آیین‌نامه استخدامی کارمندان فنی اداره کل راه

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه‌های عمرانی کشور تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری نوزدهم

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری نوزدهم

آیین‌نامه استخدامی کارمندان فنی اداره کل راه - مصوب ۱۴ آبان ۱۳۳۷ کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی

فصل اول - نوع کار و طبقه‌بندی مشاغل

ماده اول - کارکنان و کارمندان فنی اداره کل راه از حیث نوع خدمت به پنج دسته تقسیم می‌شوند:

الف - مهندسین ماشین - راه و ساختمان.

ب - کمک‌مهندسین راه و ساختمان و ماشین.

ج - مکانیسین.

د - راننده - وسایل راهداری و راهسازی.

ه - افزارمند یا کارگر متخصص.

تبصره ۱ - منظور از مهندسین در این آیین‌نامه کسانی هستند که با داشتن دانشنامه مهندسی از دانشکده فنی تهران و یا یکی از دانشکده‌های خارج‌کشور که ارزش آن به گواهی شورای عالی فرهنگ رسیده باشد وظایف مختلف فنی را در وزارت راه عهده‌دار شوند.

تبصره ۲ - منظور از کمک مهندسین یا تکنیسین در این آیین‌نامه کسانی هستند که با داشتن گواهینامه تخصصی از آموزشگاه اختصاصی وزارت راه‌و یا آموزشگاه‌های همپایه که ارزش گواهینامه آن از طرف وزارت فرهنگ در حدود دیپلم کامل متوسطه فنی شناخته شده باشد.

تبصره ۳ - منظور از مکانیسین کسانی هستند که با داشتن تخصص و معلومات کافی در حدود مندرجات فصل هفتم این آیین‌نامه وظایف تعمیر -‌تعویض قطعات سرویس و سایر کارهایی را که برای آماده نگاهداشتن و به کار بردن ماشینهای سواری - باری - ماشین‌های راهداری لازم است انجام‌دهند.

تبصره ۴ - راننده به کسانی اطلاق می‌گردد که علاوه بر داشتن گواهینامه درجه یک و یا عمومی دارای سابقه عمل کافی بوده و از عهده انجام کارآزمایشهای لازم و همچنین وظایفی که در فصل نهم این آیین‌نامه مقرر شده‌است برآید.

تبصره ۵ - کارگر متخصص و افزارمند کسانی هستند که با داشتن نیروی سالم بدنی و تجربه لازم بتوانند وظایفی را که در فصل یازدهم این آیین‌نامه‌ذکر شده انجام دهند.

تبصره ۶ - داوطلبان مشمول بندهای ج - د - ه علاوه بر دارا بودن شرایط مندرج در این آیین‌نامه باید از عهده آزمایشهای فنی و عملی که به وسیله‌متخصصین وزارت راه به عمل خواهد آمد برآیند.

فصل دوم - شرایط استخدام

ماده ۲ - شرایط کلی استخدام مأمورین فنی وزارت راه موضوع آیین‌نامه خاص به شرح زیر است:

الف - تابعیت ایران.

ب - صحت مزاج و تندرستی و استعداد جسمانی برای کاری که باید انجام دهند (‌طبق گواهینامه اداره کل بهداری وزارت راه).

ج - انجام خدمت زیر پرچم و یا معافیت دائم و یا موقت پنج‌ساله.

د - در دست داشتن برگ عدم سوء پیشینه.

ه - نداشتن اعتبارات مضره (‌مواد مخدره و الکل).

و - واجد بودن شرایط علمی و عملی مندرج در بندهای پنجگانه فصل اول و سایر شرایط تفصیلی و اختصاصی که برای هر یک از خدمات‌پنجگانه در فصول مربوطه ذکر شده‌است.

ز - معرفی ضامن معتبر برای حداقل پنج سال خدمت متوالی در دستگاه‌های تابعه وزارت راه از طرف داوطلبان مشاغل ردیف ج - د - ه فصل اول‌در صورتی که شاغلین مذکور قبل از اختتام پنج سال ترک خدمت نمایند ضامن باید کلیه مخارجی که وزارت راه برای تعلیم و تربیت آنها متحمل شده‌است و میزان آن در ضمانت‌نامه تصریح می‌شود بپردازد.

فصل سوم - وظایف مهندسین

ماده ۳ - وظایف مهندسین ماشین:

۱ - خدمت در یکی از قسمتهای تابعه کارگاه مرکزی تهران و یا یکی از کارگاه‌های استان به عنوان مهندس ساده به منظور انجام تعمیرات ماشینها ویا رسیدگی به تعمیرات انجام شده (‌حداقل مدت خدمت در این مرحله برای ارتقاء به مقام بالاتر دو سال) است.

۲ - ریاست کارگاه بخش - سرپرستی اکیپ‌های ساختمانی مکانیزه - معاونت کارگاه‌های استانها (‌حداقل مدت خدمت در این مرحله سه سال‌است).

۳ - ریاست کارگاه‌های استان - ریاست یکی از قسمتهای تابعه کارگاه مرکزی (‌حداقل مدت خدمت در این مرحله سه سال در شهرستانها و چهارسال در تهران).

۴ - ریاست ادارات راه شهرستانها - ریاست یکی از قسمتهای تابعه اداره ماشین آلات از قبیل تدارکات - قسمت انبارها - قسمت اموال (‌حداقل‌مدت خدمت در این مرحله سه سال در شهرستانها و چهار سال در تهران است).

۵ - ریاست کارگاه مرکزی تهران (‌حداقل مدت خدمت در این مرحله چهار سال است).

۶ - ریاست اداره ماشین آلات.

تبصره - برای ترفیع به مقام بالاتر علاوه بر حداقل مدت خدمت در مقام پایین‌تر ابراز لیاقت و شایستگی نیز ضروری است.

ماده ۴ - وظایف مشاغل سایر مهندسین در وزارت راه به شرح زیر تعیین می‌شود:

۱ - خدمت در یکی از دوایر فنی ادارات تابعه وزارت راه به عنوان مهندس - نقشه‌کشی - نقشه‌برداری - تهیه اسناد و مشخصات طرحها - پروژه‌و سایر امور فنی (‌حداقل خدمت در این مرحله دو سال است) ۲ - معاونت مهندسین ناظر در کارگاه‌های راهسازی - سرپرستی اکیپهای تعمیراتی - معاونت دسته‌های نقشه‌برداری - ریاست دوایر فنی ادارات‌راه استانها (‌حداقل خدمت در این مرحله سه سال است) به استثنای استان مرکز که چهار سال خواهد بود.

۳ - نظارت فنی کارگاه‌های راهسازی - سرپرستی دسته‌های نقشه‌برداری ریاست دوایر فنی ادارات مرکزی کل راه (‌حداقل مدت خدمت در این‌مرحله در تهران چهار سال است و در شهرستانها سه سال است).

۴ - معاونت تعمیراتی یا راهسازی ادارات راه استانها - معاونت حوزه‌های راهسازی - ریاست ادارات راه شهرستانها (‌حداقل خدمت در این‌مرحله در تهران چهار سال و در شهرستانها سه سال است.)

۵ - ریاست حوزه‌های راهسازی - ریاست ادارات راه استانها (‌حداقل خدمت در این مرحله چهار سال است).

۶ - ریاست ادارات مرکزی کل راه - معاونت کل راه (‌حداقل خدمت در این مرحله برای ارتقاء به مقام بالاتر چهار سال است).

۷ - ریاست اداره کل راه.

تبصره - برای ترفیع به مقام بالاتر علاوه بر طی حداقل مدت خدمت در مقام پایین ابراز لیاقت و شایستگی ضروری است.

فصل چهارم - حقوق و مقرری ماهیانه و مزایای مهندسین

ماده ۵ - حقوق مهندسین مشمول این آیین‌نامه در بدو ورود به خدمت ۱۲۰۰۰ ریال تعیین می‌شود حداقل مدت و همچنین ترتیب پرداخت اضافه‌حقوق (‌به مأخذ هر دو سال یک بار) در هر درجه طبق جدول ضمیمه بوده و در هر حال حداکثر حقوق دریافتی در هر درجه نباید از میزان حداقل درجه‌بالاتر تجاوز نماید.

تبصره - برای استفاده از اضافه حقوق مذکور در جدول بالا علاوه بر مدت خدمت ابراز لیاقت و شایستگی ضروری می‌باشد.

ماده ۶ - مزایای مهندسین:

۱ - فوق‌العاده خارج از مرکز مهندسین طبق مقررات عمومی کشور پرداخت خواهد شد.

۲ - برای ایام مسافرت مهندسین با وسیله نقلیه دولتی و در صورتی که مقررات مشمول دریافت فوق‌العاده باشند مبالغ زیر پرداخت خواهد شد:

برای مهندسین ردیفهای ۱ و ۲ روزانه ۳۰۰ ریال

برای مهندسین ردیفهای ۳ و ۴ و۵ روزانه ۳۵۰ ریال

برای مهندسین ردیفهای ۶ و ۷ روزانه ۴۵۰ ریال

۳ - در صورتی که مدت و نوع مأموریت مستلزم توقف بیش از یک ماه در یک محل باشد در این صورت فوق‌العاده مأموریت به طور مقطوع و به‌شرح زیر پرداخت خواهد شد:

برای مهندسین ردیفهای ۱ و ۲ روزانه ۶۰۰۰ ریال

برای مهندسین ردیفهای ۳ و ۴ و ۵ روزانه ۷۰۰۰ ریال

برای مهندسین ردیفهای ۶ و ۷ روزانه ۸۰۰۰ ریال

فصل پنجم - تکنیسین‌ها و کمک مهندسین

ماده ۷ - کمک مهندسین در وزارت راه به ترتیب به شرح زیر طبقه‌بندی می‌شوند:

۱ - خدمت در ادارات راه شهرستانها - عضویت در اکیپ‌های نقشه‌برداری - عضویت دوایر فنی ادارات شهرستانها - عضویت کارگاه‌های‌راهسازی - (‌حداقل خدمت در این مرحله در تهران چهار سال و در سایر شهرستانها سه سال است)

۲ - معاونت ادارات راه شهرستانها - ریاست اکیپ‌های تعمیراتی و سرپرستی آنها - معاونت اکیپهای نقشه‌برداری - ریاست دوایر فنی ادارات‌استانها (‌حداقل خدمت در این مرحله در تهران پنج سال و در سایر شهرستانها چهار سال است)

۳ - معاونت مهندسین ناظر در کارگاه‌های راهسازی - ریاست اکیپهای تهیه آمار و اطلاعات - سرپرستی پستهای ترافیک‌شماری. (‌حداقل خدمت‌در این مرحله در تهران پنج سال و در سایر شهرستانها چهار سال است)

۴ - ریاست ادارات راه شهرستانها - معاونت تعمیراتی ادارات راه استانها - نظارت فنی کارگاه‌های راهسازی - ریاست دوایر فنی ادارات مرکزی(‌حداقل خدمت در این مرحله در تهران چهار سال و در سایر شهرستانها سه سال است)

۵ - ریاست بعضی از ادارات مرکزی کل راه از قبیل امور اداری یا امور آمار و اطلاعات به استثنای ادارات راهسازی - راهداری - اداره فنی - اداره‌راه استانها.

تبصره - برای ترفیع به مقام بالاتر علاوه بر حداقل خدمت در مقام پایین ابراز لیاقت و شایستگی ضروری است.

ماده ۸ - حقوق تکنیسین‌ها و کمک مهندسین مشمول این آیین‌نامه در بدو ورود به خدمت ۸۰۰۰ ریال تعیین می‌شود.

حداقل خدمت و همچنین ترتیب پرداخت اضافه حقوق به مأخذ هر دو سال یک بار در هر درجه طبق جدول ضمیمه بوده و در هر حال حداکثر حقوق‌دریافتی در هر درجه نباید از میزان حداقل درجه بالاتر تجاوز نماید.

تبصره - برای استفاده از اضافه حقوق مذکور در جدول بالا علاوه بر مدت خدمت ابراز لیاقت و شایستگی ضروری می‌باشد.

ماده ۹ - مزایای کمک‌مهندسین:

۱ - فوق‌العاده خارج از مرکز کمک‌مهندسین طبق مقررات عمومی کشور پرداخت خواهد شد.

۲ - برای ایام مسافرت کمک‌مهندسین با وسیله نقلیه دولتی و در صورتی که مقررات مشمول دریافت فوق‌العاده باشند مبالغ زیر پرداخت خواهدشد:

برای کمک‌مهندسین ردیف ۱ و ۲ روزانه ۲۵۰ ریال

برای کمک‌مهندسین ردیف ۳ و ۴ روزانه ۳۰۰ ریال

برای کمک‌مهندسین ردیف ۵ روزانه ۴۰۰ ریال

۳ - در صورتی که مدت و نوع مأموریت مستلزم توقف بیش از یک ماه در یک محل باشد در این صورت فوق‌العاده مأموریت به طور مقطوع و به‌شرح زیر پرداخت خواهد شد:

  • برای کمک‌مهندسین ردیف ۱ و ۲ روزانه ۵۰۰۰ ریال
  • برای کمک‌مهندسین ردیف ۳ و ۴ روزانه ۶۰۰۰ ریال
  • برای کمک‌مهندسین ردیف ۵ روزانه ۷۰۰۰ ریال

فصل هفتم - مکانیسین‌ها

برای وظایف مکانیسین‌ها سه درجه به شرح زیر تعیین می‌شود:

ماده ۱۰ - تعریف و شرایط مکانیسین درجه سوم:

مکانیسین درجه سه کسی است که بتواند کارهای جاری و دستی مربوط به قسمتهای محرکه - سوخت - روغنکاری و یدکیهای سایر قسمتهای معمولی‌موتور یک ماشین را انجام دهد.

کارهای مزبور شامل تعمیرات معمولی ماشین بوده و همچنین مسئولیت تهیه و تنظیم کارتهای تعمیرات و سرویس و روغنکاری و نظافتکاری مرتب‌ماشینها طبق برنامه‌هایی که از طرف کارگاه تهیه و دستور داده می‌شود به عهده مکانیسین درجه سوم می‌باشد. ضمناً مکانیسین موظف است سایروظایفی که از طرف سرمکانیسین به او محول می‌گردد را انجام دهد.

شرایط و اطلاعات لازم برای مکانیسین درجه سه.

مکانیسین درجه سوم باید دارای اطلاعات زیر باشد:

۱ - اطلاعات عملی از قطعات ساده ماشین - داشتن مهارت کافی در گریس‌کاری و تعویض طایر و یا سایر قطعات معمولی ماشین.

۲ - اطلاعات لازم از قطعات جرثقیل - بیل مکانیک و آشنایی کامل به سرویس و طرز استفاده از ماشینها.

۳ - استعداد لازم برای اجرای دستورهای فنی که شفاهاً یا کتباً از طرف سرمکانیسین داده می‌شود.

۴ - داشتن تجربه و اطلاعات کافی و عمومی از طرز کار و وظایف افرادی که در یک تعمیرگاه بزرگ کار می‌کنند.

۵ - داشتن سواد فارسی در حدود خواندن و نوشتن.

ماده ۱۱ - تعریف و شرائط مکانیسین درجه دوم.

مکانیسین درجه دوم کسی است که بتواند کارهایی را که در حدود تخصص متوسطی است که کمک یک یا چند نفر کارگر و به مسئولیت شخص خودانجام دهد.

کارهای مکانیسین درجه دوم شامل وظایفی است که مستلزم توانایی و استعداد لازم باشد مانند امور مربوط به قسمتهای متحرک ماشین - قسمتهای‌آهنگری و جوشکاری و ممکن است یک یا چند نفر کارگر مبتدی همواره برای کمک در این امور در اختیار مکانیسین قرار گیرند. مکانیسین درجه دوم‌تحت نظر مستقیم سرمکانیسین و استاد کار انجام وظیفه نموده و کارهای او وسیله آنها کنترل و بازدید می‌شود.

شرایط و اطلاعات لازم برای مکانیسین درجه دوم:

۱ - آشنایی کامل به تجربیات و تعمیرات وسایل ماشین و همچنین آشنایی کافی به ابزار دستی و ماشینهای ابزار و مصالح و لوازمی که برای‌نگاهداری و تعمیر انواع مختلف ماشینهای سبک و رانندگی و سنگین به کار می‌رود.

۲ - قدرت و مهارت در استفاده کامل از ابراز دستی.

۳ - قدرت انجام کار مکانیکی متوسطی که دستور مشروح آن به او داده می‌شود.

۴ - داشتن سواد فارسی در حدود شش ابتدایی.

ماده ۱۲ - تعریف و شرایط مکانیسین درجه اول:

مکانیسین درجه اول کسی است که کلیه کارها و وظایف تخصصی استاد کار یک تعمیرگاه را در مورد تعمیر و نگاهداری اتومبیلها و ماشین آلات‌راهسازی بتواند انجام دهد.

مکانیسین درجه اول مسئولیت کامل انجام کلیه وظایف محوله را بر اساس روشها و طریقه‌های متداول و معمول دنیای امروزه دارا می‌باشد.

دستوراتی که به مکانیسین درجه اول داده می‌شود اعم از شفاهی و یا کتبی ضمن عمل فقط از نظر کلی سرکشی شده و فقط پس از آن که خاتمه یافت به‌طور دقیق مورد بازرسی و کنترل قرار می‌گیرد، ولی در هر حال مکانیسین درجه اول نسبت به اتخاذ روش و سیستم کار و همچنین در مورد نتیجه‌حاصله از کار انجام شده خود مسئولیت مستقل خواهد داشت.

شرایط و اطلاعات لازم برای مکانیسین درجه اول.

۱ - دارا بودن معلومات کافی و کامل در مورد انواع روشهای مختلف کارهایی که به او واگذار می‌شود.

۲ - اطلاعات کامل از کلیه ابزار و ادوات کار و ماشینهای مختلف تعمیر.

۳ - معلومات عملی کامل در مورد موتورهای با انفجار داخلی.

۴ - اطلاعات کافی در مورد تعمیر قطعات مختلف و موتور ماشینهای راهسازی و همچنین مهارت در جستجو و یافتن علل خرابی و بی‌نظمی کارموتور ماشین آلات مختلف.

۵ - تجربیات و سوابق ممتد در امور مکانیکی با طی مدارج کار.

۶ - دارا بودن معلومات فارسی در حدود سیکل اول.

تبصره - در بدو ورود به خدمت برای تشخیص میزان معلومات و درجه هر مکانیسین از افراد داوطلب بر اساس ماده ۳۵ این آیین‌نامه در تعمیرگاه‌مرکزی تهران آزمایش به عمل خواهد آمد و ارتقاء بعدی منوط به طی مراحل آموزشگاه فنی وزارت راه خواهد بود که مقررات آن از طرف اداره کل راه‌تنظیم و پس از تصویب وزارت راه به موقع اجراء گذارده خواهد شد.

فصل هشتم - حقوق و مزایای مکانیسین‌ها

ماده ۱۳ - حقوق و مزایای مکانیسین‌های درجه سه:

۱ - در بدو ورود به خدمت ماهیانه ۳۵۰۰ ریال.

۲ - در صورت ابراز لیاقت در مدت شش سال اول هر دو سال یک دهم حقوق ماقبل و پس از آن برای هر دو سال یک‌بیستم حقوق ماقبل به نام‌اضافه حقوق به حقوق مکانیسین درجه سوم اضافه خواهد شد ولی در هر حال جمع حقوق دریافتی مکانیسین درجه سوم نباید از حقوق مکانیسین‌درجه ۲ موضوع بند ۱ ماده ۱۴ تجاوز نماید.

تبصره - هر مکانیسین درجه سوم پس از شش سال خدمت متوالی و ابراز لیاقت و شایستگی و گذراندن آزمایشهای لازم می‌تواند به سمت‌مکانیسین درجه دوم ارتقاء پیدا کندو از تاریخ ارتقاء از حقوق و مزایای مکانیسین درجه دوم استفاده خواهد نمود.

ماده ۱۴ - حقوق و مزایای مکانیسین‌های درجه دو به قرار زیر تعیین می‌شود:

۱ - در بدو ورود به خدمت ماهیانه حداکثر ۵۰۰۰ ریال.

۲ - در صورت ابراز لیاقت در مدت هشت سال اول خدمت هر دو سال یک دهم حقوق ماقبل و پس از آن برای هر دو سال یک‌بیستم حقوق ماقبل‌به نام اضافه حقوق به حقوق مکانیسین درجه دوم اضافه خواهد شد (‌ولی در هر حال جمع حقوق دریافتی مکانیسین درجه دوم نباید از حقوق‌مکانیسین درجه ۱ موضوع بند ۱ ماده ۱۵ تجاوز نماید).

تبصره - مکانیسین درجه دوم پس از هشت سال خدمت متوالی و ابراز لیاقت و شایستگی و گذراندن آزمایشهای لازم می‌تواند به سمت مکانیسین‌درجه اول ارتقاء پیدا کندو از تاریخ ارتقاء از حقوق و مزایای مکانیسین درجه اول استفاده خواهد نمود.

ماده ۱۵ - حقوق و مزایای مکانیسین درجه اول به قرار زیر تعیین می‌شود:

۱ - در بدو ورود به خدمت ماهیانه ۷۲۰۰ ریال.

۲ - در صورت ابراز لیاقت در شش سال اول هر دو سال یک پانزدهم حقوق ماقبل و پس از آن برای سالهای بعد هر دو سال خدمت‌یک‌بیست‌وپنجم حقوق ماقبل به نام اضافه حقوق به حقوق مکانیسین درجه اول اضافه خواهد شد.

تبصره - وزارت راه می‌تواند مکانیسین درجه اول را پس از هشت سال خدمت متوالی و ابراز لیاقت و شایستگی و گذراندن آزمایشهای لازم‌می‌توانند به سمت سرپرست کارگاه‌های تعمیراتی استانی و یا معاونت کارگاه مرکزی تهران منصوب نماید.

ماده ۱۶ - مزایای مکانیسین‌ها:

۱ - فوق‌العاده خارج از مرکز طبق مقررات عمومی کشور پرداخت خواهد شد.

۲ - برای ایام مسافرت با وسیله نقلیه دولتی در صورتی که طبق مقررات عمومی مشمول دریافت فوق‌العاده روزانه باشد مبالغ زیر پرداخت خواهدشد:

  • برای مکانیسین درجه ۳ روزانه ۸۰ ریال
  • برای مکانیسین درجه ۲ روزانه ۱۲۰ ریال
  • برای مکانیسین درجه ۱ روزانه ۱۸۰ ریال

۳ - در صورتی که مدت و نوع مأموریت مستلزم توقف بیش از یک ماه در یک محل باشد در این صورت فوق‌العاده مأموریت مکانیسین‌ها به طورمقطوع و به شرح زیر پرداخت خواهد شد:

  • برای مکانیسین درجه ۳ ماهیانه ۱۰۰۰ ریال
  • برای مکانیسین درجه ۲ ماهیانه ۱۵۰۰ ریال
  • برای مکانیسین درجه ۱ ماهیانه ۲۴۰۰ ریال

تبصره - مدت مأموریت موضوع بند ۳ ماده فوق در هر حال نباید از سه ماه تجاوز نماید.

فصل نهم - رانندگان

رانندگان موضوع تبصره ۴ فصل اول به سه طبقه -(‌راننده طبقه ۳ - راننده طبقه ۲ - راننده طبقه ۱) تقسیم می‌شود.

ماده ۱۷ - شرایط استخدامی راننده طبقه سوم:

۱ - دارا بودن اطلاعات کافی در مورد سرویس و گریس‌کاری و تعمیرات عادی و معمولی کلیه ماشینهای راهسازی.

۲ - دارا بودن استعداد لازم برای انجام امور فوق به طوری که در آینده بتواند با کسب معلومات جدید به مقام بالاتر ارتقاء یابد.

۳ - مهارت کافی در هدایت و مخصوصاً نگهداری و حفظ ماشین آلات سبک.

۴ - دارا بودن اطلاعات مختصری در مورد قواعد و وسایلی که برای سرویس و نگهداری ماشین آلات سبک به کار می‌رود.

۵ - اطلاعات و مهارت کافی برای استعمال صحیح این وسایل و دارا بودن معلومات کافی به منظور مراقبت برای جلوگیری از تصادفات احتمالی.

۶ - دارا بودن سواد فارسی در حدود خواندن و نوشتن.

وظایف راننده طبقه سوم عبارت از رانندگی و نگاهداری ماشین آلات سبک که کنترل آنها ساده بوده و کار کردن با آنها قدرت بدنی زیاد لازم ندارد.

وظایفی که به این نوع رانندگان معمولاً واگذار می‌شود به شرح زیر است.

۱ - رانندگی و هدایت غلطکهای سبک برای لکه‌گیری.

۲ - رانندگی و هدایت تراکتورهای سبک.

۳ - رانندگی و هدایت بارکشهای مکانیکی سبک.

۴ - رانندگی و هدایت گریدرهای سبک و نگاهداری ماشینهای علفتراشی و علف‌کنی.

۵ - رانندگی و نگاهداری کامیونهای سبک.

۶ - کار کردن با ماشینهای بتون‌ریزی و دستگاه مخلوط‌کننده (‌بتونیر و مالاکسور).

۷ - کار کردن با قیرپاش موتوری.

۸ - کار کردن و هدایت با ماشینهای خط‌کشی جاده و تعیین خط وسط جاده‌ها.

ماده ۱۸ - شرایط استخدامی راننده طبقه دوم:

۱ - دارا بودن معلومات کافی راجع به قواعد و آیین‌نامه‌های مربوط به طرز استفاده از ماشینهای نیم‌سنگین.

۲ - مهارت کافی در به کار انداختن و رانندگی و نگاهداری ماشین آلات راهسازی نیم‌سنگین.

۳ - استعداد درک دستورها و کروکی‌های مربوط به طرز تعمیر راه.

۴ - دارا بودن اطلاعات لازم در مورد اصول و طرز کار موتورهای با احتراق داخلی و مهارت در تعمیرات عادی این وسایل.

۵ - داشتن معلومات کافی برای سرویس ماشین - روغنکاری و حفظ و مراقبت از وسایل ماشینهای نیم‌سنگین.

۶ - داشتن معلومات فارسی به اندازه شش‌ساله ابتدایی.

وظایف راننده طبقه دوم عبارت است از نگهداری و رانندگی وسایل راهسازی و راهداری نیمه‌سنگین.

وظایفی که به این طبقه رانندگان واگذار می‌شود به شرح زیر است:

۱ - هدایت و رانندگی تراکتورهای نیمه‌سنگین و سنگین که برای یدک‌کشی به کار می‌روند.

۲ - تیغه زدن - پروفیل دادن - و کلنگی کردن سطح راه‌ها به وسیله گریدر.

۳ - پر کردن حفره‌ها - تعمیر بانکت‌ها - نهرسازی - و احداث نهرهای زهکشی به وسیله گریدر.

۴ - هدایت و رانندگی ماشین‌های خط‌کشی جاده و رنگ زدن خطوط جاده به وسیله ماشین.

۵ - هدایت و رانندگی غلطکهای موتوری سنگین و داشتن اطلاعات کافی از طریق فنی غلطک زدن مصالح مختلف (‌از قبیل شن - سنگ -‌آسفالت).

۶ - هدایت و رانندگی موتور قیرپاش و داشتن اطلاع کافی برای تنظیم و استعمال صحیح آن.

۷ - کمک در رانندگی و هدایت و به کار انداختن سنگ‌شکن‌های بزرگ.

۸ - هدایت و رانندگی کامیونهای مخصوص حمل ماشین آلات راهسازی (‌تریلی‌ها).

۹ - رانندگی سایر ماشین آلات.

ماده ۹ - شرایط استخدامی برای یک مشابه راننده طبقه یک.

۱ - معلومات کافی برای اداره و به کار انداختن ماشینهای سنگین.

۲ - معلومات کافی در مورد موتورهای با احتراق داخلی و تعمیرات عادی آنها.

۳ - استعداد درک کروکی و نقشجات و طرحها.

۴ - دارا بودن معلومات عمومی و تجربیات کافی در مورد پروفیل‌های عرضی و طولی راه و قواعدی که برای ساختمان راه به کار می‌رود.

۵ - قدرت تهیه یک گزارش دقیق از مسایل مربوط به راه‌ها.

۶ - دارا بودن اطلاعات عمومی از سایر وسایل راهسازی که احتمالاً تحت سرپرستی او به کار برده می‌شود.

۷ - اطلاع کامل از گریسکاری و سرویس کلیه ماشینهای سنگین.

۸ - دارا بودن اطلاع کافی از تعمیرات عادی ماشینهای سنگین.

۹ - داشتن معلومات فارسی به اندازه سیکل اول.

وظایف راننده طبقه یک عبارت است از نگاهداری و به کار انداختن ماشینهای راهسازی و استفاده صحیح و مؤثر از این وسایل.

۱ - رانندگی و به کار انداختن بیلهای بزرگ مکانیکی که برای پر و خالی کردن بار و همچنین زهکشی و حفر کانال زهکشی استعمال می‌شود.

۲ - رانندگی و به کار انداختن و اداره کردن دستگاه‌های آسفالتکاری و ماشینهای پخت آسفالت.

۳ - به کار انداختن ماشینهای شمع‌کوب.

۴ - به کار انداختن جرثقیلهای بزرگ.

۵ - به کار انداختن سنگ‌شکنهای بزرگ.

۶ - به کار انداختن گریدرهای سنگین به منظور کار نهایی و تسطیح دقیق سطح راه و یا سطح بانکتها و شیروانیهای راه.

۷ - رانندگی و به کار انداختن ماشین آلات سنگین خاکبرداری و خاکریزی.

۸ - رانندگی سایر وسایل سنگین راهسازی و استفاده کامل از آنها.

فصل دهم - حقوق و مزایای رانندگان

ماده ۲۰ - حقوق راننده طبقه سوم به شرح زیر تعیین می‌شود:

۱ - در بدو ورود به خدمت ماهیانه حداکثر ۴۰۰۰ ریال.

۲ - در چهار سال اول خدمت هر دو سال (۱۵). (۱) حقوق ماقبل و پس از آن هر دو سال (۲۰). (۱) حقوق ماقبل به نام اضافه حقوق به حقوق‌راننده طبقه سوم اضافه خواهد شد ولی در هر حال جمع حقوق دریافتی راننده طبقه سوم نباید از حقوق راننده طبقه دوم موضوع بند ۱ ماده ۲۲ تجاوزنماید.

تبصره - وزارت راه می‌تواند هر راننده طبقه سوم را پس از ۶ سال خدمت متوالی و در صورت ابراز شایستگی و گذراندن آزمایشهای لازم به سمت‌راننده طبقه دوم ارتقاء دهد.

ماده ۲۱ - حقوق راننده طبقه دوم به شرح زیر تعیین می‌شود:

۱ - در بدو ورود به خدمت ماهیانه حداکثر ۵۲۰۰ ریال.

۲ - در چهار سال اول خدمت هر دو سال (۱۵). (۱) حقوق ماقبل و پس از آن هر دو سال (۳۰). (۱) حقوق ماقبل به نام اضافه حقوق به حقوق‌راننده طبقه دوم اضافه خواهد شد ولی در هر حال جمع حقوق دریافتی راننده طبقه دوم نباید از حقوق راننده طبقه اول موضوع بند ۱ ماده ۲۱ تجاوزنماید.

تبصره - وزارت راه می‌تواند هر راننده طبقه دوم را پس از ۸ سال خدمت متوالی در صورت ابراز شایستگی و گذراندن آزمایشهای لازم به سمت‌راننده طبقه اول ارتقاء دهد.

ماده ۲۲ - حقوق راننده طبقه اول به شرح زیر تعیین می‌شود:

۱ - در بدو ورود به خدمت ۷۰۰۰ ریال.

۲ - در ۶ سال اول خدمت هر دو سال (۱۵). (۱) حقوق ماقبل و پس از آن برای هر سه سال (۲۰). (۱) حقوق ماقبل بر اساس جدول ضمیمه به نام‌اضافه حقوق به حقوق راننده درجه اول افزوده خواهد شد.

ماده ۲۳ - مزایای رانندگان به شرح زیر تعیین می‌شود.

۱ - فوق‌العاده خارج از مرکز طبق مقررات عمومی پرداخت خواهد شد.

۲ - برای ایام مسافرت در صورتی که مدت مأموریت از ۱۵ روز کمتر باشد.

برای راننده طبقه ۳ روزانه ۱۰۰ ریال راننده طبقه ۲ روزانه ۱۲۰ ریال.

راننده طبقه ۱ روزانه ۱۶۰ ریال.

۳ - در صورتی که نوع مأموریت مستلزم توقف بیش از ۱۵ روز در یک محل بوده و یا تعداد ایام مسافرت از ۱۵ روز در ماه تجاوز کند در این‌صورت فوق‌العاده مأموریت رانندگان به طور مقطوع به شرح زیر پرداخت خواهد شد:

  • راننده طبقه سوم ماهیانه ۲۰۰۰ ریال
  • راننده طبقه دوم ماهیانه ۲۴۰۰ ریال
  • راننده طبقه اول ماهیانه ۲۸۰۰ ریال

فصل یازدهم - افزارمندان (‌کارگران متخصص)

افزارمندان به سه درجه زیر تقسیم می‌شوند:

افزارمند درجه سه(‌کارگر نیمه‌متخصص) کارگری است که تجربه لازم برای کارهای معمولی را انجام دهد.

افزارمند درجه دو(‌کارگر متخصص) کارگری است که تجربه کافی برای انجام کارهای دستی داشته باشد.

افزارمند درجه یک (‌کارگر هنرمند) کارگری است که در یک حرفه به خصوص دارای تخصص کامل باشد.

ماده ۲۴ - وظایف افزارمند درجه سه به شرح زیر است:

۱ - نصب علایم جاده - در محلهایی که از طرف مهندس دستور داده می‌شود.

۲ - کندن بتون و آسفالت جاده با چکش هوایی.

۳ - اطلاع داشتن از طرز کار کردن با چکش هوایی.

۴ - اطلاع داشتن از کار کردن با دیگ آسفالت‌پزی برای لکه‌گیری.

۵ - کمک در سرویس کردن ماشین آلات.

۶ - کمک به مکانیسین‌ها از نقطه نظر حمل آچار و ابزار مورد احتیاج آنها و اطلاع از اسامی انواع معمولی آن.

۷ - داشتن اطلاع مختصری از طرز مخلوط کردن سیمان و ماسه و ساختمان ملاط و بتون.

۸ - راهنمایی ماشینهای راهسازی و همچنین وسایل نقلیه در مدتی که قسمتی از راه در دست ساختمان است.

۹ - کمک به تعویض طایر ماشینها - باز کردن لاستیکها.

۱۰ - تنظیف محوطه کارگاه.

۱۱ - شست و شوی ماشینها و تمیز کردن آنها.

۱۲ - کمک به آهنگر - جوشکار - مکانیسین - نقاش - نجار از نظر حمل قطعات ماشین و لوازم به کار و به کار بردن ابزار و همچنین سایر کارهای‌از قبیل آن.

ماده ۲۵ - شرایط استخدامی افزارمند درجه ۳.

۱ - دارا بودن نیروی جسمانی و توانایی کار در آب و هوای مختلف.

۲ - دارا بودن تجربه مختصری در قسمتی که می‌خواهد به کار مشغول شود.

۳ - استعداد برای انجام وظایفی که به او محول می‌شود.

۴ - دارا بودن شرایط اخلاقی لازم.

ماده ۲۶ - وظایفی که به افزارمند درجه ۲ محول می‌شود به شرح زیر است:

۱ - روشن کردن و به کار انداختن ماشین کمپرسور.

۲ - وصل کردن لوله‌ها و ضمائم ماشین کمپرسور.

۳ - ساختن قالبهای چوبی جهت بتون‌ریزی.

۴ - اختلاط و ریختن بتون.

۵ - کمک به نقاشها برای رنگ کردن اتومبیلها و علائم راه.

۶ - کمک به انجام امور مختلف کامیون در موقعی که متوقف است.

۷ - کمک به نجارها برای ساختن ادوات و لوازم چوبی و دارا بودن تجربه کافی برای به کار بردن ابزار نجاری تا حدودی که سرنجار مجبور به‌مراقبت دائمی نباشد.

۸ - کمک به آهنگر - جوشکارها و مکانیسین و دارا بودن تجربه کافی برای به کار بردن ادوات و ابزار تا حدودی که محتاج به مراقبت دائمی نباشد.

۹ - کمک به لوله‌کشی آب و دارا بودن اطلاعات اولیه و ابتدایی از لوله‌کشی.

۱۰ - نمونه گرفتن از سنگها - خاکها.

۱۱ - شناختن علائم مختلف راه‌ها و طرز استعمال و نصب آنها.

۱۲ - سرویس ماشینهای سبک و سنگین - تعویض طایرها.

۱۳ - شست و شوی ماشینهای مختلف و تمیز کردن بدنه و داخل آنها.

۱۴ - شناختن نظری انواع معمولی آسفالت - داشتن اطلاع از طرز لکه‌گیری و طرز برداشتن لکه‌های آسفالت.

۱۵ - شناختن کلیه ابزارهای معمولی مربوط به امور آهنگری و جوشکاری و نجاری.

۱۶ - آشنایی مختصری به امور سیم‌کشی و برق.

۱۷ - کمک به کلیه صنعتگران و مکانیسینهایی که در قسمتهای مختلف مشغول کار هستند و همچنین سایر کارهای نظیر آن.

ماده ۲۷ - شرایط استخدامی افزارمند درجه دوم.

۱ - آشنایی به کار کردن با ابزارهای معمولی.

۲ - دارا بودن نیروی جسمانی و توانایی کار در آب و هوای مختلف.

۳ - داشتن سواد خواندن و نوشتن فارسی.

۴ - استعداد یاد گرفتن رانندگی وسایل راهسازی.

۵ - دارا بودن شرایط اخلاقی لازم.

ماده ۲۸ - افزارمندان درجه یک کسانی هستند که تخصص کافی در یکی از کارهای ذیل داشته باشند:

۱ - سرویس کامل ماشینهای راهسازی سبک و سنگین.

۲ - سرویس ژنراتورهای برق - روشن کردن و به کار انداختن آنها.

۳ - روشن کردن و به کار انداختن کمپرسورها.

۴ - داشتن اطلاع کامل از امور نجاری.

۵ - کارهای آهنگری - جوشکاری - حلبی‌سازی - گلگیرسازی - ریخته‌گری با دارا بودن درجه استادکاری و تخصص در رشته‌های مزبور ۶ - امور نقاشی و رنگ کردن اتومبیلها - نوشتن علامات و تابلوها و سایر امور نقاشی چوب و آهن.

۷ - شناسایی کامل علامات راه - آشنا بودن به طرز نصب و محل علامات.

۸ - شناسایی کامل کلیه ابزارهای مورد استعمال در رشته‌ای که در آن قسمت کار می‌کند.

۹ - آشنایی کامل به طرز سیم‌کشی و لوله‌کشی.

۱۰ - اطلاعات اولیه در خصوص مصالح مختلف راهسازی و محل و طرز مصرف آن در راه‌ها.

۱۱ - آشنایی مختصری به طرز کار هر یک از ماشینهای راهسازی و راهداری.

ماده ۲۹ - شرایط استخدامی افزارمند درجه اول.

۱ - توانایی انجام کار صحیح با کلیه ابزارهای مربوطه به مشاغل محوله.

۲ - قدرت اداره کردن و صدور دستور تقسیم کار بین کارگران درجه دوم که در حوزه مسئولیت او کار می‌کنند.

۳ - داشتن تجربه کامل و سابقه کافی در رشته تخصصی.

۴ - قدرت تشخیص و اتخاذ تصمیم برای انجام کارهای مختلف.

۵ - داشتن سواد فارسی نوشتن و خواندن.

۶ - آشنا بودن به حروف و اعداد لاتین.

فصل دوازدهم - حقوق و مزایای افزارمندان

ماده ۳۰ - حقوق افزارمندان درجه ۳:

۱ - در بدو ورود به خدمت ماهیانه ۲۵۰۰ ریال.

۲ - در مدت ۴ سال اولیه خدمت در هر دو سال متوالی (۱۰). (۱) حقوق ماقبل و پس از آن برای هر دو سال خدمت متوالی (۱۵). (۱) حقوق‌ماقبل به نام اضافه حقوق به حقوق افزارمند درجه ۳ افزوده خواهد شد ولی در هر حال جمع حقوق افزارمند درجه ۳ نباید از حداکثر مذکور در جدول‌ضمیمه این آیین‌نامه تجاوز نماید.

تبصره - وزارت راه می‌تواند افزارمند درجه ۳ را پس از ۶ سال خدمت متوالی و ابراز لیاقت و شایستگی و گذراندن آزمایشهای لازم به سمت‌افزارمند درجه ۲ ارتقاء دهد در این صورت از تاریخ ارتقاء از حقوق و مزایای افزارمند درجه ۲ استفاده خواهد نمود.

ماده ۳۱ - حقوق افزارمند درجه ۲ به شرح زیر تعیین می‌شود:

۱ - در بدو ورود به خدمت ماهیانه ۳۰۰۰ ریال.

۲ - در مدت ۴ سال اولیه خدمت در هر دو سال متوالی (۱۰). (۱) حقوق ماقبل و پس از آن برای هر دو سال خدمت متوالی (۲۰). (۱) حقوق‌ماقبل به نام اضافه حقوق به حقوق افزارمند درجه ۲ افزوده خواهد شد ولی در هر حال جمع حقوق افزارمند درجه ۲ نباید از حداکثر مذکور در جدول‌ضمیمه این آیین‌نامه تجاوز نماید.

تبصره - وزارت راه می‌تواند افزارمند درجه ۲ را پس از ۶ سال خدمت متوالی و ابراز لیاقت و شایستگی و گذراندن آزمایشهای لازم به سمت‌افزارمند درجه ۱ ارتقاء دهد در این صورت از تاریخ ارتقاء از حقوق و مزایای افزارمند درجه یک استفاده خواهد نمود.

ماده ۳۲ - حقوق افزارمند درجه ۱ به شرح زیر تعیین می‌شود:

۱ - در بدو ورود به خدمت ماهیانه ۴۸۰۰ ریال.

۲ - در مدت ۴ سال اولیه خدمت هر دو سال متوالی (۱۵).(۱) و پس از آن برای هر دو سال خدمت متوالی (۲۰). (۱) حقوق ماقبل و پس از آن‌برای هر دو سال خدمت متوالی (۲۰).

(۱) حقوق ماقبل به نام اضافه حقوق به حقوق افزارمند درجه یک افزوده خواهد شد ولی در هر حال جمع این‌مبلغ نباید از حداکثر مذکور در جدول ضمیمه این آیین‌نامه تجاوز نماید.

تبصره - برای دریافت اضافه حقوق علاوه بر طی مدت مذکور در مواد ۳۰ و ۳۱ و ۳۲ ابراز لیاقت و شایستگی در طی مدت خدمت ضروری است.

ماده ۳۳ - مزایای افزارمندان به شرح زیر تعیین می‌شود:

۱ - به افزارمند درجه ۳ هیچ گونه مزایایی تعلق نخواهد گرفت.

۲ - فوق‌العاده خارج از مرکز افزارمند درجه یک و دو طبق مقررات عمومی کشور پرداخت خواهد شد.

۳ - به افزارمند درجه ۲ و درجه یک برای ایام مسافرت در صورتی که با انطباق به مقررات عمومی کشور مستلزم دریافت فوق‌العاده بوده وهمچنین مدت مأموریت کمتر از ۱۵ روز نباشد فوق‌العاده روزانه‌ای به شرح زیر قابل پرداخت خواهد بود.

  • برای افزارمند درجه ۲ روزانه ۸۰ ریال
  • برای افزارمند درجه ۱ روزانه ۱۰۰ ریال

در صورتی که مدت مأموریت زیادتر از ۱۵ روز باشد فوق‌العاده مقطوع به شرح زیر پرداخت خواهد شد.

  • افزارمند درجه ۲ ماهیانه به طور مقطوع ۱۵۰۰ ریال
  • افزارمند درجه ۱ ماهیانه به طور مقطوع ۲۵۰۰ ریال

ولی در هر حال مدت این مأموریت نباید از سه ماه تجاوز نماید.

ماده ۳۴ - فوق‌العاده بدی آب و هوا درباره افزارمندان درجه ۱ و ۲ و همچنین سایر افراد طبقات چهارگانه ردیفهای الف و ب و ج و د ماده ۱ این‌آیین‌نامه و در نقاطی که طبق جدولهای تصویب شده مورد عمل ادارات کشوری استحقاق دریافت آن را داشته باشند به مأخذ مقررات عمومی پرداخت‌خواهد شد.

فصل سیزدهم - مقررات عمومی

ماده ۳۵ - مقررات و شرایط عمومی آزمایش افراد برای ارتقاء به مقامهای بالاتر موضوع تبصره‌های منضم به مواد ۱۳ و ۱۴ و ۲۰ و ۲۱ و ۳۰ و ۳۱ ازطرف اداره کل راه تهیه و با تصویب وزارت راه به موقع اجراء گذارده خواهد شد.

ماده ۳۶ - مقررات قوانین بیمه اجتماعی کارگران و سایر قوانین کار درباره کارمندان ردیف ج - د - ه ماده اول قابل اجراء می‌باشد.

ماده ۳۷ - مهندسین و کمک‌مهندسین - رانندگان - مکانیسینها - روغنکاران افزارمندان روزمزد اداره کل راه مشمول این آیین‌نامه بوده و در صورتی‌که وزارت راه از خدمات گذشته آنها رضایت کامل داشته باشد طبق شرایط فصول گذشته و طبق ماده ۳۸ پیمانی خواهند شد.

ماده ۳۸ - نسبت به سنوات خدمت گذشته این افراد به طریق زیر عمل خواهد شد:

۱ - برای مهندسین در مقابل هر دو سال خدمت گذشته نسبت به مدتی که تا تاریخ تصویب این آیین‌نامه متوالی بوده و انفصال خدمتی نداشته‌اندیک سال سابقه خدمت منظور و از اضافات و ترفیعات فصل سوم و چهارم و ششم استفاده خواهند نمود.

۲ - نسبت به رانندگان و مکانیسینها و روغنکاران و افزارمندان روزمزد فعلی اداره کل راه در صورتی که مدت خدمت متوالی گذشته آنها به شرحی‌که فوقاً ذکر شد تا تاریخ تصویب این آیین‌نامه کمتر از ۶ سال باشد به ازاء هر دو سال خدمت گذشته یک سال و برای کسانی که سابقه خدمت آن‌ها زیادتراز شش سال است به ازاء هر سال سابقه خدمت یک سال منظور و در صورت شایستگی از ترفیعات و اضافات فصول ۸ و ۱۰ و ۱۲ استفاده خواهندنمود.

>‌جدول: دوره ۱۹ - جلد ۴ - صفحه ۲۶۴۸ الی ۲۶۵۳<