پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر در سالروز پیکار جهانی با بی‌سوادی ۱۷ شهریور ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
کنگره جهانی پیکار با بیسوادی - تهران ۱۷ تا ۲۸ شهریور ۱۳۴۴ سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بر پایه تاریخ

درگاه محمدرضا شاه پهلوی

کمیته ملی پیکار جهانی با بیسوادی


پیام اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر در سالروز پیکار جهانی با بی‌سوادی ۱۷ شهریور ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی


سالروز تاریخی پیکار جهانی با بی‌سوادی را که یادآور یک تلاش بزرگ انسانی در راه تحقق یکی از عالیترین آرمان‌های جامعه بشری است، به ملت ایران و به همه جامعه بشری شادباش می‌گوییم.
اکنون یازده سال از روزی که به دعوت کشور ما و با همکاری سازمان جهانی یونسکو، وزیران آموزش قسمت اعظم از کشورهای سراسر جهان در پایتخت ایران گرد آمدند تا نهضتی جهانی را برای پیکار با بی‌سوادی پی‌ریزی کنند، می‌گذرد. در آن هنگام این کوشش بی‌سابقه انسانی امیدهای بسیار در دل ما و همه نیک‌اندیشان جهان برانگیخت و البته تلاش‌های فراوان و سازنده‌ای نیز به دنبال داشت، ولی واقعیت این است که از آن هنگام تا به امروز در سطح جهانی کوشش در امر پیکار با بی‌سوادی از حد توانایی‌ها کمتر بوده و امیدهای ما و دیگر علاقمندان واقعی این نهضت را چنانکه باید بارور نساخته‌است.
در کشور خود ما نیز توسعه سوادآموزی با پیشرفت‌ها و تحولات گسترده در دیگر زمینه‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هماهنگ نبوده‌است و این امر نیاز شدید به گسترش سریع سوادآموزی را از هر زمان دیگر محسوس‌تر می‌کند.
بر اساس همین ضرورت است که جهاد ملی سوادآموزی را یکی از ارکان برنامه‌های ملی و برخوردار از اولویت خاص اعلام داشته‌ایم و در این مورد جلب توجه مسئولان تدوین برنامه عمرانی ششم کشور را ضروری می‌دانیم تا با تأمین امکانات کافی پیشبرد این هدف مهم تضمین گردد.
بر اساس طرح جدید جهاد ملی سوادآموزی که در اجرای فرمان ما تنظیم شده و از مهرماه سال جاری به مرحله اجرا در خواهدآمد، روش‌های تازه‌ای اتخاذ خواهدشد که با هدف‌های انقلاب ملی ایران و گرایش‌های سیاسی و اجتماعی جامعه ایرانی هماهنگ است. اتکا به اصل مشارکت همگانی در برنامه‌های سوادآموزی و نظارت و پیگیری این برنامه به صورتی غیر متمرکز با توجه به نیازها و مقتضیات خاص هر منطقه، افق‌های تازه‌ای را برای گسترش سواد می‌گشاید. در این مورد تذکر این نکته را لازم می‌دانم که در برنامه‌ریزی جهاد ملی مبارزه با بی‌سوادی، می‌باید اولویت‌های ملی را در نظر داشت و در نتیجه باید به کودکان واجب‌التعلیم و به روستاها، به ویژه قشر بی‌سواد زنان روستایی و به کارگران توجه خاص مبذول گردد. سازمان‌های دولتی وظیفه دارند در سطوح مختلف بر اساس مشارکت جمعی و اصل عدم تمرکز، با همه امکانات در خدمت جهاد ملی سوادآموزی قرار گیرند. صاحبان بخش خصوصی نیز باید تکالیف و تعهدات خطیر خود را در این راه به طور کامل به انجام برسانند و اجرای برنامه‌های جهاد سوادآموزی را از وظایف ملی خود بدانند. حزب رستاخیز ملت ایران در راه به ثمر رسانیدن جهاد ملی سوادآموزی با توجه به اصل مشارکت همگانی، وظایف خطیری به عهده خواهدداشت. لازم است این حزب توجیه هدف‌های جهاد ملی را در همه سطوح تشکیلات خود، به خصوص در کانون‌های حزبی، در شهرها و روستاها به عهده گیرد و بسیج و تجهیز گسترده و مؤثر عموم مردم، اعم از باسواد و بی‌سواد را در تحقق هدف‌های سوادآموزی تأمین کند. کمیته ملی پیکار جهانی با بی‌سوادی باید در تدوین برنامه‌های جهاد ملی سوادآموزی پیوسته کوشا بوده و به طور مداوم اجرای صحیح آنها را نظارت و پیگیری نماید و هیچ گاه از چگونگی جریان پیشرفت‌های برنامه غافل نباشد و گزارش‌های واقعی و حقیقی را به موقع منتشر سازد. هیچ گونه تسامح و سهل‌انگاری در این جهاد ملی قابل توجیه نبوده و مورد اغماض قرار نخواهدگرفت.
از تمامی ملت ایران می‌خواهیم که مثل همیشه یکپارچه و همه جانبه در راه تحقق هدف‌های این جنبش ملی به پا خیزند. ما نیز که پرچمدار این نهضت جهانی بوده و هستیم، تا پایان راه فرماندهی آن را بر عهده می‌گیریم، تا این تلاش مقدس را به ثمر برسانیم.
توفیق همه کسانی را که در این راه مجاهدت می‌کنند، خواستاریم.