باریابی دبیرکل و هموندان دفتر سیاسی و هیات اجرایی حزب رستاخیز ملت ایران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و شهبانو ۱۲ اردیبهشت ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
حزب رستاخیز ملی ایران درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی

درگاه انقلاب شاه و مردم
AryamehrShahbanouRastakhizParty12Ordibehesht2535f.jpg
AryamehrShahbanouRastakhizParty12Ordibehesht4.jpg
AryamehrShahbanouRastakhizParty12Ordibehesht2535m.jpg
HoveydaRastakhizParty12Ordibehesht2535.jpg
AryamehrShahbanouRastakhizParty12Ordibehesht2535a.jpg
AryamehrShahbanouRastakhizParty12Ordibehesht2535k.jpg


باریابی دبیرکل و هموندان دفتر سیاسی و هیات اجرایی حزب رستاخیز ملت ایران به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و شهبانو ۱۲ اردیبهشت ۲۵۳۵ شاهنشاهی

هموندان دفتر سیاسی و هیات اجرایی موقت حزب رستاخیز ملت ایران در کاخ نیاوران، به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو باریافتند.[۱] در این نشست که دو ساعت و سی دقیقه به درازا کشید، هویدا نخست وزیر و دبر کل حزب رستاخیز ملت ایران گزارش کارهای انجام شده را به آگاهی رسانید. آنگاه شاهنشاه آریامهر بیانات مهمی ایراد فرمودند [۲].


بیانات اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در باریابی هموندان دفتر سیاسی و هیات اجرایی حزب رستاخیز ملت ایران کاخ نیاوران ۱۲ اردیبهشت ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

البته تا به حال کسی با من در تدوین این هفده ماده انقلاب شریک نبود و درمورد هر چه انجام شده دستور از فرماندهی به پایین صادر شده‌است، ولی من که ابدی نیستم و برای تأمین مطمئن آینده مملکت سازمان‌هایی را باید داشته‌باشیم که ثمره انقلاب ایران، ثمره کارهایی را که در این چند سال انجام شده، نه فقط تثبیت و نگهداری کند، بلکه آنها را ریشه‌دارتر و عمیق‌تر انجام بدهد و وسایل و لوازمی را فراهم بکند که ملت ایران را درمورد اصولی که تا به حال اعلام شده و یا در آینده برای مصلحت مملکت به نظر خواهدرسید، قادر به انجام وظیفه بنماید.
اساس فلسفه تشکیل حزب رستاخیز ملت ایران و حتی اشاره به این تشکیلات و بیاناتی که در نوروز ۲۵۳۵ شاهنشاهی ایران کردم، بر این است که این تشکیلات و این حزب از این به بعد جنبه تاریخی دارد، یعنی مترادف می‌شود با آن چیزی که الان مملکت را تشکیل می‌دهد: نظام شاهنشاهی، اصول انقلاب، قانون اساسی، و برای حفظ اصول انقلاب و اجرای قانون اساسی اضافه بر قوه مجریه باید یک اتکایی و ارتباطی بین قوه مجریه و تمام ملت فراهم کرد که این البته به طور طبیعی به وسیله حزب فراگیرنده ملت ایران خواهدبود. اینجا دو عمل لازم است: یکی (زمان خودم را صحبت نمی‌کنم، بلکه به طور کلی می‌گویم) انعکاس تصمیمات لازمه‌ای که در هیأت عالی برای پیشرفت مملکت گرفته‌می‌شود به عموم ملت ایران، به توسط کی؟ به توسط حزب، و بعد دیدن و شنیدن و لمس کردن انعکاس این تصمیمات از طرف ملت ایران، باز هم به وسیله حزب. اساس ایجاد این رابطه متقابل است، از بالا به پایین و از پایین به بالا، که طبیعی است این به وسیله حزب می‌شود.
گفتید که تیراژ روزنامه رستاخیز به ۶۰هزار رسیده‌است. این رقم در عرض یک سال خوب است.
مطالبی که در روزنامه رستاخیز می‌بینیم، مطالب جالبی است. از هر در سخنی هست و از فرهنگ و هنر گرفته تا ورزش و همه جریاناتی که در دنیای امروز صورت می‌گیرد در آن انعکاسی هست. ضمناً البته فعالیت‌های حزبی و فعالیت‌های بنیادی و فلسفی مملکت را هم منعکس می‌کند.
در نظام شاهنشاهی و فرماندهی و به وسیله قانون اساسی، خوب معلوم است که مجریه یعنی چه، مقننه یعنی چه و قضاییه یعنی چه؟ حتی مطابق قانون اساسی خودمان، حالا صحبت از نظام شاهنشاهی هم نمی‌کنم، قوه مجریه مختص پادشاه مملکت است. با وجودی که رئیس مملکت رئیس قوای سه گانه است، ولی نوشته شده که مجریه مختص پادشاه است. پادشاه چه شکلی باید عمل کند، برای اینکه قوه مجریه‌اش هم اجراکننده سیاست‌های عالی باشد و هم حتی سیاست‌های کوچک؟ این بر دو نوع است: یکی به وسیله همین حزب، یعنی انعکاس از بالا به پایین، و باز هم به وسیله همین حزب برای گرفتن نبض مردم از پایین به بالا.
قبلاً توضیح دادم که وسایل این کار چیست؟، احتیاج به تکرار نیست. در قسمت صنعت، اقتصاد دموکراتیک است و در قسمت کشاورزی هم همینطور، اما دموکراسی اقتصادی، باز هم همین کاری است که ما می‌کنیم، یعنی کارگر هم تا ۲۰ درصد در سود کارخانجات سهیم است و هم حالا در سهام کارخانه. پس ما در قسمت صنعتی مملکت به بالاترین حد آن چیزی که فعلاً تمدن دنیا می‌شناسد رسیده‌ایم و آن داشتن هر دو اصل است، یعنی اقتصاد دموکراتیک و دموکراسی اقتصادی.
در قسمت کشاورزی هم همینطور، هر کسی که زمین را کشت و زرع می‌کرده، صاحب همان زمین شده‌است. این چیست؟ کشاورزی دموکراتیک. دموکراسی کشاورزی ایجاد تعاونی‌های کشاورزی است و شرکت‌های سهامی زراعی. در لزوم تعاونی‌ها و شرکت‌های سهامی زراعی برای خصوصیات مملکت ایران جای تردید نیست. اگر ایران یک مملکت کشاورزی بود که دشت‌های وسیعی داشت و نزولات آسمانی‌اش به طور مرتب و کافی بود، شاید می‌رفت روی سیستم مالکیت بزرگ فردی مثل امریکا که در دنیا از لحاظ کشاورزی به طور غیر قابل مقایسه‌ای پیشرفته‌تر است، ولی برداشت به هکتار امریکا مگر فکر می‌کنید چقدر است؟ برداشت گندم امریکا در هکتار حتی یک تن هم نیست. پس چطور با کمی بیش از سه درصد جمعیت امریکا نه فقط خودش را تغذیه می‌کند، بلکه میلیون‌ها تن گندم به خارج صادر می‌کند؟ این برای آن دشت‌های پهن مساعد کشت گندم و البته ذرت است. به موقعش باران می‌آید. به قدری وسیع است که همه‌اش مکانیزه است که حتی نه فقط سم‌پاشی، ولی شاید بذر و کارهای دیگرشان را هم به وسیله هواپیما انجام می‌دهند، مثل برنج‌کاری‌هایشان.
ولی در مملکت ایران از این دشت‌ها خبری نیست و جمعیت زیادی از مملکت در روستاها هست و غیر از همین سیستم خرده‌مالکی که یا در تعاونی‌ها جمع بشوند یا در شرکت‌های سهامی جمع بشوند، ما کشاورزی مکانیزه را نوع دیگری نمی‌توانستیم تعمیم بدهیم.
چیز دیگری که مسلم است، این است که چون نزولات ما نه مرتب است و نه به اندازه کافی، کشاورزی ایران باید کشاورزی آبیاری شده‌باشد. برای این کار سرمایه‌گذاری خیلی زیادی لازم است و این سرمایه‌گذاری از عهده فرد کوچک خرده‌مالک خارج است، پس یا باید به وسیله تعاونی‌ها باشد یا شرکت‌های سهامی زراعی. اساس کار این است که ما بتوانیم این سیستم‌های آبیاری را در تمام زمین‌های کشاورزی پیاده کنیم، یعنی یکپارچگی اراضی زراعی زیر سیستم‌های آبیاری، و الا اگر کسی به عنوان مالکیت فردی یا در تعاونی و غیره می‌توانست بگوید که اینجا زمین من است، من به شما اجازه نمی‌دهم که این سیستم آبیاری شما از زمین من عبور کند، مملکت در برابر سرسختی یک نفر آدم معطل می‌شود. این را ما به وسیله قوانین و ابداعات خودمان بر طرف کردیم. به این می‌گویند کشاورزی دموکراتیک. اما دموکراسی کشاورزی، باز تشکیلاتی است همانطور که گفتم مثل تعاونی و شرکت‌های سهامی، بر این اساس که در زمین‌های بایر جایی که زارع نبوده، ابتکارات فردی برای ایجاد کشاورزی مکانیزه به وسیله استخدام کارگر کشاورزی یا روزمزد صورت گیرد یا به هر وسیله دیگری که با همدیگر کنار بیایند.
به وسیله حزب رستاخیز و شروع کار کانون‌ها و گفت و شنود حزبی و همین تعاونی‌ها در دهات و خانه‌های انصاف و انجمن‌های شهر و انجمن‌های گوناگون دیگری که داریم، از قبیل انجمن‌های استان و شهرستان، و حتی می‌خواهم بگویم خیلی انجمن‌های دیگر مثل انجمن‌های خیریه که در آنجا هم همه‌اش صحبت از تعاون و گفت و شنود و همکاری است، باید تا آنجایی که ممکن است کارها را به خود استان‌ها و شهرستان‌ها محول کرد تا اهالی محل در اظهار نظر بیشتر آشنا شوند، و برای مأمورین دولت در آن محل‌ها احتیاج به مراجعه و تا جایی که ممکن است حتی مراجعه به مرکز استانشان هم نباشد و بعد از استان به خود مرکز احتیاج به مراجعه نباشد. این حقیقتاً تعمیم دموکراسی صحیح سالم و اصیل در کشور شاهنشاهی ایران است.
چون هنوز اول کار است و هفده ماده انقلاب فقط از بالا به پایین منعکس شده و هنوز البته حزب رستاخیز فرصت ایجاد تشکیلات عمیقانه‌ای را که سرتاسر مملکت را بپوشاند، نداشته‌است. فعلاً ما بیشتر از این انتظار از حزب نمی‌توانیم داشته‌باشیم، ولی کم‌کم حزب باید خودش را برای برنامه ششم حاضر کند، یعنی حزب باید منعکس‌کننده اشتراک کامل مردم از لحاظ نظر دادن باشد و بعداً از لحاظ اجرا، منعکس‌کننده احتیاج و نظرات مردم باشد که در ارگان‌های مختلفه‌اش منعکس و هضم می‌شود و به سازمان برنامه و وزارتخانه‌های دیگر منعکس می‌شود. جمعاً می‌آیند برای مملکت برنامه‌ریزی می‌کنند که بدون انصراف از هدف‌های بزرگ ملی، تا حدی که بودجه مملکت اجازه می‌دهد، حتی وسایل رفاه کوچکی که فعلاً فلان ده و فلان ده می‌خواهند فراهم شود. ولی تا من هستم مسلماً به ایجاد بر مبنای محکم لازم مملکت توجه خواهدشد.
ما امروز نسل‌های بعدی را فدای آرامش موقتی نسل فعلی نخواهیم کرد. اگر ما می‌گوییم که تا بیست الی سی سال دیگر نفتی را که از آن هفتادهزار مشتقات پتروشیمی می‌شود گرفت نباید برای ایجاد الکتریسیته یا گرم کردن و خنک کردن خانه‌ها یا راه بردن ترن‌ها استعمال کرد، این حرف هوایی نیست، حرفی است بر اساس منطق. پس چکار باید بکنیم؟ وسایل ارتباطی باید برقی بشود، راه‌آهن‌های ایران باید دو خطه و برقی بشود برای اینکه به اندازه کافی کشش داشته‌باشد که بنادر ایران تخلیه شود. ما الان به حق هیاهو کرده‌ایم که بلی کشتی‌ها ۱۰۰ روز یا ۱۱۰ روز یا بیشتر در جلوی بنادر ایران منتظر هستند و ما چند صد میلیون دلار خرج سورتاکس می‌دهیم و غیره. بعد هم می‌آییم پیش خودمان می‌گوییم که ما الان مطالب را همه حل کردیم، سورتاکس را از بین بردیم، کشتی‌ها زودتر تخلیه می‌شود، ولی تخلیه می‌شود می‌رود در بندر می‌ماند، به مرکز مصرف و به دست مردم که نمی‌رسد. فقط از توی کشتی خالی می‌شود و می‌رود توی بندر و آنجا گیر می‌کند. برای اینکه این طور نشود، در مملکتی که به این سرعت رو به ترقی می‌رود باید بنادر ایران ساخته شوند. بنادر ایران باید وسیله تخلیه داشته‌باشند، یعنی راه و راه‌آهن، ولی به خصوص راه‌آهن، آن هم راه‌آهن برقی. در راه‌آهن‌های برقی قدرت کشش فوق‌العاده است، سرعت کشش فوق‌العاده است، حتی شاید مسافت تهران – مشهد را در کمتر از ۴ ساعت بشود با آنها طی کرد. این از لحاظ مسافربری است. از لحاظ باری هم تا روزی ۳۰ – ۴۰ – ۵۰ هزار تن شاید قدرت کشش خط‌آهن باشد. این یکی از کارهای اساسی است.
ساختمان و ایجاد کارخانجات برق اتمی هم از آن کارهای اساسی است. فردا اگر به وسیله آفتاب انرژی بشود تولید کرد، این کار اساسی است. فردا اگر به وسیله پلاسما یا فوزیون یا تجزیه آب و استفاده از موادی که در آب هست بشود برای ایجاد حرارت و انرژی استفاده کرد، باید آن کار را بکنیم. خلاصه تمام کارهای اساسی را که نسل‌های آینده ایران را تضمین خواهدکرد و تأمین خواهدداد خواهیم کرد. خارج از این تا جایی که می‌شود البته به رفاه نسل فعلی هم خواهیم رسید، کما اینکه ملاحظه می‌کنید سطح زندگی مردم ایران امروز را با مردم حتی ۱۲ سال پیش یا ۱۴ سال پیش یا روز انقلاب نمی‌توان مقایسه کرد. کافی است که بگوییم درآمد سرانه ایران که در شروع انقلاب ۲۲۰ دلار بود، حالا از ۱۶۰۰ دلار تجاوز کرده و به ۱۶۲۰ دلار رسیده‌است. پس یک امر مهم همین زیر بنا است که هر سرمایه‌گذاری که باید بکنیم، چون برای آینده است، امروز باید بکنیم.
یکی دیگر صنایع بزرگ مادر است، مثل پولاد، که هر خرجی که برای ایجاد سیاست‌های تولید پولاد باشد، خواهیم کرد. یک صنعت مادر دیگر صنایع پتروشیمی است که در زمینه آن از هیچ کاری مضایقه نخواهیم کرد. خوشبختانه ذخایر گاز ایران فوق‌العاده است و برای صدها سال کافی است و ادامه خواهدداشت. هر روزی هم در مملکت منابع جدیدی پیدا می‌کنیم. تا شش هفت سال پیش ما نمی‌دانستیم در ایران مس هست. یعنی ممکن بود یک کمی باشد، ولی آن را به این مقدار نمی‌دانستیم. اما پیدا شد. حتی بعضی‌ها به من گزارش دادند که فسفات هم پیدا شده‌است. حالا به چه مقدار؟ باید روشن شود، باید اذعان کنم که ما مملکت خودمان را هنوز درست نمی‌شناسیم و در شناختن مملکت باید کوشا باشیم.
یکی هم سرمایه‌گذاری به هر مقداری که لازم هست، در کشاورزی ایران است. اولاً کم‌کم محسوس است که دنیا دچار کمبود مواد غذایی است، جمعیت به طور زیادی جلو می‌رود و ایران هم با نداشتن نزولات کافی آسمانی باید از هر قطره آبش استفاده کند. تنها راه آن ساختمان سد است و به همان اهمیت ساختمان سد، ایجاد شبکه‌های آبیاری است. شبکه‌های آبیاری جدید امروز هم شبیه به شبکه‌هایی که سابق در نظر داشتیم نیست که نهری بکشید و حالا چند درصد آب در خود نهر فرورود و چند درصدش تبخیر شود، مطلب جداگانه‌ای است. شاید در بعضی قسمت‌های آن نهرهای اولیه‌ای که از زیر سد منشعب می‌شود، چاره‌ای نباشد جز آنکه نهرهای خیلی بزرگی ساخت، ولی درجه سه و چهارمش مسلماً باید برود توی لوله‌ها آن هم لوله‌های پلاستیک که البته سرمایه‌گذاری اولیه‌اش سنگین است.... ادامه دارد

گزارش هویدا نخست وزیر در آغاز نشست

گزارش هویدا به پیشگاه اعلیحضرتین- ۲٬۸۶۰٬۴۸۷ نفر در کانون‌های حزبی فعالیت دارند

در آغاز باریابی هموندان دفتر سیاسی و هیئت اجرایی حزب رستاخیز به پیشگاه شاهنشاه و شهبانو، آقای هویدا نخست‌وزیر و دبیر کل حزب رستاخیز ملت ایران گزارش فعالیت‌های حزب رستاخیز ملت ایران را به آگاهی همایونی رساند:

شاهنشاه،
علیاحضرتا،
اینک که افتخار شرفیابی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو نصیب اعضای دفتر سیاسی و هیئت اجرایی موقت حزب رستاخیز ملت ایران گردیده است، اجازه می‌خواهد به اختصار فعالیت‌های حزب و رئوس برنامه‌هایی که برای سال جاری در نظر گرفته شده است به شرف‌عرض همایونی برساند.
۱- دفتر سیاسی و هیئت اجرایی موقت در سالی که گذشت در اجرای وظایفی که طبق اساسنامه بر عهده آنان گذاشته شده، به ترتیب ده و هفده جلسه داشته‌اند.
۲- تا آخر فروردین ماه سال جاری ۲۵۴۶۲۷ کانون با عضویت ۲٬۵۸۶٬۴۸۷ نفر در سراسر کشور تشکیل گردیده است. بدین ترتیب، تاکنون حدود چهل درصد از جمعیت که می‌تواند در امور حزبی مشارکت داشته باشند در کانون‌ها گرد آمده‌اند. به نظر می‌رسد که تا پایان خرداد ماه این نسبت به پنجاه درصد برسد، هر چند شوق زیادی از طرف عموم مردم نشان داده شده است، ولی با تمام کوششی که برای گسترش تشکیلات حزبی در شهرستان‌ها و روستاها بعمل آمده، با توجه به وسعت کار و تعداد زیاد شهرستان‌ها و روستاها هنوز این مدت کافی نبود که به شوق تقاضای مردم برای شرکت فعالانه در امور حزبی و گسترش تشکیلات در تمام نقاط کشور کاملاً تحقق بخشیم ولی برنامه کار با جدیت تمام برای نیل به این منظور پی‌گیری می‌شود.
۳- شوراهای حزبی که از نمایندگان منتخب کانون‌های شهر و روستا بوجود می‌آیند، در سال جاری با گسترش بیشتر کانون‌ها تشکیل خواهند شد. شورای مرکزی نیز مرکب از نمایندگان منتخب شوراها امسال تشکیل می‌گردد.
۴- در مورد تشکیل کنگره به شرف‌عرض همایونی می‌رساند: با توجه به اینکه اعضاء کنگره باید بوسیله کانون‌ها انتخاب شوند، دو نظر در هیئت اجرایی وقت مورد بحث است.
  • اول آنکه کنگره حزب در تیر ماه که چهارده ماه از تاریخ تصویب مرام‌نامه و اساسنامه حزب می‌گذرد تشکیل شود.
  • دوم تشکیل کنگره پس از گسترش بیشتر کانون‌ها صورت گیرد.
۵- مسئولان ستاد مرکزی حزب تعیین و نیز برای کلیه استان‌ها و فرمانداری‌های کل مسئول حزبی انتخاب گردید. در مورد شهرستان‌ها تاکنون ۱۱۸ مسئول منصوب شده‌اند و تا پایان سال جاری مسئولان بقیه شهرستان‌ها، شهرها، بخش‌ها و روستاها نیز بتدریج تعیین خواهند شد. از آن‌جا که قبول مسئولیت حزبی در استان‌ها مستلزم داشتن فرصت کافی می‌باشد، تعیین مسئولان موظف و تمام وقت در هیئت اجرایی مورد بررسی است.
۶- حزب درحال حاضر دارای نشریات زیر می‌باشد:
  • روزنامه رستاخیز با تیراژ بیش از ۶۲ هزار در روز که امیدوار است تا پایان سال به بیش از یکصد هزار نسخه برسد.
* مجله جوانان رستاخیز با ۲۵ هزار نسخه در هفته
* رستاخیز روستا با ۲۰۰ هزار نسخه در ماه * رستاخیز کارگران با ۲۲۰ هزار نسخه در ماه.
دو نشریه دیگر حزبی به نام اندیشه‌های رستاخیز که نشریه تئوریک حزبی است و رستاخیز هوایی برای هم‌میهنان خارج از کشور نیز بزودی منتشر خواهد شد.
۷- در اجرای اوامر شاهنشاه دائر بر گسترش آموزش سیاسی و ملی در سراسر کشور تاکنون چند دوره کلاس آموزش سیاسی و ملی در سراسر کشور تشکیل شده و جزوه‌های آموزشی نیز چاپ شده است. در فروردین امسال سمینار توجیهی با شرکت ۱۵۴ تن از اعضای حزب که از نقاط مختل کشور اعزام شده بودند تشکیل گردید.
۸- جهت استفاده از گروه‌های صاحب‌نظر و متخصص در زمینه‌های مختلف و همچنین ایجاد موجبات مشارکت و جلب همکاری و خودیاری مردم در برنامه‌ها و فعالیت‌های مملکتی، کمیته‌های تخصصی و نظارت و ارزشیابی در حزب تشکیل شده است.
۹- به منظور ایجاد و گسترش فعالیت سازمان‌های گروهی در حزب، پیش‌نویس طرح اساسنامه سازمان‌های دانش‌آموزان، سپاهیان انقلاب، جوانان تهیه گردیده و در دست نظرخواهی است. با استفاده از بسیج و مشارکت قریب ۱۹ هزار نفر دانشجویانی که در ستاد مبارزه با گران‌فروشی در اجرای اصل چهاردهم انقلاب شاه و ملت همکاری داشته‌اند، پیش‌نویس طرح اساسنامه سازمان دانشجویان به منظور واگذاری امور خاص دانشجویی به خود آنان آماده گردید و به نظرخواهی کلیه استادان و حدود ۶۰ هزار دانشجو در سراسر کشور گذاشته شده است. نظرات مختلفی که درباره تشکیل این سازمان وجود دارد ایجاب می‌کند بررسی‌های مربوط ادامه پیدا کند.
۱۰- در زمینه همکاری حزب و مجلسین تاکنون پنج جلسه مشترک نمایندگان دو مجلس و پنج جلسه هیئت رئیسه و رؤسای کمیسیون‌های مجلسین در حزب تشکیل گردیده است.
۱۱- دو جناح حزب به عنوان عامل مؤثری در جلب و جمع‌آوری افکار و آراء مردم در زمینه‌های مختلف تشکیل و مبادرت به ایجاد کمیته‌های تخصصی نموده‌اند و به این ترتیب تدریجاً خواهند توانست نقش خود را در ایجاد بستر فکری ایفا نمایند.
۱۲- در اجرای فرمان شاهنشاه آریامهر دائر بر تدوین کلی اصول انقلاب به صورت یک سیستم فکری جامع ایدئولوژیک بر بنیان یک دید دیالکتیک و علمی دورنگر از طرف حزب به گروهی از اعضای حزب مأموریت داده شد تا پس از مطالعات لازم گزارشی تهیه نمایند. سه کمیته مشغول تهیه طرح نهایی در این زمینه هستند که نتیجه به صورت گزارش تا تیر ماه آماده و به نظرخواهی در کلیه کانون‌های حزبی گذاشته می‌شود.
البته نتیجه اقدامات به شرف‌عرض همایونی خواهد رسد.
شاهنشاه! در این روزهای فرخنده که ملت ایران آغاز پنجاهمین سال شاهنشاهی پهلوی را با غرور و شادمان جشن می‌گیرد، از خدای بزرگ مسئلت داریم که تحت فرماندهی شاهنشاه به همه اعضاء حزب توفیق خدمت بیشتر عنایت فرماید.

پس از سخنان هویدا نخست وزیر، هوشنگ انصاری وزیر امور اقتصادی و دارایی و هموند دفتر سیاسی و رهبر جناح سازنده، فعالیت های این جناح را از بدو تشکیل تاکنون روشن ساخت. انصاری گفت که جناح سازنده از یک سال پیش فعالیت خود را شروع کرده و اصل فکر بر مبنای فعالیت های جناحی در راستای تشویق افراد به کسب اطلاع بیشتر از رویدادهای مملکتی و ایجاد شرایطی که در آن هموندان احساس مشارکت بکنند گذاشته شد. در این مدت ۳۷٫۵۰۴ تن به جناح سازنده پیوسته اند که همه آنها با توجه به فعالیت های مختلفی که دارند علاقه ای که به رشته های مختلف سیاسی، اقتصادی و اجتماعی مملکت نشان داده اند، در ۹ گروه اصلی متمرکز شده اند. هدف این جناح جلب افرادیست که افکار سازنده ای دارند، نه افزایش شمار هموندان جناح. از سوی هموندان جناح به طور شخصی و انفرادی و بدون اینکه نمایشگر فعالیت جناح باشد، تشکیل کانون های بی شمار هم صورت گرفته که البته در درون این کانون ها تبادل نظری که انجام می شود نمایشگر افکاری است که جناح می پندارد برای پیشبرد هدف های بزرگ انقلاب در اجرای اوامر همایونی بایستی دنبال بشود.

جمشید آموزگار رییس هیات اجرایی دولت حزب نیز گزارشی درباره فعالیت های هیات اجرایی و جناح پیشرو داد. این گزارش روش تشکیل کانون ها، تشکیل کمیته های تخصصی برای بررسی مسایل گوناگون آیین نامه های کمیته های نامبرده اشاره کرد. آموزگار سپس گفت: به جان نثار علاوه بر ریاست هیات اجرایی موقت که انتخاب شده بودم، تشکیل کی از جناح ها- جناح پیشرو محول شده بود. چون هدف گردآوردن افکار بود ۳۹٫۴۰۴ تن به جناح پیشرو پیوستند و از این شمار ۸۸۷ تن دارای درجه دکترا و ۶۲۳ تن استاد دانشگاه هستند. هم چنین ۱۰۶۱ تن دارندگان درجه لیسانس و فوق لیسانس می باشند. ...

آقای هویدا نخست‌وزیر و دبیر کل حزب رستاخیز ملت ایران و رئیس دفتر سیاسی پس از گزارش هوشنگ انصاری در مورد ترکیب دفتر سیاسی حزب جنین به عرض رساند: دفتر سیاسی حزب ۳۰ نفر عضو دارد که عبارتند از:

  • نخست‌وزیر و ۱۰ تن از وزیران
  • رئیس هیئت اجرای
  • قائم مقام دبیر کل حزب
  • پانزده نفر از اعضای هیئت اجرایی
  • دو نفر از نمایندگان مجلسین برای هماهنگی کارها.

در دفتر سیاسی حزب آیین نامه داخلی حزب، قانون مالک و مستأجر، مشارکت زنان در امور مملکتی و مسایل جنوب تهران که هفته گذشته مورد بازدید علیاحضرت شهبانو قرار گرفت، تهیه و بررسی شد و دفتر سیاسی آخرین مرکز حزبی است که در مورد مسایل مختلف نظر قاطع می‌دهد. کانون‌های متعددی به منظور رسیدگی و نظارت بر مسائل مختلف تشکیل شده است و این کانون‌ها در آینده با همکاری کانون‌های جناح‌ها افزایش خواهند یافت.

در این‌جا آقای فریدون مهدوی وزیر مشاور و قائم مقام دبیر کل حزب رستاخیز ملت ایران به آگاهی رساند: در حال حاضر ۲۰ کمیته اصلی در حزب فعالیت دارند که همکاری نزدیک با کمیته‌های تخصصی و کمیته‌های جناح‌ها خواهد داشت. همچنین همکاری بسیار نزدیک از نظر ساختمان سیاسی حزب بین کانون‌ها، شوراها و نمایندگان مجلسین وجود دارد.

قائم مقام دبیر کل حزب معروض داشت که حزب رستاخیز ملت ایران به موازات توسعه سیاسی حزبی، سنجش افکار و مشارکت در امور مملکتی از راه نظارت را باید داشته باشد.

در این‌جا علیاحضرت شهبانو پرسش فرمودند: تصمیماتی که در کانون‌های حزبی گرفته می‌شود به هیئت اجرایی ارجاع می‌شود؟

هویدا نخست‌وزیر در پاسخ به عرض رساند: از جلسه کانون‌ها گزارشی تهیه و به دفتر مرکزی ارجاع می‌گردد. البته تاکنون در کانون‌ها بیشتر در مورد مسائل حزبی هر کانون بحث و تبادل نظر شده است. مسائل اجتماعی مختلفی که در این کانون‌ها مطرح می‌گردند باید بطور کامل به اطلاع مسئولین حزب برسد تا از این نظریات بشود در برنامه‌ریزی برنامه ششم عمرانی استفاده کرد. با وجود جناح‌های پیشرو و سازنده، کانون‌های دیگری که وابسته به این جناح باشند وجود نخواهند داشت زیرا در تشکیل کانون‌های حزبی هدف اساسی تشکیل کانون با شرکت طبقات مختلف ساکنان یک منطقه بوده است و سعی شده از تشکیل کانون‌های صنفی پرهیز شود.

در این‌جا آقای منوچهر گنجی عضو هیئت اجرایی و دفتر سیاسی حزب رستاخیز ملت ایران در مورد فعالیت کانون‌‎ها به عرض رساند: این کانون در ماه دو جلسه دو ساعته تشکیل می‌دهد و در این جلسات در مورد اهم رویدادهای ملی، سیاست عمرانی، وضع روستاها و همچنین مسکن و انقلاب اداری و سایر مسائل اجتماعی بحث و تبادل نظر می‌شود و از مسئولین امر برای شرکت در جلسات و شرکت در بحث‌ها دعوت می‌شود.

شاهنشاه آریامهر در این‌جا فرمودند: کانون‌ها علاوه بر جناح‌ها یک مرکز تجمع افراد و تبادل فکر است یا در غیر این صورت چه ارتباطی با جناح‌ها دارد؟

نخست‌وزیر گفت: این کانون‌ها ارتباطی با جناح‌ها ندارند. اعضای جناح‌ها هم عضو کانون هستند. در جناح مسائل به صورت تخصصی مورد بحث و پی‌گیری قرار می‌گیرد و پیشنهادات آن‌ها به دفتر سیاسی و هیئت اجرایی حزب فرستاده می‌شود. بطور مثال در سال گذشته مسئله آموزش در جناح‌ها مورد بحث و تحقیق قرار گرفت و نتایج آن به شورای آموزش کشور داده شد تا از نظرات مردم در سطوح مختلف اگاه شوند ولی در کانون‌های حزبی هیچگونه اجباری نیست که دستور جلسه قبلی برای آن‌ها تعیین شود. آن‌ها خودشان در مور مسائل مورد بحث تصمیم می‌گیرند ولی سعی خواهد شد درباره مسائل ملی و آینده‌نگری بحث شود.

شاهنشاه آریامهر در این‌جا فرمودند: فراموش نشود که این جناح‌ها هر چقدر هم که در خیلی از اصولی که همه می‌دانند با هم همفکر باشند، ولی جناح‌ها برای این بود که مختصر تفاوت سلیقه و دربرداشت مطالب یک دید سیاسی و اجتماعی داشته باشند. باید دید این تفاوت‌هایی که در بین هر ملتی یا جامعه‌ای هست در داخل حزب به چه شکلی منعکس می‌شود. ما حزب را برای این می‌خواهیم که همه ملت ایران در آن باشد، ولی اگر بنا باشد که ده‌ها هزار سلیقه مختلف باشد که عملی نیست. چطور سلیقه‌های مختلف ایران که اصولاً یک قدری هم افکار شخصی به حد افراط دارد تا ما بطور تجمع فکر و یک نوع انضباطی و شاید یک فکر سومی سوق داده می‌شود. شاهنشاه آریامهر اضافه فرمودند: می‌بینیم از هر وسیله‌ای وسیله فراهم شده که افراد در داخل حزب از هم جدا باشند و عقاید مختلفی اظهار بدارند و از طرفی جمع بشوند در محورهای اصلی.

علیاحضرت شهبانو درپی فرمایشات شاهنشاه فرمودند: تضادها و اختلافاتی که در حزب مطرح است در دو سطح متفاوت می‌باشد، یکی تضادهایی است که در سطوح پایین‌تر در کانون‌ها از راه گفت و شنود قابل بررسی و حل است و دیگر اختلاف عقیده‌ای که در سطح دو جناح وجود دارد. کانون‌های حزبی باید با مشارکت کامل خود مردم تشریح شود، زیرا وجود مسئولین دولتی در صدر کانون‌های حزبی نمی‌تواند مشارکت کامل مردم را در امور حزبی فراهم سازد. شاید در وهله اول امکان تشکیل این کانون‌ها بدون شرکت مسئولین دولتی امکان‌پذیر نباشد، ولی کار را باید از همان ابتدا پی‌ریزی کرد. مردم هنوز به اندازه کافی اطلاعات سیاسی و حزبی ندارند، باید به آن‌ها آموزش داده شود که چطور در کانون‌های حزبی شرکت فعالانه داشته باشند. برای اکثریت هنوز روشن نیست که کانون‌های حزبی و شوراهای مرکزی و ارکان حزب چیست. باید الفبای کار حزبی به مردم آموزش داده شود.

در این‌جا آقای هویدا به عرض رسانید که در سال گذشته حزب گسترش قابل ملاحظه‌ای داشته و کوشش شده است این گسترش کیفی هم باشد.

آقای باهری معاون وزارت دربار شاهنشاهی و عضو هیئت اجرایی به تشکیل کمیته بررسی مسائل حزبی اشاره کرد و گفت: هدف از تشکیل این کمیته شناسایی مسائل حزبی و ارائه راه‌حل‌های مسائل حزبی است. آقای باهری سپس به تشریح فعالیت این کمیته پرداخت.