کنفدراسیون دانشجویان ایرانی سازمانی جبهه‌ای زیر نظر کمونیسم بین‌الملل

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جبهه ملی کنفدراسیون دانشجویان ایرانی

سوقصدهای سیاسی در ایران در درازای جنگ سرد

سازمان انقلابی حزب توده ایران
جنگ مسلحانه تروریست‌ها در سیاهکل


کنفدراسیون دانشجویان ایرانی سازمانی جبهه‌ای زیر نظر کمونیسم بین‌الملل

کنفدراسیون دانشجویان ایرانی یک سازمان جبهه‌ای زیر نظر کمونیزم بین‌المللی است. بنیان هر مجمع و انجمن دانشجویی به هدف‌یابی در راستای کسب امکانات رفاهی و صنفی است لیکن در فراسوی کنفدراسیون دانشجویان ایرانی در خارج کشور، دست اندرکاران کمونیزم بین‌المللی می‌کوشند تا درس‌هایی از ترور، جاسوسی و فعالیت‌های ضد میهنی و تحریکات علیه رژیم شاهنشاهی ایران، حتی دزدی و جعل، به هموندان این کنفدراسیون آموزش دهند.

برای آگاهی بیشتر از فعالیت‌های گذشته و حال کنفدراسیون دانشجویان ایرانی و ماهیت حقیقی گردانندگان آن روشن گردد، گزارش رسایی برای اطلاع طبقات مختلف مردم به ویژه دانشجویان تهیه شده که بتدریج از امروز انتشار می‌یابد.

کنفدراسیون دانشجویان و محصلین ایرانی در خارج از کشور به صورت یک تشکیلات جبهه‌ای بوسیله حزب توده بوجود آمده و اینک کنفدراسیون عرصه فعالیت‌های کمونیست‌ها شده است. در ابتدای امر درباره علت وجودی کنفدراسیون اینطور ادعا شده بود که سازمان مزبور یک تشکیلات صرفاً صنفی است که برای رسیدگی به مسائل دانشجویی و حل مشکلات گوناگون دانشجویان ایرانی در خارج از کشور بوجود آمده ولی واقعیت‌های عینی که ناشی از مجموعه اقدامات و تلاش این سازمان از بدو تأسیس تاکنون بوده، بیانگر این واقعیت است که کنفدراسیون همواره دست به همه اقدامی زده، غیر آنچه که فعالیت صنفی دانشجویی نام دارد.

نشست های کنفدراسیون و کنگره‌های پی در پی آن همیشه عرصه مناقشات گروه‌های مختلف کمونیست بوده است. هر یک از گروه‌های کمونیست در برآورد میزان نفوذ و توفیق خود در فعالیت‌های کمونیستی، حدود نفوذ خود را در کنفدراسیون ملاک ارزیابی قرار داده‌اند و هر یک از آن‌ها کوشیده‌اند تا در کادر کنفدراسیون به تبلیغ بپردازند و برای سازمان خود سربازگیری کنند. کنفدراسیون دارای سازمان‌ها و کمیته‌های متعددی است که اگر چه برخی از آن‌ها به ظاهر نامی متناسب با فعالیت‌های صنفی بر خود گذارده‌اند، ولی واقعیت‌های عملی آن‌ها نشان‌دهنده کوشش در جهت تحقق هدف‌های یکی از گروه‌های کمونیستی بوده است. فی‌المثل «کمیته دفاع از زندانیان سیاسی» که دارای ارگان تبلیغاتی و انتشاراتی نیز می‌باشد، همیشه با همدستی کامل با کمونیست‌ها، از تروریست‌ها و جاسوسان و خرابکاران که به دست عدالت افتاده‌اند، پشتیبانی کرده است.

روابط غیر صنفی کنفدراسیون آنقدر رسوا کننده بود که حتی حزب توده را هم به اعتراض برانگیخته است. روزنامه مردم ارگان حزب توده در تاریخ اسفند ماه ۱۳۴۵ خورشیدی برابر با مارس ۱۹۶۷ در مقاله‌ای زیر عنوان «فعالیت سازمان مرکز جاسوسی آمریکا در جنبش‌های دانشجویی» مطالب مشروحی نوشته و با اشاره به خبر منتشر شده در مجله آمریکایی «رامگارتز» مسئله کمک‌های گسترده «سیا» به سازمان‌های دانشجویی آمریکا و مآلاً «کنفرانس بین‌المللی دانشجویان» (کوسک)، سازمان بین‌المللی دانشجویی وابسته به غرب) را مطرح و کنفدراسیون دانشجویان ایرانی را به علت عضویت در «کنفرانس بین‌المللی دانشجویان» که به طور غیر مستقیم در خدمت سازمان‌های جاسوسی آمریکا قرار داشته، مورد حمله قرار می‌دهد و اضافه می‌کند: «کنفدراسیون در واقع بدون رعایت افکار عمومی اکثریت دانشجویان به عضویت «کوسک» درآمده و کسانی کوشیده و می‌کوشند که همچنان پیوند کنفدراسیون را با «کوسک» حفظ کنند و محکم‌تر سازند و حتی کوشیده‌اند منشور ارتجاعی «کوسک» را به کنفدراسیون بقبولانند. کنفدراسیون از «کوسک» کمک مالی می‌گرفته است...» این مقاله حزب توده و جنجال‌هایی که به دنبال آن برپا ساخت، سرانجام سبب شد که کنفدراسیون از «کنفرانس بین‌المللی دانشجویان» خارج و در سال ۱۹۶۷ به صورت عضو وابسته در «اتحادیه بین‌المللی دانشجویان» ای- یو- اس سازمان جبهه‌ای کمونیستی تحت نفوذ شوروی درآمد.

بدین سان حتی حزب توده نیز به رسوایی انحراف کنفدراسیون از موضع یک سازمان صنفی دانشجویی اعتراف کرد. در سال‌های بعد برخلاف گذشته، فعالیت‌های مارکسیستی در سطح کنفدراسیون علنی‌تر شد و اگر تا سال‌های ۶۸-۱۹۶۷ کوشش در حفظ ظاهر می‌شد، از این زمان به بعد حتی ظواهر هم مراعات نشد. با چنین وضعیتی بود که کمونیست‌ها آزادانه‌تر در عرصه کنفدراسیون به رقابت‌های مسلکی و اعمال نفوذهای تاکتیکی پرداختند.

در جریان برگزاری کنگره‌های کنفدراسیون و برای انتخاب هیئت دبیران (کادر رهبری)، همیشه رقابت‌های سختی بین گروه‌های کمونیست وجود داشته است و بعضاً به وضوح دیده شده که دو گروه مخالف برای در اقلیت قرار دادن گروه مخالف سوم در رابطه با انتخابات هیئت دبیران کنفدراسیون موقتاً با یکدیگر ائتلاف کرده‌اند تا بتوانند با اشغال مواضع رهبری ابتکار عمل بیشتری در جهت دادن به اقدامات بعدی کنفدراسیون در دست داشته باشند. کنفدراسیون که در واقع به صورت یک سازمان مختلط مرکب از کمونیست‌ها و جبهه ملی‌های کمونیست شده، فعالیت می‌کند، هیچگاه تلاش صنفی نداشته است. این سازمان در دو سال گذشته یعنی در سال های ۲۵۳۴ شاهنشاهی و ۲۵۳۳ شاهنشاهی عملاً به اقدامات مخرب و مشارکت در کوشش‌های تروریستی دست زده و هموندان آن در ماجراهای مختلفی چون حمله به نمایندگی‌های شاهنشاهی و دزدی پول، اثاثیه و دزدیدن پاسپورت و مدارک نمایندگی‌ها دست زده و سپس در سطح وسیعی نتیجه اقدامات خرابکارانه خود را «مبارزات آزادیخواهانه علیه حکومت ایران» قلمداد کرده‌اند.

کار مناقشه و رقابت دستجات کمونیست سرانجام کنفدراسیون فعلی را به ورطه اضمحلال کشانده و هر گروه می‌کوشد تا با بسط نفوذ خود از این تشکیلات در حال اضمحلال، سازمان تازه‌ای زیر عنوان «کنفدراسیون» که تابع بی چون و چرای نظریاتش باشد به صورت عامل اجرایی مقاصد خود بسازد، به نحوی که در سال ۱۹۷۶ دو کنگره از طرف گروه‌های مختلف تحت عنوان «کنگره کنفدراسیون» در آلمان فدرال تشکیل شده که یکی از این کنگره‌ها توسط جناح مارکسیست شده جبهه ملی و کنگره دیگر به ابتکار سازمان انقلابی حزب توده بوده. کمونیست‌های ایرانی مقیم آمریکا هم با تشکیل سه کنگره مختلف یکی توسط «سازمان انقلابیون کمونیست»، دیگری به ابتکار «سازمان انقلابی حزب توده» و سومی تحت سازماندهی «جبهه ملی» تشکیل داده و اگر چه عنوان کرده‌اند که این کنگره‌ها در قالب سازمان دانشجویان ایرانی در آمریکا ترتیب داده شده، معهذا کوشش بر آن بوده تا هر یک بتوانند ابتکار عمل را در ایجاد زمینه‌های مقدماتی تأسیس کنفدراسیون جدید فراهم آورد. افزون بر این کوشش‌ها، حزب توده هم برای آنکه در این روند از دیگران عقب نماید «سازمان جوانان و دانشجویان دمکرات ایران» را پایه‌گذاری کرده و تلاش دامنه داری به عمل می‌آورد تا این سازمان را جانشین کنفدراسیون کنونی محصلین و دانشجویان ایرانی در خارج از کشور نماید. اسناد و مدارکی که درباره کیفیت فعالیت‌های کنفدراسیون و وابستگی‌های آن به کمونیزم بین‌المللی به دست آمده، پرده از فعالیت‌های خرابکارانه آن‌ها برمی‌دارد.