مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۴ مهر ۱۳۴۲ نشست ۱

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۶ نوامبر ۲۰۱۳، ساعت ۱۰:۱۶ توسط Bijan (گفتگو | مشارکت‌ها) (اصلاح نویسه‌های عربی، اصلاح فاصلهٔ مجازی، اصلاح سجاوندی)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و یکم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و یکم

قوانین انقلاب شاه و مردم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۱۴ مهر ۱۳۴۲ نشست ۱

مذاکرات مجلس شورای ملی

صورت مشروح مذاکرات مجلس روز شنبه ۱۴ مهر ۱۳۴۲ نشست ۱

فهرست مطالب:

بیانات اعلی حضرت همایون شاهنشاه محمد رضا شاه پهلوی

هنگام گشایش دوره چهارم مجلس سنا و دوره بیست و یکم مجلس شورایملی

با تأییدات خدواند متعال چهارمین دوره مجلس سنا و بیست و یکمین دوره مجلس شواری ملی را افتتاح مینمائیم. دوره تقنینیه کنونی در یکی از مهمترین ادوار تاریخ ایران آغاز می‌شود زیرا ما در اثر تجارب بیست ساله خود در دورانی که شاید از خطرناکترین دوره‌های تاریخ این کشور بود و طی آن مملکت ما دو سه بار بمرحله سقوط قطعی نزدیک شد و بخواست الهی بصورتی معجزه آسا از این خطر نجات یافت پس از تفکر بسیار و مطالعه کامل در اوضاع داخلی و اجتماعی ایران و با ملاحظه امکانات این کشور چه از لحاظ ثروت انسانی و چه از نظر ثروت طبیعی و همچنین با توجه به سیر تمدن و ترقی در دنیای متمدت خارجی و تطبیق دورنمای اجتماعات ممالک دیگر با جامعه و کشور خودمان بدین نتیجه رسیدیم که اگر هر چه زودتر و با قاطعیت هر چه تمامتری کلیه مظاهر بیعدالتی‌ها عقب ماندگیهای اجتماعی و آثار پوسیده قرون وسطائی و بطور کلی هر عاملی که بتواند ما را از پیشرفته ترین ممالک دنیا عقب نگاهدارد بالمره از میان نرود ممکن است در آینده خطرات مهلکی اساس موجودیت و حیات ملی ما را مورد تهدید قرار دهد بدین جهه بود که در تاریخ نوزدهم دیماه ۱۳۴۱ مواد ششگانه انقلاب اصیل ملی خودمان را بتصویب ملت ایران گذاردیم و مردم ایران نیز در شش بهمن ۱۳۴۱ با اکثریتی قاطع و قریب باتفاق این اصول راتصویب کردند و بدین ترتیب منشور انقلاب ما وارد صفحات تاریخ ایران گردید اندکی بعدما آزادی نیمی از جمعیت ایران یعنی جامعه زنان اصیل و لایق ایران را نیز اعلام داشتیم و بدبنترتیب بر ننگی که یک نیمه از مردم کشورما را از حقوق حقه و سیر جوامع آزاد و متمدن جهان محروم نگاه داشته بود قلم بطلان کشیدیم.

خوشوقتیم که مفهوم عمیق این مواد ششگانه و این آزادی زنان را همه مردم ایران بکمال خوبی دریافته -اند زیرا در عمل دیدیم که توده‌های عظیم با همان روحیه انقلابی ملی در ۲۶ شهریورماه ۱۳۴۲ برای تعیین نمایندگان مجلس شورایملی و مجلس سنای ایران بپای صندوق‌ها رفتند و نمایندگان خود را که مؤمن باصل و روح منشور ایران نوین هستند برگزیدند.

اکنون دیگر همه ایرانیان چه زن و چه مرد می‌توانند مانند هر انسان آزاد و سربلندی دردنیای متمدن و مترقی امروز باامکانات مساوی و بر اساس عدالت اجتماعی که اصول آن قوانین اصلاحات ارضی و سهیم شدن کارگران در سود ویژه کارخانه‌ها وسایر قوانین مترقی دیگری که عموما بخاطر حفظ و تامین منافع اکثریت ملت ایران وضع شده است با اطمینان کامل بآینده در کمال امیدواری و فراغت زندگی کنند و از امکانات وسیعی که برای هر فردی از هر طبقه‌ای پیش آمده است و بدو اجازه آن می‌دهد که در شرایط کاملا مساوی فقط بمقتضای کوشش و شایستگی خود ترقی کند بهره مند گردند. این انقلاب اصیل ملی ما که خوشبختانه انعکاس روح و مفهوم تعالیه عالیه دین مقدس اسلام یعنی عدالت و انصاف و مساوات و دفاع از حقوق محرومین است در تاریخ چند هزار ساله ایران بیسابقه بود زیرا در این انقلاب تمام مظاهر اجتماع ما یکباره دگرگون گردید و اساس فئودالیسیم و ارباب و رعیتی و حفظ استثمار دست رنج دیگران بکلی از میان رفت و سنت حفظ منافع معدود بزیان اکثریت کاملا واژگون گردید امروز فقط تصمیماتی در مملکت گرفته می‌شود که واقعا بنفع اکثریت مردم باشد و بهمین جهت است که می‌بینیم برای دفعه اول افراد منتخب مجلسین منتخبین اکثریت مردم هستند. در این انقلاب ملی نقاط ضعف اداری و اجتماعی ما بکلی از میان و راه بر کلیه منافع نامشروع سد شده است آنچه اکنون ضرورت دارد اینست که این اقدامات و دموکراسی ما بوسیله انتخابات انجمن‌های ده و شهر و ولایتی و ایلالتی و سپردن کار مردم بمردم تا جائی که ممکن است بخصوص در امور بهداری و فرهنگ تکمل گردد. همچنین نهایت اهمیت را دارد که قانون استخدام مترقی جدیدی متناسب با احتیاجات مملکت وضع شود و دادگستری

ایران در کار خود سرعت و قاطعیت بیشتری بخرج دهد و اکنون که خوشبختانه دیگر فرقی بین فقیر و غنی و ضعیف و قوی از نظر حاکمیت آنها در سرنوشت خودشان نمانده است و همه از هر لحاظ در برابر قانون یکسان هستند دستگاه قضائی نیز وظیفه خود را در استقرار بنیاد عدالت و همچنین در امر مبارزه با فساد و هر چه سریع تر و قاطعتر و بهتر انجام دهد همچنین می‌باید قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران تکمیل شود و کار تعمیم سواد و فعالیت ابتکاری سیاه دانش با جدیت تمام ادامه یابد تا بخواست خداوند بیسوادی در کشور ما ریشه کن گردد ما باید امکانات هر نوع پیشرفتی ر ابرای قریحه‌ها و ذوقهای مختلف در رشته‌های کشاورزی و صنعتی و علمی و حرفه‌ای و غیره برای همه جوانان ایرانی فراهم کنیم دانشگاههای ایران باید تکمیل گردند تا جوانان این کشور بتوانند در دانشگاههای خود مملکت تربیت شوند همچنین امور بهداشتی و بهداری کشور می‌باید هم آهنگ با سایر شئون مملکت پیش برود و برنامه‌های عمرانی و آبادانی با سرعتی بیشتر جریان یابد.

با وجودی که برنامه پنچ ساله رشد اقتصادی سالانه‌ای را بمیزان شش در صد برای ایران پیش بینی کرده است ولی ما نمی‌توانیم باین مقدار قانع شویم و برای پیشرفت بیشتری در کار، اعتبارات برنامه پنجساله را اضافه خواهیم کرد. در امر اصلاحات ارضی باید بگوئیم که ما کماکان توجه بی- نهایتی در این باره داریم و مطمئن هستیم که پس از انجام موفقیت آمیز و سریع مرحله اول این اصلاحات، دومین مرحله آن نیز با همان خوبی و با همان قاطعیت بانجام خواهد رسید و در این مورد در امر شرکتهای تعاونی بذل توجه مخصوص خواهد شد اصولا شرکتهای تعاونی چنانکه لازم و شایسته است باید طوری تقویت گردند که خود آنها حتی قادر بایجاد صنایع کشاورزی باشند باید متوجه بود که منظور ما از اصلاحات ارضی گذشته از رفع بیعدالتی اجتماعی و از میان بردن روابط استثماری فراهم آوردن زمینه تولید بیشتر محصولات کشاورزی و بالابردن درآمد سرانه افراد ایرانی بود و طبعا وقتی که تولید زیادتر شود ومصرف نیز بیشتر گردد این تولیدات کشاورزی می‌باید بوسیله صنایع مصرف کننده تولیدات کشاوری کاملا بهره برداری شود.

دورنمایی که اکنون از آنیده مملکت در پیش روی ما است دورنمائی بسیار درخشان و اطمینان بخش است ما می‌خواهیم کشور خود را از لحاظ تمدن و ترقی بپایه ممالک درجه اول دنیا برسانیم و از نظر سطح زندگی و رفاه و درآمد سرانه مردم ایران را در ردیف ملل مرفه و خوشبخت کاملا پیشرفته جهان قرار دهیم برای نیل باین هدف اکنون که با انقلاب بزرگ ملی ما عوامل اصلی عقب ماندگی و بی عدالتی و عدم توازن اجتماعی از میان رفته و راه برای کار و کوشش مثبت و خلاقه هموار شده است می‌باید در درجه اول به صنعتی کردن کشور همت گماریم و ثروتهای زیرزمینی مملکت را هر چه بیشتر استخراج کنیم و بخصوص در بیست ساله آینده که دوره اصلی سازندگی ما است تمام امکانات خودمان را بکار اندازیم و بکوشیم تا برای تولید هر محصول چه کشاورزی و چه صنعتی با حداقل نفر حداکثر نتیجه را بگیریم.

بدیهی است که از این راه می‌باید هم کشاورزان و هم کارگران پیوسته تخصص بیشتری درکار خود پیدا کنندو خبر گی کاملتری بدست آورند و برای این منظور طبعا لازم است مدارس حرفه‌ای تازه‌ای بتعداد لازم ایجاد گردد. باید از این پس در تمام مواهبی که خداوند نصیب کشور ما فرموده است واز تمام عوامل موجود بحد اعلا بهره برداری گردد و در این راه یک مسابقه لیاقت و کارو کوشش در سراسر کشور آغاز گردد.

با چنین زمینه مساعدی برای هر گونه کار وفعالیت و با امکانات وسیعی که اکنون در این کشور برای همه وجود دارد امیدواریم سرمایه‌های داخلی بحداکثر امکان بجریان بیافتد و سرمایه‌های خارجی نیز با استفاده از امتیازات قانون جلب سرمایه‌های خارجی هر چه بیشتر در این را ه بکارافتد.

درباره سیاست خارجی ایران محتاج بتذکر نیست که این سیاست بر اساس حفظ منافع مملکت و احترام متقابل و با توجه بمقررات منشور ملل متحد و تعهدات موجود ادامه دارد.

خوشبختانه ما توانسته‌ایم بهترین روابط را با تمام همسایگان خود برقرار بکنیم با ترکیه و پاکستان که اعضای پیمان تدافعی سنتو هستند پیوندی ناگسستنی داریم همچنانکه میان ما با سایر اعضای پیمان سنتو روابط صمیمانه اتحاد برقرار است

با افغانستان دارای بهترین روابط برادری و دوستی هستیم. با عراق دارای روابط حسنه دوستی و همجواری می‌باشیم و با اتحاد جماهیرشوروی همسایه بزرگ که شمالی خود روابط کاملا دوستانه همسایگی داریم وبتازگی نیز قراردادهای همکاری فنی و اقتصادی که هنوز قابل توسعه است با آن منعقد کرده‌ایم.

خوشوقتیم که در صحنه سیاست بین المللی ما نه فقط در تفاهم خودمان با سایر ملل می- کوشیم بلکه برای اصول تفاهم بیشتری میان ملل دیگر نیز از هیچ گونه کوششی فرو گذار نمی‌کنیم.

ماصمینانه امیداواریم که ملل جهان سرانجام در مورد خلع سلاح عمومی اصمینان بخشی بتوافق نائل کردند و دنیا از وحشت وقوع یک جنگ نابود کننده که بشریت و تمدن را منقرض خواهد کرد خلاصی یابد خوشبختانه قدم اول این کار با توافق درمنع آزمایشهای هسته‌ای برداشته شده است ولی امیداوریم این فقط مرحله نخستین در راه هدف‌های نهائی باشد.

بهرحال تاروزیکه این آرزوجامه عمل نپوشیده باشد کشورما که خوشبختانه روز بروز اهمیت و موقعیت بین المللی زیادتری پیدا می‌کند و از امکانات فوق العاده‌ای برای پیشرفت و ترقی خود برخوردار است مثل هر کشور مستقل دیگر ناگزیر است با کمال مراقبت از استقلال و تمامیت و حاکمیت خویش دفاع کند و هرگز حاضر به خیانت قصور و تعلل در این امر مهم حیاتی نخواهد شد.

بخصوص که در منطقه خاور میانه مقدار سلاحهای کاملا مدرن مخوف و خطرناک زمینی و دریائی و هوائی بحد اشباع رسیده است.

توفیق عموم نمایندکان مجلس سنا و مجلس شورای ملی را در این دوره قانونگذاری در راه خدمت بمصالح کشور و ترقی و سعادت روز افزون ملت غزیر وشریف وپر افتخار ایران از خداوند متعال خواستاریم. (کف زدن شدید حضار)

مجلس ساعت یازده و چهل دقیقه صبح بریاست سنی آقای عنایت اله نصیری و منشیگری آقایان: بهادری – مهندس فیروز عدلی – علی مرادی – امیر احمدی تشکیل گردید.

۱- بیانات آقای رئیس

رئیس: افتتاح بیست و یکمین دوره قانونگذاری از طرف قرین الشرف اعلیحضرت همایون شاهنشاهی با انقلاب سفید بی سابقه‌ای که در کشور بعمل آمد نوید می‌دهد که با تاییدات الهی و توجه ذات اقدس شهریاری و موافقت آقایان نمایندگان محترم ابواب سعادت و خیر وبرکت بروی کشور و افراد ملت ایران باز گردیده و با تصویب قوانین مفید و عام المنفعه و توجه کامل به اصول ششگانه پیشنهادی شاهانه این دوره یکی از بهترین ادوار قانونگذاری بشمارآید و چون بموجب آئین نامه داخلی افتخار انجام وظیفه قانونی در ای چند روز باین بنده محول گردیده تبریکات صمیمانه خورد را به بانوان و آقایان نمایندگان مجترم اظهار و امیدوام با اتفاق و اتحاد کامل مجلسین موفق به انجام خدمات مهم ملی گردیده و نیات شاهنشاه جوان بخت را که خیر و صلاح کشور و ملت است با وضع قوانین مفید بیادگار باقی گذاریم. از خداوند بزرگ توفیق عموم بانوان و آقایان نمایندگان و همکاران محترم را خواستار می‌باشم. اینک مطابق اصل یازدهم قانون اساسی شروع می‌کنیم به اجرای مراسم سوگند.

۲-اجرای مراسم تحلیف بوسیله ۱۹۳ نفر نمایندگان

رئیس: مراسم سوگند انجام می‌شود:

(در این موقع کلام اله مجید را با احترامات لازمه به تالار جلسه آورده و عموم حضارقیام نمودند و آقای رئیس قسم نامه را بشرح ذیل قرائت و امضاء فرمودند .)

ما اشخاصی که در ذیل امضاء مینمائیم خداوند را بشهادت می‌طلبیم و بقرآن قسم یاد می‌کنیم مادام که حقوق مچلس و مجلسیان مطابق قانون اساسی محفوظ و مجری است تکالیفی را که بما رجوع شده است مهماامکن با کمال راستی و درستی وجدوجهد انجام بدهیم و نسبت با علیحضرت شاهنشاه متبوع، عادل، مفخم و خودمان صدیق و راستگو باشیم و باساس سلطنت و حقوق ملت خیانت ننمائیم و هیچ منظوری نداشته بشیم جز فوائد و مصالح دولت و ملت ایران.

رئیس – آقای حاذقی

حاذقی – مقام ریاست دستور بفرمایند قسم نامه را یک بار بلند بخوانند وهمه نمایندگان جمله به جمله تکرار بکنند بعد امضاء بشود.

(در این موقع آقای دکتر الموتی قسم نامه را بشرح سابق قرائت و نمایندگان با صدای بلند تکرار نموده و بترتیب آتی در محل نطق حاضر و قسم نامه را امضاء نمودند .)

آقایان: جعفر ابطحی – غلامرضا ایلخان – دکتر خسرو مهدی زاده – آقامیرارسنجانی – علی اکبر صفی پور – دکتر مهندس ناصر بهبودی – حبیب اله ملک زاده آملی – دکتر عزت اله یزدان پناه – امان اله ریگی – دکترحسین خطیبی - افراسیاب کیا – امامعلی حبیبی – مهندس بهمن آراسته – دکتر غلامرضا مبین – مصیب حکیمیان – دکتر جواد سعید – دکتر هادی هدایتی – فتح اله مافی – دکتر محمد رضا رضوانی – مهندس قاسم معینی – تقی زند – مصطفوی نائینی – ابوالقاسم پاینده.

پاینده – ینده تذکر نظامنامه‌ای دارم مربوط باجرای تحلیف است (رئیس – بفرمائید) بنده با اجازه مقام ریاست به همکاران عزیزم می‌خواستم این نکته را تذکر بدهم مطابق نظامنانه که در حقیقت دستورالعمل کار داخلی مجلس است سوگند نامه وقتی خوانده می‌شود باید بوسیله نمایندگان آهسته تکرار بشود این مطلب گذشته است.

(نمایندگان بترتیب آتی درمحل نطق حاضرو قسم نامه را امضاء نمودند)

آقایان: مهندس بهمن عطائی، دکتر رمضانی، محمد باقر بوشهری، دکتر الموتی – دکتر عبدالرضا عدل طباطبائی – مهندس حیدرعلی ارفع – دکتر نقی صاحب قلم رضا مجد – سید علی صائب – محمد حسین حکمت یزدی – حسن میرافضل – حسینعلی هیراد – دکترناصر یگانه – میراشرف متولی باشی – دکتر رهنوردی – دکتر جواد مهذب – عزت اله اوزار – عباس روستا – محمدعلی محدث زاده – مرتضی طالب زاده رودسری – عبداله بدرصالحیان – حسین غلام نیاکان – مهندس محمود پروشانی – غلامحسین فخر طباطبائی – ولی قراچورلو – کاظم کورس- دکتر علی اکبر حکیم شوشتری – کریم اهری – صدری کیوان – رحیم زهتاب فرد – اکبر امیر احمدی – حیدرصائبی – دکتر باقی عاملی – بانوشوکت ملک جهانبانی – باقرپژند – دکتر عبدالعلی امامی خوئی – ابوالحسن احتشامی – کریم طهماسبی – مهدی یعقوب تهرانی – رحمت اله فهیمی – دکتر محمد علی رشتی – حسنعلی منصور – محمد علی مرتضوی – محسن موقر – صادق احمدی – نادر ادیب سمیعی – امیر حسین فولادوند – بانو دکتر فرخ روپارسا – ابوالفضل اقبالی – امیر علی سیفی-

علی مرادی – ضیاء الدین شادمان – دکتر سعید حکمت – محسن خواجه نوری – حبیب اله امام مردوخ – دکتر امین غنی – محمد باقر نیری – احمد حق شناس – عبدالمجید موسوی – مهندس اسمعیل معینی زندی – دکتر قدرت اله موثقی – دکتر رضا نجیمی – صفر لفوطی – ابوالقاسم پاک ذات – منوچهر سعید وزیری – دکتر محمد حسین اسدی – محمد یهیم – دکتر مرتضی قلی کیان – دکتر منوچهر کلالی – ناصر کنگرلو – مهندس حسن صائبی – دکتر محمد بقائی یزدی – محمد میرهادی – مهندس عبداله ریاضی – مهندس مهدی مالک – امیر نصرت اله بالا خانلو – محمد نکوزاد – قاسم مرادی – هلاکور امبد – مهندس فیروز عدلی – علی اکبر رهبر – مهندس هوشنگ کمانگر – مهدی شیخ الاسلامی – مهندس اسمعیل جلالی – مهندس علی برومند – منوچهر پزشکی– ابوالفضل حاذقی – ابوالفضل سلیمانی کاشانی – مهندس غلامرضا آصفی – حسنعلی زرگر زاده حاجی باغلو- ابراهیم کسرائی – دکتر محمد سام – مهندس حسین زرآور – مهندس عباس اسدی سمیع – دکتر محمد علی قراگزلو – دکتر محسن صالحی – مجید محسنی مهر – حسام الدین رضوی – صالح شاخوئی – کهزاد البرزی – مهندس مجید عدل – دکتر فریدون معتمد وزیری – مهندس علیرضا ریاحی – دکتر مجتبی جعفری – بانو دکتر مهر انگیز دولتشاهی – حسین شکیبانوری – اصغر باغمیشه – غلامرشا رنجانچی – پرویز بهبودی – مسعود جهانگیری – سلطانعلی ذبیحی سلطان احمدی – دکتر سیف اله وحیدنیا – فضل اله پروین – محمود روحانی – مهندس فضل اله جلالی نوری – دکتر مظفر زعفرانلو – دکتر محمود ضیائی – محمد علی کلانتری هرمزی- مهندس محمد اسمعیل انصاری – احمد یغمائی کیهان – فضل الله همایونی – دکتر حسین سامی راد- جهانگیر سرتیپ پور – مهندس عباس اخوان – جواد موسوی کبیری – محمد رضا ثامنی – مهندس یحیی مجتهدی – ملکشاه ظفر – مکی فیصلی – حسن حسینی – عین اله پور ادبی – حسین معتمدی – میرزا ختائی قلعه جوئی – ابوالفتح جهانشاهی – دکتر محمدعلی مدنی – عبدالمجید بختیار بختیاریها – رسول پرویزی – عبدالحسین طباطبائی – حسن ضابطی طرقی – میراسد اله موسوی- حسن تبریزی – بانو نیر ابتهاج تبریزی - دکتر

علی پور هاشمی – غلامرضا بهادری – بانو هاجر تربیت – دکتر علامرضا عدل – مهندس عبدالعظیم صدقیانی – دکتر همایون فربود – حاجعلی رجائی – عبدالوهاب امینی خراجی – مهندس عبداله والا – سید امان اله اولیاء - دکتر ملک منصور اسفندیاری – حسین شفیعی پور کرمانی – محمدعلی نوربخش – محمد علی آموزگار – عیسی مبارکی – دکتر شفیع امین – دکتر عباس حاتم – ایرج مهرزاد – سید محمود توسلی – علی کمالوند – هاشم جاوید – دکتر مصطفی مصباح زاده – بانو نزهت نفیسی – محمد حسین ناروئی.

آقای سواک ساگینیان قسم نامه راباین ترتیب (در مقابل قرآن به انجیل مقدس قسم یاد می‌کنیم .) قرائت و آقایان: ساگینیان – فیلیکس آقایان – ویلهلم ابراهیمی بقرارفوق تکرار و امضاء نمودند.

رئیس –آقای کشفی

(آقای جمشیدی کشفی قسم نامه را بدین قرار (در مقابل قرآن مجید به تورات قسم یاد می‌کنم) قرائت و امضاء نمود

۳-اقتراع شعب ششگانه

رئیس – شروع می‌شود به انتخاب شعب ششگانه عده حاضر در مرکز ۱۹۴ نفر برای هر شعبه سی ودو نفر بقیدقرعه تعیین می‌شوند و به شعبه یک و دو هر کدام یک نفر اضافه می‌شود.

(اقتراع بعمل آمد و شعب ششگانه به ترتیب زیر تعیین گردیدند .)

شعبه اول – آقایان: دکتر حسین سامی راد – بانو دکتر فرخ روپارسا- باقر بژند – مهندس امیر قاسم معینی – محمود توسلی – جمشید کشفی – رضا مجد – مهندس هوشنگ کمانگر – عنایت اله نصیری – مهندس عباس اخوان – دکتر مصباح زاده – دکتر سعید حکمت – رسول پرویزی – حبیب اله ملک زاده آملی – حسین معتمدی – ولی قراچورلو – دکتر سیف اله وحیدنیا – حسین شکیبا نوری – فیلیکس آقایان – عزت اله اوزار – علی اکبر صفی پور – دکتر مهندس ناصر بهبودی – صدری کیوان – دکتر محمد علی رشتی – بانو نیرابتهاج سمیعی – دکتر مصطفی الموتی – هاشم جاوید – ابوالفتح جهانشاهی – دکتر علی اکبر حکیم شوشتری – محمد علی محدث زاده – جعفرابطحی – فتح اله مافی

شعبه دوم – آقایان: دکتر محمد حسن رهنوردی – علی صائب – مصیب حکیمیان – امیر حسین فولادوند – تقی زند- منوچهر پزشکی – مهندس پرویز بهبودی – مهندس عبدالعظیم صدقیانی – دکتر غلامرضا مبین – غلامرضا بهادری – میراسداله موسوی – مهندس اسمعیل معینی زند- میر اشرف متوالی باشی – دکتر ضیاء الدین شادمان – محمود روحانی – دکتر حسین خطیبی- عبداله بدر صالحیان – ابوالقاسم پاک ذات – محمد علی نوربخش – غلامحسین فخرطباطبائی – صالح شاخوئی- محمد حسین حکمت یزدی – دکتر قدرت اله موثقی- دکتر مجتبی جعفری – حبیب اله امام مردوخ – دکتر مظفر زعفرانلو – فضال اله همایونی – امامعلی حبیبی – غلامرضا زنجانچی – دکتر محمود ضیائی – دکتر عباس حاتم – دکتر محمد حسین اسدی.

شعبه سوم – آقایان: مهندس مهدی مالک – ابوالفضل حاذفی – کریم طهماسبی – دکتر نقی صاحب قلم – عیسی مبارکی – دکتر همایون فربود – دکتر خسرو مهدی زاده – حسین تیریزی – دکتر علی پور هاشمی – حسنعلی منصور – محمودنکوزاد – سلطانعلی ذبیحی سلطان احمدی – علی مرادی- محمد حسین ناروئی – مهندس مجید عدل – مسعود جهانگیری – ناصر کنگرلو – مهندس محمد اسمعیل انصاری – نادر ادیب سمیعی – ملکشاه ظفر – مهدی شیخ الاسلامی – مهندس یحیی مجتهدی – عباس روستا – مهندس عبداله ریاضی – اضغر باغمیشه – عبدالحسین طباطبائی – دکتر فریدون معتمد وزیری – مهندس محمود پروشانی – مهندس حسن صائبی – دکتر جواد سعید – امان اله اولیاء- دکتر عبدالرضا – عدل طباطبائی.

شعبه چهارم – آقایان: میرزا ختائی قلعه جوقی – بانو دکتر مهر انگیز دولتشاهی – منوچهر سعید وزیری – محمد باقر بوشهری -علی کمالوند – دکتر هادی هدایتی – دکتر باقر عاملی – حیدر صائبی- احمد یغمائی کیهان – محمد علی آموزگار – علی اکبر رهبر – صادق احمدی – ایرج مهرزاد- مهندس علی برومند – جهانگیرسرتیپ پور – امیرعلی سیفی – اکبر امیر احمدی – کاظم کورس – دکتر محمد رضوانی – صفر لفوطی – کهزادالبرزی – محمد رضا ثامنی – دکتر محمد سام– حسام الدین رضوی – حسین غلام

نیاکان – مهندس اسمعیل جلالی – حسن مصطفوی نائینی – قاسم مرادی - دکتر عبدالعلی امامی خوئی – دکتر ملک منصور- اسفندیاری – حسن ضابطی طرقی – دکتر رضا نجیمی.

شعبه پنجم – آقایان: حسینعلی هیراد – دکتر علی مدنی – ابوالفضل اقبالی – ابراهیم کسرائی – ویلهلم ابراهیمی – دکتر منوچهرکلالی – محمد دیهیم – محمد علی مرتضوی – دکتر جواد مهذب – احمد حق شناس – مهندس فیروز عدلی – دکترناصر یگانه – عبدالمجیدموسوی- ابوالفضل سلیمانی کاشانی – جواد موسوی کبیری – مهندس حیدرعلی ارفع – مهدی یعقوب تهرانی – مهندس فضل اله جلالی – فضل اله پروین – بانو هاجر تربیت – مهندس عبداله والا- بانو نزهت نفسی – ابوالحسن احتشاهی – دکتر امین غنی – محمد علی کلانتری هرمزی – رحمت اله فهیمی – سواک ساگینیان – دکتر مرتضی قلی کیان – مجید محسنی مهر- بانو شوکت ملک جهانبانی – عین اله پورادبی – عبدالمجید بختیاریها.

شعبه ششم – آقایان: امان الله ریگی – امیرنصرت الله بالاخانلو – حسن حسینی – افراسیاب کیا – دکتر محمد علی قراگزلو – هلاکو رامبد – مهندس بهمن آراسته – دکتر غلامرضا عدل- مهندس بهمن عطائی – دکتر شفیع امین – غلامرضا ایلخان – مهندس غلامرضا آصفی – ابوالقاسم پاینده – علی رجائی – محمد باقرنیری – زین العابدین آقامیر ارسنجانی – عبدالوهاب امینی خراجی – حسینعلی زر گرزاده حاجی باغلو -حسن میرافضل – محسن خواجه نوری – محسن موقر – دکتر حنیفه رمضانی – دکتر محسن صالحی – مرتضی طالب زاده رود سری – مهندس ریاحی – مکی فیصلی – حسین شفیعی پورکرمانی – مهندس حسین زرآور – رحیم زهتاب فرد – سید محمد میرهادی.

به شعبه اول آقای کریم اهری و به شعبه دوم آقای دکتر عزت الله یزدان پناه اضافه می‌شود.

۴- تعیین موقع و دستور جلسه آینده – ختم جلسه

رئیس – از آقایان محترم تمنا می‌شود شعب شش گانه را فردا اول وقت ساعت هشت و نیم یا ۹ تشکیل بدهند و هیئت رئیسه شعب را انتخاب بفرمایند. مطابق آئین نامه ده روز فرجه برای رسیدگی به پرونده‌های انتخاباتی خواهد بود، حالا اگر آقایان موافقت بفرمایند جلسه آینده روز سه شنبه هفته آینده ساعت نه صبح خواهد بود.

مجلس ساعت یک و ۲۵ دقیقه بعداز ظهر ختم شد.

رئیس مجلس شورای ملی – عنایت الله نصیری.