بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی شرکت کنندگان ایرانی سمپوزیوم بین‌المللی تخت جمشید ۲۹ مهر ماه ۱۳۵۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی دی تا اسفند ماه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۴ خورشیدی تازی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی فروردین تا خرداد ماه

بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی شرکت کنندگان ایرانی سمپوزیوم بین‌المللی تخت جمشید ۲۹ مهر ماه ۱۳۵۴

(در کاخ سعدآباد)

پذیرفتن کسانی که فعالانه در سمپوزیوم تخت جمشید شرکت کرده‌اند و میل به شناختن فردفرد شرکت‌کنندگان و اطلاع از اینکه چه برنامه‌ها و چه گزارش‌هایی را تهیه کرده‌اند، تنها به این دلیل نیست که این یک کنفرانس بین‌المللی است و افراد سرشناسی از همه جا در آن شرکت جسته بودند. گر چه این خود یک عامل مؤثر به شمار می‌رود، اما پذیرفتن افراد ایرانی، بیشتر از این لحاظ است که نوع کاری که در سطح بالا انجام داده‌اند، بسیار رضایت‌بخش بود، به خصوص روحیه‌ای که پس از تهیه گزارش‌ها ابراز داشتند، و روشی که به دنبال هر حرف و هر کلمه و هر کردار و هر رفتار اتخاذ کردند و گزارش آن به اطلاع ما رسیده‌بود، همه رفتاری ملی، ایرانی و با جوهر و آمیخته با غیرت بود. این چیزی است که خیلی‌ها به دنبالش هستند تا نظیر آن را در مملکت خودشان پیدا بکنند، ولی وسایل برایشان فراهم نیست و اطلاعاتشان آن اندازه نیست که چنین چیزی به سادگی و آسان به دست آید.
ما خوشوقتیم که می‌توانیم برای به ثمر رساندن انقلاب شاه و ملت و سایر برنامه‌های ملی که داریم، به عناصری که در هر پست و شغل و مقامی که هستند، اتکا داشته‌باشیم، زیرا آنها عناصر گرداننده انقلاب این مملکت و این اجتماع هستند و با داشتن چنین عناصری می‌توانیم به آینده خود اطمینان داشته‌باشیم.
سمپوزیوم بین‌المللی تخت جمشید کنفرانس خوبی بود. فکر می‌کنم ایران با این کنفرانس لااقل بهتر از دیروز شناخته‌شد و با منتشر کردن گزارش کنفرانس، عده بیشتری از اوضاع این کشور آشنا خواهندشد. به عقیده من در آینده باید یا از این قبیل کنفرانس‌ها بیشتر در داخل ایران تشکیل بشود، یا اینکه خیلی از افرادی که اکنون در اینجا حضور دارند و افراد دیگر به این قبیل کنفرانس‌ها فرستاده بشوند. البته این اشخاص باید با همین روحیه مثبت و سازنده و کنجکاو و بدون پرده‌پوشی، به کنفرانس‌های دیگر بروند و گزارش کارها را بدهند. فکر می‌کنم ما چیزی نداریم که آن را پرده‌پوشی کنیم. اصالت و عظمت انقلاب ما در دنیا از این است که هیچ مطلبی را کورکورانه از کسی یاد نمی‌گیریم. البته احمقانه خواهدبود که آخرین تکنولوژی و پیشرفت‌های امتحان شده دیگران را نگیریم. دیگران قرن‌ها یا سال‌ها در این قسمت‌ها وقت صرف کرده‌اند، پول صرف کرده‌اند، عمر صرف کرده‌اند تا به یک چنین تکنولوژی دست یافته‌اند، ولی گرفتن تکنولوژی مدرن یک جامعه، به معنی گرفتن خصوصیات اخلاقی و مقررات آنها نیست، بلکه آنچه که برای ما لازم است، گرفتن تکنولوژی غرب و حفظ اخلاق و سنت‌های باستانی و قدیمی خودمان است، زیرا اصول زندگی اجتماعی را فقط مدرنیسم و تکنولوژی درست نمی‌کند، بلکه ضوابط دیگری وجود دارد و آن ضوابط اصول اجتماعی است، ضابطه روابط افراد با یکدیگر است، ضابطه روابط انسان با طبیعت است، رابطه انسان با حیوان و بسیاری چیزهای دیگر است، به خصوص ضابطه عدالت اجتماعی است. ما فکر می‌کنیم که مکتب خودمان را باید حفظ کنیم، گزافه نیست اگر بگویم که چرا ما از دیگران یاد بگیریم، ولی دیگران از ما یاد نگیرند؟
وارد جزئیات نمی‌شوم، اما این را باید بگویم که خیلی از "ایسم‌ها" یا کهنه شده، یا برای دسته‌های معینی نوشته شده‌است، در حالی که انقلاب ایران و فلسفه ما، ابتکار ما و مال خود ما است، برای ایرانی و به نفع همه است، به نفع طبقه معینی نیست، بنابراین چرا جایی که می‌شود از ما یاد گرفت، ما از دیگران یاد بگیریم؟
بار دیگر از کار کنفرانس هم اظهار رضایت و هم احساس مسرت و سرافرازی می‌کنم و رضایت خود را از همه افراد ایرانی که در این کنفرانس شرکت کرده و زحمت کشیده و خودشان را خوب نشان داده‌اند، ابراز می‌دارم.