هنرستان صنعتی بندر عباس

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو


انقلاب سفید و سازنده شاه و مردم که یکی از نتایج پنجاه سال سلطنت پرافتخار خاندان پهلوی می‌باشد، در زندگی ایران و ایرانی چنان تحرک و تلاشی ایجاد کرد که شاید در تمام طول تاریخ مشعشع این سرزمین دورانی با این همه سازندگی پشت سر نگذاشته باشیم. هر ایرانی وطن‌پرست و منصفی که پیشرفت‌های همه‌جانبه کنونی را با گذشته نه چندان دور این مملکت مقایسه کند، خود را با دنیایی پر از امید و آرزو روبرو می‌بیند. کشور ما در شاهراه ترقی و تعالی قرار گرفته است که رهبری این کاروان عظیم را شاهنشاه آریامهر با الهام از نیات آسمانی خود بر عهده دارد و چرخ‌های عظیم آن را نیز بازوهای پرتوان خدمت‌گزارانی صدیق و با ایمان به گردش درمی‌آورند. باید در عواملی که از ایمان مردان سازنده و فعال سرچشمه می‌گیرد پیشرفت‌های سریع مملکت را جستجو کرد.

مجموعه هنرستان صنعتی بندرعباس

مجموعه هنرستان صنعتی بندرعباس در زمینی به مساحت ۰۰۰/۱۴۳ متر مربع واقع در شمال شرقی شهر بندرعباس به فاصله حدود ۶ کیلومتر از مرکز شهر در دست ساختمان است. طرح این مجموعه بر اساس پیشرفته‌ترین روش‌های آموزشی صنعتی دنیا و با توجه به برنامه‌های آموزشی وزارت آموزش و پرورش و همچنین شرایط اقلیمی خاص استان ساحلی و بخصوص شهر بندرعباس توسط مهندسین مشاور پارتیا مطالعه و تهیه گردیده است که کارهای ساختمانی این مجموعه با هزینه‌ای معادل ۳۲۰ میلیون ریال و با ۰۰۰/۲۲ متر مربع زیربنا از اول سال ۲۵۳۲ توسط شرکت سهامی خاص آسفالت ایران آغاز گردیده است که بدون تردید یکی از بزرگ‌ترین مجموعه‌های آموزش صنعتی کشور می‌باشد. در انتخاب مصالح ساختمانی مطالعات زیادی با توجه به شرایط اقلیمی بندرعباس و بخصوص درجه رطوبت آن به عمل آمده و به علت نبودن مصالح ساختمانی قابل توجه در منطقه بندرعباس سعی شده از مصالح تولید شده از دیگر شهرها استفاده گردد و بطور کلی به علت رطوبت زیاد از حد در بندرعباس از مصالحی مانند بن، آجر، چوب، سنگ، آلومینیوم، مس و پلاستیک در ساختمان‌های هنرستان استفاده شده و سعی گردیده تمام مصالح به صورت نمایان و بدون اندود یا روکش بکار برده شود. اسکلت تمام ساختمان‌ها از بتن مسلح با نمای (اکسپوز) می‌باشد و برای تقسیم فضاهای داخلی و خارجی از آجر سفال استفاده گردیده. در و پنجره‌ها بطور کلی از چوب یا آلومینیوم ساخته شده‌اند. ساختمان مجموعه هنرستان صنعتی بندرعباس که برای آموزش ۶۰۰ هنرجو طرح‌ریزی گردیده، دربرگیرنده قسمت‌های زیر است که در طرح آن اضافه بر مطالعات ذکر شده در بالا، از ریز برنامه مطالعات مربوط به مراکز ساخته شده در سایر نقاط ایران و دنیا و کتاب‌ها و مدارک موجود و مطالعات و دستورالعمل‌های دفتر فنی سازمان برنامه و غیره استفاده گردیده است.

ساختمان‌های مرکزی

ساختمان‌های مرکزی شامل قسمت اداری مجموعه سالن اجتماعات، سلف‌سرویس، آشپزخانه، مرکز حرارتی و برودتی و رختشویخانه. این ساختمان‌ها در حقیقت مهره اصلی این مجموعه است که از نوعی معماری خاص برخوردار بوده و با توجه به تابش عمودی خورشید دارای پوشش دومی نیز می‌باشد.

ساختمان‌های آموزش

ساختمان‌های آموزشی شامل کلاس‌ها و آزمایشگاه است. این واحد از دو بلوک موازی هم که با یک راهروی سرپوشیده بهم مرتبط می‌باشد تشکل شده و قسمت کلاس‌های آن در دو طبقه و دارای سالن‌های نقشه‌کشی و کلاس‌های درس با ظرفیت ۴۰ هنرجو ساخته شده است. در قسمت دیگر آزمایشگاه‌های فیزیک و شیمی با تمام تجهیزات لازم در نظر گرفته شده که با راهروی ارتباطی سرپوشیده به سمت کلاس‌ها مرتبط می‌گردد. ساختمان کارگاه‌ها- ساختمان کارگاه‌های شامل کارگاه برق و الکترونیک، کارگاه فلزکاری و ریخته‌گری، کارگاه اتومکانیک، کارگاه ساختمانی و کارگاه نجاری و قایق‌سازی. ساختمان کارگاه‌های هر کدام متناسب با کارکرد آن‌ها در فضای جداگانه‌ای مطالعه شده ولی از نظر ترکیب جمعی فرم مجتمعی داشته که در وسط این مجموعه انبار مرکزی مواد اولیه کلیه کارگاه‌ها در نظر گرفته شده است. فرم اصلی کارگاه‌ها تقریباً یکی است که هر کدام دارای یک صحن اصلی در وسط و راهروها و ارتباطات و دیگر فضاها (کلاس کارگاهی و انبار و سرویس‌های لازم) در چهار طرف آن صحن اصلی قرار دارد. نور و کوران هوای کارگاه از اختلاف سطح سقف صحن اصلی و راهروهای اطراف تأمین می‌گردد و کارگاه‌ها بجز برق و الکترونیک که بخاطر وجود دستگاه‌های الکترونیکی و ترانزیستوری دارای سیستم تهویه مطبوع است، بقیه به طریقه طبیعی تهویه می‌گردند، به این صورت که در مرکز پوشش اصلی بادگیری در محل تقاطع سطوح تشکیل دهنده سقف در نظر گرفته شده و با جریان هوایی که از این بادگیر به داخل صحن اصلی هدایت می‌شود تمام فضای داخل تهویه می‌گردد و در مواردی که به علت طوفان‌های شدید استفاده از بادگیرها امکان‌پذیر نباشد، می‌توان با دریچه‌های متحرک آن را مسدود نمود.

خوابگاه هنرجویان- این واحد ساختمانی بخاطر اینکه می‌بایست با ارتباطی صحیحی با دیگر ساختمان‌های مجموعه در محیطی آرام قرار گیرد، در ارتفاعات شمال غربی محوطه ساخته شده است. طرح خوابگاه هنرجویان با اتاق‌های ۴ و ۶ نفره برای ۱۲۰ هنرجو پیش‌بینی شده است که قابل توسعه تا ۲۴۰ تخت می‌باشد.

منازل مسکونی- با توجه به کمبود شدید مسکن در بندرعباس در طرح این مجموعه منازل مسکونی جهت کارکنان و معلمین پیش‌بینی شده است. این منازل که برای خانواده‌های ۳ تا ۵ نفری طرح گردیده، جنبه کاملاً آپارتمانی داشته و هر دستگاه دارای ۲ اتاق خواب و یک اتاق پذیرایی و سرویس‌های لازم می‌باشد و دارای تهویه مطبوع است و چون معلمین و استادان هنرستان از جهت تأمین مسکن در مضیقه هستند، سعی مهندسین مشاور پارتیا و شرکت آسفالت ایران بر این است تا با موافقت وزارت آموزش و پروش منازل مسکونی را زودتر از موعد مقرر در اختیار دبیران هنرستان قرار دهند. ساختمان پست و برق که با دو دستگاه ترانسفورماتور به قدرت ۶۳۰ کیلووات برق مجموعه هنرستان را تأمین خواهد کرد، کوره زباله‌سوز که به منظور سوزاندن فضولات کارگاه‌ها، بلوک کلاس‌ها و قسمت اداری و آشپزخانه منازل مسکونی و خوابگاه هنرجویان پیش‌بینی شده. هم چنین در پایین‌ترین قسمت محوطه تأسیسات تصفیه فاضل آب (سپیتک تانک) ساخته شده که بر اساس سیستم اکسیداسیون فاضلاب طرح‌ریزی گردیده تا به مصرف آبیاری درختان برسد و به علت کمبود آب در منطقه آب حاصله در سپتیک تانک پس از کلر زنی در مخزنی ذخیره می‌گردد تا به مصرف آبیاری درختان محوطه برسد.

بیش از ۸۰٪ عملیات ساختمانی این پروژه بزرگ به بهترین نحوی انجام گردیده و امید است با رفع مشکلات ناشی از افزایش روزانه قیمت مصالح ساختمانی و دستمزد، این مجموعه بزرگ آموزشی هر چه زودتر آماده بهره‌برداری گردد.