پیام علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به نخستین کنگره انجمن بین‌المللی شهرهای جدید ۲۰ آذر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی امرداد ماه تا آبان ماه علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی

سخنرانی‌ها و پیام‌ها و بیانات و مصاحبه‌های علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی

دانشگاه فرح پهلوی


پیام علیاحضرت شهبانو فرح پهلوی به نخستین کنگره انجمن بین‌المللی شهرهای جدید ۲۰ آذر ماه ۲۵۳۶ شاهنشاهی

ساعت ۱۰ بامداد با پیام علیاحضرت فرح پهلوی شهبانوی ایران اولین کنگره انجمن بین‌المللی شهرهای جدید گشایش یافت.

با کمال خوشوقتی نخستین کنگره انجمن بین‌المللی شهرهای جدید را می‌گشایم. از اینکه نخستین کنگره این انجمن معتبر جهانی در پی کنفرانس بین‌المللی شهرهای جدید که در نوامبر ۱۹۷۵ در پاریس برگزار شده است، در کشور ما تشکیل می‌گردد خرسندم. تحول اجتماعات بشری از کشاورزی به صنعتی، طبیعتاً تغییر شکل زندگی روستانشینی به شهرنشینی را به دنبال داشته است. با وجودی که شهرنشینی در کشورهای خاور زمین سابقه‌ای بس طولانی دارد و از جمله در قرون گذشته در کشور ما شهرهای بزرگ با جمعیت‌های انبوه و تأسیسات عظیم وجود داشته است، معذالک این دگرگونی در دوران اخیر در این منطقه، به گونه‌ای ناگهانی و بسیار سریعتر از غرب صورت گرفت.

باید اذعان داشت که برخی از کشورهای در حال توسعه که جنبشی سریعتر از دیگران داشتند، تا حد زیادی از سر و سامان دادن به مسئله شهرنشینی غافل ماندند. اما از آنجا که پدیده یاد شده و نتایج گوناگون آن امری است که تنها یک یا دو کشور جهان با آن روبرو نمی‌باشند، لذا بدون توجه به نظام اقتصادی و سیاسی کشورها، کلیه صاحبنظران و دست‌اندرکاران از همه کشورهای جهان می‌توانند در رفع این مشکل سهیم و شریک شوند. تشکیل چنین اجتماعی خود نشانه بارز جهانی بودن مسئله شهرنشینی و علاقه عموم به حل آن است. بدیهی است، کنگره حاضر از مشکلات گوناگون موجود در مملکت در این زمینه مطلع خواهد شد و به بررسی و ارائه راه‌حل‌های مشترک و مناسب خواهد پرداخت.

شکی نیست که ایجاد شهرهای جدید، یکی از راه‌های منطقی و عملی برای رسیدن به هدف است، لکن در پیمودن این راه دو نکته اساسی را باید در نظر داشت: نخست آنکه، بسیاری از شهرهای کنونی، گنجینه‌های گرانقدر میراث فرهنگی ملت‌ها است و نشان از شرایط زندگی و سُنّت‌ها و خصوصیات اجتماعی و انسانی هر ملت دارد و باید در حفظ آن‌ها و بویژه ارزش‌های پربهای‌شان کوشید، بطوری که ایجاد شهرهای جدید سبب فراموشی و یا انهدام میراث‌های فرهنگی نهفته در آن‌ها و از میان رفتن هویت انسانی و اصالت زندگی ساکنان نگردد. نکته دیگر اینکه، در ایجاد شهرهای جدید آمیختن روش‌ها و دست‌آوردهای جدید فنی و صنعتی و حداکثر استفاده از پیشرفت تکنولوژی باید با توجه به شرایط اقلیمی و با رعایت مقتضیات اجتماعی و انسانی صورت گیرد تا ساکنان این شهرها ضمن برخورداری از تسهیلات و امکانات ناشی از علوم و فنون جدید، در شیوه زندگی خود با مشکل مواجه نشوند. شهرها و کوی‌های نو باید چنان طرح‌ریزی و ساخته شوند که زندگی در آن‌ها از کیفیت قابل قبول برای انسان‌های این عصر برخوردار باشد و مخصوصاً ایجاد تأسیسات فرهنگی و رفاهی و آموزشی و ورزشی و سایر تسهیلات اجتماعی باید با ساختمان خانه‌های مسکونی همراه باشد و از ایجاد شهرها و کوی‌های بی‌روح و بی‌هویت که عواقب اجتماعی و معنوی آن بر هیچکس پوشیده نیست، اجتناب گردد.

امید است این کنگره بتواند در جهت برآورد نیازهای امروز و فردای انسان‌ها در این زمینه‌ها به راه‌حل‌های تازه و مناسبی دست یابد.