامه‌های تنظیم خانواده شروع شد مرگ و میر ۲۳ درصد بود.

حالا میزان مرگ و میر کم شده , (۱۴ در هزار) تولید نسل کم شده (۴۶در هزار) یعنی ۶ در هزار رشد جمعیت پائین آمده ولی این یک مسئله‌ای نیست که تنها با برنامه دستگاه‌های مختلف همکاری دارند. اینجا صحبت شد که هماهنگی نیست. بنده باید به اطلاعتان برسانم سازمانهای مختلف وزارت بهداری، وزارت آموزش و پرورش، علوم، شیر و خورشید، سازمانهای خدمات اجتماعی و سپاهیان انقلاب همه با هم همکاری دارند.

امیدواریم که دولت در اجرای این برنامه توفیق حاصل کند. یکی از برنامه هائی که در دوران انقلاب در این مملکت مورد توجه و عنایت قرار گرفته توجه به عمران روستائی است. شما همه نمایندگان انقلاب. آنچه من شاهدم شب و روز در تلاش هستید که واقعاً مردم روستاهای ایران، این روستائیان و دهقانان و کشاورزان ملت ایران که در دوران انقلاب از قید و بند قرون وسطائی نجات پیدا کرده‌اند، از زندگی نوینی بهره مند شوند (احسنت).

برای عمران روستائی اعتباری که در برنامه پنجم در نظر گرفته شده ۳۷۸۰۰ میلیون ریال است که اعتبار سال ۵۳ حدود ۳۸۳۱ میلیون می‌باشد. برنامه دیگری که هست ایجاد شهرک‌های جدید است در برنامه پنجم قرار است ۱۲۰۰ مرکز عمران روستائی که شامل ۱۳ هزار واحد روستائی است دارای برق شوند.

آقای دکتر ولیان شما استحضار دارید. این برنامه شهرک سازی برنامه بسیار خوبی است. باید همانطوریکه در برنامه دولت است آن مناطق روستائی که استعداد جذب جمعیت دارند توسعه پیدا کنند تا واقعاً روستائیان به این قطب‌ها جذب شوند (دکتر ولیان - قول می‌دهم) قول می‌دهید متشکرم.

ولی این طرح‌های منفرد هم باید اجرا شود .(دکتر ولیان - آنرا هم قول می‌دهم) این را هم قول می‌دهید متشکرم.

امیدوارم این شهرکها کامل بشود تا سرویس کامل و لازم به این خواهران و برادران روستائی و عده‌ای که در این روستاهای منفرد زندگی می‌کنند داده شود، و وسائل اولیه‌ای که لازم است مثل آب مشروب و مدرسه و اینها تامین گردد.

یک نکته دیگر، یک کارهای ما تمامی است که الان باقی است (وزیر تعاون - آن را هم قول می‌دهم) از آقای وزیر تعاون و امور روستاها متشکرم که هر سه مورد توسعه شهرک‌ها، طرحهای منفرد و تکمیل کارهای ناتمام روستاها قول دادند.

اما یک نکته هنوز برای من روشن نیست.

آقای وزیر راه هم تشریف دارند و آن مسئله راه اهمیت بسیار دارد. ما تردید نداریم که دوران انقلاب در مملکت ما برای راه سازی اقدامات اساسی شده ولی روستاهای ما احتیاج دارند که به شهرها متصل شوند.

راههای روستائی یکی از احتیاجات بسیار مهم مردم روستائی ایران است (صحیح است) باید روستاهای ما این وسائل ارتباط با شهرها را داشته باشد تا بتوانند محصولاتی را که تولید می‌کنند به بازار برسانند و آنها هم از این وضع بهره مند شوند. باید به امر اعتبارات راههای روستائی، آقای مجیدی، توجه بیشتری بشود.

الان در این مملکت یک رستاخیزی شده، روستاییان ما حیات نوینی را احساس می‌کنند.

روستائیان ما وقتی رادیو بغل گوششان هست و می‌شنوند رهبر ملت ایران شاهنشاه ما دنبال برق اتمی در این مملکت هستند دنبال صنایع الکترونیک هستند، طبیعتاً توقع و انتظارشان از دولت خدمتگزار بالاتر خواهد رفت، به روستائی امروز نمی‌شود گفت راه فرعی به سال آینده و بعد موکول شود.

واقعاً ما باید تلاش کنیم، همت کنیم، من از شما می‌خواهم به عنوان یک دوست و یک هم مسلک که کمک بکنید تا اعتبارات عمران روستائی را هر اندازه امکان دارد زیادتر کنند (احسنت) امروز این ۱۵ میلیون ایرانی، این فرزندان از بند رسته ملت ایران، از دولت انقلابی که مجری نیات شاهنشاه است می‌خواهند بیش از پیش به امر عمران روستائی توجه شود (احسنت).

اینجا صحبت شد در مورد بهداشت در سطح روستاها، آقای دکتر رئیسی دوست عزیز ما فرمودند که باید تلاش کنیم روستائیان ما پولدار شوند برای اینکه ویزیت بیشتر به دکترها بدهند. این عقیده من پیشنهاد معقول و درستی نیست.

دکتر رئیسی - من چنین چیزی نگفتم. من گفتم اگر دولت نمی‌تواند تامین اعتبار بیمه مجانی کند از دو راه دیگر می‌تواند.

دکتر الموتی - از توضیحات جنابعالی متشکرم به هر صورت ما خوشوقتیم درآمد روستائی ما زیاد بشود وباید هم بشود ولی باید دولت انقلاب وسایل درمان و بهداشت این روستائیان را از هر حیث فراهم کند. الان در سطح روستا می‌بینم سازمان خدمات شهنشاهی درمانگاه دارد، شیر و خورشید سرخ درمانگاه دارد و وزارت بهداری دارد این‌ها وظیفه شان را خوب انجام می‌دهند من در حوزه انتخابیه خودم می‌بینم سازمان شاهنشاهی و شیر و خورشید و هم چنین وزارت بهداری که درمانگاه دارند تا سرحد امکان کار می‌کنند.

اینها تلاش می‌کنند سرویس می‌دهند البته این کافی نیست برای روستاهای مملکت ما، برای اینکه هم از نظر امکانات نیروی انسانی و پزشک که با این درمانگاه‌ها برود کم است ولی در این آمارها دیدم در سال ۵۳- ۱۲۰۰ درمانگاه روستائی برای روستاهای ما هست که تکمیلتر می‌شود از این سرویس‌ها، سپاهی بهداشت ۲۵۰ درمانگاه دارد واقعاً خدمات سپاهیان ارزنده است.

وقتی آدم به یک روستای دوردست مملکت می‌رود و می‌بیند که آنجا درمانگاه و سپاهی بهداشت هست یک دکتر تحصیلکرده ایرانی در آن نقطه دور دست مشغول مداوای بیماران است مشغول مداوای بیماران روستائی نقاط دوردست مملکت است این واقعاً افتخار آمیز است به وجود این سپاهیان دانش و ترویج و بهداشت و عدالت و سایر سپاهیان واقعاً به عنوان یک ایرانی افتخار می‌کنیم و به این جوانان برومند وطن درود می‌فرستیم که به قلب روستاها می‌روند برای رفاه و آسایش مردم روستاها (احسنت).

در سال ۵۳- ۱۱۲ درمانگاه جدید روستائی شروع به کار خواهد کرد و استاندارد صد درمانگاه فعلی افزایش پیدا می‌کند با کنترل مالاریا حدود ۳۷۱۳ میلیون ریال اعتبار برای این کار اختصاص داده شده که با مقایسه با سال قبل ۲۳ درصد افزایش داشته است ملاحظه می‌کنید این اعتباراتی که ما اینجا بررسی می‌کنیم همانطور که آقای دکتر دادفر در کمیسیون بودجه دقیقاً بررسی کرده‌اند اینها کاملا مشخص است وقتی که ما می‌بینیم ۳۷۱۳ میلیون ریال منحصراً به بهداشت و درمان روستائیان اختصاص داده شده این نشان می‌دهد که دولت برای کارش نه تنها برنامه دارد بلکه با دقیقترین برنامه‌ها این ارقام را تنظیم کرده تا بتواند در جای خودش به هر فرد ایرانی از این بودجه عظیم آنچه واقعاً لازم است سرویس کافی بدهد اینجا صحبت از اوراق قرضه و پس انداز شد یکی از دوستان اقلیت ما به این امر ایراد گرفت که چرا بانک‌ها از این اوراق قرضه خریداری می‌کنند فکر اوراق قرضه به نظر من یک فکر بسیار خوبی بود در جلب و جذب سرمایه‌های مختلف در مملکت ما تاثیر داشت.

مقرراتی در مورد بانک‌ها وجود دارد که بانکها مکلف هستند که ۳۰ تا ۵۰ درصد از پس انداز خودشان را اوراق قرضه بخرند این یک مقدار همان جنبه‌های ضد تورمی را دارد آن مطلبی که ما و شما دنبال آن هستیم و وضع پولی و مالی مملکت باید کنترل بشود که تورم ایجاد نشود بنابراین ما وقتی این مقررات را در مملکت داریم باید مطالعه کنیم و باید بدانیم چرا این مقررات بوجود آمده است اقداماتی که دولت از جهت ضد تورمی کرده اینجا به طور متفرق صحبت شد لازم بود طور کلی شود.

اقدامات ضد تورمی دولت چنین است: تعدیل و تثبیت بهای کالاها و اجاره بها که قوانین متعددی لازم داشت خودمان کمک کردیم و اقدامات مختلفی اینجا اشاره شد - کمک دولت برای ثابت نگهداشتن نرخ ارزاق عمومی که همان ۱۷ میلیاردی است که مورد اشاره قرار گرفت - بالا بردن نرخ بهره و تشویق پس انداز این در حقیقت یک کنترلی در جهت کنترل سیاست پولی مملکت است، هر وقت دولت مصلحت دید با افزایش نرخ بهره پول را از بازار جمع می‌کند و یک مقداری را به صورت به اصطلاح بهره زیادتر و یک مقداری را به صورت اوراق قرضه و یک مقدار هم به صورت مالیات البته از طبقه ثروتمند تا پول در بازار کمتر بشود که قانون عرضه و تقاضا که قبلاً گفته شد می‌تواند صادق باشد پول کمتر در جریان باشد تا تورم بوجود نیاید.

یکی دیگر ازدیاد قدرت تولید داخلی و توسعه رشد اقتصادی است - یکی از اقداماتی که همیشه می‌تواند جلوی تورم را بگیرد افزایش سرمایه گذاری در رشته‌های تولیدی است تا تولید مملکت زیاد بشود این تولیدات به بازار بیاید و در مقابل پولی که هست یک بالانس بوجود آید و یکی هم کاهش تکیه دولت بر اعتبارات بانکی است که اشاره شد.

در مورد راهها صحبت شد آقای شهرستانی، من به شخص شما ارادت دارم شما چند کاری که داشتید در این چند کار لیاقت و شایستگی خودتان را نشان دادید و می‌دانیم و امید زیاد داریم که شما در وزارت راه توفیق بسیار داشته باشید امروز یک مملکت در حال توسعه و پیشرفته مثل ایران احتیاج ره راه بیشتری دارد به نظر من اعتبارات راهسازی ما کافی نیست باید اعتبارات زیادتری به راههای مملکت اختصاص داده شود من آماری که می‌دیدم، قبل از انقلاب راههای اسفالته - ۴ هزار کیلومتر بود و جمع راههای اسفالت و شنی و خاکی ۳۴ هزار کیلومتر اکنون راههای اسفالت ۱۲ هزار کیلومتر و کل راههای اصلی و فرعی ۴۳ هزار کیلومتر می‌باشد و با تکمیل راههای فرعی ۱۳۵۰۰ کیلومتر راه فرعی خواهیم داشت.

ولی نکته‌ای که علاوه بر مسئله راهسازی مهم است مسئله نگهداری این راهها است وقتی دولت پولی اختصاص می‌دهد اعتباری می‌دهد و راهی به مبلغ هنگفت ساخته می‌شود باید این راه که سرمایه ملی است واقعاً حفظ بشود مقداری از راههای مملکت ما که در سالهای اخیر واقعاً به سرعت و خوب ساخته شد اینها را باید به خوبی نگهداری نمود.

من در حوزه‌های استانی و حوزه‌های انتخابیه دوستان خودم می‌بینم اولین تقاضا که هست موضوع راه است و دوم عمران روستائی هر دو هم ضروری است و هم حیاتی و واقعاً باید فکری کرد که در این دو مورد توجه خاص بشود و اعتبار بیشتری به راههای مملکت و عمران روستائی اختصاص داده بشود و از دولت هم واقعا " باید خواست که کمک کند برای حفظ و نگهداری این راهها.

در اینجا اشاره به بنادر مملکت شد مثل اینکه آقای رامبد گفتند در جلفا مقدار زیادی کالا انبار شده البته مملکتی که به این سرعت پیش می‌رود و درآمد زیاد است برای صنعتی شدن مملکت احتیاج زیاد به کالا هست و به سرعت واردات مملکت زیاد می‌شود به خصوص آن قسمت که جنبه کالاهای سرمایه‌ای دارد زیاد می‌شود من در این آمارها دیدم ظرفیت بنادر در ابتدای سال ۴۲ معادل ۱/۹ میلیون تن بوده در سال ۵۱ پنج میلیون تن شده یعنی سه برابر افزایش یافته است من خیال می‌کنم اگر دولتی توانسته از سال ۴۲ تا ۵۱ ظرفیت بنادر مملکت را سه برابر کند این دولت قابل تقدیر است.

رامبد - خیال نمی‌کنم که این ارقام خیلی هم صحیح باشد.

دکتر الموتی - و من هم خیال نمی‌کنم ارقام رسمی مملکت اشتباه باشد چون شما بهتر از همه ما و آقای نخست وزیر مطالعه کرده - اید می‌خواهید باتناژ برایتان بخوانم.

بلی در گزارش که داده می‌شود در ابتدای سال ۴۲ ظرفیت بنادر ایران ۱/۹ میلیون تن بوده و در سال ۵۱ پنج میلیون تن شده.

رامبد - آقای دکتر الموتی اگر سال ۴۲ هست این آمار صحیح است من سال ۴۹ شنیدم.

دکتر الموتی - پس معلوم می‌شود مطالعه فرموده‌اید. دولتی که توفیق پیدا کرده ظرفیت بنادر را چند برابر کند مسلماً موفق است آرزوی ما این است که روزی ۱۰ برابر بشو دولی باید امکانات فنی و انسانی را هم در نظر گرفت در اینجا صحبت شد راجع به شهر تهران و شهرداری من خودم در میان فرمایشات ناطق عرایضی کردم حالا حرفم را تکمیل می‌کنم جناب آقای رامبد خیال می‌کنم شما هم مثل ما موافق باشید یک مملکت انقلابی، یک دولت انقلابی که یک شاهنشاه عالیقدر و متفکری دارد که از افکار و اندیشه اش امروز دنیا بهره مند است یک شاهنشاهی که با انقلاب در این مملکت در روستاها یک راستاخیز تازه‌ای بوجود آورده امروز در چنین مملکتی من فکر می‌کنم این درست نباشد که ما خواستار آن باشیم که همه اعتبارات مملکت در تهران مصرف بشود البته ما نمی گوئیم که شهر ۴ میلیون نفری تهران فراموش شده ولی شهرهای مختلف مملکت هم حق دارند همانطور که در برنامه عمرانی هست به طور کلی مردم شهر صاحب درآمد هستند.

مردمی که در تهران و شمال شهر زندگی می‌کنند یک مقدار بیشتر باید بار عمران و آبادی شهرشان را به عهده بگیرند مثل اغلب شهرهای دنیا که عوارض و مالیاتی از مردم شهری به خصوص در مرکز شهر و هر چه به نقطه مرکزی شهر نزدیکتر باشد بیشتر گرفته می‌شود نرخ مالیات و عوارض در شهرهای مختلف دنیا این طور است من در لندن مطالعه کردم دیدم مالیات مرکز شهر از خیابانهای دورتر گرانتر است بنابراین هر چه مردم در مرکز شهر زندگی می‌کنند عوارض بیشتری می‌دهند ما نباید متوقع باشیم که اعتبارات عمران روستائی مملکت و اعتبارات شهرهای کوچک را بیاوریم در تهران خرج کنیم بلکه باید بکوشیم از مردمی که در این مملکت از نعمات بیشتری بهره مند هستند عوارض و مالیات بیشتری دریافت بشود ولی به آن صورت نیست که شهر تهران فراموش بشود شهر تهران هم باید روی عواید خودش زندگی کند ولی در عین حال من آماری دیدم راجع به جنوب شهر چون اشاره شد که در جنوب شهر تهران کاری نشده است ولی به موجب این آمار در سه سال گذشته، پارک آرامگاه رضا شاه کبیر بوجود آمده که واقعاً خوب درست شده در اینجا ۱۳۶۵۰۰ متر مربع زمین خریداری شده و هم چنین پارک زیبائی در جنوب شهر بوجود آمده رفتیم دیدیم بسیار زیبا و عالی است و باور کردنی نبود و حتی من دیدم در مذاکرات مجلس سنا آقای دکتر جهانشاه صالح گفته بودند که این پارک را دیده‌ام و افتخار می‌کنم که در جنوب شهر تهران چنین پارکی بوجود آمده است.

یا در آن جائی که گودهای جنوب شهر بود و مدت‌ها مرکز فساد بود آنجا هم خریده شده و قرار است تبدیل به ترمینال اتوبوس شود و کارهای دیگری که در جنوب شهر شده استخر شنا هست، کاخ جوانان است، احداث درمانگاه اورژانس و امثالهم هست.

البته ممکن است گفته شود که جنوب شهر احتیاجات بیشتری دارد و ما معتقدیم که باید به جنوب شهر تهران توجه بیشتری بشود ولی در عین حال معتقد نیستیم که اعتبارات روستاها و شهرهای مختلف مملکت داده بشود به شهر تهران (آفرین).

اما در عین حال برای عمران شهری ما می‌بینیم برنامه‌هایی هست ما تردید نداریم که شهرداریهای مملکت امروز وضع تازه‌ای پیدا کرده‌اند این شهرداریها به دنبال آن اقدامی که در این مملکت صورت گرفته و کار مردم به مردم به امر شاهنشاه آریامهر سپرده شده امروز مردم شهرستانها و روستاها مسئولیت عظیم کار خودشان را به عهده گرفته‌اند در سازندگی شهرها و روستاها نقش ارزنده‌ای دارند بنابراین ما هم باید به این شهرداریها کمک کنیم پارسال بود که همه ما صحبت می‌کردیم که این ۲۳/۵% که از بودجه شهرداریها کم می‌شود برای بهداشت و فرهنگ و سایر کارها از بودجه دولت داده بشود.

با جناب آقای مجیدی صحبت شد دولت آمد و قبول کرد این ۲۳/۵% از اعتبارات خود تامین نمود و این بار سنگین بعد از تصویب این بودجه و متمم بودجه از روی دوش شهرداریها برداشته می‌شود.

متشکریم این کمک زیادی است به شهرداریهای مملکت احتیاجاتی دارند باید از این نوع کمکها کرد یعنی حالا در همین عمران شهری ببینیم دولت چه کمکی کرده است اعتبار سرمایه گذاری در بخش عمران شهری از مبلغ ۳۸۶۳ میلیون ریال در سال ۵۲ به ۵۴۰۰ میلیون ریال در سال ۵۳ یعنی بیش از ۳۹ درصد افزایش یافته است، علاوه بر این از سال ۱۳۴۳ تا شهریور ۱۳۵۲ وزارت آبادانی و مسکن ۲۷۲۷ پروژه عمران شهری به مبلغ ۲۹ میلیارد ریال به پایان رسانده و ۴۳۲ میلیون ریال در بودجه کل کشور برای فعالیت‌ها منظور شده است نکته‌ای که چون اقلیت به مسائل کوچک پرداخت من به عنوان اکثریت اینجا از دولت تقاضا می‌کنم که انجام شود.

جناب هویدا سالها بود ما تاُسیس صندوق عمران شهری را داشتیم اگر واقعاً محبتی بفرمائید البته این کاری بود که اقلیت باید تقاضا می‌کرد ولی حالا اکثریت می‌کند کمک بفرمائید این صندوق عمران شهری تاُسیس گردد تا شهرداریهای مملکت برا خود شانه بانکی داشته باشند و از این بانک پول و اعتبار بگیرند این کارهای عظیم برنامه‌ای را آقای دکتر مجیدی از شما می‌خواهیم (دکتر مجیدی - طرح آن تهیه شده است).

به هر صورت فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین از دولت حزبی خودش خواهش می‌کند در این مورد تسریع بفرمائید شما که کارهای عظیمی در مملکت انجام داده‌اید این خواهش فراکسیون ما را که نقش مهم و ارزنده‌ای در عمران و آبادی شهرها دارد در تشکیل این صندوق به سرعت انجام دهید خیلی متشکر خواهم شد (احسنت).

مسئله مهم دیگر که باید مورد بحث قرار بگیرد پیشرفت‌های ما درباره آب و برق است، یکی از مهمترین کارهائی که طی چند سال اخیر در این مملکت شده در مورد آب آشامیدنی و تاُمین برق شهرها است (صحیح است).

یادتان رفت در خود تهران چه روزگاری از نظر آب و برق داشتیم این سدهای متعددی که در مملکت ما ساخته شده ما خوشوقتیم که می ببینیم دولت با این سرعت که اقدام به سد سازی کرده در مورد تاُسیس شبکه‌های برق در این راه توفیق زیادی پیدا کرده و واقعاً به دولت حزبی خودمان در این دو مورد بخصوص که از هر جهت کارش درخشان بوده صمیمانه تبریک میگوئیم امیدواریم دولت توفیق پیدا کند در مورد توسعه سدسازی و توسعه برق برنامه هائی را که دارد توفیق پیدا کند اجرا بشود.

اینجا روزی که قانون تاُسیس وزارت آب و برق آمد به شهادت صورت مجلس، بعضی از دوستان ما در اقلیت با این کار موافق نبودند ایراد گرفتند مخالف بودند با همان امر سابقه عدد که آقای رامبد به آن عنایتی ندارند با آن حکومت عدد که پایه و اساس دمکراسی در همه دمکراسی‌های جهان است ما این کار را کردیم امروز خوشوقت هستیم که به شما آماری بدهیم قبل از تاُسیس وزارت آب و برق ما چند سد داشتیم سد امیرکبیر، سد شاه اسمعیل، سد محمد رضا شاه پهلوی، سد شهبانو، فرح ظرفیت مخازنی که ساخته شده‌اند ۵ میلیارد و ۳۸۰ میلیون متر مکعب بوده است در دوره فعالیت وزارت آب و برق ساختمان ۷ سد شروع شده و مورد بهره برداری قرار گرفته است ظرفیت سدها ۵۳۸۰ میلیون متر مکعب به ده میلیارد و ۴۰میلیون متر مکعب افزایش یافته است آب ذخیره علاوه بر تاُمین آب ۴۰۰ هزار هکتار اراضی مزروعی، آب مشروب شهرها و کارخانجات را هم تاُمین کرده با ساختن سدهای جدید ۲۰۰۰۰۰ هکتار اراضی جدید زیر کشت خواهد رفت و یک میلیون کیلو وات به قدرت نیروی برق اضافه می‌شود ملاحظه کنید ما امروز در هر کجای ایران که سفر کنیم این شبکه‌های سر تا سری را می ببینیم و این ارقامی که اینجا هست برنامه اش را باید گفت این پیشرفتها ناشی از هم آهنگی دولت است و ما واقعاً خوشحال هستیم من آمار ریز برق در اختیارم هست البته از همین کتابچه‌ها درآورده‌ام این آمار پیشرفت وضع مملکت را نشان می‌دهد و من ازن صورت را برای ثبت در صورت جلسه قرائت می‌کنم.

طی شش ماه اول سال جاری ظرفیت تولید از ۲۰۹۴ هزار کیلو وات به ۲۳۹۰ هزار کیلو وات رسید و در این مدت انرژی تولید شده توسط شرکتهای برق تحت مدیریت وزارت آب و برق ۴۹۹۲ میلیون کیلو وات ساعت بوده که این رقم ۴۱/۱ درصد نسبت به شش ماه اول سال ۱۳۵۱ فزونی داشته است.

رقم تولید سرانه برق کشور از رقم ۹۷ کیلو وات ساعت در سال ۱۳۴۲ به ۳۰۷ کیلو وات ساعت در پایان سال ۱۳۵۱ رسیده است.

اینجا یک جدولی هست که نشان دهنده پیشرفت صنعت برق کشور از بدو تاُسیس وزارت آب و برق تا پایان سال ۱۳۵۱ می‌باشد.

ظرفیت تولید در سال ۱۳۴۲ از ۴۰۳ هزار کیلو وات به ۲۰۹۴ هزار کیلو وات در سال ۱۳۵۱ رسیده ظرفیت قابل استفاده از ۴۰۳ هزار کیلو وات به ۱۶۹۶ هزار کیلو وات رسیده و تولید از ۱۷۴۲ میلیون کیلو وات ساعت در سال ۱۳۴۲ به ۶۸۷۰ میلیون کیلو وات ساعت در سال ۱۳۵۱ رسیده است.

اگر ما در این راه توفیقی داشته‌ایم باز هم کمک بکنید دولت را برای توفیق بیشتر.

چقدر ما خوشوقت می‌شویم که واقعاً این سرمایه‌ای که امروز در مملکت است و از راه نفت عاید مسشود صرف کارهائی از این قبیل بشود کارخانجات عظیم، سد سازی، و امثالهم که منابع عظیم درآمد ما از کشاورزی و صنعت بیشتر شود تا آینده درخشان تری برای مملکت داشته باشیم اینجا اشاره به برق اتمی شد آقای دکتر مجیدی تشریف نداشتند مطالب مفصلی راجع به برق اتمی اینجا صحبت کردم ما امیدواریم هستیم دولت در اجرای نیات شاهنشاه در راه پیاده کردن این برنامه توفیق پیدا کند ما خوشوقت می‌شویم که روزی گزارش جامع تر و درخشان تری از دولت خودمان در مورد استفاده از برق اتمی در این مملکت داشته باشیم واقعاً این آرزوی هر فرد ایرانی است اگر در گذشته صحبت ما درباره لوله کشی آب تهران بود می‌گفتند این آب آشامیدنی وضعش خوب نیست ولی امروز در مملکت ما صحبت از شیرین کردن آب دریا، برق اتمی و صنایع الکترونیک و امثال آن است یک چنین جهش و پیشرفتی برای مملکت ما افتخار آمیز است (صحیح است) راجع به وام و ارز و غیره مطالبی هست که از آن صرفنظر می‌کنم.

ولی یادداشتهائی دارم که از آن به طور خلاصه استفاده می‌کنم همکاران عزیز مملکت ایران جزو ممالک استثنائی دنیا است که خوشبختانه از نظر منابع زیر زمینی از هر حیث غنی است ما خوشوقت هستیم که دو عامل لازم دیگر برای توسعه اقتصاد مملکت یعنی نیروی انسانی و منابع مالی که لازمه توسعه اقتصادی است در دوران انقلاب پیشرفت زیادی کرده هم نیروی انسانی مملکت زیادتر و بهتر شده و هم منابع مالی که لازمه توسعه اقتصادی است در دوران انقلاب پیشرفت زیادی کرده هم نیروی انسانی مملکت زیادتر و بهتر شده و هم منابع مالی خیلی غنی شده است به صورتی که امروز وقتی آقای هویدا با این کتابچه‌ها به مجلس می‌آیند به ما بشارت می‌دهند که درآمد نفتی سال آینده ۱۴ میلیارد یا ۱۵ میلیارد دلار شده و باز هم بیشتر خواهد شد این مملکت آن منابع طبیعی را دارد امروز یک گزارشی می‌خواندم توی همین کتابچه راجع به گاز علاوه بر نفت که امروز ما شاهد یک درآمد ۱۴ یا ۱۵ میلیاردی هستیم و شاید در آینده بیشتر شود که ما از این منابع عظیم استفاده و بهره برداری زیادتر بکنیم به علاوه منابع عظیم گاز داریم که در چند سال آینده یک درآمدی مانند نفت عاید مملکت ما خواهد کرد در این گزارش دیدم نوشته بود ایران از نظر ذخایر گاز در دنیا بعد از شوروی قرار دارد ولی با اکتشاف یک منبع عظیم گاز در گنگان و خلیج فارس که ذخایر احتمالی آن به حدود ۲۰۰ تریلیون فوت مکعب خواهد رسید پیش بینی می‌شود که به زودی مقام اول را در دنیا پیدا کند.

کل ذخایر پیش بینی شده گاز در ایران ۶۰۰ تریلیون فوت مکعب است در تهران و ناحیه البرز هم حدود یک تریلیون فوت مکعب گاز وجود دارد. منبع دیگر در تنگه بیجار است.

گاز قشم با ذخیره‌ای حدود ۷ تا ۲۷ تریلیون فوت مکعب گاز سرخس در خراسان با ۱۸ تریلیون فوت که از آن برای گاز رسانی به۹ مشهد استفاده خواهد شد.

صدور گاز به شوروی ۹۵۰ تا ۹۶۰ بیلیون فوت مکعب در روز است که باید در آینده منتظر استفاده زیادتر از گاز در کشور و صدور آن به خارج باشیم.

بنده اکنون به عرایضم خاتمه می‌دهم (خنده نمایندگان) جناب آقای هویدا نخست وزیر شایسته ایران به شما و همکاران شما و همه کسانی که در تدوین و تنظیم این بودجه افتخار آمیز زحمت کشیده‌اند از صمیم قلب تبریک می‌گویم.

شما در دوران نخست وزیری خود در اجرای نیات شاهنشاه بزرگ ما خدمات ارزنده‌ای انجام داده‌اید تاریخ از صداقت و خدمتگزاری و شایستگی شما به خوبی یاد خواهد کرد. توفیق شما را در راه خدمت به مملکت آرزو داریم (احسنت - احسنت).

رئیس- جناب آقای نخست وزیر فرمایشی دارید بفرمائید.

نخست وزیر (امیر عباس هویدا)- جناب آقای رئیس، خانمها و آقایان

دهمین بار است که این افتخار را دارم پس از تقدیم لایحه بودجه به مجلس شورای ملی و پس از استماع فرمایشات نمایندگان اقلیت و اکثریت عرایضی بکنم.

امسال باید عرض کنم که واقعاً برای اولین بار گله مندم، گله مندم که چنین بودجه‌ای را تقدیم مجلس شورای ملی کردم و در لابه لای این بودجه بجز کمبود ماهی و چند جاده استانی و چند مسئله کوچک طنین این بودجه را از طرف دوستان اقلیت نشنیدم.

خانم‌ها و آقایان امسال بودجه‌ای تقدیم شده که، درآمد ناخالص ملی ما به بیش از ۲۱۰۰ میلیارد ریال یا ۳۰ میلیارد دلار می‌رسد یعنی ایران بین ۱۵ کشور بزرگ دنیا قرار می‌گیرد.

همچنین درباره مسائل مملکتی درباره مسائل بین المللی در اینجا صحبتی نشد، صحبت از کمبودهائی کردیم که خود من قبل از همه اعتراف به این کمبودها می‌کنم اگر خدای نکرده نخست وزیری از گروه اقلیت هم جای من بود (خنده نمایندگان) آنها هم چنین کمبودهائی را نتوانستند از بین ببرند، مملکتی در حال تحرک، مملکتی است در حال پیشرفت، مملکتی است که دارد با سرعت پیش می‌رود مسلماً کمبودهائی هست، خواهد بود و مسلماً سعی مان بر این می‌باشد که این کمبودها را از بین ببریم و پیشرفت حجم اقتصادی ما به یک مبلغ غیر قابل تصوری، هم برا یمن، هم برای شما که در اقلیت هستید از موقعی که بنده افتخار خدمتگزاری را در این پست دارم رسیده است هر دومان تعجب باید بکنیم که چطور به چنین رقمی رسیده‌ایم.

از لحاظ بین المللی جناب رامبد امروز شاهنشاهمان پلی بین کشورهای صنعتی و در حال توسعه قرار داده‌اند که راه حلی برای آن پیدا کنند این ایران امروز است ایران ده سال پیش یا ۱۵ سال پیش نیست، اینجا است که من ایراد می‌گیرم، اینجا است که من گله می‌کنم من استدعا کردم روزی که این لایحه را تقدیم کردم اقلا بخوانید این لایحه را اقلاً لابه لای ورق‌های این لایحه ببینید سیاست‌ها چیست، دولت چه پیشنهادهائی می‌کند از هر لحاظ و واقعاً ما را یاری کنید به خاطر اینکه نه وطن پرستی و نه اطلاعات تنها در انحصار ما نیست و چه بسا با همکاری و همفکری شما بتوانیم راهمان را هموارتر کنیم، همین امروز که من اینجا شرفیاب شدم و سعی خواهم کرد به بعضی از نکاتی که فرمودید جواب دهم همین جا باز هم تغییرات کلی را در همین بودجه پیشنهاد می‌کنم!

(احسنت) شما در مملکتی زندگی می‌کنید که هر دقیقه اش یک تحول عظیم را می‌گذرانید آن روزی که ما بودجه را تدوین کرده بودیم مذاکرات اخیر نفت تهران نبود حتی مذاکرات نفت کویت هم شروع نشده بود، در یک تاریکی پیشنهاد هائی کردیم در موقعیکه بودجه تدوین شد مذاکرات شرکتهای نفتی در کویت به نتیجه رسید پیشنهادهای دیگری تهیه کردیم در همین مدتی که این لایحه در کمیسیون بودجه مطرح بود و اینجا باید اعتراف کنم که برای اولین بار در کمیسیون بودجه، هم اقلیت هم اکثریت به نحو شایسته‌ای این بودجه را رسیدگی کردند (صحیح است) همین موقع که شما راجع به این بودجه صحبت می‌کردید مذاکرات نفت در تهران درآمد ما از نفت دو برابر کرد و مسلماً انتظار نداشتید که من این لایحه را پس بگیرم و لایحه جدیدی را تقدیم کنم.

امروز خدمتتان عرض می‌کنم ما اجباراً باید به فکر سیاستهای جدیدی باشیم که تا به حال به فکر آن نبوده‌ایم باید توجه کنیم که ایران امروز کشوری است که باید بین کشورهای مهم دنیا از هر لحاظ سیاستش با مقامش هم آهنگ باشد (صحیح است).

خود جنابعالی (اشاره به آقای رامبد) درباره استفاده دولت از کمکهای بانکی خودمان از تورم صحبت فرمودید انتظار داشتم که حداقل این را قبول می‌کردید که دولت در فکر این کار هم هست بنده عرض می‌کنم در جهان تنها کشوری که توانست جلوی سیر ترقی نامعقول قیمتها را بگیرد ایران بوده که پس از فرمایشاتی که شاهنشاه در موقع افتتاح مجلسین فرمودند اقداماتی را شروع کرده و امروز می‌توانیم این نوید را به شما بدهم که قیمتها حتی سیر نزولی را هم شروع کرده‌اند ولی هنوز راضی نیستیم و باز هم داریم با تمام قوا می‌جنگیم که گرانفروشی را از بین ببریم.

مسلماً نباید فراموش کرد که در مملکت ما گرانی مسئله‌ای است که بیشتر وارداتی است و همین امروز از فراکسیون حزب در مجلس خواهش کردم که چند تبصره اضافه کنند به تبصره‌های بودجه، یکی از آنها این است که می‌توانیم از مازادی که بدست میآوریم دیگر از کمک‌های بانک مرکزی استفاده نکنیم و برای اطلاع جنابعالی می‌گویم که در سال آینده می‌توانیم از درآمد خودمان این بودجه را به نتیجه برسانیم.

اما راجع به سئوالاتی که اینجا شد جناب رامبد، جناب حکمت یزدی، جناب زهتاب فرد، جناب دکتر رئیسی، جناب شیخ رضائی، جناب فضائلی و جناب طباطبائی مطالبی فرمودند و دوستان دیگرم آقایان متین، رشتی خانم جهانبانی، فروزین، صدری کیوان و الموتی جواب دادند.

مسائلی که مطرح فرمودید پاسخهایش از طرف اکثریت داده شد، پس من می‌خواهم اگر اجازه بفرمائید در بعضی نکات و راجع به بعضی از مطالبی صحبت بکنم که شاید اهمیتش بیشتر باشد، از لحاظ مملکتی و از لحاظ سطح بودجه چون این بودجه تنها ارقام نیست، جنابعالی چند سال پیش ته یاد داریم فرمودید که این بودجه که به مجلس می‌آورید با هزارها با صفحه ما وقت بررسی نداریم، امسال زودتر آوردیم فرمودید ادبی است، بنده نمی‌دانم بالاخره اگر زبان شیرینی فارسی را همکاران من بهتر می‌نویسند چه مانعی دارد اگر از لحاظ ادبیات، همانطور که ریاضیاتمان خوب شده ادبیاتمان هم خوب بشود اشکالی دارد؟

جناب رامبد عرض می‌کنم بنده متاُسفم که چرا شما اولین ناطق بودید من و جنابعالی در دوره نظام وظیفه در توپخانه بودیم، را تاکتیکمان را خوب یاد گرفتیم می‌دانیم که توپخانه را روز اول به جبهه نمی‌آورند، اگر روز اول بیاورند معمولاً دیگر توپخانه‌ای نمی‌ماند که بتواند جلوی حملات بعدی افراد دیگر را بگیرد ولی خوب متاُسفانه مثل اینکه تغییراتی در حزب مردم داده شده و اینهم یکی از تغییرات مفید بوده است (خنده نمایندگان)

این بودجه‌ای که تقدیم مجلس شده همانطور که عرض کردم آئینه تمام نمای فعالیتهای کشور است و به هیچ وجه من اینجا ادعا نمی‌کنم این فعالیت‌ها منحصراً فعالیت حزب ایران نوین است، فعالیت فرد فرد ملت ایران است چه در روستا باشد چه در شهر، این افراد هستند که این فعالیتها را کرده‌اند اعم از اینکه زیر پرچم حزب ایران نوین باشند افرا این مملکت هستند که توانسته‌اند تحت رهبری شاهنشاهشان به اینجا برسند (احسنت).

لذا این بودجه‌ای که تقدیم شده و برنامه ریزی که انجام می‌گیرد هیچگونه تعصبی در آن وجود ندارد.

ما مسلماً سعی نکرده‌ایم که فلان استان را فراموش کنیم یا فلان حوزه انتخابی وکیلی بیشتر یا کمتر کمک بکنیم در مدنظر ما یک اقتصاد شکوفان است که باید سعی بکنیم تمام قسمتهای این اقتصاد به سرعت پیش برود و برسد به سر منزل مطلوب، باید سعی کنیم با سرعت بیشتری پیش برویم و هر ایرادی که به بودجه می‌گیریم که البته ایراداتی هم دارد و ممکن است این نکته خیلی مورد ایرادتان قرار بگیرد چطور شده بودجه‌ای تقدیم مجلس می‌کنید که ۱۵ روز دیگر تغییر پیدا می‌کند، چطور شده برنامه پنجم را که تقدیم مجلس کردید بعد خودتان گفتید که در تابستان باز این برنامه پنجم را تغییر خواهم داد.

این مطالب کاملا روشن است مسلماً اقتضای پیشرفت سریع ما اینطور بوده است، بنده از جنابعالی خواهش مسکنم بین تمام کشورهائی که در این ۱۰ سال امکان پیشرفت داشته‌اند یک کشور را اسم ببرید که توانسته باشد با این سرعت پیش برود، نداریم.

ما از یک امکانات مالی مهم، از یک وضع بین المللی خاص و بالاخص از یک رهبری داهیانه برخورداریم که این عوامل با هم توانستند مملکت ما را از یک نقطه ضعف به یک نقطه قدرت برساند، امروز باید توجه کنیم.

ما اگر در تمام قسمتهای اقتصادیمان با سرعت پیش رفته‌ایم و توانسته‌ایم از لحاظ اقتصاد، کشوری در ردیف ۱۵ کشور بزرگ دنیا باشیم آیا از لحاظ فکری آماده این موقعیت هستیم یا نه؟

اینجا بود که من علاقه داشتم که چه اقلیت و چه اکثریت ما را یاری و راهنمائی بکنند که از لحاظ فکری ما بتوانیم در ردیف ۱۵ کشور دنیا قرار بگیریم اگر این مسئله را حل می‌کردید مسلماً کمکی بود که به ما می‌کردید بهتر می‌دانستیم که با هم این برنامه‌ها را چطور تدوین بکنیم.

در روزنامه تان که واقعاً بایستی عرض کنم روزنامه خوبی شده و امیدوارم مثل بعضی کارها نباشد که یکروز خوب باشد و بعداً از بین مسرود، مسائل را آنجا مطرح بکنید ما هیچگونه ایرادی نخواهیم داشت که این مسائل از نظر متخصصین شما بررسی شود و ما را راهنمائی بکنید. ولی استدعای من اینست که کارهای کوچک را ول کنیم و برویم به طرف مسائل بزرگ و مهم و ببینیم چطور این مسائل را باید با هم حل کنیم.

من الان با جنابعالی صحبت مسکنم زیرا این ۱۰ سال عادت کرده‌ایم که شمشیربازی را ما دو نفر در موقع تقدیم بودجه داشته باشیم و معمولاً بد هم نبوده و بنده احترام هم به حزب شما دارم هم به شخص شما و هم به حزب احترام دارم و معتقدم که باید احزاب گسترش پیدا بکند، هر کس در هر حزبی که هست محترم است و افکارش محترم است ولی عدد تصمیم می‌گیرد , ۱۰ سال است که عدد برای ما تصمیم گرفته و هیچ مانعی ندارد که ۱۰ سال دیگر باز هم برای ما تصمیم بگیرد (خنده نمایندگان).

خودتان فرمودید که بایستی ناظران باهوش باشیم نه حاضران خاموش چون عاشقان مدهوش، بنده نمی‌دانم عاشق مدهوش، ناظر باهوشی است یا حاضر خاموشی در هر صورت این را هم می‌شود رویش خیلی صحبت کرد برای اینکه هر کس حتماً یک تجربه شخصی مدهوشی و خاموشی یا باهوشی دارد.

و اما ایرادی که راجع به ادبیات ما گرفته‌اید بنده هم ممکن است همان ایرادات را روی فرمایشاتتان برگردانم.

خوب به یاد دارم یکجا فرمودید که قبول می‌کنید برنامه را تغییر داده‌اید این تغییرها بر خلاف تغییر جنابعالی در جهت پیش بینی درآمدهای بیشتر بودجه تغییر برنامه جناب رامبد این یک جسد مرده نیست یک برنامه زنده و مترقی است.

برنامه را یک روزی تدوین می‌کنیم روز دیگر اوضاع بین المللی عوض می‌شود، در موقعیکه بودجه را تقدیم کردم در کمیسیون عرض کردم روزی که ما برنامه را تقدیم کردیم وضع تجارت دنیا طور دیگری بود و ما چون معتقدیم که باید در داد و ستد تجاری مسائل را منظور کنیم و یک قسمت از برنامه ما متکی به تجارت بین المللی است ولی در مدت کوتاهی وضع آشفته پولی دنیا کمبودهای عجیب مواد در دنیا، مسائل تازه‌ای برا ی ما ایجاد کرد، ما در سال ۵۱ اولویتها را عوض کردیم آمدیم به فکر افتادیم که این تنگناهای اقتصادی را سعی کنیم در کشور خودمان حل کنیم مسلماً این تغییر برنامه است باید هم برنامه را تغییر می‌دادیم چون اگر تغییر نمی‌دادیم در سالهائی که در پیش داریم مسلماً گرفتار تنگناهائی بیشتر و سخت تر و کالاهائی گرانتر می‌شدیم.

در این ایراداتی که اینجا گرفته شد هم در کمیسیون، هم در اینجا، جنابعالی و بعضی از همکارانتان اظهار داشتید که چرا ما به فکر اینکار قبلاً نبوده‌ایم.

اگر کمبود سیمان داریم چرا ۵ سال پیش به فکر سیمان نبودیم شما هم که زیاد مسافرت می‌کنید از وضع کشورهای دیگر زیاد می‌دانید آیا این کمبودها این روزها در خارج نیست؟

وضع آشفته‌ای که در ظرف چند ماه در دنیا ایجاد شده همه می‌دانند گندمی که چند ماه پیش تنی ۸۰ دلار می‌خریدیم امروز ۲۵۰ دلار شده ملاحظه بفرمائید با این وضع آشفته دنیا، اگر می‌خواهید جزو دنیا باشید اگر می‌خواهید قدرتی در دنیا باشید باید با این مسائل روبه رو بشوید و راه حل پیدا بکنید، اگر ما در برنامه چهارم فکر کردیم که باید ۴/۵ میلیون تن سیمان داشته باشیم، الان فکر می‌کنم در آخر برنامه پنجم بایستی از ۲۰ میلیون تن هم بیشتر سیمان داشته باشیم، فکر می‌کنم به همین تناسب آهن و فولاد داشته باشیم، اینها مسائل جدیدی است امکاناتش را امروز داریم قدرتش را هم داریم و باید برایش راه حلی پیدا کنیم، ایراد راجع به قیمتها ناراحتی عجیبی همیشه احساس مسکنم ولی این گرانی از خارج می‌آید جنسی است که از خارج می‌خریم و گرانی را با خودش به مملکت ما می‌آورد، درآمد مردم بالا می‌رود و مصرف بیشتر می‌شود، عرضه کالا برای مصرف به قدر تقاضا نیست این تنگناها ایجاد می‌شود اگر راه حلی دارید حق بود راه حل را بگوئید، تنها گفتن اینکه قیمتها بالا رفته و ایراد گرفتن که کافی نیست.

دولت سیاستش را روشن کرده به عرض نمایندگان می‌رساند، سیاستی است تدوین شده دنبال می‌کنیم اگر می‌توانید به ما کمک کنید خوب کمک کنید ولی شما تنها صحبت از مصیبت می‌کنید کافی نیست بخصوص مصیبتی که تا حدی توانستیم مهارش کرده و جلوی پیشرفتش را بگیریم خواهش بنده واقعاً این بود که در این بودجه یک خورده بیشتر ما را یاری می‌کردید، اقلاً این بودجه را همکاران می‌خواندند آن عده‌ای که این بودجه را تهیه کرده‌اند زحمت کشیده‌اند و ارقام نجومی آنرا تنظیم کرده‌اند و این بودجه‌ای است که از هر لحاظ بررسی شده و به کشور ما این امکان را می‌دهد همانطوریکه عرض کردم در عرض چند برنامه دیگر کشور ما بین چند کشور بزرگ دنیا باشد از هر جهت و باید بتوانیم اینجا از هر جهت را کامل کنیم یعنی با هم سعی کنیم که از لحاظ اخلاقی و از لحاظ فکری هم این آمادگیها را داشته باشیم.

جناب آقای حکمت یزدی فرمایشاتی کردند که قسمتی را من خودم حاضر بودم و شنیدم و اینجا راجع به بودجه چیزی نشنیدم، راجع به اسم محدوده که بگذاریم چهار چوب یا محدوده بگوئیم داخل چهارچوب خارج چهارچوب، این اقتصاد شکوفان که می‌تواند ضرر شرکتها را بدهد من به درستی منظورتان را نفهمیدم نمی‌دانم منظورتان کدام شرکت بود آیا شرکت واحد بود و پیشنهادتان اینستکه قیمت بلیط اتوبوس را گران کنیم که ضرر ندهد یا به طور کلی شرکتهای دولتی که بنده چند بار در کمیسیون و در مجلس عرض کردم اینها منافعی دارند و دولت در یک موقعیتی اجباراً در بعضی قسمتها باید خودش پیشقدم بشود تا مردم دیگر بتوانند و بیایند در آن قسمت سرمایه گذاری کنند (صحیح است).

میفرمائید بخش خصوصی اگر تقویت شود بهتر اداره می‌شود میفرمائید بخش خصوصی ولی اهم فرمایشاتتان بیشتر به دولت بود میفرمائید بخش خصوصی و هر وقت که به یک بخش خصوصی کمکی می‌خواهیم بکنیم خودتان نه تنها شخص جنابعالی سایر دوستانتان هم می‌گویند که چرا به این بخش خصوصی این کمک را می‌کنید و بیشتر از دولت خواستید که دولت این کار را بکند همه را از دولت خواستید که دولت این کار را بکند همه را از دولت خواسته‌اید، من خلاصه فرمایشات جنابعالی را اینجا دارم همه اش گفته‌اید دولت، دولت، دولت، بخش خصوصی هم خوب اداره می‌کند ما مخالف بخش خصوصی نیستیم برعکس باید عرض کنم در این قسمت ما سیاستمان روی چنین اصول است که باید بخش خصوصی را تقویت کنیم شما در همین بودجه ببینید چقدر به بخش خصوصی توسط بانکها امکاناتی را به آنها داده‌ایم اولاً بخش خصوصی که میگوئید بخش خصوصی سرمایه گذاریش را که از آسمان یا از زیرزمین نمی‌آورد از این وجوهی است که توی این مملکت است این همه از کجا می‌آید از بانکهای این کشور می‌آید و امروز هم که بخش خصوصی ایران پیشرفتش شکوفان است و باید واقعاً اعتراف کرد که بخش خصوصی ایران سهم به سزائی در پیشرفت کشور دارد و کارش را هم انجام داده ما هم که مخالفش نیستیم، میفرمائید که چرا مالیات بر رسومات را زیاد نیمکنید.

البته پیشنهاد بدهید ولی ما سعی مان این بوده که مالیات را اضافه نکنیم یک خرده روحیه وصول مالیات را بهتر کنیم، اما اگر حزب مردم لایحه‌ای دارد پیشنهاد بکنید بعد با همکارانتان اینجا بررسی می‌کنیم ببینیم صلاح هست یا نه.

راجع به ساختمان صحبت فرمودید من از این موقعیت می‌خواهم استفاده کنم و چند نکته راجع به ساختمان اینجا عرض کنم، ببینید سیاست دولت در این قسمت روشن است، بارها عرض کردم امروز هم اینجا می‌گویم و این سیاست را هم دنبال می‌کنیم و آن این است استفاده حداقل از یک مسکن مناسب برای هر خانواده ایرانی، این سیاستی است که دولت در مدنظر داشته و دنبال می‌کند (احسنت) در این چند سال اقداماتی شده هر چند که جنابعالی میفرمائید تورم ساختمان یک تورم ملیحی است ولی خوب ملاحتش هم یک حدی دارد اگر بگذارید ملاحتش بیشتر شود آنوقت آن بحث‌های دیگر اقتصادی موجب اشکال خواهد بود و تنگناها بیشتر می‌شود، اگر ما امروز از لحاظ سیمان، آهن و مصالح ساختمانی دیگر کمبود داریم برای این نیست که مصالح ساختمان نبوده بلکه ساختمانهامان بیش از آن میزانی بوده که در یک اقتصاد متعارف، باید قبول کنیم، اشکال ما اینجا بوده قبول می‌کنم مجبور شدیم در برابر این تنگناها یک تصمیماتی بگیریم چه تصمیمی گرفتیم، گفتیم که یا در برابر کمبود سیمان آنها که آپارتمان سازی بزرگ می‌خواهد بکنند خودشان از خارج سیمانشان وارد کنند یا اینکه سعی کنند ساختمانهایشان را با سیمان کمتر بسازند یا گفتیم شما اگر می‌خواهید سیمان هم به کار ببرید دولت می‌گوید تا سیصد متر خانه و مسکن برایش سیمان می‌دهیم و مسلماً در سال ۵۳ با گشایشی که بعداً پیدا خواهد شد این مقررات هم تغییر پیدا می‌کند ولی سیصد متر مربع هم کم نیست.

آنهائیکه خارج بوده‌اند می‌دانند آپارتمانهای چهل و هشت متر و هفتاد و پنج متر زیاد هستند پس سیصد متر کم نیست و از طرف دیگر این اشکالات در تهران بود نه در استانها سعی بود که در استانها امکانات بیشتری بدهیم برای اینکه از طرف دیگر توسعه شهر تهران دارد به جائی می‌رسد که من اعلام خطر می‌کنم اگر این توسعه اینطور ادامه پیدا کند بالمآل جیره بندی آب و برق و تمام این مسائل و مسائل اجتماعی دیگر که ممکن است در برداشته باشد گریبانگیر ما خواهد شد، دولت اجباراً باید اول به خودش فشار بیاورد.

آن دستگاههای دولتی که نباید در تهران باشند بروند به شهرهای دیگر گو اینکه هر دستگاهی معتقد است اگر در تهران نباشد کارش نمی‌گذرد پس ما با سیاست توسعه مسکن مخالف نیستیم برعکس این امکانات را خواهیم داشت و خواهیم داد مسائلی هم متاسفانه آدم از گوشه و کنار می‌شنود و من نمی‌دانم این حرفها از کجا در می‌آید و به آنجا می‌رسد کسی که حرفی را در می‌آورد فردا خودش هم آنها را قبول می‌کند ولی باید بگویم این حرفها صحیح نیست.

می‌گویند دولت می‌خواهد زمین مردم را بگیرد اگر کسی ۲ تا خانه دارد یکیش را می‌گیرد، اگر دو تا تلفن دارد یکیش را می‌گیرد، بنده خدمتتان عرض می‌کنم سیاست دولت حداقل استفاده از یک مسکن مناسب برای یک خانواده ایرانی است، توجه فرمائید من نگفتم حداکثر گفتم حداقل.

اگر کسی می‌تواند دو تا و سه تا خانه داشته باشد، داشته باشد ما داریم می‌رویم به طرف آن جامعه مرفهی که می‌خواهیم ایرانی یکروزی هم صاحب یک خانه در ییلاق، چرا نه؟

ما دنبال این مطلب هستیمم و دنبال این نیستیم که مردم را ناراحت بکنیم و این حرفها را من خواهش می‌کنم خودتان تکذیب بکنید برای اینکه نه صحت دارد و نه درست.

حالا شما اگر دو تا تلفن در خانه تان دارید اجباراً باید داشته باشید مخصوصاً اگر متاُهل باشید چون که همیشه یک تلفن دست خانم است و باید هر کس دو تا تلفن داشته باشد ولی توی مملکت ما عادت شده، چندین سال است ۱۰ سال ۲۰ سال است یک چیز را گرفته‌ایم و دنبالش می‌رویم مثلاً در مورد تلفن، الان هم که می‌توانیم فوراً به شیراز، اصفهان، تبریز، بندرعباس و غیره مستقیماً تلفن کنیم همه ایراد می‌گیریم خوب میگوئید الآن گران است بالاخره آن روزی که در ۱۰سال پیش راجع به تلفن صحبت می‌کردیم با امروز فرق کرده و مسائلی دیگر پیش آمده است، استدعای من این است که اقلاً برای اینکه مردم هم یک خرده وضع اطلاعشان تغییر پیدا بکند ایرادات دیگری از ما بگیرید.

آن ایرادات ۱۰ سال قبل را کنار بگذارید ایراد تازه‌ای پیدا بکنید ببینید چه نوع ایرادی می‌توانید در این ۱۰ سال بگیرید راجع به این لایحه تعدیل بهای مستغلات این لایحه که تقدیم شد برای جلوگیری گران اجاره دادن و در واقع اجحاف کردن به مردم بود و در این چند روز برای بنده تعدادی نامه و تلگراف از عده‌ای از مردم آمده بود که یک دردهائی را می‌گفتند که من از آنها مطلع نبودم و خواهش کردم در کمیسیونها وقتی که مطرح می‌شود حتماً مدنظر داشته باشند این است که باید عرض کنم ما عاشق فکر خودمان نیستیم اگر مسائلی هست باید حل شود ولی باید اجاره خانه‌ها برگردد به اسفند ۵۱ (صحیح است).

بعد از آن اگر اشکالاتی در این بین باشد بایستی برایشان حل کنیم، صحبت از این کردید که شهرداری چه کرده؟ شهرداری کجا را درست کرده؟

واقعاً من خیال می‌کنم بدترین پست دولتی کشور، شهرداری در واقع دولتی نیست و بگوئیم بدترین پست انتخابی مملکت شهرداری است برای اینکه در برابر اشکالات عظیمی است و این شهر چهار میلیون نفری به چنین توسعه سریع و با این کمبودها و با اشکالاتی که در پیش دارد و با نداشتن درآمد کافی اینجا فهرستی به من داده‌اند که خدمتتان عرض می‌کنم چه کارهائی در شهرداری شده است ولی من استدعا می‌کنم از آقای حکمت یزدی که یک سری به شهر بزنند اگر هم دوستی داشته باشید که قبلاً سر زده باشند چه بهتر و ببینید آیا شهرستان پیشرفته یا نه، من معتقدم که حتماًکارهائی شده و مسلماً باید کارهای بیشتری هم بشود و در آن من شک و تردید ندارم ولی اینجاست که جنابعالی می‌توانستید بفرمائید کدام طرح را کنار بگذاریم و بودجه اش را ره مصرف طرح دیگر برسانیم یا در جای دیگر خرج کنیم اعتبار هزینه‌های این بودجه را ملاحظه میفرمائید، واقعاً از این بیشتر ما نمی‌توانیم در مملکتمان در عرض این یکسال سرمایه گذاری بکنیم از این بیشتر نمی‌شود.

خرج کردن حدودی دارد اگر در مجلس معتقدند که بعضی جاها را ممکن است اولویت هایشان را عوض کنیم ما نفی نیمکنیم می‌توانیم از شهرستاها بزنیم از استانها بزنیم یک مجموعه ایست این برنامه و در حدود این مجموعه بایستی به ما یاد آوری کنید یا به ما نظر بدهید، فرموده بودید با استعدادهای طبقات کم درآمد امکان شکوفا شدن بدهید حق دارید بنده با شما همفکرم چون معتقدیم که در بین طبقات این مملکت هر چه تعداد بیشتری را بگیریم تعداد بیشتری افراد برجسته به دست بیاوریم و این سیاست صحیحی است که اطمینان داشته باشید دولت دنبال می‌کند و به آن اعتقاد دارد و تمام این برنامه‌هایش هم روی این اصول پی ریزی شده است.

راجع به قضات و باشگاه قضات حتماً فکری می‌شود اینقدر وزیر دادگستری خودش با من صحبت می‌کند که ما هم اجباراً بایستی یک کاریش بکنیم و نمی‌شود اقدام نکرد و همینطور و در همین بودجه این آقای وزیر دادگستری نمی‌دانم چطور اقدام کرد که چند بودجه اضافی هم همین جور گرفت و ما نفهمیدیم چطور از زیردست ما در رفت.

جناب زهتاب فرد مثل همیشه با حسن نیت و صداقت صحبت فرمودند و مسائلی را مطرح کردند چون گاهی مسائلی که با خود من مطرح می‌کنند و من اینجا خیال نمی‌کنم که لازم باشد جواب تمام مسائل را بدهم خودشان آدم با انصافی هستند و می‌دانند که انشاءالله سالهای درازی اینجا باشیم تا بتوانند تمام این مسائل دیگر را هم صحبت بکنند و حل بکنند روزی هم صحبت از سد برای منطقه شان خواهند کرد یا از جاده‌های اتوبان چه و چه ولی یک مطلبی را اینجا فرمودند که بنده با اجازه تان می‌خواهم راجع به آن صحبت بکنم از من تعریف کردند از شخص من، خیلی متشکرم ولی گفتند که مردم از قیافه دولت خسته شده‌اند، اگر حزب مردم است حق دارد و من هیچ ایرادی ندارم پس از ۱۰ سال حزب مردم باید از قیافه هم نخست وزیر و هم دولت خسته بشوند ولی شما که فراکسیون کوچکی از مردم هستید اسمتان را گذاشته‌اید مردم، ببخشید حق بود شما هم اسم دیگری پیدا می‌کردید و خودتان را با مردم قاطی نمی‌کردید (خنده نمایندگان).

نمی‌دانم تا چه حدودی از ما صحبت مسشود ولی در هر صورت مردم از قیافه دولت خسته نشده‌اند چون واقعاً خیال می‌کنیم مردم گوشه. کنارخیالان استان همان حوزه انتخابیه جنابعالی از این ناراحتند که قیافه آقای ولیان و آقای مجیدی را نمی‌بینند، نمی‌دانم چطور می‌شود که این مردمی که از قیافه دولت خسته شده‌اند همینکه یک وزیر به جائی می‌رود طوری دست می‌زنند و هورا می‌کشند که می‌خواهند تمام احساسات قلبی خودشان را بروز بدهند، نمی‌فهمم چطور خسته شده‌اند مردم از کار خوب خسته نمی‌شوند من خیال نمی‌کنم که ما کار بدی کرده باشیم تا اینکه مردم خسته شده باشند و من بین خودم و همکارانم فرق نمی‌گذاریم یعنی فکر می‌کنم یک طرزی کار می‌کنم که کار همه مان باشد ما یک اخلاقیاتی داریم، یک آرامشی دارم و دیگری ندارد.

من یک آرامش و تحملی دارم بعضیها تحولشان بیشتر است ولی مسلماً باید سازش بکنیم تا کارها بد پیش نرود و مسلماً باید سازش بکنیم تا کارها بد پیش نرود و مسلماً بهتر هم پیش خواهد رفت ولی به هر وجه نه ما به خودمان و نه کسی به ما نباید دیپلم کار خوب بدهد ما در یک زمانی کار می‌کنیم که باعث افتخار ماست، و این بزرگترین افتخار ماست که در این زمان درایم خدمتگزاری می‌کنیم و این افتخار، افتخاری است که نصیب همه نمی‌شود اگر نصیب ما شده باید طوری کار کنیم که در برابر این افتخار ماهم یک خدماتی هر چند کوچک انجام بدهیم.

جناب آقای زهتاب فرد راجع به کمبودها صحبت کردند این تنها مسئله ایران نیست بلکه مسئله کمبود یک مسئله دنیائی است، امروز برای ذخیره سازی دولت تصمیم گرفته که برویم دنبال ذخیره سازی و از مواد اولیه یا نیمه ساخته مه موزد احتیاج کارخانجات ماست و در دنیا کمبود هست ذخیره کنیم و این یک اشکالی نیست که بگوئیم از ایران شروع شده، این اشکال در خارج است پرش هم به ما می‌گیرد، این مسئله‌ای است که نمی‌توانیم تنها از دید بودجه ایران ببینیم یا مسئله‌ای به حساب بیاورید که فقط مربوط به ماست.

در مورد زمینهای موقوفه صحبت شد من نمی‌دانم، دستور دادم بروند و به بینند اگر واقعاً زمینهای موقوفه‌ای هست که اشخاص گرفته‌اند باید اقدام بشود و پس بگیرند ولی اگر یک زمینی موقوفه وفق شده برای کاری اجاره بدهند نظر واقف هم منظور شده باشد، برای اینکه وقف اهمیتش اینجاست اگر کاری که به نظر من و شما صحیح نمی‌آید آن فردی که مالش را روزی برای یک کاری داده نظر او را محترم بشماریم (احسنت).

جناب آقای دکتر رئیسی راجع به بهداشت و درمان صحبت کردند خودشان متخصص اینکار هستند یک مقدار ایراداتشان لابه لای فرمایشاتشان به اطباست و بنده عاجزم در این مورد چیزی عرض کنم، شما محلی دارید که می‌توانید این مطالب را مطرح کنید، استدعا می‌کنم اگر مقرراتی هم لازم باشد از طرف آن محل قانونی جمعیت قانونی که دارید و مورد احترام ما هستند آنجا در نظام پزشکی مسائل را مطرح کنید و راه حلی پیدا منید ببینید ما اشکالمان این است که طبیبی نیست که علاقه داشته باشد از پایتخت برود، اشکال اینجاست هر کسی که کار خودش از پل گذشته می‌خواهد مقررات بگذارند برای کسانیکه هنوز از پل نگذشته‌اند، من خیال می‌کنم این کار صحیح نیست، واقعاً یک عده بیایند جانفشانی بکنند و هر چه دارند ول کنند و بروند به شهرستانها و نمونه بشوند، خوب اگر جنابعالی خودتان را نمونه می‌کردید و آن مطلب خودتان را ولی می‌کردید می‌دانم مطب خوبی دارید البته تخصصتان به من ارتباطی ندارد ولی می‌دانم که طبیب خوبی هستید در هر صورت در همین مجلس بین همکارانتان و حزب ایران نوین ببینید چند تا طبیب هست.

اشکال اینجاست و ما چه کار کنیم باز لایحه بیاوریم هر طبیبی که نمی‌رود ۵ سال در کجا کار کند مثلاً مجازات کنیم؟

این راه حل نیست، زور راه حل نیست باید قانع کرد باید مسائل را روشن کرد وگرنه آن طبیبی که شما با زور بخواهید ۵ سال بفرستید به فلان جا آیا طبیبی خواهد بود که در آن ۵ سال مطابق دلخواه و احتیاج مردم کار کند کاری که می‌توانیم بکنیم این است که ما شبکه بهداشتی را توسعه بدهیم بیمارستانهای استانی بزرگتر درست کنیم امکانات کافی را به بخش خصوصی اطباء بدهیم که بروند به خارج از تهران و شبکه بهداشتی و درمانی دولتی هم چه توسط وزارت بهداری یا شیر و خورشید یا جمعیت‌های دیگری باشند و اگر طبیب ایرانی نباشد از خارج طبیب استخدام خواهیم کرد.

دو روز پیش در یکی از روزنامه‌های صبح خواندم که شخصی، اسمش را نمی‌برم نطقی کرده بود در جمعیتی که چرا ایرانیانی که در خارج هستند بر نمی گردنند بخصوص اطباء، که یکی دیگر جوابش را داده بود و جوابش به نظر من خیلی با احترام بود و می‌توانست تندتر باشد، می‌گفت نمی‌آیند چون این محیط برایشان مناسب نیست به آنها احترام نمی‌گذارند برمیگردند به مملکتشان.

مملکتشان فقیر است و جای دیگر غنی است من ترجیح می‌دهم اگر اینطور است برنگردند، و شاید هم این ایرانی به درد نخورد بنده عرض کردم ایرانی وظیفه ملی دارد برگردد مملکتش را بسازد، آیا طبیب که از خارج می‌آید ما باید برایش لابراتوار درست کنیم او تحقیقات کند؟ باید خودش لابراتوارش را درست کند؟

یک ایرانی که با پول پدر و مادرش رفته درس خوانده وظیفه ملی و ندای ملیش این است که برگردد و خدمت کند، ما برا به اینکار اشک نمی‌ریزیم به خاطر اینکه خدمت به مملکت وظیفه است، فریضه است، می‌خواهد در خارج بماند، بماند.

مثلاً می‌گویند آمده اینجا یکسال وزیر بهداری نشده، بنده این مقاله را می‌خواندم کدام کشور است که اینقدر با سرعت مدارج ترقی را طی کند جمله ایکه خیلی به بنده برخورد احساس یک عقده‌ای است در برابر فقیر بودن کشور خودش و غنی بودن آن کشور، اگر ایرانی در برابر کشور خودش عقده‌ای دارد بهتر است عقده اش را خرد کند و همانجا بماند.

در هر صورت ما اطبای لازم را استخدام خواهیم کرد و خودتان می‌دانید آقای رئیسی که سعی کردیم را ه حلهای جدیدی پیدا کنیم برای روستاها، دانشجویان طوری در مدارس طب با سطوح مختلف بروند که این شبکه را زودتر پر کنند شاید مسائل ما حل بشود، جناب آقای طباطبائی مسلماً وظیفه داشتند از بودجه ایراد بگیرند و ایراد گرفتند ولی یک جمله در ببین جملاتشان اقلاً دم مرا گرم کرد، وقتی فرمودند این بودجه در دل من مثل دل هر ایرانی دیگر یک موج شادی ایجاد کرده است اقلاً این بودجه را خوانده‌اند، شادی بیخود که نمی‌آید شادی روی حساب کردن، روی وزن کتابهای بودجه نیست که شادی ایجاد شده باشد، حتماً روی محتویات آن، روی ارقام آن بوده و در این باب نظریاتی فرمودند که این سیستم اداری ما جوابگوی اجرای این بودجه هست و صحبت یک ساختمانی را کردند که خود بنده ایراد گرفتم.

وقتی کرمان بودم بنده نمی‌دانم چطور می‌شود که همیشه آنهائی که بیشتر به سیستم اداری ایراد می‌گیرند همانهائی هستند که در ادارات بوده‌اند و الان که برای مدتی در خارج از ادارات هستند، این ایرادات بیشتر از طرف آقایان گرفته می‌شود حتی آقای فضائلی قسمتی از صحبتشان راجع به انقلاب اداری و تنظیم خانواده بود، این ایرادات وارد است ولی ببینید این یک مسئله‌ای شده ما ایرانیان معمولاً دو سه چیز رویش اظهار تخصص می‌کنیم، نمی‌دانم سال گذشته عرض کردم یا نه مجدداً عرض می‌کنم معمولا همه مان طبیب هستیم هر کس مریض بشود می‌گوید من بلدم فلان دوا را بخور، هر کس یک دوای تخصصی دارد و گاهی توی جیبش آماده دارد و آدم خجالت می‌کشد گاهی بزور توی دهان آدم می‌گذارد (خنده نمایندگان) یا اینکه در معماری من هر ایرانی را دیدم متوجه شدم که نسبت به فن معماری صاحب نظر است می‌گوید اینطور درست کنید این غلط است، و یا متخصص ترافیک است، دیدم الان در مجلس سنا هم متخصص ترافیک دارند به خاطر اینکه همیشه بگوئیم از این خیابان بروید نه از آن خیابان، این خیابان آنطور بشود.

باور بکنید بیش از صد طرح ترافیک برا ی من فرستاده‌اند من باید اذعان کنم که متخصص ترافیک نیستم تنها کاری که می‌توانم بکنم این است که دنباله رو اتومبیلها بشوم، اقلاً از دست چپ و راست نروم، این تخصص هم در ما پیدا می‌شود و متخصص می‌شویم.

تخصص بعدی ما تخصص انقلاب اداری است همه مان متخصص انقلاب اداری هستیم، استدعایم این است آنهائیکه صاحب نظر هستند خودشان در جائی گفتند آن دستگاه را درست کنند، روزی دعوتی داشتم در جمعیت مدیران ایران، می‌دانید از این جمعیتها زیاد شده و مرا هم دعوت می‌کنند که بروم آنجا نطق بکنم، رفتم آنجا نشستم، دیدم همه همکاران من هستند از معاون وزیر، مدیر کل، طرف که نطق کرد گفت که ما آماده هستیم جناب آقای نخست وزیر به شما کمک کنیم و دستگاه اداری را درست کنیم به آنها گفتم همه تان که در دستگاه اداری هستید همانجا را خودتان درست کنید ما را بگذارید که کار خودمان را انجام بدهیم، الان هم اینطور شده مسلماً فرمایشتان در این جهت باید در مدنظر باشد باید بتوانیم کاری انجام بدهیم که این دستگاه اداری ما بتواند اگر خلاء فکری موجود باشد از بین ببرد، این وقت می‌خواهد چیزی نیست که شب بخوابیم و فراد صبح انجام بدهیم، خودتان قاضی بودید و قضاوتتان باید صحیح باشد، خودتان دیدید که چه اشکالاتی دارید در بین دوستان حزب مردممان عده‌ای تا چند سال یا چند ماه پیش در بخش خصوصی و دولتی بودند می‌دانند چه اشکالاتی وجود دارد.

این انقلاب یک انقلاب فکری است ما با تمام وسائلمان آنرا دنبال می‌کنیم ولی به صرف اینکه چهار نفر را اخراج کنیم کار درست نمی‌شود، به نظر من این راه حل نیست.

هر انسانی آقای طباطبائی ارزش دارد اشرف مخلوقات میگوئیم ما باید ببینیم دردش کجاست آن درد را درمان کنیم و مشکل را حل کنیم تا بتوانیم از این انسان استفاده کنیم و این سیاستی است که من اعتقاد دارم و دنبال می‌کنم، می‌گویم راه حلهای دیگری هم ممکن است باشد، اگر پاداش لازم باشد پاداش و اگر در خور مجازات باشد مجازات می‌کنیم.

مسلماً مدرسه کرمان را من دنبال می‌کنم دستگاههائی داریم که کمک می‌کنند و این موضوع را دنبال می‌کنند.

عبدالحسین طباطبائی - از توجهی که فرمودید متشکرم و موفقیتتان را از صمیم قلب از خدا می‌خواهم.

نخست وزیر - یک نکته دیگر هست آقای طباطبائی که من تعجب می‌کنم چون من شما را یک فردی از هر جهت برجسته و قاضی معتقد و در این چند سالی که با هم همکاری داشتیم در سطح بالا می‌دانم، در فرمایشاتتان جمله‌ای فرمودید راجع به اوامر شاهنشاه ممکن است برای من بد نوشته باشند یا ممکن است بد منعکس شده باشد.

اعلیحضرت همایونی دستوری فرمودند و دستور این بود افرادی که در مقامات بالای دولت هستند همیشه باید فارغ از تمام کارهای دیگری باشند که دنبال مسئولیت آن بروند اگر یک کسی در جائی سهمی یا دارائی داشته باشد که سهام باشد باید برود دنبال فکر خودش که بخش خصوصی است یا سهامش را ول کند که در خدمتگزاری خودش موفق باشد، بنده انتظار داشتم اگر کسی در سطح بالای کار مملکت سهامی داشته و می آمده سهمش را میداده ما باید به او تبریک می‌گفتیم که سهم خودش را کنار گذاشته برای خاطر آنکه یک طوری گفته شود من نشنیدم بگوش خودم و از جنابعالی تعجب کردم برای اینکه مسلماً ما باید بدانیم برا ی شاهنشاه هیچ چیز پوشیده نیست و تمام مسائل به عرضشان می‌رسد و ایشان تصویب عیب نیست من معتقدم به آن جامعه‌ای اعتقاد داشته باشیم که باید هر ایرانی دارائی داشته باشد و دنبال این فکر می‌روم فرق ما با آنها که انقلاب کردند در مملکتشان این است که آنها معتقد هستند که هیچ کس هیچ چیز نداشته باشد مساوات در فقر، بنده اعتقاد دارم مساوات در داشتن و غنی بودن باید باشد (احسنت) پس اگر کسی قبل از آنکه وارد خدمات دولتی شود ایراد ندارد این هم روز به روز بیشتر می‌شود امروز خودتان می گوئید کمبود نیروی انسانی داریم می‌گویم خدای نکرده دستم هم روی چوب است خطری نیست آمدیم و حزب مردم دولت تشکیل داد (خنده نمایندگان) مسلماً آقای رامبد پست خواهند گرفت من هم معتقدم که باید بگیرند من اطمینان دارم آقای رامبد تمام کارهای خصوصی خود را کنار می‌گذارند تا در آن پست خدمتگزاری کنند چون معتقدند که خدمتگزاری بالاتر از همه چیزهای دیگر است، این عیب نیست احترام من هم بیشتر می‌شود همینطور اگر افرادی در دولت می‌باشند باید احترام بیشتری بگذاریم امر فرمودند در سطح دولت در سطح وزیر و معاون و مدیر کل و در سطح رئیس هیئت مدیره و مدیران شرکت‌ها باید تصمیم بگیرند بین این یا آن و تصمیم سختی است برای کسی که امکانات داشته باشد اگر تصمیم گرفت به طرف خدمتگزاری بیاید ما باید تبسمی هم بکنیم و راضی باشیم که در این روزگار برای بعضی‌ها خدمتگزاری بهتر ازدارائی است، جناب فضائلی راجع به رشد جمعیت فرمودید، در دوره گذشته که دوستان پان ایرانیست ما در مجلس بودند آنها هم با روش ما موافق نبودند ولی باید اذعان کنیم که مسلماً رشد جمعیت ما بالا است و پائین نیست و این روی اصل بهداشت خوب است در گذشته در مملکت ما سالی ۶۰ هزار بچه از سرخک تلف می‌شد امروز دیگر نمی‌شود برای اینکه تمام بچه‌های این مملکت را از روستائی و شهری واکسینه می‌کنیم واکسن‌های دیگر هم می‌زنند.

اقداماتی که شده نتیجه داده و مرگ ومیر نوزادان هشت در هزارش پائین آمده الان من انتظار داشتم آقای فضائلی که نمی‌دانم کجا هستند (فضائلی- اینجا نشسته‌ام) خودتان را قایم نکنید بلی هشت در هزار پائین آمده و ایران تنها کشوریست در آسیا، من در اروپا را نمی‌دانم، که توانسته با یک چنین سیاستی رقم هشت در هزار را بیاورد و بنده انتظار داشتم که جنابعالی تائید می‌کردید این مطلب را خود شما سالهای دراز در پستهای ادارات بودید و خودتان گفتید که از بقالی شروع کردید و به استانداری رسیدید تمام اشکالات را می‌دانید.

شک و تردیدی نیست مسلماً این آموزش را که در این قسمتها فرمودید دیدم که تقریباً چیزی است که ما می گوئیم موج فکری ما با هم خیلی نزدیک است برای این مسائل است که در برنامه هایمان داریم و در برنامه پنجم نوشته شده و در آنجا روشن کردیم و درباره اش توضیح داده‌ایم.

فرمایشات آقای شیخ رضائی را که راجع به شرکت واحد صحبت کردند از تلویزیون دیدم همه مسائل را روشن کردند البته این قضیه اتوبوس و شرکت واحد اشکالات دارد و بزرگترین اشکالش این است که شرکت روی پای خودش نایستاده و دولت مجبور است که سال به سال مبالغ جدیدی را از بودجه دولت به آنجا کمک کند اشکال دوم هم این است که حزب مردم می‌خواهد در سندیکای آنها رخنه کند از این حرفها زیاد می‌زنند.

حزب ایران نوین هم اکثریت در آنجا دارد البته بنده به مسئله دو حزب دخالت نمی‌کنم.

این کار دو حزب است و هر کدام سعی خود را خواهند کرد ولی خیال نمی‌کنم که تمام مسائل شرکت واحد واقعاً مسئله‌ای است اگر شما راه حلی دارید بنده حاضرم از جنابعالی استدعا می‌کنم یک برنامه به ما بدهید آقای شیخ رضائی و من می‌گویم که آن برنامه را تحت نظارت خودتان پیاده کنند ولی آنوقت اشکالات بیشتری راجع به گرمسار خواهید داشت زیرا تمام وقتتان را اتوبوسرانی خواهد گرفت و به آب گرمسار و مشکلات دیگر آنجا کمتر می‌رسید.

راجع به آب گرمسار بنده باید معذرت بخواهم که قول دادم بیایم ولی نیآمدم ولی قول می‌دهم امسال بیایم برای افتتاح این دو سه طرحی که شروع شده است و استخر آنجا را هم از نزدیک ببینم راجع به مسکن فرهنگیان فرمودید مسئله مسکن مسئله کلی است که مسکن فرهنگیان هم جزء آن است و امیدوارم با گشایشی که در سال جدید پیدا می‌کنیم این گشایش اجازه بدهد که کارمان بیشتر پیش برود و سه موضوع را خلاصه می‌کنم و از این تریبون استفاده می‌کنم و به عرض می‌رسانم هرکسی که در لوای قانون زندگی می‌کند و برای مملکتش زحمت می‌کشد مورد احترام تمام افراد این سرزمین است اگر ما قوانینی به مجلس می‌آوریم این قوانین برای این است که مردم بدانند که اکثریت اهمیتش بیشتر از یک فرد است یعنی اگر ما یک لایحه به سنا بردیم برای مجازات گرانفروشی یا احتکار و این لایحه بعید می‌آید اینجا متوجه خواهید شد که ما گفتیم دولت از این لایحه استفاده خواهد کرد اگر که این سازشی که ما امروز داریم با مذاکره انجام می‌دهیم به نتیجه نرسیم که خوشبختانه رسیده ولی مانعی ندارد که قانونش در دست ما باشد که این امکان را بدهد که رسیدگی کنیم پس منظوری نیست که کسی را بترسانیم بالاخص که بیشتر داد می‌زند آن کسی است که خودش می‌تواند در لابه لای این قوانین مملکت یک منافع نا مشروعی برای خودش منظور کند.

باز هم در آورده‌اند که کارمندان دولت نگرانند از این اوامری که صادر شده عرض کردم این مربوط می‌شود به وزیر و معاون و مدیر کل و اعضای هیئت مدیره و اگر یک کارمندی جای دیگر کار می‌کند نوش جانش کارش را اینجا خوب انجام بدهد جای دیگر اگر کار می‌کند و یا سهمی دارد اشکالی ندارد راجع به لایحه تعیین اجاره بها گفتم و عرض کردم که کار روی چه اصلی بود و برای چیست برای اینست که گرانی نبود یک جو گرانفروشی بود و قبل از آخر لایحه‌ای می‌آوریم که چه پیشنهادی برای سال ۵۴ خواهیم کرد دولت سیاست صرفه جودی را دنبال خواهد کرد، هرچه درآمد سال می‌شود باید صرفه جوئی را بیشتر کنیم باید خودمان تبلیغ کنیم که زندگی ساده باشد مردم باید زندگی مرفه ولی ساده داشته باشند چو سادگی یکی از محاسن ایران در طول تاریخ بوده است، صحبت از نفت می‌شود خودتان دیدید به چه نتیجه و به کجا رسیدیم ایران خودش امروز یک کشور صنعتی ازت. منتها در چه کاته گوری؟

آیا در حال توسعه هستیم یا توسعه یافته خیال می‌کنم برای ایران باید بخش به خصوص را پیدا کنیم در سیاست خارجی خیلی روشن است آقای رشتی این مسائل را گفتند و من زیاد در این باره صحبت نمی‌کنم مسلماً افزایش درآمد نفت نباید به معنای کاهش فعالیت‌های دیگرمان باشد، فعالیت‌های سازنده مان، نباید فکر کنیم چون درآمد نفتیمان زیاد شده است دست روی دست بگذاریم و بخوابیم درآمد نفت که بیشتر شده باید کار بیشتر بکنیم باید رسیدن زمانی که ایران قدرتمند را می‌بینیم تسریع بشود و تمام این امکانات تازه‌ای که بدست خواهیم آورد در جهت اقتصادمان و درجهت بهبود زندگی مردم استانها خواهد بود و قشرهائی از مردم که درآمد بالنسبه کمتری دارند یعنی در کشاورزی باید بیشتر خرج کنیم تا آنکه جامعه کشاورزی مان بیشتر نزدیک بشود نه جامعه شهری و جامعه شهری نباید انگل جامعه کشاورزی باشد، اینجاست که این سیاستها را روشن می‌کنیم.

با عرض تشکر از اینکه به من وقت دادید تا بتوانم یک ساعت عرایضی بکنم امیدوارم ایراد نگیرید چرا رقم جواب ندادم، رقم اینجا هست بنده استدعایم این است که این کتاب را با هم ورق بزنیم ببینیم به کجا می‌رویم و به کجا خواهیم رسید من که شخصاًو عده‌ای از شما هم به یاد دارید روزی برگشتم به این کشور در سال ۱۳۲۲ جنوبش اشغال بود شمالش اشغال بود و تهرانش هم اشغال بود در این کشور قشون خارجی شان می‌دید - نه، دیگر آن روزگار سیاه را نخواهیم دید (صحیح است).

کرج که می‌خواستیم برویم گذرنامه مخصوص در خود کشور می‌خواستیم خیلی از آن وقت نگذشته اگر خانمها قبول بکنند همه ما به یاد داریم، امروز را هم می‌بینیم اینجاست که من می‌گویم خدمتگزاری از همه چیز ارزشش بیشتر است، اینجاست که میگوئیم اگر کسی درآمدهایش را بگذارد و بگوید می‌خواهم خدمتگزار باشم ارزشش بیشتر است، امروز می‌بینیم که قشون ایران در خود ایران این مملکت را حفظ می‌کند و قوایش آماده است و قوی است و الان برای حل مشکلات جهانی شاهنشاه ایران راه حل پیدا می‌کنند (احسنت- احسنت).

رئیس- نظر دیگری در کلیات لایحه نیست؟ (اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده راُی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. در ماده واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نمایم تبصره‌های زیر به لایحه بودجه اضافه شود:

رئیس فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین در مجلس شورای ملی - مصطفی الموتی

تبصره (۱۳۵۳- ۱۳۵۲)

به دولت اجازه داده می‌شود از محل افزایش درآمدهای عمومی ناشی از افزایش درآمد نفت:

الف - آن قسمتی از نیازمندیهای دفاعی کشور را که قبلاً به موجب قوانین مربوط به تحصیل وام یا اعتبار برای تقویت نیروهای دفاعی کشور قابل تاُمین از محل

وامها و اعتبارات فوق بوده است به پیشنهاد وزارت جنگ نقداً پرداخت نماید.

ب- اعتبارات اضافی برای تقویت بنیه دفاعی کشور را به پیشنهاد وزارت جنگ تاُمین و پرداخت کند.

پ - مبلغ دو میلیارد (۲/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال به منظور افزایش سرمایه به سازمان تعاونی مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی پرداخت نماید.

ت - به منظور خرید کارخانه‌های مورد نیاز سازمان تعاونی مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی تا مبلغ چهار میلیارد (۴/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال به سازمان مزبور پرداخت کند.

ث - اعتبارات لازم برا ی تاُمین تغییرات در حقوق و مزایای کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی اعم از شاغلین، بازنشستگان و مستمری بگیران را به شرح زیر تاُمین نماید:

۱- مبلغ یک میلیارد (۱/۰۰۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال از محل مازاد اعتبارات سال ۱۳۵۲ وزارت جنگ برای ارتش شاهنشاهی.
۲- مازاد بر آن از محل درآمد عمومی.

خریدهائی که از محل موضوع بندهای الف و ب بالا صورت می‌گیرد مشمول مقررات مذکور در قانون « تحصیل وام یا اعتبار برای تقویت نیروهای دفاعی کشور» مصوب هفتم آبانماه ۱۳۵۲ خواهد بود.

دولت مکلف است ارقام و مقادیر مربوط به موارد مذکور در این تبصره را در بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ کل کشور منظور نماید.

رئیس فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین - مصطفی الموتی.

رئیس- آقای دکتر الموتی توضیح دارید بفرمائید.

دکتر الموتی - توضیح ندارد خیلی روشن است.

رئیس - آقای رامبد نظری دارید بفرمائید.

رامبد - پیشنهاد فراکسیون محترم اکثریت این امکان را به من داد که ضمن اظهار نظر در مورد تبصره پیشنهادی آنچه را که حقاً در اصل ماده واحده باید صحبت می‌شد با ارتباط با این مواد اینجا یاد آور شوم جناب آقای نخست وزیر ضمن پاسخگویی به انتقادات افراد فراکسیون حزب مردم مطالبی عنوان فرمودند شخصاً معتقدم و فکر می‌کنم هر کس ادعای خون ایرانی داشتن را دارد او هم باید معتقد باشد آن فرد یا آن دسته سیاسی که برای توفیق خودشان بخواهند در راه تخریب در راه صدمه زدن به ملت و مملکت راهی را بپیمایند بهتر است وجود نداشته باشند اینجا اگر من یا دوستان من می آئیم صحبت می‌کنیم آنروزی که این صحبت در جهت بدست گرفتن قدرت بدون توجه به مصلحت مملکت باشد در آنصورت بهتر است آن حزب وجود نداشته باشد ولی آنروزی که ما ببینیم هر کس هر حزب آن چیزی را که آرزوی ماست یعنی اعتلاء مملکت و بهبود زندگی ملت و پیشرفت و تعالی حیثیت کشورمان چیزی پیشنهاد می‌کند هر کسی باشد ما او را کمک می‌کنیم و تائید می‌کنیم.

لذا از اینکه امسال بحث بودجه به آنجا رسید که جناب آقای الموتی با عدد و رقم به انتقادات آمدند و جواب گوئی گردند دفاع کردند متشکرم شاید برای همه مسائل موجب اقناع من یا همکارانم نشد ولی خوشوقتم که سایر افراد ایرانی دانستند یک مسائلی که باید مورد توجه دولت باشد ما هم توجه داریم و در جریان انجام است ما اینجا نیت تخریب یا شایعات که نیت یا خراب کردن روحیه ملت را هیچکدام نداریم اما همانطور که جناب آقای نخست وزیر در مورد بعضی عرایض ما موضوع را مورد تائید قرار دادند و متوجه شدیم در آینده توجه خواهد شد موجب نهایت تشکر ماست من هیچ چنین فکری نداشتم که با صحبت چهار ساعته من و با صحبت ۴۰ ساعته سایر دوستانم امروز دولت و اکثریت عظیم مجلس تغییر پیدا کند و ما سر کار بیائیم.

نیت ما از این بحث‌ها همین نتیجه بود تا حدی که ممکن است ایرادات از دید مخالف گفته بشود و مورد توجه قرار گیرد ولی آنچه که انتظار داریم اینست که این وعده‌ها و توجهات تحقق پذیرد و اجرا گردد و آنچه که مورد توجه قرار نگرفت چون مورد اعتقاد ماست باز هم تعقیب می‌کنیم موضوع تبصره‌ای که فراکسیون محترم اکثریت پیشنهاد کردند در خطوط اصلی در جهت آنچیزی بود که ضمن تجزیه و تحلیل مسائل اقتصادی بودجه در وهله اول از دولت تقاضا کردم شاید هر فرد عادی و بازاری فکر کند پول پول است، هر چه بیشتر بهتر. ولی کسی که در کار اقتصاد مملکت مطالعه می‌کند می‌داند که پول به اندازه عرضه کالا در بازار موجب سلامت اقتصاد است و بیش از آن موجب گرانی است از این جهت آن چیزی که در این تبصره از جهت اقتصادی موجب خواهد شد از نقدینگی وامهای ما جلوگیری کند هم در حجم پول داخلی مملکت و هم در کسر وامها تعادل به وجود بیاورد و این موجب تشکر است و موجب تائید ما نیز خواهد بود ولی قسمت بعدی آنچه که از نظر امر دفاعی هم من و هم شما و هم هرکسی که اسمش ایرانی باشد و قلبش برای ایران بطپد جز عظمت و تقویت و قدرت ارتش میهنش هیچ چیز نمی‌تواند آرزو کند (صحیح است).

اگر آقای نخست وزیر با آن احساسات در اینجا از روزهای شوم گذشته از ایام چنگ بین المللی دوم صحبت کردند چه بود؟ پول نبود، این پول از کجا آمد غیر از داشتن ثبات و امنیت و اجرای سیاست صحیح بوسیله اعمال قدرت برای احقاق حق؟

این قدرت از بیان من و امثال من حاصل نمی‌شود قدرت هر مملکت وقتی اوراق سطحی کتاب تمدن بشر را کنار بگذارید و از فلسفه هائی که همیشه دشمنان هر مملکت به عنوان صلح دوستی و صفا به دیگران توصیه می‌کنند بگذرید می‌بینید که خودشان در جهت تقویت بنیه دفاعی خود می‌کوشند قدرت موکول به ارتش است و ارتش تقویت لازم دارد این آنچیزی است که ما هم تائید می‌کنیم (احسنت).

رئیس - به این پیشنهاد راُی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش مسکنم قیام فرمایند (همه نمایندگان برخاستند) به اتفاق آراء تصویب شد پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
تبصره (۱۳۵۳ - ۱۳۵۲)

به دولت اجازه داده می‌شود از محل افزایش درآمدهای عمومی ناشی از افزایش درآمد نفت آن قسمت از وامهای خارجی با بهره سنگین را که هنوز سر رسید بازپرداخت آنها نرسیده است به پیشنهاد وزارت دارائی بازپرداخت و ارقام و مقادیر آنها را در بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ کل کشور منظور نماید.

رئیس فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین در مجلس شورای ملی - مصطفی الموتی.

رئیس- آقای دکتر الموتی بفرمائید.

دکتر الموتی - همانطور که همکاران محترم استحضار دارند در اثر اقدامات شاهنشاه بزرگ ما درآمد نفتی ما خوشبختانه افزایش پیدا کرده در گذشته برای انجام کارهای عمرانی و دفاعی مبالغی از کشورهای خارج اعتبار گرفتیم که به طور مسلم یکی از کارهای عمرانی و دفاعی مبالغی از کشورهای خارج اعتبار گرفتیم که به طور مسلم یکی از کارهای برجسته در مملکت بود.

چون پولی که آنروز گفتیم و امروز پرداخت می‌شود، مقدار زیادی تفاوت پیدا کرده و توانستیم کالاهای ارزان تری بخریم و کارهائی انجام بدهیم و امروز آنچه که مسترد می‌شود پول کمتری است پولی که آنروز گرفتیم ضروری بود اساسی و لازم بود امروز که خوشبختانه درآمد نفت ما کافی است سعی باید بشود به تدریج آن قسمت از وامها که بهره اش مناسب نیست یا با شرایط چند سال پیش است امروز با این بهبود وضع مالی که داریم مسترد بشود و این مطلبی بود که دوست عزیز جناب رامبد هم صحبت کردند و تصور می‌کنم همه هماهنگ باشند و خواستار باشند که مملکت ما از این امکانات مساعد در راه توسعه اقتصادیش استفاده کند.

رئیس - آقای رامبد بفرمائید.

رامبد - از اینکه پیشنهاد و تقاضای ما مورد توجه قرار گرفته و این امر هم یک اقدامی به نفع مملکت هست که وامها را هر چه مقدور است زودتر پرداخت کنند، همه ما موافق هستیم.

رئیس - به این پیشنهاد راُی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (همه نمایندگان برخاستند) به اتفاق آراء تصویب شد. پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
تبصره (۱۳۵۳ - ۱۳۵۲)

به دولت اجازه داده می‌شود از محل افزایش درآمدهای عمومی ناشی از افزایش درآمد نفت بنا به پیشنهاد وزارتخانه‌های مربوط و تائید شورای اقتصاد و تصویب هیئت وزیران در کشورهای خارجی سرمایه گذاری نموده و مبالغ م مقادیر آنها را در بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۳ کل کشور منظور کند.

رئیس فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین د رمجلس شورای ملی - مصطفی الموتی.

رئیس - نسبت به این پیشنهاد نظری نیست ؟آقای رامبد بفرمائید.

رامبد- ضمن تشکر از اصل موضوع چون خود به خود سرمایه گذاری در خارج، در حال حاضر مورد نیاز سیاست اقتصادی ماست و از حجم پول در کشور کم خواهد کرد ولی توجه به سه اصل که مدیریت صحیح، سلامت کار و توجه به انتخاب بازار برای امکان رقابت مورد تقاضای ماست امیدوارم دولت توجه کند.

رئیس - مسلماً به این مسائل چون در شورای اقتصاد هم مطرح می‌شود توجه خواهد شد. راُی می‌گیریم به این پیشنهاد خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (همه نمایندگان برخاستند) به اتفاق آراء تصویب شد. پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
تبصره (دائم)

به وزارت امور خارجه اجازه داده می‌شود تا پایان سال ۱۳۵۸ حداکثر تا مبلغ سیصد میلیون (۳۰۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال به منظور تهیه محل ملکی و ساختمان و تکمیل و تجهیز و تعمیر نمایندگیهای سیاسی و کنسولی شاهنشاهی در خارج از کشور بشرح زیر:

۱- برای خرید زمین - خانه - احداث ساختمان دویست میلیون (۲۰۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال.
۲- برای تکمیل و تعمیرات اساسی پنجاه میلیون (۵۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال.
۳- برای تجهیز ساختمان پنجاه میلیون (۵۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال از بانک مرکزی ایران به تضمین وزارت دارائی وام دریافت دارد.

دولت مکلف است اعتبار باز پرداخت اصل و بهره این وام را که با توافق بانک مرکزی ایران و سازمان برنامه و بودجه تعیین خواهد شد در بودجه‌های سالانه در ده قسط از سال ۱۳۵۴ به بعد منظور نماید.

رئیس فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین - مصطفی الموتی.

رامبد - استدعا دارم در خاتمه اگر اضافه کنیم که به همین میزان از اعتباراتی که دولت از سیستم بانکی می‌خواهد استفاده کند کم کند مورد موافقت است.

رئیس - خیال می‌کنم نظرتان تاُمین است. آقای دکتر آموزگار بفرمائید.

دکتر آموزگار (وزیر دارائی) - جناب آقای نخست وزیر در نطق خود فرمودند که یک شاهی از اعتبارات بانکی استفاده نخواهد شد.

رئیس- راُی می‌گیریم به تیم پیشنهاد خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (همه نمایندگان برخاستند) به اتفاق آراء تصویب شد. پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید تبصره زیر به لایحه بودجه اضافه شود.

تبصره (۱۳۵۳- ۱۳۵۲)

به دولت اجازه داده می‌شود از دریافت پنجاه درصد از بدهی شرکت ملی گاز ایران به سازمان برنامه و بودجه بابت هزینه اجراء طرح شاه لوله گاز که تا دهم دیماه ۱۳۵۲ بالغ بر بیت و چهار میلیارد و ششصد و پنجاه و هشت میلیون (۲۴/۶۵۸/۰۰۰/۰۰۰) ریال می‌باشد صرفنظر نماید. مبلغ مذکور به سرمایه شرکت نامبرده افزوده خواهد شد.

رئیس فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین در مجلس شورای ملی - مصطفی الموتی.

رئیس- آقای رامبد این پیشنهاد مربوط به توسعه صنعت گاز است نظری دارید بفرمائید.

رامبد - چون موضوع باید مطالعه شود بنده فعلاً اظهار نظر نمی‌کنم.

رئیس - به این پیشنهاد راُی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

چون با تصویب قانون تثبیت و تعدیل مال الاجاره کلیه اجاره محل‌ها تا پایان سال ۱۳۵۳ تثبیت خواهد شد پیشنهاد می‌نماید تبصره ۳۲ به شرح زیر اصلاح شود.

  • تبصره ۳۲ - وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی و شرکتهای دولتی و موسسات انتفاعی وابسته به دولت تا پایان سال ۱۳۵۳ ز با تصویب هیئت وزیران مجاز به اجاره کردن ساختمانهای جدیدنیستندو شرکتهای دولتی که به موجب قوانین و مقررات خاص شمول قوانین و مقررات دولتی در مورد آنها موکول به ذکر نام آنها می‌باشد نیز مشمول مقررات این تبصره می‌باشند.

با تقدیم احترام - علی اصغر مظهری.

رئیس - آقای مظهری این تبصره را اصلاح کرده‌اند که با قانون تعدیل و تثبیت اجاره بها که از تصویب مجلس شورای ملی گذشته است تطبیق پیدا بکند آقای مظهری توضیح بفرمائید.

مظهری - با اجازه مقام ریاست، در این تبصره ۳۲ پیش بینی شده بود که وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی و شرکتهای دولتی و موسسات انتفاعی وابسته به دولت تا پایان سال ۱۳۵۳ جز با تصویب هیئت وزیران مجاز به افزایش کرایه محلهای استیجاری خود یا اجاره کردن ساختمان جدید نیستند. چون با تصویب این قانون مسئله تثبیت مال الاجاره مطرح شده بنده پیشنهادم این بود که قسمت آخر از تبصره حذف شود.

دکتر آموزگار (وزیر دارائی)- به نظر من تبصره فعلی هم وافی به مقصود هست.

مظهری - بنده پیشنهادم را پس گرفتم.

رئیس - پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود عبارت زیر بند تبصره ۴۷ لایحه بودجه (قبل از عبارت آئین نامه اجرائی . . .) اضافه شود:«درصورتیکه به مناسبت افزایش قیمتها ادعاهائی نسبت به پیمانهای مربوط به طرحهای عمرانی برنامه‌های گذشته در برنامه پنجم ادامه دارد بشود و در قراردادهای منعقده پیش بینی راجع به آن نشده باشد هیئت مزبور می‌تواند طبق ضوابط مصوب شورای اقتصاد (مبتنی بر شاخص قیمتها) در آحاد بهای پیمانها تجدید نظر نماید.

رئیس فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین در مجلس شورای ملی - مصطفی الموتی.

رئیس - آقای مجیدی بفرمائید.

دکتر مجیدی (وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه) - با کسب اجازه از مقام ریاست به علت تغییرات خاصی که در قیمتهای مصالح ساختمانی پیش آمد در بعضی قراردادها لازم بود تجدید نظر بشود. در قانون برنامه پنجم چنین اجازه‌ای داده شده و عمل می‌شود ولی در مورد بعضی قراردادها که در برنامه چهارم امضا شده این اجازه در بعضی موارد لازم است برای اینکه کارها درست پیش برود بعضی تجدید نظرها بشود. دراین تبصره پیشنهاد شده هیاُتی بوجود بیاید نسبت به دعاوی ناشی از قراردادهای گذشته که این هیاُت اجازه داشته باشد در مواردی که تقاضای تجدید نظر و رسیدگی می‌شود رسیدگی کنند که بتوان به جریان کارهای عمرانی ادامه داد.

رئیس - نظر مخالفی نیست؟ آقای رامبد بفرمائید.

رامبد - به یقین موضوع شایان توجه است. در این امر در مقابل دو موضوع مختلف قرار می‌گیریم یکی اینکه انجام برنامه‌های عمرانی مورد نیاز مملکت است ا گر طرف انجام دهنده ورشکست بشود و قادر به انجام نباشد فرضاً خسارتی هم اگر قبول کنیم این هدف برنامه نبوده، نیست. لذا پیدا کردن راه حلی که منجر به انجام برنامه بشود البته لازم است ولی از یک دید دیگر این مطلب را نگاه کنیم اگر قیمتها پائین آمده بود و ارزانتر تمام می‌شد آیا انجام دهندگان برنامه و مقاطعه کاران و سایر طرفهای خارجی می‌آمدند با قانونی که ما الان تصویب می‌کنیم قیمتها را پائین بیاورند؟ و از نفع خود می‌گذشتند؟ پس در برابر این دو موضوع مطلب نباید آنچنان باشد که هر قراردادی که تا دیروز سازمان برنامه امضاء کرده از فردا یک پیشنهاد تجدید نظر بشود و محبتها و عطوفتها و گشاده دستیها و جنبه‌های انسانی عملی که علی الظاهر انجام برنامه است ولی در باطن می‌دانیم چه ثمرات سوئی دارد راه بیافتد من توجه دقیق به این مطلب را خواستارم و جناب مجیدی که خودشان مجری این تبصره خواهند بود بیایند و مجلس را روشن کنند که در قبال این دو موضوع که اگر ارزان شده بود چه می‌کردند و موادی داشتیم که چیزی پس بگیریم حالا که گران شده اگر موادی برای تجدید نظر در قیمت نیست آنچه دستگاههای خارجی هستند چرا قبول کنیم و آنچه دستگاههای داخلی هستند این تجدید نظر بر چه ضابطه و ملاکی خواهد بود فقط استفاده صاحب کار؟ من در این خصوص استدعای توضیح دارم.

رئیس - آقای دکتر مجیدی بفرمائید.

دکتر مجیدی (وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور) - با کسب اجازه از مقام محترم ریاست تصور می‌کنم برای جناب آقای رامبد یک سوءتفاهمی بوجود آمده است فرضشان این است که ما می‌خواهیم با تصویب این تبصره یک کمکی به پیمانکاران بشود این یک روال عادی کار است که قراردادها در حدی که مجاز است و قابل تجدید نظر است و می‌تواند ارقامش پائین و بالا برود ولی اشکال که برا یما پیش آمده این است که هیئت عامل برنامه در برنامه چهارم وجود داشت که این تغییرات را تصویب می‌کرد ولی در برنامه پنجم این اختیار تفویض شده به رئیس دستگاه اجرائی ما مشکلی نداریم.

ولی در مورد قراردادهائی که مربوط به برنامه چهارم است چون طبق مصوبه هیئت عامل وجود ندارد که تغییرات را تصویب بکند لذا این تبصره لازم بود که اجازه بدهدبه هیاتی که در این تبصره پیش بینی شده که یک هیئت سه جانبه‌ای از وزارت دارائی و سازمان برنامه و هیئت اجرائی تشکیل بشود و پس از رسیدگی هائی که می‌شود آن موارد لازم را تصویب می‌کند فقط ما مکانیزم کار را خواهش کردیم و قصد اینکه به کسی بذل و بخششی بکنیم نداریم.

رئیس - نظر دیگری نسبت به این پیشنهاد نیست؟ (اظهاری نشد) راُی می‌گیریم به این پیشنهاد خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمائید (اکثر برخاستند) تصویب شد. پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)
تبصره (دائم)

مفاد ماده ۱۵ قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره به زار عین مستاُجر مصوب بیست و سوم دیماه ۱۳۴۷ از تاریخ ۱۳۵۲/۱۰/۲۳ برای مدت پنج سال دیگر معتبر و قابل اجراء خواهد بود.

رئیس فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین مصطفی الموتی.

رئیس - نسبت به این پیشنهاد نظری نیست؟ (اظهاری نشد) راُی می‌گیریم به این پیشنهاد خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
تبصره (دائم)

مبلغ مذکور در ماده ۱۱ قانون تشکیل بانک تعاون کشاورزی ایران مصوب تیر ماه ۱۳۴۸ به یکصد هزار ریال اصلاح می‌شود.

رئیس فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین در مجلس شورای ملی - مصطفی الموتی.

رئیس - نسبت به این پیشنهاد نظری نیست؟ (اظهاری نشد) راُی می‌گیریم به این پیشنهاد خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. پیشنهاد بعدی قرائت شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
تبصره (دائم)

خرید هر نوع کشتیهای باری تجاری - - مسافر بری - انواع یدک کشها و کشتیهای حمل نفت و گاز مشمول پرداخت حق ثبت سفارش نخواهد بود مشروط بر اینکه حداقل ظرفیت خالص آنها کمتر از پانصد تن نباشد.

رئیس فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین در مجلس شورای ملی - مصطفی الموتی.

رئیس - آقای دکتر الموتی مثل اینکه تبصره پیشنهادی شما معافیت از عوارض است، آقای دکتر دادفر این تبصره را می‌شود بودجه‌ای تلقی کرد؟

یکی از نمایندگان - این پیشنهاد خرج است

دکتر دادفر - اجازه بدهید بنده یک توضیحی عرض کنم.

رئیس - بفرمائید.

دکتر دادفر - با اجازه مقام محترم ریاست به عرض می‌رساند، از نظر اینکه تبصره‌هایی که ضمیمه بودجه می‌شود گرچه ظاهراً مواردی است که ممکن است عنوان بشود که مربوط به بودجه نیست ولی طبق آئین نامه به اجرای بودجه مربوط است اصولاً برا ی خرید کشتی‌ها و معافیت آنها ۵% حق الثبت سفارش و سود بازرگانی در بانک مرکزی معمول است چون سفارش کشتی‌هایی داده شده است که باید از این حق معاف باشند در واقع از این جیب به آن جیب است اگر بخواهیم برای این موارد پول بپردازیم مبلغی باید در بودجه سازمان بنادر در نظر بگیریم که حق الثبت بدهد و دوباره پس بگیریم دولت هر سفارشی می‌دهد نسبت به حق الثبت این کشتی - هائی که اسم آنها قید شده، معافیت در خواست کرده در واقع مربوط می‌شود به اجرای بودجه چون اگر این معافیت را در نظر نگیریم و در بودجه به عنوان درآمد منظور کنیم و معادلش را به عنوان هزینه منظور کنیم با این تبصره مشکل حل می‌شود.

خرید هر نوع کشتی‌های باری - تجاری - مسافر بری، انواع یدک کشها و کشتی حمل نفت و گاز مشمول پرداخت حق ثبت سفارش نخواهد بود مشروط بر اینکه حداقل ظرفیت خالص آنها کمتر از پانصد تن نباشد.

این کشتی‌ها از ۵/۵ حق الثبت سفارش معاف است اگر بگوییم معاف نیست باید در ستون درآمد و هزینه منظور کنیم یک تبصره‌ای است که به اجرای بودجه مربوط می‌شود.

رئیس - مخالفتی نیست؟ آقای رامبد بفرمائید.

رامبد - با توضیحی که آقای دکتر دادفر فرمودند در مورد هر امر داخلی مملکت خواه نا خواه می‌شود از این توضیح استفاده کرد برا ی اینکه یک رقمی وجود دارد ولی صرفنظر از آن مطلبی است که پیشنهاد خرج از طرف نمایندگان مجلس شورای ملی قابل طرح نیست چون فرق نمی‌کند در هر حال هر معافیتی موجب خرج است.

رئیس - اگر نماینده پیشنهاد خرج بدهد و دولت قبول کند مانعی ندارد.

رامبد - دولت باید قبول کند.

نخست وزیر - دولت قبول دارد.

رئیس - دولت قبول کرده است به این پیشنهاد راُی می‌گیریم خانم‌ها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
  • تبصره - شهرداری پایتخت نسبت به معادلات اراضی عباس آباد موضوع قانون اجرای برنامه نوسازی عباس آباد مصوب خرداد ۱۳۵۰ از پرداخت حق الثبت به استثنای پنج در هزار سهم شیر و خورشید سرخ ایران معاف است.

رئیس فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین در مجلس شورای ملی - الموتی.

رئیس - نسبت به این پیشنهاد نظری نیست؟ (اظهاری نشد) خیال می‌کنم آقای دکتر خطیبی این پیشنهاد مربوط به اراضی عباس آباد است که از پرداخت حق الثبت معاف باشد تصور می‌کنم سهم شیر و خورشید را باید بدهند.

دکتر خطیبی - این قانون قبلی را نقض می‌کند در آن قانون هست به استثنای سهم شیر و خورشید سرخ.

رئیس - آقای دکتر آموزگار، آقای خطیبی نسبت به سهم شیر و خورشید در مورد پرداخت حق الثبت که می‌خواهند معاف بکنند نظر دارند وزارت دارائی نظری ندارد؟

دکتر آموزگار (وزیر دارائی) - تبصره مربوطه کمکی است که به شهرداری می‌شود از جهت وزارت دارائی بنده نمی‌توانم اظهار نظری بکنم این با مجلس شورای ملی است که کمک بکند یا نکند.

رئیس - جناب آقای نخست وزیر فرمایشی دارید؟

نخست وزیر - آقای خطیبی در سمت مدیر عامل شیر و خورشید که نمی‌توانند به عنوان نماینده در اینجا پیشنهاد کنند.

رئیس - چون خود بنده هم نایب رئیس شیر و خورشید سرخ هستم اجازه بفرمائید در پیشنهاد نوشته شود به استثنای پنج در هزار سهم شیر و خورشید سرخ، نظری دیگری نیست؟ (اظهاری نشد) راُی می‌گیریم به این پیشنهاد با اصلاحی که شد خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
تبصره (دائم)

در صورت دریافت هر گونه وجه در قبال خدمت مستمر از وزارتخانه‌ها و شرکتها و موسسات دولتی و شهرداریها و موسسات وابسته به دولت و شهرداریها اخذ هر گونه وجه از صندوق باز نشستگی کشوری یا صندوق بازنشستگی سازمانهای مذکور و همچنین دریافت بیش از یک حقوق بازنشستگی یا مستمری یا وظیفه یا پایان خدمت برای ایام واحد خدمت از سازمانها و صندوقهای فوق الذکر مجاز نیست.

این حکم شامل موسسات دولتی که شمول مقررات استخدامی درباره آنها مستلزم ذکرنام آنهاست نیز خواهد بود.

مشمولین کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی مشمول ماده ۹۶ قانون نیروهای مسلح شاهنشاهی خواهند بود.

رئیس - آقای الموتی توضیح بفرمائید.

دکتر الموتی - در مجلس شورای ملی کراراً صحبت شده افرادی هستند که یک حقوق از چند محل می‌گیرند از صندوق باز نشستگی می‌گیرند، کار دیگری می‌کنند باید کاری کرد که بیش از یک حقوق گرفته نشود و این یک قدمی است به طرف عدالت اجتماعی و اقلیت و اکثریت همه با این نظر موافق هستند. چون معنا ندارد که افرادی باشند از چند صندوق حقوق بگیرند (در این موقع ناطق به شرح سابق پیشنهاد را قرائت کردند) و کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی مشمول ماده ۹۶ قانون خودشان خواهند بود.

رئیس - تصور می‌کنم این تبصره مشکلات زیادی برای دولت بوجود می‌آورد. آقای فضائلی بفرمائید.

فضائلی - بنده در بحث مفصلی که دیروز راجع به این موضوع عرض کردم یاد آور شدم که مسائل استخدامی را باید رویش مطالعه عمیق کرد زیرا مملکت ما درباره این تجربه تلخی دارد فراموش نمی‌کنم در چند سال قبل برای رفاه کارمندان تصویبنامه‌هایی گذشت و آن تصویبنامه‌ها اثرش این بود که هنوز که هنوز است دولت‌ها دچار عواقب بد آن هستند که می‌خواهند آنرا اصلاح کنند مسائل استخدامی را نباید به صورت فوریت آورد.

به اعتقاد بنده ممکن است جهات مختلف داشته باشد راجع به این مسئله باید فکری کرد اگر ماُموری قسمتی از عمرش در جای دیگر حق باز نشستگی ناشی از ایام خدمت است و این چه جور و باید به کدام صندوق بدهد؟ به کدام ندهد؟

اگر بخواهد یکی را بگیرد مابقی اش را چطور باید بشود استدعا می‌کنم از جناب آقای دکتر الموتی موافقت بفرمایند این به صورت مطالعه نشده و فوری انجام نشود روی آن مطالعه کامل و همه جانبه بشود و بخصوص شورای عالی استخدام باید روی این مطالعه کافی بکند.

بنده دیروز استدعا کردم که باید وضع شورای عالی استخدام یک حالتی داشته باشد که تبعیت از سیاست‌های متغیر روز نداشته باشد چون این کار باید قدم به قدم و محکم و با متانت انجام گیرد (احسنت).

رئیس - آقای دکتر یزدان پناه بفرمائید.

دکتر یزدان پناه - یک نکته‌ای به نظرم رسید اجازه بفرمائید عرض کنم و آن اینست که در این پیشنهاد اسم موسسات وابسته یک نوع حقوق به عنوان پس انداز دارند.

کارمند یک رقمی در ماه از حقوقش را در صندوق توسعه می‌گذارد این می‌شود پس انداز آن کارمند وقتی به سن بازنشستگی می‌رسد این پس اندازها را آن موسسه مربوط به او پرداخت می‌کند بنابراین یک چنین شخصی صرفنظر از حقوق بازنشستگی خویش یک رقمی را تحت عنوان پس انداز کلی دریافت می‌کند. بیم من این است که سیاق عبارت طوری نوشته نشود که آن افراد را از دریافت آن پس انداز محروم کند اگر چنین توهمی نرود با اصل تبصره مخالفتی ندارم.

رئیس - آقای دکتر آموزگار بفرمائید.

دکتر آموزگار (وزیر دارائی) - عرض کنم که شاُن نزول این تبصره از این نظر است که اگر کارمند دولتی بازنشسته شد و از حقوق بازنشستگی استفاده کرد و بعد منصوب شد به سمت شهردار یک شهری یا منصوب شد به سمت مدیر عامل یک شرکت دولتی، در حین انتصاب نمی‌تواند هم از حقوق بازنشستگی استفاده کند و هم از حقوق شاغل، من فکر می‌کنم همه موافقید.

هیچ کجای این تبصره نمی‌گوید که ما حق اکتسابی کارمندی را سلب کردیم میگوئیم برای این کارمند باز نشسته یکی از دو راه هست وقتی منصوب می‌شود در یک مقامی و در دستگاههای دولتی یا وابسته به دولت یا حقوق باز نشستگی دریافت می‌کند و مادام که حقوق آن شغل را می‌گیرد از حقوق بازنشستگی نمی‌تواند استفاده کند.

رئیس - آقای وزیر دارائی بهتر بود که تبصره را به این صورت اصلاح می‌کردند که هیچکس از صندوق بازنشستگی دولت دو حقوق نمی‌تواند دریافت کند. آقای رامبد بفرمائید.

رامبد - هر وقت اینگونه مسائل پیش می‌آید من بیشتر معتقد به اجرای صحیح آئین نامه داخلی مجلس شورای ملی می‌شوم. این جاست که می‌فهمیم چرا ما دو فوریت و سه فوریت را حتی المقدور از آن اجتناب می‌کنیم چرا تبصره‌هایی که مستقیماً به بودجه مربوط نیست در مقدمه بودجه نگذارید به مصداق سکه دو رو دارد، هر کار محاسن و معایبی می‌تواند داشته باشد توزین عیب و حسن که کدام به نفع و مصلحت است با یک خواندن‌های منشی و یک بار شنیدن من در اینجا من یکی نمی‌توانم تصمیم بگیرم و خیال می‌کنم هر کس احساس مسئولیت می‌کند چنین تصمیماتی را نه در موافقت و نه در مخالفت نمی‌تواند فوراً نظر قطعی بدهد.

فرمایش جناب آقای دکتر آموزگار مثل اکثر صحبتهای ایشان نور امیدی در قلب همه ما دمید که دولت برخلاف گذشته در راه صرفه- جوئی می‌رود ولی بلافاصله به خاطرمان می‌آید که بازنشسته اگر حقوق بازنشستگی را می‌گیرد پول خودش را باز می‌گیرد و وقتش آزاد است در قبال خدمتی که می‌کند و اگر ما بخواهیم به سراغ این مطلب برویم وهله اول باید به سراغ کسانی برویم که در حین شاغل بودن و فروختن وقتشان از چند دستگاه حقوق می‌گیرند ولی بلافاصله چند مطلب بعدی پیش می‌آید من و دولت موافقین و مخالفین بودجه همه به ترتیبی ادعائی کردیم اعتراف کردیم که با کمبود نیروی مهارتهای لازم در قبال این بودجه عظیم مواجه هستیم.

اگر امروز بگوئیم به شاغل دو مرتبه حقوق نمی‌دهیم ای بسا خودتان به تخصصها احتیاج داشته باشید و بخواهید بدهید که از وجود آنها استفاده کنید.

استدعا می‌کنم این لایحه را با همان حسن نیتی که تهیه کننده دارد با حمایت مثبتی که الان موافقین دارند یک مطالعه همه جانبه و کاملی بشود هیچ اصراری نیست در این جلسه به این ترتیب عمل کنیم این اکثریت و این مجلس در هر حال اگر وعده ده سال را قبول نکنیم وعده ده ماه باقی است لایحه‌ای جامع می‌آورد و با توجه به تمام جهاتش با وقت کافی تصمیم می‌گیریم (احسنت).

رئیس - اجازه بفرمائید این تبصره را به عنوان یک طرح عادی تلقی بکنیم که دو شوری باشد و پس از بررسی کافی تصمیم گرفته بشود (نمایندگان - موافقیم) پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید تبصره زیر به لایحه بودجه اضافه شود:

  • تبصره - صندوق باز نشستگی کشوری مکلف است کسور بازنشستگی قضاتی را که قبل از رسیدن به سن بازنشستگی مستعفی گردیده و پروانه وکالت دادگستر ی گرفته‌اند و نمی‌توانند از حقوق بازنشستگی استفاده نمایند به کانون وکلای دادگستری مرکز به منظور افزایش سرمایه صندوق تعاون وکلا پرداخت نماید.

پرداخت صندوق تعاون وکلا از محل این وجوه منحصراً به صورت مستمری ماهانه امکان پذیر است.

با احترام - دکتر دادفر.

رئیس - نسبت به این پیشنهاد نظری نیست؟(اظهاری نشد) به این پیشنهاد راٌی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند. (اکثر برخاستند) تصویب شد. پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
تبصره (دائم) -

در تبصره ۲۸ قانون بودجه سال ۱۳۵۱ کل کشور عبارت «بنا بر تشخیص وزارت دارائی و دفتر بودجه از اعتبار ماده ۲ (مزایا و کمکها) بودجه دستگاه مربوط کسر و به اعتبار ماده یک (حقوق و دستمزد) بودجه همان دستگاه علاوه خواهد شد» بشرح زیر اصلاح می‌شود:

«از محل اعتباری که مزایای مزبور پرداخت میشده پرداخت می‌گردد و دستگاه مربوط مکلف است این قبیل پرداختها را به اطلاع سازمان برنامه و بودجه برساند.»

رئیس فراکسیون پارلمانی حزب ایران نوین در مجلس شورای ملی - مصطفی الموتی.

رئیس - این پیشنهاد اصلاح عبارتی است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) راُی می‌گیریم به این پیشنهاد خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید در ماده واحده لایحه قانون بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ در صفحه ۳۲ سطر هفتم بعد از کلمه مقررات کلمه «همچنین» حذف شود.

با تقدیم احترام - ادیب سمیعی.

رئیس - آقای ادیب سمیعی بفرمائید.

ادیب سمیعی - گفته شده است که بودجه شرکتهای دولتی و موسسات انتفاعی وابسته به دولت و سایر موسسات منظور در قسمتهای مهمم و دهم این قانون طبق قوانین و مقررات و همچنین اساسنامه‌های مربوط قابل اجرا خواهد بود. کلمه همچنین زائد است.

رئیس - نسبت به این پیشنهاد نظری نیست؟ (اظهاری نشد) با این پیشنهاد راُی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید تبصره زیر به لایحه بودجه اضافه شود:

  • تبصره - مادام که دانشکده‌های دانشگاههای ایران آماده اجرا طرحهای تحقیقاتی و مطالعاتی و تهیه و نظارت بر نقشه‌ها و کارهای ساختمانی دولتی می‌باشد ارجاع این امور به بخش خصوصی ممنوع است.

حق الزحمه اجرا و تهیه طرحها و نقشه‌ها به مصرف توسعه لوازم مورد احتیاج دانشکده مربوط خواهد رسید و پرداخت پاداش و خرید خدمت اضافی دانشجویان و استادان بلا مانع است.

فرهاد پور.

رئیس - بنده بعنوان تخصصی که در کار دانشگاه دارم تصور نمی‌کنم این کار عملی باشد، دانشکده هنرهای زیبا تا آنجائیکه وقت دارند تا حدودی اینکار را می‌کند ولی دانشکده‌های دیگر اینکار را نمی‌توانند بکنند.

به نظر من این پیشنهاد حشو زائد است پیشنهاد می‌کنم این پیشنهادتان را پس بگیرید. چند نفر از نمایندگان - آقای فرهاد پور مریض هستند تشریف ندارند.

رئیس - پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید در ذیل تبصره ۶۶ اضافه شود: کلیه وجوه دریافتی اطاقهای اصناف و اطاقهای بازرگانی و صنایع و معادن باید در حسابهای خاصی در بانک ملی ایران متمرکز و هزینه‌ها به صورت چک از این حسابها برداشت و مصرف شود.

فرهاد پور - حکمت.

رئیس - نسبت به این پیشنهاد نظری نیست؟

دکتر دادفر - توضیح بفرمائید؟

رئیس - پیشنهاد خوبی است توضیحش معلوم است آقای حکمت یزدی بفرمائید.

حکمت یزدی - بنده می‌خواستم ذکری کنم از یک دوست بسیار پر ارزش و واقعاً مرتب و کسی که عاشق کارش است، او جناب فرهادپور است.

من متاُسفم که اکنون که با همفکری او این پیشنهاد را تهیه کردم و می‌خواهم صحبت کنم، او در آتش تب می‌سوزد. از خدا می‌خواهم هر چه زودتر به او شفا عنایت فرماید به هر حال دعای خیر است. اینکه دیگر حزب موافق و مخالف ندارد!

یکی از نمایندگان - ما هم دعا می‌کنیم ایشان شفا یابند.

حکمت یزدی - این مسئله مطرح بود که ما معتقد بودیم که تمام وجوهی را که . . . اجازه بدهید پیشنهاد را بخوانم.

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی «محترماً پیشنهاد می‌نماید در ذیل تبصره ۶۶ اضافه شود کلیه وجوه دریافتی اطاق‌های اصناف و اطاق‌های بازرگانی و صنایع و معادن باید در حسابهای خاصی در بانک ملی ایران متمرکز و هزینه‌ها به صورت چک از این حسابها برداشت و مصرف شود».

علت این امر و علت این پیشنهاد این بود که وجوهی که از اتاق صنایع و معادن و از اتاق اصناف، اصناف گرفته می‌شود مردم باید بدانند که این وجوه چقدر است و حتی دولت و حتی نمایندگان. و چون ممکن است که میزان این پرداخت‌ها به رقمی برسد که یک روزی در مسئله باید برآورد و این مطلب بایستی روشن شود. بنده دیدم که بسیاری از اصناف، مرتب تلگراف می‌کنند، شکایت دارند که یک مبالغی از ما گرفته می‌شود. به نظر بنده بهتر است این وجوه در حساب معینی برود و با چک از آن برداشت شود، همیشه در مرئی و به نظر همه مردم باشد. این بود پیشنهاد بنده.

رئیس - آقای دکتر یزدان پناه بفرمائید.

دکتر یزدان پناه - طبق تبصره ۶۶ همانطوریکه ملاحظه میفرمائید پیش بینی شده است برای تاُمین قسمتی از هزینه‌های اداری، کمیته ملی حمایت از مصرف کننده، یک رقمی که واقعاً پیش بینی آن محقق نیست، برای اینکه در آمدهایی که قرار است از این درآمد، این چند درصد کسر شود، در طی سال تغییراتی پیدا می‌کند در اینجا یک رقمی پیش بینی شده است که در اختیار کمیته ملی حمایت از مصرف کننده گذاشته شود تا قسمتی از هزینه‌های خود را بدهد.

پس اصل بر این است که کمیته، یک کمیته ملی است. همه طبقات در این کمیته شرکت می‌کنند، با علاقه هم شرکت می‌کنند و واقعاً متوجه شده‌اند و توانستند دیگران را متوجه کنند که چقدر می‌تواند این چنین کمیته ملی در زمینه کنترل قیمتها و یا جلوگیری از قیمت‌ها موثر باشد و قطعاً هم چنین امیدی هست که خود کمیته بتواند از اشخاص و دستگاههای دیگر کمک هائی برای تاُمین هزینه‌های خودش بدست آورد. هدف جناب حکمت، ایجاد یک واحد دولتی دیگر نیست، بلکه این یک کمیته ملی است و با این هدف بوجود آمده است و دارای اساسنامه‌ای است.

آنطوریکه توی روزنامه‌ها و تلویزیون دیده شده، با این هدف بوجود آمده که بوسیله مردم اداره شود تا با انرژی و کمک مردم بتواند وظیفه خودش را انجام بدهد. فقط برای اینکه یک کمکی بشود در شروع کار و آغاز کارش، پیشنهاد شده است که مبلغ مختصری اختصاص داده شود. ما یک تبصره ۶۶ داریم که پیش بینی شده است درصدی از سهم اطاق بازرگانی و صنایع و معادن در اختیار کمیته ملی حمایت از مصرف کننده گذاشته شود. پیشنهاد کرده‌اند این رقمی که قرار است در اختیار گذاشته شود....

حکمت یزدی - نخیر، چنین چیزی نیست.

دکتر یزدان پناه - اگر غیر از این است بنده معذرت می‌خواهم عرضی ندارم.

رئیس - مطلبی که ایشان پیشنهاد کردند مربوط به این موضوع نیست. مربوط به مبالغی است که در اختیار این کمیته گذارده می‌شود پیشنهاد کرده‌اند در حساب خاصی در بانک ملی ایران متمرکز بشود بنابراین به این پیشنهاد راُی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (عده کمی برخاستند) تصویب نشد. پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید تبصره ۶۶ به شرح زیراصلاح شود:

  • تبصره ۶۶ - ۵ درصد از کل درآمد اطاق بازرگانی و صنایع و معادن و اطاق اصناف تهران برای تاُمین قسمتی از هزینه‌های کمیته ملی حمایت از مصرف کننده که متعهد بررسی قیمت‌ها و بازرسی و کنترل نرخ‌های اعلام شده می‌باشد منظور و پرداخت خواهد شد.

فرهادپور - حکمت یزدی.

رئیس - آقای حکمت یزدی پول مردم را که نمی‌شود از یکی گرفت و به دیگری داد. این پیشنهاد خرج مضاعف است. شما که وکیل اطاق صنایع و معادن نیستید خواهش می‌کنم بفرمائید توضیح دهید.

حکمت یزدی - نه شیخ می‌دهم توبه و نه پیر مغان می ز بسکه عهد ببستم و توبه شکستم. عهد بسته بودم که دیگر پیشنهاد ندهیم، آقای رامبد نمی‌گذارند و حسن انجام وظیفه هم حداقل بر ما حکومت می‌کند.

یکی از نمایندگان - پیشنهاد منطقی بدهید قبول می‌شود.

حکمت یزدی - تا منطقی را شما چه بدانید به هر حال جناب یزدان پناه کمیته ملی حمایت از مصرف کننده، نمی‌گذارد و آن انجام وظیفه هم نمی‌گذارد بنده یقین دارم هر پیشنهادی اقلیت بدهند رد می‌شود (یک نفر از نمایندگان چنین چیزی نیست اگر پیشنهاد منطقی بدهید تصویب می‌شود) خیر اصلاً بحث منطقی نیست. به هر حال بنده جناب دکتر یزدان پناه با کمیته ملی حمایت از مصرف کننده صد در صد موافقم ولی اعتقاد دارم که این کمیته می‌تواند کمک بسیاری هم به اطاق اصناف بکند و هم به صاحبان کالا، چرا؟

برای اینکه با بررسیش تثبیت می‌کند نظر یک صاحب کالا را و می‌گوید که صاحب کالا! تو قیمت عادلانه گذاشتی، چون مورد اعتماد مردم است نرخهائی که اعلام می‌کند توصیه هائی را که می‌کند مورد قبول مردم واقع می‌شود و بالاتر کمک می‌کند به اطاق اصناف که مجبور نشود برای آن مقاصدی که قانوناً موظف به اجرای آن است افراد زیادی را به کار بگمارد. اینست که بنده پیشنهاد کردم آن ۵ درصد ی که بابت مالیات است کم است ۵ درصد از کل درآمد به او بدهند.

رئیس - آقای حکمت یزدی بنده فکر می‌کنم اگر جنابعالی منطقی برای این کار دارید طرحی تهیه بکنید و مرحمت بفرمائید که دو شوری باشد.

حکمت یزدی - بنده پیشنهادم را پس گرفتم.

رئیس - پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

پیشنهاد می‌نماید که عبارت قسمت اخیر تبصره ۵۸ «مجامع عمومی شرکت‌های دولتی مجازند» عبارت «نمایندگان صاحبان شرکتهای دولتی» تغییر و اصلاح شود.

دکتر دادفر.

رئیس - آقای دادفر بفرمائید.

دکتر دادفر - پیشنهادی که تقدیم شده در واقع یک اصلاح و تغییر عبارت است در تبصره ۵۸ نوشته است که می‌خوانم «مجامع عمومی شرکتهای دولتی مجازند از نظر تسریع و تسهیل انجام امور شرکت بر اساس ضوابطی که از طرف هیئت وزیران معین خواهد شد قسمتی از اختیارات خود را که لازم بدانند به وزیر وزارتخانه‌ای که شرکت مربوط وابسته به آن می‌باشد و به عنوان رئیس مجمع عمومی عمل خواهد کرد واگذار نمایند»

بعضی از شرکتها داریم که مثل بانک تعاون کشاورزی، مثل شرکتهای تعاونی که در مجامع عمومی شرکتها علاوه بر دولت دو سه نفر وزیر باشند افراد دیگری هم شرکت دارند.

به موجب قانونی که تصویب کرده‌اند وقتیکه میگوئیم مجامع عمومی شرکتهای دولتی مجازند منظور ما این بود که صاحبان سهام دولت در مجامع عمومی مجازند چون در مجامع عمومی غیر از صاحبان سهام دولت افراد دیگری هم وجود دارند که این کلمه شامل آنها نمی‌شود. به همین جهت بنده پیشنهاد کردم که به جای مجامع عمومی شرکتهای دولتی، عبارت (نمایندگان صاحبان سهام دولت در شرکتهای دولتی) گذاشته شود.

رئیس - با این پیشنهاد مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) خانمها و آقایانی که با این پیشنهاد موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید که عبارات زیر از بند ب تبصره ۶۶ حذف گردد.

۱- عبارت «و سایر موسسات آموزشی و مراکز آموزش حرفه‌ای».
۲- عبارت «و با موافقت وزارت دارائی در بانکهای غیر دولتی که شرایط مناسبتر و تسهیلات بیشتر پیشنهاد نمایند».

حکمت یزدی - فرهاد پور.

رئیس - آقای حکمت یزدی بفرمائید.

حکمت یزدی - بنده معتقدم که درآمد اختصاصی موسسات آموزشی و مراکز آموزش حرفه‌ای طبق بند الف عمل شود یعنی ما این عبارت را حذف بکنیم در اینجا به خاطر اینکه تجربه این را به ما ثابت کرده است که مراکز آموزشی عده‌ای که درآمد کم دارند به آنها مراجعه می‌کنند به خاطر اینکه یک مبلغی را می‌گیرند بعد خودشان اجازه خرج دارند اینها دیگر رعایت تهی دستی یا غنای طرف را نمی‌کنند به خاطر جلب منفعت بیشتر آن ارفاقی که باید به اشخاص کم درآمد بشود نمی‌کنند و ما کراراً دیده‌ایم و می‌بینیم برای اینکه می‌بینند پولی هست که می‌رود به حساب خودشان و بعداً می‌توانند با آن شرایط خرج کنند. ولی وقتی درآمد برود به خزانه که یک شرایط دیگر دارد آن سختگیری را ندارند و من فکر می‌کنم اکنون که در جهت اجرای نیت مقدس شاهنشاه هم دولت کوشا است در اینکه واقعاً تمام طبقات بخصوص طبقه ایکه کم درآمد هستند بدون کوچکترین اشکالی در ثبت نامشان یا در پذیرششان اقدام بشود اینها را ما بگوئیم که شما پول را جمع کنید و بعداً هم به مصرفی که خودتان می‌دانید برسد در حالیکه می‌شود برود به خزانه و طبق مقررات مالیات عمل شود مسئله دوم این است که بنده اعتقاد دارم ما که در سیاستهای اقتصادی خودمان می گوئیم بانک مرکزی یک سیاست اقتصادی دارد و توصیه می‌کند به بانکها اگر بیائیم کلمه شرایط سهلتر را در بعضی از بانکها بگذاریم یعنی قانوناً میدان می‌دهیم به بعضی بانکها که در زیر پوشش شرایط سهلتر و شرایط بهتر بعضی کارهای دیگر را انجام بدهند و لذا معتقدم که این مسئله سایر بانکها که با شرایط سهلتر هست چون یک تجویز قانونی است به بعضی امور که برخلاف سیاست بانک مرکزی و دولت است واقعاً حذف شود در مسئله تحدید اعتبار عرض کردم نماینده بانک مرکزی گفت وقتی ما سیاست تحدید اعتبار را توصیه کردیم از سایر بانکها خواستیم و خواهش کردیم که انصاف را رعایت کنند یعنی آنقدر مراعات نمی‌کنند چه اشکالی دارد که این پول در بانکهای دولتی باشد.

این کلمه شرایط سهلتر به ضرر خود شما است و لذا بنده پیشنهاد حذف شرایط سهلتر دارم و این پیشنهاد را با اعتبار حذفش بنده می‌دهم.

رئیس - آقای دکتر دادفر بفرمائید.

دکتر دادفر - پیشنهاد همکار محترم شامل دو مرحله است یعنی دو قسمت است یکی اینکه پیشنهاد فرمودند که عبارت: و سایر موسسات آموزشی و موسسات آموزش حرفه‌ای حذف شود.

و منظورشان این بود که اگر برای ثبت نام این آموزشگاهها پولی گرفته می‌شود که به موجب تبصره ایکه در قانون بودجه ۵۲ هم بوده بودجه ۵۱ هم بوده اگر این پولها مثل سایر درآمدها اختصاصی محسوب است ولی با اجازه وزارت دارائی و دفتر سازمان برنامه و بودجه خودشان خرج می‌کنند اگر این پولها مثل سایر درآمدهای اختصاصی که رقمش هم خیلی جزئی است از شهرستانهای مختلف بیاید در خزانه متمرکز شود و جزو درآمد بیاید تمام کارهای این مدارس و آموزشگاهها متوقف می‌ماند اینها عواید اختصاصی ناچیز خود آموزشگاه و دبیرستان و دبستان است که اجازه داده شده است که به خزانه نرود و از شمول کلیه درآمدهای اختصاصی این را استثناء کردیم درآمد اختصاصی حرفه‌ای در همان بافق یا یزد بیاید در خزانه منتقل شود از خزانه دوباره ببریم آنجا آن آموزشگاه لابراتوار می‌خواهد بسازد در حدود اعتبارات خودش اقداماتی دارد معطل می‌ماند در بانکهای غیر دولتی فرمودید اگر نظر محترمتان باشد در اصل اینکه این سازمانها و دستگاههائی که اجازه داده شده که وجوهات خودشان را در بانک مرکزی متمرکز بکنند حذف شد فرمودید منحصراً در بانکهای دولتی مثل بانک ملی متمرکز کنند یا می‌توانند در بانکهای دیگر هم تمرکز کنند. این هم در سال قبل اینجا بحث شد هم امسال بعد از بررسیهای زیاد ما به این نتیجه رسیدیم که اولاً در تمام شهرها برای این موسسات بانکهای دولتی نیست در بعضی شهرها و بخشها بانکهای اختصاصی هست ثانیاً اگر این وجوه را یک بانکی که شرایطش مناسب تر است سهلتر است این را بانک دولتی نمی‌تواند پیشنهاد کند اینکار برای بانک دولتی امکان نداشت می‌فرمایند اگر پیشنهاد کند چه ضرری دارد.

بنده عرض کنم شورای پول و اعتبار یک مقررات مخصوص برای نسبت اعتبارات تصویب می‌کند اگر یک بانکی آمد و گفت وام مسکن تا صد هزار تومان بده، دوساله یا پنج ساله بده این دیگر از اختیارات خود بانک خصوصی است اگر این بانکها توانستند شرایط سهل تری پیشنهاد می‌کنند که به آن معلمین یا دیگران وامهای طویل المدتی که برا ی بانک دولتی مقدور نیست بدهند چه اشکالی خواهد داشت و تازه تمام این وجوه مبلغش چیزی نیست شاید در تمام مملکت یکی ۲ میلیون تومان بشود بنابراین حذف این عبارت موجب اشکال خواهد شد و همانطور که سال قبل هم بوده با عین این عبارت موافقت بفرمائید که دیگر یک نقل و انتقال دیگر بوجود نیاید.

رئیس - آقای دکتر آموزگار فرمایشی دارید بفرمائید.

دکتر آموزگار - عرضی ندارم.

رئیس - آقای حکمت یزدی متقاعد شدید؟ (حکمت یزدی - خیر) به این پیشنهاد راُی می‌گریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (عده کمی برخاستند) تصویب نشد. پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام محترم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید عنوان لایحه بشرح زیر تغییر یابد: «لایحه متمم بودجه سال ۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ کل کشور» ضمناً در هر مورد که عبارت (بودجه اصلاحی سال ۱۳۵۲) به کار رفته به عبارت (متمم بودجه سال ۵۲) تغییر داده شود.

فرهادپور - حکمت یزدی.

رئیس - آقای حکمت یزدی بفرمائید.

حکمت یزدی - اجازه بفرمائید یکدفعه همه پیشنهادهای مرا مطرح کنند و یک باره توضیح عرض کنم که مکرر مصدع نشوم.

با اجازه همکاران ارجمند چند پیشنهاد دیگر که هست یک دفعه مطرح می‌کنم البته این بسته به نظر همکاران است. بنده با عنوان لایحه تحت عنوان لایحه بودجه اصلاحی با این عنوان از لحاظ قانونی مخالفم به علت اینکه ماده ۲۹ قانون محاسبات، و بنده واقعاً به انصاف جناب هویدا آفرین گفتم که حتی در نطق خودشان هم فرمودند که لایحه متمم بودجه و عبارت را اینطور بیان فرمودند.

از امتیازات ایران امروز اینست که زمان تقدیم متمم بودجه هر سال، به موجب ماده ۲۹ قانون محاسبات که به ما می‌گوید در صورتیکه تغییر در ارقام متضمن افزایش اعتبار است یا اعتبار جدید باشد لایحه بودجه تقدیم مجلس شورای ملی خواهد شد.

مسئله‌ای که اینجا هست متضمن افزایش اعتبار است و باز در شق ۲ می‌گوید در صورتیکه تغییر در ارقام محدود به نقل و انتقال اعتبار در مورد جمع اعتبارات بودجه باشد لایحه اصلاح بودجه تقدیم مجلس شورای ملی می‌شود.

این لایحه که دادید طبق قانونی که تصویب کرده‌اید و به توشیح رسیده قانون متمم بودجه است.

من نمی‌دانم شما چه اصراری دارید که از عنوان لایحه که در قانون مصوب است عدول کنید. و بیائید یک عنوان تازه غیر قانونی اختراع کنیم و در صدر لایحه بگذاریم.

چه لزومی دارد، کجای آن کلمات نارساست که ما عدول کنیم و این کلمات را بگذاریم ؟لذا بنده پیشنهاد کردم عنوان لایحه بشرح قبل اصلاح گردد.

دکتر الموتی - بهتر است پیشنهادها یکی یکی مطرح شود و به آن راُی بگیریم.

رئیس - منظور اینست که آقای حکمت یزدی برای توضیح پیشنهاداتشان دچار زحمت آمد و رفت نشوند. آقای صدری کیوان بفرمائید.

صدری کیوان - (مخبر کمیسیون بودجه)- برای استحضار همکار گرامی جناب آقای حکمت یزدی باید عرض کنم علت اینکه بودجه به صورت بودجه اصلاحی سال۱۳۵۲ و بودجه سال ۱۳۵۳ با دید دوساله تهیه و تقدیم پارلمان شده است چند دلیل ملی دارد و چند دلیل حقوقی:

دلائل حقوقی آن عبارتند از:

۱- در سال ۱۳۴۳ دولت بودجه خود را تحت عنوان بودجه اصلاحی سال ۱۳۴۳ تهیه و به مجلس داده است و با وجودیکه در قانون محاسبات عمومی سال ۱۳۱۲ ذکری از بودجه اصلاحی به میان نیامده است مع الوصف مجلس بودجه را تصویب کرده است.
۲- با تصویب بودجه سال ۱۳۴۳ مجلس شورای ملی خود یک رویه قانونی ایجاد کرده و مواد مربوط به نوع بودجه را موادی منحصر کننده ندانسته است که این عمل و رویه مجلس برای ما مورد احترام است.
۳- استناد جنابعالی به فراز اول ماده ۲۹ قانون محاسبات عمومی سال ۱۳۴۹ وارد نیست. زیرا اولاً ماده ۱ افاده حصر نمی‌کند و ثانیاً قبل از حکومت قانون محاسبات عمومی سال ۱۳۴۹ چندین متمم بودجه مجلس تصویب کرده است که در قانون ۱۳۱۲ هم ذکری از متمم بودجه نیست و آنهم یک رویه دیگر قانونی و پارلمانی است که متبع و لازم الاطاعه است.

و با دلائل مالی:

۱- به موجب قسمت الف تبصره ۲۹ بودجه سال ۱۳۵۳ که تصویب فرمودید سال ۱۳۵۳ اولین سال تصویب اعتبارات عمرانی است طبیعت کار امور عمرانی هم انعطاف پذیری است که با تقدیم بودجه اصلاحی این نظر تاُمین می‌شود.
۲- دوران سال زراعی با سال مالی تطبیق داده شده که در صورت لزوم تغییرات و تجدید نظرها بیشتر باشد.
۳- بودجه با دید دو ساله اجرای برنامه ۵ ساله و رعایت قالبهای مالی را به هم نزدیک تر می‌کند.
۴- تغییرات بودجه اصلاحی فوق العاده وسیع و قابل مقایسه با متمم بودجه‌های گذشته نیست و به حق یک اصلاح کامل و کلی است. امیدوارم با اقامه این دلائل دوست عزیزم قانع شده باشند و پیشنهاد خود را پس بگیرند (احسنت).

رئیس - آقای حکمت یزدی متقاعد شدید؟

حکمت یزدی - بنده اعتقاد دارم اگر در قانون اشکالی هست قانون را اصلاح کنند والا باید آنچه در قانون ذکر شده عمل شود.

رئیس - ولی آنچه را که مجلس تصویب بکند خودش قانون است. به هر حال به این پیشنهاد راُی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمائید (عده کمی برخاستند تصویب نشد، پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید در سطر سوم تبصره ۱۴ پس از کلمه کشوری اضافه (اعم از شاغل و بازنشسته و موظفین) الخ.

فرهادپور - حکمت یزدی.

رئیس - آقای حکمت یزدی بفرمائید.

حکمت یزدی - بنده اعتقادم این است که پیشنهاد کردم حالا هر طور مجلس تصمیم بگیرد.

رئیس - نظر دولت چیست؟

نخست وزیر - موافقم.

حکمت یزدی - پس آن مصرع :«چون پیر شدی از میکده بیرون شو»

دیگر صدق نمی‌کند واقعاً این کمکهای جنسی دولت اگر شامل بازنشستگان و موظفین باشد بهتر است و دعاگوی شاهنشاه خواهند بود.

رئیس - نسبت به این پیشنهاد نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به این پیشنهاد راُی می‌گیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید که تبصره ۳۴ به علت عدم رعایت نظامنامه مجلس شورای ملی حذف گردد. حکمت یزدی

رئیس - آقای حکمت یزدی توضیحی دارید بفرمائید.

حکمت یزدی - جناب آقای نخست وزیر من واقعاً از شما متشکرم و من این اعتقاد را دارم کسانی که عمری را در خدمت این مردم و این اجتماع سپری کردند باید احساس کنند هیچگاه فراموش نمی‌شوند اما بنده در تبصره ۳۴ این عرض را داشتم.

اینرا جداً عرض می‌کنم اعم از اینکه پیشنهاد رد یا قبول شود من شخصاً معتقدم که بایستی تبصره‌های غیر بودجه‌ای در بودجه آورده نشود مرقوم فرمودید مهلت مذکور در تبصره ۱ ماده ۹۶ اولاً تبصره یک نیست باید می‌فرمودید تبصره ماده ۹۶ تبصره یک در مقابل دو یا سایر اعداد باید بیاید. اما مسئله دوم تمدید مهلت سازمان بنادر چه ارتباطی به بودجه دارد چرا مسئله‌ای که باید دو شوری می‌شد و با یک ترتیب دیگری طبق مواد ۹۱و۹۲و۹۳ نظامنامه مجلس شورای ملی از مجلس می‌گذشت به مجلس آورده شده استدعا می‌کنم که واقعاً این عنایت بشود که مسائلی که مرتبط نیست به بودجه در بودجه آورده نشود به این جهت بنده پیشنهاد حذف دارم.

رئیس - اجازه بفرمائید عدد«۱» حذف شود بقیه هم به همان صورت بماند.

حکمت یزدی - شما موافقید که رعایت نظامنامه مجلس نشود؟

رئیس - آئین نامه مجلس رعایت شده اجازه بفرمائید به همین ترتیب بماند پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید تبصره ۳۲ به شرح زیر اصلاح شود:

  • تبصره ۳۲ - اجاره محل‌های جدید برای وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی و شرکتهای دولتی و موسسات دیگری که از اعتبارات بودجه کل کمک دریافت می‌دارند جز با تصویب هیئت وزیران ممنوع خواهد بود اعتبارات اضافه منظور در بودجه سال ۵۳ و متمم بودجه سال ۵۲ نسبت به اعتبارات مصوب در بودجه سال ۵۲ با اجازه نخست وزیر برای تعمیر مدارس دولتی به ترتیب اولویت روستاها و شهرهای دور افتاده قابل مصرف خواهد بود.

فرهادپور - حکمت یزدی.

رئیس - آقای حکمت یزدی بفرمائید.

حکمت یزدی - بنده می‌خواستم عرض کنم با لایحه‌ای که از مجلس گذشت ما دو صورت داریم یا احکام قطعی از مراجع قضائی صادر شده بر ازدیاد مال الاجاره مسلماً آن حکم طبق قانون به اجرا در می‌آید با تقاضای ازدیاد مال الاجاره می‌شود در این صورت طبق قانون تعدیل و تثبیت مال الاجاره‌ها چنین تقاضائی را اصلا دادگاهها نمی‌پذیرند پس چنین مسئله‌ای را نداریم که مطرح کنیم که افزایش کرایه محلهای استیجاری برای اینکه افزایش کرایه محلهای استیجاری اصلاً مطرح نیست و یا حکم داریم از مراجع قضائی که بر افزایش اجاره داده‌اند و شک نیست که طبق قانون باید چنین حکمی اجرا شود و به هر حال موضوع مذکور در تبصره بقول معروف سال به بانتفاء موضوع است پس این عبارت را که بایستی اجاره یک محل با اجازه هیئت وزیران باشد ما همه موافقیم.

رئیس - آقای حکمت یزدی ممکن است قبل از اسفند ماه یک کسی تقاضا کرده باشد روی آن تقاضا دادگاه حکم صادر کرده باشد.

حکمت یزدی - در این صورت آن حکم قابل اجرا است طبق قانون اعم از اینکه اینجا ذکر کنیم یا نکنیم و این توضیح زائد است.

کلیه احکام دادگستری که به مرحله قطعیت رسیده است قابل اجراست، این عرض بنده است و بعد پیشنهاد کردم که اگر از این جا محلی پیش بینی شده که یک مبلغی برای این کار مصرف بشود این را به مصرف تعمیر مدارس دولتی بر حسب اولویت در شهرها برسانید، اینطور پیشنهاد کردم «اعتبارات اضافه منظور در بودجه سال ۵۳ و متمم بودجه سال ۵۲ نسبت به اعتبارات مصوب در بودجه سال ۵۲ با اجازه نخست وزیر برای تعمیر مدارس دولتی به ترتیب اولویت روستاها و شهرهای دور افتاده قابل مصرف خواهد بود».

رئیس- جناب آقای نخست وزیر فرمایشی دارید بفرمائید.

نخست وزیر - (امیر عباس هویدا) - راجع به قسمت اول فرمایشات آقای حکمت یزدی راجع به لایحه مربوط به تعدیل مال الاجاره این هنوز قانون نشده، در سنا مطرح است هیچ معلوم نیست قانون بشود تا تصویب نشود، توشیح نشود، ما حکم دیگری باید داشته باشیم برای اینکه ما خودمان حکمی نمی‌کنیم، اگر آن قانون در مجلس سنا هم تصویب شده بود و توشیح شده بود فرمایشتان درست بود الآن هم تا بودجه از مجلس سنا برگردد اگر آن قانون تصویب بشود این اصلاح قسمت اولش مانعی ندارد.

راجع به قسمت دوم استدعای بنده این است که این بودجه تریلیونی را که آورده‌ام این را دیگر نیائید ۵۰ تومان اینور یا آنور به من بگوئید شما مسئولیت دارید از من بخواهید که مدرسه‌ای که خراب شده همه را درست بکنید، چشم همه را درست می‌کنم.

در بودجه من باید به اینصورت باشد و هست ولی دستگاهی درست کنیم که در هر وزارت خانه برود ببینند که اگر می‌خواهد یک ساختمان اجاره کند این سی هزار تومان کمتر بشود چون خرج آن دستگاه بیشتر می‌شود که اینکارها را از من نخواهید.

موقعیکه بودجه را تهیه می‌کردیم منظور نکردیم برا ی دستگاههای اداری که بروند یک جای بهتری اجاره کنند و اجاره بیشتری بدهند مگر اینکه هیئت وزیران تصمیم بگیرد و آنوقت هم بودجه را در آن موقع منظور کند.

رئیس - آقای حکمت یزدی متقاعد شدید؟

حکمت یزدی - با توضیحی که آقای نخست وزیر دادند پیشنهادم را پس می‌گیرم.

رئیس - آقای آموزگار بفرمائید.

جمشید آموزگار (وزیر دارائی)- بنده معذرت می‌خواهم ولی جناب حکمت یزدی در مورد تبصره ۳۴ اشاره کردند ماده ۹۶ فقط یک تبصره دارد و فرمودند یک را موقعی به کار می‌بریم که دو و سه باشد اما ایشان نسخه قانون محاسبات عمومی را که در سال ۴۹ به تصویب رسیده بود در دسترس داشته‌اند، در حالیکه در تاریخ ۵۰/۳/۳۱ تبصره دوئی به تصویب مجلس رسیده بنابراین تبصره دومی به ماده ۹۶ اضافه شده و تبصره صحیح است.

حکمت یزدی - خیلی متشکرم همانطور که فرمودید نسخه‌ای که من در اختیار دارم متعلق به سال ۴۹ بوده است.

رئیس - پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در تبصره ۵۰ عبارت شرکتهای تعاونی تولید اضافه شود.

با تقدیم احترام - صدری کیوان.

دکتر ولیان (وزیر تعاون و امور روستاها) - شرکت تعاونی تولید روستائی است نه سهامی.

رئیس - اصلاح می‌شود. نسبت به این پیشنهاد نظری نیست؟ (اظهاری نشد) راُ ی می‌گیریم به این پیشنهاد خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید در تبصره ۴۰ صفحه ۴۴ سطر هشتم بعد از کلمه جامع عبارت موسسات آموزشی عالی اضافه شود.

صدری کیوان.

رئیس - نسبت به این پیشنهاد مخالفی نیست؟ (اظهاری نشد) راُ ی می‌گیریم به این پیشنهاد خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. کلیات آخر لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) آقای دکتر آموزگار بفرمائید.

جمشید آموزگار (وزیر دارائی) - جناب آقای رامبد تذکری دادند راجع به اسناد خزانه در سیستم بانکی اگر توجه فرموده باشند، جناب آقای نخست وزیر فرمودند که دولت در سال آینده از اعتبارات بانکی استفاده نخواهد کرد. عدم استفاده خزانه از اعتبارات بانکی احتیاج به تبصره جداگانه ندارد. استدعای بنده این است که رقم ۴۶ میلیارد ریال که در بودجه قبلاً اضافه شده بود حذف بفرمائید.

رئیس - آقای رامبد بفرمائید.

هلاکو رامبد - بدین مژده گر جان فشانم رواست، در تکمیل توضیحات آقای نخست وزیر و بیانات صریح مسئول مالی دولت و ثبت در صورت مذاکرات مجلس ما را به این نتیجه رساند اکنون که از این در بیرون می‌رویم با سرافرازی و امیدواری بر اینکه آن رویه‌ای که هر چه داریم باز هم خرج کنیم تغییر جهت داده شده اکنون که به کمال مطلوب رسیدیم دیگر بحث استفاده از سیستم بانکی منسوخ شد. و همه خستگی‌ها درآمد، خیلی تشکر می‌کنم (احسنت).

رئیس - به ماده واحده و کلیات آخر لایحه راُ ی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده واحده و تبصره‌های بودجه‌ای برای اظهار ملاحظات و بقیه تبصره‌ها برای تصویب به مجلس سنا فرستاده می‌شود. آقای نخست وزیر بفرمائید.

نخست وزیر (امیر عباس هویدا) - جناب آقای رئیس، باید عرض کنم لایحه بودجه‌ای که تقدیم قوه مقننه کردم امروز یک لایحه بهتری را از مجلس شورای ملی به مجلس سنا می‌فرستیم.

در کمیسیون بودجه چه نظرات همکاران اکثریت، چه نظرات همکاران اقلیت مورد مطالعه قرار گرفت و بدون هیچگونه تعصب از طرف دولت با روح شاد و با خلوص نیت در چهار چوب، نمی‌گویم در محدوده پیشرفت کارهایمان اینها را منظور کردیم.

بنده هر سال قولی داده‌ام این قول را امسال خدمتتان عرض می‌کنم سعی خواهم کرد من و همکارانم خدمتگزاران خوبی برای شاهنشاهمان برای ملت ایران باشیم.

سعی خواهیم کرد این بودجه را طوری با صرفه جوئی پیاده کنیم که سال دیگر اگر دوستان اقلیت خرده‌ای که حتماً باید به بودجه ما بگیرند، کارشان را آنقدر دشوار بکنیم که واقعاً شب و روز در زحمت باشند تا بتوانند خرده هائی بر علیه بودجه تقدیمی ما پیدا بکنند. در هر صورت متشکر هستم بالاخص از حوصله جنابعالی آقای رئیس، از رئیس کمیسیون بودجه از مخبر کمیسیون بودجه که خودش امروز یک متخصص بودجه شده و خیلی جاها که ما اطلاعاتمان کم است فوراً به گوش ما می‌رساند که موضوع چیست، و امیدوارم که برای مملکت ما که با این سرعت پیش رفته تحت رهبری شاهنشاه امسال هم سال خوبی باشد سالی پر برکت برای مردم ایران و سعادتمند برای فرد فرد ایرانیان و مملکت را به جائی برساند که از آن نقطه ضعفی که در سالهای پیش شروع کرده‌ایم به نقطه قدرتی برسیم، قدرتی با محبت و قدرتی با صلح و قدرتی که ایران را، اسم ایران را مثل گذشته شایان توجه جهانیان و درخشان کند (احسنت - احسنت).

- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده - ختم جلسه

۳- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده - ختم جلسه.

رئیس - دستور جلسه آینده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
دستور جلسه ۱۴۹
روز یکشنبه ۱۳۵۲/۱۰/۱۶
۱- گزارش شور دوم اصلاح قانون تاُسیس شرکت هواپیمائی ملی ایران و مقررات بهره برداری هوائی کشوری شماره ترتیل چاپ ۹۸۶.
۲- گزارش شور دوم اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در کارگاهها شماره ترتیب چاپ ۹۸۸.
۳- گزارش شور دوم شمول مقررات استخدامی هیئت علمی دانشگاه تهران به هیئت آموزشی دانشگاه سابق شیراز شماره ترتیب چاپ ۹۸۹.
۴- گزارش شور اول تغییر ماُخذ وصول حقوق گمرکی فیلم‌های سینمائی شماره ترتیب چاپ ۹۸۷.
۵- گزارش شور اول مجازات اخلال کنندگان در عرضه دام و توزیع گوشت شماره ترتیب چاپ ۹۸۴.
۶- گزارش شور اول قرارداد الحاقی شرکت ملی نفت ایران و شرکت موبیل اویل کورپوریشن شماره ترتیب چاپ ۹۹۰.
۷- اخذ راُ ی نهائی با ورقه نسبت به لایحه تاُ مین هزینه سپاهیان دانش در ایام تعطیلات تابستانی.

رئیس - با اجازه خانمها و آقایان جلسه را ختم می‌کنیم جلسه آینده ساعت ۹ صبح روز یکشنبه خواهد بود.

(جلسه در ساعت دوازده و پنجاه و پنج دقیقه ختم گردید).

رئیس مجلس شورای ملی - عبدالله ریاضی.