سفر محمدرضا شاه پهلوی به ترکیه ۲۵ اردیبهشت ۱۳۳۵ - ۸ خرداد ۱۳۳۵

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۲۶ ژوئیهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۲۱:۲۰ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران سفرهای رسمی محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

بیست و پنجمین سال شاهنشاهی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر/ سال ۱۳۳۵

درگاه محمدرضا شاه پهلوی آریامهر


سفر اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی به ترکیه ۲۵ اردیبهشت ۱۳۳۵ - ۸ خرداد ۱۳۳۵

شاهنشاه به دعوت رسمی جلال بایار رییس جمهور ترکیه ۲۵ اردیبهشت ماه از تهران به آنکارا پرواز کردند. شاهنشاه در فرودگاه آنکارا در آیین با شکوهی مورد پیشباز پرزیدنت بایار قرار گرفتند. در این آیین شاهنشاه در پاسخ به خیرمقدم پرزیدنت ترکیه فرمودند: "همانطور که ایران و ترکیه با الحاق به پیمان بغداد بیش از پیش ذر زندگی دیگر شریک شده‌اند، امیدواریم بتوانیم با همکاری کامل به سهم خود در تامین صلح منطقه و جهان موفق شویم و از شادکامی و ترقیات یکدیگر بهره‌مند گردیم."

۲۶ اردیبهشت ۱۳۳۵ شاهنشاه اتاقی را که رضا شاه بزرگ بیست و دو سال پیش در بازدید از ترکیه در آن بسر برده بودند بازدید فرمودند. شهردار آنکارا یکی از مهم‌ترین خیابان‌های شهر آنکارا را به نام خیابان پهلوی نامگذاری کرد. در این روز شاهنشاه در جشن باشکوهی که از سوی پرزیدنت بایار در کاخ چانگاپا برگذار شد در پاسخ بیانات رییس جمهور ترکیه فرمودند:

" اطمینان کامل دارم که با سیاست مشترکی که ایران و ترکیه اتخاذ کرده‌اند قدم‌های اساسی در راه تحکیم دوستی دو کشور و تقویت صلح در خاورمیانه برداشته خواهد شد."

دانش‌آموزان، دانشجویان و بازرگانان و دیگر ایرانیان در آنکارا در سفارت ایران به پیشگاه شاهنشاه شرفیاب شدند. شاهنشاه بیاناتی فرمودند: "با روابط دیرینه‌ای که بین دو ملت ایران و ترک برقرار است بخصوص حال که هم‌پیمان شده‌ایم ما ایرانیان وقتی اینجا هستیم خود را غریبه نمی‌بینیم ولی همانطور که گفتم امیدوارم که شما دانشجویان تحصیلات خود را زودتر تمام کرده به وطن بازگردید. بیایید و در برنامه‌های وسیعی که در پیش داریم شرکت کنید و در هر پیشرفتی که به امید خدا نصیب ما می‌شود سهیم باشید. ضمنا امیدوارم در آتیه عده بیشتری از ایرانیان به ترکیه بیایند و هم‌چنین دانشجویان ترک نیز به ایران بیایند و در موقع بازگشت هر کدام مشاهدات و احساسات خود را در کشور دوست و برادر خود منعکس سازند."

روزنامه‌های ترکیه از پیوندهای ژرف ایران و ترکیه یادکرده و آن را ستودند. روزنامه "ظفر" چاپ آنکارا نوشت شاهنشاه ایران که خدمات بزرگی به کشور خود و هم‌چنین به جامعه بشری کرده‌اند چه در داخل و چه در خارج از ایران محبوبیت خاصی دارند و مورد احترام عموم هستند.

۲۷ اردیبهشت ۱۳۳۵ پرزیدنت جلال بایار دو راس اسب والانژاد به شاهنشاه پیشکش کردند.

۲۸ اردیبهشت ۱۳۳۵ دانشکده افسری ترکیه مورد بازدید شاهنشاه قرارگرفت. پس از آن معظم‌له از سد ساریا آنکارا که در دست ساختمان بود بازدید کردند.

۳ خرداد ۱۳۳۵ شاهنشاه از نیروی دریایی ترکیه بازدید کردند و از سوی فرمانده دانشکده نیروی دریایی یک شمشیر طلا به پیشگاه شاهنشاه پیشکش شد.

۴ خرداد ۱۳۳۵ دانشگاه استانبول درجه دکترای افتخاری به همراه یک نشان طلا به پیشگاه شاهنشاه تقدیم داشت. سپس معطم‌له در سخنرانی خود فرمودند: "ایران و ترکیه هر دو احتیاج زیادی به صلح و امنیت کامل دارند تا بتوانند در پرتو آن برنامه‌های اجتماعی خود را که به منظور بالابردن سطح زندگی و رفاه خال مردم خویش طرح نموده‌اند عملی سازند."

۶ خرداد ۱۳۳۵ در مانوری که هواپیماهای نیروی هوایی ترکیه در پیشگاه شاهنشاه انجام دادند بالاترین نشان هوایی ترکیه به شاهنشاه پیشکش شد.

۸ خرداد ۱۳۳۵ شاهنشاه به سفر رسمی خود در ترکیه پایان دادند و به ایران بازگشتند. شاهنشاه از پیشباز گرم و احساسات پرشور دولت و مردم ترکیه در درازای سفر خود سپاسگزاری کردند و پیشرفت‌های گسترده ای که از آن ملت نیک نهاد ترک شده است را ارج نهادند.

۱۷ مهر ۱۳۳۶ رادیو آنکارا به آگاهی رسانید که دو خیابان در نزدیکی سفارت شاهنشاهی ایران در ترکیه به نام محمدرضا شاه پهلوی و تهران نامگذاری شد.

نگاه کنید به