سخنرانی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه سازمان زنان ایران درباره زن و اشتغال در شهر رضاییه ۲۷ امرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

جنبش ملی نیکوکاران و مردم کشور

هفته حمایت از خانواده‌های بی‌سرپرست ۱ تا ۶ تیر ماه

سخنرانی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست عالیه سازمان زنان ایران درباره زن و اشتغال در شهر رضاییه ۲۷ امرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی، ریاست عالیه سازمان زنان ایران، ساعت ۱۶ و ۳۰ دقیقه چهارمین سمینار منطقه‌ای این سازمان را به مناسبت بزرگ‌داشت پنجاهمین سال شاهنشاه ایران در محل خانه جوانان جمعیت شیر و خورشید سرخ رضاییه گشودند. جستار سمینار «زن و اشتغال» است.

والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در بیانات خود گفتند: پیشرفت جامعه ایران در تلاش و بهره‌گیری بیشتر از عوامل بالوقه، تأکید دارد و این تحرک و پویایی مشارکت تمامی انسان‌ها را در این کوشش دنیای اجتناب‌ناپذیر می‌نماید. زنان که نیمی از نیروی انسانی فعال هر جامعه را تشکیل می‌دهند، بدون شک در تقویت نیروی سازندگی و ایجاد فضای متحول و پیشرو نقش تعیین کننده‌ای دارند. اما با تأسف باید قبول کرد که به سبب عدم توفیق در ریشه‌کنی طرز فکرها و باورهای غلط، آنگونه که باید و شاید از تمامی نیروی زنان بهره‌گیری نشده است. والاحضرت پس از اشاره به وضع زنان در بازار کار جهان فرمودند: هدف ما رسیدن به حد مطلوب استفاده از نیروی زنان است ولی تا زمانی که به این هدف خود برسیم، باید روش‌هایی اتخاذ نماییم که به زنان امکان مشارکت بیشتری در زمینه‌های گوناگون اشتغال بدهد. این روش‌ها باید به صورت تدابیر کوتاه مدت و موقت برای فراهم آوردن محیط مناسب برای اشتغال زنان و به صورت گذراندن قوانینی که تسهیلات رفاهی برای زنان بوجود بیاورد اتخاذ گردد تا زنان با آزادی بیشتری وارد بازار کار شده و به کار ادامه دهند. در برنامه‌های کار کنفرانس جهانی مکزیک توجه خاصی به مسئله اشتغال زنان شده است. ما با پذیرا شدن این برنامه تعهد کرده‌ایم که در پایان دهه زن کارنامه روشنی را درباره مشارکت هرچه بیشتر زنان در زمینه‌های گوناگون از جمله اشتغال ارائه دهیم.

در ارتباط با موقعیت ویژه ایران در عرصه بین‌المللی و در شرایط سازنده کنونی ایران، برنامه‌هایی که در کشور ما طرح می‌شود باید دارای خصلتی انقلابی و متناسب با دوران رستاخیز باشد. اکنون که چهره کشور ما سیاست و اقتصاد ما و فضای کلی کشور ما بکلی تغییر کرده است و در این تغییر جابجایی‌های بسیار و انتقال قدرت‌های متنوع محسوس و ملموس است. باید دید که در این مسابقه کار و کوشش و سازندگی سهم هر فرد و هر گروه چیست؟ و برای ایفای نقش سازنده اساساً چه تنگناهایی در برابر گروه‌هایی که مسئولیت‌های خود را شناخته‌اند و در صدد هستند که این مسئولیت‌ها را پذیرا شوند و به آن عمل کنند، قرار دارد. مسلماً در ارزیابی این موفقیت‌ها و شناسایی مشکلات باید موقع و موضع زنان ایرانی نیز دقیقاً شناخته شود تا زنان در فضای آزاد و برابری که فرماندهی انقلاب ایران به آنان ارزانی داشته است به عنوان نیرویی بزرگ تجهیز شوند.

می‌دانیم با همه تسهیلات و امکاناتی که بطور مساوی در امر آموزش‌های فنی و حرفه‌ای وجود دارد و به سبب وجود باورها و سنن قدیمی، زنان و دختران هنوز با تردید و درنگ با کارهای فنی و صنعتی روبرو می‌شوند. زن و مرد در جامعه امروز هر دو به اهمیت اشتغال زن و تأثیر تعیین کننده‌ای که بازده آن در اقتصاد خانواده و جامعه دارد واقف می‌باشند. باید کوشید رویه‌ای که در قبال کار زنان در خارج از خانه اتخاذ می‌شود مثبت و مشوق آنان باشد و زنی که در بازسازی اقتصاد جامعه خویش با مرد شریک است در محیط خانواده نیز با مرد شریک باشد و در همه حال زن و مرد همگام و در شرایط مساوی قرار بگیرند و یکسان از ثمره فعالیت‌های خود بهره‌مند شوند. در جوامع روستایی ما زن همیشه دوشادوش مرد و حتی بیشتر از او در اقتصاد خانواده و جامعه روستایی فعالیت داشته اما آمار موجود نشان‌دهنده چنین مشارکتی نیست.

تنها در سال ۲۵۳۱ نسبت زنانی که به کشاورزی در ایران مشغول بوده‌اند ۱۱ درصد برآورد شده است در صورتی که می‌دانیم اکثریت جامعه ایران را روستانشینان تشکیل می‌دهند که نیمی از آنان زن و اکثریت‌شان فعال می‌باشند. این رقم بهیچوجه نمایانگر فعالیت و کار مستمر زنان در روستاها نمی‌باشد. لزوم توجه هر چه بیشتر به موقع و کار زن در روستا را مکرراً تأکید کرده‌ام و این جا مجدداً می‌گویم که تا زمانی که ۹۲ درصد زنان روستایی ما بیسواد هستند و تا زمانی که زنان روستایی از امکانات آموزش حرفه‌ای و مشارکت فعال در برنامه‌های تعاون و امکانات موجود در روستاها بطور مساوی با مردان بهره‌مند نگردند، مشکل کنونی ما حل نخواهد شد. میزان مشارکت زنان در زمینه‌های اشتغال در ۲۰ سال اخیر تغییر بسیار کرده است ولی ارقام موجود رضایت بخش نیست. همانگونه که بارها تأکید شده است امروز به سبب رشد فکری و نیز بخاطر تأکیدی که برادر تاجدارم شاهنشاه آریامهر بر مشارکت زنان در همه امور مملکتی دارند، بیش از هر زمان دیگر امکان و مجال همکاری و تلاش سازنده برای زنان وجود دارد و زنان در بسیاری از موارد از این امکانات و فرصت‌ها استفاده برده‌اند.