پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مناسبت برگزاری کنگره‌های بین المللی پزشکی در تهران ۱۶ شهریور ماه ۱۳۴۷

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۱۰ اکتبر ۲۰۱۸، ساعت ۱۱:۱۶ توسط Bijan (گفتگو | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی چهارم درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۴۷ خورشیدی تازی

کنفرانس جهانی حقوق بشر - تهران ۲ تا ۲۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷


پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مناسبت برگزاری کنگره‌های بین المللی پزشکی در تهران ۱۶ شهریور ماه ۱۳۴۷

با کمال خوشوقتی، هشتمین کنگره‌های بین‌المللی پزشکی گرمسیری و مالاریا را که با شرکت استادان و محققان برجسته بیش از نود کشور جهان در تهران تشکیل می‌شود، افتتاح می‌کنیم، و مراتب تقدیر و تأیید ملت ایران به خصوص جامعه علمی و پزشکی آن را از مساعی پر ارزش اعضای این کنگره در خدمت به عالم دانش و بشریت اعلام می‌داریم.

تشکیل چنین کنگره‌ای، خود بهترین مظهر این واقعیت است که علم و دانش متعلق به تمام جامعه انسانی است و مرزهای جغرافیایی و نژادی نمی‌شناسد. از طرف دیگر این اجتماع دانشمندان به خوبی توجه جامعه امروز بشری را بدین حقیقت نشان می‌دهد که در امری که به تمام اجتماع انسانی مربوط است همکاری همه اجزا این اجتماع ضرورت دارد، و هر قدر این اشتراک مساعی کامل‌تر و وسیع‌تر باشد، پیروزی بشر در این مبارزه قاطع‌تر خواهدبود.

متأسفانه باید این حقیقت را تذکر داد که در دنیای امروزی ما، با وجود پیشرفتهای عظیمی که از نظر علمی در کشف راههای مؤثر برای پیشگیری و مبارزه با انواع بیماریها و درمان آنها به دست آمده، هنوز اکثریت افراد جامعه بشری از بیماری و ناتوانی جسمی رنج می‌برند، و در این مورد دیگر گناه از دانش و از دانشمندان نیست، بلکه از نواقص مختلف اجتماعی و سیاسی و اقتصادی است که مانع استفاده کامل از مواهب دانش و از زحمات دانشمندان در راه ریشه‌کن کردن بیماریها در بسیاری از جوامع بشری می‌شود.

بارها متذکر شده‌ایم که دشمنان واقعی بشریت، یعنی بیماری، جهل، فقر و بی‌عدالتیهای اجتماعی، نیروهای مشترکی هستند که آنها را از هم تفکیک نمی‌توان کرد، و به همین جهت مبارزه با هر یک از این عوامل فقط وقتی واقعاً ثمربخش می‌تواند بود که با همه آنها در آن واحد مبارزه‌شود، و مساعی فداکارانه و پر ارزش شما دانشمندان و میلیونها همکارانتان در سرتاسر جهان در راه ریشه‌کن کردن بیماریها، تا وقتی که عوامل دیگری چون فقر و گرسنگی و بی‌عدالتی کار خود را دنبال می‌کنند، قاطع و کامل نمی‌تواند بود.

اعتقاد راسخ ما این است که کوششهای بهداشتی می‌باید دوشادوش سایر کوششهای سازنده در شئون مادی و معنوی اجتماع، از قبیل آموزش، صنعت، کشاورزی، امور اجتماعی و نظایر آنها صورت گیرد، و بر همین اساس است که در سازمان اجتماع کنونی ایران، مسئله رشد اقتصادی و رفاه اجتماعی و پیشرفت آموزشی به صورت یک واحد کلی مورد توجه قرار گرفته‌است.

آرزوی ما این است که در صحنه بین‌المللی نیز همین توجه به کار رود تا نتیجه‌ای واقعاً رضایت‌بخش حاصل گردد، و آرزوی بزرگتر ما این است که اعتبارات هنگفتی که در حال حاضر صرف تسلیحات و توسعه نیروهای نظامی می‌شود، تا آنجا که ممکن است در راه مبارزه با دشمنان واقعی بشریت که بدانها اشاره کردیم، به کار رود.

ملت ما در پیشگاه تاریخ مفتخر است که در گذشته طولانی خود به خصوص در رشته‌ای که کنگره حاضر بدان مربوط است، یعنی در امر پزشکی خدمات فراوانی به بشریت کرده‌است، که دانشمندان عالیقدری چون اعضای این کنگره خود به اندازه ما بدانها وقوف دارند. در حال حاضر نیز کشور ما همکاری صمیمانه و مؤثری با سازمان بهداشت جهانی و سایر سازمانهای پزشکی و علمی بین‌المللی و ملی دارد، و در کنگره‌های مختلفی که بدین منظور در جهان تشکیل می‌شود، فعالانه شرکت می‌کند، و کارشناسان ایرانی متعددی به خدمات پزشکی در کشورهای جهان اشتغال دارند.

برگزاری کنگره حاضر در تهران فرصت تازه‌ای به ما می‌دهد که کمال تأیید و پشتیبانی خویش را از این همکاریهای بین‌المللی در امر مبارزه با بیماری که مستقیماً با سرنوشت جامعه بشری تماس دارد، ابرازداریم و توفیق شرکت‌کنندگان در این کنگره جهانی را در نیل به هدف عالی و انسانی خود صمیمانه آرزوکنیم.