بنیاد شاهدخت شمس پهلوی جایگاه درخشش انسانیت

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
انقلاب شاه و مردم جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران

درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سازمان شاهنشاهی خدمات اجتماعی
شیر و خورشید نمایانگر قدرت و روشنایی است.


PrincessShamsPahlaviFoundation2536a.jpg

بنیاد شاهدخت شمس پهلوی جایگاه درخشش انسانیت

تلاش‌های انسانی و پرثمر بنیاد نیکوکاری والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی در سراسر ایران پیوسته دربرگیرنده اثرات مثبت و زندگی سازی بوده است که حمایت از بسیاری از دردمندان و آرامش بخشیدن به آلام آنان این فعالیت‌های ارزنده را فروغی تابناک بخشیده و زبان همگانی را به ستایش از این مجاهدت‌های بشردوستانه گشوده است.

در رأس این تلاش‌های ارزنده و قابل تقدیس، نقش تحسین‌انگیز بنیانگذار این بنیاد والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی که پیوسته رهرو راه مهربانی و نیکوکاری‌های بسیار بوده‌اند و تأمین خوشبختی مردم را چون خویش کاری والا پیوسته در اندیشه دارند، بیشتر جلوه‌گر است و سپس باید به فعالیت‌های خستگی ناپذیر عواملی مانند آقای علی نقی سعید انصاری مدیر عامل بنیاد در تهران و دیگر کسانی که در این راه خداپسندانه گام برمی‌دارند باور داشت.

بنیاد نیکوکاری والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی در سی و شش سال گذشته پیوسته در راه دستیابی به آرمان مقدس خود کوششی پیگیر و پربار داشته است.

انگیزه توجه بنیاد نیکوکاری نسبت به امور بهداشتی و درمانی کودکان، در کنار پیروی از اندیشه خیرخواهانه شاهدخت گرامی، فراهم ساختن تندرستی و تضمین کارآیی این نیروی عظیم انسانی است که در آینده عناصری فعال و مفید و در سازندگی و پیشبرد برنامه‌های ملی به نحوی مؤثر سهیم خواهند و بود و با توجه به همین اندیشه بزرگ و ارزشمند بود که مراکز درمانی بنیاد نیکوکاری والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی در سراسر مملکت راه اندازی گردید تا به یاری کودکان بیمار کشورمان بشتابد. اکنون با گوشه‌ای از این فعالیت عام‌المنفعه آشنا می‌شویم.

بنیاد نیکوکاری والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی آبادان

درمانگاه بنیاد نیکوکاری آبادان در تیر ماه ۲۵۳۲ شاهنشاهی کار خود را با یک پزشک، یک بهیار و ۲ نفر کمک بهیار به طور نیمه وقت شروع نمود و آمار بیماران را از ماهانه ۲۸ نفر تا آخر همان سال به ۵۴۵ نفر رسانید و در همان سال جمعاً ۳۸۶۷ نفر بیمار در این درمانگاه درمان یافتند.

در دهم مهر ماه ۲۵۳۳ درمانگاه فعالیت ۱۲ ساعته یافت و با استخدام یک پزشک دیگر و استفاده از کادر پرستاری برای ارائه خدمات بیشتر بخصوص برای طبقه کارگر و زارع که بعد از ظهرها فرصت بیشتری برای مراجعه به پزشک و درمانگاه برای مداوای کودکان بیمار خود داشتند، آماده گردید و با فزونی گرفتن تعداد مراجعه کنندگان در اول شهریور ماه ۲۵۳۴ درمانگاه افتخار خدمت ۲۴ ساعته پیدا نمود و کار درمانی و فعالیت شبانه‌روزی خود را با چهار پزشک، ۱۷ نفر پرستار و کارمند ادامه می‌دهد و اکنون درمانگاه شامل قسمت‌های اورژانس با ۲۰ تختخواب، تزریقات و داروخانه می‌باشد که همه قسمت‌ها با دلسوزی در تمام مدت شبانه‌روز به خدمت مشغول می‌باشند. خدمات درمانگاه بنیاد به درمان محدود نبوده و گاهی اوقات استفاده از آزمایشگاه و رادیو لوژی با کمک مؤسساتی که به نحوی آمادگی خود را جهت همکاری با بنیاد اعلام داشته‌اند و همچنین تحویل داروهای کافی و آموزش والدین در طرز نگهداری کودک بیمار و اقدامات بهداشتی و پیشگیری و نیز ارشاد آنان به واکسیناسیون است. کودکان بیماری که نیاز به اقدامات فوری داشته باشند مثل کم شدن شدید آب بدن در اثر اسهال و استفراغ که بویژه در تابستان‌ها بسیار شایع است و لزوم سرُم درمانی و نیز در مواردی که نظارت دائم پزشک بر وضع بیمار ضروری تشخیص داده شود، کودک همراه با یکی از بستگان نزدیک خود در بخش اورژانس نگهداری و پرستاری و درمان خواهد شد. طبیعی است کودکان بیمار بدحال در بخش اورژانس پس از یکی دو روز بستری بودن در صورت بهبود مرخص و در صورت لزوم ادامه درمان به بیمارستان‌های وابسته که هزینه مختصری از بیماران دریافت می‌دارند، اعزام خواهند گردید.

درمانگاه بنیاد در تمام ساعات شبانه روز پاسخگوی انواع نیازهای کودکان و کمک‌های اولیه است. در گرمای نیمروز تابستان و نیمه شب‌های سرد زمستان پزشکان و دیگر کارکنان بنیاد بیدارند تا مردم این شهر صنعتی آسوده خاطر بتوانند پناهگاهی برای حل مشکلات بهداشتی فرزندان دلبند خود داشته باشند. در این جا لازم است از کلیه مراکز پزشکی نظیر بیمارستان‌ها، رادیولوژی‌ها و آزمایشگاه که با پذیرش بیماران معرفی شده درمانگاه بنیاد ما را در پیشبرد این هدف انسانی یاری می‌دهند تشکر و سپاسگزاری نماییم. توجه و دلسوزی بیش از حد پزشکان درمانگاه بنیاد نیکوکاری آبادان باعث گردیده که تعداد مراجعان روز بروز افزایش یابد به طوریکه آمار نشان می‌دهد مراجعین در سال ۲۵۳۴ شاهنشاهی ۳۰۰۱۱ نفر و در سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی ۴۸۵۷۱ نفر بوده است که در طی ده ماه سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی تعداد مراجعین به ۴۸۶۴۸ نفر رسیده است و این نشانه اعتماد و اطمینانی است که مردم آبادان به خدمتگزاری صادقانه بنیاد نیکوکاری والاحضرت شمس پهلوی در این شهر دارند. پزشکان درمانگاه بنیاد نیکوکاری بطور متوسط روزانه بین ۱۵۰ تا ۱۹۰ بیمار را مورد معاینه قرار می‌دهند که ۸۰٪ آنان متأسفانه وقتی مراجع می‌نمایند که بیماری پیشرفت نموده است و کودک را کاملاً ضعیف و ناتوان ساخته است. قسمت اعظم کار پزشکان آشنا نمودن والدین به طرز پیشگیری از بیماری‌ها و رعایت بهداشت و مراجعه فوری به پزشک می‌باشد.

چنانچه قبلاً اشاره شد، اسهال و استفراغ و مسمومیت‌های غذایی در تابستان‌ها شایع‌تر و باعث به خطر انداختن زندگی بسیاری از کودکان می‌شود. این بیماری متأسفانه در آبادان شایع‌تر و سخت‌تر از دیگر نقاط کشور است. یک نوع بیماری جلدی با علت قارچی نیز در آبادان شایع می‌باشد که ضایعه بطور نقشه جغرافیا پیشرفت نموده و از وسط شروع به بهبود می‌نماید و در تابستان شیوع دارد و علت آن هم عدم رعایت بهداشت می‌باشد. پزشکان بنیاد نیکوکاری نیز همواره در فصل‌های مختلف برای مقابله با این بیماری‌ها پیش‌بینی‌های لازم را نموده و به والدین نیز هشدار می‌دهند که هر چه بیشتر کودکان خود را از خطر ابتلا به این بیماری‌ها دور نگهدارند. با آشنایی با شمه‌ای از این کوشش ارزشمند و خدمت انسانی امیدواریم در آینده با کمک مردم خیر و نیکوکار آبادان که همیشه و در همه حال به خدمات ارزشمند بنیاد نیکوکاری والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی ارج نهاده‌اند منشاء اقدامات عام‌المنفعه و خیرخواهانه در سطح وسیع‌تر و گسترده‌تری باشیم و دست‌های توانای آنان ما را در رهانیدن کودکان از چنگال دیو مرگ و بیماری یاری دهد.


بنیاد نیکوکاری والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی در شیراز

واحد این بنیاد در شیراز نیز در تعقیب این هدف قابل تقدیس از ابتدای تأسیس به نحو چشمگیر و پرتلاش آغازگر خدمتی بی‌آلایش بوده است و در پناه مهربانی، آگاهی و حسن دبیر بانویی خادم و با عاطفه که به عنوان مدیر عامل بنیاد در شیراز فعالیت می‌نماید، بسیاری مشکلات بهداشتی و درمانی بیماران نیازمند را از میان برداشته است.

خانم ناهید حکیمی مدیر عامل بنیاد نیکوکاری والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی در شیراز از آن دسته بانوانی است که با وقوف و تسلط کامل به نارسایی‌ها و مشکلات همه جوانب را با دقتی خاص در نظر دارد و با گذشتی پاگرفته از مناعت و بزرگی در رفع معضلات تلاش می‌کند.

وی که قبلاً به عنوان اولین بانوی ایرانی که مقام ریاست انجمن شهر را در سطح کشور به عهده می‌گیرد در شیراز برگزیده شده و الحقّ در این سمت هم با موفقیت‌ها و کفایت خود بسیار خوش درخشید و با مدیریت نمونه خود این بنیاد را نیز از آغاز تأسیس در شیراز یاری داده و در پیشبرد خدمات ارزنده آن بی‌توقف کوشیده است.

با توجه به جنبش‌های بی‌وقفه بنیاد نیکوکاری، دکتر منوچهر آزمون استاندار فارس بی دیدار از فعالیت‌های این بنیاد راغب گردید و ضمن بازدید از درمانگاه فعال و تأسیسات عظیم و تازه پای آن با تکرار جملات تحسین‌آمیز از تلاش‌های افرادی که با دلبستگی و عشق به خدمتگزاری در این راه گام برمی‌دارند، این افراد انسان‌دوست را مورد تقدیر قرار داد و کنترل و نظم چشمگیر اداری را در این بنیاد چندین بار ستود.

استاندار فارس با آرزوی توفیق این افراد یادآور گردید که در جهت یاری دادن بنیاد از مردم خیّر و نیکوکار شیراز خواهد خواست که با کمک‌های خویش در این امر خیر شرکت کنند.

فعالیت‌های بنیاد شمس پهلوی در شیراز

شعبه بنیاد در شیراز از تیر ماه ۲۵۳۴ شاهنشاهی با یک شیفت ۶ ساعته فعالیت خود را شروع نمود و چون با اکثریت مراجعه کننده روبرو شد، بعد از سه ماه کار خود را به دو شیفت یعنی ۱۲ ساعت فعالیت افزایش داد. در تیر ماه سال بعد باز هم به علت استقبال شایان توجه مردم و احتیاج مبرم آن‌ها شعبه بنیاد در شیراز تلاش خود را به صورت شبانه‌روزی دنبال نمود.

در سال ۲۵۳۵ جمعاً ۵۱۹۴۲ بیمار به قسمت درمانی بنیاد مراجعه کرده و مورد مداوا و معاینه قرار گرفته‌اند که این تعداد مراجعه کننده در پایان یازده ماهه امسال رقمی در حدود ۵۲۲۰۷ نفر را نشان می‌دهد که تمام این بیماران با داروی مجانی مورد مداوا قرا گرفته‌اند.

شعبه بنیاد در بخش آی وی تراپی خود با ۲۰ تخت سال پیش ۱۲۴۳ کودک را پذیرفته است و با استفاده از سرُم جان آنان را نجات بخشیده که این رقم در ۱۱ ماهه امسال به ۲۴۶۸ نفر رسیده است. در درمانگاه بنیاد در مرحله اول هر کودک واکسینه شده و برای وی کارت بهداشتی صادر می‌شود و سپس معاینه و مداوا صورت می‌گیرد.

در درمانگاه بنیاد کودکان با برنامه منظمی به وسیله شیر خشک تغذیه می‌شوند که از ابتدای فعالیت، این بنیاد در شیراز ۸۹۰ کودک را زیر پوشش تغذیه رایگان قرار داده است. دو نفر پزشک متخصص اطفال و ۳ پزشک عمومی، هفت بهیار و کمک بهیار با خدمتی صادقانه در درمانگاه بنیاد فعالیت می‌کنند و در کمال مهربانی بیماران را می‌پذیرند.

بنیاد نیکوکاری والاحضرت شاهدخت شمس پهلوی در شیراز با توجه به نیاز شدید نیازمندان و با واقف بودن به فعالیت‌های خود که در مسیر بهداشت و درمان قشری از اجتماع به راستی نقشی ارزنده داشته است، لازم دید ارزش وجودی خود را به درمانگاه کوچک اولیه محدود نکند و در فروردین ماه گذشته با اقدام به احداث یک مجتمع بزرگ درمانی در زمینی به مساحت ۴۳ هزار متر مربع در خیابان سیبویه شیراز فعالیت خود را گسترش داد.

این مجتمع درمانی متشکل از یک درمانگاه مجهز و قسمت اورژانس ۵۰ تختخوابی، یک بیمارستان بزرگ ۳۰۰۰ تختخوابی و آموزشگاه بهیاری و پرستاری است که درمانگاه و اورژانس آن در اوایل سال آینده مورد بهره برداری قرار می‌گیرد.

در کنار این مراکز دفتر بنیاد، منازل پزشکان، بهیاران و کمک بهیاران، سالن اجتماعات و دیگر مراکز وابسته به این مجتمع ساخته می‌شود و با ایجاد این مجتمع بزرگ همانطور که استاندار فارس در بازدید اخیر خود یادآور گردید، بی‌شک در آینده‌ای نزدیک وجود این مجتمع بهداشتی و درمانی قادر است در امر تندرستی مردم شیراز حقیقتاً مثمر ثمر باشد و بسیاری مشکلات مختلف را در این زمینه از میان بردارد.