مذاکرات مجلس شورای ملی ۳۱ فروردین ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۴۰

از مشروطه
(تغییرمسیر از 40)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مجلس شورای ملی مجموعه قوانین دوره قانونگذاری بیست و چهارم تصمیم‌های مجلس

مجلس شورای ملی مذاکرات دوره قانونگذاری بیست و چهارم

قوانین برنامه‌های عمرانی کشور
نمایندگان مجلس شورای ملی دوره قانونگذاری بیست و چهارم

مذاکرات مجلس شورای ملی ۳۱ فروردین ۲۵۳۵ شاهنشاهی نشست ۴۰

( مجلس ساعت ۹ صبح بریاست آقای عبدالله ریاضی تشکیل شد )

فهرست مطالب:

- قرائت اسامی غائبین جلسه قبل

۱ - قرائت اسامی غائبین جلسه قبل .

رئیس _ اسامی غائبین جلسه قبل قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

آقایان : آشوریان _ آصف _ آموزگار _ ابطحی _ دکتر ابوالهدی _ اجاق _ اسحقی کاهکش _ اسکندری _ اسکوئی _ دکتر الموتی _ امیر عشایری _ بارکزهی _ باقرزاده _ بنی احمد _ دکتر بهادری _ بهنیا _ دکتر تجدد _ تدین _ جاف _ جباری _ جعفر جوادی _ حیدری _ دکتر خطیبی _ خلیل زاده شیرازی _ ذوالفقاری _ ریگی _ رحیم زاده خوئی _ دکتر رشید یاسمی _ دکتر رضوانی _ رفعتی _ زرگرزاده _ ساگینیان _ سترک دره شوری _ سعادت فرد _ شادلو _ شادمان _ شریعت _ مهندس صائبی _ نوذر صادقی _ صحرائی _ صدیق زاده _ دکتر ضیائی _ دکتر عاملی تهرانی _ عطارد _ حسین غضنفری _ قادری _ قاضی _ قراگزلو شجاعی _ ماحوزی متولی _ مظهری _ معتضدی _ دکتر منتظری _ مهرزاد میر لاشاری _ ناظمی _ نوربخش _ مجتبی نوری _ نوری اسفندیاری_ وزیری _ هاشمی _ یگانه _ بانو اما آقایان _ بانو اسدی _ بانو جهانبانی _ بانو سلیلی _ بانو مشائی .

- بیانات قبل از دستور آقای آزمون _ بانو دکتر صنیع _ آقایان : حسینعلی سلیمانی _ حیدرزاده امین _ میرزالو _ بانو اباصلتی و آقای شیخ الاسلامی بانه

۲ _ بیانات قبل از دستور آقای آزمون _ بانو دکتر صنیع _ آقایان : حسینعلی سلیمانی _ حیدرزاده امین _ میرزالو _ بانو اباصلتی و آقای شیخ الاسلامی بانه .

رئیس _ نطقهای قبل از دستور را شروع میکنیم آقای دکتر آزمون تشریف بیاورید .

دکتر آزمون _ با اجازه جناب آقای رئیس و همکاران محترم ، همانطور که استحضار دارید فردا مصادف است با بیست و هفتمین سالروز تشکیل مؤسسان دوم که این مؤسسان با تصمیماتی که اتخاذ کرد در تعیین سرنوشت ملت ایران نقش مؤثر قابل محاسبه ای داشت . بدوران سلسله پهلوی سه مجلس مؤسسان تشکیل شده است که این سه مجلس مؤسسان هر یک در جای خود تصمیمات بسیار مهمی اتخاذ کرد . مجلس مؤسسان اول به سال ۱۳۰۴ برابر با سال ۲۴۸۴ شاهنشاهی وظیفه و اقدامش تفویض سلطنت به اعلیحضرت رضاشاه کبیر بود باین ترتیب میشود گفت دو مجلس مؤسسان در زمان سلطنت محمد رضاشاه پهلوی و یکی در آغاز این سلسله پهلوی تشکیل شد همه شما خوب میدانید که در سالهای قبل از ۱۳۰۴ مملکت با آشفتگی ، نابسامانی و ورشکستگی وسیع دست بگریبان بود ، حکومت وقت بعلت نارسائیهائی که داشت ، بعلت ندانم کاریهای فراوان و همچنین به سبب نفوذ و دخالت های آشکار و نهان سیاستهای جهانی و توطئه گریهائی که برای برانداختن استقلال مملکت یا حداقل برای غارت کردن سرمایه های ملی و منابع طبیعی کشور ما صورت میگرفت و همچنین زد و بند عاملان و سرسپردگان این سیاست مخرب وضعی در کشور ایجادکرده بود که خوشبین ترین افراد جامعه این تصور را در ذهن خود داشتند که مملکت دیری نخواهد پائید ، تصور میکردند جامعه ایران با سرعت رو بانقراض و اضمحلال و نیستی میرود ، تاریــخ میهن مــا بویژه تاریخ سیاسـی میهن ما ، درسهائی دارد که آنهائیکه با تاریخ سروکار دارند خوب میدانند این درسها نمونه های بارز و درخشانی است که ممکن است در تاریخ یک ملت ظهور کرده باشد که در پناهش و در سایه اش عظمت و اقتدار آن ملت تضمین شده باشد ، در تاریخ میهن ما و در تاریخ سیاسی کشور ما چنین نمونه هائی بسیار است ما روزگارهای سیاه را پشت سر گذارده ایم ، توطئه علیه ملت و مملکت و خلق ایران بارها در تاریخ مشاهده شده است اما هر بار دیده ایم چگونه این ملت بخود آمده است ، جنبیده است ، حرکت کرده است تا توطئه را در هم کوبیده ( صحیح است ) در سال ۲۴۸۴ شاهنشاهی برابر با ۱۳۰۴ هجری شمسی یکبار دیگر اراده خلق ایران ، اراده ملت بند گسل ایران با تصمیم قانونی خود مملکت را از اضمحلال قطعی نجات داد . سردار سپه فرزند خلف جامعه ایران ، فرزند سازنده و کارساز ملت ایران از سوی ملت مأموریت یافت که پایه ای نو نظمی جدید در سرزمین مقدس ایران بگذارد آنروز مجلس مؤسسان چنین تصمیم خطیری را گرفت و چنین وظیفه مهمی را از سوی ملت به اعلیحضرت رضاشاه کبیر تفویض کرد . ۲۴ سال بعد بروزگاری که باز بیگانه به مملکت ما تاخته بود و سرزمین ما در معرض ویرانگری خارجی از شمال و جنوب قرار گرفته بود و بیگانه در کشور ما نوعی حکومت داشت و آن حکومت پنهانی هدفش برانداختن دموکراسی ایران بود ، هدفش برانداختن مشروطیت ایران بود ، هدفش برانداختن آزادی و استقلال و تمامیت سرزمین مقدس ایران بود و درست یکسال قبل از آنکه مجلس مؤسسان دوم بسال ۲۵۰۸ شاهنشاهی برابر با سال ۱۳۲۸ هجری شمسی تشکیل شود و تصمیمات بسیار اساسی و مهمی را اتخاذ کند بیگانه در کشور ما کارش بآنجا کشیده بود که بجان رهبر ایران ، بجان فرمانده ایران ، بجان فرزند برومند ایران سوء قصد کند .

در آن روزگار قوه مجریه وظیفه خودش را نمیدانست ، قوه مجریه در مقابل ملت احساس مسؤلیت نمیکرد ، قوه مجریه و عوامل خاصی در این قوه بوسیله سیاست های مخرب خارجی ، هم خریداری شده بودند و هم مرعوب این سیاست بودند . رهبر ایران در کتاب مأموریت برای وطنم بدرستی ، با شهامت و با شجاعت از این حقیقت پرده بر میکشند همچنین قوه مقننه بیشتر در زدوبندهائی قرار گرفته بود که در شأن مشروطیت ایران نبود ، بودند کسانی که بر کرسی های متعلق به ملت ایران نشسته بودند که صلاحیت آنرا نداشتند ، و قوه قضائیه نیز تحت تأثیر جریانهای ناصواب ، تحت تأثیر کشمکش های طبقاتی ، تحت تأثیر نفوذ فئودالیزم و تحت تأثیر حرکت های ضد ملت ایران قادر نبود وظایف قانونی خودش را اعمال کند ، نه حافظ قانون بود و نه مجری صادق آن . دادگاههای ما خریداری شده بودند ، از عدالت اجتماعی سخنی نمی توانستیم بمیان آوریم در چنین شرایطی و به چنین روزگاری شاهنشاه که غمخوار ملت ایران بودند ، شاهنشاه که تحمل این فجایع را نمیکردند شاهنشاه که هم پشت پرده را میدیدند و هم روی پرده را هم این روی سکه را میدیدند و هم آن روی سکه را ، با صدیقترین میهن پرستان در ارتباط بودند در این اوضاع و احوال بود که مؤسسان دوم تشکیل شد این مؤسسان با تغییرات اصولی که در بعضی از مواد قانون اساسی داد ، توانست راه آینده ایران را برای اعمال هر چه بیشتر دموکراسی ، برای حفظ مشروطیت ایران ، برای تحکیم بقاء و هستی ملت ایران ، تضمین کند تغییراتی که در اصل ۴۸ قانون اساسی و همچنین در اصول ۴ _ ۵ _ ۶ _ ۷ _ ۸ _ قانون اساسی و نیز در اصل ۴۹ متمم آن داده شد همه تصمیماتی بود که توانست دمکراسی ایران را از تعرض ، از در هم ریختگی ، از هجوم آنارشیسم ، از بی بند وباری ، از هرج و مرج طلبی ، نجات دهد ( صحیح است ) و از آن روزگار ما توانستیم بیک حرکت منطقی و یک حرکت اصولی در جامعه ایران بنحوی شکل بدهیم که امروز با سربلندی و سرافرازی عنوان می کنیم و بحق هم عنوان میکنیم که در آغاز ایجاد تمدنی قرار گرفته ایم که تمدن بزرگ تعبیر می شود ( احسنت ) ، و مؤسسان سوم در شرایطی تشکیل شد ، که ما در پناه تصمیمات مؤسسان دوم توانسته بودیم کشور خودمان را براهی هدایت کنیم و براهی رهنمون باشیم که داهی بزرگ وطن شاهنشاه آریامهر آنرا ترسیم فرموده بودند ، کشوری مستقل آباد و آزاد و سربلند در دنیا امروز ( احسنت ) حق این هست که مجلس شورای ملی ایران این روز بزرگ را گرامـی بدارد زیرا در این روز بود که دمکراسـی ایران یکبار دیگـر بنیانش استـوار گشت ( صحیح است _ احسنت ) .

رئیس _ خانم دکتر صنیع بفرمائید .

بانو دکتر مهین دخت صنیع _

بلبل بشاخ سرو بگلبانگ پهلوی
میخواند دوش درس مقامات معنوی

( احسنت )

جناب آقای رئیس ، همکاران گرامی ، فردا فرخنده روز پیروزی که برابر با سالروز گشایش مؤسسان دوم است ورق زرین دیگری از کتاب پر برگ و بار دوران شکوهمند پهلوی در مقابل چشمان ما گشوده میشود و این نکته را بفراست در مییابیم که در این دوران با فر و عظمت هر گونه کاری یا اصلاحی که صورت گیرد و هر پیشرفتی که حاصل آید مدیون افکار بلند و اندیشه های بلند پادشاهان بزرگ پهلوی است . ( صحیح است )

ایران بداشتن آئین برتر پادشاهی مفتخر بوده و خواهد بود . برتراندراسل فیلسوف و حکیم نامدار معاصر میگوید تاریخ جوامع بشری را اعم از جوامع آغازی و یا جوامع پیشرفته مطالعه کردم و به این نتیجه رسیدم که هر جامعه ای که دارای روش رهبری پادشاهی است ، مردمانش از آرامش روانی و سرخوشی بیشتری برخوردارنـد و از تشویش و نگرانـی که در دیگر گونه های رهبری موجود است در این جوامع نشانی نیست . ( صحیح است ) و ما ایرانیان پاک سرشت و خوش اندیشه ۶۰ سده است که آئین بزرگ منشانه پادشاهی را برای کشورداری خویش برگزیده ایم که در پرتو اینگونه رهبری نام ایران جاودانه بوده و تا ابد خواهد بود و اما قانون اساسی که بوسیله گرامی پرچمداران راستین وقانونگزاران جانباز دوره نخست که پادشاهان محترم بوده تدوین شده است بعلت بیم و تشویش از اوضاع پریشان روز در تنظیم قوانین شتاب داشتند ناچار آنگونه که باید همه مواد اساسی لازم و ضروری ، رسا نبود ، لذا نیاز مجالس مؤسسان برای رفع بعضی نقائص بضرورت زمان احساس می شد که اولین آن در سال ۲۴۸۴ در تکیه دولت و دومین آن در سال ۲۵۰۸ در کاخ دادگستری گشایش یافت .

در روزگاران سیاه بیخبری و دوران ظلمت و آشفتگی که یادش موجب آزردگی است ، دورانی که سر رشته کارها گسسته، وضع در هم و آشفته ، بیگانگان سرند و سرور و کشور در حال مرگ ، مؤسسان اول به بزرگترین ندای وجدانی خویش پاسخ مثبت دادند یادشان پر ارج و روانشان شاد باد زیرا سررشته در هم ریخته کشور را بدست فرزند سرزمین اسپهبدان و شهریاران.

ابرمرد نژاده مازندران رضاشاه بزرگ سپرد که در آن روزهای تاریک با جانبازی های بی نظیر با تمام وجودش که در آن عشق بــه میهن موج میزد اصلاحــات را شروع کرد و با همت والای خویش بیخ و بن را بر کند و پنجه آلوده و ناپاک دراز دستان بی آزرم را کوتاه نمود و تحولات شگرف و شگفت انگیز بوجود آورد . که همواره ذکرش دلنشین و پسندیدنی است زیرا از هر زبان که میشنوم نا مکرر است . رضاشاه برای ایران زیست و برای ایران مرد . ( صحیح است )

و اما مؤسسان دوم :

پس از اینکه رضاشاه کبیر خاک ایران ایرانی که به او تعلق داشت و به آن عشق میورزید با هزاران افسوس ترک کرد ، کشورداری بدست نام آور دوران ما شاهنشاه دلاور و خردمند، آریا مهر آزاده و عزیز ملت ایران افتاده . دوستان من ، همه میدانیم که شاهنشاه با پایداری و مردانگی مخصوص بخود چه رنجها که نبرد و چه غمها که نخورد .

اوضاع کشور که تازه میرفت از حسن تدبیر سردار نامی ما سامان یابد ، از بد حادثه دوباره در اثر یورش ناجوانمردان پریشان و بی سامان شد دشمنان داخلی و خارجی از هر سو گردنکشی آغاز کردند . ولی شاه جوان ایران توفیق یافت اوضاع را آرامش بخشد و هستی و حیات به این کشور بخشد ایشان چه مصائبی را بسان کوه پشت سرگذاشتند تا موفق شدند ما را با سربلندی و افتخار بجهانیان بشناسانند و حیثیت ایرانی را آنچنانکه شایسته نیاکان پرارج ماست بما بازگرداند . همکاران عزیزم از این قلمرو ظلمت گذشتن آسان نیست . دلی بروشنی آفتاب میخواهد . ( احسنت )

هنگامیکه اوضاع قدری آرامش یافت شاهنشاه متوجه شدند که بواسطه عدم هم آهنگی و تعادل هیچگاه قوای مجریه و مقننه و بالمآل قوه قضائیه نمیتوانندبوظیفه اصلی خود بطور کمال و بدون نقص عمل کنند ، در اینموقع شاهنشاه امر بتشکیل مؤسسان دوم فرمودند . ایشان در نطق افتتاحیه مؤسسان دوم چنین اظهار داشتند : در این هنگام که ملت ایران به نیت اصلاح و تکمیل قانون اساسی نمایندگان برگزیده خود را به این مجمع گسیل داشت لازم میدانیم آقایان نمایندگان را به اهمیت و سنگینی وظیفه ای که بر دوش آنهاست و عظمت مسؤلیتی که در برابر خدا و خلق دارند متوجه سازیم و خاطر نشان نمائیم که اگر اوضاع کشور را مخصوصاً در سالهای اخیر مورد بررسی قرار دهیم باکمال تأسف باید اذعان کنیم که این توجه بر خاطرات گذشته ، جز تأثر و آزردگی خاطر از آشفتگی اوضاع و اختلال عجیب امور نتیجه دیگری نخواهد داشت . البته ادامه چنین وضعی نامطلوب اساس هستی و استقلال کشور کهنسال و پرافتخار ما را دچار خطر مینمود و برای مردم ما دغدغه خاطر و نگرانی بسیار ایجاد می کرد . تمام این وضعیت ما را وادار بر آن نمود که برای چاره اندیشی و نجات مملکت و تأمین سعادت ملت در این موقع که جهان دقایق حساس تاریخ خود را طی مینماید ملت را به تشکیل مؤسسان دعوت کنیم . »

در اسفند ۲۵۰۷ پیشنهاد تشکیل مجلسی که بتواند تجدید نظر در بعضی از مواد قانون اساسی را تصویب کند و رای اصلاح اصل ۴۸ قانون اساسی اقدام نماید به مجلس شورای ملی داده شد و تصویب گردید که فرمان همایونی صادر گردد . بلافاصلـه مجلس مؤسسان دوم در روز اول اردیبهشت ۲۵۰۸ رسمـاً در کاخ دادگستـری گشایش یافت و پس از اینکـه قطعنامه ای دایر بر افزایش یک اصل به متمم قانون اساسی و تغییر اصل ۴۸ قانون اساسی و تجدید نظر در مواد قانون بطور کلی و اصلاح اصل چهارم و پنجم و ششم و هفتم در بیستم اردیبهشت ماه همان سال خاتمه پذیرفت . این مجلس همچنین تصویب نمود که مجلس سنا که وجود آن در متن قانون اساسی پیش بینی شده تشکیل گردد و بدین ترتیب اولین جلسه مجلس سنا در بیست بهمن همان سال رسماً گشایش یافت .

به این ترتیب می بینیم که موسسان دوم عملا در سرنوشت ملت ایران تا چه حد تأثیر گذاشت چون از طرفی تعادل بین وظائف قوای سه گانه کشور ایجاد شد و از سوی دیگر حق انحلال مجلسین به اعلیحضرت همایون شاهنشاه تفویض گردید که با کفایت و حسن تدبیر مخصوص بخودشان موجب اطمینان و آرامش خاطر ملت ایران گردید . و بالاخره تشکیل مجلس سنا که از بدو مشروطیت پیش بینی شده و تشکیل نگردیده بود عملی گردید. بدیهی است مجلس سنا برای هم آهنگی و تعادل و توازن در قوه مقننه بعمل آمد . زیرا اصولا در هر کشوری که دارای مجلسین شورا و سنا باشد ، مجلس شورا بمنزله قوه محرکه و مجلس سنا بمنزله قوه تعدیل کننده میباشد .

جا دارد که تشکیل موسسان دوم را یکی از اقدامات بسیار اساسی و ترقی خواهانه دوران شاهنشاهی اعلیحضرت پهلوی دوم بدانیم و از پیشگاه مقدسشان سپاسگزار باشیم که با صدور فرمان تشکیل موسسان دوم مشروطیت ایران را تکمیل فرموده و موانع و مشکلاتی را که در کار هیئت مقننه بود مرتفع ساختند زیرا تمام پیشرفتهای چشمگیر و اعجاز آمیز چند سال اخیر نتیجه همین اصلاحات بود از این مکان مقدس به نمایندگان موسسان اول و موسسان دوم از طرف همکاران و خودم درود و سپاس فراوان میفرستم و نامشان را گرامی می دارم .

از درگاه خداوندی آرزو میکنم که همواره سایه همایون شاهنشاه را بر سر ایران و ایرانی گسترده تر دارد . ( احسنت ) .

رئیس _ آقای سلیمانی بفرمائید .

حسینعلی سلیمانی _ بنام خداوند بزرگ و توانا و بنام نامی شاهنشاه آریامهر ، آقای رئیس ، همکاران گرامی حمد خدایرا در سالی که شروع شده است سه روز نو را در یک نوروز با هم و یکجا پذیرا شده ایم :

اولی: نوروز باستانی ، یادگار کهن نیاکان برومند ما است که توانسته اند تحت لوای شاهنشاهی ایران چنان بنائی پی افکنند که هنوز هم که هنوز است همچون کـوه پای بر جای استوار مانـده است و از فرط سربلندی سر بفلک مـی سایـد و بی جهت نیست که همه ساله با استقبال گرم از طرف مردم پذیرا می شود . ( احسنت )

دومی : طلیعه ای بود از اولین سال شاهنشاهی . یعنی روزی بود که دو هزار و پانصد و سی و پنج سال شاهنشاهی را که نمایانگر عمق پدیده های اجتماعی و عظمت همبستگی ملی و بی همالی قدرت پایداری ملت ایران در مقابل حوادث گوناگون زمان با اتکاء به رژیم همبستگی شاهنشاهی بهمراه داشت ، و امکان آن را فراهم ساخت که با حفظ تقویم مذهبی هجری قمری در استناد خود به تاریخ و زمان از سال میلادی بی نیاز و متکی به گاه شماری پر افتخار شاهنشاهی خود باشیم و

سومی : روزی بود نوید بخش که بشارت از جشنهای پر افتخار پنجاه سال سلطنت دودمان زندگی ساز و استقلال آفرین پهلوی بهمراه داشت و در یک جمله می توان گفت : در روزگاری که تاریخ ملت ایران توقف جانکاه و دردناکی را میگذراند و دل های وطن پرستان مأیوسانه می طپید و چشمهایشان خون می بارید یعنی درست در اوج توقف دردآلود تاریخ بناگهان فرزند خلف تاریخ کشور ( رضاشاه کبیر ) از ورای حوادث هولناک زمان و از اعماق اجتماع برخاست و چون برقی درخشنده بر تاریکی ها نور پاشید و کشتی طوفانزده میهن را از غرقاب بلا که فضای سیاسی ایران را در برگرفته بود نجات بخشیـد و بی وقفه سازندگی آغاز کرد و جاده ها و پل ها وکارخانجات و ارتش و سازمانهای اداری و صدها پدیده غرورآفـرین دیگر را بیادگار گذاشت ( صحیح است ) ولی : بالاتر از همه آن ساخته ها و پرداخته ها این است که رضاشاه کبیر در مقابل دشمنان آتی ایـران سپری ساخت نفوذ ناپذیر و قدرتی بوجود آورد غیر قابـل شکست و اراده ای ایجاد کـرد باستحکـام کوهها و اندیشه ای باقی گذاشت به وسعت دریاها و بالاخره بینشی پرورد به ارتفاع آسمانها : یعنی وجود مقدس آریامهر شاهنشاه را در مکتب مخصوص خود پرورش داد و آنگاه سپر بلای ملت و باران رحمت مملکت قرارداد و گذشت زمان گویای این حقیقت شد زیرا وقتی شاهنشاه سکان کشتی مملکت را بدست گرفت ، ترسیمی بدینگونه از آن شجاعانه ارائه داده است .

« عوامل اعمال نفوذ خارجی در ایران بچند دسته تقسیم میشدند : یکی از این دسته ها همین باصطلاح رجال سیاسی بودند که بعضی از آنها آشکارا مارکدار بودند و سنگ سیاستهای معینی را به سینه می زدند ، و بعضی دیگر بدستور خارجیها باصطلاح نعل وارونه می زدند و در لباس آزادیخواهی قسمتی دیگر از نقش سیاست بیگانه را ایفا میکردند . دسته ای دیگر از این عوامل فئودالها بودند که تقریباً حکومتهای محلی برای خود ایجاد کرده بودند و برای حفظ منافع خویش در خدمت بخارجی مسابقه گذاشته بودند و الخ »

آری شاهنشاه بزرگ ما از چنان وضعی چنین فضائی ساخت که انقلاب سفیدش تاروپود گذشته را در هم ریخت و با حفظ همه آنچه که قومیت و ملیت ما را تشکیل میداد نظامی نو در مسیر عدالت اجتماعی و رفاه ملی و قدرت و استقلال با شالوده سیاست مستقل ملی بوجود آورد . و ملت را آگاهانه رهنمون گشت تا عصر رستاخیز خود را با سربلندی آغاز کند و شادمانه نگاهی به پنجاه سال گذشته بیاندازد و بر شکوه ساخته های خود تحت رهبری دودمان پرافتخار پهلوی نگاهی بیفکند و جشن و شادمانی برپا دارد و جشنهای پنجاه ساله سلطنت پهلوی بنامد .

همکاران گرامی : اکنون به شکرانه این سه روز نو در نوروز ۲۵۳۵ شاهنشاهی بر ما است که لختی بیاندیشیم و ببینیم در قبـال اینهمـه مواهـب که انقلاب ایـران و رهبر انقلاب ایـران بر ما ارزانی داشته است ، آیا ما هم سهم خود را بشایستگی ادا کرده ایم یا نه ؟ و بالاتر از آن دینی را که در مقابل حوادث خدا و شاه و میهن بعهده داریم مجدداً بررسی و ارزیابی کنیم و با ایمان و اعتقاد در اداکردن دین ملی خود لحظه ای نیاسائیم . ( احسنت ) در اینجا لازم میدانم به این نکته اشاره کنم که انقلاب ایران دولتی غیر خنثی و صاحب آرمان که رسالتی معین و هدفی مشخص داشت به روی کار آورد و همین دولت بود که با درک نیات عالیه رهبر مملکت ، کشور را بی تردید و بدون امکان برگشت رهنمون شد تا به دوران رستاخیز برسد ، و نقطه اعلای عقلائی شدن نظام سیاسی و اقتصادی و فرهنگی کشور را هم در وجود همین دولت صاحب آرمان وغیر خنثی و معتقد به اصالت رهبری فرمانده بزرگ مملکت باید جستجو کرد .

همکاران گرامی ، جناب آقای دکتر شادمان اینک با توجه به حقایق ذکر شده ، در مسیر حرکتی که نتیجه پویائی مستمر کشور صاحب انقلاب ما است و ناچار است هر لحظه از حیات خود را صرف مسائل ناشی از پیشرفتهایش سازد ، پیشنهاداتی را در زمینه مسائل مملکتی به عرض می رسانم :

۱ _ در زمینه کشاورزی ، خود یاری اقتصادی حکم می کند که فرآورده های کشاورزی را در داخل تولید کنیم _ عدالت اجتماعی ایجاب می کند که در آمد کشاورزان متناسب با درآمد شهر نشینان افزایش یابد _ سیاست کشاورزی حکم می کند که ثبات قیمتها از نظر مصرف کننده تأمین شود .

۲ _ در زمینه سیاست اجتماعی _ برخورد این دو نظر که آیا سنت گرایان جای نوآوران را بگیرند و یا نوآوران بر سنت گرایان غالب آیند در نظام رستاخیزی ما معنائی ندارد ، زیرا : رستاخیز به کسوت در برگیرنده همه ملت ملبس است و بحق زمینه همراهی و همگامی همه طبقات از سنت گرایان تا نوآوران را در راه سازندگی ملی میسر ساخته است . بنابر این لازم است رستاخیز اصالت خود را در این مسیر بجوید که یک بستر فکری است ، و از اینکه قیافه دستگاه شبه اجرائی را حتی برای جلب نظر مردم بخود بگیرد بپرهیزد .

۳ _ در زمینه تجارت _ باید با تنظیم اصولی عرضه و تقاضا و اتحاد یک نظام پایدار در امر قیمتها ، با قاطعیت هر چه تمامتر از عملیات خلاف و محتکرانه و دستکاری کردن بازار برای وضع اقدامات شبه انحصاری قبل ازوقوع جلوگیری شود نه بعد از وقوع ، و برای جلوگیری کردن از استثمار مصرف کنندگان وممانعت از بدست آوردن سودهای غیر عادلانه از تولید و واردات و فروش با توجه به نظام خاص منتزع از اصل ۱۴ انقلاب ، بدون اینکه اجازه رخ دادن تزلزلی را داده باشیم اصولی پایدار با قالبی قابل انعطاف پدید آوریم و هر چه بیشتر از دست آویزهای موضعی و فصلی دوری گزینیم .

۴ _ در زمینه آموزش و پرورش توجه به انتصابات در سطوح مختلف و در مسیر وضع مقرراتی مشخص بدانگونه که در آرتش شاهنشاهی وجود دارد ضوابط را بر روابط چیره خواهد ساخت . و از دلسردی ها خواهد کاست ، و بعلاوه وجود ضوابط روشن و قاطع در سطح بالا در سطوح پائین تر در جهت اعتماد بنفس و اتکاء افراد به ضوابط به حد اعلی خواهد رسید. بدیهی است از ذکر متناسب کردن حقوق و مزایای معلمان با سایر کارکنان همردیف آنان ، و دخالت دادن معلمان درامور نه تنها به صورت اطاعت کننده بلکه بعنوان افرادی صاحب نظر نیز نمی توان صرفنظر کرد . بعلاوه توجه بیشتر وسازمان یافته تر به مسائل پرورشی و در رأس همه آنها مسائل دینی امری است که محتاج به تذکر نیست .

۵ _ در زمینه عدالت اجتماعی _ اولین مسئله توزیع عادلانه ثروت است که رهبر بزرگ مملکت بارها تذکر داده اند و در این رهگذر اقدامات چشمگیر فراوانی از مشارکت کارگران در سود و سهام کارخانجات گرفته تا تعیین حداقل درآمدها بعمل آمده است ولی بنظر می رسد با توجه به محدود بودن ثروت ملی موجود و بالفعل درهر مملکت تعیین حداکثر درآمدها نیز مکمل برنامه های اجرا شده خواهد بود .

۶ _ در زمینه مسائل جوانان _ دست برداشتن از پند و اندرزهای کسل کننده در قالب کلیات و بازگو کردن حقایق با همه زشتیها و زیبائیهایش آنهم دور از آن نوع تعصباتی که عکس العمل منفی ببار می آورد و توسعه امکانات ورزشی بخصوص در شهر های کوچک و توسعه کتابخانه ها و ارج نهادن به دانش و تقوا و فضیلت جوانان بطور رسمی یا غیر رسمی بجای ارج نهادن به اسم و رسم فامیلی و ثروت پدری ، و مبارزه با مواد مخدر به روشی ابتکاری نه اجباری و کمک گرفتن از نیروی جوانان در مسیر سازندگی در شهرها و بخش ها و روستاها نه تنها در تعطیلات تابستان بلکه در تمام طول سال و بصورت یک دین ملی و همگانی از اقداماتی است که مفید بنظر می رسد .

۷ _ در مسائل دینی _ در میان وزارتخانه های موجود وزارتخانه ای که به مسائل دینی با توجه به نظر و راهنمائی مراجع دینی نظارت و مساعدت داشته باشد لازم بنظر می رسد . و بمصداق ( میان شاه و خدا رشته ای است ناپیدا ) اگر جوانان خود را در مسیر ایمان با روشنائیهای حقیقت رهنمون گردیم از فریب خوردن آنان با اندیشه های غلط و شبه فلسفی جلوگیری بعمـل خواهیم آورد .

و اما بخاطـر عشـق و علاقـه ای که به زادگاه و حوزه انتخابیه ام شهرستان میانه دارم اجازه می خواهم نیازمندیهای آن حوزه ۲۵۰ هزار نفری را باختصار بعرض برسانم : ( البته با قید این نکته که اهالی میانه از برکت مواهب انقلاب آمادگی همه نوع مشارکت و فداکاری را دارند ) :

۱ _ در رأس همه نیازها راه های روستائی است زیرا حتی روستاهائی که راه دارند در اثر اندک بارندگی با را ه بندان مواجه می شوند لذا استدعای اهالی روستای اشلق با شش هزار نفر جمعیت و اهالی چهار هزار نفری شیخدر آباد و اهالی هشت هزار نفری ترکمان مرمت مداوم راههای موجود و درخواست اهالی سایر روستاها احداث راه روستائی میباشد .

۲ _ در اکثر روستاها و بخصوص روستای آچاچی میانه که ۶ هزار جمعیت و قرار گرفتن در کنار راه تاکستان- بازرگان از موقعیت ممتازی برخوردار است آب لوله مورد استدعای اهالی است و بخصوص سیل بند آچاچی یکی از نیازهای حیاتی آن روستا می باشد .

۳ _ آسفالت کوچه ها و جدول کشی خیابانهائی که در سال گذشته باز شده اند و شهر را بصورت یک شهر زلزله زده مبدل ساخته اند مورد استدعای ۴۳ هزار نفر اهالی شهر میانه است .

۴ _ تبدیل تلفن مغناطیسی به تلفن خودکار و شروع ساختمان تلفن خودکار که فلکه ولیعهد را بخرابه ای مبدل ساخته است مورد استدعا است .

۵ _ با در نظر گرفتن اینکه حدود یازده هزار دانش آموز در مدارس شهرستان میانه به تحصیل اشتغال دارند و اکنون در حدود ۲۰۰ نفر دانش آموز در دانشسراهای مقدماتی شهرهای دیگر به تحصیل اشتغال دارند اهالی میانه مصراً از وزارت آموزش و پرورش تقاضا دارند اجازه تأسیس دانشسرای مقدماتی در آنشهرستان را صادر فرمایند مضافاً به اینکه همه نوع امکانات لازم در محل موجود است و از طریق اداره آموزش و پرورش میانه کتباً مراتب گزارش شده است .

۶ _ تأسیس خانه شهر با توجه به اینکه حتی فرمانداری شهر ساختمان دولتی ندارد یکی از اهم نیازهای شهرستان میانه است و تقاضای بذل توجه میشود .

۷_ تأسیس کارخانه قند در میانه در فاصله سنوات ۴۴ _ ۴۶ مطالعه و تأیید شده است لذا اهالی میانه از وزارت صنایع و معادن استدعا دارند یکی از پیشنهادات بخش خصوصی را به شهر میانه اختصاص دهند .

۸ _ تسریع در ایجاد سد مطالعه شده بر روی سفید رود مورد استدعای اهالی است تا هم از نظر کشاورزی و هم از نظر آب مشروب نیازهای منطقه برطرف شود .

۹ _ تسریع در اجرای برنامه هائی که از محل بودجه عمران ملی پیش بینی شده است موجب امتنان ۲۵۰ هزار نفر اهالی شهرستان میانه خواهد بود .

در خاتمه لازم میدانم از مسئولین امر در مورد اقدامات زیر تشکر نمایم . تهیه نقشه جامع شهر و بهره برداری از فرستنده رادیوئی میانه ، و شروع عملیات ساختمانی فاضلاب میانه و ادامه ساختمان راه میانه _ فومن و ادامه کمک به احداث و تکمیل هتل یک ستاره در میانه و سایر برنامه های خاص ناحیه ای تشکر نموده ، سپاس قلبی همه مردم شاهدوست و میهن پرست میانه را به بزرگ رهبر اندیشمند ، آریامهر شاهنشاه تقدیم دارم و با اعلام اینکه عرایض اینجانب ندای ۲۵۰ هزار نفر اهالی شهرستان میانـه است عرض کنم : هر چه داریـم و هر توفیقـی نصیب ما میشود همـه نتیجه اندیشه هـای راه گشا و راهنمـای بی مانند رهبر بزرگ مملکت شاهنشاه آریامهر است که آفرین خدای بر تو باد شاهنشاها . ( احسنت )

رئیس _ آقای حیدرزاده امین بفرمائید .

حیدرزاده امین _ بنام خدای بزرگ و بنام نامی شاهنشاه آریامهر جناب آقای رئیس و نمایندگان شایسته عصر رستاخیز پنجاه سال سلطنت پر افتخار پهلوی برای ایران و ایرانی توأم با خیر و برکت و ابهت و عظمت و عمران و آبادی و رفاه و خوشبختی همراه بود اینها و صدها عطایای دیگر عطیه و عنایات شاهانه بود از سردار بزرگ ایران اعلیحضرت رضاشاه کبیر و فرزند برومندش اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر بهر ملت حق شناس ایران اینها فضل پروردگار بود که از نبوغ ذاتی و خدادادی شاهنشاه و مسلمان و انساندوست برای تکمیل رسالت تاریخی و زنده کردن نام یک قوم کهن تجلی می یافت آرزوهای بزرگ شاهنشاه برای سعادت ملت ایران پایان ندارد اینها که عرض شد _ مشتی است از خروارها باش تا صبح دولتش بدمد وین هنوز از نتایج سحر است ( احسنت )

در کشور کوروش و داریوش پایه های نخست و اورنگ شاهی بر قلوب مردم استوار است ملت حق شناس ایران و نمایندگان عصر رستاخیز از درگاه احدیت بی نیاز خواستارند این استحکام را به مستحکم ابدیت جاودان بدارد خدمات ملی و انسانی خاندان جلیل سلطنت بخصوص خدمات خدا پسندانه شهبانوی عفیف و مهربان و صفات ملکوتی شاهزاده نیکو کار والاحضرت شمس پهلوی ریاست عالیه جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران و انساندوستی شاهزاده فرشته خصال والاحضرت نیکوکـار اشرف پهلوی علاوه بـر تسکیــن آلام دردمندان و مستمندان قلب پاک و وجود خود را برای خدمت بانسانها وقف نموده اند اقدام اخیر این شاهزاده مهربان در اعماق قلبها اثر گذاشته همه مردم ایران یکصدا می گویند حقا که فرزندان خلف سردار بزرگ ایران هستید درود به تمام خاندان جلیل پهلوی راهنمائیهای خردمندانه و مدبرانه شاهنشاه آریامهر در کلیه شؤن حیاتی ایران عزیز و در مسائل سیاسی و بزرگ بین المللی همیشه چراغ فروزنده و راهنمای رستگاری و سعادت ملتها بوده و دولت خدمتگزار هویدا با الهام از این نیات عالیه شاهنشاه توانسته خدمتگذار صدیق و شایسته ای برای ملت ایران باشد . موفقیت ایشان و همکارانشان آرزوی قلبی ماست ( احسنت ) و اما پیشنهاداتی هست که بنده عقیده دارم با این بکار بستن هر یک از آنها اثرات مطلوب و شایسته ای در اقتصاد مملکت پدیدار خواهد شد یکی این است بیائید شرکتهای بیمه و مخابرات و دخانیات و شیلات و برق و سایر شرکتهای بزرگ را با در نظر گرفتن مصالح مملکت صددرصد ملی بکنید و به جنبه های رفاهی بیشتر از جنبه های مادی اهمیت بدهید . در مورد مس سر چشمه و سایر معادن بزرگ بیائید مثل شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی ذوب آهن آریامهر ملی اعلام کنید ( چند نفر از نمایندگان _ ملی هستند ) دوم اینکه وزارت مسکن و شهرسازی را از هر لحاظ تقویت کنید تا با امکانات بیشتر برای سازمانهای مختلف مملکتی در سراسر ایران ساختمان اداری و مسکونی بسازد و پولی که سازمانهای مختلف مملکتی برای اجاره پرداخت می نمایند بابت اقساط پرداخته شود .

مطمئن هستم بعد از ۱۰ سال هزینه بزرگی از دوش دولت و ملت ایران بعنوان هزینه هنگفت اجاره محل سازمانهای مختلف برداشته خواهد شد منتهی این ساختمانها خیلی ساده و بدون تجمل با استفاده از معماری قدیم و باستانی ساخته شود و برای تأمین مسکن و از بین بردن کمبود تصنعی آن دولت اقدام مؤثری بعمل آورد . خانه و آپارتمان هائیکه به اجاره واگذار نمی شود شناسائی و مالیاتهای سنگینی منظور و صول نمایند .

در مورد ترافیک تهران با وجود گشایش مالی گام مثبتی برداشته نشده بیائید برای تهران بزرگ پارکینگ تهیه کنید تا روزیکه در نقاط مختلف شهر بخصوص منطقه بازار پارکینگ درست نکرده اید برای پارک کردن اجباری و ضروری در کنار خیابانها که بیش از ۵ الی ۱۰ دقیقه طول نمی کشد جریمه را متوقف نمائید و بجای آن بیائید بخاطر تسکین و آرامش اعصاب ناراحت مردم از ویراژ و صدای موتور سیکلتها که بعلت دستکاری در دهانه اگزز صداهای گوشخراشی دارند جلوگیری نمائید اکثر تصادفات خونین تهران را آرتیست بازی موتور سیکلت سواران بوجود می آورند تعیین جرائم سنگین مردم را از شر آنها خلاص خواهد نمود واگذاری مجدد امور ترافیک تهران به اداره راهنمائی تسهیلاتی فراهم خواهد نمود در مورد مسائل کشاورزی و دامپروری دولت باید توجه بیشتری مبذول بدارد تا کشاورزی نوین با کشاورزی سنتی مخلوط شود و بیمه محصولات کشاورزی و بیمه روستائیان سریعاً انجام گیرد و به سیفی کاران از لحاظ قیمت و کمکهای دیگر باید توجه شود منجمله از سیفی کارانی که کمتر از ۱۰ متر چاه می کنند و کمتر از ۷۵ روز سیفی کار خود را آبیاری می کنند نباید ۵۰۳ تومان حق پروانه حفر دریافت شود ضمناً توجه دولت خدمتگذار هویدا و سازمان امور استخدامی کشوری را به خواسته های مشروع و قانونی بازنشستگان که در کمیسیون بودجه از طرف اینجانب و سایر نمایندگان محترم عنوان شد و قول مساعد دادند جلب می نماید .

با اینکه در اثر کمکهای بیدریغ دولت و مسئولین استان کارهای مثبتی در حوزه انتخابیه اینجانب انجام گرفته ولی بعلت وسعت و کمبودهای دیرینه گذشته کارهای انجام شده کافی نیست لذا صورت نیازمندیهای بناب و ملکان و ۱۵۴ روستای این منطقه به مقام ریاست تقدیم و از نظر ضرورت مبرم و در نظر گرفتن الاهم فی الاهم فقط به یکی از آنها اشاره می نماید .

تبدیل بخش ۵۰ هزار نفری بناب بشهرستان که همه ضابطه های لازمه را بطور فوق العاده دارا می باشد آرزوی قلبی مردم شاهدوست و میهن پرست و حق شناس بناب می باشد . جاوید شاهنشاه . برومند باد ولیعهد عزیز ، پاینده ایران ( احسنت )

رئیس _ اقای میرزا لو بفرمائید .

میرزالو _ مقام ریاست و نمایندگان محترم بنده بر خلاف همیشه که بیاناتم را بدون نوشته عرض میکردم امروز بجهت صرفه جوئی در وقت مطالبم را نوشته ام که قرائت میکنم اینک که در دومین جلسه سال نو فرصت گرد هم آئی در مجلس قانونگذاری فراهم آمده میخواهم با جمال بیلان کارنیم سال گذشته اولین مجلس رستاخیز را مورد بررسی قرار داده و در مقام اظهار نظر برآئیم علیرغم این که در ششماهی که گذشت اقدامات قانونی شگرفی صورت گرفت که بحث روی تک تک آنها مستلـزم وقت زیادیست کـه متأسفانـه امـکان آن نیست مـن باب مثال به یکـی از قوانین مصوبـه همین مجلس محتـرم اشاره می نمایم که آن نیز قانون بودجه سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی کشور میباشد بودجه تصویبی که در تاریخ ایران بی سابقه و در نوع خود از نظر مقایسه با خیلی از ممالک کم نظیر است دارای دو مورد بسیار حساس و چشمگیری است که کلیه نمایندگان محترم به آنها وقوف دارند باز هم بی مناسبت نیست با بازگوئی آن اهمیت موضوع را یادآور شوم تا هر ایرانی پاک سرشت با توجه در آن احساس غرور کند نخستین مورد وسعت سطح بودجه و ارقام سه هزار و یکصد میلیارد ریالی است که روشن گر تحرک و جهش و پیشرفت کامل العیار مملکت بود و جای هیچگونه بحث و فحصی را در توضیح اعتلای کشور عزیزمان که پدیده توجهات شاهنشاه مفخم مان می باشد باحدی باقی نمی گذارد ( احسنت ) و اما قسمت دوم آن فصول هزینه ها سرمایه گذاریهای مختلفه اعم از کشاورزی _ صنعتی _ که هر یک آنها فی حد ذاته مبشر تأمین رفاه و آسایش مردم شریف ایران بوده و نمودار بارزی از آینده هر چه بهتر ایران عزیز باشند بسیار غرور آمیزند النهایت چنانچه در جلسات کمیسیون محترم بودجه و مجلس شورای ملی بحث شد انجام هزینه ها بموقع خودشان وجذب اعتبارات مصوبه مملکتی است که محتاج عطف توجه بخصوص و مدیریت کافی مراجع ذیصلاح اند تا با در نظر گرفتن آب و هوای مناطق کشور ونیروی انسانی آنها بویژه رعایت فصل ساختمانی است که مسؤلین امر بتوانند در انجام برنامه های مدونه توفیق یابند که مسلماً این امر هر چه بیشتر مورد توجه و عنایت قرار خواهد گرفت با عرض این مقدمه و پیروی از عرف معمول که فلسفه نطقهای قبل و یا بعد از دستور تذکار مراتب و یا پیشنهاد مطالبی است که از نظر دستگاه مملکتی شاید بدور باشند در فرصتی که در خلال تعطیلات نوروزی در مسافرتهای انجامی روی داد برخورد با مواردی ضرورت داد که مشاهدات خود را بعرض نمایندگان محترم مجلس برسانم تا برفع آنها بپردازید و اینک فهرست وار شمه ای از آنها : آنچه بخاطر دارم در طی جلسات نیم سال گذشته به کرات روی فیلمهای سکسی یا جیمزباندی که نتایج آنها جز انحراف جوانان از جاده عفت و یا تحریک و تهییج آنان بخصوص نوجوانان و اطفال کم سن و سال به تمرین کاراته بازی یا جودوکاری که غالباً اثرات نامطلوبشان عاید خانواده ها گردیده و میگردد فایده دیگری نداشته و ندارد و نخواهد داشت و روی این اصول جلوگیری از آنها مکرر در مکرر توصیه شده متأسفانه تا حال اقدامی صورت نگرفته و کماکان رویه مذکور به سبک سابق اعمال میگردد در تعطیلات نوروزی در شهر تبریز ناظر پرده بزرگ یک فیلم سکسی بودم که از تشریح آن احساس شرم می نمایم بقدری مستهجن و بی و بندوبار بود که وصف آن دون شأن مجلس محترم می باشد بنده برای چندمین بار بر سبیل مصلحت و گرفتار نشدن تیپ جوان و نوجوانان کشور به بدبختی های ناشی از تعمیم تماشای این قبیل بی عفتی ها تمنا دارم مقامات مسئول با کنترل دقیق و شدید از نمایش آنها جلوگیری نماید تا بیش از این رسوائی های غیر منتظره پیش نیاید .

و بعد میرسیم بوضع راه های اصلی بین شهرها و راه های روستاها در قراء و قصبات خوب بخاطر دارم روز سیزده نوروز پلیس راه در فاصله ساعات شبانه روز توصیه میکرد از انداختن چرخهای وسایط نقلیه به حاشیه خاکی جاده ها جلوگیری شود زیرا ایجاد گرد و خاک موجب میشود دید رانندگان کم شده و مآلاً اتفاقات پیش بینی نشده را فراهم میآورند با سابقه ذهنی از این دستور پلیس راه که در حد خود در تشخیص اتفاقات و تصادفات صاحب نظر است در مسافرت کوتاهی که درچند شهر استان آذربایجان شرقی نمودم از دیدن خطرات مستمر در جاده های خاکی بین شهرها که موقع رد شدن از همدیگر توده از گرد و خاک را مثل کوه بدنبال دارند و همین امر صددرصد باعث بروز وقایع ناگوارند درنظرم مورد مقایسه با دستور پلیس راه قرار گرفت و خود را موظف دانستم که ولو با جمال مطلب را بازگو باشم از آن جمله است راه بین سراب و اردبیل و اردبیل با شهرهای مرزی منطقه مغان واجارود و مشگین شهر و غیره معتقدم حفظ سلامت جان هزاران مسافرین که علی الدوام در این بیابانها رفت و آمد می نمایند ضرورت و اهمیت موضوع را متضمن باشد و چنانچه انجام برنامه های طویل المدت اسفالت راه ها مستلزم زمان باشد لااقل با انجام اسفالت های سرد یا پاشیدن روغن سوخته در جاده ها تا حدی از ایجاد گرد و خاک مشروحی جلوگیری نماید باشد سلامت انسانها را موجب گردد .

بدنبال این قسمت از عرایض چنانچه استحضار دارند منطقه آذربایجان اعم از شرقی و غربی از نظر آب و هوا سبز و خرمی ، وجود چشمه های آب معدنی بیشمار _ ییلاقات و باغهای مصفا ، استعداد جلب توریست اعم از داخله یا خارجه را دارند که انجام آن در وهله یکم وجود راه های اسفالته مطمئن و بعد وجود هتل ها و استراحت گاههای لازمه ، مسلماً چنانچه وزارتخانه های محترم اطلاعات و جهانگردی و راه و ترابری در این قسمت مبادرت باقدام ضربتی نمایند بی شک عده کثیری از هم میهنان عزیز و نیز مسافرین خارجی لااقل ثلث سال را در این خطه پهناور بگردش و استراحت خواهند پرداخت که ناشی از آن شناخت کامل آذربایجان و بعد بهبود وضع اقتصادی اصناف و کسبه و پیشه وران و نیز رضایت مسافرین آن منطقه خواهد بود تا نظر دستگاه مملکتی چه باشد ؟ بدنبال این موضوع کنترل شدید هتل داران وقهوه خانه های فرصت طلب بین راه است که جهت فرار از کیفرگران فروشی با تقلیل دادن فاحش میزان تدارکات مسافرین اغلب در ساعت یک بعد از ظهر تمام شدن غذا و یـا اصولاً نبودن غـذای مـورد نظـر مشتریان را اعلام میدارند و علت العلل را وجود نرخهای نامتعادل و یا بقول خودشان مظنه جات کاذب بیان میدارند چون با فرارسیدن فصل گردش و مسافرتها مجهز نمودن آنها به حد اعلای ممکن در پذیرائی از مسافران ضرورت کامل دارد انجام آن مورد تقاضا است و اینک با انصراف از بازگوئی موارد عدیده بلحاظ ضییق وقت در مورد رفع نیازمندیهای حوزه انتخابیه خود چون مسافرت قریب الوقوع جناب آقای نخست وزیر وهیئت محترم دولت بآذربایجان امکان بیشتری را در شرح نواقص و ملاحظه حضوری وزرای عظام را خواهد داد مطلبی نمی گویم فقط درادای حق شناسی مردم آذربایجان از اقدامت اساسی دولت من جمله افتتاح مجتمع درمانی مرکز پزشکی پهلوی دانشگاه آذرآبادگان که با مجهز بودن به وسایل مدرن درمانی حدود ده میلیون نفر از ساکنین منطقه غرب و شمال غرب کشور را در بر می گیرد ناگزیر از بیان این حقیقتم که دوران پنجاه سال سلطنت افتخار آفرین دودمان پهلوی ایران را از فلاکت و بدبختی و اضمحلال نجات بخشید با ارزانی داشتن اقدامات ثمر بخش کشور را از منجلاب بدبختی به اوج عزت رسانید از آغاز ۲۵۳۵ سال شاهنشاهی که همه روزه ناظر تماشای وقایع پنجاه ساله مملکت از طریق دستگاه ارتباط جمعی هستیم بخوبی در می یابیم که تا چه حد در اوضاع و احوال کشور تغییراتی روی داده است علیرغم پذیرای این حقیقت باز هم خواسته های جدیدی از طرف ملت شریف ایران به مبعوثانشان ارائه میشود که جملگی در کمال صدق و صفا مورد قبول دولت خدمتگذار شاهنشاه و مردم ایران قرار میگیرند و حق هم بر اینست زیرا از خواسته های جدید یا بیشتر نباید ترسید چون ایجاد خواسته های جدید نشانه زنده بودن و تحرک اجتماع است و هر چه این تحرک بیشتر باشد در صورت سلامت اجتماع مسلماً تقاضاها بیشتر خواهد بود نمایندگان محترم عنایت دارند علیرغم موفق شدنمان به اقدامات انجامی بزرگ و سحرآمیز که یکدل و یک جهت میگوئیم این همه آوازه ها از شه بود پذیرای این بوده و هستیم که اعلیحضرت محمد رضا شاه پهلوی شاهنشاه ایران زمین نخواسته اند پادشاه بندگان باشند بلکه در طول سی سال سلطنت غرور آمیزشان داعیه و همت ارجمند را داشته اند که به آزادگان سلطنت کنند تا قشر اجتماع ایرانی بخصوص طبقات پائین برفاه بیشتری برسند و از تمام امکانات بهره مند گردند که بحمدالله و المنت موفقیت کامل هم حاصل شده است شاهنشاه مفخم ما جوانمرد _ کریم _ بلند نظر _ علو همت اند _ هیچگاه تاریکی _ رشک _ خودخواهی و کینه در ضمیر پاک و روشن شان سازشی نداشته و نمی تواند داشته باشد پس با داشتن چنین زمامدار ارجمندی که علاوه از خودی جهانیان را با عجاب انداخته یک وظیفه داریم ، کار توأم با کوشش ، تا در پوشش رهبریهای خردمندانه شان با فتح هر چه زودتر قله تمدن بزرگ ، که میراث نیاکانمان باشد ایران عزیز را از زمره قدرتهای بزرگ جهانی نموده و جملگی دینی را که بر عهده داریم در پیشگاه رفیعش انجام و در صفحه تاریخ افتخاری را بر اولین مجلس رستاخیزونمایندگان وظیفه شناس آن که با برخورداری از نعمت آزادی انتخابات ( اعطائی شاهنشاه جوان بخت ) به صندلی های نمایندگی تکیه زده و پذیرای وظایف خطیری گردیده اند بیافزائیم بنابر این همه با هم به پیش ، در برانداختن موانع موجود و رسیدن به کمال مطلوب با زمزمه شاه بیتی در گفت و شنود دائمی مان با رهبر اندیشمند و مدبر و دوراندیش ایران زمین خلاصه می شود در این که :

نه به سرو تکیه داریم نه به سایه صنوبر
بتو تکیه داریم ای شه که تو سایه خدایی

( احسنت )

با اظهار تشکر از توجهات نمایندگان محترم در اتمام عرایضم : ( احسنت ) .

رئیس _ خانم اباصلتی بفرمائید .

بانو پری اباصلتی _ جناب آقای رئیس ، همکاران عزیز .

چون من این افتخار را داشتم که در مراسم گشایش جشنواره دنیای اسلام که در پیشگاه مبارک علیا حضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران در لندن گشایش یافت ، حضور داشته باشم ، لازم دانستم که در این زمینه ، چند کلمه ای را باستحضار ساحت مقدس مجلس شورای ملی برسانم .

این روزها در لندن شور و هیجان چشمگیری بچشم میخورد که فرهنگ و هنر و تمدن و صنعت اسلام آنرا برانگیخته است محفل های فرهنگی ، کانون های دانشگاهی ، موزه ها و دستگاههای ارتباط گروهی این کشور در زمینه ای بسیار گستـرده نشان دهنده و ارائه گر دست آوردهای ذوق و هنر و پویائـی های اندیشمندان ، پژوهشگـران و نوآوران اسلامـی شده اند.

جشنواره دنیای اسلام که بمدت ۳ ماه در لندن دایر خواهد بود مظهر یکپارچگی جامعه اسلامی است همه کشورهای اسلامی دست بدست هم داده اند و گنجینه های کمیاب و پربهای خود را به لندن آورده اندکه فرهنگ و هنر و تمدن و صنعت اسلام را ارائه کنند درخشش و تلالوی این گنجینه ها که برای اغلب آنها قیمتی نمیتوان درنظر گرفت باز تاب گسترده ای داشته و نه فقط لندن بلکه سراسر گیتی را متوجه عظمت اسلام و ارمغان های آن کرده است کشورهای اسلامی در برپائی این جشنواره دست به تلاش پردامنه زده اند و هر یک بسهم خود کوشیده اند که ارائه گر نقشی باشند که در شکل گرفتن و غنا و رونق فرهنگ و تمدن اسلامی داشته اند . باین خاطر در هیج نقطه ای از جهان و در هیچ زمانی این همه مقام دولتی و دانشمند از کشورهای اسلامی گرد نیامده اند اهمیت کار از دیدگاه ما بیشتر در این است که جشنواره اسلام در اغلب زمینه ها و جلوه ها بیشتر رنگ ایرانی دارد . نمایشگاهها و بیشتر آنچه جلوه گر دست آوردهای جهان و پژوهشگران و دانشمندان ایرانی است و توجیه کننده این واقعیت که تمدن اسلامـی عربی نیست بلکه تمدنی است که از اندونزی درجنوب خاوری آسیا تا بخش هائی از جنوب افریقا در پی ریزی و بنیاد گذاری آن نقش مؤثری داشته اند ( صحیح است ) .

اینک بعد از سالیان دراز فرصتی دست داده که تمدن و فرهنگ خیره کننده اسلام در معرض تماشای غرب قرار گیرد و اهمیت و عظمت آن دربافت تمدن امروزین و تکامل و تعالی زندگی مادی و معنوی بشر روشن شود . ( صحیح است ) میدانیم که اسلام مرزهای انسانیت را بر مرزهای جغرافیائی برتری داده و یکپارچگی انسان را بالاتر از هر چیز در نظر گرفته و باین خاطر یک پیوند آسمانی و معنوی در جامعه ملل پدید آورده که جشنواره دنیای اسلام جلوه بخش آنست باین خاطر برغم ویژگی های هنر و فرهنگ هر ملت مسلمان که در این جشنواره ارائه شده یک رابطه ژرف بین کلیه آنها به چشم میخورد و همین مظهر وحدت ملت های مسلمان است . رابطه ای که در روزگار ما ، در میدان رقابت های سیاسی نیز آثار سازنده و پر بار آنرا میتوان دید . اینک نیز با وجود رقابت های سیاسی و درگیری هائی که پاره ای از کشورهای مسلمان با هم دارند وقت پای اسلام و برادری دینی بمیان میآید اختلاف ها بیک سو نهاده میشود و پرچم اسلام بر سراسر جهان اسلام سایه گسترمیگردد ( صحیح است ) . جشنواره دنیای اسلامی که ثمره تلاش جمعی کشورهای اسلامی است گویای راستین این حقیقت است .

حضور شهبانوی ایران در مراسم گشایش جشنواره دنیای اسلام ، بآن اهمیت بیشتری بخشید شهبانوی ایران بدعوت علیا حضرت ملکه الیزابت ، مادر ملکه انگلستان ، برای گشایش جشنواره به لندن عزیمت فرمودند و مورد اسقتبال فراوانی قرار گرفتند و با حضور خود توجه را هر چه بیشتر به جشنواره به ویژه نقش ایران در این زمینه ، بر انگیختند جشنواره دارای سمینارها ، گردهم آئی ، جلسه های متعدد بحث و فحص است ، اما مهمترین جلوه های آن نمایشگاه علوم در تمدن اسلامی و « نمایشگاه قرآن » و نمایشگاه هنر و معماری است در نمایشگاه علوم ، که در موزه معروف علوم لندن ترتیب داده شده ، مسیر تحول علوم ریاضیات و نجوم بمعرض نمایش گذاشته شده است . در مراسم گشایش این نمایشگاه که در واقع نمایشگر دانش و تکنولوژی اسلامی است ، شهبانوی ایران سخنان شیوائی ایراد فرمودند وطی آن گفتند « این جشنواره بی گمان رویداد فرهنگی بیسابقه ای است زیرا رویدادی است که در برداشت های جهان غرب از تمدن اسلامی و روابط دنیای غرب با جهان اسلام تأثیر عمیق خواهد داشت در عین حال این جشنواره از نظر ایران که همواره از معماران اصلی بنای تمدن اسلامی بوده و بعنوان یک کانون مهم جهان اسلام پیوسته تعالی پای برجا در قلمرو فرهنگ و هنر داشته حائز اهمیت بسیار است . این نمایشگاه به یاری و تلاش ایران و چند کشور مسلمان بر پا شده است و نمونه هائی از تکنولوژی اسلامی در آن ارائه شده است « نمایشگاه قرآن که در موزه بریتانیا بمعرض تماشا گذاشته شده ، حاوی قرآن های نفیسی است که تاکنون هرگز در معـرض دیــد عامــه نبوده و هیچیــک از آنها در هیچ نقطه ای از دنیای غرب بـه تماشای عمومـی در نیامـده است مـوزه امام رضا ( ع) در مشهد و کتابخانه شاهنشاهی درتهران بیش از ۲۰ نسخه قرآن دست نویس به این نمایشگاه فرستاده اند علاوه بر این دو ، نمایشگاه های دیگری هست که ایران در تدارک آنها سهیم است . از جمله ، نمایشگاه آلت های موسیقی ، قالی کرمانی ، مینیاتور ایران ، گلیم و خرجین و معماری و از این قبیل . نمایشگاهی نیز بنام « شهر اصفهان » است که بافت شهر اصفهان را نشان میدهد و نمایشگاهی که در نقشه های ایران در قرون مختلف که با همکاری ایران و انجمن جغرافیائی بریتانیا تشکیل شد. موسیقی و ادبیات نیز در جشنواره جای وسیعی دارد و در مجموع ۵۰ درصد برنامه ادبیات اسلامی را شعر و ادب فارسی تشکیل میدهد .

ایران در جشنواره جهان اسلام که از آغاز کار جشنواره بازتاب وسیع و گسترده ای در جهان غرب داشته بزرگترین سهم را بین کشورهای اسلامی بعهده دارد و من امیدوارم همانطور که شهبانوی ایران تأکید فرمودند ، ترتیبی داده شود که دست آوردهای ایران در تمدن و فرهنگ اسلامی که در جشنواره به معرض نمایش گذاشته شده است ، در ایران نیز بمعرض نمایش گذاشته بشود تا مردم وطن ما بیش از پیش به سهمی که ایران درتمدن عظیم اسلامی و در برگزاری این جشنواره جهانی داشته آشنا شوند ( احسنت ) .

رئیس _ آقای شیخ الاسلامی بانه بفرمائید .

شیخ الاسلامی بانه _ جناب آقای رئیس ، همکاران ارجمند ، بسیار خوشوقتم که فرصتی بدست آمد تا از پشت تریبون مجلس شورای ملی درود و سپاس خود و مرزداران شاهدوست و میهن پرست سقز و بانه را به پیشگاه رهبر اندیشمند ملت ایران شاهنشاه آریامهر تقدیم داشته از خداوند قادر و توانا بقای سلطنت پرشکوه خاندان جلیل پهلوی ، و توفیق ملت ایران را در راه تحقق اهداف مقدس پدر تاجدار مسئلت دارم ( احسنت ) همکاران ارجمند ، در خلال تعطیلات عید نوروزی بنا بوظیفه ای که در قبال منطقه انتخابی خود دارم مسافرتی به دو شهرستان سقز و بانه نموده و از نزدیک با موکلین خود در تمــاس بودم جای بسیـار خوشوقتـی است در حالیکه در هر گوشه ای از جهان پر آشوب کنونی قتل و کشتار هرج و مرج و آدم ربائی بر زندگی روزمره مردم آن حکمفرمائی میکند . امنیت ، آسایش ، و رفاه موجود در اقصی نقاط مملکت ما حقیقتاً غرور آفرین است و از اینکه مردم مرزدار سقز و بانه در تمام زمینه های اقتصادی فرهنگی و اجتماعی و سایر مظاهر رفاه مورد توجه دولت قرار گرفته اند سپاسگزار و متشکرند با قاطعیت تمام میتوانم به همکاران عزیزم عرض نمایم _ که انقلاب اجتماعی ایران برهبری شاهنشاه آریامهر در این منطقه چهره زندگی مردم شهری و روستانشین را از هر لحاظ و در هر زمینه دگرگون کرده و زندگی نو و پر سعادتی را بآنها ارزانی داشته است مظاهر قرون وسطائی در اثر انقلاب اجتماعی ایران محو و نابود شده نور علم و دانش قلبهای تیره و تاریک را روشنی و صفا بخشیده عمران و آبادانی جای خرابی و ویرانی را فرا گرفته بهداشت و تندرستی بدنهای بیمار را تندرستی و نیرو بخشیده است زورگوئی و عدم توجه بعدالت جای خود را بانصاف و اجرای حق و عدالت سپرده است اکنون عدل پهلوی است که بر زندگی اجتماعی ملت ایران حکومت کرده حق و تکلیف هر فرد را درمقام اجتماعی خود مشخص و معین ساخته است . در پناه استقرار این عدالت اجتماعی رهبر اندیشمند ملت ایران برای رفع و دفع هر گونه تک روی و جلوگیری از پراکندگی و تشتت افکار ، امر به تأسیس حزب رستاخیز ملت ایران فرمود ، تا همه گروهها برای هدفی واحد یعنی رسیدن به تمدن بزرگ متشکل شده و با بسیج تمام نیروها چرخ انقلاب اجتماعی ایران را سریعتر و مطمئن تر بسوی این هدف مقدس یاری و کمک دهند ( صحیح است ) مطلبی که در این مکان مقدس و در این فرصت ارزنده میخواستم بعرض برسانم تجلی روح شاه دوستی و میهن پرستی مردم شهرستانهای سقز و بانه بود که در تمام مدت توقفم در این دو شهرستان با آن مواجه شده و چنان تحت تأثیر احساسات پاک شاهدوستی مرزداران غیور سقز و بانه قرار گرفتم که بر خود لازم دانستم وکالتاً تقدیم کننده این همه احساسات اصیل ملی به پیشگاه آریامهر باشم . تجلی اینهمه احساسات شاهدوستانه و تجدید میثاق با رهبر بزرگ ملت ایران از سوی مرزداران غیور و فدائیان شاهنشاه تازگی ندارد زیرا در طول تاریخ مرز ایران زمین با ریختن خون بنیان گذاران نظم شکوهمند شاهنشاهی حفظ و حراست شده است _ دفاع از مرز و بوم ایران همواره بمثابه دفاع از شرف و ناموس آنها بوده و میباشد بطوریکه قبلا عرض کردم برنامه های مترقیانه مخصوصی در زمینه های عمرانی و آبادانی در اقصی نقاط کشور در حال اجراست ولی تذکر این نکته ضروری است که سطح توقعات مردم از دولت پا بپای ترقیات همه جانبه مملکت بیشتر و بیشتر میشود . لذا از دولت تقاضا دارم نسبت به خواسته ها و نیازمندیهای اساسی مردم سقز و بانه که بطور جداگانه تهیه و بجناب آقای رئیس محترم مجلس تقدیم میگردد دولت خدمتگزار جناب آقای هویدا که برای اجرای فرامین شاهنشاه آریامهر از هیچگونه فداکاری کوتاهی نمی فرمایند توجه مخصوص مبذول فرمایند .

ولی موضوعی که ناگزیرم بعرض برسانم تقاضای مردم شهرستانهای سقز و بانه در مورد اسفالت جاده بین این دو شهرستان است که طبق اظهار سازمان برنامه تمام کارهای مقدماتی و پروژه تعویض و اسفالت جاده مذکور انجام شده ولی تأمین اعتبار نشده چون اسفالت جاده مذکور از لحاظ اقتصادی در زندگی این دو شهرستان بسیار مؤثر و ضروری بوده و تنها راهی است که بانه را بسایر شهرستانهای کشور مربوط می سازد _ تقاضا دارد نسبت به تأمین اعتبار و شروع اسفالت جاده مذکور که طبق آخرین نقشه به ۴۲ کیلومتر تقلیل یافته اقدام لازم و سریعی بعمل آید _ از سوی مردم شهرستانهای سقز و بانه از مقامات مسؤل برای انجام این امر بسیار مهم و سایر خواسته های دیگر قبلا سپاسگزاری نموده امیدوارم همه ما نمایندگان رستاخیز ملت ایران در راه اجرای منویات شاهنشاه آریامهر و خدمت به ملت نجیب ایران مؤید به تأییدات خداوند متعال باشیم اینک نیازمندیها و خواسته های مردم شهرستان های سقز و بانه را فهرست وار عرض میکنم و تقاضای بذل توجه اولیای امور را دارم .

۱ _ تأسیس یک مجتمع گوشت و شیر در شهرستان سقز

۲ _ بوجود آوردن پرواربندی کشتارگاه و سردخانه در سقز.

۳ _ اقدام به بذر پاشی مراتع شهرستانهای سقز و بانه

۴ _ تأسیس انبارهای علوفه جهت نگهداری علوفه زمستانی دامهای سقز و بانه .

۵ _ تقویت و استقرار مروجین کشاورزی در روستاهای سقز و بانه بمنظور راهنمائی کشاورزان در زمینه بهره برداری و استفاده از روشهای جدید کشاورزی

۶ _ شهرستان بانه زمین کافی برای امور کشاورزی ندارد تبدیل این شهرستان بیک منطقه دام داری و باغ میوه ضروری است .

۷ _ تأسیس یک تعمیرگاه ماشین آلات کشاورزی در سقز .

۸ _ ایجاد کارخانه پشم بافی در بانه یا سقز .

۹ _ تبدیل بانک رهنی سقز از نمایندگی بشعبه

۱۰ _ اسفالت جاده بین سقز و بانه که تمام مقدمات و پروژه اجرائی آن انجام شده وطول آن ۴۲ کیلومتر است

۱۱ _ اقدام براه سازی اساسی روستاها جهت ارتباط بین شهری و روستانشینی بمنظور حمل کالای روستانشینی بشهر .

۱۲ _ خرید یکدستگاه مولد برق ۲ هزار کیلو واتی جهت شهرستان بانه که بعلت کافی نبودن برق درحال حاضر در حدود دو هزار نفر از ساکنین شهرستان بانه از برق استفاده نمی نمایند . متشکرم ( احسنت ) .

- تقدیم سه لایحه بوسیله آقای صادق احمدی وزیر دادگستری

۳ _ تقدیم سه لایحه بوسیله آقای صادق احمدی وزیر دادگستری .

رئیس _ وارد دستور می شویم جناب آقای صادق احمدی بفرمائید .

صادق احمدی ( وزیر دادگستری ) _ با کسب اجازه از مقام محترم ریاست ، بطوریکه نمایندگان محترم استحضار دارند با الهام از نیات شاهنشاه آریامهر و سیاست دولت ، سعی بنده همیشه این بوده است که قوانین دادگستری بر اساس حذف تشریفات زائد و ایجاد تسهیلات بیشتر برای اجرای عدالت و برای انجام امور مردم ، تهیه و تقدیم شود ( احسنت ) خوشبختانه طی چند سال که بنده افتخار خدمت داشتم با همکاری بسیار صمیمانه مجلسین لوایح زیادی در این طریق تقدیم شده که تصویب و اجرا شده است در اجرای این سیاست سه لایحه را به این شرح : لایحه رفع تجاوز و جبران خسارات وارده به املاک مجاور ، لایحه تمدید مهلت تقدیم دادخواست به هیئت سه نفری و لایحه الحاق سه تبصره به ماده ۱۲ قانون ثبت اسناد و املاک تهیه شده که برای بررسی و تصویب تقدیم می نماید .

رئیس _ لوایح به کمیسیونهای مربوط ارجاع میشود .

- تصویب صورتجلسه قبل

۴ _ تصویب صورتجلسه قبل .

رئیس_ نسبت به صورت جلسه قبل نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) صورت جلسه تصویب میشود .

- طرح سؤال آقای جندقی از وزارت بهداری

۵ _ طرح سؤال آقای جندقی از وزارت بهداری .

رئیس _ سؤال آقای جندقی از وزارت بهداری مطرح است آقای جندقی بفرمائید .

جندقی _ جناب آقای رئیس _ همکاران محترم ،

همانطوریکه استحضار دارید و در دستور جلسه امروز درج شده وزارت بهداری و یا وزارت رفاه و تندرستی برای توضیح و پاسخ به سؤالی که در جلسه روز سه شنبه هفتم بهمن ماه سال گذشته تقدیم کردند اعلام آمادگی نموده است و قبل از توضیحات و پاسخ اجازه میخواهم برای استحضار همکاران محترم مطالبی را بعرض برسانم .

انگیزه اینجانب در تقدیم سؤال از وزارت بهداری در مورد سرطان زا بودن ظروف پلاستیکی مطالبی بود که در جرائد تهران بویژه روزنامه کیهان منتشر شده و در متن مطلب اشاراتی به مقالات جراید خارجی و متخصصان جهانی و سازمان بهداشت جهانی بود و همه حکایت از آن داشت که پاره ای از ظروف ملامین و پلاستیک سرطان زاست و سرپرست و تنی چند از متخصصان آزمایشگاه شیمی مؤسسه استاندارد هم موضوع را تأیید کرده بودند .در گزارش مشروحی که در روزنامه کیهان چهارشنبه ۲۴ دیماه تحت عنوان « اعلام خطر موسسه استاندارد ایران به خانواده ها در مورد اینکه بیشتر ظروف پلاستیک سرطان می آورد » درج شده بود و عکسی نیز چاپ گردیده بود که نشان میداد مردی با دو سطل لبنیات به منزل میرود و باو اخطار شده بود که آقا بایستید . شما با این سطل ها مرگ را بخانه تان میبرید . و در کنار گزارش نامه وزارت بهداری به مؤسسه استاندارد انتشار این مطالب در مطبوعات که وظیفه ملی و مطبوعاتی آنها آگاه کردن مردم است امری طبیعی بود و با آنکه در میان افراد جامعه تولید وحشت و ناراحتی کرد نشانگر آگاهی و روشن بینی جامعه مطبوعات بوده که باین قبیل مسایل مهم که بازندگی مردم سرو کار دارد توجه خاص دارند و ضمن هشدار دادن به مردم برای پرهیز از عوامل سرطان زا دستگاههای مسؤل اجرائی را نیز متوجه می کنند تا اقدام لازم را معمول دارند و توقع و انتظار جامعه این بود که موضوع تا حصول نتیجه نهائی پی گیری شود و مقامات مسؤل نیز اگر مطلب از نظر علمی صحیح است با جلوگیری از ادامه کار کارگاههای ناسالم و انتشار خبر آن در مطبوعات و رادیو و تلویزیون بمردم آسایش خاطر بدهند و اگر ناصحیح است با استفاده از وسایل ارتباط جمعی وبخصوص جرایدی که مطلب را عنوان کرده اند افکار عمومی را روشن نموده و رفع شبهه بکنند . ولی متأسفانه از ۲۴ دیماه تا هفتم بهمن ماه که نزدیک به دو هفته بود هیچیک از این دو کار انجام نشد و نه تنها دستگاههای اجرائی مسؤل اطلاعیه و پاسخی به آن مطالب ندادند مطبوعات هم موضوع را دنبال ننمودند که گوئی چنین مسئله مهمی که منتشر شده بود وجود نداشته است . در حالیکه انتظار میرفت موضوع را باز هم دنبال کنند تا نتیجه قطعی بدست آید نباید از مطبوعات خرده گرفت که چرا موضوعی را که صددرصد به تأیید مقامات علمی نرسیده منتشر می کنند زیرا اگر چنین فکر کنیم وظیفه اصلی مطبوعات را که هشدار دادن و آگاه کردن مردم و دستگاههای اجرائی است فراموش کرده ایم و باید مطبوعات این قبیل مسایل را منتشر کنند و تا نتیجه قطعی دنبال نمایند و همانطور که مردم از وجود مسئله ای که با زندگی و سلامت آنها مربوط است آگاه کردند چگونگی حل مسئله را هم اعلام نمایند . بهر تقدیر انتشار این مطالب موجب شد که مردم در ناراحتی و نگرانی باشند و همین امر موجب شد تا اینجانب بنابر وظیفه ای که در قبال جامعه دارم در این مورد سؤالی از وزارت بهداری تقدیم کنم تا از مجرای قانونی موضوع مورد توجه قرار گرفته و دقیقاً به مسئله رسیدگی و نتیجه برای آگاهی مردم انتشار یابد که خوشبختانه آنچه تاکنون شنیده ام حاکی است که در وزارت رفاه و تندرستی موضوع بسرعت مورد بررسی و مطالعه مقامات علمی و مسؤلان اجرائی قرار گرفته و امیدوارم آنچه وزارت بهداری یا رفاه و تندرستی امروز در پاسخ سؤال اینجانب عنوان می کنند از مردم رفع شبهه بکند و موضوع دقیقاً روشن گردد .

در اینجا ناگزیر از ذکر ایـن مطلب هستم که ایران امروز _ ایران دیروز نیست و همه مـا با سربلندی و افتخـار مباهـات می کنیم که برهبری شاهنشاه آریامهر در طول چند سال توانسته ایم عقب ماندگی زمانهای گذشته را جبران کنیم و به دوران تازه ای قدم بگذاریم و در میان جامعه ملل بعنوان مملکت پیشرفته و صنعتی شناخته شویم . و مسلماً وقتی که ما از آخرین تکنیک های جهانی بهره می گیریم و صنایع ما پا بپای صنایع پیشرفته دنیا تجلی می کنند مسایل تازه ای خواه ناخواه مطرح خواهد بود که نمونه آن همین مسئله سرطان زا بودن یا نبودن فرآورده های پلاستیکی است درجامعه شبانی دیروز که تا قبل از سلطنت دودمان پهلوی جامعه ما بآن شیوه زندگی میکرد تنها مسئله مردم امنیت راههای مال رو _ آب انبار نزول باران _ و تأمین آب و نان و لباس کرباس و سر پناهی گلی یا چادر بود ولی امروز جامعه ما از همه مواهب یک زندگی مرفه برخوردار است و مردم ما از آخرین پدیه های علمی و فنی بهره می گیرند و هم اکنون در همه خانواده های شهری و روستائی _ تلویزیون _ رادیو _ یخچال _ اجاق گاز و ظروف ملامین جزو وسایل اولیه زندگی است و اینجاست که باید دستگاههای مسئول توجه داشته باشند که ایجاد مسئله نه تنها عیب نیست لازم هم است زیرا دنیای علـم و تحقیق هـر روز به کشفیات تازه ای برمیخورد و ما هم نمیتوانیم از آنها بر کنار باشیم . باید از ایجاد و طرح مسئله و عنوان شدن این مطالب و بخصوص درج آن در مطبوعات استقبال کنیم ولی با آمادگی کامل و با سرعت برای حل آن پیشقدم باشیم و با روشن کردن افکار عمومی مردم را در جریان واقعیت ها بگذاریم و دستگاههای تحقیقاتی را نیز مأمور تحقیق کردن موضوعات بنمائیم و در این زمینه اعتقاد من این است که با همه توضیحاتی که وزارت رفاه و تندرستی خواهد داد و مطالعات و تحقیقاتی که داشته اند باز هم موضوع را در دستور کار یک گروه تحقیقاتی بگدارند تا موضوع بیشتر و بهتر روشن شود و اگر نتیجه ای بدست آمد برای آگاهی مردم وطن ما و حتی برای دستگاههای تحقیقاتی سایر کشورها اعلام شود زیرا مطلب بسیار حساس و مربوط به زندگی روزمره مردم و سلامت آنهاست و وظیفه سازمانهای علمی و تحقیقاتی نیز در این زمینه مهم وقابل توجه است زیرا جامعه ای که از نظر مادی به رفاه و آسایش و برخورداری از همه مواهب رسیده و مردم از نظر جسمی با بهره وری از امکاناتی که بقرمان رهبر وفرمانده بزرگ ایران بدست آورده اند روز بروز از سلامت و رفاه بیشتر بهره می گیرند به آرامش روحی نیز نیازمندند و این نکته مطلبی است قابل توجه و در دنیای صنعتی امروز که با توجه به فلسفه و عقیده ای که از نظر تأمین رفاه و آسایش مردم بمعنای اعم داریم باید بیشتر به آن بیندیشیم و در این قبیل موارد با آگاهی و تدبیر و با واقع بینی عمل کنیم تا همه مردم آرامش خیال داشته باشند و هم از عدم آگاهی جامعه و بی اطلاعی خدای نکرده دچار عوارض ناخوش آیند نشویم ظروف پلاستیکی و ملامین امروز در همه سطوح جامعه ما رسوخ کرده و اگر دقت کنیم دفترکار وخانه ای نیست که در آن نوعی و گونه ای از فرآورده های ملامین و پلاستیک وجود نداشته باشد که خود این مطلب نمایانگر اهمیت این اختراع مهم و جالب است که به بهداشت و آسایش همه طبقات مردم کمک شایان توجه و مؤثری کـرده است و هر فردی در زندگـی روزمره خـود از انواع آن استفاده می کند تا آنجا که فرآورده های ملامین و پلاستیک از مزارع و آغاز کار تولید تا آخرین مرحله مصرف همه جا با ما هستند و نمونه قابل توجه آن ظروفی است که جای ظروف فلزی _ و گلی و سفال و شیشه ای را گرفته اند و هم از نظر مادی و هم از نظر چگونگی استفاده بهره گیری و مهمتر از همه از نظر بهداشتی کمک مؤثری کرده است و امروز بسیاری از مایعات در همین ظروف از این سوی دنیا به آن سو منتقل می شوند و مورد استفاده قرار می گیرند بخصوص از نظر فرم و قیمت با آنچه در گذشتـه در سطـح کمـی استفاده می شد قابل مقایسه نیست و براستی نمیتوان از آن چشم پوشید ولی باید در عین حال به بی ضرر و بی خطر بودن آن فکر کرد و جلو تهیه فرآورده های خطرناک و مشکوک را گرفت و انگیزه من هم همین بود و معتقدم که همه صنایع بخصوص این صنعت عظیم و مؤثر دارای ارزش و خوب است تا آنجا که برای جامعه خطر و ضرری پیش نیاورد و این مطلبی است که باید مورد توجه بیشتر دستگاههای اجرائی و بخصوص وزارت رفاه و تندرستی که خوشبختانه با داشتن وزیری فعال و پرتوان و علاقمند چون دکتر شیخ الاسلام زاده و همکارانی علاقمند و مطلع که هدفشان خدمت به شاهنشاه آریامهر و مردم است قرار گیرد . و همانطور که موضوع را دنبال کردند و امروز انشاءالله با پاسخی مستدل و منطقی افکار عمومی را روشن خواهند نمود باز هم موضوع را با توجه به اهمیتی که دارد در دستور کار یک گروه تحقیقاتی بگذارند و در هر مورد نتیجه را باطلاع افکار عمومی برسانند زیرا معتقدم این قبیل مسایل را باید بموقع به آگاهی مردم رسانید که خوشبختانه سیاست دولت هم در همین طریق است و همانطور که دیدیم بمحض آگاهی از اقدام براستی ناجوانمردانه گروهـی خدانشناس که شیر دامـی خطرناک را برای ساختن بیسکویت و سایر محصولات مشابه بفروش رسانده بودند فرآورده ها را جمع آوری و مرتکبین را تحت تعقیب قرار دادند و مطبوعات موضوع را به موقع به آگاهی مردم رسانیدند که اثری بسیار مطلوب از نظر روحی بخاطر آگاه شدن از مراقبت مسئولین امر و از نظر جسمی بخاطر عدم استفاده از آنچه ممکن بود جمع آوری نشده باشد داشت .

بهر حال از آمادگی وزارت رفاه و تندرستی و توضیحاتی که خواهند داد تشکر می کنم و امیدوارم پاسخی که میدهند از هر حیث قابل توجه و قانع کننده باشد و باز هم آرزو می کنم که سازمانهای علمی و تحقیقاتی ما به این قبیل مسایل که با زندگی و سلامت جامعه بستگی دارد بیشتر توجه کنند تا آنجا که در آینده اعلام کننده بسیاری از این قبیل مسایل ما باشیم و روزنامه های دنیا به نقل از جراید ما نتیجه تحقیقات دانشمندان ما را منتشر کنند متشکرم ( احسنت ) .

رئیس _ آقای دکتر رهنوردی بفرمائید .

دکتر رهنوردی ( معاون وزارت بهداری ) _ با اجازه جناب آقای رئیس و نمایندگان محترم بنده فکر میکنم قبلاً باین موضوع اشاره کنم که جناب آقای رئیس در تاریخ ۹ / ۱۱ / ۵۴ به جناب وزیر بهداری نامه ای مرقوم می فرمایند که وزارت بهداری برای پاسخ دادن نماینده محترم حاضر شود و در جواب آن در تاریخ ۱۳ / ۱۲ / ۵۴ طی نامه شماره ۲۶۸۹ به جناب آقای رئیس اطلاع داده می شود که وزارت بهداری آماده پاسخ گویی است یعنی ما در فاصله چهار روز آمادگی خودمان را برای پاسخگوئی به سؤالی که از طرف نماینده محترم شده بود اعلان کردیم ولی حالا نوبت بما رسیده دیگر آن در اختیار ما نبوده در ضمن میخواستم از حسن نیت جناب آقای مطفر جندقی نماینده محترم و از راهنمائی هایی که ایشان فرمودند و ما در آینده بکار خواهیم برد تشکر کنم باید بگویم همانطور که فرمودند ما مؤسسات تحقیقاتی خود را بسیج کردیم و اینها علاوه بر اینکه خودشان تحقیقاتشان را ادامه میدهند از مؤسسات تحقیقاتی جهانی نیز آخرین اطلاعات علمی و استانداردها را بدست میآورند و همچنین با سازمان دارویی و صنایع آمریکا و صنایع پلاستیک سازی آمریکا در تماس هستند و آخرین اطلاعات را در همه موارد کسب میکنند بنده اجازه میخواهم از جناب آقای رئیس و نمایندگان محترم که اصولا در مورد این ماده توضیحاتی بدهم و اگر این توضیحات را عرض نکنم عرایض بعدی ام نمیتواند خانمها و آقایان را قانع کند تقریباً ۴۰ _ ۵۰ سالی است که صنایع پلاستیک سازی در دنیا رواج پیدا کرده و در حدود یک میلیون نفر با این ماده کار میکنند و اما توضیحات مقدماتی که در مورد این ماده باید بدهم اینست که :

یکنوع رزین بنام وینیل کلراید در سال ۱۸۳۴ توسط شخصی بنام Regnulf تهیه گردیده که چهل سال بعد Bauman آنرا که بصورت گاز میباشد پلـی مریزه کرد و رزینـی بدست آمد بنام پلـی وینیکل کلراید که بطـور اختصار به آن P.V.Cمیگویند . در چند سال گذشته این رزین یکی از مهمترین محصولات صنایع پلاستیک را تشکیل داده است . بطور مثال با وجود بودن مواد پلاستیک از قبیل پلی اتیلن ، ملامین ، پلی استیر ، پلی کربنات و پلی پروپیلین مصرف رزین P.V.Cبعد از پلـی اتیلن در درجـه دوم قرار گرفته دلیل آنهم اینست که اولا قیمت آن ارزان بوده و سرمایه گذاری در آن به آسانی صورت می گیرد ، ثانیاً به آسانی تهیه گردیده ، ثالثاً برای تهیه مواد قابل انعطاف بسیار مناسب میباشد .

منظور از پلی مریزه کردن یا پلی مریزاسیون عبارت از واکنش شیمیائی و بهم پیوست مولکولهای مونومر و تشکیل مولکولهای بزرگتر با وزن مخصوص چند برابر وزن ملکولی ماده اصلی میباشد . یعنی قبلا منومرهای وینیل کلراید بهم آمیخته و تبدیل به پلی مر وینیل کلراید میگردد .

از آقای عباسمیرزائی معذرت میخواهم که این کلمات خارجی را عرض میکنم چون لغات علمی است و جز این نمیتوانم بگویم . ( یکنفر از نمایندگان _ چرا از آقای عباسمیرزائی ؟ ) چون اکثراً ایشان هستند که ایراد میگیرند بهر صورت این موادی است که از۵۰سال پیش دردنیا رو به توسعه گذاشته و رل مهمی در بهداشت عمومی در دنیا داشته و خدمات بسیار شایسته ای به مردم جهان نموده است رزین P.V.C خالص جسم بسیار سختی است که جهت سهولت عمل ، تغییر حالت ، شکل دادن و افزایش مقاومت آن در مقابل ضربه مقداری مواد نرم کننده Plastizer بدان میافزایند و بر حسب مقدار درصد مواد نرم کننده P.V.C سخت « Rigid » نیمه سخت Semi _ Rigid و نرم Flexible حاصل میشود .

  • نوع نرم برای تهیه ظروف غذائی ، پوشش پارچه ، پرده ، بارانی ، رومیزی ، سفره ، کیف ، روکش صندلیها برای هواپیما و اتومبیل .
  • نوع نیمه نرم برای ساخت سبد ، لوازم ساختمانی ،کفشهای زمستانی ، و لوله های داروئی .
  • نوع سخت آن برای ساختن لوله ها ، کانالهای سیلو ، وسایل و ابزار پزشکی ظروف غذایی و بسته بندی مواد غذایی بطریهای شفاف برای نگهداری مشروبات الکلی و غیر الکلی بکار برده میشود .
  • در ایران نزدیک به ۴۱ واحد صنعتی در سراسر کشور با مصرف رزین P.V.C کالاهای فوق الذکر را تهیه مینماید در سال مقدار ۲۰ هزار تن رزین P.V.C از شرکت پتروشیمی آبادان و بین ۴۰ الی ۵۰ هزار تن از کشورهای آلمان غربی انگلیس ، فرانسه ، بلغارستان ، ژاپن ، و سایر کشورها تأمین میشود .
  • علاوه بر تولیدات فوق مقداری مواد غذائی از کشورهای اروپائی در ظروف ساده و رنگی P.V.C بسته بندی شده و همچنین ظروف مواد آرایشی و دارویی نیز در خارج تهیه شده و به ایران وارد میگردد .
  • بطور تقریبی سالیانه در جهان مقدار ۳۰۰ میلیون پوند از P.V.C در بسته بندی غذائی و ۴۰۰ میلیون پوند برای ساختن لوله های آب بکار میرود .

اینک با ذکر مقدمه فوق اجازه میخواهد به یکایک سؤال نماینده محترم پاسخ گوید :

در مورد قسمت اول که سؤال میکنند آیا مفاد نامه شماره ۱۱۲۵۱ / ۳ _ ۱۲ / ۸ / ۵۴ وزارت بهداری بعنوان مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی و همچنین مطالب صفحه ۵ روزنامه کیهان مورخ ۲۴ دیماه ۵۴ و اظهار نظر متخصصین مورد قبول و تأیید وزارت بهداری است یا نه ؟ بایستی بعرض برسانم :

نامه فوق الذکر بدین شکل شروع میشود « پیرو نامه شماره۳/۹۸۳ مورخ ۲ / ۷ / ۵۴ در مورد مواد پلاستیکی الی آخر » برای بهتر روشن شدن مطلب نامه شماره ۸۹۸۳ / ۳ وزارت بهداری به موسسه استاندارد بدین شرح میباشد :

وزارت امور اقتصادی و دارائی _ قابل توجه مؤسسه استاندارد وتحقیقات صنعتی : در شماره ۳۰ _ ۳۱ اوگست روزنامه اینترناشنال هرالد تریبون مقاله ای تحت عنوان ممنوعیت مصرف مواد پلاستیکی حاوی Polyvinil chlorideکه برای بسته بندی مواد غذائی بکار برده میشود و ارتباط اینگونه مواد پلاستیکی در ایجاد سرطان کبد نگاشته شده که از شرفعرض پیشگاه مبارک ملوکانه گذشته است :

روزنامه برای مطالعه و بهره برداری به وزارت بهداری ارسال شود »

در مقاله مزبور چنین ذکر گردیده که از آنجا که از دو سال گذشته لااقل ۱۹ مورد سرطان نادر و کشنده کبد بعلت ماده پولی وینیل کلراید که برای بسته بندی مواد غذائی بکار میرود دیده شده و اکثر قربانیان آن افرادی بوده اند که در کارخانه های سازنده این مواد پلاستیکی کار میکرده اند لذا سازمان مواد غذائی و داروئی کشور ایالات متحده آمریکا ( F.D.A ) مصرف مواد فوق را بالقوه سرطان زا قلمداد نموده و لذا مصرف آنرا فعلا تا بررسی نهائی ممنوع اعلام نموده است علی الظاهر آنچه مورد نظر سازمان مواد غذایی و دارویی آمریکا بوده بیشتر مواد پلاستیکی حاوی پولی وینیل کلراید سفت و نیمه سفت میباشد که برای ساختن ظروف پلاستیکی که در آن مواد غذائی جهت عرضه و فروش نگهداری میشود میباشد ولی مصرف مواد پلاستیکی از آن جنس که برای پیچیدن گوشت و سبزیجات بکار برده میشود بلا مانع اعلام گردیده است . علیهذا با در نظر گرفتن مطالب مندرجه در روزنامه فوق خواهشمند است دستور فرمایند سازمان مربوطه در این مورد تحقیقات لازم را بعمل بیاورد الی آخر که بنده بقیه آنرا نمی خوانم . . .

و در تاریخ ۱۹ / ۶ / ۵۴ و بشماره ۷۴ _ ۸ _ ۹۰۱ / ۳ جهت اطلاع به اداره چهارم ستاد بزرگ ارتشتاران جهت اطلاع ایفاد گردیده است و رونوشت به وزارت بهداری میرسد و وزیر بهداری وقت این نامه ها را به وزارت امور اقتصادی ودارائی و مؤسسه استانداردها و سایر مراجع قانونی وبه انستیتو تاج پهلوی نوشته و نسبت به تأمین بهداشت کارگرانی که با این ماده سروکار دارند و هم چنین کسب اطلاعات بیشتر در این مورد اقدام نموده است و در این مورد مؤسسه استانداردها نشریه ای انتشار داد که بنده این جا آورده ام و آخرین اطلاعاتی که در این مورد در دنیا وجود دارد در این نشریه منعکس است از طرف دیگر انستیتو تاج هم نامه هائی که از دکتر مور ( Miur) رئیس قسمت اپیدمیولژی آژانس فوق الذکر را برای وزارت بهداری فرستاده که به عرض می رسانم .

با توجه به اینک تحقیقات و بررسیهای علمی نشان داده است که کار کردن وتماس مستقیم با بسیاری از مواد شیمیائی ممکن است زمینه مناسبی برای ایجاد بیماریهای گوناگون از آنجمله بیماری سرطان بنماید .

لذا در مورد ماده پلاستیکی تحقیقاتی به عمل آمده است و این تحقیقات ادامه دارد و نتیجه تحقیقات در دو قسمت کاملا متمایز می شود قسمت اول مربوط میشود به کارگرانی که در کارخانجات کار می کنند و اطلاعاتی که تاکنون در این مورد به دست ما رسیده از این قرار است که در اثر ( پلی می ریزاسیون ) در دیگـی که این مولکول ها را تحت فشار قرار می دهند ماده ای که از آن ها بدست می آید بنام P.V.C « پولی ونیل کلراید » و در این مورد تحقیق کرده اند و حتی بعضی از دانشمندان جوایزی هم برای این تحقیقات در آلمان دریافت کرده اند اگر کارگری در روز بمدت ۸ ساعت بین ۸ تا ۲۸ سال از این گاز استنشاق بکند این کارگر مبتلا به یک نوع سرطان کبدی میشود بنام سرطان آنژی سار کوم ، این یک چیز مسلم است در مــورد استنشــاق گـاز در موقـع ( Polimerisation ) (پولــی مریزاسیون ) ( البته این یک کمی علمی است ) چون ۹۰ در صد آن گاز پلی مریزه میشود و ده در صد آن در هوا آزاد میشود که این برابر با ۲۰۰۰ P.P.Mمیباشد این استاندارد را در بعضی ممالک دو و در بعضی جاها به ۵ رسانده اند و در ممالک اسکاندیناوی اجازه داده اند که منومر آزاد گازونیل کلراید ۵ در میلیون باشد در آلمان به ده رسیده و همان طور که عرض کردم در بعضی کشورها به ۵ رسیده است و هنوز در این مورد یک استاندارد معینی در دنیا اعلام نشده ولی سازمان بهداشت جهانی و مادر ایران فکر میکنیم پنج P.P.M در کارخانه های ما به اصطلاح سالم باشد و این هم برای این که مقدار این گاز که در هوا هست بسنجند دستگاههائی هست که در کارخانجات نصب میکند و این دستگاه در حالت معمولی چراغش روشن است اگر مقدار گاز در هوا بالاتر برود چراغ خاموش میشود و اگر باز بالاتر برود آژیر خطر گشیده میشود و دستگاه آلارم آژیرش بصدا در می آید و معلوم میشود این کارخانه هوایش آلوده است که در ایران خوشبختانه از این دستگاه برای تعیین آلودگی هوای کارخانجـات خریده اند و مؤسسه استانـدارد ایـن وسایـل را خریـداری کرده و اکنـون در کارخانجات دارند نمونه برداری می کنند و در وزارت کار و وزارت بهداری این دستگاه را که ( گاز کروماتوگراف Gascromatogrooph) میگویند خریده اند و میبرند با این ها اندازه میگیرند که بدانند هوای کارخانه آلوده است یا نه ؟ در این مورد اقداماتی از طرف دستگاهها شده است که بنده توضیحاتی به عرض میرسانم موضوع قسمت دوم که می گویند مواد غذائی که در ظروف ماده پلاستیکی گذاشته میشود خطراتی دارد ، من فقط P.V.C را می گویم و گرنه هیچکدام از آنها هیچگونه خطری نداشته و اصولا در هیچ نشریه و هیچ سازمان تحقیقاتی نگفته اند که از پلی اتیلین و سایر مواد جز P.V.C خطراتی بوجود آمده مطالعــه کرده اند و در سـال ۱۹۷۳ اطلاع داده شـد کـه در ایـن مواد غذائـی که در ظروف P.V.C است مقداری از گازونیل کلراید دیده شده است که ممکن است تولید سرطان بکند آمده اند تحقیق کرده اند در مؤسسه های آمریکا هزینه های فوق العاده زیادی برای تحقیقات مخصوصاً درمواد غذائی میکند و F.D.A بزرگترین مرکز تحقیقی داروئی و غذایی دنیاست ، متوجه شده اند که استفاده از ظروف پلی وینیل کلراید برای مشروبات الکلی بالاترین مقدارمنومرآزاد را درحدود ۲۵ P.P.M بوده که در آمریکا قانون گذاشته و منسوخ شده و همینطور سرکه و روغن ترکیبات ویتامینه و مایعات دهان شوئی وقتی در مواد پلاستیکـی باشند مقداری از این P.V.C وارد مواد مذکور میشود . بعد از این توضیحات مختصر که عرض کردم این هائی که فکر می کنند تمام مواد غذائی آلوده میشود بایستی عرض کنم فقط در ۳ مورد است . یکی الکل ، یکی سرکه ، یکی روغـن در سایـر موارد اگـر غذائی در ظرف پلاستیکی P.V.C هم باشد خطری ندارد و به عرض آقایـان و ارباب جرایـد می رسانم که در هیچ جای دنیا گفته نشده که در اثر خوردن مواد غذائی در ظروف پلاستیکی تولید سرطان کرده باشد ، چون این یک مدت معینی می خواهد ، یعنی باید یکنفر دائم مواد غذائی معین بخورد ، هر روز بخورد و یا لااقل ۲۰ سال در این ظروف غذا بخورد تا دچار ناراحتی هائی بشود یا نه؟ و جنابعالی ماست که می خرید می برید و تا دو روز دیگر می خورید و یا هر روز که شما ماست نمی خورید نتیجه بررسی هائی که شده به عرضتان می رسانم ، ظروف پلاستیکی که در آن سرکه می ریزند بواسطه مهاجرت منومر آزاد ونیل کلراید بداخل سرکه ممکن است عوارضی داشته باشد ( عباس میرزائی _ دستور بدهید جمع کنند ) جمع کردیم اجازه بفرمائید بنده مطالبم را عرض کنم اکنون ملاحظه میفرمائید سؤالی که فرمودند گفته که مواد فوق و اظهار نظر متخصصین مورد تأئید بوده است یا نه ؟ من روزنامه اش را آورده ام که مال کیهان است و آقایان حتماً دیده اند و بنده عرض می کنم که مفاد نامه فوق و هم چنین اظهار نظر متخصصین مورد تأیید است ولی برداشت نویسنده روزنامه کیهان جنبه سلیقه شخصـی داشته نمی تواند مورد قبول واقع بشود چه کسـی که سطل ماست بخانه می برد ، مرگ می برد ، این درست نیست که مدت پنجاه سال است که در دنیا تعداد زیادی درحدود یک میلیون کارگر در کارخانه با این صنایع کار می کنند و فقط در این پنجاه سال چهل و هشت نفر بوده اند که مبتلا به سرطان شده اند مثلا نوشته مرگ را بخانه خود می برید این درست مثل آنست که بگوئیم این اتومبیلی که شما سوار میشوید قاتل شماست ، چون امروز در دنیا سه موضوع است که بشر را تهدید می کند اول سرطان ها دوم حملات قلبی سوم تصادف ماشین ، پس می توانیم بگوئیم این ماشینی که شما سوار میشوید و این همه کشته میدهد قاتل شماست و سوار نشوید پس مطالبی که باین صورت نوشته شده به هیچ وجه نمی تواند مورد تأئید ما باشد چون این سلیقه شخصی بوده و نویسنده به صورتی که خواستم نوشته عیبی هم ندارد چون در مملکتی آزاد زندگی میکنیم . ( علمی نبوده _ یکی از نمایندگان ) بنده برای اینکه خودم آمادگی داشته باشم دو ، سه کارخانـه را شخصاً بازدیـد کردم ( رئیس _ آقـای دکتـر رهنوردی صحبت شمـا خیلـی طول کشید ) اصـولا در ایـران از ماده P.V.C برای ساختن ظروف غذایی استفاده نمی شود . ودر سایر موارد هم که استفاده میشود اقداماتی کرده ایم که نتیجه اش را به عرضتان می رسانم . و باز هم اقدام خواهیم کرد و جای هیچگونه نگرانی نیست و دولت ایران با تمام هوشیاری اقدامات لازم را برای سلامتی ملت ایران انجام داده و باز هم خواهد داد .

پیشنهادی شده است که کمیته ای تشکیل بشود که اعضای آن عبارتست از معاون وزارت بهداری ، معاون وزارت کار و امور اجتماعی ، رئیس مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی و رئیس سازمان محیط زیست ، که مسؤلیت مستقیم در این مورد داشته باشند تا بتوانند مقرراتی که از اطراف دنیا میرسد بگیرند و این مقررات را در مملکت ما پیاده کنند تا رفع نگرانی مردم بشود ( یکی از نمایندگان _ خانواده ها در اینمورد نگرانند و باید مطالب شما در روزنامه ها منعکس شود ) بله انشاءالله دوستان مطبوعاتی ما که در اینجا هستند مطالب را منعکس کنند تا واقعاً مردم خیالشان راحت بشود . تا حالا هم هیچ موردی که ظروف پلاستیکی سرطان ایجاد کند دیده نشده فقط ایجاد سرطان مربوط به کارگرانی است که در کارخانجات پلاستیک سازی کار می کنند و گاز را استنشاق میکنند . مثلا در قدیم وقتی وسیله نبود کارگر مجبور بود که برای شستشو برود در داخل دیگی که P.V.C در آن هست و آن را پاک کند در نتیجه گازش را استنشاق می کند و این کار خطرناک است درصورتیکه امروز بر اثر تکامل صنعت در پلاستیک سازی این کار انجام نمیشود و ضمناً راه حلی پیدا کرده اند که تعداد منومر آزاد از دو هزار به دو رسیده و جای هیچگونه نگرانی حتی برای کارگران نیست اقداماتی از طرف مؤسسه استاندارد انجام گرفته با شرکت وردا برای ظروف P.V.C مذاکره گردیده که دیگر این سرکه ها در آن ظروف نگاهداری نشود و بجای آن ظروف با ماده پلی اتیلن ساخته می شود و به بازار می آید که جای هیچگونه نگرانی نیست . بروغن نباتی قوهم تکلیف شده که تمام ظروف P.V.C را جمع آوری کند . روغن نباتی اصفهان هم خواسته بود از ظروف P.V.C استفاده کند که باو اجازه اینکار را ندادند . در مورد ظروف مشروبات الکلی و غیر الکلی اصولا پلاستیکی آن در ایران وجود ندارد واغلب با شیشه است در بازدیدی که از کارخانه پتروشیمی آبادان بعمل آمده از هوای آن نمونه برداری شده است و به پتروشیمی آبادان توصیه های لازم شده است به شورای عالی استاندارد که از ۳ وزیر و ۴ کارشناس تشکیل می شود پیشنهاد شده که اصلا برای P.V.C که وارد مملکت می شود یک استاندارد بگذارند یعنی بگویند که این P.V.C که وارد مملکت می شود منومر آزادش از P.P.M ۵ زیادتر نباشد در مورد موارد خوردنی و بهداشتی در ظروف P.V.C از ۲۲ ماده آزمایش شده از قبیل قوطی های کنسرو ، پستانک ، قوطی های کنسرو ، قوطی های رب گوجه فرنگی و لوبیا و روده مصنوعی که در آن نوعی کالباس و سوسیس قرار میدهند همه اینها آزمایش و نمونه برداری شده و هیچکدام P.V.C ندارند و جای هیچگونه نگرانی نیست . بنده هم نگران بودم که این پستانکی که کودکان شیرخوار می خورند ممکن است P.V.C داشته باشند ولی بعد از تحقیق معلوم شد که اصلا در ایران اینگونه پستانک ها از P.V.Cساخته نمی شود ( یکی از نمایندگان _ کارخانه هائی که در زیر زمین هاست وضعشان چگونه خواهد بود ؟ ) این کارخانجات بصورت غیر قانونی و احیاناً غیر بهداشتی احداث شده و ما جلوی کار آنها را هم خواهیم گرفت . وزارت بهداری از طریق اداره کل مواد داروئی بخشنامه کرده و از کلیه ادارات داروئی درخواست کرده است که نمونه ای از شیشه های پلاستیکی و فرمول ظروف پلاستیکی و ترکیب شیمیائی آنها را به این اداره ارسال بدارند . ضمناً از گرد و غبار کارخانجات هم نمونه برداری و آزمایش شده است و در طریق بهداشتی کردن محیط کارخانه ها توصیه ها و اقدامات لازم انجام گرفته است . بنده خیلی معذرت می خواهم که وقت جناب آقای رئیس و دوستان گرامی را گرفتم ولی یک موضوع علمی بود و می بایستی بحث بیشتری میشد . من امیدوارم با این کمیته ای که تشکیل می شود به همه اینگونه ناراحتیها پایان بدهیم و طوری شود که هیچ جای نگرانی نباشد و اگر احیاناً دستگاهی است که P.V.Cمصرف می کند برای اینکه در معرض خطر قرار نگیریم قرار شده هر نوع ظروف پلاستیکی ساخته میشود نوع موادی که در ساختن آنها بکار برده شده ، روی آن نوشته شود ، باین ترتیب خیلی از مسائل و ناراحتی ها حل میشود از حوصله ای که بخرج دادید متشکرم . ( احسنت )

- طرح سؤال آقای دکتر پرویز اربابی از وزارت آموزش و پرورش و ارجاع آن به کمیسیون رسیدگی به سؤالات

۶ _ طرح سؤال آقای دکتر پرویز اربابی از وزارت آموزش و پرورش و ارجاع آن به کمیسیون رسیدگی به سؤالات .

رئیس_ سؤال آقای دکتر ارباب از وزارت آموزش و پرورش مطرح است آقای اربابی بفرمائید .

دکتر پرویز اربابی _ جناب آقای رئیس ، جنابان خانمها و آقایان نمایندگان محترم، چون برای بار نخست است که از پشت این تریبون آغاز به سخن می کنم و چون مثل میلیونها جوان ایرانی خود را پرورده انقلاب می دانم از طرف خود و از سوی مردم غیور شهرستان مشکین شهر که افتخار نمایندگیشان در مجلس شورای ملی با من است ، سپاس بیکران خود را به پیشگاه قهرمان انقلاب و مبتکر رستاخیز شاهنشاه آریامهر تقدیم می دارم ( احسنت ) . سؤالی که مطرح شده است جزئی است از کل . همه حضار محترم مستحضر هستند که یکی از مهمترین مسائل مملکت ما مسأله تأمین نیروی انسانی است ، یعنی مسأله آموزش . و برای این بحق شایسته بود و ما درگذشته دیدیم که بعد از نیروی دفاعی در بودجه مملکت دومین اولویت به آموزش داده شده است و همچنین سه اصل از اصول هفده گانه انقلاب مستقیماً با آموزش مملکت مرتبط میشود : اصول ششم و دوازدهم و پانزدهم . شاید همه ما در زندگی روزمره مخصوصاً این روزها متوجه هستیم که تب گزینش دانشجو بالا گرفته است و اکنون ۳۵۰ هزار جوان لایق ایرانی مشتاق و امیدوار هستند که به آموزش عالی و دانشگاهها راه پیدا کنند . جای خوشوقتی است که تعداد دانشجویان ما از _ / ۲۵ هزار نفر به _ / ۱۳۵ هزار نفر رسیده است و جای نهایت خوشحالی و خوشوقتی است که شاهنشاه آریامهر شخصاً سیاست آموزش مملکت ما را رهبری میفرمایند . پس موضوع باین مهمی که برای ما و آینده مملکت ما مطرح است هر گونه نقص و نارسائی را نمی توان پذیرفت ما بعنوان نمایندگان رستاخیز به این مسائل حساسیت داریم و وظیفه ملی و میهنی ما ایجاب می کند که به این مسائل بپردازیم سخنانم را با یک جمله از فرمایشات شاهنشاه آغاز میکنم که در هشتمین کنفرانس آموزشی در رامسر فرمودند : باید هر گونه تعارف و پرده پوشی را کنار گذاشت و با صراحت و شجاعت از کمبودها و نارسائی ها سخن گفت . همانطور که مستحضر هستید در سال ۱۳۴۹ شصت و سه هزار نفر داوطلب ورود به دانشگاه ها بودند در سال ۱۳۵۰ ( ۷۱ هزار نفر ) در سال ۱۳۵۱ ( ۸۲ هزار نفر ) درسال ۱۳۵۲ ، نود و دو هزار نفر ، در سال ۱۳۵۳ یکصد و هجده هزار نفر و در سال ۱۳۵۴ ( ۱۸۸ ) هزار نفر و امسال ، در سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی تقریباً _ / ۳۵۰ هزار نفر مشتاق ورود به دانشگاه ها هستند . بطوریکه باز مستحضر هستید طبق ضوابط اخیر جوانانی که می خواهند به دانشگاهها وارد شوند مهمترین معیار برای ورود به دانشگاه معدل امتحانات کتبی دیپلم متوسطه هست و بطوریکه وزارت علوم اعلام کرده است دانگشاه های ما می توانند امسال _ / ۳۵ درصد یعنی تقریباً ۳۵ هزار هفر از صد هزار نفر دیپلمه های امسال را در دانشگاه جای بدهند ، در نتیجه اکثریت دیپلمه های ما نخواهند توانست امسال به دانشگاه راه پیدا کنند .

بنابر این اگر علت را جستجو کنیم اینها جوانانی هستند که بعلل مختلف ، که اغلب این علل ناشی از خود آنها نیست ، به معدل زیادتری دسترسی پیدا نکرده اند ( الداغی _ درس نخوانده اند ) البته درس نخوانده اند ولی نظر باینکه توزیع امکانات تحصیلی در تمام مملکت یکسان نیست نداشتن دسترسی به معلم خوب و عدم دسترسی به برنامه منظم ، در نتیجه قطعاً میانگین معدل دانش آموزان یک استان دور افتاده ، از میانگین معدل دانش آموزان استان مرکزی کمتر خواهد بود . و در اینجا ما در راهی میرویم که ممکن است بعد از چند سال ببینیم بعضی از خانواده هائی که توانسته اند امکانات مساعد و خوبی برای بچه های خود فراهم کنند آنها به دانشگاه راه پیدا می کنند و نتیجه همان میشود که دستگاه آموزشی فرانسه بآن مبتلا بود یعنی آموزش اشرافی . و این نوع آموزش نمی تواند با روح رستاخیز و وطن ماموافق و همآهنگ باشد . در نتیجه باید خوب مراقب بود و خوب پیش بینی کرد که چنین وضعی پیش نیاید . سؤالی که من از وزارت آموزش و پرورش کرده ام جزئی است از کل و مربوط به یک ماده است بنام ماده ۲۱ امتحانات ششم متوسطه این ماده اینطور بیان میشود که فارغ التحصیلان هر یک از شعب ششم متوسطه می توانند در امتحانات رشته های دیگر متوسطه شرکت نمایند. یعنی مثلاً اگر من دیپلمه طبیعی هستم و معدل ۱۵ دارم و نتوانسته ام بدانشگاه راه پیدا کنم سال آینده هم نخواهم توانست و این شانس را نخواهم داشـت . تنها راهـی کـه هست اینست که تلاش بکنم معدلم بالا برود ، یعنی من دوباره باید امتحـان بدهــم ولی نمی توانم در رشته خودم امتحان بدهم ، باید در رشته ریاضی و یا رشته دیگر امتحان را برگزار کنم کسی که در رشته خودش معدل ۱۵ آورده غیر ممکن است که بتواند معدل هفده در رشته دیگر مثلا ریاضی بیاورد پس اینجا یک ترمز قوی در مقابل جوانان پرشور ایجاد کرده ایم که اینها به لحاظ عوامل و شرایط مختلف نتوانسته اند معدل خوب بیاورند و از آموزش عالی دور خواهند بود و یا رشته هائی انتخاب میکنند که مطابق میلشان نیست و این یکی از خطرهای نظام های آموزشی ما است و یا متأسفانه در دانشگاههای ما اغلب جوانان بصورت تحمیلی رشته هائی را میپذیرند و نه از روی رغبت ، پیشنهاد مینمایم که تدابیری اتخاذ بشود این جوانانی که یکبار امتحان داده اند فرصت داشته باشند دوباره امتحان بدهند البته ممکن است اشکالات اجرائی داشته باشد مثلا مدرکی که قبلا گرفته است از اعتبار بیفتد و یا راهی که برای این میشود تصور کرد این است که مدرک قبلی آنها را ضبط کنند و اگر در امتحان مجدد به معدل بیشتری رسید دیپلم جدیدی باو داده شود والا از دیپلم سابق خودش استفاده کند و در یک رشته دانشگاهی شرکت کند البته الان بطور اساسی گزینش دانشجو یکی از مهمترین مسائل است و هیچیک از مسائل دانشگاههای ما باین شدت نیست و باین اهمیت نیست که در یک کنکوری سیصد و پنجاه هزار نفر شرکت کنند و از این جهت بسیار بحق است که مجلس رستاخیز باین مسائل توجه کند ، مشارکت کند تا این اشکالات از بین برود و جوانان بتوانند بدانشگاه ها راه پیدا کنند من بعنوان یک فرد دانشگاهی و بعنوان یک فردی که هم در کشور خودم و هم در کشورهای خارج تحصیل کرده ام بهیچ وجه با این روش پذیرش دانشجو موافق نیستم با اینکه در کنفرانس انقلاب آموزشی متخصصین امر این تصمیم را گرفته اند و ضریب پنج به امتحانات ششم و ضریب دو به آزمون همگانی داده اند یعنی نمره ای که یکنفر جوان مثلاً ده سال پیش گرفته آن ملاک است نه استعداد او در این رشته ، و اکنون که در دانشگاه تدریس میکنم بارها دیده ام شاگردانی که با معدل ۱۷ به دانشگاه راه پیدا کرده اند همگی دانشجویان خوبی نبوده اند در صورتیکه بودند افرادی که با معدل ۱۰ و ۱۱ بدانشگاه راه یافته اند و شاگرد اول رشته پزشکی شده اند پس بهیچ وجه نمره تنها ملاک معتبری نیست و اگر هم ملاک خوبی باشد تخصیص ضریب پنج هم به معدل بهیچ وجه منطقی نیست و علمی نمی باشد یعنی ما در اینجا قدرت منطق و نیروی فکر و خلاقیت را نمی سنجیم بلکه محفوظات را می سنجیم بعنوان مثال یکی از سوالاتی که از شاگردان برای تشخیص استعداد تحصیلی جوانان ما پرسیده شده است قرائت میکنم سؤال این است که رابطه پر با مرغ مثل پوست است با طبل مثل جلد است با کتاب ، لباس است با تن و پشم است با گوسفند فرض بفرمائید یک جوان باین پرسش جواب مثبت یا منفی بدهد چگونه میتواند ملاک عمل قرار گیرد .

رئیس _ آقای دکتر پرویز اربابی چون خود من هم مثل شما معلم هستم تصور میکنم بهتر است این مطالب را در کمیسیون علوم مطرح بفرمائید مسلماً وزارت علوم و آموزش عالی نظرات جنابعالی را بدقت مطالعه خواهد کرد و پیشنهادهای مفید را خواهد پذیرفت .

اربابی _ این جانب با تأیید فرمایشات استاد گرامی عرض میکنم اینها مسائلی بودند که من عنوان کردم ولی امیدوارم اشتیاق علم را بهر حال در جوانان از بین نبریم نکته اساسی سؤال من از وزارت آموزش و پرورش این است که در این ماده ۲۱ تجدید نظر کنند تا جوانان ما با رغبت بیشتری دوباره در امتحانات شرکت کنند قطعاً جوانانی که نتوانند در دانشگاه شرکت کنند یا ترک تحصیل میکنند یا بکشورهای خارج سفر میکنند الان در کشورهای همجوار ما تعداد زیادی دانشجوی ایرانی داریم مثلا در همین کشور ترکیه ما ۵ هزار نفر دانشجو داریم ولی حتی یک جوان ترک در کشور ما مشغول تحصیل نیست یعنی به تعداد دو سوم دانشجویان دانشگاه آذربادگان ما در آنجا دانشجو داریم اینها می خواهند تحصیل کنند و به کشور خودشان خدمت کنند قطعاً موضوع فنی است و من معتقد هستم و در نامه هائی که بمن رسیده است قریب صدهزار نفر دیپلمه می توانند از این اصلاح استفاده ببرند و امکان داشته باشند که بدانشگاه راه پیدا کنند قطعاً معاون محترم وزارت آموزش و پرورش جواب خواهند داد ولی من قطعاً قانع نخواهم شد مگر اینکه نتیجه ای از این بحث گرفته شود یعنی نتیجه ای بوجـود بیایـد که دیپلمه هـای سابـق بتوانند دانش خـود را بالا ببرند و بدانشگـاه راه پیدا کنند از حسن توجه شمـا متشکـرم ( احسنت )

رئیس _ بانو دکتر طالقانی تشریف بیاورید .

بانو دکتر طالقانی ( معاون وزارت آموزش و پرورش ) _ ریاست محترم مجلس شورایملی ، نمایندگان محترم ، بنده قبل از بیان هر مطلبی بنوبه خودم بعنوان یک معلم و مسئول وزارت آموزش و پرورش از نظریات ذی قیمت جناب آقای اربابی تشکر میکنم و معتقدم این نظریات ذی قیمت بروی کاغذ بیاید که در کمیسیون مربوط یعنی کمیسیون علوم و آموزش عالی مورد مداقه قرار گیرد

در مورد سؤال آقای پرویز اربابی باستحضار ساحت مقدس مجلس شورایملی میرساند : وزارت آموزش و پرورش بمنظور تحقق هدفها و اجرای کامل اصول انقلاب شاه و ملت در تأمین هر چه بیشتر نیازهای آموزشی جامعه متحول امروز و رفع هرگونه نقص وابهام از مقررات تحصیلی پیوسته در تلاش و کوشش است ، چنانکه همان مطلب مورد سؤال نماینده محترم ، آقای اربابی « شرکت مجدد قبولشدگان امتحانات نهائی ششم متوسطه در امتحانات همان رشته » در تاریخ دوم آبانماه سال جاری در یکصد و پنجاه و دومین جلسه شورایمالی آموزش و پرورش مطرح شده بود ولی بدلایلی که بعرض خواهم رساند مورد موافقت شورا واقع نگردید و شورا آنرا رد کرد .

توضیحاً باستحضار میرساند که در ماده بیست و یکم ( ۲۱ ) آئین نامه امتحانات نهائی ششم متوسطه که رفع ابهام آن در سؤال آقای اربابی پیشنهاد شده پیش بینی شده است که ( هر فارغ التحصیل ششم متوسطه از نظر تکمیل و کسب معلومات بیشتر میتواند در امتحانات نهائی ششم متوسطه درشته های دیگر شرکت کند . ) مثلا یک دیپلمه ریاضی در صورت تمایل میتواند در امتحانات نهائی رشته های دیگر مانند ( ادبی ، طبیعی ، خانه داری ، منشیگری ) شرکت نماید در این ماده از آئین نامه امتحانات آزادیهای فردی در گسترش دانش و معلومات در رشته های مختلف ملحوظ نظر است و هیچگونه ابهامی ندارد زیرا بدیهی است که یک دیپلمه مثلا دیپلمه ریاضی نمیتواند در امتحانات نهائی همان رشته که قبلا امتحان داده و قبول شده است مجدداً شرکت نماید . زیرا در صورت امکان ارزش و اعتبار اسناد دولتی که گواهینامه های پایان تحصیلات متوسطه جزء آن است از بین میرود و این امر در هیچ کشوری نیز سابقه ندارد .

حال فرض کنیم که چنین داوطلبی در همان رشته ایکه قبلا قبول شده مجدداً امتحان بدهد و مردود شود آیا کدام یک از این امتحان را باید قبول کرد ؟ این داوطلب را مردود باید شناخت یا قبول ؟ بچه علت و مجوزی باید صحت و اصالت مدرک صادره قبلی را لغو کرد ؟

در این صورت نمایندگان محترم تصدیق میفرمایند که شرکت مجدد یک فارغ التحصیل در امتحانات نهائی همان رشته از استحکام مبانی و مقررات امتحانات نهائی و ارزش و اعتبار مدارک و اسناد تحصیلی میکاهد و همانطور که قبلا اشاره شد اصولا روح ماده ( ۲۱ ) آئین نامه امتحانات نهائی ششم متوسطه ناظر باین مطلب است که فردی بتواند استعداد خود را در رشته های مختلف آزمایش کند والا اگر بنا باشد فارغ التحصیلان هر روز بعللی تجدید امتحانات نهائی قبلی خود را تقاضا نمایند این موضوع علاوه بر دلائل فوق از نظر اصول اقتصاد و صرف نیروی انسانی مقرون به مصلحت و صرفه نیست بعلاوه در تمام دنیا فقط چند در صد از کل فارغ التحصیلان هر ساله بدانشگاهها راه می یابند و این امری نیست که ما فقط دچار آن باشیم و بقیه داوطلبان جذب بازار کار میشوند . بعلاوه آنانکه در دانشگاهها قبول نمیشوند باید به خدمت مقدس سربازی اعزام گردند و اگر مجدداً امتحان بدهند و مردود شوند علاوه بر آنکه موفقیت کسب شده قبلی خود را از دست داده اند در حقیقت زمانی راکه باید بانجام خدمت مقدس سربازی مشغول باشند نیز برایگان تلف نموده اند بدلایل فوق الذکر عنایت میفرمائید که ماده ( ۲۱ ) آئین نامه امتحانات نهائی ششم متوسطه علاوه بر آنکه هیچ نقص و ابهامی ندارد کاملا با توجه به تمام جوانب با روح انقلاب منطبق میباشد .

از اینرو شورایعالی آموزش و پرورش در جلسه مورخ ۲ / ۹ / ۲۵۳۴ با درخواست شرکت مجدد فارغ التحصیلان درامتحانات نهائی ششم متوسطه که از طرف سازمان سنجش کشور عنوان شده بود موافقت ننمود و آن پیشنهاد را رد کرد امیدوارم با توضیحاتی که دادم جناب آقای اربابی و دیگر نمایندگان محترم قانع شده باشند مجدداً تقاضا میکنم نظرات ارزنده جناب آقای اربابی به کمیسیون علوم داده شود چون مربوط به آن کمیسیون میشود که ما بتوانیم از نظریاتشان برای نسل جوان و برای ترقی کشور استفاده کنیم متشکرم . ( احسنت )

رئیس _ آقای اربابی بفرمائید .

اربابی _ بنده قانع نشدم اگر موافقت بفرمائید به کمیسیون رسیدگی به سؤالات برود .

رئیس _ من تصور میکنم این مطلب مربوط به کمیسیون رسیدگی به سؤالات نیست بیشتر مربوط به کمیسیون علوم و آموزش عالی است اگر در آنجا مطرح بفرمائید بهتر است .

یکنفر از نمایندگان _ ولی جواب هم ربطی به سؤال نداشت .

اربابی _ اجازه بفرمائید به کمیسیون رسیدگی به سؤالات برود .

رئیس _ سؤال به کمیسیون رسیدگی به سؤالات ارجاع میشود .

- طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تعیین حقوق و مزایای رئیس کل راه آهن دولتی ایران و ارسال به مجلس سنا

۷ _ طرح و تصویب گزارش شور دوم کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری راجع به تعیین حقوق و مزایای رئیس کل راه آهن دولتی ایران و ارسال به مجلس سنا .

رئیس _ گزارش شور دوم تعیین حقوق و مزایای رئیس کل راه آهن دولتی ایران مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور دوم از کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری در جلسه چهارشنبه ۲۵ فروردین ماه ۲۵۳۵ با حضور آقای شریف رازی معاون وزارت راه و ترابری لایحه شماره ۷۱۲۸۸ مورخ

۲۹ / ۱۲ / ۱۳۵۴ دولت راجع به تعیین حقوق و مزایای رئیس کل راه آهن دولتی ایران را که گزارش شور اول آن بشماره ۲۰۰ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه شور اول را عیناً تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون تعیین حقوق و مزایای رئیس کل راه آهن دولتی ایران

ماده واحده _ حقوق و مزایای رئیس کل راه آهن دولتی ایران برابر با حقوق و مزایای معاون وزارتخانه خواهد بود .

مخبر کمیسیون امور استخدام و سازمانهای اداری - کیومرث وشمگیر

رئیس _ ماده واحده مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) در کلیات آخر لایحه نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) به ماده واحده و کلیات آخر آن رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد لایحه برای تصویب مجلس سنا فرستاده میشود .

- طرح گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به الحاق یک تیصره بماده ۱۱۰ مکرر قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم

۸ _ طرح گزارش کمیسیون امور اقتصادی و دارائی راجع به الحاق یک تیصره بماده ۱۱۰ مکرر قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم

رئیس _ گزارش شور اول الحاق یک تبصره بماده ۱۱۰ مکرر قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورایملی

کمیسیون امـور اقتصادی و دارائـی در جلسه ۲۵ فروردیـن ماه ۲۵۳۵ با حضور نماینـده دولت لایحـه شماره ۱۹۵۸۸ مورخ ۱۱ / ۸ /۱۳۵۴ راجـع باصـلاح مـاده ۱۱۰ اصلاحـی قانـون مالیاتهـای مستقیـم را کـه گـزارش آن در جلسـه روز یکشنبـه ۱۶ / ۹ / ۱۳۵۴ مجلس شورای ملی مطرح و با تذکر مقام ریاست و رأی مجلس برای رسیدگی مجدد بکمیسیون ارجاع شده بود مورد رسیدگی قرار داد و بشرح زیرتصویب کرد .

اینک گزارش مجدد آنرا بمجلس شورای ملی تقدم میدارد .

لایحه قانون الحاق یک تبصره بماده ۱۱۰ مکرر قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم

ماده واحده _ تبصره زیر بماده ۱۱۰ مکرر قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم مصوب اسفند ماه ۱۳۵۲ اضافه میشود :

تبصره _ اشخاص حقیقی یا حقوقی که ظرف مدت پنج سال از تاریخ تصویب این قانون با دریافت پروانه ساختمان واحدهای غیر مسکونی ده طبقه یا بیشتر احداث و آماده بهره برداری می کنند نسبت بدرآمدی که از فروش یا اجاره واحدهای مذکور از تاریخ اختتام بنا تا ده سال تحصیل می کنند از پرداخت مالیات معاف خواهند بود .

رئیس کمیسیون امور اقتصادی و دارائی - صدری کیوان

رئیس _ کلیات لایحه مطرح است آقای اخلاق پور فرمائید .

اخلاق پور _ جناب آقای رئیس ، همکاران ارجمند قبل از ورود در ماهیت قضیه باستحضار میرساند ما نمایندگان دوره رستاخیز که به رأی طبیعی و قاطع ملت نجیب ایران بنمایندگی مجلس انتخاب شده ایم و بهنگام جریان انتخابات ضمن ارائه برنامه کار خود برأی دهندگان قول داده ایم که همواره در جهت تأمین منافع مردم قدم برداریم جز این هم نظری نداشته و نداریم و امیدوارم که خداوند متعال ما را تحت رهبری شاهنشاه آریامهر در نیل باین مقصود نهائی یاری و عنایت فرماید . همه میدانیم که وضع مسکن و تهیه آن جهت سکونت شخصی و ی اجاره بقدری مشکل و طاقت فرسا گردیده که جای هیچگونه شک و شبهه ای باقی نمانده و حتی لایحه ای که دولت جهت این منظور تهیه و به مجلس تسلیم نموده بود نتوانست این معضل را حل و مردم را از بلا تکلیفی و اجحاف سودجویان نجات بخشد و بالاخره این لایحه به پرسش همگانی گذارده شد و پس از نظر خواهی از مردم فعلاً در حزب رستاخیز مطرح رسیدگی است و تاکنون راه حل قطعی که بتواند جوابگوی رفع احتیاج مردم باشد پیدا نشده و رور بروز هم بطور سرسام آوری بر بهاء آپارتمان ها و میزان اجاره بها افزوده میشود ، با این وضع بحرانی معلوم نیست که عاقبت این کار بکجا بکشد و چه نتیجه ای حاصل گردد و اینجانب در جلسه مورخ سی ام دیماه سال گذشته راجع به مسئله مسکن و خرید و اجاره دادن آن مفصلاً صحبت کردم ولی باید گفت . گوش اگر گوش تو و ناله اگر ناله من . آنچه البته بجائی نرسد فریاد است . من فکر میکردم با این تذکرات مفید بالاخره مقامات مسئول مملکتی خواهند توانست جلو اجحاف عده ای سودجو و از خدا بی خبر را بگیرند و مسئله مسکن نیز حل میشود ولی افسوس که یا نخواسته اند از این روش غیر اصولی و تجاوز بحقوق مردم جلوگیری نمایند که بعید بنظر میرسد و یا اینکه قدرت انجام چنین کاری را ندارند میگویند از اثر پی بموثر می بریم اینجانب که چنین اثری را سراغ ندارم تا مؤثر واقع و در رفع بلاتکلیفی مردم از جهت تهیه مسکن مفید باشد امیدوارم که دولت قبل از اینکه وضع مسکن از این بدتر شود تصمیمات لازم اتخاذ و مردم را از بلاتکلیفی نجات دهد و لااقل برای پیدا کردن راه حل قطعی از فکر و نظر افرادی استفاده نماید که خود بدرد بی مسکنی دچارند . مثلی هست ، میگویند : سوار از پیاده خبر ندارد و سیر از گرسنه .

آنانکه خود مالک ویلاها و آپارتمان ها هستند چگونه بدرد بی مسکنی افراد فاقد مسکن پی خواهند برد واقعاً موضوع جنبه افراط و تفریط را دارا است یک مالک برای استفاده از اجاره بهاء زیادتر بدادگاههای بخش تهران مراجعه و یکصد و پنجاه دادخواست تعدیل اجاره بهاء میدهد و عده ای بی شمار برای رفع احتیاج حتی از داشتن یک مسکن ساده محروم میباشند که متأسفانه بیشتر از نمایندگان محترم مجلس نیز در حال حاضر باین مصیبت گرفتارند . سال گذشته بود که در جراید خواندم وزارت دادگستری موفق شده است که هفتاد هزارمتر مربع زمین جهت قضات و کارمندان فاقد مسکن خود تهیه و در نظر دارد به اسرع وقت این زمین را در قبال دریافت بهاء عادله آن بساختمان های آپارتمانی تبدیل و به قضات و کارمندان آن وزارت عرضه نماید این خبر مرا مسرور و خوشحال گردانید و انتظار داشتم که این تصمیم مفید هر چه زودتر عملی و بالاخره قضات و کارمندان فاقد مسکن دارای مسکن گردند همانطور که بهنگام طرح بودجه درمجلس شورای ملی بعرض شما نمایندگان ملت رسانیدم قضات دادگستری افرادی متقی و صبور و بردبار و در عین حال سرنوشت ساز هستند مقتضیات و شرایط زمان و مخصوصاً طبع کار آنان اقتضاء میکند که لااقل از یک زندگی مرفهی بهره مند گردند و قضات و کارمندان دادگستری از این اقدام مفید و در عین حال خداپسندانه که بهمت جناب آقای صادق احمدی وزیر محترم دادگستری وسایر مسؤلین امور صورت گرفته بود با گشاده روئی استقبال و کسانیکه پس انداز با نقدینه ای داشتند آنرا عیناً با نظر متصدیان و مسؤلین امور در بانک تودیع و کسانی هم که پولی نداشتند بحکم اجبار ببانک ها مراجع و مبالغی با سود گزاف از بانک ها دریافت و بحساب مخصوص تهیه مسکن واریز نموده و اطمینان داشتند که بالاخره آنها هم در این مملکت صاحب مسکن خواهند شد ، چه انتظار بی موقع و توقع بی جائی ، زیرا قضات و کارمندان دادگستری با تودیع مبلغی در حدود سی میلیون تومان انتظار داشتند که صاحب مسکن گردند نظر باینکه در این مدت کاری از پیش نرفته و قضات و کارمندان هم از تهیه مسکن مأیوس میگردند بعضی از آنان پولی را که با سود کلان از بانک ها قرض گرفته اند بدون هیچگونه سودی مسترد و از این طریق مبلغی هم بعنوان سود پرداختی ببانک ها متضرر میشوند خواستد کلاهی بدست آورند که ناگزیر سر خود را هم از دست دادند این هم نمونه ای بود از نحوه تهیه مسکن برای کارمندان دولت من یقین دارم که قصور از ناحیه وزارت دادگستری نیست چه اینکه اگر انجام چنین کاری برای آن وزارت برای آن وزارت مشکل و عملی نبود هرگز باین کار مبادرت نمی ورزید و این امکان هست که از طرف سایر دستگاهها موانعی ایجاد گردیده باشد امیدوارم که مسئولین امور با رفع این موانع بتوانند نسبت به تهیه مسکن جهت قضات و کارمندان اداری سریعاً اقدام نمایند یک نفر از آقایان قضات را ملاقات و ایشان گفتند که من در تهران انجام وظیفه میکنم و حقوق ماهیانه ام پنجاه هزار ریال است که ماهی بیست هزار ریال آنرا بعنوان کرایه مسکن می پردازم و قبضی بشماره ۶۲۷۰۹۵ سری ( ۵ ) ۴ / ۶ / ۱۳۵۴ را نیز ارائه داد آیا شما انتظار دارید که یک نفر قاضی بتواند نصف از حقوق خود را بعنوان اجاره مسکن تأدیه و با نصف دیگر براحتی و آسایش خاطر ایفای وظیفه نماید . حال باصل مطلب توجه کنیم .

بطوریکه استحضار دارید وزارت اقتصادی و دارائی بدواً لایحه ای باین مضمون :

ماده واحده - از تاریخ تصویب این قانون کلمه ( مسکونی ) از ماده ۱۱۰ مکرر اصلاحی قانون مالیات های مستقیم مصوب اسفند ماه ۱۳۵۲ حذف میشود ، تسلیم نموده بود و برای استحضار نمایندگان محترم متن ماده ۱۱۰ مکرر را قرا ئت و اعلام میدارد . و متن ماده چنین است : اشخاص حقیقی یا حقوقی که ظرف پنج سال از تاریخ تصویب این اصلاحیه ( ۱۴ اسفند ۱۳۵۲ ) واحدهای ده طبقه یا بیشتر مسکونی در محدوده شهرها ایجاد می نمایند نسبت به درآمدی که از فروش یا اجاره واحدهای مذکور ظرف ده سال از تاریخ اختتام بنا تحصیل میکنند از پرداخت مالیات معاف هستند این لایحه در جلسه علنی مورخ دوم آذر ماه ۱۳۵۴ مطرح ولی بعلت مخالفت جنابان آقایان دکتر مشیر و دانشی نمایندگان محترم و تذکر جناب آقای رئیس مجدداً به کمیسیون مربوطه جهت رسیدگی بیشتری اعاده گردید

سپس لایحه مذکور از طرف کمیسیون اقتصادی و دارائی باین شرح :

ماده واحده - از تاریخ تصویب این قانون عبارت ( وغیر مسکونی ) بماده ۱۱۰ مکرر اصلاحی مالیات های مستقیم مصوب اسفند ماه ۱۳۵۲ اضافه میشود اصلاح و در تاریخ شانزدهم آذر ماده ۱۳۵۴ در جلسه علنی مجلس مورد بحث قرار میگیرد این بار نیز بر اثر اعتراض شدید نمایندگان محترم مجلس که نظر بیشتر از آنان بر رد لایحه بود برای سومین بار به کمیسیون برمیگردد بالاخره لایحه مذکور از صورت ماده واحده خارج و بعنوان تبصره الحاقی باین شرح:

تبصره _ اشخاص حقیقی یا حقوقی که ظرف مدت پنج سال از تاریخ تصویب این قانون با دریافت پروانه ساختمان واحدهای غیر مسکونی ده طبقه یا بیشتر احداث و آماده بهره برداری میکنند نسبت بدرآمدی که از فروش یا اجاره واحدهای مذکور از تاریخ اختتام بنا تا ده سال تحصیل میکنند از پرداخت مالیات معاف خواهند بود . از تصویب کمیسیون میگذرد بطوریکه ملاحظه میفرمائید لایحه مورد بحث یک بار جهت حذف کلمه مسکونی و مرتبه دیگر جهت اضافه شدن جمله وغیر مسکونی بعد ازکلمه مسکونی به جلسه علنی تسلیم میشود و

بار سوم لایحه اصلاحی بعنوان تبصره الحاقی باین شرح :

تبصره _ اشخاص حقیقی یا حقوقی که ظرف مدت پنج سال از تاریخ تصویب این قانون با دریافت پروانه ساختمان واحدهای غیر مسکونی ده طبقه یا بیشتر احداث و آماده بهره برداری میکنند نسبت درآمدی که از فروش یا اجاره واحدهای مذکور از تاریخ اختتام بنا تا ده سال تحصیل میکنند از پرداخت مالیات معاف خواهند بود .

تغییر می یابد و این تغییر وضع بمراتب ضررش بیشتر از اصل لایحه اصلاحی است که دفعه اول بعنوان حذف کلمه مسکونی و مرتبه دوم بعنوان اضافه کردن و کلمه غیر مسکونی مطرح گردیده بود زیرا لایحه حذف کلمه مسکونی و یا اضافه شدن کلمه غیر مسکونی تابع اصل ماده ۱۱۰ مکرر بود یعنی اگر لایحه مذکور بهمان ترتیبی که تقاضا شده بود تصویب میگردید ابتدای پنج سال از تاریخ ۱۴ اسفند ۱۳۵۲ شروع میشد و این مدت پنج سال در ۱۴ اسفند ۱۳۵۷ یعنی ۱۴ اسفند ۲۵۳۷ شاهنشاهی منقضی میگردید و واحدهای غیر مسکونی ده طبقه یا بیشتر نیز مشمول مقررات مندرج در ماده ۱۱۰ مکرر میشد و مدت پنج سال مقرر جهت واحدهای غیر مسکونی هم در ۱۴ اسفند یعنی ۱۴ اسفند ۲۵۳۷ شاهنشاهی منقضی میگردید . در این صورت با توجه به وقت کمی که از ماده ۱۱۰ مکرر مانده محققاً بدرآمد دولت کمتر لطمه میزد حال آنکه در تبصره الحاقی مطروحه قید شده ظرف پنج سال از تاریخ تصویب این قانون بطوریکه ملاحظه میفرمایند ابتدای پنج سال جهت برخورداری از معافیت مالیاتی در ساختن واحدهای غیر مسکونی از تاریخی شروع میشود که بتصویب نهائی برسد و واضح است که در این حال بمالیات دولت لطمه بیشتری وارد میشود ملاحظه فرمودید که تهیه کنندگان تبصره مورد بحث با چه مهارت و استادی لایحه اصلاحی را باین صورت درآورده اند گویند ملانصرالدین هر موقع که بخانه می رفت با یک نوع خوراک برنج مواجه میشد یک بار رشته پلو _ یک بار باقلا پلو ، بار دیگر کشمش پلو خلاصه هر خوراکی که برایش تهیه می کردند بدون برنج نبود این وضع ناراحت کننده وی را بستوه آورده بود روزی بمنظور رهائی از خوراک برنج به خانه نرفت و بکافه ای رهسپار گردید و نفسی راحت کشید و گفت خدا را شکر لااقل امروز را دیگر از برنج خبری نیست چشمش به دلمه برگ مو افتاد بکافه چی گفت مقداری از این خوراکی برایم بیاور که بخورم کافه چی باندازه کافی دلمه در اختیار ملا گذاشت ملا با خوشحالی زائد الوصفی به آن نگاه میکرد و بالاخره با حرص و ولع خواست آنرا بخورد چون دلمه را باز کرد دید که در درون آن برنج نهفته است از این وضع ناراحت شده و آنرا با عصبانیت بزمین کوبیدو گفت نمیشود کاری کرد و من حریف این برنج نمیشوم زیرا بهر شکل و صورتی که باشد کار خود را خواهد کرد حالا وضع این لایحه هم که گاه بصور گوناگون ظاهر میشود ولی باطن آن تغییر نمی کند بی شباهت به مثالی که زدم نیست من نمیدانم چرا مسولین امور توجهی باعتراضات شدید نمایندگان ننموده و در تصویب آن با شرایطی که بیشتر جنبه تحمیلی دارد میخواهند این لایحه را آنهم بترتیبی که تغییر وضع داده و فایده ای هم ندارد و بمالیات دولت هم ضرر هنگفتی وارد میسازد از تصویب بگذرانند در حالی که طبق گزارش کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی دولت در سال ۱۳۵۵ یعنی ۲۵۳۵ مبلغ ۱۴۵ میلیارد ریال کسر بودجه دارد بجای اینکه مبادرت به ایجاد منابع دیگری جهت وصول درآمدهای معقول واصولی نماید متأسفانه با این عمل و نظائر آن میخواهد قسمتی از مالیات بر در آمد فعلی را ببخشد و خود را با کسر بودجه بیشتری مواجه سازد مضافاً اینکه چون در لایحه مورد بحث از حیث مدت پنج سال تغییراتی یافته و در مالیات دولت مؤثر میباشد میبایست این لایحه که بصوررت تبصره درآمده بامضاء جناب آقای نخست وزیر و وزراء مسؤل دیگر رسیده باشد چه در غیر اینصورت اصولاً قابل طرح و بحث نیست .

رئیس _ آقای رفعتی بفرمائید .

رستم رفعتی _ با اجازه جناب آقای رئیس و همکاران ارجمند بقاء هر مملکت با پر بودن خزانه آن مملکت است و درآمدهای زودگذر تأمین اعتبار مملکت را نمی کند بقاء مملکت با وصول مالیاتهای منطقی و صحیح است بنده می بینم گاهی دولت لوایحی به مجلس میآورد که همه استقبال میکنیم یعنی همه با کمال میل و رغبت به آن رأی میدهیم . میگویند یکی رفت درب دکان بقالی مست کرده بود شروع کرد به پسته خوردن و آجیل خوردن ، یارو گفت چکار میکنی ؟ گفت آقا من مستم . گفت اگر تو مستی چرا گل سرشوی نمی خوری اگر مستی باید بی شعور باشی . مسئله مالیات بهیچ وجه در مملکت قابل بخشش نیست اگر معتقد به این هستید که سرمایه گذار باید تشویق شود امروز در مملکت ما مشوقی بالاتر از فکر شاهنشاه نیست که چنین امکاناتی برای سرمایه گذاری بوجود آورده اند و آن امنیت مملکت است در کجای دنیا سرمایه گذار با کمال راحتی خیال سرمایه گذاری میکند و صبح او را غارت نمی کنند این بهترین تشویق است در مملکت که سرمایه گذاران داخلی خارجی سرمایه گذاری کنند درعین حال در مواقعی که بنفع طبقه فقیر وضعیف آن ملت آوانسهائی میدهند معافیت از مالیاتهائی میدهند که از آن منابع استفاده کرده باشند مسأله غیر مسکونی برای چیست ؟ یا برای مؤسسات تجاری یا برای بنگاه های دولتی است ولی بنده وکیل که درهتل زندگی میکنم نمیآیم در ساختمان یازده طبقه زندگی کنم و آن هم کلمـه غیـر مسکونـی رویش میباشد بنابر ایـن بخشش ایـن مالیات بضرر خزانـه مملکت است ، بنده نمی خواهم صغری و کبری بچینم و دلیل بیاورم بزرگترین دلیل من برای حذف این تبصره این است که طبقه ضعیف از آن استفاده نمیکند این آقایان سرمایه گذاران داخلی و خارجی حساب یکشاهی را دارند همین اشخاص هستند که پول را از مملکت خارج میکنند .

رئیس _ آقای هنرمندی بفرمائید .

هنرمندی ( معـاون وزارت دادگستـری ) _ دوسـت عزیزم جناب اخـلاق پـور راجع به ابلاغ دادخواست های افزایش مال الاجاره از طرف مالک اشاره کردند که یک مالک صد و پنجاه دادخواست افزایش اجاره بها بدادگستری داده است چون جرائد هم چنین مطلبی را نوشته بودند خواستم خدمت نمایندگان محترم عرض کنم که ماده اول قانون تعدیل و تثبیت اجاره بها که مدتش منقضی شد وزارت دادگستری فکر میکرد که شاید در فروردین ماه ، پنجاه هزار دادخواست افزایش بها داشته باشد خوشبختانه مشاهده شد که بیش از دویست دادخواست افزایش بها در فروردین نداشتیم و آنکسی را هم که ایشان اشاره کردند ، صد و پنجاه دادخواست نداده ، بود بلکه هشت دادخواست یک مالک داشت مانعی هم ندارد چون آن مدت منقضی شد اگر کسی صاحب دویست واحد مسکونی است میتواند بیاید دادخواست افزایش بدهد اما باید عرض کنم که مردم تهران با وجود اینکه این بند برداشته شد معذالک در فروردین دویست دادخواست بیشتر ندادند و این دویست دادخواست هم نسبت بماههای گذشته تعدادش کمتر بود این را میخواستم توضیح بدهم .

رئیس _ آقای دکتر سعید بفرمائید .

دکتر سعید _ سروران ارجمند ، دوستان گرامی بنده بعنوان مخالف یا موافق نمی خواهم صحبت کنم فقط میخواستم بعرض برسانم ، وقتی لوایحی مطرح میشود برای اینکه نظر نمایندگان درآن ملحوظ بشود یا تصحیح بشود یا حذف بشود و یا هر کیفیتی که مورد نظر آقایان است در آن عمل بشود باید اول این لایحه در کمیسیون در شور اول مطرح بشود و آقایان نظرات خودشان را بدهند و پیشنهاد هایشان را بدهند تا اگر نظرشان این است که لایحه تغییر پیدا کند نظرشان تأمین بشود این مطلبی است که خواستم عرض کنم و ضمناً این موضوع باید روشن باشد لوایحی که باینجا میآید با نظر مجلس است و طبیعی است که هیچ مقامی نمی تواند به نماینده ای یا مجلس چیزی را تحمیل کند هر نماینده ای در نظر خودش آزاد است و نماینده ای نمی تواند برای نماینده دیگر تعیین تکلیف کند دیگر اینکه این لایحه دوبار به کمیسیون رفته و به مجلس برگشته اگر نظری دارید پیشنهاد بفرمائید چون لایحه برای شور دوم به کمیسیون برمیگردد و آنجا اگر خواستید میتوانید لایحه را تغییر بدهید و اصلاح بکنید . ( صحیح است ) .

رئیس _ آقای دکتر درودی بفرمائید .

دکتر درودی _ عرض بنده در مورد خود لایحه نیست بلکه در مورد سیستمی است که چه این مالیات وچه مالیاتهای دیگر بر اساس این سیستم وصول میشود قبلا باید عرض کنم اگر چه مبارزه با فساد از ۵۰ سال پیش در مملکت ما آغاز شده یعنی از آغاز سلطنت سرسلسله دودمان پهلوی اعلیحضرت رضاشاه کبیر همه ما میدانیم که قبل از این ۵۰ سال ، فساد تا چه حد در کلیه شئون مملکت ما رخنه کرده بود ولی در این ۵۰ سال باز می بینیم چه روشها و چه کارهائی و قوانینی اعمال شد که ما به این مرحله رسیدیم که تقریباً فساد ریشه کن شده است در این ۵۰ سال ، هم با فساد مبارزه شده ، هم با فاسد ، این مسئله ای بود که لازم دیدم عرض کنم که مبارزه با فساد و مبارزه با فاسد دو مسئله مجزا است بعضی مبارزه با فساد را همان مبارزه با فاسد گرفته اند در صورتیکه مبارزه با فاسد طرد اشخاص ناصالح است در صورتیکه مبارزه با فساد موقعی تحقق پیدا میکند که سازمان و روش انجام کار در مؤسسات دولتی طوری پی ریزی شود که اگر شخص فاسدی هم مصدر کار شد نتواند اغراض پلید خود را اعمال کند ما الان دیگر با مبارزه با فاسد کاری نداریم ولی مبارزه با فساد چون بررسی روشها است و روشها جنبه علمی دارد و علم هم هر روز رو به پیشرفت است بنابر این مبارزه با فساد به معنای رسیدگی به روشها باید ادامه پیدا کند مثالی عرض کنم که مبارزه با فساد چگونه ممکن است عملی شود یکی از طرق مبارزه با فساد این است که در داخل دستگاهها ما از یک روش استفاده می کنیم که یک سیستم کنترل دائمی برقرار باشد ( کسرائی _ این مطلب چه ربطی به این لایحه دارد ) الان عرض می کنم . مثل حسابداری مترادف ، در حسابداری مترادف اگر اشتباهی یک جا شد آن اشتباه در جای دیگر هم هست در مورد گرفتن مالیات ما باید از این روش استفاده کنیم یعنی مأخذ گرفتن هر مالیاتی اظهار نامه مالیاتی است یا یک سند دیگر این اظهار نامه باید از دو روش مورد استفاده قرار بگیرد هم برای گرفتن پول هم برای دادن پول اگر فقط از یک جهت مورد استفاده قرار بگیرد چه بسا ممکن است نویسنده اظهار نامه متوسل به دروغ شود کما اینکه الان اظهارنامه مالیاتی فقط برای گرفتن پول است امکان دارد محتویات اظهار نامه خلاف واقع نوشته شود وقتی که خلاف واقع نوشتند آن وقت راجع به محتویات اظهار نامه رسیدگی شود و وقتی قرار شد رسیدگی شود این دستگاه های عریض و طویل مالیاتی بوجود میآید و چه بسا در این رسیدگی ها است که فساد احتمالا در دستگاهها بوجود بیآید ولی ما در یک مورد آزمایش کردیم و آن در قانون اصلاحات ارضی بود در قانون اصلاحات ارضی قیمت نرخ را بر اساس ضریب مالیاتی گذاشتند و در نتیجـه این شد که ، کسانـی که مالیات دولـت را در سنوات قبل نداده بودنـد عمـلا در مورد معامـله زمیـن ضرر کردند من می خواستم تقاضا کنم که این سیستم مالیاتـی را در قوانین مختلف نه فقط موقع گرفتن مالیات مثل مالیات زمین که ارزیابی می کنیم یا هر چیز دیگری طوری عمل کنیم که چه در موقع دادن پول و چه در موقع گرفتن پول مورد ملاک قرار بگیرد چون موقع دادن پول اگر از یکطرف ضرر کند از راه دیگر نفع می برد و بالعکس وقتی که این کار را کردیم آنوقت شاید این دستگاههای عظیم مالیاتی از بین برود و احتمال وقوع فساد در دستگاههای مالیاتی به حداقل تقلیل پیدا کند .

رئیس _ آقای صدری کیوان بفرمائید .

صدری کیوان _ با اجازه مقام ریاست بنده فقط چند کلمه حضور همکاران ارجمند و دوستان عرض میکنم و آن فلسفه دوشوری بودن لوایح است . استحضار دارید افرادی که آئین نامه مجلس شورای ملی را تنظیم فرموده اند ، نمایندگان سابق بودند وتعدادی از آنها ممکن است در این مجلس نیز تشریف داشته باشند ، نظرشان این بود که در لایحه دو شوری وقتی که شور اول در مجلس مطرح میشود آقایان با مطالعه ای که شب قبل روی لایحه میفرمایند و نظری که در اصلاح آن یا حتی در منقلب کردن آن دارند در شور اول التفات بفرمایند نظرات و پیشنهادهای اصلاحی خود را مرحمت بفرمائید که کمیسیون بتواند بر اساس آن نظرات لایحه را اصلاح کند همانطور که میدانید این لایحه دوبار به مجلس آمدو برگشت به کمیسیون ولی ما هیچ پیشنهادی از طرف آقایان نداشتیم که لایحه را تغییر بدهیم و اصلاح بکنیم فقط بر اساس فرمایشات نمایندگان محترم که در اینجا تذکراتی داده بودند اصلاحاتی کردیم و لایحه را به اینصورت که ملاحظه میفرمائید در آوردیم بنده باید عرض کنم که ، در کمیسیون دارائی همیشه جلسات هفت ساعته هم داشته ایم همه نمایندگان محترم هر پیشنهاد و نظری دارید ، دو روز، سه روز به کمیسیون دارائی تشریف فرما بشوید نظراتتان را بفرمائید با هم بحث می کنیم یا ما قانع می شویم و لایحه را بصورتی که میخواهید اصلاح میکنیم و یا شما قانع میشوید و نظرتان را پس می گیرید در آنصورت است که میتوانیم یک لایحه ای را بصورت منقح و تمیز تصویب کنیم و تحویل مجلس بدهیم .

رئیس _ آقای ظفری بفرمائید .

پرویز ظفری _ جناب آقای رئیـس ، همکـاران محتـرم گهگـاه فرصتی پیش آمده و من مطلبی را اینجا عنوان کرده ام ، نمی دانم تا چه اندازه مورد توجه همکاران ارجمند قرار گرفته است مسئله ایکه مورد عنایت همکاران است مسئله مهمی است که جامعه ما از جنبه های اقتصادی بعد اثراتش را در سایر زمینه ها نمایان می کند با آن روبرو است مسئله ای که مورد اهمیت بسیـار است که ما بـرای سرمایه گذاری قائلیم یعنی الان همه ایـن دردهائـی که بـی درمان جلوه می کند نتیجه ایـن توجه فوق العاده به سرمایه است اگر سرمایه ای را که دو سه ساله به بانک می سپاریم معاف از مالیات درحدود ده در صد یا بیشتر برایش نرخ قائل بشویم کسی که صاحب این سرمایه است در صورتی ممکن است در راه خلاق و تولیدی برود که امکان درآمدهای بیشتری را بدون هیچگونه ریسک و خطری پیش بینی کند پس ما بطور قطع پذیرفتیم که کسی که ۵ / ۱۰ درصد میتواند از پول خودش و سپرده خودش درآمد داشته باشد این دنبال کار ساختمانی نمی رود و این درد بی درمان گروههای بسیاری از خانواده های ایرانی ماندگار میشود و بعد ناچار میشویم قوانین غلاظ وشداد دیگری به نفع جامعه اضافه کنیم و مجبور می شویم به آنها بگوئیم بیآیند خانه بسازند و آنوقت آنهـا فقط وقتـی این را خواهنـد پذیرفــت کــه درصدهای بیشتری به آنها تعلق به پذیرد و بدانند درصدهای بیشتـری از ده در صدهای نرخ بهره در اختیار شان قرار خواهد گرفت پس اگر خانه بسازند ساختمانها بطور کلی میبایست خیلی بیش از ده درصد سود داشته باشند و حالا تصور بفرمائید برای خریدن یک خانه مسکونی بنده نمی دانم چه تعداد از شما صاحب خانه هستید و چه تعداد مانند من بی خانمان ، اگر بخواهید دنبال خانه بگردید تا چه حدود می توانید بپردازید اگر واقعاً بنا باشد ۵۰۰ هزار تومان بپردازید خانه بسیار کوچک است ، نرخ ده درصد سپرده ثابت سه ساله برابر ۵۰ هزار تومان است و این ۵۰ هزار تومان را سر شکن کنید در ۱۲ ماه سال متوجه میشوید در ماه بیش از ۴ هزار تومان اجاره یک طبقه خانه است و این کرایه خانه راهمان اجاره نشین ها باید بپردازند پس درد بزرگ جامعه را از همین جا دریابید و بیائید نرخ بهره را کم کنید تا سرمایه های بسیار فرصت پیدا کنند در خلاقیت ایران فردا شرکت کنند .

رئیس _ نظر دیگری در کلیات لایحه نیست ؟ ( اظهاری نشد ) رأی میگیریم به ورود در شوردر ماده واحده خانم ها و آقایانیکه موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند) تصویب شد در ماده واحده نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) پیشنهادهای رسیده قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد میشود الحاق و ماده ۱۱۰ مکرر قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم به شرح زیر اصلاح شود .
تبصره _ اشخاص حقیقی یا حقوقی که ظرف مدت ۵ سال از تاریخ تصویب این قانون با دریافت پروانه ساختمان واحدهای مسکونی ده طبقه یا بیشتر را شروع میکنند نسبت بدرآمدی که از فروش یا اجاره واحدهای مذکور از تاریخ اختتام بنا تا ده سال از پرداخت مالیات معاف خواهند بود .
با احترام – احمد جلالیان با احترام _ احمد جلالیان

حضور محترم ریاست مجلس شورای ملی

پیشنهاد می شود در تبصره الحاقی بماده ۱۱۰ مکرر قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم بجای عبارت « از تاریخ تصویب این قانون » عبارت « از تاریخ تصویب این تبصره » اضافه شود .
با تقدیم احترام _ سیف الدین اهری

ریاست محترم مجلس شورای ملی

در مورد تبصره الحاقی بماده ۱۱۰ مکرر قانون مالیاتها پیشنهاد مینماید .

۱ _ اولا مدت معافیت از ده سال به ۵ سال ( پنج سال ) تقلیل داده شود .

۲ _ ثانیاً استفاده از معافیت مشروط به این باشد که قیمت فروش و یا اجاره این گونه ساختمانها بر اساس اظهار نظر کارشناسان رسمی منتخب وزارت دادگستری و وزارت مسکن وشهرسازی بوده باشد .

سید مرتضی مشیر

ریاست معظم مجلس شورای ملی

پیشنهاد می کند که عبارت از ده طبقه به بالا به ۵ طبقه به بالا اصلاح شود .
حسن قرائی

ریاست محترم مجلس شورای ملی

پیشنهاد میگردد دو تبصره آورده شده در زیر بعنوان تبصره های ۲ و ۳ موضوع لایحه به ماده واحده افزوده گردد :
تبصره ۲ _ اشخاص حقیقی وحقوقی مذکوردر ماده ۱۱۰ مکرر قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم مصوب اسفند ماه ۱۳۵۲ و همچنین اشخاص حقیقی و حقوقی مذکوره در تبصره ۱ این ماده واحده بشرطی از معافیت های مالیاتی پیش بینی شده در ماده ۱۱۰ مکرر قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم برخوردار خواهند شد که واحدهای مسکونی و غیر مسکونی ملکی خود را طبق ضوابطی که بموجب آئین نامه مصوب کمیسیونهای مسکن وشهرسازی و اقتصاد و دارائی مجلسین معین خواهد شد بفروش رسانیده و یا باجاره واگذار نمایند .
تبصره ۳ _ اشخاص حقیقی و نیز مدیران اشخاص حقوقی که بهر عنوان و بهر طریق واحدهای مسکونی و غیر مسکونی برخوردار از معافیت های مالیاتی پیش بینی شده در ماده ۱۱۰ مکرر قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم را بیش از میزان مقرر در آئین نامه مذکوره در تبصره ۲ بفروش رسانند یا باجاره واگذار نمایند به مجازات مختلسین در اموال دولتی محکوم خواهد شد .
دفتر خانه های اسناد رسمی و هر یک از سازمانهای دولتی مکلف اند رونوشت هر گونه سندی را نسبت بانجام هر گونه معامله ای در مورد واحدهای مسکونی وغیر مسکونی مشمول مقررات اینگونه معافیت ها حداکثر ظرف ده روز از تاریخ تنظیم و یا دسترسی به آن سند به حوزه های مربوط مالیاتی ارسال دارند .
با احترام _ محسن پزشکپور

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد میکنم که برای تشویق مردم به کارهای خلاق و سازنده نرخ بهره کاهش یابد و سرمایه دارها بجای استفاده از بهره های بسیار زیاد سپرده های ثابت درکارهای ساختمانی و دیگر کارهای تولیدی بپردازند .
با احترام _ پرویز ظفری

رئیس _ لایحه و پیشنهاد ها برای شور دوم به کمیسیون های مربوط ارجاع میشود .

- طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری گابن

۹ _ طرح گزارش شور اول کمیسیون امور خارجه راجع به موافقت نامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری گابن .

رئیس _ گزارش شور اول موافقت نامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری گابن مطرح است قرائت میشود .

( به شرح زیر خوانده شد )

گزارش شور اول از کمیسیون امور خارجه بمجلس شورایملی

کمیسیـون امور خارجه در جلسه روز پنجشنبه ۲۵ / ۱۰ / ۵۴ با حضور آقایان نصیر عصار معاون وزارت امورخارجه و علی اصغر طباطبائی معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی لایحه شماره ۶۳۶۳۴ مورخ ۱۸ / ۹ / ۱۳۵۴ دولت راجع بموافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری گابن را که در جلسه روز سه شنبه ۲۵ / ۹ / ۱۳۵۴ تقدیم و بشماره ۹۲ چاپ گردیده است مورد رسیدگی قرار داد و با اصلاحاتی تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بشرح زیر بمجلس شورایملی تقدیم میدارد .

لایحه قانون موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری گابن

ماده واحده _ موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری گابن مشتمل بر یک مقدمه و شش ماده که در تاریخ اول آبانماه ۱۳۵۴ ( بیست و سوم اکتبر ۱۹۷۵ ) در تهران به امضاء رسیده است تصویب و اجازه مبادله اسناد تصویب آن داده میشود .

مخبر کمیسیون امور خارجه _ نیره ابتهاج سمیعی


گزارش شور اول از کمیسیون امور اقتصادی و دارائی بمجلس شورای ملی

کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در جلسه ۲۵ / ۱ / ۳۵ با حضور نمایندگان دولت لایحه مربوط بموافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری گابن را مورد رسیدگی قرارداد و مصوبه کمیسیون امور خارجه را عیناً تأیید و تصویب کرد .

اینک گزارش آنرا بمجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون امور اقتصادی و دارائی _ جعفر حیدری

رئیس _ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) به ورود در شور ماده واحده رأی میگیریم خانمها و آقایانی که موافقند خواهش میکنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد در ماده واحده نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) لایحه برای شور دوم به کمیسیون های مربوط ارجاع میشود .

- طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اجرای احکام مدنی

۱۰ _ طرح گزارش شور اول کمیسیون دادگستری راجع به اجرای احکام مدنی .

رئیس _ گزارش شور اول اجرای احکام مدنی مطرح است قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

گزارش شور اول از کمیسیون دادگستری بمجلس شورای ملی

کمیسیـون دادگستری در جلسات عدیـده با حضور آقای هنرمندی معاون وزارت دادگستـری لایحه شماره ۱۸۷۸۰ مورخ ۵ / ۸ / ۱۳۵۴

دولت راجع به اجرای احکام مدنی را که در جلسه روز سه شنبه ۶ / ۸ / ۱۳۵۴ تقدیم و بشماره ۳۰ چاپ گردیده است ، مورد بررسی قرارداد و با اصلاحاتی در جلسه روز چهارشنبه ۲۰ / ۱۲ / ۱۳۵۴ بتصویب نهائی رسانید .

اینک گزارش آن را بشرح زیر به مجلس شورای ملی تقدیم میدارد .

مخبر کمیسیون دادگستری _علی احمد خورشید

رئیس _ کلیات لایحه مطرح است نظری نیست ؟ آقای منصوریان بفرمائید .

منصوریان _ همکاران محترم ، بنده تصور می کنم لایحه اجرای احکام مدنی یکی از مهمترین لوایحی است که از طرف وزارت دادگستری تقدیم مجلس شورای ملی شده است و اگر چه تاکنون لوایح پیشرفته و مترقی متعددی از طرف دادگستری تقدیم قوه مقننه شده ولی باید بعرض برسانم این لایحه حائز کمال اهمیت است ، بنده خواستم از حضور همکاران عزیزم استدعا بکنم حال که شور اول این لایحه است در مواد مربوط بآن دقت بیشتری مبذول بدارند و در فاصله بین شور اول ودوم اگر نظراتی دارند و اگر پیشنهاداتی دارند به کمیسیون دادگستری مرحمت بفرمایند بنده باید عرض کنم خوشبختانه در ایندوره هم کمیسیون دادگستری مرکب از عده ای حقوقدان هستند که اکثراً در کار خود وارد هستند و در مورد لوایح حقیقتاً آنچنان دقت می کنند که حد و حصری ندارد در مورد این لایحه اجرای احکام مدنی که قانون قبل آن مربوط به ۶۷ سال قبل است و ۶۷ سال قبل بتصویب کمیسیون قوانین عدلیه مجلس رسیده بود . نقائص و کمبودهائی داشت که در طول زمان بایستی توجه می شد و رفع این نقائص می شد در این لایحه ، اجرای احکام مدنی ، مواد بسیار جالبی گنجانده شده است و مقدار زیادی از اشکالاتی که در اجرای احکام بود از میان برداشته شده ، اما یک ماده ای را عرض کنم ، در موردتخلیه ملک مشاع در یکی از مواد این لایحه ، برای تخلیه ملک مشاع بنحوی عمل کرده اند که تمام ملک تخلیه می شود ، این واقعاً قابل توجه است و باید مورد توجه قرار گیرد و بررسی بشود که چطور می شود بنده که مالک یک سهم مشاع هستم و دیگری هم مالک یک سهم دیگر ، وقتی حکم تخلیه یک سهم مشاع صادر می شود تمام ملک تخلیه شود و من مالک سهم مشاع ، که محکوم علیه نیستم بایستی در اینمورد زیان ببینم . اینها قابل توجه است ضمناً یک اختیارات زیادی بمأمورین اجرا بموجب این قانون داده شده که باید از طرف وزارت دادگستری توجه شود ، مأمورین اجرائی ، برای اجرای چنین احکامی که با چنین اختیاراتی تعیین میشوند واقعاً افرادی باشند که قادر باشند بنحو کامل حقوق مردم را حفظ بکنند . در قانون سابق یعنی قانونی که اکنون هم اجرا می شود در ماده ۶۱۵ نوشته شده اگر مأمور اجرائی تخلف بکند و نسبت بحقوق مردم تجاوزی بشود شاکی حق دارد بدادستان شهرستان محل شکایت کند متأسفانه در این لایحه جدید بنده دیدم اصلا آن ماده برداشته شده و ماده جدیدی هم بجای آن آورده نشده و باید حضورتان عرض کنم نسبت باجرای احکامی که از دادگاههای کشورهای خارج صادر می شود اشکالات زیادی در کار بود که در این لایحه بدان توجه شده و رفع این اشکالات بعمل آمده و بعضی مواد بسیار بسیار جالب نیــز در ایـن لایحـه آورده شده که حقاً بایستی به تنظیم کنندگان آن و وزارت دادگستری تبریک گفت چون در مجلس شورای ملی ما خوشبختانه عده زیادی حقوقدان تشریف دارند وبعلت اینکه مایل بودند در سایر کمیسیونها شرکت کنند در کمیسیون دادگستری شرکت نکردند با توجه باهمیت این لایحه بنده خواستم جلب توجه همکاران عزیز را بکنم که این لایحه دارای اهمیت زیادی است و مستقیماً با حقوق مردم بمنظور اجرای احکام صادره از دادگاهها سروکار دارد و هر چه دقت و توجه در این باره بشود کار صحیح و اصولی انجام گرفته است ، بسیار متشکرم ( احسنت ) .

رئیس _ نظر دیگری در کلیات لایحه نیست ؟ ( اظهاری نشد ) بورود در شور مواد رأی میگیریم خانمها و آقایانیکه موافقند خواهش می کنم قیام فرمایند ( اکثر برخاستند ) تصویب شد ماده اول قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱ _ هیچ حکمی از احکام دادگاههای دادگستری بموقع اجراء گذارده نمیشود مگر اینکه قطعی شده یا قرار اجرای موقت آن در مواردی که قانون معین میکند صادر شده باشد .

رئیس _ آقای خورشید بفرمائید .

علی احمد خورشید ( مخبر کمیسیون دادگستری ) _ در موقع چاپ ایـن لایحـه اشتباهاتـی شده که بنـده اینجا قرائت می کنم و استدعا می کنم همکاران اصلاح بفرمایند در صفحه ۱۶ سطر دوم ماده ۵۷ بعد از کلمه بمال توقیف شده جمله « بعد از توقیف » افتاده است عبارت به اینصورت است « هر گونه قرارداد یا تعهدی که نسبت بمال توقیف شده بعد از توقیف بضرر محکوم له متعقد شود . . . در صفحه ۴۴ ماده ۱۷۹ در سطر پنجم نوشته شده « مرجع رسیدگی دادگاههای مذکور در ماده ۱۶۰ می باشد » ۱۶۰ اشتباه است و ۱۷۰ صحیح است در صفحه ۲۴ ماده ۹۴ عبارتی است در آخر ماده که پس و پیش چاپ گردیده است جمله « بمیزان وجه مزبور دارائی از او توقیف خواهد شد » اشتباه است صحیح آن باین ترتیب است « بمیزان وجه مزبور از دارائی او توقیف خواهد شد »

رئیس _ در ماده اول نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۲ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۲ _ احکام دادگاههای دادگستری وقتی بموقع اجراء گذارده میشود که به محکوم علیه یا وکیل یا قائم مقام قانونی او ابلاغ شده و محکوم له یا نماینده و یا قائم مقام قانونی او کتباً این تقاضا را از دادگاه بنماید.

رئیس _ در ماده ۲ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۳ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۳ _ حکمی که موضوع آن معین نیست قابل اجراء نمیباشد .

رئیس _ در ماده ۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۴ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۴ _ اجرای حکم با صدور اجرائیه بعمل میآید مگر اینکه در قانون ترتیب دیگری مقرر شده باشد .

تبصره _ در مواردیکه حکم دادگاه جنبه اعلامی داشته و مستلزم انجام عملی از طرف محکوم علیه نیست از قبیل اعلام اصالت یا بطلان سند اجرائیه صادر نمیشود و همچنین در مواردیکه سازمانها و مؤسسات دولتی و وابسته بدولت طرف دعوی نبوده ولی اجرای حکم باید بوسیله آنها صورت گیرد صدور اجرائیه لازم نیست و سازمانها و مؤسسات مزبور مکلفند بدستور دادگاه حکم را اجراء کنند .

رئیس _ در ماده ۴ نظری نیست ؟ آقای رحیمی لاریجانی بفرمائید .

رحیمی لاریجانی _ بنظر من لزومی ندارد که برای یک ماده دو سطری تبصره ده سطری بنویسند بهتر است تبصره دنبال همان مطلب ماده گذاشته شود .

رئیس _ پیشنهاد بفرمائید ، در ماده ۴ نظری دیگری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) پیشنهاد رسیده قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

مقام ریاست محترم مجلس شورایملی
در مورد ماده ۴ لایحه قانون اجرای احکام مدنی پیشنهاد مینماید که تبصره ذیل ماده مذکور جزء ماده شود .
با تقدیم احترام _ رحیمی لاریجانی

رئیس _ ماده ۵ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۵ _ صدور اجرائیه با دادگاه نخستین است .

رئیس _ در ماده ۵ نظری نیست ؟ آقای منصوریان بفرمائید .

منصوریان _ ماده ۵ با ماده ۱۹ مغایر است .

رئیس _ پیشنهاد بفرمائید . نظر دیگری در ماده ۵ نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۶ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۶ _ در اجرائیه نام و نام خانوادگی و محل اقامت محکوم له و محکوم علیه و مشخصات حکم و موضوع آن و اینکه پرداخت حق الاجراء بعهده محکوم علیه میباشد نوشته شده و بامضاء رئیس دادگاه و مدیر دفتر رسیده بمهر دادگاه ممهور و برای ابلاغ فرستاده میشود .

رئیس _ در ماده ۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۷ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۷ _ برگ های اجرائیه بتعداد محکوم علیهم بعلاوه دو نسخه صادر میشود یک نسخه از آن در پرونده دعوی و نسخه دیگر پس از ابلاغ به محکوم علیه در پرونده اجرائی بایگانی میگردد و یک نسخه نیز درموقع ابلاغ بمحکوم علیه داده میشود .

رئیس _ در ماده ۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۸ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۸ _ ابلاغ اجرائیه طبق مقررات آئین دادرسی مدنی بعمل میآید و آخرین محل ابلاغ به محکوم علیه در پرونده دادرسی برای ابلاغ اجرائیه سابقه ابلاغ محسوب است .

رئیس _ در ماده ۸ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۹ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شده )

ماده ۹ _ در مواردی که ابلاغ اوراق راجع به دعوی طبق ماده ۱۰۰ قانون آئین دادرسی مدنی بعمل آمده و تا قبل از صدور اجرائیه محکوم علیه محل اقامت خود را بدادگاه اعلام نکرده باشد مفاد اجرائیه یک نوبت بترتیب مقرر در مادتین ۱۱۸ و ۱۱۹ این قانون آگهی شده و ده روز پس از آن بموقع اجرا گذاشته میشود . در این صورت برای عملیات اجرائی ابلاغ یا اخطار دیگری به محکوم علیه لازم نیست مگر اینکه محکوم علیه محل اقامت خود را کتباً باجراء اطلاع دهد . مفاد این ماده باید در آگهی مزبور قید شود .

رئیس _ در ماده ۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۰ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۰ _ اگر محکوم علیه قبل از ابلاغ اجرائیه محجور یا فوت شود اجرائیه حسب مورد به ولی ، قیم ، امین ، وصی ، ورثه یا مدیر ترکه او ابلاغ میگردد و چنانچه حجر یا فوت محکوم علیه بعد از ابلاغ اجرائیه باشد مفاد اجرائیه و عملیات انجام شده بوسیله ابلاغ اخطاریه بآنها اطلاع داده خواهد شد .

رئیس _ در ماده ۱۰ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده۱۱ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۱ _ هر گاه در صدور اجرائیه اشتباهی شده باشد دادگاه میتواند رأساً یا به درخواست هر یک از طرفین باقتضای مورد ، اجرائیه را ابطال یا تصحیح نماید یا عملیات اجرائی را الغا کند و دستور استرداد مورد اجراء را بدهد.

رئیس _ در ماده ۱۱ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۲ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۲ _ مدیر اجرا تحت ریاست و مسئولیت دادگاه انجام وظیفه میکند و بقدر لزوم و تحت نظر خود مأمور اجرا خواهد داشت .

رئیس _ در ماده ۱۲ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۳ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۳ _ اگر دادگاه مأمور اجرا نداشته و یا مأمور اجرا بتعداد کافی نباشد میتوان احکام را بوسیله مدیر دفتر یا کارمندان دیگر دادگاه یا مأمورین شهربانی یا ژاندارمری اجراء کرد .

رئیس _ در ماده ۱۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۴ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۴ _ در صورتیکه حین اجرای حکم نسبت بمأمورین اجراء مقاومت یا سوء رفتاری شود میتوانند حسب مورد از مأمورین شهربانی _ ژاندارمری و یا دژبانی برای اجرای حکم کمک بخواهند مأمورین مزبور مکلف بانجام آن میباشند .

رئیس _ در ماده ۱۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۵ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۵ _ هر گاه مأمورین مذکور در ماده قبل درخواست مأمور اجراء را انجام ندهند مأمور اجراء صورتمجلسی در این خصوص ترتیب میدهد تا توسط مدیر اجراء برای تعقیب بمرجع صلاحیتدار فرستاده شود .

رئیس _ در ماده ۱۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) پیشنهاد رسیده قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

مقام معظم ریاست مجلس شورای ملی
در مورد ماده ۱۵ لایحه قانون اجرای احکام مدنی پیشنهاد مینماید که در سطر سوم ماده مذکور جمله ترتیب میدهد به جمله تنظیم میکند تغییر یابد .
با تقدیم احترام _ رحیمی لاریجانی

رئیس _ ماده ۱۶ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۶ _ هر گاه نسبت به مأمور اجراء حین انجام وظیفه توهین یا مقاومت شود مأمور مزبور صورتمجلسی تنظیم نموده بامضاء شهود و مأمورین انتظامی ( در صورتیکه حضور داشته باشند ) میرساند .

این صورتمجلس توسط مدیر اجراء بدادسرای شهرستان فرستاده خواهد شد .

رئیس _ در ماده ۱۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۷ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۷ _ کسانیکه مانع مأمور اجراء از انجام وظیفه شوند علاوه بر مجازات مقرر در قوانین کیفری مسؤل خسارات ناشی از عمل خود نیز میباشند .

رئیس _ در ماده ۱۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۸ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۸ _ مدیران و مأمورین اجراء در موارد زیر نمیتوانند قبول مأموریت نمایند .

۱ _ امر اجراء راجع به همسر آنها باشد .

۲ _ امر اجراء راجع به اشخاصی باشدکه مدیر ویا مأمور اجراء با آنان قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از طبقه سوم دارند .

۳- مدیر یا مأمور اجراء قیم یکی از طرفین یا کفیل اموراو باشد .

۴- وقتیکه امر اجراء راجع به کسانی باشد که بین آنان و مدیر یا مأمور اجراء یا همسر آنان دعوی مدنی یا کیفری مطرح است .

در هر یک از موارد مذکور در این ماده اجرای حکم از طرف رئیس دادگاه به مدیر یا مأمور اجراء دیگری محول میشود و اگر در آن حوزه مدیر یا مأمور دیگری نباشد اجرای حکم بوسیله مدیر یا کارمند دیگر دادگاه یا حسب مورد مأموران شهربانی و ژاندارمری بعمل خواهد آمد .

رئیس _ در ماده ۱۸ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) پیشنهاد رسیده قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست معظم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد مینماید : بند ۲ از ماده ۱۸ لایحه اجرای احکام مدنی بصورت زیر اصلاح شود .

۲ _ امر اجرا راجع به اشخاصی باشد که مدیر و یا مأمور اجرا با آنان قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم دارد

با تقدیم احترام _ علی احمد خورشید

رئیس _ ماده ۱۹ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۹ _ اجرائیه بوسیله اجراء دادگاهی که آنرا صادر کرده بموقع اجراء گذاشته میشود .

رئیس _ در ماده ۱۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۲۰ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۲۰ _ هر گاه تمام یا قسمتی از عملیات اجرائی باید در حوزه دادگاه دیگری بعمل آید مدیر اجراء انجام عملیات مزبور را به اجراء دادگاه آن حوزه محول میکند .

رئیس _ در ماده ۲۰ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۲۱ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۲۱ _ مدیر اجراء برای اجرای حکم پرونده ای تشکیل میدهد تا اجرائیه و تقاضاها و کلیه برگهای مربوطه به ترتیب در آن بایگانی شود .

رئیس _ در ماده ۲۱ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد) ماده ۲۲ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۲۲ _ طرفین میتوانند پرونده اجرائی را ملاحظه و از محتویات آن رونوشت یا فتوکپی بگیرند هزینه رونوشت یا فتوکپی بمیزان مقرر در قانون آئین دادرسی مدنی اخذ میشود .

رئیس _ در ماده ۲۲ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۲۳ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۲۳ _ پس از ابلاغ اجرائیه مدیر اجراء نام مأمور اجراء را در ذیل اجرائیه نوشته وعملیات اجرائی را بعهده او محول میکند .

رئیس _ در ماده ۲۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۲۴ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۲۴ _ مأمور اجراء بعد از شروع باجراء نمیتواند اجرای حکم را تعطیل یا توقیف یا قطع نماید یا بتأخیر اندازد مگر بموجب قرار دادگاهی که دستور اجرای حکم را داده یا دادگاهی که صلاحیت صدور دستور تأخیر اجرای حکم را دارد یا با ابراز رسید محکوم له دائر بوصول محکوم به و یا رضایت کتبی او در تعطیل یا توقیف یا قطع یا تأخیر اجراء .

رئیس _ در ماده ۲۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۲۵ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۲۵ _ هر گاه درجریان اجرای حکم اشکالی پیش آید دادگاهی که حکم تحت نظر آن اجراء میشود رفع اشکال مینماید .

رئیس _ در ماده ۲۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۲۶ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۲۶_ اختلافات ناشی از اجرای احکام راجع به دادگاهی است که حکم توسط آن دادگاه اجراءمیشود .

رئیس _ در ماده ۲۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۲۷ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۲۷ _ اختلافات راجـع بـه مفاد حکم همچنین اختلافات مربوط به اجرای احکام که از اجمال یا ابهام حکم یا محکوم به حادث شود در دادگاهی که حکم را صادر کرده رسیدگی میشود .

رئیس _ در ماده ۲۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۲۸ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۲۸ _ رأی داوری که موضوع آن معین نیست قابل اجراء نمیباشد . مرجع رفع اختلاف ناشی از اجرای

رأی داوری دادگاهی است که اجرائیه صادر کرده است .

رئیس _ در ماده ۲۸ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۲۹ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۲۹ – در مورد حدوث اختلاف در مفاد حکم هر یک از طرفین میتواند رفع اختلاف را از دادگاه بخواهد . دادگاه در وقت فوق العاده رسیدگی و رفع اختلاف می کند و در صورتیکه محتاج رسیدگی بیشتری باشد رونوشت درخواست را بطرف مقابل ابلاغ نموده طرفین را در جلسه خارج از نوبت برای رسیدگی دعوت میکند ولی عدم حضور آنها باعث تأخیر رسیدگی نخواهد شد .

رئیس _ در ماده ۲۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۳۰ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۳۰ _ درخواست رفع اختلاف موجب تأخیر اجرای حکم نخواهد شد مگر اینکه دادگاه قرار تأخیر اجرای حکم را صادر نماید .

رئیس _ در ماده ۳۰ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۳۱ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۳۱ _ هر گاه محکوم علیه فوت یا محجور شود عملیات اجرائی حسب مورد تا زمان معرفی ورثه ، ولی ، وصی ، قیم محجور یا امین و مدیر ترکه متوقف میگردد و اجراء بمحکوم له اخطار میکند تا اشخاص مذکور را با ذکر نشانی و مشخصات کامل معرفی نماید . ولی چنانچه مالی توقیف نشده باشد اجراء میتواند بدرخواست محکوم له معادل محکوم به از ترکه متوفی یا اموال محجور توقیف کند .

رئیس _ در ماده ۳۱ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۳۲ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۳۲ _ حساب مواعد مطابق مقررات قانون آئین دادرسی مدنی است و مدتیکه عملیات اجرائی توقیف میشود بحساب نخواهد آمد .

رئیس _ در ماده ۳۲ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۳۳ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۳۳ _ هر گاه محکوم علیه بازرگان بوده ودر جریان اجراء ورشکسته شود مراتب از طرف اجراء باداره تصفیه یا مدیر تصفیه اعلام میشود تا طبق مقررات راجع به تصفیه ورشکستگی اقدام گردد .

رئیس _ در ماده ۳۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۳۴ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۳۴ _ همینکه اجرائیه به محکوم علیه ابلاغ شد محکوم علیه مکلف است ظرف ده روز مفاد آنرا بموقع اجراء بگذارد یا ترتیبی برای پرداخت محکوم به بدهد یا مالی معرفی کند که اجراء حکم و استیفاء محکوم به از آن میسر باشد و در صورتیکه خود را قادر به اجرای مفاد اجرائیه نداند باید ظرف مهلت مزبور صورت جامع دارائی خود را باجراء تسلیم کند و اگر مالی ندارد صریحاً اعلام نماید هرگاه ظرف سه سال بعد از انقضاء مهلت مذکور معلوم شود که محکوم علیه قادر به اجرای حکم و پرداخت محکوم به بوده لیکن برای فرار از آن اموال خود را معرفی نکرده یا صورت خلاف واقع از دارائی خود داده بنحویکه اجرای تمام یا قسمتی از مفاد اجرائیه متعسر گردیده باشد بحبس جنحه ای از شصت و یکروز تا ششماه محکوم خواهد شد .

تبصره _ شخص ثالث نیز میتواند بجای محکوم علیه برای استیفای محکوم به مالی معرفی کند .

رئیس _ درماده ۳۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) پیشنهاد رسیده قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد مینماید که جمله زیر به آخر تبصره ذیل ماده ۳۴ لایحه قانون اجرای احکام مدنی اضافه شود
( مشروط باینکه مال معرفی شده تکافوی محکوم به و خسارات مربوط را نموده و محکوم علیه مالی از آن نقدتر نداشته باشد )
با احترام پرویز فرهنگ

رئیس _ ماده ۳۵ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۳۵ _ بدهکاری که در مدت مذکور قادر به پرداخت بدهی خود نبوده مکلف است هر موقع که بتأدیه تمام یا قسمتی از بدهی خود متکن گردد آنرا بپردازد و هر بدهکاری که ظرف سه سال از تاریخ انقضای مهلت مقرر قادر بپرداخت تمام یا قسمتی از بدهی خود شده و تا یکماه از تاریخ امکان پرداخت آنرا نپردازد و یا مالی به مسئول اجراء معرفی نکند بمجازات مقرر در ماده قبل محکوم خواهد شد .

تبصره _ محکوم له میتواند بعد از ابلاغ اجرائیه و قبل از انقضای مهلت مقرر در مواد قبل اموال محکوم علیه را برای تأمین محکوم به باجراء معرفی کند و اجراء مکلف بقبول آنست . پس از انقضای مهلت مزبور نیز در صورتیکه محکوم علیه مـالـی معرفی نکرده باشد کـه اجـرای حکم و استیفـای محکوم به از آن میسر باشد محکوم له میتواند هر وقت مالی از محکوم علیه بدست استیفای محکوم به را از آن مال بخواهد .
تبصره _ تعقیب کیفری جرائم مندرج در مواد ۳۴ و ۳۵ منوط به شکایت شاکی خصوصی است و در صورت گذشت او تعقیب یا اجرای مجازات موقوف میگردد .

رئیس _ در ماده ۳۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۳۶ قرائت می شود .

بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۳۶ _ در مواردی که مفاد اجرائیه از طریق انتشار آگهی به محکوم علیه ابلاغ میشود در صورتیکه باموال او دسترسی باشد بتقاضای محکوم له معادل محکوم به از اموال محکوم علیه توقیف میشود .

رئیس _ در ماده ۳۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۳۷ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۳۷ _ محکوم له میتواند طریق اجرای حکم را بمأمور اجرا ارائه دهد و در حین عملیات اجرائی حاضر باشد ولی نمیتواند در اموری که از وظایف مأمور اجراء است دخالت نماید .

رئیس _ در ماده ۳۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۳۸ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۳۸ _ مأمور اجراء محکوم به را به محکوم له تسلیم نموده برگ رسید میگیرد و هر گاه محکوم به نباید بمشارالیه داده شود یا دسترسی بمحکوم له نباشد مراتب راجهت صدور دستور مقتضی بدادگاهی که اجرائیه صادر کرده است اعلام می کند .

رئیس _ در ماده ۳۸ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۳۹ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۳۹ _ هر گاه حکمی که موقع اجراء گذارده شده بر اثر فسخ یا نقض یا اعاده دادرسی بموجب حکم نهائی بلااثر شود عملیات اجرائی بدستور دادگاه اجراء کننده حکم بحالت قبل از اجراء برمیگردد و در صورتیکه محکوم به عین معین بوده و استرداد آن ممکن نباشد اجراء مثل یا قیمت آنرا وصول مینماید . اعاده عملیات اجرائی بدستور دادگاه به ترتیبی که برای اجرای حکم مقرر است بدون صدور اجرائیه بعمل میآید .

رئیس _ در ماده ۳۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۴۰ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۴۰ _ محکوم له و محکوم علیه میتوانند برای اجرای حکم قراری گذارده و مراتب را باجراء اعلام دارند .

رئیس _ در ماده ۴۰ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۴۱ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۴۱ _ هر گاه محکوم علیه طوعاً حکم دادگاه را اجرا ننماید مأمور اجرا به ترتیب مقرر در این قانون اقدام باجرای حکم میکند .

رئیس _ در ماده ۴۱ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۴۲ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۴۲ _ هر گاه محکوم به عین معین منقول یا غیر منقول بوده و تسلیم آن به محکوم له ممکن باشد اجراء عین آنرا گرفته و به محکوم له میدهد .

رئیس _ در ماده ۴۲ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد) ماده ۴۳ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۴۳ _ در مواردیکه حکم خلع ید علیه متصرف ملک مشاع بنفع مالک قسمتی از ملک مشاع صادر شده باشد از تمام ملک خلع ید میشود . ولی تصرف محکوم له در ملک خلع ید شده مشمول مقررات املاک مشاعی است .

رئیس _ در ماده ۴۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۴۴ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴۴ _ اگر عین محکوم به در تصرف کسی غیر از محکوم علیه باشد این امر مانع اقدامات اجرائی نیست مگر اینکه متصرف مدعی حقی از عین یا منافع آن بوده و دلائلی هم ارائه نماید در اینصورت اجراء باو ده روز مهلت میدهد

تا بدادگاه صلاحیتدار مراجعه کند و چنانچه ظرف این مدت قراری دائر به تأخیر اجرای حکم ارائه نگردد عملیات اجرائی ادامه خواهد یافت .

رئیس _ در ماده ۴۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) پیشنهادهای رسیده قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً _ پیشنهاد مینماید مدت مقرر در ماده ۴۴ از ده روز به بیست روز افزایش یابد تا در صورت حقانیت متصرف زمان کافی جهت اخذ قرار لازم پیش بینی شده باشد .

با احترام _ پرویز فرهنگ

ریاست محترم مجلس شورای ملی

محترماً پیشنهاد مینماید ماده ۴۴ قانون اجرای احکام مدنی بصورت زیر اصلاح شود

ماده ۴۴ _ اگر عین محکوم به در تصرف کسی غیر از محکوم علیه باشد این امر مانع اقدامات اجرائی نیست مگر اینکه متصرف مدعی حقی از عین یا منافع آن بوده و دلایلی هم ارائه نماید در اینصورت اجرا باو ده روز مهلت میدهد تا بدادگاه صلاحیتدار مراجعه و گواهی دادگاه را بدایره اجرا تسلیم نماید دایره اجرا تا اعلام رأی دادگاه از ادامه عملیات اجرائی خودداری خواهد نمود .

با تقدیم احترام _ علی احمد خورشید

رئیس _ ماده ۴۵ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۴۵ _ هر گاه در محلیکه باید خلع ید شود اموالی از محکوم علیه یا شخص دیگری باشد و صاحب مال از بردن آن خودداری کند و یا باو دسترسی نباشد مأمور اجراء صورت تفصیلی اموال مذکور را تهیه و به ترتیب زیرعمل میکند :

۱ _ اسناد و اوراق بهادار و جواهر و وجه نقد به صندوق دادگستری یا یکی از بانکها سپرده میشود .

۲ _ اموال ضایع شدنی و اشیائی که بهای آنها متناسب با هزینه نگاهداری نباشد بفروش رسیده و حاصل فروش پس از کسر هزینه های مربوط به صندوق دادگستری سپرده میشود تا بصاحب آن مسترد گردد .

۳ _ در مورد سایر اموال مأمور اجراء آنها را در همان محل یا محل مناسب دیگری محفوظ نگاهداشته و یا به حافظ سپرده و رسید دریافت میدارد .

رئیس _ در ماده ۴۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) پیشنهاد رسیده قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست محترم مجلس شورای ملی

احتراماً پیشنهاد مینماید در بند ۲ از ماده ۴۵ پس از جمله ( متناسب با هزینه نگاهداری نباشد ) و قبل از کلمه ( بفروش ) این جمله اضافه شود :

( با رعایت فصل چهارم این قانون )

با احترام _ پرویز فرهنگ

رئیس _ ماده ۴۶ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۴۶ _ اگر محکوم به عین معین بوده و تلف شده یا به آن دسترسی نباشد قیمت آن با تراضی طرفین ودرصورت عدم تراضی بوسیله دادگاه تعیین و طبق مقررات این قانون از محکوم علیه وصول میشود و چنانچه محکوم به قابل تقویم نباشد محکوم له میتواند دعوی خسارت اقامت نماید .

رئیس _ درماده ۴۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۴۷ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۴۷ _ هر گاه محکوم به انجام عمل معینی باشد و محکوم علیه از انجام آن امتناع ورزد و انجام عمل بتوسط دیگری ممکن باشد محکوم له میتواند تحت نظر اجراء آن عمل را وسیله دیگری انجام دهد و هزینه آنرا مطالبه کند و یا بدون انجام عمل هزینه لازم را بوسیله اجراء از محکوم علیه مطالبه نماید . درهر یک از موارد مذکور دادگاه با تحقیقات لازم و در صورت ضرورت با جلب نظر کارشناس میزان هزینه را معین مینماید . وصول هزینه مذکور و حق الزحمه کارشناس از محکوم علیه به ترتیب مقرر برای وصول محکوم به نقدی است .

تبصره _ در صورتیکه انجام عمل توسط دیگری ممکن نباشد مطابق ماده ۷۲۹ آئین دادرسی مدنی انجام خواهد شد .

رئیس _ در ماده ۴۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۴۸ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۴۸ _ در صورتیکه در ملک مورد حکم خلع ید زراعت شده و تکلیف زرع در حکم معین نشده باشد به ترتیب زیر رفتار میشود :

اگر موقع برداشت محصول رسیده باشد محکوم علیه باید فوراً محصول را بردارد و الا اجراء اقدام به برداشت محصول نموده و هزینه های مربوط را تا زمان تحویل محصول به محکوم علیه از او وصول مینماید . چنانچه موقع برداشت محصول نرسیده باشد اعم از اینکه بذر روئیده یا نروئیده باشد محکوم له مخیر است که بهای زراعت را بپردازد و ملک را تصرف کند یا ملک را تا زمان رسیدن محصول بتصرف محکوم علیه باقی بگذارد و اجرت المثل بگیرد . تشخیص بهای زراعت و اجرت المثل با دادگاه خواهد بود و نظر دادگاه در این مورد قطعی است .

رئیس _ در ماده ۴۷ نظری نیست ؟ آقای خورشید بفرمائید .

خورشید ( مخبر کمیسیون دادگستری ) _ این ماده ماده ۴۸ است که اشتباهاً در لایحه بطور مکرر ۴۷ چاپ شده ، خواهش میکنم اصلاح بشود .

رئیس _ اصلاح میشود نظر دیگری نیست ؟ ( اظهاری نشد) ماده ۴۹ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۴۹ _ در صورتیکه محکوم علیه در موعدی که برای اجرای حکم مقرراست مدلول حکم را طوعاً اجراء ننماید یا قراری با محکوم له برای اجرای حکم ندهد و مالی هم معرفی نکند یا مالی از او تأمین و توقیف نشده باشد محکوم له میتواند درخواست کند که از اموال محکوم علیه معادل محکوم به توقیف گردد .

رئیس _ در ماده ۴۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۵۰ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۵۰ _ اجراء باید پس از درخواست توقیف بدون تأخیر اقدام بتوقیف اموال محکوم علیه نماید و اگر اموال در حوزه دادگاه دیگری باشد توقیف آنرا از اجرای دادگاه مذکور بخواهد .

رئیس _ در ماده ۵۰ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۵۱ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۵۱ _ از اموال محکوم علیه بمیزانی توقیف میشود که معادل محکوم به و هزینه های اجرائی باشد ولی چنانچه مال معرفی شده ارزش بیشتری داشته و قابل تجزیه نباشد تمام آن توقیف خواهد شد در اینصورت اگر مال غیر منقول باشد مقدار مشاعی از آن که معادل محکوم به و هزینه های اجرائی باشد توقیف میگردد .

رئیس _ در ماده ۵۱ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۵۲ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۵۲ _ اگر مالی از محکوم علیه تأمین و توقیف شده باشد استیفاء محکوم به از همان مال بعمل میآید مگر آنکه مال تأمین شده تکافوی محکوم به را نکند که در اینصورت معادل بقیه محکوم به از سایر اموال محکوم علیه توقیف میگردد .

رئیس _ در ماده ۵۲ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۵۳ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۵۳ _ هر گاه مالی از محکوم علیه در قبال خواسته یا محکوم به توقیف شده باشد محکوم علیه میتواند یکبار تا قبل از شروع بعملیات راجع بفروش درخواست تبدیل مالی را که توقیف شده است بمال دیگری بنماید مشروط بر اینکه مالی که پیشنهاد می شود از حیث قیمت و سهولت فروش از مالی که قبلا توقیف شده است کمتر نباشد . محکوم له نیز می تواند یکبار تا قبل از شروع به عملیات راجع بفروش درخواست بتدیل مال توقیف شده را بنماید .

رئیس _ در ماده ۵۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۵۴ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۵۴ _ اگر مالی که توقیف آن تقاضا شده وثیقه دینی بوده یا در مقابل طلب دیگری توقیف شده باشد اجراء بدرخواست محکوم له توقیف مازاد ارزش مال مزبور را حسب مورد باداره ثبت یا مرجعی که قبلا مال را توقیف کرده است اطلاع میدهد در اینصورت اگر مال دیگری بتقاضای محکوم له توقیف شود که تکافوی طلب او را بنماید از توقیف مازاد رفع اثر خواهد شد . در صورت فک وثیقه یا رفع توقیف اصل مال توقیف مازاد خودبخود بتوقیف اصل مال تبدیل میشود . در این مورد هر گاه محکوم علیه بعنوان عدم تناسب بهای مال با میزان بدهی معترض باشد بهزینه او مال ارزیابی شده از مقدار زائد بر بدهی رفع توقیف خواهد شد.

رئیس _ در ماده ۵۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۵۵ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۵۵ _ در مورد مالی که وثیقه بوده یا در مقابل مطالباتی توقیف شده باشد محکوم له میتواند تمام دیون و خسارات قانونی را با حقوق دولت حسب مورد در صندوق ثبت یا دادگستری تودیع نموده تقاضای توقیف مال و استیفای حقوق خود را از آن بنماید در اینصورت وثیقه و توقیف های سابق فک و مال بابت طلب او و مجموع وجوه تودیع بلافاصله توقیف می شود .

رئیس _ در ماده ۵۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۵۶ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۵۶ _ هر گونه نقل و انتقال اعم از قطعی و شرطی و رهنی نسبت بمال توقیف شده باطل و بلااثر است .

رئیس _ در ماده ۵۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد) ماده ۵۷ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۵۷ _ هر گونه قرارداد یا تعهدی که نسبت بمال توقیف شده بعد از توقیف بضرر محکوم له منعقد شود نافذ نخواهد بود مگر اینکه محکوم له کتباً رضایت دهد .

رئیس _ در ماده ۵۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۵۸ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۵۸ _ در صورتیکه محکوم علیه ، محکوم به و خسارات قانونی را تأدیه نماید اجراء از مال توقیف شده رفع توقیف خواهد کرد.

رئیس _ در ماده ۵۸ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۵۹ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۵۹ _ محکوم علیه می تواند با نظارت اجراء مال توقیف شده را بفروشد مشروط بر اینکه حاصل فروش به تنهائی برای پرداخت محکوم به و هزینه های اجرائی کافی باشد و اگر مال در مقابل قسمتی از محکوم به توقیف شده حاصل فروش از مبلغی که در قبال آن توقیف بعمل آمده کمتر نباشد .

رئیس _ درماده ۵۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۶۰ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۶۰ _ عدم حضور حکم له و محکوم علیه مانع از توقیف مال نمیشود ولی توقیف مال بطرفین اعلام خواهد شد .

رئیس _ در ماده ۶۰ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۶۱ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۶۱ _ مال منقولی که در تصرف کسی غیر از محکوم علیه باشد و متصرف نسبت به آن ادعای مالکیت کند یا آنرا متعلق به دیگری معرفی نماید بعنوان مال محکوم علیه توقیف نخواهد شد .

در صورتیکه خلاف ادعای متصرف ثابت شود مسؤل جبران خسارت محکوم له خواهد بود .

رئیس _ در ماده ۶۱ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۶۲ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۶۲ _ اموال منقولی که خارج از محل سکونت یا محل کار محکوم علیه باشد در صورتی توقیف میشود که دلائل وقرائن کافی بر احراز مالکیت او در دست باشد .

رئیس _ در ماده ۶۲ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۶۳ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۶۳ _ از اموال منقول موجود درمحل سکونت زوجین آنچه معمولا و عادتاً مورد استفاده اختصاصی زن باشد متعلق به زن و آنچه مورد استفاده اختصاصی مرد باشد متعلق به شوهر و بقیه مشترک بین آنان محسوب میشود مگر اینکه خلاف آن ثابت گردد .

رئیس _ در ماده ۶۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۶۴ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۶۴ _ اگر مال معرفی شده در جائی باشد که در آن بسته باشد و از باز کردن آن خودداری نمایند و یا کسی در آن محل نباشد مأمور اجراء با حضور مأمور شهربانی یا ژاندارمری یا دهبان محل اقدام لازم برای باز کردن در و توقیف مال معمول میدارد . در مورد باز کردن محلی که کسی در آن نیست حسب مورد نماینده دادستان یا دادگاه بخش مستقل نیز باید حضور داشته باشد .

رئیس _ در ماده ۶۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نیست ) ماده ۶۵ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۶۵ _ اموال زیر برای اجرای حکم توقیف نمیشود :

۱ _ لباس و اشیاء و اسبابی که برای رفع حوائج ضروری محکوم علیه و خانواده او لازم است

۲ _ آذوقه موجود به قدر احتیاج یکماهه محکوم علیه و اشخاص واجب النفقه او .

۳ _ وسائل و ابزار کار ساده کسبه و پیشه وران و کشاورزان .

۴ _ اموال و اشیائی که بموجب قوانین مخصوص غیر قابل توقیف میباشند .

تبصره _ تصنیفات و تألیفات و ترجمه هائی که هنوز به چاپ نرسیده بدون رضایت مصنف و مؤلف و مترجم و در صورت فوت آنها بدون رضایت ورثه یا قائم مقام آنان توقیف نمیشود .

رئیس _ در ماده ۶۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۶۶ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۶۶ _ اموال ضایع شدنی و اموالی که ادامه توقیف آن مستلزم هزینه نامتناسب یا کسر فاحش قیمت است فوراً ارزیابی و با تصویب دادگاه بدون رعایت تشریفات راجع به توقیف و مزایده به فروش میرسد لیکن قبل از فروش باید صورتی از اموال مزبور برداشته شود .

رئیس _ در ماده ۶۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۶۷ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۶۷ _ مأمور اجراء باید قبل از توقیف اموال منقول صورتی که مشتمل بر وصف کامل اموال از قبیل نوع _ عدد _ وزن _ اندازه و غیره که با تمام حروف و اعداد باشد تنظیم نماید ، در مورد طلا و نقره عیار آنها ( چنانچه عیار آنها معین باشد) و در جواهرات اسامی و مشخصات آنها و در کتاب ، نام کتاب و مؤلف و مترجم و خطی یا چاپی بودن آن با ذکر تاریخ تحریر یا چاپ و در تصویر و پرده نقاشی خصوصیات و اسم نقاش ( اگر معلوم باشد ) و در مصنوعات ، ساخت و مدل و در مورد فرش بافت و رنگ و بطور کلی در هر مورد مشخصات و خصوصیاتی که معرف کامل مال باشد نوشته میشود .

رئیس _ در ماده ۶۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۶۸ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۶۸ _ تراشیدن و پاک کردن و الحاق و نوشتن بین سطرها در صورت اموال ممنوع است و اگر سهو و اشتباهی رخ داده باشد مأمور اجراء در ذیل صورت آنرا تصحیح و بامضاء حاضران میرساند .

رئیس _ در ماده ۶۸ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۶۹ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۶۹ _ هر گاه اشخاص ثالث نسبت باموالیکه توقیف میشود اظهار حقی نمایند مأمور اجراء مشخصات اظهار کننده و خلاصه اظهارات او را قید میکند .

رئیس _ در ماده ۶۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۷۰ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۷۰ _ هر گاه محکوم له و محکوم علیه یا نماینده قانونی آنها حاضر بوده و راجع به تنظیم صورت ایراد و اظهاری نمایند مأمور اجراء ایراد و اظهار آنان را با جهات رد یا قبول در آخر صورت قید میکند .طرفین اگر حاضر باشند ظرف یکهفته از تاریخ تنظیم صورت حق شکایت خواهند داشت والا صورت اموال از طرف اجراء بطرف غایب ابلاغ میشود و طرف غایب حق دارد ظرف یکهفته از تاریخ ابلاغ شکایت نماید .

رئیس _ در ماده ۷۰ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۷۱ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۷۱ _ در صورت اموال باید تاریخ و ساعت شروع و ختم عمل نوشته شود و بامضاء مأمور اجراء و حاضران برسد هر گاه محکوم له و محکوم علیه یا نماینده قانونی آنها از امضاء ذیل صورت اموال امتناع نمایند مراتب در صورت قید میشود .

رئیس _ در ماده ۷۱ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۷۲ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۷۲ _ مأمور اجراء بتقاضای محکوم له یا محکوم علیه رونوشت گواهی شده از صورت اموال را بآنها خواهد داد .

رئیس _ در ماده ۷۲ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۷۳ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۷۳ _ ارزیابی اموال منقول حین توقیف بعمل میآید و در صورت اموال درج میشود قیمت اموال را محکوم له و محکوم علیه بتراضی تعیین مینمایند و چنانچه طرفین حین توقیف حاضر نباشند یا حاضر بوده و در تعیین قیمت تراضی ننمایند ارزیاب معین میشود .

رئیس _ در ماده ۷۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۷۴ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۷۴ _ ارزیاب بتراضی طرفین معین میشود . در صورت عدم تراضی یا عدم حضور محکوم علیه مأمور اجراء از بین کارشناسان رسمی و در صورت نبودن کارشناس رسمی از بین اشخاص معتمد و خبره ارزیاب معین میکند و هر گاه در حین توقیف به ارزیاب دسترسی نباشد قیمتی

که محکوم له تعیین کرده برای توقیف مال ملاک عمل خواهد بود در اینصورت اجراء به قید فوریت نسبت به تعیین ارزیاب و تقویم مال اقدام خواهد کرد .

رئیس _ در ماده ۷۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۷۵ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۷۵ _ اجراء ارزیابی را بلافاصله بطرفین ابلاغ مینماید . هر یک از طرفین میتواند ظرف سه روز از تاریخ ابلاغ ارزیابی بنظریه ارزیاب اعتراض نماید ، این اعتراض در دادگاهی که حکم بوسیله آن اجراء میشود، مورد رسیدگی قرار میگیرد و در صورت ضرورت با تجدید ارزیابی قیمت مال معین میشود ، تشخیص دادگاه در این مورد قطعی است .

رئیس _ در ماده ۷۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۷۶ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۷۶ _ حق الزحمه ارزیاب با در نظر گرفتن کمیت و کیفیت و ارزش کار بوسیله اجراء معین میگردد و پرداخت آن بعهده محکوم علیه است . چنانچه نسبت بمیزان حق الزحمه اعتراضی باشد دادگاه در این مورد تصمیم مقتضی اتخاذ خواهد کرد. هر گاه محکوم علیه از پرداخت حق الزحمه ارزیاب امتناع نماید محکوم له میتواند آنرا بپردازد . در اینصورت اجراء وجه مزبور را ضمن اجرای حکم از محکوم علیه وصول و بمحکوم له خواهد داد .

پرداخت حق الزحمه در مورد ماده قبل بعهده معترض است و اگر ظرف سه روز از تاریخ ابلاغ اخطار نپردازد باعتراض او ترتیب اثر داده نخواهد شد .

رئیس _ در ماده ۷۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۷۷ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۷۷ _ اموال توقیف شده در همان جا که هست حفظ میشود مگر اینکه نقل اموال بمحل دیگری ضرورت داشته باشد.

رئیس _ در ماده ۷۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۷۸ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۷۸ _ اموال توقیف شده برای حفاظت بشخص مسئولی سپرده میشود . حافظ با توافق طرفین تعیین میگردد و در صورتیکه طرفین حین توقیف حاضر نباشند و یا در انتخاب حافظ تراضی ننمایند مأمور اجراء شخص قابل اعتمادی را معین میکند . اوراق بهادار و جواهر و امثال آنها در صورت اقتضاء در یکی از بانکها به امانت گذاشته میشود .

رئیس _ در ماده ۷۸ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۷۹ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۷۹ _ اموال توقیف شده بدون تراضی کتبی طرفین باشخاص ذیل سپرده نمیشود :

۱ _ اقربای نسبی و سببی مأمور اجرا تا درجه سوم .

۲ _ محکوم له و محکوم علیه و همسر آنان و کسانیکه با طرفین قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم دارند .

رئیس _ در ماده ۷۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماد ۸۰ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۸۰ _ اموال توقیف شده و رونوشت صورت اموال به شخصی که مسئولیت حفظ را بر عهده گرفته تحویل و رسید اخذ میگردد .

رئیس _ در ماده ۸۰ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۸۱ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۸۱ _ شخص حافظ میتواند اجرت بخواهد و هر گاه در میزان اجرت تراضی نشود مدیر اجراء با توجه به کمیت و کیفیت مال و مدت حفاظت میزان آنرا تعیین مینماید .

رئیس _ در ماده ۸۱ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۸۲ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۸۲ _ اجرت حافظ را اگر محکوم علیه تأدیه نکند محکوم له میپردازد و از حاصل فروش اشیاء توقیف شده استیفاء مینماید . در صورت مطالبه اجرت از طرف حافظ و عدم تأدیه آن مدیر اجراء بمحکوم له اخطار میکند که اگر ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ اخطار اجرت حافظ را نپردازند با تصویب دادگاه از مال توقیف شده رفع بازداشت خواهد شد .

رئیس _ در ماده ۸۲ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۸۳ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۸۳ _ حافظ نسبت باموال توقیف شده امین است و حق ندارد اموال توقیف شده را مورد استفاده قرار داده یا بکسی بدهد و بطور کلی هر گاه حافظ مرتکب تعدی یا تفریط گردد مسؤل پرداخت خسارت وارده بوده و حق مطالبه اجرت هم نخواهد داشت .

رئیس _ در ماده ۸۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۸۴ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۸۴ _ هر گاه اموال توقیف شده منافعی داشته باشد حافظ باید حساب آنرا بدهد . رئیس _ در ماده ۸۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۸۵ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۸۵ _ در صورتیکه حافظ از تسلیم اموال توقیف شده امتناع کند از تاریخ امتناع ضامن محسوب است و اجراء معادل ارزش مال توقیف شده را از اموال حافظ استیفاء می نماید .

رئیس _ در ماده ۸۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۸۶ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۸۶ _ هر گاه حافظ نخواهد یا نتواند اموال توقیف شده را نگاهداری کند و یا اوضاع و احوال تغییراو را ایجاب نماید اجراء پس از تصویب دادگاه حافظ دیگری معین خواهد کرد .

رئیس _ در ماده ۸۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۸۷ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۸۷ _ هر گاه مال متعلق به محکوم علیه نزد شخص ثالث اعم ازحقوقی یا حقیقی باشد یا مورد درخواست توقیف ، طلبی باشد که محکوم علیه از شخص ثالث دارد اخطاری در باب توقیف مال یا طلب و میزان آن به پیوست رونوشت اجرائیه بشخص ثالث ابلاغ و رسید دریافت میشود و مراتب فوراً به محکوم علیه نیز ابلاغ میگردد .

رئیس _ در ماده ۸۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۸۸ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۸۸ _ شخص ثالث پس از ابلاغ اخطار توقیف نباید مال یا طلب توقیف شده را به محکوم علیه بدهد و مکلف است طبق دستور اجراء عمل نماید ، در صورت تخلف مسؤل جبران خسارت وارده به محکوم له خواهد بود .

رئیس _ در ماده ۸۸ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۸۹ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۸۹ _ هر گاه مالی که نزد شخص ثالث توقیف شده عین معین یا وجه نقد یا طلب حال باشد شخص ثالث باید در صورت مطالبه آنرا باجراء بدهد و رسید دریافت دارد این رسید بمنزله سند تأدیه وجه یا دین یا تحویل عین معین از طرف شخص ثالث بمحکوم علیه خواهد بود .

رئیس _ در ماده ۸۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۹۰ قرائت می شو د .

ماده ۹۰ _ در موردی که شخص ثالث دین خود را به اقساط یا اجور و عوائدی را به تدریج به محکوم علیه میپردازد و محکوم له تقاضای استیفاء محکوم به را از آن بنماید اجراء بشخص ثالث اخطار میکند که اقساط یا عوائد و اجور مقرره را باجراء تسلیم نماند .

رئیس _ در ماده ۹۰ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۹۱ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۹۱ _ هر گاه شخص ثالث منکر وجود تمام یا قسمتی از مال یا طلب یا اجور وعوائد محکوم علیه نزد خود باشد باید ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ اخطاریه ، مراتب را باجراء اطلاع دهد .

رئیس _ در ماده ۹۱ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۹۲ قرائت می شود .

( بشرح زیرخوانده شد )

ماده ۹۲ _ هر گاه شخص ثالث بتکلیف مقرر در ماده قبل عمل نکند و یا بر خلاف واقع منکر وجود تمام یا قسمتی از مال یا طلب یا اجور و عوائد محکوم علیه نزد خود گردد و یا اطلاعاتی که داده موافق با واقع نباشد و موجب خسارت شود ، محکوم له میتواند برای جبران خسارت بدادگاه صلاحیتدار مراجعه نماید .

رئیس _ درماده ۹۲ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۹۳ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۹۳ _ اگر شخص ثالث از تسلیم عین مال توقیف شده امتناع نماید و اجراء هم به آن مال دسترسی پیدا نکند معادل قیمت آن از دارائی او برای استیفاء محکوم به توقیف خواهد شد . در صورتیکه شخص ثالث مدعی باشد که مال قبل از مطالبه اجراء بدون تعدی و تفریط او از بین رفته میتواند بدادگاه دادخواست دهد ، دادگاه در صورتیکه دلائل اورا موجه تشخیص دهد قراری در باب توقیف عملیات اجرائی تا تعیین تکلیف نهائی صادر میکند .

رئیس _ در ماده ۹۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۹۴ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۹۴ _ هر گاه شخص ثالث از تأدیه وجه نقد یا طلب حال که نزد او توقیف شده امتناع نماید بمیزان وجه مزبور از دارائی او توقیف خواهد شد .

رئیس _ در ماده ۹۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۹۵ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۹۵ _ شخص ثالثی که مال محکوم علیه نزد او توقیف شده میتواند مال مزبور را هر وقت بخواهد باجراء تسلیم کند و اجراء باید آنرا قبول نماید .

رئیس _ در ماده ۹۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد) ماده ۹۶ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۹۶ _ از حقوق و مزایای کارکنان سازمانها و مؤسسات دولتی یا وابسته به دولت و شرکتهای دولتی و شهرداریها و بانکها و شرکتها و بنگاههای خصوصی و نظائر آن در صورتی که دارای زن یا فرزند باشند ربع والا ثلث توقیف میشود .

تبصره ۱_ توقیف و کسر یک چهارم حقوق بازنشستگی یا وظیفه افراد موضوع این ماده جایز است مشروط بر اینکه دین مربوط به شخص بازنشسته یا وظیفه بگیر باشد .

تبصره ۲ _ حقوق و مزایای نظامیانی که در جنگ هستند توقیف نمیشود .

رئیس _ در ماده ۹۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۹۷ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۹۷ _ در مورد ماده فوق اجراء مراتب را بسازمان مربوط ابلاغ مینماید و رئیس یا مدیر سازمان مکلف است از حقوق و مزایای محکوم علیه کسر نموده و باجراء بفرستد .

رئیس _ در ماده ۹۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۹۸ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۹۸ _ توقیف حقوق و مزایای استخدامی مانع از این نیست که اگر مالی از محکوم علیه معرفی شود برای استیفاء محکوم به توقیف گردد .

رئیس _ در ماده ۹۸ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) پیشنهاد رسیده قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست معظم مجلس شورای ملی
محترماً پیشنهاد مینماید . ماده ۹۸ قانون اجرای احکام مدنی بصورت زیر اصلاح شود .
اگر مالی از محکوم علیه معرفی شود که استیفای محکوم به از آن ممکن باشد دیگر توقیف حقوق و مزایای استخدامی محکوم علیه جایز نیست و در صورتیکه قبلا توقیف شده باشد رفع اثر میشود .

با تقدیم احترام _ علی احمد خورشید

رئیس _ ماده ۹۹ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۹۹ _ اجراء ، توقیف مال غیر منقول را با ذکر شماره پلاک و مشخصات ملک بطرفین و اداره ثبت محل اعلام میکند.

رئیس _ در ماده ۹۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۰۰ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۰۰ _ اداره ثبت پس از اعلام توقیف در صورتیکه ملک بنام محکوم علیه ثبت شده باشد مراتب را در دفتر املاک و اگر ملک در جریان ثبت باشد در دفتر املاک بازداشتی و پرونده ثبتی قید نموده باجراء اطلاع میدهد و اگر ملک بنام محکوم علیه نباشد فوراً باجراء اعلام میدارد .

رئیس _ در ماده ۱۰۰ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۰۱ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۰۱ _ توقیف مال غیر منقولی که سابقه ثبت ندارد بعنوان مال محکوم علیه وقتی جائز است که محکوم علیه در آن تصرف مالکانه داشته باشد و یا محکوم علیه بموجب حکم نهائی مالک شناخته شده باشد .

در صورتیکه حکم بر مالکیت محکوم علیه صادر شده ولی بمرحله نهائی نرسیده باشد توقیف مال مزبور در ازاء بدهی محکوم علیه جایز است ولی ادامه عملیات اجرائی موکول بصدور حکم نهائی است .

رئیس _ در ماده ۱۰۱ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۰۲ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۰۲ _ در صورتیکه عوائد یکساله مال غیر منقول به تشخیص دادگاه برای اداء محکوم به و هزینه اجرائی کافی باشد و محکوم علیه حاضر شود که از عوائد آن ملک ، محکوم به داده شود عین ملک توقیف نمیشود و فقط عوائد توقیف و محکوم به از آن وصول میگردد ، در اینصورت اجراء مکلف است مراتب را به ثبت محل اعلام نماید .

رئیس _ در ماده ۱۰۲ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد) ماده ۱۰۳ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۰۳ _ توقیف مال غیر منقول موجب توقیف منافع آن نمی گردد .

رئیس _ در ماده ۱۰۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۰۴ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۰۴ _ توقیف محصول املاک و باغات با رعایت مقررات مواد ۲۵۴ تا ۲۷۵ قانون آئین دادرسی مدنی بعمل میآید .

رئیس _ در ماده ۱۰۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۰۵ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۰۵ _ مأمور اجراء پس از توقیف اموال غیر منقول صورت اموال را تنظیم و نسخه ای از آن را بمحکوم علیه ابلاغ مینماید تا اگر شکایتی داشته باشد ظرف یکهفته کتباً باجراء تسلیم دارد . مدیر اجراء بشکایات مزبور رسیدگی و در صورتیکه شکایت وارد باشد صورت مشخصات مال توقیف شده را اصلاح یا تجدید مینماید .

رئیس _ در ماده ۱۰۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۰۶ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۰۶ _ مراتب زیر باید در صورت اموال غیر منقول قید شود :

۱ _ تاریخ و مفاد ورقه اجرائیه .

۲ _ محلی که مال غیر منقول در آنجا واقع است .

۳ _ وصف مال غیر منقول با ذکر مشخصات ملک و مالک و اینکه ملک مشاع است یا مفروز و اشخاص دیگر نسبت بآن حقی دارند یا نه و اگر حقی دارند چه نوع حقی است و منافع ملک بکسی واگذار شده است یا خیر ؟

۴_ حدود ملک و مجاورین آن

رئیس _ در ماده ۱۰۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۰۷ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۰۷ _ در صورتیکه مساحت ملک معین نباشد مأمور اجراء مساحت تقریبی آنرا در صورت قید میکند .

رئیس_ در ماده ۱۰۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۰۸ قرائت می شود .

(بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۰۸ _ محکوم علیه حین تنظیم صورت باید اسناد راجع بملک یا مال غیر منقول را بمأمور اجراء ارائه دهد .

رئیس _ در ماده ۱۰۸ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۰۹ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۰۹ _ هر گاه راجع به تمام یا قسمتی از ملک توقیف شده دعوائی در جریان باشد مراتب درصورت قید و تصریح میشود که دعوی در چه مرجعی مورد رسیدگی است .

رئیس _ در ماده ۱۰۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۱۰ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۱۰ _ ارزیابی اموال غیر منقول به ترتیب مقرر در مواد ۷۳ تا ۷۶ این قانون بعمل خواهد آمد .

رئیس _ در ماده ۱۱۰ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۱۱ قرائت می شود .

( بشرح زیرخوانده شد )

ماده ۱۱۱ _ مال غیر منقول بعد از تنظیم صورت وارزیابی حسب مورد موقتاً در تصرف مالک یا متصرف ملک باقی میماند و مشارالیه مکلف است ملک را همانطوریکه طبق صورت تحویل گرفته تحویل دهد .

رئیس _ در ماده ۱۱۱ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۱۲ قرائت می شو د.

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۱۲ _ در صورتیکه عوائد موجود مال غیر منقول توقیف به امینی که طرفین معین کرده اند سپرده میشود و در صورت عدم تراضی بشخص امینی که اجراء معین میکند سپرده خواهد ولی اگر عوائد وجه نقد باشد باجراء تسلیم میگردد .

رئیس _ در ماده ۱۱۲ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۱۳ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۱۳ _ بعد از تنظیم صورت مال منقول و ارزیابی آن در صورتیکه نسبت به محل و موعد فروش بین محکوم له و محکوم علیه تراضی شده باشد بهمان ترتیب رفتار میشود و هر گاه بین طرفین تراضی نشده باشد مأمور اجراء مطابق مواد بعد اقدام میکند .

رئیس _ در ماده ۱۱۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۱۴ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۱۴ _ فروش اموال از طریق مزایده بعمل میآید .

رئیس _ در ماده ۱۱۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۱۵ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۱۵ _ اگر از طرف دولت یا شهرداری محلی برای فروش اموال منقول معین شده باشد فروش در آن محل بعمل میآید و اگر محلهائی که معین شده است متعدد باشد فروش در محلی بعمل میآید که برای منافع محکوم علیه ترجیح داشته باشد و تشخیص این امر با مدیر اجراء است . هر گاه از طرف دولت یا شهرداری محلی برای فروش معین نشده باشد محل فروش را مدیر اجراء معین میکند .

رئیس _ در ماده ۱۱۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۱۶ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۱۶ _ در مواردی که حمل اموال منقول بمحل دیگر مخارج زیاد داشته باشد اشیاء توقیف شده در محلی که حفظ میشده بفروش میرسد .

رئیس _ در ماده ۱۱۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۱۷ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۱۷ _ موعد فروش را اجراء نظر به کمیت و کیفیت اموال توقیف شده معین و آگهی مینماید .

رئیس _ در ماده ۱۱۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۱۸ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۱۸ _آگهی فروش باید در یکی از روزنامه های محلی یک نوبت منتشر شود .

رئیس _ در ماده ۱۱۸ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۱۹ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۱۹ _ در نقاطی که روزنامه نباشد و همچنین در مورد اموالی که قیمت آنها بیش از دویست هزار ریال نباشد آگهی بجای انتشار روزنامه بتعداد کافی در تابلوهای اعلانات معابر الصاق و تاریخ الصاق در صورت مجلس قید میشود .

رئیس _ در ماده ۱۱۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۲۰ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۲۰ _ موعد فروش باید طوری معین شود که فاصله بین انتشار آگهی و روز فروش بیش از یکماه و کمتر از ده روز

نباشد .

رئیس _ در ماده ۱۲۰ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۲۱ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۲۱ _ محکوم له یا محکوم علیه میتوانند علاوه بر آگهی که بتوسط اجراء بعمل میآید آگهی دیگری بخرج خود منتشر نمایند .

رئیس _ در ماده ۱۲۱ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۲۲ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۲۲ _ در آگهی فروش مال منقول نکات ذیل تصریح میشود :

۱ _ نوع و مشخصات اموال توقیف شده .

۲ _ روز و ساعت و محل فروش .

۳ _ قیمتی که مزایده از آن شروع میشود .

رئیس _ در ماده ۱۲۲ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۲۳ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۲۳ _ آگهی باید علاوه بر انتشار در اجراء و محل فروش هم الصاق شود .

رئیس _ در ماده ۱۲۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۲۴ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۲۴ _ در صورتیکه تغییر روز فروش ضرورت پیدا کند مجدداً آگهی خواهد شد .

رئیس _ در ماده ۱۲۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۲۵ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۲۵ _ فروش با حضور مأمور اجراء و نماینده دادسرا بعمل میآید و صورتمجلس فروش بامضاء آنها میرسد .

رئیس _ در ماده ۱۲۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۲۶ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۲۶ _ هر کس میتواند در مدت پنج روز قبل از روزیکه برای فروش معین شده است اموالی را که آگهی شده ملاحظه نماید .

رئیس _ در ماده ۱۲۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۲۷ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۲۷ _ محکوم له میتواند مثل سایرین در خرید شرکت نماید ولی ارزیابان و مأمورین اجراء و سایر اشخاصی که مباشر امر فروش هستند و همچنین اقرباء نسبی و سببی آنان تا درجه سوم نمیتواند در خرید شرکت کنند .

رئیس _ در ماده ۱۲۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۲۸ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۲۸ _ مزایده از قیمتی که به ترتیب مقرر در مواد ۷۳ تا ۷۵ معین شده شروع میشود و مال متعلق به کسی است که بالاترین قیمت را قبول کرده است .

رئیس _ در ماده ۱۲۸ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۲۹ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۲۹ _ اجـراء میتواند پرداخت بهای اموال را بوعده قـرار دهد . در اینصورت برنده مزایـده باید ده در صد بهـا را فی المجلس بعنوان سپرده باجراء تسلیم نماید. حداکثر مهلت مزبور از یکماه تجاوز نخواهد کرد و در صورتیکه برنده مزایده درموعد مقرر بقیه بهای اموال را نپردازد سپرده او پس از کسر هزینه مزایده بنفع دولت ضبط و مزایده تجدید میگردد .

رئیس _ در ماده ۱۲۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۳۰ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۳۰ _ صاحب مال میتواند تقاضا کند که بعضی از اموال او را مقدم یا مؤخر بفروشند و یا اینکه خود او بالاترین قیمت پیشنهادی را نقداً پرداخت و از فروش آن جلوگیری نماید .

رئیس _ در ماده ۱۳۰ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۳۱ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۳۱ _ هر گاه مالی که مزایده از آن شروع میشود خریدار نداشته باشد محکوم له میتواند مال دیگری از محکوم علیه معرفی و تقاضای توقیف و مزایده آنرا بنماید یا معادل طلب خود از اموال مورد مزایده بقیمتی که ارزیابی شده قبول کند یا تقاضای تجدید مزایده مال توقیف شده را بنماید و در صورت اخیر مال مورد مزایده بهر میزانی که خریدار پیدا کند بفروش خواهد رفت و هزینه آگهی مجدد بعهده محکوم له میباشد . و هر گاه طلبکاران متعدد باشند رأی اکثریت آنها از حیث مبلغ طلب برای تجدید آگهی مزایده مناط اعتبار است .

رئیس _ در ماده ۱۳۱ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۳۲ قرائت می شود .

(بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۳۲ _ هر گاه در دفعه دوم هم خریداری نباشد و محکوم له نیز مال مورد مزایده را به قیمتی که ارزیابی شده قبول ننماید آن مال به محکوم علیه مسترد خواهد شد .

رئیس _ در ماده ۱۳۲ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۳۳ قرائت می شود .

(بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۳۳ _ تاریخ فروش و خصوصیات مال مورد فروش و بالاترین قیمتی که پیشنهاد شده و اسم و مشخصات خریدار در صورتمجلس نوشته شده و بامضاء خریدار میرسد .

رئیس _ در ماده ۱۳۳ نظری نیست ؟( اظهاری نشد ) ماده ۱۳۴ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۳۴ _ تسلیم مال فقط بعد از پرداخت تمام بهای آن صورت خواهد گرفت .

رئیس _ در ماده ۱۳۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۳۵ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۳۵ _ اگر فروش قسمتی از اموال توقیف شده برای پرداخت محکوم به و هزینه های اجرائی کافی باشد بقیه اموال فروخته نمیشود و بصاحب آن مسترد میگردد .

رئیس _ در ماده ۱۳۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۳۶ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۳۶ _ در موارد زیر فروش از درجه اعتبار ساقط و مزایده تجدید میشود :

۱ _ هر گاه فروش در غیر روز و ساعت معین یا در غیر محلی که بموجب آگهی تعیین گردیده بعمل آید .

۲ _ هر گاه کسی را بدون جهت قانونی مانع از خرید شوند و یا بالاترین قیمتی را که خواسته است رد نمایند .

۳ _ در صورتیکه مزایده بدون حضور نماینده دادسرا باشد .

۴ _ در صورتیکه خریدار طبق ماده ۱۲۷ ممنوع از خرید بوده باشد .

شکایت راجع به تخلف از مقررات مزایده در موارد مذکور ظرف یک هفته از تاریخ فروش بدادگاه داده میشود و قبل از انقضای مهلت مذکور یا قبل از اتخاذ تصمیم دادگاه ( در صورت وصول شکایت ) مال بخریدار تسلیم نخواهد شد.

رئیس _ در ماده ۱۳۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۳۷ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۳۷ _ ترتیب فروش اموال غیر منقول باستثنای مواردی که در این مبحث معین گردیده مانند فروش اموال منقول است .

رئیس _ در ماده ۱۳۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۳۸ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۳۸ _ در آگهی فروش باید نکات ذیل تصریح شود :

۱ _ نام و نام خانوادگی صاحب ملک .

۲ _ محل وقوع ملک و توصیف اجمالی آن و تعیین اینکه ملک محل سکونت یا کسب و پیشه یا تجارت یا زراعت و غیره است .

۳ _ تعیین اینکه ملک ثبت شده است یا نه .

۴ _ تعیین اینکه ملک در اجاره است یا نه و اگر در اجاره است مدت و میزان اجاره .

۵ _ تصریح باینکه ملک مشاع است یا مفروز و چه مقدار از آن فروخته میشود .

۶ _ تعیین حقوقی که اشخاص نسبت بآن ملک تحت هر عنوان دارند .

۷ _ قیمتی که مزایده از آن شروع میشود .

۸ _ ساعت و روز محل مزایده .

رئیس _ در ماده ۱۳۸ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۳۹ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۳۹ _ آگهی فروش به ترتیب مقرر در مبحث قبل منتشر خواهد شد . آگهی مزبور در محل ملک نیز الصاق میگردد.

رئیس _ در ماده ۱۳۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۴۰ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۴۰ _ هر گاه ملک مشاع باشد فقط سهم محکوم علیه بفروش میرسد مگر اینکه سایر شرکاء فروش تمام ملک را بخواهند در اینصورت طلب محکوم له و هزینه های اجرائی از حصه محکوم علیه پرداخت میشود .

رئیس _ در ماده ۱۴۰ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۴۱ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۴۱ – پس از انجام مزایده صورتمجلسی تنظیم و در آن نام و نام خانوادگی مالک و خریدار و خصوصیات ملک و قیمتی که بفروش رسیده نوشته میشود و بضمیمه پرونده اجرائی بدادگاهی که اجراء آن دادگاه اقدام بفروش کرده است تسلیم میگردد .

رئیس _ در ماده ۱۴۱ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۴۲ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۴۲ _ شکایت راجع به تنظیم صورت ملک و ارزیابی آن و تخلف از مقررات مزایده و سایر اقدامات مأمور اجراء ظرف یکهفته از تاریخ وقوع بدادگاه که مأمور اجراءدر آنجا مأموریت دارد داده میشود دادگاه در وقت فوق العاده بموضوع شکایت رسیدگی و در صورتیکه شکایت را وارد و مؤثر دانست اقدامی را که بر خلاف مقررات شده است . ابطال و دستور مقتضی صادر خواهد نمود . قبل از اینکه دادگاه در موضوع شکایت اظهار نظر نماید سند انتقال داده نمیشود .

رئیس _ در ماده ۱۴۲ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۴۳ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۴۳ _ دادگاه در صورت احراز صحت جریان مزایده دستور صدور سند انتقال را بنام خریدار میدهد و این دستور قطعی است .

رئیس _ در ماده ۱۴۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۴۴ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۴۴ _ در مواردیکه ملک خریدار نداشته و محکوم له آنرا در مقابل طلب خود قبول نماید مالک ظرف دو ماه از تاریخ انجام مزایده میتواند کلیه بدهی و خسارات و هزینه های اجرائی را پرداخته و مانع انتقال ملک بمحکوم له شود . دادگاه بعد از انقضای مهلت مزبور دستور انتقال تمام یا قسمتی از ملک را که معادل طلب محکوم له باشد خواهد داد .

رئیس _ در ماده ۱۴۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۴۵ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۴۵ _ هر گاه مالک حاضر به امضاء سند انتقال بنام خریدار نشود نمایند دادگاه سند انتقال را در دفتر خانه اسناد رسمی بنام خریدار امضاء مینماید .

رئیس _ در ماده ۱۴۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۴۶ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۴۶ _ هر گاه نسبت مال منقول یا غیر منقول یا وجه نقد توقیف شده شخص ثالث اظهار حقی نماید چنانچه ادعای مزبور مستند بحکم قطعی یا سند رسمی باشد که تاریخ آن مقدم بر تاریخ توقیف است ، توقیف رفع میشود در غیر اینصورت عملیات اجرائی تعقیب میگردد و مدعی حق برای جلوگیری از عملیات اجرائی و اثبات ادعای خود میتواند به دادگاه شکایت کند .

رئیس _ در ماده ۱۴۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۴۷ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۴۷ _ شکایت شخص ثالث در تمام مراحل بدون رعایت تشریفات آئین دادرسی مدنی و پرداخت هزینه دادرسی رسیدگی میشود . مفاد شکایت بطرفین ابلاغ میشود و دادگاه بدلائل شخص ثالث و طرفین دعوی بهر نحو و در هر محل که لازم بداند رسیدگی میکند و در صورتیکه دلائل شکایت را قوی یافت قرار توقیف عملیات اجرائی را تا تعیین تکلیف نهائی شکایت صادر مینماید . در اینصورت اگر مال مورد اعتراض منقول باشد دادگاه میتواند با اخذ تأمین مقتضی دستور رفع توقیف و تحویل مال را بمعترض بدهد . بشکایت شخص ثالث بعد از فروش اموال توقیف شده نیز بترتیب فوق رسیدگی خواهد شد .

تبصره _ محکوم له میتواند مال دیگری را از اموال محکوم علیه بجای مال مورد اعتراض معرفی نماید . در اینصورت آن مال توقیف و از مال مورد اعتراض رفع توقیف میشود و رسیدگی بشکایت شخص ثالث نیز موقوف میگردد .

رئیس _ در ماده ۱۴۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۴۸ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۴۸ _ در هر مورد که اجرائیه های متعدد باجراء رسیده باشد اجراء باید حق تقدم هر یک از محکوم لهم را به ترتیب زیر رعایت نماید :

۱ _ اگر مال منقول یا غیر منقول محکوم علیه نزد محکوم له رهن یا وثیقه یا مورد معامله شرطی و امثال آن یا در توقیف تأمینی یا اجرائی باشد محکوم له نسبت بمال مزبور بمیزان محکوم به بر سایر محکوم لهم حق تقدم خواهد داشت .

۲ _ خدمه خانه و کارگر و مستخدم محل کار محکوم علیه نسبت به حقوق و دستمزد ششماه خود .

۳ _ نفقه زن و هزینه نگهداری اولاد صغیر محکوم علیه برای مدت ششماه و مهریه تا میزان یکصد هزار ریال .

۴ _ بستانکاران طبقات مذکور در بندهای دوم و سوم نسبت ببقیه طلب خود و سایر بستانکاران .

رئیس _ در ماده ۱۴۸ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۴۹ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۴۹ _ پیش از اینکه بستانکاران بترتیب هر طبقه طلب خود را از اموال محکوم علیه وصول نمودند اگر چیزی زائد از طلب آنها باقی بماند بطبقه بعدی داده میشود و در هر یک از طبقات دوم الی چهارم اگر بستانکاران متعدد باشند مال محکوم علیه به نسبت طلب بین آنها تقسیم میگردد .

رئیس _ در ماده ۱۴۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۵۰ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۵۰ _ وجوهی کـه در نتیجـه فروش مال توقیف شده یا بطریق دیگر از محکوم علیه وصول می شود بمیزان محکوم به و هزینه های قانونی بمحکوم له داده خواهد شد و اگر زاید باشد مابقی بمحکوم علیه مسترد میشود .

رئیس _ در ماده ۱۵۰ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۵۱ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۵۱ _ در صورتیکه وجوه حاصل کمتر از میزان محکوم به و هزینه های اجرائی باشد به درخواست محکوم له برای وصول بقیه طلب محکوم به از سایر اموال محکوم علیه توقیف میشود .

رئیس _ در ماده ۱۵۱ نظری نست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۵۲ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۵۲ _ در مقابل وجهی که به محکوم له داده میشود دو نسخه رسید اخذ میگردد یک نسخه از آن بمحکوم علیه تسلیم و نسخه دیگر در پرونده اجرائی بایگانی میگردد .

رئیس _ در ماده ۱۵۲ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۵۳ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۵۳ _ در موردی که محکوم له بیش از یکنفر باشد و دارائی دیگری برای محکوم علیه غیر از مال توقیف شده معلوم نشود و هیچیک از طلبکاران بر دیگری حق تقدم نداشته باشند از وجه وصول شده معادل هزینه اجرائی بکسی که آنرا پرداخته است داده میشود و بقیه بین طلبکارانی که تا آن تاریخ اجرائیه صادر و درخواست استیفاء طلب خود را از آن وجه نموده اند به نسبت طلبی که دارند تقسیم میشود .

رئیس _ در ماده ۱۵۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۵۴ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۵۴ _ تقسیم نامه را اجراء تنظیم و به طلبکاران اخطار مینماید تا میزان سهم خود مطلع گردند .

رئیس _ در ماده ۱۵۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۵۵ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۵۵ _ هر یک از طلبکاران که شکایتی از ترتیب تقسیم داشته باشد میتواند ظرف یکهفته از تاریخ اخطار اجراء راجع به ترتیب تقسیم بدادگاه مراجعه کند . دادگاه در جلسه اداری بشکایت رسیدگی و تصمیم قطعی اتخاذ مینماید در اینصورت تقسیم پس از تعیین تکلیف شکایت در دادگاه بعمل میآید .

رئیس _ در ماده ۱۵۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۵۶ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد)

ماده ۱۵۶ _ در صورتیکه بطلبکاری زائد از سهم او داده شده باشد مقدار زاید به نحویکه در ماده ۳۹ مقرر گردیده مسترد میشود .

رئیس _ در ماده ۱۵۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۵۷ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده )

ماده ۱۵۷ _ خسارت تأخیر تأدیه در صورتیکه حکم دادگاه تا تاریخ وصول مقرر شده باشد تا زمان تنظیم تقسیم نامه جزء طلب محکوم له محسوب خواهد شد .

رئیس _ در ماده ۱۵۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۵۸ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۵۸ _ هزینه های اجرائی عبارت است از :

۱ _ پنج درصد مبلغ محکوم به بابت حق الاجرای حکم که بعد از اجراء وصول میشود . در دعاوی مالی که خواسته وجه نقد نیست حق الاجراء بمأخذ بهای خواسته که در دادخواست تعیین و مورد حکم قرار گرفته حساب میشود مگر اینکه دادگاه قیمت دیگری برای خواسته معین نموده باشد .

۲ _ مخارجی که برای اجرای حکم ضرورت داشته باشد مانند حق الزحمه خبره کارشناس _ ارزیاب و حق حفاظت اموال و غیره .

رئیس _ در ماده ۱۵۸ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۵۹ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۵۹ _ در تخلیه مورد اجاره غیر منقول صدی ده اجاره بهای سه ماه و در سایر مواردی که قانوناً تعیین بهای

خواسته لازم نیست از هزار ریال تا پنجهزار ریال بتشخیص دادگاه بابت حق الاجراء دریافت میشود .

رئیس _ در ماده ۱۵۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۶۰ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۶۰ _ حق الاجراء پس از انقضای ده روز از تاریخ ابلاغ اجرائیه به محکوم علیه تعلق میگیرد ولی در صورتیکه طرفین سازش کنند یا بین خود ترتیبی برای اجرای حکم بدهند نصف حق الاجراء دریافت خواهد شد . و در صورتیکه محکوم به بیست هزار ریال یا کمتر باشد حق الاجراء تعلق نخواهد گرفت .

رئیس _ در ماده ۱۶۰ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۶۱ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۶۱ _ اگر محکوم به وجه نقد باشد حق الاجراء هم ضمن آن وصول میگردد و چنانچه محکوم له بعد از شروع اقدامات اجرائی رأساً محکوم به را وصول نموده باشد و محکوم علیه حاضر به پرداخت حق الاجراء نشود حق مزبور از اموال محکوم علیه طبق مقررات اجرای احکام وصول میگردد . در اینصورت مخارجی که برای توقیف و فروش اموال محکوم علیه لازم باشد از صندوق دادگستری پرداخت شد و پس از وصول آن بصندوق مسترد میگردد .

رئیس _ در ماده ۱۶۱ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۶۲ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۶۲ _ اجراء باید حق الاجراء را بلافاصله پس از وصول در قبال اخذ دو نسخه رسید بصندوق دادگستری پرداخت کند و یک نسخه از رسید مزبور را بمحکوم علیه تسلیم و نسخه دیگر را پیوست اجرائی نماید .

رئیس _ در ماده ۱۶۲ نظری نیست ( اظهاری نشد ) ماده ۱۶۳ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۶۳ _ اجراء باید جریمه نقدی مقرر در حکم قطعی را نزد بترتیب مذکور در این قانون وصول نماید .

رئیس _ در ماده ۱۶۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۶۴ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۶۴ _ اجرای موقت حکم حق الاجراء ندارد ولی اگر اجرای موقت باجرای قطعی حکم منتهی شود حق الاجراء وصول میگردد .

رئیس _ در ماده ۱۶۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۶۵ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۶۵ _ راجع باحکامی که قبل از خاتمه رسیدگی فرجامی نسبت بآنها اجرائیه صادر گردیده حق الاجراء پس از وصول در صندوق دادگستری میماند تا در صورت نقص حکم بمحکوم علیه مسترد گردد .

رئیس _ در ماده ۱۶۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۶۶ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۶۶ _ پنجاه درصد از حق الاجراء طبق آئین نامه وزارت دادگستری بمصرف تهیه و بهبود وسائل لازم برای تسریع اجرای احکام و پاداش متصدیان اجراء میرسد و بقیه بحساب درآمد اختصاصی وزارت دادگستری منظور میگردد .

رئیس _ در ماده ۱۶۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۶۷ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۶۷ _ مقررات این قانون شامل اجرائیه هائی نیز خواهد بود که قبل از این قانون صادر گردیده و در جریان اجراء میباشند لیکن آن مقدار از اقدامات اجرائی که مطابق قانون سابق بعمل آمده معتبر است .

رئیس _ در ماده ۱۶۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۶۸ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۶۸ _ هر گاه از تاریخ صدور اجرائیه بیش از پنجسال گذشته و محکوم له عملیات اجرائی را تعقید نکرده باشد اجرائیه بلا اثر بلقی میشود و در اینمورد اگر حق الاجراء وصول نشده باشد دیگر قابل وصول نخواهد بود . محکوم له میتواند مجدداً از دادگاه تقاضای صدور اجرائیه نماید ولی در مورد اجرای هر حکم فقط یکبار حق الاجراء دریافت میشود .

رئیس _ در ماده ۱۶۸ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۶۹ قرائت می شود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۶۹ _ احکام مدنی صادر از دادگاههای خارجی در صورتیکه واجد شرایط زیر باشد در ایران قابل اجراء است مگر اینکه در قانون ترتیب دیگری مقرر شده باشد :

۱ _ حکم از کشوری صادر شده باشد که بموجب قوانین خود یا عهود یا قراردادها احکام صادر از دادگاههای ایران در آن کشور قابل اجرا باشد یا در مورد اجرای احکام معامله متقابل نماید .

۲ _ مفاد حکم مخالف با قوانین مربوط به نظم عمومی یا اخلاق حسنه نباشد .

۳ _ اجرای حکم مخالف با عهود بین المللی که دولت ایران آنرا امضاء کرده یا مخالف قوانین مخصوصه نباشد .

۴ _ حکم در کشوری که صادر شده قطعی و لازم الاجراء بوده و بعلت قانونی از اعتبار نیفتاده باشد .

۵ _ از دادگاههای ایران حکمی مخالف حکل دادگاه خارجی صادر نشده باشد .

۶ _ رسیدگی بموضوع دعوی مطابق قوانین ایران اختصاص بدادگاههای ایران نداشته باشد .

۷ _ حکم راجع باموال غیر منقول واقع در ایران و حقوق متعلقه بآن نباشد .

۸ _ دستور اجرای حکم از مقامات صلاحیتدار کشور صادر کننده حکم صادر شده باشد .

رئیس _ در ماده ۱۶۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۷۰ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۷۰ _ مرجع تقاضای اجرای حکم دادگاه شهرستان محل اقامت یا محل سکونت محکوم علیه است و اگر محل اقامت یا محل سکونت محکوم علیه در ایران معلوم نباشد دادگاه شهرستان تهران است .

رئیس _ در ماده ۱۷۰ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۷۱ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۷۱ _ در صورتیکه در معاهدات و قرار دادهای بین دولت ایران و کشور صادر کننده حکم ترتیب و شرائطی برای اجرای حکم مقرر شده باشد همان ترتیب و شرائط منبع خواهد بود .

رئیس _ در ماده ۱۷۱ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۷۲ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۷۲ _ اجرای حکم باید کتباً تقاضا شود و در تقاضانامه محکوم له علیه و مشخصات دیگر آنها قید گردد .

رئیس _ در ماده ۱۷۲ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۷۳ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۷۳ _ بتقاضا نامه اجرای حکم باید مدارک زیر پیوست شود :

۱ _ نسخه ای از رونوشت حکم دادگاه خارجی که صحت مطابقت آن با اصل بوسیله مأمور سیاسی یا کنسولی کشور صادر کننده حکم گواهی شده باشد با توجه رسمی گواهی شده آن به زبان فارسی .

۲ _ رونوشت دستور اجرای حکمی که از طرف مرجع صلاحیتدار مربوط صادر شده با ترجمه گواهی شده آن .

۳ _ گواهی نماینده سیاسی یا کنسولی ایران در کشوری که حکم از آنجا صادرشده یا نماینده سیاسی یا کنسولی کشور صادر کننده حکم در ایران راجع بصدور و دستور اجرای حکم از مقامات صلاحیتدار .

۴ _ گواهی امضاء نماینده سیاسی یا کنسولی کشور خارجی مقیم تهران از طرف وزارت امور خارجه و گواهی استاندار یا فرماندار در خارج از تهران .

رئیس _ در ماده ۱۷۳ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۷۴ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۷۴ _ مدیر دفتر دادگاه عین تقاضا و پیوستهای آنرا بدادگاه میفرستد و دادگاه در جلسه اداری فوق العاده با بررسی تقاضا و مدارک ضمیمه آن قرار قبول تقاضا و لازم الاجراء بودن حکم را صادر و دستور اجراء میدهد و یا با ذکر علل و جهات رد تقاضا را اعلام مینماید .

رئیس _ در ماده ۱۷۴ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۷۵ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۷۵ _ قرار رد تقاضا باید بمتقاضی ابلاغ شود و نامبرده میتواند ظرف ده روز از آن پژوهش بخواهد .

رئیس _ در ماده ۱۷۵ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۷۶ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۷۶ _ دادگاه مرجع پژوهشی در جلسه اداری فوق العاده بموضوع رسیدگی و در صورت ورود شکایت با فسخ رأی پژوهش خواسته امر باجرای حکم صادر مینماید و در غیر اینصورت آن را تأیید می کند .

رأی دادگاه قابل فرجام نخواهد بود.

رئیس _ در ماده ۱۷۶ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۷۷ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۷۷ _ اسناد تنظیم شده لازم الاجرا در کشورهای خارجی بهمان ترتیب و شرایطی که برای اجرای احکام دادگاههای خارجی در ایران مقرر گردیده قابل اجراء میباشد و بعلاوه نماینده سیاسی یا کنسولی ایران در کشوری که سند در آنجا تنظیم شده باشد باید موافقت تنظیم سند را با قوانین محل تصدیق نماید .

رئیس _ در ماده ۱۷۷ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۷۸ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۷۸ _ احکام و اسناد خارجی طبق مقررات اجرای احکام مدنی بمرحله اجرا گذارده میشود .

رئیس _ در ماده ۱۷۸ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۷۹ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۷۹ _ ترتیب رسیدگی باختلافات ناشی از اجرای احکام و اسناد و اشکالاتیکه در جریان اجراء پیش میآید و همچنین ترتیب توفیق عملیات اجرائی و ابطال اجرائیه بنحوی است که در قوانین ایران مقرر است . مرجع رسیدگی دادگاههای مذکور در ماده ۱۷۰ میباشد .

رئیس _ در ماده ۱۷۹ نظری نیست ؟ ( اظهاری نشد ) ماده ۱۸۰ قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ماده ۱۸۰ _ موارد مندرج در باب ششم قانون اصول محاکمات حقوقی مصوب ۱۳۲۹ قمری و مواد راجع باجرای احکام در قانون تسریع محاکمات و سایر قوانینی که مخالف این قانون باشد ملغی است .

رئیس _ مواد الحاقی پیشنهادی قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست محترم مجلس شورای ملی
در مورد لایحه قانون اجرای احکام مدنی پیشنهاد حذف ماده ۴۳ و همچنین اضافه کردن ۶ ماده بشرح زیر بلایحه مزبور میشود .
با تقدیم احترام _ منصوریان

۱ _ شکایت از مأمورین اجرا و تخلفات آنان از صدور قانونی بدادستان شهرستان راجع که مأمور اجرا در آن شهرستان مأموریت دارد ولی منازعات راجعه بمفاد احکام راجع است بدادگاهی که حکم داده است .

۲ _ شکایت از مأمورین اجرا موجب تعویق یا توقیف اجرای حکم نمیشود مگر اینکه قرار دادگاهی که صلاحیت رسیدگی را دارد به تقاضای دادستان در آن مورد صادر شود .

۳ _ در مورد حدوث اختلاف و منازعه در مفاد حکم تقدیم اظهار نامه باعث تأخیر اجرای حکم خواهد شد تا زمانیکه دادگاه صادر کننده حکم قرار لازم را بدهد .

۴ _ بعد از وصول اظهارنامه دادگاه رونوشت با کپی اظهار نامه را بطرف مقابل ابلاغ نموده و مشاره الیه را در صورت لزوم برای رسیدگی احضار میکند در اینمورد عدم حضور احضار شده موجب تعویق رسیدگی و اتخاذ تصمیم نمیشود .

رئیس _ لایحه و پیشنهادها برای شور دوم به کمیسیون دادگستری ارجاع میشود .

- اعلام وصول دو لایحه از مجلس سنا ( ۱ ) لایحه شمول قانون توسعه شبکه های تلویزیونی در شهرستانها به تلویزیون های رنگی ( ۲ ) لایحه معافیت بهره اوراق قرضه منتشره شرکت های سهامی ایرانی از پرداخت مالیات

۱۱ - اعلام وصول دو لایحه از مجلس سنا ( ۱ ) لایحه شمول قانون توسعه شبکه های تلویزیونی در شهرستانها به تلویزیون های رنگی ( ۲ ) لایحه معافیت بهره اوراق قرضه منتشره شرکت های سهامی ایرانی از پرداخت مالیات

رئیس _ لوایحی از مجلس سنا رسیده است که برای اطلاع مجلس قرائت میشود .

( بشرح زیر خوانده شد )

ریاست محترم مجلس شورای ملی
عطف به نامه شماره ۳۶۲۲ مورخ ۱۳ / ۱۲ / ۱۳۵۴ آن مجلس محترم گزارش کمیسیون شماره / ۴ ( امور اقتصادی و دارائی ) در قبال لایحه شماره ۸۵۱۳۸ مورخ ۱۴ / ۱۱ / ۵۴ دولت راجع به شمول قانون توسعه شبکه های تلویزیونی در شهرستانها به تلویزیون های رنگی در جلسه روز دوشنبه ۳۰ فروردین ماه ۲۵۳۵ مطرح گردید و به تصویب مجلس سنا رسید .
اینک لایحه قانون فوق جهت رأی نهائی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد میگردد
رئیس مجلس سنا _ جعفر شریف امامی

رئیس _ رأی نهائی نسبت به این لایحه در جلسه آینده اخذ خواهد شد .

ریاست محترم مجلس شورای ملی
عطف به نامه شماره ۲۸۷۴ مورخ ۲۱ / ۱۱ / ۱۳۵۴
آن مجـلس محتـرم گـزارش کمـیـسیـون شمـاره / ۴ ( امـور اقتصـادی و دارائـی ) در قبـال لایحـه شمـاره ۶۴۹۹۶ مـورخ ۲ / ۱۰ / ۱۳۵۴ دولت راجع به معافیت بهره اوراق قرضه منتشره شرکت های سهامی ایرانی از پرداخت مالیات در جلسه روز دوشنبه ۳۰ فروردین ماه ۲۵۳۵ مطرح گردیده و به تصویب مجلس سنا رسید .
اینک لایحه قانون فوق جهت اخذ رأی نهائی آن مجلس محترم به ضمیمه ایفاد میگردد .
رئیس مجلس سنا _ جعفر شریف امامی

رئیس _ رأی نهائی نسبت به این لایحه در جلسه آینده اخذ خواهد شد .

- ختم جلسه

۱۲ _ ختم جلسه

رئیس _ با اجازه خانمها و آقایان این جلسه را ختم می کنیم دستور و تاریخ جلسه آینده بعداً باطلاع همکاران محترم خواهد رسید .

( ساعت یک بعد از ظهر جلسه ختم شد )

رئیس مجلس شورای ملی _ عبدالله ریاضی