دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران/سال ۱۳۳۴ خورشیدی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو


۱۷ امرداد ۱۳۳۴ اعلیحضرت ملک سعود پادشاه عربستان سعودی وارد تهران شد و شاهنشاه برای پیشباز ایشان به فرودگاه مهرآباد رفتند. ۱۹ امرداد ملک سعود در مجلس شورای ملی بیاناتی ایراد کرد و گفت:" بدبختی ما مسلمانان جهان نداشتن اتحاد و اتفاق است. زیرا قدرت مسلمانان پول و اسلحه نیست بلکه در اتحاد و اتفاق و برادری است." ۲۳ امرداد شاهنشاه در مهمانی که از سوی سفارت عربستان در تهران برپا شده بود شرکت کردند. روز پسین سفیر کبیر عربستان سعودی چکی به میلغ ده هزار لیره برای یاری به بنگاه‌های خیریه ایران به حسین علاء نخست‌وزیر داد. ۲۵ امرداد ملک سعود از تهران به سوی کشور خود پرواز کرد و شاهنشاه ایشاه را تا فرودگاه مهرآباد همراهی فرمودند.

جلال بایار رییس جمهور ترکیه

۲۷ شهریور ۱۳۳۴ جلال بایار رییس جمهور ترکیه وارد تهران شد و مورد پیشباز شاهنشاه قرار گرفت. روز پسین شاهنشاه به افتخار حصرت جلال بایار رییس جمهور ترکیه مهمانی در کاخ مرمر دادند که در آن سران دو کشور سخنرانی‌هایی درباره پیوندهای دوستانه دو ملت و اثرات سودمند آن در مناسبات آینده ایران و ترکیه ایراد کردند. ۲۹ شهریور ۱۳۳۴ رییس جمهور ترکیه در مجلس شورای ملی درباره پیوندهای تاریخی دو کشور همسایه ایراد کرد. روز پسین در پیشگاه شاهنشاه و رییس جمهور ترکیه مانور سپاه یک مرکز در چیتگر برگزار شد. ۳۱ شهریور حضرت جلال بایار برای بازدید از آثار تاریخی اصفهان به آن شهر رفتند. ۱ مهر در جشن ۲۲ سالروز بنیان دانشگاه تهران و چهاردهمین سال استقلال این دانشگاه شاهنشاه عالیترین نشان سلطنتی به نام "پهلوی" را به حضرت جلال بایار پیشکش کردند و از سوی دانشگاه تهران نیز دکترای افتخاری رشته اقتصاد به ایشان داده شد. در این شب مهمانی با شکوهی به افتخار شاهنشاه از سوی رییس جمهور ترکیه در کاخ خاحبقرانیه برپا شد. به فرمان شاهنشاه ارتباط تلفنی میان ایران و ترکیه برقرار شد. روز پسین در پیشگاه شاهنشاه و حضرت جلال بایار آیین رژه یکان‌های پادگان مرکز در میدان جلالیه برگزار شد. ۳ مهر حضرت جلال بایار و همراهان خاک ایران را ترک کردند و پیش از براه افتادن جلال بایار پیامی برای دولت و ملت ایران فرستاد و آرزوی خوشبختی کرد. متن اعلامیه مشترک دولت‌های ایران وترکیه در تهران و آنکارا به چاپ رسید.

۵ بهمن ۱۳۳۴ داک همر شولد دبیرکل سازمان ملل متحد وارد تهران شد و به پیشگاه شاهنشاه باریافت. وی در یک گفتگو با روزنامه‌نگاران گفت: "من شاهنشاه ایران را زمامداری بسیار آگاه نسبت به مسایل بین‌المللی یافتم. قضاوت و بصیرت شاهنشاه درباره مسایل جهانی برای من بسیار جالب و آموزنده بود."