موزه سلسله پهلوی کاخ مرمر

از مشروطه
(تغییرمسیر از موزه سلسله پهلوی)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
حزب رستاخیز ملی ایران درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی بر پایه تاریخ

برنامه عمرانی پنجم/سال ۲۵۳۵ شاهنشاهی
پروفسور فریچ مسئول هنری موزه از چکسلواکی به اعلیحضرتین، پلان یا نقشه موزه در ۲ طبقه کاخ مرمر را توضیح می دهد
در پیشگاه اعلیحضرتین موزه سلسله پهلوی در کاخ مرمر گشایش یافت
نقشه موزه در کاخ مرمر
شاهنشاه آریامهر در کاخ مرمر ۱۳۴۴

موزه سلسله پهلوی کاخ مرمر

۸ آبان ماه ۲۵۳۵ در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو موزه سلسله پهلوی در کاخ مرمر گشایش یافت. به هنگام تشریف فرمایی به کاخ پایوران کشوری به پیشباز اعلیحضرتین آمده بودند. نخست، دکتر نیک پی شهردار پایتخت خوش آمد گفت و گزارشی به آگاهی اعلیحضرتین رساند. سپس آقای پهلبد وزیر فرهنگ و هنر چنین گفت:

شاهنشاها، علیاحضرتا، فرمان تاریخ شاهنشاه آریامهر درباره ایجاد مرکز اسناد، مدارک و شواهد خدمات دودمان پهلوی در کاخ مرمر به منظور افزایش آگاهی محققان تاریخ شاهنشاهی و اهر تتبع ابناء ملت ایران و سایر ایران‌شناسان خدمت ارزنده‌ای است به مردم ایران و جهان. این کاخ پرشکوه که یکی از مظاهر عشق و علاقه رضاشاه کبیر به ایران و ایرانی است و شاهنشاه آریامهر سال‌ها کشتی طوفان‌زده ایران را در اقیانوس متلاطم سیاست جهان از این جایگاه والا به سوی ساحل آرامش، نور و امید رهبری فرموده‌اند در عین حال پرشکوه است از این آن جهت که بار دیگر ایرانیان شاهدوست و سرفراز در درگاه سند عشق و علاقه خود را بوجود گرانبهای شاهنشاه آریامهر با خون خود مُهر کرده‌اند. وزارت فرهنگ و هنر با درک عظمت افتخار و مسئولیتی که به امر شاهنشاه در پاییز سال ۲۵۳۲ به عهده گرفت کوشید که این موزه در ماه خجسته آبان و در سال بزرگداشت پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی در پیشگاه مبارک شاهنشاه گشایش یابد بدین منظور در حالیکه به استحکام بنا توجه خاص معطوف داشت، در رفع معایبی نیز که بر اثر از گذشت زمان بوجود آمده بود کوشید کار تنظیم و آرایش موزه را به سازمان «آرت نتروم» و مدیریت هنری پرفسور «فریچ» که طرح‌های گذشته‌اش مورد عنایت شاهانه قرار گرفته بود واگذار کرد.

در این موزه سرسرای اشکوب اول، اتاق خواب، دفتر تالار آیینه و تالار ناهارخوری که به فرم اصلی بر جای مانده است، پنجاه سال شاهنشاهی به پنج دوران به ترتیب زیر بخش شده است: آغاز سلطنت شاهنشاهی رضاشاه کبیر، ایران در جنگ دوم، انقلاب شاه و ملت در راه تمدن بزرگ، که هر دوران در یکی تالارهای مخصوص به نمایش گذاشته شده است در دو تالار به نام‌های دوران شکوه تمدن بزرگ فیلم‌های مربوط عرضه می‌شود و در تالار دیگر فرمان‌های مربوط به انقلاب سرشت خاص با سنگ مرمر و برنز عرضه گردیده است. اینک مفتخر است که به شرف عرض برساند که جز درباره تکمیل مرکز اسناد و مدارک شاهنشاهی پهلوی، استفاده از پیشرفته‌ترین وسایل علمی که اهمیت و ارزش فوق‌العاده آن ایجاد طرح جداگانه‌ای را ایجاب می‌نماید، کار تهیه آن مرکز پر ارج فرهنگی پایان گرفته است.

وزیر فرهنگ و هنر در پایان سخنان خود از پیشگاه شاهنشاه آریامهر و علیاحضرت شهبانو درخواست کرد با تشریف‌فرمایی به موزه سلسله پهلوی پروانه گشایش آن را بدهند.


مصاحبه اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر با خبرنگاران ایرانی در آیین گشایش موزه سلسله پهلوی در کاخ مرمر ۸ آبان ماه ۲۵۳۵ شاهنشاهی[۱]

موزه پهلوی

این موزه آمیخته‌ای است از تاریخ تقریباً یک قرن اخیر ایران. قدری راجع به قبل از سلطنت سلسله ما، از نظر مقایسه‌ای که لازم است صحبت شده و ضمناً دوره سازندگی قبل از شهریور و دوره‌های بدبختی شهریور و اشغال مملکت و بعد هم دوره سلطنت خود من با سبک جدیدی، یعنی حکاکی روی تابلو و مخصوصاً نور و صدا نشان داده شده‌است. مسلماً در رد شدن از هر سالنی باید راهنمایان توضیحات کافی بدهند و یا اینکه کتابچه‌های مربوط به دست افراد باشد تا از نور و صدا استفاده بکنند.

طراح این موزه که یک پروفسور معروف چکسلواکی است. تا به حال در ایران کارهای مختلف انجام داده و به کرّات نمایشگاه‌های ما را در خارج، به خصوص در مونترآل و توکیو همین شخص طراحی کرده‌است، که تمام این نمایشگاه‌ها اگر هم در ردیف اول و دوم نبودند، بیشتر اوقات اولین مدال‌ها را می‌بردند. این شخص با مطالعه تاریخ ایران و در واقع مثل یک نفر ایرانی طرح این بنا را داده و کسانی که اینجا را بازدید خواهندکرد، خودشان بهتر می‌توانند قضاوت بکنند که این نمایشگاه چطور توانسته‌است تاریخ قبل از دوره سلسله ما و سلسله ما را نشان بدهد.

نیز نگاه کنید به

بن‌مایه‌ها