دیدار رسمی ژرژ پمپیدو نخست‌وزیر فرانسه و بانو از ایران ۱۷-۱۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ خورشیدی

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۱۰ آوریل ۲۰۲۴، ساعت ۱۷:۵۵ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
دیدار رسمی ژرژ پمپیدو پرزیدنت فرانسه از ایران ۲۶ شهریور ماه ۱۳۵۲ خورشیدی دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران

دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران/ سال ۱۳۴۷ خورشیدی

درگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر
بازدید رسمی ژرژ پمپیدو از ایران
هویدا نخست وزیر از پمپیدو پیشباز رسمی می نماید
پمپیدو از گارد احترام سان می بیند
ژرژ پمیپدو نخست وزیر فرانسه در پیشگاه شاهنشاه آریامهر کاخ نیاوران
نخست وزیر و وزیر خارجه فرانسه در پیشگاه شاهنشاه آریامهر کاخ نیاوران
شاهنشاه آریامهر و امیرعباس هویدا در باریابی ژرژ پمپیدو
ShahanshahAryamehrPompidouPMNiavaran1347a.jpg
ShahanshahAryamehrPompidouPMNiavaran1347b.jpg
ShahbanouPompidouNiavaran5May1968.jpg
ShahbanouPompidouNiavaran5May1968a.jpg

دیدار رسمی ژرژ پمپیدو نخست‌وزیر فرانسه و بانو از ایران ۱۷-۱۲ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ خورشیدی

ایوار پنجشنبه ۱۲ اردیبهشت ماه ساعت ۱۸ و سی دقیقه، ژرژ پمپیدو نخست‌وزیر فرانسه و بانو و موریس کودو مورویل وزیر خارجه [۱] این کشور، به دعوت نخست وزیر ایران برای یک دیدار پنج روزه وارد تهران شدند. هویدا نخست وزیر، اردشیر زاهدی وزیر خارجه و چند تن از وزیران از میهمانان در فرودگاه مهرآباد پیشباز کردند.

سفر نخست وزیر فرانسه به ایران بخشی از سیاست نوین خارجی فرانسه برای استوار ساختن پیوندهای نزدیک تری با کشورهای خاورمیانه است. نخست وزیر فرانسه پس از پایان سفر خود به ایران، رهسپار افغانستان می‌شود، وی در یک مصاحبه با رسانه‌های همگانی گفت که هدف از سفرش پایدار نمودن پیوندهای سیاسی میان دو کشور ایران و فرانسه است و این دیدار به وی فرصت خواهد داد که پی ببرد فرانسه چگونه می‌تواند به برنامه پنج ساله عمرانی (برنامه عمرانی چهارم) ایران کمک نماید.[۲] فرانسه در دو واحد بزرگ نفتی در ایران شرکت دارد، یکی از راه مشارکت با کنسرسیوم نفت و دیگری در چهارچوب کمپانی نفتی « اراپ » که همه سهام متعلق به دولت فرانسه است. گفته می‌شود که به زودی یک کنسرسیوم نفت به رهبری « اراپ » بنیاد می‌شود. این کنسرسیوم مانند « اراپ » با شرکت ملی نفت ایران وارد گفتگو خواهد شد.

باریابی به پیشگاه شاهنشاه آریامهر ۱۳ اردیبهشت ماه

در روز آدینه ۱۳ اردیبهشت ماه، پیش از نیم روز، ژرژ پمپیدو نخست‌وزیر فرانسه و وزیر خارجه این کشور به پیشگاه شاهنشاه آریامهر باریافتند. میهمانان فرانسوی ناهار را در کاخ نیاوران میهمان شاهنشاه ایران بودند.

ایوار گفتگوهای رسمی دو کشور در کاخ نخست وزیری انجام یافت و دو ساعت و سی دقیقه به درازا کشید. افزون بر نخست وزیران دو کشور، از سوی دولت فرانسه، معاون نخست وزیر، سفیر فرانسه در دربار شاهنشاهی و رییس اداره امور خاورمیانه فرانسه و از سوی دولت ایران: اردشیر زاهدی وزیر خارجه، دکتر عالیخانی وزیر اقتصاد، دکتر نهاوندی وزیر آبادانی و مسکن، سفیر ایران در فرانسه و مهدی سمیعی رییس کل بانک مرکزی در این گفتگوها شرکت داشتند. گفتگوها در آتمسفری دوستانه انجام یافت و امکان همکاری‌های ایران و فرانسه در اجرای پروژه‌های برنامه چهارم آبادانی کشور بررسی شد.

بیشتر گفتگوها پیرامون قرارداد نوین نفتی میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفتی فرانسه دور می‌زد. شرکت نفتی فرانسه که یک شرکت دولتی می‌باشد، هم اکنون سرگرم گفتگو برای بنیاد نهادن یک کنسرسیوم نفتی اروپایی و بستن قرارداد جدید نفتی با ایران است. هویدا نخست وزیر پس از پایان گفتگوها به خبرنگاران فرانسوی در تهران گفت: گفتگوهای نفتی میان ایران و فرانسه به انجام قرارداد تازه‌ای در چند روز آینده خواهد انجامید. شما بازار فروش نفت را دارید و ما نفت را، بنابراین ایران و فرانسه خوب می‌توانند با یکدیگر در این زمینه همکاری کنند. دیدار پمپیدو از ایران به همکاری‌های دو کشور در زمینه بازرگانی، کمک خواهد کرد.

گفته شده است که به زودی هیاتی عالی از دو کشور در سطح وزیران سازمان خواهد یافت تا پیشنهاد پروژه‌های جدید را بررسی نماید. پروژه‌هایی که هر دو کشور گرایش به همکاری بیشتر در آن را دارند، گسترش شبکه تلویزیون ملی ایران، گسترش شبکه برق، ساختمان راه آهن و فرودگاه، آموزش و کارآموزی تکنسین‌های ایرانی می‌باشد.

شامگاهان میهمانی شامی از سوی امیرعباس هویدا نخست وزیر و بانو به سرفرازی ژرژ پمپیدو نخست وزیر فرانسه برگزار شد. در این میهمانی افزون بر نخست وزیر فرانسه و همراهان، هیات وزیران و شماری از پایوران کشوری با بانوانشان دعوت داشتند. پس از شام، هویدا نخست وزیر در سخنانی از سفر نخست وزیر فرانسه به ایران ابراز خرسندی کرد و گفت:

روابطی که طی قرون متمادی میان فرانسه و ایران وجود داشته پس از مسافرت رسمی شاهنشاه آریامهر به فرانسه و دیدار ژنرال دوگل از ایران، گسترش قابل ملاحظه‌ای یافت و سفر شما نیز به درستی نه تنها برای ما افتخار بزرگی به شمار می‌رود، بلکه رویدادی است که در روابط دو کشور دارای ارزش فراوان می‌باشد. هدف‌های ایران و فرانسه در صحنه جهانی غالبا بسیار نزدیک است، سیاست مستقل ملی ایران مبتنی بر حفظ صلح و همزیستی و تفاهم متقابل با کلیه کشورها بدون در نظر گرفتن سیستم حکومتی با عقاید مسلکی آنها و پشتیبانی از کوشش برای تحقق بخشیدن به عدالت اجتماعی و هم چنین در صحنه بین الملی پشتیبانی از هر تلاشی که هدف آن پر کردن شکاف بین ملل غنی و فقیر است، می‌باشد.
همکاری جهانی در مبارزه با بی سوادی، گرسنگی، بیماری و سایر ناگواری‌ها از مسایل مورد توجه ایران است که بشریت را تهدید می‌کند. ما هم چنین بر مبنای احترام متقابل روابط ثمربخشی را با همسایگان و سایر کشورهای جهان برقرار کرده‌ایم. امیدواریم که سفر نخست وزیر فرانسه به گسترش روابط و همکاری‌های ایران و فرانسه در همه زمینه‌ها کمک شایانی نماید.


نخست وزیر فرانسه در پاسخ به سخنان نخست وزیر ایران امیرعباس هویدا چنین ابراز داشت:

دولت ایران و فرانسه پیوندهای دیرین با یکدیگر دارند. دولت فرانسه در صورت تمایل ایران کاملا آماده است که درباره میزان همکاری سازمان‌های فرانسوی در اجرای برنامه پنج ساله نوین ایران وارد گفتگو شود. فرانسه در حال حاضر بهتر از هر کشور دیگری صلاحیت آن را دارد که سخنان شاهنشاه را درباره ملت ایران، ملتی سربلند، مرفه و مستقل درک نماید در واقع برای نگاهبانی از سربلندی و استقلال است که ایران مانند فرانسه در راه حفظ صلح کوشش می‌کند و سعی دارد که برای اختلافات بین المللی راه حل دوستانه و مسالمت آمیز پیدا کند. ایران هم مانند فرانسه کشوری است که هر کس می‌تواند در آن مطابق سلیقه خود زندگی کند و در هر رشته‌ای که مایل است فعالیت داشته باشد.
اگر ملتی مرفه نباشد، سربلندی آن بی ثمر است و استقلال آن بی اساس. کوشش‌های دولت ایران در سایه رهبری شاهنشاه برای افزایش ثروت کشور و تامین سطح زندگی متناسب با احتباجات دنیای امروز، مورد شگفتی و ستایش ماست و فرانسه خوشوقت است که در راه مساعی ایران توانسته است شرکت کند و چنان که آشکار است، واردات ایران به فرانسه که نفت بخش بزرگ آن را تشکیل می‌دهد، به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.


روز شنبه ۱۴ اردیبهشت ماه ژرژ پمپیدو و بانو و وزیر خارجه فرانسه و بانو پیش از نیم روز از کاخ گلستان و سپس از موزه جواهرات سلطنتی در بانک ملی ایران دیدن کردند. ساعت ۱۱ از سوی سفیر فرانسه میهمانی برای آشنایی با نخست وزیر فرانسه برگزار شد که در آن نزدیک به یک هزار تن از پایوران برجسته ایران و هم چنین فرانسوی‌هایی که در تهران زندگی می‌کنند، در سفارت فرانسه دیدار و گفتگو کردند. امیرعباس هویدا و ژرژ پمیپدو ناهار را خصوصی خوردند و گفتگوهای دو کشور را پی گرفتند.

ایوار، میهمانان فرانسوی از مدرسه رازی دیدن کردند و پس از دیدار از مدرسه رازی رهسپار اسپهان گردیدند و بامداد روز دوشنبه از اسپهان به شیراز و ایوار دوشنبه به تهران بازمی‌گردند.

دیدار از اسپهان و شیراز

میهمانی هویدا از راست: بانو پمپیدو، ژرژ نخست وزیر، دکتر صدری رییس تشریفات وزارت خارجه، بانو هویدا و اردشیر زاهدی
پمپیدو از کاخ گلستان دیدن می‌کند
شام در سفارت فرانسه از راست: بانو پمپیدو، هویدا، دکتر اقبال، پمپیدو، اسداله علم، نهاوندی
ژرژ پمپیدو و بانو از گلخانه پرورش ارکیده بانو هویدا دیدن می‌کنند
HoveydaAndLeilaPompidouAndWifeAfterGreenhouseVisit1347.jpg

۱۵ اردیبهشت ماه ژرژ پمپیدو نخست وزیر فرانسه و موریس کو دو مورویل وزیر خارجه این کشور همراه با بانوانشان از اسپهان شهری که ۳۴۰ سال پیش شاهد آغاز روابط رسمی ایران و فرانسه بود، دیدن کردند. میهمانان شیفته و دلباخته هنر جاویدان و معماری ایران، خاطرات دل انگیز « تاورنیه » و « شاردن » دو تن از فرانسوی‌هایی را که در قرن هفدهم میلادی به ایران آمده بودند، در پندار خویش مجسم کردند و به آن همه استعدا و هنر آفرین گفتند و از همه برجای مانده‌های تاریخی شهر اسپهان در میدان نقش جهان دیدن کردند.

۱۶ اردیبهشت ماه بامدادان میهمانان از اسپهان به سوی شیراز پرواز کردند. ژرژ پمپیدو نخست وزیر فرانسه و وزیر خارجه این کشور از تخت جمشید دیدن کردند. ایوار میهمانان به تهران بازگشتند و فردا تهران را به سوی کابل ترک می‌کنند.


نخست وزیر فرانسه پیش از ترک تهران در مصاحبه مطبوعاتی

نخست وزیر فرانسه در مصاحبه‌ای با خبرنگاران مطبوعات داخلی و خارجی و نمایندگان خبرگزاری‌های بین المللی چنین گفت:

دولت فرانسه سرگرم گفتگوهایی با دولت ایران است تا با دستینه شدن قراردادی از زمین‌های بازگشت داده شده کنسرسیوم نفت به دولت ایران، نفت استخراج کند. این زمین‌ها سه قطعه به پهنه ۶۴ هزار کیلومتر مربع در سه منطقه جدا از هم می‌باشند. هنوز معلوم نیست که شرکت نفت دولتی « آراپ » که پیشنهاد استخراج نفت را در زمین‌های پس داده شده، داده است، در کدام یک از زمین‌های سه گانه سرگرم استخراج خواهند شد. در هر حال سیاست و منافع دولت فرانسه درباره مسله نفت با سیاست و منافع دولت ایران هماهنگ است و از آنجایی که شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت آراپ فرانسه هر دو شرکت دولتی هستند از این رو، در روابط تسهیلات فراوانی وجود دارد. تشکیل کنسرسیوم از کمپانی‌های مختلف اروپایی احتمال بسیار می‌رود.

درباره پرداخت اعتبارات برای سرمایه گذاری با کمک به اجرای برنامه چهارم عمرانی کشور پمپیدو گفت؛ در این باره گفتگوهای رسایی میان وی و وزیر خارجه فرانسه و پایوران دولت ایران انجام یافته است، اما این مسله با دو دشواری اساسی روبرو است. نخستین دشواری پرداخت اعتبار به دولت ایران را نخست وزیر فرانسه « سنگین بودن شرایط آن را از دیدگاه دولت ایران » یادآور شد. پمیپدو بدین باور است که اعتبارات گذشته دولت فرانسه به ایران قدری شرایطش دشوار بودده است. دومین دشواری مسله چگونگی ویژه ساختن این اعتبارات به پروژه‌های معین است. به هر روی مسایل مربوط به کمک دولت فرانسه به برنامه‌های عمرانی ایران، در سطح وزیران و کارشناسان در نشستی با بودن نمایندگان ایران و فرانسه پیشنهاد خواهد شد و تصمیم‌های نیازین درباره آن گرفته خواهد شد.

پمیپدو گفت وی با پایوران دولت ایران گفتگوهای مفیدی درباره چگونگی کمک فرانسه به برنامه‌های عمرانی ایران صورت داده است. ایران در انقلاب و اصلاحات صنعتی بزرگی است و وی در سفر به جنوب هنگام پرواز برفراز خاک ایران متوجه گردید که ایران با چه سختی‌هایی از دیدگاه طبیعی روبرو است و خوشبختانه برنامه چهارم عمرانی به مسایل کشاورزی توجه ژرف نموده است.

درباره فروش اسلحه در پاسخ پرسش یکی از خبرنگاران نخست وزیر فرانسه گفت: این مسله اصولا مورد گفتگو قرار نگرفت. وی گفت فروش هواپیماهای فرانسه به عراق مسله‌ای پوشیده نیست اما این هواپیماها تا دو سال دیگر تحویل داده نخواهد شد و امید فرانسه بر این است که تا آن زمان مشکل خاورمیانه نیز حل گردد.

درباره اوضاع منطقه عربی خاورمیانه پمپیدو گفت:این مسایل مورد گفتگو با فرنشینان دولت ایران قرارگرفت و تایید کرد که در این مورد ایران و فرانسه سیاست مشابه دارند. در مورد شاخاب پارس نخست وزیر فرانسه به درستی پاسخ نداد که آیا این مسله مورد گفتگو قرار گرفته است یا خیر، اما گفت که این مسله بیشتر در گفتگوهای غیررسمی بحث شد.

نخست وزیر فرانسه از اینکه پاریس میزبان نمایندگان امریکا و ویتنام شمالی برای منفرانس صلح ویتنام است، ابراز خوشوقتی کرد. از پمپیدو پرسیده شد آیا چنانچه گفتگوها به بخش‌های حساسی برسد، آیا فرانسه نقش میانجیگری را ایفا خواهد کرد یا نه؟ نخست وزیر فرانسه با لبخند گفت: آینده به این پرسش پاسخ خواهد داد. ما نمی‌خواهیم در کار دیگران مداخله کنیم بلکه دیدگاه ما تنها آسان کردن کار آنهاست.


۱۷ اردیبهشت ماه نخست وزیر فرانسه و بانو ساعت ده و سی دقیقه بامداد تهران را به سوی کابل ترک کرد. در فرودگاه مهرآباد هویدا نخست وزیر و بانو، اردشیر زاهدی وزیر امور خارجه و شماری از پایوران کشوری نخست وزیر فرانسه و همراهان را پسواز نمودند.


اعلامیه مشترک ایران و فرانسه

۱۶ اردیبهشت ماه اعلامیه مشترک ایران و فرانسه به مناسبت دیدار نخست وزیر فرانسه از ایران به چاپ رسید:

گفتگوهای ایران و فرانسه در محیط دوستی و اعتماد که همواره نشان دهند پیوندهای دو کشور بوده انجام یافته است و توافق نظر طرفین درباره مسایل بین المللی تصریح گردیده.

در مورد گفتگوهای مربوطه به مسایل اقتصادی، فنی و فرهنگی اعلامیه ایران و فرانسه یادآور می‌شود که میهمانان فرانسوی دستاورد شایان پیشرفت‌های به دست آمده از رهبری و هدایت خردمندانه شاهنشاه آریامهر را ستودند و آمادگی دولت فرانسه را برای مشارکت در برنامه چهارم همانند برنامه سوم اعلام کردند.

شرایط همکاری از سوی کمیسیون مشترکی در خرداد ماه آینده در تهران بررسی می‌گردد و این کمیسیون امکان افزایش بازرگانی میان دو کشور را بررسی خواهد کرد.

دولت فرانسه کارشناسان ایران را برای آموزش خواهد پذیرفت. روابط فرهنگی دو کشور گسترش خواهد یافت و گفتگوهایی برای بستن یک موافقتنامه فرهنگی آغاز می‌شود.

نخست وزیر فرانسه از آقای امیرعباس هویدا نخست وزیر ایران دعوت رسمی کرد که از فرانسه دیدن کند و این دعوت پذیرفته شد.

بن مایه‌ها

نیز نگاه کنید به