بازدید اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو از نمایشگاه عصر پهلوی ۱۶ شهریور ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی تیر ماه تا شهریور ماه درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور مصوب مجلس شورای ملی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی فروردین ماه تا خرداد ماه
اعلیحضرتین در بازدید از نمایشگاه عصر پهلوی
اعلیحضرتین در بازدید از نمایشگاه عصر پهلوی
اعلیحضرتین در بازدید از نمایشگاه عصر پهلوی
اعلیحضرتین در بازدید از نمایشگاه عصر پهلوی
اعلیحضرتین در بازدید از نمایشگاه عصر پهلوی
PahlaviEraExhibition16Shahrivar2535Shahanshahi.jpg
نمایشگاه بزرگ پیشرفت‌های ۵۰ سال شاهنشاهی پهلوی


بازدید اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و علیاحضرت شهبانو از نمایشگاه عصر پهلوی ۱۶ شهریور ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

۱۶ شهریور ماه ۲۵۳۵ شاهنشاه آریامهر، علیاحضرت شهبانو و والاحضرت همایون ولایتعهد دیروز به مدت سه ساعت و ده دقیقه از غرفه‌های مختلف نمایشگاه بزرگ پیشرفت‌های ۵۰ سال شاهنشاهی پهلوی دیدن کردند. در این بازدید اعلیحضرتین پیاده و با واگونت ويزه بخش بزرگی از این نمایشگاه را بازدید دقیق فرمودند. شاهنشاه آریامهر هنگام بازدید از نمایشگاه پیشرفت‌‎های ۵۰ سال شاهنشاهی پهلوی خبرنگاران خبرگزاری وسایل ارتباط جمعی را به حضور پذیرفتند و به پرسش‌های آنان پاسخ دادند. شاهنشاه نخست نظرشان را درباره برگزاری این نمایشگاه بخصوص از این جهت که تا چه حد توانسته است پیشرفت‌های ۵۰ سال شاهنشاهی پهلوی را نشان دهد، بیان کردند و فرمودند:[۱]

از مصاحبه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر به هنگام بازدید از نمایشگاه پیشرفت‌های پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی ۱۶ شهریور ۲۵۳۵ شاهنشاهی

(در تهران)

شاهنشاه آریامهر هنگام بازدید از نمایشگاه پیشرفت‌‎های ۵۰ سال شاهنشاهی پهلوی خبرنگاران خبرگزاری وسایل ارتباط جمعی را به پیشگاه همایونی پذیرفتند و به پرسش‌های آنان پاسخ دادند. شاهنشاه نخست نظرشان را درباره برگزاری این نمایشگاه به ویژه از این جهت که تا چه حد توانسته است پیشرفت‌های ۵۰ سال شاهنشاهی پهلوی را نشان دهد، بیان کردند و فرمودند:

مسلماً یک قسمت از پیشرفت‌ها در اینجا منعکس شده‌است. منتها وضعی که قبل از ۱۲۹۹ وجود داشت، به معرض نمایش گذاشته نشده و شاید همین بهتر باشد، برای اینکه آن وضع به قدری اسف‌آور و دلگیرکننده بود، که شاید نمایش آن هم باعث رنجش روحی انسان می‌شد. کارهایی که انجام شده، تا حدی منعکس است و بیشتر از این هم شاید امکان نداشت. حالا ما نزدیک سه ساعت است در اینجا هستیم و با سرعت هر چه تمامتر از غرفه‌ها گذشتیم، با این وصف می‌شود گفت که چیز زیادی ندیدیم. چنین نمایشگاهی به این بزرگی فرصت خیلی بیشتر برای بازدید می‌خواهد و اتفاقاً یکی از سؤالات من این بود که از این همه جمعیتی که آمده، چند نفر ممکن است برای دفعه دوم و سوم و چهارم احیاناً آمده‌باشند؟
برای اینکه نمایشگاه به خوبی بازدید شود، موقع خوبی انتخاب نشده‌است، زیرا حالا هم وسط تابستان و هم ماه رمضان است و حق این بود که این نمایشگاه در ماه دیگری با مدت طولانی‌تری برگزار می‌شد. انشاءالله دفعات دیگر این ملاحظات بیشتر در نظر گرفته خواهدشد. البته ممکن است که هر یک از سازمان‌ها در یک فرصت زمان معینی کارهای خودشان را عرضه کنند، ولی شاید این امر تأثیری را که دیدار همه آنها در یک زمان در بیننده می‌گذارد، نگذارد. اگر مردم بیایند و در یک مجتمع همه چیزها را با هم ببینند، اثر آن شاید بیشتر باشد. بعضی از قسمت‌هایی که در این نمایشگاه دیده می‌شود، ممکن است بعداً در خود تهران تکرار بشود، یا اینکه آنها را به استان‌ها ببرند.
شنیدم از استان‌ها برای دیدن این نمایشگاه به تهران آمده‌اند. اگر نمایشگاه خوبی در استان‌ها باشد، ممکن است به عکس مردم از تهران به آن استان‌ها برای تماشا بروند. به هر صورت ایجاد نمایشگاه برای تنویر افکار و پیشرفت دانش مردم کار خوبی است و این کار را باید در آینده بیشتر هم تکرار بکنیم.
فکر نمی‌کنم لازم باشد موزه به خصوصی برای نگهداری عکس‌های یادبود ترتیب دهند، ولی هر موزه‌ای طبیعتاً اگر بخواهد یادگارهای این مملکت را نگاه بدارد، قسمتی از این عکس‌ها را خودبه‌خود خواهدداشت. اگر بخواهد تاریخ گوینده باشد.

خبرنگار پرسید: اعلیحضرتا، چند بار امروز موقعی که عکس‌هایی ملاحظه می‌فرمودید و مربوط به دوران کودکی‌تان بود، خاطراتی را بر زبان آوردید، چند بار است که والاحضرت همایون ولایتعهد به همراه اعلیحضرت همایونی و علیاحضرت شهبانو به مراکزی می‌روند و از پیشرفت‌های مملکت بازدید می‌کنند. آیا نظر دارید که والاحضرت همایون ولیعهد راهمراه خودتان به بازدیدها و به برنامه‌ها ببرید؟

شاهنشاه فرمودند: البته هر روز یک قدری بیشتر، فعلاً ولیعهد مشغول درس است، درس جدی هم می‌خواند و مجبور است که نمرات خوب هم آخر سال بیاورد. این است که زیاد به این بازدیدها نمی‌توانیم ببریم چون یک مقداری ممکن است از درسش عقب بیفتد. ولی انشاءالله بیش از پیش این کار خواهد شد.

خبرنگار دیگری پرسید: در مورد برگزاری نمایشگاه آیا به نظر شاهنشاه بهتر نیست که هر یک از سازمان‌ها در یک فرصت زمانی معین کارهای خودشان را عرضه کنند؟

شاهنشاه فرمودند: ممکن است ولی تأثیری که این‌ها رویهمرفته در یک شخص می‌گذارد ممکن است نگذارد، اگر بیایند و در یک مجتمعی همه چیزها را با هم ببینیند اثر آن شاید بیشتر باشد، ولی گفتم انتخاب ماه و مقدار فرصتش خوب نبود. می‌بایستی ماه بهتری را برای این کار انتخاب می‌کردند ولی نمایشگاه‌های یکی از این قسمت‌هایی که در این نمایشگاه دیده می‌شود ممکن است که در خود تهران تکرار بشود یا اینکه به استان‌ها ببرند. شنیدم از استان‌ها برای دیدین این نمایشگاه به تهران آمده‌اند. اگر نمایشگاه خوبی در استان‌ها باشد، ممکن است که از تهران بروند به آن استان‌ها برای تماشا. به هر صورت ایجاد نمایشگاه برای تنویر افکار و پیشرفت دانش مردم کار خوبی است و این کار را باید در آینده بیشتر هم تکرار کرد.


علیاحضرت شهبانو هنگام بازدید از نمایشگاه پیشرفت‌های ۵۰ سال شاهنشاهی پهلوی در مصاحبه‌ای فرمودند:[۲]

من فکر می‌کنم برگزاری این گونه نمایشگاه‌ها واقعاً بسیار مفید است، زیرا مردم از جهات مختلف با فعالیت‌هایی که در مملکت هست از نزدیک آشنا می‌شوند. از آن مهمتر، با پیشرفت مملکت شریک می‌شوند. بعلاوه، هیچ چیزی از آن‌ها پنهان نمی‌ماند و هر قدر انسان با آن‌ها آشنایی پیدا کند، بیشتر نسبت به آن‌ها حس تعلق پیدا خواهد کرد و من امیدوارم که این قبیل نمایشگاه‌ها در شهرستان‌ها هم برگزار شود. البته نمایشگاه‌های کوچک‌تر تا نمایشگاه‌های دائمی که در استان‌ها یا شهرستان‌ها در تمام طول سال ترتیب یابد.

پرسیده شد، بنظر علیاحضرت شهبانو کدام بخش از نمایشگاه غرورآمیزتر از دیگر بخش ها بود؟

شهبانو فرمودند: با این سرعتی که ما از نمایشگاه بازدید کردیم، طبعاً تمام غرفه‌ها را ندیدم و واقعاً من الآن حضور ذهن ندارم که بگویم کدام غرورآمیزتر بوده، ولی هر قسمتی بنوبه خود غرورآمیز است. این نمایشگاه فعالیت‌ها و پیشرفت‌ها و همکاری تمام کسانی را نشان می‌دهد که در این راه زحمت کشیده‌اند.

پرسیده شد به نظر علیاحضرت شهبانو در زمانی که مدارس باز هستند بهتر نیست با یک برنامه‌ریزی بهتر دانش‌آموزان و دانشجویان را به نمایشگاه آورد و آنان را به بازدید از این نمایشگاه‌ها به نوعی ترغیب کرد؟

شهبانو فرمودند: البته برای همین است که می‌گویم این نوع نمایشگاه‌ها دائمی باشد و طبعاً هنگامی که در زمان مدارس برگزار شود حتماً بچه‌ها باید بیایند و توجیه شوند. به طوری که گفته می‌شود بعد از این نمایشگاه، نمایشگاه بین‌المللی برگزار می‌شود و افسوس که از قبل فکر نشده بود که در زمان بهتری نمایشگاه برگزار شود چون زحمت خیلی زیاد کشیده شده است.


دیدار شاهنشاه و شهبانو و والاحضرت همایون ولایتعهد از نمایشگاه پیشرفت‌های ۵۰ سال شاهنشاهی پهلوی که همه جا به کف زدن‌های صمیمانه و گرم مردم و کارکنان غرفه‌ها همراه بود، در ساعت ۱۳ و پانزده دقیقه به پایان رسید و اعلیحضرتین و والاحضرت ولایتعهد به کاخ شاهنشاهی بازگشتند.

گشایش نمایشگاه عصر پهلوی

هویدا نخست وزیر نمایشگاه پیشرفت‌های عصر پهلوی را می‌گشاید

باید یادآوری کنیم که در روز ۱ شهریور ماه ۲۵۳۵ نمایشگاه عصر پهلوی بزرگترین نمایشگاه ملی تاریخ نمایشگاهی ایران در پهنه‌ای به بزرگی یک میلیون و سیصد هزار متر مربع با هدف ارج نهادن و بزرگداشت پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی و پیشرفت‌های کشور در این دوران از سوی هویدا نخست وزیر گشایش یافت. در آیین گشایش این نمایشگاه گروهی از وزیران، نمایندگان مجلسین و پایوران کشوری و لشکری، صاحبان صنایع و شخصیت‌های بخش خصوصی از باشندگان بودند. آیین گشایش با نواختن سرود شاهنشاهی و گزارش هاشم معادی مدیر عامل نمایشگاه‌های بین المللی آغاز گردید و با بازدید سه ساعته هویدا نخست وزیر از غرفه‌های ارتش شاهنشاهی، صنایع نظامی، نیروی هوایی، نیروی دریایی، ژاندارمری و شهربانی، فرهنگ و هنر و رسانه‌های همگانی پایان یافت. در آغاز مدیر عامل سازمان نمایشگاه‌ها گزارش رسایی داد. آنگاه هویدا نخست وزیر از نمایشگاه دیدن کرد.

هویدا نخست وزیر هنگام گشایش نمایشگاه عظمت و افتخار ایران پیامی فرستاد.[۳]

نمایشگاه عصر پهلوی که امروز افتتاح می شود، جلوه گاه یکی از شکوفاترین و پربارترین دوران های تاریخ دو هزار و پانصد ساله شاهنشاهی ایران است. این نمایشگاه آیینه ای از پنجاه سال تلاش و کوشش ملتی است که پس از دو قرن سکون و سکوت به همت دو فرمانده بزرگ تجدید حیات خویش را آغاز کرده و طی نیم قرن به قله های عظمت و افتخار دست یافته است.

پیش از عصر پهلوی، ایران چنان روزگاری را می گذراند که حتی خوشبین ترین افراد امیدی به ادامه زندگی سیاسی این ملت کهن نداشتند اما تاریخ نشان می دهد هر بار که امواج سهمگین خطرها از شرق و غرب و شمال و جنوب حیات ملی ما را در معرض خطر نابودی قرار داده از گوشه ای از این سرزمین مقدس و جاودانی سردار دلاوری قد مردانگی برافراشته و با سلاح پاک و ایمان و عشق سرشاز به میهن و اراده توانا روح امید را به جان ملت و کشور خویش بازگردانده و حماسه های پرشوری از استعداد و خلاقیت آفریده است. این فرزند دلیر میهن که سال ها بعد با قیام مردانه خود دودمان جاودانی پهلوی را بنیاد نهاد، دوران جدیدی از عظمت و بزرگی برای کشور و ملت خویش به ارمغان آورد.

نمایشگاهی که به نام دلپذیر «عصر پهلوی» گشایش می یابد، دستاوردهای بی شمار و پربار دوران شکوهمند شاهنشاهی پهلوی را به ملت حق شناس و پر تلاش عرضه می دارد. نمایشگاه عصر پهلوی آیینه تمام نمای تلاش و کار ملتی است که قدر خود را شناخته و در پناه ثبات و آرامش سیاسی و امنیت های اقتصادی که حاصل نظام جاودانی شاهنشاهی این سرزمین است برای افزودن به تولید ملی خود از همه امکانات خویش استفاده کرده است.

بی تردید این تلاش ها با فرماندهی شاهنشاه آریامهر به خاطر خلق یک تمدن بزرگ ادامه خواهد داشت.

بن‌مایه‌ها