سخنان والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی هنگام گشایش سمپوزیوم سازمان محیط زیست کمپانی‌های بین‌المللی نفتی ۱۸ فروردین ماه ۱۳۵۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
انقلاب شاه و مردم جایزه بین‌المللی محیط زیست پهلوی ۱۹۷۲ تا ۱۹۷۸

برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی فروردین تا خرداد ماه

درگاه محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سخنان والاحضرت شاهپور عبدالرضا پهلوی هنگام گشایش سمپوزیوم سازمان محیط زیست کمپانی‌های بین‌المللی نفتی ۱۸ فروردین ماه ۱۳۵۴

ایجاد سازمان جهانی حفاظت محیط زیست شرکت‌های بین‌المللی نفت (ایپیکا) و برگزاری این سمپوزیوم هر دو از نتایج کنفرانس استکهلم بشمار می‌رود. «ایپیکا» جواب صنعت نفت به کنفرانس استکهلم بود. به نظر من برگزاری این سمپوزیوم طی سه روز آینده به منظور ایجاد زمینه جهت تبادل نظر و مرور در مسائل محیطی مبتلا به صنعت نفت چه از دید این صنعت و چه از دید مل متحد و سازمان‌های بین‌المللی دیگر تشکیل می‌شود. والاحضرت در زمینه کارهای اجرایی ایران گفتند: تحت توجهات اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر، در ایران ما یک سیاست قاطع و عملی را جهت حفظ محیط زیست تعقیب می‌کنیم. ما تشویق همکاری بین‌المللی را در این زمینه منظور داشته‌ایم و از این رو با خوشوقتی خاص از این برداشت عملی در سطح بین‌المللی استقبال می‌کنیم.

در ایران، ما جنگل‌ها، مراتع و منابعی آبی را به منظور تأمین پایه‌های قانونی مناسب برای توسعه برنامه‌های مدیریت و تحقیق که لازمه ارتقاء و بهسازی این منابع حیاتی می‌باشد ملی نموده‌ایم. هشت میلیون هکتار به عنوان مناطق حفاظت شده بوجود آورده‌ایم که در آن اغلب نمونه‌های اکوسیستم‌های خاص این سرزمین نگاهداری و حفاظت می‌شود. در داخل تشکیلات دولتی هم اکنون سازمان حفاظت محیط را به منظور هماهنگی و تشویق اقدامات اصولی در زمینه مدیریت و بهسازی محیط زیست بوجود آورده‌ایم. برای خود من این امتیاز حاصل بوده که ایجاد دشت ارژن به عنوان منطقه حفاظت شده بین‌المللی و همچنین برقراری جایزه پهلوی محیط زیست سالانه را در اجتماع محیط استکهلم اعلام دارم.

سازمان در حال حاضر سرگرم اجرای یک بررسی مشترک با برنامه محیط سازمان ملل در زمینه آلودگی آب‌های گرم که در جزیره هرمز در خلیج فارس متمرکز است می‌باشد. یک آزمایشگاه موقت در بندر عباس تأسیس گردیده که فعالیت پیرامون تعیین میزان زمینه نفت در آب را در آب‌های این منطقه آغاز نماید. این سازمان در شمال ایران یک برنامه مشترک با اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی به منظور حفاظت دریای خزر از آلودگی به موقع اجرا گذارده است. دو آزمایشگاه در چالوس و بندر پهلوی به منظور بررسی‌های باکتریولوژیک و شیمیایی در زمینه آب‌ها ایجاد شده است. یک کشتی تحقیقاتی از طرف شوروی و یک هواپیمای پژوهشی از طرف ایران تأمین خواهد شد.

از اینرو برای من جای خوشوقتی است که مشاهده کنم که برنامه محیط سازمان ملل، اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و ایران در این سمپوزیوم تشریک مساعی دارند. درسی که از بررسی محیط می‌توان آموخت این است که هیچ ملتی قادر به زندگی در انزوا نیست و آنچه که ما انجام می‌دهیم، بر همسایگان ما اثر می‌گذارد به همان صورت که ما از همسایگان متأثر می‌باشیم. یکی از جنبه‌های خشنود کننده نهضت محیط آن است که آنچه ما در بهسازی محیط خود انجام می‌دهیم، همسایگان ما برایگان از آن بهره‌مند می‌شوند. من این‌جا می‌باید یاد آور شوم که طی دهه گذشته سازمان جنگل‌ها و مراتع وزارت کشاورزی و منابع طبیعی ما، بخصوص در اجرای برنامه‌های تثبیت شن‌های روان و جنگل‌سازی فعال و موفق بوده است.