پارک جمشیدیه

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
درگاه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی

کتابخانه اختصاصی کاخ نیاوران

درگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر


شاهنشاه و شهبانو و پرزیدنت سنگور پارک جمشیدیه را می‌گشایند از چپ: مهرداد پهلبد، نهاوندی، دکتر مجیدی، مهندس ایرانپور دیده می‌شوند
نمایی از پارک جمشیدیه
نمایی از پارک جمشیدیه

پارک جمشیدیه پردیس زیبایی در دامنه البرز در راه نیاوران به قله‌های سنگی کوه برای مردم تهران ساخته شد که بوی خوش سنبل و لاله‌اش در کمتر گلخانه‌ای یافت می‌شود و چشم انداز زیباش بی‌همانند است. پارک جمشیدیه و دیگر پارک‌های زیبای تهران را مردم پایتخت وامدار کوشش‌ها و راهنمایی‌ها و توجه علیاحضرت شهبانوی ایران هستند. ساختن پارک جمشیدیه از سوی دفتر مخصوص شهبانو آغاز شد و یک تیم از مهندسان جوان دفتر فنی با دستورها و زیر سرپرستی شهبانو ساخته شد. نزدیک به بیست ماه پیاده کردن نخشه‌ها و آرایه‌های پارک به درازا کشید.

در روز پنجم اردیبهشت ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو و میهمان گرامی ایران پرزیدنت سنگال سدار سنگور و بانو پارک جمشیدیه پارک همگانی فرهنگی به پهنه ۱۲ هکتار گشایش یافت.

در این آیین والاحضرت شاهدخت فاطمه پهلوی، سرکار علیه بانو فریده دیبا، شریف امامی رییس مجلس سنا، مهندس ریاضی رییس مجلس شورای ملی، وزیر دربار شاهنشاهی، وزیر امور خارجه، پهلبد وزیر فرهنگ و هنر، اسدالله نصر اصفهانی وزیر کشور، رییس کل تشریفات شاهنشاهی، شهردار پایتخت و گروهی از بزرگان کشوری و همراهان پرزیدنت لئوپولد سدار سنگور نیز بودند.

سپس اعلیحضرتین و میهمانان از بخش‌های کتابخانه، سالن خواندن، آمفی تاتر بزرگ هوای آزاد، رستوران و کافه تریا، آمفی تاتر کوچک، جای بازی کودکان و کانون‌های سرگرمی و آرامش مردم بازدید کردند.

آنگاه هوشنگ نهاوندی رییس دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو در سخنانی که ایراد کرد گفت:

تشریف فرمایی اعلیحضرتین و میهمانان عالیقدرشان حضرت رییس جمهوری سنگال و بانو برای بازدید و افتتاح باغ جمشیدیه برای کلیه خدمتگزاران دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو که این طرح بزرگ را به انجام رسانده‌اند موجب کمال سربلندی و افتخار است. این باغ بزرگ برای مصارف عام المنفعه به پیشگاه مبارک شاهنشاه آریامهر تقدیم شد و به ایجاد یک باغ عمومی و فضای فرهنگی برای مردم تهران اختصاص یافت و افتخار اجرای طرح به دفتر مخصوص علیاحضرت شهبانو محول شد. ... افتخار دارد که به شرف عرض برساند که به امر علیاحضرت شهبانو در تکمیل کوششی که در سال‌های گذشته برای ایجاد مرکزهای فرهنگی، موزه‌ها و کتابخانه‌ها از سوی دفتر مخصوص انجام یافت در سال جاری و در سال آینده کارهای گسترده‌ای برای ساختن و بازپیرایی باغ‌های همگانی و فضای ورزشی به ویژه در بخش‌های پرجمعیت تهران و شهرهای بزرگ دیگر و بنیاد مرکزهای فرهنگی و اجتماعی در این قبیل مناطق شهری صورت خواهد گرفت که در اجرای همه آنها الهام بخش خدمتگزاران دفتر مخصوص روح مردمی و انسانی انقلاب شاه و ملت در جهت کوشش برای آسایش اکثریت مردم خواهد بود. با اغتنام از فرصت اجازه می‌خواهد به شرف عرض برساند که در اجرای این طرح در مدتی کوناه و با هزینه‌ای معقول همکاران دفتر مخصوص کوشش و اهتمامی صمیمانه انجام داده‌اند که مخصوصا وظیفه دارد خدمات منوچهر ایرانپور مدیر فنی دفتر مخصوص و محمد برقعی و مهندسان امور فنی و ساختمان‌های دفتر را به عرض مبارک برساند.

پس از پایان سخنرانی‌ها و آیین گشایش پارک، شاهنشاه و شهبانو و میهمانان گرامی ایران شام را در رستوران پارک جمشیدیه خوردند.

ویژگی‌های پارک جمشیدیه

از میدان تجریش که وارد خیابان نیاوران می‌شوید از برابر کلانتری سربالایی خیابان جمشیدیه را در پیش بگیرید و در پایان این خیابان به یکی از زیباترین پارک‌های تهران وارد شوید که آمیزه‌ای از طبیعت سرسخت و جلوه‌هایی از هنر معاصر و سبزه و گل‌های خوشبو را در خود دارد. پارک جمشیدیه در نخستین نگاه، پارکی است که طبیعت سنگی، گل‌های خوشبو، زمزمه جویبارها، دست آوردهای هنر پیکره سازان امروزین (معاصر)، تکنولوژی جدید، سدای آبشار و آرامش را یک جا در خود دارد. نمایاندن هنرهای نمایشی، تندیس‌ها و پیکره‌ها از ویژگی‌های پارک جمشیدیه است. پارک جمشیدیه دارای چای‌خانه و تاتر در هوای آزاد، کتابخانه و سالن خواندن، سه زمین شطرنج با مهره‌های بسیار بزرگ، چند جای پرندگان که از آن سدای توتی (طوطی) و آواز مرغان عشق همواره پراکنده است. این پارک دو در شمالی و جنوبی دارد. در جنوبی ته خیابان جمشیدیه باز می‌شود و در شمالی، شمالی ترین جای پارک پس از گذشتن از آمفی تاتر قراردارد و اینجا چشم‌انداز گسترده و بی همانندی از تهران و همه پارک را دارد.


باغ جمشیدیه با سنگ‌های کوه ساخته شده است. ورود به پارک جمشیدیه، یادآور کوچه باغ‌های گذشته تهران است. در راه سربالایی بلند و زیبایی تا قله پارک و در کنار پله‌های سنگی، تخت‌های چوبی جاسازی شده است تا مردم بتواند زیر چنارهای کهن بنشینند و دمی تازه کنند. باغ جمشیدیه که ۱۲ هکتار یا ۱۲۰٬۰۰۰ متر مربع پهنه آن است آمیزه‌ای است از طبیعت سرکش با سنت باغسازی ایرانی. پارک جمشیدیه یادآور باغ فین کاشان است و همان زیبایی و تبارمندی و آرامش باغ کهن فین داراست. آلاچیق‌های کوچک و بزرگ در کنار تخته سنگ‌ها و آب روانی که از بلندی‌های « کُلک چال » سرچشمه می‌گیرد و آبشاروار و پرسدا در پارک می‌ریزد ساخته شده است. برکه‌ای کم ژرفا که اردک‌ها و قوهای زیبایی در آن شناورند، گوشه دیگر از هنر باغسازی ایرانی را نشان می‌دهند.