تفاوت میان نسخه‌های «مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۷ امرداد ۱۳۱۹ نشست ۵۳»

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای جدید حاوی '{{سرصفحه پروژه | عنوان = تصمیم‌های مجلس [[مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذ...' ایجاد کرد)
 
خط ۱۰: خط ۱۰:
  
 
'''دوره دوازدهم قانونگذاری'''
 
'''دوره دوازدهم قانونگذاری'''
 +
 +
Page 1 missing
 +
 +
دکتر سنگ ـ بیات ـ حریری ـ پارسا ـ فاطمی ـ حمزه ـ تاش ـ پناهی ـ عزیزی ـ دکتر ملک زاده ـ افشار ـ مخبر ـ فرهمند ـ کازرونیان ـ نقابت ـ اهری ـ طباطبائی .
 +
 +
شعبه ششم ـ آقایان : بوداغیان ـ دشتی ـ موقر ـ مسعودی خراسانی ـ حسن اسفند یاری ـ شباهنگ ـ ابراهیمی ریگی ـ کیوان ـ مهدوی ـ ملک مدنی ـ تولیت ـ دکتر ادهم ـ کاظم یزدی ـ نواب یزدی ـ موید قوامی ـ سمیعی ـ مرات اسفند یاری ـ صفاری .
 +
 +
به شعبه اول اضافه میشود آقای یار احمدی ـ به شعبه دوم آقای رهبری ـ به شعبه سوم آقای جرجانی .
 +
 +
رئیس _ از آقایان خواهش میشود بعد از جلسه تشکیلات خودشان را بدهند و زودتر کمیسیون مبتکرات و عرایض و مرخصی را انتخاب بفرمایند .
 +
 +
[۳- بقیه شور اول لایحه آئین دادرسی کیفری از ماده ۲۳۳ تا ۲۸۰ ]
 +
 +
رئیس - بقیه شور اول گزارش کمیسیون دادگستری راجع به آئین دادرس کیفری از ماده ۲۳۳ مطرح است ماده ۲۳۳ قرائت میشود :
 +
 +
ماده ۲۳۳ - در غیر موارد مذکور در ماده ۲۲۴ اگر متهم سخت بیمار یا زن آبستن یا زنی باشد که طفل خودش را شیر میدهد و یا اوضاع و احوال عمل و صفات و حالات اخلاقی و اجتماعی او اقتضاء داشته باشد دادرس میتواند با ذکر دلیل کتباً دستور دهد که قرار باز داشت او مطلقا اجرا نشود و یا باخذ وثیقه یا کفیل اجراء آن توقیف شود .
 +
 +
این تصمیم در صورت اقتضا قابل گسیختن است .
 +
 +
رئیس _ ماده ۲۳۴:
 +
 +
ماده ۲۳۴ - باز پرسی که در خارج مقر دادسرا و بدون حضور دادستان یا نماینده دادسرا اقدام میکند میتواند در مواردیکه قانون صدور قرار بازداشت را اجازه میدهد قرار بازداشت موقتاً صادر و اجرا نماید و پس از خواستن نظریه دادسرا آنرا ابقاء یا بقرار دیگری تبدیل و اجراء نماید .
 +
 +
رئیس _ ماده ۲۳۵ :
 +
 +
ماده ۲۳۵ - کسیکه باختیار از اجراء قرار یا دستور بازداشت یا حبس خود امتناع میکند متمرد نامیده میشود . عنوان متمرد باقی است تا موقعیکه حکم منع او صادر یا قرار یا دستور بازداشت گسیخته شود یا بزه یا کیفری که امر ببازداشت برای آن بوده ساقط گردد .
 +
 +
متهم فراری از بازداشتگاه یا زندان از جهت همه آثار در حکم متمرد است .
 +
 +
رئیس _ ماده ۲۳۶:
 +
 +
ماده ۲۳۶ - مدت بازداشت از روزی شروع میشود که متهم بر اثر قرار یا دستور مقام قضائی یا در نتیجه یکی از اقدامات مذکور در ماده ۱۷۳ و ۱۷۴ تحت بازداشت آمده باشد .
 +
 +
اگر متهم از جهت بزه دیگری بازداشت شده باشد مبدء مزبور نسبت به بزه جدید روز اطلاع قرار یا دستور بازداشت بمتهم است و در صورت محکومیت او برای بزه سابق مبدء بازداشت برای احتساب کیفر بزه اخیر از روزی است که کیفر بزه اول تماماً اجرا شود .
 +
 +
رئیس _ ماده ۲۳۷ :
 +
 +
ماده ۲۳۷ - بعد از رفع بازداشت اگر دستور احضار متهم برای دادرسی صادر شود و متهم فرار کرده یا در صدد فرار است رئیس دادگاهی که صالح برای رسیدگی باتهام است قرار بازداشت او را صادر مینماید .
 +
 +
رئیس - ماده ۲۳۸:
 +
 +
مبحث دوم ـ آزادی متهم در جریان بازجوئی و دادرسی
 +
 +
ماده ۲۳۸ - در غیر موارد مذکور در ماده ۲۲۴ در هر مرحله از بازجوئی و دادرسی جز در مرحله فرجام هرگاه قرار بازداشت لزوم نداشته باشد دادرس میتواند آنرا گسیخته یا تبدیل کند .
 +
 +
پس از آنکه قرار بازداشت گسیخته یا تبدیل شد در صورتیکه موجبات آن از نو فراهم آید مجدداً صادر میگردد . باز پرس قبل از آنکه امر برهائی متهم بدهد یا قرار بازداشت او را گسیخته کند باید نظریه دادسرا را بخواهد .
 +
 +
رئیس _ ماده ۲۳۹ :
 +
 +
ماده ۲۳۹ -آزاد کردن متهم بازداشته در صورتیکه
 +
 +
باید برای بزه دیگری در بازداشت باشد یا مقام دیگری تسلیم شود جایز نیست .
 +
 +
بدون امر کتبی صادر از دادسرا کسی را که بامر مقام قضائی در بازداشت است نمیتوان آزاد نمود .
 +
 +
رئیس _ ماده ۲۴۰ :
 +
 +
ماده ۲۴۰ - هر گاه متهم موجبات بازداشت را مرتفع دید میتواند از بازپرس رفع بازداشت خود را بخواهد و چنانچه تا پنج روز از تاریخ تسلیم درخواست ببازپرس درخواست او انجام نشود متهم حق دارد تا ۱۰ روز پس از انقضای پنج روز نامبرده بدادگاه شهرستان شکایت کند ولی نمیتواند در امور جنحه بیش از دو ماه یکمرتبه و در امور جنائی بیش از چهار ماه یکمرتبه از این حق استفاده نماید . رسیدگی در جلسه اداری بعمل میاید و دادگاه میتواند متهم را در مواردی که لازم میداند احضار کند رأی دادگاه قابل پژوهش و فرجام نیست .
 +
 +
رئیس _ ماده ۲۴۱ :
 +
 +
ماده ۲۴۱ - هر گاه درخواست آزادی موقت در جریان دادرسی بشود دادرس قبلا در این باب رسیدگی کرده قرار مقتضی صادر مینماید مگر اینکه درخواست در ضمن آخرین دفاع در دادرسی بعمل آمده باشد که در این صورت در ضمن حکم نسبت بآن تعیین تکلیف میشود .
 +
 +
رئیس _ ماده ۲۴۲ :
 +
 +
ماده ۲۴۲ - در حکم محکومیت متهم بکیفر حبس هر چند حکم قابل شکایت باشد نمیتوان امر بآزادی موقت متهم نمود .
 +
 +
اگر کیفر باندازه باشد که دادرس با احتساب مدت باز داشت کیفر را تماماً اجرا شده اعلام کند باید متهم فوراً آزاد شود مگر اینکه دادگاه صادر کننده حکم نظر بوضعیت محکوم از جهت نداشتن محل اقامت معینی و یا بیم فرار رهائی او را موکول بگرفتن تأمین نموده باشد .
 +
 +
رئیس _ ماده ۲۴۳ :
 +
 +
ماده ۲۴۳ - باز پرس می تواند اجرای قرار آزادی را مشروط بدادن وثیقه یا کفیل نماید .
 +
 +
بازپرس در قرار مذکور میتواند متهم را از اقامت در محل معینی ممنوع دارد یا او را باقامت در حوزه معینی دور از محل وقوع بزه یا محلی که اعلام کننده بزه یا شاکی یا متضرر از آن یا یکی از خویشان نزدیک آنان اقامت دارد الزام نماید این الزامات را میتوان بموجب قرار دیگری گسیخت یا تغییر داد . تصمیمات نام برده از طرف دادسرا قابل شکایت در دادگاه شهرستان است .
 +
 +
رئیس _ ماده ۲۴۴ :
 +
 +
ماده ۲۴۴ - وثیقه و کفالت برای تأمین اجرای او امر مقامات قضائی است وثیقه عبارت است از گذاشتن مبلغی وجه نقد یا برگ های بهادار در صندوق دادگستری یا رهن غیر منقولی که بهای آن دو برابر مبلغ وجه نقد مورد وثیقه باشد .
 +
 +
کفالت عبارت است از تعهد متهم با یک یا چند تن دیگر از اشخاص معتبر که مبلغ معین از طرف بازپرس را در مورد مذکور در ماده ۲۵۴ بطور تضامن بپردازد .
 +
 +
رئیس _ ماده ۲۴۵ :
 +
 +
ماده ۲۴۵ - وثیقه یا کفالت باید طوری باشد که اولا بنحو موثری مانع شود که متهم از تعهدات خود تخلف نماید و ثانیاً هزینه را که از طرف دولت یا خواهان خصوصی میشود و همچنین خسارت خواهان خصوصی و کیفر نقدی را در صورت محکومیت تأمین کند .
 +
 +
در قرار آزادی مبلغی که بهر یک از این دو قسمت تعلق میگیرد تصریح شده و در صورت منع تعقیب یا تبرئه مبلغ مربوط بقسمت دوم در حال رد میشود و نسبت بقسمت اول طبق ماده ۲۵۶ اقدام میشود .
 +
 +
اگر بنظر بازپرس مورد مقتضی آزادی متهم است و قادر بتهیه وثیقه یا کفیل نیست او را ملزم میکند که در اوقات معینی بدفتری که در قرار خود تعیین مینماید حاضر شود . و روزها و ساعات حضور را با ملاحظه کار و مسافت بین
 +
 +
محل اقامت متهم تا آن دفتر تعیین و بلافاصله مدلول قرار را بآن دفتر اعلام مینماید که راجع بحضور متهم نظارت کرده هرگونه تخلفی مشاهده شود گزارش دهد .
 +
 +
اگر بنظر بازپرس مورد مقتضی آزادی متهم است و قادر بتهیه وثیقه یا کفیل برای تأمین تمام موضوعات مذکور در اینماده نیست میتواند بمیزانی که قادر است اقدام بگرفتن وثیقه یا کفیل کرده و بعلاوه اقدام مذکور در قسمت دوم اینماده را نیز بعمل میاورد .
 +
 +
رئیس _ ماده ۲۴۶ :
 +
 +
ماده ۲۴۶ - باز پرس راجع بقبول وثیقه یا کفیل قبل از آزاد کردن متهم قرار صادر میکند .
 +
 +
وثیقه یا کفیل بموجب صورت مجلس پذیرفته میشود و کفیل یا وثیقه دهنده نیز آنرا امضاء مینماید
 +
 +
در صورت مجلس کفیل محل اقامتی برای خود انتخاب یا معرفی میکند و ابلاغ هر گونه برگی در آنجا بعمل میاید .
 +
 +
رئیس _ ماده ۲۴۷ :
 +
 +
ماده ۲۴۷ - کفالت شخصی پذیرفته میشود که اعتبار او برای پرداخت وجه الکفاله محل تردید نباشد . تشخیص این موضوع بعهده مقامی است که قرار اخذ کفیل میدهد .
 +
 +
رئیس _ ماده ۲۴۸ :
 +
 +
ماده ۲۴۸ - در صورتیکه متهم فرار نماید از وثیقه یا وجه الکفاله بدواً هزینه که دولت نموده تأدیه میشود .
 +
 +
رئیس _ ماده ۲۴۹ :
 +
 +
ماده ۲۴۹ _ اگر در جریان دعوی کیفری اعتبار کفیل از بین برود یا نقصان پیدا کند مقام قضائی که کار در دست اوست کتباً بمتهم اخطار میکند که در ظرف ده روز یک یا چند کفیل دیگر حاضر کند و قید مینماید اگر در ظرف اینمدت اقدام بمعرفی کفیل نکند بازداشت خواهد شد . تا وقتیکه کفالت جدید قبول شود کفالت سابق بقوت خود باقی است .
 +
 +
رئیس _ ماده ۲۵۰ :
 +
 +
ماده۲۵۰- در صورت مجلس مذکور در ماده ۲۴۶ یا در صورت مجلسی که بعداً تنظیم میشود باید متهم متعهد شود از الزاماتی که قانون بعهده او گذاشته تخلف نکند در مورد مذکور در قسمت سوم و چهارم ماده ۲۴۵ متهم نسبت بالزامی که مقرر است بهمان ترتیب تعهد میکند.
 +
 +
رئیس_ ماده۲۵۱:
 +
 +
ماده ۲۵۱- متهمی که باید برای آزادی خود و وثیقه بدهد قبل از دادن وثیقه یا کفیل و انجام تمام تشریفات مذکور در مواد سابق آزاد نخواهد شد.
 +
 +
رئیس_ ماده ۲۵۲:
 +
 +
ماده۲۵۲- اگر کفیل از روی قرائن کافی متوجه شود که متهم در صدد فرار است باید فوراً مقامیرا که آزادی داده مستحضر کند اگر بر اثر این اقدام متهم قبل از فرار بازداشت شود کفیل از تأدیه مبلغی که تعهد کرده است برائت حاصل میکند.
 +
 +
اگر بر بازپرس مسلم گردد که کفیل دروغ گفته ضمن قراری او را بتأدیه مبلغی از ۲۰۰۰ تا ۵۰۰۰ ریال بصندوق جرائم محکوم می نماید و کفالت از بقوت خود باقی است.
 +
 +
رئیس_ ماده ۲۵۳:
 +
 +
ماده۲۵۳- کفیلی که بجهت عذر موجهی نمیتواند دیگر تعهدات خود را انجام دهد میتواند دیگری را بجای خود برای کفالت حاضر کرده و معرفی نماید.
 +
 +
اگر باز پرس کسیرا که معرفی شده معتبر شناخته میتواند ضمن قراری کفیل را تبدیل نماید و این قرار کفیل اول فقط نسبت بآینده بری مینماید.
 +
 +
رئیس_ ماده ۲۵۴:
 +
 +
ماده۲۵۴- هر گاه متهمی که آزادی باو داده شده از تعهدات خود تخلف کند باز پرس قرار آزادی او را گسیخته و امر به بازداشت او میدهد.
 +
 +
هر گاه متهم فرار کرده یا در صدد فرار باشد بهمین نحو اقدام میشود.
 +
 +
اگر وثیقه یا التزام یا کفالتی هم داده شده باشد در قرار نامبرده در صورت اقتضاء حکم به ضبط وثیقه یا اخذ وجه التزام
 +
 +
 +
یا وجه الکفاله و امر بتحویل آن بصندوق جرائم صادر میشود.
 +
 +
قرار ضبط مال غیر منقول در حکم سند رسمی انتقال آن محسوب است.
 +
 +
هر گاه محکوم برای اجرای کیفر حاضر نشود دادرس صادر کننده حکم کیفر بنحو فوق اقدام میکند.
 +
 +
رئیس_ماده۲۵۵:
 +
 +
ماده۲۵۵-متهم و کفیل میتوانند در ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ حکم ضبط وثیقه یا اخذ وجه التزام یا وجه الکفاله ثابت نمایند که عدم انجام تعهد مستند به پیش آمدی بوده که در اختیار آنان نبوده در صورت ثبوت قرار گسیخته میشود و گرنه قابل اجرا خواهد بود.
 +
 +
رئیس_ ماده۲۵۶:
 +
 +
ماده ۲۵۶-وقتی وثیقه مسترد و یا کفیل از تعهد خود بری میگردد که متهم خواه محکوم یا تبرئه شده باشد بتمام تعهدات مذکور در ماده ۲۴۵ این قانون و ماده ۲۲۰ قانون کیفر عمومی وفا نموده و مبلغی که محکوم است بصندوق جرائم تأدیه نماید از وثیقه کسر شود.
 +
 +
رئیس_ ماده ۲۵۷:
 +
 +
فصل سوم
 +
 +
اعمال باز جوئی
 +
 +
مبحث اول _ قواعد کلی
 +
 +
ماده ۲۵۷- باز پرس برای اقداماتیکه باید در خارج مقر او بعمل آید بمقام قضائی آن محل دستور میدهد و اقداماتی که باید در حوزه دیگری بعمل آید ببازپرس آن حوزه یا جانشین او رجوع مینماید و مقام مرجوع باعمالی که برای کشف حقیقت موضوعی که باو ارجاع شده لازم یا مفید میداند نیز اقدام می کند هر چند اعمال مزبور صریحاً مورد در خواست نباشد باز پرسی که مشغول باز جوئی است خود او نیز برای سرعت پیشرفت کار یا جهت مهم دیگری میتواند با موافقت دادستان بحوزه دیگر رفته متصدی اقدامات لازمه گردد و در این صورت باید بلافاصله بداد سرای آن حوزه اطلاع بدهد.
 +
 +
رئیس_ ماده۲۵۸
 +
 +
ماده ۲۸۵-بازپرس مکلف است که در اقدامات خود تسریع کرده و فقط باموری اقدام کند که برای کشف حقیقت بنظر او لازم است خواه امور مزبور بنفع متهم بوده یا بضرر او باشد
 +
 +
هر گاه تعیین خسارات ناشی از بزه برای داد لازم بنظر آید و یا خواهان خصوصی در بین باشد باز پرس این قسمت را نیز مورد قرار میدهد
 +
 +
اگر باز پرس در اثنای باز جوئی در اثنای باز جوئی که نسبت به بزه میکند از بزه دیگری مطلع شود که از پیش خود قابل تعقیب باشد باید اسناد و برگها و اطلاعات مربوطه بآنرا بدون متوقف کردن بازجوئی که در بازجوئی که در جریان است نزد دادستان شهرستان ارسال دارد
 +
 +
رئیس_ ماده ۲۵۹
 +
 +
ماده ۲۵۹-اعمال موقت کیفرهای تبعی در مورد ی که قانون تجویز کرده در ضمن قرار مدلل پس از باز پرسی متهم بعمل میآید و اگر بازپرسی ممکن نیست پس از صدور دستور احضار یا جلب یا بازداشت بدان اقدام میشود قرار پس از صدور بلافاصله باید اجراء و به دادسرا فرستاده شود
 +
 +
اقدامات تأمینی که قبل از باز پرسی یا صدور دستور احضار یا جلب یا بازداشت ممکن است موقتاً اعمال شود نیز در ضمن قرار مدلل بعمل میآید و متهم حق شکایت ندارد
 +
 +
رئیس_ ماده۲۶۰
 +
 +
ماده ۲۶۰-در صورت مجلس بازجوئی محتوی پرسشهای باز پرس و پاسخهای کسی که مورد معاینه یا باز پرسی واقع شده و اظهاراتی که او از پیش خود کرده خواهد بود و اگر دادرس حق مراجعه بیاد داشتهای کتبی داده باشد این امر نیز در صورت مجلس قید میشود
 +
 +
اگر از طرف کسی که مورد معاینه یا باز پرسی است تقریرات او را در صورت مجلس قید و تصریح نماید که عین تقریرات اوست.
 +
 +
 +
رئیس_ ماده ۲۶۱
 +
 +
ماده ۲۶۱-بازپرس در اولین باز جوئی که با حضور متهم بعمل میاورد در صورتی که متهم در بازداشت یا تحت نظر در یکی از بنگاهها است باو اظهار میدارد که محل اقامت خود را تعیین یا محل اقامتی برای خود بر طبق ماده ۱۱۳ انتخاب کند تا هر ابلاغی در آنجا بعمل آید
 +
 +
رئیس_ ماده ۲۶۶
 +
 +
ماده ۲۶۶-در موقع از بازجوئی متضرر از بزه حتی در صورتی هم سمت خواهان خصوصی اتخاذ نکرده میتواند برای کشف حقیقت یاد داشت هائی داده و هر اقدامی را که موثر بداند پیشنهاد کند
 +
 +
رئیس _ماده۲۶۳
 +
 +
ماده ۲۶۳-باز پرس و کارمند دادسرا و مدیر دفتر و منشی و سایر خدمتگزاران دادگستری و کارشناس و مترجم و اشخاص دیگر که بمناسبت وظیفه اطلاعاتی نسبت ببازجوئی و نتیجه آن پیدا کرده اند باستثناء اطراف خصوصی دعوا و گواه باید آنها را مکتوم دارند
 +
 +
رئیس_ ماده ۲۶۴
 +
 +
ماده ۲۶۴-حدودی که قوانین مدنی برای ادله اثبات دعوی مقرر داشته در دعاوی کیفری لازم الرعایه نیست
 +
 +
رئیس_ ماده ۲۶۵
 +
 +
مبحث دوم
 +
 +
معاینه
 +
 +
ماده ۲۶۵-باز پرس بوسیله معاینه اشخاص و امکنه و اشیاء آثاری را که از بزه باقی مانده معلوم میکند. اگر بزه اثری نگذاشته یا اثر آن از بین رفته یا پراکنده یا جابجا شده یا در آن تغییر داده شده باشد باز پرس حالت حاضره را تشریح و در حدود امکان حالت اولیه را هم تعیین میکند و درصورت از بین رفتن یا تغییر کردن چگونگی و همچنین زمان از بین رفتن و علت آنرا معلوم میکند.
 +
 +
و هر وسیله فنی دیگری اقدام کند و اگر مقتضی بداند انجام آنها را بمأمورین مربوطه مینماید اثر انگشت دست و یا نشانه های دیگر که برای شناختن اشخاص مفید است برداشته شده و در صورت اقتضاء بفوریت باداره مربوطه فرستاده میشود تا نتیجه تشخیص خود را بلافاصله برای بازپرس بفرستد
 +
 +
رئیس_ ماده ۲۶۶:
 +
 +
ماده ۲۶۶-در هر مورد که معاینه بدنی متهم مفید باشد با رعایت عفت و حیا بآن اقدام می شود معاینه نسبت بغیر متهم مشروط بوجود قرائن کافی با ضرورت قطعی است.
 +
 +
این اقدام بتصدی بازپرس یا کسی که تعیین میکند بعمل میاید در صورت انتخاب دیگری باز پرس میتواند در موقع معاینه حاضر شود و شخص مورد معاینه میتواند در خواست نماید کسی که مورد اعتماد او بوده و حضور او بسرعت ممکن باشد در موقع معاینه حضور داشته باشد.
 +
 +
رئیس_ ماده ۲۶۷:
 +
 +
ماده ۲۶۷-باز پرس در موقع معاینه امکنه میتواند امر بدهد که حاضرین یا بعضی از آنان پیش از خاتمه صورتجلس از محل معاینه دور نشوند.
 +
 +
در صورت تخلف مأمورین بامر بازپرس متخلف را بر گردانده و مانع از بین او میشوند.
 +
 +
رئیس_ ماده ۲۶۸:
 +
 +
ماده ۲۶۸-برای اینکه معلوم شود امری بوجود آمده یا بترتیب معینی ممکن بوده است بوجود آید بازپرس میتواند اقدام بآزمایش نماید و مراقبت مینماید که در حدود امکان این اقدام علنی نشود.
 +
 +
آزمایش عبارت از تجدید وضعیت سابق است در حدود امکان و آزمایش مخالف احساسات ملی یا دینی و اخلاق حسنه یا نظم عمومی ممنوع است.
 +
 +
رئیس_ ماده۲۶۹:
 +
 +
ماده ۲۶۹-گواه و کارشناس که در موقع اقدام بمعناینه یا آزمایش برای معلوم کردن هویت اشخاص یا تشخیص امکنه و اشیاء یا برای تعیین خصوصیات موضوعی دعوت میشوند باید سوگند یاد کنند.
 +
 +
 +
رئیس_ ماده ۲۷۰:
 +
 +
مبحث سوم
 +
 +
کارشناس
 +
 +
ماده ۲۷۰-هر گاه باز پرس محتاج بتشخیص امر فنی گردد میتواند آنرا رجوع بکارشناس نماید. ارجاع بکارشناس برای تشخیص بزهکار بعادت یا تشخیص اخلاق و بطور کلی برای تشخیص حالات روحی متهم که از بیماری ناشی نشده باشد جایز نیست.
 +
 +
ارجاع بکارشناس بموجب قرار بعمل میاید اگر بازپرس از پیش خود اقدام نکند دادسرا یا طرف خصوصی ذینفع میتواند ارجاع بکارشناس را درخواست کند.
 +
 +
کارشناس از بین کارشناسان رسمی انتخاب میشود و در صورت نبودن کارشناس رسمی از کسانیکه برای کارشناسی لایق باشند انتخاب میشود در هر حال رجحان با اشخاصی است که تخصص دارند.
 +
 +
کارشناسی که انتخاب می شود اگر رسمی نبوده و منحصر بفرد باشد ملزم بقبول است.
 +
 +
باز پرس می تواند در صورتیکه لازم بداند چند نفر کار شناس انتخاب نماید.
 +
 +
رئیس_ ماده ۲۷۱:
 +
 +
ماده ۲۷۱- اشخاص مشروحه زیر نمیتوانند وظائف کار شناس را انجام دهند.
 +
 +
۱-محجور.
 +
 +
۲-کسیکه دارای شرایط لازم برای گواهی نیست و یا در آن دعوی حق امتناع از گواهی دارد و یا بعنوال گواه یا مترجم دعوت شده است.
 +
 +
۳-کسیکه از حقوق اجتماعی محروم است و یا از اشتغال بکار یا صنعتی ممنوع یا معلق گردیده یا تحت مقررات تأمینی سالب آزادی یا در آزادی تحت نظر بوده یا هست.
 +
 +
رئیس_ماده ۲۷۲:
 +
 +
ماده۲۷۲-کارشناس در محل و روز معین دعوت میشود در موارد فوتی ممکن است دعوت زبانی بعمل آید.
 +
 +
باز پرس پس از حضور کارشناس مدلول ماده ۹۴ را اجراء و او را از وظیفه سر نگهداری که قانون مقرر کرده آگاه می کند و سپس به عبارت زیر سوگند می دهد.
 +
 +
با توجه بمسئولیتی که در پیشگاه خالق و نزد مخلوق بعهده میگیرد سوگند یاد کنید کاری را که بشما رجوع شده براستی و درستی انجام دهید و هیچ غرض و منظوری جز کشف حقیقت در نظر نگیرید و نسبت به تمام کارهائیکه انجام میدهد یا در حضور شما انجام میگیرد سر نگهدار باشید.
 +
 +
پس از این بازپرسی هویت او را می پرسد و پرسشهائی که مقتضی میداند بعمل میاورد پرسشهای جدید از کارشناس در هر حالی از بازجوئی ممکن است بعمل آید.
 +
 +
اگر اظهار عقیده بلافاصله ممکن نباشد باز پرس مهلتی می دهد که کارشناس در ظرف آن گزارش کتبی تقدیم دارد این مهلت نباید از سه ماه تجاوز کند.
 +
 +
رئیس_ ماده ۲۷۳:
 +
 +
ماده ۲۷۳-بازپرس در انجام کارشناسی نظارت کرده و اگر مقتضی بداند خودش هم حاضر میشود و در هر حال بترتیبی که لازم میداند وسائل انجام کایرا که از کارشناس خواسته فراهم نموده و در پیشرفت کار اهتمام میکند.
 +
 +
بازپرس احتیاط لازم را برای محفوظ ماندن اشیاء موضوع معاینه بعمل میاورد و برای اینکه مطمئن شود اعمال کار شناس از روی بی غرضی و بطور محرمانه انجام گیرد میتواند امر کند که عملیات کارشناس در آزمایشگاه دیگر عمومی یا خصوصی بعمل آید.
 +
 +
بازپرس میتواند مقرر دارد که کارشناس در موقع باز پرسی متهم و باز جوئی از گواه حاضر شود و نیز می تواند به او اجازه دهد برگ های بازجوئی را ملاحظه کند.
 +
 +
اگر کارشناس آزمایش مذکور در ماده ۲۶۸ را لازم بداند بازپرس میتواند بر طبق مقررات همان ماده اقدام نماید.
 +
 +
رئیس_ ماده۲۷۴:
 +
 +
ماده ۲۷۴- هر گاه تشخیص بیماری دماغی متهم رجوع
 +
 +
 +
+بکارشناس شود و قانون خطرناک بودن متهم را نسبت بجامعه شرط اعمال اقدامات تأمینی قرار داده باشد باز پرس از کارشناس خطرناک بودن متهم را نسبت بجامعه پرسش میکند.
 +
 +
کارشناسی در محلهای زیر بعمل میآید.
 +
 +
۱- در مورد متهمی که در بازداشت یا تحت یکی از اقدامات تأمینی سالب آزادی است در صورت امکان رسیدگی کارشناس در همانجا که متهم هست بعمل میآید و گرنه در تیمارستان مخصوص دادگستری یا تیمارستان دیگر,
 +
 +
۲- در مورد صغاریکه در بنگاه ترتیبی نگاهداری میشوند در صورت امکان در همان محل و الا بر طبق قسمت اخیر شق اول اقدام خواهد شد.
 +
 +
۳- در سایر موارد در محلی که باز پرس تعیین مینماید و در صورت اقتضاء بازپرس مقرر میدارد که تمام یا قسمتی از رسیدگی کارشناس در یکی از بنگاههای تابع دانشگاهها که برای بیماری دماغی است بعمل آید .
 +
 +
رئیس _ ماده ۲۷۵ :
 +
 +
ماده ۲۷۵ - در دعاوی راجع بجعل اسناد اگر برگ مسلم الصدور که برای تطبیق لازم است در یکی از دوائر دولتی یا در دست مأمورین بخدمات عمومی باشد باز پرس امر میکند که آنرا حاضر نمایند
 +
 +
نوشته هائی که در دست سایر اشخاص است اگر صدور آنها از ناحیه منتسب الیه مسلم باشد ممکن است اساس تطبیق واقع شود .
 +
 +
اگر نوشته اساس تطبیق در نزد کسی باشد که حق امتناع از اداء گواهی ندارد بازپرس در صورت اقتضاء اقدام ببازپرسی و ضبط آن میکند .
 +
 +
بازپرس باید زیر نوشته اساس تطبیق را امضاء نماید .
 +
 +
بازپرس میتواند حتی در غیر مورد جعل اسناد هم اگر لازم بداند امر دهد که متهم خطوطی که سابقاً نوشته حاضر کند یا حضوراً خطوطی بنویسد این معنی در صورت مجلس قید میشود
 +
 +
رئیس _ ماده ۲۷۶:
 +
 +
ماده ۲۷۶ - بازپرس نظریه کارشناس را وارد صورت مجلس میکند و اگر گزارش کتبی باشد بازپرس زیر آنرا امضاء کرده عیناً پیوست صورت مجلس مینماید .
 +
 +
رئیس _ ماده ۲۷۷ :
 +
 +
ماده ۲۷۷ - هر گاه اختلافی در عقیده کارشناسان حاصل شود یا عقیده آنان بنظر بازپرس مشکوک باشد کارشناس دیگری دعوت میشود و یا عقاید کارشناسان نزد متخصصین علمی یا فنی فرستاده شده عقیده آنان خواسته میشود .
 +
 +
رئیس _ ماده ۲۷۸ :
 +
 +
ماده ۲۷۸ - هر گاه کارشناس اوامر بازپرس را رعایت نکند یا در انجام اموری که باو رجوع شده مسامحه نماید کارشناس دیگری بجای او تعیین و بکارشناس متخلف اخطار میشود که برای مدافعه از خود حاضر گردد.
 +
 +
اگر کارشناس حاضر نشد یا مدافعه او موجه نبود ضمن قراری بتأدیه دویست تا سه هزار ریال بصندوق جرائم محکوم میشود .
 +
 +
رئیس _ ماده ۲۷۹ :
 +
 +
ماده ۲۷۹ - برای ترجمه نوشته ایکه بزبان بیگانه است یکنفر مترجم تعیین میشود .
 +
 +
اگر کسی که میخواهد یا میباید اظهاری بکند یا اداء گواهی نماید زبان ایرانی نداند و یا لهجه او طوری باشد که بیانات او کاملاً فهمیده نشود بازپرس یکنفر مترجم یا کسیکه آشنا بلهجه او باشد تعیین میکند .
 +
 +
اظهار یا گواهی ممکن است بطور کتبی بعمل آید و در اینمورد ترجمه آن که بوسیله مترجم شده در صورت مجلس درج میگردد .
 +
 +
رئیس - ماده ۲۸۰ :
 +
 +
ماده ۲۸۰ - مقررات مربوط بکارشناس درباره مترجم تا اندازه که قابل اجرا است رعایت میشود .
 +
 +
[۴- موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه ]
 +
 +
رئیس _ اگر تصویب میفرمائید جلسه را ختم کنیم (صحیح است ) جلسه آینده روز یکشنبه سوم شهریور ماه سه ساعت پیش از ظهر دستور هم لوایح موجوده . (مجلس نیمساعت پیش از ظهر ختم شد )
 +
 +
رئیس مجلس شورای ملی ـ حسن اسفند یاری
 +
 +
 +
  
  
 
[[رده:مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دوازدهم - ۳ آبان ۱۳۱۸ تا ۹ آبان ۱۳۲۰]]
 
[[رده:مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دوازدهم - ۳ آبان ۱۳۱۸ تا ۹ آبان ۱۳۲۰]]

نسخهٔ ‏۱۱ سپتامبر ۲۰۱۳، ساعت ۱۶:۰۴

مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری دوازدهم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری دوازدهم

قوانین بنیان ایران نوین مصوب مجلس شورای ملی
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری دوازدهم
مذاکرات مجلس شورای ملی ۲۷ امرداد ۱۳۱۹ نشست ۵۳

دوره دوازدهم قانونگذاری

Page 1 missing

دکتر سنگ ـ بیات ـ حریری ـ پارسا ـ فاطمی ـ حمزه ـ تاش ـ پناهی ـ عزیزی ـ دکتر ملک زاده ـ افشار ـ مخبر ـ فرهمند ـ کازرونیان ـ نقابت ـ اهری ـ طباطبائی .

شعبه ششم ـ آقایان : بوداغیان ـ دشتی ـ موقر ـ مسعودی خراسانی ـ حسن اسفند یاری ـ شباهنگ ـ ابراهیمی ریگی ـ کیوان ـ مهدوی ـ ملک مدنی ـ تولیت ـ دکتر ادهم ـ کاظم یزدی ـ نواب یزدی ـ موید قوامی ـ سمیعی ـ مرات اسفند یاری ـ صفاری .

به شعبه اول اضافه میشود آقای یار احمدی ـ به شعبه دوم آقای رهبری ـ به شعبه سوم آقای جرجانی .

رئیس _ از آقایان خواهش میشود بعد از جلسه تشکیلات خودشان را بدهند و زودتر کمیسیون مبتکرات و عرایض و مرخصی را انتخاب بفرمایند .

[۳- بقیه شور اول لایحه آئین دادرسی کیفری از ماده ۲۳۳ تا ۲۸۰ ]

رئیس - بقیه شور اول گزارش کمیسیون دادگستری راجع به آئین دادرس کیفری از ماده ۲۳۳ مطرح است ماده ۲۳۳ قرائت میشود :

ماده ۲۳۳ - در غیر موارد مذکور در ماده ۲۲۴ اگر متهم سخت بیمار یا زن آبستن یا زنی باشد که طفل خودش را شیر میدهد و یا اوضاع و احوال عمل و صفات و حالات اخلاقی و اجتماعی او اقتضاء داشته باشد دادرس میتواند با ذکر دلیل کتباً دستور دهد که قرار باز داشت او مطلقا اجرا نشود و یا باخذ وثیقه یا کفیل اجراء آن توقیف شود .

این تصمیم در صورت اقتضا قابل گسیختن است .

رئیس _ ماده ۲۳۴:

ماده ۲۳۴ - باز پرسی که در خارج مقر دادسرا و بدون حضور دادستان یا نماینده دادسرا اقدام میکند میتواند در مواردیکه قانون صدور قرار بازداشت را اجازه میدهد قرار بازداشت موقتاً صادر و اجرا نماید و پس از خواستن نظریه دادسرا آنرا ابقاء یا بقرار دیگری تبدیل و اجراء نماید .

رئیس _ ماده ۲۳۵ :

ماده ۲۳۵ - کسیکه باختیار از اجراء قرار یا دستور بازداشت یا حبس خود امتناع میکند متمرد نامیده میشود . عنوان متمرد باقی است تا موقعیکه حکم منع او صادر یا قرار یا دستور بازداشت گسیخته شود یا بزه یا کیفری که امر ببازداشت برای آن بوده ساقط گردد .

متهم فراری از بازداشتگاه یا زندان از جهت همه آثار در حکم متمرد است .

رئیس _ ماده ۲۳۶:

ماده ۲۳۶ - مدت بازداشت از روزی شروع میشود که متهم بر اثر قرار یا دستور مقام قضائی یا در نتیجه یکی از اقدامات مذکور در ماده ۱۷۳ و ۱۷۴ تحت بازداشت آمده باشد .

اگر متهم از جهت بزه دیگری بازداشت شده باشد مبدء مزبور نسبت به بزه جدید روز اطلاع قرار یا دستور بازداشت بمتهم است و در صورت محکومیت او برای بزه سابق مبدء بازداشت برای احتساب کیفر بزه اخیر از روزی است که کیفر بزه اول تماماً اجرا شود .

رئیس _ ماده ۲۳۷ :

ماده ۲۳۷ - بعد از رفع بازداشت اگر دستور احضار متهم برای دادرسی صادر شود و متهم فرار کرده یا در صدد فرار است رئیس دادگاهی که صالح برای رسیدگی باتهام است قرار بازداشت او را صادر مینماید .

رئیس - ماده ۲۳۸:

مبحث دوم ـ آزادی متهم در جریان بازجوئی و دادرسی

ماده ۲۳۸ - در غیر موارد مذکور در ماده ۲۲۴ در هر مرحله از بازجوئی و دادرسی جز در مرحله فرجام هرگاه قرار بازداشت لزوم نداشته باشد دادرس میتواند آنرا گسیخته یا تبدیل کند .

پس از آنکه قرار بازداشت گسیخته یا تبدیل شد در صورتیکه موجبات آن از نو فراهم آید مجدداً صادر میگردد . باز پرس قبل از آنکه امر برهائی متهم بدهد یا قرار بازداشت او را گسیخته کند باید نظریه دادسرا را بخواهد .

رئیس _ ماده ۲۳۹ :

ماده ۲۳۹ -آزاد کردن متهم بازداشته در صورتیکه

باید برای بزه دیگری در بازداشت باشد یا مقام دیگری تسلیم شود جایز نیست .

بدون امر کتبی صادر از دادسرا کسی را که بامر مقام قضائی در بازداشت است نمیتوان آزاد نمود .

رئیس _ ماده ۲۴۰ :

ماده ۲۴۰ - هر گاه متهم موجبات بازداشت را مرتفع دید میتواند از بازپرس رفع بازداشت خود را بخواهد و چنانچه تا پنج روز از تاریخ تسلیم درخواست ببازپرس درخواست او انجام نشود متهم حق دارد تا ۱۰ روز پس از انقضای پنج روز نامبرده بدادگاه شهرستان شکایت کند ولی نمیتواند در امور جنحه بیش از دو ماه یکمرتبه و در امور جنائی بیش از چهار ماه یکمرتبه از این حق استفاده نماید . رسیدگی در جلسه اداری بعمل میاید و دادگاه میتواند متهم را در مواردی که لازم میداند احضار کند رأی دادگاه قابل پژوهش و فرجام نیست .

رئیس _ ماده ۲۴۱ :

ماده ۲۴۱ - هر گاه درخواست آزادی موقت در جریان دادرسی بشود دادرس قبلا در این باب رسیدگی کرده قرار مقتضی صادر مینماید مگر اینکه درخواست در ضمن آخرین دفاع در دادرسی بعمل آمده باشد که در این صورت در ضمن حکم نسبت بآن تعیین تکلیف میشود .

رئیس _ ماده ۲۴۲ :

ماده ۲۴۲ - در حکم محکومیت متهم بکیفر حبس هر چند حکم قابل شکایت باشد نمیتوان امر بآزادی موقت متهم نمود .

اگر کیفر باندازه باشد که دادرس با احتساب مدت باز داشت کیفر را تماماً اجرا شده اعلام کند باید متهم فوراً آزاد شود مگر اینکه دادگاه صادر کننده حکم نظر بوضعیت محکوم از جهت نداشتن محل اقامت معینی و یا بیم فرار رهائی او را موکول بگرفتن تأمین نموده باشد .

رئیس _ ماده ۲۴۳ :

ماده ۲۴۳ - باز پرس می تواند اجرای قرار آزادی را مشروط بدادن وثیقه یا کفیل نماید .

بازپرس در قرار مذکور میتواند متهم را از اقامت در محل معینی ممنوع دارد یا او را باقامت در حوزه معینی دور از محل وقوع بزه یا محلی که اعلام کننده بزه یا شاکی یا متضرر از آن یا یکی از خویشان نزدیک آنان اقامت دارد الزام نماید این الزامات را میتوان بموجب قرار دیگری گسیخت یا تغییر داد . تصمیمات نام برده از طرف دادسرا قابل شکایت در دادگاه شهرستان است .

رئیس _ ماده ۲۴۴ :

ماده ۲۴۴ - وثیقه و کفالت برای تأمین اجرای او امر مقامات قضائی است وثیقه عبارت است از گذاشتن مبلغی وجه نقد یا برگ های بهادار در صندوق دادگستری یا رهن غیر منقولی که بهای آن دو برابر مبلغ وجه نقد مورد وثیقه باشد .

کفالت عبارت است از تعهد متهم با یک یا چند تن دیگر از اشخاص معتبر که مبلغ معین از طرف بازپرس را در مورد مذکور در ماده ۲۵۴ بطور تضامن بپردازد .

رئیس _ ماده ۲۴۵ :

ماده ۲۴۵ - وثیقه یا کفالت باید طوری باشد که اولا بنحو موثری مانع شود که متهم از تعهدات خود تخلف نماید و ثانیاً هزینه را که از طرف دولت یا خواهان خصوصی میشود و همچنین خسارت خواهان خصوصی و کیفر نقدی را در صورت محکومیت تأمین کند .

در قرار آزادی مبلغی که بهر یک از این دو قسمت تعلق میگیرد تصریح شده و در صورت منع تعقیب یا تبرئه مبلغ مربوط بقسمت دوم در حال رد میشود و نسبت بقسمت اول طبق ماده ۲۵۶ اقدام میشود .

اگر بنظر بازپرس مورد مقتضی آزادی متهم است و قادر بتهیه وثیقه یا کفیل نیست او را ملزم میکند که در اوقات معینی بدفتری که در قرار خود تعیین مینماید حاضر شود . و روزها و ساعات حضور را با ملاحظه کار و مسافت بین

محل اقامت متهم تا آن دفتر تعیین و بلافاصله مدلول قرار را بآن دفتر اعلام مینماید که راجع بحضور متهم نظارت کرده هرگونه تخلفی مشاهده شود گزارش دهد .

اگر بنظر بازپرس مورد مقتضی آزادی متهم است و قادر بتهیه وثیقه یا کفیل برای تأمین تمام موضوعات مذکور در اینماده نیست میتواند بمیزانی که قادر است اقدام بگرفتن وثیقه یا کفیل کرده و بعلاوه اقدام مذکور در قسمت دوم اینماده را نیز بعمل میاورد .

رئیس _ ماده ۲۴۶ :

ماده ۲۴۶ - باز پرس راجع بقبول وثیقه یا کفیل قبل از آزاد کردن متهم قرار صادر میکند .

وثیقه یا کفیل بموجب صورت مجلس پذیرفته میشود و کفیل یا وثیقه دهنده نیز آنرا امضاء مینماید

در صورت مجلس کفیل محل اقامتی برای خود انتخاب یا معرفی میکند و ابلاغ هر گونه برگی در آنجا بعمل میاید .

رئیس _ ماده ۲۴۷ :

ماده ۲۴۷ - کفالت شخصی پذیرفته میشود که اعتبار او برای پرداخت وجه الکفاله محل تردید نباشد . تشخیص این موضوع بعهده مقامی است که قرار اخذ کفیل میدهد .

رئیس _ ماده ۲۴۸ :

ماده ۲۴۸ - در صورتیکه متهم فرار نماید از وثیقه یا وجه الکفاله بدواً هزینه که دولت نموده تأدیه میشود .

رئیس _ ماده ۲۴۹ :

ماده ۲۴۹ _ اگر در جریان دعوی کیفری اعتبار کفیل از بین برود یا نقصان پیدا کند مقام قضائی که کار در دست اوست کتباً بمتهم اخطار میکند که در ظرف ده روز یک یا چند کفیل دیگر حاضر کند و قید مینماید اگر در ظرف اینمدت اقدام بمعرفی کفیل نکند بازداشت خواهد شد . تا وقتیکه کفالت جدید قبول شود کفالت سابق بقوت خود باقی است .

رئیس _ ماده ۲۵۰ :

ماده۲۵۰- در صورت مجلس مذکور در ماده ۲۴۶ یا در صورت مجلسی که بعداً تنظیم میشود باید متهم متعهد شود از الزاماتی که قانون بعهده او گذاشته تخلف نکند در مورد مذکور در قسمت سوم و چهارم ماده ۲۴۵ متهم نسبت بالزامی که مقرر است بهمان ترتیب تعهد میکند.

رئیس_ ماده۲۵۱:

ماده ۲۵۱- متهمی که باید برای آزادی خود و وثیقه بدهد قبل از دادن وثیقه یا کفیل و انجام تمام تشریفات مذکور در مواد سابق آزاد نخواهد شد.

رئیس_ ماده ۲۵۲:

ماده۲۵۲- اگر کفیل از روی قرائن کافی متوجه شود که متهم در صدد فرار است باید فوراً مقامیرا که آزادی داده مستحضر کند اگر بر اثر این اقدام متهم قبل از فرار بازداشت شود کفیل از تأدیه مبلغی که تعهد کرده است برائت حاصل میکند.

اگر بر بازپرس مسلم گردد که کفیل دروغ گفته ضمن قراری او را بتأدیه مبلغی از ۲۰۰۰ تا ۵۰۰۰ ریال بصندوق جرائم محکوم می نماید و کفالت از بقوت خود باقی است.

رئیس_ ماده ۲۵۳:

ماده۲۵۳- کفیلی که بجهت عذر موجهی نمیتواند دیگر تعهدات خود را انجام دهد میتواند دیگری را بجای خود برای کفالت حاضر کرده و معرفی نماید.

اگر باز پرس کسیرا که معرفی شده معتبر شناخته میتواند ضمن قراری کفیل را تبدیل نماید و این قرار کفیل اول فقط نسبت بآینده بری مینماید.

رئیس_ ماده ۲۵۴:

ماده۲۵۴- هر گاه متهمی که آزادی باو داده شده از تعهدات خود تخلف کند باز پرس قرار آزادی او را گسیخته و امر به بازداشت او میدهد.

هر گاه متهم فرار کرده یا در صدد فرار باشد بهمین نحو اقدام میشود.

اگر وثیقه یا التزام یا کفالتی هم داده شده باشد در قرار نامبرده در صورت اقتضاء حکم به ضبط وثیقه یا اخذ وجه التزام


یا وجه الکفاله و امر بتحویل آن بصندوق جرائم صادر میشود.

قرار ضبط مال غیر منقول در حکم سند رسمی انتقال آن محسوب است.

هر گاه محکوم برای اجرای کیفر حاضر نشود دادرس صادر کننده حکم کیفر بنحو فوق اقدام میکند.

رئیس_ماده۲۵۵:

ماده۲۵۵-متهم و کفیل میتوانند در ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ حکم ضبط وثیقه یا اخذ وجه التزام یا وجه الکفاله ثابت نمایند که عدم انجام تعهد مستند به پیش آمدی بوده که در اختیار آنان نبوده در صورت ثبوت قرار گسیخته میشود و گرنه قابل اجرا خواهد بود.

رئیس_ ماده۲۵۶:

ماده ۲۵۶-وقتی وثیقه مسترد و یا کفیل از تعهد خود بری میگردد که متهم خواه محکوم یا تبرئه شده باشد بتمام تعهدات مذکور در ماده ۲۴۵ این قانون و ماده ۲۲۰ قانون کیفر عمومی وفا نموده و مبلغی که محکوم است بصندوق جرائم تأدیه نماید از وثیقه کسر شود.

رئیس_ ماده ۲۵۷:

فصل سوم

اعمال باز جوئی

مبحث اول _ قواعد کلی

ماده ۲۵۷- باز پرس برای اقداماتیکه باید در خارج مقر او بعمل آید بمقام قضائی آن محل دستور میدهد و اقداماتی که باید در حوزه دیگری بعمل آید ببازپرس آن حوزه یا جانشین او رجوع مینماید و مقام مرجوع باعمالی که برای کشف حقیقت موضوعی که باو ارجاع شده لازم یا مفید میداند نیز اقدام می کند هر چند اعمال مزبور صریحاً مورد در خواست نباشد باز پرسی که مشغول باز جوئی است خود او نیز برای سرعت پیشرفت کار یا جهت مهم دیگری میتواند با موافقت دادستان بحوزه دیگر رفته متصدی اقدامات لازمه گردد و در این صورت باید بلافاصله بداد سرای آن حوزه اطلاع بدهد.

رئیس_ ماده۲۵۸

ماده ۲۸۵-بازپرس مکلف است که در اقدامات خود تسریع کرده و فقط باموری اقدام کند که برای کشف حقیقت بنظر او لازم است خواه امور مزبور بنفع متهم بوده یا بضرر او باشد

هر گاه تعیین خسارات ناشی از بزه برای داد لازم بنظر آید و یا خواهان خصوصی در بین باشد باز پرس این قسمت را نیز مورد قرار میدهد

اگر باز پرس در اثنای باز جوئی در اثنای باز جوئی که نسبت به بزه میکند از بزه دیگری مطلع شود که از پیش خود قابل تعقیب باشد باید اسناد و برگها و اطلاعات مربوطه بآنرا بدون متوقف کردن بازجوئی که در بازجوئی که در جریان است نزد دادستان شهرستان ارسال دارد

رئیس_ ماده ۲۵۹

ماده ۲۵۹-اعمال موقت کیفرهای تبعی در مورد ی که قانون تجویز کرده در ضمن قرار مدلل پس از باز پرسی متهم بعمل میآید و اگر بازپرسی ممکن نیست پس از صدور دستور احضار یا جلب یا بازداشت بدان اقدام میشود قرار پس از صدور بلافاصله باید اجراء و به دادسرا فرستاده شود

اقدامات تأمینی که قبل از باز پرسی یا صدور دستور احضار یا جلب یا بازداشت ممکن است موقتاً اعمال شود نیز در ضمن قرار مدلل بعمل میآید و متهم حق شکایت ندارد

رئیس_ ماده۲۶۰

ماده ۲۶۰-در صورت مجلس بازجوئی محتوی پرسشهای باز پرس و پاسخهای کسی که مورد معاینه یا باز پرسی واقع شده و اظهاراتی که او از پیش خود کرده خواهد بود و اگر دادرس حق مراجعه بیاد داشتهای کتبی داده باشد این امر نیز در صورت مجلس قید میشود

اگر از طرف کسی که مورد معاینه یا باز پرسی است تقریرات او را در صورت مجلس قید و تصریح نماید که عین تقریرات اوست.


رئیس_ ماده ۲۶۱

ماده ۲۶۱-بازپرس در اولین باز جوئی که با حضور متهم بعمل میاورد در صورتی که متهم در بازداشت یا تحت نظر در یکی از بنگاهها است باو اظهار میدارد که محل اقامت خود را تعیین یا محل اقامتی برای خود بر طبق ماده ۱۱۳ انتخاب کند تا هر ابلاغی در آنجا بعمل آید

رئیس_ ماده ۲۶۶

ماده ۲۶۶-در موقع از بازجوئی متضرر از بزه حتی در صورتی هم سمت خواهان خصوصی اتخاذ نکرده میتواند برای کشف حقیقت یاد داشت هائی داده و هر اقدامی را که موثر بداند پیشنهاد کند

رئیس _ماده۲۶۳

ماده ۲۶۳-باز پرس و کارمند دادسرا و مدیر دفتر و منشی و سایر خدمتگزاران دادگستری و کارشناس و مترجم و اشخاص دیگر که بمناسبت وظیفه اطلاعاتی نسبت ببازجوئی و نتیجه آن پیدا کرده اند باستثناء اطراف خصوصی دعوا و گواه باید آنها را مکتوم دارند

رئیس_ ماده ۲۶۴

ماده ۲۶۴-حدودی که قوانین مدنی برای ادله اثبات دعوی مقرر داشته در دعاوی کیفری لازم الرعایه نیست

رئیس_ ماده ۲۶۵

مبحث دوم

معاینه

ماده ۲۶۵-باز پرس بوسیله معاینه اشخاص و امکنه و اشیاء آثاری را که از بزه باقی مانده معلوم میکند. اگر بزه اثری نگذاشته یا اثر آن از بین رفته یا پراکنده یا جابجا شده یا در آن تغییر داده شده باشد باز پرس حالت حاضره را تشریح و در حدود امکان حالت اولیه را هم تعیین میکند و درصورت از بین رفتن یا تغییر کردن چگونگی و همچنین زمان از بین رفتن و علت آنرا معلوم میکند.

و هر وسیله فنی دیگری اقدام کند و اگر مقتضی بداند انجام آنها را بمأمورین مربوطه مینماید اثر انگشت دست و یا نشانه های دیگر که برای شناختن اشخاص مفید است برداشته شده و در صورت اقتضاء بفوریت باداره مربوطه فرستاده میشود تا نتیجه تشخیص خود را بلافاصله برای بازپرس بفرستد

رئیس_ ماده ۲۶۶:

ماده ۲۶۶-در هر مورد که معاینه بدنی متهم مفید باشد با رعایت عفت و حیا بآن اقدام می شود معاینه نسبت بغیر متهم مشروط بوجود قرائن کافی با ضرورت قطعی است.

این اقدام بتصدی بازپرس یا کسی که تعیین میکند بعمل میاید در صورت انتخاب دیگری باز پرس میتواند در موقع معاینه حاضر شود و شخص مورد معاینه میتواند در خواست نماید کسی که مورد اعتماد او بوده و حضور او بسرعت ممکن باشد در موقع معاینه حضور داشته باشد.

رئیس_ ماده ۲۶۷:

ماده ۲۶۷-باز پرس در موقع معاینه امکنه میتواند امر بدهد که حاضرین یا بعضی از آنان پیش از خاتمه صورتجلس از محل معاینه دور نشوند.

در صورت تخلف مأمورین بامر بازپرس متخلف را بر گردانده و مانع از بین او میشوند.

رئیس_ ماده ۲۶۸:

ماده ۲۶۸-برای اینکه معلوم شود امری بوجود آمده یا بترتیب معینی ممکن بوده است بوجود آید بازپرس میتواند اقدام بآزمایش نماید و مراقبت مینماید که در حدود امکان این اقدام علنی نشود.

آزمایش عبارت از تجدید وضعیت سابق است در حدود امکان و آزمایش مخالف احساسات ملی یا دینی و اخلاق حسنه یا نظم عمومی ممنوع است.

رئیس_ ماده۲۶۹:

ماده ۲۶۹-گواه و کارشناس که در موقع اقدام بمعناینه یا آزمایش برای معلوم کردن هویت اشخاص یا تشخیص امکنه و اشیاء یا برای تعیین خصوصیات موضوعی دعوت میشوند باید سوگند یاد کنند.


رئیس_ ماده ۲۷۰:

مبحث سوم

کارشناس

ماده ۲۷۰-هر گاه باز پرس محتاج بتشخیص امر فنی گردد میتواند آنرا رجوع بکارشناس نماید. ارجاع بکارشناس برای تشخیص بزهکار بعادت یا تشخیص اخلاق و بطور کلی برای تشخیص حالات روحی متهم که از بیماری ناشی نشده باشد جایز نیست.

ارجاع بکارشناس بموجب قرار بعمل میاید اگر بازپرس از پیش خود اقدام نکند دادسرا یا طرف خصوصی ذینفع میتواند ارجاع بکارشناس را درخواست کند.

کارشناس از بین کارشناسان رسمی انتخاب میشود و در صورت نبودن کارشناس رسمی از کسانیکه برای کارشناسی لایق باشند انتخاب میشود در هر حال رجحان با اشخاصی است که تخصص دارند.

کارشناسی که انتخاب می شود اگر رسمی نبوده و منحصر بفرد باشد ملزم بقبول است.

باز پرس می تواند در صورتیکه لازم بداند چند نفر کار شناس انتخاب نماید.

رئیس_ ماده ۲۷۱:

ماده ۲۷۱- اشخاص مشروحه زیر نمیتوانند وظائف کار شناس را انجام دهند.

۱-محجور.

۲-کسیکه دارای شرایط لازم برای گواهی نیست و یا در آن دعوی حق امتناع از گواهی دارد و یا بعنوال گواه یا مترجم دعوت شده است.

۳-کسیکه از حقوق اجتماعی محروم است و یا از اشتغال بکار یا صنعتی ممنوع یا معلق گردیده یا تحت مقررات تأمینی سالب آزادی یا در آزادی تحت نظر بوده یا هست.

رئیس_ماده ۲۷۲:

ماده۲۷۲-کارشناس در محل و روز معین دعوت میشود در موارد فوتی ممکن است دعوت زبانی بعمل آید.

باز پرس پس از حضور کارشناس مدلول ماده ۹۴ را اجراء و او را از وظیفه سر نگهداری که قانون مقرر کرده آگاه می کند و سپس به عبارت زیر سوگند می دهد.

با توجه بمسئولیتی که در پیشگاه خالق و نزد مخلوق بعهده میگیرد سوگند یاد کنید کاری را که بشما رجوع شده براستی و درستی انجام دهید و هیچ غرض و منظوری جز کشف حقیقت در نظر نگیرید و نسبت به تمام کارهائیکه انجام میدهد یا در حضور شما انجام میگیرد سر نگهدار باشید.

پس از این بازپرسی هویت او را می پرسد و پرسشهائی که مقتضی میداند بعمل میاورد پرسشهای جدید از کارشناس در هر حالی از بازجوئی ممکن است بعمل آید.

اگر اظهار عقیده بلافاصله ممکن نباشد باز پرس مهلتی می دهد که کارشناس در ظرف آن گزارش کتبی تقدیم دارد این مهلت نباید از سه ماه تجاوز کند.

رئیس_ ماده ۲۷۳:

ماده ۲۷۳-بازپرس در انجام کارشناسی نظارت کرده و اگر مقتضی بداند خودش هم حاضر میشود و در هر حال بترتیبی که لازم میداند وسائل انجام کایرا که از کارشناس خواسته فراهم نموده و در پیشرفت کار اهتمام میکند.

بازپرس احتیاط لازم را برای محفوظ ماندن اشیاء موضوع معاینه بعمل میاورد و برای اینکه مطمئن شود اعمال کار شناس از روی بی غرضی و بطور محرمانه انجام گیرد میتواند امر کند که عملیات کارشناس در آزمایشگاه دیگر عمومی یا خصوصی بعمل آید.

بازپرس میتواند مقرر دارد که کارشناس در موقع باز پرسی متهم و باز جوئی از گواه حاضر شود و نیز می تواند به او اجازه دهد برگ های بازجوئی را ملاحظه کند.

اگر کارشناس آزمایش مذکور در ماده ۲۶۸ را لازم بداند بازپرس میتواند بر طبق مقررات همان ماده اقدام نماید.

رئیس_ ماده۲۷۴:

ماده ۲۷۴- هر گاه تشخیص بیماری دماغی متهم رجوع


+بکارشناس شود و قانون خطرناک بودن متهم را نسبت بجامعه شرط اعمال اقدامات تأمینی قرار داده باشد باز پرس از کارشناس خطرناک بودن متهم را نسبت بجامعه پرسش میکند.

کارشناسی در محلهای زیر بعمل میآید.

۱- در مورد متهمی که در بازداشت یا تحت یکی از اقدامات تأمینی سالب آزادی است در صورت امکان رسیدگی کارشناس در همانجا که متهم هست بعمل میآید و گرنه در تیمارستان مخصوص دادگستری یا تیمارستان دیگر,

۲- در مورد صغاریکه در بنگاه ترتیبی نگاهداری میشوند در صورت امکان در همان محل و الا بر طبق قسمت اخیر شق اول اقدام خواهد شد.

۳- در سایر موارد در محلی که باز پرس تعیین مینماید و در صورت اقتضاء بازپرس مقرر میدارد که تمام یا قسمتی از رسیدگی کارشناس در یکی از بنگاههای تابع دانشگاهها که برای بیماری دماغی است بعمل آید .

رئیس _ ماده ۲۷۵ :

ماده ۲۷۵ - در دعاوی راجع بجعل اسناد اگر برگ مسلم الصدور که برای تطبیق لازم است در یکی از دوائر دولتی یا در دست مأمورین بخدمات عمومی باشد باز پرس امر میکند که آنرا حاضر نمایند

نوشته هائی که در دست سایر اشخاص است اگر صدور آنها از ناحیه منتسب الیه مسلم باشد ممکن است اساس تطبیق واقع شود .

اگر نوشته اساس تطبیق در نزد کسی باشد که حق امتناع از اداء گواهی ندارد بازپرس در صورت اقتضاء اقدام ببازپرسی و ضبط آن میکند .

بازپرس باید زیر نوشته اساس تطبیق را امضاء نماید .

بازپرس میتواند حتی در غیر مورد جعل اسناد هم اگر لازم بداند امر دهد که متهم خطوطی که سابقاً نوشته حاضر کند یا حضوراً خطوطی بنویسد این معنی در صورت مجلس قید میشود

رئیس _ ماده ۲۷۶:

ماده ۲۷۶ - بازپرس نظریه کارشناس را وارد صورت مجلس میکند و اگر گزارش کتبی باشد بازپرس زیر آنرا امضاء کرده عیناً پیوست صورت مجلس مینماید .

رئیس _ ماده ۲۷۷ :

ماده ۲۷۷ - هر گاه اختلافی در عقیده کارشناسان حاصل شود یا عقیده آنان بنظر بازپرس مشکوک باشد کارشناس دیگری دعوت میشود و یا عقاید کارشناسان نزد متخصصین علمی یا فنی فرستاده شده عقیده آنان خواسته میشود .

رئیس _ ماده ۲۷۸ :

ماده ۲۷۸ - هر گاه کارشناس اوامر بازپرس را رعایت نکند یا در انجام اموری که باو رجوع شده مسامحه نماید کارشناس دیگری بجای او تعیین و بکارشناس متخلف اخطار میشود که برای مدافعه از خود حاضر گردد.

اگر کارشناس حاضر نشد یا مدافعه او موجه نبود ضمن قراری بتأدیه دویست تا سه هزار ریال بصندوق جرائم محکوم میشود .

رئیس _ ماده ۲۷۹ :

ماده ۲۷۹ - برای ترجمه نوشته ایکه بزبان بیگانه است یکنفر مترجم تعیین میشود .

اگر کسی که میخواهد یا میباید اظهاری بکند یا اداء گواهی نماید زبان ایرانی نداند و یا لهجه او طوری باشد که بیانات او کاملاً فهمیده نشود بازپرس یکنفر مترجم یا کسیکه آشنا بلهجه او باشد تعیین میکند .

اظهار یا گواهی ممکن است بطور کتبی بعمل آید و در اینمورد ترجمه آن که بوسیله مترجم شده در صورت مجلس درج میگردد .

رئیس - ماده ۲۸۰ :

ماده ۲۸۰ - مقررات مربوط بکارشناس درباره مترجم تا اندازه که قابل اجرا است رعایت میشود .

[۴- موقع و دستور جلسه بعد ـ ختم جلسه ]

رئیس _ اگر تصویب میفرمائید جلسه را ختم کنیم (صحیح است ) جلسه آینده روز یکشنبه سوم شهریور ماه سه ساعت پیش از ظهر دستور هم لوایح موجوده . (مجلس نیمساعت پیش از ظهر ختم شد )

رئیس مجلس شورای ملی ـ حسن اسفند یاری