پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مناسبت روز دهقان ۱ مهر ماه ۱۳۴۷
برنامه عمرانی چهارم | درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر | کنفرانس جهانی حقوق بشر - تهران ۲ تا ۲۳ اردیبهشت ماه ۱۳۴۷ |
پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به مناسبت روز دهقان ۱ مهر ماه ۱۳۴۷
فرارسیدن روز دهقان را به عموم کشاورزان ایرانی شادباش میگویم و برای آنان رفاه و پیشرفت روزافزون آرزومندم.
روز دهقان مصادف با نخستین روز پاییز، یعنی فصل خرمن و برداشت محصول است که از دیرباز برای روستاییان و کشاورزان ایرانی مظهر جشن و سرور بودهاست. ولی امروزه این جشن فقط جنبه برگزاری یک سنت دیرینه را ندارد، بلکه جشنی است که دهقان آزاد ایرانی پس از تحقق اصلاحات برپامیسازد.
بر اساس انقلاب ششم بهمن، امروز دیگر در روستاهای ما ارباب و فئودالی وجودندارد تا احیاناً به خاطر حفظ منافع شخصی خویش از توسعه سواد و بهداشت و آبادانی در روستا جلوگیری کند. درست بالعکس اکنون سپاهیان انقلاب ایران در سراسر کشور سرگرم کار سازنده و خلاقی در روستاها هستند که حاصل آن برخورداری روزافزون روستاییان از سواد، از بهداشت و از اصول مترقی عمران و آبادانی است.
امروز روستاییان و کشاورزان ما امکان آن را یافتهاند که بر اساس شیوههای نو و با استفاده از وسایل مدرن و ماشینهای جدید و کودشیمیایی و بذر مرغوب و به کار بردن اسلوبهای تازه زراعی، محصول کار خود را از لحاظ کمّی و کیفی توسعه دهند و سطح زندگی بالاتری برای خود و خانوادههای خویش تأمین نمایند. در این مورد یک بار دیگر به همه کشاورزان و دهقانان کشور توصیه میکنم که برای حصول موفقیت در این راه، در طریق گسترش هر چه بیشتر نهضت تعاونی و بسط شرکتهای زراعی و ایجاد واحدهای وسیع روستایی در سطح همه دهات کشور بکوشند، زیرا فقط در این صورت است که خواهندتوانست هم بر سطح زمینهای زیر کشت خود بیفزایند و هم از این زمینها بهره بیشتری برگیرند و در عین حال روابط اجتماعی خود را بر بنیانی نیکوتر و ثمربخشتر استوار سازند.
کشاورزان ما باید این حقیقت را به خوبی درک کنند که در دنیای امروز و با مقیاسهای جهان پیشرفته کنونی، نه تنها استفاده از اصول علمی و فنی در امر کشاورزی امری الزامی است، بلکه باید به موازات آن سطح فرهنگ و بینش روستاییان و کشاورزان و آشنایی آنها با مظاهر عالی تمدن و فرهنگ امروزی بشر بالا رود و برای تأمین همین منظور است که خانههای فرهنگ روستایی ایجاد میگردد. حادثه اسفانگیز زلزله خراسان در عین ناگواری و سختی خود، این واقعیت را ثابت کرد که وجود تعاونیهای روستایی در نقاط مختلف کشور تا چه اندازه مفید است و روحیه تعاون و همبستگی که در میان روستاییان ما حکمفرما شده، در مقابله با حوادث و بلایای گوناگون چه نتایج عالی و ثمربخشی میتواند به بار بیاورد. با اتکا بدین روح امید و همبستگی و فعالیت همهجانبهای که اکنون در روستاییان و کشاورزان پاکدل ما مشاهده میشود، یقین دارم دهقانان آزاد که راه درخشان آینده خویش را یافتهاند، روزبهروز در پرتو دانش و بهداشت و آبادانی و تعاون و با نیروی کار و زحمت خود، به سوی خوشبختی و رفاه هر چه بیشتر پیش خواهندرفت.