پاسخ والری ژیسکاردستن پرزیدنت فرانسه به بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی شام کاخ سعدآباد ۱۲ مهر ۲۵۳۵ شاهنشاهی

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۲۸ اوت ۲۰۲۱، ساعت ۲۲:۴۱ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی « '''پاسخ والری ژیسکاردستن پرزیدنت فرانسه به بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا ش...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

پاسخ والری ژیسکاردستن پرزیدنت فرانسه به بیانات اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر در میهمانی شام کاخ سعدآباد ۱۲ مهر ۲۵۳۵ شاهنشاهی

اعلیحضرتا
برای من جای بسی خوشوقتی است که شما، یعنی به شخصی که ما قاعدتاً از این بابت مرهون وی می‌دانیم و به علیاحضرت شهبانو مراتب حق‌شناسی شخص خود و فرانسه را ابراز دارم. گاه اتفاق می‌افتد که میان دو ملت مانند دو نفر علایقی سری و دوستی قابل دوامی پدید آید درمورد فرانسه و ایران این علایق از این جهت طبیعی‌تر و عمیق‌ترند که مربوط به منافع یا جاه‌طلبی نبوده و در ماهیت تمدن و تاریخی قرار دارد. تاریخ قرون وسطای ما از تأثیر نفوذهایی که از فلات‌های دوردست شما سرچشمه می‌گرفت برخوردار بود و بعدها در عصر شاه عباس کبیر و لویی چهاردهم مسافران ما که در جستجوی جهان بودند تنها به خاطر جاذبه کشور شما مدت مدیدی در ایران اطراق می‌کردند و حکایات آن‌ها بزودی در خود فرانسه به میزان وسیعی میان مردم اشاعه یافت. از زمان مونتسکیو تا کوبی نون تا عصر حاضر، ایران همواره الهام‌بخش ادبیات بوده است. احساسات ما را غنی ساخته و دید ما از جهان را وسیع‌تر کرده است و ما امروز مشاهده می‌کنیم که باستان‌شناسان ما با شدت و حدّتی هر چه تمامتر برای گذشته دور شما که در راه کشف گنجینه‌هایش کمک می‌کنند با باستان‌شناسان شما رقابت می‌ورزند.
اعلیحضرتا
اگر من در این لحظه این خاطره را عنوان می‌کنم بدین منظور است که در راه درازی که ایران در جهت رستاخیز پیموده است بهتر ارزیابی کنم و کشوری که افتخار بازدید آن امروز نصیب من شده است نه تنها حاکمیت کامل خود را به دست آورده است بلکه یکی از کشورهایی است که پیشرفت آن جهان را تحت تأثیر قرار داده و در شگفتی فرو برده است. در واقع تنها مسئله رشد تولید در میان نیست، بلکه مسئله بهبود رفاه و شایستگی مردان و زنان این کشور مطرح است. آن اعلیحضرت که در واقع روح این کار وسیع جمعی بشمار می‌روند از آغاز کار ضمن بسیج در راه این انقلاب متهوّرانه و مسالمت‌آمیز یعنی (انقلاب سفید) و سپاه سه‌گانه بهداشت، ترویج و آبادانی و دانش همواره مراقب تأکید جنبه همه‌جانبه آن بوده‌اند، اکنون نتایج در جلوی چشمان ما است. ایران بر مقدراتی که انتظار داشت فائق آمده است. از استقلالی به تمام معنی برخوردار است. نظریات آن به میزان وسیعی در جامعه بین‌المللی پیرامون مسائل بزرگ جهانی مسموع است. هم اکنون برای تسلط بر مدرن‌ترین روشهای فنی که علیه آینده بشمار می‌روند آماده می‌شود.

میزان مبادلات دو کشور در درازای ۱۹۷۵ متجاوز از ۸ میلیارد فرانک بوده است و باید قاعدتاً طی سال جاری به ۱۰ میلیارد فرانک نزدیک شود. و آنچه که بیشتر رضایتبخش می‌باشد در این نکته نهفته است که این افزایش از لحاظ کیفی نیز به میزان محسوسی بهبود یافته است. ولی برای کشور فرانسه دگرگونی که هم اکنون در این جا در شرف تکوین است دارای وسعی است که به میزان به میزان وسیعی از چارچوب دوجانبه تجاوز می‌کند و موفقیت آن در یک منطقه‌ای که برای صلح جهان دارای اهمیتی استراتژیک است عامل ثبات و تعادل بشمار می‌رود و این دگرگونی به ایران امکان می‌دهد که نفوذ آرام‌بخشی اعمال کند و به آن اجازه می‌دهد که نه تنها با سخاوتمندی قابل ستایشی در توسعه کشورهای نیازمند شرکت جوید، بلکه همچنین در گفت و شنود لازمی که ما در انتظار توصیف نظام جدید بین‌المللی آن می‌باشیم، سهم بسزایی داشته باشد.

برای فرانسه این گفت و شنود اقدامی عادی بشمار نمی‌رود و حتی نباید عذر موجهی برای عدم تحرک باشد و مسایلی که این گفت و شنود امکان تجزیه و تحلیل آن را فراهم آورده است اعم از مسئله مقروض شدن یا قدرت خرید کشورهای در حال رشد و یا تورم و نتایج همه جانبه آن بر روی اقتصاد و وضع ملت مسایلی است واقعی و بخودی خود حل و فصل نخواهند شد و حل و فصل آن‌ها مستلزم آن است که هر یک از کشورها درباره منافع و مواضع دیگر کشورها درکی دقیقی داشته باشند و مستلزم آن است که همه کشورها ت درباره همبستگی که خواه ناخواه آن‌ها را در مواقع خوب و بد به یکدیگر پیوند می‌دهد و همچنین مستلزم اراده مصمم مبنی برداشتن دیدی عالی پیرامون منافع جمع می‌باشد دارای خودآگاهی روشن‌بینانه‌ای باشند. در واقع برداشت‌های بین‌المللی ما آنچنان مشابه است که ما نمی‌توانیم با یکدیگر برای بکار بردن آن‌ها نفع یکسانی نداشته باشیم. سرزمینی که مرا می‌پذیرد سرزمینی است که جلال‌الدین مولوی گفته است: آنچه که مطرح است جستجوی انسان است نه ثروت. اعلیحضرتا شخص شما نوشته‌اید که نبرد واقعی عالم بشریت کنونی همانا رشد انسان‌ها به منظور حذف تبعیضات و بی‌عدالتی‌ها در زمنیه ملی و همچنین زمینه بین‌المللی است. در جهانی که به نقطه تقاطع راه‌هایی رسیده است که همواره سئوالاتی برای آن مطرح می‌باشد و بی‌صبری و حوصله نشان می‌دهد و غالباً نگران است. ایران برای فرانسه طرف امید و اعتمادی در آینده است.

اعلیحضرتا،
در پایان سلامتی و تندرستی آن اعلیحضرت و علیاحضرت شهبانوی ایران و والاحضرت ولیعهد را از خداوند متعال خواستارم و برای سلطنت شما و خوشبختی ملت ایران و آینده دوستی و همکاری فرانسه و ایران آرزوی موفقیت دارم.