مصاحبه مشترک اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر و رییس جمهور یوگسلاوی با رسانه‌های گروهی در بلگراد ۲۰ خرداد ماه ۱۳۴۵

از مشروطه
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ ژوئیهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۲۱:۴۶ توسط Bellavista1 (گفتگو | مشارکت‌ها) (added Category:سفرهای محمدرضا شاه پهلوی using HotCat)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخه جدیدتر← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
برنامه عمرانی سوم/سال ۱۳۴۵ درگاه اعلیحضرت همایون محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

سخنرانی‌های محمدرضا شاه پهلوی آریامهر سال ۱۳۴۵ خورشیدی تازی

بیست و پنجمین سال شاهنشاهی اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی آریامهر

پس از میهمانی حضرت رییس جمهوری یوگسلاوی مصاحبه با رسانه های گروهی در پیشگاه شاهنشاه آریامهر و ژنرال تیتو در کاخ ویژه رییس جمهوری در جزیره بریونی برگزار شد. در آغاز سردبیر اخبار خارجی رادیو تلویزیون «زاگرب » از شاهنشاه درخواست کرد که دیدگاه خود را درباره مسافرت به کشور یوگسلاوی بیان بفرمایند. ۲۰ خرداد ۱۳۴۵

از بیانات شاهنشاه در مصاحبه مطبوعاتی مشترک شاهنشاه آریامهر و حضرت رئیس‌جمهوری یوگسلاوی، در بلگراد


شاهنشاه فرمودند: از دیدن کشور زیبای شما بسیار خوشحالم. صحبت از مصائب مردم یوگسلاوی در زمان جنگ و رهبری رئیس‌جمهوری شما بود که در تاریخ نیز به ثبت رسیده‌است. این نبرد دلیرانه ملت شما به خاطر آزادی و استقلال، نشان‌دهنده کوششهای یک مرد دلیر بود و در این راه شما موفق‌شدید. مهمترین موضوع برای شما حل مشکلات ناشی از جنگ بود، که می‌بایست بار دیگر خرابی‌ها را آباد و کشور را تجدید بنا کند تا مملکت شما به صورت یک کشور مدرن درآید. من آگاهم که شما قبل از جنگ چگونه بودید، امروز چه هستید و محققاً در آتیه چه خواهیدبود. مردم کشور شما بسیار با محبت و فعال هستند، بنابراین خودتان می‌توانید دریابید که خاطرات من از این مسافرت چگونه بوده‌است.

دومین پرسش از سوی سناتور عباس مسعودی مدیر موسسه اطلاعات بود که از حضرت مارشال تیتو پرسیدند: ممکن است حضرت مارشال تیتو متقابلا نظرشان را درباره مسافرت شاهنشاه به یوگسلاوی بیان دارند؟

سپس سردبیر خبرگزاری یوگسلاوی از شاهنشاه پرسید: ممکن است اعلیحضرت همایونی در زمینه آن بخش از گفتگوهایی که با مارشال تیتو درباره امکان گسترش روابط ایران و یوگسلاوی به عمل آورده اند مطالبی بیان بفرمایند؟

شاهنشاه فرمودند:

همانگونه که حضرت رئیس‌جمهوری بیان کردند، من نیز فکرمی‌کنم امکانات بیشتر برای توسعه و بسط روابط اقتصادی و سیاسی و فرهنگی میان دو کشور ما وجوددارد، مخصوصاً هنگامی که درنظربگیریم که از لحاظ سیاسی در مسائل اساسی مشترک هم‌عقیده هستیم. یعنی ما خواهان صلح و پیشرفت کشورهای خودمان بدون دخالت خارجی می‌باشیم. من بسیاری از صنایع شما را از نزدیک مشاهده‌کردم، و ما خوشوقت خواهیم‌شد اگر در کارهای نوسازی کشور من در زمینه صنایع و امور فنی، تکنیسین‌های شما سهم بیشتری به عهده بگیرند. شاید به نظر می‌رسد کارشناسان یوگسلاوی هم اکنون برای اجرای بعضی از طرحها و برنامه‌های آبادانی ما مشغول مطالعه و بررسی هستند تا از راه بستن قراردادهایی بین دو دولت ایران و یوگسلاوی امکان توسعه همکاریهای فنی بیشتر گردد. من اطمینان دارم که به خاطر پیشرفت کشورهایمان می‌توانیم روابط نزدیک‌تری داشته‌باشیم، مخصوصاً آنکه روش فعالانه شما عاقلانه و بر همکاریهای وسیع میان مردم استواراست.

پس از آن مفسر سیاسی رادیو تلویزیون بلگراد از شاهنشاه پرسید: آن اعلیحضرت در سخنان خود از سیاست مدبرانه کمک به کشورهای در حال توسعه نام بردند، آیا این سیاست ممکن است از نظر اصول طوری باشد که بتواند فاصله میان کشورهای پیشرفته و کشورهای در حال پیشرفت را پر کند؟

شاهنشاه فرمودند: این نوع کمک می تواند توسط کشورها و یا به وسیله سازمان های بین المللی صورت بگیرد، من نمی خواهم نامی از محلی و یا شخصی ببرم، در حال حاضر مقدار زیادی پول که امکان دارد صرف توسعه و کمک به این گونه ممالک بشود در بانک ها ذخیره می شود، این پول ها اگر در راه صحیح مصرف شود به خوشبختی بشریت و مردمانی که از زندگی مرفه محرومند کمک بسیار بزرگی خواهد کرد. درگاه انقلاب شاه و مردم