نیروی هوایی شاهنشاهی ایران

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
اعلیحضرت همایون رضا شاه بزرگ اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر بزرگ ارتشتاران

نیروهای مسلح شاهنشاهی ایران

نیروی دریایی شاهنشاهی ایران
اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر فرمانده نیروی هوایی شاهنشاهی ایران
نخستین هواپیمای یونکرس برای نیروی هوایی شاهنشاهی ایران
آریامهر در کاکپیت اف ۱۴ پایگاه شکاری شیراز

نیروی هوایی شاهنشاهی ایران

روز ۲۵ مهر سالروز نیروی هوایی شاهنشاهی است، روزی افتخارآمیز و پر ارج برای ملت و ارتش ایران .

در سال ۱۳۰۱ برای نخستین بار در ارکان حرب کل قشون دفتری به نام دفتر هواپیمایی بنیاد نهاده شد و همین دفتر پایه‌های هواپیمایی نظامی ایران شد.[۱] با گشوده شدن این دفتر یک فروند هواپیمای یونکرس ساخت آلمان خریداری و در قلعه مرغی نگهداری شد و خلبان و مکانیسین آن هم از آلمان استخدام شدند. کوتاه زمانی پس از آن، از سوی تیپ مازندران و گیلان با پول‌هایی که اهالی از دل و جان خویش داده بودند دو فروند هواپیمای یونکرس خریداری شد و به « مازندران » و « گیلان » نامگذاری شد.


نیروی هوایی ایران در سال ۱۳۰۱ به فرمان رضا شاه بزرگ بنیان شد. سر سلسله دودمان پهلوی که همواره آرزوهای بلند برای پیشرفت کلیه امور این کشور در سر داشت و با تیزبینی و میهن‌پرستی ویژه چگونگی ارتش را پیوسته زیر نظر داشت. پیش از رویداد سوم شهریو ماه ۱۳۲۰ که ارتش انگلستان و شوروی ایران را بمباران کردند شماری از بهترین هواپیماها به نام کورتیس خریداری شده بود که شوربختانه متفقین این هواپیماها را به غنیمت بردند و در جبهه‌های جنگ خود از آن استفاده نمودند.

پس از رویداد ۲۵ شهریور ماه ۱۳۲۰ و بر تخت نشستن ولیعهد ایران، محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر به نیرومند ساختن و پیشرفت این نیرو توجه ویژه کردند و با کوشش‌های شبانه‌روزی افسران و درجه‌داران این نیرو نیروی هوایی شاهنشاهی ایران در رده سومین و شایسته‌ترین نیروی هوایی جهان است.


خریداری جنگنده های اف - ۱۴

از آنجا که نیروی هوایی شوروی پیوسته بر فراز خاک ایران پرواز می‌کرد و نیروی هوایی شاهنشاهی ایران ابزار و وسیله‌ای برای رهگیری این مهاجمان با چنان شتابی را نداشت، جستجو برای یافتن یک جنگنده رهگیر مدرن آغاز شد. خلبانان ایرانی جنگنده‌های آن زمان را آزمایش کردند، برخی از این پروازهای آزمایشی پنهانی در کشورهای دیگر انجام می‌شد. در آگوست سال ۱۹۷۳ برابر با امرداد ماه ۱۳۵۲ گزارش پایانی که دربرگیرنده نکات مثبت و منفی جنگنده‌های گوناگون بود، نشان داد که جنگنده اف - ۱۴ تامکت [۲] ، اف - ۱۵ عقاب [۳] بهترین جنگده‌های موجود می‌باشند. از این رو، نیروی هوایی شاهنشاهی ایران بر آن شد که جنگنده اف ۱۴ - تامکت را برگزیند. باید یادآور شد که از سال ۱۳۴۹ دولت عراق از فرانسه جنگنده‌های اف - یک میراژ خریداری کرده بود و این نیز یکی از عواملی شد که نیروی هوایی شاهنشاهی آغاز به برنامه ریزی برای خرید اف - ۱۴ بنماید. قرارداد برای خرید سی فروند تامکت در ژانویه ۱۹۷۴ برابر با دی ماه ۱۳۵۳ دستینه شد و پنجاه فروند دیگر نیز در تیر ماه ۱۳۵۴ بدان افزوده شد. در اینجا بانک ملی ایران گام جلو نهاد و بخشی از دشواری‌های مالی سپارش و خرید اف - ۱۴ تامکت را از میان برداشت.


نخستین شینوک نیروی هوایی شاهنشاهی بر فراز میدان شهیاد

هلیکوپترهای شینوک

نخستین دو فروند هلیکوپتر شینوک ایران را نیروی هوایی شاهنشاهی در تاریخ ۲۰ مهر ۱۳۵۰ تحویل گرفت و در پایگاه یکم مستقل ترابری در فرودگاه مهرآباد قرار داد. دو فروند شینوک دیگر نیز در سال ۱۳۵۴ به نیروی هوایی واسپرده شدند. با استفاده از این چهار فروند هلیکوپتر گردان ۱۱ شینوک شکل گرفت. در سال ۲۵۳۶ شاهنشاهی یک فروند دیگر به نیروی هوایی شاهنشاهی واگذار شد و شمار هلیکوپترهای شینوک آن به پنج فروند افزایش یافت.

بن مایه‌ها