پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در سالروز پیکار جهانی با بیسوادی ۱۷ شهریور ماه ۱۳۴۹

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۴۹ خورشیدی تازی

کنگره جهانی پیکار با بیسوادی - تهران ۱۷ تا ۲۸ شهریور ۱۳۴۴


پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در سالروز پیکار جهانی با بیسوادی ۱۷ شهریور ماه ۱۳۴۹


سالروز پیکار جهانی با بی‌سوادی را به عنوان یک روز تاریخی به مردم ایران و به همه مردم جهان شادباش می‌گوییم.

این روز مظهر همبستگی ملل جهان در پیکاری است که نه به خاطر کشورگشایی و آزمندی، بلکه در راه تأمین عالی‌ترین مصالح جامعه بشری صورت می‌گیرد. برای ما توجه به اینکه در چنین روزی مراسم اعطای جوایز پیکار با بی‌سوادی در کشور ایران انجام می‌شود مایه خوشوقتی است، زیرا ما کاملاً به اهمیت هدفی که هیأت بین‌المللی داوران جوائز را در اینجا گرد آورده‌است وقوف داریم و از این هدف به طور کامل تأیید و پشتیبانی می‌کنیم.

در این فرصت، تذکر این نکته را لازم می‌دانیم که با آنکه در سال‌های اخیر کوشش‌های شایان تقدیری در بسیاری از کشورهای جهان در راه از میان بردن بی‌سوادی به عمل آمده و طبعاً در این باره سازمان یونسکو با راهنمایی‌ها و همکاری‌های خود سهم مؤثری داشته‌است، با این همه هنوز تا پایان کار راه بسیاری در پیش است، زیرا توده‌های عظیمی از مردم جهان همچنان از نعمت سواد محرومند که متأسفانه بسیاری از آنان را نوجوانان تشکیل می‌دهند. بدیهی است برای از بین بردن این بی‌عدالتی تلاش و کوششی جهانی لازم است و این همان مجاهدتی است که یونسکو به عنوان نماینده فرهنگی سازمان ملل متحد، یعنی نماینده کلیه کشورهای جهان بدان دست زده‌است. ما افتخار داریم که برای نخستین بار زنگ آغاز چنین نهضتی را به صدا درآوردیم و در شهریورماه ۱۳۴۴ به دعوت ایران و به سرپرستی یونسکو یکی از بزگترین مجامع فرهنگی با شرکت وزرای آموزش و پرورش و هیأت‌های زبده فرهنگی جهان در تهران تشکیل شد و جریان فعالیت‌های بعدی نشان داد که این کوشش تا حد جوابگویی یکی از ضروری‌ترین احتیاجات جامعه امروز بشری بوده‌است.

در ایران کار پیکار با بی‌سوادی بر اثر استقبال پرشور مردم و تلاش و کوشش بی‌وقفه معلمان و متصدیان پیکار با بی‌سوادی تا حد زیادی پیشرفت داشته و اکنون در سطح بین‌المللی، ایران دارای مرکزیتی شده‌است که نظر مسئله سوادآموزی در رشته‌های سپاه دانش، پیکار با بی‌سوادی، طرح آزمایشی یونسکو، مرکز مطالعه بین‌المللی روش‌های سوادآموزی، ارتش و وزارت کار، فعالیت‌های تجربی قابل ملاحظه کشور ما مورد استفاده کارشناسان بین‌المللی قرار گرفته‌است.

در سال ۱۹۷۰ که بنا به پیشنهاد یونسکو سال جهانی تعلیم و تربیت اعلام شده، در ایران کوشش‌های باز هم بیشتری در راه توسعه آموزش صورت گرفته و توجه به همین امر باعث شد که شهبانوی ایران شخصاً ریاست کمیته اجرایی این فعالیت‌ها را به عهده گیرند.

همان طور که بارها گفته‌ایم می‌باید کلیه نیروها و منابع انسانی و مالی کشور را تجهیز کنیم و همه سازمان‌ها اعم از ملی و دولتی با کمیته‌های پیکار با بی‌سوادی در سراسر کشور همکاری و معاضدت کامل کنند تا این جهاد مقدس را نه تنها در سطح ملی، بلکه در سطح بین‌المللی روزبه‌روز وسیع‌ترین و مؤثرتر سازیم و همه مردم نیک‌اندیش جهان را نیز در این راه یاری دهیم تا این کوشش جهانی روزبه‌روز به موفقیت نهایی نزدیک‌تر گردد.

توفیق همه سازمان‌ها و همه کسانی را که در ادای این وظیفه انسانی می‌کوشند، خواستاریم.