پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در بیست و چهارمین سالگرد تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر ۱۹ آذر ماه ۱۳۵۱

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۱ خورشیدی تازی

اعلامیه جهانی حقوق بشر


پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در بیست و چهارمین سالگرد تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر ۱۹ آذر ماه ۱۳۵۱


بیست چهارمین سالگرد تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر را که مبین احترام به حیثیت و شرافت انسانی و حقوق غیر قابل انتقال بشری است به ملت ایران و به همه مردم جهان شادباش می‌گوییم.

برگزاری مراسم سالروز تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر برای کلیه افراد انسانی واجد اهمیت خاص است، زیرا در این مراسم مردم جهان احترام خود را به اندیشه بشری در زمینه معیارها و ضوابط بین‌المللی که به موجب آن شرافت و حیثیت واقعی انسانی مورد شناسایی واقع شده است اعلام می‌دارد. ما اعتقاد داریم که هر چه شناسایی حقوق و آزادی‌های اساسی بشر توسعه یابد به همان اندازه نیز فکر تجاوز به حقوق انسانی که از طریق جنگ و استعمار و انواع تبعیضات متجلی می‌شود نقصان خواهد یافت. اعلامیه جهانی حقوق بشر مظهر خواست مشترک مردم جهان برای زیست در محیطی است که در آن صلح و عدالت و احترام به حقوق و حیثیت انسانی حکمفرما باشد.

خوشبختانه در بیست و چهار سال گذشته ما شاهد پیشرفت‌های مختلفی در زمینه تحقق اصول این اعلامیه بوده‌ایم، زیرا اگر چه اعلامیه جهانی حقوق بشر در ابتدا به صورت یک سند صرفاً اخلاقی تنظیم گردید، ولی عملاً طی سالیان گذشته دولت‌های جهان بسیاری از اصول آن را مورد قبول قرار داده‌اند.

علاوه بر آن قرار دادهای بین‌المللی مهمی که توسط سازمان ملل متحد و بعضی از مؤسسات تخصصی وابسته به آن تهیه و تصویب شد مورد استقبال دُوَل مختلف جهان قرار گرفت و تدریجاً برخی از مواد آن از طریق قانون و پاره‌ای از راه برنامه‌های توسعه اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی به مرحله اجرا گذارده شد. اعلامیه جهانی حقوق بشر این حقیقت را مسجل کرد که افراد بشر به موجب حق طبیعی و انفکاک ناپذیر خود از آزادی فکر و عقیده و بیان و وجدان و شغل و دیگر آزادی‌های اساسی برخوردارند و حق دارند برای احراز کامل این حقوق و آزادی‌ها تلاش کنند. مبارزات ضد استعماری، کوشش در جهت از بین بردن شکاف عمیق اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی بین کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، مبارزه در راه ریشه کن ساختن تبعیض نژادی از جمله مظاهر این آگاهی جهانی است.

همچنانکه تشکیل کنفرانس‌های بزرگی مانند کنفرانس حقوق بشر در تهران و کنفرانس استکهلم در زمینه محیط زیست نمایانگر فعالیت‌های نوینی در زمینه بسط و توسعه حقوق بشری بشمار می‌رود، امید می‌رود که در آینده نزدیک رعایت واقعی حقوق و آزادی‌های اساسی بشر یکی از مهمترین تعهدات بین‌المللی دولت‌ها گردد و از سوء استفاده از پیشرفت‌های عظیم تکنولوژی به زیان مصالح واقعی بشریت جلوگیری شود و اقدامات بشردوستانه به عنوان یکی از ضروریات مسلم قرن ما تقویت گردد.

ملت ایران با توجه به صدور نخستین اعلامیه جهانی حقوق بشر از طرف کوروش بزرگ در بیست و پنج قرن پیش مفتخر است که تمدن و فرهنگ ایرانی اصولاً بر این پایه بنیاد نهاده شده است. خوشبختانه امروز نیز کشور ما به عنوان یکی از حامیان مؤثر حقوق بشر از اعتبار و حیثیت بین‌المللی خاصی برخوردار است.

ما مجدداً ایمان خود را به حقوق و آزادی‌های اساسی بشر اعلام می‌داریم و کلیه تجاوزات نظامی و سیاسی و اقتصادی را که متضمن نقض آشکار حقوق ملت‌ها است قویاً محکوم می‌کنیم و امیدواریم که جامعه انسانی در راه وصول به هدف‌های عالی بشری پیوسته با توفیق بیشتری همعنان باشد.