پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر درباره روز حقوق بشر ۱۹ آذر ماه ۱۳۵۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی دی تا اسفند ماه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۴ خورشیدی تازی

برنامه عمرانی پنجم/سال ۱۳۵۴ خورشیدی فروردین تا خرداد ماه

پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر درباره روز حقوق بشر ۱۹ آذر ماه ۱۳۵۴


فرا رسیدن روز نوزدهم آذر، یادآور خاطره تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر در بیست‌وهفت سال پیش است.
این اعلامیه به عنوان آرمان عمومی و معیار مشترک حقوق افراد، صرفنظر از نژاد، رنگ، جنس، زبان، مذهب، عقیده، ملیت، وضع اجتماعی و سایر خصوصیات فردی و جمعی به تصویب رسید، ولی با وجود تأثیر قابل توجهی که بر قوانین داخلی کشورها و بهبود روابط بین‌المللی داشت، همچنان که می‌دانیم، به صورت اعلامیه‌ای باقی ماند و پس از تصویب آن، به کرّات در گوشه و کنار جهان با نقض اصول این اعلامیه، جنگ‌ها و زد و خوردهای خونین روی داد و اگر تاکنون جنگ جهانگیر دیگری پیش نیامده‌است، به درستی معلوم نیست که این امر در نتیجه شناسایی و رعایت احترام حقوق ملت‌ها به وسیله یکدیگر است، یا به علت وحشت و نگرانی شدید از جنگ آینده و نتایج مبهم و نامعلوم آن است.
طی بیست‌وهفت سال اخیر، کشورهای بسیاری از چنگ استعمار رهایی یافته‌اند، ولی نظام غیر عادلانه‌ای که به روابط اقتصادی کشورهای پیشرفته صنعتی و کشورهای در حال توسعه حکمفرما بوده‌است، همچنان ادامه دارد و مادام که یک نظام جدید و عادلانه اقتصادی بین‌المللی جایگزین آن نگردد، بحران واقعی جهان حل نخواهدشد. در این شرایط طبعاً صلح نیز نمی‌تواند پایدار بماند، زیرا صلحی که بر اساس قدرت سلاح‌های مخرب استوار باشد، نه عمر طولانی و نه ارزش چندانی خواهدداشت.
در سال‌های اخیر که کشور ما از اقتصاد سالم و باروری بهره‌مند گردیده‌است، ما توانستیم با اختصاص سهم مهمی از درآمد ناخالص ملی خود در سال گذشته برای کمک به کشورهای در حال توسعه نقش انسانی خویش را در زمینه بین‌المللی ایفا کنیم. در داخل کشور اجرای موفقیت‌آمیز اصول انقلاب شاه و مردم، به خصوص اجرای اصل سهیم‌شدن کارگران و کشاورزان و عامه مردم در مالکیت صنعتی اجازه نخواهدداد شکاف فزاینده‌ای که بین صاحبان صنایع و طبقات دیگر در کشورهای صنعتی ایجاد شده‌است، در کشور ما به وجود آید.
ما همچنان می‌کوشیم که در ایران، هر فردی از حقوق بشر و آزادی‌های اساسی که اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاق‌های بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی و حقوق اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی مشخص کرده‌است، بهره‌مند گردد. بدیهی است هیچ نوع از انواع حقوق، از جمله حقوق بشر، نمی‌تواند از وابستگی شدید به وضع اقتصادی بر کنار باشد و شرط بهره‌مندی از حقوق، وجود روابط سالم و عادلانه اقتصادی است و همانطور که بارها گفته‌ایم، دموکراسی سیاسی بدون دموکراسی اقتصادی معنی و مفهومی نخواهدداشت.
خوشوقتیم که نهال دموکراسی اقتصادی که در کشور ما کاشته شده و با اصول انقلاب اجتماعی ایران آبیاری گردیده‌است، روزبه‌روز درختی استوارتر و بارورتر می‌شود و امیدواریم در آینده ثمرات آن به سود جامعه مترقی ایران روز‌به‌روز محسوس‌تر گردد.
توفیق کمیته ایرانی حقوق بشر و همه مردم نیک‌اندیش جهان را در خدمت به آرمان حقوق بشر و دفاع از مصالح و منافع واقعی جامعه انسانی خواستاریم.