تفاوت میان نسخه‌های «مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با نماینده رادیو تلویزیون فرانسه ۱۱ تیر ماه ۱۳۵۴»

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(۸ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
 +
{{سرصفحه پروژه
 +
| عنوان = [[محمدرضا شاه پهلوی آریامهر|اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران]]
 +
[[سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۴ خورشیدی تازی]]
 +
| قسمت =
 +
| قبلی = [[برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی دی تا اسفند ماه]]
 +
| بعدی = [[برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی فروردین تا خرداد ماه]]
 +
| یادداشت = }}
  
 +
[[پرونده:ShahanshahAryamehrInterviewRadioFranceTir1354.jpg|thumb|left|220px|مصاحبه آریامهر با رادیو فرانس]]
 +
[[پرونده:ShahanshahAryamehrInterviewRadioFrance11Tir1354.jpg|thumb|left|180px|مصاحبه شاهنشاه آریامهر با رادیو فرانس]]
 +
[[پرونده:ShahanshahAryamehrInterviewRadioFranceTir1354a.jpg|thumb|left|180px|]]
  
 +
'''مصاحبه شاهنشاه آریامهر با «ادوار سابلیه» مفسر رادیو فرانسه ۱۱ تیر ماه ۱۳۵۴ خورشیدی'''
  
'''مصاحبه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با نماینده رادیو تلویزیون فرانسه ۱۱ تیر ماه ۱۳۵۴'''
+
«شاهنشاه ایران مسلماً باهوش‌ترین، روشنفکرترین و ممتازترین مرد سیاسی هستند که در سال‌های اخیر ملاقات کرده‌ام.» این سخنان تحسین‌آمیزی است که «جان کندی» رئیس جمهوری فقید آمریکا در سال ۱۹۶۲ به زبان آورده است. همین باعث شد که در میان سران کشورهای جهان سوم، توجه به اظهارات معظم‌له بیشتر بشود. شاهنشاه ایران در پنجاه و پنج سالگی موفق شده‌اند عظمت ایران را تجدید فرمایند. شاهنشاه ایران در تمام سوءقصدها، توطئه‌ها و بحران‌هایی که شدیدترین آن‌ها نزدیک بود در سال ۱۹۵۳ (۱۳۳۲) به بهای از دست دادن سلطنت تمام شود، موفق بیرون آمده‌اند. مفسر رادیو تلویزیون فرانسه اضافه می‌کند: «شاهنشاه ایران اداره کننده مدرن پذیرفتند به ده سئوالی که «ادوار سابلیه» مفسر رادیو فرانسه برای بهتر شناختن شخصیت معظم‌له مطرح کرده است، بدون هیچگونه ابهامی پاسخ بدهند.
  
  
: '''ارتباط قیمت نفت با سایر منابع انرژی'''
+
'''پرسش- شاهنشاها، آیا شما قیمت جدیدی را برای نفت پیشنهاد می‌فرمایید؟ به عقیده شما این افزایش قیمت تا چه حد خواهد بود؟'''
: قیمت نفت باید با قیمت سایر منابع انرژی متناسب باشد، یعنی باید دید هزینه انرژی حاصل از زغال سنگ یا نفت دریای شمال یا سواحل امریکا یا دریای چین که به وسیله چاه‌های عمیق باید استخراج شود، به چه قیمتی تمام خواهدشد؟ بنابراین طبیعی است که قیمت نفت، باید با قیمت دیگر منابع انرژی که در دنیا به دست خواهدآمد، برابری کند. به نظر من سایر منابع انرژی کاملاً ضروری است، زیرا نفت تا بیست‌وپنج یا سی سال دیگر تمام خواهدشد.
+
:شاهنشاه آریامهر: قیمت نفت باید با قیمت سایر منابع انرژی متناسب باشد، یعنی باید دید هزینه انرژی حاصل از زغال سنگ یا نفت دریای شمال یا سواحل امریکا یا دریای چین که به وسیله چاه‌های عمیق باید استخراج شود، به چه قیمتی تمام خواهدشد؟ بنابراین طبیعی است که قیمت نفت، باید با قیمت دیگر منابع انرژی که در دنیا به دست خواهدآمد، برابری کند. به نظر من سایر منابع انرژی کاملاً ضروری است، زیرا نفت تا بیست‌وپنج یا سی سال دیگر تمام خواهدشد.
  
: '''مذاکره بین کشورهای تولیدکننده و مصرف‌ کننده نفت'''
 
: ما همیشه با سیاست فرانسه در زمینه مذاکره بین کشورهای تولیدکننده و مصرف‌کننده نفت موافق بوده‌ایم. علاوه بر این، خود من در سال 1973 چنین پیشنهادی را مطرح کردم، ولی این پیشنهاد دنبال نشد. در اولین کنفرانسی که در پاریس تشکیل شد، زمینه مساعدی برای این امر وجود نداشت و مذاکرات منجر به شکست شد. البته این امر از ابتدا معلوم بود، اما فکر می‌کنم این بار با کمی کوشش بتوان راه مذاکره بین کشورهای تولیدکننده و مصرف‌کننده را هموار کرد.
 
  
: '''انعقاد قرارداد با فرانسه'''
+
'''پرسش- اعلیحضرتا، شما نسبت به تصمیم جدید فرانسه در ترتیب مذاکرات بین کشورهای مصرف کننده و تولید کننده نفت چه نظری دارید؟ '''
: مذاکره درباره انعقاد قراردادهای متعدد بین ایران و فرانسه طبق برنامه پیشرفت می‌کنند. بزرگترین قرارداد طبیعتاً قرارداد ساختمان نیروگاه اتمی است که سفارش‌هایی در این زمینه به فرانسه داده‌ایم و فکر می‌کنم مشغول تهیه آن هستید. ساختمان مترو نیز که کار عظیمی است، به زودی آغاز خواهدشد، مخصوصاً اگر شما خوب کار کنید، در شهرهای دیگر ایران هم به دلایل متعدد مترو ساخته خواهدشد، این مترو که با برق کار خواهدکرد، مشکل رفت و آمد را حل می‌کند. ما می‌خواهیم درمورد مصرف نفت نمونه‌ای برای دیگران باشیم و نشان دهیم اولین کشوری هستیم که در مصرف نفت صرفه‌جویی به عمل می‌آوریم.
+
:شاهنشاه آریامهر: ما همیشه با سیاست فرانسه در زمینه مذاکره بین کشورهای تولیدکننده و مصرف‌کننده نفت موافق بوده‌ایم. علاوه بر این، خود من در سال ۱۹۷۳ چنین پیشنهادی را مطرح کردم، ولی این پیشنهاد دنبال نشد. در اولین کنفرانسی که در پاریس تشکیل شد، زمینه مساعدی برای این امر وجود نداشت و مذاکرات منجر به شکست شد. البته این امر از ابتدا معلوم بود، اما فکر می‌کنم این بار با کمی کوشش بتوان راه مذاکره بین کشورهای تولیدکننده و مصرف‌کننده را هموار کرد.
  
: '''تسلیحات ایران'''
 
: درباره اینکه به چه علت به خرید مقادیر زیادی اسلحه مبادرت می‌ورزیم، باید بگویم به همان دلیلی که فرانسه یا آلمان غربی یا انگلستان خرج تسلیحات خود می‌کنند. آیا این کشورها در معرض تهدید هستند؟ دیگر اینکه تجارب سی ساله اخیر به من آموخته‌است که به هیچ چیز نمی‌توان اعتماد داشت. در هر لحظه ممکن است اتفاقی پیش آید که انتظار آن نمی‌رود. تنگه هرمز که مدخل خلیج فارس و دریای عمان و اقیانوس هند است، منطقه‌ای است که فکر ما را همیشه به خود مشغول داشته‌است.
 
  
: '''دفاع از منطقه خلیج فارس'''
+
'''پرسش- اعلیحضرتا، «ژاک شیراک» در سفر ماه دسامبر خود به ایران، بقدری وعده قرارداد با خود آورد که ما او را «پاپا نوئل» نامیدیم. فکر می‌کنم مجموع این قراردادها به مبلغ ۲۵ میلیارد فرانک فرانسه رسیده باشد. این وعده‌ها و قراردادها در چه مرحله‌ای هستند؟'''
: با دفاع از تنگه هرمز و منطقه خلیج فارس، می‌خواهیم این منطقه را از خطرات دور نگه داریم و در حفظ آرامش و ثبات آن بکوشیم تا بتوان به بهره‌برداری از منابع طبیعی این منطقه و فروش و صدور آن پرداخت و یک کشتیرانی کاملاً آزاد و مطمئن در خلیج فارس و تنگه هرمز و همچنین در دیگر دریاهای آزاد داشت. البته ما مسئولیت کمتری در دریاهای آزاد داریم، اما در اقیانوس هند که به آب‌های ما مربوط است، احساس مسئولیت می‌کنیم.
+
:شاهنشاه آریامهر:  مذاکره درباره انعقاد قراردادهای متعدد بین ایران و فرانسه طبق برنامه پیشرفت می‌کنند. بزرگترین قرارداد طبیعتاً قرارداد ساختمان نیروگاه اتمی است که سفارش‌هایی در این زمینه به فرانسه داده‌ایم و فکر می‌کنم مشغول تهیه آن هستید. ساختمان مترو نیز که کار عظیمی است، به زودی آغاز خواهدشد، مخصوصاً اگر شما خوب کار کنید، در شهرهای دیگر ایران هم به دلایل متعدد مترو ساخته خواهدشد، این مترو که با برق کار خواهدکرد، مشکل رفت و آمد را حل می‌کند. ما می‌خواهیم درمورد مصرف نفت نمونه‌ای برای دیگران باشیم و نشان دهیم اولین کشوری هستیم که در مصرف نفت صرفه‌جویی به عمل می‌آوریم.
: و اما درمورد کردهای عراق که گفته‌می‌شود ما آنها را رها کردیم، باید بپرسم چه چیز را رها کردیم؟ کردها که مانند ما آریایی نژادند متأسفانه در موقعیت یأس‌آوری بودند و توانایی ادامه جنگ را نداشتند.
 
  
: '''رابطه دوستانه با کشورهای کمونیست'''
 
: روابط ما با کشورهای کمونیست بستگی به رفتار آنها دارد. اگر آنها نسبت به ما رفتار دوستانه داشته‌باشند، هیچ علتی ندارد که ما هم عین همان رفتار را با آنها نداشته‌باشیم. بنابراین روش ما بستگی به این دارد که کشورهای کمونیست چه رویه‌ای نسبت به ما اتخاذ کنند. در اوضاع و احوال موجود، روابط ما با بسیاری از آنها عالی است.
 
  
: '''زندانیان سیاسی'''
+
'''پرسش- با اینکه ایران در تهدید جنگ یا حمله خارجی نیست، به چه علت به خرید مقادیر عظیم تسلیحات اقدام می‌کند؟ '''
: اتهامات بعضی از روزنامه‌ها به ما درباره وضع زندانیان سیاسی در ایران، نزد چه کسانی به حیثیت ما لطمه وارد می‌آورد؟ اگر منظورتان کسانی است که نوشته‌های پاره‌ای از این جراید را باور می‌کنند، در این مورد کاری نمی‌شود کرد. متأسفانه وسایل ارتباط جمعی تحت تأثیر افرادی هستند که به آنها "چپ‌های افراطی" می‌گویند. این افراد از کمونیست‌ها هم خطرناک‌ترند، برای اینکه لااقل هدف کمونیست‌ها معلوم است. کمونیست‌ها نظریه و فلسفه‌ای ندارند و وقتی برای صلح و آرامش کار می‌کنند، معلوم است که چه می‌خواهند، در حالی که این افراد هدفی ندارند، نه صلح می‌خواهند، نه جنگ، نه ثروت، نه فقر، فکر می‌کنم تنها منظور آنها خرابکاری است نه سازندگی، و این امری است نقطه مقابل کاری که ما در ایران می‌کنیم، زیرا ما سازنده هستیم.
+
:شاهنشاه آریامهر:درباره اینکه به چه علت به خرید مقادیر زیادی اسلحه مبادرت می‌ورزیم، باید بگویم به همان دلیلی که فرانسه یا آلمان غربی یا انگلستان خرج تسلیحات خود می‌کنند. آیا این کشورها در معرض تهدید هستند؟ دیگر اینکه تجارب سی ساله اخیر به من آموخته‌است که به هیچ چیز نمی‌توان اعتماد داشت. در هر لحظه ممکن است اتفاقی پیش آید که انتظار آن نمی‌رود. تنگه هرمز که مدخل خلیج فارس و دریای عمان و اقیانوس هند است، منطقه‌ای است که فکر ما را همیشه به خود مشغول داشته‌است.
  
: '''اجتماع همه احزاب در یک حزب'''
 
: ما احزاب سیاسی را منحل نکرده‌ایم، بلکه با ایجاد یک حزب واحد، کلیه تشکیلات سیاسی موجود در کشور به این حزب ملحق شدند. به این ترتیب علاوه بر این احزاب و گروه‌های سیاسی، بقیه مردم کشور هم به این حزب پیوستند و اکنون تمام تشکیلات سیاسی سابق در این حزب جمع شده‌اند. این امر موجب شد که در انتخابات اخیر، در بعضی موارد در یک حوزه انتخاباتی، سه یا چهار یا پنج نامزد انتخابات با افکار سیاسی مختلف داشتیم. در حال حاضر تمام ملت در این حزب واحد عضویت دارند. این حزب مبیّن دوستی و وطن‌پرستی ایرانیان و فلسفه انقلاب بهمن 1341 است. به همین جهت است که برای اولین بار انتخاباتی با شرکت همه مردم کشور داشتیم. من فکر می‌کنم این انتخابات یک انتخابات نمونه بود.
 
  
: '''پادشاه مدرن'''
+
'''پرسش- می‌گویند ایران نقش پاسداری منطقه خلیج فارس را به عهده دارد. شما برای مبارزه با شورشیان، به خلیج عمان قوا فرستاده‌اید. آیا شما نقشه بخصوصی در این منطقه دارید؟ '''
: درباره اینکه آیا من یک پادشاه مدرن هستم یا پادشاه کشور هزارویک شب، فکر می‌کنم بیشتر یک پادشاه مدرن باشم، حتی اگر بتوانم بگویم من کمی هم از مدرن جلوتر هستم، زیرا به آینده فکر می‌کنم نه به حال. من همیشه به ملت خود گوشزد کرده‌ام که باید همواره چند گام جلوتر از حوادث باشند. به این ترتیب میل دارم در صورت امکان، از مدرن هم مدرن‌تر باشم و پیوسته به آینده ملت و کشور خود بیندیشم.
+
:شاهنشاه آریامهر: با دفاع از تنگه هرمز و منطقه خلیج فارس، می‌خواهیم این منطقه را از خطرات دور نگه داریم و در حفظ آرامش و ثبات آن بکوشیم تا بتوان به بهره‌برداری از منابع طبیعی این منطقه و فروش و صدور آن پرداخت و یک کشتیرانی کاملاً آزاد و مطمئن در خلیج فارس و تنگه هرمز و همچنین در دیگر دریاهای آزاد داشت. البته ما مسئولیت کمتری در دریاهای آزاد داریم، اما در اقیانوس هند که به آب‌های ما مربوط است، احساس مسئولیت می‌کنیم. و اما درمورد کردهای عراق که گفته‌می‌شود ما آنها را رها کردیم، باید بپرسم چه چیز را رها کردیم؟ کردها که مانند ما آریایی نژادند متأسفانه در موقعیت یأس‌آوری بودند و توانایی ادامه جنگ را نداشتند.
 +
 
 +
 
 +
'''پرسش- شاهنشاه، شما حامی اصلی اکراد در جنگ استقلال طلبی آن‌ها بوده‌اید، اما گفته می‌شود: پس از موافقت با عراق، آن‌ها را بکلی رها کرده‌اید. آیا این امر صحت دارد؟'''
 +
:شاهنشاه آریامهر: البته می‌توان گفت که ما آن‌ها را رها کرده‌ایم. اما چه چیز را رها کرده‌ایم؟ اکراد که مانند ما آریایی نژادند متأسفانه در موقعیت یأس‌آوری بودند و دیگر قادر به ادامه جنگ نبودند
 +
 
 +
 
 +
'''پرسش- فکر می‌کنید روابط شما با کشورهای کمونیست، به همان خوبی روابط شما با آمریکا باشد؟ '''
 +
:شاهنشاه آریامهر: روابط ما با کشورهای کمونیست بستگی به رفتار آنها دارد. اگر آنها نسبت به ما رفتار دوستانه داشته‌باشند، هیچ علتی ندارد که ما هم عین همان رفتار را با آنها نداشته‌باشیم. بنابراین روش ما بستگی به این دارد که کشورهای کمونیست چه رویه‌ای نسبت به ما اتخاذ کنند. در اوضاع و احوال موجود، روابط ما با بسیاری از آنها عالی است.
 +
 
 +
 
 +
'''پرسش- هر چند وقت یک بار پاره‌ای از جراید دنیا به شکنجه و زجر زندانیان سیاسی در ایران اشاره می‌کنند. پاسخ شما به این اتهامات- که به حیثیت ایران لطمه می‌زند- چیست؟ '''
 +
:شاهنشاه آریامهر: اتهامات بعضی از روزنامه‌ها به ما درباره وضع زندانیان سیاسی در ایران، نزد چه کسانی به حیثیت ما لطمه وارد می‌آورد؟ اگر منظورتان کسانی است که نوشته‌های پاره‌ای از این جراید را باور می‌کنند، در این مورد کاری نمی‌شود کرد. متأسفانه وسایل ارتباط جمعی تحت تأثیر افرادی هستند که به آنها "چپ‌های افراطی" می‌گویند. این افراد از کمونیست‌ها هم خطرناک‌ترند، برای اینکه لااقل هدف کمونیست‌ها معلوم است. کمونیست‌ها نظریه و فلسفه‌ای ندارند و وقتی برای صلح و آرامش کار می‌کنند، معلوم است که چه می‌خواهند، در حالی که این افراد هدفی ندارند، نه صلح می‌خواهند، نه جنگ، نه ثروت، نه فقر، فکر می‌کنم تنها منظور آنها خرابکاری است نه سازندگی، و این امری است نقطه مقابل کاری که ما در ایران می‌کنیم، زیرا ما سازنده هستیم.
 +
 
 +
 
 +
'''پرسش- شما تاکنون یک رژیم سیاسی را در ایران حفظ کرده‌اید که می‌گویند به سبک غربی بوده است. ولی حالا تصمیم گرفته‌اید احزاب سیاسی را منحل کنید و به جای آن یک حزب واحد تشکیل دهید. اعلیحضرت این تغییر را چگونه توجیه می‌فرمایند؟ '''
 +
:شاهنشاه آریامهر: ما احزاب سیاسی را منحل نکرده‌ایم، بلکه با ایجاد یک حزب واحد، کلیه تشکیلات سیاسی موجود در کشور به این حزب ملحق شدند. به این ترتیب علاوه بر این احزاب و گروه‌های سیاسی، بقیه مردم کشور هم به این حزب پیوستند و اکنون تمام تشکیلات سیاسی سابق در این حزب جمع شده‌اند. این امر موجب شد که در انتخابات اخیر، در بعضی موارد در یک حوزه انتخاباتی، سه یا چهار یا پنج نامزد انتخابات با افکار سیاسی مختلف داشتیم. در حال حاضر تمام ملت در این حزب واحد عضویت دارند. این حزب مبیّن دوستی و وطن‌پرستی ایرانیان و فلسفه انقلاب بهمن ۱۳۴۱ است. به همین جهت است که برای اولین بار انتخاباتی با شرکت همه مردم کشور داشتیم. من فکر می‌کنم این انتخابات یک انتخابات نمونه بود.
 +
 
 +
 
 +
'''پرسش- شاهنشاها، گاهی شما را پادشاه یک کشور مدرن، گاهی پادشاه هزار و یکشب معرفی می‌کنند. به نظر آن اعلیحضرت، تصویر واقعی خودتان چیست؟ '''
 +
:شاهنشاه آریامهر: درباره اینکه آیا من یک پادشاه مدرن هستم یا پادشاه کشور هزارویک شب، فکر می‌کنم بیشتر یک پادشاه مدرن باشم، حتی اگر بتوانم بگویم من کمی هم از مدرن جلوتر هستم، زیرا به آینده فکر می‌کنم نه به حال. من همیشه به ملت خود گوشزد کرده‌ام که باید همواره چند گام جلوتر از حوادث باشند. به این ترتیب میل دارم در صورت امکان، از مدرن هم مدرن‌تر باشم و پیوسته به آینده ملت و کشور خود بیندیشم.
  
 
[[رده:سال ۱۳۵۴]]
 
[[رده:سال ۱۳۵۴]]
 
[[رده:مصاحبه‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر]]
 
[[رده:مصاحبه‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۲ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۱۹:۰۸

برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی دی تا اسفند ماه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۴ خورشیدی تازی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی فروردین تا خرداد ماه
مصاحبه آریامهر با رادیو فرانس
مصاحبه شاهنشاه آریامهر با رادیو فرانس
ShahanshahAryamehrInterviewRadioFranceTir1354a.jpg

مصاحبه شاهنشاه آریامهر با «ادوار سابلیه» مفسر رادیو فرانسه ۱۱ تیر ماه ۱۳۵۴ خورشیدی

«شاهنشاه ایران مسلماً باهوش‌ترین، روشنفکرترین و ممتازترین مرد سیاسی هستند که در سال‌های اخیر ملاقات کرده‌ام.» این سخنان تحسین‌آمیزی است که «جان کندی» رئیس جمهوری فقید آمریکا در سال ۱۹۶۲ به زبان آورده است. همین باعث شد که در میان سران کشورهای جهان سوم، توجه به اظهارات معظم‌له بیشتر بشود. شاهنشاه ایران در پنجاه و پنج سالگی موفق شده‌اند عظمت ایران را تجدید فرمایند. شاهنشاه ایران در تمام سوءقصدها، توطئه‌ها و بحران‌هایی که شدیدترین آن‌ها نزدیک بود در سال ۱۹۵۳ (۱۳۳۲) به بهای از دست دادن سلطنت تمام شود، موفق بیرون آمده‌اند. مفسر رادیو تلویزیون فرانسه اضافه می‌کند: «شاهنشاه ایران اداره کننده مدرن پذیرفتند به ده سئوالی که «ادوار سابلیه» مفسر رادیو فرانسه برای بهتر شناختن شخصیت معظم‌له مطرح کرده است، بدون هیچگونه ابهامی پاسخ بدهند.


پرسش- شاهنشاها، آیا شما قیمت جدیدی را برای نفت پیشنهاد می‌فرمایید؟ به عقیده شما این افزایش قیمت تا چه حد خواهد بود؟

شاهنشاه آریامهر: قیمت نفت باید با قیمت سایر منابع انرژی متناسب باشد، یعنی باید دید هزینه انرژی حاصل از زغال سنگ یا نفت دریای شمال یا سواحل امریکا یا دریای چین که به وسیله چاه‌های عمیق باید استخراج شود، به چه قیمتی تمام خواهدشد؟ بنابراین طبیعی است که قیمت نفت، باید با قیمت دیگر منابع انرژی که در دنیا به دست خواهدآمد، برابری کند. به نظر من سایر منابع انرژی کاملاً ضروری است، زیرا نفت تا بیست‌وپنج یا سی سال دیگر تمام خواهدشد.


پرسش- اعلیحضرتا، شما نسبت به تصمیم جدید فرانسه در ترتیب مذاکرات بین کشورهای مصرف کننده و تولید کننده نفت چه نظری دارید؟

شاهنشاه آریامهر: ما همیشه با سیاست فرانسه در زمینه مذاکره بین کشورهای تولیدکننده و مصرف‌کننده نفت موافق بوده‌ایم. علاوه بر این، خود من در سال ۱۹۷۳ چنین پیشنهادی را مطرح کردم، ولی این پیشنهاد دنبال نشد. در اولین کنفرانسی که در پاریس تشکیل شد، زمینه مساعدی برای این امر وجود نداشت و مذاکرات منجر به شکست شد. البته این امر از ابتدا معلوم بود، اما فکر می‌کنم این بار با کمی کوشش بتوان راه مذاکره بین کشورهای تولیدکننده و مصرف‌کننده را هموار کرد.


پرسش- اعلیحضرتا، «ژاک شیراک» در سفر ماه دسامبر خود به ایران، بقدری وعده قرارداد با خود آورد که ما او را «پاپا نوئل» نامیدیم. فکر می‌کنم مجموع این قراردادها به مبلغ ۲۵ میلیارد فرانک فرانسه رسیده باشد. این وعده‌ها و قراردادها در چه مرحله‌ای هستند؟

شاهنشاه آریامهر: مذاکره درباره انعقاد قراردادهای متعدد بین ایران و فرانسه طبق برنامه پیشرفت می‌کنند. بزرگترین قرارداد طبیعتاً قرارداد ساختمان نیروگاه اتمی است که سفارش‌هایی در این زمینه به فرانسه داده‌ایم و فکر می‌کنم مشغول تهیه آن هستید. ساختمان مترو نیز که کار عظیمی است، به زودی آغاز خواهدشد، مخصوصاً اگر شما خوب کار کنید، در شهرهای دیگر ایران هم به دلایل متعدد مترو ساخته خواهدشد، این مترو که با برق کار خواهدکرد، مشکل رفت و آمد را حل می‌کند. ما می‌خواهیم درمورد مصرف نفت نمونه‌ای برای دیگران باشیم و نشان دهیم اولین کشوری هستیم که در مصرف نفت صرفه‌جویی به عمل می‌آوریم.


پرسش- با اینکه ایران در تهدید جنگ یا حمله خارجی نیست، به چه علت به خرید مقادیر عظیم تسلیحات اقدام می‌کند؟

شاهنشاه آریامهر:درباره اینکه به چه علت به خرید مقادیر زیادی اسلحه مبادرت می‌ورزیم، باید بگویم به همان دلیلی که فرانسه یا آلمان غربی یا انگلستان خرج تسلیحات خود می‌کنند. آیا این کشورها در معرض تهدید هستند؟ دیگر اینکه تجارب سی ساله اخیر به من آموخته‌است که به هیچ چیز نمی‌توان اعتماد داشت. در هر لحظه ممکن است اتفاقی پیش آید که انتظار آن نمی‌رود. تنگه هرمز که مدخل خلیج فارس و دریای عمان و اقیانوس هند است، منطقه‌ای است که فکر ما را همیشه به خود مشغول داشته‌است.


پرسش- می‌گویند ایران نقش پاسداری منطقه خلیج فارس را به عهده دارد. شما برای مبارزه با شورشیان، به خلیج عمان قوا فرستاده‌اید. آیا شما نقشه بخصوصی در این منطقه دارید؟

شاهنشاه آریامهر: با دفاع از تنگه هرمز و منطقه خلیج فارس، می‌خواهیم این منطقه را از خطرات دور نگه داریم و در حفظ آرامش و ثبات آن بکوشیم تا بتوان به بهره‌برداری از منابع طبیعی این منطقه و فروش و صدور آن پرداخت و یک کشتیرانی کاملاً آزاد و مطمئن در خلیج فارس و تنگه هرمز و همچنین در دیگر دریاهای آزاد داشت. البته ما مسئولیت کمتری در دریاهای آزاد داریم، اما در اقیانوس هند که به آب‌های ما مربوط است، احساس مسئولیت می‌کنیم. و اما درمورد کردهای عراق که گفته‌می‌شود ما آنها را رها کردیم، باید بپرسم چه چیز را رها کردیم؟ کردها که مانند ما آریایی نژادند متأسفانه در موقعیت یأس‌آوری بودند و توانایی ادامه جنگ را نداشتند.


پرسش- شاهنشاه، شما حامی اصلی اکراد در جنگ استقلال طلبی آن‌ها بوده‌اید، اما گفته می‌شود: پس از موافقت با عراق، آن‌ها را بکلی رها کرده‌اید. آیا این امر صحت دارد؟

شاهنشاه آریامهر: البته می‌توان گفت که ما آن‌ها را رها کرده‌ایم. اما چه چیز را رها کرده‌ایم؟ اکراد که مانند ما آریایی نژادند متأسفانه در موقعیت یأس‌آوری بودند و دیگر قادر به ادامه جنگ نبودند


پرسش- فکر می‌کنید روابط شما با کشورهای کمونیست، به همان خوبی روابط شما با آمریکا باشد؟

شاهنشاه آریامهر: روابط ما با کشورهای کمونیست بستگی به رفتار آنها دارد. اگر آنها نسبت به ما رفتار دوستانه داشته‌باشند، هیچ علتی ندارد که ما هم عین همان رفتار را با آنها نداشته‌باشیم. بنابراین روش ما بستگی به این دارد که کشورهای کمونیست چه رویه‌ای نسبت به ما اتخاذ کنند. در اوضاع و احوال موجود، روابط ما با بسیاری از آنها عالی است.


پرسش- هر چند وقت یک بار پاره‌ای از جراید دنیا به شکنجه و زجر زندانیان سیاسی در ایران اشاره می‌کنند. پاسخ شما به این اتهامات- که به حیثیت ایران لطمه می‌زند- چیست؟

شاهنشاه آریامهر: اتهامات بعضی از روزنامه‌ها به ما درباره وضع زندانیان سیاسی در ایران، نزد چه کسانی به حیثیت ما لطمه وارد می‌آورد؟ اگر منظورتان کسانی است که نوشته‌های پاره‌ای از این جراید را باور می‌کنند، در این مورد کاری نمی‌شود کرد. متأسفانه وسایل ارتباط جمعی تحت تأثیر افرادی هستند که به آنها "چپ‌های افراطی" می‌گویند. این افراد از کمونیست‌ها هم خطرناک‌ترند، برای اینکه لااقل هدف کمونیست‌ها معلوم است. کمونیست‌ها نظریه و فلسفه‌ای ندارند و وقتی برای صلح و آرامش کار می‌کنند، معلوم است که چه می‌خواهند، در حالی که این افراد هدفی ندارند، نه صلح می‌خواهند، نه جنگ، نه ثروت، نه فقر، فکر می‌کنم تنها منظور آنها خرابکاری است نه سازندگی، و این امری است نقطه مقابل کاری که ما در ایران می‌کنیم، زیرا ما سازنده هستیم.


پرسش- شما تاکنون یک رژیم سیاسی را در ایران حفظ کرده‌اید که می‌گویند به سبک غربی بوده است. ولی حالا تصمیم گرفته‌اید احزاب سیاسی را منحل کنید و به جای آن یک حزب واحد تشکیل دهید. اعلیحضرت این تغییر را چگونه توجیه می‌فرمایند؟

شاهنشاه آریامهر: ما احزاب سیاسی را منحل نکرده‌ایم، بلکه با ایجاد یک حزب واحد، کلیه تشکیلات سیاسی موجود در کشور به این حزب ملحق شدند. به این ترتیب علاوه بر این احزاب و گروه‌های سیاسی، بقیه مردم کشور هم به این حزب پیوستند و اکنون تمام تشکیلات سیاسی سابق در این حزب جمع شده‌اند. این امر موجب شد که در انتخابات اخیر، در بعضی موارد در یک حوزه انتخاباتی، سه یا چهار یا پنج نامزد انتخابات با افکار سیاسی مختلف داشتیم. در حال حاضر تمام ملت در این حزب واحد عضویت دارند. این حزب مبیّن دوستی و وطن‌پرستی ایرانیان و فلسفه انقلاب بهمن ۱۳۴۱ است. به همین جهت است که برای اولین بار انتخاباتی با شرکت همه مردم کشور داشتیم. من فکر می‌کنم این انتخابات یک انتخابات نمونه بود.


پرسش- شاهنشاها، گاهی شما را پادشاه یک کشور مدرن، گاهی پادشاه هزار و یکشب معرفی می‌کنند. به نظر آن اعلیحضرت، تصویر واقعی خودتان چیست؟

شاهنشاه آریامهر: درباره اینکه آیا من یک پادشاه مدرن هستم یا پادشاه کشور هزارویک شب، فکر می‌کنم بیشتر یک پادشاه مدرن باشم، حتی اگر بتوانم بگویم من کمی هم از مدرن جلوتر هستم، زیرا به آینده فکر می‌کنم نه به حال. من همیشه به ملت خود گوشزد کرده‌ام که باید همواره چند گام جلوتر از حوادث باشند. به این ترتیب میل دارم در صورت امکان، از مدرن هم مدرن‌تر باشم و پیوسته به آینده ملت و کشور خود بیندیشم.