پدیدآورنده:محمد مسعود

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
محمد مسعود
(۱۲۸۰ خورشیدی ــ ۱۳۲۶ خورشیدی)
روزنامه‌نگارو مدیر روزنامه مرد امروز




محمد مسعود مدیر روزنامه مرد امروز که با شلیک گلوله به وسیله خسرو روزبه افسر توده‌ای کشته شد

محمد مسعود، روزنامه نگار و مدیر روزنامه مرد امروز در سال ۱۲۸۰ در محله ابرقوی شهر قم زاده شد. پدر محمد مسعود میرزاعبدالله و پدربزرگش آخوند ملا محمد قمی بود. پس از پایان دبستان، محمد مسعود به حوزه علمیه قم رفت. تا اینکه در سال ۱۳۱۱ بار سفر بست و به تهران رفت، در آغاز در یک چاپخانه کار پیداکرد و بعد در نشریه هایی مانند روزنامه‌های قانون، آئینه ایران، تهران مصور، شرقی، شفق سرخ و اطلاعات با نام ""م - دهاتی " که برای خود برگزیده به چاپ نوشتارهایش پرداخت. پس از چندی با گرایش بسیاری که محمد مسعود به روزنامه‌نگاری داشت برآن شد که روزنامه‌نگاری را با پشتکار و حرفه ای بیاموزد. در سال ۱۳۱۴ رهسپار فرانسه شد و در پاریس به آموختن دانش روزنامه نگاری پرداخت و پس از چندی راهی بلژیک شد و در شهر بروکسل تا سال ۱۳۱۷ ماند و دنباله فراگیری و کار روزنامه نگاری را گرفت و در روزنامه لاگازت بلژیک مقاله می نوشت تا به ایران بازگشت.

پس از شهریور ۱۳۲۰ در تابستان ۱۳۲۱ امتیاز روزنامه «مرد امروز» را گرفت. وی در این روزنامه به سیاست‌های مسکو و لندن در ایران به ستیز برخاست و در رسوا و آشکار کردن پیوندهای حزب توده با شوروی سهم بسزایی داشت. در دوران اشغال ایران به وسیله ارتش بریتانیا و شوروی که حزب توده کوشش می‌کرد تا نفت شمال به شوروی داده شود، با نوشتارهای خود به آگاهی ملت رسانید که چه خیانت بزرگی به ایران خواهد شد. حزب توده نیز از پا ننشست و با استفاده از واژگان کمونیستی مانند کمونیست یعنی دموکرات و کسانی که علیه کمونیسم هستند واپسگرا نامیده می شوند، محمد مسعود را روزنامه‌های وابسته به حزب توده مرتجع و آنارشیست نامیدند.

با چاپ آفندهای نوشتاری محمد مسعود به قوام‌السلطنه روزنامه مرد امروز ۲۵ مرداد ۱۳۲۶ و با پیشنهاد یک میلیون ریال جایزه برای کسی که او را بکشد، زیر پیگرد قانونی قرار گرفت و روزنامه‌ مرد امروز نیز برای زمانی بسته شد. محمد مسعود سرانجام در دو هفته پس از چاپ این نوشتار، به دستور کمیته ترور حزب توده به ریاست کیانوری و کامبخش که از مسکو دستور کشتن وی را گرفته بودند کشته شد.

۲۲ بهمن ۱۳۲۶ (۱۲ فوریه ۱۹۴۷) محمد مسعود مدیر هفتگی‌نامه‌ی مرد امروز، پس از خروج از چاپخانه مظاهری پس از اینکه سوار خودروی خود شد پیش از آنکه بتواند موتور را روشن‌کند به دست خسرو روزبه، حسام لنکرانی، همایون، عباسی، و یک دانشجوی دانشکده افسری که (این گروه تا ۹ سال بعد از آن) ناشناس‌ ماندند، با شلیک دو گلوله به سرش، کشته شد.[۱] سروان خسرو روزبه یکی از افسران ارتش عضو حزب توده بود .[۲][۳]

از محمد مسعود علاوه بر کارهای نوشتاری در روزنامه‌ها، کتاب‌ها و رمان‌های جون

  • گل‌هایی که در جهنم می‌روید
  • بهار عمر
  • رمان سه گانه: تفریحات شب (۱۳۱۳) - در تلاش معاش (۱۳۱۲) - اشرف مخلوقات (۱۳۱۳)

منبع