پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به سازمان ملل متحد درباره پاکسازی خاورمیانه از سلاح‌های هسته‌ای ۲۶ شهریور ماه ۱۳۵۳

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو


سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۵۲ خورشیدی تازی

تصمیم‌های مجلس


پیام اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر به سازمان ملل متحد درباره پاکسازی خاورمیانه از سلاح‌های هسته‌ای ۲۶ شهریور ماه ۱۳۵۳


مجمع عمومی سازمان ملل متحد بار دیگر به منظور بحث و گفتگو درباره مسائل و مشکلات جهانی تشکیل جلسه داده است. مجمع مزبور از تجربیاتی که در راه استقرار صلح طی تقریباً سی سال مساعی خود اندوخته است می‌تواند استفاده به عمل آورد. متأسفانه آنچه که از این تجارب دریافته‌ایم این است که مشکلات جهانی اکثراً بسیار پیچیده و بغرنج بوده و می‌توان بر حل آن‌ها از یک رشته قوانین و اصولی که قبلاً مدون گردیده هر چه را از این مقررات و اصول که منطقی و صحیح شده باشد استفاده به عمل آورد. اصول مندرج در منشور ملل متحد بایستی من حیث المجموع به صورت مبانی استوار حفظ صلح تعبیر گردد.

در جهانی که هنوز با کینه توزی و خصومت‌های گذشته دست به گریبان است انتشار و پخش سریع تکنولوژی هسته‌ای با کلیه امکاناتی که در راه استفاده نظامی از آن متصور است چیزی به جز عواقب شوم در برنخواهد داشت. دانش اتمی در عین آنکه متضمن بهترین امید و آرزوی انسانی برای ادامه حیات می‌باشد وخیم‌ترین اندیشه او در جهت نیستی و هلاکت نیز بشمار می‌آید.

هر آینه خواسته باشیم نسل‌های آینده از برکات این تکنولوژی بهره گردیده و از گرفتاری‌های آن مصون و در امان باشند و اگر خواسته باشیم راه‌های تازه‌ای را به سوی صلح بگشائیم بایستی به همان اندازه که در تولید نیروی هسته‌ای ابتکار و تهور از خود نشان داده‌ایم در راه جلوگیری از انتشار و گسترش سلاح‌های اتمی نیز کوشا باشیم.

جهان امروز در آستانه عصری قرار گرفته که کشورها بطور روزافزون از استفاده از منابع سنتی اجتناب ورزیده و به سوی منابع انرژی هسته‌ای گرائیده‌اند و اکنون با روش‌های کم هزینه در تولید مواد قابل انشقاق همراه با تعمیم وسیع تر بینش علمی، دستیابی به سلاح‌های هسته‌ای برای بسیاری از کشورها به صورت ساده‌ای درآمده است. با توجه به اوضاع منطقه، ممکن است این امر موجبات درگیری مخاصمان را در مسابقه بیهوده و اسراف آمیز تولید سلاح‌های اتمی فراهم آورد.

ایران با توجه به یک چنین اندیشه و نگرانی تقاضا نمود این منطقه در خاورمیانه عاری از سلاح‌های هسته‌ای اعلام گردد. جانبداری‌هایی که از سوی بسیاری از کشورها چه در داخل و چه در خارج این منطقه معمول گردیده نگرانی ما را در تسلیم پیشنهادهای مان تأیید می‌نماید و این نگرانی از سوی سایرین نیز ابراز گردیده است.

با توجه به این جانبداری‌ها و تشویقات و با توجه به موفقیتی که در اجرای طرحی مشابه در آمریکای لاتین حاصل گردیده ما هرگز مشکلاتی را که بر سر راه انجام یک چنین طرحی در منطقه ما وجود دارد از یاد نمی‌بریم.

اطمینان دارد که با پایداری و شکیبایی و با برخورداری از حمایت و کمک سازمان ملل متحد سرانجام در این راه موفق خواهیم گشت.

در خاتمه اجازه می‌خواهد از طریق آن جناب بهترین آرزوهای خود را برای توفیق و پیشرفت امور مجمع عمومی ابراز دارد.