بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی شام به سرفرازی ورود هواکوفنگ صدر کمیته مرکزی حزب کمونیست جمهوری خلق چین ۷ شهریور ۲۵۳۷

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بازایستادن برنامه‌های عمرانی کشور و بازگشت به دوران پیش از مشروطه و اسلام حکومتی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی

برنامه عمرانی ششم/ سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی خرداد ماه تا امرداد ماه


بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی شام به سرفرازی ورود هواکوفنگ صدر کمیته مرکزی حزب کمونیست جمهوری خلق چین ۷ شهریور ۲۵۳۷ شاهنشاهی

حضرت صدر کمیته مرکزی حزب کمونیست چین و نخست وزیر شورای دولتی جمهوری خلق چین
برای شهبانو و من پذیرایی از آن حضرت در کشور خودمان مایه کمال خوشوقتی است.
شما اکنون نه تنها به عنوان شخصیت اول یک کشور بزرگ و دوست به مملکت ما آمده‌اید، بلکه حضور شما در عین حال یادآور یک دوستی بسیار کهن میان دو ملتی است که پیشینه ارتباط چند هزار ساله‌ای آنها را با یکدیگر پیوند داده است، به طوری که از این حیث کمتر نمونه مشابهی در تاریخ جهان می‌توان یافت. ایران و چین به صورت دو واحد بزرگ جغرافیایی و سیاسی و مدنی در طول قرون متمادی تمدن‌ها و فرهنگ‌هایی چنان اصیل و بارور بوجود آوردند که به شهادت تاریخ مدنیت جهانی تا حد زیادی مرهون آنها است و همین تاریخ همواره موید آن بوده است که این دو تمدن از آغاز با یکدیگر ارتباط داشته و عمیقا در همدیگر اثر بخشیده‌اند از زمانی که در بیش از دو هزار سال پیش سفرنامه « چانگکی ین » سردار و جهانگرد چینی در شرح سفر ده ساله او به ایران عصر اشکانی تالیف شد، در طول قرون جاده چند هزار کیلومتری معروف ابریشم، دشت‌ها و فلات‌های متعدد شاهد مبادلات دایمی سیاسی و بازرگانی و فکری و هنری دو ملت ایران و چین بود. در این مدت هیات‌های سیاسی فراوان میان دو کشور مبادله شدند و کاروان‌های بی شماری کالاهای دو طرف را مبادله کردند و اندیشمندان و هنروران بسیاری این جاده مشهور را به صورت خط پیوند اندیشه و فرهنگ و هنر دو ملت درآوردند که وجود بقایای متعدد تاریخی مهری و زرتشتی و مانوی در نقاط مختلف سرزمین پهناور چین یادگار آن است. هنر معروف مینیاتور ایران به سوری که می‌دانیم از مکتب نقاشی چین الهام گرفت و ادبیات ایران نیز چنان با چین مرتبط بود که در آثار کلاسیک ادب فارسی تقریبا هیچ موردی را نمی‌توان یافت که در آن از چین سخن نرفته باشد. حتی پس از آنکه رفت و آمد از جاده ابریشم متوقف شد، کشتی‌های ایرانی با طی مسیر خلیج فارس به کانتون و بالعکس این پیوند دیرینه بازرگانی و فرهنگی دو ملت را ادامه دادند و با همین کشتی‌ها ایرانیان بسیاری به چین رفتند و در طول قرن‌ها در آنجا اقامت گزیدند که شاید به عنوان نمونه جالبی از آن بتوان از جامعه بزرگ ایرانی شهر زیبای « هانک چیو » در کنار اقیانوس کبیر نام برد که هنوز هم کتیبه‌های فارسی متعددی از دوران آنها در این شهر باقی است.
شرکت نایب رییس کمیته ملی خلق چین در آیین بزرگداشت دو هزار و پانصدمین سال شاهنشاهی ایران در سال ۱۹۷۱ در واقع تجدید یک رابطه دیرینه میان دو تاریخ دوستی بسیار قدیم بود. هم چنان که سفر شهبانوی ایران به چین که در سال پس از آن صورت گرفت پیام متقابل ملت ما را به یک دوست بسیار کهن همراه داشت. در این فرصت مایلم از جانب شهبانو و خودم و از جانب ملت ایران از پذیرایی گرم و محبت آمیزی که طی سفر از شهبانو و همراهانشان در کشور شما به عمل آمد، صمیمانه تشکر کنم.
از هنگام سفر شهبانو تا به امروز تقریبا به طور منظم مقامات عالی رتبه سیاسی و اقتصادی و پارلمانی و ورزشی و هنری دو مملکت متقابلا به کشورهای یکدیگر مسافرت کرده‌اند و در همین مدت همکاری گسترده‌ای در زمینه‌های مختلف بازرگانی و اقتصادی و فرهنگی میان دو کشور پایه ریزی شده است. موافقت نامه بازرگانی ایران و چین که در سال ۱۹۷۳ بسته شد، سطح مبادلات تجاری ما را به طور وسیعی بالا برده است و کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور فعالیت خود را به صورتی منظم دنبال می‌کنند. خط هوایی مستقیمی که حقا می‌توان آن را جاده ابریشم عصر حاضر شمر از سال ۱۹۷۳ به بعد، تهران و پکن را به یکدیگر مرتبط ساخته است. در سفر کنونی آن حضرت موافقت نامه فرهنگی دو کشور که در واقع سند تجدید رابطه دو فرهنگ از کهن‌ترین فرهنگ‌های جهان است به امضا خواهد رسید. گفتگوهای مربوط به قرارداد همکاری‌های علمی و فنی ایران و چین نیز به خوبی در جریان است و به زودی این قرارداد امضا خواهد شد. بدین ترتیب، همکاری ثمربخش و سازنده‌ای میان دو کشور ما به سود هر دو طرف ادامه دارد.
حضرت صدر کمیته مرکزی حزب کمونیست چین و نخست وزیر شورای دولتی جمهوری خلق چین
شاید احتیاجی به تذکر این واقعیت نباشد که کشور شما که از نظر جمعیت بزرگتری کشور روی زمین است، اکنون از کلیه جهات سیاسی و اقتصادی و صنعتی و علمی و زمینه های مختلف دیگر مقام بسیار شامخی در جامعه بین المللی احراز کرده است که با برخورداری از صنایع و امکانات وسیع طبتی و زیرزمینی و با کوشش و تلاش بی وقفه ملی روز به روز استوارتر می شود. پیشرفت هایی که بدین ترتیب نصیب کشور و ملت بزرگ شما شده است از هر حیث شایان ستایش و احترام است و ما به عنوان یک ملت دوست طبعا این ترقیات را با دیده علاقمندی و خوشوقتی می نگریم، هم چنان که کوشش ها و پیشرفت های کشور ما نیز به کرات مورد تایید علاقمندانه مقامات عالی رتبه کشور شما قرار گرفته است. تفاهم دوستانه ما در راه همکاری سازنده و مسالمت آمیز و سیاست قاطع و اعلام شده کشور شما در این مورد که خلیج فارس و اقیانوس هند می باید مناطق ثبات و امنیت باشند و حفظ این امنیت منحصرا با کشورهای مجاور آنها است، نمونه بارزی از این حسن تفاهم متقابل است. سیاست مستقل ملی ایران به طوری که آن جناب استحضار دارند بر اساسی اصول منشور ملل متحد متکی است و از اصل احترام متقابل و همکاری در زمینه های فرهنگی و علمی و فنی و اقتصادی و اصل همزیستی مسالمت آمیز و داشتن روابط دوستانه با کشورهایی که دارای رژیم های سیاسی و اجتماعی و ایدیولوژیک متفاوت با ما هستند نیز پیروی می کنند و ما پیوسته خواستار دوستی و همکاری با همه کشورها به منظور حفظ صلح و ثبات و پیشرفت در تامین زندگی بهتر و رفاه ملت ها هستیم.
شما حضرت نخست وزیر شورای دولتی جمهوری خلق چین
اکنون به عنوان رهبر یکی از بزرگترین کشورهای جهان خطیر و سنگین بر عهده دارید که با شایستگی فراوان به انجام آن همت گماشته اید. من از جانب خودم و ملتم برای شما در این راه آرزوی کمال موفقیت را دارم و بسیار خوشوقت خواهم شد که آن حضرت در بازگشت به کشور خویش همین آرزوی توفیق و ترقی را از جانب ملت ایران به ملت بزرگ خودشان ابلاغ فرمایند.
تندرستی و شادکامی آن حضرت پیشرفت و رفاه روز افزون ملت دوست چین و گسترش باز هم بیشتر روابط دوستی و همکاری دو ملت را آرزو می کنیم.