سخنرانی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد ۱۰ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی آذر ماه تا اسفند ماه درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی امرداد ماه تا آبان ماه


سخنرانی والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی در مجمع عمومی سازمان ملل متحد ۱۰ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

والاحضرت شاهدخت اشرف پهلوی ریاست هیأت نمایندگی ایران در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نطقی در این مجمع نگرانی عمیق ایران را از گسترش تسلیحات و خطر فزاینده‌ای که صلح و امنیت بین‌المللی را تهدید می‌کند اعلام داشتند:

امسال نیز مانند سی سال گذشته به هنگام برگزاری سالگرد سازمان ملل متحد، به خاطر افزایش روزافزون تسلیحات مخرب هسته‌ای و غیر هسته‌ای، ابراز تأسف می‌کنم. این مسئله ثابت شده که نه تنها سیستم امنیتی که در نظر داشتیم در سال ۱۹۴۵ بوجود آوریم، در جلوگیری از سیل تسلیحاتی که برای همگی ما تهدیدآمیز هستند، بی‌ثمر بوده، بلکه خود نیز در خطر نابودی است. از دست رفتن امیدهای سال ۱۹۴۵ موجب چنان سلب اعتمادی به قابلیت اطمینان سازمان‌های حافظ صلح و امنیت بین‌المللی شده که ممالک بزرگ و کوچک برای حفظ امنیت خود ناگزیرند به تسلیحات روی آورند.
قدرت‌های بزرگ اساس کار خود را بر تجهیز مجدد نیروهای نظامی خود قرار داده‌اند. آن‌ها به ما آموخته‌اند که اولین شرط بقای ملی وجود یک سیستم دفاعی قدرتمند است که در کوتاه‌ترین زمان ممکن با پیشرفته‌ترین ساز و برگ نظامی موجود آراسته شود.
در این شرایط هیچیک از ما در مجهز ساختن خویش درنگ نمی‌نماید. دولت ایران به رعایت مقاصد و اصول منشور ملل متحد و نیز آرمان عمومی و کامل خلع سلاح متعهد باقی مانده است. در عین حال تا هنگام دستیابی به یک سیستم قابل اطمینان برای حفظ صلح و امنیت بین‌المللی ایران نیز همانند دیگر کشورها به زعم خویش چاره‌ای جز ادامه جستجو جهت به کار گرفتن تسلیحاتی که لازمه دفاع از مردم، استقلال سیاسی و تمامیت ارضی اش ندارد. ما ترجیح می‌دهیم هر چه بیشتر منابع خود را در راه برقراری صلح وقف کنیم. لیکن مادام که امنیت جهانی به طور اطمینان بخشی برقرار نباشد ما نیز مانند دیگر دولت‌های حاکم در مورد آنچه برای دفاع از خودمان نیاز داریم قضاوت کرده و هرگونه دخالتی را بدون توجه به اینکه از کجا ناشی می‌شود، رد خواهیم کرد.
آقای رئیس،
لازمه برقراری صلح در جهان، خلع سلاح و لازمه خلع سلاح، داشتن صلح است. حال که بر سر این دوراهی ناخوشایند قرار گرفته‌ایم در مخاطره شرایطی هستیم که موجودیت حتمی نژاد بشر را تهدید می‌کند. در این جا لازم می‌بینم که اجمالاً به موضوع آزاردهنده منبع استفاده از سلام شیمیایی اشاره کنیم. در این مورد تاکنون هیچگونه پیشرفتی حاصل نشده ولی ابرقدرت‌ها بر تلاش خود برای مبادله اطلاعات و پیرامون این موضوع افزوده‌اند و ظاهراً نسبت به این مسئله روش مثبتی را دنبال می‌کنند. در این زمینه مشاهده می‌شود که مجمع عمومی فرصت لازم را در اختیار دارد که در چارچوب پیشنهاد که اصولاً توسط شوروی در سیزدهمین اجلاس مجمع عمومی زیر عنوان منع توسعه و تولید سلاح جدید تخریب عمومی و سیستم‌های جدید این سلاح، مطرح شده است دست به اقدام بزند.
پیشتر تلویحاً اهمیتی که هیئت نمایندگی ایران به کوشش قابل و فعالانه برای رویارویی با این مسئله قایل است اشاره کرده‌ام.
جناب آقای رئیس،
اکنون به مسایلی که ارتباط به ما دارد و شامل موضوعات مربوط به غیر اتمی کردن و تأسیس یک حوزه صلح در منطقه‌ای که ما بخشی از آن را تشکیل می‌دهیم می‌باشد، اشاره می‌کنم. این همان مسائلی است که ما در مورد آن نظر و بینش بسیاری از کشورهای آسیایی و آفریقایی را دارا می‌باشیم. ایران افتخار داشت که پیش نویس قطعنامه‌ای در این مورد تقدیم کند.