جشن فرهنگ و هنر

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۹ ژانویهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۰:۳۱ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها) (اصلاح فاصلهٔ مجازی، اصلاح ارقام)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
درگاه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی

فرهنگ سرای نیاوران

درگاه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر
JashnFarhangHonar4th1350.jpg
StampArtandCultureFestivalTehran2534.JPG


جشن فرهنگ و هنر در ۴ آبان ماه ۱۳۴۷ گشایش یافت. آرمان این جشن شناختن و شناساندن فرهنگ و هنر در شهرها و روستاها تا ژرفای اجتماع برای آسان کردن تصمیم گیری و گسترش فرهنگ و هنر در راستای انقلاب شاه و مردم بود. این جشن در چند سال نخست دو هفته به درازا می‌کشید ولی کم کم به زمان آن افزوده شد و از ۴ تا ۳۰ آبان ماه جشن فرهنگ و هنر در شهرهای گوناگون کشور برگزار شد.

برگزاری کنگره تاریخ و فرهنگ ایران، سمپوزیوم باستانشناسی، همایش برای دشواری‌های آموزش فرهنگ در روستا، برگزاری هفته کتاب، گفتگو و سخنرانی درباره شاهنامه، گفتگو و سخنرانی درباره زبان پارسی، نشست‌های چامه خوانی، موسیقی، برگزاری نمایشگاه‌ها، گشایش موزه‌ها، برنامه‌های سپاس و بزرگداشت از پژوهشگران ایرانی از جمله کارهای بود که در جشن فرهنگ و هنر به آنها پرداخته می‌شد. برانگیزاندن مردم به کتاب خوانی و آشنا شدن به فرهنگ غنی کشور و شناساندن تاریخ کهن ایران از کارهای ارزنده شورای عالی وزارت فرهنگ و هنر در چارچوب این جشن‌ها بود.

تاریخچه

در روز ۶ تیر ماه ۱۳۴۶ قانون تاسیس شورای‌عالی فرهنگ و هنر از سوی وزیر فرهنگ و هنر به مجلس شورای ملی داده شد و از مجلس شورای ملی گذشت. [۱] بر پایه این قانون از این پس پروانه بنیان هر گونه سازمان آموزشی و هنری از دوره دبستان، دبیرستان، عالی و تصویب آیین نامه‌های آن و هم چنین بررسی و تصویب برنامه‌های آموزشی دبستان‌ها و دبیرستان‌ها و برآورد ارزش مدرک آموزشی و امتیازهایی که کسان از خارج از کشور در رشته‌های هنری به دست می‌آورند از کارهای این شورا می‌باشد. افزون بر این، برگزاری هر گونه جشنواره یا فستیوال، کنگره، نمایشگاه و مسابقه و یا هرگونه جشن و آیین بزرگداشت و یادبود درباره امور فرهنگ و هنر از کارهای شورای عالی می‌باشد.

آرمان بنیان شورای عالی فرهنگ و هنر هماهنگی در پروژه‌ها و برنامه‌ها و کارهای فرهنگی و هنری کشور و برقراری همکاری نزدیک میان سازمان‌های فرهنگی و هنری می‌باشد. هموندی شورای عالی فرهنگ و هنر بر پایه پیشنهاد وزیر فرهنگ و هنر و توشیح فرمان همایونی انجام خواهد یافت. ریاست این شورا با فرهنگ و هنر خواهد بود. وزیر آموزش وپرورش، وزیر اطلاعات، رییس فرهنگستان ایران، رییس دانشگاه تهران، دبیر کل شورای فرهنگی سلطنتی و ۸ تا ۱۴ نفر از فرهنگیان و هنرمندان برجسته کشوری که به پیشنهاد وزیر فرهنگ و هنر با فرمان همایونی به هموندی شورای عالی فرهنگ و هنر برگزیده می‌شوند.

آیین نامه‌های اجرایی قانون شورای عالی فرهنگ و هنر پس از تصویب شورای عالی پیاده خواهد شد و وزارت فرهنگ و هنر مامور اجرای این قانون می‌باشد.

جشن فرهنگ و هنر ۴ آبان ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو دهمین جشن فرهنگ و هنر در تالار رودکی گشایش یافت. در آیین گشایش دهمین جشن فرهنگ و هنر گروهی از استادان، آموزگاران، نمایندگان رسانه‌های همگانی، اندیشمندان، پژوهشگران و هنرمندان را که به پاس خدمات سال گذشته خود به دریافت نشان‌های تاج و همایون با درجه‌های گوناگون سرافراز شده‌اند به پیشگاه همایونی باریافتند. در این آیین والاحضرت شاهپور

۴ آبان ماه ۲۵۳۶ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو دهمین جشن فرهنگ و هنر در تالار رودکی گشایش یافت و اعلیحضرتین از برنامه باله « رومئو و ژولیت » که از سوی هنرمندان سازمان باله ملی ایران اجرا شد، دیدن فرمودند.[۲] شاهنشاه آریامهر هنگام گشایش دهمین جشن فرهنگ و هنر با گروهی از استادان، آموزگاران، نمایندگان رسانه‌های همگانی، اندیشمندان، پژوهشگران و هنرمندان را که به پاس خدمات گذشته خود به دریافت درجه‌های گوناگون نشان‌های تاج و همایون سرافراز شده بودند، گفتگو کردند. پس از اینکه اعلیحضرتین در جایگاه مخصوص قرار گرفتند، مهرداد پهلبد وزیر فرهنگ و هنر پس از تهنیت گویی برای جشن فرهنگ و هنر گزارشی رسا به آگاهی همایونی رسانید:

تبریک جشنی که در آغاز فقط با کوشش نویسندگان و هنرمندان وزارت فرهنگ و هنر برگزار شد اینک با همکاری صمیمانه بیست و پنج سازمان بر پا می‌گردد. ماه آبان به صورت ماه بزرگداشت فرهنگ ایرانی شکل گرفته است. در ده سالی که گذشت به مناسبت جشن‌های فرهنگ و هنر ۱۱٬۷۲۸ نمایشگاه ترتیب یافت و ۵۶۰ جلد کتاب و جزوه به چاپ رسید. شمار ۱۲٬۳۷۸ برنامه ادبی دربرگیرنده سخنرانی، شعر خوانی و گفتمان اجرا گردید و طی همایش‌ها و مجلس‌های خاصی در راه شناخت مبانی عظیم فرهنگ ملی، نظیر زبان فارسی شاهنامه فردوسی، تاریخ ایران، پژوهش‌های سودمند انجام گرفت.
از ۳۹۳ تن خادم فرهنگ و هنر کشور تجلیل به عمل آمد و ۵٬۶۰۰ مسابقه در رشته‌های مختلف هنری و ادبی ترتیب یافت و هر سال گروه‌های وسیع تری از افراد جامعه، در ماه فرخنده آبان از راه شرکت در این جشن ملی با جلوه‌های فرهنگ و هنر ایران آشنا شده‌اند.


بن مایه‌ها