پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در بیست و نهمین سالگرد تاسیس سازمان ملل متحد ۲ آبان ماه ۱۳۵۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۳ خورشیدی تازی

تصمیم‌های مجلس


پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در بیست و نهمین سالگرد تاسیس سازمان ملل متحد ۲ آبان ماه ۱۳۵۳


آغاز بیست و نهمین سال تأسیس سازمان ملل متحد را به ملت ایران و به کلیه ملل عضو این سازمان تبریک می‌گوییم. هدف اساسی این سازمان که اکنون تعداد اعضای آن به صد و سی هشت رسیده است از بدو تأسیس آن ایجاد سیستم امنیت دسته جمعی بود تا بدینوسیله از تجاوز جلوگیری کند و تصمیمات خود را به موقع اجرا بگذارد، ولی با اختلافی که از همان روزهای اول بین کشورهای عضو دائمی شورای امنیت رخ داد، این هدف اساسی تحقق نیافت، ناچار تعدادی از کشورها بر اساس ماده پنجاه و یک منشور ملل متحد به اتحادیه‌های دفاعی منطقه‌ای متوسل شدند. کشور ما نیز با توجه به اوضاع بین‌المللی تا زمانی که خلع سلاح عمومی توأم با کنترل مؤثر بین‌المللی صورت عمل به خود نگرفته است بر اساس ماده پنجاه و یک منشور این سازمان که دفاع مشروع را پیش بینی کرده است سیاست تقویت نیروی دفاعی خود را دنبال خواهد کرد. در عین حال امیدواریم که خلع سلاح عمومی و جامع، توأم با کنترل مؤثر بین‌المللی روزی جامه عمل بپوشد.

با انتخاب کشور شاهنشاهی ایران به عضویت کمیسیون خلع سلاح، طبعاً ما فرصت بهتری خواهیم داشت که نظرات مثبت و سازنده خود را در این زمینه ارائه دهیم. از بزرگترین تحولاتی که در سال گذشته به وقوع پیوست تصمیم قاطع کشورهای عضو اوپک بر متناسب کردن بهای نفت با بهای کالاهای ساخته شده و مواد اولیه بود. با این تصمیم موجبات انعقاد ششمین اجلاس مجمع عمومی ویژه، در اوایل سال جاری فراهم گردید و در آن جا لزوم ایجاد یک نظام اقتصادی نوین بر اساس تساوی حاکمیت و عدالت موردنظر واقع شد. ما در آن جا لزوم همکاری کشورهای صنعتی و پیشرفته را با کشورهای در حال رشد در امر توزیع مواد خام و کالاهای ساخته شده به عنوان یکی از ارکان نظام نوین اقتصادی عنوان نمودیم و بر این عقیده‌ایم که ششمین دوره مجمع عمومی ویژه، مسائل مربوط به مواد خام و توسعه را از زاویه صحیحی مورد بحث قرار داده و نتیجه گیری نموده است. اکنون بر سازمان ملل متحد است که در برابر این تحول عظیم در روابط اقتصادی کشورهای جهان اندیشمندانه اقدام نماید و برای بوجود آوردن نظامی که در آن تساوی و عدالت اقتصادی بین کشورها رعایت شود ابتکار عمل را به دست گیرد.

روابط اقتصادی و موقعیت کشورهای جهان دیگر اجازه نمی‌دهد که یک کشور یا گروهی از کشورهای صنعتی تنها به مسائل اقتصادی خود بیندیشند، بلکه زمان همکاری صادقانه با گسترش و شمول جهانی فرا رسیده و فرصتی طلایی برای سازمان ملل متحد فراهم شده است که به مقتضای ماهیت جهانی خود و بر پایه رسالت تاریخی این سازمان، زمینه همکاری در اجرای نظام اقتصاد نوید بین‌المللی را فراهم نماید.

ما چه در راه این کوشش و چه در راه ایفای سایر وظایفی که سازمان ملل متحد به عهده دارد، برای این سازمان صمیمانه آرزوی موفقیت می‌کنیم، زیرا کشور ما که یکی از بنیانگذاران اصلی این سازمان است همواره به اصول منشور آن معتقد بوده و از هر جهت از آن پشتیبانی کرده است، ولی اعتقاد راسخ ما این است که این سازمان بزرگ جهانی باید طوری نیرومند باشد که بتواند مسائل و مشکلات مختلف بین‌المللی را با قاطعیت حل و فصل کند و تصمیمات آن به نحو لازم مورد اجرا قرار گیرد. بدیهی است موفقیت سازمان ملل متحد در این راه قبل از هر چیز مستلزم وقوف هر چه بیشتر اعضای این سازمان به تکالیفی که به موجب منشور سازمان به عهده دارند و حسن نیت و همکاری کامل آنان در مورد اجرای اصول منشور سازمان و تصمیمات آن است. تا آن جا که به کشور ما مربوط است ما در جهت تقویت سازمان ملل متحد بنا به وظیفه و رسالتی که در قبال جامعه بین‌المللی داریم از هیچ کوششی فروگذار نخواهیم کرد و صمیمانه آرزو داریم که این بزرگترین مجمع جهانی تاریخ بشر، رسالت خود را در جهت پدیدآوردن جهانی که با صلح و سعادت و رفاه همه مردم آن قرین باشد به بهترین صورت به انجام رساند.