مصاحبه هویدا نخست‌وزیر و هلموت اشمیت صدراعظم آلمان با رسانه‌های ایرانی و خارجی تهران ۱۲ آبان ماه ۱۳۵۴

از مشروطه
پرش به ناوبری پرش به جستجو
دیدار رسمی سران دیگر کشورها از ایران/سال ۱۳۵۴ خورشیدی درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سفرهای رسمی محمدرضا شاه پهلوی

دیدار رسمی هلموت اشمیت صدراعظم آلمان غربی از ایران ۱۳-۱۲ آبان ماه ۱۳۵۴ خورشیدی
HelmutSchmidtGermanChancellorTehran12Abaan1354.jpg
HelmutSchmidtGermanChancellorTehranAbaan1354a.jpg

هلموت اشمیت صدراعظم آلمان به همراه نخست وزیر ایران در یک مصاحبه با رسانه‌های ایرانی و خارجی شرکت جست. در این مصاحبه هویدا به آگاهی رساند که موافقت نامه پایانی پروژه سه جانبه فروش گاز طبیعی ایران به آلمان غربی از راه شوروی در ماه نوامبر دستینه خواهد شد. نخست وزیر ایران و صدراعظم آلمان هر دو گرایش خود را در به انجام یافتن هر چه زودتر این پروژه اعلام داشتند و هویدا افزود در گام‌های بعدی این پروژه، گاز طبیعی ایران به بازارهای دیگر اروپا چون ایتالیا، فرانسه و چکسلواکی نیز صادر خواهد شد.

هلموت اشمیت گفت از هویدا برای بازدید از آلمان فدرال دعوت نموده است که پذیرفته شده است.

هویدا گفت که در گفتگوهای خود با هلموت اشمیت درباره اوضاع اقتصادی جهان، لزوم ثبات اقتصادی، تورم بین المللی، روابط ایران با بازار مشترک و روابط دو جانبه ایران و آلمان گفتگو کرده است. در پایان هر دو طرف بدین هوده رسیدند که روابط دو سویه ایران و جمهوری فدرال آلمان بسیار پیشرفت کرده است.


درباره سرنوشت پروژه ساختمان یک پالایشگاه بزرگ در بوشهر ـ اشمیت به وضعیت انرژی در کشور خود اشاره کرد و افزود که هم اکنون نزدیک به ۴۰ درسد از گنجایش پالایشگاه‌های موجود در آلمان فدرال بدون استفاده مانده است. به بیان دیگر، بخش نفت و انرژی این کشور دچار ازدیاد گنجایش پالایشگاه است. به سبب رکود اقتصادی بین المللی و کاهش تقاضا برای فرآورده‌های نفتی، پروژه پالایشگاه بوشهر هم اکنون از دیدگاه اقتصادی سودآور نیست. اما جای امیدواری است که با از میان رفتن رکود اقتصادی جهان این پروژه بار دیگر از دیدگاه اقتصادی راه اندازی شود.

درباره روابط ایران با بازار مشترک - هلموت اشمیت گفت: اگر چه هنوز وقت توضیح جزییات در این باره نرسیده ولی آلمان فدرال بدین باور است که ایران به سبب برخورداری از اقتصاد شکوفا و صنعتی شدن سریع باید روابط ویژه‌ای با اتحادیه اقتصادی اروپا داشته باشد. آلمان از تقاضای ایران از بازار مشترک آماده است تا هر اندازه‌ای که دیگر هموندان بازار مشترک از آن حمایت می‌کنند، پشتیبانی بنماید.

درباره آینده اقتصادی ایران - هویدا نخست وزیر گفت: در سال‌های آینده، ایران برای اجرای پروژه‌های خود ممکن است از بازارهای جهانی وام بگیرد و هم چنین به برخی کشورهای دیگر برای پیاده کردن برنامه هایشان وام بدهد، پیش نیاز این امر تبدیل تهران به یک بازار پول بین المللی است.

هلموت اشمیت نیز درباره آینده اقتصادی ایران گفت: ایران در راه دگرگون شدن به یک نیروی بزرگ اقتصادی جهان است و بی گمان این امر سبب تدوین و تکامل یک بازار پولی و سرمایه جهانی در تهران خواهد شد.

پرسش درباره فروش راکتور اتمی به ایران - هلموت اشمیت گفت: آلمان فدرال آماده است به هر کشوری که توان خرید راکتور اتمی را داشته باشد و آماده پذیرش مقررات بین المللی جلوگیری از گسترش سلاح‌های اتمی باشد، راکتور بفروشد. هم اکنون گفتگوهایی در این زمینه میان ایران و آلمان جریان دارد.

هویدا نخست وزیر نیز در باره راکتور اتمی گفت: هم اکنون گفتگوهایی میان ایران و یک کنسرسیوم بین المللی که کمپانی‌های آلمانی هموند آن هستند، برای برقی کردن و دو خطی کردن راه آهن تهران به جنوب در جریان است.

پرسش درباره درخواست انگلستان برای شرکت مستقل در کنفرانس پاریس چیست؟ هلموت اشمیت گفت این امر اگر انجام شود، بی گمان سبب آسیب به اتحاد و یگانگی اتحادیه اقتصادی اروپا خواهد شد.

پرسش درباره روابط واشنگتن و پکن - پرسیده شد هنگامی که صدراعظم آلمان فدرال در پایان هفته گذشته از چین دیدار می‌کرد، پایوران و رهبران چینی ضمن حملاتی به آمریکا هشدار داد که نباید روابط ایالات متحده با شوروی بیش از اندازه گرم و نزدیک باشد. هلموت اشمیت گفت: در حال حاضر فکر نمی‌کند، نزدیکی آمریکا و شوروی تاثیر چندانی بر روابط پکن و واشنگتن داشته باشد. اما در سال‌های آینده این امکان وجود دارد که به خاطر اختلاف میان پکن و مسکو روابط این دو مرکز ثقل جهان کمونیسم با اروپا و امریکا تحت تاثیر اختلاف‌های موجود قرار گیرد.