مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۹ فروردین ۱۳۵۳ نشست ۱۶۱

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ مارس ۲۰۱۴، ساعت ۱۸:۳۰ توسط Bellavista (گفتگو | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و سوم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و سوم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۹ فروردین ۱۳۵۳ نشست ۱۶۱

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز ۲۹ فروردین ۱۳۵۳ نشست ۱۶۱

مشروح مذاکرات مجلس ملی، دوره‏۲۳

صورت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی روز پنجشنبه ۲۹ فروردین ماه ۱۳۵۳

فهرست مطالب:

مجلس ساعت نه صبح بریاست آقای جواد سعید (نایب رئیس) تشکیل گردید.

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل.

نایب رئیس- اسامی غائبین جلسه قبل قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

غائبین با اجازه

آقایان احتشامی - محمد علی آموزگار - احمدی - مهندس اربابی - اکبر - ایلخانی پور - دکتر بازرگان - بدرخانی - دکتر برومند - دکتر حبیب بهبهانی - پرویزی - پیمان - دکتر جزایری - جعفری - جهانشاهی - چنگیزی - دکتر حبیب اللهی - حکمت یزدی - مهندس حسین خسروی - تیمسار خطیب شهیدی - دکتر خطیبی - دشتی - دکتر رشتی - ضیاء رضوی - ریگی - دکتر زهرائی - دکتر شمس - شیخ بهائی - دکتر ضیائی - طباطبائی دیبا - ظفر - عزیز مرادی - مهندس عطائی - دکتر عظیمی - دکتر غنی - فتوحی - مهندس فرخ - فضائلی - فیصلی - خانلر قراچورلو- دکتر کفائی - کمالاتی - کمالوند - مجد - دکتر مدنی - سید کاظم مسعودی - مصطفوی نائینی - مظهری - ملک افضلی - موقر - نیکپور - دکتر یزدان پناه - اهری - مرندی - خانم زاهدی - خانم اسدی - خانم دولتشاهی - خانم مزارعی.

غائبین مریض

آقایان بوشهری - پیرزاده - مهرزاد - دکتر ناوی.

- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر فروزین - ایمان زهرائی - سعید وزیری - خورشید - دکتر شفیع امین

۲- بیانات قبل از دستور آقایان: دکتر فروزین - ایمان زهرائی - سعید وزیری - خورشید - دکتر شفیع امین.

نایب رئیس -نطق‌های قبل از دستور را شروع می‌کنیم آقای فروزین تشریف بیاورید.

دکتر فروزین - ریاست محترم مجلس شورای ملی، همکاران محترم، انقلاب شاه و ملت یک جنبش اصیل ملی و میهنی است که در آن تمام افراد ملت با تمام قدرت و توان خویش، با تمام ایمان و عقیده خویش و با تمام وجود خویش برای موفقیت هر چه بیشتر آن پیروزیهای افزون تر می‌کوشند.

ایران وطن عزیز ما امروز با مقایسه اوضاع و احوال تمام کشورها و ملل عالم در یک شرایط بسیار عالی و استثنائی تاریخی بی نظیری است که همانند آن را در سراسر عالم کمتر می‌توان یافت (صحیح است).

رهبر بزرگ انقلاب ایران از لحاظ بینش، قدرت تفکر، تصمیم تهور، قدرت دور اندیشی، یافتن راه حلهای میهنی برای مسائل و مشکلات، تسلط بر حوادث زمان و قضاوت، یکی از افتخارات جهان به شمار می‌روند و این مطلبی است که تمام مردم جهان از عادی و سیاستمدار به آن معترفند و من یکبار در ساحت مقدس مجلس شورای ملی قضاوت بزرگترین رجال قرن بیستم را پیرامون قدرت رهبری شاهنشاه بیان کردم.

آنچه مسلم است ملت ایران از این رهبری داهیانه و اعجاب آفرین به نحو احسن استفاده کرده و بهره گرفته است و آنچه امروز ایران به آن دسترسی یافته حاصل زحمات و تلاش‌های و کوشش‌های بی دریغ و دائمی شاهنشاه آریامهر برای عظمت ملت خویش در صحنه جهانی است (صحیح است).

ملت ایران خود، ملتی کهن سال، روشنفکر، صمیمی، و با عاطفه است. این ملت شاهنشاه خود را به جان می‌پرستد و به خوبی قدر زحمات معظم له را می‌شناسد.

و بهمین جهت در ایران شاه و ملت یک واحد را تشکیل می‌دهند. اگر فرض کنیم که ملت ایران یک پیکر مثل پیکر هر انسانی است و این پیکر از میلیاردها سلول با وظائف گوناگون تشکیل شده است.

شاهنشاه در حکم قلب این پیکر یک انسان را یافت که بدون قلب بتواند زنده بماند ملت ایران نیز می‌تواند بدون شاه خود یعنی این قلب مقدس به حیات خود ادامه دهد؟

خاصیت قلب آن است که حتی وقتی مادر خواب هستیم به کار خود در بدن ادامه می‌دهد. به سلولهای بدن اکسیژن می رساند، غذا می رساند، نیرو می رساند، ویتامین می رساند، و شاهنشاه یعنی قلب ملت ایران نیز به پیکر ملت خویش نیرو، تهور، قدرت ملی، امید، شادی، سعادت و بهروزی می‌بخشند (صحیح است).

من در اینجا می‌خواهم مخصوصاً نقش دانشجویان را در انقلاب مقدس ایران بازگو کنم.

دانشجوی ایرانی شاهنشاه را با تمام وجود خویش دوست دارد و خوب می داند که در پرتو توجهات خاص معظم له به دانشجویان چه خدمات برجسته‌ای برای رفاه و آسایش آنان در نظر گرفته شده است.

ایجاد صندوق رفاه دانشجویان و یا تقدیم لایحه تأمین وسائل و امکانات تحصیل جوانان ایرانی نمونه کوچکی از توجهات فوق الذکر می‌باشد.

وقتی فصول برنامه پنجم را ورق می‌زنیم و به هنگامی که بودجه سال ۱۳۵۳ دولت را در نظر می‌آوریم ملاحظه می‌کنیم که چه مبالغ بزرگ و عظیمی برای امور رفاهی دانشجویان در نظر گرفته شده است (صحیح است).

مصاحبه‌های اخیر شاهنشاه آریامهر با خبرنگاران و سر دبیران مجلات و روزنامه‌های خارجی اثری بسیار شگرف در مردم باقی گذاشت که من از آنجائی که همکاران دیگر من پیرامون این اثر مطالبی بیان داشته و یا خواهند داشت در باره آن سخنی نمی‌گویم ولی می‌خواهم به این نکته اشاره کنم آن سخنی نمی‌گویم ولی می‌خواهم به این نکته اشاره کنم که متن این مصاحبه‌ها در روزنامه و مجلات خارجی که میلیونها تیراژ دارند چاپ و منتشر شد و میلیونها از خوانندگان این روزنامه و مجلات از نزدیک با نظرات و هدفهای مقدس ارزنده رهبر بزرگ انقلاب برای سعادت و رفاه ملت خویش آشنا شدند.

در سفرهائی که در سال گذشته من به خارج کردم از نزدیک با تعداد زیادی از ایرانیها و بخصوص دانشجویان تماس گرفتم. این مصاحبه‌های در آنها آتش غرور ملی را صد چندان کرده است و این جوانان به خوبی با مطالعه این مصاحبه‌ها از تسلط عمیق رهبر مملکت خویش بر مسائل جهانی آگاهی یافته‌اند.

دانشجوئی را می‌شناسم که روزی که شاهنشاه در مصاحبه خود با نماینده نیویورک تایمز فرمودند و گفتند سرنوشت من نمی‌تواند از سرنوشت مملکتم جدا باشد از شدت شادی و ذوق گریست. اگر مملکت می‌خواست با صرف میلیونها ریال برای نشان دادن هدف‌های ملی و میهنی ایران در خارج تبلیغ کند به اندازه یکی از مصاحبه‌های شاهنشاه در خارج موفقیت بدست نمی‌آورد (صحیح است).

این مصاحبه‌ها نقشه‌ها و گفته‌ها و تحریکات بسیاری از بداندیشان را در خارج کشور نقش بر آب کرد.

اصولاً شاهنشاهی ایران یک بنیاد اخلاقی و ملی و انسانی برای اداره مملکت است.

این شاهنشاهی بر اساس خدمت به انسانها، دوستی، محبت، صفا، خلوص و کمک و مساعدت به بنی نوع بشر پایه گذاری شده و بهترین دلیل ادامه آن در طول ۲۵۰۰ سال تاریخ پرتلاطم گذشته همین شیوه انسانی و اخلاقی بودن آن است (صحیح است).

شاهنشاه ایران می‌خواهند تمام افراد بشر خوشبخت باشند تمام افراد بشر سواد داشته باشند. تمام افراد بشر به بهداشت دسترسی داشته باشند. به همین جهت آنچه معظم له پیشنهاد فرموده و خواهند فرمود بر اساس سعادتمند کردن کلیه افراد روی زمین در هر مسلک و مذهب و رنگ و قیافه و نژادی که می‌خواهند باشد هست.

جا دارد که با تمام وجود خویش برای آنکه هدف‌های انسانی، بزرگ، ملی و میهنی، شاهنشاه برای سعادت و رفاه مردم دنیا و ایران عزیز به ثمر برسد با تمام وجود خویش بکوشیم و ثانیه‌ای از این زمان مناسب را بلااستفاده از دست ندهیم. باشد که همانطوریکه رهبر انقلاب پیش بینی فرمودند در آینده بسیار نزدیکی، ایران یکی از برجسته ترین پنج کشور جهان گردد (احسنت - احسنت).

نایب رئیس - آقای زهرائی بفرمائید.

حسین ایمان زهرائی - جناب آقای رئیس، همکاران محترم، همانطور که شاهنشاه محبوب اشاره به رشد ۴۰% درآمد خالص به قیمت‌های ثابت فرمودند، در تاریخ ایران سالی که گذشت به تمام معنی بی نظیر بود و بعلت افزایش درآمد نفت برنامه پنجم تغییرات کلی خواهد کرد آرزو دارم روند اقتصاد کشور در سال جدید باز هم بار شد اقتصادی بیشتر همراه باشد و انشاءالله همانطور که شاهنشاه فرموده‌اند با سهیم نمودن کارگران تا ۴۹% از سهام کارخانجات افزایش درآمد بیشتری نصیب کارگران ایران گردد.

به جا است گفته شود همانطور که کراراً عرض کرده‌ام با گرایش سرمایه گذاری در صنعت و کشاورزی به سمت روستاها بتوان فرصت‌های شغلی زیادتر جهت این اکثریت ملت ایران فراهم نموده تا ضمن افزایش درآمد آنها و تولیدات کشاورزی از مشکلات جذب روستائیان به مراکز شهری که امروز ظواهر آن مانند کمبود مسکن و گوشت و غیره به چشم می‌خورد جلوگیری نمود و اگر توجه به اجلاس مخصوص سازمان ملل متحد که این روزها سرگرم پیدا نمودن راه حل بحران ارزش مواد خام و مواد ساخته شده می‌باشد داشته باشیم اگر با آشفتگی پولی و تورم جهانی افزایش قیمت‌ها نظر بیافکنیم باید گفت تقسیم ثروت و وجود مشاغل در سطح بین المللی یکسان نیست. شاهنشاه در پیامی که توسط وزیر دارائی جناب آقای دکتر آموزگار به این کنفرانس فرستادند چنین توصیه فرمودند:

۱- دسترسی بیشتر ممالک در حال توسعه به بازارهای جهانی.
۲- تثبیت ارزش مواد خام.
۳- ایجاد نسبت عادلانه میان بهای مواد خام و مواد ساخته شده هدفهای ملت‌های در حال رشد می‌باشد (احسنت).

کما اینکه دو شب قبل سخنگوی وزارت خارجه ایران در اجلاس فوق العاده سازمان ملل با اعتراض به (کی سینجر) وزیر امور خارجه ایالات متحده می‌گوید تحمیل قیمت‌های ساختگی برای نفت در طول زمان به زیان همه عالم خواهد بود.

شاهنشاه با توجه به مسائل فوق می‌فرمایند با تقویت (آر -سی - دی) بایستی بازار مشترکی که شامل کلیه کشورهای شمال اقیانوس هند شود تشکیل گردد.

بی تردید چنین بازار مشترکی از حیث مواد خام و بنیادی و استعداد صنعتی شدن و منابع طبیعی موجود بهتر از بازار مشترک اروپا که ۲۰ سال پیش تأسیس یافته می‌باشد.

با در نظر گرفتن مشکلات بحران موجود بین المللی و موقعیت بسیار مناسب کشورهای اوپک امید است با رهبری داهیانه شاهنشاه آریامهر و تحقق یک بازار مشترک آسیائی در آینده نزدیکی کلیه کشورهای در حال رشد این قاره غنی ریشه‌های سیاست استعماری در آن قطع شده و مرگ استعمار حتمی گردد.

در خاتمه توجه دولت محبوب هویدا مجری منویات انقلابی شاهنشاه آریامهر را به موارد ذیل جهت افزایش درآمد اکثریت ملت یعنی کشاورزان معطوف می‌دارد.

۱- گرایش سرمایه گذاری بخش دولتی و خصوصی به مناطق روستانشین.
۲- تثبیت نرخ تولیدات کشاورزی.
۳- تسهیلات در امر واردات لوازم و تولید کشاورزی.
۴- واگذاری تأمین مواد خوراکی چه از نظر واردات و چه از نظر سرمایه گذاری و چه از نظر بازاریابی در بخش کشاورزی به بعضی از بانکها.۵- از محل اعتبار ذخائر جمع آوری شده اصناف تأسیس یک بانک تأمین خواربار و احیاناً تأمین مابه التفاوت اختلاف ارزشها بین المللی خواربار تشکیل گردد.

در مورد حوزه انتخابیه مطلبی کلی دارم که بعرض می رسانم.

باید استانها در توزیع اعتبارات منطقه‌ای توجه به ضوابط نموده تا بتوان امکانات خدمات مساوی در روستاها ایجاد نموده و تضادهای موجود را برطرف کرد.

بعنوان مثال: بعضی از بخش‌ها نظیر بخش زهرا از حوزه انتخابیه اینجانب در برنامه ریزی‌های عمرانی قبلی به جهاتی توجه نشده و با نقاط همجوار خود تضاد بسیار دارد لازم است سازمان برنامه از نظر مملکتی توجه مخصوص بنماید.

۲- با اینکه در بیشتر مناطق مملکت خوشبختانه تلفن‌های خودکار موجود است ولی بخش یکصدهزار نفری زهرا یک عدد تلفن مغناطیسی داشته و بعلت نبودن یک سیم کشی و تیر کوبی فنی ظرف سال اکثراً رابطه قطع می‌باشد با اینکه کراراً بعرض رسانده‌ام معهذا هیچ توجهی نشده است لااقل مناطقی که بعلت خودکار شدن، تلفن‌های مغناطیسی آنها جمع آوری شده در اینگونه مناطق مورد استفاده قرار گیرد.

۳- در این منطقه بعلت کمبود آب و استفاده بدون کنترل و نظارت موجب نقصان نسق‌های آبی اکثر زارعین گشته و سطح کشت و درآمد روستائیان پائین آمده است هم اکنون تعداد چاههای غیر مجاز بیشتر از چاههای مجاز است.

۴- سازمان عمران دشت قزوین که برای عمران منطقه زلزله زده بوجود آمده و باید به کشاورزان یاری داده وبا افزایش درآمد کشاورزان کمک کند.

انتظار داریم در انجام این وظایف سعی بیشتری مبذول دارد.

۵- هم اکنون بخش یکصد هزار نفری زهرا فقط یک پزشک دارد. می‌توان گفت از نظر خدمات بهداشتی موجود در سطح مملکت در این بخش لزوم استفاده بیشتر از خدمات بهداشتی ضرورت دارد (احسنت - احسنت).

نایب رئیس - آقای سعید وزیری بفرمائید.

سعید وزیری - چه در جلسه گذشته و چه حالا در همین جلسه، عده‌ای از دوستان و همکاران مطالبی پیرامون مصاحبه‌های شاهنشاه با نمایندگان مطبوعات خارجی و نمایندگان خبرگزاریها بیان فرمودند.

همکاران عزیز که به حق احساس غرور و مباهات ملت ایران را از شنیدن و خواندن و مرور این مطالب آموزنده و حیات بخش شاهنشاه همیشه احساس می‌کنند و طبیعی است که نمایندگان آنها در مجلس بازگو کننده آن احساسات باید باشند - ولی بنده یقین دارم که عالیترین اثر این بیانات و عباراتی که رهبر ملت ایران به مناسبتهای مختلف با اشخاص و شخصیتهای گوناگون بین المللی بیان می‌فرمایند، بیشتر در جلب اعتماد ملتهائی است که بر اثر توطئه‌های قوی و ریشه دار استعمارگران همیشه در حال تفرقه بوده‌اند و از تفرقه رنج می برده‌اند.

همیشه کار استعمار این بوده که در میان ملتها احساس نوعی بی اعتمادی چه در مقیاس ملی شان و چه در رابطه جهانی بین آنها بوجود بیاید که آنها در داخل کشور خود نتوانند موفق به انجام اصلاحاتی بشوند و چه بین دول و ملل بین المللی نتوانند یک وحدت و یکپارچگی و بهر حال یک جبهه‌ای در مقابل استعمار بوجود بیاورند. بیانات شاهنشاه خوشبختانه همیشه در سطحی و در جهتی است که توانسته است که در این گیر و درا فعالیتهای کشورهای علاقمند به استقرار مجدد و یا به ادامه حیات استعمار، در مقابل آنها، ملتها و دولتهای استعمار زده به یکدیگر اعتماد پیدا کنند و بتوانند در شرایط عمومی جهان به زندگی خود سر و صورتی بدهند (صحیح است).

در ایران ما نمی‌توانیم مطالبی را که بخصوص شاهنشاه چندی پیش با روزنامه نگار هندی و روزنامه نگار آمریکائی در جزیره کیش بخصوص بیان فرمودند مطالبی را که ایشان بخصوص در مورد شبه قاره هند بیان فرمودند، آنرا ندیده و نشنیده بگیریم.

اظهار نظر قاطع رهبر ایران را درباره لزوم دوستیها، جناب آقای متین، بین پاکستان که شما تشریف بردید و هندوستان که نخست وزیرش به زودی بر اثر دعوت نخست وزیر ایران از کشور ما بازدید خواهد کرد، نمی‌شود نادیده گرفت، که فرض بفرمائید مسافرت نخست وزیر کشور بزرگ هند به ایران، گو اینکه اولین باری نیست که نخست وزیر کشور بزرگ هندوستان به ایران می‌آید بهترین خاطرات را ما از مسافرت پدر فقید نخست وزیر فعلی هندوستان داریم، یعنی مرحوم نهرو، و حالا که خانم ایندیرا گاندی بنا به دعوت هویدا به ایران می‌آید این در واقع یکی از آثار بارز و بارور شدن سیاست مستقل ملی ایران است (صحیح است).

ما به دوستی ملت هند، جلب اعتماد دولت هند بسیار اهمیت می‌دهیم و در عین حال این ما بوده و هستیم که برای بوجود آوردن این حسن تفاهم، حسن نیت بخرج داده‌ایم و نشان داده‌ایم که هیچگونه عقده‌ای در این نقطه از این قاره نداریم، نشان داده‌ایم که ما واقعاً همیشه علاقمند و پرچمدار وحدت و دوستی این ملتها بوده و هستیم (صحیح است).

اظهار نظر رهبر ایران درباره این که طبعاً هندوستان است که حق خواهد داشت حتی در زمینه برخورداری از تخفیف قیمتها درباره نفت نقداً فقط قسمتی از قیمت نفت را بپردازد.

و از بقیه بصورت اعتبار عمرانی استفاده خواهد کرد. این شاید یک جلوه بسیار بارزی است از حس نیت ملت ایران و دولت ایران و رهبر ایران نسبت به مردم هند نسبت به مردمی که در شبه قاره هند اعم از پاکستان، هندوستان یا کشور بنگلادش زندگی می‌کنند و بطور اعم نمونه بارزی است از علاقه قاطع و از ایمان مقدس رهبر ایران به وحدت و یکپارچگی ملل آسیائی برای استفاده کردن از تمام مواهب زندگی در این قاره و بدست آوردن توانائی مقاومت در مقابله با آثار استعمار، چرا فقط از نزدیکی‌های خودمان صحبت کنم، یک کمی دورتر برویم گو اینکه از نظر قلبها نزدیک هستیم. به روابط بسیار دوستانه‌ای که بین ایران و ملت و دولت مصر بوجود آمده است، اشاره کنم (احسنت).

می‌بینیم این همان مصری است که شاید تصور می‌کردند با وجود آمدن یک ایرانی قوی شاید به نوعی مزاحم قدرت و زندگی آزاد آن ملتهای دیگر باشد و خط مشی ایران، با الهام از سیاست مستقل ملی و با مداومت و پیگیری و ممارست در اثبات این حسن نیت، ثابت گردید که چنین نیست.

و ایران سعادت و توفیق و زندگی بهتری برای تمام ملتهای دوست آرزو می‌کند. خصوصاً برای ملت مصر که در واقع باید گفت مظهر تمدن و زندگی کشورهای دوست عربی مادر جهان می‌باشد (احسنت) و ایران به زندگی و سعادت آنها کمال علاقه را دارد.

هم اکنون اقدامات وزیر اقتصاد ما در مصر و انعقاد قراردادهای لازم برای شرکت در برنامه‌های عمرانی و توسعه کشور مصر، بهترین نشانه‌ای است از اینکه واقعاً آنچه را ایران درباره تأمین زندگی بهتر در این کشورها بخصوص در کشورهای خاورمیانه و بخصوص در کشورهائی که از استعمار رنج برده‌اند ثابت می‌کند و ثابت کرده‌ایم که ملت ایران، دولت ایران، رهبر ایران در این حسن نیت همیشه ثابت و پابرجا بوده و هست (احسنت).

مسأله چپ بودن یا راست بودن یک دولتی، این در مقابل حسن نیت و اراده ما به ایجاد وحدت در میان ملتها، خلل و خدشه‌ای وارد نمی‌کند. اصل برای ما این است. انسانهائی که در این سرزمینهای زندگی می‌کنند واستعمار زده بودند حتماً باید بتوانند روی پای خودشان بایستند. خوشبختانه مرور زمان و حوادث و تجربه‌های سیاسی زندگی همه این کشورها. اعم از آنها که راه چپ انتخاب می کرده‌اند یا راه راست انتخاب می کرده‌اند. نشان داده است که استعمار در هر رنگی که باشد، استعمار است (صحیح است). به آنها ثابت کرده است که استعمار با هر رنگ و یا هر اسلحه‌ای که باشد یک بارک الله نمی‌گوید بدون اینکه پشت سرش یک پس گردنی محکم نزند و این خود ملتها هستند که باید درو هم جمع شوند و با وحدت و با استفاده از امکانات یکدیگر با حسن نیت بتوانند، زندگی خودشان را بهبود بخشند.

بهرحال بنده می‌خواستم مطالبی که همکاران و دوستان من درباره مصاحبه‌های شاهنشاه بیان کردند، بخصوص برای ثبت در تاریخ این مسأله را را عرض کنم که این صحبتها مطلقاً جنبه تبلیغاتی یا گفتگوهای ساده نداشته و ندارد، چه در جهت سازندگی و مقیاس ملی و چه برای ایجاد یکپارچگی و وحدت و دوستی در مقیاس بین المللی همه نمودار فلسفه‌ای است، همه نمودار یک فکر انقلابی است که اتفاقاً در این رهگذر از زمان، ملتها برشد و نضج این فلسفه احتیاج دارند و در پایان عرایضم بنده هم، این روابط مستحکم اقتصادی و سیاسی و دوستی را که بین دولت دوست ما مصر و ایران بوجود آمده و تقویت می‌شود، تجلیل می‌کنیم و هم بخصوص در هنگام مسافرت قریب الوقوع نخست وزیر محترم کشور بزرگ هند، خانم ایندیرا گاندی که در آستانه باردید از کشور ما هستند مقدم ایشان را تجلیل می‌کنیم و یقین داریم و امیدواریم که این آمدن‌ها و صحبتها باز هم در رفع هر چه بیشتر کدورتها و سوء تفاهمات در مقیاس جهانی کمک کند و دیگران هم بهر دلیلی که بوده است چه بعلت بی اطلاعی هائی که از عوامل بین المللی دارند از این حسن نیت ما و از این قدرت مردم داری ما و انقلاب ما و رهبر ما بی خبر مانده‌اند سرمشق بگیرند واستفاده کنند آنهائی که به این قدرتهای روحی و مادی و اخلاقی و فلسفی ما پی برده‌اند این بقایای نقارها و احیاناً تحریکاتی که در این منطقه بچشم می‌خورد از طرف خود آنها اقدام بشود که از بین برود (انشاء الله - احسنت - احسنت).

نایب رئیس - آقای خورشید بفرمائید.

خورشید- جناب آقای رئیس - همکاران محترم سالی که گذشت در تاریخ حیات اجتماعی وسیاسی ملت ایران از سالهای پر موفقیت و افتخار آمیز بود.

افکار بلند و اندیشه‌های انقلابی شاهنشاه آریامهر در زمینه و اجرای برنامه‌های عظیمی صنعتی و عمرانی و اعمال حاکمیت مطلق ایران بر صنایع نفت، و بالاخره صدور قوانین سه گانه در مورد رایگان شدن آموزش و پرورش در دوره ابتدائی و راهنمائی و بهداشت عمومی و تأسیس سازمان هم آهنگی و نظارت بر امور مربوط به استفاده از انرژی اتمی اوراق زرین دیگری بود که در آغاز دومین دهه انقلاب شاه و مردم بر گنجینه افتخارات تاریخ شاهنشاهی و فرهنگی ما افزوده شد (صحیح است).

همراه با این اقدامات که سعادت و رفاه و آسایش ملت ایران را تأمین و ما را به دروازه‌های تمدن بزرگ نزدیک می‌نماید یکبار طنین ندای بشر دوستانه شاهنشاه در سراسر دنیا پیچیده و پیشنهاد ابتکاری معظم له برای حفظ صلح و دوستی و از بین بردن ریشه‌های فقر و رهائی ملتها از زنجیر استعمار در محافل بین المللی مورد بحث و تفسیر سیاستمداران و دانشمندان و نویسندگان بزرگ قرار گرفته و توجه ملل عالم را به خود جلب نموده است.

طرح بزرگ شاهنشاه معروف به طرح پهلوی در مورد بنیانگذاری سیستمی که بهره مندی و پیشرفت اقتصادی و اجتماعی کشورهای در حال توسعه را تضمین و شکاف و فاصله میان ملل پیشرفته و کشورهای جهان سوم را پر می‌نماید در کنفرانس اکافه تأیید و لزوم اجرا آن ضمن مواد قطعنامه توصیه و برای طرح در اجلاسیه فوق العاده مجمع عمومی تسلیم شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل گردید.

و مصاحبه‌های مطبوعاتی و رادیو و تلویزیونی معظم له در تشریح چگونگی تصمیم کشورهای صادر کننده به افزایش بهای نفت و عواملی که به این افزایش قیمت کمک نموده تحسین جهانیان را برانگیخت و به ملل دنیا ثابت کرد همانطور که رهبر عالیقدر ملت ایران در احقاق حقوق کشورهای صادر کننده نقش رهبری و ارشاد کننده داشته‌اند برای حفظ حقوق ملل مصرف کننده و تعمیم عدالت اجتماعی در سطح بین المللی نیز نقش بزرگ و انسانی خویش را از یاد نبرده‌اند (صحیح است).

صرف اعتبارات سرشاری که از محل درآمد نفت عاید کشور شده در راه تقویت نیروی دفاعی و توسعه اقتصادی و صنعتی و عمران و آبادی کشور و اندیشه‌های خلاق رهبر عالیقدر ما در ارائه طرق معقول و منطقی برای حفظ حقوق کشورهای در حال رشد و مبارزه با جهل و فقر و حمایت از صلح و دوستی امروز مقام و اعتبار و حیثیت بین المللی و ثبات و امنیت کشور ما را به چنان پایه‌ای رسانده که هیئت‌های اقتصادی و بازرگانی برای مطالعه و مذاکره در مورد سرمایه گذاری مرتب در رفت وآمد هستند و طبق آخرین خبر در مجمع نمایندگان آلمان فدرال کشور ما بعنوان یکی از مطمئن ترین کشورهای دنیا برای سرمایه گذاری خارجی شناخته شده و اعلام نموده‌اند که بزودی بصورت جمعی و گروهی در زمینه برنامه‌های بزرگ صنعتی با ما مشارکت و سرمایه گذاری خواهند نمود.

جا دارد بشکرانه کسب این همه افتخارات و بخاطر برخورداری از این همه موهبت که خداوند در پرتو افکار خیرخواهانه شاهنشاه به ما ارزانی داشته پروردگار بزرگ را سپاس گوئیم که ما را به داشتن چنین رهبری عادل و اندیشمند مرهون الطاف خود قرار داده تا بتوانیم در سایه رهبریهای خردمندانه اش در میان جوامع بشری سر بلند و مباهی باشیم (احسنت).

در خاتمه با اغتنام فرصت بعرض ساحت مقدس مجلس شورای ملی می رسانم که روز هفتم فروردین در یکی از بخش‌های بزرگ شهرستان نیشابور حوزه انتخابیه اینجانب سیل مهیبی جاری شد و چندین آبادی را ویران و سبب خرابی چندین قنات و از بین رفتن زراعت و احشام روستائیان و انهدام نزدیک به ۱۸۰۰ خانه روستائی به مساحت سی هزار متر مربع زیر بنا گردید خوشبختانه در اجرای منویات شاهنشاه و دستورات دولت خدمتگزار حزبی که همواره به فراهم آوردن وسایل رفاه و آسایش مردم توجه خاص دارند جناب آقای استاندار خراسان بلافاصله از مناطق سیل زده بازدید و مأموران اجرائی دولت برای برآوردن میزان خسارات در محل حاضر شدند و اقدامات فوری شیر و خورشید سرخ مرکز و استان خراسان در رساندن کمک و بر پانمودن بیش از چهارصد چادر برای اسکان موقت سیل زدگان و حفظ زنان واطفال از سرما و توزیع مقدار کافی غذا و قوطی‌های کنسرو و لباس و پوشاک و پتو بین آنها و بالاتر از همه امیدواری به مراحم عالیه شاهنشاه موجبات تسلی خاطرتشان را فراهم ساخت بطوریکه وقتی به محل عزیمت و وضع آنها را مشاهده کردم زن و مرد بزرگ و کوچک برای سلامت شاهنشاه آریامهر دست دعا بلند کرده و اظهار سپاسگزاری و حق شناسی می‌نمودند (احسنت) نظر به اینکه میزان خسارات زیاد و تحمل هزینه سنگین احیای قنوات و نوسازی خانه‌های روستائی برای آنان مشکل است از دولت جناب آقای هویدا که همیشه مجری صدیق منویات شاهانه می‌باشند استدعا دارد دستورات فوری و مؤکد برای نوسازی خانه‌ها و لایروبی قنوات صادر فرمایند و در صورتیکه کمک بلاعوض مقدور نباشد حداقل هزینه آنرا به اقساط طویل المدت و با بهره نازل وصول نمایند از حوصله‌ای که برای استماع عرایضم فرمودید متشکرم (احسنت - احسنت).

نایب رئیس - آقای دکتر شفیع امین بفرمائید.

دکتر شفیع امین - افتخاراتی که با افکار عالیه شاهنشاه بزرگ ما نصیب ملت ایران شده است موجب مباهات و سپاسگزاری است هر ماه و هر هفته و هر روز صفحه‌ای بر صفحات زرین تاریخ طلائی میهن ما اضافه می‌شود و ملت ایران شاهد ترقیات روز افزون کشورش در تمام شئون است در شئون اجتماعی، صنعتی، اقتصادی، بهداشتی، علمی، فرهنگی و دانشگاهی که واقعاً موجب افتخار ماست.

بنده نامه‌های زیادی از دانشجویان عزیز و هموطن از آمریکا و اروپا داشتم که همه افکار عالیه و بلند شاهنشاه و فرامینی را که درباره تحصیل رایگان و بهداشت رایگان و توجهاتی که برای تشکیل مرکز اتمی انشاد فرموده‌اند ستوده‌اند و همچنین موفقیت هائی را که در سال قبل درباره نفت نصیب ملت ایران شده است.

جوانان ما نوشته بودند که ما امسال عید را با افتخارات و خوشحالی‌های بیشتر نسبت به سالهای آینده جشن گرفتیم و توجه و علاقه بخصوصی که شاهنشاه ما برای پیشرفت علم و دانش بخصوص در سطح دانشگاهها و جوانان مبذول می‌فرمایند و کوششی که دولت فعال ما برای اجرای نیات عالیه شاهنشاه ابراز می‌کند واقعاً به موجب تشکر است (احسنت). بنده با تماسی که همواره با دانشگاه و دانشگاهیان دارم حقیقتاً باید بگویم که دانشگاه‌های ما در سالهای اخیر با نیروی فعاله و بودجه کافی که دارند در پیشرفت کامل هستند دانشگاه تهران با متخصصین دانا و امکانات زیاد در تمام رشته‌ها پیشرفت و فعالیت دارد و مرتب زحمت می‌کشند و همینطور دانشگاه تبریز و دانشگاه مشهد و دانشگاه جندی شاپور و دانشگاه پهلوی و دانشگاه اصفهان و دانشگاه ملی و مدارس عالی که با هدایت دولت و الهام از نظرات عالیه شاهنشاه که هر سال در رامسر انشاد می‌فرمایند در پیشرفت کامل هستند و دستورات را بنحو کاملی اجرا کرده‌اند بنده اخیراً در تبریز بودم از توجهاتی که در بودجه امسال به بودجه تمام دستگاهها مخصوصاً بودجه دانشگاهها و بخصوص دانشگاه تبریز شده بی نهایت خوشحال بودند و سپاسگزارند.

بنده به خاطر دارم در سالهای ۱۳۲۹ و ۱۳۳۰ و ۱۳۳۱ که جناب آقای دکتر اقبال - که از شخصیت فعال و عالیقدر و میهن پرست و دانشگاهی هستند - رئیس دانشگاه بودند، تقاضا و اصرار می‌کردند که دولت یکصد هزار تومان یا پنجاه هزار تومان به بودجه دانشگاه بدهند و نمی‌دادند البته اعتبار هم نداشتند که بدهند بحمدالله امکاناتی که امسال به دانشگاهها داده‌اند جای تشکر است بنده با اطمینان عرض می‌کنم و از نزدیک و عملا دیدم در تبریز که آقای رئیس دانشگاه فعال تبریز شبانه روز فداکاری می‌کنند معاونین ورؤسای دانشکده‌ها استادان و دانشیاران یعنی تمام کادر آموزشی واداری با فعالیت کامل و نظم و ترتیب کامل در پیشرفت این مؤسسه علمی عظیم فعالیت می‌کنند که بنده واقعاً تشکر می‌کنم (احسنت).

و همینطور کمکی که جناب آقای نخست وزیر در این ماههای اخیر به مرکز کودکان تبریز فرمودند که یکی از بهترین مؤسسات علمی و درمانی کشور است ساختمان و تشکیلات آنرا از نزدیک مطالعه کردم و واقعاً بنده تشکر می‌کنم از توجهی که فرمودند عموم استادان و دانشیاران متشکرند و باید بگویم که بخش قلب دانشگاه تبریز مانند یکی از مراکز علمی و مجهز درجه اول کشور ما و دنیا است دانشگاه تبریز هفت هزار و یک نفر دانشجو دارد که سه هزار و چهل وهفت نفر آنها فرزندان عزیز از شهرستانهای دیگر هستند که از خوابگاه مجانی جوانان و دختران که خواهران عزیز ما هستند استفاده می‌کنند و با اطاقهائی که در اختیارشان گذاشته شده استراحت شان کاملاً تأمین است و همینطور غذایشان آسایش و راحتی شان ورزششان تأمین است و همینطور ۳۶۵۸ نفر از بورس‌های دانشگاهی استفاده می‌کنند که واقعاً جای تشکر و سپاسگزاری است و بنده از طرف همکاران دانشگاه تبریز و دیگر دانشگاههای ایران از کمکهائی که دولت کرده است نهایت تشکر می‌کنیم و امیدوارم در سایه شاهنشاه آریامهر همواره بتوانند با امکاناتی که در اختیارشان گذاشته شده در ترتیب متخصصین با ایمان و پاک و میهن پرست و شاهدوست موفق باشند و بنده ایمان دارم که دانشجویان و جوانان ما در هر کجا که هستند روح شاهدوستی و میهن پرستی و ایرانیت دارند و اینرا هرگز فراموش نمی‌کنند که باید برای سعادت و ترقی ایران خدمت کنند (احسنت).

بگذریم از عده‌ای خیلی معدود که آنها را نباید به حساب دانشجو گذاشت. همچنین جای تشکر است که پریروز جناب آقای نخست وزیر از مرکز دانشجویان حزب ایران نوین دیدن کردند مطالبی جامع و صمیمانه اظهار داشتند که اثرات بسیار خوبی بین دانشجویان داشت رفتار ایشان در مرکز دانشجویان حزب ایران نوین بسیار صمیمانه پدرانه و برادرانه بود واقعاً پیشرفتها و ترقیات اخیر و بعد از انقلاب که در مملکت ما انجام شده همه را جوانان و دانشجویان درک می‌کنند و ما باید آنها را چه در داخل و چه در خارج در جریان بگذاریم تا بهتر اوضاع اقتصادی و صنعتی و علمی و اجتماعی مملکت را درک کنند و تجزیه و تحلیل کنند برای جوانان هر چه کمک شود جا دارد و جای تشکر است ضمناً از دانشگاههای کشور چندین نامه دارم راجع به وضع حقوقشان است که تقدیم مقام ریاست می‌کنم.

و همچنین از نظر احتیاجاتی که آذربایجان دارد بنده یادداشتهائی دارم از سازمان آب و برق آذربایجان که واقعاً همه زحمت می‌کشند مهندسین جوان ایرانی که امیدوارم همیشه موفق باشند و چون تبریز و شهرهای آذربایجان هر روز رو به صنعتی شدن است نسبت به تأمین برقشان امیدوارم توجه بشود سازمان برق منطقه‌ای آذربایجان بسیار خوب

کار می‌کند و شبانه روزی زحمت می‌کشند منتها برای موفقیت کامل باید بیشتر تقویت شوند مخصوصاً نیروگاهی که قرار بود در تبریز ساخته تقویت شوند مخصوصاً نیروگاهی که قرار بود در تبریز ساخته شود تا بعداً از نظر تأمین برق به زحمت نیافتند و یکی هم موضوع سدآجی چای است از جناب آقای وزیر آب و برق که شخص فعال و کاردانی است تقاضا می‌کنم به این پروژه توجه کنند که از نظر صنعتی و کشاورزی کمک زیادی برای تأمین برق و کارهای صنعتی و کشاورزی آذربایجان خواهد بود.

بنده امیدوارم که جوانان ما و همه افراد ملت ایران با اشتیاق و علاقه کامل و اتحاد و یکپارچگی برای پیشرفت نیات عالیه شاهنشاه و دولت ما که شب و روز در اجرای منویات شاهنشاه زحمت می‌کشند انشاء الله موفق بشوند که کشور ایران به طوریکه پیشوای بزرگ ما گفته‌اند در ده سال آینده بتواند جزو ۶ کشور نیرومند جهان بشود.

الحمدالله ما ارتشی داریم نیرومند ه موجب افتخار و مباهات ما است .(احسنت)

همیشه مجلس و ملت و ارتش وظیفه خود را بنحو احسن انجام داده و از ارتشیان غیور ما که از خود فداکاری و جانبازی برای حفظ حدود و ثغور مملکت ما نشان داده‌اند تشکر می‌کنیم (احسنت - احسنت).

- تقدیم لایحه موافقتنامه همکاری فرهنگی علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سنگال بوسیله آقای اقبال معاون وزارت امور خارجه

۳ - تقدیم لایحه موافقتنامه همکاری فرهنگی علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری سنگال بوسیله آقای اقبال معاون وزارت امور خارجه.

نایب رئیس - وارد دستور می‌شویم، جناب آقای اقبال فرمایشی دارید بفرمائید.

احمد اقبال (معاون وزارت امور خارجه)- با کسب اجازه از مقام محترم ریاست و نمایندگان محترم لایحه مربوط به موافقتنامه همکاری فرهنگی و علمی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت سنگال را که در تاریخ ۲۲ بهمن ۵۲ به امضاء رسیده است تقدیم می‌دارم و استدعای تصویب آنرا دارم.

نایب رئیس - لایحه به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به حقوق و مزایای پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی و ابلاغ به دولت

۴- طرح و تصویب گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به حقوق و مزایای پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی و ابلاغ به دولت.

نایب رئیس - گزارش استخدام در موردلایحه حقوق و مزایای پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی مطرح است قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

گزارش از امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کیمسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه سه شنبه۱۳۵۳/۱/۲۷ با حضور تیمسار سپهبد کاتوزیان معاون وزارت جنگ اصلاحات مجلس سنا در مورد لایحه مربوط به حقوق و مزایای پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی را و مورد رسیدگی قرار داد و تغییرات مجلس سنا را عیناً تأیید و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به شرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری - رضا پیرزاده.

لایحه قانون حقوق و مزایای پرسنل نیروهای مسلح شاهنشاهی

ماده ۱- از اول فروردین ماه ۱۳۵۳ حقوق ماهیانه افسران، همافران، درجه داران و افراد کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی و همردیفان آنان به شرح جدول زیر تعیین و پرداخت می‌گردد.

جدول۱ - حقوق افسران:

ردیف درجه قدمت خدمت در هر درجه
۱ ۲ ۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹ ۱۰ ۱۱ ۱۲
۱ ستوان سوم ۱۶۰ ۱۶۸ ۱۷۶ ۱۸۴ ۱۹۲ ۲۰۰
۲ ستوان۲ ۲۰۵ ۲۱۳ ۲۲۱ ۲۲۹ ۲۳۷ ۲۴۵
۳ ستوان یکم ۲۵۰ ۲۵۸ ۲۶۶ ۲۷۴ ۲۸۲ ۲۹۰ ۲۹۸ ۳۰۶
۴ سروان ۳۱۰ ۳۱۸ ۳۲۶ ۳۳۴ ۳۴۲ ۳۵۰ ۳۵۸ ۳۶۶ ۳۷۴ ۳۸۲ ۳۹۰ ۳۹۸
۵ سرگرد ۴۰۰ ۴۰۸ ۴۱۶ ۴۲۴ ۴۳۲ ۴۴۰ ۴۴۸ ۴۵۶ ۴۶۴ ۴۷۲
۶ سرهنگ ۲ ۴۷۵ ۴۸۳ ۴۹۱ ۴۹۹ ۵۰۷ ۵۱۵ ۵۲۳ ۵۳۱
۷ سرهنگ ۵۳۵ ۵۴۳ ۵۵۱ ۵۵۹ ۵۶۷ ۵۷۵ ۵۸۳ ۵۹۱ ۵۹۹
۸ سرتیپ ۶۵۰ ۶۵۸ ۶۶۶ ۶۷۴
۹ سرلشگر ۷۵۰ ۷۵۸ ۷۶۶ ۷۷۴
۱۰ سپهبد ۸۵۰ ۸۵۸ ۸۶۶ ۸۷۴
۱۱ ارتشبد ۹۵۰ ۹۵۸ ۹۶۶ ۹۷۴

جدول ۲- حقوق همافران:

ردیف درجه قدمت خدمت در هر درجه
۱ ۲ ۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹ ۱۰ ۱۱ ۱۲
۱ همافر ۳ ۱۶۰ ۱۶۶ ۱۷۲ ۱۷۸ ۱۸۴ ۱۹۰
۲ همافر ۱۹۶ ۲۰۲ ۲۰۸ ۲۱۴ ۲۲۰ ۲۲۶
۳ همافر۱ ۲۳۲ ۲۳۸ ۲۴۴ ۲۵۰ ۲۵۶ ۲۶۲ ۲۶۸ ۲۷۴
۴ سرهمافر ۳ ۲۸۰ ۲۸۶ ۲۹۲ ۲۹۸ ۳۰۴ ۳۱۰ ۳۱۶ ۳۲۲ ۳۲۸ ۳۳۴
۵ سرهمافر ۲ ۳۴۰ ۳۴۶ ۳۵۲ ۳۵۸ ۳۶۴ ۳۷۰ ۳۷۶ ۳۸۲ ۳۸۸ ۳۹۴ ۴۰۰ ۴۰۶
۶ سرهمافر۱ ۴۱۲ ۴۱۸ ۴۲۴ ۴۳۰

جدول۳ - حقوق درجه داران وافراد شاهنشاهی و ژاندارمری کشور:

ردیف درجه قدمت خدمت در هر درجه
۱ ۲ ۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹ ۱۰ ۱۱ ۱۲
۱ سرباز داوطلب ۱۰۰ ۱۰۲
۲ سرباز یکم ۱۰۴ ۱۰۶
۳ سرجوخه ۱۰۸ ۱۱۲
۴ گروهبان۳ ۱۱۶ ۱۲۰ ۱۲۴ ۱۲۸ ۱۳۲ ۱۳۶ ۳۸۲ ۳۹۰ ۳۹۸
۵ گروهبان ۲ ۱۴۰ ۱۴۴ ۱۴۸ ۱۵۲ ۱۵۶ ۱۶۰ ۴۷۲
۶ گروهبان ۱ ۱۶۴ ۱۶۸ ۱۷۲ ۱۷۶ ۱۸۰ ۱۸۴ ۱۸۸ ۱۹۲
۷ استوار دوم ۱۹۶ ۲۰۰ ۲۰۴ ۲۰۸ ۲۱۲ ۲۱۶ ۲۲۰ ۲۲۴
۸ استوار یکم ۲۲۸ ۲۳۲ ۲۳۶ ۲۴۰ ۲۴۴ ۲۴۸ ۲۵۲ ۲۵۶ ۲۶۰ ۲۶۴
۹ افسریار ۲۶۰ ۲۶۴ ۲۶۸ ۲۷۲
۱۰ ستوانیار ۳ ۳۰۰ ۳۰۴ ۳۰۸ ۳۱۲ ۳۱۶ ۳۲۰ ۳۲۴ ۳۲۸ ۳۳۲ ۳۳۶
۱۱ ستوانیار ۲ ۲۶۰ ۲۶۴ ۲۶۸ ۲۷۲ ۲۷۶ ۲۸۰ ۲۸۴ ۲۸۸ ۲۹۲ ۲۹۶
۱۲ ستوانیار ۱ ۳۴۰ ۳۴۴

جدول ۴- حقوق درجه داران و افراد شهربانی کشور:

ردیف درجه قدمت خدمت در هر درجه
۱ ۲ ۳ ۴ ۵ ۶ ۷ ۸ ۹ ۱۰ ۱۱ ۱۲
۱ پاسبان ۳ ۱۰۰ ۱۰۳ ۱۰۶ ۱۰۹
۲ پاسبان دوم ۱۱۲ ۱۱۵ ۱۱۸ ۱۲۱
۳ پاسبان یکم ۱۲۴ ۱۲۷ ۱۳۰ ۱۳۳ ۱۳۶ ۱۳۹
۴ سرپاسبان۳ ۱۴۲ ۱۴۵ ۱۴۸ ۱۵۱ ۱۵۴ ۱۵۷
۵ سرپاسبان۲ ۱۶۰ ۱۶۳ ۱۶۶ ۱۶۹ ۱۷۲ ۱۷۵
۶ سرپاسبان۱ ۱۷۸ ۱۸۱ ۱۸۴ ۱۸۷ ۱۹۰ ۱۹۳ ۱۹۶ ۱۹۹
۷ استوار دوم ۲۰۲ ۲۰۷ ۲۱۲ ۲۱۷ ۲۲۲ ۲۲۷
۸ استوار یکم ۲۳۲ ۲۳۷ ۲۴۲ ۲۴۷ ۲۵۲ ۲۵۷ ۲۶۲ ۲۶۷ ۲۷۲ ۲۷۷

ماده ۲- ضریب جداول حقوق موضوع ماده ۱ این قانون ۷۲ ریال تعیین می‌شود، وزارت جنگ مکلف است در مواردی که به علت افزایش هزینه زندگی یا عوامل دیگر تغییر ضریب مذکور را لازم بداند تغییر ضریب را برای تصویب مجلسین پیشنهاد نماید.

ماده ۳- تفاوت حقوق ناشی از اجرای این قانون مشمول مقررات بند ج ماده ۸۱ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و تبصره ۷۰ قانون بودجه سال ۱۳۴۲ کل کشور نخواهد بود.

ماده ۴- دانش آموزان دبیرستان‌های نظام و آموزشگاههای درجه داری و پاسبانی و دانشجویان آموزشگاهها و افسران بشرح زیر حقوق دریافت خواهند داشت.

الف - دانش آموزان سالهای ۳ و ۴و۵و۶ دبیرستانهای نظام به ترتیب ۱۵۰۰- ۲۰۰۰-۲۲۵۰-۲۵۰۰ ریال.

ب - دانش آموزان آموزشگاههای درجه داری در صورتیکه با گواهینامه پایان دوره ابتدائی پذیرفته شده باشند ماهانه ۱۵۰۰ ریال و در صورتیکه با گواهینامه سیکل اول متوسطه و یا پایان دوره راهنمائی وارد آموزشگاه شده باشند ماهیانه ۲۰۰۰ ریال.

ت- دانشجویان آموزشگاه افسری ۲۵۰۰ ریال.

ث- دانشجویان دانشکده افسری در سالهای اول، دوم و سوم به ترتیب ۵۰۰۰-۵۶۲۵ و ۶۲۵۰ ریال.

  • تبصره - نیروهای مسلح شاهنشاهی مجازند مبالغ مذکور در بند الف این ماده را به آن عده از دانش آموزان سایر دبیرستانهای کشور نیز که به منظور خدمت در نیروهای مسلح شاهنشاهی انتخاب می‌شوند با اخذ تعهد لازم به عنوان کمک هزینه تحصیلی پرداخت نمایند.

ماده ۵- علاوه بر حقوق مقرر در این قانون به افسران همافران - درجه داران و افراد کادر ثابت نیروهای مسلح شاهنشاهی در هر طبقه با توجه به تخصص، مسئولیت و شرایط، اهمیت و دشواری کار مبلغی ماهانه به عنوان فوق العاده شغل پرداخت خواهد شد که در هرحال مبلغ آن در هر درجه نباید از نصف حداکثر حقوق همان درجه تجاوز نماید.

  • تبصره - نحوه اجرای این ماده به موجب آئین نامه‌ای خواهد بود که به تصویب وزارت جنگ می‌رسد و تا زمانی که آئین نامه اجرائی این ماه به تصویب نرسیده فوق العاده شغل مشمولین این قانون برابر جدول زیر قابل پرداخت می‌باشد:
ردیف درجه فوق العاده شغل
۱ افراد ۳۰۰ ریال
۲ گروهبان سوم - دوم -یکم ۵۰۰ ریال
۳ استواران و افسریار ۷۵۰ ریال
۴ ستوان یاران ۱۰۰۰ ریال
۵ همافر سوم و دوم ۱۷۵۰ ریال
۶ سر همافر یکم و سرهمافرسوم ۲۰۰۰ ریال
۷ سرهمافر ۲ و سر همافر۱ ۲۵۰۰ ریال
۸ ستوان سوم ۲۷۵۰ ریال
۹ ستوان دوم و یکم ۳۰۰۰ ریال
۱۰ سروان ۳۲۵۰ ریال
۱۱ سرگرد ۳۵۰۰ ریال
۱۲ سرهنگ دوم و سرهنگ ۳۷۵۰ ریال
۱۳ سرتیپ وسرلشگر ۶۰۰۰ ریال
۱۴ سپهبد ۸۰۰۰ ریال
۱۵ ارتشبد ۹۰۰۰ ریال

ماده ۶- از تاریخ اجرای این قانون آن قسمت از مقررات قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی و سایر قوانین که مربوط به تعیین و پرداخت حقوق درجه حقوق سنواتی. حق لیسانسه کمک هزینه افسران غیر لیسانسه. هزینه زیست گماشته. حقوق ارشد گماشته امراء. مدد معاش اولاد. جیره نقدی و کمک هزینه درجه داران و افراد و کمک کرایه مسکن می‌باشد ملغی می‌گردد

ماده ۷- مزایائی که بر اساس حقوق مبناء. حقوق درجه و یا مجموعی از حقوق و مزایا تعیین شده و همچنین سایر مزایا که مبلغ آن بطور ثابت تعیین گردیده تابع مأخذ و مقررات مورد عمل در اسفند ماه ۱۳۵۲ می‌باشد. وزارت جنگ مکلف است به منظور تعیین حدود ثابت این مزایا در آئین نامه مربوط اصلاح لازم به عمل آورد. مشروط بر اینکه میزان آن در هیچ مورد از مزایای قابل پرداخت اسفند ماه ۱۳۵۲ تجاوز ننماید.

ماده ۸- فوق العاده‌های بدی آب و هوا - محرومیت از تسهیلات زندگی و فوق العاده محل خدمت مشمولین این قانون حداکثر تا میزان مندرج در مقررات استخدامی کشوری تعیین و پرداخت خواهد شد، آئین نامه اجرائی این ماده از طرف وزارت جنگ و وزارت دارائی تهیه و به موقع اجراء گذارده می‌شود و تا زمانیکه آئین نامه اجرائی به تصویب نرسیده مقررات فعلی کما کان قابل اجرا خواهد بود.

ماده ۹- حقوق ماهانه افسران و درجه داران وظیفه در تمام طول خدمت وظیفه عمومی به میزان حقوق سال اول افسران و درجه داران همدرجه آنان در کادر ثابت خواهد بود.

ماده ۱۰- در صورتی که مبلغ حقوق و مزایای مشمولین این قانون در وضع جدید از مبلغ حقوق و مزایائی که طبق مقررات قبلی به آنان تعلق می گرفته و برابر مفاد این قانون ملغی گردیده کمتر شود تفاوت این دو مبلغ را به عنوان تفاوت تطبیق حقوق و مزایا در حال مجموع حقوق و مزایای مشمولین این قانون برابر مقررات جدید نباید از مجموع مبلغ حقوق و مزایای قابل پرداخت برابر مصوبات قبلی کمتر باشد.

ماده ۱۱ - آن عده از افسران جزء شاغل که دارای حداقل دهسال خدمت درجه داری یا افرادی و یا هر دو باشند علاوه بر حقوق مقرر در این قانون ماهانه مبلغ یکهزار و پانصد ریال کمک هزینه دریافت می‌نمایند، مقررات این تبصره در مورد آن عده از درجه دارانی که در تاریخ تصویب این قانون به تحصیل در آموزشگاه افسری اشتغال دارند از تاریخ نیل به درجه افسری قابل اجراء می‌باشد.

ماده ۱۲- پرداخت پاداش سالیانه از محل اعتبارات پرسنلی به مشمولین این قانون فقط تا میزان دو برابر حقوق و مزایای درجه مجزا خواهد بود.

  • تبصره- این پاداش در سال ۱۳۵۲ تا میزان یکماه حقوق و مزایا قابل پرداخت است.

ماده ۱۳- از تاریخ اجرای این قانون کارمندان غیر نظامی رسمی و پیمانی نیروهای مسلح شاهنشاهی از لحاظ امور استخدامی تابع مقررات قانون استخدام کشوری خواهند بود.

کارمندان مذکور مادام که در نیروهای مسلح شاهنشاهی خدمت می‌نمایند از لحاظ امور استخدامی تابع قانون استخدام کشوری خوانده بود و برای محاسبه حقوق آنان در گروه و پایه مربوطه ضریب جدول حقوق مستخدمین کشوری بعلاوه ده درصد همان ضریب ملاک عمل می‌باشد.

کارمندان مذکور مادام که در نیروهای مسلح شاهنشاهی خدمت می‌نمایند از لحاظ مقررات کیفری و انضباطی تابع قوانین و مقررات کیفری و انضباطی ارتش شاهنشاهی خواهند بود.

ماده ۱۴- مقررات این قانون با رعایت ماده ۱۰۸ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی شامل بازنشستگان و معلولین مستمری بگیران همدرجه آنان که قدمت خدمتشان مساوی است نیز خواهد شد و از تاریخ اجرای این قانون آن قسمت از قوانین و مقررات مربوط به حقوق و مزایای نیروهای مسلح شاهنشاهی که با این قانون مغایرت داشته باشد لغو می‌شود.

نایب رئیس -نسبت به گزارش کمیسیون امور استخدام در مورد اصلاحاتی که در مجلس سنا در این لایحه بعمل آمده نظری نیست؟ (اظهاری نشد) به گزارش کمیسیون استخدام رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد لایحه به دولت ابلاغ می‌شود.

- طرح و تصویب لایحه دو فوریتی نحوه توزیع قند و شکر تولیدی کارخانه‌های کشور و ابلاغ به دولت

۵- طرح و تصویب لایحه دو فوریتی نحوه توزیع قند و شکر تولیدی کارخانه‌های کشور و ابلاغ به دولت.

نایب رئیس -لایحه دو فوریتی نحوه توزیع قند و شکر تولیدی کارخانه‌های کشور مطرح است، قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده واحده - کلیه کارخانه‌های قند و تصفیه شکر کشو مکلفند قند و شکر تولیدی را با نرخ مقرر دولتی برای توزیع در سراسر مملکت منحصراً در اختیار سازمان غله و قند و شکر و چای کشور وابسته به وزارت تعاون و امور روستاها بگذارند.

مدیران و مسئولان کارخانه‌های قند و تصفیه شکر که از مقررات فوق تخلف نمایند همچنین اشخاصی که بنحوی از انحاء در معاملات قند و شکری که بطور غیر مجاز از کارخانه‌های مزبور خارج شود با علم به آن دخالت نمایند علاوه بر ضبط عین کالا، مرتکب به حبس جنحه‌ای از سه ماه تا یکسال و جزای نقدی معادل دو برابر بهای کالا محکوم خواهد شد.

به جرائم موضوع این ماده در مراجع قضائی خارج از نوبت رسیدگی خواهد شد.

  • تبصره ۱- کارخانجات قند و شکر متعلق به سازمان تعاون مصرف کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی که تولیدات آنها جهت تأمین نیازمندیهای کادر نیروهای مسلح شاهنشاهی و عائله آنها به مصرف می‌رسد از مقررات این قانون مستثنی است.
  • تبصره ۲- آئین نامه اجرائی این قانون در مورد تعیین نرخ قند و شکر و پرداخت حقوق دولتی و عوارض شهرداری و سایر هزینه‌های متعلقه از قبیل کرایه حمل و کارمزد توزیع همچنین تعیین استاندارد قند تولیدی کارخانجات قند و شکر و قندریزها وسیله وزارت اقتصاد به پیشنهاد وزارت تعاون و امور روستاها پس از تصویب هیئت وزیران به موقع اجراء گذارده خواهد شد.

نایب رئیس - کلیات اول لایحه مطرح است آقای فرهادپور بفرمائید.

فرهادپور - بطوریکه همکاران محترم توجه کردند در بحث دو فوریت این لایحه در جلسه گذشته گروه پارلمانی حزب مردم با دادن رأی مثبت بهر دو فوریت لایحه ضرورت و اهمیت و توجه بیشتر و کاملتر نسبت به تأمین رفاه عمومی و تأمین ارزاق، بخصوص قند و شکر که جنبه حیاتی و ضروری برای مردم دارد همکاری و همگامی و صمیمیت خودش را بنحو احسن نشان داد و ما در هر نوبت که مصالح ملی و مملکتی و خیر مردم مطرح باشد جنبه گروهی و جناحی نداریم به تجربه دیده‌اید و می‌بینید که در این راه دولت را کمک کرده‌ایم و راهنمائی کرده‌ایم در این زمینه هم اگر عرضی می‌کنیم به مناسبت این است که لایحه تقدیمی در جهت اصل تز و فکر ما است ولی نه به صورت جامع و کامل و نه به صورتی که این درد را قاطعاً درمان کند، و ما دیگر با مشکل و گرفتاری توزیع قند و شکر دست به گریبان نباشیم بنا به قول وزیر مسئول قند و شکر به اندازه کافی در انبارها موجود است ولی مردم از نابسامانی این توزیع رنج می‌برند و جماعتی از این کار سوء استفاده می‌کنند.

این کار باید قاطعاً به صورت جامع و کامل حل و فصل بشود با این لایحه‌ای که دولت آورده و انشاء الله به عرایض ما توجه می‌کند و نقائصش را مرتفع می‌کند برای یکبار بطور قطع حل و فصل بشود و دیگر در عصر و زمانی که ما کارهای معجزه آسا انجام می‌دهیم توزیع قند وشکر مسئله و مشکل و پروبلمی نباشد لایحه‌ای که تقدیم شده است به نظر من قسمتی از مقصود را تأمین می‌کند ولی مشکل کار و آن مسئولیتی را که معاون محترم وزارت تولیدات در جلسه گذشته در توضیحشان فرمودند که لوث مسئولیت موجب چنین سوء استفاده هائی شده است مشخص نمی‌کند به همین دلیل ما معتقدیم که این لایحه بایستی مسئولیت کامل دولت را در تأمین و توزیع قند و شکر مشخص کند و معین کند.

تجربه‌های گذشته نشان داد که تا چه و تا چه میزان از این کار را می‌شود به بخش خصوصی سپرد و تا چه میزان را حتماً باید دولت در اختیار بگیرد زیرا نوع هر کار، مورد هر کار، میزان این نسبت را مشخص می‌کند، کارهائی هست که تولید و توزیع بعهده بخش خصوصی باید باشد کارهائی هست که تولید و توزیع با دولت است برای اینکه بخش خصوصی منفعت طلبی و سودجوئی اش باید ضابطه و کنترل و حد و مرز داشته باشد ما هر قدر حمایت از تولید بکنیم که متأسفانه این حمایت را نمی‌کنیم و تولید داخلی ما رو به نکث می‌رود با شرایط و دلایلی که عرض خواهم کرد این حمایت به نفع مملکت است ولی سپردن توزیع قند و شکر که یک کمی هم شیرین است! به بخش خصوصی و دسته معینی بطور قطع و یقین و به حکم آنچه که خود دولت معتقد است و نماینده دولت اعلام می‌کند و رئیس گروه اکثریت هم با مراجعه به صورت مذاکرات جلسه گذشته ملاحظه بفرمائید که سوء استفاده در این زمینه را تأیید کرد سرنوشت مردم به سودجوئی جماعتی سپرده می‌شود و قطعاً این سود جوئی موجب زحمت و ایجاد بازار سیاه مصنوعی یا در سطح مملکت یا در مناطق مختلف و بالنتیجه گرانی و تجاوز به حقوق مصرف کننده خواهد شد از این جهت جناب دکتر ولیان ما معتقدیم که سازمان قند و شکر این مسئولیت تأمین و توزیع قند و شکر در سراسر کشور را منحصراً باید بعهده بگیرد سوابق امر را نگاه کنید تجربیات گذشته را نگاه کنید راه حل این کار روشن است مرد خبیر و مطلعی بخصوص در این امر کنار دست شما نشسته است (اشاره به آقای رهبری معاون وزارت تعاون و امور روستاها) سابقه طولانی در تأمین و توزیع قند و شکر دارد از تجربیات ایشان استفاده کنید اینقدر تسلیم نفوذ عاشقان و وابستگان و پیوستگان بخش خصوصی در تصمیمات دولتی نشوید تمام رنجی که ما می‌کشیم از این جا است و بالاخره دیدید که میزان این نفوذ و اثرات نامطلوبش به جائی رسید که در سال گذشته فرمان مبارک شاهنشاه صادر شد کسانی که مسئولیت در دولت دارند در کارهای انتفاعی شرکت و وابستگی و دلبستگی نداشته باشند منحصراً به مسئولیت دولتی خودشان و حفظ منافع و مصالح مردم بپردازند از این جهت در راه تکمیل لایحه و تعیین تکلیف روشن برای مردم که بتوانند با اطمینان خاطر قند و شکر را در سراسر مملکت دور از خاصه خرجی، چشم پوشی، رفیق بازی سران اطاق اصناف به یک قیمت ثابت همه جا در دسترس مردم قرار بدهد.

پیشنهادهائی تقدیم کردیم اما در زمینه آنچه همیشه در مورد انتقادهای ما و در پاسخ به عرایض ما فرموده‌اید که انتقاد تنها کافی نیست چرا راهنمائی نمی‌کنید و من نمی‌دانم از چه زمان راهنمائی دولت بعهده اقلیت محول شده باز برای اینکه از این وظیفه مهم کوتاهی نکنم، اعداد و ارقامی را برای شما می‌خوانم قضاوت و نتیجه گیری آن با خود شما است شما اگر این را راهنمائی تشخیص دادید بروید دنبالش.

قائم مقام محترم فراکسیون اکثریت در جلسه گذشته فرمودند قیمت شکر ۱۶ برابر شده (عباس میرزائی - قیمت آن در دنیا ۱۶ برابر شده است) بلی، بلی، من به معاملات شکر وارد نیستم قطعاً ایشان اطلاع بیشتری دارند ولی رقم روشنی که مطابق فهم من است از تلویزیون شنیدم، وزیر محترم کشاورزی وزیر جوان و بسیار فعال شما عنوان کرد که شکر را از بازارهای بین المللی کیلوئی ۵۰ ریال می‌خریم و با تحمل زیان حاصله این معامله، از خزانه دولت سعی داریم که به بهای ۲۴ ریال بدست مصرف کننده برسد.

اگر هزینه‌ها و سهم عوامل توزیع را در نظر بگیریم در حقیقت کیلوئی ۳۰ ریال دولت ما از خزانه ما، ضرر تفاوت قیمت شکر را که در داخل به مصرف کننده باید بفروشد می‌پردازد، به این نیت که آقای عباس میرزائی، مردم زحمت کش این مملکت، اعم از کارگر و کشاورز، شکر را برای مصرفشان با کیلوئی ۲۴ ریال بتوانند بدست آورند ولی صحیح نیست که هم چوب بخوریم هم پیاز را، هم خسارت را بدهیم و هم سیاست رفاهی که مورد توجه رئیس و رهبر مملکت ماست به این صورت در بیاید (عباس میرزائی - قند و شکر فراوان است) انشاء الله فراوان شده، چون در ایام عید، در بهترین روزهای سال مردم تهران و شهرستانها، شما که نماینده تهران هستید، سال خوش و پر برکتی را متأسفانه با کمیابی شکر و با نایابی گوشت شروع کردند.

غرض از این رقم: جناب ولیان این بود که وقتی می‌گویند /۸۴۰ هزار تن مصرف داریم , /۶۰۰ هزار تن تولید داخلی داریم. که متأسفانه باید عرض بکنم با روش فعلی روبه نکث است، دلایلش را هم عرض می‌کنم.

۲۴۰ هزار تن باید از خارج بخریم، ذخیره‌ای هم باید داشته باشیم برای خرید ۴۰۰ هزار تن شکر از خارج خوشبختانه این قدرت مالی را برای ما فراهم کردند که می‌توانیم ۱۲۰۰میلیون تومان خسارت را با گشاده دستی بپردازیم و دردمان هم نیاید.

خوشبختانه آنقدر هم داریم که می‌توانیم بپردازیم. چرا آنجا که می‌توانید با ۱/۴ این خسارت، سطح تولید داخلی را به یک میلیون تن برسانید، آنجا خرج نمی‌کنید؟ کارخانجات ما با سرمایه گذاری سنگین، بر اساس آمارهای منتشر شده از طرف خود دولت بین ۴۰ تا ۴۵ درصد از ظرفیتشان خالی است. البته در کارخانجات خصوصی این ضریب کمتر است. در کارخانجات دولتی مثل یاسوج این ضریب به ۸۰ درصد می‌رسد.

ما چغندر را از کشاورز چند می‌خریم؟ به این کار توجه کرده‌اید؟ من از معاون محترم وزارت کشاورزی استدعا دارم این مطلب را یادداشت کنند و در وزارتخانه مطرح نمایند. آمدید در مقابل مختصر افزایش قیمت چغندر، که بهیچوجه با افزایش هزینه تولید روند افزایش قیمتها تطبیق ندارد مزارع را در مقابل چه شرایط جدیدی قرار دادید؟ بذر چغندر مجانی می‌گرفت، به او به دو برابر قیمت می‌فروشید کود مجانی می‌گرفت، کود شیمیائی را به او به دو برابر قیمت می‌فروشید. از پرداخت مساعده امساک می‌کنید و بعد اصطلاح جدیدی ارائه می‌دهید، نمی‌فهمم چرا جنبه عمل را می‌گذارید و می‌روید دنبال اصطلاح! دز چغندر را ۱۷ درصد گرفتید که اگر از ۱۷ درصد کمتر باشد پول کمتر بدهید.

زارع باید بیاید پشت در کارخانه، سه روز معطل شود. اندازه گیری قند چغندر را به انصاف صاحب کارخانه می‌گذارید ۵ درصد , ۱۰ درصد وزن چغندرش تبخیر می‌شود. اما قندش کم نمی‌شود ولی سود صاحب کارخانه بالا می‌رود بعد انتظار دارید در سطح مملکتی که امکان تولید می نیموم یک میلیون تن شکر در ۲۵۰ هزار هکتار چغندر می‌شود بدست آورد نمی‌گویم با اشل متخصص شما بلکه در اشل عملی، هر هکتار اگر بین ۲۵ تا ۳۰ تن بازده چغندر داشته باشد و دز ۱۷ درصد را هم کنار بگذاریم، حد متوسط ۱۴ تا ۱۵ درصد را حساب کنید، هر هکتار ۴ تن و خرده‌ای به شما شکر خواهد داد.

و شما اگر سطح کشت چغندر را در کل مملکت به ۲۵۰ هزار هکتار برسانید البته با حمایت زارع، با پرداخت ۱/۴ این خسارتی که با گشاده دستی برای خرید شکر به خارج می‌دهید ولی برای کمک به زارع به موقعش به او نمی‌دهید.

چون فصل در حال گذشتن است و فرصت کوتاه است شاید مطلبی که عرض می‌کنم امسال به آن نتیجه کلی نرسد، اما هر مقدار نتیجه که شما بگیرید یعنی هر کیلو شکری که بیش از ۶۰۰ هزار تن تولید داخل به فرمایش آقای رهبری اضافه تولید کنید ۳ تومان منفعت دارد و ۳ تومان خسارت نپرداخته‌اید.

آقای دکتر ولیان به شرکتهای تعاونی امسال به جای پرداخت خسارت خرید شکر از خارج جایزه کشت بدهید. بدانید که کشت چغندر قند در شرایط کنونی با این قیمتها صرف ندارد. شما وزیر جسوری هستید , ۱/۴ این خسارت را ۱/۶ این خسارت را بگذارید به مصرف افزایش تولید داخلی چغندر برسد. در قبالش برای هر کیلو شکر ۳ تومان خسارت به خارج ندهید. من درباره سایر آثار مطلوب چنین برنامه‌ای به شما متخصصین، عرض زیادی نمی‌کنم که این برنامه، توزیع عادلانه درآمد را کمک می‌کند این برنامه چون تولید در قبالش هست تورم را جلوگیری می‌کند این برنامه نتیجه اقتصادی دارد و سطح درآمد زارع را بالا می‌آورد.

این برنامه مملکت را زا شکر خارجی بی نیاز می‌کند و کاری نیست که نه مشکل باشد نه معجزه بخواهد. فقط مختصری توجه و دلسوزی به مشکلات کار با جنبه عملی می‌خواهد نه آنچه که اکسیرهای شما در اطاق‌های در بسته می‌کنند.

باید دید زارع در قزوین که خوشبختانه بزرگترین سازمان عمرانی از جهت علمی، سرمایه‌ای، ماشین آلات در این منطقه وجود دارد، پولی هم که دولت برای این کار خرج می‌کند، بنظر من بیش از حد لزوم است چرا در این شرایط، کارخانه قند قزوین، جناب معاون محترم کشاورزی تحقیق بفرمائید که به زحمت روی پا ایستاده و داوطلب بستن است.

این مطالب برای توجه و عنایت مسئولین و نمایندگان محترم دولت قرار بگیرد تا بتوانیم انشاء الله در رفع این مشکل عمومی مردم، بدون جنبه تعصب و اقلیت و اکثریت، حزب مردم و حزب ایران نوین، واقعاً با همبستگی و همت و پیوستگی تصمیمی اتخاذ کنیم که نتیجه اش نفع مملکت و رفاه مردم و رضایت شاه و مردم باشد (احسنت).

نایب رئیس - آقای دکترولیان بفرمائید.

دکتر ولیان (وزیر تعاون و امور روستاها)- در جلسه قبل مجلس شورای ملی در زمینه قند و شکر سؤالاتی شده بود که با وجودیکه هنوز ۴۸ ساعت از تقدیم سئوال آقای فرهاد پور از دولت در مورد قند و شکر نگذشته است برای پاسخ به سئوال ایشان حاضر است ولی چون در دستور جلسه علنی قید نشده است در جلسات آینده آماده جوابگویی خواهد بود.

اما در مورد لایحه‌ای که امروز دز ساحت مقدس مجلس شورای ملی مطرح است به استحضار می‌رساند:

دولت به تبعیت از منویات اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر در زمینه سپردن کار مردم به دست مردم و جلب همکاری و شرکت فردفرد مردم این مملکت در انجام امور اقتصادی و کشوری از راه تشکیل انجمن‌های ده و شهر از یکطرف و انجمن‌های شهرستان و استان از سوی دیگر و فراهم نمودن موجبات شرکت مؤثر بخش خصوصی در پیشرفت‌های اقتصادی کشور و اعمال سیاست منطقه‌ای نمودن امور و مشارکت افراد و مقامات محلی در فعالیتهای مختلفه از هیچگونه سعی و کوشش فروگذار نکرده و نخواهد نمود و در مقابل این انتظار را داشته و دارند که بخش خصوصی با برخورداری از تسهیلات قابل ملاحظه‌ای که در اختیار آنها قرار گرفته در زمینه بهبود کیفیت کالاها و پائین آوردن قیمتها در جهت جلوگیری از گران فروشی و بالنتیجه تأمین رفاه و منافع مشروع مردم مصرف کننده نقش خلاقه و چشمگیر خود را ایفا نموده و بالاخص تولید کنندگان مواد غذائی و کالاهای مورد احتیاج عامه با توجه به حساسیت دولت در زمینه تأمین رفاه روز افزون جامعه ایرانی هر روز قدم‌های مؤثری را به جلو بر دارد.

با توجه به این جهات از مدتها قبل به تقاضای کارخانجات بخش خصوصی موافقت شد که قند و شکر تولیدی وسیله کارخانجات بخش خصوصی توسط شرکتی که وسیله صاحبان این کارخانجات تشکیل شده بود به قیمت‌های اعلام شده وسیله دولت در دسترس طبقه مصرف کننده گذاشته شود و در عین حال دولت با توجه به اهمیت تأمین کمبود شکر مورد نیاز مردم از خارج کشور همچنین مراقبت در امر توزیع قند و شکر، سازمان قند و شکر دولتی را کما کان برجای نگهداشت ولی متأسفانه عدم همکاری بعضی از این کارخانجات با شرکتی که خود برای توزیع محصولات خویش تشکیل داده بودند و در مواردی سوء اداره شرکت توزیع قبلی ابتدا در سال گذشته موجبات اخلال در امر توزیع قند و شکر مورد نیاز مردم شد و کار را تا بدانجا رسانید که منجر به دخالت اطاق اصناف و تعقیب قانونی مسئولان امر شد و یکبار در روزهای اخیر و در شرایطی که دولت برای رفاه مردم با تحمل ضرر و زیان قابل توجهی کمبود شکر مورد احتیاج کشور به راحتی بیش از مقدار لازم و علیرغم مشکلات بین المللی موجود وارد کشور نموده و میزان سهمیه شکر دولتی را در ایام عید بیش از مقدار مشابه در ماه اسفند سال گذشته افزایش توزیع شکر مورد نیاز مردم در این بخش، برای تأمین بیشتر منافع خویش وظیفه خود را در مورد توزیع به موقع قند و شکر مورد نیاز مردم و آنهم با قیمتهای اعلام شده وسیله دولت انجام نداده و بالنتیجه موجبات ناراحتی مردم را در مورد تهیه قند وشکر فراهم نموده‌اند.

با توجه به این جهات و با اطلاع از نارضایتی مسئولان اداره امور کارخانجات صحیح العمل تولید قند و شکر بخش خصوصی از این اوضاع و احوال دولت در زمینه انجام مهمترین رسالت و وظیفه خود که چیزی جز تأمین رفاه مردم نبود و نیست.

و برای جلوگیری از تکرار این قبیل بی نظمی‌ها بر اساس مفاد ماده واحده‌ای که لایحه آن ابتدا جهت بررسی و تصویب با قید دو فوریت آن تقدیم مجلس سنا شد و امروز پس از تصویب دو فوریت آن به اتفاق آراء در جلسه گذشته مجلس شورای ملی بررسی آن در دستور کار مجلس شورای ملی است وظیفه توزیع قند و شکر تولیدی کلیه کارخانجات بخش خصوصی را وسیله سازمان غله و قند وشکر و چای کشور وابسته به وزارت تعاون و امور روستاها رأساً برعهده می‌گیرد و بر اساس دستورالعمل صادره وسیله جناب آقای نخست وزیر کلیه آقایان استانداران و فرمانداران کل در مناطق مختلف کشور و اتاق اصناف پایتخت مسئولیت معرفی عاملین ذیصلاح توزیع قند وشکر مورد نیاز مردم و نظارت مستمر بر نحوه صحیح توزیع شکرهای تحویل شده وسیله سازمان غله و قند و شکر و چای کشور به عاملین و کسبه و فروش آن به قیمت‌های مقرر وسیله دولت را بر عهده خواهند داشت.

ضمناً از اینکه فراکسیون پارلمانی حزب مردم با واقع بینی با دو فوریت لایحه دولت موافقت کرده است تشکر و به این نکته هم اشاره می‌کنم که در همان روز که دولت این لایحه را تقدیم مجلس کرد سرمقاله نویس روزنامه مردم ارگان مرکزی حزب اقلیت آنرا مورد بی عنایتی قرار داده و می‌نویسد:

همانطوریکه دولتیان در بسیاری از زمینه‌ها در اجرای اوامر و خطوط ترسیم شده توسط رئیس کشور نارسا عمل کرده‌اند در این مورد نیز چنین می‌کنند، آنها امر توزیع گوشت و مرغ و سیمان و بسیاری از چیزها را بعهده گرفتند و در حالیکه از این دخالتهای بی جا در امر توزیع کالاهای فوق چیزی عایدشان نشد و چوب این دخالتها را مردم خوردند معهذا از این امر عبرت نگرفته و می‌خواهند توزیع شکر را نیز عهده دار شوند. اینک با تشکر از واقع بینی فراکسیون محترم حزب مردم در مجلس شورای ملی ایران توجه شما را به اختلاف نظر و عقیده شما طبقه روشنفکر با برداشت کسی که قلم بدستش می‌دهند و برای روزنامه شما سر مقاله می‌نویسد، جلب می‌کنم، تصدیق می فرمائید، حرف اساسی و محتوای یک روزنامه و برداشتش از موضوعات همیشه در سر مقاله اش خلاصه می‌شود که در این مورد با نظرات فراکسیون حزب هم آهنگی ندارد.

می‌نویسد که ما سیب زمینی خریدیم و سیب زمینی‌ها فاسد شده است، بنده در این ساحت مقدس مجلس شورای ملی اعتراف می‌کنم که وقتی زارع مملکت ما بهر دلیل پیاز و سیب زمینی را بیش از قدرت جذب بازار محلی تولید کرد، دولت مجری اوامر رهبر انقلاب مکلف بوده و هست و خواهد بود برود این کلا را که بر روی دست زارع مانده است از او بخری.

در پیشرفته ترین کشورهای جهان بعضی اوقات گندم را آتش می‌زنند و یا به دریا می‌ریزند ولی در مملکت ما برای کمک به زارعین که پیاز و سیب زمینی را که بیش از میزان تولید کرده‌اند می‌خریم.

اما در مورد مصرف قند و شکر به استحضار میر ساند مصرف قند و شکر در سال ۱۳۵۲ به مقدار ۷۳۱ هزار تن پیش بینی شده بود و چون تولید داخلی در دوره بهره برداری سال ۵۲-۵۱ از مقدار ۵۷۶ هزار تن تجاوز ننمود دولت برای تأمین کمبود احتیاجات شکر و در اختیار داشتن ذخیره کافی با تأمین اعتبار نسبت به خرید و وارد کردن ۳۰۱ هزار تن شکر از خارج به موقع اقدام نمود (احسنت).

نایب رئیس - آقای رامبد بفرمائید.

رامبد- در بحث فوریت این لایحه بعرض مجلس شورای ملی رساندم که هم مسلکان عزیز من با فوریت این لایحه موافقند اما فرمایش جناب آقای وزیر مسئول هم حاکی از این بود که این تشخیص ما را در تأیید خودشان دانستند ولی این چنین نیست. در خیابانی اتومبیلی، فرزند کسی را زیر می‌گیرد راننده می‌گوید به بیمارستان ببریم فقط در امر رساندن بچه مریض و مصدوم به بیمارستان هر دو هم عقیده‌ایم ولی این مانع از آن نیست که عامل اصلی یعنی راننده تعقیب شود.

در جلسه قبل بعرض مجلس شورای ملی رساندم واکنشهای اقتصادی که همین جابجا شدن توزیع قند و شکر هم یکی از یک میلیونیم آن است. بر اثر عامل نیست.

مربوط به یک زمان ینست حتی مربوط به یک دستگاه نیست. آنچه مجلس شورای ملی از طرف ملت وظیفه دارد بر اساس مثالی که عرض کردم این است که بچه به مریضخانه رسانده شود.

ولی به دنبالش وظیفه دارد که ببیند این پیش آمد بر اثر ناشیگری راننده بوده، بر اثر کار نکردن ترمز و تقلب تعمیرگاه بوده براثر کار نکردن چراغ سبز و قرمز بوده یا بر اثر فرضاً پریدن ناگهانی بچه جلوی اتومبیل بوده است؟

ما در مملکت خودمان همانطوریکه آنروز صحبت شد، معاذیر سایر دولتها را در مقابل مجلسهاشان، نمی‌توانیم اینجا قبول کنیم. ممالک دیگر دستخوش سیاستهای مغایر و متناقضی هستند و ای بسا کارهای بر خلاف مصالح مملکت، در داخل مملکت بسیار بوده است ولی در ایران این چنین نیست در ایران خطوط اصلی مصلحت ملت و تعالی مملکت بوسیله رئیس کشور ترسیم می‌شود این وزیر و آن وکیل و آن فرد خارج از مجلس هم یکصدا تأیید می‌کنیم و پشتیبانی می نمائیم لایحه دو فوریتی شما هم که بعقیده من یک علامتی از بی برنامه گی و از کوتاهی و قصور متصدیان در گذشته است تأیید می‌کنیم ولی این نه افتخار، نه پیشرفت، نه فتح، نه عظمت است فقط برای ما وظیفه‌ای است ولی وظیفه هم داریم جناب آقای ولیان از شما بخواهیم و اینرا دنبال می‌کنیم تشریف بیاورید پشت این تریبون برخلاف سنتی که در دولت مرسوم شده که بیایند و هر نطق تبلیغاتی را، بخواهند بعنوان پاسخ یک لایحه ایراد بفرمایند مسائل اقتصادی و برنامه ریزی این مملکت را با هم ورق بزنیم و ببینیم جلوگیری از کشت چغندر در چه سالی بوده و چه کسی کرده؟

جلوگیری از توسعه کارخانجات در کدام قسمتها بوده و چه اشخاصی روی منافع برای بخش خصوصی و به چه علت کرده‌اند، جلوگیری از توزیع صحیح قند و شکر را در بخش دولتی چه اشخاصی کرده‌اند. جلوگیری از توزیع صحیح قند و شکر را در بخش دولتی چه اشخاصی روی منافع برای بخش خصوصی و به چه علت کرده‌اند، جلوگیری از توسعه سیمان این مملکت روی چه منافعی موجب شده ؟جلوگیری از کشت و توسعه دامپروری بوسیله چه ایادی در این مملکت طرح ریزی شده که در مقابل امروز شما و من با مردم مواجه هستیم. ولی معلوم نیست موقعیکه این مسائل مطرح بوده شاید من به مدرسه می‌رفتم و جنابعالی هم که یکی دو سال از من بزرگترید به دانشکده می‌رفتید (سعید وزیری - مربوط به ما قبل تاریخ است) این مسائل را می‌خواهم همانطوریکه من با کمال انصاف بررسی می‌کنیم یعنی صحبت خصوصی نیست و عداوتی در بین نیست مسئله پیدا کردن این مطلب و آن کارمندی است که آنروز در سازمان برنامه نشست و ادعا کرد P.H.D دارد و با چه مقاماتی این طرحها را تهیه و ارائه کرد نمی‌دانست که جمعیت روی چه رشد و چه وضعیتی جلو می‌رود که امروز تمام مردم ایران در جواب کمبود و نایابی گوشت‌های جواب بی ارزش تقاضا زیاد شده را، تحویل می‌گیرند این تقاضا از آسمان افتاده یار شده طبیعی پیشرفت اقتصادی مملکت ما بوده؟

اینها مسائلی است که بایستی به آن جواب بدهید شرکت در دولت فقط امتیازات نیست مسئولیت هم دارد و وقتی در روزنامه حزب مردم که مسئولیت تمام کلمات و تمام عباراتش را من و هم مسلکانم قبول می‌کنیم بحق می‌نویسد که دولت در بی برنامه گی در شکست از پیش بینی‌ها مواجه با وضع اضطراری شده، ولی حاضریم این بچه را به بیمارستان برسانم به دو فوریت و یک شوری بودن لایحه شما هم رأی می‌دهیم اما فراموش نمی‌کنیم که ۱۰ سال است پشت این تریبون می گوئیم نظام دامپروری ایران بهم خورده و تئوریهای غلط شما هم به جائی نرسیده بیائید ببینید میلیونها گوسفند چه شده‌اند. ارقام و اعدادی که هیچیک بنای صحیح و سالمی ندارد و به ما تحویل دادید.

این گفتگوهای بی مسئولیت و آزاد از پشت تریبون مجلس باید قطع بشود در هفته آینده طرحی تقدیم مجلس شورای ملی بشود که وزراء و مسئولین، گزارشاتی که از پشت تریبون مجلس شورای ملی تقدیم می‌کنند در حکم گزارشات رسمی است اگر گزارش خلاف دادند تعقیب شوند همچنین دستگاه رادیو و تلویزیون شما اگر به مصالح فردی و نظرات خصوصی یک مأمور یا یک متصدی و یک وزیر مطالب مجلس را تحریف کرد باید تعقیب شود.

ما حق نداریم از میز و دستگاهی که داریم، هر نوع که بخواهیم طبق سلیقه شخصی استفاده کنیم. لذا برگردیم سر مطلب بدو فوریت رأی دادیم بلایحه شما هم رأی می‌دهیم ولی از شما تقاضا می‌کنیم که فراموش نفرمائید اعتبار فرمایشات امروز شما هر قدر من بخواهم مراعات دوستی را بکنم اعتقاد و ارزش صحبتهای آقای ولیان ۶ ماه قبل را ندارد به یک جهت شما عضو دولتی هستید، که اعلام کرد گرانی و تورم خارج از مملکت به داخل مملکت ما سرایت کرد ماهم قبول داریم صحیح هم هست صحتش در حدی است که در فرمایشات شاهنشاه به آن اشاره شد (صحیح است) ولی حضرتعالی می‌دانید که همین دولت شما با همکاری اطاق اصناف و با توسعه تمام قدرتهای دولتی و نظریات شخصی و خصوصی در بالا بردن قیمت‌های محصولات داخلی در یکماهه اسفند دو درصد همکاری کرد در حالیکه واردات از خارج کشور و محصولات مربوط به واردات ۳ دهم درصد ترقی کرده است (دکتر انوشیروانی - صحیح نیست ۶ ماه اخیر نهایت سعی را کرد و وقتی قیمتها را مهارکرد در کنترل قیمت شما بی انصافی می‌کنید) متأسفانه دوست من و هم حزب شما، شما را متهم به ناتوانی کرد متهم کرد به اینکه در کار مبارزه با گرانی با فساد با کمبود با نایابی توفیق پیدا نکردید برای اینکه...

(انوشیروانی - من به هیچ وجه متهم نکردم ۶ ماه است ما ناظر فعالیت دولت هستیم این بی انصافی است می گوئید همکاری کرد با اطاق اصناف این واقعاً بی انصافی است).

جناب آقای انوشیروانی دولت با اطاق اصناف همکاری ندارد ؟(انوشیروانی -دولت کارش را دارد انجام می‌دهد) اگر آقای انوشیروانی مایل باشند بنده می‌توانم فی المجلس چنین سئوالی از دولت بکنم فهرست کالا و محصولات و خدمات دولتی که در ظرف ۶ ماه اخیر تغییرات کرده و زیاد شده به مجلس گزارش بشود تا ملاحظه فرمایند کالا و خدماتی که توسط خود دولت ایجاد می‌شود چند درصد بالا رفته و اما برای اینکه مجلس جای مباحثه دونفری نیست بقیه مطلب را بعداً صحبت می‌کنم فعلاً می‌پردازیم به بحث در لایحه مطلب بعدی که پیش می‌آید جناب آقای ولیان، بنده از این فرصت استفاده می‌کنم برای اینکه فردا با لایحه‌ای برای توزیع کاغذ، برای توزیع آهن و برای توزیع صدها کالای مورد احتیاج مردم مواجه با یک چنین وضعی نشویم جنابعالی که عضو دولت هستید به مردم بفرمائید در قبال ۱۶ ماه گذشته صحبتی که در مجلس شورای ملی شد که بر اثر تحولات اقتصادی دنیا این کالا در دنیا کم خواهد بود بحث قیمتش نیست بحث وجود و عدم وجودش هست متصدیان و مسئولین شما برای رزرو کردن و تعبیه سهمیه چه اقدامی کرده‌اند؟ حالا به این لایحه رأی می‌دهیم و در انتظار این هستیم با توجه به نکاتی که بعرضتان رساندم که متصدیان آنچه این جا می‌گویند طبق صورت مذاکرات یک گزارش رسمی تلقی خواهد شد به مجلس گزارش بفرمائید که در مورد کالای مورد مصرفی مردم از قبیل قند و شکر چه برنامه‌هایی بوده گردش این برنامه‌ها به چه ترتیب انجام گرفته مسئولین این برنامه‌ها چه کسانی بودند؟ من نخواستم برای شما در اینجا اسم معینی ببرم کارخانجاتی را می‌شناسم که با مخالفت متصدیان وقت سال‌های سال به عقب افتاد البته این کارخانه‌ها امروز کار می‌کنند و همین متصدیان امروز جزو رجال هستند حالا وزیر نیستند در یک مقام در ردیف وزیر و امثال اینها سمتی دارند باید این مسائل روشن شود شما فقط خوشوقت باشید که مجلس اکثریت، تعصب عباس میرزائی وتشخیص جناب انوشیروانی و فرضاً مراعات مصالح مملکت از طرف همه ما کار روزمره شما را می‌گذراند نباید این بی خیالی و ارفاق را برای همه پیش بیاورد که هر چه کردید و رفتید وزیر بعدی می‌آید بالاخره مجلس است موافق است رأی می‌دهید می‌روید اینجا شما این ۳۰۰-۵۰۰ و ۱۷۰۰ میلیون تومانی که پریروز آقای دکتر الموتی می‌فرمودند دولت ضرر می‌دهد به عنوان تاج افتخار بر سرتان نگذارید که کمک می‌کنید اینها علائم کوتاهی‌های گذشته است اگر آن روزی که برای کشت چغندر باید کمک می‌کردید وام کشاورزی به مردم می‌دادید دامپروریهایی که امروز به کلی از بین رفته‌اند کمک می‌کردید امروز دیگر احتیاج به سلاخ خانه بوئنوس آیرس و احتیاج به گوشت منجمد استرالیا نبود که بگوئید امروز کمک می‌کنند لذا بگذریم تعصب را هم کنار بگذارید بنده به روزنامه خودمان می‌گویم آنچه نوشته بودید جناب آقای دکتر ولیان هم متوجه شدند که به حق بود و از این قرار بود که ممکن است ایشان شخصاً در این امر بابت مسائلی که مربوط به او بوده دخالتی نداشته چون نه شما دهنده جواز کارخانه قند بودید نه شما متصدی رساندن کود به فلان مزرعه نه مسئول تولید چغندر قند ولی مسائلی به آن مربوط می‌شود و نسبت به این لایحه هم، حالا که سرشکسته، جز پانسمان چاره‌ای نیست اما شما هم به دستگاه رادیو و تلویزیون بفرمائید دستگاه مستقلی از مملکت نیست جزئی است تابع دولت و دولت مسئول در مقابل مجلس، آنچه در مجلس می‌گذرد حق تحریف آن را ندارد، عیناً یا آنچه که خلاصه می‌کند از معانی اصلی نمی‌تواند خارج شود (احسنت).

نایب رئیس - آقای دکتر ولیان بفرمائید.

دکتر ولیان (وزیر تعاون و امور روستاها)- دوست عزیزم جناب آقای رامبد جلسه را مناسب تشخیص دادند برای بیان مطالبی که حتماً در جهت نیل به هدفهایی که قسمتی از آن برای بنده روشن است و یک مقدار از آن برای من روشن نیست که بیرون با هم صحبت می‌کنیم مناسب تشخیص دادید و با کم عنایتی فرمودید اعتمادی که ۶ ماه پیش به من داشتید حالا ندارید مسلم بدانید خدمتتان عرض خواهم کرد بنده هم اشکی نخواهم ریخت اجازه بفرمائید اگر نظر مردم هم این است جواب اینرا عرض می‌کنم بنده و همکارانم روزی ۱۸٬۱۷ ساعت جناب آقای رامبد کار می‌کنیم امروز که خدمتتان هستم روز تعطیل این وزارت خانه است الان می‌روم در دفتر جناب آقای علم در انجمن خانه‌های روستائی منتظر بنده هستند ما شب و روز خدمت می‌کنیم فقط و فقط برای انجام منویات رهبر انقلاب وطنمان ما در راه نیل به سعادتی که در ایران بزرگ بایستی فردفرد مردم مملکت از آن برخوردار باشند و اگر کسانی وجود داشته باشند که امروز نتوانند و توانائی آنرا نداشته باشند که چنین خدمتی انجام بدهند بایستی کنار گذاشته شوند و چشم من وزیر هم باید کور شود و کار کنم و اگر ارجی هم بر این خدمت ننهند باکی نیست (احسنت).

بنابراین صرفنظر از اینکه قضاوت شخصی شما یا هم مسلکان شما نسبت به بنده چی است قضاوت بنده نسبت به شما عوض نمی‌شود و همیشه این انتظار را داشتم که مسائل مختلف را با هم مخلوط نکنند شما خودتان می گوئید که بچه را گذاشته‌اید توی آمبولانس و بعد یقه راننده آمبولانس را گرفته‌اید که چرا بغل این اتومبیلت خراش دارد و راننده‌ای که ده سال پیش تصادف کرده که بوده؟ اگر شما دنبال این منطق هستید اجازه بدهید بنده عرض کنم انتظار شخص ولیان از شخصی مثل جنابعالی جز این است عرض کنم خیلی از مسائل در این مملکت وجود داشته که از بین رفته و امروز مشغولیم دنیای تازه تری را برای این مملکت بسازیم و همانطور که توسط رهبر انقلاب این مملکت اعلام شده ظرف ۱۵ سال آینده این کشور در ردیف پنج کشور بزرگ جهان قرار خواهد گرفت این هدف ما است انشاءالله همه ما موفق شویم که به این هدف برسیم قصور گذشتگان ارتباط به بنده و لایحه بنده ندارد یک سئوال مربوط به دستگاه بنده پریروز مطرح فرمودید چون در دستور جلسه نیست اگر رأی می‌دادید امروز حضورتان جواب عرض می‌کردم.

در مرود این لایحه روزنامه ارگان حزب مردم در سر مقاله اش مطالبی نوشته بود، نه تنها این روزنامه هر کس که دو کلمه حرف بنویسد که چیزی به ما بیاموزد مرود احترام هر خواننده‌ای است چه این روزنامه مال حزب مردم باشد چه متعلق به حزب ایران نوین وچه هر دستگاه دیگری، ولی شما این مطالبی را که اینجا فرمودید با آن مطالبی که در سرمقاله روزنامه مردم در مورد این لایحه نوشته بود مغایرت دارد. در آنجا صراحتاً گفته شده که نباید اینکار را کرد و اینجا فراکسیون روشنفکر و روشن بین همان حزب به دو فوریت این لایحه رأی می‌دهد. بنده اینجا ننشسته‌ام و توقع ندارم که شما بیائید بگوئید به به ولیان، به به دولت، اصلا این را بدانید که این به به‌ها و عکسش نه چیزی را اضافه می‌کند و نه چیزی را کم می‌کند، ولی شاخص قضاوتها مسلماً اثر می‌گذارد و رسوخ می‌کند. در زمینه کشاورزی بنده معتقد هستم که دولت با اولویتی که برای برنامه کشاورزی قائل شد و قانون برنامه و بودجه‌ای که اینجا تصویب فرمودید.

شب و روز تلاش می‌کند و آنی ساکت ننشسته، در مورد قند وشکر مشکلاتی داشتیم آمدیم گفتیم اجازه می‌دهید ما قند وشکر را از کارخانجات بخش خصوصی با یک حساب و کتابی تحویل بگیریم و بدهیم بدست مصرف کننده حرف ما و شما هم که اینجا یکی است سرمقاله نویس روزنامه مردم مخالف است (رامبد - همه سرمقاله را بخوانید اکثر کالاهائی که در نظارت دولت است ترقی کرده و کمیاب شده) به این یکی اش فعلاً برسید در مورد بقیه اش هم که شما می‌توانید خلق الساعه سئوال بکنید و این مداد و کاغذ را هم برای همین کار اینجا گذاشته‌اند.

شما هر روز این سئوالها را مطرح بفرمائید ما هم جواب می‌دهیم، نمی‌دانم چه روزی خواهد رسید که جاها عوض بشود یعنی ما بشویم اقلیت شما بشوید اکثریت انشاءالله ۲۰۰ سال دیگر ۳۰۰ سال دیگر که شما دولت تشکیل دادید (خنده نمایندگان) روشن خواهد شد، شما که از ما ایراد می‌گرفتید چه می‌کنید و روح ما متأسف شود که چه می‌توانستیم بکنیم و نکردیم ولی شما کردید.

جناب آقای رامبد مسائل کشاورزی مملکت مسائل ساده‌ای نیست جنابعالی به مشکلاتش آگاهی دارید، دوست عزیز ما دبیر کل فعلی حزب مردم دست اندر کار مسائل کشاورزی بوده‌اند چه قبلاً در اصلاحات ارضی و چه حالا هم هستند و ایشان مدتی هم مسئول صندوق توسعه کشاورزی مملکت بودند من نمی‌دانم چرا گاهی دور هم جمع نمی‌شوند تا اقلاً درباره مشکلات بنیانی کار کشاورزان بحث کنید.

پیشرفت کشاورزی مملکت نه غیر ممکن است و نه کار ساده‌ای است و آنرا با استقرار یک کارخانه آجر پزی یا مونتاژ ماشین نباید اشتباه کرد. یک درخت سیب را از روزی که بکارید تا روزی که بخواهید میوه اش را بچینید و میل بکنید ۴ تا ۵ سال باید صبر کنید با انصافی که در شما سراغ دارم نمی‌خواهم وارد جزئیات بشوم در غیر اینصورت می‌توانم با ارقام و اعداد و منطق بیشتری جواب عرض کنم در مورد پیشنهادهای آقای فرهادپور هم که از مفاد اینها اطلاع پیدا کردم می‌خواستم عرض کنم اگر قرار است این پیشنهادها به این ترتیب مطرح بشود نقض غرض خواهد بود شما که دو فوریت را تصویب کردید از طرف دیگر با طرح این قبیل مطالب در حقیقت مثل این است که سنگی انداخته می‌شود تا لایحه دوباره برگردد به مجلس سنا و چند روزی آنجا بماند این درست نیست شما این اعتماد را به من داشته باشید ما می‌رویم این پیشنهادها را می‌خوانیم و هر کدام را که دیدیم یک راهنمای قاطع و عملی برای ما است از آن به موقع استفاده می‌کنیم (احسنت).

نایب رئیس - در کلیات اول لایحه نظر دیگری نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور ماده واحده رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده واحده مطرح است نظری نیست؟ (اظهاری نشد) پیشنهادهای رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌شود این عبارت به آخر ماده واحده اضافه شود.

هرگاه مرتکب از کارکنان دولت یا عاملین فروش قند و شکر باشد به حداکثر مجازات مذکور در این ماده محکوم خواهد شد.

فخر طباطبائی.

نایب رئیس - آقای فخر طباطبائی توضیحی دارید بفرمائید.

فخر طباطبائی - عرض کنم پیشنهادی که بنده تقدیم مجلس شورای ملی کردم و به کیفیتی که قرائت شد فکر می‌کنم این در جهت انسجام و تقویت این لایحه باشد در ضرورت ای لایحه چنانچه بحث هم شد بحثی نیست و از این جهت هم ما که حزب مخالف هستیم بدو فوریت لایحه رأی دادیم و به این ماده واحده رأی می‌دهیم هیچ منتظر امتنانی هم نبودیم ما یک وظیفه مملکتی داریم و آن این است که حتی الامکان این ناراحتی‌ها پیدا نشود و اگر هم پیدا شد در فکر چاره جوئی آن باشیم وقتی ببینیم که چاره جوئی صحیحی هست البته رأی خواهیم داد و همین هم فکر می‌کنم که تکلیف آقای وزیر تعاون را مشکلتر خواهد کرد در انجام این مسئولیت که به نحو احسن وزارتخانه شان بتوانند این کار را به ثمر برساند و این مسائل دیگر پیش نیاید اما اینکه بنده عرض کردم مسئولیت جزائی جرم باید متناسب با دخالت و رابطه سببیتی باشد که آن مرتکب در آن جرم دارد آیا فکر نمی‌کنید تفاوتی باشد بین آن شخصی که خودش در دستگاه مجری است یاعامل فروش است یا امانت دار است و ذی مدخل است به امنی که از خارج می‌خواهم برای انگیزه جلب منفعت شخصی بی نظمی ایجاد کنم.

بنابراین با توجه به این اختلاف من فکر می‌کنم آن کسی که خودش متصدی این کار یا امین این کار است بایست به حداکثر مجازات مذکور در این ماده برسد پیشنهادی که بنده دادم از این جهت است و فکر می‌کنم و انسجام لایحه به وجه مؤثری مفید باشد البته یک مطلبی هم ناگفته نماند که این لایحه اگر روی یک امر منطقی باشد تغییر در پیش بینی امور یک واقعه وقتی اتفاق افتاد نادان و دانا اطلاع پیدا می‌کنند این مساوی است فرق نمی‌کند، ولی دانائی کسی دارد که پیش بینی کند و جلوگیری کند از وقوع چنین پیش آمدی.

عرض کنم در مورد این لایحه هم اگر همان وقت که یک چنین نوسانی در دنیا پیدا شده بود از لحاظ بالا رفتن نرخ شکر، تورمی که در این قیمتها پیدا شده بود از یکسال قبل بایستی این چاره جوئیها شده باشد که مواجه با این اشکال نشده باشید امیدوارم در سایر مسائل هم این چاره جوئی بشود چون به دو فوریت لایحه رأی داده شده و ما دیگر در کمیسیون نمی‌توانستیم کاری کنیم به نظر من این پیشنهاد منطقی است اگر نماینده دولت قبول داشته باشد و اگر هم نداشته باشد فکر می‌کنم عذرش برای این باشد که لایحه از سنا آمده و حالا اگر این پیشنهاد تصویب بشود مجدداً باید برگردد به سنا ولی حتماً باید توجه به این مطلب داشته باشید که آن عاملین خودتان اگر ایجاد بی نظمی کنند به حداکثر مجازات محکوم بشوند و مسئولین اطاق اصناف هیچ سانکسیونی ندارد هر کس گرانفروشی کرد هر کس در این کار دخالت کرد چه کارش می‌کند؟ مسئله این است توجهتان را جلب می‌کنم حالا توضیحاتی دارید بفرمائید.

نایب رئیس - آقای انوشیروانی بفرمائید.

انوشیروانی - بنده در اینکه اگر مأمور دولت دخالتی داشت و خلافی کرد باید مجازات بوشد حرفی نداشتم دست است ولی جناب آقای طباطبائی جنابعالی قاضی با سابقه‌ای هستید وقتی حداقل و حداکثر تعیین می‌کنید برای همین موارد است و به همین جهت ضرورتی ندارد که مجلس به طبقه خدمتگزار مردم و دولت که کار اجرائی را انجام می‌دهد بیخود و بی جهت از خود عدم اعتماد نشان بدهد ما مقرراتی برای کارمندان دولت داریم که تطبیق می‌کند با آن مقررات، مسئولیت یک فرد عادی با یک کارمند دولت فرق می‌کند و آن سه ماه برای فرد عادی و آن یکسال برای مأمور دولت بر حسب وظیفه‌ای که داشته تعیین کرده نباید سوء نیت بخرج داد احتیاجی به تصریح مطلب نیست و خود قانون معین کرده است. نباید قضات را تحت فشار مقررات قانونی قرار داد و این اصلاح احتیاجی ندارد، به تشخیص قاضی باید باشد.

نایب رئیس - آقای فخر طباطبائی بفرمائید.

فخر طباطبائی - فرمودند اقل و اکثر دارد بنده اصرار ندارم اگر دولت از این جهت اینرا توجه داشته باشد در هر حال اگر نماینده دولت بیاید اینجا و توضیحی بدهد من اصراری ندارم ولی چون این یک پیشنهاد اصولی و منطقی است مطابق با ضوابط است. حالا اگر عجله دارند آن یک امری است علیحده.

نایب رئیس - جناب آقای فخر طباطبائی پیشنهاد جنابعالی بسته به رأی مجلس است مسئله عجله در کار نیست بنابراین رأی می‌گیریم به پیشنهاد آقای فخر طباطبائی خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (عده کمی برخاستند) تصویب نشد پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید قسمت اول ماده واحده تقدیمی دولت به شرح زیر اصلاح شود.

ماده واحده - از تاریخ تصویب این قانون مسئولیت تأمین و توزیع قند و شکر در سراسر کشور منحصراً بعهده کلیه کارخانه‌های قند و تصفیه شکر کشور مکلفند قند و شکر تولیدی خو را با نرخ مقرر دولتی در اختیار سازمان غله و قند و شکر و چای کشور وابسته به وزارت تعاون و امور روستاها بگذارند تا وسیله عاملین رسمی آن سازمان که به آنها پروانه داده خواهد شد در تمام مملکت به نرخ ثابت توزیع و فروخته شود.

با احترام فرهادپور.

نایب رئیس - آقای فرهادپور بفرمائید.

فرهادپور - بنده فکر می‌کردم با مطالعه پیشنهادات ما از طرف وزیر مسئول و توجهی که در توضیحات بنده شخص ایشان به مشکلات ناشی از این کار کرده بودند لااقل به این نتیجه می‌رسیدند که پیشنهاد ما، گفتارمان و رأی ما بدو فوریت و سرمقاله ما، همه و همه در جهت تحقق کامل یک هدف بوده و آن لوث نشدن مسئولیت و تأمین حقوق مصرف کننده و رفاه جامعه است بنده خیلی میل داشتم دوست عزیزم جناب دکتر ولیان اینجا تشریف می‌داشتند و می‌شنیدند.

قوام صدری - جلسه دارند.

فرهادپور - انشاء الله معاون محترمشان به ایشان خواهند گفت که پیشنهادهای مادر جهت تکمیل لایحه مربوط به وزارتخانه تحت نظر ایشان، ناشی از ابراز اعتماد بیشتر به ایشان است برای نتیجه بهتر، ما به هیچ وجه نسبت به ایشان تغییر عقیده نداده‌ایم مخصوصاً که در کار قند و شکر یک چند ماهی است که ایشان مسئولیت دارند مسئولیت قبلی با ایشان نبوده اما علاقه دارم اگر سرمقاله‌ای را مطالعه می‌فرمایند یک جمله اش را نخوانند از اول تا آخرش را بخوانند و ببینند با چه استدلال و قیاس می‌گوید:

اگر می‌خواهید مداخله تان در توزیع شکر مثل مداخله تان در توزیع سیمان باشد بهتر است که دخالت نکنید چون قانون می‌گذرانیم و اختیار می‌دهیم برای نتیجه اگر قرار باشد چنان نتایج تلخی که از سایر مداخلات گرفتیم از این مداخله هم بگیریم بهتر است که مداخله نکنید عدم موافقت با پیشنهادهای ما هم متأسفانه اگر نه به خاطر رعایت فوریت باشد نشان دهنده این است که دولت هنوز به مسئولیت خودش واقف نمی‌باشد من شخصاً فکر می‌کردم با مقررات موجود امکان تحویل گرفتن شکر به قیمت رسمی زا همه کارخانجات هست هر کدامشان به این قیمت اگر ندادند چون قیمت گذاری شده و تثبیت قیمت هم هست و مقرراتی هم در این مورد هست که کافی است ولی شاید آن چه در عمل شما به آن برخورد کردید یک فوریت بیشتری را می‌خواهید شاید یک نقصی در این مقررات هست به لحاظ سرعت در این عمل اگر نماینده محترم دولت تشریف بیاورند بعد از شنیدن توضیحات ما در باره پیشنهادهایمان و وعده کنند، این لایحه را تصویب کنید تا کار ما بگذرد و ما با توجه به این نظرات یک طرح جامعتری و کامل تری خواهیم آورد باید دید وقتی ما به دو فوریت رأی می‌دهیم چطور ممکن است نیت سنگ انداختن جلو پای دولت داشته باشیم چرا ما را پشیمان می‌کنید چرا از کمک و زحمتی که در این کار کشیده می‌شود برای راهنمایی و کمک به شما تشکر نمی‌کنید و بعد می‌گویید سنگ می‌اندازید چه سنگی انداخته می‌شود بهر حال با توضیحاتی که اینجا دادید اگر واقعاً به آن عمل نکنید جا داشت که ما با این لایحه مخالفت کنیم شما می گوئید ما به کار شکر تا مرحله‌ای که می‌دهیم بدست توزیع کننده مداخله می‌کنیم مسئولیتش را بعهده می‌گیریم، بابا مردم از آن لولو می‌ترسند سوء استفاده از توزیع کننده کرده شما تا مرحله‌ای که می‌رسد بدست توزیع کننده مسئولیت قبول می‌کنید بعد توزیع کننده را مشخص نمی‌کنید شما خبر ندارید که در روستاها آن کشاورزی که مورد حمایت شماست قند و شکر را گرانتر از مردم تهران باید بخر او اسیر پیله ور است باید تعهد و مسئولیت توزیع قند و شکر را به قیمت ثابت در سراسر مملکت بکنید و این حد اعلای اعتماد اقلیت است به شما و به وزارتخانه شما، پیشنهاد ما در جهت این است که اختیارات شما را بیشتر و کاملتر کند، به جای اینکه قبول کنید و تشکر کنید، النهایه بگوئید چون این کار فوریت دارد وانجام تشریفات آن و تأخیر ممکن است یک ضرری داشته باشد که ما با آن مواجه می‌شویم این لایحه را قبول کنید و ما می‌رویم این مطالب را می‌آوریم، بهرحال پیشنهاد بنده در جهت تقویت دولت و رفع لوث کردن این مسئولیت و روشن شده سرنوشت مردم مصرف کننده قند و شکر است اگر نماینده دولت توضیح بدهند که به این امر توجه خواهند کرد و با امکانات قانونی که دارند عملاً این مسئولیت را قبول بکنند و لایحه مجددی بیاورند بنده در این پیشنهاد پافشاری ندارم.

نایب رئیس - آقای جوانشیر بفرمائید.

جوانشیر - جناب آقای رئیس همکاران محترم بنده با مطالعه محتوی ماده واحده و پیشنهاد آقای فرهادپور به این نتیجه رسیدم که بقول معروف:

منطقی در قید بحث لفظ نیست
لیک بحث لفظ وی را عارضی است.

اینجا بحث لفظ بیشتر است تا محتوی قضایا، امااینجا بحث لفظ بیشتر است تا محتوی قضایا، اما مقصود از تهیه و تقدیم لایحه به این مشکل که دولت فقط ناظر به آن باشد که قند و شکر منظماً به عاملین داده بشود برای رعایت یک مسئله سیاسی خاصی است که به عنوان حاکمیت و اعمال تصدی دولت است از طرفی اگر ما معتقدیم که کار مردم باید بدست مردم داده شود و اما به عنوان قبول این اصل که حاکمیت دولت به عنوان همه جا حاضر و همه جا ناظر تمام وقت در شئون مملکت و تاروپود و ساخت جامعه سیاسی و اقتصادی مملکت جاری است این مسئله که ما دولت را از قله تصدی حاکمیت به دکان قند فروشی بنشانیم این اسباب تأسف است، آقای فرهادپور اجازه بفرمائید که از این جهت مخالف باشم که ما دولت را که مظهر حاکمیت است دولت که قدرتش در تار و پود و رگ و پی کشور و تمام سازمانها ساری و جاری است بشناسیم مگر ما دول را سر هر عقدی می‌نشانیم ولی آن حاکمیت دولت را با اعمال تصدی دولت اشتباه نکنیم، دولت برای تأمین رفاه و آسایش مردم به این نتیجه رسیده است که به موجب این ماده واحده از قدرت حاکمیت خودش استفاده کند و کارخانجات قند و شکرریزی را وادار کند تا تمام محصول خود را طبق مقرراتی در اختیار عاملینی که دولت تعیین می‌کند بگذارند و مقررات و نظم دولتی را عمل کنند ولی در اینجا ما رسماً دولت را بر سر دکان قند و شکر فروشی نشانده‌ایم و این همان تفاوت بین اعمال حاکمیت و اعمال تصدی است (فرهادپور - پیشنهاد تعیین عامل رسمی کردیم) در اینجا عرض کردم که ما هم قبول کردیم که حاکمیت دولت همه جا ناظر است و دیگر عامل مسئول بی معناست وقتی ما قبول کردیم دولت هر وقت احساس کرد که عامل یا عوامل از مسئولیتها شانه خالی کردند و نتواند از حاکمیت خودش استفاده کند، پس مسئله عامل رسمی بی معنی و بی محتوی خواهد بود، خیال می‌کنم جناب آقای فرهادپور که همیشه اهل انصاف بودند به این مطلب توجه کرده‌اند که ما امیدواریم آرزو کنیم که این ماده واحده که خود شما همواره فرموده‌اید بتواند گروهی از مسئله قند و شکر باز کند و اما ما انتظار داشتیم بقول معروف:

عیب وی جمله بگفتی هنرش نیز بگوی
نفی حکمت مکن از بهر دل عامی چند

یک رویداد و یک واقعه را در مجموع تحولات جهانی و در مجموع تحولات حلقه‌های علتی گذشته و آینده اش بررسی کنیم تا به حقیقت برسیم، این یک نوع جدل سیاسی و یک نوع بحث فلسفی وسیاسی است، ما اگر یکی از حلقه‌ها را بررسی نکنیم هیچوقت به حقیقت قضیه نخواهیم رسید.

نایب رئیس - آقای جوانشیر وقت جنابعالی تمام شد.

جوانشیر - اجازه بفرمائید چون مطلب ظریف است کمی بیشتر در مورد آن صحبت کنم، ورود /۸۰۰ میلیون نفر در . . .

نایب رئیس - آقای جوانشیر عرض کرم وقت جنابعالی تمام شد فقط در مورد پیشنهاد صحبت بفرمائید.

جوانشیر- بهر حال عرض می‌کنم بنده با پیشنهاد آقای فرهادپور به مناسبت اینکه فرقی از نظر محتوی با ماده واحده ندارد مخالفم، چون عرض کردم حاکمیت دولت در همه جا حاضر و ناظر است و هر وقت هر عاملی و هر مسئولی بخواهد از مقررات سرپیچی کند دولت می‌تواند مسئول دیگری را به جای او تعیین کند و در این بحثی نیست خیلی متشکرم.

نایب رئیس - به پیشنهاد آقای فرهادپور با توضیحاتی که داده شد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (عده کمی برخاستند) تصویب نشد. پیشنهاد بعدی قرائت می‌شود:

(بشرح زیر قرائت شد)
مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می‌نماید تبصره زیر به ماده واحده تقدیمی دولت اضافه شود.

  • تبصره ۳- عاملین رسمی توزیع قند و شکر مشمول قانون نظام صنفی نبوده و به عنوان امین دولت تخلفات و اتهامات آنها به موجب این قانون و سایر قوانین و مقررات جاری کشور در مراجع قضائی مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت و جرائم نقدی ناشی از محکومیت آنها به درآمد عمومی منظور خواهد شد.

با احترام - ناصر قلی فرهادپور.

نایب رئیس - آقای فرهادپور توضیحی دارید بفرمائید.

فرهادپور - بنده خیلی متأسفم وقتی می‌بینم جائی که پای منافع عمومی در بین است و گروه حزب مردم در نهایت انصاف همه نوع همکاری و کمک در پیشرفت هدف دولت در تصویب پیشنهاد دولت و در تکمیل لایحه پیشنهادی برای نتیجه گیری بهتر دارد بی جهت با مخالفت‌های بی مورد ما را وادار به مخالفت می‌کنند بحث همه ما و شما و نماینده رسمی دولت و صحبت رئیس گروه اکثریت و صحبت تمام اقلیت و صحبت همه مردم در یک هفته گذشته در مورد کمیابی قند وشکر و تجاوز به مصرف کننده و سوء استفاده از این امر بوده است که نخست وزیر شما دلسوزتر و علاقمند تر و شدیدتر مسأله را تعقیب می‌کند، در اینجا که ما مطرح می‌کنیم و گره هائی که در کار هست اگر فکر می‌کنید که یکی از آنها با لایحه شما باز می‌شود و دو تایش می‌ماند بنده نمی‌دانم که چه گرفتاری هست و چه مانعی هست که جلویتان را می‌گیرد و چه پیوستگی بین اطاق اصناف و آقایان و اکثریت و مسأله توزیع شکر هست که شما نمی‌توانید موافقت بکنید، آقا مصرف کننده شکر را از دست توزیع کننده به قیمت گران می‌خرد و آن کس که جلو چشم مصرف کننده است که به حقوق تجاوز شده، آدمی است واحدی است که شما مسئولیت دولتی را به او سپرده‌اید، و مسئولیت عاملیت را ازش گرفته‌اید، از اینکار هم نتیجه غلط گرفته‌اید ولی اقرار به این نتیجه هم نمی‌خواهید بکنید، عامل فروش قند و شکر بطور قطع یک کاسب باید باشد و قطعاً از بخش خصوصی است و طبعاً یک درصدی برای او منظور است ولی در قبالش باید مسئولیت دولت را توزیع قند و شکر در سراسر کشور به قیمت ثابت، من نمی‌دانم جناب جوانشیر اگر ما حرفهایمان یکی است، وجه اختلاف چیست؟ مخالفت شما از کجاست؟

عامل فروش باید مسئولیت داشته باشد و حق عاملیت را هم باید بدهید ۲۰ سال تمام برنامه‌ای ریخته شد بعد از تمام مشکلات و بدبختی‌های زمان جنگ شاید، حالا جوانهایتان یادشان نمی‌آید کشمکش‌های و سوء استفاده‌ها و تقلب‌ها در کار قند و شکر بالاخره به این نتیجه رسید که با یک سیستم صحیح منطق با وضعیات اجتماع ما توزیع قند و شکر به صورتی درآمد که از سال ۳۲ تا پارسال تابستان یعنی درست تا موقع تولد موجود عجیب الخلقه‌ای بنام اطاق اصناف، ما دعوائی در مورد قند وشکر نداشتیم شما این لایحه را جناب آقای قوام صدری پارسال که ترقی قیمت را دولت با مقاومت جلویش را گرفته بود و نمی‌گذاشت ترقی بکند وقتی بازی کمیابی و گرانی شکر شروع شد باید می‌آوردید که این سیل در قیمت‌ها راه نیافتد (عباس میرزائی - سیلی راه نیافتاده امسال در ایام عید یک میلیون نفر در خراسان بودند ویک نفر قند و شکر کم نیاورد) آقای عباس میرزائی شما از موکلینتان دفاع بفرمائید من شما را آدم دلسوزی می‌شناسم بگذارید کسانیکه از شکر دهانشان شیرین است از پرونده شکر دفاع کنند، بهرحال مسئولین وزارت تعاون و امور روستاها باید بدانند که با آوردن این لایحه که با فوریت و اهمیت فوریتش، تصویب بدون تغییرش را از ما می‌خواهید هر نوع سوء استفاده و سوء عمل در این کار مربوط به شماست نیائید پس فردا بگوئید که ما اختیارات قانونی نداشتیم و شکر را دادید دست سازمانهای توزیع، سازمانهائیکه خودتان می گوئید سوء استفاده کرده، من نمی‌دانم چرا نگفتید کی کرده چه مبلغ کرده، چند نفر را تعقیب کردید، اینها مسائلی است که برای دولت مفید است و برای تجهیز روحیه مردم مفید است.

برای حزب شما هم برخلاف تعصبات جناب عباس میرزائی بیان این مطالب مفید است که بگوئید با سوء استفاده، و سوء استفاده چی مخالفیم و آنها را تنبیه و معرفی می‌کنیم و از کار آنها جلوگیری می‌کنیم، بهرحال خواهش من این است که اگر دولت رأی موافق اقلیت را به این لایحه می‌خواهد به پیشنهادات ما حتی پیشنهاداتی که رد شده است توجه و عنایت بکند و مسئولیت قبول بکند تا ما بتوانیم با وجدان راحت همانطوریکه بدو فوریت آن رأی دادیم به خود لایحه هم رأی بدهیم و اگر جز این باشد از ما انتظار موافقت نداشته باشید.

نایب رئیس - آقای قوام صدری بفرمائید.

قوام صدری (وزیر مشاور و معاون نخست وزیر)- با اجازه مقام محترم ریاست بنده دو مطلب را بعرض می‌رسانم، یک مسئله کلی است که فرمودند که ما مسئولیت می‌خواهیم از دولت وبا دو کلمه قانون در مورد توزیع قند و شکر می‌خواهند این مسئولیت و وظیفه را تثبیت بفرمایند که بنده فکر می‌کنم احتیاج به این کار نیست و همانطور که جناب آقای جوانشیر به زبان ادبی توضیح دادند و بنده مثل ایشان نمی‌توانم بیان کنم دولت وظیفه دارد در کلیه شئون و امور مملکت آسایش و رفاه مردم را با کثر طرق وبا سهل طرق فراهم کند.

این تنها راجع به قند و شکر نیست، در کدام قانون وظیفه ما را به اشد مجازات تعیین فرمودید که مثلاً اگر سیمان کم بیاید، که دولت دارد به این شدت دنبالش می‌رود و در صدد تهیه سیمان است در اینجا ماجراهای توزیع صحیح سیمان را فراهم کرد در این مورد رنج می‌برد، خون دل می‌خورد، و گاهی از اقلیت محترم راجع به سیمان کنایه می‌شنود، ولی هیچکدام از این حرفها نیست دولت خودش را مکلف می‌داند که کارش را انجام بدهد و وظیفه خودش می‌داند آنچه را که مربوط به رفاه مردم است انجام بدهد وبرنامه هائی را که بدستش داده‌اند انجام بدهد.

قند و شکر هم در همین ردیف است، نان هم در همین ردیف است و امثال چیزهائی که در همان ردیف است و مورد احتیاج مردم است یقین بدانید دولت در برنامه‌ای که امروز از طرف شاهنشاه مأمور اجریش است یک آن غفلت نمی‌کند و همانطور که وزیر مسئول امروز در اینجا بعرضتان رساند با کمال حسن نیت و با منتهای کوشش درصدد انجام بهترینش است و در این مورد موفق هم شده منتها گاهی اوقات مشکلاتی پیش می‌آید، فرمودید این مطلب را ضمن لایحه نگفتید، این چیزی نیست که این را دولت بگوید، مسائلی است که بایستی قاضی بگوید، محکمه باید بگوید که کی مقصر است و کی محکوم است.

آنچه ما می‌توانیم بعرضتان برسانیم این است در همان مسیری که شما هستید ما هم هستیم، چرا فکر می‌کنید که ما غیر از شما فکر می‌کنیم، ما هم در تلاش هستیم به بهترین وجهی وسایل آسایش مردم را فراهم کنیم از جمله شکر را همانطور که می فرمائید به قیمت ثابت دولتی بدست دورترین روستائی این مملکت برسانیم، این جزو وظایف مقرر دولت است و جزو وظایف عمومیش است همانطور که راجع به سیمان در فکر هستیم و برای آن اهمیت قائل هستیم نسبت به همه چیز سعی می‌کنیم این کوشش انجام بگیرد و می‌گیرد در مورد پیشنهاد دوم که فرمودید توجه می فرمائید که پیشنهاد دوم فرع بر پیشنهاد اول است که آن پیشنهاد اول قبول نشد و خواهش شد که مسکوت بماند و یا رد شد به هر حال این پیشنهاد دوم را با توجه می فرمائید وقتی توزیع به آن نحوی که فرمودید نشود اصلاً صورت پیدا نمی‌کند ولی اجازه بفرمائید بنده همانطوریکه جناب وزیر تعاون و امور روستاها تأکید کردند ما مراقب هستیم و خودمان را مسئول بهتر کردن و تأمین رفاه مردم می‌دانیم و تمام نکات وجهاتی را که واقعاً بشود به این منظور هائی که می فرمائید که شکر به بهترین وجه و به بهترین طرق بدست مردم برسد و حتی الامکان موجبات رضایت طبقات مصرف کننده فراهم بشود تمام این مسائل را به دنبالش می‌رویم و خواهیم رفت و مسائلی را که آئین نامه‌های اجرائی تنظیم خواهیم کرد تمام اینها را پیش بینی می‌کنیم ولی همانطور که توضیح دادم دولت از گرفتن کار مردم امساک دارد.

ما همان برنامه‌ای را که وزیر تعاون و امور روستاها اینجا توضیح دادند در نظر داریم که کار مردم بدست مردم سپرده بشود و برای مردم است این برنامه عمومی دولت است اگر در یک کادر بخصوص و در یک برهه‌ای از زمان نسبت به یک کار معینی از آن اصل کلی برای مصالح عمومی مثل توزیع شکر انصراف حاصل می‌کنیم این اصل کلی را بهم نمی‌زند هر چه به ما ایراد بگیرید این سرلوحه برنامه‌های ترسیم شده ما است و مردم بایستی در کارشان، خودشان شرکت داشته باشند مگر اینکه برخلاف مصالح عامه احیاناً اختلالی مثل کار توزیع شکر پیدا شود آنوقت است که دولت ناگزیر دخالت می‌کند و می‌آید برای این منظور از محضرتان اجازه می‌گیرد ولی قبول بفرمائید که دولت امر مصرف شکر، مرحله توزیع شکر تا ریختن توی استکان قهوه چی را بعهده نمی‌گیرد چون این واقعاً کار مشکلی است ولی بالصراحه عرض می‌کنم بعد از تحویل شکر به توزیع کننده، دولت آنی از نظارت در کار آنها غافل نیست و این را تأکید می‌کنم که مراقبت خواهد شد اینها مکلف به رعایت مقرراتی هستند مکلف به رعایت نظامنامه‌ای که از طرف دولت برایشان تنظیم شده خواهند بود و همانطور که به کرات خدمتتان عرض کرده‌ام احتیاجی به این قبیل پیشنهادات که فرمودید نیست چون لایحه‌ای که الان هست و ما امیدواریم و مستدعی هستیم که هر چه زودتر از تصویب مجلس بگذرد با آن لایحه مواجه خواهند شد و در برابر آن مسئولیت‌ها قرار خواهند گرفت و مجازات خواهند شد فکر می‌کنم محل نگرانی نباشد و اگر ممکن است پیشنهادتان را مسترد بفرمائید (احسنت).

نایب رئیس - آقای فرهادپور نظری دارید؟

فرهادپور - حالا که عملاً دولت در امر توزیع صحیح شکر و رفع مشکل مردم مسئولیت قبول کرده است بنده در انتظار چنین نتیجه‌ای پیشنهادم را فعلاً پس می‌گیرم.

نایب رئیس - پیشنهاد دیگری نیست؟ کلیات آخر لایحه مطرح است آقای متین بفرمائید.

دکتر متین - همکاران محترم استحضار دارید که لایحه‌ای که امروز به تصویب رسید اهمیت فراوانی دارد و لازم است کلیه کسانی که در بخش خصوصی چه در امر تولید و چه در امر توزیع دخالت دارند به این لایحه با دقت بنگرند و بدانند که در یک جامعه انقلابی کار صحیح همیشه ضامن پیشرفت می‌باشد.

اگر خدای نکرده کسی به خود اجازه دهد در کشوری که دولت سعی دارد برای هر فردی یک زندگی مرفه فراهم سازد و یک آینده درخشانی ترسیم کند اگر این فرد در راه صحیح اقدام نکند خیانتی است که به ملت ایران شده است وباید به سخت ترین مجازات برسد.

من به دولت حزبی و خدمتگزار هویدا که در هر کاری خوشبختانه قرین موفقیت بوده است پیشنهاد می‌کنم هیچگونه رحمی درباره محتکران و کسانیکه بخواهند در این راه سوء استفاده کنند و زندگی مردم را ملعبه منافع خود قرار دهند نکرده هر چه زودتر این قانون را به مرحله اجرا بگذارد.

اگر دستگاههای اداری مملکت نتوانند با اجرای صحیح این قانون جلوی تجاوزات افراد ناصالح را بگیرند لازم است که دولت با کسب اجازه از پیشگاه شاهنشاه آریامهر که همواره مدافع حقوق ملت خود هستند قوای نظامی ایران که ضامن استقلال مملکت هستند در این کار اقدام، تا موجبات رفاه مردم از هر جهت فراهم گردد.

صنعت قند از لحاظ اقتصادی بعد از صنعت نفت و ذوب آهن اهمیت به سزائی دارد زیرا هم کارگر و هم زارع از آن بهره می‌برد.

با مذاکره‌ای که اخیراً با بعضی از صاحبان صنایع قند و شکر بعمل آمد همانطوریکه تلگرافاً به پیشگاه شاهنشاه آریامهر از اقدامات اخیر دولت خدمتگزار در امر تمرکز دادن کلیه کارهای توزیعی قند و شکر در وزارت تعاون و امور روستاها تشکر نمودند می‌رساند که این قانون مفید مورد استقبال سندیکای تولید کنندگان قندو شکر قرار گرفت.

و تمرکز دادن کلیه عملیات خرید و نگهداری و توزیع و پخش قند و شکر در یکجا (وزارت تعاون و امور روستاها) سبب خواهد شد که هم جنس مرغوب به قیمت ارزان دولتی در دسترس مردم قرار بگیرد و هم صاحبان صنایع قند که از خدمتگزاران صدیق شاهنشاه آریامهر و ملت ایران هستند بیش از سابق خدمات صادقانه خود را با اقتصاد مملکت نشان دهند (احسنت).

من در خاتمه عرایضم می‌خواستم از دولت خواهش کنم که این قانون را که بسیار عالی و قابل اجراء و مفید برای مملکت است علیه محتکرین سرسختانه اجرا کند و ما باید یکبار برای همیشه با مسئله احتکار ارزاق عمومی، قند وشکر و گوشت و یا چیزهای دیگر مبارزه کرده و به آن خاتمه دهیم، ما کشوری هستیم مترقی و در حال پیشرفت سریع، دولت نباید اجازه دهد محتکری وجود داشته باشد. جناب قوام صدری این قانون و قوانین موضوعه مملکت و اصول محاکمات جزائی و انواع قوانین دیگری که در مملکت هست و وجود دارد از شما می‌خواهیم در همین قانون که تبصره‌ای پیشنهاد شده و تصویب خواهد شد که خارج از نوبت رسیدگی شود، ما از شما می‌خواهیم که این تبصره حتماً اجرا شود و اگر خدای نخواسته اشکالی پیش آمد که دولت نتواند جلو محتکرین ارزاق عمومی را بگیرد عند اللزوم و عند الاقتضا قوای نظامی ما برای مبارزه با محتکرین و اجرای صددرصد این قانون کمک بکنند.

من یکبار دیگر توفیق نمایندگان مجلس شورای ملی چه اقلیت و چه اکثریت که با واقع بینی به پیشنهادات دولت رأی دادند تشکر می‌نمایم.

و همچنین از دولت خدمتگزار هویدا تشکر می‌کنم که به موقع و با سرعت هر چه تمامتر یک چنین لایحه‌ای را آوردند و تصویب شد که با توشیح شاهنشاه به مرحله عمل در آید (احسنت).

نایب رئیس - آقای رامبد بفرمائید.

رامبد - بنده تصور می‌کنم آن لحظه‌ای که اراده مبارک شاهنشاه بنا به مقتضیات و مصلحت مملکت تعلق می‌گیرد، در اینکه هر اقدام ضروری از طرف قواء انتظامی یا اداری تحقق پیدا بکند، تمام افراد ملت، اعم از مجلس شورا، سنا، مردم عادی و همه مردم تأیید و تجلیل می‌کنند (صحیح است).

ولی شکر خداوند تمام صحبتهائی که اینجا کردیم وضعیت مملکت ما از هیچ لحاظ جنبه غیر عادی و اضطراری ندارد و امیدواریم دولت آنچنان به گزارشاتی که خودش به آن می‌رسد، به انتقادات صریحی که ما اینجا می‌کنیم، بالاتر از همه اینها با راهنمائی‌های که شاهنشاه می‌فرمایند، آنچنان عمل کند که هیچوقت این جزیره ثبات و آرامش که افتخار اسم ایران را دارد مسائل اضطراری و دخالت قوای انتظامی و این مسائل برایش پیش نیاید واگر هم آن موقع پیش آمد با کمال تأسف باید بگویم این یک ضعف، شکست و ناتوانی دستگاهی است که مسئولیتها را به موقع نتوانسته انجام بدهد.

لذا با اجازه خود جناب آقای دکتر متین اجازه می‌خواهم که دخالت قوای انتظامی در یک چنین موقعیت غیر ضروری آنهم از طرف مجلس شورای ملی عنوان نشود.

اینجا خود دولت، مسائل جزئی را انجام خواهد داد، آن موقعی هم که ضرورت پیدا کند باید دولت پیشنهاد خود را به مجلس بیاورد و امثال حضرتعالی و بنده تا آنجا که می‌توانیم با راهنمائی و ارشاد باز هم دولت را در استفاده از قوای غیر عادی باز داریم (احسنت).

نایب رئیس - نظر دیگری در کلیات آخر لایحه نیست ؟(اظهاری نشد) به ماده واحده و کلیات آخر لایحه رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) به اتفاق آراء تصویب شد. به دولت ابلاغ می‌شود. آقای رهبری فرمایشی دارید بفرمائید.

رهبری (معاون وزارت تعاون و امور روستاها)- اگر چه بحث در اطراف لایحه مفصل شد و وقت نمایندگان گرفته شد و طبعاً نبایستی تصدیع بیشتری داده شود ولی بنده وظیفه دارم از عنایتی که فرمودید و با دقت و سرعت نسبت به لایحه مثل همیشه توجه فرمودید تشکر کنم و در ضمن از فرصت استفاده می‌کنم و اگر چه آقای قوام صدری در ضمن بیاناتشان توضیح دادند که دولت حتی در مواردیکه صریحاً مقرراتی نسبت به کالاهائی که مثل سیمان که مصرف عمومی ندارد مسئولیت بعهده ندارد ولی برای استحضار نمایندگان محترم و جناب آقای فرهادپور عرض کنم در مورد قند و شکر و چای و غله که در قانون مشخص است و در وظیفه سازمان غله و قند و شکر و چای کش وراست و دولت موظف است برای تأمین و مصرف این کالا اقدام لازم را بکند و همینطور هم تا بحال شده است.

البته بنده از عرض این مختصر قصد ندارم بگویم که اگر کارکنان سازمان مزبور زحمتی کشیده‌اند منتی باشد چون هر کس قبول مسئولیت کرده طبعاً موظف است هر قدر ه طول بکشد و هر چقدر زحمت به او تحمیل بشود وظیفه و کار ش را انجام بدهد ولی در سنوات گذشته تأمین و تحویل گندم و قند و شکر در هیچ نقطه مملکت با هیچ نوع ناراحتی انجام نشده و این کار بسیار بزرگی است.

جناب آقای فرهادپور که در دستگاه اجرائی بوده‌اند به خوبی می‌دانند پیاده کردن و تحویل گرفتن و توزیع یک میلیون تن گندم و مقدار زیادی قند و شکر کار ساده‌ای نیست و اینکارها به موقع انجام شده و ناراحتی هم ایجاد نشده به هر حال با عرض کمال تشکر مجدد اطمینان می‌دهم از این لایحه حداکثر استفاده خواهد شد (احسنت - احسنت).

- تصویب صورت جلسه قبل

۶- تصویب صورت جلسه قبل.

نایب رئیس - صورت جلسه دفعه گذشته خدمت خانمها و آقایان نمایندگان توزیع شده است نسبت به آن نظری نیست ؟(اظهاری نشد) صورت جلسه تصویب می‌شود.

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی و تعیین وظایف آن

۷- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی و تعیین وظایف آن.

نایب رئیس -گزارش شور اول تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی و تعیین وظائف آن مطرح است قرائت می‌شود.

(بشرح زیر قرائت شد)

گزارش شور اول از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه ۱۹ فروردین ماه ۱۳۵۳ با حضور آقای بهرون معاون وزارت آبادانی و مسکن لایحه شماره ۷۴۶۵۸ مورخ ۱۳۵۲/۱۲/۱۹ دولت راجع به تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی و تعیین وظائف آن را در جلسه سه شنبه ۱۳۵۲/۱۲/۲۸ تقدیم و به شماره ۱۱۰۸ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی بشرح زیر تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

لایحه قانون تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی و تعیین وظائف آن

ماده ۱- تعاریف:

تعاریف و اصلاحات و مصادیق ساختمانهای دولتی از نظر اجرای این قانون بشرح زیر است:

۱- طرح جامع سرزمین:

طرح جامع سرزمین، طرح فیزیکی است که شامل استفاده از سرزمین در قالب سیاست‌های ملی از طریق بررسی امکانات و منابع، مراکز جمعیت شهری و روستائی کشور و حدود توسعه و گسترش شهرها و شهرکهای فعلی و آینده و قطبهای صنعتی و کشاورزی و مراکز جهانگردی و خدماتی بوده و در اجرای برنامه‌های عمرانی بخشهای عمومی و خصوصی ایجاد نظم و هماهنگی نماید.

۲-طرح جامع شهری:

طرح جامع شهری، عبارت از طرح بلند مدتی است که در آن نحوه استفاده از اراضی و منطقه بندی مربوط به حوزه‌های مسکونی - صنعتی - بازرگانی - اداری - کشاورزی و تأسیسات و تجهیزات و تسهیلات شهری و نیازمندیهای عمومی شهری خطوط کلی ارتباطی و مکان پایانه‌ها (ترمینال) و فرودگاهها و بنادر و سطوح لازم برای ایجاد تأسیسات و تجهیزات و تسهیلات عمومی - مناطق نوسازی، بهسازی، و اولویتهای مربوط به آنها تعیین می‌شود و ضوابط و مقررات مربوط به کلیه موارد فوق و همچنین ضوابط مربوط به حفظ و نمایش بناهای تاریخی و مناظر طبیعی، تهیه و تنظیم می‌گردد.

طرح جامع شهر بر حسب ضرورت قابل تجدید نظر خواهد بود.

۳- طرح تفصیلی

طرح تفصیلی عبارت از طرحی است که بر اساس معیارها و ضوابط کلی طرح جامع شهر نحوه استفاده از زمینهای شهری در سطح محلات مختلف شهر و موقعیت و مساحت دقیق زمین برای هر یک از آنها و وضع دقیق و تفصیلی شبکه عبور و مرور میزان تراکم جمعیت و تراکم ساختمانی در واحدهای شهری و اولویتهای مربوط به مناطق بهسازی و نوسازی و توسعه و حل مشکلات شهری و موقعیت کلیه عوامل مختلف شهری در آن تعیین می‌شود و نقشه‌ها و مشخصات مربوط به مالکیت بر اساس مدارک ثبتی تهیه و تنظیم می‌گردد.

۴- طرح هادی:

طرح هادی عبارت از طرحی است که در آن جهت گسترش آتی شهر و نحوه استفاده از زمینهای شهری برای عملکردهای مختلف به منظور حل مشکلات حاد و فوری شهر و ارائه راه حلهای کوتاه مدت و مناسب برای شهرهائی که دارائی طرح جامع نمی‌باشند تهیه می‌شود.

۵- ساختمانهای دولتی که اعتبار آن از بودجه کل کشور تأمین می‌گردد از نظر اجرای این قانون عبارت است از:
الف - ساختمانهای اداری وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی و ساختمانهای انتظامی و ندامتگاهها.
ب - ساختمانهای بهداشتی از قبیل بیمارستانها - درمانگاهها - آسایشگاهها - شیرخوارگاهها و سایر مراکز بهداشتی و درمانی و تنظیم خانواده و مراکز رفاه و نظائر آن.
ج- ساختمانهای آموزشی - دانشگاهها - انستیتوها - کتابخانه‌ها - مدارس عالی - آموزشگاهها - هنرستانها - مراکز آموزش حرفه‌ای و روستائی - دبیرستانها و دبستانها و سایر مراکز تعلیم و تربیت.
د- ساختمان‌های ورزشی - ورزشگاهها - استادیومها و سایر تأسیسات ورزشی.
ه- مراکز ارتباطی از قبیل دفاتر پست - مراکز تلفن و تلگراف و نظائر آن.
و- ساختمانهای متفرقه از قبیل کاخهای جوانان - اردوگاهها و هتلها و مهمانسراها و ساختمانهای مربوط به سازمانهای خیریه ونظائر آن.

ماده ۲- از تاریخ تصویب این قانون، نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی تغییر می‌یابد.

ماده ۳- به منظور اتخاذ و اعمال سیاستها و تنظیم برنامه‌های جامع و هماهنگ برای تعیین مراکز جمعیت و ایجاد تعادل مطلوب بین جمعیت و وسعت شهرها در سطح کشور، تأمین مسکن و توسعه و بهبود استانداردهای کمی و کیفی مسکن با توجه به هدفها و مقتضیات توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور و همچنین ایجاد هماهنگی و تمرکز در تهیه و اجرای طرحها و ساختمانهای دولتی، وظائف وزارت مسکن و شهرسازی علاوه بر اجرای وظائف و اعمال اختیاراتی که موجب قانون تأسیس وزارت آبادانی و مسکن و قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و سایر قوانین و مقرراتی که در تاریخ تصویب این قانون به عهده وزارت آبادانی و مسکن محول می‌باشد بشرح زیر تعیین می‌گردد:

۱- برنامه ریزی:
الف - جای یابی شهرها و مراکز جمعیت آینده با توجه به عوامل محدود کننده از قبیل کمبود منابع آب و استفاده‌های مختلف از زمین با رعایت اولویت برای مصارف کشاورزی از طریق تهیه طرح جامع سرزمین با توجه به مقررات ماده ۱۳ و بنده ۱ ماده ۱۷ قانون تجدید تشکیلات و تعیین وظائف سازمانهای وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و انحلال وزارت منابع طبیعی.
ب- تعیین حدود توسعه و ظرفیت شهرهای فعلی و آینده و طرح و تنظیم نقشه توزیع جمعیت.
ج- تهیه و تنظیم سیاستها و خط مشی‌های اجرائی و ضوابط لازم برای هدایت و کنترل شهرنشینی در جهت تحقق طرح جامع سرزمین.
د- مشخص نمودن شهرها و شهرکها از نظر فعالیتهای صنعتی - کشاورزی - جهانگردی - تاریخی - خدماتی - و نیز تعیین شهرهای مختلط از جهات فوق.
ه- بررسی ارتباط شهرهای فعلی و آینده در سطح منطقه و کشور.
و- تعیین استانداردها برای مسکن و ساختمانهای دولتی و تأسیسات شهری.
ز- بررسی مستمر نیازمندی‌های مسکن ,

ساختمانهای دولتی، خانه‌های سازمانی و تهیه برنامه‌های مورد لزوم.

  • تبصره - طرح جامع سرزمین پس از تصویب شورای عالی شهرسازی برای کلیه وزارتخانه‌ها و مؤسسات و شرکت‌های دولتی در امور مربوط به آنها لازم الاجراء بوده و در تهیه و تنظیم طرحهای شهری باید از آن متابعت شود.
۲- شهرسازی:
الف - تهیه طرح جامع برای هر یک از شهرها با توجه به ضوابط و استاندارهای مصوب و تعیین ضوابط و استاندارها برای تهیه نقشه‌های هادی و اعلام آن به وزارت کشور.
ب - نظارت بر فعالیتهای شهرسازی بخش خصوصی از حیث رعایت معیارها و ضوابط شهرسازی.
۳- مسکن:
الف - تهیه و اجرای طرحهای تأمین مسکن و خانه سازی که با اعتبارات دولت انجام می‌شود در سراسر کشور با رعایت مقررات مندرج در قوانین شهرداریها در مورد تحصیل پروانه ساختمانی.
ب - اجرای طرحهای مربوط به خانه‌های سازمانی به صورت مستقل، خانه‌های سازمانی که جزئی از طرح کلی دیگر هستند از شمول این بند مستثنی می‌باشند.
ج- نظارت در امور شرکتهائی که در زمینه ایجاد و احداث واحدهای مسکونی فعالیت دارند و کمک و راهنمائی به مؤسسات مذکور. نحوه نظارت و کمک و راهنمائی به این نوع شرکتها طبق آئین نامه‌ای خواهد بود که با پیشنهاد وزارت مسکن و شهرسازی به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.
  • تبصره - مواردی که دارای قانون خاص می‌باشد از بند ب قسمت ۲ و بند ج قسمت ۳ ماده ۳ مستثنی می‌باشد.
د- تهیه و تنظیم موازین و استانداردها و مشخصات فنی برای ساختمانها و مسکن و تحقق و بررسی مسائل مربوط به ساختمان و مصالح ساختمانی و نیز تهیه و پیشنهاد استانداردهای لازم برای مصالح ساختمانی.
۴- تهیه و اجرای طرحهای ساختمانهای دولتی بشرح مذکور در بند ۵ ماده ۱.
۵- تهیه و اجرای طرحهای عمران شهری در دست اجراء و طرحهائی که انجام آن از طرف وزارتخانه‌ها و سازمانهای ذیربط در صورت قبول وزارت مسکن و شهرسازی به آن وزارت محول می‌گردد.
۶- اعمال سیاست دولت و نظارت نسبت به اراضی خالصه و موات که طبق مقررات قانون انحلال بنگاه خالصجات و ماده ۱۷ قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره به زارعین مستأجر و قانون ثبت اراضی موات اطراف تهران وقانون ثبت اراضی موات اطراف شهرهای غیر تهران مصوب سالهای ۱۳۳۱ و ۱۳۳۴ و قانون راجع به اراضی دولت و شهرداریها و اوقاف و بانکها مصوب سال ۱۳۳۵ و اصلاحی آن مصوب سال ۱۳۳۹ امور آنها به سازمان مسکن یا وزارت آبادانی و مسکن محول گردیده است.

ماده ۴- ریاست شورای عالی شهر سازی بعهده نخست وزیر است و علاوه بر اعضاء فعلی، سرپرست سازمان جلب سیاحان نیز عضو شورای عالی شهرسازی خواهد بود و تصمیمات شوری با حداقل شش رأی معتبر می‌باشد.

ماده ۵- وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی مکلفند برای تهیه و اجرای طرحهای مسکن و ساختمانی مورد نیاز خود بشرح مذکور در ماده ۱ این قانون به وزارت مسکن و شهرسازی مراجعه نمایند.

ماده ۶ - به وزارت مسکن و شهرسازی می‌تواند برای اجرای بعضی از طرحهای ساختمانهای دولتی یا طرحهای مسکن به سازمان ذیربط تفویض اختیار نماید.

ماده ۷- آن قسمت ازطرحهائی که سازمانهای ذیربط بتوانند آنها را رأساً تهیه و اجراء نمایند توسط آئین نامه لازم مشخص خواهد شد.

ماده ۸- به وزرات مسکن و شهرسازی اجازه داده می‌شود به منظور اجرای وظایف مربوط به تهیه زمین و مسکن و خدمات مهندسی و تحقیقات و بررسی مسائل مربوط به ساختمان و مصالح ساختمانی شرکت یا شرکتهائی تأسیس و آنها را به طریق بازرگانی اداره نماید.

اساسنامه این شرکتها و همچنین تغییراتی که در جهت اجرای این قانون باید در اساسنامه سازمان مسکن داده شود بنا به پیشنهاد وزارت مسکن و شهرسازی و تأیید هیأت وزیران به تصویب کمیسیونهای مسکن و شهرسازی و دارائی و استخدام مجلسین خواهد رسید. شرکتهای مذکور می‌توانند با شرکتهائی که در زمینه‌های فوق فعالیت دارند مشارکت نمایند.

ماده ۹- ایجاد شهر و شهرک غیر روستائی در خارج از محدوده قانونی و حریم شهرها موکول به موافقت و پیشنهاد وزارت مسکن و شهرسازی و تصویب شورای عالی شهرسازی خواهد بود.

ماده ۱۰- آئین نامه‌های لازم دراجرای این قانون از طرف وزارت مسکن و شهرسازی تهیه و پس از تصویب هیأت وزیران به موقع اجراء گذارده خواهد شد.

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری - رضا پیرزاده.

گزارش شور اول از کمیسیون دارائی به مجلس شورای ملی

کمیسیون دارائی در جلسه ۲۱ فروردین ماه ۱۳۵۳ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط به تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهر سازی و تعیین وظایف آنرا مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد.

اینک گزارش آنرا درتأیید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد:

مخبر کمیسیون دارائی - امان الله ریگی.

گزارش شور اول از کمیسیون آبادانی و مسکن به مجلس شورای ملی

کمیسیون آبادانی و مسکن در جلسه ۲۵ فروردین ماه ۱۳۵۳ با حضور آقای کوروس آموزگار وزیر آبادانی و مسکن لایحه مربوط به تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی و تعیین وظایف آنرا مورد رسیدگی قرار داد و تصویب کرد. اینک گزارش آنرا در تأیید گزارش کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری به مجلس شورای ملی تقدیم می‌دارد.

مخبر کمیسیون آبادانی و مسکن - مهندس احمد احتشام شهیدی.

نایب رئیس - کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟(اظهاری نشد) به ورود در شور مواد رأی می‌گیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش می‌کنم قیام فرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد ماده اول قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱- تعاریف:

تعاریف و اصطلاحات و مصادیق ساختمانهای دولتی از نظر اجرای این قانون بشرح زیر است:

۱- طرح جامع سرزمین:

طرح جامع سرزمین، طرح فیزیکی است که شامل استفاده از سرزمین در قالب سیاست‌های ملی از طریق بررسی امکانات و منابع، مراکز جمعیت شهری و روستائی کشور و حدود توسعه و گسترش شهرها و شهرکهای فعلی و آینده و قطبهای صنعتی و کشاورزی و مراکز جهانگردی و خدماتی بوده و در اجرای برنامه‌های عمرانی بخشهای عمومی و خصوصی ایجاد نظم و هماهنگی نماید.

۲-طرح جامع شهری:

طرح جامع شهری، عبارت از طرح بلند مدتی است که در آن نحوه استفاده از اراضی و منطقه بندی مربوط به حوزه‌های مسکونی - صنعتی - بازرگانی - اداری - کشاورزی و تأسیسات و تجهیزات و تسهیلات شهری و نیازمندیهای عمومی شهری خطوط کلی ارتباطی و مکان پایانه‌ها (ترمینال) و فرودگاهها و بنادر و سطوح لازم برای ایجاد تأسیسات و تجهیزات و تسهیلات عمومی - مناطق نوسازی، بهسازی، و اولویتهای مربوط به آنها تعیین می‌شود و ضوابط و مقررات مربوط به کلیه موارد فوق و همچنین ضوابط مربوط به حفظ و نمایش بناهای تاریخی و مناظر طبیعی، تهیه و تنظیم می‌گردد.

طرح جامع شهر بر حسب ضرورت قابل تجدید نظر خواهد بود.

۳- طرح تفصیلی:

طرح تفصیلی عبارت از طرحی است که بر اساس معیارها و ضوابط کلی طرح جامع شهر نحوه استفاده از زمینهای شهری در سطح محلات مختلف شهر و موقعیت و مساحت دقیق زمین برای هر یک از آنها و وضع دقیق و تفصیلی شبکه عبور و مرور میزان تراکم جمعیت و تراکم ساختمانی در واحدهای شهری و اولویتهای مربوط به مناطق بهسازی و نوسازی و توسعه و حل مشکلات شهری و موقعیت کلیه عوامل مختلف شهری در آن تعیین می‌شود و نقشه‌ها و مشخصات مربوط به مالکیت بر اساس مدارک ثبتی تهیه و تنظیم می‌گردد.

۴- طرح هادی:

طرح هادی عبارت از طرحی است که درآن جهت گسترش آتی شهر و نحوه استفاده از زمینهای شهری برای عملکردهای مختلف به منظور حل مشکلات حاد و فوری شهر و ارائه راه حلهای کوتاه مدت و مناسب برای شهرهائی که دارائی طرح جامع نمی‌باشند تهیه می‌شود.

۵- ساختمانهای دولتی که اعتبار آن از بودجه کل کشور تأمین می‌گردد از نظر اجرای این قانون عبارت است از:
الف - ساختمانهای اداری وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی و ساختمانهای انتظامی و ندامتگاهها.
ب - ساختمانهای بهداشتی از قبیل بیمارستانها - درمانگاهها - آسایشگاهها - شیرخوارگاهها و سایر مراکز بهداشتی و درمانی و تنظیم خانواده و مراکز رفاه و نظائر آن.
ج- ساختمانهای آموزشی - دانشگاهها - انستیتوها - کتابخانه‌ها - مدارس عالی - آموزشگاهها - هنرستانها - مراکز آموزش حرفه‌ای و روستائی - دبیرستانها و دبستانها و سایر مراکز تعلیم و تربیت.
د- ساختمان‌های ورزشی - ورزشگاهها - استادیومها و سایر تأسیسات ورزشی.
ه- مراکز ارتباطی ازقبیل دفاتر پست - مراکز تلفن و تلگراف و نظائر آن
و- ساختمانهای متفرقه از قبیل کاخهای جوانان - اردوگاهها و هتلها و مهمانسراها و ساختمانهای مربوط به سازمانهای خیریه ونظائر آن.

نایب رئیس - در ماده اول نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید جمله (و ساختمانهای سازمانهای خیریه و نظائر آن که اعتبار آن از بودجه کل کشور تأمین می‌گردد) از بند و قسمت پنجم ماده ۱ لایحه تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن حذف شود.

محمد ولی قراچورلو دکتر علیقلی لقمان ادهم دکتر طهمورث فروزین.

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید بند ب - ج - د ماده یک لایحه قانون تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن بشرح زیر اصلاح گردد:

ب - ساختمانهای بهداشتی از قبیل بیمارستانها - درمانگاهها - آسایشگاهها - شیرخوارگاهها و سایر مراکز رفاه و نظائر آن.

بند ج - ساختمانهای دانشگاهها - انستیتوها - کتابخانه‌ها ی مدارس عالی -دانشکده‌ها و مؤسسات آموزش عالی.

د- ساختمان‌های اداری تربیت بدنی و تأسیسات و استادیومهای بزرگ ورزشی.

با تقدیم احترام - نصرالله منتظری.

نایب رئیس - ماده دوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۲- از تاریخ تصویب این قانون، نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن وشهرسازی تغییر می‌یابد.

نایب رئیس- در ماده دوم نظری نیست (اظهاری نشد) ماده سوم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۳- به منظور اتخاذ و اعمال سیاستها و تنظیم برنامه‌های جامع و هماهنگ برای تعیین مراکز جمعیت و ایجاد تعادل مطلوب بین جمعیت و وسعت شهرها در سطح کشور، تأمین مسکن و توسعه و بهبود استانداردهای کمی و کیفی مسکن با توجه به هدفها و مقتضیات توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور و همچنین ایجاد هماهنگی و تمرکز در تهیه و اجرای طرحها و ساختمانهای دولتی، وظائف وزارت مسکن و شهرسازی علاوه بر اجرای وظائف و اعمال اختیاراتی که موجب قانون تأسیس وزارت آبادانی و مسکن و قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و سایر قوانین و مقرراتی که در تاریخ تصویب این قانون به عهده وزارت آبادانی و مسکن محول می‌باشد بشرح زیر تعیین می‌گردد:

۱- برنامه ریزی:
الف - جای یابی شهرها و مراکز جمعیت آینده با توجه به عوامل محدود کننده از قبیل کمبود منابع آب و استفاده‌های مختلف از زمین با رعایت اولویت برای مصارف کشاورزی از طریق تهیه طرح جامع سرزمین با توجه به مقررات ماده ۱۳ و بنده ۱ ماده ۱۷ قانون تجدید تشکیلات و تعیین وظائف سازمانهای وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و انحلال وزارت منابع طبیعی.
ب- تعیین حدود توسعه و ظرفیت شهرهای فعلی و آینده و طرح و تنظیم نقشه توزیع جمعیت.
ج- تهیه و تنظیم سیاستها و خط مشی‌های اجرائی و ضوابط لازم برای هدایت و کنترل شهرنشینی در جهت تحقق طرح جامع سرزمین.
د- مشخص نمودن شهرها و شهرکها از نظر فعالیتهای صنعتی - کشاورزی - جهانگردی - تاریخی - خدماتی - و نیز تعیین شهرهای مختلط از جهات فوق.
•- بررسی ارتباط شهرهای فعلی و آینده در سطح منطقه و کشور.
و- تعیین استانداردها برای مسکن و ساختمانهای دولتی و تأسیسات شهری.
ز- بررسی مستمر نیازمندی‌های مسکن، ساختمانهای دولتی، خانه‌های سازمانی و تهیه برنامه‌های مورد لزوم.
  • تبصره - طرح جامع سرزمین پس از تصویب شورای عالی شهرسازی برای کلیه وزارتخانه‌ها و مؤسسات و شرکت‌های دولتی در امور مربوط به آنها لازم الاجراء بوده و در تهیه و تنظیم طرحهای شهری باید از آن متابعت شود.
۲- شهرسازی:
الف - تهیه طرح جامع برای هر یک از شهرها با توجه به ضوابط و استاندارهای مصوب و تعیین ضوابط و استاندارها برای تهیه نقشه‌های هادی و اعلام آن به وزارت کشور.
ب - نظارت بر فعالیتهای شهرسازی بخش خصوصی از حیث رعایت معیارها و ضوابط شهرسازی.
۳- مسکن:
الف - تهیه و اجرای طرحهای تأمین مسکن و خانه سازی که با اعتبارات دولت انجام می‌شود در سراسر کشور با رعایت مقررات مندرج در قوانین شهرداریها در مورد تحصیل پروانه ساختمانی.
ب - اجرای طرحهای مربوط به خانه‌های سازمانی به صورت مستقل، خانه‌های سازمانی که جزئی از طرح کلی دیگر هستند از شمول این بند مستثنی می‌باشند.
ج- نظارت در امور شرکتهائی که در زمینه ایجاد و احداث واحدهای مسکونی فعالیت دارند و کمک و راهنمائی به مؤسسات مذکور. نحوه نظارت و کمک و راهنمائی به این نوع شرکتها طبق آئین نامه‌ای خواهد بود که با پیشنهاد وزارت مسکن و شهرسازی به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.
  • تبصره - مواردی که دارای قانون خاص می‌باشد از بند ب قسمت ۲ و بند ج قسمت ۳ ماده ۳ مستثنی می‌باشد.
د- تهیه و تنظیم موازین و استانداردها و مشخصات فنی برای ساختمانها و مسکن و تحقق و بررسی مسائل مربوط به ساختمان و مصالح ساختمانی و نیز تهیه و پیشنهاد استانداردهای لازم برای مصالح ساختمانی.
۴- تهیه و اجرای طرحهای ساختمانهای دولتی بشرح مذکور در بند ۵ ماده ۱.
۵- تهیه و اجرای طرحهای عمران شهری در دست اجراء و طرحهائی که انجام آن از طرف وزارتخانه‌ها و سازمانهای ذیربط در صورت قبول وزارت مسکن و شهرسازی به آن وزارت محول می‌گردد.
۶- اعمال سیاست دولت و نظارت نسبت به اراضی خالصه و موات که طبق مقررات قانون انحلال بنگاه خالصجات و ماده ۱۷ قانون تقسیم و فروش املاک مورد اجاره به زارعین مستأجر و قانون ثبت اراضی موات اطراف تهران و قانون ثبت اراضی موات اطراف شهرهای غیر تهران مصوب سالهای ۱۳۳۱ و ۱۳۳۴ و قانون راجع به اراضی دولت و شهرداریها و اوقاف و بانکها مصوب سال ۱۳۳۵ و اصلاحی آن مصوب سال ۱۳۳۹ امور آنها به سازمان مسکن یا وزارت آبادانی و مسکن محول گردیده است.

نایب رئیس - در ماده سوم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهادات رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید: در لایحه قانون تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن در ماده ۳ بند (و) بصورت زیر اصلاح گردد.

تعیین استانداردها برای مسکن و ساختمانهای دولتی و تأسیسات شهری و همچنین ساختمانهای اطراف خیابانهای اصلی.

با تقدیم احترام - دکتر رهنوردی.

ریاست محترم معظم مجلس شورای ملی

در لایحه تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن در ماده ۳ آن پیشنهاد می‌شود تبصره زیر اضافه شود:

  • تبصره - در شهرهائیکه نقشه جامع شهر به تصویب شورای عالی شهر سازی رسیده است دولت مکلف است ظرف یکسال نسبت به تهیه نقشه تفصیلی شهر اقدام نماید.

دکتر زعفرانلو.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید که بند ج در قسمت ۳ ماده ۳ بشرح زیر اصلاح می‌شود.

ج - نظارت در امور شرکتهای دولتی که در زمینه ایجاد و احداث واحدهای مسکونی فعالیت دارند و کمک و راهنمائی به مؤسسات مذکور و مؤسسات و شرکتهای خصوصی ... الی آخر.

با تقدیم احترام - جندقی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید که بند ه در قسمت ۱ ماده ۳ بشرح زیر اصلاح شود.

بند ه - بررسی ارتباط شهرهای فعلی و آینده در سطح منطقه و کشور با موافقت وزارت راه و سازمان برنامه و بودجه.

با تقدیم احترام - جندقی.

ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید که بند د در قسمت ۱ ماده ۳ بشرح زیر اصلاح شود:

د- مشخص نمودن معیارها و ضوابط شهری و شهرکها الی آخر

با تقدیم احترام - جندقی.

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در ماده ۳ لایحه تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن به وزارت مسکن و شهرسازی و تعیین وظایف آن عبارت . . . به موجب قانون تأسیس وزارت آبادانی و مسکن ... پیشنهاد می‌شود به عبارت به موجب قوانین مربوط به وزارت آبادانی و مسکن ... الخ تبدیل شود.

با احترام - دکتر متین - خانقاهی.

نایب رئیس - ماده چهارم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴- ریاست شورای عالی شهر سازی بعهده نخست وزیر است و علاوه بر اعضاء فعلی، سرپرست سازمان جلب سیاحان نیز عضو شورای عالی شهرسازی خواهد بود و تصمیمات شوری با حداقل شش رأی معتبر می‌باشد.

نایب رئیس - در ماده چهارم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهادی نرسیده ماده پنجم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵- وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی مکلفند برای تهیه و اجرای طرحهای مسکن و ساختمانی مورد نیاز خودبشرح مذکور در ماده ۱ این قانون به وزارت مسکن و شهرسازی مراجعه نمایند.

نایب رئیس - در ماده پنجم نظری نیست؟ اظهاری نشد) پیشنهادی نرسیده ماده ششم قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۶ - به وزارت مسکن و شهرسازی می‌تواند برای اجرای بعضی از طرحهای ساختمانهای دولتی یا طرحهای مسکن به سازمان ذیربط تفویض اختیار نماید.

نایب رئیس - در ماده ششم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) ماده هفتم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۷- آن قسمت ازطرحهائی که سازمانهای ذیربط بتوانند آنها را رأساً تهیه و اجراء نمایند توسط آئین نامه لازم مشخص خواهد شد.

نایب رئیس - در ماده هفتم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید تبصره زیر به ماده ۷ لایحه تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن اضافه شود:

  • تبصره - اجرای طرح‌های ساختمانی سازمانها و مؤسسات خیریه سازمانهای مزبور و واگذار می‌شود که طبق مقررات خود عمل نماید.

دکتر طهمورث فروزین - دکتر علیقلی لقمان ادهم - محمد علی قراچورلو.

نایب رئیس - ماده هشتم قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۸- به وزرات مسکن و شهرسازی اجازه داده می‌شود به منظور اجرای وظایف مربوط به تهیه زمین و مسکن و خدمات مهندسی و تحقیقات و بررسی مسائل مربوط به ساختمان و مصالح ساختمانی شرکت یا شرکتهائی تأسیس و آنها را به طریق بازرگانی اداره نماید.

اساسنامه این شرکتها و همچنین تغییراتی که در جهت اجرای این قانون باید در اساسنامه سازمان مسکن داده شود بنا به پیشنهاد وزارت مسکن و شهرسازی و تأیید هیأت وزیران به تصویب کمیسیونهای مسکن و شهرسازی و دارائی و استخدام مجلسین خواهد رسید. شرکتهای مذکور می‌توانند با شرکتهائی که در زمینه‌های فوق فعالیت دارند مشارکت نمایند.

نایب رئیس - درماده هشتم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهادی نرسیده ماده ۹ قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۹- ایجاد شهر و شهرک غیر روستائی در خارج از محدوده قانونی و حریم شهرها موکول به موافقت و پیشنهاد وزارت مسکن و شهرسازی و تصویب شورای عالی شهرسازی خواهد بود.

نایب رئیس - ماده ۹ نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد می‌نماید تبصره زیر به ماده ۹ لایحه تغییر نام وزارت آبادانی و مسکن اضافه شود:

  • تبصره - زمینهای زراعی چه آبی و چه دیم و اراضی ملی شده که در اختیار اشخاص است قابل تفکیک و تبدیل به غیر زراعی و خانه سازی و شهر سازی و غیره نیست مگر با تصویب وزارت تعاون و امور روستاها و وزارت کشاورزی و منابع طبیعی و تأیید و تصویب و اجازه وزارت مسکن و شهرسازی و شورای عالی شهرسازی.

با تقدیم احترامات - مجید محسنی مهر.

نایب رئیس - ماده دهم قرائت می‌شود

(بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۰- آئین نامه‌های لازم در اجرای این قانون از طرف وزارت مسکن و شهرسازی تهیه و پس از تصویب هیأت وزیران به موقع اجراء گذارده خواهد شد

نایب رئیس - در ماده دهم نظری نیست ؟(اظهاری نشد) پیشنهاد رسیده قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد می‌نماید که ماده ۱۰ بشرح زیر اصلاح شود.

ماده ۱۰- آئین نامه‌های لازم در اجرای این قانون از طرف وزارت مسکن و شهرسازی تهیه و پس از تصویب کمیسیونهای مربوطه مجلسین به موقع اجراء گذارده خواهد شد.

با تقدیم احترام - جندقی.

نایب رئیس - لایحه و پیشنهادات برای شور دوم به کمیسیونهای مربوط ارجاع می‌شود.

- اعلام وصول و قرائت دو فقره نامه دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات

۸- اعلام وصول و قرائت دو فقره نامه دولت در اجرای قانون نحوه خرید ماشین آلات

نایب رئیس -نامه هائی از دولت رسیده است که قرائت می‌شود.

(بشرح زیر خوانده شد)
جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

به استناد ماده ۳ قانون برنامه عمرانی پنجساله پنجم مصوب پنجم اسفند ۱۳۵۱ و ماده ۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب دهم اسفند ۱۳۵۱ و عطف به تصویب نامه شماره ۷۲۵۴۰ مورخ ۱۳۵۲/۱۲/۵ هیئت وزیران، موافقتنامه‌ای به منظور تحصیل اعتباری به مبلغ یک میلیون و سیصد و نود و چهار هزار و دویست و هفت دلار و بیست سنت آمریکائی (۱/۳۹۴/۲۰۷/۲۰ دلار آمریکائی) برای تأمین هشتاد درصد (۸۰%) هزینه ارزی خرید و نصب پست ۶۳/۲۰ کیلو ولتی و توسعه پست موجود در منطقه مازندران و احداث خط انتقال ۶۳ کیلو ولتی مربوط بین شرکت برق منطقه‌ای مازندران و شرکت انرگواینوست یوگسلاوی منعقد گردیده است.

اعتبار مذکور در دوازده (۱۲) قسط متساوی متوالی ششماهه باز پرداخت می‌گردد و نرخ بهره مربوط پنج و چهار پنجم درصد (۴/۵ ۵%) در سال می‌باشد.

این گزارش در اجرای ماده ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب ۱۰ اسفند ۱۳۵۱ برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

با تقدیم احترام - وزیر دارائی.

جناب آقای رئیس مجلس شورای ملی

به استناد ماده ۳ قانون برنامه عمرانی پنجساله پنجم مصوب ۵ اسفند ۱۳۵۱ و ماده ۲۶ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب ۱۰ اسفند ۱۳۵۱ و عطف به تصویبنامه شماره ۷۴۵۷۶ مورخ ۱۳۵۲/۱۲/۲۹ و عطف به تصویبنامه شماره ۷۴۸۷۶ مورخ ۱۳۵۲/۱۲/۲۹ هیئت وزیران، موافقتنامه‌ای به منظور تحصیل اعتباری به مبلغ یک میلیون و نهصد و بیست و سه هزار و ششصد و سی وشش دلار و بیست و هفت سنت آمریکائی (۶۳۶/۲۷ /۱/۹۲۳ دلار آمریکائی) برای تأمین هشتاد درصد (۸۰%) هزینه ارزی خرید نقره و لوازم خط هوائی، در تاریخ ۱۳۵۳/۱/۱۰ (۳۰ مارس ۱۹۷۴) بین شرکت ماروبینی ژاپن منعقد گردیده است.

اعتبار مذکور در ده (۱۰) قسط متساوی متوالی ششماهه بازپرداخت می‌گردد و نرخ بهره مربوط شش وسه درصد (۳/۴ ۶%) در سال می‌باشد.

این گزارش در اجرای ماده ۲۵ قانون برنامه و بودجه کشور مصوب ۱۰ اسفند ۱۳۵۱ برای استحضار مجلس شورای ملی تقدیم می‌گردد.

با تقدیم احترام - وزیر دارائی.

- ختم جلسه

۹- ختم جلسه.

نایب رئیس - با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم می‌کنیم تاریخ و دستور جلسه آینده بعداً به اطلاع همکاران محترم خواهد رسید.

(جلسه در ساعت دوازده و چهل دقیقه ختم گردید)

نایب رئیس مجلس شورای ملی - دکتر جواد سعید.