گزارش وزیر اقتصادی و دارایی در پیشگاه آریامهر شاهنشاه ایران در نخستین سالروز اعلام اصل سیزدهم انقلاب شاه و ملت ۱۵ امرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
فروش سهام به کارگران واحدهای بزرگ صنعتی انقلاب شاه و مردم

قانون گسترش مالکیت واحدهای تولیدی

قوانین انقلاب شاه و مردم


گزارش وزیر اقتصادی و دارایی در پیشگاه آریامهر شاهنشاه ایران در نخستین سالروز اعلام اصل سیزدهم انقلاب شاه و ملت ۱۵ امرداد ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

تا سال ۲۵۳۷ شاهنشاهی در اجرای قانون گسترش مالکیت واحدهای تولدی برابر ۱۲۰ میلیارد ریال سهام به کارگران و کشاورزان و نزدیک به ۵۰ میلیارد ریال سهام نیز به سایر مردم عرضه خواهد شد. به همین منظور تا سال مذکور تعداد واحدهای تولیدی و کارخانجاتی که ۴۹ درصد سهام خود را عرضه خواهند کرد، به ۳۲۰ واحد تولیدی خواهد رسید. تاکنون نیز علاوه بر عرضه سهام ۱۰۶ واحد تولیدی که در نوع خود از بزرگ‌ترین و موفق‌ترین مؤسسات تولیدی کشور هستند به منظور عرضه سهام به مردم شرکت سرمایه‌گذاری ملی ایران مبادرت به خرید ۱۹۶/۴ میلیارد ریال سهام از کارخانجات و واحدهای تولیدی مختلف کرده است.

امروز با آنکه فقط یک سال از اجرای این اصل بزرگ انقلاب ایران می‌گذرد نتایج درخشان آن بیش از هر چیز گویای این حقیقت است که در سایه درایت و ابتکار و آینده‌نگری آن شهریار خردمند اجتماع ایران نه فقط از خطرات پیدایش یک فئودالیسم صنعتی که در انتظار آن بود رهایی یافت بلکه، با مشارکت وسیع کارگران و کشاورزان و سایر مردم در واحدهای تولیدی کشور اجرای برنامه‌های عظیم صنعتی با تفاهم بیشتر و همبستگی بین گروه‌های مختلف اجتماعی که هر یک به نحوی از انحاء در پیشبرد هدف‌های بزرگ انقلاب نقشی بر عهده دارند توأم شده و موجبات پیشرفت همه جانبه برنامه‌های اقتصادی کشور را دور از مشکلات و مسائلی که بسیاری از ممالک دیگر با آن دست به گریبان هستند فراهم ساخته است.

در ۱۲ ماهی که از تاریخ اعلام اصل سیزدهم انقلاب شاه و ملت می‌گذرد، طبق برنامه‌ای که در امتثال اوامر مطالع همایونی تنظیم گردید، تعداد ۱۰۶ واحد که از نظر میزان سرمایه و ارزش دارایی‌های ثابت و فروش سالانه از بزرگ‌ترین و موفق‌ترین مؤسسات تولیدی کشور می‌باشند سهام خود را جهت فروش به کارگران و کشاورزان و سایر مردم عرضه نمودند. از این تعداد ۹۰ واحد، ۲۰ درصد کل سهام خود و ۱۶ واحد، ۳۰ درصد آن را تا بحال عرضه کرده‌اند که ارزش آن‌ها روی هم به ۱۷ میلیارد ریال بالغ می‌گردد. حدود ۹۰ درصد از کارگران واجد شرایط واحدهای مذکور که بیش از سه سال سابقه خدمت داشته‌اند در اجرای این برنامه با استفاده از تسهیلات مالی دولت تقاضای خرید سهام نموده‌اند. از این افراد که تعداد آن‌ها به حدود ۵۰ هزار نفر می‌رسد، ۳۱۹۵۰ نفر تا این تاریخ اسناد سهام واحدهایی را که در آن خدمت می‌کنند دریافت کرده‌اند.

علاوه بر این، ۴۷۳۰ نفر از کارگران شرکت ملی نفت ایران، سازمان صنایع نظامی، شرکت ملی ذوب‌آهن ایران و شرکت دخانیات ایران که مشمول اصل گسترش مالکیت واحدهای تولیدی نیستند تقاضای خرید ۴۶۰ میلیون ریال از سهام واحدهای مشمول رانموده‌اند. برنامه فروش سهام به کشاورزان نیز که از طریق شرکت‌های تعاونی روستایی اجرا می‌گردد از یک ماه پیش آغاز شده و در این مدت کوتاه ۶۰۸۱ نفر کشاورز از ۳۴ شرکت تعاونی روستایی که در مرحله اول انتخاب شدند تقاضای خرید سهام نموده‌اند که برابر با ۸۵ درصد کشاورزان واجد شرایط عضو شرکت‌های مذکور می‌باشند. از این عده تاکنون ۳۷۵۵ نفر گواهی سهام خود را دریافت داشته‌اند. فروش سهام به شرکت سرمایه‌گذاری ملی ایران نیز که به منظور عرضه سهام به مردم ایجاد گردیده تا بحال به میزان ۱۹۶/۴ میلیارد ریال صورت گرفته که وجه آن نقداً دریافت گردیده است. علاوه بر این ۲۷۶۵ نفر از کارگران بعضی از واحدهای تولیدی مشمول معادل ۳۱۷ میلیون ریال از پس‌انداز شخصی خود را صرف خرید نقدی سهام واحدهایی که در آن کار می‌کنند نموده‌اند.

بیش از ۵۷ درصد از ۱۰۶ واحد تولیدی که در سال اول اجرای اصل سیزدهم انقلاب سهام خود را عرضه کرده‌اند از محل فروش سهام به کارگران و کشاورزان و سایر مردم و امکانات مالی دیگری که خود در اختیار داشته‌اند اقدام به افزایش سرمایه کرده‌اند. این افزایش سرمایه در مناطق مجاز به مصرف توسعه واحدهای موجود خواهد رسید و در سایر نقاط برای ایجاد واحدهای جدید مورد استفاده قرار خواهد گرفت. شاهنشاها، انقلاب شاه و ملت که ما امروز سالروز یکی از اصول مقدس آن را با غرور و افتخار در پیشگاه مبارک همایونی جشن گرفته‌ایم، آرزوهای ملی را یکی گس از دیگری جامعه عمل پوشانده و آثار آن حتی از حد رؤیاهای طلایی مردم این سرزمین تجاوز نموده و در عصر رستاخیز افق‌های درخشانی در برابر ملت ایران گشوده است.

همانطور که اصل گسترش مالکیت واحدهای تولیدی یک برنامه بی‌سابقه تاریخی است که ملهم از افکار بلند و خلاقه آن شهریار توانا می‌باشد، روش‌های مورد استفاده در اجرای این برنامه نیز به پیروی از منویات مبارک ملوکانه بکلی بی‌سابقه و به نحوی تنظیم و به مورد اجرا درآمده که با شرایط خاص و دگرگونی‌های اجتماعی امروزی ما مطابقت داشته و نیل به هدف‌های بزرگ اقتصادی ایران را به وجه احسن تسهیل نماید. این روش‌ها که با اوامر مؤکّد شاهنشاه عظیم‌الشأن و دوراندیش در نهایت دقت با صرف وقت فراوان تنظیم گردیده، ایجاد روابط انسانی و تقویت هر چه بیشتر حس همبستگی و دلبستگی و تعلق در کارگران زحمتکش و کشاورزانی است که به دست توانای آن شهریار بزرگ از قید نظام کهنه ارباب- رعیتی رهایی یافته‌اند و عموم مردم ایران و برخورداری همه آنان را از ثمرات توسعه سریع اقتصادی کشور به عنوان هدف اصلی خود داشته‌اند.

علاوه بر این افزایش بهره‌وری و کارآیی و تجهیز پس‌اندازها در گسترش هر چه بیشتر فعالیت‌های اقتصادی و براه انداختن بازار سرمایه در داخل کشور و تشویق سرمایه‌گذاری‌های وسیع و تبدیل شرکت‌های خاص خانوادگی به مؤسسات عام به امکانات مالی بیشتر و مالکیت گسترده‌تر از هدف‌های مهم دیگر این برنامه انقلابی است که با اتخاذ روش‌های مؤثر قدم‌های اساسی در جهت رسیدن به آن‌ها برداشته شده است. از لحاظ گسترش فعالیت‌های سرمایه‌گذاری اجازه می‌خواهد به شرفعرض همایونی برساند که در سال ۳۵۳۴ کل سرمایه‌گذاری ثابت در ایران به رقم بی‌سابقه ۱۱۰۰ میلیارد ریال رسیده که ۶۵٪ نسبت به سال ماقبل آن فزونی داشته است. پیش‌بینی می‌شود که در امتثال فرمان مبارک همایونی که در تاریخ ۴ اردیبهشت ۳۵۳۴ شرفصدور یافت تا مهر ماه ۲۵۳۷ شاهنشاهی ۳۲۰ واحد تولیدی بزرگ، ۴۹ درصد از سهام خود را به کارگران و کشاورزان و عموم مردم عرضه نمایند و شورای گسترش مالکیت واحدهای تولیدی با سرعت بیشتری که با تجربیات به دست آمده امکان‌پذیر خواهد بود سهام مذکور را از طریق سازمان مالی گسترش مالکیت واحدهای تولیدی برای خرید در دسترس کارگران و کارمندان و کشاورزان و از طریق شرکت‌های سرمایه‌گذاری در دسترس سایر مردم قرار دهد. ارزش تقریبی سهامی که تا تاریخ اجرای این برنامه مترقی به کارگران و کشاورزان عرضه خواهد شد برابر با ۱۲۰ میلیارد ریال و به سایر مردم قریب ۵۰ میلیارد ریال خواهد بود.