مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۰ اسفند ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۷۸

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری بیست و چهارم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۰ اسفند ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۷۸

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۰ اسفند ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۷۸

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد .

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱ - قرائت اسامی غائبین جلسه قبل .

رئیس ـ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

آقایان : آستانه ای ـ دکتر ابوالهدی ـ اجاق ـ اخلاق پور ـ اردلان ـ اسحقی کاهکش ـ اسفندیاری ـ افتخار ـ امیر عشایری ـ اوحدی ـ بارکزهی ـ باقری ـ دکتر برومند ـ بهار ـ بهارلو ـ بهبهانی ـ بهره مند ـ بهنیا ـ پردلی ـ پزشکپور ـ پیرزاده ـ تقوی لاریجانی ـ توتونچیان ـ جعفر جوادی ـ دکتر چهرزای ـ خزیمه اعلم ـ خسروی دارانی ـ خلیل زاده شیرازی ـ دولتی ـ رئیسی اردکانی ـ رحیم زاده خوئی ـ ریگی ـ زرگرزاده ـ سترک دره شوری ـ سرهنگ زاده ـ سعادت قدس نیا ـ باقر سعیدی ـ سلیمانی سواد کوهی ـ سید کلال ـ شادلو ـ شادمان ـ شهبازی ـ شهرستانی ـ نوذر صادقی ـ صبوری یزدی ـ دکتر ضیائی ـ طغیانی ـ عابدی ـ ابوالحسن عاملی ـ عطارد ـ حسین غضنفری ـ فرمان قائمی ـ قدمی ـ قراچورلو ـ کاسمی ـ کاشفی ـ کسرائی ـ لیقوانی ـ مانی ـ متولی ـ محمد خانلوعشایری ـ دکتر محمد کوشکی ـ محمودیان ـ معززی ـ ناظمی ـ نظمی ـ نواب صفا ـ واحدی ـ وزیری ـ پرفسور یغمائی ـ دکتر عادلی .

بانوان : افشار جعفری – برومند ـ اسدی ـ نائینی طبا .

- بیانات قبل از دستور بانو لطیفه وحیدی و آقایان اشرف حریری ـ جعفر جوادی ـ دکتر سوادکوهی

۲ - بیانات قبل از دستور بانو لطیفه وحیدی و آقایان اشرف حریری ـ جعفر جوادی ـ دکتر سوادکوهی .

رئیس ـ نطقهای قبل از دستور را شروع میکنیم خانم وحیدی تشریف بیاورید .

بانو لطیفه وحیدی ـ بنام خدا،

مارا شعار بعد از خدا
شاه و میهن است
جزاین فریضه نیست
دگر سنت و شعار
پیوند شاه و ملت ماناگسستنی است
این عهد تا بروز ابد هست استوار (احسنت)

جناب آقای رئیس ، همکاران محترم خانم ها آقایان ، سالروز فروزان ۸ اسفند سالروز تساوی حقوق زنان است کشوری میتواند بمعنای واقعی و حقیقی مسیر ترقی را بپیماید که تمام افراد آن چه زن و چه مرد آزادانه حق فعالیت و شرکت در مسائل اجتماعی و سیاسی را داشته باشد . و از استعداد ذاتی و طبیعی خویش بنفع جامعه استفاده کند اگر یکی از این دو گروه از مشارکت در امور مملکت محروم باشد طبعا رکود وسستی در ارکان جامعه راه مییابد و پیشرفت همه جانبه تحقق نمیپذیرد (صحیح است) تا هشتم اسفند ۱۳۴۲ زنان ایرانی حق دخالت در انتخابات را نداشتند و در ردیف مهجورین بشمار میآیند در این سال شاهنشاه آریامهر پدر اندیشمند فرمانی صادر فرمودند که همه زنان ایران دوشادوش مردان در کلیه مسائل اجتماعی و اقتصادی و سیاسی و فرهنگی مملکت فعالیت بکنند و در پیشرفت مملکت سهیم باشند در هشتم اسفند ۱۳۴۲ شاهنشاه آریامهر ناجی ایران نوین فرمودند خدا را شکر که اکنون ننگ اجتماعی ما نیز برطرف و این زنجیر اسارت که برگردن نصف جمعیت این مملکت بود برداشته و پاره شد . اکنون زنان ایرانی باشوق وافر وارد فعالیت اجتماعی و سیاسی شده اند و در تمام مجامع شرکت میجویند طبیعی است یک زن تحصیل کرده و روشنفکر و دانشگاه دیده بهتر میتواند مسائل اجتماعی را درک و تجزیه و تحلیل بکند و با کاردانی و دانائی خود فرزندان برومند و لایق بپرورد وبجامعه تحویل دهد . وقتی زن خود را آزاد و صاحب حقوق سیاسی دید احساس غرور میکند و اطمینان بنفس مییابد (صحیح است) . و ناگزیر شب و روز تلاش میکند تا شایستگی و توانائی خویش را نشان دهد . و مصدر کارهای مهم و با ارزش بشود زنان ایرانی از این موهبت عظیمی که بدستشان افتاه بنفع جامعه بهره برداری میکنند و اهتمامشان معطوف باین است که در راه اعتلای ایران گامهای مؤثری بردارند و در ارتقاء جامعه خود سهمی داشته باشند . ما زنان مملکت ایران این آزادی را مغتنم میشماریم و خدا را شکر میگوئیم که درسایه تدابیر داهیانه شاهنشاه عدالت گستر که بابتکار حکیمانه و اراده توانای خد با برانداختن تضادهای جامعه ایرانی و اعلام منشور تاریخی انقلاب سفید فصلی نو که در تاریخ شاهنشاهی ایران بیسابقه بود در حیات اجتماعی زنان و شئون مملکتی پدیدار کرد که ثمرات و نتایج آن موجب تجدید حیات و عظمت ملت ایران گردید . حقیقت این است که دریغم آمد دراین جلسه از این رخ داد شگرف بنیانی مملکت ناگفته بگذرم و از آن شور و هیجان آمیخته به احساس ملی و میهنی که در سراسر کشور شاهنشاهی ایران موج میزد سخن نگویم (احسنت) . با تقدیم سپاس زنان ایرانی به پیشگاه مبارک شاهنشاه آریامهر فرصت را مغتنم شمرده نیازمندیهای حوزه انتخابیه خود را بشرح ذیل بساحت مقدس مجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

۱ـ شاهنشاه آریامهر در تشریف فرمائی اخیر خود بشهرستان اردبیل اوامری جهت تهیه و اجرای طرح دانشکده کشاورزی اردبیل و اسفالت خیابان کمربندی و ایجاد فرودگاه و توجه به راههای ارتباطی اردبیل صادر فرمودند که به سازمان برنامه و بودجه ابلاغ شد تا برای تأمین بودجه این طرحها و برنامه های عمرانی اقدام نماید اردبیل بعد از سرشماری اخیر دوازدهمین شهر مملکت منظور گردیده است .

اکنون بیش از ۱۵۰ هزار نفر جمعیت دارد و این رقم با افزون آمار و نفوس بخشها و روستاهای تابعه به چهارصد هزار نفر میرسد شهر اردبیل و بخشها و روستاهای تابعه همه و همه در دوران انقلاب رنگی تازه یافته اند اما نه چندانکه باید و نه چندانکه استعداد و قابلیت پیشرفت وجود دارد و نه چندانکه مردم وطن پرست و فرهنگ دوست اردبیل در دوران شکوفان ایران توقع دارند در حوزه انتخابیه اینجانب بیش از ۸۰ هزار نفر دانش آموز در شهر و روستا تحصیل میکنند اگر چه این آمار از برکت اعتلای سطح دانش و فرهنگ این مرز و بوم است ولی بی ارتباط با فرهنگ دوستی و عشق و علاقه وصف ناپذیر اولیاء و خانواده ها بسعادت و خوشبختی آینده مملکت نیست . در چنین شرایطی براستی جای یک دانشکده و مدرسه عالی دراردبیل خالیست و بنده بنمایندگی از طرف مردم اردبیل از وزارت علوم و آموزش عالی و همه دستگاههای ذیربط میخواهم که برای تأسیس و اغاز بکار دانشکده کشاورزی اردبیل اقدام سریع و مؤثر بنمایند البته طبق طرحی که دانشکده آذر آبادگان در دست مطالعه دارد قرار براین است که دانشکده تکنولوژی کشاورزی در زادگاه شاه اسمعیل صفوی تأسیس گردد . بنده ضمن تحسین از استاندار آذربایجان شرقی و سایر کوشندگان در این زمینه از دولت خواستارم هرگونه مشکل و مانعی را در راه تأسیس وشروع بکار دانشکده تکنولوژی کشاورزی باشد حل نموده و هرچه زودتر برای پذیرش دانشجو آماده نمایند .

۲ـ موضوع دیگری که در درجه اهمیت خاص قرار دارد همانا نوسازی و اسفالت راههای ارتباطی اردبیل بویژه خطوط اردبیل ـ آستارا و اردبیل ـ تبریز و مشکین شهر میباشد . تا آنجا که بخاطر دارم در برنامه های عمرانی گذشته برای نوسازی راه اردبیل ـ آستارا که یکی از شریانهای حیاتی محسوب میشود بودجه ای منظور نموده بودند اما متأسفانه هربار بنا بدلیلی موجه یا نا موجه این برنامه مهم جامه عمل نپوشیده است . این یک حقیقت انکار ناپذیر است که اردبیل به لحاظ خرابی راههای ارتباطی خود علاوه برمیلیونها ضرر اقتصادی در کمال تأسف و اندوه قربانیان فراوانی نیز مدهد این جاده ها علیرغم زیبائی های چشم نواز طبیعی خود که دارد به جاده وحشت و مرگ معروفیت پیدا کرده و توریستها و یا آن دسته از مسافرین ناآشنا که قصد بهره گیری از هوای لطیف و آب های معدنی موهبتهای طبیعی اردبیل و سرعین و توابع دیگر را دارند با خواندن خبر سقوط اتومبیل و اتوبوس به دره و مرگ و میر مصدومیت مسافران بیم و هراس به دل راه میدادند و عطای سفر به اردبیل را به لقایش میبخشند .

۳ـ از قرار اطلاع دولت طرحی در دست تهیه و مطالعه دارد که میخواهد با ایجاد خط آهنی جدید تسهیلاتی برحمل و نقل کالای کشاورزی دشت مغان فراهم سازد . متأسفانه بگویم در تهیه این برنامه نیز حق شروع اردبیل دارد از بین میرود زیرا دشت مغان جزو دارالارشاد شهرستان اردبیل و پارس آباد مغان به شهرستان اردبیل ۵ فرسخ است باری شهرستان اردبیل از راه الله اکبر و کاغذکنان خط آهن میانه ۹۰ کیلومتر میباشد . در صورتیکه فاصله تبریز از راه و ترابری و مدیر کل راه آهن کشوری استدعا دارم امر بمطالعه دقیق صادر فرمایند .

۴ـ مشکل دیگر که از ده سال پیش آغاز گشته مسئله تخریب شعاعی دور بقعه شیخ صفی الدین و مقبره شاه اسماعیل است . که کماکان خانه های هم جوار بقعه در بلاتکلیفی بسر برده و روز بروز فرسودگی خانه ها در زیباسازی شهر اثر نامطلوبی میگذارد .

۵ـ شهر سرعین بعلت برخورداری از وجود آبهای معدنی محل مجتمع مسافر از اقصا نقاط مملکت بوده و یکی از قطبهای مهم توریستی و منبع در آمد ملی برای ایران میباشد . اینک از سازمان جلب سیاحان انتظار دارم و با پیاده نمودن طرح جامع این شهر توریستی ضمن فراهم نمودن رفاه مسافرین مردم را از بلاتکلیفی رهائی بخشد .

۶ـ در مورد فرودگاه اردبیل خوشبختانه هواپیمائی کشوری حسن نیت و همکاری لازم را دارد و با همکاری مردم که با اهداء ۸ میلیون متر مربع زمین زمین رایگان آماده هستند ۵۰% هزینه را تأمین و پرداخت بکنند از وزارت جنگ و دولت خدمتگزاری جناب آقای هویدا که در زمینه بازسازی و شکوفائی اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و آموزشی کشور سراغ دارم بسیار امیدوارم که در راه تأمین آسایش و رفاه مردم شاهدوست و وطن پرست اردبیل و بخشها و روستاها چاره ای اساسی اندیشه و گامهای مؤثری و پرتحرکی بردارند . متشکرم (احسنت) .

رئیس ـ آقای حریری بفرمائید .

اشرف حریری ـ جناب رئیس ، نمایندگان محترم بدوا ، بمناسبت تقارن این روزها باروز تشکیل حزب رستاخیز ملت ایران ، سالروز رستاخیز ملت ایران را ،‌بمردم ایران بخصوص بنمایندگان محترم مردم در مجلس رستاخیز ، تبریک و تهنیت عرض مینمایم (احسنت) و با توجه به اهمیت رسالتی که این حزب دارد بخش اول بیاناتم را به ایراد مطالبی دربارة این حزب اختصاص میدهم . رهبر اندیشمند ما فرموده اند :‌ « در حقیقت ما با ایجاد این حزب به تمام افراد متفکر و علاقمند ، فرصت دادیم تا اندیشه ها و طرحهای سازندة خود را در چهارچوب حزب بیان کنند .... و راههای اجرای آن را معرفی کنند . » و در جای دیگر اشاره فرمودند که :‌ «در نظام رستاخیز، چون همة مردم ، عضو حزب فراگیرنده ملت هستند و بارأی اکثریت آنها سیاستهای حزبی و مقامهای حزبی تعیین میشود ، بنابراین در واقع همة مردم ایران در ادارة جامعه خود شریکند» مردم ایران ، در سالهای عقب ماندگی و نفوذ بیگانگان ، دچار یک روحیه بی اعتقاد و بی اعتمادی و یأس و ناامیدی بود و در مقابل مسائل مملکتی ، حالتی بی تفاوت داشت . تا اینکه در عصر درخشان پهلوی رخوت و خمودگی و زبونی و نومیدی را رها کرد و به امیدو اعتماد بنفس دست یافت (صحیح است) با انقلاب شاه و ملت ، با روحیه ای قوی و مثبت و سازنده ، به تحرک و تلاش پرداخت . و با تشکیل حزب رستاخیز ملت ایران ، در فضای سیاسی جدید و دلخواهی که در مملکت بوجود آمد، با علاقه و اشتیاقی وافر و ایمان و اعتقادی کامل ، بعرصه زندگی ملی وارد شد و با مشارکت صمیمانه و صادقانه، نهادهای ملی را بنیاد نهاد . (صحیح است) در حقیقت یکی از نتایج مهم تشکیل حزب رستاخیز ملت ایران ، مشارکت عمومی مردم در انتخابات مجلسین و انجمنهای ملی است . بنحویکه امروز برگزدگان ملت در مجالس قانونگذاری و انجمهای ملی و آحاد ملت ، در کانونهای حزبی ، آزادانه و فعالانه ، کلیه مسائلی را که به زندگی خودشان مربوط است مطرح میسازند . نیازمندیها و کمبودها و نارسائیها را بازگو میکنند و با ارائه راه حلهائی که بنظرشان میرسد ، در حل و فصل مملکتی مشارکتی جدی و مؤثر دارند . در پرتو فرماندهی قاطع و رهبریهای اندیشمندانة پادشاهان دودمان پهلوی بود که ملت ایران میراث عقب ماندگی تحمیلی را بدور افکند و خود را از زنجیر جهل و استبداد فقر و استثمار بیگانگان رهانید و در سایة کار و کوشش مداوم و همبستگی شاه و مردم ، جامعة عقب مانده ما‌، بکلی دگرگون شد و بصورت جامعه ای نو و پیشرفته درآمد . باگردهمائی تمام ملت در زیر چتر رستاخیز و با تحقق وحدت کامل تمام نیروهای ملی ، قدرت ملی عظیمی بوجود آمد . ارگانهای اجتماعی ، در قالب انجمنهای ملی و مجالس مقننه ، شکل گرفت و موجبات مشارکت و دخالت مدرم درامور مملکتی برای همه فراهم آمد (صحیح است) با شرکت در جلسات کانونها و گفت و شنودها و آموزش ملی ، مردم روز بروز آگاهی اجتماعی بیشتری پیدا کردند بطوریکه اینک با بینش کافی و آمادگی بیشتری در امور معاشی و ملی و میهنی خود مشارکت دارند .

در واقع ، در سازمان اجتماعی ما ، افراد بمنزله سلولها و کانونهای حزبی بمانند بافتها و رهبری مملکت بمثابة مرکز فرماندهی و مغز متفکر و تصمیم گیرنده است . همانطور که سلولها در ساختمان بدن بوسیلة بافتها و بافتها توسط سلسله اعصاب با مرکز فرماندهی یعنی مغز در رابطه اند ، در ترکیب سازمان اجتماعی طبیعی ما هم ، فرد فرد ملت ، از طریق حزب رستاخیز ، با رهبر و فرماندهی عالی مملکت در ارتباط است و به این ترتیب پیوندی طبیعی بین شاه و ملت موجود است . (صحیح است)

حزب رستاخیز ملت ایران حزب منحصر بفردی است که هم از امتیازهای نظام رهبری و هم از ویژگیهای مردم سالاری برخوردار است بطوریکه در اجرای رهنمود های شاهنشاه ، مطالعه و بررسی برنامه ششم مملکت ، با نظر خواهی وسیع از کلیه مردم مملکت انجام میگیرد و هم اکنون حزب رستاخیز برای تأمین این منظور سمینارهائی در تمام نقاط کشور تشکیل داده است . با ایمان و اعتقاد به اصول اساسی و اهداف و ایدئولوژی این حزب ، سالگرد تشکیل آن را گرامی میداریم . (احسنت)

مطلب دیگرم ، دربارة اقداماتی است که در جهت تجلیل از مقام معلم و تأمین رفاه مادی این طبقه شریف و زحمتکش صورت گرفته است . شرکت دادن نمایندگان معلمان در مراسم سلام نوروزی در پیشگاه شاهنشاه آریامهر، بهترین نوع تجلیلی است که از مقام معلم بعمل میآید و تصمیمی است بسیار منطقی و مدبرانه در جهت تأمین رفاه معنوی معلمان کشور. همزمان با این تجلیل ، اعلام پرداخت پاداش آخر سال بکلیه معلمان کشور بمیزان یکماه حقوق دریافتی و اعطای یکپایه ترفیع استحقاقی و افزایش ضریب حقوقی و همچنین وعدة فراهم کردن تسهیلاتی برای اخذ وامهای ضروری و فعال کردن تعاونی های مسکن فرهنگیان و از میان بردن محدودیتهای ارتقاء گروه و فکر تدوین قانون استخدامی خاص معلمان ، موجی از شادی در میان معلمان کشور بوجود آمده است . مخابره تلگرامهای سپاس از طرف فرهنگیان به پیشگاه مبارک رهبر فرهنگدوست مملکت ، مبین این امر است و حاکی از روحیه حقشناسی قاطبة معلمان میباشد . همة اینها نشانگر اینستکه خوشبختانه امروزه بیش از هر زمان دیگر معلمان مورد توجه هستند و باید هم چنین باشد . زیرا معلم دارای یک مقام و مسئولیت خاص و استثنائی است چونکه حوزه عمل او ، گذشته و حال و آینده را در بر میگیرد و در این دوره که عصر آموزش و پرورش است هرگونه سرمایه گذاری مادی و معنوی درراه رفاه معلمان ، ثمربخش ترین و عاقلانه ترین سرمایه گذاری در راه رفاه جامعه با دید آینده نگری است (احسنت) .

در مقام یک معلم وظیفه خود میدانم از پشت تریبون مجلس مراتب سپاس قلبی و حقشناسی عمیق خود و قاطبة معلمان را بمناسبت صدور اوامر مؤکد ملوکانه در جهت تأمین رفاه مالی و معنوی معلمان ، به پیشگاه مبارک شاهنشاه آریامهر تقدیم دارم و بگویم :

آریامهرا خدای مهر و مه یار تو باد
خاتم پیغمبران هر دم نگهدار توباد
انقلابت در جهانی منقلب یکتا بود
حضرت یکتا بهر کاری مدد کار توباد

(احسنت)

مطلب بعدی من راجع به طرح اصلاح جنگلها و برنامه واگذاری اراضی جنگلی مخروبه ، به بخش خصوصی است . در مورد برنامة اصلاح جنگلها باید صادقانه عرض کنم : یکی از برنامه های بسیار مهم و ارزنده ای که در سالهای اخیر در مملکت ما بمورد اجرا گذاشته شده و کمتر در باره اش صحبت و تبلیغ شده ، پروژه اصلاح جنگلها است در بازدیدی که باتفاق نمایندگان استان گیلان در مجلس شورای ملی در معیت جناب مهندس ریاضی ریاست مظعم مجلس ، از صنابع چوب و کاغذ گیلان و برنامه های جنگل کاری در اینمنطقه بعمل آوردیم ، از نزدیک به رأی العین ، عظمت و اهمیت این طرح مهم را که واقعا غرور انگیز بود ، دیدیم . اما در برابر این اقدام اساسی و ثمر بخش ،‌در قسمت شمالی این منطقه یعنی اراضی جنگلی آستارا، بجای اجرای این طرح ، به تقسیم جنگل بقطعات مختلف و واگذاری آنها به بخش خصوصی پرداخته اند و بخش خصوصی اولین کاری که میکند بردین درختان و تبدیل جنگل به اراضی مسطح است . با توجه باینکه ، صنایع چوب و کاغذ در این منطقه ایجاد شده و اینک با استفاه از تکنولوژی ،‌ از چوب و فراورده های مختلف آن میتوان بهره بهتر و بیشتری گرفت و با در نظر گرفتن اینکه ، وجود درختان جنگلی موجب نزول باران زیاد در اینمنطقه است و با قطع درختان و امحاء جنگل برای اجرای طرحهای دیگر غیر از درختکاری ،‌موجبات تغییر آب و هوا و دگرگونی دراکوسسیستم منطقه فراهم میشود که از ثمرات سوء آن کمبود آب مورد نیاز شدید زراعت برنج در اینمطقه خواهد بود ، لذا توجه وزیر محترم کشاورزی و منابع طبیعی را به این مساله مهم جلب نموده پیشنهاد مینماید طرح اصلاح جنگل در منطقة‌ آستارا هم مثل منطقة طوالش جانشین طرح واگذاری قطعات جنگلی به بخش خصوصی گردد . چون به احتمال زیاد مملکن است هدف باطنی و واقعی بعضی از سرمایه گذاران بخش خصوصی ، دست یابی به اراضی جنگلی مجاور دریا، بهر عنوان و بهانه باشد و پس از قطع درختان و تسطیح این راضی ، سرانجام آنها را برای سودجوئی بیشتر ، به تفرجگاهها و ویلاهائی تبدیل نمایند بنابراین بادر نظر گرفتن تمام جوانب ،‌برای جلوگیری از نابودی این منبع مهم ملی و یا هرگونه لطمة جبران ناپذیر ، با پیش بینی های لازم باید بموقع اقدام شود تا اینکه گفته نشود : منابع ملی ما بین فئودالهای سابق که در لباس موجرین جدید ظاهر شده اند ، باردیگر تقسیم میشود که البته بنظر من مسلما چنین نیست و هدف وزارت کشاورزی و منابع طبیعی ، افزایش تولید و حفظ و حراست منابع ملی و احیاء و اصلاح آن و بهره برداری صحیح از آنها است .

در خاتمه عرایضم به چند مورد از نیازمندیهای اساسی و مسائل حوزة انتخابیه ام اشاره میکنم و نظر مقامات مسول را به این نیازمندیها معطوف میدارم .

در اجرای رهنمودهای شاهنشاه ، برنامه ریزان مملکت ، در هدفهاو عملیات عمده ایکه در برنامه ریزی برنامه پنجم کشور ، در جهت توسعة تسهیلات ارتباطی همگام با توسعة اقتصادی و پیشرفت اجتماعی کشور تعیین و مشخص کرده اند ، برای افزایش کشش راههائی که در مسیر دروازه های وارداتی و قطبهای کشت و صنعت و شهرهای توریستی قرار دارند ، اولویت خاصی قائل شده اند . اما حال که یکسال بیشتر به پایان برنامه پنجم باقی نمانده ، معلوم نیست چرا در اجرای این هدف ، ساختمان اساسی جادة اصلی ۷۵ کیلومتری آستارا ـ اردبیل که قطب کشت و صنعت دشت مغان را بمراکز مصرف مربوط میسازد و همچنین اسفالت اساسی جادة آستارا ـ بندر پهلوی که در امتداد همین محور و در مسیر دروازة وارداتی و مراکز توریستی قرار دارد، هنوز شروع نشده است؟ در حالیکه قرار بود عملیات اجرائی این جاده ها در اواسط سال جاری آغاز شود .

توجه جناب آقای فرح بخشیان وزیر فعال راه و ترابری را به لزوم ساختمان اساسی این جاده های مهم ارتباطی جلب مینماید . برق رسانی به روستاهای مرزی اینمنطقه و تأمین آب زراعتی روستاهای آستارا و بخش نمین ـ استقرار صنایع کوچک در این روستاها ـ تأسیس مرکز تلفن خود کار شهری در آستارا و مرکز بخش نمین ـ ایجاد درمانگاه و مراکز بهداشت و درمان در روستاهای نمین و آستارا ـ ایجاد راههای روستائی ـ اجرای برنامه تکثیر و پرورش ماهی در تالابهای آستارا وسیلة سازمان ترویج و توسعة فعالیتهای غیر کشاورزی ـ تهیه وسایل رفاه و اسایش صیادان از جمله نیازمندیهای اساسی حوزه انتخابیه آستارا میباشد . سخنم را باشعار جاوید شاه و پاینده ایران بپایان میرسانم و از توجهی که نمایندگان محترم بعرایضم نمودند تشکر میکنم (احسنت) .

رئیس ـ آقای جعفر جوادی بفرمائید .

جعفر جوادی ـ با اجازه ریاست عظمای مجلس شورای ملی و همکاران ارجمند .

شیلات جنوب بزرگداشت پنجاهمین سال شاهنشاهی دودمان جلیل پهلوی را در روز سوم اسفند که آغاز بنیانگذاری ایران نوین بدست توانای رضاشاه کبیر بنیانگذار سلسله پهلوی را در مراکز فعالیت صیادی در بنادر جنوب آبادان (اروند کنار) بوشهر و هرمزگان جشن گرفت و بدین مناسبت چند نفر از آقایان سناتورها و نمایندگان مجلس شورای ملی و معاونین وزارتخانه ها بمدت سه روز در کمال سرور و خرسندی در این جشن بزرگ شرکت نمودند (احسنت) .

هیئت فوق الذکر با یک هواپیما که بفرمان شاهنشاه آریامهر در اختیار این هیئت قرار گرفته بود روز اول اسفند وارد آبادان ، اروند کنار شدند روز دوم بوشهر و روز سوم هرمزگان وارد شدند.

در هر سه نقطه هنگام بازدید از تأسیسات جدید شرکت شیلات جنوب و شرکتهای تعاونی صیادی مورد استقبال گرم فراوان مقامات نیروهای هوائی و دریائی شاهنشاهی شرکت شیلات جنوب و شرکتهای تعاونی قرار گرفتند .

این بازدید اجازه داد که مدعوین باطرحهای عمرانی شرکت مذکور که مقداری از آن با سرعت خارق العاده در طی ۴۴ ماده با مدیریت جدید این شرکت اجراء شد و مقداری از آنها در دست اجرا است از نزدیک آشنا شوند .

تیمسار سپهبد ریاحی که یکی از خدمتگزاران صدیق شاهنشاه آریامهر و میهن عزیز است در حال حاضر ریاست هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت شیلات را جنوب را بر عهده دارد و برای رسیدن به مرز تمدن بزرگ خلیج فارس و دریای عمان و اقیانوس هند از طریق تقویت صید طرحی تنظیم و بموقع اجراء گذاشتند در این مدت بسیار کوتاه مدیریت تیمسار با برنامه ریزی صحیح مواد سیزده گانه که تاکنون اجرای آنها نصیب شیلات جنوب گردیده مطالبی به استحضار آقایان نمایندگان برسانم :

۱ـ طرح ایجاد شرکتهای تعاونی برای متشکل کردن صیادان سرتاسر سواحل جنوب کشور جهت بالابردن اصول و مقدار صید ساحلی از طریق دادن وام با بهره بسیار نازل جهت نوسازی قایقها و تقویت وسایل صیادی آنها و بالا بردن کیفیت محصول و بهتر عرضه کردن به بازار مصرف و ایجاد چهار مجتمع بزرگ کارخانه یخسازی بظرفیت ۵۰ الی ۸۰ تن در ساعت دستگاه انجماد ماهی به ظرفیت ۵۰ تن در ۸ ساعت سالن عمل

آوری بظرفیت حداقل ۲۰۰ حداکثر ۴۰۰ تن ماهی منجمد در مدت کمتر از یکروز در بنادر اروند کنار جاسک و کنارک نصب میگردد .

در بازدیدیکه در نخستین مجتمع در اروند کنار بعمل آوردیم شاهد آغاز نخستین روز بهره برداری از آن بودیم .

۲ـ طرح ایجاد شرکتهای تجارتی صیادی با مشارکت بانک توسعه کشاورزی و بانک صنعتی و بانک اعتبارات و شیلات جنوب برای فعال نمودن سازمانهای ملی و خصوصی و علاقمند به امر صید و تجارتی با کسب اجازه از پیشگاه شاهنشاه آریامهر اقدامات لازم انجام داده که تا کنون منجر به تشکیل شرکت تجارتی گردیده است .

۳ـ طرح توسعه ایجاد یخسازی که در طول یک سال اخیر هر یک با ظرفیت ۳۰ الی ۶۰ تن تولید در ۸ ساعت بترتیب در اروند کنار بوشهر و برتنگه هرمزگان جاسک نصب در حال حاضر مورد بهره برداری صیادان ساحل میباشد .

۴ـ طرح توسعه ایجاد دستگاههای انجماد و سرد خانه های شیلات جنوب در جزایر قشم ابوموسی کناره لنگه در سال اخیر ایجاد گردیده حداقل ۲۰۰ الی ۴۰۰ تن برخوردار میباشد .

۵ـ طرح ایجاد کارخانه های عمل آوری درجه بندی بسته بندی انجماد میگو در بندر بوشهر و بندر عباس نصب و هر یک از این کارخانه ها در روز بظرفیت ۳۵ تن میگون سرکنده را دارند و با مدرن ترین وضع میگوها را بطور صادراتی بسته بندی و منجمد و آماده صدور مینمایند .

۶ ـ طرح ایجاد کارگاههای پولک کنی پوست کنی و فیله سازی که درسال جاری در بندر بوشهر هرمزگان نصب و مورد بهره برداری قرار گرفت .

۷ ـ طرح ایجاد کارخانه جدید کنسرو سازی با زیربنای دوهزار متر مربع انجام و تا یک ماه دیگر آماده بهره برداری خواهد بود .

۸ ـ کارخانه ایجاد آرد ماهی دو کارخانه هریک بظرفیت پذیرش ۵۰ تن ماده خام در بوشهر هرمزگان نصب قریبا مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت .

۹ ـ طرح تکمیل گسترش ناوگان صیادی میگو که منحصرا در خلیج فارس که از وجود میگو غنی تر میباشد بموقع اجرا گذاشته شده با این ترتیب شیلات جنوب ۵ فروند کشتی میگو گیری خریداری و به تعداد ۱۳ فروند کشتی میگوگیر قبلی افزوده است .

۱۰ ـ طرح ایجاد ناوگان مدرن صیادی شرکت مذکور در دوسال اخیر دو فروند کشتی صید ماهی هریک بقدرت ۸۵۰ اسب از ایتالیا خریداری نموده کم کم مأمور صیدهای عمقی و مهاجری و نزدیک سطح در دریای عمان که از اینگونه ماهیها غنی تر است بهره بیشتری خواهند داشت .

۱۱ ـ طرح ایجاد مؤسسه تحقیقاتی و علمی و فنی در ماهیگیری دریائی کارشناسان شیلات جنوب قویا معتقدند که بهره برداری از خلیج فارس که حداکثر به مرز صید بزرگ برسند ۱۲۰ هزار تن تجاوز نخواهد نمود باایجاد تقویت تجهیز اصولی شرکتهای تعاونی صیادی انجام دهند تا از این نیروی انسانی حداکثر بهره برداری لازم بنفع آنها در تأمین پروتئین داخلی بعمل آید .

۱۲ ـ مجری طرح دولت ایران که با شرکت کلیه کشورهای اطراف خلیج فارس بوسیله سازمان خواربار جهانی و برنامه توسعه ملل متحد بموقع اجرا گذاشته شده است و مسئولیت اجرای آن بعهده شرکت شیلات جنوب گذاشته شده بوسیله موسسات تحقیقات شیلات جنوب ترجمه و به شکل بولتن چاپ و مورد بهره برداری قرار میگیرد .

۱۳ ـ این برنامه مدت سه سال با مشارکت کشورهای اطراف اقیانوس هند بموقع اجرا گذاشته شد دولت ایران در سال گذشته در این برنامه شرکت نموده است شرکت شیلات بازهم در این برنامه مجری طرح و نماینده دولت ایران بوده و از سال گذشته دراین برنامه شرکت نموده است شرکت شیلات بازهم در این برنامه مجری و نماینده دولت بوده و تا سال دیگر آماده بهره برداری است .

با این نحو با پیشرفتیکه شرکت شیلات جنوب حاصل کرده ضروری بنظر میرسد که از هر حیث تقویت گردد زیرا این شرکت قادر خواهد بود در آینده نزدیک درامر تغذیه گامهای مؤثری بردارد و بطور کلی ،‌بهموطنان عزیز بهره برداری از انواع محصول شیلات جنوب آشنا و علاقمند سازد مخصوصا توصیه میشود سازمان برنامه همانطور که تاکنون به تقویت بنیه مالی شرکت عامل مؤثری در پیشرفت کارها بوده از این به بعد نیز در مساعدت مضایقه نفرمایند زیرا برنامه هائیرا که در دست اقدام دارند هرچه زودتر آماده بهره برداری گردد و امید استفاده از شیلات جنوب بیشتر خواهد بود مخصوصا نهر اروند کنار که از نظر لاروبی برای پهلو گرفتن کشتیهای صید صیادان نهایت اهمیت را دارد .

در خاتمه بنابراین باید اذعان کنم که میهن عزیز و ملت ایران تحت رهبریهای خردمندانه شاهنشاه آریامهر و برخورداری از منشور انقلاب اصیل ایران بمدد مجاهدت خدمتگزاران صدیق در تمام شئون به پیشرفتهایی چشم گیری نائل شده است . (صحیح است) و شرکت شیلات از موقعیکه تیمسار سپهبد ریاحی ادارة آنرا بعهده گرفته اند از پیشرفت فراوان برخوردار بوده و برای همه خدمتگزاران باالهام از اندیشه های تابناک شاهنشاه آریامهر موفقیت بیشتری را آرزو میدارد . با استفاده از موقع وظیفه خود میداند از توجهات جناب آقای دکتر شیخ الاسلام زاده وزیر فعال بهداری و بهزیستی که در ایجاد بیمارستان ششصد تختخوابی و همچنین صدور دستور احداث درمانگاه اورژانس در تبریز و مجتمع رفاهی و درمانی آذرشهر سپاسگزاری نموده توفیق ایشان و همکارانشان را از خداوند متعال مسئلت مینماید . (احسنت)

رئیس ـ آقای دکتر سوادکوهی بفرمائید .

دکتر سوادکوهی ـ با اجازه آقای رئیس و همکاران گرامی امروز سه مطلب را میخواهم بعرض ساحت مقدس مجلس شورای ملی برسانم مطلب اول دربارة تأسیس یا تشکیل حزب رستاخیز ملت ایران است که روز یازده اسفندماه ۲۵۳۳ بفرمان شاهنشاه آریامهر انجام شد . خوشبختانه با استقبال گرم و پرشور و بی نظیر ملت ایران مواجه شد و اکنون نزدیک ۲ سال از آن تاریخ میگذرد و هر روز اهمیت حزب رستاخیز ملت ایران و این حزب یگانه و فراگیر برما روشن میشود (صحیح است) ، اولین آزمایشی که برای حزب رستاخیز ملت ایران بود و از آن سربلند بیرون آمد انتخابات مجلسین در دورة ۲۴ است در این انتخابات قاطبه ملت ایران شرکت کردند و نمایندگان واقعی خود را بمجلس فرستادند و در قبال این همت مردم ، ما نمایندگان هم سربلندیم و افتخار میکنیم و بموکلین خودمان اعلام مینمائیم که در این مدت یکسال و نیم که در دوره اجلاسیه اول و دوم هستیم وظایفمان را بنحو احسن انجام دادیم (احسنت) و خوشبختانه چهره نمایندگان رستاخیز تابناک است و ما قدمی را برداشتیم مگر در راه اعتلای ملت ایران . ما وظایف را در حدود قانون اساسی انجام دادیم . علاوه برآن ما نمایندگان کوشش کردیم که در راه عمران مملکت در حوزه انتخابیه خودمان عضو موثر و مفید باشیم و باالملازمه در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و مردم ایران سربلندیم آثار دیگر تشکیل حزب رستاخیز ملت ایران انتخابات انجمنهای ملی بود که ما شاهد آن بودیم ، مردم از بی تفاوتی بدرآمدند در انتخابات همه جانبه شرکت کردند و نمایندگان خود را باین انجمنها فرستادند و هم اکنون آنها هم بوظایف ملی خودشان بنحو احسن آشنا هستند و انجام میدهند مطلب دوم دربارة مصاحبه مطبوعاتی آقای دکتر جمشید آموزگار دبیر کل حزب رستاخیز ملت ایران و وزیر مشاور و متخصص نفتی ایران است ما میدانیم که در این اجلاس اخیر اوپک که اعضای اوپک توجه کردند باگرانی سرسام آور کالای صنعتی ملزم هستند برای حفظ حقوق ملت خود قیمت نفت را افزایش دهند ، متأسفانه دو کشور اسلامی که باید المؤمنون اخوه را بکار ببرند در مقام مخالفت برآمدند و چنین توجیه کردند که این اقدام آنها برای استحکام دولتهای غربی و حفظ حقوق اعراب در مقابل اسرائیل است و بازکشورهای صاحب صنایع سنگین چنین وانمود کردند که از خرید نفت ایران خودداری میکنند و ایران را که یکی از بزرگترین نیروی اوپک است از پا درخواهند آورد . مصاحبه مطبوعاتی آقای دکتر آموزگار برای مردم ایران بسیار پرشعف و شادی آور بود برای اینکه آقای دکتر آموزگار با استدلال روشن کردند که اولا آن نکات منطقی نیست . ثانیا نفت ایران با قیمت افزایش یافته بفروش رفت ، و ملت ایران موفق شده تبریک میگوید (احسنت) مطلب سوم مربوط به ماست مربوط به مجلسیان است . پدران ما هفتاد سال پیش مبارزه کرده و زحمت کشیدند و مشروطیت را آوردند . قانون اساسی ایران خونبهای انقلابیون ایران است . کسی حق ندارد به قانون اساسی ایران در تحت لوای فلسفه بافی حمله کند . قانون اساسی ایران همانطور که نوشته است مشروطیت تعطیل بردار نیست، نمیشود قسمتی را قبول کرد و قسمتی را قبول نداشت . در قوانین ما ،‌در بسیاری از جاها ذکر کرده که مخالفت با حکومت مشروطه سلطنتی تمام قانون اساسی ایران است نه قسمتی از آن . اخیرا در روزنامه وزین کیهان که همیشه طرفدار مشروطیت بوده و هیچ یادمان نمیرود مرحوم فرامرزی در سالهائی که آذربایجان عزیز را غصب کرده بودند چه مطالبی ارزنده ای مینوشت . و این روزنامه همیشه طرفدار مجلس و مجلسیان بود . اخیرا ضمیمه ای روزهای پنجشنبه منتشر میکند و در یک مقاله ای تحت عنوان «ما و آزادی» گفت و گوئی دارد بین دکتر محمود خوئی و دکتر احسان نراقی ، در آنجا آقای نراقی ضمن صحبتها بحث را از اینجا شروع میکند که آزادی را غربیها از یونانیها میگرفتند و یونانیها آزادی را برای خودشان میخواستند نه برای غیر، در نتیجه غربیها که در قرن ۱۷ و ۱۸ و ۱۹ به سمت آزادیخواهی بورژوازی رفتند آزادی را برای خودشان خواستند نه برای دیگران ، تا اینجا چیز مهمی نیست اما پنجشنبه گذشته مطالبی نوشتند که دیگر برای ما و سایر مردم ایران قابل تحمل نیست . بنده اول قسمتی از آن را میخوانم و بعد در رد آن مطالبی به استحضار میرسانم . «استنتاج از روی مقاله ما و آزادی ضمیمه کیهان مورخ پنجشنبه ۵ اسفند ۲۵۳۵» آقای نراقی میگوید «... خدا سلامت بدارد یکی از محققین را که با دقت و موشکافی قابل تحسین در مقالات اخیر خود ،‌تحت عنوان گرفتاریهای قائم مقام ، در مجله یغما اینگونه خصوصیات روستاهای ایرانی را تا اندازه زیادی تشریح کرده است و آسیبهایی را که مشروطیت به روستاهای مارسانده نشان داده است.. بخش هفتم ص ۱۴» سپس در صفحه ۱۵ همان بخش آقای خوئی به آقای نراقی میگوید «میبینم که از قانون و قانونگذاری در این سرزمین دل خوشی ندارید . و بشما حق میدهم از این حقیقت که قانونگذاران ما کار خودرا درست انجام نداده اند » و باز در همان صفحه و بخش در ستون سوم . آقای نراقی میگوید «تنها پس از پاگرفتن نهضت بود که فرنگ رفته ها ، آمدند و کم کم نقش رهبری این جنبش ملی را در دست گرفتند و قالب ناساز آزادیخواهی غربی یعنی دموکراسی پارلمانی را بر آن تحمیل کردند» .

در قسمت اول باید گفت همه میدانیم که مشروطیت ایران بزرگترین خدمت را به روستائیان کرد چون قبل از آن رعایا در قید و بند بودند . مشروطیت بود که گفت همه کس در مقابل قانون متساوی الحقوق اند . (مهندس صائبی ـ اینقدر اهمیت دارد که اینجا عنوان کنید) بله ، برای اینکه منتشر شده و در اختیار عموم قرار گرفته و لازم است که این مطالب را بگویم و جلوی این مطالب که برخلاف قانون اساسی است گرفته شود بطوریکه گفتم . بزرگترین خدمت را انقلاب مشروطیت بروستاهای ایران کرد . ولی نباید هدف را باوسیله اشتباه کرد .نباید فراموش کنیم که اگر روستائی ایران نمیتوانست از رأی خود استفاده کند و این بعلت وضعیت ارباب رعیتی بود ، خوشبختانه با انقلاب شاه و ملت که بفرمان شاهنشاه آریامهر و با تأیید ملت ایران انجام گرفت ،‌بارهایئ دهقانان از اسارت اربابان چگونه در انتخابات سال ۲۵۳۴ همین روستائیان برای انتخاب نمایندگان آزاده بپای صندوق رأی رفتند . اما در مورد ینکه آقای نراقی ازمجلسین ایران دل خوشی ندارند باید گفت هفتاد سال است مجلس شورای ملی و از سال ۲۵۲۸ مجلس سنا با کمال شجاعت از حقوق ملت ایران دفاع میکند و نمیشود بطور اطلاق گفت مجلس ایران وظایف خود را درست انجام نداده است (صحیح است) در بسیاری از جاها که منافع ملت ایران بخطر افتاده است این مجلس شورای ملی بود که ملت ایران را از خطر حفظ کرده است (صحیح است) اما اینکه آقای نراقی دمکراسی پارلمانی را برانقلاب مشروطیت تحمیلی خوانده اند ، جای بسیار تأسف است . آقا دنیا بهترین نوع حکومت را حکومت دمکراسی پارلمانی میدانند . بگفته بزرگان و اندیشمندان ،‌تا کنون بشر به بهتر از آن دست نیافته است ، چطور شما میگوئید ، دمکراسی پارلمانی را به نهضت تحمیلی کردند مجلس یعنی چه ؟ پارلمان یعنی چه ؟ دموکراسی یعنی چه ؟ میگوئیم دموکراسی حکومت مردم بر مردم است اگر یونانیها در گذشته بعلت ابتدائی بودن جوامع خود دموکراسی را بطور مستقیم پیشنهاد میکردند ، امروز چگونه ممکن است مللی که تا هشتصد میلیون جمعیت دارند بتوانند بطور مستقیم در حکومت دخالت کند ؟ جز اینکه عقل سلیم میگوید مردم باید نماینده انتخاب کند و این نمایندگان وقتی تصمیم میگیرند مثل اینستکه همه آن مردم اتخاذ تصمیم کرده اند . این جوهر و چکیده حکومت دموکراسی پارلمانی است . چطور میگویند دموکراسی پارلمانی را تحمیل کرده اند (مهندس صائبی ـ نظر شخصی ایشان است) جناب آقای مهندس صائبی این مطالبی است که بعنوان روشنفکرانه نوشته میشود این مطالبی است که در غالب فلسفه گفته میشود . جوانان اینها را میخوانند . اگر ما برای آنها توضیح ندهیم ممکن است همان گرفتاریهایی پیش بیاید که بسیاری از جوانان ما بعلت عدم توجه ما از راه راست منحرف شده اند ما باید برای مردم ایران برای جوانان ایران وضع مشروطیت و چگونگی پیدایش حکومت مشروطه سلطنتی را روشن کنیم . همکاران گرامی حتما مطالعه فرموده اید که منتسکیو وقتی روح القوانین را در قرن ۱۸ نوشت در آن حکومتهای مختلف را تعریف و تشریح میکند بهترین نوع حکومت را مشروطه سلطنتی اعلام داشته است . برای مردم ایران جای افتخار است اولا پدران ما اولین کشوری در آسیا بودند که نهضت حکومت قانون را برپا کردند ثانیا بادید وسیع خود سنت ملی ایران که احترام به مقام سلطنت در ایران بود و با جسم و روح ملت ایران بستگی داشت بااصول دموکراتیک تلفیق کردند در نتیجه حکومت مشروطه سلطنتی را پذیرفتند. چه ایرادی در این کار هست که ایشان دمکراسی پارلمانی را تحمیل شده میپندارند ، من حاضرم در هر جا که باشد با حضور استادان دانشگاه بنشینیم و در این باره با آقای نراقی صحبت کنم تا معلوم شود که قانون اساسی ایران کاملا منطقی و اساس آن که حکومت مشروطه سلطنتی است بسیار معقول است از دولت میخواهم که از انتشار اینگونه مقالات که احتمالا ممکن است موجب انحراف فکری جوانان شود جلوگیری کند . چون ما مجلسیان سوگند خورده ایم که در راه حفظ قانون اساسی بکوشیم نمیتوانیم ساکت بمانیم (احسنت ـ احسنت) .

- تصویب صورتجلسه قبل

۳ - تصویب صورتجلسه قبل .

رئیس ـ نسبت به صورتجلسه قبل نظری نیست؟ (اظهاری نشد) صورت جلسه تصویب میشود .

- تقدیم سؤال بوسیله آقای دکتر جواد افتخاری و آقای سلیمانی از وزارت پست و تلگراف و تلفن

۴ - تقدیم سؤال بوسیله آقای دکتر جواد افتخاری و آقای سلیمانی از وزارت پست و تلگراف و تلفن .

رئیس ـ آقای افتخاری بفرمائید .

دکتر افتخاری ـ سؤالی است از وزارت پست و تلگراف و تلفن که تقدیم میکنم .

رئیس ـ سؤال بدولت ابلاغ میشود .

- تقدیم سؤال بوسیلة آقای بنی احمد از دولت

۵ - تقدیم سؤال بوسیلة آقای بنی احمد از دولت .

رئیس ـ آقای بنی احمد بفرمائید .

احمد بنی احمد ـ سؤالی از دولت راجع به هواپیمائی ملی ایران که تقدیم مقام ریاست میکنم .

رئیس ـ سوال بدولت ابلاغ میشود .

== - اجرای مراسم تحلیف بوسیله آقای محمد صادق صفری پور.

۶ - اجرای مراسم تحلیف بوسیله آقای محمد صادق صفری پور

رئیس ـ وارد دستور می‌شویم مراسم تحلیف بوسیله آقای صفری پور انجام می‌گیرد آقای صفری پور بفرمائید

(در این موقع کلام الله مجید با احترامات لازم به تالار جلسه آورده شد و عموم حضار بپا خاستند)

آقای صفری پور متن قسم نامه را بشرح زیر قرائت و ذیل آنرا امضاء کردند:

من که در ذیل امضاء می‌نمایم خداوند را بشهادت می‌طلبم و به قرآن قسم یاد می‌کنم مادام که حقوق مجلس و مجلسیان مطابق قانون اساسی محفوظ و مجری است تکالیفی را که بمن رجوع شده است مهما امکن با کمال راستی و درستی و جد و جهد انجام بدهم و نسبت به اعلیحضرت شاهنشاه متبوع، عادل مفخم خودم صدیق و راستگو باشم و به اساس سلطنت و حقوق ملت خیانت ننمایم و هیچ منظوری نداشته باشم جز فوائد و مصالح دولت و ملت ایران» (نمایندگان ـ مبارک است).

(کلام الله مجید با احترامات لازم از تالار جلسه خارج گردید).

- تقدیم لایحه بودجه پیشنهادی وزارت بازرگانی برای بودجه سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی بوسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر

۷ - تقدیم لایحه بودجه پیشنهادی وزارت بازرگانی برای بودجه سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی بوسیله آقای دکتر شادمان وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر.

رئیس ـ آقای دکتر شادمان بفرمائید .

دکتر شادمان (وزیر مشاور و معاون پارلمانی نخست وزیر) ـ با کسب اجازه از ریاست معظم مجلس شورای ملی لایحه اصلاح بودجه پیشنهادی وزارت بازرگانی راجع به صندوق حمایت مصرف کننده برای بودجه سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی طبق مفاد بند الف تبصرة ۱۲ قانون بودجه سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی کل کشور جهت تصویب کمیسیون بودجه تقدیم میکنم .

رئیس ـ لایحه به کمیسیون بودجه ارجاع میشود .

- تقدیم لایحه مربوط به تعیین وضع استخدامی افزارمندان ارتش شاهنشاهی و تبدیل عنوان افزارمند به کارمند فنی ، بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ

۸ - تقدیم لایحه مربوط به تعیین وضع استخدامی افزارمندان ارتش شاهنشاهی و تبدیل عنوان افزارمند به کارمند فنی ، بوسیله تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ .

رئیس ـ تیمسار کاتوزیان بفرمائید .

تیمسار سپهبد کاتوزیان (معاون وزارت جنگ) ـ با اجازه جناب رئیس ، نظر باینکه قانون بیمه های اجتماعی و بازنشستگی و تعاون افزارمندان کارخانه ها و کارگاههای ارتش مصوب ۲۵۱۵/۲/۲۹ بعلت پاسخگوئی به نیازمندیهای فعل و هماهنگی با وضع زمان احتیاج به تغییرات و اصلاحاتی داشت لذا «لایحه مربوط به تعیین وضع استخدامی افزارمندان ارتش شاهنشاهی و تبدیل عنوان افزارمند به کارمند فنی» تهیه و تقدیم میشود و تقاضامیکنم این لایحه را با قید فوریت تلقی بفرمائید .

- طرح و تصویب فوریت لایحه مربوط به تعیین وضع استخدامی افزارمندان ارتش شاهنشاهی و تبدیل عنوان افزارمند به کارمند فنی

۹ - طرح و تصویب فوریت لایحه مربوط به تعیین وضع استخدامی افزارمندان ارتش شاهنشاهی و تبدیل عنوان افزارمند به کارمند فنی .

رئیس ـ چون برای این لایحه تقاضای فوریت شده است لایحه قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱ـ از تاریخ تصویب این قانون افزارمندانی که در ارتش شاهنشاهی خدمت مینمایند بعنوان کارمند فنی نامیده شده و جز در مورد طبقات شغلی و حقوق و مزایا مشمول مقررات اختصاصی استخدامی موضوع تبصره ۱ بند ب ماده ۵ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی خواهند بود .

ماده ۲ ـ مقررات مربوط به طبقات شغلی و حقوق و مزایای مشمولین این قانون بموجب آئین نامه ای است که بتصویب هیئت وزیران میرسد .

ماده ۳ـ عنوان « صندوق بیمه های اجتماعی و بازنشستگی و تعاون افزارمندان ارتش» از تاریخ تصویب این قانون به «صندوق بیمه و بازنشستگی کارمندان فنی ارتش شاهنشاهی» اصلاح میگردد .

ماده ۴ـ وزارت جنگ مجاز است در صورت احتیاج کارمندان فنی بازنشسته مشمول این قانون را بطور موقت و با حفظ وضع بازنشستگی بکار گمارد و علاوه بر حقوق بازنشستگی که دریافت میدارند حق الزحمه مناسبی نیز به آنان پرداخت نماید . آئین نامه اجرائی این ماده بوسیله وزارت جنگ تهیه و بموقع اجرا گذارده خواهد شد .

ماده ۵ـ از تاریخ اجرای این قانون «قانون بیمه های اجتماعی و بازنشستگی و تعاون افزارمندان کارخانه ها و کارگاههای ارتش مصوب بیست و نهم اردیبهشت ماه ۲۵۱۵» و اصلاحات بعدی آن و همچنین کلیه مقرراتی که مغایر با این قانون میباشد ملغی است .

نخست وزیر وزیر امور اقتصادی و دارائی از طرف وزیر جنگ امیرعباس هویدا هوشنگ انصاری سپهبد کاتوزیان .

رئیس ـ فوریت لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بفوریت این لایحه رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . لایحه بکمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به موافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق بلغارستان و ارسال به مجلس سنا

۱۰ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به موافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق بلغارستان و ارسال به مجلس سنا .

رئیس ـ گزارش شور دوم موافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق بلغارستان مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز چهارشنبه ۳۵/۱۱/۲۷ با حضور آقای فرامرز زعیمی معاون وزارت بازرگانی و آقای ناصر شریف رازی معاون وزارت راه و ترابری لایحه شمارة ۶۱۹۷۰ مورخ ۲۵۳۵/۹/۷ دولت راجع بموافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده ها بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق بلغارستان را که گزارش شور اول آن بشمارة ۵۱۶ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عینا تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون موافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت جمهوری خلق بلغارستان .

ماده واحده ـ موافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده ها بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق بلغارستان مشتمل بریک مقدمه و ۱۴ ماده و یک پروتکل ضمیمه که در تاریخ ۲۶ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ برابر ۱۶ مه ۱۹۷۶ در تهران بامضای نمایندگان مختار دو دولت رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده میشود .

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ نیره ابتهاج سمیعی .

گزارش شور دوم از کمیسیون راه و ترابری بمجلس شورای ملی

کمیسیون راه و ترابری در جلسه روز چهارشنبه ۲۵۳۵/۱۱/۲۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه شمارة ۶۱۹۷۰ مورخ ۲۵۳۵/۹/۷ راجع بموافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده ها بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق بلغارستان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون راه و ترابری ـ علی پاشا نوری اسفندیاری .

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز شنبه ۲۵۳۵/۱۱/۳۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده ها بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق بلغارستان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد . اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ محمد علی ادیب مجلسی . گزارش شور دوم از کمیسیون بازرگانی بمجلس شورای ملی

کمیسیون بازرگانی در جلسه روز شنبه ۳۵/۱۱/۳۰ باحضور آقای فرامرز زعیمی معاون وزارت بارزگانی لایحه مربوط بموافقتنامه حمل و نقل بین امللی از طریق جاده ها بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری خلق بلغارستان را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون بازرگانی - جعفر قاسم زاده .

رئیس ـ ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد)

به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به موافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده ها بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی و ارسال به مجلس سنا

۱۱ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به موافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده ها بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی و ارسال به مجلس سنا .

رئمتن پررنگیس ـ گزارش شور دوم موافقتنامه حمل و نقل بین المللی ازطریق جاده ها بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز چهارشنبه ۳۵/۱۱/۲۷ با حضور آقای فرامرز زعیمی معاون وزارت بازرگانی و آقای ناصر شریف رازی معاون وزارت راه و ترابری لایحه شمارة ۶۱۹۷۴ مورخ ۲۵۳۵/۹/۷ دولت راجع بموافقتنامه حمل و نقل بین المللی ازطریق جاده ها بین دولت شاهنشاهی ایران ودولت جمهوری سوسیالیستی رومانی را که گزارش شور اول آن بشمارة ۵۱۵ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را عینا تصویب کرد اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون موافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده ها بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی

ماده واحده ـ موافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده ها بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی مشتمل بریک مقدمه و ۱۴ ماده و یک پروتکل ضمیمه که در تاریخ ۳۰ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ برابر ۲۰ مه ۱۹۷۶ در تهران بامضای نمایندگان مختار دولت رسیده است تصویب و اجازه مبادله آن داده میشود .

هیئت وزیران میتواند بنابه پیشنهاد وزارت راه و ترابری که به تأیید وزارت امور خارجه رسیده باشد اصلاحات پروتکل ضمیمه موافقتناه را که در اجرای مادة ۱۱ موافقتنامه ـ در پروتکل مذکور بعمل میآید تصویب و اجرای آن اصلاحات را اجازه دهد .

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ نیره ابتهاج سمیعی .

گزارش شور دوم از کمیسیون راه و ترابری بمجلس شورای ملی

کمیسیون راه و ترابری در جلسه روز چهارشنبه ۲۵۳۵/۱۱/۲۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه شماره ۶۱۹۷۴ مورخ ۲۵۳۵/۹/۷ راجع به موافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده ها بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون راه و ترابری ـ علی پاشا نوری اسفندیاری .

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز شنبه ۲۵۳۵/۱۱/۳۰ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده ها بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ محمد علی ادیب مجلسی .

گزارش شور دوم از کمیسیون بازرگانی بمجلس شورای ملی

کمیسیون بازرگانی در جلسة روز شنبه ۲۵۳۵/۱۱/۳۰ با حضور آقای فرامرز زعیمی معاون وزارت بازرگاین لایحه مربوط بموافقتنامه حمل و نقل بین المللی از طریق جاده ها بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سوسیالیستی رومانی را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد . اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون بازرگانی ـ جعفر قاسم زاده .

رئیس ـ ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد)

به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به الحاق دولت شاهنشاهی ایران به پروتکل سومین تمدید کنوانسیون تجارت گندم ۱۹۷۱ و ارسال به مجلس سنا

۱۲ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور خارجه راجع به الحاق دولت شاهنشاهی ایران به پروتکل سومین تمدید کنوانسیون تجارت گندم ۱۹۷۱ و ارسال به مجلس سنا .

رئیس ـ گزارش شور دوم الحاق دولت ایران به پروتکل سومین تمدید کنوانسیون تجارت گندم ۱۹۷۱ مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور خارجه در جلسه روز چهارشنبه ۲۵۳۵/۱۱/۲۷ با حضور آقای فرامرز زعیمی معاون وزارت بازرگانی لایحه شمارة ۶۱۹۶۸ مورخ ۲۵۳۵/۹/۷ دولت راجع به الحاق دولت شاهنشاهی ایران به پروتکل سومین تمدید کنوانسیون تجارت گندم ۱۹۷۱ را که گزارش شور اول آن بشمارة ۵۱۴ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبة شور اول را عینا تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون الحاق دولت شاهنشاهی ایران به پروتکل سومین تمدید کنوانسیون تجارت گندم ۱۹۷۱ .

ماده واحده ـ پروتکل مورخ ۱۷ مارس ۱۹۷۶ مربوط به سومین تمدید کنوانسیون ۱۹۷۱ تجارت گندم مشتمل بریک مقدمه و دوازده ماده تصویب و اجازه الحاق به آن داده میشود .

مخبر کمیسیون امور خارجه ـ نیره ابتهاج سمیعی .

گزارش شور دوم از کمیسیون بازرگانی بمجلس شورای ملی

کمیسیون بازرگانی در جلسه روز شنبه ۲۵۳۵/۱۱/۳۰ با حضور آقای فرامرز زعیمی معاون وزارت بازرگانی لایحه مربوط بالحاق دولت شاهنشاهی ایران به پروتکل سومین تمدید کنوانسیون تجارت گندم ۱۹۷۱ را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور خارجه بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون بازرگانی ـ جعفر قاسم زاده .

گزارش شور دوم از کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی در جلسه روز دوشنبه ۲۵۳۵/۱۲/۲ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بالحاق دولت شاهنشاهی ایران به پروتکل سومین تمدید کنوانسیون تجارت گندم ۱۹۷۱ را برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را تأیید و تصویب کرد . اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی ـ ایرج عطارد .

رئیس ـ مادة واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بمادة واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود .

- طرح گزارش شور اول کمیسیون نظام راجع به اصلاح تبصرة ۱ مادة ۸ قانون خدمت وظیفه عمومی

۱۳ - طرح گزارش شور اول کمیسیون نظام راجع به اصلاح تبصرة ۱ مادة ۸ قانون خدمت وظیفه عمومی .

رئیس ـ گزارش شور اول اصلاح تبصره ۱ ماده ۸ قانون خدمت وظیفه عمومی مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور اول از کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی

کمیسیون نظام در جلسه ۲۵۳۵/۱۰/۲۸ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ لایحه شمارة ۶۳۵۰۰ مورخ ۲۵۳۵/۹/۱۷ دولت راجع باصلاح تبصره ۱ مادة‌۸ قانون خدمت وظیفه عمومی را که در جلسه روز یکشنبه ۲۵۳۵/۱۰/۵ بمجلس شورای ملی تقدیم و بشمارة ۴۸۲ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاح تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون اصلاح تبصره ۱ ماده ۸ قانون خدمت وظیفه عمومی .

ماده واحده ـ تبصرة ۱ ماده ۸ قانون خدمت وظیفه عمومی بشرح زیر اصلاح میشود .

تبصره ۱ـ آن عده از محصلین مراکز آموزشی کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی که قبل از نیل بدرجه نظامی مستعفی یا اخراج میشوند در صورتیکه طبق مقررات این قانون قادر بانجام خدمت و بلامانع تشخیص داده شوند دوسال خدمت زیر پرچم را بدون احتساب مدت خدمت قبلی با رهایت تشریفات مقرر در مواد ۴۷ و ۴۸ این قانون انجام خواهند داد . در صورتیکه محصلین بعلت معافیت پزشکی یا عدم صلاحیتی که ناشی از اعمال ارادی آنان نباشد برکنار گردند مدت تحصیل جزو خدمت زیر پرچم آنان محسوب خواهد شد .

مخبر کمیسیون نظام ـ عبدالحسین تژده .

گزارش شور اول از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشور در جلسه ۲۵۳۵/۱۱/۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح تبصره ۱مادة ۸ قانون خدمت وظیفه عمومی را مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون نظام بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون کشور ـ عبدالله قراگزلو شجاعی .

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیون دادگستری در جلسه روز چهار شنبه ۲۵۳۵/۱۱/۲۷ با حضور نمایندگان دولت لایحه اصلاح تبصره‌ ۱ مادة ۸ قانون خدمت وظیفه عمومی را مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه کمیسیون نظام را در اینمورد تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورایملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون دادگستری ـ عنایت الله قائمی .

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور مادة واحده رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد درمادة واحده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) لایحه برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به الحاق یک تبصره بقانون واگذاری امور مربوط به راهنمائی و رانندگی شهر تهران به شهرداری پایتخت و ارسال به مجلس سنا

۱۴ - طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به الحاق یک تبصره بقانون واگذاری امور مربوط به راهنمائی و رانندگی شهر تهران به شهرداری پایتخت و ارسال به مجلس سنا .

رئیس ـ گزارش شور دوم الحاق یک تبصره به قانون واگذاری امور مربوط به راهنمائی و رانندگی شهر تهران بشهرداری پایتخت مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش شور دوم از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه روز یکشنبه ۲۵۳۵/۱۱/۲۴ با حضور نمایندگان دولت لایحه شمارة ۶۲۱۸۴ مورخ ۲۵۳۵/۹/۸ راجع به الحاق یک تبصره بقانون واگذاری امور مربوط به راهنمائی و رانندگی شهر تهران بشهرداری پایتخت را که گزارش شور اول آن بشمارة ۵۰۰ چاپ گردیده است برای شور دوم مورد رسیدگی قرار داد و مصوبه شور اول را تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون الحاق یک تبصره بقانون واگذاری امور مربوط براهنمائی و رانندگی شهر تهران به شرداری پایتخت .

ماده واحده ـ تبصره زیر بعنوان تبصره ۶ به مادة واحده قانون واگذاری امور مربوط براهنمائی و رانندگی شهر تهران به شهرداری پایتخت اضافه میشود .

تبصره ۶ـ کلیه لوازم و تجهیزات از قبیل دستگاههای فرستنده و گیرنده و علائم و چراغهای راهنمائی و دستگاههای کنترل کننده مرکزی و وسائط نقلیه (باستثنای اتومبیل سواری شخصی) و موتور سیکلت و ابزار و لوازم یدکی آنها که بتصویب هیئت وزیران منحصرا برای مصارف ادارة راهنمائی و رانندگی تهران خریداری و مستقیما بنام ادارة مذکور از خارج وارد میشود از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی و عوارض معاف خواهد بود ، ولی هزینه گمرکی باید پرداخت شود .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی ـ محمد علی ادیب مجلسی .

گزارش شور دوم از کمیسیون کشور بمجلس شورای ملی

کمیسیون کشوردر جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۵/۱۱/۲۶ با حضور نمایندگان دولت لایحه الحاق یک تبصره بقانون واگذاری امور مربوط براهنمائی و رانندگی شهر تهران بشهرداری پایتخت را برای شوردوم مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون کشور ـ عبدالله قراگزلو شجاعی .

رئیس ـ ماده‌واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد)

به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . لایحه برای اظهار ملاحظات مجلس سنا فرستاده میشود .

- طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به اضافه اعتبارات سال ۲۵۳۴ و ارسال بمجلس سنا

۱۵ - طرح و تصویب گزارش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به اضافه اعتبارات سال ۲۵۳۴ و ارسال بمجلس سنا .

رئیس ـ گزارش یک شوری اضافه اعتبارات سال ۲۵۳۴ مطرح است قرائت میشود

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون بودجه بمجلس شورای ملی کمیسیون بودجه در جلسه روز یکشنبه ۳۰ آبانماه ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه شمارة ۵۰۲۱۰ مورخ ۲۵۳۵/۸/۱۳ راجع به اضافه اعتبارات سال ۲۵۳۵ راکه در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۵/۸/۱۸ بمجلس شورای ملی تقدیم و بشمارة ۴۱۳ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون بودجه ـ مجتبی عالمی .

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور مادة واحده رأی میگیریم خانمه او آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد در ماده واحده نظری نیست ؟ (اظهاری نشد)

در کلیات آخر لایحه نظری نیست؟ (اظهاری نشد)

به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند . (اکثر برخاستند) تصویب شد ، لایحه برای اظهار ملاحظات مجلس فرستاده میشود .

رئیس ـ آقای دکتر مجیدی فرمایشی دارید بفرمائید .

دکتر مجیدی (وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه و بودجه) ـ جناب آقای رئیس ، بنده میخواستم از فرصت استفاده کنم و از توجهی که مجلس شورای ملی نسبت به تصویب اعتباراتیکه بموجب مادة ۱۳ در زمان تعطیل مجلس بتصویب هئیت وزیران رسیده و طبق قانون محاسبات عمومی تکیلفی بود برای دولت که آنرا برای تصویب تقدیم مجلس نماید صمیمانه تشکر میکنم و باز از این فرصت استفاده مینمایم و از زحماتی که اعضای محترم کمیسیون بودجه در مورد تصویب بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور متحمل شدند و چند شب تا پاسی از نیمه شب گذشته ، مخصوصا دیشب که تا ساعت چهار و نیم صبح در کمیسیون تشریف داشتند و تبصره ها و ارقام بودجه را با موشکافی مورد بررسی و تصویب قرار دادند صمیمانه تشکر میکنم و امیدوارم همة ما در انجام وظایفمان نسبت به شاهنشاه و ملت ایران موفق باشیم . متشکرم (احسنت) .

- طرح و تصویب گزراش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به اضافه اعتبارات سال ۲۵۳۵ و ارسال به مجلس سنا

۱۶ - طرح و تصویب گزراش یک شوری کمیسیون بودجه راجع به اضافه اعتبارات سال ۲۵۳۵ و ارسال به مجلس سنا .

رئیس ـ گزارش یک شوری اضافه اعتبارات سال ۲۵۳۵ مطرح است قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از کمیسیون بودجه بمجلس شورای ملی

کمیسیون بودجه در جلسه روز یکشنبه ۲۳ آبانماه ۲۵۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه شمارة ۱۸۴۷۸ مورخ ۲۵۳۵/۸/۱۲ راجع به اضافه اعتبارات سال ۲۵۳۴ را که در جلسه روز سه شنبه ۲۵۳۵/۸/۲۰ بمجلس شورای ملی تقدیم و بشمارة ۵۶ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا مجلس شورای ملی تقدمی میدارد .

مخبر کمیسیون بودجه ـ مجتبی عالمی .

رئیس ـ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) بورود در شور مادة واحده رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد . در مادة‌واحده نظری نیست ؟ (اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه برای اظهار ملاحظات مجلس سنا فرستاده میشود .

- تقدیم اساسنامه سازمان مراکز وزرشهای زمستانی و تفریحی ایران بوسیله آقای دکتر سعادت معاون وزارت اطلاعات و جهانگردی

۱۷ - تقدیم اساسنامه سازمان مراکز وزرشهای زمستانی و تفریحی ایران بوسیله آقای دکتر سعادت معاون وزارت اطلاعات و جهانگردی .

رئیس ـ آقای دکتر سعادت بفرمائید .

دکتر سعادت (معاون وزارت اطلاعات و جهانگردی) ـ با اجازه جناب آقای رئیس و نمایندگان محترم ، در اجرای ماده ۴ قانون تأسیس وزارت اطلاعات و جهانگردی بمنظور ایجاد و توسعه تأسیسات پذیرائی و تفریحی جهانگردی و ورزشی ، اساسنامه سازمان مراکز ورزشهای زمستانی و تفریحی ایران تقدیم میشود و تقاضای تصویب آن را در کمیسیونهای مربوط دارم .

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- اعلام وصول لایحه تجدید مجازات موتوسیکلت سواران متخلف

۱۸ - اعلام وصول لایحه تجدید مجازات موتوسیکلت سواران متخلف .

رئیس ـ لایحه از مجلس سنا رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

ریاست محترم مجلس شورای ملی گزارش کمیسیون شماره ۳ (دادگستری و استخدام) در قبال لایحه شماره ۵۹۵۱۸ مورخ ۲۵۳۵/۸/۲۰ دولت راجع به تشدید مجازات موتوسیکلت سواران متخلف در جلسه روز چهارشنبه چهارم اسفندماه ۲۵۳۵ مطرح گردید و بتصویب مجلس سنا رسید .

اینک لایحه قانون فوق جهت تصویب آن مجلس محترم بضمیمه ایفاده میگردد .

رئیس مجلس سنا ـ جعفر شریف امامی .

رئیس ـ لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- قرائت نامه های رسیده از دولت

۱۹ - قرائت نامه های رسیده از دولت .

رئیس ـ نامه هائی از دولت رسیده است برای اطلاع مجلس قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی باستناد ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ (۲۵۳۱شاهنشاهی) و بموجب تصویبنامه شمارة ۵۴۸۳۰ مورخ ۲۵۳۵/۱۰/۲۷ هیئت وزیران موافقتنامه اعتباری بمنظور تأمین قسمتی از هزینه تهیه و تحویل ۵۴۵۵ دستگاه ترانسفورماتور برای شهرهای کوچک و متوسط در تاریخ ۲۵۳۵/۱۱/۵ (۲۵ ژانویه ۱۹۷۷) بین شرکتهای سهامی ساخت و تهیه کالای برق (ساتکاب) باضمانت دولت شاهنشاهی ایران و شرکت الکترواکسپورت ایمپورت رومانی منعقد گردیده است .

رئوس شرط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار میرسد :

- مبلغ اعتبار : نه میلیون و هفتاد و هشت هزار و سیصد و پنجاه و نه (۳۵۹/۰۷۸/۹) دلار آمریکائی .

ـ نرخ بهره : ۵ درصد در سال .

ـ مدت بازپرداخت : ۷ سال .

این گزارش در اجرای ماده ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ (۲۵۳۱شاهنشاهی) برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم میگردد .

از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی علی اصغر طباطبائی .

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد «قانون اجازه اعطای وام و اعتبار به دولتها و مؤسسات خارجی و بین المللی» مصوب هفتم مرداد ماه ۱۳۵۳ (۲۵۳۳ شاهنشاهی) و بموجب تصویب نامه شمارة ۵۴۷۱۲مورخ ۲۵۳۵/۱۰/۲۷ هئیت وزیران ، موافقتنامه اعطای قسط سوم وام دولت شاهنشاهی ایران به دولت پادشاهی دانمارک در تاریخ ۲ فوریه ۱۹۷۷ (۱۳ بهمن ماه ۲۵۳۵) بین بانک رهنی و کارگزار ادارة امور مالی دانمارک با ضمانت دولت پادشاهی دانمارک ودولت شاهنشاهی ایران به امضاء رسیده است .

رئوس شرایط وام مذکور بشرح زیر باستحضار میرسد:

ـ مبلغ وام : ۵ میلیون دلار .
ـ نرخ بهره : ۱% در سال علاوه بر نرخ پایه .
ـ مدت بازپرداخت: ۴ سال .
ـ مهلت بازپرداخت : ۱ سال .

این گزارش در اجرای قانون فوق الذکر برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم میگردد .

با تقدیم احترام ، از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی ـ علی اصغر طباطبائی .

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد مادة ۲۶ قانون برنامه وبودجه کشور مصوب دهم اسفندماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) و بموجب تصویب نامه شمارة ۵۴۹۶۲ مورخ ۲۷/۱۰/۲۵۳۵ و هئیت وزیران موافقتنامه اعتباری بمنظور تأمین قسمتی از هزینه خرید ترانسفورماتور و راکتور و آموزش افراد بین شرکت سهامی تولید و انتقال نیروی برق ایران (توانیر) و شرکت « BrownBouveriandcieag » آلمان منعقد گردیده است .

رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار میرسد :

مبلغ اعتبار : ۲۲/۲۷۲/۳۲ مارک آلمان غربی .

  • نرخ بهره : ۱/۴ ۷% در سال .
  • مدت بازپرداخت : پنج سال .

این گزارش در اجرای مادة‌۲۵ قانون برنامه و بودجه .

کشور مصوب دهم اسفند ماه ۱۳۵۱ برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم میگردد .

با تقدیم احترام ، از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی ـ علی اصغر طباطبائی .

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) وبموجب تصویبنامه شمارة ۵۴۸۲۸ مورخ ۲۵۳۵/۱۰/۲۷ موافقتنامه اعتباری بمنظور تأمین قسمتی از هزینه طرح تهیه ، تحویل و نصب مولدهای ۱۵۰۰ کیلوواتی در تاریخ ۲۵ ژانویه ۱۹۷۷ (۵ بهمن ماه ۲۵۳۵) بین شرکت سهامی ساخت و تهیه کالای برق (ساتکاب) با ضمانت دولت شاهنشاهی ایران و شرکت ماشین فابریک المان غربی منعقد گردیده است .

رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار میرسد .

مبلغ اعتبار : ۴۷۴/۶۷۵/۲۶ مارک آلمان .

ـ نرخ بهره : ۷% در سال .
ـ مدت بازپرداخت : ۵ سال طی ۹ قسط متساوی و متوالی ششماهه .

این گزارش در اجرای مادة ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفندماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم میگردد .

با تقدیم احترام ، از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی ـ علی اصغر طباطبائی .

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی باستناد مادة ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفندماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) و بموجب تصویب نامه شمارة ۵۵۸۰۲ مورخ ۲۵۳۵/۱۰/۲۷ هیئت وزیران موافقتنامه اعتباری بمنظور تأمین قسمتی از هزینه خرید و احداث خط انتقال نیروی برق رودشور و فیروز بهرام بین شرکت سهامی تولید و انتقال نیروی برق ایران (توانیر) وشرکت « Consortium Cmf Mrinelli » ایتالیا منعقد گردیده است .

رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار میرسد :

  • مبلغ اعتبار : ۲۹/۸۲۳/۳۱۲ دلار آمریکائی .
  • نرخ بهره : ۸% در سال .
  • مدت بازپرداخت : ۵ سال .
  • کارمزد بیمه : ۱/۲ ۱% بطور یکجا نسبت به مبلغ اعتبار .

این گزارش در اجرای مادة ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفندماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱شاهنشاهی) برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم میگردد .

با تقدیم احترام ، از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی ـ علی اصغر طباطبائی .

جناب اقای رئیس مجلس شورای ملی

به استناد ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفندماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) و بموجب تبصویب نامه شمارة ۵۴۹۵۸ مورخ ۲۵۳۵/۱۰/۲۷ هیئت وزیران موافقتنامه اعتباری بمنظور تأمین قسمتی از هزینه احداث پست انتقال نیروی برق بین شرکت سهامی تولید و انتقال نیروی برق ایران (توانیر) وشرکت «ASEAAB» سوئد منعقد گردیده است .

رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار میرسد.

  • مبلغ اعتبار: ۶۵۰/۰۰۵/۱۴ دلار آمریکائی .
  • نرخ بهره : ۸% در سال مدت بازپرداخت : ۵ سال .
  • کارمزد بیمه : ۲/۱ ۱% بطور یکجا نسبت به مبلغ اعتبار .

این گزارش در اجرای مادة ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفندماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم میگردد .

با تقدیم احترام ، از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی ـ علی اصغر طباطبائی .

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفندماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) بموجب تصویب نامه شمارة ۵۴۹۶۰ مورخ ۲۵۳۵/۱۰/۲۷ هیئت وزیران موافقتنامه اعتباری بمنظور تأمین قسمتی ا زهزینه احداث خط انتقالی نیروی برق اراک ـ تهران ـ نجف آباد بین شرکت سهامی تولید و انتقال نیروی برق ایران (توانیر) و شرکت « Societa Anonima Elettrifi Cazione» ایتالیا منعقد گردیده است .

رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار میرسد:

  • مبلغ اعتبار : ۱۶/۵۴۶/۰۷۰ دلار آمریکائی .
  • نرخ بهره : ۱/۴ ۷% درسال .
  • مدت بازپرداخت : ۵ سال .

این گزارش در اجرای مادة ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفندماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱شاهنشاهی) برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم میگردد .

از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی علی اصغر طباطبائی . جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد ماده ۲۶ قانون برنامه وبودجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ و بموجب تصویب نامه شماره ۵۵۰۷۰ مورخ ۲۵۳۵/۱۰/۲۷ موافقتنامه اعتباری بمنظور تأمین قسمتی از هزینه طرح تهیه ، تحویل و نصب مولدهای برق دیزلی ۱۰۰ و ۵۰۰ و ۱۰۰۰ کیلوواتی در تاریخ ۲۵ ژانویه ۱۹۷۷ (۵ بهمن ماه ۲۵۳۵) بین شرکت سهامی ساخت و تهیه کالای برق (ساتکاب) باضمانت دولت شاهنشاهی ایران و شرکت موتورن ورک آلمان غربی منعقد گردیده است .

رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار میرسد :

ـ مبلغ اعتبار: ۸۷۳/۰۷۳/۱۰۷ مارک آلمانی .
ـ نرخ بهره ـ ۷۵/۶% در سال .
ـ مدت بازپرداخت : ۵ سال طی ۹ قسط متساوی و متوالی ششماهه .

این گزارش در اجرای مادة ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفندماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم میگردد .

از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی علی اصغر طباطبائی .

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

باستناد ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) و بموجب تصویب نامه شماره ۵۵۰۷۲ مورخ ۲۵۳۵/۱۰/۲۷ شاهنشاهی ) و بموجب تصویبنامه شماره ۵۵۰۷۲ مورخ ۲۵۳۵/۲۰/۲۷ موافقتنامه اعتباری بمنظور تأمین قسمتی ز هزینه طرح خرید ترانسفورماتور در تاریخ ۲۵ ژانویه ۱۹۷۷ (۵ بهمن ۲۵۳۵) بین شرکت سهامی ساخت و تهیه کالای برق (ساتکاب) با ضمانت دولت شاهنشاهی ایران و شرکت ایلن یونیون اتریش منعقد گردیده است.

رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار میرسد :

ـ مبلغ اعتبار : ۳/۷۰۶/۲۰۰ دلار آمریکائی .
ـ نرخ بهره : ۶% در سال .
ـ مدت بازپرداخت : ۸ سال در ۱۶ قسط ششماهه این گزارش در اجرای مادة ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفندماه ۱۳۵۱ برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم میگردد .

از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی ـ علی اصغر طباطبائی .

جناب آقای رئیس شورای ملی

باستناد ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفندماه ۱۳۵۱ و بموجب تصویبنامه شماره ۵۴۹۶۴ مورخ ۲۵۳۵/۱۰/۲۷ هئیت وزیران موافقتنامه اعتباری بمنظور تأمین قسمتی از هزینه احداث خط انتقال نیروی برق اصفهان ـ اراک ـ شهران بین شرکت سهامی تولید و انتقال نیروی برق ایران (توانیر) و شرکت Societ Anonima Elettrif-icazione S.P.A ایتالیا منعقد گردیده است .

رئوس شرایط اعتبار مذکور بشرح زیر باستحضار میرسد:

  • مبلغ اعتبار : ۱۰/۸۱۳/۴۵۳ دلار آمریکائی .
  • نرخ بهره : ۸% در سال .
  • مدت بازپرداخت : ۵ سال .
  • کارمزد بیمه : ۱/۲ ۱% بطور یکجا نسبت به مبلغ اعتبار .

این گزارش در اجرای مادة‌ ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفندماه ۱۳۵۱ (۲۵۳۱ شاهنشاهی) برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم میگردد .

با تقدیم احترام ـ از طرف وزیر امور اقتصادی و دارائی ـ علی اصغر طباطبائی .

- قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده ـ ختم جلسه

۲۰ - قرائت دستور و تعیین موقع جلسه آینده ـ ختم جلسه .

رئیس ـ دستور جلسة‌ آینده قرائت میشود .

(بشرح زیر خوانده شد)

دستور جلسه روز پنجشنبه ۲۵۳۵/۱۲/۱۲ .

۱ـ گزارش یک شوری بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور شمارة ترتیب چاپ ۵۳۷

۲ـ گزارش شور اول اجازه فروش اتومبیلهای فرسوده و اشیاء و اسقاط وزارتخانه ها و سازمانهای دولتی . شمارة ترتیب چاپ ۵۴۰ .

۳ـ گزارش شور اول اصلاح تبصرة یک مادة ۳ قانون تأمین اعتبارات عمرانی و عمومی ، شماره ترتیب چاپ ۵۳۹ .

رئیس ـ همانطور که همکاران محترم اطلاع دارند بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور امسال قدری دیر به مجلس تقدیم شد و کمیسیون بودجه از روز دوشنبه هفته گذشته تا دیروز ، طی هشت روز ، حتی روز جمعه تا دیر وقت ، تا ساعت سه و چهار بعد از نیمه شب کار کردند و بدقت کلیه قسمتهای مختلف بودجه را رسیدگی کردند (صحیح است) نه تنها اعضاء محترم کمیسیون بودجه بلکه سایر نمایندگان محترم نیز ، در کمیسیون شرکت نمودند و در مورد بودجه اظهار نظر کردند . بنده وظیفه خود میدانم از اعضاء کمیسیون بودجه مخصوصا از رئیس کمیسیون که گاهی اوقات یکسره پانزده ، شانزده ، ساعت کار کردند صمیمانه تشکر میکنم . (احسنت) علاوه بر نمایندگان ، کارمندان اداری مجلس هم ،‌مثل همیشه در این امر سهیم و کوشا بودند و بسیاری از کارمندان که الان اینجا دارند خدمت میکنند دیشب نخوابیده اند و با وجود انکه چند تبصره از بودجه دیشب ساعت چهار تصویب شد ، چاپخانه مجلس گزارش کمیسیون بودجه را چاپ و آماده کرده و بطوریکه ملاحظه میکنید در اختیار خانمها و آقایان گذاشته شده است (احسنت) بنابراین بنده وظیفه خودم میدانم که از این همکاری صمیمانه و صادقانه نمایندگان و کارکنان مجلس شورای ملی تشکر نمایم (احسنت) با اجازه خانمها و اقایان این جلسه را ختم میکنیم جلسه آینده که در دستور آن لایحه بودجه سال ۲۵۳۶ کل کشور میباشد ساعت ۹ صبح روز پنجشنبه خواهد بود .

(جلسه ساعت ده و سی و پنج دقیقه ختم شد)

رئیس مجلس شورای ملی ـ عبدالله ریاضی .

- پرسش نمایندگان

۲۱ - پرسش نمایندگان.

سوال آقایان دکتر جواد افتخاری و حسینعلی سلیمانی از وزارت پست و تلگراف و تلفن

ریاست معظم مجلس شورای ملی باستحضار میرساند از اهم خواسته های اهالی شهرستان میانه تبدیل تلفن مغناطیسی آن شهرستان به تلفن خودکار میباشد که این خواسته را تحت شماره۲۴۲ ۱۳۵۴/۹/۲۰ بوزارت پست و تلگراف و تلفن منعکس نمودم جناب آقای وزیر محتم پست و تلگراف و تلفن طی شمارة ۱۸۶۹/۱۰ ـ ۱۳۵۴/۱۰/۹ اعلام فرمودند .

(برای شهرستان میانه یک مرکز الکترونی با ظرفیت اولیه ۳۰۰۰ شماره قابل توسعه تا ۵۰۰۰ شماره در نظر گرفته شده که با توجه به برنامه زمانی توسعه تلفن کشور چنانچه پیش آمد غیر قابل پیش بینی نشود در نیمه دوم سال ۱۳۵۶ آماده بهره برداری میگردد )

چون اهالی میانه بعلت ضرورت اقتصادی و ارتباطی خواستار بودند : اجرای طرح تبدیل تلفن مغناطیسی به تلفن خودکار بسال جاری موکول گردد و در مسافرت هئیت محترم دولت در سال جاری به استان آذربایجان شرقی از حضور جناب آقای نخست وزیر این تقاضا را نموده بودند و ثانیا آنرا از طریق انعکاس در مطبوعات تکرار کرده بودند لذا با ارسال نسخه ای از بیانیه مذکور و بریده روزنامه کیهان شهرستانها بشمارة ۹۸۸۷ ۲۵۳۵/۲/۲۳ به پیوست ناه شماره ۱۷۲۴ ۲۵۳۵/۳/۱۱ مراتب را بآن وزارتخانه منعکس نمودم پاسخ واصله بشمارة ۶۴۴/۱۰ ۲۵۳۵/۴/۵ چنین بود :

(تأسیس تلفن خودکار شهری میانه در برنامه توسعه تلفن کشور منظور میباشد تاریخ شروع بهره برداری از مرکز تلفن خودکار ۳۰۰۰ شماره ای این شهرستان سال ۲۵۳۷ میباشد)

که بجای تحقق خواسته بر تسریع اجرای پروژه بدون ذکر دلیل اظهارنظر به تأخیر اجرای آن فرموده اند ضمنا جدول برنامه عرض گزارش به پیشگاه مبارک اعلیضرتین هنگام نزول اجلال بخطه آذربایجان شرقی در شهریور ماه گذشته و در نمایشگاه پیشرفت عصر پهلوی که در محوطه استخر شاهگلی تبریز ترتیب یافته بود گویا از این بود که : مرکز تلفن خود کار سه هزار شماره ای میانه در پانزدهم خرداد ماه ۲۵۳۶ شروع بساختمان خواهد شد و در خرداد ماه سال ۲۵۳۷ عملیات ساختمانی آن باتمام خواهد رسید و از شهریورماه سال ۲۵۳۷ نسبت به نصب دستگاه اقدام و بالاخره در آذرماه ۲۵۳۷ شروع به بهره برداری میگردد .

بلحاظ قابل توجیه نبودن تأخیر بدون دلیل تاریخ بهره برداری از تلفن خودکار مردم میانه تقاضای تسریع در اقدام را بوسیله انجمنهای ملی محلی و حزب رستاخیز ملت ایران در آن شهرستان مصرا دنبال میکردند که مراتب را بشماره ۲۷۳ سیار ـ ۲۵۳۵/۷/۱ بوزاتخانه نامبرده منعکس نمودم که طی شمارة ۱۵۸۵/۱۰ ـ۳۵/۸/۱۶ علت تأخیر را محدود بودن امکانات فنی و مالی شرکت مخابرات ذکر نمودند که با ارسال فتوکپی این نامه بضمیمه رونوشت نامه شماره ۳۵۹ سیار ـ ۲۵۳۵/۸/۲۵ بانجمن شهر میانه برای اطلاع همشهریانم علاوه کردم که نامه شماره ۱۵۸۵/۱۰ـ ۳۵/۸/۱۶ وزارت پست و تلگراف و تلفن توجها بفرمایشات علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی نیکوکار ایران در تاریخ ۲۵۳۵/۲/۱۲ (سالروز مجمع نمایندگان مؤسسین حزب رستاخیز ملت ایران) منتهی بصدور گشته و از قاطعیت اجرائی برخوردار است ولی متأسفانه آخرین نامه وزارتخانه نامبرده بشماره ۲۲۲۰/۱۰ ـ ۲۵۳۵/۱۱/۲۶ حاکیست : در مورد تلفن خودکار شهرستان میانه با درنظر گرفتن اولویتها و کاهش بودجه اگر اشکال غیر قابل پیش بینی بوجود نیاید در سال ۲۵۳۸ مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت . بدین تقدیر برای باردیگر اجرای طرح مورد بحث (آنهم اگر اشکال غیر قابل پیش بینی بوجود نیاید)در سال ۲۵۳۸ مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت . بدین تقدیر برای بار دیگر اجرای طرح مورد بحث (آنهم اگر اشکال غیر قابل پیش بینی بوجود نیاید) سه سال بعهده تعویق میافتد. سؤال از وزارت پست و تلگراف و تلفن اینست :

۱ـ مبانی صدور نامه شماره ۱۸۶۹/۱۰ ـ ۱۳۵۴/۱۰/۹ که بموجب آن بهره برداری از تلفن خودکار میانه را به نیمه دوم سال ۲۵۳۶ وعده فرموده بودند چه بوده و تا تاریخ صدور نامه شماره ۶۴۴/۱۰ ـ ۲۵۳۵/۴/۵ که طی آن تاریخ بهره برداری را بسال ۲۵۳۷ موکل فرموده اند چه تغییراتی در آن مبانی صورت گرفته بود و منشاء این تغییرات چه بوده است؟ زیرا برنامه مدونه برمبنای کاهش بودجه که اخیرا عنوان و علت تأخیر بهره برداری از تلفن خودکار میانه بسال ۲۵۳۸ بشمار آمده اگر برای اعتبارات سالهای آتی محملی دارد از نظر اعتبارات مصوب برمبنای پیش بینی های قبلی و معطوف شدن عنوان کاهش بودجه بماسبق قابل توجیه نیست؟

۲ـ ضوابط تعیین اولویت برای تغییر تلفنهای مغناطیسی شهرستانها به تلفن خودکار چیست؟ و در استان آذربایجان شرقی کدام شهرستان بلافاصله قبل از شهرستان میانه در ردیف اولویت زمانی قرار دارد ؟

۳ـ برنامه زمان بندی اجرای طرح تلفن مغناطیسی میانه به تلفن خودکار با وضع موجود چه میباشد و با برطرف شدن کاهش بودجه چه وضعیتی بخود خواهد گرفت؟

خواهشمند است با توجه به اشتیاق فراوانی که جناب آقای امیر عباس هویدا نخست وزیر محبوب ایران در آخرین جلسه هیئت رئیسه دومجلس وروسای کمیسیونهای مجلسین باستماع سوالات مستدل فرمودند دستور فرمایند جناب اقای وزیر محترم پست و تلگراف و تلفن در موعد مقرر قانونی در مجلس شورای حاضر و بسوالات مطروحه پاسخ اعلام فرمایند .

دکتر جواد افتخای ـ حسینعلی سلیمانی .

سوال آقای احمد بنی احمد از دولت

ریاست محترم مجلس شورای ملی با احترام ـ هواپیمائی ملی ایران در اعلامیه روز پنجشنبه پنجم اسفندماه که در روزنامه های عصر انتشار داده شکایت مردم از هما را بسه بخش تقسیم کرده است .

تأخیر در پروازها ـ کمبود جا ـ کیفیت پذیرائی .

در تشریح قسمت سوم هواپیمائی ملی ایران مسافرین هوائی را متهم کرده که از میهمانداران (توقع مخصوص) دارند خواهشمند است بدولت ابلاغ فرمائید که بسه سوال زیر جواب دهند :

۱ـ منظور شرکت هواپیمائی ملی ایران از (توقع مخصوص) چیست؟

۲ـ چرا دولت اجازه میدهد میدیران (هما) که از اعتبارات عمومی حقوق و مزایا دریافت میکنند بملت ایران اهانت کنند ؟

۳ـ آیا با انتشار این اعلامیه موقعیت و مدیریت هما در انظار مردم و محافل بین المللی هوائی تضعیف و تحقیر نشده است؟

با احترام ـ احمد بنی احمد نماینده مردم تبریز در مجلس شورای ملی .