پیام نوروزی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران به ملت ایران ۱ فروردین ماه ۱۳۴۷

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۶ اکتبر ۲۰۱۸، ساعت ۱۹:۲۸ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی چهارم درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۴۷ خورشیدی تازی

کنفرانس جهانی حقوق بشر - تهران ۲ تا ۲۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷


پیام نوروزی اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر شاهنشاه ایران به ملت ایران ۱ فروردین ماه ۱۳۴۷

فرارسیدن سال نو را به عموم افراد ملت ایران تبریک می‌گویم و سعادت و سلامت همگی را در این سال جدید از خداوند متعال خواستارم.

همچنانکه هر فرد و هر سازمانی می‌باید در پایان سال به ترازنامه سالانه کار خود رسیدگی کند، هر ملت نیز حقاً می‌باید در آخر سال به ترازنامه سود و زیان یک ساله خود مراجعه نماید تا معلوم شود که در این مدت به چه موفقیتهایی نایل شده و در عوض چه قصورهایی کرده و چه زیانهایی از این راه تحمل کرده‌است.

مایه خوشوقتی است که در تاریخ زندگی ما و اصولاً در تاریخ ملت ایران، ترازنامه سالی که گذشت، ترازنامه رضایت‌بخشی بود که نظیر آن را کمتر در حیات کشور و ملتی می‌توان یافت. در این سال، کارنامه ملت ایران چه در رشته سیاسی، چه در زمینه اقتصادی و چه در قلمرو اجتماعی و فرهنگی به نحو بی‌سابقه‌ای مثبت و درخشان بود. فعالیتهای وسیع اقتصادی و کوشش برای صنعتی‌کردن کشور طبق برنامه به خوبی ادامه‌یافت و رشد اقتصادی مملکت ما همچنان یکی از بالاترین نسبتهای رشد اقتصادی در تمام جهان باقی ماند، در حالی که هزینه زندگی عملاً افزایش نیافت.

سرمایه‌گذاری در امور اقتصادی و صنعتی بسیار زیادتر شد و درآمد سرانه بالا رفت، که بهترین آن رونق بی‌سابقه خرید عمومی در روزهای اخیر است که از کلیه ایام مشابه در سالهای قبل بیشتر بوده‌است. در همین روزهای آخر سال، ساختمان ذوب‌آهن که یکی از پایه‌های اساسی اقتصاد آینده ایران است، آغازشد و این آرزوی دیرینه ملی بالاخره به تحقق پیوست.

در رشته اجتماعی، قدمهای تازه‌ای در تحکیم و تقویت اصول انقلاب شاه و ملت برداشته‌شد. علاوه بر ادامه فعالیتهای مربوط به نه اصل اول انقلاب، در این سال سه اصل تازه اعلام شد که تحقق هر یک از آنها برای تکمیل انقلاب ضرورت داشت. منابع آب در سراسر کشور ملی گردید تا بدین‌ترتیب در مصرف این ماده حیاتی و جلوگیری از اتلاف بیهوده آن، که با توجه به شرایط جغرافیایی کشور ما به هیچ وجه قابل بخشش نیست، منتهای مراقبت به عمل آید. اصل نوسازی کشور و اصل انقلاب اداری و آموزشی مملکت به عنوان اصول یازدهم و دوازدهم انقلاب اعلام گردید تا از این راه از یک طرف چهره کشور به صورتی کاملاً نو درآید، و از طرف دیگر دستگاه‌های اداری و آموزشی مملکت با تحولی عمیق و اساسی خود را با الزامات و شرایط انقلاب اجتماعی همه جانبه کشور هماهنگ سازند.

از نظر سیاسی، کشور ما در سال گذشته با پیروی از سیاست مستقل ملی خویش کماکان قدمهای استواری در تأمین هر چه بیشتر منافع مملکت برداشت. ما چه در مورد تأمین منافع حقه اقتصادی خود، و چه در مورد تأمین حقوق مشروع سیاسی و جغرافیایی خویش در مناطقی که مستقیماً با حیات ملی ما ارتباط دارد، کمترین قصوری نکردیم و بعداً نیز نخواهیم‌کرد و تصورمی‌کنیم که دیگران نیز بدین تصمیم راسخ و تغییرناپذیر ما کاملاً پی برده باشند.

برای ما تذکر این نکته مایه خوشوقتی است که کشور ما بر اثر ثبات سیاسی و تحول عمیق اجتماعی خویش، نه تنها از حیثیت بین‌المللی روزافزون برخوردار شده، بلکه بار دیگر فرصت یافته‌است که آن نبوغ و رهبری معنوی را که همواره وجه امتیاز تمدن و فرهنگ ایرانی بوده‌است، ظاهرسازد. به‌طوری که بتواند از جهات فکری و معنوی، راهنمای ملل دیگر قرارگیرد و از این راه مجدداً ایفای نقش دیرینه فرهنگ ایرانی را در جهان عهده‌دار گردد.

اکنون سالی تازه با امیدهایی تازه و دورنمایی تازه در تاریخ کهن ایران آغاز شده‌است و من از همه شما مردان و زنان ایران نو، انتظاردارم که این سال تازه را با روحیه‌ای قوی، با امید و اعتماد راسخ، با تصمیم قاطع به کار و کوشش روزافزون در راه اعتلای هر چه بیشتر مملکت آغازکنید تا به خواست خداوند ترازنامه‌ای که در پایان سال از حاصل کار سالانه خود تنظیم خواهیم‌کرد، باز هم درخشان‌تر و مثبت‌تر و امیدبخش‌تر از ترازنامه‌های سالیان گذشته ملت ما باشد.